Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

3 τρόποι να αντιμετωπίσετε την ανθρώπινη κακία....!!!!!!!

Αντιμετώπισε την ανθρώπινη κακία με σθένος.
Άνθρωποι κακοί, μικρόψυχοι, μοχθηροί, ψεύτες, συκοφάντες, αγνώμονες… Αυτούς τους ανθρώπους θα τους συναντήσεις και εσύ σε αυτή τη ζωή. Και θα κληθείς μέσα από αυτή τη «συνάντηση» να επιβιώσεις αλλά κυρίως να αξιοποιήσεις το σπουδαίο μάθημα της ζωής που θα πάρεις.

“Δεν αγοράζεις όλα τα ρούχα από ένα μαγαζί. Διαλέγεις αργά και προσεχτικά, ρωτώντας για την τιμή του κάθε αντικειμένου προτού το αγοράσεις. Με τον ίδιο τρόπο διαλέγεις και τους φίλους σου, με το να παρατηρείς τις ζωές τους προσεχτικά, πριν επιλέξεις την συντροφιά τους, αφήνοντας πίσω όλους αυτούς με τους οποίους δεν ταιριάζεις..” ― Michael Bassey Johnson

Όσο θα μεγαλώνεις και θα νομίζεις πως τα έχεις δει όλα (ή σχεδόν) όλα, η ζωή θα έρχεται για να σε διαψεύσει στέλνοντας σου εμπειρίες και μαθήματα που (και αυτά) θα αποτελέσουν την βασική πρώτη ύλη της συναισθηματικής ενηλικίωσης σου.

Κάθε μία από εμάς, έχει βιώσει με διαφορετικό τρόπο και με ποικίλες μορφές εκφάνσεις ζήλιας, μοχθηρίας και κακίας. Και ίσως προσπαθείς και εσύ όπως και οι περισσότερες να βρεις την αίτια, το λόγο μιας αδικαιολόγητης πισώπλατης μαχαιριάς, ενώ πασχίζεις να επουλώσεις ταυτόχρονα τις πληγές σου.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι:
-Αυτοί που δεν σέβονται ιδιαιτερότητες και τα όρια του κάθε ανθρώπου, παραβιάζοντάς τα συνέχεια.

-Αυτοί που δεν σέβονται εσένα, την οικογένεια και τους ανθρώπους της ζωής σου.

-Όλοι αυτοί που επανειλημμένα έχουν δείξει πως δεν χαίρονται με τη χαρά σου, και δεν μπορούν να νιώσουν λύπη με τη θλίψη σου.

-Άνθρωποι που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και όρια.

-Όλοι εκείνοι που θα θυσίαζαν αξίες, ιδέες, σχέσεις, ανθρώπους απλά και μόνο για να πετύχουν το σκοπό τους.

-Όσοι κουτσομπολεύουν συνεχώς εσένα και τη ζωή σου στα λάθος άτομα.

-Εκείνοι που κρίνουν, κριτικάρουν και υπονομεύουν τους υπολοίπους για τα πάντα.

-Όσοι σε κακοποιούν λεκτικά, συναισθηματικά ή σωματικά.

-Οι εκμεταλλευτές.

-Οι ψεύτες και οι μυθομανείς.

-Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που η συναναστροφή και μόνο μαζί τους σε αρρωσταίνει προκαλώντας σου ακόμα και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Α. Πώς να αντιμετωπίσεις την κακία ξεκινώντας από το να προστατεύσεις τον εαυτό σου
Να θυμάσαι πως εσύ και μόνο εσύ ελέγχεις την αντίδραση που θα έχεις απέναντι στην κακία και στη μοχθηρία των ανθρώπων. Μπορεί να μην μπορείς να ελέγξεις πολλές από τις συνθήκες και πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου, αλλά με εξάσκηση μπορείς να μάθεις πως να αντιδράς στις αρνητικές προ(σ)κλήσεις των ανθρώπων…

Ούτε η θερμόαιμη αντίδραση υπ’ ατμόν ούτε και η στωική υπομονετική και παθητική στάση θα σε οδηγήσουν στη λύτρωση από αυτούς τους ανθρώπους.

Η σπουδαία ερευνήτρια Brene Brown στο εξαιρετικό της βιβλίο Daring Greatly, προτείνει μια ευφυής αντίδραση όταν κάποιος είναι διαρκώς μοχθηρός απέναντι σου. Πριν επιτεθείς, άσε τον εαυτό σου να νιώσει τι του συμβαίνει. Πάρε βαθιές ανάσες. Σκέψου πως πολύ σύντομα θα το ξεπεράσεις.

Πολύ συχνά δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πως μας πλήγωσε η ανθρώπινη κακία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Για να ελευθερωθείς από τον πόνο πρέπει πρώτα να τον έχεις βιώσει. Μην ξεχνάς πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανθείς προδομένη, θυμωμένη, απογοητευμένη.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την ανθρώπινη κακία είναι η ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ειδικά αν έχεις δοκιμάσει όλους τους τρόπους προσέγγισης. 

Μετά την ΑΠΟΣΤΑΣΗ, προσπάθησε να νιώσεις ΟΙΚΤΟ (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς πως πίσω από τόσο προβληματικούς ανθρώπους κρύβεται μεγάλη κακία και μεγάλος πόνος), και μετά ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ και απεγκλωβίσου. Πέτα μακριά από την μικρότητα των ανθρώπων και μην την αφήνεις να σε αγγίζει.

Β. Πώς να αντιμετωπίσεις την κακία αλλά και τον άνθρωπο από τον οποίο προκύπτει.
· Ελάττωσε το χρόνο μαζί τους

Προσπάθησε εάν είναι δυνατόν να τους βγάλεις τελείως από τη ζωή σου. Αν δεν γίνεται τότε κράτα τις επαφές και τις συζητήσεις μεταξύ σας σε τυπικό επίπεδο.

· Συμβιβάσου με το πραγματικό πρόσωπο της κακίας

Αφού θα έχεις περάσει το πρώτο στάδιο της συνειδητοποίησης και του πόνου αντιμετώπισε και συμβιβάσου με την ιδέα ότι ΝΑΙ! Υπάρχει πολύ κακία εκεί έξω και πως και αυτή είναι κομμάτι αυτής της ζωής. Δες πίσω από το πρόσωπο τους (Πίσω από τις εκδηλώσεις κακίας βρίσκονται άνθρωποι “μικροί”, πληγωμένοι, φοβισμένοι, μικρόψυχοι και χαιρέκακοι).

· Μην έχεις απατηλές προσδοκίες ότι μια μέρα αυτό το πρόσωπο θα γίνει αυτό που περιμένεις

Το κάνεις μάλλον και εσύ όπως το έχω παρατηρήσει στις περισσότερες. Πιστεύεις, ελπίζεις, εύχεσαι το πρόσωπο να αλλάξει και ματαιοπονείς πιστεύοντας πως κάποια στιγμή θα καταλάβει το μέγεθος της ανήθικης συμπεριφοράς του. Το να απαλλαγείς από μεγάλες προσδοκίες που δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν ποτέ, είναι κυριολεκτικά η μεγαλύτερη απελευθέρωση.

· Μην προσπαθείς επανειλημμένως να τους εξηγήσεις την δική σου οπτική και να βελτιώσεις τα πράγματα

Αν έχεις ήδη προσπαθήσει, σταμάτα. Έτσι απλά. Ένας άνθρωπος που δεν θέλει να καταλάβει δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ.

· Μην προσπαθείς να βρεις το λόγο της κακίας

Μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικό ηθικό σύστημα αξιών από εσένα, έχουν και διαφορετικά ορμητήρια που τους ωθούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

· Αναζήτα και στρέψου στην αγκαλιά όλων αυτών που σε αγαπάνε.

Στρέψου στους ανθρώπους της ζωής σου… Η αγάπη (ευτυχώς) νικάει. Και όχι μόνο στα παραμύθια.
Ευτυχία Φράγκου
Image: The art of Cole Ott | imgur

Κάθε πρωί που ξυπνάς…!!!!!

Στην ζωή μας όλοι έχουμε περάσει περιόδους που όλα φαίνονται να μην οδηγούν πουθενά… Που νιώθουμε ότι όλα γίνονται χωρίς ουσία… Που ο πόνος είναι η μόνη συντροφιά… Για άλλους είναι απλά κάποιες μέρες, για κάποιους άλλους κάποιοι μήνες, για κάποιους άλλους ίσως και περισσότερο.

Κάποιοι μπορεί να το βιώνουν σε πιο ελαφριά μορφή, κάποιοι άλλοι να νιώθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το θετικό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Εστίασες ποτέ την παρατήρησή σου σε ανθρώπους που η ζωή τους επιφύλαξε το χειρότερο σενάριο, αλλά αυτοί κατάφεραν και σηκώθηκαν με ευκολία από αυτό το άσχημο χτύπημα; Αναρωτήθηκες ποτέ σου πως τα κατάφεραν;

Σαν άνθρωποι όταν βιώνουμε άσχημες καταστάσεις στην δική μας ζωή, νιώθουμε πολύ μεγάλο πόνο… Νιώθουμε ότι κανένας δεν μπορεί να μας καταλάβει… Και όντως αν δεις τι νιώθεις όταν κάποιος φίλος σου έχει κάποιο πρόβλημα, δεν είναι τόσο βαρύς ο πόνος μέσα σου… 

Αυτό βέβαια διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με το πόσο αυξημένη ή μειωμένη είναι η ενσυναίσθηση του… Άλλοι πονάνε ακόμη και από μια είδηση που θα ακούσουν στην τηλεόραση… Μπορεί να τους επηρεάσει τόσο πολύ που να μην έχουν όρεξη για τίποτα… Άλλοι πάλι είναι εντελώς ανεπηρέαστοι.

Το πώς όμως εμείς βλέπουμε τους ανθρώπους γύρω μας, εξαρτάται και από την δική μας ενσυναίσθηση. Εάν εμείς είμαστε πολύ ευαίσθητοι θα νιώθουμε την πρώτη ομάδα ανθρώπων πολύ κοντά μας, θα είναι οι άνθρωποι που θα συμπαθούμε ή θα θαυμάζουμε. Για την άλλη ομάδα θα μιλάμε ίσως και άσχημα… 

Μέσα μας μπορεί και να διερωτόμαστε πως μπορούν και είναι τόσο αδιάφοροι.. Ίσως και να νιώθουμε και κάποιο είδος απέχθειας. Εάν είμαστε στην δεύτερη ομάδα των ανθρώπων, μπορεί να μας κουράζουν αυτοί οι τόσο ευαίσθητοι άνθρωποι. Να νιώθουμε ότι η ζωή τους είναι μέσα στον πόνο και στην μιζέρια. Πολλές φορές δεν θέλουμε ούτε την παρέα τους.

Ας εξετάσουμε όμως και την συμπεριφορά του δικού μας πόνου. Όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια δυσκολία, αισθανόμαστε ότι είναι ότι χειρότερο μας έχει συμβεί. Νιώθουμε ότι όλα τα προηγούμενα που έχουμε περάσει, δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό που περνάμε τώρα. Μας φαίνονται τόσο λίγα όλα προηγούμενα. 

Αναρωτηθήκατε ποτέ το γιατί; Μήπως ο νους μας παίζει ένα σημαντικό παράγοντα σε αυτό; Που εστιάζεις άραγε και πονάς; Μήπως εστιάζεις στην έλλειψη; Μήπως σκέφτεσαι συνέχεια αυτά που δεν έχεις; Και πως νιώθεις άραγε γι αυτό; Άλλες φορές πονάς… Άλλες θυμώνεις με την ζωή… 

Τα αναπάντητα ερωτηματικά σου πολλά… – Γιατί η ζωή να είναι τόσο άδικη μαζί μου…; – Γιατί οι άλλοι έχουν αυτό που θέλουν και είναι ευτυχισμένοι και εγώ όχι…; Γιατί, γιατί, γιατί… Τόσα πολλά ερωτηματικά… Ήρθε η ώρα να εστιάσεις αλλού!

Κάθε πρωί που ξυπνάς, μάθε να εστιάζεις σε αυτά που ήδη έχεις! Να νιώθεις μέσα σου την ευγνωμοσύνη! Να νιώθεις μέσα σου όλη αυτή την χαρά, που έχεις κάθε μέρα καθαρό νερό να πίνεις! Που έχεις ένα σπίτι που σε προστατεύει! 

Που έχεις γύρω σου την φύση που σε αναζωογονεί και σε θρέφει! Που έχεις τα δέντρα γύρω σου, παράγουν καθαρό οξυγόνο για να ζήσεις! Που μπορείς κάθε στιγμή να αναπνέεις! Πόσο σημαντική είναι η αναπνοή μας! Κάθε μια αναπνοή μας, μας δίνει και άλλη μια στιγμή σε αυτή την ζωή!

Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε στην υγεία που έχεις! Που έχεις το ανθρώπινο σώμα σου και μπορείς μέσα από αυτό να βιώνεις την ζωή! Που έχεις τις αισθήσεις σου. Αυτές σε βοηθούν να νιώθεις την πλήρη ύπαρξή σου! 

Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πέντε αισθήσεις μας! Μας κάνουν να αισθανόμαστε! Να αγγίζουμε, να μυρίζουμε, να βλέπουμε, να ακούμε, να γευόμαστε… Μέσα από αυτές αισθανόμαστε! Μέσα από αυτές νιώθουμε! Νιώθουμε την αγάπη, νιώθουμε την χαρά, νιώθουμε τον έρωτα, νιώθουμε… Νιώθουμε όλη μας την ύπαρξή!

Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε στον “Μορφέα” που σε είχε όλη νύχτα στην αγκαλιά του! Που σε ταξίδεψε μέσα στα όνειρά σου για να ξεκουραστείς και να αναζωογονηθείς, για να ξυπνήσεις και να ζήσεις άλλη μια μέρα πάνω σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο! 

Γνωρίζεις ότι έχουν γίνει πειράματα και έχουν αποδείξει ότι εάν κρατήσεις έναν άνθρωπο χωρίς ύπνο για μια βδομάδα θα πεθάνει; Γιόρτασε τον ύπνο σου λοιπόν!

Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε στους ανθρώπους που έχεις στην ζωή σου! Στην οικογένειά σου και στους φίλους σου! Σε όλα αυτά τα όμορφα που σου προσφέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω σου! Είναι όμορφα όταν μοιράζεσαι! 

Όταν νιώθεις! Όταν προσφέρεις ή όταν δέχεσαι την υποστήριξη και την αποδοχή! Γιόρτασε την κοινωνική σου ζωή! Η ζωή μας έφερε εδώ για να ζήσουμε την αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους μας!

Κάθε πρωί που ξυπνάς, εστίασε σε αυτήν την χώρα που ζεις! Μια μικρή χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία! Με τόσους πολλούς ανθρώπους που μας άφησαν τόσα φιλοσοφικά αριστουργήματα! Μια χώρα γεμάτη από ανθρώπους που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους! 

Μια χώρα που παρ'όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, κρατάει την αξιοπρέπειά της. Που είναι φιλόξενη και στοργική. Που δείχνει στους ξένους ότι η ανθρωπιστική βοήθειά της, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματά της! Μια χώρα που έχει ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου! Πόσες χώρες δίνουν τόσο απλόχερα αυτό το θαυμάσιο φαινόμενο, που κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο χαρούμενοι;

Κάθε πρωί που ξυπνάς… Εστίασε…

Εστίασε σε αυτά που ήδη έχεις. Η αφθονία υπάρχει όταν εστιάσεις σε αυτά που ήδη έχεις! Η ροή ανοίγει όταν κάθε μέρα είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που ήδη έχεις! Όταν αρχίσεις να γεμίζεις με αγάπη και με χαρά για όλα αυτά που μέχρι χτες τα θεωρούσες δεδομένα! 

Όταν αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο! Όταν βήμα, βήμα καταφέρεις κάθε σου μέρα να την κάνεις μια γιορτή! Η ύπαρξή μας γιορτάζει με την κάθε μας αναπνοή! ΕΣΥ;
Κάντε κάτι προς τα εκεί και δεν θα χάσετε...Διαβάστε το....!!!!!!!!

Εδώ που έχουμε φτάσει τρεις επιλογές υπάρχουν και είναι όλες ανεξαρτήτου ηλικίας. Η πρώτη επιλογή είναι ο κόσμος να συνεχίσει την ζωή του ως έχει και όπως καθημερινά διαμορφώνεται ευχόμενος ότι όλα θα πάνε καλά λέγοντας ότι, κάτι θα γίνει... 

Η δεύτερη επιλογή είναι ο κόσμος να αντιδράσει, να διαμαρτυρηθεί, να διαδηλώσει και να καταγγείλει. Βλέπε αγανακτισμένοι, πορείες και εμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις. 

Και η τρίτη επιλογή είναι η να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του, να διαβάσει, να γίνει ευέλικτος, να προσαρμοστεί και να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα προς όφελός του.

Δυστυχώς το 90% του κόσμου αυτή τη στιγμή ακολουθεί την πρώτη επιλογή. Συνεχίζει δηλαδή την ζωή του ως είχε τα τελευταία 2, 3, 4 και 15 χρόνια πριν. 

Ταυτόχρονα παρακολουθεί τα γεγονότα, διαμαρτύρεται όπου βρεθεί και όπου σταθεί, αγανακτεί, βρίζει, απελπίζεται, συνεχίζει να γίνετε μοιραίως δέκτης όλων των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, πέφτει στην κατάθλιψη την απραγία και εύχεται ότι όλα θα πάνε καλά και ότι στις επόμενες εκλογές θα έρθει κάποιος που θα διορθώσει τα πάντα και θα κάνει το ευνόητο και έτσι όλα θα αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.

Το 9% του κόσμου από την άλλη, επιλέγει να βγαίνει στους δρόμους και στις πλατείες σε ότι ευκαιρία βρεθεί για να διαμαρτυρυθεί, να φωνάξει, να βρίσει, να μουτζώσει και να εκφράσει τέλος πάντων δημόσια την αντίθεση του, την οργή του και αντιμετωπίζει κατά μέτωπο την ωμή κατασταλτική, αστυνομική βία. 

Αυτή η μερίδα του κόσμου πιστεύει και πολύ καλά κάνει φυσικά, ότι μέσω αυτής της αντίδρασης θα μπορέσει να ανατρέψει το όλο σύστημα, προτρέποντας τον υπόλοιπο κόσμο να τους ακολουθήσει έτσι ώστε να γίνουνε πάρα πολλοί, ελπίζοντας έτσι ότι όπως και το 74, θα μπορέσει να ανατρέψει την νέα αυτή σύγχρονη χούντα.

Η πραγματικότητα είναι ότι καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές δεν λειτουργούν και δυστυχώς ούτε πρόκειται να λειτουργήσουν επίσης. 

Πρώτον επειδή ήδη έχουν δοκιμαστεί και απέτυχαν, δεύτερον γιατί αυτού του είδους η δράση του κόσμου αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι είχε προβλεφτεί από δαύτους, εξ'ου και η ανάλογη οξεία κατασταλτική αντίδραση του κράτους και τρίτον διότι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες ακόμα και τώρα χρησιμοποιούνται, υποκινούνται, οργανώνονται και διαλύονται επίσης έως ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σύστημα και γίνονται τροφή και βορά για προβολή και εκμετάλλευση από τα κόμματα.

Το να βασίζεται όμως κάποιος στην ελπίδα απλά, δεν αποτελεί στρατηγική και ούτε λύνει ποτέ τα προβλήματα. Ναι μεν απαιτείται δράση και αντίδραση αλλά αυτή η αντίδραση θα πρέπει να συνοδεύεται από άμεσα αποτελέσματα για την προσωπική πρώτα ζωή του καθενός και δεν το εννοώ καθόλου εγωιστικά αυτό. 

Αυτό όμως που λέω είναι ότι για να σώσεις πρώτα τους άλλους πρέπει πρώτα να σώσεις τον εαυτό σου. Σώσε πρώτα τον εαυτό σου και μετά διατυμπάνισε τον τρόπο που σώθηκες εσύ και πίστεψε με πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν. Έτσι βοηθάμε ουσιαστικά και έτσι δημιουργούνται τα μεγάλα ρεύματα. Μέσω του παραδείγματος και της προτροπής. Όπως πρέπει και ο γονιός να κάνει στα παιδιά του.

Επομένως μας μένει η τρίτη μόνο επιλογή. Η προσαρμογή προς όφελός μας. Αυτή επιλογή δεν έχει καθόλου να κάνει με το πρέπει. Με το τι θα πρέπει δηλαδή να γίνει πολιτικά ώστε να ορθοποδήσει το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία γενικότερα. 

Επίσης δεν έχει να κάνει με την ελπίδα, με ευχολόγια και μόνο θετική σκέψη να ελπίζουμε δηλαδή ότι μια άλλη δύναμη πέρα από την δική μας θα έρθει, θα παρεμβληθεί και θα βελτιώσει τα πάντα ως δια μαγείας, είτε είναι μια ανώτερη θεολογική δύναμη είτε είναι μια άλλη πολιτική δύναμη ή κίνημα .

Η τρίτη επιλογή έχει να κάνει με το, όπως λένε και τα Αμερικανάκια «get real and get a life», αλλά με την εποικοδομητική έννοια και όχι με την ειρωνική. 

Έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η αγορά πάντα θα έχει τα πάνω και τα κάτω, ότι το κράτος πάντα θα είναι διεφθαρμένο και πάντα θα παρεμβαίνει στην αγορά προς όφελος λίγων, ότι πάντα θα υπάρχουν φούσκες, ρωγμές στις υπερδιογκωμένες φούσκες και καταρρεύσεις. 

Ο κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί με το να μάθει από μόνος του τι να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Θέλεις μέσω της ενημέρωσης, θέλεις μέσω της προσωπικής μόρφωσης και διαβάσματος, θέλεις μέσω του να ακολουθείς ένα άλλο επιτυχημένο παράδειγμα, ο κόσμος τέλος πάντων πρέπει να μάθει με κάποιον τρόπο το πώς αντιδρά κάποιος σε τέτοιου είδους περιστάσεις. Πρέπει δηλαδή να μάθουμε το πότε είναι η σωστή στιγμή για επένδυση σε κάτι και πότε δεν είναι.

Πρέπει να μάθουμε το τι μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να μην καταλήξουμε στο σημείο να έχουμε χάσει τελικά την σύνταξή, τον μισθό, την εργασία, την επιχείρηση χωρίς να έχει φροντίσει κάποιον άλλο εναλλακτικό τρόπο βιοπορισμού, ένα plan B. 

Στο τι μπορεί να κάνει ώστε να αυγατίσει το αποθεματικό του και όχι απλά να το καταναλώνει σταδιακά έως ότου στερέψει τελείως. Ότι το να βασίζεσαι στην ελπίδα ότι κάτι θα γίνει δεν είναι λύση. Ότι εάν συνεχίσει ο κόσμος να πιστεύει ότι το κράτος και οι τράπεζες ξέρουν τι κάνουν δεν θα βγάλει πουθενά. Και οι δύο κατέρρευσαν στην ουσία και είναι οι δύο μοναδικοί λόγοι για την κατάσταση τώρα.

Ακούστε με, η αγορά δεν είναι ποτέ ούτε καλή ούτε κακή. Η αγορά χαρακτηρίζεται συνήθως από τι κερδίζει και τι χάνει η πλειονότητα του κόσμου από αυτήν. 

Εάν οι 7 από τους 10 βγάζουν χρήματα από την αγορά τότε η αγορά χαρακτηρίζεται ως καλή, εάν οι 7 στους 10 χάνουν τότε είναι κακή. Τι γίνεται όμως εάν οι 7 στους 10 έχουν τεχνηέντως παραπλανηθεί; Τι σημαίνει τότε ότι από την αγορά δεν βγαίνουν πλέον χρήματα; Λάθος. Βγαίνουν. 

Αυτή η περίπτωση σημαίνει απλά και μόνο ότι κάποιοι κοροϊδεύουν κάποιους με το κλέβουν και να εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη άλλων. Υπάρχουν δύο ειδών οικονομίες, η γενικότερη, η δημόσια-κρατική οικονομία ενός κράτους και η προσωπική οικονομία του εκάστοτε πολίτη.

Εάν η προσωπική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δημόσια τότε και η πρώτη μοιραία ακολουθεί την πορεία της δεύτερης. Εάν η δεύτερη ακμάζει τότε ακμάζει και η πρώτη και το αντίθετο. Εάν όμως η προσωπική οικονομία καταστεί το λιγότερο δυνατό συνδεδεμένη με την δημόσια-κρατική τότε η πορεία της δεύτερης επηρεάζει την πρώτη κατά ένα πολύ ελάχιστο και εύκολα διαχειρίσιμο τρόπο. 

Με άλλα λόγια και για να το κάνω πιο λιανό. Σκεφτείτε ένα αμάξι. Έχουμε το αμάξωμα-το σασί με ένα κινητήρα επάνω ανεξαρτήτου ισχύς, η ισχύ δεν παίζει κανένα ρόλο και έχουμε και το γκάζι και το πόδι επίσης που πατάει το γκάζι. 

Εάν το πόδι πατάει διαρκώς το γκάζι τότε το αμάξι καταναλώνει πολύ και μας βάζει μέσα οικονομικά, εάν το πόδι δεν πατάει τόσο πολύ το γκάζι τότε η διαχείριση των εξόδων του αμαξιού γίνεται ευκολότερη. 

Είτε το ένα γίνεται όμως είτε το άλλο, το αμάξι, το σασί και ο κινητήρας παραμένει αμάξι, σασί και κινητήρας και αυτά υπάρχουν απλά και μόνο για να το διαχειριστεί κάποιος κατά το δοκούν.

Η αξία και οι δυνατότητές αυτών όμως παραμένουν ίδιες ανεξάρτητα από την χρήση του χρήστη. Η αγορά είναι αγορά, το τι βγάζεις και τι χάνεις εσύ από αυτή είναι άλλο θέμα.

Ο καθένας με τον τρόπο του, με την εμπειρία του και με τις δεξιότητές του πρέπει να κάνει τα εξής : Να γίνει παραγωγικός. Για να γίνει κάποιος παραγωγικός πρέπει να γίνει πρώτα λύτης προβλημάτων. 

Όχι μόνο να λύσει τα προσωπικά του προβλήματα αλλά και αυτό που θα παράξει και θα προσφέρει στον κόσμο πρέπει και αυτό να λύνει τα προβλήματα των υπολοίπων για να έχει τύχη το προϊόν η η υπηρεσία αυτή. 

Μοναδικό βιώσιμο πλάνο αυτή την στιγμή είναι ένα πλάνο που δεν σε κάνει γρήγορα πλούσιο και δεν είναι άψε ξύσε. Τέρμα με το ξυστό, τέρμα με τις αρπαχτές. «Μπορείς να κοροϊδέψεις κόσμο για κάποιον καιρό αλλά δεν μπορείς να κοροϊδέψεις όλον το κόσμο για πολύ καιρό : Bob Marley» 

Πρέπει να παράσχεις χρήσιμη υπηρεσία στον κόσμο. Πρέπει να υπολογίσεις ότι πουθενά δεν υπάρχει εργασιακή σταθερότητα αυτή την στιγμή. Κάνε ένα άλμα εμπρός με το μυαλό για το πού θα οδηγηθεί η αγορά σε λίγο καιρό και προσέφερε από τώρα εκείνο που θα χρειάζεται ο κόσμος σε λίγο καιρό μαζικά. «SKIP AHEAD». Γίνεται εφευρετικοί, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές.

Τα προβλήματα του σήμερα είναι το βήμα της λύσης αύριο. Η Ελλάδα μας παρέχει όλα εκείνα τα μέσα για την επίτευξη αυτού του προβλήματος. Τα εργαλεία και τα μέσα αυτά είναι κάτω από τα μάτια μας και δεν τα βλέπουμε. 

Ότι είναι δεδομένο για σένα επειδή το έχεις στα πόδια σου και δεν το δίνεις σημασία δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένο και για τον άλλο και για τον ξένο π.χ. Ακούτε τις συμβουλές επιτυχημένων και εύστροφων ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει πολλούς από αυτούς.

Στο εξωτερικό ένας εύστροφος άνθρωπος διαφέρει και κάνει αμέσως διαφορά, εδώ δεν κάνει καμία, τυχαίο; Μια καλή προσφορά προϊόντος ή υπηρεσίας πρέπει να έχει πάντα μέσα της μεγάλη αξία για τους άλλους. Να γίνεται ρεαλιστικά αισιόδοξοι και όχι λόγω χαρακτήρα και ζωδίων. Δεν ισχύουν τα ζώδια ούτε και οι προκαταλήψεις. 

Προσθέστε αξία με την ύπαρξή σας σε οποιονδήποτε τομέα η δεξιότητα σας, σας υποδείξει. Διαφημίστε την προσπάθεια σας, το προϊόν ή την υπηρεσία σας. 

Μάθετε να κινείστε γρήγορα και αποτινάξτε τα βαρίδια της ακινησίας λόγω κατάθλιψης. Το φάρμακο της κατάθλιψης είναι η παραγωγικότητα και η αίσθηση ότι είναι κάποιος χρήσιμος. Προσφέρετε υπηρεσίες στους συνανθρώπους σας με το παρέχετε όσο περισσότερη υπηρεσία μπορεί να προσφερθεί από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. 

Απαιτούνται φουλ έξτρα υπηρεσίες σε οικονομικές τιμές. Μπορεί να γίνει και πάντα μπορούσε. Γίνεται ευέλικτοι και δημιουργικοί. Απαιτείται εντιμότητα και και ειλικρίνεια στον πελάτη. Ακολουθήστε το όνειρο, το hobby και την δεξιότητά σας.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα αλλά σταματώ εδώ γιατί γνωρίζω ήδη ότι ο κόσμος μόνο και μόνο που είδε ένα τόσο μεγάλο άρθρο (2,5 σελίδες) δεν μπήκε καν στην διαδικασία να το διαβάσει. 

Για όσους μπήκαν ελπίζω κάπου και σε κάποιο σημείο να σας έδωσα μια ιδέα ή μια μικρή βοήθεια για το τι μπορείτε εσείς να κάνετε για τους εαυτούς σας πρωτίστως. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή δεν θα σταματήσει επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μας σταματήσουν τις ζωές. 

Αντιδράστε αναλόγως. Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε σαν Έλληνες να κάνουμε αυτή την στιγμή είναι να μην κάνουμε τίποτα. Κάντε και ας μην βγει, κάντε όμως.

Ο Θεός να μας ευλογεί και να μας φωτίζει όλους να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες δυσκολίες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε.. Αμήν.
Βασίλης Παπαδόπουλος.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ψυχή δεν πεθαίνει μετά το θάνατο : Ταξιδεύει σε άλλο σύμπαν + video....!!!!!

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο επιστήμονας Δρ Robert Lanza, που ψηφίστηκε από τους τους NY Times ως ο 3ος πιο σημαντικός εν ζωή επιστήμονας , δεν έχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιθανό.

Εδώ και καιρό ο Lanza είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα για τις προηγμένες μεθόδους που χρησιμοποιεί και είναι ειδικός στην αναγεννητική ιατρική και επιστημονικός διευθυντής της Advanced Cell Technology Company. Είχε κάνει εκτεταμένες έρευνες στο παρελθόν πάνω στα βλαστικά κύτταρα και πολλά επιτυχημένα πειράματα σχετικά με την κλωνοποίηση απειλούμενων ζωικών ειδών. 

Πριν λίγα χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη Φυσική, την Κβαντομηχανική και την Αστροφυσική. Από αυτό το εκρηκτικό μείγμα επιστημών προέκυψε η νέα θεωρία του Βιοκεντρισμού, που ο καθηγητής επικαλείται από τότε. 

Ο Βιοκεντρισμός διδάσκει ότι η ζωή και η συνείδηση είναι θεμελιώδεις στο σύμπαν. Πιστεύει πως η συνείδηση δημιουργεί το υλικό σύμπαν και όχι κάτι άλλο πέρα από αυτή.

Ο Lanza επικεντρώνει την αιτιολόγηση της θεωρίας του στην ίδια τη δομή του σύμπαντος, τους νόμους της φυσικής και τις δυνάμεις και τις σταθερές που διέπουν το σύμπαν, που φαίνεται να προάγουν και να έχουν τελειοποιηθεί για τη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι η νοημοσύνη υπήρχε πριν την ύλη. 

Ισχυρίζεται επίσης ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι αντικείμενα ή πράγματα, αλλά μάλλον εργαλεία της νόησης των όντων. Ο Lanza υποστηρίζει ότι κουβαλάμε και μεταφέρουμε τον χώρο και το χρόνο γύρω με μας, όπως η χελώνα μεταφέρει το καβούκι της. Αυτό σημαίνει ότι όταν το κέλυφος αποκολληθεί από πάνω μας (ο χώρος και ο χρόνος), εμείς εξακολουθούμε να υπάρχουμε.

Η θεωρία υπονοεί ότι δεν υπάρχει θάνατος της συνείδησης. Υπάρχει μόνο η σκέψη του συνειδησιακού θανάτου, επειδή οι άνθρωποι ταυτίζονται με το υλικό τους σώμα. Πιστεύουν ότι αφού το σώμα πρόκειται να χαθεί, αργά ή γρήγορα, το ίδιο θα γίνει και με τη συνείδησή. 

Εάν το σώμα δημιουργεί τη συνείδηση, τότε η συνείδηση θα εξαφανιστεί μαζί με το θάνατο του σώματος. Αλλά, αν το σώμα λαμβάνει τη συνείδηση με τον ίδιο τρόπο που η καλωδιακή τηλεόραση λαμβάνει τα δορυφορικά σήματα, τότε, φυσικά, η συνείδηση δεν τελειώνει με το θάνατο του υλικού περιβλήματος. Στην πραγματικότητα, η συνείδηση υπάρχει έξω από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. 

Είναι σε θέση να είναι οπουδήποτε: στο ανθρώπινο σώμα και έξω από αυτό. Με άλλα λόγια, είναι μη εντοπισμένη κατά τον ίδιο τρόπο που τα κβαντικά αντικείμενα είναι μη εντοπισμένα.

Ο Lanza πιστεύει, επίσης, ότι υπάρχουν ταυτόχρονα πολλαπλά σύμπαντα. Σε ένα από αυτά, το σώμα μπορεί να είναι νεκρό, ενώ σε κάποιο άλλο να συνεχίζει να υφίσταται απορροφώντας τη συνείδηση, που μεταπήδησε σε αυτό το σύμπαν. 

Αυτό σημαίνει ότι η συνείδηση κάποιου που πεθαίνει ταξιδεύει μέσω ενός τούνελ και καταλήγει όχι στην κόλαση ή στον παράδεισο, αλλά σε έναν παρόμοιο κόσμο με αυτόν που κάποτε κατοικούσε, αλλά αυτή τη φορά ζωντανή. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς και απείρως.

Πολλαπλοί κόσμοι
Αυτή η ελπιδοφόρα, αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θεωρία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, έχει πολλούς αυθόρμητους υποστηρικτές, όχι μόνο ανθρώπους που αναζητούν μια ελπίδα, αλλά και ορισμένους γνωστούς επιστήμονες. 

Είναι οι φυσικοί και οι αστροφυσικοί που συμφωνούν με την ύπαρξη παράλληλων κόσμων και που προτείνουν τις θεωρίες για τα πολλαπλά σύμπαντα. Υπερασπίζονται αυτές τις θεωρίες και πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι που απαγορεύουν την ύπαρξη παράλληλων κόσμων.

Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε παράλληλους κόσμους ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας H.G. Wells, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτούς το 1895 στην ιστορία του «Η πόρτα στον τοίχο». Μετά από 62 χρόνια, η ιδέα αυτή εξελίχθηκε από τον Δρ Hugh Everett στη μεταπτυχιακή του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Princeton. 

Η βασική του διατύπωση είναι ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ο κόσμος χωρίζεται σε αναρίθμητα παρόμοια αντίγραφα, τα οποία την αμέσως επόμενη στιγμή εξελίσσονται διαφορετικά και χωρίζονται με τη σειρά τους σε άλλα. 

Σε ορισμένους από αυτούς τους κόσμους που μπορεί να είστε παρών, μπορεί να διαβάζετε αυτό το άρθρο σε ένα σύμπαν και σε άλλο να βλέπετε τηλεόραση.

Ο κινητήριος μοχλός για αυτές τις εκδοχές είναι οι πράξεις μας, εξήγησε ο Everett. Αναλόγως με τις επιλογές που έχουμε για να κάνουμε κάτι, το σύμπαν χωρίζεται σε όλες αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις.

Στη δεκαετία του 1980, ο Andrei Linde, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Φυσικής του Lebedev, ανέπτυξε τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων. Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. 

Ο Linde εξήγησε : Το Διάστημα αποτελείται από πολλές διαστελλόμενες σφαίρες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν παρόμοιες σφαίρες και ούτω καθεξής έως το άπειρο. Απέχουν μεταξύ τους εντός του σύμπαντος και η κάθε μια δεν γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης, αλλά αποτελούν μέρη του ίδιου φυσικού σύμπαντος.

Το γεγονός ότι το σύμπαν μας δεν είναι μοναδικό υποστηρίζεται από τα δεδομένα που έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck. 

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να συνθέσουν τον πιο ακριβή χάρτη του κοσμικού μικροκυματικού φόντου, που λέγεται επίσης κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, που οφείλεται στο Big Bang και υπάρχει μέχρι σήμερα. Από αυτόν τον χάρτη διαπιστώθηκε επίσης ότι το σύμπαν έχει πολλές σκοτεινές εσοχές που αντιπροσωπεύονται από μερικές τρύπες και εκτεταμένα κενά.

Η θεωρητικός φυσικός Laura Mersini-Houghton του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με τους συνεργάτες της υποστηρίζει πως οι ανωμαλίες του μικροκυματικού κοσμικού υποβάθρου υφίστανται λόγω του γεγονότος ότι το σύμπαν μας επηρεάζεται από άλλα γειτονικά σύμπαντα. Οι τρύπες και τα κενά στον χάρτη είναι άμεσο αποτέλεσμα των επιδράσεων των γειτονικών συμπάντων στο δικό μας.

Ψυχή
Πριν αναπτύξαμε τις θεωρίες που δείχνουν πως υπάρχουν πολλές επιλογές που θα μπορούσε να έχει η ψυχή ώστε να μεταναστεύσει μετά το θάνατο, αλλά μπορούμε να αποδείξουμε την ύπαρξη της ψυχής; 

Υπάρχει κάποια επιστημονική θεωρία που να επικυρώνει μια τέτοια αξίωση; Σύμφωνα με τον Δρ Stuart Hameroff, οι επιθανάτιες εμπειρίες συμβαίνουν όταν οι κβαντικές πληροφορίες, που βρίσκονται στο νευρικό σύστημα, εγκαταλείπουν το σώμα και διαλύονται μέσα στο σύμπαν. 

Σε αντίθεση με την υλιστική προσέγγιση της συνείδησης, ο Δρ Hameroff προσφέρει μια εναλλακτική εξήγηση, που μπορεί ίσως να βασίζεται τόσο στην ορθολογική επιστημονική προσέγγιση, όσο και στην προσωπική διαίσθηση και εμπειρία.

Η Συνείδηση κατοικεί, σύμφωνα με τον Stuart και τον Βρετανό φυσικό Sir Roger Penrose, στους μικροσωληνίσκους των κυττάρων του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι η αρχική τοποθεσία της κβαντικής επεξεργασίας. 

Μετά το θάνατο, η κβαντική πληροφορία απελευθερώνεται από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνείδησή την ακολουθεί. Υποστηρίζουν ότι η αίσθηση της συνείδησής είναι το αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κβαντικής βαρύτητας σε αυτούς τους μικροσωληνίσκους, μια θεωρία που ονομάστηκε ενορχηστρωμένη αντικειμενική μετατροπή (Orch-OR).

Η Συνείδηση ή τουλάχιστον η ανεπεξέργαστη πρώιμη μορφή της θεωρείται πως είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα του σύμπαντος, σύμφωνα με τους παραπάνω επιστήμονες, που υπάρχει από την πρώτη στιγμή του σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Big Bang. 

«Σε ένα τέτοιο σύστημα, η πρωτο-συνειδησιακή εμπειρία είναι μια από τις βασικές ιδιότητες της φυσικής πραγματικότητας προσπελάσιμη από τις κβαντικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Οι ψυχές μας, στην πραγματικότητα, αποτελούνται από το ίδιο υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένο το σύμπαν και μπορεί να υπάρχουν από την αρχή του χρόνου. Οι εγκέφαλοί μας είναι απλώς δέκτες της πρωτο-συνείδησης την οποία ενισχύουν, πράγμα που είναι ενύπαρκτο στη δομή του χωροχρόνου. Έτσι, πράγματι, ένα μέρος της συνείδησής, το άυλο, θα ζήσει μετά το θάνατο του φυσικού σώματος.

Ο Δρ Hameroff δήλωσε στο ντοκιμαντερ Through the Wormhole του Science Channel: «Αν η καρδιά σταματήσει να χτυπά, το αίμα σταματά να ρέει στις φλέβες, έτσι οι μικροσωληνίσκοι χάνουν την κβαντική κατάσταση τους. 

Η κβαντική πληροφορία εντός των μικροσωληνίσκων δεν καταστρέφεται, δεν μπορεί να καταστραφεί, απλώς διανέμεται και διασκορπίζεται στο σύμπαν«. Ο Robert Lanza προσθέτει εδώ ότι όχι μόνο θα υπάρχει στο υφιστάμενο σύμπαν, αλλά ίσως υπάρχει και σε ένα άλλο σύμπαν.

Εάν ο ασθενής αναβιώσει, συνέλθει και η καρδιά του αρχίσει να χτυπά ξανά, αυτή η κβαντική πληροφορία επανέρχεται πίσω στα μικροσωληνίσκους και ο ασθενής περιγράφει την εμπειρία του.

Και προσθέτει: «Αν ο ασθενής δεν αναβιώσει, και πεθάνει, είναι πιθανό αυτή η κβαντική πληροφορία να μπορεί να υπάρξει έξω από το σώμα, ίσως επ ‘αόριστον, ως ψυχή.«
Η σύνδεση της συνείδησης με την κβαντική θεωρία εξηγεί πράγματα όπως τις επιθανάτιες εμπειρίες, την αστρική προβολή, τις εξωσωματικές εμπειρίες, ακόμα και τη μετενσάρκωση χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε σε θρησκευτικές ιδεολογίες. Η ενέργεια της συνειδητότητας μπορεί να ανακυκλώνεται εκ νέου σε διαφορετικά σώματα με κάποιον τρόπο ή να υπάρχει έξω από το φυσικό σώμα σε κάποιο άλλο επίπεδο της πραγματικότητας ή να μεταβαίνει σε ένα άλλο σύμπαν.
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Πως μπορεί κανείς να έλκει το χρήμα....!!!!!!!

Ένα υπέροχο και πολύ ενημερωτικό βίντεο που θα σας κάνει να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας σχετικά με την αφθονία στη ζωή σας.Δείτε το και θα καταλάβετε τους λόγους που δεν έχετε χρήματα....!!!!

Ξέρουν πως δε θα είναι δωρεάν, αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις, αξίζει τον κόπο....!!!!!

            
Ήταν μια φορά ένας κύριος που έκανε ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Όταν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρασε από το αεροδρόμιο έναν οδηγό με τα κάστρα των νησιών. Κάποια είχαν συγκεκριμένες μέρες επισκέψεων και άλλα πολύ αυστηρό ωράριο. Αλλά αυτό που του τράβηξε την προσοχή, ήταν ένα που παρουσιαζόταν με τη φράση «Η επίσκεψη της ζωής σου».

Στις φωτογραφίες τουλάχιστον, φαινόταν ένα κάστρο ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο εντυπωσιακό από τα άλλα, αλλά είχε ιδιαίτερες συστάσεις. 

Ο οδηγός εξηγούσε πως για λόγους που θα γίνονταν κατανοητοί αργότερα, οι επισκέπτες δεν πλήρωναν είσοδο εκ των προτέρων αλλά ήταν απαραίτητο να κλείσουν από πριν ραντεβού δηλαδή ημέρα και ώρα. 

Η διαφορετική αυτή πρόταση του είχε κινήσει την περιέργεια, και το ίδιο απόγευμα ο άνθρωπος τηλεφώνησε από το ξενοδοχείο του και έκλεισε ραντεβού.

Όλα λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο στον κόσμο. Αρκεί να έχει κάποιος ένα σημαντικό ραντεβού κάποια συγκεκριμένη ώρα και ανάγκη να είναι ακριβής, για να μπερδευτούν όλα. 

Η περίπτωση αυτή δεν αποτέλεσε εξαίρεση, και δέκα λεπτά αργότερα από τη συμφωνημένη ώρα, ο τουρίστας έφτασε στο παλάτι. Παρουσιάστηκε σ’ έναν άντρα με καρό φούστα, που τον περίμενε και τον καλωσόρισε.

-«Οι υπόλοιποι μπήκαν ήδη με τον ξεναγό;» ρώτησε αφού πρώτα δεν είδε κανέναν άλλο επισκέπτη.

-«Οι υπόλοιποι;» ανταπέδωσε την ερώτηση ο άντρας. «όχι οι επισκέψεις είναι ατομικές και δεν προσφέρουμε ξεναγούς»

Χωρίς καμιά αναφορά στο ωράριο, του εξήγησε λίγο την ιστορία του κάστρου και του ανέφερε τι να προσέξει ιδιαιτέρως: τις τοιχογραφίες, τις πανοπλίες στη σοφίτα, τον πολεμικό εξοπλισμό στη Βόρεια αίθουσα, τις κατακόμβες κάτω από τη σκάλα και το δωμάτιο βασανιστηρίων στο μπουντρούμι. Αφού είπε αυτά του έδωσε ένα κουτάλι και του ζήτησε να το κρατήσει οριζόντιο, με το κοίλο μέρος προς τα πάνω.

-«Κι αυτό τι;» ρώτησε ο επισκέπτης
-«Εμείς δεν εισπράττουμε την άδεια εισόδου στο κάστρο. Για να κοστολογήσουμε την επίσκεψή σας καταφεύγουμε σε αυτό το σύστημα. Κάθε επισκέπτης κρατάει ένα κουτάλι σαν αυτό, γεμάτο μέχρι πάνω με ψιλή άμμο. Εδώ χωράνε ακριβώς 100 γραμμάρια. Μετά την περιήγηση σας στο κάστρο, ζυγίζουμε την άμμο που έχει μείνει στο κουτάλι και σας χρεώνουμε μια λίβρα για κάθε γραμμάριο που έχετε χάσει. Ένας τρόπος για να βρούμε το κόστος της καθαριότητας» εξήγησε.

-«Κι αν δεν χάσω ούτε ένα γραμμάριο;»

-«Α αγαπητέ μου κύριε, τότε η επίσκεψη σας στο κάστρα θα είναι δωρεάν»

Ο άνθρωπος αν και έκπληκτος, βρήκε την πρόταση διασκεδαστική και, αφού είδε τον οικοδεσπότη να ξεχειλίζει το κουτάλι με άμμο, ξεκίνησε την περιήγησή του. Έχοντας εμπιστοσύνη στις κινήσεις του, ανέβηκε πολύ αργά τις σκάλες με το βλέμμα καρφωμένο στο κουτάλι. 

Όταν έφτασε πάνω, στην αίθουσα με τις πανοπλίες, προτίμησε να μην μπει γιατί σκέφτηκε πως ο αέρας θα έπαιρνε την άμμο κι έτσι αποφάσισε να κατέβει προσεκτικά. Περνώντας από την αίθουσα με τις πολεμικές μηχανές, κάτω από τη σκάλα, συνειδητοποίησε πως για να τις δει καλά, θα έπρεπε να κρατηθεί από τα κάγκελα και να σκύψει πολύ. 

Δεν ήταν επικίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα, αλλά συνεπαγόταν πως θα έχανε κάτι από το περιεχόμενο του κουταλιού, οπότε συμβιβάστηκε να το κοιτάξει από μακριά. Τι ίδιο του συνέβη και με την υπερβολικά απότομη σκάλα που οδηγούσε στα μπουντρούμια. 

Καθώς επέστρεφε από το διάδρομο στο σημείο εκκίνησης, κατευθύνθηκε ικανοποιημένος προς τον άνθρωπο με τη σκωτσέζικη φούστα που τον περίμενε με μια ζυγαριά. Εκεί άδειασε το περιεχόμενο του κουταλιού και περίμενε την ετυμηγορία του άντρα.

-«Εκπληκτικό, χάσατε μόνο μισό γραμμάριο» ανακοίνωσε, «σας συγχαίρω. Όπως εσείς προβλέψατε, αυτή η επίσκεψη δε θα σας στοιχίσει τίποτα»

-«Ευχαριστώ»
-«Ευχαριστηθήκατε την επίσκεψη;» ρώτησε στο τέλος ο οικοδεσπότης.

Ο τουρίστας δίστασε και τελικά αποφάσισε να φανεί ειλικρινής.

-«Η αλήθεια είναι πως όχι και πολύ. Ήμουν τόσο απασχολημένος με το να προσέχω την άμμο, που δεν μπόρεσα να δω αυτό που μου είπατε.»

-«Μα αυτό είναι φριχτό! Κοιτάξτε, θα κάνω μια εξαίρεση. Θα σας ξαναγεμίσω το κουτάλι, γιατί είναι ο κανονισμός, αλλά τώρα ξεχάστε πόσο θα χυθεί: μένουν 12 λεπτά μέχρι να έρθει ο επόμενος επισκέπτης. Να πάτε και να γυρίσετε πριν φτάσει»

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο άνθρωπος πήρε το κουτάλι κι έτρεξε στη σοφίτα. Όταν έφτασε έριξε μια γρήγορη ματιά σε ότι υπήρχε εκεί, και κατέβηκε τρέχοντας στα μπουντρούμια γεμίζοντας τις σκάλες με άμμο. 

Δεν περίσσευε ούτε μια στιγμή γιατί τα λεπτά περνούσαν, και σχεδόν πέταξε προς το πέρασμα κάτω από τη σκάλα, όπου, σκύβοντας για να μπει του έπεσε το κουτάλι και χύθηκε όλο το περιεχόμενό του. Κοίταξε το ρολόι του. Είχαν περάσει έντεκα λεπτά. Ξανά, χωρίς να δει τις πολεμικές μηχανές, έτρεξε μέχρι τον άνθρωπο στην είσοδο, στον οποίο παρέδωσε το άδειο κουτάλι.

-«Αυτή τη φορά χωρίς άμμο λοιπόν, αλλά μην ανησυχείτε, έχουμε κάνει μια συμφωνία. Πώς ήταν; Ευχαριστηθήκατε την επίσκεψη;»

Ξανά ο επισκέπτης δίστασε μερικές στιγμές.
-«Η αλήθεια είναι πως όχι» ομολόγησε στο τέλος. «Ήμουν τόσο απασχολημένος να γυρίσω πριν φτάσει ο επόμενος, που έχασα όλη την άμμο, αλλά και πάλι δεν το ευχαριστήθηκα καθόλου.»

Ο άνθρωπος με την πίπα άναψε την πίπα του και του είπε:
-«Υπάρχουν κάποιοι που περπατούν στο κάστρο της ζωής τους προσπαθώντας να μην τους κοστίσει τίποτα, και δεν μπορούν να το ευχαριστηθούν. 

Υπάρχουν άλλοι που βιάζονται τόσο να φτάσουν νωρίς, που χάνουν τα πάντα χωρίς και αυτοί να ευχαριστηθούν τίποτα. Κάποιοι λίγοι μαθαίνουν αυτό το μάθημα και παίρνουν τον χρόνο τους για κάθε διαδρομή. Ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν την κάθε γωνιά, το κάθε βήμα. Ξέρουν πως δε θα είναι δωρεάν, αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις, αξίζει τον κόπο.
“ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ”
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ
Εικόνα: Kimono (2016) φωτογραφία της Kristina Varaksina (http://blog.kristinavaraksina.com/post/132174169831/finally-is-out-my-work-for-iimuahii-iimuahii)

Κόψτε το λεμόνι στα 4 και ρίξτε αλάτι… Αυτό το κόλπο θα αλλάξει τη ζωή σας...!!!!

Εκτός από τρόφιμο, το λεμόνι μπορεί να σκοτώσει τους ιούς και τα βακτήρια. Επίσης το άρωμά του μας ηρεμεί και μας χαρίζει ένα αίσθημα ευεξίας, ενώ τα αιθέρια έλαια της φλούδας του καθαρίζουν και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα στο χώρο μας.

Τα λεμόνια μας βοηθούν να αναπνέουμε ευκολότερα και βελτιώνουν την σκέψη και τον ύπνο μας. Επιπλέον,αλκαλοποιούν το σώμα μας κρατούν τη χημεία του οργανισμού σε ισορροπία.

Σε κάθε ρόφημα αποτοξίνωσης που προτείνουμε σε προηγούμενα άρθρα μας χρησιμοποιούμε λεμόνι ώστε να καθαρίσει το συκώτι, να καταπολεμήσει την φλεγμονή, να ρυθμίσει την πίεση του αίματος και να μειώσει τηχοληστερόλη. 

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που βρίσκονται στο λεμόνι επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, ανακουφίζουν τον πόνο και τονώνουν τον μεταβολισμό. Το φρούτο αυτό κάνει καλό στα μαλλιά και το δέρμα, ενώ έχει και στυπτικές ιδιότητες (1).

Εδώ αναφέρουμε μερικές χρήσεις για τα λεμόνια, που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ακόμα.

Αλατισμένο Λεμόνι για Αποσμητικό Κουζίνας
Το άρωμα του λεμονιού διαφέρει από τα συνηθισμένα του εμπορίου. Το αιθέριο έλαιό του περιέχει τη χημική ένωσηλεμονίνη, που έχει αντιοξειδωτική δράση. Η εισπνοή λεμονίνης έχει βρεθεί πως προλαμβάνει τα συμπτώματα του άσθματος, πιθανώς μέσω δραστικής απομάκρυνσης του όζοντος (2). 

Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού, το οποίο του δίνει αυτό το έντομο άρωμα , έχει βρεθεί πως σκοτώνει το βακτήριο E.coli, ένα επιβλαβές βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στην κουζίνα (3).

Κόψτε σταυρωτά ένα ολόκληρο λεμόνι στα τέσσερα με βαθιές τομές που διαπερνούν το φλοιό και φτάνουν στον πολτό, αλλά όχι μέχρι τέρμα. Ρίξτε στην εκτεθειμένη σάρκα του λεμονιού κοινό θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων και τοποθετήστε το στην κουζίνα σας σε κεντρικό σημείο.

Το αλατισμένο λεμόνι θα απορροφήσει τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές, ενώ θα σκοτώσει τους ιούς και τα βακτήρια του αέρα. Το φρέσκο και έντονο άρωμα του λεμονιού χρησιμοποιείται συχνά σε πολλά εμπορικά προϊόντα, επειδή αρέσει σε πολλούς ανθρώπους και τους χαρίζει ένα αίσθημα ευεξίας.

Φτιάξτε Φυσικό Απολυμαντικό με Χυμό Λεμονιού για την Κουζίνα
Χρησιμοποιήστε το χυμό λεμονιού ως απολυμαντικό στην κουζίνα, το μπάνιο, τους χώρους που παίζουν τα παιδιά και αλλού. Επειδή είναι τρόφιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την απολύμανση άλλων τροφίμων.

Μια μελέτη της Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχετικά με τα φυσικά απολυμαντικά διαπίστωσε ότι το κιτρικό οξύ του χυμού λεμονιού σκοτώνει αποτελεσματικά τα κοινά μικρόβια του σπιτιού, ειδικά όταν μένει στις επιφάνειες για τουλάχιστον 30 λεπτά (4). 

Ο χυμός λεμονιού σκοτώνει επίσης τον ιό της χολέρας και μπορεί με ασφάλεια να απολυμάνει το νερό (αν το νερό δεν έχει δυνητικά υψηλό επίπεδο pH) (5).

Για να το χρησιμοποιήσετε ως απολυμαντικό στην κουζίνα, αναμείξτε το χυμό 3 λεμονιών με δύο κουταλιές της σούπας σαπουνιού Μασαλλίας (από ελαιόλαδο) και μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε ένα μπουκάλι του ενός λίτρου. Γεμίστε το με νερό και ανακινήστε καλά για να αναμειχθούν τα συστατικά. Χρησιμοποιήστε το όπου επιθυμείτε για να σκοτώσει τα μικρόβια και να κρατήσει την κουζίνα σας καθαρή.
Σωματικοί πόνοι και η μεταφυσική τους σημασία...!!!!

Τα πάντα στο σωματικό επίπεδο είναι μια εκδήλωση από κάτι στο μεταφυσικό επίπεδο. Όταν μιλάμε για αφθονία, αυτό για το οποίο μιλάμε πραγματικά είναι μια αφθονία της συναισθηματικής, διανοητικής και πνευματικής ενέργειας. Ξεχειλίζουμε από τέτοιες ενέργειες και είναι αυτή η πλημμύρα που εκδηλώνεται στο σωματικό επίπεδο.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που είναι εμφανή στο σωματικό επίπεδο, μας οδηγούν στο να αναρωτιόμαστε βασικά, πιο βαθιά μέσα μας, ως ενεργητικά και πνευματικά όντα.

