Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Πώς να χρησιμοποιήσετε μικρούς «σπόρους συνήθειας» για να χτίσετε θετικές συμπεριφορές...!!!!

«Οι αλυσίδες συνηθειών είναι πολύ ελαφριές για να τις νιώσουμε, μέχρι να γίνουν πολύ βαριές για να τις σπάσουμε» – Warren Buffett

Είναι, ομολογουμένως, πολύ δύσκολη η εγκαθίδρυση νέων συνηθειών. Ειδικά όταν η συνήθεια είναι τόσο διαφορετική από τον τρόπο ζωής που ήδη έχουμε. Μέρος αυτού του προβλήματος, όταν αρχίζουμε μια νέα συνήθεια, είναι ότι κάθε αλλαγή μας φαίνεται σαν μια τεράστια στροφή από τον δρόμο που ήδη ακολουθούμε στη ζωή μας· δυσκολευόμαστε συνήθως να φανταστούμε πώς θα δημιουργήσουμε μια τόσο μεγάλη αλλαγή σε ένα (τυπικά) σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή στρατηγική για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα και για να κάνουμε τη διαδικασία οικοδόμησης νέων, θετικών συνηθειών ευκολότερη και πολύ πιο αξιόπιστη. 

Θέλουμε, λοιπόν, μια βοηθητική στρατηγική, που θα μας επιτρέψει να εγκαθιδρύουμε ευκολότερα συνήθειες και που, επίσης, θα διασφαλίζει τη σταθερότητά τους. Το δυνατό μας εργαλείο εδώ είναι οι μικροί σπόροι συνήθειας.

Ένας μικρός «σπόρος συνήθειας» είναι μια μικρή πράξη, που σχετίζεται με μια μεγαλύτερη συνήθεια, που θα θέλαμε να εγκαθιδρύσουμε ως συνήθεια. Τι το τόσο ξεχωριστό έχει;

Υιοθετώντας μια μικρότερη, ευκολότερη συμπεριφορά και ύστερα προχωρώντας σταδιακά προς μια μεγαλύτερη, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα είδος γέφυρας, να φυτέψετε έναν «σπόρο» που μπορεί να βλαστήσει, να φυτρώσει εκεί μια νέα σταθερή συνήθεια με τον καιρό. Αυτή η διαδικασία αποτελεί μια εύκολη στρατηγική.

Πώς όμως λειτουργεί ακριβώς; Ας αναλύσουμε λίγο πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως το εργαλείο των σπόρων συνήθειας, αναφέροντας και κάποια πρακτικά παραδείγματα.

Χρησιμοποιώντας τη στρατηγική των σπόρων συνήθειας
Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο αυτή την πρακτική, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορείτε πρώτα να βρείτε μια μικρή πράξη που μπορείτε να εφαρμόζετε τακτικά και που με κάποιο τρόπο συνδέεται με την κύρια συνήθεια που θέλετε να εγκαθιδρύσετε. 

Δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα σχετική, απλά βεβαιωθείτε ότι διαμορφώνετε αργά και υπομονετικά τον χρόνο και το χώρο για τη νέα σας συνήθεια. Η ιδέα είναι ότι πλησιάζετε σταδιακά αυτή τη νέα μεγάλη συνήθεια, κάθε μικρό στάδιο σας φέρνει εγγύτερα σε αυτή.

Αυτό, στην αρχή, μπορεί να σας φανεί σαν σπατάλη χρόνου. Γιατί να μην δουλέψουμε κατευθείαν με τη νέα συνήθεια; Βεβαίως. Αν πιστεύετε ότι το έχετε, απλά κάντε το.

Ωστόσο, η πραγματικότητα, για την πλειοψηφία, είναι λίγο διαφορετική. Χρειαζόμαστε πολύ, σκληρή δουλειά και αυτή η δουλειά μπορεί να φαντάζει τόσο τρομακτική, όταν ξεκινάμε. Τόσο τρομακτική που πολλοί από εμάς αποθαρρύνονται, πριν καν κάνουν την πρώτη προσπάθεια.

Εδώ είναι που οι σπόροι συνήθειας φαίνονται τόσο σπουδαίοι. Αφαιρούν εκείνη την τρομακτική, αγχωτική αύρα με την οποία έχουν ντυθεί οι μεγάλες αλλαγές και μας προσφέρουν ένα καθαρό μονοπάτι, πάνω στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σειρά μικρών αλλαγών, που θα εγκαθιδρύει τελικά μια μεγάλη.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να ξεκινήσετε γυμναστική κάθε πρωί. Η εγκαθίδρυση της συνήθειας της γυμναστικής είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν θέλουμε να την ακολουθούμε το πρωί. Πρέπει να ξυπνάμε νωρίτερα κάθε πρωί. Την ίδια ώρα. Μόλις το σκεφτόμαστε, κατευθείαν αποθαρρυνόμαστε!

Να όμως ένας τρόπος, για να τα καταφέρουμε
1. Ξυπνήστε 30 λεπτά νωρίτερα: Θέλετε να ξυπνάτε στις 5 κάθε πρωί, αλλά έχετε συνηθίσει να το κάνετε στις 6.30; Αρχίστε, ξυπνώντας μισή ώρα νωρίτερα. Είναι ο ευκολότερος τρόπος, αντί να κάνετε ένα δραστικό, ξαφνικό άλμα, και σας επιτρέπει να φτάσετε σταδιακά στην επιθυμητή ώρα.

2. Αφού ξυπνήσετε, κάντε κάποιες σύντομες διατάσεις: Μόλις σηκωθείτε, κάντε πέντε λεπτά διατάσεων. Κάντε το ίδιο κάθε πρωί. Μόνο αυτό.

3. Ύστερα, προσθέσετε μια άσκηση ή μια σειρά ασκήσεων: Έως αυτό το σημείο, έχετε ήδη εγκαθιδρύσει λίγους σπόρους συνηθειών, οπότε τώρα η δουλειά σας είναι να συνεχίσετε το σταδιακό χτίσιμο.

Για κάθε μισάωρο νωρίτερα που θα ξυπνάτε, προσθέστε μια άσκηση ή λίγο ακόμα χρόνο στη γυμναστική σας ρουτίνα. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο με τον καιρό, θα δίνετε μεγαλύτερη δύναμη σε κάθε σας συνήθειας, ώστε να μείνει.

Να κάποια άλλα παραδείγματα σπόρων συνήθειας
1. Βασικός στόχος: Λίγα χιλιόμετρα με το ποδήλατο κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα.

Ο Σπόρος: Κάντε με ποδήλατο το γύρο του τετραγώνου ή μέχρι την κοντινή σας πλατεία και πάλι πίσω για 5-10 λεπτά.

2. Βασικός στόχος: Να γράφετε κάθε μέρα 1.000 λέξεις για το βιβλίο σας.

Ο Σπόρος: Γράψτε 100 λέξεις την ημέρα ή βρείτε μια καθημερινή δουλειά συγγραφής άρθρων.

3. Βασικός στόχος: Να πίνετε οκτώ ποτήρια νερού καθημερινά.

Ο Σπόρος: Να πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα ή απλά να αγοράσετε ένα μεγάλο δοχείο, μπουκάλι, το οποίο να πίνετε σταδιακά μέσα στη μέρα.

Ορισμένες φορές, ένας σπόρος συνήθειας είναι απλά μια μικρότερη εκδοχή της μεγαλύτερης. Άλλες φορές, σχετίζεται με τη μεγαλύτερη συνήθεια, αλλά είναι διαφορετική από αυτή.
Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πολύ ευκολότερη συμπεριφορά προς υιοθέτηση και μας φέρνει πιο κοντά στην εγκαθίδρυση του μεγαλύτερου στόχου με τον καιρό. Και το καλύτερο απ’ όλα;

Αυτό που απαιτείται για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι

1. Nα επιλέξετε τη συνήθεια – στόχο

2. Nα βρείτε έναν αποδοτικό σπόρο συνήθειας, από τον οποίο θα ξεκινήσετε.




Photo: Author/Depositphotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου