Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Πως ο φόβος περιορίζει την επιτυχία σου...!!!!

Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά που οι άνθρωποι συνήθως επιδεικνύουν όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν τις πιο αρνητικές πιθανότητες όταν διαχειρίζονται μια καινούργια κατάσταση. Έχουμε την τάση να βλέπουμε όλα τα χειρότερα σενάρια, αλλά σπάνια μπορούμε να φανταστούμε τα καλύτερα σενάρια.

Ο φόβος μπορεί να είναι καλός, αλλά δεν θα έπρεπε να εξουδετερώνει την ικανότητα σου να σκέφτεσαι καθαρά. Ο φόβος πυροδοτεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο μέσα μας. Αρχίζουμε να βλέπουμε και να φανταζόμαστε πράγματα που το πιο πιθανόν είναι ότι δεν πρόκειται να συμβούν.

Κάποια που φοβάται να πετάξει, θα φρικάρει όταν βρεθεί μέσα σε αεροπλάνο. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν φοβάται επειδή βρίσκεται μέσα στο αεροσκάφος, αλλά πιο πιθανά ότι θα μπορούσε να συντριβεί. 

Ακόμα και αν οι πιθανότητες θανάτου από αεροπορικό δυστύχημα είναι μόνο μία στα 11 εκατομμύρια, θα εξακολουθήσει να φοβάται. Για να το θέσουμε σε προοπτική, έχετε περισσότερες πιθανότητες να δεχθείτε επίθεση από καρχαρία ή να σας χτυπήσεις κεραυνός, από ότι έχετε να πεθάνετε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο φόβος δεν απευθύνεται στην ορθολογική σκέψη σας αλλά μάλλον στην συναισθηματική. Είναι ένα φυσικό σύστημα προειδοποίησης κινδύνου, αλλά μερικές φορές ο εσωτερικός συναγερμός μας κτυπάει ακόμα και χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε λογικά για να αποφεύγουμε τον πανικό όταν ο μεταφορικός συναγερμός μας αρχίζει να χτυπάει.

Φανταστείτε τον συναγερμό πυρκαγιάς να κτυπάει στο γραφείο σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εκκενώσετε το κτίριο. Όταν έχουν βγει όλοι, τότε είναι που ελέγχουμε αν υπάρχει ή όχι πυρκαγιά. 

Σε αυτό το παράδειγμα, οι άνθρωποι που φοβούνται δεν θα έλεγχαν να δουν αν υπάρχει πραγματικά φωτιά, θα άφηναν μόνον το γραφείο και θα έτρεχαν ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια φωτιά που καίει.

Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να αντιδράτε απρόσεκτα στους φόβους σας. Κρατηθείτε για ένα δευτερόλεπτο και σκεφτείτε αν ο φόβος είναι βάσιμος. Ο υπερβολικός φόβος περιορίζει την επιτυχία σας.

Ο Περιορισμός
Ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους των ονείρων είναι η έλλειψη φαντασίας. Κάποιος που δεν αφήνει την φαντασία του να κυλά αυτόματα περιορίζει τον εαυτό του. Συχνά νομίζουμε ότι υπάρχει ένας νόμος που έχει θεσπιστεί για την ζωή. Ενεργούμε σαν να υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή για τα πάντα γύρω μας. 

Πολλοί άνθρωποι αφήνουν ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες απλά επειδή κάποιος πριν από αυτούς απέτυχε να εκπληρώσει τον ίδιο στόχο. Απλά επειδή πολλοί απέτυχαν πριν από σας, δεν σημαίνει ότι ούτε σεις θα τα καταφέρετε. Αν κάνετε το ίδιο πράγμα, τότε θα πρέπει να περιμένετε ότι κι εσείς θα αποτύχετε. Προσπαθήστε να δείτε την πρόκληση από διαφορετική οπτική γωνία και να καταλήξετε σε νέους και δημιουργικούς τρόπους για να επιτύχετε το στόχο σας. 

«Η απαισιοδοξία οδηγεί σε αδυναμία, η αισιοδοξία σε δύναμη»  - William James

Αυτό είναι το σημείο που ο φόβος μπορεί να είναι περιοριστικός. Είναι σχεδόν αδύνατον να επιδιώξετε κάτι αν σκέφτεστε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Αντίθετα, πρέπει να δείτε την πρόκληση με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Φορώντας τα ροζ γυαλιά σας, θα μπορέσετε να φανταστείτε και μετά να δημιουργήσετε τον δρόμο προς τον στόχο σας.




Calvino Miguel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου