Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Πανσέληνος : 3.12.2017....!!!!

Η Πανσέληνος γίνεται στις 3.12.2017 την 17.47΄ώρα Ελλάδος στον άξονα Διδύμων-Τοξότη. Η Σελήνη στην 11.40΄των Διδύμων βρίσκεται στον δωδέκατο οίκο του χάρτη, που με συντεταγμένες Αθηνών έχουμε Ωροσκόπο στις 23.18′ των Διδύμων και Μεσουράνημα στην 1.08΄των Ιχθύων.

Ένας πολύ δυναμικός χάρτης όπου όλοι οι πλανήτες είναι ενεργοί με όψεις ακριβείας και ως εκ τούτου βρίσκουμε πολλούς και δύσκολους σχηματισμούς μέσα σε αυτόν.

Η μόνη ευνοϊκή όψη του χάρτη είναι το τρίγωνο του Δία με τον Ποσειδώνα, που βοηθάει την συγκεκριμένη Πανσέληνο να εκτονώσει την δυναμική της θετικά, σε εσωτερικό κυρίως επίπεδο.

Οι λέξεις κλειδιά του συνδυασμού των ενεργειών των δύο πλανητών, δηλαδή του Δία και του Ποσειδώνα είναι ιδεαλισμός, κερδοσκοπία, απρόσμενα κέρδη, γενναιοδωρία, φιλευσπλαχνία, έντονη φαντασία, ονειροπόληση, μυστικισμός και φυγή μέσα από την τέχνη.

Είναι μία σημαντική όψη, που θα μας απασχολήσουν τα θέματα της και πάλι τον Μάιο και τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου.

Ας δούμε όμως τον χάρτη με τις δυναμικές όψεις αυτής της Πανσελήνου, που θα μας αναγκάσουν να εστιαστούμε στην λύση διάφορων προβλημάτων που αφήσαμε άλυτα στο παρελθόν.

Με την αναδρομή του ο Ερμής, που συμπίπτει το ξεκίνημα του ακριβώς επάνω στην Πανσέληνο και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε με ότι έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα, αφού διάφορες δυσκολίες θα μπαίνουν εμπόδιο στην πορεία μας, και θα μας αναγκάζουν να γυρίζουμε πίσω. 

Αναβολές, καθυστερήσεις, πισωγυρίσματα, αυταπάτες, φόβοι και αμφιβολίες θα είναι τα εμπόδια που πρέπει να διαχειριστούμε.

Διαβάζοντας τον συγκεκριμένο χάρτη βλέπουμε ένα ταυ τετράγωνο που κάνει ο Ποσειδώνας στον άξονα των φώτων της Πανσελήνου. Αυτό από μόνο του μας θυμίζει ότι η αδράνεια αυτό το διάστημα δεν βοηθάει στο να δώσουμε λύσεις, ελπίζοντας ότι τα προβλήματα θα λυθούν μόνα τους.

Αν ελπίζουμε σε υποσχέσεις θα απογοητευθούμε, αφού σύντομα θα αποκαλυφθούν ότι ήταν απατηλές και ανεδαφικές. Το ίδιο τετράγωνο όμως της Σελήνης με τον Ποσειδώνα με όψεις 135 μοιρών με τον αδύναμο Άρη στον Ζυγό, σχηματίζουν ένα δύσκολο σχηματισμό που λέγεται το ''Σφυρί του Θωρ'' το οποίο δηλώνει αδυναμία αντίδρασης, ανασφάλεια, αρκετό εκνευρισμό και ενδόμυχη επιθυμία εκδίκησης.

Παράλληλα ο Άρης μόλις αποχώρησε από μία αντίθεση με τον ανάδρομο Ουρανό στον Κριό, που επαναστατημένος μεν, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα δε, ίσως λόγω των σπασμωδικών ενεργειών του, που δεν του έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, και φυσικά του έμεινε ο θυμός και η απογοήτευση, δηλαδή μια ενέργεια που θα την εκφράσει έτσι και αλλιώς στο άμεσο μέλλον με κάποιο τρόπο.

Ο μόλις αναδρομήσας Ερμής που έχει σύνοδο με τον Κρόνο, μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι τα εμπόδια και ο περιορισμός του Κρόνου, αναγκάζουν τον Ερμή να ασχοληθεί με σοβαρότητα και μεθοδικότητα αργά και σταθερά για τα αιτήματά μου, διότι εφόσον θαθελήσει να πείσει, θα πρέπει να έχει επιχειρήματα και προτάσεις συγκεκριμένες και σοβαρές.

Η Αφροδίτη μέσα από τον Τοξότη ελαφρύνει κάπως το κλίμα, αλλά και αυτή εμπλέκεται με όψη ημιτετραγώνου με τον Πλούτωνα, του οποίου η αντισκιά βρίσκεται επάνω στον ‘Ήλιο της Πανσελήνου, άρα εμπλέκεται και αυτός μαζί στο εκρηκτικό κοκτέιλ των υπολοίπων.

Δεν παραβλέπουμε δε, ότι και οι Δεσμοί της Σελήνης εμπλέκονται με τον Πλούτωνα, αφού ο Βόρειος Δεσμός έχει όψη χιαστί ακριβείας επάνω στον Πλούτωνα.

Ακόμα και ο Χείρωνας εμπλέκεται με όψη ημιεξαγώνου με τον Ουρανό, και όψη χιαστί επάνω στον Άρη, που έχει αντίθεση στον Ουρανό. Άλλος ένας σχηματισμός για διερεύνηση.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μιλάμε για ένα φεγγάρι αλλιώτικο από τα άλλα με πολύ θυμό, πάθος, ψέμα, αυταπάτη και απογοήτευση.

Και αν αφήσουμε τα αστρολογικά και κοιτάξουμε γύρο μας, νομίζω ότι η αίσθηση που προσλαμβάνουμε, είναι μία αρνητική ενέργεια γεμάτη ανασφάλεια, που εν όψη των εορτών αναλογιζόμενοι το που είμασταν και το που είμαστε, ταιριάζει πολύ με την ψυχολογία των πλανητών αυτού του φεγγαριού.

Θα έλεγα ότι η υπομονή και ή ψυχραιμία είναι τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε όλοι μας, για να αξιολογήσουμε τις καταστάσεις και να αποφασίσουμε αργότερα, για το τιμπορούμε να κάνουμε όταν ο Άρης θα τρέχει μέσα στον Σκορπιό, δηλαδή σε μία δυναμική θέση για αυτόν.

Παράλληλα και ο Κρόνος που θα μπει στον Αιγόκερω, θα είναι παντοδύναμος και θα απαιτήσει την αναδόμηση σε ότι έχει απομείνει όρθιο.

Όσο για τον Ερμή που ξεκινάει την αναδρομή του από την αναιρετική του Τοξότη σε αδύναμη θέση και εκτός των ορίων της εκλειπτικής, μέχρι να ορθοδρομίσει, θα μπορούσαμε να τον περιγράψουμε σαν έναν τρελό ιδεαλιστή, που ψάχνει να βρει μια άκρη αλλά μπερδεύεται περισσότερο μέσα στις θεωρίες και τις φιλοσοφίες του Τοξότη.

Όταν θα ορθοδρομίσει ο Ερμής στις 23 Δεκεμβρίου αλλά και αργότερα, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου που θα ξαναείναι από εκεί που ξεκίνησε την αναδρομή του, θα αναθεωρήσει θέματα και καταστάσεις, και με την βοήθεια και των άλλων πλανητών ίσως πάρει τις σωστές αποφάσεις, δηλαδή πριν μπει στον Αιγόκερω και συναντήσει τον Κρόνο οπότε θέλει δε θέλει θα σοβαρευτεί και θα πειθαρχήσει κάτω από τους κανόνες και τα αιτήματα του.
Εύχομαι το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για την εξέλιξη των καταστάσεων που θα διαμορφωθούν και θα καλωσορίσουν τον καινούργιο χρόνο.

Προς το παρόν ας απολαύσουμε την αισθητική αυτής της Πανσελήνου που θα είναι αλλιώτικη από τις άλλες, αφού η Σελήνη θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπερή…. μετά από πολλά χρόνια.
Καλή Πανσέληνο!




Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού
29.11.2017

Προετοιμαστείτε για την Ενέργεια της Σούπερ Σελήνης και του Ερμή στις 3 Δεκεμβρίου...!!!!

Όπως φαίνεται, η 3η Δεκεμβρίου θα φέρει άφθονες ποσότητες πνευματικής ενέργειας. Όχι μόνο θα υπάρχει μια πανσέληνος αλλά και ο Ερμής θα έρθει σε ανάδρομη φορά.

Η πανσέληνος που θα συμβεί την 3η ημέρα του Δεκεμβρίου θα είναι, όπως ίσως γνωρίζετε, μία σούπερ Σελήνη και ταυτόχρονα μια «Πλήρης Ψυχρή Σελήνη». 

Η σούπερ Σελήνη συμβαίνει όταν μια πανσέληνος μπορεί να συμπέσει με το περιγεγραμμένο φεγγάρι. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Εξαιτίας αυτού, το φεγγάρι θα εμφανιστεί τουλάχιστον 14 τοις εκατό μεγαλύτερο και πολύ φωτεινότερο από το συνηθισμένο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επειδή η πανσέληνος θα είναι στους Διδύμους θα βιώσουμε μια στροφή για την οποία δεν είμαστε αρκετά συνηθισμένοι. Η αδυσώπητη ενέργεια θα τρέχει ανεξέλεγκτα αν δεν προετοιμάσουμε τον εαυτό μας εκ των προτέρων. 

Σε ανάλογες περιπτώσεις πολλοί προβαίνουν σε καθαρισμό του ενεργειακού τους πεδίου και σε διαλογισμό αλλά αρκετοί κάνουν ό, τι αισθάνονται ότι είναι καλύτερο για τους ίδιους.

Ο πλανήτης που πρόκειται να είναι οπισθοδρομικός είναι ο Ερμής, ο οποίος είναι επίσης ο κυρίαρχος πλανήτης των Διδύμων.

Ανάδρομος πλανήτης είναι εκείνος που φαινομενικά κινείται προς τα πίσω, σε σχέση με εμάς που τον βλέπουμε από την Γη. Αν και φαίνεται ότι κινείται ανάποδα, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. 

Ο Ερμής κάνει αυτή την κίνηση περίπου 3 ή 4 φορές κάθε χρόνο και είναι κάτι που διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες. Εκείνο, όμως, που επισημαίνεται είναι ότι η ενέργεια που προέρχεται από αυτή την οπισθοδρόμηση δεν θα εξασθενίσει απλά με την πανσέληνο.

Όταν ένας πλανήτης είναι οπισθοδρομικός, φαίνεται ότι τα πράγματα στα οποία κυριαρχεί απορρίπτονται επίσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το προσέξετε, καθώς ο Ερμής κυβερνά τον Δίδυμο. 

Όταν αυτή η ανάδρομη κίνηση ξεκινήσει, θα περάσουμε από εκείνο που ουσιαστικά είναι μία «περίοδος σκιάς». Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα του ανάδρομου Ερμή παρά μέχρι να φτάσει στο δεύτερο στάδιο του : την «καταιγίδα».

Αυτή η οπισθοδρόμηση άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, «σταθμεύει» με την πανσέληνο και τελειώνει στις 22 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να γίνει πιθανότατα λίγο προβληματική και απογοητευτική, τουλάχιστον.

Θυμηθείτε να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε προσγειωμένοι και αφήστε τα πράγματα να τρέξουν την πορεία τους έως ότου καταλαγιάσουν και είστε σε θέση να αναλάβετε. 

Μην πέσετε στην παγίδα να καταπιαστείτε με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με αυτή την οπισθοδρόμηση. Αν και θα επιφέρει ψυχική ισορροπία, η ισορροπία σε όλα τα άλλα μπορεί να καταρρεύσει.

Ο ανάδρομος Ερμής δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε. Αγκαλιάστε τον και μαζί του ό, τι έρχεται. Παρόλο που θα αισθανθείτε σαν να δέχεστε χτυπήματα από δύο δυνάμεις και βοήθεια από μία, τα πράγματα θα πάνε καλά. Στο τέλος, όλα θα ταξινομηθούν.




