Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Αριθμοί και συγχρονικότητα : Τι σημαίνουν ;

Αριθμοί και συγχρονικότητα: ΣΥΜΠΤΩΣΗ;

Πόσοι από εμάς πιστεύουν στις συμπτώσεις; Πόσοι πιστεύουν στην τύχη;

Λοιπόν, είχατε ποτέ ασυνήθιστα περιστατικά που ήταν φανερά έξω από το φυσιολογικό; Αυτό είναι συγχρονικότητα.

Συγχρονικότητα είναι οι απίθανες συγκυρίες που συμβαίνουν στη ζωή μας. Είναι τα περιστατικά πέρα από τον έλεγχο μας που συμβαίνουν χωρίς εμφανή λόγο. Μπορούν να ονομαστούν ως τύχη καθώς οδηγούν σε καταστάσεις χωρίς τις προσωπικές μας πράξεις. 

Δεν είναι όλα που συμβαίνουν αποτέλεσμα των πράξεων μας. Ακόμα και αν δεν το πιστεύετε, υπάρχει μια μεγαλύτερη δύναμη από εμάς που οργανώνει τον κόσμο και φέρνει και καλά αποτελέσματα και σε κάποιες περιπτώσεις κακά.

Αυτός ο καινούργιος φίλος που κάνατε, αυτή η καινούργια ευκαιρία που σας δόθηκε, η καινούργια σχέση στην οποία είστε, μπορεί απλώς η τύχη να είναι με το μέρος σας.

Οι αριθμοί , η συγχρονικότητα και η δύναμη της φύσης

Η φύση δεν είναι απλώς επιστήμη την οποία διδασκόμαστε. Δεν είναι απλώς φυτά και ζώα. Η φύση είναι μια δύναμη τους σύμπαντος που ευθυγραμμίζει τα πάντα για να τα τοποθετήσει στον κόσμο. Η φύση είναι η σύνδεση μεταξύ εμάς και του σύμπαντος.

Σκεφτήκατε ποτέ πως ο κόσμος επιβιώνει; Πως φυτρώνουν τα φυτά; Πως τα πάντα πέφτουν στον κόσμο; Είναι η φύση που λαμβάνει δράση. Και συμπτωματικά, η φύση ευθυγραμμίζεται με τις σκέψεις μας. Για τον άνθρωπο είναι σαν ένα τζίνι και πάντα λέει “Η επιθυμία σας, διαταγή μου.”

“Οτιδήποτε πιστεύουμε, μπορούμε να το πετύχουμε.”

Το ακούμε κάθε μέρα αλλά ποτέ δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά το νόημα του. Λοιπόν σημαίνει πως οι σκέψεις μας δημιουργούν κόσμους, γινόμαστε αυτό που πιστεύουμε. Το μέλλον είναι στα χέρια μας ή ας πούμε στο μυαλό μας. Οτιδήποτε μας συμβαίνει ,είναι ίσως το σύμπαν που ευθυγραμμίζεται στις σκέψεις μας και οι νόμοι του αριθμού και της συγχρονικότητας.

Ο νόμος της έλξης
“Γίνεσαι αυτό που σκέφτεσαι.”

Όπως είπα νωρίτερα, το σύμπαν ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας. Οτιδήποτε και αν δίνουμε στον κόσμο αυτό λαμβάνουμε πίσω.

Καθετί που μας συμβαίνει είναι δημιούργημα μας. Η φύση απλά παραδίδει τις σκέψεις μας σε φυσική μορφή. Αν μπορείτε να το κρατήσετε εκεί, τότε εμπιστευθείτε τη διαδικασία, μπορείτε να το κρατήσετε και στα χέρια σας.

Οι θετικές σκέψεις είναι δονήσεις στο σύμπαν. Έλκουν θετικά αποτελέσματα στους κόσμους μας. Ευτυχία, χαρά, αποδοχή. Όλα αυτά έλκουν θετικά πράγματα στον κόσμο σας και το μόνο που απαιτείται είναι πίστη. Το πρώτο βήμα είναι να το πιστέψετε και να αφήσετε τη διαδικασία να κάνει το καλύτερο της και πιστέψτε με, θα γίνετε κύριος του αριθμού και της συγχρονικότητας.

Η δύναμη του αριθμού και της συγχρονικότητας
Έχετε βιώσει ποτέ κάποιο ασυνήθιστο επαναλαμβανόμενο περιστατικό ενός συγκεκριμένου αριθμού; Μπορεί να εμφανίζεται όταν διαβάζετε κάτι, μπορεί απλώς να είναι στις σκέψεις σας ή στο ρολόι σας.

Λοιπόν αυτή είναι η φύση που επικοινωνεί μαζί σας. Οι αριθμοί συχνά θεωρούνται πως έχουν μηνύματα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αντιλαμβάνονται σαν κάποιου τύπου κώδικες. Μπορεί να αφυπνίσουν κάποιο αίσθημα μέσα μας, μπορεί να σας φέρουν ιδέες, παραδεχτείτε το.

Γιατί οι αριθμοί είναι τόσο χρήσιμοι; Το ανθρώπινο DNA αποτελείται από αριθμούς και πιστεύεται πως συγκεκριμένοι αριθμοί που έχουν βρεθεί έχουν κάποια επίδραση σε εμάς. Πάρτε σαν παράδειγμα το ευρέως γνωστό 11:11. Λέγεται ότι φέρνει τύχη, δημιουργεί ιδιοφυείς ιδέες, διαίσθηση, φήμη και τόσα πολλά άλλα. Ωστόσο μπορεί να έχει και κάποιες αρνητικές δονήσεις όπως η προδοσία.

Πιστεύετε στους πνευματικούς οδηγούς; Πιστέψτε με υπάρχουν, αλλά πως επικοινωνούν μαζί μας; Δεν μπορούμε να τους ακούσουμε ή να τους δούμε αλλά όντως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. 

Αυτές οι μικρές επαναλήψεις στη ζωή σας, ο κόσμος που ακούτε όλη την ώρα και στην την περίπτωση μας ο αριθμός που εμφανίζεται παντού. Για παράδειγμα, το 111 πιστεύεται πως είναι οι ευκαιρίες που έρχονται σε εμάς, το 555 συνδέεται με τις αλλαγές στη ζωή και το 666 δείχνει κάποιες σκέψεις εκτός τόπου και κάποιοι ακόμα το θεωρούν διαβολικό.

Γενικά, αυτό δείχνει πως δεν είναι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας αποτέλεσμα των πράξεων μας και ευχαρίστως μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον με τις σκέψεις μας και είτε το πιστεύετε είτε όχι υπάρχει μια δύναμη μεγαλύτερη από εμάς που ευθυγραμμίζει την καθημερινή μας ζωή. 

Η τύχη και οι συμπτώσεις είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Τώρα συνειδητοποιείτε πως οι αριθμοί και η συγχρονικότητα είναι κάτι περισσότερο από συμπτώσεις.




Πώς να μειώσουμε την ανησυχία στη ζωή μας...!!!!

Στο βιβλίο "30 Μαθήματα Ζωής", ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Cornell, Karl Pillemer, καταγράφει τα αποτελέσματα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 1.500 άτομα, ηλικίας από 70 έως 100+ ετών. Στην ερώτηση "τι είναι αυτό για το οποίο μετανιώσατε περισσότερο στη ζωή σας", σχεδόν όλοι απάντησαν "η άσκοπη ανησυχία".

Στη ζωή μας μπορούμε να ανησυχούμε κυριολεκτικά για τα πάντα. Ας δούμε ένα παράδειγμα που καταδεικνύει τι κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Ένας άντρας περιμένει τηλέφωνο απ' την κοπέλα του, η οποία του είχε πει ότι θα του τηλεφωνούσε μια συγκεκριμένη ώρα. Η ώρα όμως περνάει και δεν του τηλεφωνεί. 

Πριν την πάρει εκείνος τηλέφωνο, ένα σωρό σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του: "Μήπως έπαθε κάτι; Μήπως είναι με άλλον; Μήπως με απατάει; Μάλλον θα βρήκε τον πρώην της που είχε συναντήσει πάλι πρόσφατα." 

Και ξεκινάει ο εσωτερικός μονόλογος: "Είδες; Το ήξερα. Κάποια στιγμή θα με άφηνε. Αφού δεν αξίζω. Δεν είμαι αρκετά καλός γι' αυτή. Μου το έχει δείξει εξάλλου τόσες φορές. Πάλι μόνος μου θα μείνω. Και θα με κοροϊδεύουν και οι φίλοι μου. Η ζωή μου είναι χάλια. Γιατί όλοι με εγκαταλείπουν;"

Ο εσωτερικός μονόλογος, τον οποίο παρουσιάζουμε εδώ σε μία μόνο εκδοχή του, επαναφέρει στο προσκήνιο την πεποίθηση που κουβαλούν οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα τους και λέει "δεν είμαι εντάξει όπως είμαι, είμαι ανεπαρκής". 

Όταν κάποιος ζει με ένα τέτοιο ψυχικό υπόβαθρο, θα βρίσκει καθημερινά αφορμές για να αναβιώνει τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή την πυρηνική πεποίθηση. Θα του έχει γίνει συνήθεια να πιστεύει τα φανταστικά σενάρια που δημιουργεί ο εγκέφαλός του και να νιώθει συνέχεια θύμα. 

Για να μην ανησυχούμε συνέχεια και για να ζούμε χωρίς περιττές σκέψεις για γεγονότα και καταστάσεις, πρέπει να μειώσουμε την ταύτισή μας με διάφορες πεποιθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να μάθουμε να ζούμε πιο πολύ στο παρόν. 

Οι σκέψεις μας για τα καθημερινά μας βιώματα προέρχονται από τον προγραμματισμό του νου και όχι από τις εμπειρίες που αντιλαμβανόμαστε στο παρόν.

Πρακτικά, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σπάσουμε την αλυσίδα που αποτελείται από τα εξής στάδια : 

1) Πρώτα δημιουργούνται οι σκέψεις για μία κατάσταση, 

2) μετά δημιουργούνται σκέψεις άσχετες με την κατάσταση, αλλά που με αφορμή την κατάσταση αναβιώνουν τις πυρηνικές μας πεποιθήσεις, και

3) ακολουθούν τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις.

Παρατηρώντας και αναγνωρίζοντας τις σκέψεις που δημιουργούνται στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο ως σκέψεις που επαναλαμβάνει ο προγραμματισμένος νους, διακόπτουμε το φαύλο κύκλο και δεν θρέφουμε άλλο την ταύτισή μας με αυτές τις σκέψεις. 

Αν παρατηρήσουμε μία σκέψη που λέει "πάλι αποδείχθηκε πόσο ανεπαρκής είμαι", μπορούμε να τη σταματήσουμε εκεί, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε στη δεύτερη σκέψη που θα δικαιολογεί το γιατί είμαστε ανεπαρκείς.

Το ότι αποκτάμε επίγνωση του γεγονότος ότι ο νους επαναλαμβάνεται και περιστρέφεται γύρω από την ίδια πυρηνική πεποίθηση ξανά και ξανά, αρκεί για να διαλύσουμε την ταύτιση με τον νου. Τελικά, βλέπουμε ότι το σύμπτωμα της ανησυχίας αποτελείται από σκέψεις και συναισθήματα, και ότι δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του αν εξασθενήσουν αυτά τα επιμέρους στοιχεία που το συγκροτούν.




Νίκος Μπάτρας - aytepignosi.com

Κινήσου… με Ταχύτητα Φωτός...!!!!

Πως θα μπορούσες να σπάσεις το φράγμα της ταχύτητας της προσωπικής σου ζωής για να μπορέσεις να δαμάσεις τις αδυσώπητες δυνάμεις του 21ου αιώνα που αποφάσισες να ζήσεις;

Ενός αιώνα, που αν και διανύει τη δεύτερη δεκαετία του έχει ήδη χαρακτηριστεί ως αιώνας της έκρηξης της ψηφιακής τεχνολογίας, της αποθέωσης της επικοινωνίας, του τέλους του σκοταδισμού της μη πληροφόρησης, των μεγάλων αντιθέσεων, του πλούτου, της φτώχειας, του γρήγορου και του προσωρινού.

Ενός αιώνα, με κυριότερο χαρακτηριστικό την ταχύτητα!!!

Τα θέλουμε όλα ταυτόχρονα και τώρα, αν όχι χθες. Γρήγορο φαγητό, στιγμιαίος καφές, ταχεία εξυπηρέτηση, γρήγορα αυτοκίνητα, άμεση επικοινωνία. Και εσύ κυνηγάς αυτή την εικόνα της γρήγορης ζωής που επιτάσσει ο αιώνας και τρέχεις δεξιά και αριστερά μανιωδώς. Τρέχεις να προλάβεις όλα αυτά που ένας άνθρωπος του 21ου αιώνα πρέπει να μπορεί μόνος του να κάνει.

Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. 

Και όταν δεν μπορείς να πιάσεις αυτές τις ταχύτητες απογοητεύεσαι, τα παρατάς εύκολα και γρήγορα, γιατί και αυτό πρέπει με γρήγορη χάρη να το κάνεις, μιας και στην εποχή της ψηφιοποίησης είναι λογικό να περιμένεις να θερίσεις αμέσως μόλις σπείρεις ή ίσως πριν καν ξεκινήσεις τη σπορά! Βέβαια καλά κάνεις και το επιθυμείς, εδώ το internet που είναι άψυχο πιάνει μεγάλες ταχύτητες, δεν θα πιάσεις εσύ;

Έτσι, βρίσκεσαι να κυνηγάς να πιάσεις μία πλασματική ταχύτητα, η οποία απαιτεί εκατομμύρια προϋποθέσεις για να γίνει επιτεύξιμη. Προϋποθέσεις που αν δεν υπάρχουν είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το αδυσώπητο χτύπημα, που έρχεται και σε κάνει να νιώθεις ανίκανος, ανάξιος, αναποτελεσματικός μέχρι να παραιτηθείς μία και καλή και να σου δώσεις την ταμπέλα ότι εσύ δεν κάνεις, δεν είσαι φτιαγμένος για κάτι τέτοιο μέχρι να περιθωριοποιήσεις τον εαυτό σου.

Πως θα μπορούσες όμως να το αλλάξεις αυτό;

Οι λύσεις πάντα βρίσκονται στα απλά γιατί εκεί βρίσκουν αναπαμό οι προβληματισμοί και λύση τα προβλήματα!! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ’ το μηδέν!

Η λέξη ταχύτητα λοιπόν περιγράφει πόσο γρήγορα κινείται ένα αντικείμενο, μία πληροφορία, ο εαυτός σου, η ζωή σου.

Πρώτο απλό συστατικό της συνταγής είναι η κίνηση! Δηλαδή για να έχεις ταχύτητα χρειάζεται να είσαι σε κίνηση και όχι σε αδράνεια!

Και τι ορίζει την ταχύτητα; Ο ρυθμός μεταβολής της απόστασης προς το χρόνο που χρειάστηκε για να καλυφθεί αυτή η απόσταση.

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Ρυθμό, ένα σημείο εκκίνησης, ένα σημείο προορισμού και ορισμένο χρόνο.

Για να οριστεί η απόσταση που θα διανύσεις χρειάζεται να γνωρίζεις τη θέση εκκίνησης σου και τη θέση προορισμού σου. Είναι απαραίτητο δηλαδή να γνωρίζεις με σαφήνεια που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και που θέλεις να πας.

Η θέση εκκίνησης βρίσκεται μέσα σου. Γιατί ως γνωστόν αν δεν ξεκινάς από μέσα σου δεν πας πουθενά! Δηλαδή, να ορίζεις εσύ που θες να βρίσκεσαι και όχι να προσαρμόζεσαι στις περιβάλλουσες συνθήκες γιατί τότε έχεις αφετηρία τον συμβιβασμό και όχι την αλήθεια σου!

Το σημείο προορισμού είναι εκείνο στο οποίο σε οδηγεί το όραμά σου. Δηλαδή, είναι το όραμα σου που έγινε όνειρο και το όνειρο που πήρε τη μορφή στόχου. Είναι η εσωτερική σου αλήθεια, που κατάφερες να της δώσεις μορφή ώστε να αρχίσεις να τη ζεις.

Για να μπορέσεις δηλαδή να αναπτύξεις ταχύτητα χρειάζεται να ξέρεις την αλήθεια σου, να της δώσεις μορφή και να την κάνεις πράξη μέσα από δράση. Πόσο απλό ακούγεται αυτό όταν είσαι ελεύθερος από βάρη και περιορισμούς, ώστε να μπορείς να γνωρίζεις την αλήθεια σου και πως αυτή να γίνει ζωή!

Και ενώ φαινομενικά είσαι δικαιούχος μιας ζωής με πλήρη ελευθερία, δεν είσαι σίγουρος για το ποια είναι η δική σου αλήθεια. 

Βρίσκεσαι εγκλωβισμένος σε ανάγκες που δεν ξέρεις αν είναι δικές σου, σε θέλω που δεν ξέρεις αν έρχονται από την καρδιά σου, σε ευθύνες που δεν ξέρεις αν είναι του εαυτού σου ή κάποιου άλλου, σε σκέψεις και συναισθήματα που μόνο αέρα ελευθερίας δεν αποπνέουν, ώστε να σου αποκαλύψουν την αλήθεια σου. 

Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτό που σε εμποδίζει να πιάσεις την ταχύτητα που θα ήθελες είναι το βάρος των περιοριστικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Πως θα μπορούσε όμως κάποιος να ξεφύγει από το βάρος της προσωπικής του βαρύτητας που μοιάζει με μια μαύρη τρύπα που μας ρουφά μέσα της;

Όπως λέει και η θεωρία της σχετικότητας… για να διαφύγεις της μαύρης τρύπας χρειάζεται πολύ απλά να αναπτύξεις ταχύτητα διαφυγής ίση με την ταχύτητα του φωτός!

Τόσο απλό!

Από το να βιάζεσαι λοιπόν και να τρέχεις πανικόβλητος δεξιά και αριστερά ανέπτυξε ταχύτητα φωτός!

Και που θα την βρεις;… Μα που αλλού;

Μέσα σου!… εκεί που βρίσκεται η αλήθεια του φωτός που κομίζεις. Γιατί αν ταυτιστείς με την αλήθεια εντός σου, η μόνη ταχύτητα με την οποία θα μπορείς πια να κινείσαι θα είναι η ταχύτητα του φωτός!!!!




Βασιλική Κριεκούκη

Να είσαι ο εαυτός σου. Μην επιτρέπεις να σε φυλακίσουν οι ρόλοι που σου έχουν δώσει...!!!!!

Υπάρχει ένας μάγος μέσα μας, που βλέπει και γνωρίζει τα πάντα!

Ψάξε Και Βρες Τον… Αυτός Είναι Ο Σκοπός Της Ζωής Σου.

Παρατήρησε τον κόσμο με αθωότητα και καλοσύνη, όπως ένα παιδί… γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος, με τον οποίον ο κόσμος έχει ζωή. Τα μάτια σου ζωντανεύουν ό,τι βλέπεις. Γίνε Ένας Προσεκτικός Μάρτυρας, Και Συμπονετικός Παρατηρητής Της Ζωής Σου…

Μερικές φορές «χτίζουμε», χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, τοίχους ανάμεσα σε εμάς και την πραγματικότητα. Παρόλο που δεν είναι εύκολο, πρέπει να βρούμε αυτούς τους τοίχους και να τους γκρεμίσουμε. Ονόματα, ετικέτες και ορισμοί… είναι περιορισμοί που μας έχουν επιβληθεί.

Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς, ανήκουν μονάχα στο σώμα μας, εμείς όμως είμαστε πολύ περισσότερο από ένα σώμα.

Άκουσε περισσότερο τις αμφιβολίες σου. Πίσω από κάθε αμφιβολία, κρύβεται ένας «κόκκος» γνώσης και αυτογνωσίας, που σε βοηθάνε να καταλάβεις ποιος είσαι πραγματικά.

Βάλε στην άκρη τον εγωισμό και τις αρνητικές αναμνήσεις, που σε απομακρύνουν από τους άλλους.

Προσπάθησε να ξεχάσεις τις παλιές εικόνες.

Ξύπνα κάθε μέρα και κοίταξε τα πάντα και όλους με καινούργια μάτια.

Η πιο εκλεπτυσμένη εργασία, πραγματοποιείται μέσα στην απόλυτη σιωπή. Κάθε φευγαλέα στιγμή της σιωπής, χωρίς σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα, είναι ένα τετ α τετ – πρόσωπο με πρόσωπο – με τον ίδιο μας τον Εαυτό.

Έως ότου θα φοβάσαι, δεν θα μπορείς να αγαπήσεις αληθινά. Η αγάπη θα πρέπει να είναι «γυμνή», απελευθερωμένη από τον φόβο, τον θυμό και τον εγωισμό…

Αφιέρωσε λίγο χρόνο, κάθε μέρα, στην γνώση του εαυτού σου. Σταμάτα και παρατήρησε τις σκέψεις σου… Παρόλο που είναι απλό, αυτό είναι ένα από τα πιο σπουδαία βήματα για την αλλαγή.

Μην επιτρέπεις να σε φυλακίσουν οι ρόλοι που σου έχουν δώσει : υιός, κόρη, σύζυγος, αδελφός, άνδρας ή γυναίκα, ιατρός, δικηγόρος, ιερέας… Προσπάθησε να είσαι πιστός στον Εαυτό σου.

Εσύ Είσαι Ο Κόσμος… Εάν αλλάξεις τον Εαυτό σου, και ο κόσμος εις τον οποίον ζεις θα αλλάξει…

Μην ακολουθείς την τελειότητα. Ο «μαθητής» πάντα σκοντάφτει, αλλά δεν «πέφτει» ποτέ.

Αποδέξου Την Αβεβαιότητα… Το να κινείσαι μέσα στην σιγουριά, σημαίνει να ζεις πάντα μέσα στα όρια.

Τα πράγματα για τα οποία αισθανόμαστε σίγουροι έχουν, στην πραγματικότητα, νέες ποιότητες να μας δείξουν, και πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη.

Να ψάχνεις πάντα την άλλη όψη των «καταστροφών» και των «ζημιών».

Εάν θέλεις να αισθανθείς την αγάπη όπως την αισθάνεται ο Θεός, πρέπει να «γεμίσεις» κάθε κενό μέσα σου. Μπορείς να αγαπήσεις μονάχα όταν είσαι πλήρης μέσα σου.

Φαντάσου ένα μέλλον τέλειο, το καλύτερο που μπορείς να επιθυμείς. Μην δρας, και μην λειτουργείς ποτέ βάση των θυμών του παρελθόντος, αλλά των επιθυμιών για το μέλλον.

Ψάξε την αληθινή σου φύση και μην παραμελείς καμία ένδειξη.

Κάθε φορά που αναγνωρίζεις μια ένδειξη, η ζωή πάντα έχει να σου προσφέρει και κάτι.

Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου… Το καλό ή το κακό παλεύουν μέσα σου, και χρειάζεται χρόνο για να βρει την ενότητα του.

Να Εκτιμάς Την Ζωή… Από Την Σιωπηλή Αποδοχή Της, Έρχεται Η Δύναμη Και Η Ενέργεια…!!!




Deepak Chopra

Το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος είναι τόσο φορτισμένο με την ικανότητα να δημιουργείς, που οτιδήποτε αγγίζεις αποκτά ζωή...!!!!!

Δημιουργούμε κάθε επιτυχία, κάθε αποτυχία, κάθε αρρώστια, κάθε σχέση, κάθε προαγωγή, κάθε κομμάτι καλής ή κακής "τύχης", κάθε οικογενειακό καυγά, κάθε πρόβλημα, κάθε τραύμα, κάθε "ατύχημα", όλα. Δεν υπάρχουν θρίαμβοι ή τραγωδίες άλλες από αυτές που δημιουργούμε. 

Ο καθένας από εμάς είναι η πηγή του πόνου και της χαράς του. Τα προβλήματά μας δεν προκαλούνται από τον κόσμο "εκεί έξω", ούτε από το Θεό, τη μοίρα ή την κακή τύχη, αλλά από τον εσώτερο κόσμο μας. 

Δημιουργούνται (ή επιτρέπονται) κάθε στιγμή της ζωής μας από τις δικές μας πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές, τις σκέψεις, τα αισθήματα, τις επιλογές, τις επιθυμίες και τις προσμονές.

Το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος είναι τόσο φορτισμένο με την ικανότητα να δημιουργείς, που οτιδήποτε αγγίζεις αποκτά ζωή: κάθε σκέψη, καθετί που αναγνωρίζεις, κάθε εικόνα.




Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αν το σχολείο «δίδασκε» ψυχική υγεία....!!!!!!

Ιστορία, μαθηματικά, βιολογία και φυσική. Νόμοι, τύποι, εξισώσεις και εξύμνηση του ελληνικού έθνους σε κίτρινες φυλλάδες. Και ενώ τα κενά κάνουν «κρα» και μπάζουν από παντού, εύλογα κάποιος πιθανότατα ενήλικος θα αναρωτιόταν «Και αν το σχολείο, δίδασκε ψυχική υγεία;»… 

Αν το ίδιο το σχολείο μιλούσε στα παιδιά από νωρίς για τα συμπτώματα της κατάθλιψης για παράδειγμα, για πρόληψη, για μια ξεκάθαρη ενημέρωση, πόσο μάλλον σε έναν κόσμο που δείχνει ολοένα και περισσότερο μια διαρκή προτίμηση στο γκρίζο χρώμα και το μαύρο, που σχεδόν βουλιάζει, που οι ψυχικές διαταραχές κάνουν πάρτι εντός του και τα ποσοστά της αυτοκτονίας παγκοσμίως χτυπάνε κόκκινο;…

Γονείς παραιτημένοι, δάσκαλοι ως επί το πλείστον αδιάφοροι, συγγενείς και φίλοι χαομένοι σε μιαν καθημερινότητα σχεδόν παρανοϊκή, media σε πλήρη αποσύνθεση παρουσιάζουν «θέματα» αυτοκτονιών παρέχοντας στο πιάτο τρόπους με τους οποίους επιτεύχθηκαν, κλωνοποιούν το μιμητισμό στο βωμό κάποιων εκατομμυρίων ευρώ και σπέρνουν τον τρόμο, παιδιά και έφηβοι σε απόγνωση, κλεισμένα σε κουτιά με χίλια δυο ερωτηματικά στα κεφάλια τους για το απελπιστικό όλο.

Αλήθεια, κατά πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το σχολείο «δίδασκε» ψυχική υγεία;

Δε θα υπήρχε ντροπή να ζητήσεις βοήθεια
Θα μιλούσες ανοιχτά, χωρίς φόβο, ενοχές και το στίγμα του «διαφορετικού». Θα ήταν σίγουρα πολύ πιο απλό να επικοινωνήσεις μια ανησυχία σου και να αγκαλιαστείς γι’ αυτό, όχι να περιθωριοποιηθείς.

Θα μειωνόταν το στίγμα που αφορά τις ψυχικές διαταραχές
Σε έναν κόσμο που τρέμει τους σχιζοφρενείς, γιατί θεωρεί μέσω των προτύπων που προβάλλονται από ταινίες και media ότι πρόκειται για ανθρώπους στην καλύτερη «επιθετικούς», που ξεστομίζει τον επιθετικό προσδιορισμό «Καλά αυτός είναι διπολικός!» για πλάκα, που αναπαράγει τον κοινωνικό αποκλεισμό με χίλιους δυο διαστρεβλωμένους τρόπους, εσύ θα γνώριζες. 

Θα ήξερες την αλήθεια. Θα είχες ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ και θα συνέβαλες στο να μειωθεί το στίγμα, μεταδίδοντας την πραγματικότητα ως έχει.

Το «bullying» πιθανότατα θα υπήρχε γραμμένο μόνο σε γκρίζες σελίδες του παρελθόντος
Γιατί αν γνώριζαν οι «θύτες» και οι «μάρτυρες», πόσο κακό μπορεί να κάνουν στη ψυχική υγεία ενός παιδιού που δέχεται bullying, ίσως αυτό τους σταματούσε. Τα τραύματα ανάλογα την περίπτωση μπορεί να πλήξουν για πάντα τη ψυχή ενός ανθρώπου. Εκφοβισμός, παθητικότητα, παραίτηση. Δεν είναι τόσο απλό για να σβήσει σε μια στιγμή…

Θα αποκτούσες «συμπόνια»
Οι άνθρωποι δεν είναι οι διαγνώσεις τους. Οι άνθρωποι, είναι άνθρωποι και δεν επιλέγουν την κατάθλιψη, την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, τη ψύχωση, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κλπ … Αν εσύ γνώριζες για όλα αυτά, τα συμπτώματα, τις αιτίες (όπου υφίστανται), τη θεραπεία τους, ίσως αντιμετώπιζες πολύ διαφορετικά έναν άνθρωπο που πλήττεται με κάτι απ’ όλα αυτά . Ένα φίλο, το γονιό σου, έναν απλό περαστικό.

Θα πέφτανε οι μάσκες
Όλες οι ανοησίες που διαρκώς αναμασώνται περί ψυχικών διαταραχών. Θα γνώριζες ποια η διαφορά της ψυχοθεραπείας με τη ψυχιατρική παρακολούθηση. Θα ήξερες πως μόνο ο ψυχίατρος μπορεί να χορηγήσει φάρμακα και τους λόγους. Θα ήξερες πως όλα αυτά δεν είναι τόσο απλά όσο περιγράφονται και πως θέλουν κουράγιο, υποστηρικτικό περιβάλλον και ψυχή. Θα ήσουν ενήμερος.

Θα μιλούσες ανοιχτά για τη δική σου ψυχική υγεία
Οι κρίσεις πανικού, οι δείκτες τους στρες, τα ποσοστά αυτοκτονίας παγκόσμια, χτυπούν κόκκινο σε νεαρές ηλικίες. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν είσαι ενήμερος. Αν ήσουν όμως, ίσως δε φοβόσουν να μιλήσεις ανοιχτά και την πρόσφατη διάγνωσή σου, ίσως μοιραζόσουν την ιστορία σου και ίσως έδινες ώθηση και στους γύρω σου να κάνουν το ίδιο. Αν…

Θα κινητοποιούσουν μαζικά
Αν ίσχυαν όλα τα παραπάνω, είχες γνώση, ανοιχτή σκέψη και ελευθερία έκφρασης, θα ήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο να κινητοποιήσεις φίλους και συμμαθητές περισσότερο μαζικά. Εικαστικά δρώμενα για τις ψυχικές διαταραχές, θεατρικά, εκδηλώσεις, σχολικές εκστρατείες, θα έβαζαν ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση του στίγματος.

Θα διδασκόταν άραγε «Ψυχική Υγεία» σε ένα ιδανικό σχολείο λέτε, ή μάλλον καλύτερα σε ένα σχολείο κανονικό, εντός ενός κανονικού και σοβαρού εκπαιδευτικού συστήματος, που απλά δουλεύει σωστά;




Τελικά είναι τόσο δύσκολο να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας ;

Τελικά είναι τόσο δύσκολο σε αυτήν τη ζωή να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας…;

Το να έχεις αυτοεκτίμηση, αυτοαποδοχή, να μπορείς πρώτος εσύ να εκτιμάς αυτό που είσαι και αυτό που έχεις… Να αγαπάς και να σέβεσαι την ύπαρξή σου! Η αγάπη, η αποδοχή, η εκτίμηση προς τον εαυτό μας αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ψυχικής μας υγείας και ηρεμίας, με αυτόν τον τρόπο – πρώτος, μεταξύ άλλων - διατηρούμε σταθερές τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Θα συμφωνήσουμε εδώ ότι η εικόνα της αυτοεκτίμησής μας, χτίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής κάθε ανθρώπου. Στους πρώτους κιόλας μήνες, αν ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του παιδιού όπως ο ύπνος, το φαγητό, και πάνω από όλα η αγάπη, η τρυφερότητα και η προστασία, τότε μπαίνουν τα θεμέλια για την υγιή αυτοαντίληψη. 

Αργότερα μεγάλη σημασία έχουν η αξιολόγηση των σημαντικών ανθρώπων γύρω μας (προπάντων δάσκαλοι και γονείς) καθώς και οι εμπειρίες από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η αυτοεκτίμηση και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές και την πορεία που θα ακολουθήσουμε σε όλη την ζωή μας… 

Κατά συνέπεια βρίσκουμε ανθρώπους με θετική αυτοαντίληψη να διαπρέπουν, να ζουν ευτυχισμένοι και πλήρεις και αντίθετα άνθρωποι που δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τον εαυτό τους, την αξία τους, που βιώνουν διαρκώς μια αίσθηση ανικανοποίητου…

Σήμερα, για κακή μας τύχη (ή καλύτερα, από κακή μας επιλογή), παραμελούμε τον εαυτό μας και κύριο μέλημα μας είναι να προσφέρουμε στους άλλους ικανοποίηση και να καλύπτουμε τις δικές τους ανάγκες. 

Άλλα ας ξεκινήσουμε από αυτό: Αν δεν αγαπήσεις ο ίδιος τον εαυτό σου και δεν τον φροντίζεις επαρκώς, πως θα μπορέσεις να κάνεις το ίδιο για τους άλλους τίμια και αυθεντικά; Χωρίς να κρατάς μέσα σου ''απωθημένα'' από την μη ικανοποίηση των δικών σου προτεραιοτήτων;

Αν έχουμε συναισθήματα ανεπάρκειας, τότε είναι δύσκολο (και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε) να κάνουμε ευτυχισμένο και πλήρη κανέναν άλλον. 

Αν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση τότε χρειαζόμαστε μία αλλαγή : Πρέπει πρώτα να φροντίσουμε εμάς τους ίδιους, μια έμπρακτη πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας (προτού σπεύσουμε να το κάνουμε για τους άλλους…). 

Αυτή η αλλαγή μάλιστα περιλαμβάνει την αντικατάσταση πολλών ιδεών και αντιλήψεων που είχαμε από την οικογένεια μας και την κοινωνία.

Χρειάζεται να φτιάξουμε τον δικό μας, τον προσωπικό μας ''οδικό χάρτη'', του ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, τι πρεσβεύουμε, κλπ. Κάνοντας αυτήν την αλλαγή αρχίζουμε σιγά σιγά να ορίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον αγκαλιάζουμε, και να δεχόμαστε και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που μπορεί να έχει.

Να αγαπάμε τις ιδέες, τις αξίες και τα πιστεύω μας… Ξεκινήστε από σήμερα : Είναι μια διανοητική άσκηση, ένα παιχνίδι που προάγει το πνεύμα και ακονίζει το νου…!

Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε , να σεβόμαστε, να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε και να συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους. Να εξωτερικεύετε τα δυνατά σας σημεία, να φροντίζετε τον εαυτό σας πνευματικά και σωματικά! Να ακούτε τον εαυτό σας, να τον ''αγκαλιάζετε'' και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε περισσότερο…




Του ψυχολόγου Γιάννη Ξηντάρα

Στους άλλους μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη, στον εαυτό σου να έχεις πίστη....!!!!!!

Ήμουν παρών, πριν μερικές μέρες, σε μια συζήτηση για το εάν υπάρχει ανάγκη να πιστέψει ο άνθρωπος ή απλώς μας “φύτεψαν” αυτή την πεποίθηση… Δεν έλαβα μέρος, διότι όταν κάποιος ψάχνεται, καλό είναι να βρει μόνος του τις απαντήσεις. Βέβαια, θα πρέπει να τηρείται ο βασικός κανόνας : η συζήτηση να γίνεται με απόψεις και όχι με πεποιθήσεις… 

Στο τέλος όμως, απάντησα με μια ερώτηση: “Το να δηλώσεις άθεος σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος από τις “υποχρεώσεις” σου σαν πιστός;”… Θερμάνθηκε πολύ η συζήτηση, αλλά δεν έχω χρόνο να καταγράψω τις άλλες απόψεις.

Η ζωή είναι αρκετά στρεσογόνα, όταν προσπαθείς να περπατήσεις σε ένα τεντωμένο σχοινί, παλεύοντας να κρατήσεις ισορροπίες που θα σε βοηθήσουν να τα βγάλεις πέρα. Δεν ξέρω εάν περπατάμε σε μονοπάτια ή δρόμους που οδηγούν κάπου… 

Τις περισσότερες φορές έχω την εντύπωση πως περπατάμε στην κυριολεξία πάνω στο νερό και βουλιάζουμε, όταν χάνουμε την πίστη μας. Αλλά, την πίστη σε ποιον; στον εαυτό μας, στους άλλους ή στον Θεό;

Ίσως ο μεγαλύτερος πόνος σε αυτή τη ζωή να είναι η εγκατάλειψη του ονείρου σου ή των ονείρων σου! Αν και τα όνειρα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχει σε όλους μας, κάτι κοινό: βάζουμε, συνήθως, συγκεκριμένους, υλικούς στόχους!…. 

Και ποια είναι η αιτία που η εγκατάλειψη των ονείρων μας δημιουργεί τόσο πόνο; Είναι επειδή χάσαμε το στόχο μας ή μήπως, την πίστη (!) στον εαυτό μας; Οι άνθρωποι δεν μας στήριξαν ή δεν αγαπούσαμε πραγματικά αυτό που θέλαμε; Είτε το αναγνωρίζουμε, είτε όχι, σε όλους μας αρέσει να περιτριγυριζόμαστε από ψυχές που μας ενθαρρύνουν και μας βοηθούν στην υλοποίηση των ονείρων μας. Τελικά, φαίνεται ότι, είναι η εμπιστοσύνη μας εκείνη που προδόθηκε και όχι η πίστη μας!

Στους ανθρώπους μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη, στον εαυτό σου πρέπει να έχεις πίστη! Πριν θίξω αυτό που μόλις είπα, ας μου επιτραπεί να απαντήσω σε αυτούς που συνέχεια αναρωτιούνται: “πως θα ήταν η ζωή μου εάν…;”, πεπεισμένοι ότι έχουν κάνει λάθος επιλογές στη ζωή τους και γι’αυτό υποφέρουν τώρα. 

Δεν πιστεύω πως έκανες λάθος επιλογές μέχρι τώρα, πιστεύω πως πριν πάρεις την απόφαση που σε οδήγησε στο τώρα, ασχολήθηκες με λεπτομέρειες που σου προκάλεσαν διάσπαση της προσοχής σου ή δεν έθεσες όλο σου το είναι στην πραγματοποίηση του στόχου σου!

Για παράδειγμα: όταν είσαι στο τιμόνι και οδηγείς, προσέχεις την σωστή πορεία του οχήματος σου και προσπαθείς να αποφύγεις οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά σου, έτσι δεν είναι; Εάν ασχοληθείς με οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή, θα βγεις από το δρόμο σου ή θα τρακάρεις, με αποτέλεσμα να διακόψεις την πορεία σου! 

Φτάνεις στο προορισμό μόνο όταν είσαι αφοσιωμένος στην προσπάθεια να οδηγήσεις σωστά… Επομένως, αντί να παραπονιέσαι για τη ζωή σου, μήπως είναι καλύτερα να είσαι ευγνώμων, διαπιστώνοντας πως, όλα τα γεγονότα που σε οδήγησαν στο σήμερα αποτελούν μια εναλλακτική πορεία για σένα; Ποτέ δεν είναι αργά!

Και τώρα, πίστη ή εμπιστοσύνη;

Εν πρώτης, όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, τι τον βοηθάει περισσότερο, να του πεις : “σου έχω εμπιστοσύνη!” ή “πιστεύω σε σένα!”; Είναι σαφές πως το «Εγώ πιστεύω σε σένα!» τον βοηθά πολύ περισσότερο.

Με λίγα λόγια, σκέφτομαι πως η πίστη είναι η εναπόθεση όλων των δυνάμεων σου σε κάτι, στο στόχο σου! Παλεύεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου, της διάνοιάς σου και της καρδιάς σου. Όταν ενωθούν αυτά, θα πετύχεις οτιδήποτε έχεις βάλει σαν στόχο! Αυτή είναι η πίστη για μένα και διαφέρει από την εμπιστοσύνη που έχεις σε κάποιον. 

Διότι, όταν εναποθέτεις την πίστη σου σε κάποιον άλλον άνθρωπο, εναποθέτεις όλες αυτές τις δυνάμεις που ανέφερα προηγουμένως σε αυτόν. Όμως, ο άνθρωπος είναι ελαττωματικός και μπορεί να σε προδώσει πιο γρήγορα από ότι μπορεί να νομίζεις. Αυτή κι αν είναι λάθος επιλογή!

Για του λόγου το αληθές, θα κάνω αναφορά σε μια ομιλία ενός μοναχού στην Αθήνα πριν κάποια χρόνια. Ήταν καλεσμένος σε μια εκδήλωση και η ομιλία του ήταν για την πίστη και τη λογική. 

Τελειώνοντας, ένας ακροατής σηκώθηκε και τον παρατήρησε ότι κάνει λάθος όταν λέει ότι η πίστη δεν είναι το ίδιο με την εμπιστοσύνη! Αλλά ο μοναχός χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, του απάντησε: “Πιστεύω πως υπάρχει ο διάβολος… αλλά δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη!”.

Η πίστη στη ζωή μας είναι σαν την τροφή, απαραίτητη! Όπως χρειάζεται να τρέφεις το σώμα, έτσι χρειάζεται να τρέφεις την ψυχή σου με πίστη. Δεν νομίζω πως αυτοί που δηλώνουν άθεοι δεν πιστεύουν σε τίποτα, απλώς, για διάφορους λόγους….. κάνουν άλλη διατροφή.

“Στην Πίστη υπάρχει αρκετό φως γι’αυτούς που θέλουν να πιστέψουν και αρκετές σκιές για να τυφλώσουν αυτούς που δεν θέλουν” Blaise Pascal.




Συγγραφέας π. Δανιήλ Σιλουανός 

Είναι ευλογία να ξέρεις να εκτιμάς αυτά που έχεις....!!!!!!

Τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, την υγεία, το σπίτι σου, όλα αυτά που αγαπάς, όλα όσα σε πεισμώνουν κι όλα αυτά που συμβάλλουν για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. 

Είναι ευλογία να μπορείς να εκτιμάς τους ανθρώπους της ζωής σου. Αυτούς που σε νοιάζονται πραγματικά. Που στέκονται δίπλα σου στα δύσκολα όταν ο κόσμος σου δείχνει να καταρρέει. Που μιλούν όταν δεν βρίσκεσαι παρών με τα καλύτερα για σένα. Που σε γνωρίζουν αλλά δεν το βάζουν στα πόδια. Σε γουστάρουν έτσι όπως είσαι και χαίρονται το ίδιο που κι εσύ, υπάρχεις στη δική τους ζωή.

Είναι ευλογία να μπορείς να ξεχωρίζεις τους αληθινούς φίλους, αυτούς που μπορεί να μην είναι αίμα σου αλλά στέκονται κοντά σου σαν οικογένεια. Είναι μεγάλη τύχη να έχεις τη δύναμη να βγάζεις από τη ζωή σου αυτούς που σε επηρεάζουν αρνητικά, που ζηλεύουν, που δεν έχουν όμορφο χαρακτήρα.

Είναι ευλογία να μπορείς να ασχολείσαι με τη δουλειά που αγαπάς. Να είναι το πάθος σου.

Είναι ευλογία να έχεις καινούριους λόγους να ξυπνάς κάθε μέρα. Και να μπορείς να εκτιμάς τα απλά, καθημερινά. Αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο όμορφη.

Είναι ευλογία να μπορείς να δίνεις. Για αυτό μην τσιγκουνεύεσαι ούτε τις καλημέρες. Μπορεί χωρίς να το αντιληφθείς, να φτιάξεις τη μέρα κάποιου ανθρώπου. Κι αν όλα αυτά σου ακούγονται κάπως ρομαντικά, αυτό χρειαζόμαστε. Το ρομαντισμό για να γίνεται η κάθε μέρα μας καλύτερη.

Είναι ευλογία να βρίσκεσαι σε ένα μέρος και να μην ταξιδεύει το μυαλό σου κάπου αλλού. Μεγάλη ηρεμία να μπορείς να τιθασεύσεις τα θέλω σου και να τα φέρνεις στα δικά σου μέτρα.

Είναι ευλογία να φτιάχνεις τη ζωή με τους δικούς σου κανόνες. Και όλοι οι δικοί σου άνθρωποι να χωράνε εκεί.

Είναι ευλογία να έχεις αληθινούς φίλους, να ζεις αληθινές στιγμές.

Μην ξεχνάς ποτέ ποιος είσαι, τι θέλεις. Μην ξεχνάς ποτέ πόσο όμορφη είναι η απλότητα των πραγμάτων.

Μάθε να βλέπεις το τώρα, μάθε να συγχωρείς τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν. Μάθε να ημερεύεις το μέσα σου και να γεμίζεις τη ζωή σου με αυτά που αγαπάς και σε κάνουν καλύτερο. 




Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πώς να μειώσουμε τις εγωκεντρικές σκέψεις....!!!!!!

Οι εγωκεντρικές σκέψεις είναι οι σκέψεις που αφορούν την ιδέα του εαυτού μας ως άτομο, δηλαδή είναι οι σκέψεις που περιστρέφονται γύρω από την κεντρική σκέψη "εγώ" με την οποία έχουμε ταυτιστεί και πιστεύουμε ότι προσδιορίζει αυτό που είμαστε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγωκεντρικές σκέψεις είναι αρνητικές. Σπάνια σκεφτόμαστε το πόσο ασφαλείς, χαρούμενοι ή επαρκείς είμαστε. Συνήθως η ιδέα του εαυτού εμφανίζεται σε ένα σωρό σενάρια, υποθέσεις και αναμνήσεις, όπου νιώθουμε ανεπαρκείς ή ανασφαλείς, όπου τα πράγματα πάνε στραβά, όπου κάτι κακό μας συμβαίνει ή κάτι κακό έχει ήδη συμβεί και το σκεφτόμαστε ξανά και ξανά.

Είναι σημαντικό σε πρώτη φάση να αναγνωρίσουμε από τι αποτελείται η σκέψη "εγώ το άτομο". 

Η σκέψη "εγώ το άτομο" γύρω από την οποία περιστρέφονται όλες οι υπόλοιπες σκέψεις, είναι ουσιαστικά ένα φανταστικό δημιούργημα του νου. Είναι μια εικονική πραγματικότητα που αποτελείται από την εικόνα του σώματος και του προσώπου μας (έτσι όπως έχει καταγραφεί στη μνήμη του εγκεφάλου), από συμπεριφορές μας, τη στάση που καθόμαστε ή περπατάμε, τον τρόπο που μιλάμε, ή ακόμα και τον ήχο της φωνής μας. 

Σύμφωνα με αυτές τις εικόνες αντιλαμβάνεται ο νους αυτό που είμαστε. Όταν κάποιος σκέφτεται ότι μπορεί να πάθει κάτι κακό, δημιουργείται σε επίπεδο σκέψεων η εικόνα του σώματός του, ενώ γύρω του κατασκευάζεται αυτόματα ένα τοπίο, ή ένας οποιοσδήποτε χώρος, όπου η εικόνα του σώματος παθαίνει κάτι κακό. 

Σ' αυτά τα φανταστικά σενάρια μπορούν να προστεθούν οι αναμνήσεις από σωματικούς πόνους, η ένταση των οποίων μπορεί να ρυθμιστεί ελεύθερα από τη φαντασία ανάλογα με το σενάριο.

Ο τρόπος που η εικόνα του σώματος μπορεί να πάθει κάτι κακό επιλέγεται ανάλογα με το περιεχόμενο που υπάρχει καταγεγραμμένο στα αρχεία της μνήμης, στον φάκελο με τίτλο "με ποιους τρόπους μπορεί ένας άνθρωπος να πάθει κάτι κακό". 

Αυτοί οι τρόποι μπορεί να προέρχονται από εικόνες που έχει δει κάποιος σε ταινίες, στις ειδήσεις, ή που έχει διαβάσει σε μυθιστορήματα ή που έχει ακούσει από άλλους. 

Το τι κακό μπορεί να πάθει η εικόνα του σώματος εξαρτάται πάλι από το περιεχόμενο της μνήμης που βρίσκεται στον φάκελο "ποια είναι τα κακά πράγματα που μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος". Φυσικά, υπερισχύουν στο να επιλεχθούν οι εικόνες με τις οποίες είχε κάποιος ένα κοινό βίωμα κατά το παρελθόν.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν αυτές οι σκέψεις είναι κάθε φορά που παρατηρούμε την εμφάνισή τους, να εξετάζουμε τη φύση αυτού του "εγώ", δηλαδή αν αυτό το "εγώ" που αποτελείται από εικόνες είναι όντως αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα, ή αν είμαστε κάτι άλλο που αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την εμφάνιση αυτών των εικόνων, δεν κινδυνεύουμε καθόλου και είμαστε απολύτως ασφαλείς.

Πρακτικά, ένας τέτοιος εσωτερικός μονόλογος για την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας μπορεί να έχει την εξής μορφή :

- Μόλις παρατήρησα τη σκέψη π.χ. "μπορεί να πάθω κάτι κακό".

- Ποια είναι η φύση αυτού του "εγώ" που μπορεί να πάθει κάτι κακό; Από τι αποτελείται; Αποτελείται από εικόνες που προέρχονται από τη μνήμη και που συνδυασμένες μεταξύ τους μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο που αφορά το μέλλον ("το μέλλον" είναι άλλη μία σκέψη).

- Πού βρίσκομαι τώρα εγώ; (το πραγματικό "εγώ") Εγώ είμαι εδώ.

- Ως τι; Ποια μορφή έχω; Είμαι στις σκέψεις; Όχι, γιατί μπορώ να παρατηρώ τις σκέψεις καθώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Κάθε φορά που εξαφανίζεται μία σκέψη που υποτίθεται ότι με αφορά, δεν εξαφανίζεται και ένα κομμάτι μου μαζί της. 

- Άρα πού είμαι; Είμαι εδώ.

- Πότε είμαι; Τώρα. Μόνο στο τώρα μπορώ να υπάρξω. Η σκέψη που λέει ότι μπορεί να πάθω κάτι κακό στο μέλλον δεν αφορά εμένα, γιατί απλούστατα δεν βρίσκομαι στο μέλλον. Πάντα βρίσκομαι μόνο στο τώρα, στο παρόν.

- Ποια είναι η φύση του πραγματικού "εγώ", της πραγματικής μου ταυτότητας; Βιωματικά, τι ξέρω για μένα; Ξέρω ότι έχω επίγνωση των διαφόρων σωματικών αισθήσεων, καθώς και των πέντε αισθήσεων και των σκέψεων. Καθώς όλα αυτά έρχονται και φεύγουν, εγώ δεν φεύγω μαζί τους. Είμαι πάντα εδώ, ανεπηρέαστος από τις αρνητικές σκέψεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα. 

- Τι είμαι λοιπόν;

Το τελευταίο ερώτημα μπορούμε να το αφήσουμε αναπάντητο για να μην εμπλακεί ο νους στον προσδιορισμό της πραγματικής μας ταυτότητας. Μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο σώμα, ή απλά στο γεγονός ότι έχουμε επίγνωση ότι παρατηρούμε το σώμα.

Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία, τόσο περισσότερο ο νους προγραμματίζεται στο να αμφισβητεί την αληθοφάνεια του ψευδούς "εγώ" που μπορεί να βρεθεί μέσα στις σκέψεις. Το πραγματικό "εγώ" (η επίγνωση) δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί μέσα στις σκέψεις. 

Στις σκέψεις, όπως είπαμε, βρίσκονται μόνο κάποιες εικόνες που προέρχονται από τη μνήμη του εγκεφάλου και παραποιούνται με τη φαντασία για να πάρουν οποιαδήποτε νέα μορφή. 

Αμφισβητώντας το ψεύτικο "εγώ" αποδυναμώνονται όλες οι άλλες σκέψεις που εμφανίζονται εκ μέρους αυτού και που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά του (την αξία και την ασφάλειά του).

Με το χρόνο (και απαιτούνται αρκετοί μήνες, έως και χρόνια), το σύστημά μας (το σώμα και ο νους) μαθαίνει να μην εντοπίζει το "εγώ" στις σκέψεις, αλλά στη θέση της επίγνωσης, του ανεπηρέαστου παρατηρητή που βλέπει αντικειμενικά τη δραστηριότητα του νου και του σώματος να εξελίσσεται μέσα από την πληθώρα των εμπειριών που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. 

Να μην ξεχνάμε ότι όλες οι εμπειρίες που βιώνουμε σε όλη μας τη ζωή εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες: τις σκέψεις, τις αισθήσεις στο σώμα (συναισθήματα, πόνος, μούδιασμα, πείνα, κ.ά) και τις πέντε αισθήσεις. 

Όλες αυτές τις εμπειρίες τις αναγνωρίζουμε μέσα από την παρατήρηση, καθώς η προσοχή μας μεταβαίνει συνεχώς και ασταμάτητα από τη μία κατηγορία στην άλλη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

*Το παραπάνω κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό", Νίκος Μπάτρας, εκδ. iWrite. 

**Η τεχνική αναζήτησης που παρουσιάζεται στο κείμενο είναι μια τεχνική που έχουν διδάξει οι : Ραμάνα Μαχάρσι, Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ, Ρούπερτ Σπάιρα, Γκάρυ Ουέμπερ, Πολ Σμιτ και άλλοι δάσκαλοι αυτογνωσίας, κυρίως της σχολής του μη δυϊσμού. 




Νίκος Μπάτρας

Γιατί αξίζει να καλωσορίζουμε τις δύσκολες εποχές στη ζωή μας ;

Η ζωή είναι ρόδα και γυρίζει. Άλλοτε ζούμε τις πιο λαμπερές στιγμές και άλλοτε τις πιο σκοτεινές. Και ενώ είναι σαφές ότι όλοι προτιμούμε να ζούμε μόνο τις ευτυχισμένες μέρες της ζωής, η πικρή αλήθεια είναι ότι όχι μόνο αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί αλλά και ότι η πραγματική εξέλιξή μας ως ανθρώπινα και πνευματικά όντα κάνει άλματα στις πιο σκοτεινές και δύσκολες περιόδους. 

Τότε είναι που καθαρίζει η ήρα από το στάχυ, τότε είναι που βιώνουμε το σχολείο της ζωής. Μακάρι να το συνειδητοποιούσαμε μέσα στην καρδιά μας όλοι και όταν έρχονται οι δύσκολες εποχές να τις καλωσορίζουμε για τα δώρα που θα μας προσφέρουν.

Γιατί αξίζει να καλωσορίζουμε τις δύσκολες εποχές στη ζωή μας;

1. Συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πιο δυνατοί από ότι πιστεύαμε
Όλοι μας έχουμε κάποια αυτοεικόνα ως προς το όριο των ικανοτήτων μας. Και συνήθως όλοι μας υποτιμούμε τον εαυτό μας. Στις δύσκολες εποχές συναντούμε έναν πιο δυνατό εαυτό, διαχειριζόμαστε πράγματα που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι μπορούσαμε.

2. Αλλάζουμε την κοσμοθεωρία μας
Όταν διανύουμε δύσκολες εποχές, τότε η κοσμοθεωρία μας αλλάζει. Σε άλλους προς το καλύτερο, σε άλλους προς το χειρότερο. Δεν έχει σημασία όμως. Μπορούμε να πούμε ότι κάθε φορά η κοσμοθεωρία μας προσεγγίζει περισσότερο την πραγματικότητα. Εξάλλου, καμία θεωρία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη εάν δεν ζήσουμε όλες τις πλευρές της ζωής.

3. Σπάμε τα όριά μας
Οι δύσκολες εποχές μας βοηθούν να κάνουμε υπερβάσεις. Οι αποτυχίες, οι απώλειες, οι χωρισμοί, μπορούν να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τους περιορισμούς μας και να ανοίξουμε έναν εντελώς νέο δρόμο στη ζωή μας.

4. Αναδεικνύονται οι αληθινοί φίλοι
Σε αυτές τις περιόδους είναι που μπορούμε να μετρήσουμε τους πραγματικούς φίλους. Διότι, στην τελική, ο πραγματικός φίλος θα φανεί στις πιο δύσκολες στιγμές. Και συνήθως είναι τότε που τους μετράμε με τα δάχτυλα του ενός χεριού.

5. Συνειδητοποιούμε τι έχει πραγματική σημασία
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από ένα σοκαριστικό συμβάν, οι άνθρωποι αλλάζουν 180 μοίρες και αρχίζουν να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή.

6. Αποκτάμε περισσότερη αυτογνωσία
Είπαμε πριν ότι στις δύσκολες εποχές αναδεικνύονται οι αληθινοί φίλοι. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται και ένα μέρος του εαυτού μας το οποίο είτε θα είναι πολύ σκοτεινό, είτε πολύ φωτεινό. Μέση οδό δεν έχει… Και όχι, δεν φταίνε οι συνθήκες. Αυτό το φωτεινό ή σκοτεινό κομμάτι ήταν πάντα εκεί και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να βγει.

7. Γινόμαστε πιο ανεξάρτητοι
Είναι εκείνες οι στιγμές που όσο κι αν καλείς σε βοήθεια, συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, συνειδητοποιείς ότι μόνο εσύ μπορείς να βγάλεις τα κάστανα από τη φωτιά. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιούμε, τόσο το καλύτερο.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα δώρα που φέρνουν οι δύσκολες εποχές στη ζωή μας. Εάν αρχίσουμε να τις βλέπουμε ως μια εποχή δώρων, τότε, και θα τελειώνουν πιο γρήγορα και θα γινόμαστε σοφότεροι. Εξάλλου, τις κρίσεις δεν μπορούμε να τις επιλέξουμε, μπορούμε να επιλέξουμε όμως τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσουμε.




Έξυπνες ασκήσεις για ανθρώπους που ξεχνούν… λίγο ή πολύ...!!!!

Δωρεάν εφαρμογή για ανθρώπους με άνοια από τη SciFY
Έξυπνες ασκήσεις για ανθρώπους που ξεχνούν… λίγο ή πολύ

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έγκαιρα τον άνθρωπό μας όταν η άνοια αρχίζει να χτυπά την πόρτα; Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) (http://www.scify.org/) με τη νέα της δωρεάν εφαρμογή ΔιΆνοια προτείνει λύση : πρακτικούς τρόπους να βοηθήσουμε ανθρώπους με άνοια να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, τη διάθεση, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους!

ΔιΆνοια: Μια νέα εφαρμογή δίνει αποτελεσματικές λύσεις
Η ΔιΆνοια είναι μία εφαρμογή smartphone για φροντιστές ανθρώπων με ήπια γνωστική διαταραχή ή αρχόμενη άνοια που προσφέρεται δωρεάν. Οικογενειακοί φροντιστές αλλά και επαγγελματίες υγείας έχουν κάθε μέρα έναν βοηθό ο οποίος :

· Προσφέρει εκτυπώσιμες νοητικές ασκήσεις έτοιμες για χρήση
Ασκήσεις Μνήμης, Προσοχής, Σκέψης και Λόγου, Εκτελεστικών Λειτουργιών, είναι διαθέσιμες σε 2 επίπεδα, για να προσαρμόζονται στις ανάγκες όλων. Εκτυπώνονται για να μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με τρόπο οικείο για όλες τις ηλικίες: με μολύβι και χαρτί.

· Προτείνει καθημερινά τρόπους να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί
Πώς μπορούμε να περάσουμε μαζί χρόνο ευχάριστα; Πώς μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του ανθρώπου με άνοια; Καθημερινές προτάσεις για δραστηριότητες μας δίνουν ποικιλία επιλογών, από τις οποίες επιλέγουμε αυτές που μας ταιριάζουν.

· Θυμίζει τα σημαντικά : βασικές αρχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε
Τι πρέπει να προσέξουμε; Ποιο είναι το σημαντικό όταν είμαστε μαζί; Ξεκάθαρες απαντήσεις, δοσμένες απλά, για να μη χάνουμε το στόχο μας.

· Επιτρέπει να κρατάμε ημερολόγιο των ασκήσεων
Με τη ΔιΆνοια καταγράφουμε εύκολα τη συχνότητα της εξάσκησης και των δραστηριοτήτων. Έτσι διατηρούμε ένα χρήσιμο ιστορικό, στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε κάθε στιγμή.

Η ανάγκη 
200.000 άνθρωποι με άνοια ζουν στην Ελλάδα και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Οι ίδιοι, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους επηρεάζονται έντονα. Η καθημερινότητα αλλάζει, οι ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι πολλές και συχνά δυσβάστακτες. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν διαρκώς πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση στα πρώτα στάδια της νόσου. Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως αυτές που προτείνει η ΔιΆνοια παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστές, πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που ζουν μακριά από κέντρα υποστήριξης ανθρώπων με άνοια. Γι’ αυτό η ΔιΆνοια αποτελεί μια λύση προσβάσιμη σε όλους και δωρεάν.

Τη ΔιΆνοια ανέπτυξε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) (http://www.scify.org/), με την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Το project ΔιΆνοια υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, τη φιλανθρωπική οργάνωση Hellenic Hope και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τη ΔιΆνοια στο smartphone σας (επιλέξτε αυτόν τον σύνδεσμο ή αναζητήστε “dianoia” στο Google Play).




Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

34 τρόποι χρήσης του οξυζενέ....!!!!!

Ο χημικός τύπος του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) είναι H2O2 και αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα οικιακά απολυμαντικά στον κόσμο.

Γνωρίζατε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι η μόνη μικροβιοκτόνος ουσία που αποτελείται μόνο από νερό και οξυγόνο; Είναι πολύ πιθανό να διαθέτετε ήδη ένα μπουκάλι στο φαρμακείο σας ή στην κουζίνα σας. Συνήθως χρησιμοποιείται για την απολύμανση μικρών πληγών και ως λευκαντικό για ευαίσθητα ρούχα, ωστόσο είναι πολύ πιο χρήσιμο απ’ όσο νομίζουμε οι περισσότεροι.

Έπειτα από μια εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο, η Εναλλακτική Δράση βρήκε και δημοσιεύει όλες τις χρήσεις που προτείνονται. 

Διαβάστε τους πολλούς λόγους για τους οποίους αξίζει να το έχετε στο σπίτι σας.
1. Απολυμάνετε μικρές πληγές
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα φυσικό αντισηπτικό κι έτσι μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του είναι να καθαρίζετε τις πληγές για να εμποδίσετε τη λοίμωξη.

2. Ανοίξτε το χρώμα των μαλλιών σας
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ήπιο και μπορεί να χρησιμεύσει στο ξάνθυσμα των μαλλιών.

3. Τονίστε το χρώμα των μαλλιών σας
Προκειμένου να αποκτήσετε φυσικά ξανοιγμένα μαλλιά από τον ήλιο, απλώς ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου πάνω σε υγρά μαλλιά και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 – 15 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε.

4. Οδοντόκρεμα για λεύκανση δοντιών
Ανακατέψτε σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για να φτιάξετε μια σπιτική οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιείτε για μικρό μόνο διάστημα (μέχρι 5 ημέρες) για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα δόντια σας.

5. Αντισηπτικό για το στόμα
Χρησιμοποιήστε ένα καπάκι γεμάτο υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ξεπλύνετε το στόμα σας, να λευκάνετε τα δόντια σας και να σκοτώσετε τα μικρόβια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

6. Απολυμάνετε τις οδοντόβουρτσες
Βουτήξτε τις οδοντόβουρτσες σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να σκοτώσετε τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και άλλα μικρόβια που υπάρχουν συνήθως μέσα στο μπάνιο.

7. Λευκάνετε τα νύχια σας
Βυθίστε τις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σας σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να λευκάνετε φυσικά τα νύχια σας.

8. Απαλλαγείτε από την ακμή
Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή βοηθώντας να καθαρίσει η επιδερμίδα σας.

9. Θεραπεύστε τους καλόγερους στο δέρμα
Ρίξτε μισό μπουκάλι (περίπου 230 ml) υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ζεστό νερό και μουσκέψτε το σημείο για να θεραπεύσετε τους καλόγερους.

10. Αντιμετωπίστε τους κάλους των ποδιών
Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από υπεροξείδιο του υδρογόνου και ζεστό νερό για να ενυδατώσετε τα πόδια σας και να μαλακώσετε φυσικά τους κάλους.

11. Αφαιρέστε το κερί από τα αυτιά σας 
Βάλτε μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου στα αυτιά σας για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο. Περιμένετε άλλο 1 λεπτό και αδειάστε το υγρό από τα αυτιά σας για να αφαιρέσετε το κερί.

12. Εμποδίστε το «αυτί του κολυμβητή» (εξωτερική ωτίτιδα)
Αναμείξτε ίσα μέρη από υπεροξείδιο του υδρογόνου και ξύδι σε ένα μικρό σταγονόμετρο. Βάλτε μερικές σταγόνες σε κάθε αυτί μετά το κολύμπι προκειμένου να εμποδίσετε τη λοίμωξη.

13. Ανακουφιστείτε από την ωτίτιδα
Βάλτε 6-8 σταγόνες σε κάθε αυτί για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση.

14. Απαλλαγείτε από τα υποδόρια παράσιτα
Απλώστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στο δέρμα που έχει προσβληθεί από ακάρεα ή άλλα παράσιτα για να τα εξολοθρεύσετε με φυσικό τρόπο.

15. Θεραπεύστε τους μύκητες των ποδιών
Βάλτε ίσα μέρη από υπεροξείδιο του υδρογόνου και νερό σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι ψεκασμού (η έκθεση στο φως το εξασθενεί) και απλώστε το κάθε βράδυ στην περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί από μύκητες για να σταματήσετε την ανάπτυξή τους.

Κουζίνα & μπάνιο
16. Καθαρίστε τις επιφάνειες των πλακιδίων
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου απευθείας πάνω στα πλακίδια για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τους λεκέδες.

17. Λευκάνετε τον αρμόστοκο
Αναμίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου με λευκό αλεύρι για να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα. Απλώστε το στον αρμόστοκο και καλύψτε τον με πλαστικό κάλυμμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη μέρα, απλώς ξεπλύνετέ τον με νερό.

18. Καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας
Ρίξτε περίπου μισό φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προκειμένου να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε τους λεκέδες.

19. Αφαιρέστε τη βρωμιά από την μπανιέρα
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στα υπολείμματα σαπουνιού, τη βρωμιά και τους λεκέδες στην μπανιέρα. Αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε για να μαλακώσει η βρωμιά και να κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό.

20. Απαλλαγείτε από τη μούχλα & το ωίδιο
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στις περιοχές με μούχλα & ωίδιο για να σταματήσετε την ανάπτυξη των μυκήτων και να αφαιρέσετε τον αποχρωματισμό.

21. Καθαρίστε τις γυάλινες επιφάνειες
Ψεκάστε πάνω σε βρώμικους καθρέφτες και άλλες γυάλινες επιφάνειες για να μαλακώσει η βρωμιά. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι.

22. Απολυμάνετε τα ράφια
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στα ράφια της κουζίνας και του μπάνιου για καθαρισμό και απολύμανση.

23. Καθαρίστε τα σφουγγαράκια των πιάτων
Βουτήξτε τα σφουγγαράκια σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 – 30 λεπτά προκειμένου να απολυμανθούν.

24. Απολύμανση των επιφανειών κοπής τροφίμων
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αυτές τις επιφάνειες για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια και τα βακτήρια από το ωμό κρέας και άλλα τρόφιμα που μπορεί να έχουν παραμείνει στο εσωτερικό των επιφανειών.

25. Πλύνετε φρούτα & λαχανικά
Ψεκάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφήστε τα να μουλιάσουν για 1-2 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, το κερί και άλλους ρύπους.

26. Καθαρίστε το ψυγείο σας
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του ψυγείου σας και αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφίμων και να απολυμάνετε.

