Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Προσπαθώντας να σώσω όλους τους άλλους, ξέχασα εμένα...!!!!

Κοιτάζω στον καθρέφτη μου κι αναρωτιέμαι τι απόγινε ο εαυτός μου. Το πρόσωπό μου θαρρώ ότι έχω καιρό να το προσέξω. Σαν κουρασμένο μου φαίνεται. Σαν να είναι και παραπονεμένο συνάμα.

Θέλει να μου μιλήσει ο εαυτός μου , να μου εκφράσει πολλά.. Θέλει να μου παραπονεθεί για όλες εκείνες τις στιγμές που δεν ήμουν παρών για αυτόν.

Και πίστεψέ με είναι πολλές, μα πάρα πολλές.

Σε ξέχασα εαυτέ μου και το γνωρίζω καλά. 

Πήγα να σε χάσω , ίσως τελικά να σε έχασα για λίγο, να σε παραμέλησα. Σε εγκατέλειψα, σε άφησα μόνο σου δίχως εμένα.

Άδειο κορμί να τρέχεις για εκείνους. Τους αγαπημένους άλλους της καρδιάς μου, εκείνους που αγαπώ και συμπαθώ τόσο πολύ.

Στη προσπάθειά μου να σώσω όλους τους άλλους, ξέχασα εμένα. Σε άφησα μονάχο, παγωμένο και αδειανό κορμί δίχως ψυχή. Χωρίς να σε στηρίζω για να αντέχεις στα δύσκολα και να σε φροντίζω πια.

Δεν είναι ότι δε σε αγαπάω και δε σε νοιάζομαι. Ίσα ίσα. Μα συγχώρα με έπρεπε να βοηθήσω τους αγαπημένους μου, με είχαν ανάγκη. Χρειαζόταν να είμαι παρών για εκείνους. Ακόμα με χρειάζονται. Δε σου απολογούμαι , ξέρω , έχεις δίκιο.

Προσπαθώντας να σώσω όλους τους άλλους, ξέχασα εμένα. Γιατί πίστευα ότι δεν έχω ανάγκες ,ότι είμαι δυνατός και δε με επηρεάζει τίποτα. Έπαψα να με φροντίζω, να τρέφομαι σωστά, να με περιποιούμαι. Κάπου στο δρόμο με έχασα.

Εσύ μου έκρουες το καμπανάκι του κινδύνου και εγώ δε σε άκουγα εαυτέ μου. Γυρνούσα το κεφάλι από την άλλη πλευρά.

Δεν το άντεχες, έτρεχες για όλα και κοίτα πως κατάντησες. Δεν έχεις κουράγιο και δε σε βλέπω να γελάς πια. Να χαμογελάς και να διασκεδάζεις τη ζωή σου. Δε σε αναγνωρίζω πια.

Στο υπόσχομαι πια να σε φροντίζω σαν μικρό παιδί για να μου αντέχεις στα δύσκολα. Σου υπόσχομαι από εδώ και στο εξής , να μη σε εγκαταλείψω.

Να σου μιλάω συχνά, να ακούω τις ανάγκες και τα θέλω σου και να σου χαμογελάω. Σε αγαπάω εαυτέ μου, πιο πάνω από όλους γιατί χωρίς εσένα δε θα υπάρχω και εγώ πια.




Γράφει η ψυχολόγος Άρτεμις Βαμβουνάκη. 

Μάθε να διώχνεις μακριά κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα...!!!!

Όλοι έχουμε νιώσει πώς είναι να κυριευόμαστε από άσχημες σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό το βάρος που κουβαλάμε στην ψυχή και στο μυαλό μας όταν βιώνουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όταν κατακλυζόμαστε από στρεσογόνους παράγοντες. Αυτός ο κόμπος που ανεβαίνει στον λαιμό μας και κάνει την αναπνοή μας πιο δύσκολη. 

Η αδρεναλίνη που εκκρίνεται από τον φόβο και τον θυμό μας και μας προκαλεί πονοκεφάλους, πόνο στο στομάχι και διάφορες άλλες σωματικές διαταραχές. Όταν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ψύχραιμα μια κατάσταση, αλλά της δίνουμε μεγαλύτερη αξία από όσο αυτή έχει, διότι ο κατώτερός μας εαυτός θολώνει την κρίση μας και μας βομβαρδίζει με αρνητικές εικόνες.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε άμεσα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα; Κάτι απλό και πρακτικό; Φυσικά και υπάρχει! 

Και λέγεται γράψιμο!

Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και ένα στυλό και αρχίστε να καταγράφετε όλα τα αρνητικά σας συναισθήματα, τα άγχη σας, τις φοβίες σας, τους προβληματισμούς σας. Γράψτε οτιδήποτε σας βαραίνει, όσο σοκαριστικό και αν σας φαίνεται. 

Οτιδήποτε δε θα το μοιραζόσασταν ποτέ με κανέναν. Οποιαδήποτε άσχημη πτυχή του εαυτού σας που θα ντρεπόσασταν να εκμυστηρευτείτε σε κάποιον άλλον. Ξεσπάστε άφοβα και με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν έχετε να κρύψετε κάτι.

Είστε εσείς και οι σκέψεις σας. Κανένας άλλος δεν παρεμβάλλεται. Αφήστε αυτόν τον ορμητικό χείμαρρο που βρίσκεται μέσα σας και μπλοκάρει τα ενεργειακά σας κέντρα, να βρει διέξοδο στο χαρτί. Είστε επιτέλους ελεύθεροι να εκφραστείτε όπως θέλετε. 

Μπορείτε να βρίσετε, μπορείτε να περιγράψετε τις αδικίες που έχετε υποστεί, τις αδικίες που έχετε προκαλέσει σε άλλους, όλα αυτά τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά που διέπουν την προσωπικότητά σας, που σας κρατούν στάσιμους, παθητικούς και τοξικούς.

Μπορείτε να περιγράψετε τι σας πονάει, τι σας φοβίζει, τι σας εκνευρίζει, τι θέλετε να πολεμήσετε και με ποιον τρόπο. Απεκδυθείτε τον μανδύα που φοράτε στις τυπικές κοινωνικές σας συναναστροφές. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα αρχίσετε να ηρεμείτε και να βάζετε τις σκέψεις σας σε μία τάξη.

Αφού τελειώσετε και γράψετε ό,τι θέλετε, πάρτε το χαρτί, διαβάστε το προσεκτικά, συμπληρώστε το αν έχετε παραλείψει κάτι και καταστρέψτε το. Κάψτε το, σκίστε το σε κομμάτια, αφανίστε το με όποιον τρόπο εσείς επιθυμείτε. 

Καταστρέφοντάς το πείτε φωναχτά ότι με αυτό το χαρτί εξουδετερώνω ό,τι αρνητικό αυτό περιέχει. 

Τελειώνοντας, γράψτε σε ένα καινούργιο χαρτί ελάχιστες γραμμές με θετική χροιά για σας, όπως για παράδειγμα, θέλω να είμαι υγιής, θέλω να προοδεύσω, είμαι όμορφος, δεν έχω ανάγκη να συναναστρέφομαι με αρνητικούς ανθρώπους, κλπ και κολλήστε στον τοίχο απέναντί σας ώστε να το βλέπετε καθημερινά.

Το γράψιμο λοιπόν, μας βοηθά στην έκφραση και την καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και μας φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο. Ενισχύει την αντίληψή μας, την κατανόηση και την μάθηση και δρα ως ένα απλό και χρήσιμο θεραπευτικό μέσο.

Ας το αξιοποιήσουμε λοιπόν για να αποτοξινωθούμε από τα διανοητικά και ψυχοσυναισθηματικά δηλητήρια που βρίσκονται πολύ συχνά εντός μας .




Με το να στενοχωριέσαι δε λύνονται τα προβλήματα, δε γίνεται καλύτερη η ζωή...!!!!

Συχνά ακούω την ερώτηση «μα πώς να μη στεναχωριέμαι, αφού έχω οικονομικά προβλήματα/έχασα τη δουλειά μου/τσακώνομαι με τον/τη σύζυγο», κλπ. Η απάντηση μου, εν μέρει, είναι: «και αν στεναχωριέσαι για όλα αυτά, λύνονται τα προβλήματα; Γίνεται καλύτερη η ζωή σου»;

Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που μας στεναχωρούν, τα οποία είναι αντικειμενικά, συχνά πέρα από τον έλεγχο ή την επιλογή μας. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουμε διαλέξει αυτές τις άσχημες καταστάσεις ή να μην μπορούμε να τις αλλάξουμε, όμως μπορούμε να διαλέξουμε το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις και το ποια θα είναι η διάθεσή μας.

Η στεναχώρια είναι επιλογή! Διαλέγουμε να στεναχωριόμαστε και να ζοριζόμαστε με πρόσωπα και καταστάσεις επειδή νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Λάθος! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν στεναχωριόμαστε!

Να μερικές λύσεις για να σταματήσετε να στεναχωριέστε: 
Καταρχήν, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη στεναχώρια. «Αυτό είναι κάτι που με ζορίζει και με στεναχωρεί, αλλά δεν είναι ανάγκη να χαλάσω τη διάθεσή μου, αφού ακόμα και αν στεναχωρηθώ πάρα πολύ, δεν πρόκειται να το αλλάξω» είναι μια πρώτη σκέψη που μπορεί κανείς να κάνει για να αλλάξει τη διάθεσή του. 

Απομακρυνθείτε από την κατάσταση ή το πρόσωπο που σας ζορίζει. Κυριολεκτικά! Πάτε σε άλλο δωμάτιο, σταματήστε τη συζήτηση, βγέστε έξω. 

Δώστε στον εαυτό σας την επιλογή : «θέλω να είμαι στεναχωρημένος ή προτιμώ να έχω καλή διάθεση, παρόλο που έχω διάφορα προβλήματα»; 
 
Αναρωτηθείτε : «με το να στεναχωριέμαι, λύνω το πρόβλημα που με απασχολεί»; 

Τι είναι ένα μικρό πράγμα που μπορώ να κάνω τώρα για να μου φτιάξει τη διάθεση, ακόμα και αν δε μου λύσει το πρόβλημα; Και κάντε το! 

Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. 

Βγείτε για περπάτημα ή πάτε στο γυμναστήριο. Οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη φυσική άσκηση βελτιώνουν κατευθείαν τη διάθεση! 

Βάλτε τα πράγματα σε προοπτική : «αυτό που με στεναχωρεί τώρα, θα με στεναχωρεί και σε έναν χρόνο; Θέλω να είναι έτσι η ζωή μου; Τι μπορώ να κάνω για να φτιάξω τη ζωή μου, παρόλο που δεν μπορώ να λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα»; 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε το πρόβλημα και ότι η ζωή σας δεν είναι πρόβλημα, παρά τα διαφορετικά συναισθήματα που νιώθετε κατά καιρούς. Επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι όμορφα στη ζωή σας και φροντίστε να βάλετε περισσότερα από αυτά τα πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους, για να υπάρχει περισσότερη χαρά και ομορφιά στη ζωή σας, παρά το όποια προβλήματα.




Μου αρέσουν οι άνθρωποι που ξέρουν να δίνουν την ψυχή τους...!!!!

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που σ’ αφήνουν να δεις την καθαρότητα της ψυχής τους στα μάτια τους.

Αυτοί που είναι «αυτοδίδακτοι» σε όλους τους ρόλους της ζωής τους, και δε χρειάζεται να τους υποδυθούν γιατί απλούστατα τους ζούνε!

Αυτοί οι άνθρωποι κατά κανόνα είναι αυθεντικοί, αυτοδημιούργητοι, αυτάρκεις, γαλαντόμοι και χουβαρντάδες σε όλα τους!

Κυρίως στα συναισθήματά τους!

Δε τα τσιγκουνεύονται, δε μιζεριάζουν, δεν αναλώνονται να μετρούν και να ζυγιάζουν πόσα έδωσαν, πόσα πήραν, πόσα τους μένουν.

Ανοίγουν διάπλατα τις πύλες της ψυχής τους να μπεις να σεργιανίσεις και να «πάρεις» όσα χρειάζεσαι…

Δίνουν, δίνουν, κι όσο πιο πολλά σ’ αφήνουν να πάρεις, τόσο πιο πολλά έχουν για δόσιμο! 

Εξαργυρώνουν «ψυχή» σε καθετί που πράττουν.
Με ψυχή θα γελάσουν! Με ψυχή θα πονέσουν!
Με ψυχή θα κλάψουν! Με ψυχή θα σ’ αγαπήσουν!

Με ψυχή θα σ’ αγκαλιάσουν και θα νιώσεις μεμιάς να ενώνονται όλα τα σπασμένα κομμάτια σου…

Με ψυχή θα πληρώσουν τα λάθη και τις επιλογές που δε τους «βγήκαν» όπως τις περίμεναν τελικά και θ’ αποχωρίσουν απ’ όπου περισσεύουν!

Με τη ψυχή σπαταλημένη μα το κεφάλι ψηλά!

Κι ας νιώθουν να σέρνονται…
Θα δεις μια πλάτη στιβαρή ν’ απομακρύνεται με βήμα σταθερό, που ξεχειλίζει Αξιοπρέπεια κι ας έχει γκρεμιστεί όλος ο κόσμος τους!

Οι άνθρωποι αυτοί, - αμετανόητοι - αφού μαζέψουν τα κομμάτια τους, και περιθάλψουν τις πληγές τους, θα ξανα-διαθέσουν τη ψυχή τους προς εξαργύρωση…χωρίς καμιά δυσπιστία ή καχυποψία!

Γι’ αυτό είναι ανεκτίμητοι, ιδιαίτεροι και σπάνιοι!

Γιατί είναι αθεράπευτα δοτικοί!

Έχουν αυτό το «κουσουράκι»…που τους κάνει ξεχωριστούς!

«Ρέστα» καταδέχονται να πάρουν μόνο «Από Ψυχής»…

Αλλιώς, τα χαρίζουν! κι απομακρύνονται, από κει που ασύστολα τους κλέβουν…




Χριστίνας Ζαμπούνη.

Έτσι η αύρα σας επηρεάζει τους γύρω σας + video...!!!!

Η Αύρα σας είναι το φυσικό ενεργειακό πεδίο που προέρχεται από το φυσικό σας σώμα. Κάθε φυτό και ζώο έχει μια αύρα, και το καθένα έχει τόσο μοναδική αύρα όσο και το δακτυλικό αποτύπωμα. Η αύρα δεν είναι απλώς κάτι που υπάρχει.. εξυπηρετεί ένα σκοπό. Μπορεί να σας προστατεύσει και να σας δώσει μαι εικόνα για τους γύρω σας.

Η αύρα σας εκτείνεται περίπου 1 μέτρο έξω από τη φυσικό σας σώμα. Όταν περνάτε από τραυματικά, συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα, ή εξαιρετικά φορτισμένες εμπειρίες, η αύρα σας μπορεί πραγματικά να προεκταθεί μέχρι και 6 μέτρα! Αν τυχαίνει να είστε μέσα σε πλήθος με ανθρώπους με ανυψωμένη αύρα, τότε αυτό που συμβαίνει είναι μια πολύ ωραία ανάμειξη. Όταν το αυρικό σας πεδίο συνδεθεί με ενα άλλο τότε ανταλλάσσετε ενέργεια με αυτό..

Η ενέργεια από την αύρα σας μπορεί να ενταχθεί το δικό τους πεδίο και αντίστροφα. Μπορείτε να πάρετε ένα μικρό κομμάτι της ενέργειας τους και παίρνουν ένα μικρό κομμάτι από τη δική σας. Ως αποτέλεσμα, μερικά από τα συναισθήματα σας αποτυπώνονται πάνω τους και το αντίστροφο..

Για παράδειγμα, εγώ μια φορά είχα μια έντονη εμπειρία με μια ηλικιωμένη άστεγη γυναίκα. Ενω περπατούσα στο σπίτι μετά από το μεσημεριανό μου γεύμα, με τα περισσεύματα στο χέρι, με ρώτησε αν έχω ένα δολάριο να της δώσω για να πάρει κάποια τρόφιμα. 

Δεν είχα μετρητά πάνω μου, αλλά τη ρώτησα αν θα ήθελε να πάρει τα αποφάγια μου. Εκείνη ευγενικά το δέχτηκε. Όταν της το έδωσα, ολόκληρη η ενέργειά μου άλλαξε. Όπως συνέχισε το περπάτημα, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν ο πόνος αυτών που πεινούν. Πώς ήμουν θυμωμένος για το πώς η Αμερική αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους πολίτες της.

Η ενέργειά της, η εμπειρία της, ενώθηκε με τη δική μου, και η αύρα της διαπέρασε πραγματικά την ενέργειά μου. Από την τραυματική της εμπειρία της ζωής στους δρόμους, η αύρα της πιθανόν επεκτάθηκε πολύ πιο έξω από 1 μέτρο. 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Μπορείτε να κρύψετε τα συναισθήματά σας, αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε την αύρα σας. Έτσι, όταν είστε έξω χαμογελάστε κοιτάξτε ψηλά στον ουρανό. Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε στη ζωή.

Αυξήστε τις δονήσεις σας και αφήστε την αύρα σας να αγγίξει τους γύρω σας!

Δείτε το βίντεο..

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Να σε αγαπάς αλλά να επιτρέπεις και να σε αγαπούν...!!!!

Το χρωστάς στον εαυτό σου. Να αρχίσεις να σε νοιάζεσαι και να σε αγαπάς.

Χρωστάς στον εαυτό σου να τον προσέχεις. Είσαι υπεύθυνη απέναντι του παρόλο που μέχρι σήμερα αναλάμβανες την ευθύνη για τους άλλους. Πάντοτε νοιαζόσουν αν είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπάς, με όποιο τίμημα. Αφήνοντας πολλές φορές σε ένα υπόγειο εγκατάλειψης εσένα. Κάθε φορά σημασία είχε οι άλλοι να χαμογελούν, να νιώθουν πλήρης και ιδιαίτερα αυτός με τον οποίο ένιωθες πιο έντονα συναισθήματα.

Έφτασε η στιγμή όμως να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Να γυρίσεις τη σελίδα, να γράψεις καινούριο κεφάλαιο.

Σου αρέσει να ζεις νέες εμπειρίες. Απέδειξε το.

Το χρωστάς στον εαυτό σου.

Να ξυπνάς το πρωί με αισιοδοξία.

Να βλέπεις τα πράγματα κι από άλλη οπτική μεριά.

Να αλλάζεις παραστάσεις.

Να παύεις να είσαι δεδομένο.

Να βλέπεις τα δικά σου θέλω.

Να σου θυμίζεις τα θετικά σου.

Να σε προσέχεις.

Να ζεις αυτά που θες και αγαπάς.

Να κοιτάζεις εσένα.

Να σε αγαπάς.

Γι αυτό όσα άφησες σε παύση όλο αυτό το διάστημα γιατί νοιάστηκες με όλο σου το είναι έναν μόνον άνθρωπο, άσε τα να φύγουν. Απελευθερώσου από συναισθήματα, απογοητεύσεις. Απελευθερώσου από τα δεσμά του μονόπλευρου έρωτα και κάνε μια νέα αρχή. 

Μην κρατάς κακία και μην ονειρεύεσαι πια ένα κοινό μέλλον όπου θα τον ξυπνάς με χαμόγελα και φιλιά πλημμυρίζοντας τον με αγάπη. Καθάρισε το μυαλό σου από ότι σε κράτησε εκεί. Είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις αφού μαθαίνεις ότι έχει προχωρήσει. Να χαίρεσαι με την ευτυχία και το καλό του και να τρέξεις να προλάβεις τη δική σου που την άφησες στο περίμενε.

Δώσε μία ευκαιρία σε αυτούς που προσπαθούν να εισέλθουν στη ζωή και όχι στα όνειρα σου… Είναι μεγαλείο να επιτρέπεις να αγαπιέσαι…

Χαμογέλασε στη ζωή. Μάθε τη ξένη γλώσσα που τόσο σου αρέσει. Δημιούργησε. Ταξίδεψε μόνη ή με παρέα στους προορισμούς που σημείωσες στη λίστα σου.

Είσαι η ηρωίδα της ζωής σου για όσα υπέμεινες, άντεξες, προκάλεσες, προσπάθησες. Το αξίζεις να ζήσεις για σένα κι όλα αυτά που θες και σε περιμένουν.

Αυτή η ζωή συνεχίζεται, κυνήγησε τα όνειρα σου. Μην μιζεριάζεις πια, μην περιμένεις σε ένα θαύμα που δεν δείχνει να γίνεται.

Δημιούργησε αυτά που θες για τον εαυτό σου.

Να σε αγαπάς και να επιτρέψεις να σε αγαπήσουν.




Μαρίνας Αβραάμ

Όταν θες κάτι να το ζητάς, μην περιμένεις να το μαντέψει ο άλλος...!!!!

Περιμένουμε από τους άλλους να μαντέψουν τι σκεφτόμαστε, να ιχνογραφήσουν τις προθέσεις μας. Άδικος κόπος, ο καθένας χαμένος στα προβλήματά του, δύσκολα περιεργάζεται τα λεγόμενα του συνομιλητή του.

Πάει καιρός που οι άνθρωποι σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για πολλά. Χάθηκε η θέληση για ζωή, έμεινε μονάχα μια ελάχιστη θέληση για αγώνα να θυμίζει αμυδρά πως κάποτε ετούτος ο τόπος δε σταματούσε να δρα και να ονειρεύεται.

Όνειρα που έμειναν μονάχα στα χαρτιά, άνθρωποι που σκέφτονται και οι σκέψεις μένουν εκεί μετέωρες, γίνονται πουλιά και φεύγουν μακριά, εξαφανίζονται. Λέξεις που δεν τολμάνε να αντικρίσουν τον έξω κόσμο. 

Πόσο δύσκολο είναι άραγε, όταν θες κάτι να το ζητάς; Κανένας δεν είναι εκ φύσεως μάντης για να μπορέσει να προβλέψει τα μελλούμενα. Άρα κανένας δεν θα μπορέσει να σε βγάλει από την δύσκολη θέση εκτός από εσένα τον ίδιο.

Άσε στην άκρη τις ντροπές, τους παρανοϊκούς φόβους και πάρε τη ζωή σου, στα χέρια σου. Εδώ παίζεται η δική σου προσωπική ταινία, είσαι ο πρωταγωνιστής και αφήνεις τους κομπάρσους να παίζουν για σένα. Αφήνεις το σενάριο να σε χρησιμοποιεί σαν μαριονέτα. Φτάνει, αντέδρασε, ξύπνα!

Είναι παροδικό το πέρασμα μας από εδώ, όλα είναι εφήμερα και εσύ σπαταλάς τις στιγμές με λάθος τρόπο.

Κι όταν φτάσεις στα μισά, αν σκεφτείς να γυρίσεις πίσω να δεις τι έκανες, εύχομαι να μη συνεχίσεις μετανιωμένος. Αν πάλι δεν γυρίσεις ποτέ να δεις και συνεχίσεις την πορεία σου απτόητος, είναι βαρύ το τίμημα να καταλάβεις την ύστατη στιγμή ένα ενδεχόμενο λάθος σου, τότε θα είναι αργά.

Δεν λέω είναι αναπόφευκτα κι αυτά, κανένας δεν μπορεί να είναι τέλειος πάντα, άσε που μέσα από τα λάθη μας οι άνθρωποι μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Όμως ας διαχωρίσουμε κάτι, είναι άλλο πράγμα να κάνεις ένα μικρό λάθος, πταίσματα συνήθιζα να τα λέω αυτά. Κι άλλο πράγμα να κάνεις ένα μεγάλο λάθος με ολέθριες συνέπειες. Αυτό μπορείς να το ονομάσεις και μοιραίο, αν αναλογιστείς την συνέχεια που ακολουθεί.

Γι’ αυτό σου λέω ό,τι θες να βρίσκεις τρόπο και να το ζητάς. Καλύτερα είναι να υπάρχει ένας παραπάνω ευτυχισμένος εν ζωή παρά δύο, τρείς μετανιωμένοι αργότερα.




Παρασκευής Χατζή. 

Να έχεις ό,τι αγαπάς μα το σημαντικότερο είναι να μάθεις να αγαπάς ό,τι έχεις...!!!!

Όλα τα θεωρούμε δεδομένα. Την υγεία, τους ανθρώπους, την αγάπη, την ευτυχία. Όλα δεδομένα και ποτέ αρκετά. Πάντα κάτι θα λείπει, πάντα κάτι θα έπρεπε να ήταν παραπάνω, καλύτερο, ομορφότερο, ποτέ ικανοποιημένοι, ποτέ ευχαριστημένοι.

Αχάριστα πλάσματα. Ζητάμε πεισματικά κάτι και μόλις το αποκτήσουμε, αφού το περιεργαστούμε, αφού ζήσουμε λίγες στιγμές μαζί του ίσα για να δημιουργήσουμε δύο-τρεις αναμνήσεις, το πετάμε παραπέρα.

Όπως τα μωρά με τα παιχνίδια τους, όμως εμείς πάψαμε να είμαστε μωρά κι οι ψυχές ποτέ δεν ήταν παιχνίδια.

Πάψαμε να παίρνουμε τους ανθρώπους στα σοβαρά, δε μας τρομάζει η φυγή τους, δεν πονάει πια η απουσία τους. Αν φύγει, θα 'ρθει κάποιος άλλος να γεμίσει το κενό, κι αν δεν καταφέρει να καλύψει αυτό, θα γεμίζει ευχάριστα στο ενδιάμεσο το κρεβάτι μας.

Έχεις ένα σπίτι, μια δουλειά κι έναν άνθρωπο να σε περιμένει. Έχεις μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα ζευγάρι πόδια να μπλέκεται με τα δικά σου, να στα ζεσταίνει ή να τα παγώνει, ένα σώμα κουλουριασμένο δίπλα στο δικό σου, να σου τραβάει την κουβέρτα ή να σε σκεπάζει.

Έχεις μια καλημέρα και μια καληνύχτα, ένα βλέμμα στοργής, κάποιον να πιστεύει σε σένα, ένα κίνητρο να προσπαθείς, ένα λόγο να μην τα παρατήσεις, κάποιον που φοβάται μη σε χάσει, που φοβάται μη χάσεις, ένα «σ’ αγαπάω» κι ένα «όλα θα πάνε καλά». Είπες άραγε ποτέ σου ένα «ευχαριστώ» για όλα αυτά;

Αναλογίστηκες έστω για μια στιγμή όλους αυτούς που γυρνούν σε ένα άδειο σπίτι; Με μια ελευθερία που με τον καιρό έγινε μοναξιά, τόσο βαριά που δεν μπορούν πια να τη σηκώσουν. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί ώστε να ‘χουν πάντα μια αγκαλιά διαθέσιμη. Τη στιγμή που εσύ αγαπιέσαι κι αδιαφορείς, κάποιος ψάχνει απεγνωσμένα να αγαπήσει.

Έχεις έναν άνθρωπο να σε νοιάζεται, να σε φροντίζει, να σε προσέχει, να θέλει το καλό σου και να προσπαθεί κάθε μέρα γι’ αυτό, να σε αγαπάει και να το αποδεικνύει, κι εσύ, τι κάνεις για όλα αυτά; Βολεύτηκες στην ετοιμοπαράδοτη ευτυχία και στη μηδενική προσπάθεια.

Θεώρησες ως και τον έρωτα δεδομένο κι έβαλες τον άνθρωπό σου στα κεκτημένα σου, είναι δικός σου πια και δε χρειάζεται να κάνεις κάτι για να τον κρατήσεις. Ξυπνάς και κοιμάσαι πλάι του, όλα μηχανικά, όλα από συνήθεια. Λες κάπου-κάπου κι ένα «σ’ αγαπώ» ή ακόμα χειρότερα ένα «κι εγώ» κουνώντας το κεφάλι κι όλα καλά.

Κάπου το 'χασες, όσο εσύ αδιαφορείς για τα δεδομένα σου, κάποιος άλλος παρακαλάει για την προσοχή τους. Όσο βολεύεσαι στην ασφάλεια της ρουτίνας και του συμβιβασμού σου, κάποιος άλλος περιμένει μια ευκαιρία για να προσπαθεί κάθε μέρα, για να δώσει τα πάντα.

Ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου κι αδιαφορείς, που ώρες-ώρες τον βαριέσαι, που τον έχεις χορτάσει πια και δεν ξέρεις καλά-καλά αν τον θες - αλλά τον κρατάς από εγωισμό και συνήθεια - σε κάποιον άλλον λείπει αφόρητα πολύ. Σε κάποιον που θα ήξερε να τον εκτιμήσει, σε αυτόν που θα του φερόταν όπως του αξίζει.

Αν θες κάποιον, να τον θες πολύ και συνέχεια, να τον διεκδικείς καθημερινά, να μη σε χορταίνει ποτέ η παρουσία του και να σε πονάει πάντα η απουσία του, να τον αγαπάς με τον τρόπο που θες να αγαπηθείς, ακραία κι απόλυτα. Αλλιώς να τον αφήσεις σε κάποιον άλλον. Σε κανέναν δεν αξίζει ένας παρ’ ολίγον έρωτας.

Όσα εσύ έχεις και θεωρείς δεδομένα, για κάποιον άλλον είναι το μεγάλο ζητούμενο στη ζωή του. Σνομπάρεις την αγάπη γιατί τη θεωρείς τόσο σίγουρη που δεν μπαίνεις καν στον κόπο να την ψάξεις μέσα σου και κάποιοι άλλοι την πνίγουν καθημερινά γιατί δεν έχουν πού να τη δώσουν, άδικος ο κόσμος, φίλε μου.

Να εκτιμάς και να προσέχεις τα δώρα στη ζωή σου και μεγαλύτερο δώρο απ’ τους ανθρώπους δεν υπάρχει.

Να έχεις ό,τι αγαπάς μα το σημαντικότερο είναι να μάθεις να αγαπάς ό,τι έχεις.




Πωλίνα Πανέρη

Κρητικό Ίαμα : θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο κατά ιώσεων...!!!!

Από τους Μινωϊτες και τους πρώτους βοτανολόγους, στην αποδεδειγμένη δράση της κλινικής μελέτης και της βιομηχανικής παραγωγής

Το πρώτο φυτοθεραπευτικό φάρμακο από συνδυασμό ελληνικών αρωματικών βοτάνων είναι, πλέον, γεγονός.

To "Κρητικό Ίαμα", ένας συνδυασμός από θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο, ύστερα από τετραετή κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ethnopharmacology, απέδειξε τη θεραπευτική του δράση σε ιώσεις και κρυολογήματα. Αρκετά χρόνια νωρίτερα όμως, από το 1998, η αντιοξειδωτική δράση των φυτών αυτών, είχε αποδειχθεί με μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

To Cretan Iama αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες στα φαρμακεία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τη γρίπη ή τα κρυολογήματα του φετινού χειμώνα.

Το νέο σκεύασμα, παράγεται από την ελληνική φαρμακευτική Olvos Science, σε συνεργασία με τον αγροτικό συνεταιρισμό Ρεθύμνου, σε ελεγχόμενη καλλιέργεια, υπό την αυστηρή εποπτεία των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τη σταθεροποίηση των συστατικών του φαρμάκου.

Πρόκειται για έναν στόχο ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το φάρμακο είναι αποτέλεσμα προϊόντων καλλιέργειας, όπου η παραμικρή αλλαγή στο κλίμα, στο χώμα, στην εποχή, ακόμη και στη συλλογή του, αλλάζει τα ζητούμενα συστατικά.

Η παραγωγή προγραμματίζεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά, ενώ η εταιρία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και εξαγωγών, όταν η παραγωγή των συγκεκριμένων θεραπευτικών φυτών μπορεί να ξεπεράσει την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς.

Το Κρητικό Ίαμα αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής και θα κυκλοφορήσει σε τιμή χαμηλότερη των 8 ευρώ. Ως δρόγη (κάθε φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο), τα αποτελέσματά της είναι άμεσα, έτσι η ανακούφιση των ασθενών είναι ιδιαίτερα αισθητή μετά το δεύτερο 24ωρο σε μια θεραπεία επταημέρου.

Η παρουσίαση του νέου σκευάσματος έγινε σήμερα από τους διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης: Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ, Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιο Πυρίντσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας. 

Η ιδέα
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι, οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων, είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. 

Από τη Μινωική περίοδο, ακόμη, υπήρχε η τεκμηρίωση στους σφραγιδόλιθους για την ευεργετική επίδραση των Κρητικών βοτάνων. Βοτανολόγοι, όπως ο Διοσκουρίδης, είχαν, επίσης, αντιληφθεί ότι «κάτι τρέχει» με τα βότανα, αλλά η πρώτη επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Lancet το 1998. 

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το «κοκτέιλ» ουσιών, μετά από ιστορική και ανθρωπολογική έρευνα στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. «Υπάρχουν πάνω από είκοσι μονογραφικές έρευνες, που χρησιμοποιούσαν τα βότανα για το κρυολόγημα και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. 

Αυτές οι μελέτες ήταν η απαρχή. Αναζητήσαμε, λοιπόν, όλα τα κείμενα από παλιά και συνδυάσαμε τα συγκεκριμένα φυτά, γιατί είχαν υψηλή αντιϊκή και αντιοξειδωτική δράση» είπε ο καθηγητής γενικής ιατρικής και ΠΦΥ του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

Η πολυεπιστημονική ομάδα, που έκανε την έρευνα για το Κρητικό Ίαμα, επικεντρώθηκε σε τρία αρωματικά βότανα, που έχουν αντιοξειδωτική και αντιϊκή δράση, από τα 400 που έχουν αναγνωριστεί στην Κρήτη για θεραπευτική χρήση. Στο θυμάρι (Coridοthymus Capitatus), στο φασκόμηλο (Salvia Fruticosa) και στο δίκταμο (Origanum Dictamnus). Όπως επεσήμαναν κατ’ εξακολούθηση οι επιστήμονες στη συνέντευξη τύπου, για την παρουσίαση του σκευάσματος, τα βότανα της Κρήτης έχουν ιδιαιτερότητες. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή βοτανολογίας, διευθυντή του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιο Πυρίντσο: «Τα βότανα της Κρήτης έχουν ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα το φασκόμηλο, που κυκλοφορεί ευρέως, είναι το φασκόμηλο Κροατίας, αλλά η χημική του σύσταση ουδεμία σχέση έχει με αυτό της Κρήτης».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι γίνονται κάποιες πρότυπες καλλιέργειες αυτών των βοτάνων, μια διαδικασία, που – αντίθετα από ό,τι μπορεί να θεωρούν κάποιοι – είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι χημειότυποι των φυτών είναι διαφορετικοί και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα κατάλληλα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής εργαστηριακής ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς: «Δεν υπάρχουν διεθνώς χημικές ουσίες για λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Έγινε, λοιπόν, μια διπλή, τυφλή μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν :

1. Η δριμύτητα (ένταση) των συμπτωμάτων (βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, αίσθημα κόπωσης και άλλα),

2. Η διάρκεια των συμπτωμάτων (μέρες) και

3. Η ομαλοποίηση στις τιμές CRP την πρώτη μέρα και την έβδομη μέρα».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Ethopharmacology. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 108 άτομα, μισοί άνδρες, μισές γυναίκες την περίοδο από τις 10 Οκτωβρίου 2013 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2104, με τους 48 να μην έχουν ιογενή λοίμωξη. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Σουρβίνος: «Είδαμε τη δράση των ιών και πώς αλληλεπιδρούν τα κύτταρα με τους ιούς, πώς δρουν, ουσιαστικά, ενάντιά τους. 

Δοκιμάσαμε εκχύλισμα με μοριακές τεχνολογίες και κυτταροκαλλιέργειες και βρήκαμε σημαντική μείωση στα μολυσμένα κύτταρα. Αυτό αποδεικνύει τη σημαντική αντιϊκή δράση των φυτών. Το μπλοκ των ουσιών αναστέλλει, δεν πολλαπλασιάζει το γονιδίωμα των άρρωστων κυττάρων».

Ο κ. Λιονής πρόσθεσε: «Βρήκαμε τα φυτά, πήραμε τα αιθέρια έλαιά τους, πήραμε και ελαιόλαδο και φτιάξαμε αυτή τη μαλακή κάψουλα».

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης και οι δοκιμές καθυστέρησαν αρκετά, γιατί ήθελαν το προϊόν να είναι σταθερό στην ποιότητα, στα συστατικά, στον χρόνο και, βέβαια, να υποστηρίζεται βιβλιογραφικά. Εξέτασαν, όπως είπαν, το χημικό αποτύπωμα, το γενετικό αποτύπωμα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όλα μαζί, ταυτόχρονα

Στο νέο αντιϊκό «κοκτέιλ» πρωταγωνιστούν εκατοντάδες χημικές ενώσεις, όπως, για παράδειγμα, η καρβακρόλη, που έχει απίστευτη αντιμικροβιακή δράση. Και τα τρία φυτά έχουν μονογραφίες στην Ευρώπη. 

Δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να γίνουν γνωστά επιστημονικά δεδομένα που αφορούν και στην προληπτική δράση της κάψουλας, καθώς οι επιστήμονες έχουν, ήδη, συγκεντρώσει αρκετές ενδείξεις.




Των Άννας Παπαδομαρκάκη και Βίκυς Καρατζαφέρη

Φύγε από την παγίδα του υλισμού τώρα όσο ακόμα μπορείς + video...!!!!

Αγαπημένοι μου θα ήθελα να αφιερώσετε σχεδόν δέκα λεπτά από το χρόνο σας για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να σας αγγίξει όπως έκανε και σε μένα, παρ'όλο που ήδη έχω απαλλαγεί από αυτόν τον εθισμό του καταναλωτισμού και του υλισμού εδώ και αρκετά χρόνια...ας αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης που έχουμε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για χάρη των παιδιών και των εγγονών μας....τους το οφείλουμε.
Φύγε από την παγίδα του υλισμού τώρα όσο ακόμα μπορείς



Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η ζωή ξέρει να ανταποδίδει αδικίες και συμπεριφορές, αρκεί να έχεις υπομονή...!!!!

Και ξανά η ίδια απορία τριγυρίζει στο μυαλό σου. Γιατί πολλοί άνθρωποι κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη ενώ παράλληλα η δική τους ανθίζει; Γιατί ενώ αδικούν και φέρονται σκληρά, οι ίδιοι χαίρουν εκτίμησης;

Πώς μπορούν να μισούν, να αδιαφορούν και να γυρίζουν εύκολα την πλάτη συνεχίζοντας σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Γιατί ευημερούν ενώ κάνουν άλλους δυστυχισμένους; Ούφ!

Γιατί τόση αδικία; Και αναρωτιέσαι, δε φοβούνται;

Δε σκέφτονται ότι μπορεί να έρθουν στην ίδια δύσκολη θέση και να τιμωρηθούν; Μάλλον όχι!.

Κι όμως η ζωή έχει άλλα σχέδια. Ξέρει να επιστρέφει συμπεριφορές αρκεί να έχεις υπομονή!

Μην αναλώνεσαι, μη χαραμίζεσαι για να ανταποδώσεις τα ίσα. Θα το κάνει η ζωή για σένα.

Όποιος πλήγωσε θα πληγωθεί! Όποιος αδίκησε θα αδικηθεί!

Όποιος έκανε άλλους να πονέσουν θα πονέσει διπλά!

Άσε την εκδίκηση και δείξε αδιαφορία.

Την τιμωρία, τη δικαιοσύνη και την κάθαρση θα τη φέρει η ζωή.

Εσύ σταμάτα με τα εκδικητικά σενάρια που φέρνουν ψυχική φθορά.

Άσε τη ζωή να κάνει τη δουλειά της. Ξέρει αυτή! Κάνε υπομονή σου λέω..




Δέσποινα Χατζάκη

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω...!!!!

“Να προσεχεις”

“Να μην εμπιστεύεσαι”

“Να κρατάς στεγανά”

“Να είσαι καχύποπτη”

“Μα δεν έμαθες πια;

Ουφ! Ναι μωρε, εντάξει! Έμαθα χρόνια τώρα. Μην κοιτάς που σε αφήνω να παίζεις στην αυλή μου.

Έμαθα κι από σκατοψυχιές, έμαθα κι από προδοσίες. Και τώρα τι θες; Να σταματήσω να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους; Να σταματήσω να τους βάζω στη ζωή μου; Να τους κοιτάω όλους με μισό μάτι;

Όχι ρε φίλε… δεν μου πάει. Εγώ θα δινω. Και θα ανοιγομαι. Και θα προσέχω τόσο όσο, αλλά θα αγαπάω πάντα χωρίς “τόσο όσο”. Εγώ θα ψάχνω πάντα το καλό πίσω από το κακό και το χαμόγελο πίσω από το προσωπείο.

Και θα πιστεύω στους ανθρώπους και στην ψυχή τους. Ξέρεις γιατί; Γιατί πήρα τόση αγάπη από τους ανθρώπους μου που δεν φοβάμαι μη “στερεψω”. Γιατί οι γονείς μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποί μου, με γέμιζαν αγάπη.

Πήρα και συγχώρεση στα λάθη μου. Πήρα και κατανόηση στα στριμμένα μου. Πήρα κι αγκαλιά ακόμα κι όταν δεν την άξιζα. Κι έτσι έμαθα να δίνω φίλε. Ακόμα και σε εκείνους που στο τέλος του λογαριασμού, κρίνονται ελλείπείς. Ακόμα και σε εκείνους που στο τέλος της μέρας δεν άξιζαν ούτε πέντε λεπτά. Κι όμως… ακόμα και για εκείνους, ένα χαμόγελο συμπάθειας, ένα χάδι κατανόησης.. και πάμε παρακάτω.

Γιατί είσαι η αγάπη που πήρες, η ασφάλεια που ένιωσες και η αγκαλιά που σε έφερνε πάντα στα ίσα σου.

Και αν πάψω να πιστεύω στο καλό των ανθρώπων… θα με έχεις νικήσει… Και μπορεί να λένε πως αν χορέψεις με το διάβολο δεν αλλάζει ο διάβολος αλλά εσύ… στον δικό μου τον κόσμο όμως… με τους δικούς μου ανθρώπους, κανένας διάβολος δεν μπόρεσε να μας αλλάξει. Ποτέ. 




Σοφία Παπαηλιάδου

Μιλάτε στον εαυτό σας ; Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι…!!!!

Μήπως μιλάτε συχνά μόνοι σας; Και όχι μόνο στην ησυχία του σπιτιού σας...

Μήπως μιλάτε στον εαυτό σας ακόμα και όταν περπατάτε στον δρόμο, ή όταν είστε στο γραφείο, ή όταν κάνετε ψώνια; Το να “σκεφτόμαστε φωναχτά” μας βοηθάει να υλοποιήσουμε, ή να αναλύσουμε καλύτερα αυτό που σκεφτόμαστε. Μας βοηθά να έχουμε μια καλύτερη “αίσθηση των πραγμάτων”.

Το κακό είναι ότι μας κάνει να μοιάζουμε και... τρελοί. Αυτό δεν θα σκεφτόσασταν κι εσείς, αν βλέπατε κάποιον να μιλάει στον εαυτό του; Πόσο μάλλον να διαφωνεί και μαζί του! Θα λέγατε ότι “ακούει φωνές” και, άρα, είναι τρελός. Και όμως όλα αυτά είναι λάθος αντιλήψεις.

Εάν συνηθίζετε κι εσείς να μιλάτε στον εαυτό σας, σταματήστε να νιώθετε ενοχές. Δεν είστε τρελοί, ούτε ψυχικά ασθενείς. Το να μιλάει κανείς στον εαυτό του, αποδεικνύεται, ότι είναι τελικά σημάδι ανεπτυγμένης ευφυίας!

Σε μια μελέτη, οι ψυχολόγοι Daniel Swigley και Gary Lupyan υπέθεσαν ότι το να μιλάμε μόνοι μας μπορεί να είναι επωφελές. Και αν το σκεφτείτε, είναι προφανώς αλήθεια. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στη γη συνηθίζουν να μιλάνε στον εαυτό τους. 

Από τους μεγαλύτερους στοχαστές, μέχρι τους πιο γνωστούς ποιητές και επιστήμονες, όλοι σχεδόν, συνήθιζαν να μιλούν στον εαυτό τους! Είναι πασίγνωστη η παραδοχή του Albert Einstein ότι επαναλάμβανε τις σκέψεις στον εαυτό του για να τις επεξεργάζεται καλύτερα.

Το να μιλάτε μόνοι σας συμβάλλει να οργανώσετε τις σκέψεις σας
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Linda Sapadin, μιλώντας φωναχτά στον εαυτό σας, σας βοηθά να επιβεβαιώσετε σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. Σας βοηθά να αποσαφηνίσει τις σκέψεις σας, να προσέξετε το τι είναι σημαντικό και να σιγουρευτείτε για οποιεσδήποτε αποφάσεις αμφιταλαντεύεστε.

Το να μιλάτε στον εαυτό σας, σας βοηθάει να πετύχετε τους στόχους σας
Κάνοντας απλά μια λίστα με τους στόχους σας δύσκολα σας βοηθάει να τους πετύχετε. Καμιά φορά, δε, μπορεί να σας φανούν και “βουνό” και να σας αποθαρρύνουν να τους κυνηγήσετε. Το να μιλάτε όμως μόνοι σας για αυτούς τους στόχους θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο σταθερά βήματα για κάθε στόχο ξεχωριστά. 

Αν αναλύετε με τον εαυτό σας το τι χρειάζεται κάθε φορά να κάνετε, τότε το κάθε βήμα θα σας φαίνεται λιγότερο δύσκολο και η όλη προσπάθεια πιο περιεκτική.

Όπως λέει και η Sapadin: “Το να λέτε φωναχτά τους στόχους σας, σας βοηθάει να εστιάζετε την προσοχή σας, να ελέγχετε το αίσθημα εγκατάλειψης της προσπάθειας και να απομονώνετε τυχόν περισπασμούς. Έτσι βάζετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και γίνονται πιο χειροπιαστά”.




iatropedia.gr

Χακάροντας την ευτυχία : 13 επιστημονικοί τρόποι για να νιώθετε ωραία σχεδόν όλη την ώρα...!!!!

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή όπου ο εγκέφαλος μας κατανοείται καλύτερα συνεχώς. Μπορείτε να μάθετε πώς να αισθάνεστε καλύτερα ενεργοποιώντας τις ...

χημικές ουσίες της χαράς με διαφορετικούς τρόπους. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εσάς και δεν μπορείτε να το κάνετε για κάποιον άλλον. Αυτό το κεφάλαιο περιγράφει ειδικές προτάσεις για νέους δρόμους προς την ευτυχία με την αύξηση της ντοπαμίνης, της ενδορφίνης, της οξυτοκίνης και της σεροτονίνης.

Η αφθονία των επιλογών θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα δρόμο στον οποίο μπορείτε να πιστέψετε. Τότε μπορείτε να τον εφοδιάσετε στον εγκέφαλο σας επαναλαμβάνοντας τον για 45 ημέρες χωρίς να αποτύχετε. 

Μόλις χτίσετε μια καινούργια συνήθεια βασισμένη στους τρόπους με τους οποίους νιώθετε καλύτερα, θα είστε τόσο ευχαριστημένοι με την εξουσία σας πάνω στον εγκέφαλο σας που θα θέλετε να χτίσετε και άλλη.

Νέες συνήθειες ντοπαμίνης
Εδώ θα βρείτε πώς να νιώσετε καλύτερα αυξάνοντας την ντοπαμίνη. Η εφαρμογή των παρακάτω συνηθειών είναι μικροί τρόποι για να νιώσετε καλά σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση όταν τις κάνετε τακτικά.

1. Γιορτάστε τις μικρές νίκες
Έχετε κάποιες επιτυχίες καθημερινά, οπότε βρείτε τες και πείτε «Τα κατάφερα!» Δεν είναι τόσο πιθανό να διευθύνετε μια συμφωνία στο Κάρνεγκι Χολ. Ούτε θα οδηγήσετε μια πεινασμένη ορδή ανθρώπων στην Γη της Επαγγελίας. Για να νιώθετε καλά τακτικά, προσαρμόστε τις προσδοκίες σας ώστε να ευχαριστηθείτε με κάτι που πράγματι κάνετε. 

Αυτό δε σημαίνει πως μειώνετε τις προσδοκίες σας ή ότι «υπερφορτώνετε τον εαυτό σας» ή ότι χάνετε την επαφή με την πραγματικότητα. Σημαίνει πως παραμένετε στις νίκες σας όπως και στις ήττες σας( το οποίο είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να φανταστείτε πως είναι ένα κλειδί για το πώς να νιώσετε καλύτερα).

Το να γιορτάσετε τα μικρά βήματα ενεργοποιεί περισσότερη ντοπαμίνη από όση θα κρατούσατε για μια μεγαλύτερη επίτευξη. Οι μεγάλες επιτυχίες δεν σας κάνουν χαρούμενους για πάντα, οπότε αν πάντα συνδέετε την ευτυχία με έναν μακρινό στόχο, ίσως απογοητευτείτε. 

Αντιθέτως, μάθετε να είστε χαρούμενοι με την πρόοδο σας. Δεν θα γιορτάζετε με σαμπάνια και χαβιάρι καθημερινά. Αλλά θα δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να έχει το αίσθημα της εκπλήρωσης. Αυτό το αίσθημα είναι καλύτερο από τις εξωτερικές βραβεύσεις. 

Είναι ελεύθερο και δεν χειροτερεύει την πορεία σας. Έχετε μικρές νίκες κάθε μέρα. Γιατί να μην τις χαρείτε και να μην ευχαριστηθείτε με την διαδικασία;

Αρχικά, ίσως το θεωρήσετε χαζό να αναζητάτε λόγους για τους οποίους θέλετε να συγχαρείτε τον εαυτό σας και σε αυτούς που καταλήξετε ίσως σας κάνουν να νιώσετε άβολα. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό ακόμα και αν δεν αισθάνεστε καλά. Εσείς αποφασίζετε αν αξίζετε το χειροκρότημα και απολαύσετε το αίσθημα, ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο. 

Αν το νιώθετε ψεύτικο ή εξαναγκασμένο, είναι φυσιολογικό, επειδή τα κυκλώματα που υποτιμούν τις επιτυχίες σας είναι δυνατά.

Το να γιορτάζετε τις μικρές επιτεύξεις είναι μια πολύτιμη δεξιότητα, όχι μόνο επειδή είναι ένας από τους τρόπους για να νιώσετε καλύτερα, αλλά επειδή τα μεγάλα πράγματα έρχονται από τα μικρά βήματα. Δεν θα κάνετε αυτά τα βήματα αν στοχεύετε κατευθείαν στο μεγαλύτερο. 

Τελικά, οι καθημερινοί σας θρίαμβοι θα είναι καλύτεροι αν δεν εξαρτώνται από το να ξεπεράσετε κάποιον άλλον. Αν οι τρόποι με τους οποίους κερδίζετε κάνουν κάποιον άλλον να χάνει, περιορίζετε τον εαυτό σας και καταλήγετε με τις παρενέργειες. Μπορείτε να γιορτάσετε σε αυτό που δημιουργείτε αντί για αυτόν που νικάτε.

Καμία νίκη δεν είναι πολύ μικρή. Μην υπονομεύετε τα καλά σας αισθήματα απολογούμενοι για την μηδαμινότητα του επιτεύγματος. Απλώς διασκεδάστε για ένα δευτερόλεπτο τον θρίαμβο και προχωρήστε. Είναι απλώς μια σπίθα, αλλά αν την ανάβετε καθημερινά, εσείς θα είστε ο καλύτερος πυροδότης της. Να θυμάστε, το να μάθετε πώς να είστε ευτυχισμένοι είναι μια πρακτική.

2. Κάντε μικρά βήματα για έναν καινούργιο στόχο
Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος ούτε χρήματα για να προχωρήσετε προς ένα στόχο. Απλώς αφιερώστε δέκα λεπτά κάθε μέρα και θα νιώσετε ορμητικοί αντί για κολλημένοι. Δέκα λεπτά δεν είναι αρκετά για να μετακινήσουν βουνά, αλλά είναι αρκετά για να προσεγγίσετε το βουνό και να το δείτε με ακρίβεια. Αντί να ονειρεύεστε τον στόχο σας από μακριά, μπορείτε να συλλέξετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να τον σχεδιάσετε ρεαλιστικά. 

Οι στόχοι σας ίσως αλλάξουν καθώς οι πληροφορίες γίνονται περισσότερες. Αυτά τα ευρήματα των δέκα λεπτών μπορούν να σας απελευθερώσουν από την περιττή λύπη και να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε έναν λόφο τον οποίο πράγματι μπορείτε να σκαρφαλώσετε και να νιώσετε καλά με την πρόοδο. Οι προσπάθειες των δέκα λεπτών ορίζουν εύκολα την διαχείριση των βημάτων έτσι ώστε να μην περιμένετε τεράστια άλματα που δε θα έρθουν ποτέ.

Αν νομίζετε πως δεν μπορείτε να διαθέσετε 10 λεπτά την ημέρα, σκεφτείτε τον χρόνο που ήδη ξοδεύετε να ονειρεύεστε αυτά που θα προτιμούσατε να κάνετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον χρόνο για να αναζητήσετε τα αναγκαία βήματα. 

Θα έχετε το αίσθημα της ντοπαμίνης κάθε μέρα καθώς αυτά τα βήματα έρχονται στη θέα. Θα ξεκινήσετε να περιμένετε αυτό το αίσθημα και θα ανυπομονείτε. Θα μάθετε πως είναι δυνατόν να μετατρέψετε ένα όνειρο σε πραγματικότητα με σταθερή προσπάθεια. 

Όταν τελειώνουν τα 10 λεπτά, επιστρέψτε στην πραγματικότητα, που είναι ακόμα μια συμβουλή για το πώς να νιώθετε καλά και ευτυχισμένοι. Μην αποκτήσετε την συνήθεια να εστιάζετε συνεχώς στο μέλλον.

Δράστε, μην ονειροπολείτε απλώς. Ξοδέψτε τον χρόνο σας σε συγκεκριμένη δράση. Μην τον ξοδεύετε απλώς στο να φαντασιώνεστε παρατώντας την δουλειά σας ή πιέζοντας τους άλλους να σας βοηθήσουν. 

Δεν είναι ο δικός τους στόχος. Αντιθέτως ψάξτε ρεαλιστικές πρακτικές. Κάντε το αυτό πιστά για 45 ημέρες και θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα έχοντας τη συνήθεια να προχωράτε μπροστά.

3. Χωρίστε μια δυσάρεστη εργασία σε μικρά μέρη
Ο καθένας έχει μια δυσάρεστη εργασία την οποία θα προτιμούσε να ξεχάσει. Μπορεί να είναι η ακαταστασία της ντουλάπας σας ή η αναστάτωση μιας σχέσης. Μια μέθοδος για το πώς να νιώθετε καλύτερα είναι να αφιερώσετε 10 λεπτά κάθε μέρα γι αυτή την εργασία που σας δυσανασχετεί. Δεν χρειάζεται να βρείτε την λύση μόλις ξεκινήσετε, μόνο την προθυμία να συνεχίσετε.

Ίσως σκεφτείτε πως είναι αδύνατον να συμμαζέψετε την ντουλάπα σας ή να επαναδιαπραγματευθείτε την σχέση σας σε κομμάτια δέκα λεπτών. Αλλά αν περιμένετε μεγάλες λύσεις, θα είστε εξασθενημένοι για αρκετό καιρό. Αντιθέτως, πάτε στην ντουλάπα σας, πάρτε ένα μέρος και ταξινομήστε το για δέκα λεπτά. 

Στην αναστατωμένη σχέση που σας απογοητεύει δείξτε καλή θέληση για δέκα λεπτά. Ίσως να μην αισθανθείτε καλύτερα αμέσως, αλλά μην αφήσετε καμιά μέρα να περάσει χωρίς να αντιμετωπίζετε ακόμα ένα κομμάτι. Συνεχίστε το για 45 μέρες και θα είστε άνετοι στο να αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις που σταματούν τον δρόμο προς την βελτίωση της ζωής σας.

Φυσικά, δεν μπορείτε να ελέγξετε τους ανθρώπους με τον τρόπο που ελέγχετε το περιεχόμενο της ντουλάπας σας. Αλλά θα αντικαταστήσετε ένα κακό συναίσθημα με ένα καλό αν προσπαθήσετε. Και θα συνεχίσετε να προσπαθείτε επειδή οι θετικές σας προσδοκίες ενεργοποιούν την ντοπαμίνη, η οποία είναι ένας από τους νευροχημικούς τρόπους για να αισθανθείτε καλά.

Η εργασία που σας δυσανασχετεί μπορεί να επιλυθεί σε λιγότερο από 45 ημέρες! Αυτό δημιουργεί την συνήθεια να αντιμετωπίζετε δύσκολες προκλήσεις με μικρά βήματα αντί να τρομάζετε από αυτές. Να θυμάστε να αισθάνεστε καλά γι αυτά που κάνετε κάθε μέρα. Σύντομα, θα έχετε τη συνήθεια να αντιμετωπίζετε εμπόδια και να νιώθετε επιβραβευμένοι από αυτό, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να είστε χαρούμενοι.

4. Διατηρήστε τη ρύθμιση του επιπέδου
Τα καλά συναισθήματα ρέουν όταν το επίπεδο της πρόκλησης που αντιμετωπίζετε είναι «ακριβώς σωστό». Αν το στεφάνι της μπασκέτας είναι πολύ χαμηλό, δεν ευχαριστιέστε τα καλάθια που ρίχνετε. Αν είναι πολύ ψηλό, δεν έχει νόημα το να προσπαθήσετε. 

Η προσπάθεια είναι διασκεδαστική όταν αναμένετε για μια επιβράβευση από αυτή αλλά δεν είναι και σίγουρο. Μπορείτε απλώς να ρυθμίσετε το στεφάνι στη ζωή σας ως ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα νιώσετε καλύτερα και θα κάνετε τα πράγματα διασκεδαστικά.

Εδώ είναι ακόμα μια συμβουλή για το πώς να νιώσετε καλά. Για 45 ημέρες, πειραματιστείτε με την μείωση του επιπέδου στο οποίο έχετε θέσει αδύνατους στόχους και αυξήστε το στα μέρη όπου είναι τόσο χαμηλό ώστε δεν θα επιβραβευτείτε. 

Αν νιώθετε πως δεν έχετε επιλογή ανάμεσα στο παγωμένο βραδινό και στα γκουρμέ γεύματα, ορίστε ένα μέτριο στόχο και ξεκινήστε τον για 45 ημέρες από τώρα. Αν νιώθετε πως δεν έχετε επιλογή ανάμεσα από το να κάθεστε στον καναπέ και στο να περπατάτε στο κόκκινο χαλί, προσπαθήστε να βρείτε ένα μεσοπρόθεσμο τρόπο και τότε ξαναπροσπαθήστε.

Συνοπτικά : πώς να αισθανθείτε καλύτερα αυξάνοντας την ντοπαμίνη

● Γιορτάστε τις μικρές νίκες

● Κάντε βήματα προς ένα νέο στόχο

● Χωρίστε μια δυσάρεστη εργασία σε μικρότερα μέρη

● Διατηρήστε την ρύθμιση του επιπέδου

Καινούργιες συνήθειες ενδορφίνης
Εδώ θα βρείτε πώς να νιώσετε καλύτερα αυξάνοντας την ενδορφίνη. Το να ακολουθήσετε τις παρακάτω συνήθειες είναι επιπρόσθετοι τρόποι για να νιώσετε καλύτερα που θα διαρκέσουν μακροπρόθεσμα.

5. Γελάστε
Το γέλιο διεγείρει τις ενδορφίνες καθώς αυθόρμητα συσπά τα σπλάχνα σας. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που σας κάνει να γελάτε και αφιερώστε χρόνο σε αυτό. Είναι ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να είστε χαρούμενοι. Το γέλιο είναι αναγκαίο για να ενεργοποιηθούν οι ενδορφίνες - το να χλευάζετε τους ανθρώπους που περιφρονείτε δεν το κάνει. 

Ούτε το να γελάτε επιφανειακά, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει την αντλία. Μπορεί να είναι δύσκολο το να βρείτε τι σας κάνει να γελάτε, αλλά μπορείτε να συνεχίσετε να πειραματίζεστε μέχρι να καθιερώσετε το καθημερινό σας γέλιο.

Το γέλιο δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να αισθανθείτε καλύτερα, είναι η απελευθέρωση του φόβου. Φανταστείτε να γελάτε με ανακούφιση μετά από κάτι επίφοβο. Τα κοινωνικά ρίσκα είναι περισσότερο συνηθισμένα από τον εκφοβισμό στην μοντέρνα κοινωνία και συχνά η έκφραση φόβου είναι ένα κοινωνικά μη αποδεκτό συναίσθημα. 

Η κοινωνική αποφυγή είναι μια πραγματική απειλή επιβίωσης, οπότε έχουμε μάθει να παίρνουμε αυτά τα πράγματα στα σοβαρά. Οι κωμικοί συχνά εκφράζουν κοινωνικά επικίνδυνα συναισθήματα. 

Όταν επιβιώνουν, το κομμάτι μέσα σας που φοβάται την αποφυγή γελά με ανακούφιση. Μπορείτε να θεωρήσετε το γέλιο ως τη δημιουργία ασφάλειας αντί να το θεωρείτε επιπόλαιο.

Μπορείτε να ευχαριστηθείτε περισσότερο την ανακούφιση αν το βάλετε στην κορυφή της λίστας σας για 45 ημέρες. Μην τα παρατήσετε αν θέλει λίγη δοκιμή και γίνουν κάποια λάθη. Συχνά σκέφτομαι πως τα ανέκδοτα «δεν είναι αστεία», αλλά έχω βρει έναν θίασο τον οποίο βρίσκω ξεκαρδιστικό. Οπότε, αφιερώνω χρόνο σε αυτόν- τι καλύτερος τρόπος γι να αισθανθώ ωραία!

6. Ασκηθείτε διαφορετικά
Η ποικιλία των ασκήσεων σας είναι μια καλή συμβουλή για το πώς να νιώσετε καλύτερα και να αυξήσετε τις ενδορφίνες. Χρειάζεται ένταση για να τις ενεργοποιήσετε και αν το κάνετε στο ίδιο μέρος κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Αν το κάνετε σε διαφορετικά μέρη με καινούργιες ασκήσεις, η μέτρια προσπάθεια μπορεί να διεγείρει τις ενδορφίνες.

Το σώμα σας έχει τρία στρώματα μυών. Όταν οι ασκήσεις διαφέρουν δίνετε στα παραμελημένα, περιορισμένα στρώματα περισσότερη προσοχή. 

Από τη στιγμή που κάποιοι μύες είναι αδύναμοι, πρέπει να ασκηθούν περισσότερο, οπότε παρακινείτε την ανάπτυξη όπου χρειάζεται αντί να αφιερώνεστε στα μέρη που χρησιμοποιείτε υπερβολικά. Το να κυνηγάτε την αύξηση των ενδορφινών δεν αξίζει το ρίσκο να φθαρθείτε σε ένα μέρος και να χρειαστεί να το αντικαταστήσετε.Η ποικιλία είναι μια σπουδαία εναλλακτική και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να νιώσετε καλύτερα.

Αν είστε άτομο που δεν αθλείται καθόλου, το οτιδήποτε κάνετε να είναι διαφορετικό και όλα θα είναι καλύτερα. Αν αθλείστε, ίσως μισήσετε το ασυντόνιστο συναίσθημα που έχετε όταν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο. 

Ίσως το δείτε σαν κάτι που σας τραβάει πίσω, ενώ στην πραγματικότητα ενδυναμώνει τους αδύναμους συνδέσμους σας. Απελευθερωθείτε από το άγχος της απόδοσης για τις επόμενες 45 μέρες. Ίσως σας αρέσει τόσο πολύ που να θελήσετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο για τις επόμενες 45 μέρες και να συνεχίσετε να αλλάζετε τα πράγματα, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους για να είστε χαρούμενοι.

7. Τεντωθείτε
Η ενδορφίνη επίσης διεγείρεται όταν τεντώνεστε. Όλοι μπορούν να προσθέσουν το τέντωμα στην καθημερινότητα τους, επειδή μπορείτε να το κάνετε ενώ βλέπετε τηλεόραση, ενώ περιμένετε σε μια ουρά ή μιλώντας στο τηλέφωνο. Το ήπιο τέντωμα φέρνει την κυκλοφορία στις περιορισμένες περιοχές. Σταματήστε το πριν αισθανθείτε πόνο. 

Απλώς επειδή το λίγο είναι καλό δεν σημαίνει πως το πολύ είναι καλύτερο, ούτε ότι χρειάζεται για να αισθανθείτε πιο χαρούμενοι. Αν τεντώνεστε καθημερινά, για 45 μέρες, όχι μόνο θα αισθάνεστε καλύτερα αλλά επίσης θα το απολαμβάνετε τόσο πολύ που θα ανυπομονείτε να το κάνετε κάθε μέρα.

Το τέντωμα δεν έχει να κάνει μόνο με τα χέρια και τα πόδια. Δείγματα μαθημάτων σας εισάγουν σε διαφορετικούς τρόπους χωρίς να τραυματίζεστε. Το νόημα δεν είναι να πιέσετε περισσότερο τα συνηθισμένα σημεία αλλά να τεντώσετε τα σημεία που δεν ξέρατε ότι έχετε, όπως τους μύες ανάμεσα στα πλευρά. Μην ξεχνάτε να τεντώνετε τα πόδια, τα δάκτυλα ακόμα και τα αυτιά σας - θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά μπορείτε να αισθανθείτε.

Οι αργές κινήσεις αποτελούν ουσιαστική παραλλαγή του θέματος. Το Τάι Τσι και το Qi Gong είναι τόσο αργά που ίσως νομίσετε πως δεν είναι πράγματι άσκηση. Αλλά η εξαιρετικά αργή κίνηση είναι καλύτερη άσκηση από όσο δείχνει. 

Σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε εξίσου τους μύες, ενεργοποιώντας τους πιο αδύναμους μύες αντί να αφήνετε τους κυρίαρχους να αναλάβουν. Και τα δύο είναι εξαιρετικές μέθοδοι ασκήσεων για το πώς να αισθανθείτε καλύτερα και στο σώμα και στο μυαλό. Αφιερωθείτε στο να κάνετε κάτι που «δεν μοιάζει να είναι κανονική άθληση» για 45 μέρες και δείτε τη διαφορά.

Συνοπτικά : πώς να αισθανθείτε καλύτερα αυξάνοντας τις ενδορφίνες

● Γελάστε

● Ασκηθείτε διαφορετικά

● Τεντωθείτε

Δημιουργία νέων κυκλωμάτων οξυτοκίνης

Εδώ θα βρείτε πώς να νιώσετε πιο χαρούμενοι αυξάνοντας τα κυκλώματα οξυτοκίνης, τα οποία ενεργοποιούνται όταν δενόμαστε με τους άλλους, ερωτευόμαστε και ευχαριστιόμαστε.

8. Κάντε βήματα για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης
Το να χτίζετε εμπιστοσύνη είναι ακόμα ένα κλειδί για το πώς να νιώσετε χαρούμενοι καθώς διεγείρει την οξυτοκίνη. Ίσως υπάρχει κάποιος που θέλετε να εμπιστευθείτε αλλά δεν μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα ανάμεσα σας. 

Είναι καλό να ξέρετε πως μπορείτε να χτίσετε την εμπιστοσύνη με μια μακριά σειρά μικρών αλληλεπιδράσεων που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα στην πορεία. Άτομα ή ομάδες με άτυχη ιστορία δεν μπορούν πάντα να ξεχάσουν το παρελθόν με την μία. Τα ενδιάμεσα βήματα χτίζουν την εμπιστοσύνη σταδιακά. 

Η εμπιστοσύνη μπορεί να γίνει τόσο στενή ώστε κανένας να μην κινδυνεύει να προδοθεί. Κάθε βήμα χρειάζεται μόνο την δημιουργία θετικών προσδοκιών σχετικά με το επόμενο βήμα από το να προσπαθήσετε να λύσετε όλο το πρόβλημα. Κάθε μικρή εμπειρία εμπιστοσύνης διεγείρει το αίσθημα της οξυτοκίνης, η οποία συνδέει τους νευρώνες που βοηθούν την ενεργοποίηση της.

Οι δικηγόροι στους οποίους αναθέτονται διαζύγια χρησιμοποιούν αυτή τη στρατηγική ώστε να βοηθήσουν το ζευγάρι να καταλήξει σε μια συμφωνία. Ίσως να το δοκιμάστε με το άτομο που «σας καταστρέφει τη ζωή». 

Ξεκινήστε με μια μικρή αλληλεπίδραση και αν αυτό προοδεύσει χωρίς κάποια καταστροφή, κάντε το ξανά. Ο στόχος δεν είναι να εμπιστευθείτε τυφλά και να απογοητευτείτε. Είναι να χτίσετε θετικές προσδοκίες.

Η συνύπαρξη χωρίς εμπιστοσύνη είναι κακή, αλλά το να καταστρέφεται είναι ακόμα χειρότερο. Οπότε αντί να ξεκινήσετε να χτίσετε την εμπιστοσύνη με τον τρελό γείτονα ή με τον συνεργάτη που σας την έφερε πισώπλατα μπορείτε να βρείτε βήματα που είναι πιο άνετα. 

Για 45 μέρες ανταλλάξτε αμοιβαία συναισθήματα για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με δύσκολους ανθρώπους. Δεν μπορείτε να προβλέψετε τα αποτελέσματα από τη στιγμή που δεν μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους. Αλλά θα επεκτείνετε την αίσθηση του ελέγχου με τους δεσμούς εμπιστοσύνης στη ζωή σας. 

Είναι σκληρή δουλειά και στην αρχή ίσως να μην την αισθανθείτε καλά. Αλλά μακροπρόθεσμα χτίζει την αυτοπεποίθηση του ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για τα αγκάθια που σας ενοχλούν και να μάθετε πως να είστε χαρούμενοι παρά αυτά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να έχετε οπτική επαφή με το άτομο που κάνει τη ζωή σας δύσκολη. Την επόμενη μέρα θα μπορούσατε να σχολιάσετε τον καιρό και την παρά επόμενη να προσθέσετε ένα χαμόγελο. 

Θα μπορούσε να χρειαστεί και μια εβδομάδα για να αρχίσετε να γελάτε σχετικά με το μποτιλιάρισμα και ίσως να ανακατέψετε κάποια κακά συναισθήματα που είναι περιέργως δυνατά. Αλλά θα συνεχίσετε να έχετε ουδέτερη επαφή - χωρίς να θυμώνετε ούτε να βιάζεστε να τους ευχαριστήσετε. 

Σε 45 μέρες θα έχετε χτίσει ένα νέο κοινό θεμέλιο για το οποίο θα νιώθετε πιο ευτυχισμένοι. Ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτό το άτομο αλλά θα μπορείτε να χαλαρώσετε με την παρουσία του με τον τρόπο που οι γαζέλες χαλαρώνουν σε ένα κόσμο γεμάτο λιοντάρια.

9. Να είστε άξιοι εμπιστοσύνης
Η οξυτοκίνη λειτουργεί και για τις δύο μεριές. Όταν οι άλλοι άνθρωποι σας εμπιστεύονται, αισθάνεστε καλά είτε τους εμπιστεύεστε είτε όχι. Μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη οξυτοκίνη δημιουργώντας ευκαιρίες για τους ανθρώπους που σας εμπιστεύονται. 

Χειριστείτε αυτή τη στρατηγική με προσοχή - δεν θέλετε να είστε ο σωτήρας όλων όσων ξέρετε για 45 μέρες. Ο στόχος είναι απλώς να νιώσετε την ευχαρίστηση που προκαλεί η εμπιστοσύνη του άλλου για μια στιγμή κάθε μέρα ώστε να είστε πιο χαρούμενοι. Φυσικά, δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ανθρώπους να σας εμπιστευτούν και ίσως πάρει περισσότερο από μια στιγμή το να επεκτείνετε τον εαυτό σας με τρόπους ώστε να χτίσετε την εμπιστοσύνη. 

Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο στο να αναζητάτε την έγκριση. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αλλά το κύκλωμα που χτίζεται είναι το θεμέλιο της μελλοντικής εμπιστοσύνης. Οπότε προγραμματίστε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας σχολαστικά για 45 μέρες. Έτσι θα αισθανθείτε καλύτερα απλώς αυξάνοντας την εμπιστοσύνη με τον εαυτό σας και με τους άλλους.

10. Κάντε μασάζ
Το μασάζ διεγείρει την οξυτοκίνη και είναι πολύ κάλος τρόπος να νιώσει το σώμα και το μυαλό καλύτερα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να έχετε ένα καθημερινό μασάζ. 

Εδώ είναι κάποιες επιλογές:

● Ξεκινήστε με ένα φίλο σας κάνοντας μασάζ ο ένας στον άλλον

● Αναπτύξετε αυτή την ικανότητα σε μια τάξη ή σε μια κοινότητα εκπαίδευσης έτσι ώστε να απορροφήσετε τον ενθουσιασμό των συμμαθητών σας.

● Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας, το οποίο είναι ένας απροσδόκητα αποτελεσματικός τρόπος για να νιώσετε καλύτερα. Η τεχνική αυτό- μασάζ Qi Gong δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη δύναμη και είναι εύκολο να την μάθετε από ένα βίντεο. Μόλις δημιουργήσετε τη συνήθεια διέγερσης της οξυτοκίνης σας με αυτούς τους τρόπους, θα είναι ευχάριστο που θα έχετε πάντα διαθέσιμη.

Συνοπτικά : πως να νιώσετε πιο χαρούμενοι αυξάνοντας την οξυτοκίνη σας

● Κάντε βήματα προς την εμπιστοσύνη

● Να είστε άξιοι εμπιστοσύνης

● Κάντε μασάζ

Δημιουργία νέων κυκλωμάτων σεροτονίνης

Εδώ θα βρείτε πώς να νιώσετε καλύτερα αυξάνοντας την σεροτονίνη, το οποίο γίνεται με διαφορετικούς τρόπους.

11. Να είστε περήφανοι γι αυτά που έχετε κάνει
Η υπερηφάνεια είναι περίπλοκη. Η αναζήτηση της επευφημίας μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες, αλλά όταν δεν έχετε καμιά αναγνώριση από τους άλλους, δεν αισθάνεστε καλά. Θα μπορούσατε να επευφημήσετε τον εαυτό σας αλλά ο εγκέφαλος δεν εξαπατάται εύκολα από τον αυτό-σεβασμό. 

Θέλει τον σεβασμό από τους άλλους για να νιώσει καλά επειδή έχει αξία επιβίωσης. Αλίμονο, δεν υπάρχει εγγυημένος ασφαλής τρόπος για να αυξήσετε τη σεροτονίνη. Η κοινωνική αναγνώριση είναι απρόβλεπτη και φευγαλέα. Αλλά μπορείτε να την διεγείρετε χωρίς να είστε άπληστοι. Απλώς να είστε υπερήφανοι για κάτι που κάνατε μια φορά την ημέρα.

Η υπερηφάνεια είναι το πηδάλιο που βοηθά τις ευκαιρίες σας να αναγνωριστούν κοινωνικά. Σας βοηθά να διευθύνετε το ενδιάμεσο των άκρων της συνεχούς αναζήτησης για έγκριση και της κυνικής απόρριψης, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει στο να νιώσετε αρκετά χαρούμενοι και ευχαριστημένοι. 

Να είστε περήφανος για τον εαυτό σας σημαίνει κάτι παραπάνω από απλώς να το σκέφτεστε από μέσα σας. Σημαίνει να τολμάτε να πείτε «Κοίτα τι κατάφερα!» σε κάποιον άλλον. Το να ζητάτε από τους άλλους να σεβαστούν την επίτευξη σας έχει ένα ρίσκο επειδή ίσως απογοητευτείτε. 

Οι άνθρωποι συχνά προστατεύουν τον εαυτό τους επιμένοντας στο ότι ο κοινωνικός σεβασμός δεν έχει νόημα ή ότι είναι απερίσκεπτα άδικος. Αλλά αυτή η λογική δεν σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα επειδή δεν καταπραΰνει την επιθυμία του εγκεφάλου για την αίσθηση της ασφάλειας που φέρνει ο κοινωνικός σεβασμός.

Οπότε, για τις επόμενες 45 μέρες πείτε «κοίτα τι έκανα!» σε κάποιον άλλον κάθε μέρα. Θα περιμένετε μια θετική αντίδραση και αν δεν την λάβετε, θα μάθετε πως δεν σας σκοτώνει. 

Την επόμενη μέρα θα έχετε θετικές προσδοκίες ξανά. Είναι δύσκολο να καταπολεμήσετε τις αρνητικές προσδοκίες. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για τον «σωστό» τρόπο. Αλλά αν συνεχίσετε να προσπαθείτε για 45 μέρες, θα συνδεθείτε στο αίσθημα του κοινωνικού σεβασμού και θα μάθετε πώς να νιώθετε καλύτερα εκφράζοντας την υπερηφάνεια σας τακτικά.

12. Απολαύστε την κοινωνική σας θέση κάθε στιγμή
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η κοινωνική σας θέση αλλάζει συνεχώς. Την μια στιγμή νιώθετε πως είστε σε υποδεέστερη θέση και την άλλη βρίσκετε τον εαυτό σας σε δεσπόζουσα θέση σε σχέση με εκείνους που εστιάζετε. 

Μισείτε την υποδεέστερη θέση, αλλά όταν είστε στην δεσπόζουσα, αυτό επίσης σας απογοητεύει. Μπορείτε να μάθετε πώς να είστε χαρούμενοι με τα οφέλη της κάθε κατάστασης αντί να επικεντρώνεστε στις απογοητεύσεις.

Ίσως σκεφτείτε πως η ισότητα θα σας έκανε χαρούμενους, αλλά όσο πιο κοντά της βρίσκεστε, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλος σας βρίσκει μικρές διαφορές να σταθεί. 

Όταν τα θηλαστικά συγκεντρώνονται, ο καθένας ψάχνει πώς να κυριαρχήσει. Μπορείτε εύκολα να το δείτε αυτό στους άλλους, αλλά όταν ο εγκέφαλος σας το κάνει, νιώθετε πως αναζητάτε αυτό που αξίζετε για να νιώσετε καλά. 

Το εσωτερικό θηλαστικό σας θα συνεχίζει να βρίσκει τρόπους που είχατε υποτιμήσει και αυτό θα σας κάνει μίζερους ακόμα και σε μια αρκετά καλή ζωή. Θα νιώσετε περισσότερο χαρούμενοι αν χαλαρώσετε και απολαύστε την οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Έχετε χτίσει προσδοκίες σχετικά με τον κοινωνικό ανταγωνισμό από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Οι απογοητεύσεις του παρελθόντος χτίζουν κυκλώματα που κάνουν εύκολο το να αισθανθείτε άσχημα σχετικά με το να είστε σε μια κατώτερη θέση και σε μια ανώτερη θέση. 

Θα μπορούσατε να περάσετε όλη σας την ζωή επιθυμώντας την θέση στην οποία δεν βρίσκεστε. Ή θα μπορούσατε να χτίσετε τα κυκλώματα που βρίσκουν το καλό σε αυτό που έχετε και να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να νιώθετε καλά:

Όταν είστε στην υποδεέστερη θέση, παρατηρήστε τα οφέλη. Κάποιος άλλος είναι στην «ηλεκτρική καρέκλα». Δεν είστε υπεύθυνος για την προστασία των άλλων και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σχετικά με το να υπερασπιστείτε την θέση σας.

Όταν είστε στη δεσπόζουσα θέση, απολαύστε τις στιγμές σεβασμού και επιλέξτε να μην καταπιέζεστε από την πίεση, επειδή αυτές οι στιγμές θα τελειώσουν.

Για 45 μέρες, παρατηρήστε τις καταστάσεις που σας απογοητεύουν και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα κρυμμένα οφέλη οποιασδήποτε θέσης, ως ένα τρόπο για να αυξήσετε την σεροτονίνη και να νιώσετε καλύτερα. Η κατάσταση σας πάντα θα έχει τα πάνω και τα κάτω της με μικρούς τρόπους. 

Ο εγκέφαλος σας, ως θηλαστικό, πάντα θα την παρακολουθεί, όσο και αν θα θέλατε να μην το κάνει. Αν εκνευρίζεστε για την θέση σας, αυτός ο εκνευρισμός δε θα σταματήσει ποτέ. Μπορείτε αντί αυτού να εστιάσετε στα θετικά, το οποίο θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο σας να είναι πιο χαρούμενος. Μόλις δημιουργήσετε αυτή τη σκέψη από συνήθεια, θα έχετε πάντα ένα τρόπο να γαληνέψετε τον εγκέφαλο σας.

13. Συμφιλιωθείτε με αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε
Ο εγκέφαλος σας αναζητά πράγματα τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει και νιώθει καλά όταν είναι κυρίαρχος. Μπορείτε να μάθετε πώς να νιώθετε καλύτερα και πιο άνετα με τον περιορισμένο έλεγχο σας. Αυτό δε σημαίνει πως όταν δεν έχετε τον έλεγχο να τα παρατάτε. Σημαίνει το να αισθάνεστε ασφαλείς όταν δεν έχετε τον έλεγχο.

Για να χτίσετε αυτό το νέο κύκλωμα και να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας για πώς να νιώθει πιο χαρούμενος, παρατηρήστε την συνηθισμένη στρατηγική σας στο αίσθημα που έχετε «στην κορυφή των πραγμάτων» και κάντε το αντίθετο. Για παράδειγμα, αν είστε άτομο που προσπαθεί να μαγειρέψει το τέλειο σουφλέ, για 45 μέρες μαγειρέψτε το χωρίς συνταγή. Αντιστρόφως, αν είστε άτομο που απλώς πετάτε τα υλικά σε ένα δοχείο, για 45 μέρες ακολουθήστε συνταγές.

Αν σας αρέσει η καθαριότητα, αφήστε τον σωρό με τα σκουπίδια για 6 εβδομάδες και με έναν εκπληκτικό τρόπο θα νιώσετε χαρούμενοι. Αλλά αν μισείτε την σειρά και αγαπάτε το χάος, τακτοποιήστε τα πράγματα σας μόλις τα χρησιμοποιήσετε για έξι εβδομάδες. 

Ζωγραφίστε έξω από τις γραμμές, αν δεν το έχετε ξανακάνει, αλλά αν νιώθετε ήδη περήφανοι γι αυτό, παραμείνετε μέσα στις γραμμές. Μπορεί να νιώσετε απαίσια την πρώτη μέρα, αλλά 44 μέρες αργότερα θα αισθάνεστε κατά ένα περίεργο τρόπο ασφαλείς.

Το να ξεφορτωθείτε το ρολόι είναι ένας καλός τρόπος για να πειραματιστείτε με τον έλεγχο, επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε την ώρα. 

Όλοι έχουμε συνήθειες για να διαχειριζόμαστε την σκληρή πραγματικότητα του χρόνου. Κάποιοι πάντα καθυστερούν και άλλοι συνεχώς ελέγχουν την ώρα. Ίσως σκεφτείτε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση σας με τον χρόνο, αλλά εδώ υπάρχουν τρεις πολύ καλοί τρόποι για να νιώσετε καλά αγνοώντας το ρολόι και κάνοντας φίλους με το πέρασμα του χρόνου:

1. Ξεκινήστε μια δραστηριότητα χωρίς να έχετε ακριβή ώρα που πρέπει να σταματήσετε. Τελειώστε την δραστηριότητα χωρίς να ελέγξετε το ρολόι καμιά φορά. Θα τελειώσετε όταν θελήσετε εσείς.

2. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά στο να τον περάσετε χωρίς κάποιο πρόγραμμα.

3. Ορίστε μια μέρα την οποία μπορείτε να ξυπνήσετε χωρίς να κοιτάξετε την ώρα και να συνεχίσετε την ημέρα χωρίς να ελέγχετε το ρολόι.

Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να χαλαρώσετε τις προσπάθειες σας στο να ελέγξετε τον χρόνο. Μπορεί να εκπλαγείτε από τα άσχημα αισθήματα που έρχονται, παρά την αμετάβλητη επιθυμία σας να ξεφύγετε από την πίεση του χρόνου. 

Τα άσχημα συναισθήματα δεν θα σας σκοτώσουν, ωστόσο, το να τα αποδεχθείτε θα σας βοηθήσει να αποδεχθείτε την σκληρή πραγματικότητα του χρόνου και να νιώσετε ευτυχισμένοι παρά την ύπαρξη του.

Ο εγκέφαλος σας αισθάνεται καλά με τα πράγματα που μπορεί να ελέγξει. Κάποιοι άνθρωποι παραβιάζουν το κώδικα κυκλοφορίας ως μια αίσθηση ελέγχου, ενώ άλλοι νιώθουν την δύναμη τους επιπλήττοντας αυτούς που τον παραβιάζουν. 

Οτιδήποτε σας δίνει την αίσθηση δύναμης ωστόσο, δεν θα δουλεύει για πάντα. Θα καταλήξετε να νιώθετε αδύναμοι και ασήμαντοι κάποια στιγμή. Αυτό ενεργοποιεί την κορτιζόλη, αλλά μπορείτε να μάθετε πώς να νιώθετε ασφαλείς ακόμα και όταν δεν έχετε τον έλεγχο.

Για 45 μέρες, εγκαταλείψτε τον έλεγχο αντί να προσπαθείτε να ελέγξετε τον κόσμο με τους συνηθισμένους σας τρόπους. Μην παρατήσετε την δουλειά σας πιστεύοντας πως έτσι θα νιώσετε καλύτερα.

Απλώς σταματήστε να ελέγχετε τις προβλέψεις για τον καιρό, να αγοράζετε το λαχείο και να περιμένετε τον κόσμο να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες σας. Επιλέξτε μια συνήθεια που έχετε για να νιώθετε τον έλεγχο και περάστε τη μέρα σας χωρίς αυτή. 

Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τον έλεγχο εντελώς, προσπαθήστε να το κάνετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Θα μάθετε πώς να είστε ασφαλείς και χαρούμενοι στον κόσμο παρά την αδυναμία σας να τον ελέγξετε.

Συνοπτικά : πώς να νιώσετε πιο χαρούμενοι αυξάνοντας την σεροτονίνη

● Να είστε περήφανοι γι αυτά που έχετε κάνει

● Απολαύστε την κοινωνική σας θέση κάθε στιγμή

● Συμφιλιωθείτε με αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε

Οι προκλήσεις της καθιέρωσης μιας συνήθειας

Αν σχεδιάζατε ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο, θα είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στα ενδιαφέροντα μέρη μακριά από τους δρόμους και σε προορισμούς που είναι εύκολα προσιτοί. Οι εξωτικές τοποθεσίες θα σας δελέαζαν, αλλά μόλις βλέπατε τι χρειάζεται για να φτάσετε εκεί, ίσως στρεφόσασταν προς την πλακόστρωτη διαδρομή.

Είναι το ίδιο με την ζούγκλα των νευρώνων σας. Οι νέοι στόχοι ακούγονται σπουδαίοι, αλλά μόλις ξεκινήσετε να αγωνίζεστε γι αυτούς οι «πλακόστρωτοι δρόμοι» νευρώνων μπορεί να σας δελεάσουν. Μπορείτε να χτίσετε έναν καινούργιο δρόμο αν αγωνιστείτε για 45 μέρες. Οι συναρπαστικοί προορισμοί θα σας κάνουν να νιώθετε ωραία, θα γίνουν περισσότερο προσιτοί και έτσι οι παλιοί σας δρόμοι θα είναι λιγότερο δελεαστικοί.

Για να καθιερώσετε ένα καινούργιο μονοπάτι μέσα στην ζούγκλα των νευρώνων σας, πρέπει να επαναλαμβάνετε μια καινούργια συμπεριφορά κάθε μέρα. Διαφορετικά, η «χαμηλή βλάστηση» θα επιστρέψει και θα κάνει το νέο μονοπάτι σας τόσο δύσκολο όσο και το πρώτο.

Ξεκινήστε την καινούργια διαδρομή σας κάθε μέρα είτε σας αρέσει είτε όχι και τελικά θα την περάσετε με ευκολία, αισθανόμενοι καλύτερα καθώς την διασχίζετε. 

Ίσως να μην φτάσετε στα ύψη της παλιάς χαρούμενης συνήθειας σας, αλλά θα μάθετε πώς να αισθάνεστε καλά χωρίς τα τεχνητά ύψη και τις αναπόφευκτες παρενέργειες τους. Θα είστε τόσο ευχαριστημένοι με την καινούργια σας συνήθεια που θα θέλετε να αποκτήσετε και άλλη.

Το να υποφέρετε την επανάληψη την πρώτη μέρα δεν θα σας κάνει να αισθάνεστε ωραία, αλλά να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Το να ροκανίζετε καρότα δε θα μοιάζει τόσο ωραίο όσο ένα παγωτό και ίσως μπορεί να σας φαίνεται πως δεν μπορεί να αλλάξει με την επανάληψη. 

Το να έχετε μια εργασία στο σπίτι δε θα είναι τόσο ωραίο όσο το να βλέπετε τηλεόραση την πρώτη μέρα και θα είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι μπορεί να αλλάξει και αυτό. Μείνετε στο σχέδιο σας και θα συνδέσετε τα καρότα ή την εργασία με τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευτυχία. Μπορείτε να μάθετε πώς να νιώθετε καλά όταν κάνετε το καλύτερο για τον εαυτό σας.

1. Ξεπεράστε την αρχική δυσφορία
Το πρώτο βήμα είναι η προθυμία να κάνετε πράγμα που εξ αρχής δεν σας άρεσαν. Είναι δύσκολο επειδή ο εγκέφαλος σας συνήθως εμπιστεύεται τις αντιδράσεις σας. 

Δεν ακούτε μουσική που δεν σας αρέσει με την προϋπόθεση ότι θα σας αρέσει. Δεν φέρεστε φιλικά σε κάποιον που δεν συμπαθείτε ή δεν συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα στην οποία δεν τα πάτε καλά με την προϋπόθεση ότι κάτι θα αλλάξει.

Είναι φυσικό να εμπιστεύεστε αυτά που τώρα σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν όταν νομίζετε πως θα σας κάνουν να νιώσετε χαρούμενοι. Αλλά τώρα ξέρετε πως είναι βασισμένα σε τυχαίες εμπειρίες παρά σε ολοκληρωμένες πληροφορίες. Τα τυχαία κυκλώματα προκαλούν αυτό το αίσθημα φόβου όταν παρεκκλίνετε από τον δρόμο που ξέρετε. 

Αν αποφύγετε αυτό το αίσθημα κολλώντας στον παλιό δρόμο, χάνετε μια πιθανή ευτυχία από το σύμπαν. Μπορείτε να μάθετε πώς να απολαμβάνετε τις προκλήσεις του ξεκινήματος ενός νέου δρόμου για να νιώσετε καλά.

2. Δεσμευτείτε πρώτα σε ένα μονοπάτι
Με τόσες επιλογές για το πώς να νιώσετε πιο χαρούμενοι και τόσους νευρώνες που σας βοηθούν να αισθανθείτε καλύτερα, μπορείτε να φτιάξετε καινούργιους δρόμους για τις χημικές ουσίες της ευτυχίας. Αλλά έχετε περιορισμένο ποσοστό χρόνου και ενέργειας. 

Αν το ξοδέψετε σε όλα, δε θα φτιαχτεί καινούργιος δρόμος. Οπότε επιλέξτε ένα αναδιαμορφωμένο έργο για να ξεκινήσετε. Επαναλάβετε την επανάληψη για 45 μέρες ακόμα και αν δεν σας αρέσει. Αν χάσετε μια μέρα, ξανά ξεκινήστε από την πρώτη μέρα.

Το να δεσμεύσετε τον εαυτό σας μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθεί αλλά τελικά θα αισθανθείτε ωραία. Για παράδειγμα, δεσμεύτηκα με το να φέρνω τις χρησιμοποιημένες τσάντες μαζί μου όταν αγοράζω φαγητό, αλλά συνεχώς τις ξεχνούσα. Οπότε πρόσθεσα το να επιστρέφω στο αμάξι μου και να τις πάρω αν τις ξεχνούσα. 

Την επόμενη φορά που πήγα στο σουπερμάρκετ χωρίς τις τσάντες σκέφτηκα «Είμαι πολύ απασχολημένη για να επιστρέψω στο αμάξι». Τότε συνειδητοποίησα πως πάντα θα είμαι απασχολημένη και είμαι αδύναμη αν δεν μπορώ καν να τηρήσω μια δέσμευση που έκανα στον εαυτό μου. 

Οπότε πήγα στο αμάξι και πήρα τις τσάντες και δεν τις ξανά ξέχασα ποτέ επειδή δεν ήθελα να σπαταλώ χρόνο πηγαίνοντας πάλι στο αυτοκίνητο. Δε θα θέλετε να σπαταλάτε χρόνο ξεκινώντας πάλι από την πρώτη μέρα. Θα θέλετε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις που κάνατε στο εαυτό σας και επίσης θα απολαμβάνετε μια καινούργια συνήθεια.