Μετάφραση-Απόδοση diadrastika

Μια διδακτική ιστορία : Η περίπτωση του κορυφαίου μας γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά είναι μοναδική...!!!!

Η περίπτωση του κορυφαίου μας γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά είναι μοναδική και άκρως διδακτική. Έχει ήδη φτιάξει το αριστούργημα του την "Κοιμωμένη" του στο Α’ Νεκροταφείο, μόλις στα 24 του, όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ψυχικής του ασθένειας πιθανώς κάποια ερωτική απογοήτευση σε συνδυασμό με κληρονομική προδιάθεση. 

Η αυταρχική μάνα του θεωρεί ότι αυτή που τον τρελαίνει είναι η γλυπτική, ενώ συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Μόνο η γλυπτική θα μπορούσε να τον γλιτώσει, όπως φάνηκε αργότερα. Του απαγορεύει αυστηρά να ασκεί την τέχνη του. Τον πάνε στο εξωτερικό, αλλά δε βλέπει βελτίωση. 

Δέκα χρόνια βολοδέρνει στην Τήνο, αποπειράται να αυτοκτονήσει κι έπειτα τον κλείνουν για 16 χρόνια στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Εκεί, χωρίς φάρμακα, μέσα στη βρόμα, δεμένος με αλυσίδες, αποτρελαίνεται. Η προσωπικότητα του μεγάλου καλλιτέχνη αποδομείται εντελώς. 

Όταν πεθαίνει ο πατέρας του, η μάνα του τον ξαναπαίρνει στην Τήνο, ενώ είναι πια 51 ετών. Η γριά συνεχίζει να του απαγορεύει κάθε επαφή με το μάρμαρο και τη γλυπτική. 

Έχει πετάξει ανάκατα τα έργα του στο υπόγειο που το έχει κλειδωμένο. Μερικές φορές τον πιάνει να φτιάχνει κάποια προπλάσματα κρυφά και του τα σπάει. Ο μπάρμπα-Γιάννης είναι ο τρελός του χωριού. 

Γίνεται νεροκουβαλητής, οι χωριανοί του δίνουν τις κατσίκες τους να τις βοσκήσει, τα παιδιά τον κοροϊδεύουν κι αυτός τριγυρίζει κουρελής, μαζεύοντας από χάμω τις γόπες για να καπνίσει. Το βράδυ γυρίζει στο σπίτι του και κάθεται αμίλητος σε μια γωνιά, για να μην τον μαλώσει η γριά μάνα του. Η Αθήνα τον έχει ξεχάσει, το έργο του έχει τελειώσει πρόωρα. 

Και γίνεται το θαύμα! Το 1916, η μάνα του πεθαίνει. Και τότε ο 65χρονος Γιαννούλης κάνει το απίστευτο. Δε χύνει σταγόνα δάκρυ, δεν ακολουθεί την κηδεία της, αλλά ανοίγει το υπόγειο και αρχίζει αμέσως να δουλεύει. Οι χωριανοί το θεωρούν ως την αναμενόμενη αντίδραση ενός τρελού, αλλά δεν είναι έτσι. Η καταπιεσμένη τέχνη του εκρήγνυται. 

Μέσα σε λίγους μήνες έχει θεραπευτεί εντελώς. Η σμίλη του αρχίζει να βγάζει και πάλι αριστουργήματα, και μάλιστα με μια εντελώς νέα τεχνοτροπία. 

Το φαινόμενο μοναδικό. 40 χρόνια δε δούλεψε την τέχνη του, δεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ξαφνικά αναδύθηκε ένας ολοκαίνουριος καλλιτέχνης, σαν να φοιτούσε σε ένα δικό του εσωτερικό σχολείο. Από τα 65 του χρόνια ως τα 84 - που πέθανε σαν σήμερα το 1938 - έφτιαξε μια ολόκληρη σειρά από αριστουργήματα. 

Η Αναπαυμένη, η Μήδεια, ο Οιδίπους κλπ. Πεθαίνοντας, συγκέντρωσε την αγάπη και τον σεβασμό ολόκληρης της Ελλάδας. Κι όλοι αναρωτιόντουσαν πόσα θα είχε κερδίσει η Ελληνική Τέχνη αν ο γλύπτης δεν είχε χάσει αυτά τα 40 πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του. 

Ηθικό δίδαγμα: Αποβάλετε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σας και θα ξαναγεννηθείτε!

Η τελευταία του φωτο στο σπίτι-εργαστήρι του, στην οδό Δαφνομήλη 35




Ένα μήνα πριν το Έμφραγμα, το σώμα σας θα σας προειδοποιήσει με αυτά τα 8 συμπτώματα...!!!!

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτός ο απλός κανόνας εφαρμόζεται σε κάθε ασθένεια και είναι ιδιαίτερα πολύτιμος, όταν τα συμπτώματα μάλιστα δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμα ή αναγνωρίσιμα.

Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε τα κρίσιμα συμπτώματα που πιθανώς να εμφανιστούν ένα μήνα (ή νωρίτερα) πριν από την καρδιακή προσβολή. Δεν χρειάζεται να γίνετε βέβαια υποχόνδριοι, αλλά χρειάζεστε κάποιες γνώσεις όσον αφορά σε ζητήματα υγείας. Δώστε λοιπόν τη δέουσα προσοχή.

8 συμπτώματα με τα οποία προειδοποιεί ο οργανισμός, ένα μήνα πριν το έμφραγμα

1. Κόπωση
Η ασυνήθιστη κόπωση αποτελεί ένα από τα κύρια συμπτώματα που υποδεικνύουν ένα επερχόμενο έμφραγμα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα σε σχέση με τους άντρες.

Περιγραφή: Κόπωση χωρίς όμως να προηγείται ιδιαίτερη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα. Αυξάνεται στο τέλος της ημέρας. Αυτό το σύμπτωμα είναι αρκετά εμφανές. Κάποιες φορές είναι κοπιαστικό να εκτελέσει το άτομο ακόμα και τις πιο απλές κινήσεις, όπως το να στρώσει το κρεβάτι ή να κάνει μπάνιο.

2. Κοιλιακός πόνος
Ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία με άδειο/γεμάτο στομάχι ή το πρήξιμο είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα. Μπορούν να αναφερθούν τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες.

Περιγραφή: Ο κοιλιακός πόνος πριν το έμφραγμα έχει ένα μοτίβο, είναι έντονος, ξαφνικά φεύγει και επανέρχεται σε μικρά χρονικά διαστήματα. Η σωματική ένταση μπορεί να επιδεινώσει τον στομαχικό πόνο.

3. Αϋπνία
Η αϋπνία επίσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος ή εγκεφαλικού, πιο συνηθισμένη στις γυναίκες. Τα χαρακτηριστικά της συχνά περιλαμβάνουν και υψηλό επίπεδο άγχους και αφηρημάδας.

Περιγραφή: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στο να αποκοιμηθούμε, δυσκολία στο να παραμείνουμε κοιμισμένοι και πολύ πρωινό ξύπνημα.

4. Δυσκολία στην αναπνοή
Η δύσπνοια είναι μια έντονη αίσθηση, κατά την οποία νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να εισπνεύσουμε βαθιά. Συχνά εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες μέχρι και 6 μήνες πριν το καρδιακό έμφραγμα. Αποτελεί συνήθως προειδοποιητικό σημάδι κάποιας σοβαρής ιατρικής πάθησης.

Περιγραφή: Νιώθετε σαν να μην υπάρχει αρκετός αέρας, ζαλάδα και λαχάνιασμα.

5. Τριχόπτωση
Η απώλεια μαλλιών θεωρείται ένας ακόμα επίσης εμφανής δείκτης του κινδύνου καρδιακής πάθησης. Συνήθως επηρεάζει τους άντρες άνω των 50, αλλά αρκετές γυναίκες επίσης εμφανίζουν το ίδιο σύμπτωμα. Η φαλάκρα επίσης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης.

Περιγραφή: Προσέξτε ιδιαιτέρως την τριχόπτωση γύρω από το περίγραμμα (το στεφάνι) του κεφαλιού σας.

6. Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί
Οι αρρυθμίες ή οι ταχυκαρδίες συχνά συνοδεύονται από κρίσεις πανικού και άγχος, ειδικά στις γυναίκες. Εμφανίζονται απροσδόκητα και αποκαλύπτονται με διάφορους τρόπους: αρρυθμία (ακανόνιστοι παλμοί) ή ταχυκαρδία (αυξημένοι παλμοί). Οι σωματικές ασκήσεις μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την αύξηση των παλμών, ειδικά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης.

Περιγραφή: Αυτοί οι ακανόνιστοι χτύποι διαρκούν για 1-2 λεπτά. Αν δεν φύγουν, ίσως νιώσετε ζαλάδα και υπερβολική κόπωση. Καλέστε άμεσα τον γιατρό.

7. Υπερβολική εφίδρωση
Η ασυνήθιστη εφίδρωση αποτελεί και αυτή πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι του καρδιακού εμφράγματος. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύχτας. Αυτό το σύμπτωμα επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά και συνήθως συγχέεται με τις συνέπειες των ορμονικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση.

Περιγραφή: Τα συμπτώματα μοιάζουν με της γρίπης, με ιδρωμένο δέρμα ασχέτως της εξωτερικής θερμοκρασίας. Η εφίδρωση φαίνεται να είναι υπερβολική το βράδυ· τα σεντόνια μπορεί να είναι υγρά μέχρι το πρωί.

8. Πόνος στο στήθος
Οι άνδρες και οι γυναίκες επίσης νιώθουν πόνο στο στήθος σε διαφορετικές όμως εντάσεις και μορφές. Στους άντρες, αυτό το σύμπτωμα αναφέρεται ως το πιο σημαντικό σημάδι επερχόμενου εμφράγματος που δεν πρέπει να αγνοηθεί με τίποτα. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται μόνο στο 30 % των γυναικών.

Περιγραφή: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να επεκταθεί στο ένα ή και στα δύο χέρια (πιο συχνά στο αριστερό), στην κάτω γνάθο, στο λαιμό, στους ώμους ή στο στομάχι.. Μπορεί να έχει προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα.

Παράγοντες κινδύνου
Όλοι βεβαίως γνωρίζουμε τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το κάπνισμα. Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι πιο «άγνωστοι» παράγοντες που αγνοούνται, αλλά μπορούν πιθανώς να δείξουν ένα μελλοντικό καρδιακό έμφραγμα:

• Πτυχή στο λοβό του αυτιού (παρουσία κάποιας ζάρας/γραμμής που βρίσκεται διαγωνίως του ακουστικού πόρου).

• Κίτρινα σημάδια στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων.

• Ελαφρύς πόνος στους μύες της γάμπας

• Τριχοφυΐα στον ακουστικό πόρο (άντρες)

• Πρώιμο άσπρισμα των μαλλιών (άντρες).




10 άβολα σημάδια ότι γίνεστε το άτομο που προορίζεστε να είστε...!!!!

Καθώς ο χρόνος περνά, θα συνειδητοποιήσετε πως πράγματι γίνεστε το άτομο που προορίζεστε να είστε. Και εδώ είναι 10 άβολα σημάδια που θα σας δείξουν την μεταμόρφωση.

1. Κάνετε τα πάντα μόνοι σας και νιώθετε απομονωμένοι από τους άλλους.
Όσο πιο ώριμοι είστε, τόσο καλύτερα μπορείτε να χειριστείτε τα πράγματα μόνοι σας και νιώθετε πως δεν θέλετε να είστε βάρος σε κανέναν. Λέτε «μπορώ» ακόμα και σε ανθρώπους που ειλικρινά θέλουν να σας βοηθήσουν. Πολλές φορές νιώθετε μόνοι και απομονωμένοι αλλά είστε περήφανοι για τον εαυτό σας επειδή είστε δυνατοί και ανεξάρτητοι συγχρόνως.

2. Συνειδητοποιείτε πως έχετε κάποια θέματα με τον εαυτό σας
Ξέρετε ακριβώς πως έχετε ζητήματα να νικήσετε : είτε είναι σχετικά με το άγχος, με τις εναλλαγές της διάθεσης, με τα θέματα εμπιστοσύνης, διαταράσσουν την ευεξία σας. Θα αναγνωρίσετε πότε, πως και υπό ποιες συνθήκες αυτά τα θέματα θα εμφανιστούν και θα κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να τα νικήσετε.

3. Έχετε μια δυνατή επιθυμία να αποκοπείτε από περιττές σχέσεις
Καθώς ο χρόνος περνά, θα νιώσετε πως έχετε πολλούς γνωστούς, αλλά λίγους φίλους. Αρχίζετε να αναρωτιέστε για τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Θα ξεκινήσετε να συνειδητοποιείτε ποιοι είναι αληθινοί και ποιοι όχι, ποιος θέλει να μείνει ή το αντίστροφο. 

Θα νιώσετε απογοητευμένοι, ένοχοι και λυπημένοι αν χάσετε κάποιους φίλους που αγαπάτε αλλά είστε αρκετά γενναίοι να αφήσετε τις σχέσεις που είναι τοξικές και έκαναν συναισθηματική κατάχρηση του εσωτερικού σας εαυτού.

4. Είναι δύσκολο να εμπιστευθείτε τους ανθρώπους.
Όχι μόνο επειδή είστε επιλεκτικοί με τους φίλους σας αλλά επειδή δεν δέχεστε εύκολα τα ψέματα των άλλων. Έχετε απογοητευτεί πολλές φορές από προδοσίες και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Ξέρετε ακριβώς πως αυτός ο κόσμος λειτουργεί. Αλλά, μόλις πιστέψετε σε κάποιους ανθρώπους θα είστε πιστοί και θα κάνετε τα πάντα για να διατηρήσετε αυτή την σχέση.

5. Πάντα νιώθετε πως η ζωή σας είναι βαρετή
Σας είναι δύσκολο να είστε ικανοποιημένοι από την ζωή σας. Υπάρχει πάντα κάτι παραπάνω που θέλετε να πετύχετε. Η ίδια ρουτίνα και δουλειά σας κάνει να βαριέστε και πάντα σκέφτεστε «ποιο είναι το επόμενο;» το οποίο σας κάνει πάντα να προσπαθείτε και για άλλα. Εξάλλου η ζωή σας είναι «βαρετή» επειδή έχετε λιγότερο περιττό δράμα στη ζωή σας κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι.

6. Είστε πολύ εξοικειωμένοι με το αίσθημα θλίψης
Για εσάς, η ζωή δεν είναι ένα ροζ σύννεφο. Υπάρχουν μέρες που είστε ελπιδοφόροι, αλλά επίσης υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι είστε στο χαμηλότερο σημείο της ζωής σας. Μπορείτε να αποδεχθείτε την ραγισμένη καρδιά, τις αποτυχίες, τις απογοητεύσεις και το αίσθημα θλίψης. Αναγνωρίζετε πως στη ζωή δεν είστε πάντα χαρούμενοι. Αλλά ακόμα και αν νιώθετε τον πόνο, μπορείτε να ανακάμψετε και συνειδητοποιείτε πως υπάρχουν μαθήματα σε ότι συμβαίνει.

7. Νιώθετε πως δεν σας φτάνει ο χρόνος
Πολύ συχνά νιώθετε πως οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές. Μετά βίας κοιμάστε αρκετά και πάντα είστε πολυάσχολοι. Παλεύετε να έχετε λίγο διαθέσιμο χρόνο για τον εαυτό σας και για τους αγαπημένους σας. Πάντα θα υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε και μερικές φορές σας είναι πολύ δύσκολο να τα προλάβετε όλα. Αυτό σημαίνει πως είστε πολύ αποφασισμένοι για να πετύχετε.

8. Μετανιώνετε για τα λάθη που κάνατε στο παρελθόν
Είναι εύκολο να κατηγορείτε τον εαυτό σας για οποιοδήποτε λάθος που κάνατε στο παρελθόν. Αναγνωρίζετε πως έχετε κάνει κάποιες κακές αποφάσεις και μερικές φορές εύχεστε όλα να ήταν όπως πριν. Αλλά συνειδητοποιείτε πως η μετάνοια δεν βγάζει πουθενά και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη.

9. Πάντα νιώθετε νοσταλγία για την παιδική σας ηλικία, την οικογένεια και τους αγαπημένους σας
Το να μεγαλώνεις δεν είναι και τόσο ωραίο και πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να αναπολεί την παλιά ζωή σας. Το να ζείτε μόνοι σας και να είστε χωρισμένοι από την οικογένεια και τους αγαπημένους σας δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά βαθιά μέσα σας ξέρετε πως δεν θέλετε να τα παρατήσετε. Έχετε πλήρη επίγνωση πως όλοι αγώνες και οι επιτυχίες θα είναι το καλύτερο δώρο γι αυτούς που αγαπάτε.

10. Νιώθετε χαμένοι, μπερδεμένοι και αγχωμένοι για το μέλλον.
Εμφανίζεστε ως γενναίοι και δυνατοί αλλά την περισσότερη ώρα νιώθετε ανασφαλείς για την ζωή σας. Πάντα αναρωτιέστε για το τι χρειάζεστε πραγματικά και για το ποιος είναι ο στόχος της ζωής σας. Δεν ξέρετε πως ακριβώς πρέπει να είστε, απλώς επειδή πολλά απροσδόκητα πράγματα συμβαίνουν.

Αλλά παρόλη την ανησυχία και τον φόβο καταφέρνετε πάντα να τελειώνετε τις υπευθυνότητες και την δουλειά σας. Στο τέλος της ημέρας πιάνεστε από ένα πράγμα τη φορά και καταλαβαίνετε πως όλα θα συμβούν με τη δική σας σειρά.




Μόνο με τα ταξίδια γινόμαστε πλουσιότεροι...!!!!

Μάχεσαι, μοχθείς για να έχεις. Θες να είσαι από αυτούς που έχουν όσα χρειάζονται. Θες να έχεις για να δίνεις και στους άλλους, σε όλους εκείνους που αγαπάς και τους νοιάζεσαι. Πράγματι, το να έχεις, έχει αξία. Και μάλιστα ανεκτίμητη. Αρκεί να ξέρεις τι είναι αυτό που αξίζει να έχεις.

Η ανεκτίμητη αξία του να έχεις δε βρίσκεται στο να αποκτάς ολοένα και περισσότερα αγαθά. Αντίθετα, αυτό που αξίζει να κερδίζεις και να αποκτάς είναι εμπειρίες. 

Αξίζει να έχεις δει μέρη για τα οποία ίσως και να μην είχες ποτέ την ευκαιρία να ακούσεις. Να έχεις γευτεί γεύσεις από τόπους μακρινούς που σου θυμίζουν εκείνες τις μέρες που ταξίδευες σε άλλες πόλεις, σε άλλες χώρες, που γέμισαν την καρδιά σου με συναισθήματα και τον ουρανίσκο σου με ένα χείμαρρο καινούριων γεύσεων. 

Να έχεις περπατήσει δρόμους μακρινούς, δρόμους χωμάτινους, γεμάτους περιπέτεια που έκαναν τα πόδια σου να κουραστούν, μα το μυαλό σου να αναζωογονηθεί.

Τότε πράγματι έχεις! Τότε είσαι πλούσιος! Κι ας μην έχεις υλικά αγαθά. Αυτά άλλωστε έχουν αξία με ημερομηνία λήξης και η απόλαυση που σου προσφέρουν είναι παροδική. Τα χρήματα είναι το μέσο για τα πλούτη που αποκτάς από το ταξίδι κι όχι ο αυτοσκοπός.

Να νιώθεις το άγχος του ταξιδιού. Αυτό αξίζει. Να χτυπάει η καρδιά σου δυνατά τη στιγμή της απογείωσης του αεροπλάνου κι ακόμη δυνατότερα στην προσγείωση προς τη νέα σου περιπέτεια. Να τρέμουν τα πόδια σου και να μη σταματούν να τρέχουν ωθώντας σε να γνωρίσεις τα πάντα.

Να δεχτείς νέες μυρωδιές, να μιλήσεις με άγνωστους ανθρώπους, να γνωρίσεις τον τρόπο που μιλούν, που φέρονται, που ζουν. Να γευτείς το φαγητό τους και να αφήσεις το μυαλό και την καρδιά σου ανοιχτά σε νέες προκλήσεις ώστε να δεχτούν το καινούριο και να το αφήσουν να βάλει το κάτι παραπάνω σε αυτό που λέγεται «εσύ».

Ίσως τότε ξαφνιαστείς από το πόσο δε θα σου λείπει η καρέκλα στην οποία περνούσες τις ώρες σου, το λάπτοπ και το κινητό σου, τα πράγματα που σκόπευες να αγοράσεις με χρήματα που τελικά διέθεσες για το ταξίδι…

Ας μη το λέμε ταξίδι. Ας το αποκαλούμε εμπλουτισμό ψυχής. Γιατί γίνεσαι φτωχότερος στην τσέπη, αλλά ζάμπλουτος σε γνώσεις, εμπειρίες, αναμνήσεις… Πλουσιότερος σε ψυχή. Κι αν τα ζυγίσεις, θα δεις τη διαφορά.

Γιατί να ζεις σε έναν κόσμο που τον γνωρίζεις μονάχα από χαρτιά και εικόνες σε pixels, ενώ μπορείς να τον γνωρίσεις από κοντά;




Δήμητρα Σταυροπούλου

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Βούδας : Ο νους είναι το παν. Αυτό που σκέπτεσαι, αυτό γίνεσαι...!!!!

Ο Βούδας γεννήθηκε ως Σιντάρτα Γκοτάμα, πρίγκιπας της φυλής Σάκυα του Νεπάλ (Σακυαμούνι) το 563 π.Χ. Στην ηλικία των 30 ετών εγκατέλειψε τις ανέσεις του βασιλικού οίκου, για να αναζητήσει το νόημα της οδύνης που αντίκριζε γύρω του. Μετά από 6 χρόνια σκληρής εκπαίδευσης και πειθαρχίας εγκατέλειψε την οδό του ασκητισμού και κάθισε κάτω από τον δέντρο Μπόντχι, σε γαλήνιο διαλογισμό.

Του δόθηκε το όνομα «Βούδας», που κυριολεκτικά σημαίνει «Ο φωτισμένος».Είναι ενδιαφέρον, ότι ο Βούδας ποτέ στην πραγματικότητα δεν κατέγραψε κάποια από τις διδασκαλίες του. Παρόμοια με τον Ιησού και τον Σωκράτη, η μέθοδος διδασκαλίας του ήταν λεκτική και επικοινωνιακή. 

Προφορικές παραδόσεις φύλασσαν τη σοφία του Βούδα ζωντανή για 400 χρόνια μετά το θάνατό του, όταν η πρώτη καταγραφή της διδασκαλίας του εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Εδώ είναι 15 ρήσεις από το Βούδα που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη : 

1. Το πρόβλημα είναι ότι νομίζετε πως έχετε χρόνο.

2. Ζήσε τη ζωή σου με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες τα παιδιά σου να ζήσουν τη δική τους.

3. Δεν θα τιμωρηθείς για το θυμό σου, θα τιμωρηθείς από το θυμό σου.

4. Το μεγαλύτερο δώρο είναι η υγεία. Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι η ικανοποίηση. Και η καλύτερη σχέση είναι η πίστη.

5. Το να κρατάς θυμό είναι σαν να αρπάζεις ένα αναμμένο κάρβουνο για να το πετάξεις σε κάποιον. Αυτός που καίγεται είσαι εσύ.

6. Ο νους είναι το παν. Αυτό που σκέπτεσαι, αυτό γίνεσαι.

7. Να είσαι ανοικτός, και η ζωή θα είναι πιο εύκολη. Ένα κουταλάκι αλατιού σε ένα ποτήρι νερό κάνει το νερό να μην πίνεται. Ένα κουταλάκι αλατιού σε μια λίμνη δεν έχει καμιά σημασία.

8. Να μη βυθίζεσαι στο παρελθόν, να μην κάνεις όνειρα για το μέλλον, να επικεντρώνεις τη σκέψη σου στην παρούσα στιγμή.

9. Μην πιστεύετε τίποτε, ανεξάρτητα από πού το διαβάσατε ή ποιος το είπε, ακόμα κι αν το έχω πει εγώ, αν δεν συμφωνεί με τη δική σας λογική και τον κοινό νου.

10. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις, αλλά περισσότερη σοφία. Και η σοφία προέρχεται από την παρατήρηση.

11. Μάθετε να ανταποκρίνεστε, όχι να αντιδράτε.

12. Δεν μπορείς να βαδίσεις στο μονοπάτι, αν δεν γίνεις το μονοπάτι.

13. Όποιος δεν έχει πληγή στο χέρι του, μπορεί να αγγίξει άφοβα το δηλητήριο. Δεν υπάρχει κακό γι’ αυτόν που δεν κάνει κακό.

14. Λίγοι άνθρωποι φτάνουν στην απέναντι όχθη. Οι υπόλοιποι τρέχουν πάνω – κάτω σ’ αυτήν την πλευρά.

15. Το κακό που κάνεις μένει σε σένα. Το καλό που κάνεις επιστρέφεις σε σένα.




Αν δεν είναι όλα καλά..Θα γίνουν, σου το χρωστάει η ζωή...!!!!

Ειδικά τώρα σε αυτή την εποχή, με αυτές τις καταστάσεις, όλα συμβαίνουν για να ενισχύσεις την πίστη σου.

Τώρα που φαίνεται όλα να καταρρέουν, τώρα που φαίνεται ότι ότι παλιό, ότι σαθρό, ότι δεν εξυπηρετεί πια, φεύγει, τώρα είναι η ώρα να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη σου.

Όχι εκείνη την εμπιστοσύνη που προκύπτει από την υλική ασφάλεια, ότι έχεις ακόμα εργασία ή έχεις ένα σπίτι να μείνεις ή ότι δεν χρωστάς στην τράπεζα. 

Αλλά εκείνη την εμπιστοσύνη ότι το σύμπαν τα φέρνει όλα όπως πρέπει, όπως χρειάζεται να γίνουν και πάντα μα πάντα είναι για το καλό σου, για το ανώτερο καλό σου. Το σύμπαν πάντα μα πάντα φροντίζει τις ανάγκες σου, αλλά μην περιορίζεις το μυαλό σου στις υλικές σου ανάγκες μόνο.

Όλα αυτά που σκέφτεσαι, όλα αυτά που βαθιά μέσα σου επιθυμείς, όλα αυτά που προάγουν την δική σου εξέλιξη, έρχονται σε εσένα. Οι καταστάσεις, τα γεγονότα έχουν αυτό το σκοπό, να διευκολύνουν την δική σου εξέλιξη.

Ναι θα μου πεις πως με φροντίζει το σύμπαν αν δεν έχω να πληρώσω το ενοίκιο του σπιτιού μου; Πως αυτό προάγει το ανώτερο καλό μου;

Θα σου πω ότι αν αυτό συμβαίνει πραγματικά, τότε είτε μπορεί εσύ να μην έχεις αξιολογήσει σωστά τις προτεραιότητες σου ή μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις σπίτι, να βρεις ένα πιο οικονομικό γιατί αυτό θα σε βοηθήσει σε ένα άλλο κομμάτι της ζωής σου που τώρα δεν μπορείς να αντιληφθείς. 

Ή ακόμα μπορεί να σημαίνει να βρεις ένα συγκάτοικο και να μοιραστείς τα έξοδα, ή να πας σε κάποιο μέρος που θα μπορέσουν να σε φιλοξενήσουν. Όλα αυτά είναι οπτικές και πιθανά σενάρια και δυναμικά που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν για να προχωρήσεις στο έργο σου. Μπορείς να αναλογιστείς τι ευλογίες φέρνει το κάθε σενάριο;

Έχε εμπιστοσύνη σε ότι συμβαίνει και μην κρίνεις ότι έρχεται στο παρόν σου, γιατί δεν ξέρεις πιο σκοπό εξυπηρετεί και πόσο καλύτερο είναι το μέλλον που μπορεί να σου ανοίγεται μπροστά σου. Μην μένεις προσκολλημένος σε μια κατάσταση μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι την αλλαγή. 

Μείνε ανοικτός και να σκέφτεσαι ότι όλα γίνονται για να απεγκλωβιστείς από όλα αυτά που δεν σου αρέσουν και ενώ κάποια πράγματα τα έχεις συνηθίσει, δεν μπορείς να δεις ειλικρινά ότι δεν σου αρέσουν και δεν σε εξυπηρετούν πια.

Γιατί αν σε εξυπηρετούν δεν θα χρειάζονταν να τα αποχωριστείς, ούτε θα χρειαστεί να σε εγκαταλείψουν.

Όλο το πόνο και την δυστυχία την δημιουργεί η προσκόλληση. Η προσκόλληση σε συνήθειες, καταστάσεις, συμπεριφορές, ανθρώπους, πράγματα. Και όταν κάτι δείχνει ότι αλλάζει αμέσως σε ταρακουνάει και σε κλονίζει. Και πανικοβάλλεσαι και τρελαίνεσαι, λες και ήρθε το τέλος του κόσμου.

Όμως αν ανοίξεις λίγο το μυαλό σου και το δεις από άλλη οπτική θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς αυτή την αλλαγή και να ευλογήσεις το καινούργιο που έρχεται και σε απελευθερώνει από το παλιό.

Έχε εμπιστοσύνη. Ότι πραγματικά χρειάζεσαι δεν σε εγκαταλείπει. Αν κάτι σε εγκαταλείπει, απελευθέρωσε το, εξυπηρέτησε και τελείωσε το έργο του, χαιρέτησε το και καλωσόρισε το καινούργιο που έρχεται. 

Είναι σαν το νέο έτος, δεν κλαις και δεν χτυπιέσαι που το παλιό έτος φεύγει, το αποχαιρετάς και αναπολείς τις όμορφες στιγμές που σου χάρισε. Μετά αρχίζεις να ετοιμάζεσαι για τον ερχομό του νέου έτους, βάζεις τα καλά σου, επιλέγεις τι θα κάνεις εκείνη τη στιγμή, που θα είσαι με ποιους θα είσαι και μπαίνεις στην διάθεση της χαράς και της γιορτής. 

Και την επόμενη ημέρα που το νέο έτος έχει έρθει, αρχίζεις τις ευχές για χρόνο που έχεις μπροστά σου και συνεχίζεις να χαίρεσαι και να περιμένεις με χαρά να δεις τα δώρα που σου φέρνει.

Γιατί να μην κάνεις έτσι για κάθε τι παλιό που φεύγει; Γιατί προσκολλάσαι;

Έχε εμπιστοσύνη, η ζωή δεν είναι μια αρένα για να σε παιδεύει. Και αν έτσι το βλέπεις απλά χρειάζεται να αλλάξεις την οπτική σου. Αν έτσι την βλέπεις είναι γιατί έχεις υιοθετήσει αυτά τα γυαλιά για χρόνια και τώρα δυσκολεύεσαι να αλλάξεις γυαλιά. Όμως προσπάθησε γιατί σου λέω ότι με διαφορετικά γυαλιά θα δεις τον κόσμο αλλιώς. 

Θα δεις την ζωή αλλιώς και που ξέρεις μπορεί να σου αρέσει. Μάλλον στο χέρι σου είναι ή μάλλον στο μυαλό σου είναι αν θα σου αρέσει τελικά ή όχι. Αλλά τουλάχιστον αξίζει να προσπαθήσεις. Αν με την οπτική που έχεις μέχρι τώρα για τη ζωή δεν είσαι ευχαριστημένος, τότε τι έχεις να χάσεις άμα την αλλάξεις;

Ή μήπως είναι εθιστική η μιζέρια σου;

Έχε εμπιστοσύνη σε ότι συμβαίνει. Τίποτα στην δημιουργία δεν είναι λάθος, λες ο Θεός να έκανε λάθος μόνο με εσένα και να σε έκανε να υποφέρεις όπως υποφέρεις; Και έστω ότι αυτό ισχύει και ο Θεός έκανε αυτή την εξαίρεση για εσένα και εσύ δεν έχεις επιλογή να το αλλάξεις αυτό. 

Έστω ότι ο θεός έκανε εσένα να υποφέρεις, και αφού αυτό δεν αλλάζει, δεν έχεις να χάσεις και τίποτα να προσπαθήσεις να το δεις αλλιώς. Αφού ο θεός έχει κάνει αυτή την εξαίρεση για εσένα, μάλλον θα υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις στην τελειότητα της δημιουργίας του. 

Μήπως τότε θα μπορούσε μια από αυτές τις εξαιρέσεις να ήταν να μπορέσεις εσύ να βιώσεις τελικά ευτυχία; Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, δοκίμασε το και αυτό το σενάριο. 

Μην επιλέγεις μόνο σενάρια για τον εαυτό σου που προάγουν την δυστυχία σου, μην επιλέγεις μόνο σενάρια για τον εαυτό σου που διαιωνίζουν την μιζέρια σου. Αφού ισχυρίζεσαι πως δεν είσαι ευχαριστημένος από την ζωή σου, πάρτο αλλιώς.

Έχε εμπιστοσύνη σε ότι συμβαίνει. Όλα εργάζονται αρμονικά για την δική σου εξέλιξη, είτε μπορείς να το δεις, είτε όχι. Είτε μπορεί να πιστεύεις το αντίθετο, είτε όχι. Μπορείς απλά όμως να μην κρίνεις οτιδήποτε συμβαίνει και απλά να το παρατηρείς και να λειτουργείς με το καλύτερο τρόπο μέσα σε αυτό. Δεν υπάρχει καλό ή κακό και κανείς δεν θέλει να σε σαμποτάρει. Δες εσύ πως σαμποτάρεις τον εαυτό σου με τις σκέψεις σου.

Και να θυμάσαι το εξής :

Η πραγματικότητα σου δημιουργείται από τις σκέψεις σου.
Άλλαξε τις σκέψεις σου και θα αλλάξει και η ζωή σου.
Είσαι αρκετά τολμηρός για να το προσπαθήσεις τουλάχιστον;




Χρύσα Ευαγγέλου

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αριστοτέλης: Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου…!!!!

Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου…» είπε κάποτε ο Αριστοτέλης.

Μια φράση που διάβασα στο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη: «Ο παλιάτσος και η Άνιμα».

Αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς παραδεχόμαστε πως για ό,τι μας πληγώνει, εμείς έχουμε την ευθύνη.

Κάποιοι θεωρούν πως η μοίρα μας, καθορίζει όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και πως εμείς δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τίποτα.

Άλλοι, έχουν κάνει βίωμα και τρόπο σκέψης ότι κρατούν τη ζωή στα χέρια τους και πως πίσω από κάθετί που μας πονά, κρύβεται μια λανθασμένη μας κίνηση.

Άραγε, πώς μπορεί να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων ότι μια κίνησή του δεν ήταν η σωστή; Και αν ήξερε, τότε δεν θα έκανε κάποια άλλη επιλογή;

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάποια πολύτιμη σκέψη μίας από τις σημαντικότερες μορφές της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Του Αριστοτέλη.

“Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος γνήσιος επιστήμονας στην ιστορία… και κάθε κατοπινός επιστήμονας του οφείλει κάτι” γράφει η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα για εκείνον.

Η διδασκαλία του διαπερνούσε τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Στα 17 του χρόνια εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παραμένει για 20 χρόνια.

Εκεί συνδέεται τόσο με τον Πλάτωνα, τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και άλλους στοχαστές.Τα έργα του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες. Ανάμεσά τους φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική. 

Η περίοδος της ωριμότητας αρχίζει με τις βιολογικές έρευνες και τα συμπεράσματά του είναι η πρώτη συστηματοποίηση των βιολογικών φαινομένων στην Ευρώπη.

Η σκέψη και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη, έχουν μεγάλη επιρροή στη φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική σκέψη έως και μετά τον Μεσαίωνα.

Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, φεύγει από την Αθήνα και αναλαμβάνει το 343 π.Χ./42 τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ως διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης, αποκτά διάφορες ευκαιρίες και αφθονία προμηθειών. Ιδρύει μια βιβλιοθήκη στο Λύκειο, η οποία γίνεται αρωγός στην παραγωγή εκατοντάδων έργων του. 

Το γεγονός ότι υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα, τον οδηγεί στις απόψεις του πλατωνισμού. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, οδηγείται περισσότερο, σε εμπειρικές μελέτες και μετατοπίζεται από τον πλατωνισμό στον εμπειρισμό. Θεωρεί ότι οι ιδέες και οι γνώσεις όλων των λαών βασίζονται στην αντίληψη.

Το έργο του είναι τεράστιο (400 βιβλία, κυρίως σε μορφή διαλόγων). Από αυτά έχουν σωθεί 47 βιβλία και μερικά αποσπάσματα από τα άλλα.

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις σπουδαίες ρήσεις – μαθήματα ζωής του…

“Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων.”

“Περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες.”

“Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα.”

“Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους.”

“Είναι χαρακτηριστικό του μεγαλόψυχου ανθρώπου να μη ζητάει χάρες, αλλά να είναι έτοιμος να κάνει το καλό στους άλλους.”

“Συνήθως, την ισχυρότερη μνήμη την έχουν εκείνοι που είναι αργοί στην αντίληψη.”

“Είμαστε όλοι φίλοι των ευτυχούντων, ενώ των δυστυχούντων δεν είναι φίλος ούτε ο πατέρας.”

“Άμιλλα είναι η τάση να φτάσει κανένας τον άλλον, που τον θαυμάζει, ή και να τον ξεπεράσει, χωρίς να αισθάνεται φθόνο, αν ο άλλος τον ξεπερνάει.”

“Κάθε εργασία επί πληρωμή αποσπά και φθείρει το μυαλό.”

“H κακία είναι μία ανοησία για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα.”

“Η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή.”

“Είναι χαρακτηριστικό του μεγαλόψυχου ανθρώπου να μη ζητάει χάρες, αλλά να είναι έτοιμος να κάνει το καλό στους άλλους.”

“Όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν ως αίτιο ένα από τα εξής επτά : τύχη, φύση, παρόρμηση, συνήθεια, λογική, πάθος, πόθο.”

“Ανδρείος είναι αυτός που δεν φοβάται τον τιμημένο θάνατο.”

“Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος.”

«Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου.»




Μην «αποχαιρετάμε» τον κόσμο από τα 30 μας! Ζήσε την κάθε ηλικία όσο μπορείς...!!!!

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80 , όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στην (τότε) Δυτική Γερμανία. Μεγάλες οι διαφορές με την χώρα μας και ειδικά για εμένα που προερχόμουν και από την Ελληνική ύπαιθρο.

Όταν μετά από τρεις μήνες επέστρεψα πάλι στο χωριό μου οι φίλοι και οι συγγενείς με ρωτούσαν για τις εντυπώσεις μου.. Τι ήταν εκείνο που με εντυπωσίασε.. ξέρετε οι μεγάλοι δρόμοι, τα κτίρια, τα εμπορικά κέντρα , τα ακριβά αμάξια, η οργάνωσή τους κ.λ,π.

Και όμως αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα , και ακόμα και σήμερα το λέω, ήταν ότι οι άνθρωποι συνέχιζαν να ζουν ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Τι εννοώ με αυτό. Ότι είχαν ενδιαφέροντα, δραστηριότητες πάσης φύσεως και ζωντάνια στα 60ντα τους, 70ντα τους .

Δυστυχώς , ιδιαίτερα στα χωριά μας, οι άντρες και οι γυναίκες με το που « έπιαναν» τα 30, κατέβαζαν διακόπτη και η ζωή τους φαινόταν να χάνει σε δυναμική, ενθουσιασμό και διάθεση για εξέλιξη. Έμπαιναν σε μια άχρωμη και άγευστη ρουτίνα και μπορούσες να περιγράψεις το υπόλοιπο της ζωής τους χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις ή να διαβάζεις τον … καζαμία.

Τα σκούρα ρούχα και οι μαντήλες στο κεφάλι γινόντουσαν η μόνιμη φορεσιά τους, τα κιλά εμφανιζόντουσαν, τα χαμόγελα ήταν άηχα και συντηρητικά. 

Ο καθωσπρεπισμός έριχνε την σκιά του στα πάντα και οτιδήποτε διαφορετικό θεωρούνταν άμυαλο, χαζοχαρούμενο , ελαφρότητα ή και παραστράτημα. Τα πάντα σοβάρευαν σε εκπληκτικό βαθμό. Ακόμα και όταν χόρευαν νόμιζες ότι δεν χαιρόντουσαν μιας και δεν γέλαγαν ή δεν έκαναν τσαλίμια.

Και ενώ ως πιτσιρικάς είχα ακούσει ότι οι Έλληνες είμαστε ανοιχτόκαρδοι , γλεντζέδες και έξω καρδιά, εγώ έβλεπα τους Γερμανούς να έχουν διάθεση για τρυφερότητα και έρωτα στα 50ντα τους και στα 60ντα τους, να φορούν χρωματιστά ρούχα, να ταξιδεύουν, να μαθαίνουν νέα πράγματα. 

Όλοι τους είχαν προγραμματισμένες δεξιώσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, διακοπές και χόμπι καθώς και βιβλιοθήκες στα σπίτια. Γενικώς μου φαινόταν ότι ζούσαν την ζωή τους πιο δραστήρια, με πολλά ενδιαφέροντα ακόμα και μέχρι τα γεράματα.

Βεβαίως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Όμως και πάλι παρατηρείς μια γενική «βαρύτητα», μια γενική δυσκολία να κουνηθούμε, να αλλάξουμε , να μάθουμε ή να κάνουμε κάτι έξω από αυτό που μας χαρακτηρίζει. Υπολογίζουμε πολύ το τι θα πουν οι άλλοι αν μας δουν να είμαστε τρυφεροί, να δίνουμε λουλούδια στην γυναίκα μας, να φορέσουμε διαφορετικό φόρεμα από τα συνήθη, να κάνουμε μια δουλειά «φευγάτη».

Όμως η ζωή περνάει και η αλλαγή, η χαρά, και οι εμπειρίες που κάνουμε είναι που την χαρακτηρίζουν ευχάριστη. Δεν σταματάει στα 30ντα αλλά συνεχίζει να έχει δώρα σε κάθε φάση. Θα πρέπει να εξερευνούμε συνεχώς. 

Μην «αποχαιρετάμε» τον κόσμο από τα 30μας. Ευτυχία είναι να αγαπάς πολλά πράγματα με πάθος για όλη σου την ζωή. Θα πρέπει να επιδιώκουμε καταστάσεις που να μας κρατούν ζωντανούς , σε εγρήγορση, σε πρόκληση. Ας εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και τις επιλογές.

Ας ακούσουμε διαφορετική μουσική, ας φάμε κάτι διαφορετικό, ας ξεκινήσουμε ένα άλλο χόμπι.

Ας βγούμε από το καβούκι της άχρωμης καθημερινότητας και της μονότονης ρουτίνας. Τα χρόνια περνάνε και πρέπει να τα ζούμε όλα με όρεξη και ενθουσιασμό. Πάντα μπορείς να βρεις λόγους να χαίρεσαι, να δημιουργείς, να εξελίσσεσαι, να αλλάζεις. Το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» του Σόλωνα μπορεί να μας οδηγήσει στο «Ζω με πάθος, με χαρά και με «τρέλα» όλη μου την ζωή».




Είστε ενέργεια! Είστε πηγή δονήσεων! Δοκιμάστε το παρακάτω απλό πείραμα...!!!!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Pam Grout ''Ε² – Οι Σκέψεις Δημιουργούν την Πραγματικότητά μας – 9 Ενεργειακά Πειράματα που ο Καθένας μπορεί να κάνει'' που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Αυτό που ανακάλυψε ο Αϊνστάιν και που εκφράζει η φημισμένη εξίσωση Ε = mc2 είναι ότι η μάζα και η ενέργεια βασικά είναι δύο μορφές του ίδιου πράγματος. Η ενέργεια είναι απελευθερωμένη ύλη, και η ύλη είναι ενέργεια που περιμένει να ελευθερωθεί.

Υπάρχει μία τεράστια ποσότητα ενέργειας - μία εξωφρενικά τεράστια ποσότητα ενέργειας - παγιδευμένη μέσα σε κάθε ζωντανό πλάσμα. Εσείς, θεωρώντας ότι είστε ένας άνθρωπος μέσου μεγέθους, περιέχετε μία ποσότητα από τζάουλ δυνητικής ενέργειας που δεν είναι μικρότερη από 7 επί 10 στην 18η δύναμη. 

Αυτό μπορεί να μη σας λέει πολλά πράγματα, αλλά για να πάρετε μία ιδέα της ποσότητας, αν είχατε τη σατανική ικανότητα να αυτοεκραγείτε, η συνολική ενέργεια που θα απελευθερωνόταν θα αντιστοιχούσε στην ενέργεια που εκλύουν 30 υπερμεγέθεις υδρογονοβόμβες.

Με άλλα λόγια, ο υλικός κόσμος δεν είναι τίποτε άλλο από πυκνά ενεργειακά πρότυπα. Οι επιστήμονες έβαλαν διάφορα υποατομικά σωματίδια σε έναν επιταχυντή σωματιδίων, τα έστειλαν να συγκρουστούν μεταξύ τους και τελικά ανακάλυψαν ότι τα σωματίδια δεν είναι σωματίδια. 

Είναι όλα καθαρή αδέσμευτη ενέργεια που δονείται τόσο γρήγορα ώστε είναι αδύνατον να τη μετρήσουμε και να την παρατηρήσουμε.Έτσι, όπως και αν φαίνονται τα πράγματα με γυμνό μάτι, στην πραγματικότητα είστε ενέργεια.

Εδώ που τα λέμε, τίποτα στον κόσμο δεν είναι πραγματικά συμπαγές. Ούτε εσείς ούτε αυτό το βιβλίο ούτε η καρέκλα στην οποία κάθεστε. Αν αναλύσουμε τον συμπαγή κόσμο στα πιο μικροσκοπικά συστατικά του, βρίσκουμε σωματίδια που χορεύουν και άδειο χώρο. Τα πράγματα φαίνονται συμπαγή επειδή η ενέργεια δονείται λίγο πιο αργά από την ταχύτητα του φωτός.

Αυτό είναι η ενέργεια – δονούμενα σωματίδια. Αυτό σημαίνει ότι εσείς, αυτό το βιβλίο και η καρέκλα, στην πραγματικότητα δονούνται.

Η ενέργεια είναι κάτι πολύ νεφελώδες. Δεν μπορείς να τη δεις, να την πιάσεις, να τη βγάλεις βόλτα. Μπορείς όμως να επηρεάσεις το πώς ρέει μέσα από εσένα (και αυτό είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά). Και αφού είναι ο δομικός λίθος από τον οποίο σχηματίζονται τα πάντα στο σύμπαν, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δοκιμάστε το ακόλουθο πείραμα, που το έμαθα από μία πρωτοπόρο στα ενεργειακά θέματα, την Ντόνα’Ιντεν.

Πλησιάστε τις παλάμες σας μεταξύ τους, σαν να ετοιμάζεστε να χειροκροτήσετε, αλλά σταματήστε δέκα εκατοστά πριν αγγίξουν τα χέρια σας.

Τώρα λυγιστέ τους καρπούς σας προς τα έξω, έτσι ώστε τα χέρια σας να σχηματίσουν ένα Χ. Οι καρποί πρέπει να είναι το κέντρο αυτού του Χ, παραμένοντας σε απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους.

Στρέψτε την προσοχή σας στο χώρο ανάμεσα στους καρπούς σας. Επειδή οι καρποί περιέχουν αρκετά ενεργειακά κέντρα, οι ενέργειες θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα νιώσετε μία αίσθηση στην περιοχή ανάμεσα τους.

Δοκιμάστε να πλησιάσετε τους καρπούς σας κατά 2-3 εκατοστά και μετά να τους απομακρύνετε πάλι.

Είδατε; Τι σας έλεγα; Είστε ενέργεια. Κάθε στιγμή διαπλάθετε και διαμορφώνετε αυτή την ενέργεια με τη συνειδητότητά σας. Το κάνετε αυτό με κάθε σκέψη, κάθε πρόθεση, κάθε πράξη. Το πώς νιώθετε, το τι σκέφτεστε, πιστεύετε και εκτιμάτε, το πώς ζείτε τη ζωή σας, επηρεάζει τον τρόπο που ρέει η ενέργεια από μέσα σας. Για να το θέσουμε με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, επηρεάζει το πώς δονείστε.

Και το πώς δονείστε επηρεάζει το τι προσελκύετε από το εξισορροπητικό, αεικίνητο ενεργειακό πεδίο μέσα στο οποίο κολυμπάτε. Οτιδήποτε συμβαίνει να δονείται στην ίδια συχνότητα ή στο ίδιο μήκος κύματος με εσάς, το προσελκύετε από το πεδίο στον κόσμο σας.

Ας πούμε ότι νιώθετε ενθουσιασμό, χαρά και ευγνωμοσύνη. Αυτά τα συναισθήματα εκπέμπουν δονήσεις υψηλής συχνότητας που έλκουν ακόμη περισσότερα πράγματα που σας προκαλούν ενθουσιασμό, χαρά και ευγνωμοσύνη. 

Οτιδήποτε έχει την ίδια υψηλή συχνότητα θα περάσει στο ενεργειακό σας πεδίο. Όμως, αν νιώθετε φόβο και τύψεις, και είστε σίγουροι ότι πίσω από κάθε γωνία κρύβεται ένας τρομοκράτης, εκπέμπετε δονήσεις χαμηλής συχνότητας που θα προσελκύσουν άσχημα πράγματα στη ζωή σας.

Πάντα προσελκύουμε ό,τι ταιριάζει στις δονήσεις μας. Εμείς είμαστε η πηγή των δονήσεων και, επομένως, η πηγή ή το αίτιο της «μαγνητικής έλξης». Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι μαγνήτες.

Λειτουργεί όπως και το διαπασών. Αν χτυπήσετε ένα διαπασών μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο από άλλα διαπασών με διάφορες συχνότητες, μόνο όσα έχουν την ίδια συχνότητα με αυτό που χτυπήσατε θα αρχίσουν να δονούνται και αυτά. Το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις. Οι όμοιες δυνάμεις έλκονται: αυτός είναι ένας κλασικός κανόνας της φυσικής.




healingevolution.blogspot.gr, healingeffect

Πενήντα θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας...!!!!

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και κυρίως τον εαυτό τους.

Πολλές φορές πάνω στην κούρασή μας, ανοίγουμε το στόμα μας και λέμε πράγματα που δε θα έπρεπε να πούμε. Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ του τι κάνουν και του τι είναι. 

Έτσι λοιπόν όταν μέσα στον εκνευρισμό μας αποκαλούμε το παιδί μας «κακομαθημένο», «παλιόπαιδο», «τεμπέλη» ή οτιδήποτε αρνητικό, επειδή έκανε κάτι που δε θα έπρεπε να έχει κάνει, οι λέξεις αυτές γίνονται σπόροι που φυτεύονται μέσα στο μυαλό του. Οι σπόροι τελικά φυτρώνουν και τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Σκοπός όμως αυτού του post, δεν είναι να μας γεμίσει με τύψεις για όσα αρνητικά μπορεί να έχουμε πει ως τώρα. Σκοπός είναι να μας δώσει τροφή για σκέψη και να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι γονείς.

Πενήντα θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας
Ποιες θετικές φράσεις όμως – αντί για αρνητικές – μπορούμε να «φυτέψουμε», ώστε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας; Τι μπορούμε να τους λέμε σε τακτική βάση, ώστε να καταλάβουν ότι τα αγαπάμε, ότι σεβόμαστε την προσωπικότητά τους και ότι πιστεύουμε στο μεγαλείο που κρύβουν μέσα τους; 

Να κάποιες ιδέες :

1. Μου αρέσει να σε βλέπω να χαμογελάς.
2. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου.
3. Πήρες σπουδαία απόφαση.
4. Ευχαριστώ που μου το είπες.
5. Είμαι περήφανη για σένα.

6. Μου αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί.
7. Μου αρέσουν οι φίλοι σου.
8. Ποια ήταν η αγαπημένη στιγμή της ημέρας σου;
9. Θες να κάνουμε κάτι οι δυο μας;
10. Ποια είναι η γνώμη σου;

11. Πιστεύω σε σένα.
12. Η δασκάλα σου πιστεύει σε σένα.
13. Μου αρέσει να σε βλέπω να παίζεις.
14. Μου αρέσει να σε βλέπω να αθλείσαι.
15. Θα τα καταφέρεις, το ξέρω.

16. Σου έχω μια έκπληξη!
17. Εσύ πώς το βλέπεις; Εξήγησέ μου τη δική σου πλευρά.
18. Χαίρομαι που σε βλέπω χαρούμενο/η!
19. Δεν τρέχει τίποτα, όλοι κάνουμε λάθη.
20. Έφτιαξα το αγαπημένο σου φαγητό!

21. Έκανες σπουδαία δουλειά. Πρέπει να είσαι περήφανος/η για τον εαυτό σου.
22. Το αξίζεις.
23. Καταπληκτική ιδέα!
24. Σε ευχαριστώ που με βοηθάς.
25. Με κάνεις και γελάω.

26. Δεν παίζεσαι!
27. Σε εμπιστεύομαι.
28. Είσαι σπουδαίος φίλος/φίλη. Οι φίλοι σου είναι τυχεροί που σε έχουν.
29. Μπορείς να μου λες τα πάντα.
30. Θα είμαι πάντα δίπλα σου.

31. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
32. Μου έλειψες.
33. Για πες μου περισσότερα…
34. Σε όλους μας έχει συμβεί.
35. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.

36. Η γνώμη σου είναι σημαντική. Να τη λες!
37. Δεν είναι κακό να λες όχι.
38. Η μέρα που γεννήθηκες ήταν μία από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου.
49. Είσαι σπουδαίο παιδί.
40. Τι σου λέει το ένστικτό σου;

41. Τι σου λέει το σώμα σου;
42. Σε ευχαριστώ.
43. Πιστεύω ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.
44. Σε ακούω. Σε προσέχω.
45. Θες να το συζητήσουμε;

46. Είναι δική σου απόφαση.
47. Συγνώμη. Δεν έπρεπε να αντιδράσω έτσι.
48. Τι μπορώ να κάνω για να γίνω καλύτερη μαμά (ή μπαμπάς) για σένα;
49. Σε αγαπώ.
50. Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει.

Τα λόγια μας έχουν δύναμη. Ας επιλέξουμε προσεκτικά τι λέμε και ας αναπτύξουμε μια υπέροχη σχέση με τα πιο υπέροχα πλάσματα της ζωής μας.




aspaonline.gr

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Έρευνα : Πώς να διατηρείται νέο τον εγκέφαλο σας...!!!!

Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που με την πάροδο του χρόνου χάνει λάδια, έχετε μείνει πίσω. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις εξελίσσεται και αυτοβελτιώνεται διαρκώς.

Ένα από τα πιο αναπάντεχα ευρήματα των νευροεπιστημόνων τα τελευταία χρόνια ήταν ότι οι νευρώνες σε ένα ενήλικο μυαλό δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται - λειτουργία γνωστή ως νευρογένεση — στη διάρκεια της ζωής μας.

Το μυαλό μπορεί να μετασχηματίζεται, να αλλάζει ή να αναδιαρθρώνει τη δομή του, την ανατομία και τη φυσιολογία του, διαδικασία που αποκαλείται νευροπλαστική (neuroplasticity).

«Η έννοια της πλαστικότητας» του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανικολάου, νευροεπιστήμονα του Πανεπιστήμιου του Τέξας, «αναφέρεται σε δυο συγγενή αλλά διακριτά φαινόμενα : το φαινόμενο της “λειτουργικής αναδιοργάνωσης” του εγκεφάλου και το φαινόμενο της "νευρογένεσης", δηλαδή της παραγωγής νέων νευρώνων — νέων νευρικών κυττάρων.

Και τα δύο φαινόμενα ανακαλύφθηκαν προσφάτως. Έτσι η επιστημονική κοινότητα πείσθηκε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αυτο-αναδιοργανώνεται, εξηγώντας φαινόμενα όπως η επανάκτηση της ικανότητας κάποιων ασθενών με αφασία να μιλούν, παρόλο που το "κέντρο" της ομιλίας τους έχει ανεπανόρθωτα καταστραφεί από κάποιο τραύμα ή εγκε-φαλικό επεισόδιο».

«Η ανακάλυψη ότι το μυαλό δεν είναι μια μηχανή, όπως πιστεύαμε, αλλά ένα νευρο-πλαστικό όργανο με ικανότητα να αναπλάθεται στη διάρκεια του χρόνου, είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα τελευταία τετρακόσια χρόνια», σύμφωνα με τον Νόρμαν Ντόιντ, μέλος του τμήματος ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συγγραφέα της μελέτης «The brain that changes itself».

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι μελετητές που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας επανάστασης σε ό,τι αφορά στον τομέα των ανακαλύψεων στην υγεία του εγκεφάλου, ανάλογη με εκείνη που συντελέστηκε στα ‘70s με την ανακάλυψη της αεροβικής γυμναστικής και των ευεργετικών αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δημιουργώντας δίκτυα
O Δαμιανός Σακκάς, καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί : «Νευροπλαστικότητα ή απλώς πλαστικότητα είναι τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος επουλώνει τις βλάβες του. Ο Τζέραλντ Έντελμαν, ένας νομπελίστας νευροεπιστήμονας, είχε παρομοιάσει τον εγκέφαλο μας με ένα τροπικό δάσος. Όποιο δέντρο, όποιο δίκτυο δηλαδή, βρίσκει τροφή, γιγαντώνεται. Και η τροφή για τα εγκεφαλικά δίκτυα είναι η πληροφορία. Όποια δίκτυα παίρνουν σήμα από το περιβάλλον ενισχύονται. Και γίνονται περισσότερα».

Αυτό σημαίνει ότι αν εκμεταλλευτεί κανείς την ικανότητα του μυαλού να «μαθαίνει» και να αναπτύσσεται μέσα από τη μάθηση αυτή, μπορεί να το κρατήσει κοφτερό και νέο, παρά την αναπόφευκτη γνωστική έκπτωση (MCI) που επέρχεται με την ηλικία. 

Οι νευρώνες σε ένα ενήλικο μυαλό δεν σταματούν να αναπτύσσονται, αλλά δημιουργούν διαρκώς νέες συνάψεις και η εξάσκηση είναι ένας γενικά σίγουρος τρόπος να το κρατάμε σε εγρήγορση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι αυτό το σύστημα νόησης για κάθε άνθρωπο γερνά μαζί με τον κάτοχο του.Όσο προχωρά η ηλικία, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα σημάδια του χρόνου στον εαυτό του. Από τα μαλλιά που γκριζάρουν μέχρι άλλες, λιγότερο εμφανείς, λεπτομέρειες. 

Καμιά φορά δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα («κόλλησε το μυαλό μου», λέμε όταν συμβαίνει αυτό) και δεν μπορούμε πια να εργαζόμαστε μέχρι πολύ αργά το βράδυ, όπως παλιότερα… H γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία ξεκινά συνήθως στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας.

«Δίκτυα. Αυτά ακριβώς είναι που καθορίζουν τον εγκέφαλο», συνεχίζει ο Δαμιανός Σακκάς. «Εκεί άλλωστε στηρίζεται και η ικανότητα κάποιου να μάθει να κάνει οτιδήποτε, από το να διαβάζει μέχρι να περπατάει σε τεντωμένο σκοινί!».

«Καθείς πρέπει να ασκείται διανοητικά και σωματικά, να έχει ενδιαφέροντα να βλέπει τα πράγματα θετικά, να μη μεγαλοποιεί κάθε αναποδιά… Δεν υπάρχει καλύτερη στάση ζωής για να παρατείνει την εγκεφαλική του νεότητα» Δαμιανός Σακκάς 

Τι τρέχει στο κεφάλι μας;
Το μυαλό του καθενός μας συνίσταται από δισεκατομμύρια νευρώνες, που βρίσκονται διαρκώς σε δράση. Κάθε φορά που ένας νευρώνας εξαπολύει μια μικροσκοπική ηλεκτρική εκκένωση, δημιουργείται αμέσως η ανάγκη να αναπληρώσει τις αποθήκες του σε ενέργεια για τον επόμενο σπινθήρα.

Μικροσκοπικά αγγεία εξυφαίνουν τις δικές τους ζιγκ ζαγκ πορείες, σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο, με αποστολή το delivery οξυγόνου και τροφής στους νευρώνες εκείνους που το χρειάζονται. Ενώ συμβαίνουν αυτά, μερικές από αυτές τις συστοιχίες είναι άκρως απασχολημένες. 

Πεινασμένοι νευρώνες αναβοσβήνουν σε ένα τοπίο που θυμίζει επιστημονική φαντασία – αλλά δεν είναι. Είναι η εικόνα που θα βλέπατε να αποτυπώνει – θα λέγαμε - τις σκέψεις σας σε ένα fMRI scan (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) : ένα σκανάρισμα όπου με ραδιοκύματα ανιχνεύεται η ροή του αίματος που τροφοδοτεί τους νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το μυαλό, όσο σκεφτόμαστε, διαβάζουμε βιβλία, ασκούμαστε ή το απασχολούμε με δραστηριότητες, από παρατηρήσεις πτηνών μέχρι μαθηματικά προβλήματα και από σταυρόλεξα μέχρι μαθήματα υποκριτικής, έχει την ικανότητα να αλλάζει τη δομή του, δημιουργώντας νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, μεταβάλλοντας την ανατομία και τη φυσιολογία του.Έτσι μπορούμε να τον κρατήσουμε νέο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος τι τρέχει μέσα το κεφάλι του. Είναι οι νευρώνες σε καλή κατάσταση ή έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά σιγά στη σύνταξη; Υπάρχει φθορά στις ίνες της λευκής ύλης που συνδέει τις περιοχές του εγκεφάλου του; Και τι συμβαίνει, αλήθεια, με τους νευροδιαβιβαστές;

Μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν ακούραστα από νευρώνα σε νευρώνα ώστε να μπορούμε να θυμηθούμε από μνήμης τις τρεις τελευταίες αναπάντητες κλήσεις στο κινητό και να καλέσουμε αυτούς που μας αναζήτησαν χωρίς να χρειαστεί να το συμβουλευτούμε όταν πάμε στο γραφείο; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη γνωστική ομίχλη που επέρχεται με την ηλικία;

H απάντηση είναι ναι. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Ανδρέα Ιωαννίδη — έως πρόσφατα διευθυντή του κορυφαίου διεθνώς εργαστηρίου μελέτης στον τομέα του, του Laboratory for Human Brain Dynamics του Ινστιτούτου Riken της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει πλέον μεταφέρει την ομάδα του στη Λευκωσία – «η λειτουργία ανάπλασης του εγκεφάλου δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημιουργία νέων νευρώνων, αλλά επίσης με τη δημιουργία νέων συνδέσεων και με την ισχυροποίηση των συνδέσμων και των συνάψεων που ήδη υπάρχουν».

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγη εγκεφαλική γυμναστική
O σύγχρονος άνδρας προσπαθεί, συχνά με αμφισβητήσιμη επιτυχία, να παραμείνει fit, ποτέ όμως δεν σκέφτεται ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κρατά σε υγιή φόρμα και το μυαλό του.

«Ανάμεσα στις δραστηριότητες που ένας άνδρας 40 ετών θα μπορούσε να κάνει για να συντηρήσει ένα δυνατό και υγιές μυαλό τα επόμενα χρόνια», συμβουλεύει ο νευροεπιστήμονας Ανδρέας Παπανικολάου, «είναι το να ασκείται σωματικά, να έχει επαφές με νέες τεχνολογίες – social media, twitter κ.λπ.—, συν την ενασχόληση και με άλλες νοητικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή η απόκτηση και η καλλιέργεια μιας δεξιότητας, οι οποίες είναι από πολλές πλευρές αποδοτικότερες από διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια με υπολογιστές».

Το αρχαίο ρητό νους υγιής εν σώματι υγιή είναι πιο επίκαιρο από ποτέ : ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα. «Το σώμα είναι ένα σύστημα διαρκούς αλληλεπίδρασης», επισημαίνει ο Δαμιανός Σακκάς. 

«Όταν, λόγου χάριν, ένας ασθενής με Πάρκινσον καταφέρνει να περπατάει καλύτερα χάρη σε μια ηλεκτρονική συσκευή, βελτιώνεται και η γνωσιακή του κατάσταση. Και το αντίστροφο : Όταν ένα σώμα είναι μαγκωμένο από μια νόσο, τότε και ο εγκέφαλος αρχίζει σιγά σιγά να μη λειτουργεί καλά».

Μια υγιής καρδιά αποτελεί σημαντική στήριξη για το μυαλό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν την τάση να υποφέρουν λιγότερο από τα αποτελέσματα της γήρανσης του εγκεφάλου. 

Ο λόγος είναι ότι μπορούν να τροφοδοτούν με περισσότερο αίμα τον εγκέφαλο τους, γεγονός το οποίο προστατεύει τη λευκή ύλη από τη φθορά. Ως αποτέλεσμα, οι γυμνασμένοι και σε καλή φυσική κατάσταση άνθρωποι συντηρούν τους εγκεφαλικούς δεσμούς των δικτύων τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη λειτουργία του μυαλού τους.

Οι αρχάριοι θα έπρεπε να αρχίσετε να γυμνάζεστε περισσότερο. Αργότερα, θα μπορούσατε ακόμη και να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα μαθηματικών, στατιστικής ανάλυσης ή πνευματικές ασκήσεις συσχετισμών, που θα σας βοηθήσουν να αναδιοργανώσετε το μυαλό σας. 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αποπειραθήκατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα; Εκείνα τα ισπανικά που είχατε αφήσει στην άκρη ίσως μπορούν να αποτελέσουν για σας μια νέα αρχή…

Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι νευρώνες του μυαλού του είναι εκείνοι που η μοίρα και η φύση επέλεξαν γι’ αυτόν. Πρόκειται βέβαια για μια ανακουφιστική άποψη που παραιτείται από κάθε ευθύνη. Στην πορεία, όμως, ανακαλύπτει κανείς ότι υπάρχουν τρόποι για να κρατήσει το μυαλό του σε φόρμα.

«Όσο πιο πολύ ασκείται κανείς — χωρίς να φτάνει στην υπερβολή, διανοητικά και σωματικά -, όσο πιο πολύ προσπαθεί να συντηρεί ενδιαφέροντα, να βλέπει τη ζωή με θετικό τρόπο, να μην είναι μεμψίμοιρος ή να μεγαλοποιεί κάθε αναποδιά, τόσο περισσότερο έχει θετικό πνεύμα», προσθέτει ο Δαμιανός Σακκάς.

«Αυτά αποτελούν την καλύτερη στάση ζωής, ώστε να παρατείνει την εγκεφαλική του νεότητα» – γνώμη με την οποία συμφωνεί και ο Ανδρέας Ιωαννίδης : «Η νοητική άσκηση ενεργοποιεί τα νευρωνικά δίκτυα, διατηρώντας τα σε καλή κατάσταση — χωρίς άσκηση θα χαλαρώσουν, θα αδυνατίσουν και τελικά θα εξαφανιστούν. Ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά είναι συνολικά η ζωή του ανθρώπου. Αν όλα όσα κάνει συνδέονται μεταξύ τους και έχουν κάποιο νόημα».

Τεστάροντας το μυαλό
Πόσο δυσκολεύεστε να λύσετε μια μαθηματική εξίσωση για να βοηθήσετε το παιδί σας στην Άλγεβρα; Μπορείτε να θυμηθείτε ατόφιους μερικούς στίχους από ένα ποίημα του Ελύτη; Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει καταδείξει πως οι περιπλανώμενες σκέψεις, αυτές που έχει επικρατήσει να τις αποκαλούμε «σκόρπιες», μαρτυρούν πολλά για τον τρόπο που γερνά ένας εγκέφαλος. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη διάρκεια του ύπνου, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας εργάζονται και μάλιστα ακατάπαυστα. Το αξιοθαύμαστο αυτό δίκτυο μας δίνει μια ιδέα για το ποιοι είμαστε, για το παρελθόν και το μέλλον μας. Όσο γερνάμε, όμως, το δίκτυο αυτό περιορίζεται. 

Αν σκανάραμε το μυαλό ενός ενήλικα 25 ετών και του ίδιου ανθρώπου ύστερα από είκοσι χρόνια, σε ηλικία 45 ετών, θα διαπιστώναμε προφανείς διαφορές.

«Μπορεί ο εγκέφαλος ενός σαραντάρη να παρουσιάζει κάποιο βαθμό συρρίκνωσης», απαντά ο Δαμιανός Σακκάς. «Το ότι όμως δεν έχει τον αρχικό όγκο με εκείνον που είχε νεότερος, δεν σημαίνει τίποτα και θα σας εξηγήσω γιατί :

Όταν διενεργούμε λειτουργικό fMRI scan, δίνουμε "καθήκοντα" (tasks), στον εξεταζόμενο. Έτσι, αν και δομικά ο εγκέφαλος ενός σαραντάρη είναι κάπως πιο συρρικνωμένος από αυτόν ενός νεότερου άνδρα, στο "καθήκον", το στόχο δηλαδή τον οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας, μπορεί να απαντήσει με πολύ πιο πλούσιο τρόπο, διότι έχει εμπειρία, ενεργοποιεί πιο πολλά δίκτυα κ.λπ. 

H ίδια ερώτηση, σε έναν άνδρα 25 ετών, μπορεί να μην ενεργοποιεί τέτοιο πλήθος απαντήσεων και περιοχών του εγκεφάλου. Σκεφτείτε έναν 60χρονο και έναν 25άχρονο δικηγόρο. Για ποιον από τους δύο μπορεί μια ερώτηση να σημαίνει περισσότερα πράγματα, με βάση την εμπειρία του;».

H συρρίκνωση, λοιπόν, είναι ορατή και αυτό συνιστά μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Το ανθρώπινο μυαλό συρρικνώνεται κατά 0,2% ετησίως, ξεκινώντας από την ηλικία των είκοσι ετών. Τι γίνεται όμως με τη μνήμη; . 

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίκτυο νευρώνων που ενεργοποιείται όταν επιτυγχάνουμε να θυμηθούμε κάτι. Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται από μεμονωμένα σύνολα, διασκορπισμένα από το πίσω μέρος του κεφαλιού μέχρι εμπρός. 

Μπορούν να εργάζονται σε συνδυασμούς, συγκεντρώνοντας αναμνήσεις, καθώς συνδέονται από νήματα γνωστά ως «λευκή ύλη», η οποία συνδέει δύο περιοχές του εγκεφάλου ακριβώς όπως τα κομπιούτερ συνδέονται με οπτικές ίνες και καλώδια μετάδοσης δεδομένων.

Οι έρευνες στο εργαστήριο του Ράντι Μπάκνερ PhD, νευροετηστήμονα στο Χάρβαρντ, έδειξαν μάλιστα ότι οι νευρώνες της μνήμης φωτίζονται όχι μόνο όταν ανακαλούμε κάτι από τη δεξαμενή των αναμνήσεων, αλλά περισσότερο όταν τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε «μοντέλα», σχεδιάζοντας κάτι για το μέλλον. Είμαστε κάτι σαν κινούμενες μηχανές πρόληψης.

Το ίδιο network μνημονικού εμφανίζεται φωτεινό και σε πειράματα όπου ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να μη σκεφτούν τίποτα απολύτως. 

Σύμφωνα με τους μελετητές, είναι το δίκτυο που χρησιμοποιούμε για να σκεφτόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, ένα δίκτυο που οι επιστήμονες το ονόμασαν default network –προεπιλεγμένο / προκαθορισμένο δίκτυο δηλαδή, το οποίο, ακριβώς όπως σε έναν υπολογιστή, παραμένει ενεργό ακόμη κι όταν δεν κάνουμε ή δεν σκεφτόμαστε τίποτα.

H αδιάκοπη αυτή λειτουργία του λανθάνοντος δικτύου του εγκεφάλου κοστίζει στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο υπερβολικά σε μεταβολισμό, ώστε δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι το δίκτυο αυτό επιτελεί κάτι ιδιαζόντως σημαντικό!

Συμφωνά με τον Μπάκνερ, η συγκεκριμένη εγκεφαλική λειτουργία είναι «ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στο είδος μας να αναπτυχθεί τόσο».

Έχουμε μια ανεξάντλητη και διαρκή δυνατότητα να εξετάζουμε εναλλακτικές σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, σε ακαριαίο χρόνο. Είναι σαν να είμαστε συσκευές διαρκώς στο ON — το πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτουμε πλήκτρο OFF.

H ανασυγκρότηση της μνήμης
H μνήμη είναι από τα πρώτα εγκεφαλικά δεδομένα, η ανθρώπινη data που χάνουμε μεγαλώνοντας. Σύμφωνα με το Scientific American, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο νοσούν σήμερα από τη μάστιγα του Αλτσχάιμερ, με 160.000 από αυτούς να υπολογίζονται οι πάσχοντες στην Ελλάδα. 

Αριθμός που αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050, οπότε υπολογίζεται ότι ένας στους 85 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη θα ζει με τη νόσο.

Μπορεί, εξετάζοντας έναν εγκέφαλο, αυτός να δείχνει σε καλή κατάσταση, αλλά οι περιοχές να μη συνεργάζονται απαραίτητα μεταξύ τους – είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το μυαλό έχει την ικανότητα να επανασυνδέει αυτά τα δίκτυα, αποκαθιστώντας τις λειτουργίες του. 

Κατά συνέπεια, δεν είναι ανέφικτο το να μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να λειτουργεί με περισσότερη αποτελεσματικότητα, παρά τη φυσιολογική συρρίκνωση και τον περιορισμό. 

Σημαντικές πρόσφατες ενδείξεις θέλουν ένα κοφτερό μυαλό να έχει να κάνει περισσότερο με το πώς συνδέονται μεταξύ τους οι περιοχές του εγκεφάλου σε κυκλώματα, παρά με το πόσο άρτια μπορεί να δουλεύει κάθε επιμέρους περιοχή.

«Κάτι τόσο πολύπλοκο όσο ο εγκέφαλος επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες», λέει ο Ανδρέας Ιωαννίδης. «Κάθε τομέας του έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Όταν όμως ο οργανισμός αρχίζει να εξασθενεί, αναγκαστικά επιστρατεύονται περισσότερες περιοχές».

Μια ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιος μαθαίνει ή εξασκεί το μυαλό του θέτοντας διαρκώς καινούργιες προκλήσεις ώστε να αναπτύσσει τις ικανότητες του, να κατανοεί νέες ιδέες ή τεχνολογίες κ.ο.κ., ενισχύει την ευπροσαρμοστικότητα του εγκεφάλου του, κρατώντας τον ζωντανό και πάντοτε σε εγρήγορση.

Άρα μην έχετε αυταπάτες. Ένας άνδρας 40 ετών, με το να παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λόγου χάριν, ή να απομνημονεύει απίστευτο αριθμό πληροφοριών για να συμπληρώνει δελτία ΠΡΟ-ΠΟ(!), καταπολεμά τη γήρανση του μυαλού του πολύ πιο αποτελεσματικά από κάποιον που αιχμαλωτίζεται στη ρουτίνα ή παρακολουθεί ακατάπαυστα τηλεόραση.

Είναι λάθος να ξοδεύει κανείς το χρόνο, ή τα χρόνια του, ως μεσήλικας, αναπαράγοντας κάποιες ήδη αποκτηθείσες κλίσεις, επιδεξιότητες ή ικανότητες. 

Με αυτό τον τρόπο δεν επιδεικνύει πια την ίδια προσοχή που επιδείκνυε, για παράδειγμα, ως μαθητής ή ως φοιτητής, όταν δηλαδή βρισκόταν σε διαρκή διαδικασία μάθησης. 

Άρα το κλειδί είναι να απασχολείς, να δεσμεύεις το μυαλό σου σε δραστηριότητες εκμάθησης που απαιτούν απερίσπαστη προσοχή και προσήλωση στη λεπτομέρεια.

Τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν ραγδαίες αλλαγές σε αυτά που έως σήμερα θεωρούμε δεδομένα για την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τόσο στον τομέα της διάγνωσης, όσο και στον τρόπο θεραπείας και αντιμετώπισης των συνεπειών της εγκεφαλικής γήρανσης. 

Τα scans fMRI, τα οποία χαρτογραφούν τα νευρωνικά δίκτυα και τα PET scans που μπορούν να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται στον εγκέφαλο οι αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, θα γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένα στο μέλλον — και όχι μόνο για ασθενείς με προβλήματα μνήμης.

Ηθικά διλλήματα
Υπάρχουν έρευνες για φάρμακα για την θεραπεία της γήρανσης και τα οποία κάποτε θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Εδώ όμως εγείρεται και ένα ζήτημα ηθικής — για την ακρίβεια, «νευροηθικής»: 

Πολλοί ανάμεσα μας, και ειδικά όσοι ασκούν πνευματική εργασία, αγωνιούν από τώρα για το αν θα εξακολουθούν να είναι αξιόμαχοι στο πέρασμα του χρόνου, θα μπορεί ο εργοδότης σου να σε απολύσει όταν φτάνεις τα 50, προτιμώντας έναν νεότερο από σένα; 

Ή μήπως θα φτιαχτούν brain drugs που θα μπορούν να σε κρατήσουν στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας; θα μπορέσουμε ο μέλλον να βελτιώσουμε τη μνήμη του φυσιολογικού ατόμου, όπως βελτιώνουμε επιδόσεις των αθλητών με στεροειδή; 

Θα κατορθώσουμε να… αναβάλλουμε για αρκετό χρονικό διάστημα το φυσιολογικά ερχόμενο γήρας; «Πιθανώς», απαντά ο Ανδρέας Παπανικολάου, «το ελιξίριο όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα, παρόλο που κυκλοφορούν διάφορες φήμες για την εμφάνιση του».

«Υπάρχουν τεράστια ηθικά διλήμματα μπροστά μας αυτήν τη στιγμή», συμπληρώνει ο Ανδρέας Ιωαννίδης. «Η συνείδηση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας τεράστιο ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα. Υπάρχει αυτό που λέμε ελεύθερη βούληση ή η δράση και η συμπεριφορά ενός ατόμου εξαρτώνται από εγκεφαλικές συνθήκες;».

«Θεωρώ αναπόφευκτο ότι η πρόοδος των επιστημών θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε όσα ξέραμε ως σήμερα για τα ανθρώπινα κίνητρα, καθώς και πολλές παραδοχές μας για τα πάντα, από την ψυχολογία των μαζών μέχρι τη διαφήμιση και το Δίκαιο», προσθέτει ο Δαμιανός Σακκάς. 

«Η έννοια της ελεύθερης βούλησης, που θα πρέπει να επιβεβαιώνεται κατά την τέλεση ενός εγκλήματος - και συχνά γίνεται αντικείμενο εκτιμήσεων -, θα μπορεί ενδεχομένως να ελεγχθεί ιατρικά στον εγκέφαλο. Όλα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της Νευροφιλοσοφίας».

Πιθανότατα στο εγγύς μέλλον να εμφανιστούν φάρμακα που να βελτιώνουν τις φυσιολογικές μας νοητικές επιδόσεις. Είτε πρόκειται για φαρμακευτικό ντόπινγκ είτε όχι, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οτιδήποτε προσθέτουμε στο σώμα μας αλλοιώνει τη χημική του σύσταση. 

Έτσι, για κάποιους, δεν έχει διαφορά αν για να διεγείρουν το μυαλό τους θα πάρουν φαρμακευτικά σκευάσματα ή θα πιουν μια κούπα δυνατού καφέ. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, εμείς ας ακολουθήσουμε τον παλιό, καλό τρόπο. H άσκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Λίγο τζόκινγκ κάθε πρωί βοηθά να αδειάσεις το κεφάλι σου και να δυναμώσεις το μυαλό σου.

ΔΕΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

1. Σολωμός : Τα 100 gr σολωμού έχουν περίπου 2.000 mg DHA και EPA, δύο λιπαρά οξέα  που λειτουργούν ως λάδι μηχανής για το μηχανισμό του εγκεφάλου. Δύο τόσο μικρές 
μερίδες την εβδομάδα είναι υπεραρκετές σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

2. Τσάι: Η αντιοξειδωτική πολυφαινόλη κατεχίνη, που βρίσκεται στο τσάι (πράσινο ή μαύρο), βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της διατηρεί ακμαία την εγκεφαλική ισχύ, βελτιώνοντας την καλή διάθεση, τη μνήμη και την ικανότητα εστίασης. Πίνετε ένα ποτήρι τσάι (όχι συσκευασμένο, διότι δεν έχει την ίδια επίδραση), ζεστό ή κρύο, κάθε μέρα.

3. Βατόμουρα : Το αντισκωριακό της εγκεφαλικής μηχανής. Τα μούρα (και κυρίως τα blueberries) είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που ουδετεροποιούν τις δυσλειτουργίες των εγκεφαλικών συνάψεων. Μια κούπα ημερησίως είναι ό,τι πρέπει : είτε την εποχή της συγκομιδής τους το καλοκαίρι είτε από την κατάψυξη.

4. Κόκκοι δημητριακών : Το μυαλό είναι ένας κλίβανος που χρειάζεται σταθερή ποσότητα καυσίμου καθημερινά, προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα. Οι πλούσιοι σε ίνες κόκκοι δημητριακών (βρώμη, μη αποφλοιωμένο ρύζι, πολύσπορο ψωμί) αποτελούν μια σταθερή πηγή ενέργειας για το μυαλό, ενώ περιέχουν και βιταμίνες B, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα.

5. Φασόλια : τα φασόλια, ειδικά τα κόκκινα, που περιέχουν περισσότερα Ω-3, όντας σύνθετοι υδρογονάνθρακες γεμάτοι πρωτεΐνες, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης και παρέχουν σταθερή ροή ενέργειας στον εγκέφαλο.

6. Γαλακτοκομικά : To γάλα και το φρέσκο γιαούρτι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνες B, διαθέτοντας την ίδια στιγμή χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχουν μια σταθερή ροή ενέργειας για το μυαλό. Βάλτε τα στη ζωή σας τρεις φορές τη μέρα, στις εκδοχές τους με χαμηλά (ή καθόλου) λιπαρά.

7. Αμύγδαλα : Με μόλις 40 με 50 gr την ημέρα εξασφαλίζουν ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης E, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με αδυναμίες στη μνήμη και γνωστική έκπτωση.

8. Μαύρη Σοκολάτα : Μεταξύ των φλαβονοειδών ουσιών που περιέχει, στο κακάο υπάρχουν στοιχεία που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, δρώντας ευεργετικά στην εγκεφαλική λειτουργία. Συγχρόνως, η καφεΐνη, που επίσης περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα, ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης. 30 gr τη μέρα είναι αρκετά για να επωφεληθεί κανείς από τα ευεργετήματα της σοκολάτας, αποφεύγοντας τα αρνητικά.

9. Αβοκάντο : Περιέχοντας άφθονα μονοακόρεστα λιπαρά, ενισχύει τη ροή του αίματος στο μυαλό, επενεργώντας θετικά στη γνωστική λειτουργία. Μισό φλιτζανάκι, δύο φορές την εβδομάδα, είναι ό,τι πρέπει.

10. Κουρκουμάς : σειρά ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι το μπαχαρικό turmeric (στα καθ’ ημάς, κουρκουμάς ή κιτρινόριζα) έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιήστε το σε ψητά κρέατα αντί για αλάτι, δοκιμάστε το σε λαχανικά, ρύζι ή dressing σαλάτας.

Επίσης, πολλά ψάρια και θαλασσινά (σολομός, κολιός, τόνος, σαρδέλα, γαρίδες κλπ) έχουν Ω-3 λιπαρά. Καλά είναι και τα συμπληρώματα με βιταμίνες Β6, Β12 και νιασίνη. Τέλος, είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα με μαγνήσιο ή τροφές με μαγνήσιο (πράσινα λαχανικά, κακάο, μπανάνες, όσπρια κλπ).




Πηγή έρευνας: sciencearchives