Για το σπίτι
27. Λεύκανση ρούχων
Ρίξτε περίπου ένα φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στο νερό πλύσης και αφήστε τα υφάσματα για 15-30 λεπτά προκειμένου να φωτίσετε τα σκούρα ή τα κιτρινισμένα λευκά.

28. Απομακρύνετε τους οργανικούς λεκέδες
Ανακατέψτε 2 μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου με 1 μέρος απορρυπαντικού πιάτων και βάλτε το πάνω στους οργανικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αίμα, ιδρώτας, κλπ) προκειμένου να τους αφαιρέσετε.

Θυμηθείτε, το υπεροξείδιο του υδρογόνου ασπρίζει τα πιο σκούρα υφάσματα. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο με μέτρο!

29. Ανανεώστε τα μουχλιασμένα υφάσματα
Αναμίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου με λευκό ξύδι και μουσκέψτε τα μουχλιασμένα υφάσματα προκειμένου να απομακρύνετε τις ανεπιθύμητες οσμές.

30. Καθαρίστε χαλιά & μοκέτες
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ανοιχτόχρωμα χαλιά και κιλίμια για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάσπη, τρόφιμα, κλπ. Να θυμάστε όμως ότι λευκαίνει ορισμένα υφάσματα. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική πρώτα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή.

31. Ανανεώστε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου μέσα στις επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες για τα ψώνια σας για να τις καθαρίσετε, να τις απολυμάνετε και να αφαιρέσετε τις οσμές από τα τρόφιμα.

32. Απολυμάνετε τα δοχεία τροφίμων
Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στα δοχεία τροφίμων, το ψυγείο και τις τσάντες ψυγειάκια. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε.

33. Καθαρίστε τους αφυγραντήρες
Προσθέστε 470 ml υπεροξειδίου του υδρογόνου σε 4 λίτρα νερού και περάστε το διάλυμα μέσα από τους αφυγραντήρες για να απολυμάνετε και να αφαιρέστε τυχόν μούχλα που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό τους.

34. Βελτιώστε τη βλάστηση των σπόρων
Μουλιάστε τους σπόρους σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για να αφαιρέσετε τα σπόρια μυκήτων και να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης.

Προφυλάξεις :
Θυμηθείτε να είστε πάντα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου – ειδικά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις – διότι το υγρό και οι ατμοί του μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα και τους πνεύμονες.

Επίσης, προσέξτε ιδιαίτερα να μην το καταπιείτε όταν πρόκειται για στοματική χρήση. Η κατάποση του Η2Ο2 μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία σας και να σας προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία, εμετό και (σε αρκετά μεγάλες ποσότητες) ακόμη και θάνατο.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση! Για εσωτερική χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το υπεροξείδιο του υδρογόνου «Food Grade 35%» υπό την καθοδήγηση του ειδικού.




Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας ώστε να απαλλαχθείτε από συνήθειες – 10 μέθοδοι για να δημιουργήσετε νέες νευρικές οδούς....!!!!!

Όταν κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται οι νευρικές οδοί στον εγκέφαλο, μπορούμε να πάρουμε το “μπροστινό κάθισμα” για να κατανοήσουμε πραγματικά πως να απαλλαχθούμε από ανεπιθύμητες συνήθειες.

Οι νευρικές οδοί είναι σαν λεωφόροι των νευρικών κυττάρων που μεταδίδουν μηνύματα. Ταξιδεύουμε μέσω της λεωφόρου πολλές φορές, και το μονοπάτι γίνεται ολοένα και πιο γνώριμο και σταθερό. Μπορείτε να πάτε σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή μάρκα τσιγάρων για την άνεσή σας ξανά και ξανά, και αυτό σχηματίζει ένα μονοπάτι στον εγκέφαλο. 

Το ελπιδοφόρο γεγονός, πάντως, είναι ότι ο εγκέφαλος αλλάζει συνεχώς και μπορείτε να σφυρηλατήσετε νέες οδούς, οπότε να δημιουργήσετε νέες συνήθειες. Αυτό είναι που ονομάζεται νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου.

Συνήθιζα να οδηγώ με το ένα πόδι στο φρένο και το άλλο στο γκάζι, και να εκπαιδεύσω τον εαυτό ώστε να οδηγώ μόνο με το ένα πόδι. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος, καθώς είχα ένα ισχυρό νευρικό μονοπάτι για οδήγηση με δύο πόδια. 

Αλλά επειδή είχα τη θέληση να το κάνω, έφτιαξα ένα νέο μονοπάτι, και επανακαλωδίωσα ή επαναπρογραμμάτισα το μυαλό μου. Μπορείτε να αφαιρέσετε μία συμπεριφορά ή σκέψη ή εξαρτήσεις απευθείας από τον εγκέφαλο.

Εξαιτίας της νευροπλαστικότητας, τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυνατότητες του εγκεφάλου, όλα είναι δυνατά. Οι άνθρωποι που είχανε εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να επανεκπαιδεύσουν τους εγκεφάλους τους ώστε να λειτουργούν και πάλι μέσω της κατασκευής νέων νευρικών οδών. Οι καπνιστές, οι λαίμαργοι και πολλοί άλλοι μπορούν να μάθουν νέες συμπεριφορές και στάσεις και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Είτε εργάζεστε με άλλους και τις συνήθειές τους είτε εργάζεστε με τις δικές σας (ή και τα δύο), μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις αντιλήψεις για την ενίσχυση της επιτυχία σας.

Μερικοί Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Επανεκπαιδεύσετε τον Εγκέφαλό σας :

1. Αναγνωρίστε τη συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε και θέστε την πρόθεση
Πρέπει να αλλάξει η λάμπα

2. Παρατηρήστε τι κάνει στη ζωή σας η παλιά συνήθεια – νευρική οδός
Κοιτάξτε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, και πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτή τη συνήθεια, και δείτε τι αποτελέσματα δημιουργείτε στη ζωή σας. Γίνετε ο μάρτυρας, και να έχετε επίγνωση.

3. Μετατοπίστε την προσοχή σας
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για να δημιουργήσετε μια νέα νευρική δίοδος, παίρνετε την εστίαση από την παλιά συνήθεια, και στη συνέχεια, αυτή η παλιά συνήθεια φεύγει τελικά μακριά. Για παράδειγμα, μη δίνετε σημασία στα ντόνατς και στα γλυκίσματα· Πάρτε την προσοχή σας από αυτά και εστιάστε την σε θρεπτικά, υγιεινά, νόστιμα φαγητά.

4. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας
Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες νευρικές οδούς, όχι μόνο με νέες συμπεριφορές, αλλά και μέσα από τη φαντασία. Απλά φανταστείτε τις νέες συμπεριφορές ξανά, και ξανά, και ξανά. Επαναλάβετέ το συχνά στο μυαλό σας, έτσι ώστε να οικοδομήσετε νέους δρόμους. Στρέψτε το μυαλό σας και επανεκπαιδεύστε το.

5. Διακόψτε τις σκέψεις και τα πρότυπα σκέψεων όταν προκύπτουν
Πείτε “όχι” ή “άκυρο”, όταν μία παλιά σκέψη ή παρόρμηση έρχεται, και πείτε, “δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό πια.” Στη συνέχεια, στρίψτε προς τη νέο νευρική οδό που χτίζετε και συνεχίστε να προχωράτε προς τη σωστή κατεύθυνση.

6. Χρησιμοποιείστε την τακτική της αποστροφής
Αυτά είναι σκουπίδια

7. Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο πλάνο και επιλέξτε τι να κάνετε μ’ αυτό
Όταν γίνεστε συγκεκριμένοι, είναι πιο εύκολο να κατασκευάσετε νέες νευρικές οδούς. Το “επισημοποιείτε”. Αποφασίστε αν θέλετε να ασκηθείτε αντί να υπερκαταναλώσετε τροφές ή αν θέλετε να φάτε φρούτα αντί για γλυκά. 

Απλά επικεντρωθείτε στη νέα σας επιλογή. Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε βεβαιώσεις ώστε να ενισχύσετε τις επιλογές σας. Αυτό μπορεί να είναι “Είμαι ελεύθερος(η)”, ή “Είμαι σε έλεγχο”. Ενισχύστε το αυτό με ενεργειακές θεραπείες όπως Τεχνικές Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT) ή άλλες τεχνικές.

8. Μεταμορφώστε τα εμπόδια
Κοιτάξτε τι είναι στο δρόμο. Κοιτάξτε τι έχετε κερδίσει από τις παλιές συνήθειες (ή εγκεφαλικά μονοπάτια). Κοιτάξτε το στρες στη ζωή σας και πώς μπορείτε να το χειριστείτε διαφορετικά. Μεταφέρετε το μυαλό σας στον τόπο της δυνατότητας. Χειριστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις και επιλέξτε μία νέα λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στο μυαλό σας.

9. Συνδεθείτε με την Ύψιστη Πηγή σας για έμπνευση και υποστήριξη
Ακούστε στην εσωτερική σας καθοδήγηση. Ξέρετε ότι έχετε την δύναμη μέσα σας, και ως εκ τούτου έχετε μεγάλη δύναμη. Ο διαλογισμός δημιουργεί νέους τρόπους και αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι πραγματικές μελέτες έχουν γίνει στους εγκεφάλους των μοναχών για να δείξουν την επίδραση του διαλογισμού σε νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου.

10. Μεταμορφωθείτε και κάντε τη μετατόπιση – αλλαγή
Γνωρίστε ότι η μεταμόρφωση είναι πάντα δυνατή και ότι μπορείτε να δημιουργήσετε νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας κάθε φορά που είστε έτοιμοι να κάνετε τη μετατόπιση. Όταν κρατάτε το μυαλό σας στον “Μπορώ να το κάνω!” χώρο, παίρνετε μία σαφή αίσθηση πως έχετε τελειώσει με την παλιά λεωφόρο και βρίσκεστε σε μία νέα τώρα.




Από το Visual Meditation