Έχουμε την τάση να μην ανησυχούμε τόσο πολύ για αυτού του είδους τα πράγματα όταν το σώμα μας λειτουργεί καλά, όταν δεν νιώθουμε πόνο, ή όταν δεν δοκιμαζόμαστε από κάποια χρόνια ασθένεια. 

Αλλά όταν το σώμα μας νιώθει πόνο ή αποκτάει κάποια αναπηρία από ασθένεια ή ατύχημα, έχουμε την τάση να αρχίζουμε να ψάχνουμε για απαντήσεις. Θέλουμε να ξέρουμε γιατί. Ή ίσως δεν θέλουμε καν να ξέρουμε γιατί θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι χαλασμένο.

Ρεαλιστικά μιλώντας, όταν το σώμα μας αρνείται να κάνει αυτό που θέλουμε να κάνει, τότε μεταφυσικά δεν είναι χαλασμένο. Κάνει τη δουλειά του. Μία από τις λειτουργίες του είναι να μεταφέρει μηνύματα από τα υψηλότερα ενεργειακά επίπεδα σε εμάς. Τότε είναι επιλογή μας και απόφασή μας να αντιληφθούμε αυτά τα μηνύματα και να αναλάβουμε δράση.

Η Δυτική ιατρική παίρνει τη θέση ότι νιώθουμε πόνο επειδή μπορούμε. Οι Δυτικές προσεγγίσεις στον πόνο, ως κύριο σύμπτωμα κάθε ασθένειας, περιορίζονται στα φάρμακα και την χειρουργική. 

Η θεραπεία αποτελείται από μουδιασμένους υποδοχείς πόνου ή υποδοχείς πόνου στο σώμα που έχουν παρακαμφθεί, ή την αποκοπή του οργάνου που έχει προσβληθεί. Παρόλο που αυτή η προσέγγιση έχει τη θέση της σε οξείες καταστάσεις, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας προσωρινός και συχνά επιβλαβής τρόπος για να προσεγγίσουμε τον πόνο ή άλλες δυσαρμονίες που νιώθουμε στα σώματά μας. 

Πιο συχνά, η δυτική ιατρική έχει λίγα να προσφέρει στους περισσότερους από εμάς και παραδόξως μας κάνει να περιμένουμε μέχρι τα συμπτώματά μας γίνουν ανυπόφορα οξεία πριν καν αναγνωρίσουμε μια δυσαρμονία.

Η τάση σήμερα, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους ηθικής και ανθρώπινης εξέλιξης, είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους ζωές. Αυτή είναι η προσέγγιση της αρχαίας σοφίας. 

Χρησιμοποιούμε τα σώματά μας για να επικοινωνήσουμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Χρησιμοποιούμε τα σώματά μας για να απαντήσουμε συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά ερωτήματα. Παρόλο που έχουμε την τάση να κρίνουμε αρνητικά ένα άρρωστο σώμα, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κάτι λάθος ή σωστό σχετικά με αυτό.

Οι αρχαίοι Ταοϊστές που διετύπωσαν θεωρίες για το καλό και το κακό, το λάθος και σωστό, το γιν και γιανγκ, είχαν απλά διαφορετική οπτική, που και εμείς υιοθετούμε κατά καιρούς. Δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο νόημα στο να κρίνουμε τον ένα καλό και τον άλλο κακό ή να κρίνουμε τον ένα καλό και τον άλλο διαβολικό. Αυτά είναι απλά συμπτώματα του να είναι κανείς άνθρωπος.

Ωστόσο, υπάρχει αυτό που ονομάζουμε «είμαι καλά» και αυτό που ονομάζουμε «είμαι άρρωστος». Όταν αρρωσταίνουμε τείνουμε να θέλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

Θεραπευτές
Ένας θεραπευτής εκπαιδεύεται στην παρατήρηση και ερμηνεία των σημαδιών και συμπτωμάτων και στις μεθόδους αντιμετώπισή τους.

Η ολιστική θεραπεία του ατόμου συμβαίνει σε διάφορα ενεργειακά επίπεδα. Αυτά είναι τα σωματικά, τα συναισθηματικά, τα διανοητικά και τα πνευματικά επίπεδα. 

Για εκείνους που είναι σε αυτό το δρόμο, υπάρχουν πολλά περισσότερα επίπεδα και υποεπίπεδα που αναγνωρίζονται σε διάφορες πολιτισμικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές παραδόσεις. Αλλά για τον σκοπό μας μπορούμε να δούμε ξεχωριστά αυτούς τους τέσσερις ευρείς τομείς ως ξεκίνημα τουλάχιστον της διαδικασίας της θεραπείας.

Η θεραπεία παρεμπιπτόντως συμβαίνει όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε οικογενειακό, σε επίπεδο κοινότητας και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν κάποιος θεραπεύει με επίγνωση όπως λένε οι Βουδιστές, αυτές οι άλλες πλευρές της θεραπείας μπορούν να γίνουν εμφανείς.

Υπάρχουν θεραπευτές σήμερα που λειτουργούν σε όλα αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κάποιος είναι μέσα στο σώμα ξεχωριστά. Με αυτό στο μυαλό, η ακόλουθη είναι μια λίστα σωματικών συμπτωμάτων με τις μεταφυσικές τους δυσαρμονίες που μπορούν να αντανακλούν.

Η Louise Hay στο βιβλίο της «Μεταμορφώστε τη ζωή σας», έχει κάνει ενδιαφέρουσα δουλειά σε αυτό τον τομέα. Χρησιμοποιώ περιστασιακά το βιβλίο της στη δουλειά που κάνω με το Reiki.

Παρακαλώ έχετε υπόψιν σας ότι αυτές είναι απλά γενικές παρατηρήσεις, που ελπίζω να σας εξυπηρετήσουν να φωτίσετε περιοχές τις οποίες μπορείτε να δείτε πιο προσεκτικά μέσα σας ή με τη βοήθεια ενός θεραπευτή. 

Είστε οι μόνοι που ξέρετε τον εαυτό σας καλύτερα. Καθώς προχωράτε με αυτές τις παρατηρήσεις, προσπαθήστε να επεκτείνετε την επίγνωσή σας πέρα από την ίδια σας τη ζωή για να δείτε επίσης πώς αυτές οι δυσαρμονίες αντανακλώνται στην οικογένειά σας, στην κοινότητά σας, στην χώρα σας και στον κόσμο. 

Τέλος, είναι επιλογή μας να θεραπεύσουμε ή να μην θεραπεύσουμε και είναι η δικιά μας έμφυτη θεραπευτική ικανότητα που ενεργοποιείται.
Κεφάλι

Πονοκέφαλοι : Ο πόνος πάντα υποδηλώνει κάποιο διαχωρισμό κάποιου είδους από κάτι. Συνήθως λέμε διαχωρισμός από αυτό που είναι η Αλήθεια. Όσο πιο μεγάλος είναι ο πόνος, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό το κάτι. Ανάλογα με το ποιο μέρος του κεφαλιού πλήττεται, το νόημα αλλάζει. Η Louise Hay υποδηλώνει ότι οι πονοκέφαλοι είναι μια ένδειξη ακύρωσης του Εαυτού από τον Φόβο. 

Στην Κινέζικη Ιατρική υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη πονοκεφάλων σύμφωνα με το χαρακτηριστικό του πόνου και το μέρος του κεφαλιού.

Κορυφή : Η κορυφή του κεφαλιού συσχετίζεται με την επικοινωνία μας με το Σύμπαν ή το Θεό. Ο πόνος εδώ συνδέεται με το διαχωρισμό από αυτή την ανώτερη δύναμη. Συνδέεται επίσης με τα νεφρά και το συναίσθημα είναι ο Φόβος. Και οι δύο δίαυλοι της χοληδόχου κύστης και της ουροδόχου κύστης, διασχίζουν την κορυφή του κεφαλιού. 

Η χοληδόχος κύστη συνδέεται με το Θάρρος και η ουροδόχος μέσω της συχέτισής της με τα νεφρά συνδέεται με το Φόβο. Το σημείο Du 20 (Baihui) που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να «ηρεμήσει το πνεύμα» στην Κινεζική Ιατρική.

Μέτωπο : Το μέτωπο συσχετίζεται με το τρίτο μάτι και στη Θεωρία των Τσάκρα και στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Το τρίτο μάτι σχετίζεται με την ενδοσκόπηση και τη φώτιση της εσωτερικής μας ύπαρξης. Ο πόνος εδώ συνδέεται με τον διαχωρισμό από την εσώτερη ύπαρξή μας. 

Στην Κινεζική Ιατρική, το Yintang που βρίσκεται στα μισά των εσωτερικών τελειωμάτων των φρυδιών, το Du 23 (Shangxing) και Du 24 ( Shenting) που βρίσκονται στη γραμμή των μαλλιών κατευθείαν πάνω από τα Yintang και Du 20 (Baihui) που βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού, όλα έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν το πνεύμα. 

Το Yintang συσχετίζεται με τα μάτια. Όχι μόνο τα μάτια που κοιτούν προς τα έξω αλλά και αυτά που κοιτούν προς τα μέσα, και συνδέεται με κάποιες συναισθηματικές διαταραχές.

Κρόταφοι : Τα πλαϊνά του κεφαλιού σχετίζονται με το θάρρος και ιδιαίτερα το θάρρος να αντιμετωπίσετε τον κόσμο. Οι ημικρανίες που συνήθως τοποθετούνται στα μπροστινά τεταρτημόρια, αριστερό ή δεξί, υποδηλώνει ένα διαχωρισμό από τον κόσμο σας. 

Η συμμετοχή των ματιών στις ημικρανίες υποδηλώνουν όχι μόνο μια απροθυμία να δείτε έξω αλλά και να δείτε μέσα σας. Οι πιο πολλοί πάσχοντες από ημικρανίες δηλώνουν ότι όχι μόνο έχουν πόνους πίσω από το μάτι, αλλά επίσης είναι πολύ ευαίσθητοι στο φως. 

Στην Κινεζική Ιατρική κάποιοι Μεσημβρινοί περνάνε μέσα από αυτή την περιοχή. Το Κανάλι της Χοληδόχου σχετίζεται με το θάρρος. Το Κανάλι του San Jiao εμπλέκεται στη διαδικασία του νερού (ελιξίριο της ζωής) και το κανάλι του Λεπτού Εντέρου εμπλέκεται στη λήψη τροφής από τον κόσμο. Το κανάλι του San Jiao και του λεπτού εντέρου συνδέονται με την καρδιά, που το συναίσθημά της είναι η Χαρά και είναι εκεί που βρίσκεται ο Νους. 

Η απουσία Χαράς εκδηλώνεται έντονα με πόνο σε αυτό το σημείο. Υπάρχει επίσης ο Θυμός που υποδηλώνεται από τη σχέση του καναλιού της χοληδόχου με το Συκώτι.

Ινιακός λοβός : Το πίσω μέρος του κεφαλιού αντιπροσωπεύει το παρελθόν σας. Μερικοί λένε επίσης ότι αυτή είναι μια περιοχή πνευματικότητας. Ο πόνος εδώ αντιπροσωπεύει κάτι στο παρελθόν σας που δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει ασυγχώρητο. 

Το πίσω μέρος του κεφαλιού διατρέχεται από τα κανάλια της ουροδόχου και χοληδόχου και υποδηλώνει θυμό που έχει γεννηθεί από το φόβο. Το πίσω μέρος του κεφαλιού θεωρείται η έδρα των πνευματικών εμπειριών. Ο μόνος τρόπος για να τις δούμε είναι μέσω της εσωτερικής όρασης. Ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού αντιπροσωπεύει μια απροθυμία να ψάξουμε βαθιά μέσα μας για την πηγή του Φωτός και της Αλήθειας.

Πλάτη

Σπονδυλική στήλη : Η σπονδυλική στήλη αντιπροσωπεύει την στήριξη που πιστεύετε ότι έχετε στη ζωή και την εναρμόνισή σας με αυτές τις υποστηρικτικές δυνάμεις. Η κυρτή σπονδυλική στήλη ή Σκολίωση, αντιπροσωπεύει μια κακή ευθυγράμμιση με η ζωή. Οι σπασμοί αντιπροσωπεύουν μια απροθυμία να αποδεχτούμε την στήριξη που υπάρχει εκεί.

Ώμοι : Οι ώμοι αντιπροσωπεύουν τα βάρη και τις ευθύνες. Ο παγωμένος ώμος για παράδειγμα αντιπροσωπεύει μια απόλυτη απροθυμία να σηκώσουμε τις ευθύνες μας στη ζωή, ειδικότερα της δικής μας ζωής. Ο πόνος και η δυσλειτουργία διαφόρων βαθμών αντιπροσωπεύουν τους διαφορετικούς βαθμούς της απροθυμίας μας να είμαστε υπεύθυνοι. 

Το να κινούμαστε μπροστά στη ζωή καμιά φορά , απαιτεί να δουλεύουμε σκληρά ώστε να ξεπερνάμε την απραξία. Το κανάλι της χοληδόχου διασχίζει τους ώμους και υποδεικνύει το θάρρος ( ή την απουσία του)

Η πλάτη στην Κινεζική Ιατρική θεωρείται ότι είναι η πλευρά του Γιανγκ. Η δραστήρια, επιθετική, φωτισμένη πλευρά. Η πλάτη αντιπροσωπεύει επίσης αυτά που είναι πίσω μας. Πολύ συχνά δε βλέπουμε καθαρά αυτά που είναι πίσω μας. 

Τα προβλήματα της πλάτης γενικά αντιπροσωπεύουν μια διαμάχη ανάμεσα στην επιθυμία να προχωρήσουμε μπροστά και την αδράνεια ενός παρελθόντος που δεν έχουμε συγχωρέσει και μας κρατάει πίσω. Αυτή η ένταση πολύ συχνά μας διαχωρίζει και από τα δύο, και ο πόνος είναι το αποτέλεσμα. Η Louse Hay υποστηρίζει ότι η πλάτη γενικά αντιπροσωπεύει την στήριξη.

Θωρακική μοίρα : Η θωρακική μοίρα είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον ώμο και την οσφυϊκή χώρα (μέση). Μπορεί να είναι ένας αδύναμος σύνδεσμος. Καθώς σφίγγουμε τους ώμους μας και γινόμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της ζωής, και έχουμε συγκεντρώσει γύρω μας την οικονομική και συναισθηματική στήριξη που χρειαζόμαστε, κάτι τρυπώνει και μας μαχαιρώνει στην πλάτη. 

Αυτό είναι ένα τυφλό σημείο. Όχι μόνο δε μπορούμε να το δούμε, αλλά είναι και πολύ δύσκολο να το φτάσουμε. Ο αδύναμος σύνδεσμος καταρρέει. Είναι ο σαμποτέρ που μας βγάζει εκτός δρόμου. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα σημεία τόνωσης (ονομάζονται σημεία Shu), για το συκώτι, το στομάχι και την σπλήνα. 

Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την μετατροπή και μεταφορά του Τσι και τις τρεις ροές του Τσι στο σώμα. Τα εμπόδια εδώ επηρεάζουν όλο το σώμα και μπορούν να σας ακινητοποιήσουν. Η σπλήνα αντιπροσωπεύει τις έγνοιες ή την υπερβολική σκέψη και το συκώτι αντιπροσωπεύει το Θυμό ή τα βασικά αισθήματα. 

Και τα δύο αυτά μπορούν να σαμποτάρουν ακόμα και τα καλύτερα σχέδια. Η Louse Hay υποδηλώνει ότι η θωρακική μοίρα αντιπροσωπεύει την Ενοχή και το κόλλημα στο παρελθόν.

Οσφυϊκή χώρα : Η οσφυϊκή χώρα αντιπροσωπεύει την στήριξη. Οικονομική στήριξη, συναισθηματική στήριξη οικογένειας και φίλων και στήριξη του Θεού ή του Σύμπαντος. Τα νεφρά βρίσκονται σε αυτή την περιοχή και η δυσλειτουργία των νεφρών έχει ως αποτέλεσμα τον φόβο, την τρομοκράτηση και τις φοβίες. 

Μια οσφυϊκή χώρα που πονάει μπορεί να υποδηλώνει ότι έχουμε αναλάβει περισσότερα από αυτά που πιστεύαμε πως μπορούμε να χειριστούμε. Αυτή είναι μια δυσλειτουργία, μόνο αν δεν είναι η Αλήθεια. Αν πράγματι έχουμε σηκώσει πολλά περισσότερα από όσα αντέχουμε αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί με ένα σωματικό τραύμα στην πλάτη και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαφρώσουμε το φορτίο. 

Ο χρόνιος πόνος στην οσφυϊκή χώρα (μέση) αν και δεν σχετίζεται με κανένα τραύμα είναι αυτός με μεταφυσική εφαρμογή και αυτός που σχετίζεται με την εξάντληση του νεφρού. Τα νεφρά θεωρείται ότι έχουν βασική λειτουργία που σχετίζεται με άλλα όργανα από τη στιγμή που εκεί συγκεντρώνεται η Yuan Τσι ή η Πρωταρχική Ουσία. 

Η Yuan Τσι είναι επίσης γνωστή ως Πρωταρχική Τσι ή Εγγενής Τσι. Είναι το Τσι με το οποίο γεννηθήκατε και καθορίζει την σχετική δύναμη στον κόσμο. Θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να ενδυναμώσουμε ένα ήδη αδύναμο Yuan Τσι, όμως μπορεί να συμβεί. 

Ο πόνος της μέσης συχνά ελαττώνεται με την ενδυνάμωση των νεφρών. Εν τάχει, ο πόνος στη μέση γενικά αναφέρεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Σύμπαν για να μας προστατεύει και να μας στηρίζει. Η Louise Hay λέει ότι ο φόβος των χρημάτων υποδεικνύεται.

Κόκκυγας : Ο κόκκυγας είναι η έδρα της αυτό-λύπησης. Υπάρχει ένας φόβος να ζητήσουμε βοήθεια. Κάποιος προτιμάει να καθίσει και να λυπάται τον εαυτό του παρά να πάρει τα πόδια του και να κάνει κάτι.

Πόδια

Γοφοί : Οι γοφοί αντιπροσωπεύουν αποφάσεις στη ζωή, ιδιαίτερα αποφάσεις σχετικά με το να προχωράμε μπροστά. Ο πόνος στους γοφούς είναι ένα σημάδι ότι έχουμε «κολλήσει», ότι είμαστε ανήμποροι να πάρουμε μια απόφαση ή να δούμε καθαρά τι χρειάζεται να γίνει μετά. 

Η διαδικασία του περπατήματος απαιτεί να σπρώχνουμε μπροστά τον γοφό και έπειτα το πόδι ακολουθεί. Αυτό είναι στην πραγματικότητα, μια πράξη πίστης στο παρελθόν μας, μιας και κυριολεκτικά ξεκινάμε μια πτώση προς το έδαφος και εμπιστευόμαστε ότι τα πόδια μας θα μας σώσουν. 

Το κανάλι της χοληδόχου διασχίζει τον γοφό που πάλι αντιπροσωπεύει το θάρρος και την σιγουριά ότι θα κινηθούμε μπροστά. Η Louise Hay λέει ότι τα προβλήματα στους γοφούς αντιπροσωπεύουν τον φόβο να προχωρήσουμε μπροστά με σημαντικές αποφάσεις. 

Οι γοφοί αντιπροσωπεύουν την ιδέα ότι το επόμενο βήμα στη ζωή σας είναι σημαντικό. Ο πόνος ή η ενόχληση σας συμβουλεύουν να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε, να κοιτάξετε τριγύρω, να αγοράσετε ένα χάρτη ή να ρωτήσετε κάποιο για οδηγίες.

Μηροί : Οι μηροί είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στους γοφούς και τις αποφάσεις και ανάμεσα στα γόνατα και την υπερηφάνεια. Πολύ συχνά, όταν έχουμε πάρει μια απόφαση και κάνουμε το επόμενο βήμα, η υπερηφάνεια μπαίνει στο δρόμο μας: «Και αν φαίνομαι χαζός; Και αν δεν είναι σωστό; Και αν δεν λειτουργήσει;» 

Τα γόνατά μας κλειδώνουν ή αρχίζουν να τρέμουν και αποτρεπόμαστε από το να προχωρήσουμε μπροστά. Ο πόνος που αρχίζει στους γοφούς και σκοτώνει τον μηρό, είναι ο διαχωρισμός από την επιθυμία μας και την απόφασή μας να κινηθούμε μπροστά και ο φόβος της πτώσης μας εξαντλεί απόλυτα. Η Louse Hay λέει ότι τα προβλήματα των μηρών αντιπροσωπεύουν την ενθύμηση των παιδικών τραυμάτων.

Γόνατα : Τα γόνατα αντιπροσωπεύουν την περηφάνεια. Στην πνευματική άσκηση συστήνεται κάποιος να πέφτει πριν να μπορεί να ανέλθει όπως έκανε και ο Ιησούς μπροστά στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, πριν αναλάβει το θρησκευτικό του έργο. Η περηφάνεια ή το Εγώ μας αποτρέπει από να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού ή του Σύμπαντος. 

Στην πράξη, κάθε φορά που προχωράμε στη ζωή μας ή πλησιάζουμε την αλλαγή, πλησιάζουμε το άγνωστο. Μπορεί να νιώθουμε ευάλωτοι ή αβέβαιοι. Μπορεί να στεκόμαστε ακίνητοι αντιστεκόμενοι στους ανέμους της αλλαγής. 

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι τα άκαμπτα, ευαίσθητα γόνατα είναι ένα σύμπτωμα της νεφρικής ανεπάρκειας, της οποίας το συναίσθημα είναι ο φόβος. Αντί να παραδεχτούμε το φόβο μας, του αντιστεκόμαστε μέχρι να μας κυριέψει. 

Παρόλο που τα γόνατα αντιπροσωπεύουν την περηφάνεια και λέγεται ότι «η περηφάνεια προηγείται της πτώσης», τα γόνατα αντιπροσωπεύουν επίσης και την ταπεινότητα που είναι η σοφία να υποκύπτουμε στην αλλαγή.

Εν συντομία, τα προβλήματα στα γόνατα μπορεί να δείχνουν ότι έχουμε κολλήσει στο Εγώ μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για να λυγίσουμε τα γόνατά μας. Και η Louise Hay λέει επίσης ότι τα γόνατα αντιπροσωπεύουν την περηφάνεια και το Εγώ.

Καλάμια : Τα καλάμια αντιπροσωπεύουν ακόμα μια αδύναμη σύνδεση. Παρόλο που τα καλάμια είναι κυρίως κόκαλο, το σκληρότερο υλικό στο σώμα, τα καλάμια είναι στην πραγματικότητα αρκετά ευαίσθητα και εύθραυστα. Ένα ελαφρύ χτύπημα στα καλάμια δεν είναι μόνο οδυνηρό, αλλά αποδυναμώνει και ολόκληρο το σώμα. 

Όταν έχουμε προγραμματίσει να κινηθούμε προς τα μπροστά, να κάνουμε το επόμενο βήμα προς τον στόχο που έχουμε θέσει και είμαστε στη διαδικασία της απόκτησής του, κάτι εμφανίζεται και μας κάνει να κατρακυλήσουμε. 

Είναι κάτι στο οποίο σκοντάφτουμε επειδή δεν το βλέπουμε παρόλο που είναι ακριβώς μπροστά μας. Πολύ συχνά αυτό στο οποίο σκοντάφτουμε είναι κάτι, την απώλεια του οποίου δεν έχουμε θρηνήσει κατάλληλα. Το να προχωράμε μπροστά πάντα σημαίνει ότι αφήνουμε κάτι πίσω. 

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι τα τρία κανάλια Γιν του ποδιού, όλα πηγαινοέρχονται στη σπλήνα, αναπαριστάνοντας έτσι μια συγκέντρωση ανησυχιών, θυμού και φόβου. Το να κινούμαστε μπροστά, συχνά σημαδεύεται από ένα σωρό συναισθηματικών ανταποκρίσεων που πρέπει να τακτοποιηθούν ιδιαίτερα αν αντιστεκόμαστε σε αυτές. Η Louise Hay λέει ότι τα προβλήματα είναι ο φόβος για το μέλλον. Ότι δε θέλουμε να κινηθούμε μπροστά.

Αστράγαλοι : Οι αστράγαλοι αντιπροσωπεύουν την προσαρμοστικότητα, που είναι σημαντική όταν κάποιος προχωράει μέσα από τις στροφές που συναντάει στη ζωή του. Οι μαγκωμένοι αγκώνες που πονάνε, σημαίνουν ότι η αλλαγή είναι δύσκολη για εσάς. 

Ίσως είστε κάποιος που αρνείται να αλλάξει τα πλάνα του ή τις ιδέες του και αντιστέκεται στο να προχωρήσει μπροστά. Όσο πιο πολύ η ζωή σας αναγκάζει να αλλάξετε, τόσο πιο πολύ πεισμώνετε. Ένας σπασμένος αγκώνας είναι μια καλή ένδειξη για να παρουσιάσετε κάποια προσαρμοστικότητα στη ζωή σας. Η Louise Hay λέει ότι οι αγώνες αντιπροσωπεύουν την κινητικότητα και την κατεύθυνση.

Πόδια : Τα πόδια μας αντιπροσωπεύουν την σύνδεσή μας με την Μητέρα Γη. Πληγωμένα, πρησμένα, μουδιασμένα πόδια και πόδια που πονάνε, αντιπροσωπεύουν την κατάσταση της σχέσης μας με την Μητέρα μας. Την Μητέρα Γη και τις βασικές μας ενέργειες. 

Τα πόδια μας μας κάνουν να προχωράμε στη ζωή μας και είναι εκείνα που έρχονται σε επαφή με το έδαφος και μπορούν να σταματήσουν κάθε κίνηση προς τα μπροστά ή τουλάχιστον να την κάνουν πολύ δύσκολη. 

Στη σύγχρονη κοινωνία με την άσφαλτο, το τσιμέντο και τα ψηλά κτίρια , χάνουμε την επαφή με την Γη και τις ενέργειές της. Αυτό μπορεί να αντανακλάται και στη σχέση μας με το άτομο που μας έφερε στη ζωή. Ο διαχωρισμός μπορεί να προκαλέσει αληθινό πόνο.

Όλα τα κανάλια Γιν και Γιανγκ των ποδιών, συναντώνται και ρέουν το ένα μέσα στο άλλο στα δάχτυλα του ποδιού. Αυτή είναι μια περιοχή υψηλής ενέργειας και δυνατής επίδρασης στο σώμα. 

Αυτή είναι μια περιοχή όπου περνάνε ισχυρές ενέργειες και έτσι η επαφή μας με τη μητέρα μας, την μάνα γη και τις βασικές μας ενέργειες είναι πάνα αμφιλεγόμενη. Θέλουμε να τραβηχτούμε πιο κοντά σε αυτή την αγάπη αλλά την ίδια στιγμή απομακρυνόμαστε από τη διαδρομή μας.

Από όσο ξέρω, τα πόδια συχνά μαζεύουν τοξικές ενέργειες . Αυτές συνήθως είναι θέματα που ανάγονται κυρίως στην παιδική ηλικία. Λείπουν τα εργαλεία για να απελευθερωθεί η θλίψη και η κακία που αποθηκεύει το σώμα. 

Σταδιακά ολοένα και περισσότερες τοξικές ενέργειες αποθηκεύονται εδώ και γεμίζουν το δοχείο. Σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρο το πόδι μπορεί να εμπλακεί και το περίσσευμα αρχίζει να πηγαίνει πίσω στο σύστημα. 

Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμούς, διαταραχές αίματος, ακόμα και θάνατο, καθώς το σώμα παλεύει να προστατέψει την καρδιά. Μεταφυσικά, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεστε είναι επώδυνος. 

Το κλειδί εδώ είναι να προχωρήσετε. Σταματήστε να κολλάτε στο παρελθόν και απελευθερώστε η μεταμορφώστε οτιδήποτε σας κρατάει συναισθηματικά αδρανείς. Η Louise Hay λέει ότι τα πόδια αντιπροσωπεύουν την κατανόηση του εαυτού μας, της ζωής, των άλλων και τα δάχτυλα αντιπροσωπεύουν τις μικρές λεπτομέρειες του μέλλοντος.

Λαιμός : Ο λαιμός αντιπροσωπεύει τη θέλησή μας και την ικανότητά μας να επικοινωνούμε και με άλλους και με τον εαυτό μας. Οι ευαίσθητοι λαιμοί, τα εξογκώματα στο λαιμό και οι όγκοι, όλα αντιπροσωπεύουν δυσκολίες στο να πούμε αυτό που θέλουμε να πούμε. 

Εξογκώματα και όγκοι είναι οι ηθελημένες μας προσπάθειες να εμποδίσουμε την ελεύθερη έκφραση του συναισθήματος και της ταυτότητάς μας. Ο λαιμός είναι άλλος ένας από αυτούς τους αδύναμους συνδέσμους που μπορούν να σας παρασύρουν ή να σας σαμποτάρουν από την πορεία σας. 

Ο λαιμός είναι το κανάλι μεταξύ του κεφαλιού και της καρδιάς. Στην Κινεζική Ιατρική λέγεται ότι η καρδιά φιλοξενεί το Νου, ιδιαίτερα στη σύνδεσή του με το αίσθημα της χαράς και την έκφραση της αγάπης για τον εαυτό μας και τους άλλους. 

Όλα τα συναισθήματα έχουν σχεδιαστεί για να εκφράζονται, και τα αρνητικά και τα θετικά. Η Louise Hay αποκαλεί τον λαιμό μια λεωφόρο έκφρασης και ένα κανάλι δημιουργικότητας. Τα προβλήματα στο λαιμό υποδηλώνουν μια αδυναμία να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, ένα θυμό που έχουμε καταπιεί, μια καταπιεσμένη δημιουργικότητα και μια άρνηση να αλλάξουμε. 

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς υποδηλώνουν δυσκολία στην ανάλυση, επεξεργασία και αφομοίωση της επικοινωνίας μεταξύ του κεφαλιού και της καρδιάς.

Θώρακας/Στήθη : Η περιοχή του θώρακα αντιπροσωπεύει την θηλυκή αρχή της φροντίδας και ανατροφής, τη σύνδεση με το «στήθος της ζωής» καθώς ρέει μέσα στους πνεύμονες. Στους άντρες ο πόνος ή η δυσφορία που δεν σχετίζονται με κάποιο όργανο ή αγγείο, αντιπροσωπεύουν μια αποσύνδεση από τη γυναικεία αρχή. 

Ο φθόνος του στήθους μπορεί αν υπάρχει στους άντρες. Η επιθυμία να συνδεθούν με την θηλυκή πλευρά, με τον ίδιο τρόπο που ο φθόνος του πέους λέγεται ότι υπάρχει στις γυναίκες. Η επιθυμία να συνδεθούν με την αρσενική τους πλευρά. 

Στην Κινεζική Ιατρική η μπροστινή πλευρά θεωρείται Γιν. Ο θώρακας είναι η διασταύρωση των τριών πιο σημαντικών ειδών Τσι, που τρέφουν το σώμα. Του Ζονγκ Τσι από τους πνεύμονες, του Τζινγ Τσι από την σπλήνα και του Γιουάν Τσι από τα νεφρά. Τα προβλήματα στο στήθος αντιπροσωπεύουν μια άρνηση της Μητρικής/Θηλυκής αρχής για θρέψη του εαυτού και των άλλων. Η Louise Hay λέει επίσης, ότι τα στήθη αντιπροσωπεύουν την μητρότητα και την φροντίδα.

Ηλιακό πλέγμα : Λέγεται ότι είναι η έδρα του Εγώ και της Εξατομίκευσης. Μερικοί το αποκαλούν Αρνητικό Εγώ. Γενικότερα, αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει τις διαμάχες στη ζωή μας. Πόνοι ή δυσφορία στην περιοχή του διαφράγματος αντιπροσωπεύουν άλυτες συγκρούσεις. Στην Κινεζική Ιατρική, ο πόνος σε αυτή την περιοχή δείχνει στασιμότητα του Τσι του συκωτιού που συνήθως σχετίζεται με Θυμό.

Στομάχι : Το στομάχι αντιπροσωπεύει την χώνεψη, όχι μόνο του φαγητού και των υλικών συστατικών αλλά και των νέων ιδεών, νέων τρόπων για να κάνουμε πράγματα και την αποδοχή αλλαγών κάθε είδους. 

Το στομάχι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μεγάλη ευλύγιστη σακούλα μυών που η δουλειά της είναι αποσυνθέτει οτιδήποτε μπαίνει μέσα της. Λιώνει όλο αυτό το χάος που μπαίνει μέσα του μέχρι να γίνει υγρό και να μπορέσει να περάσει μέσα από τη μικρή πυλωρική βαλβίδα στο λεπτό έντερο όπου λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. 

Μεταφυσικά, όταν ανακαλύπτουμε νέες ιδέες ή νέους τρόπους να κάνουμε πράγματα, η διαδικασία είναι η ίδια. Πρώτα καταπίνουμε την ιδέα, την σπάμε σε μια μορφή που μπορούμε να χειριστούμε και τελικά απορροφούμε αυτό που μας τρέφει. Με τον ίδιο τρόπο που επιδράει στον οργανισμό μας μια κακή διατροφή, έτσι επιδρούν και οι τοξικές ιδέες, τα καταπιεσμένα συναισθήματα και η αντίσταση στις αλλαγές. 

Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική η μακρά συναισθηματική δυσαρμονία είναι κύρια αιτία ασθένειας. Η ενδυνάμωση σπλήνας και στομάχου που είναι υπεύθυνα για την μετατροπή τροφής και νερού σε Τσι και η μεταφορά του μέσω του σώματος είναι ένα στρατηγικό κλειδί για να αντιμετωπίσουμε σχεδόν κάθε ασθένεια. 

Μεταφυσικά μιλώντας, πρέπει να θρέφουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα, ακριβώς όπως πρέπει να τρώμε θρεπτικές τροφές. Όπως το φυσικό μας σώμα χρειάζεται τη θρέψη για να αναπτυχθεί και να τα βγάλει πέρα με τις καθημερινές του δραστηριότητες έτσι και το συναισθηματικό, διανοητικό και πνευματικό μας σώμα. 

Η Louise Hay λέει ότι το στομάχι κρατάει το φαγητό και επεξεργάζεται ιδέες. Τα προβλήματα του στομαχιού υποδηλώνουν τρόμο, φόβο για κάτι νέο και μια ανικανότητα να αφομοιώσουμε το καινούργιο.
Του Lawrence Michail
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.