Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Είσαι, τελικά, ένας καπετάνιος της ζωής ή ακόμα έχεις αμφιβολίες ;

Ε, καπετάνιε της ζωής σε ποια θάλασσα των ονείρων σου πάλι ταξιδεύεις και ο νους σου ηρεμία δεν βρίσκει;

Μην μου πεις πως δεν ξέρεις για ποιον καπετάνιο μιλάω;

Μιλάω φυσικά για εσένα και μην αμφιβάλλεις καθόλου ότι αυτό δεν είναι ένα από τα πολλά επαγγέλματα που ασκείς στη ζωή σου! Ίσως μάλιστα και να σου ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο, μιας που από την γέννηση σου κιόλας προοριζόσουν για αυτό. Και αν ακόμα έχεις αμφιβολίες μην ανησυχείς και θα σου λυθούνε παρακάτω, θα καταλάβεις γιατί στα μάτια μου φαντάζεις τόσο εσύ όσο και οι υπόλοιποι ως καπετάνιοι.

Πρώτα από όλα δεν είσαι ένας τυχαίος καπετάνιος ανάμεσα στους τόσους που έχουν σπουδάσει τούτη την δύσκολη εργασία, καθώς εσύ είσαι αλλιώτικος, είσαι ο καπετάνιος της ίδιας σου της ζωής. 

Έχεις για καθοδηγητή σου τον χάρτη της ευτυχίας σου, έναν χάρτη που απεικονίζει όλα τα απομακρυσμένα μέρη που θα έρθουν στον δρόμο σου, που θα τα επισκεφτείς και θα σου επιφυλάξουν πολλά μαθήματα. 

Θα σου χαρίσουν στιγμές γέλιου, ξεγνοιασιάς μα αραιά και που μπορεί και να σε κεράσουν καμιά πίκρα, η οποία όμως γρήγορα θα ξεπεραστεί. Μέσα σε αυτόν τα όρια της θάλασσας και της ξηράς μονάχα εσύ μπορείς να τα ορίσεις, γιατί οι θάλασσες καθορίζουν το πόσο βαθιά και μεγάλη επιθυμείς να είναι η ύπαρξη σου, η διαδρομή σου. 

Ενώ η ξηρά συμβολίζει τις στάσεις που έχεις την ανάγκη να κάνεις στο απέραντο ταξίδι σου για να ξεκουραστείς, να εξερευνήσεις το μέσα σου, να ανακαλύψεις το εγώ σου.

Μπορείς και προσανατολίζεσαι πολύ εύκολα διαβάζοντας την πυξίδα της καρδιάς σου, μια πυξίδα που όμοια της δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει. Σε κατευθύνει με γνώμονα, όχι τη λογική αλλά το συναίσθημα. 

Σου δείχνει το βορρά, το νότο, την ανατολή και την δύση όπως μια κανονική, μόνο που εδώ ο βορράς σου γνέφει να κοιτάξεις μπροστά, να οδηγήσεις το καράβι σου ευθεία στα ανοιχτά, έτσι ώστε να ζήσεις μια ακόμα καινούργια μέρα, το τώρα και το αύριο που θα έρθει. 

Ο νότος έχει αντίθετη κατεύθυνση, σε καθοδηγεί προς τα πίσω, στο παρελθόν για να θυμηθείς τις φουρτούνες που πέρασες, με σκοπό να σε κάνει ακόμα πιο έμπειρο καπετάνιο, ικανό να ξεπεράσεις τις επόμενες θαλασσοταραχές που θα ανταμώσεις στη ζωή σου. Μάλιστα αν το καλοσκεφτούμε λίγο-πολύ όλοι δεν έχουμε την ανάγκη από καμιά φορά να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν, να το αναπολήσουμε; 

Ε και αφού ο νότος είναι ένα βέλος που δείχνει προς τα πίσω είναι αναμενόμενο να συνδέεται με το παρελθόν. Όσο για την ανατολή και τη δύση, τα δύο πλευρικά βέλη σηματοδοτούν ότι σε κάθε εμπόδιο πάντοτε θα υπάρχει και μια λύση, ακόμα και αν χρειαστεί να διαλέξεις μία πλευρική πορεία πλεύσης. Εκτός αυτού δηλώνουν πως στη ζωή όλα δεν είναι δύο μόνο διαδρομές, η μπροστά και η πίσω, μα και άλλες που αξίζουν στον ίδιο βαθμό να εξερευνηθούν.

Και ως καπετάνιος είναι σίγουρο πως θα χρειαστείς και ένα πλήρωμα αντάξιο σου και ικανό να σε ακολουθήσει. Ωστόσο και αυτό το διαθέτεις με κύριο και πιο σπουδαίο πάντοτε συνοδοιπόρο σου τον τολμηρό, αυθόρμητο εαυτό σου. 

Όλο το υπόλοιπο θα αποτελείται από διάφορους ανθρώπους, με κάποιους απλούς ταξιδιώτες και άλλους το πιστό σου πλήρωμα, που δεν θα διστάσει στιγμή να σταθεί σαν βράχος δίπλα σου στα μανιασμένα κύματα, στις τρικυμίες. 

Οι τελευταίοι θα είναι και αυτοί που θα σε ακούνε, θα σε βοηθάνε και θα υψώνουν τα πανιά του καραβιού σου ψηλά, έτσι ώστε ποτέ να μην σταματήσεις την πλεύση σου, τα ταξίδια των ονείρων σου, των στόχων σου, της ζωής σου…

Επιπλέον ως καπετάνιος θα χρειαστείς και το καράβι σου το οποίο είναι κατασκευασμένο με τα πιο γερά θεμέλια που υπάρχουν, τα θεμέλια της ψυχής σου και της δύναμης σου. Το τιμόνι του είναι φτιαγμένο από τις επιθυμίες και τους στόχους που θέτεις και επιδιώκεις να τους υλοποιήσεις. 

Η προπέλα λειτουργεί από το πάθος σου για εξερεύνηση, για την ζωή και τα πανιά του είναι κεντημένα με τα ομορφότερα όνειρα σου. Το χρώμα του καθορίζεται από τα συναισθήματα σου, ενώ το όνομα του δηλώνει το μεγαλείο σου. 

Τέλος η θάλασσα στην οποία θα σαλπάρει κρύβει κινδύνους πολλούς, αλλά εκεί θα κληθείς να αποδείξεις αν είσαι καλός καπετάνιος και τι έχεις μάθει από την μέχρι τώρα πορεία σου…

Τι λες λοιπόν είσαι τελικά ένας καπετάνιος της ζωής ή ακόμα έχεις αμφιβολίες…;




Καλλιόπης Κοκκινίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου