Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τα μυστικά των ειδικών για να πετύχετε όλους τους στόχους σας...!!!!

Καθώς ο καινούριος χρόνος διανύει τις πρώτες μέρες της ζωής του, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανάθεση στόχων στον εαυτό μας, σε μια προσπάθεια να διορθώσουμε αυτά που μας ενόχλησαν το προηγούμενο έτος, επιδιώκοντας μια μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μας.

Πόσο εύκολη όμως μπορεί να είναι μία αλλαγή;

Αν έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις και έχουμε ήδη αρχίσει να καταγράφουμε στο μυαλό μας ή σε ένα κομμάτι χαρτί τους νέους στόχους, ή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν, κάνοντας μια αναδρομή στις κακές και καλές στιγμές του χρόνου που έφυγε, καλό είναι να έχουμε στα υπόψη κάποια απλά tips που κατά καιρούς μάς θυμίζουν οι ειδικοί.

Το Business Insider συγκέντρωσε 3 σημεία τα οποία αξίζει να προσέξουμε όλοι εμείς που θέσαμε στους εαυτούς μας καινούριους στόχους προς επίτευξη.

1. Να είμαστε ρεαλιστές
Ο ψυχολόγος Peter Herman κάνει λόγο για το “σύνδρομο των ψεύτικων ελπίδων” που αναφέρεται στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι θέτουν υπερβολικά φιλόδοξους στόχους. Σε μία μελέτη του 2009, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavior Therapy, ο Herman και οι συνάδελφοί του, έφθασαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι προτείνουν συχνά στους εαυτούς τους μη ρεαλιστικούς στόχους.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ο ειδικός προτείνει την τακτική «βήμα – βήμα». Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε να κόψουμε το κάπνισμα, ας επιλέξουμε εκείνη την οδό στην οποία θα μειώνουμε τον αριθμό των τσιγάρων μέρα με τη μέρα και σταδιακά, και όχι κατευθείαν. Σε αντίθεση περίπτωση, μάλλον ο στόχος θα πέσει στο κενό.

2. Να απολαμβάνουμε τη διαδικασία
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Amy Cuddy από το Πανεπιστήμιο του Harvard, πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να κοιτάμε μόνο το αποτέλεσμα, χωρίς να απολαμβάνουμε τη διαδικασία που προηγείται και μας οδηγεί σε αυτό. Όπως εξηγεί στο Tech Insider η Cuddy, αυτό δεν είναι τόσο καλό.

Νέοι στόχοι; Τρία μυστικά των ειδικών για να τους πετύχεις
Αναφερόμενη σε μία προσωπική της εμπειρία, λέει ότι όταν θέλησε να καταφέρει να τρέξει σε μαραθώνιο, είχε ξεκινήσει προπονήσεις, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε την προσπάθεια, γιατί ο στόχος φαινόταν μακριά. Αυτό που μας προτείνει είναι να δίνουμε περισσότερο έμφαση στη διαδικασία, για να μη χάνουμε το κουράγιο μας.

3. Να βλέπουμε τη θετική πλευρά της προσπάθειας
Σύμφωνα με την Cuddy, πολλές φορές θέτουμε στόχους, οι οποίοι μπορεί να είναι ταυτισμένοι με αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, η απώλεια βάρους «απαιτεί» από εμάς θυσίες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να φωτίσουμε τα θετικά σημεία του στόχου μας, βλέποντάς τον σαν μία ευκαιρία να μάθουμε να μαγειρεύουμε υγιεινά, σπιτικά φαγητά ή να μάθουμε ένα καινούριο σπορ.

Για το τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότερες αποφάσεις περιλαμβάνουν την αλλαγή, και η αλλαγή είναι δύσκολη».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου