Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

7 ιδανικοί τρόποι για να χαλαρώνετε το μυαλό σας...!!!!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας περνάτε στιγμές έντασης, στρες, άγχους ενώ υπάρχουν στιγμές που θέλετε να τρέξετε μακριά και να ξεφύγετε απ’όλα. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειρίζεστε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα; Να τα διατηρείτε σε μια απόσταση έτσι ώστε να μην μπορούν να βλάψουν την υγεία σας;

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για επτά εύκολους τρόπους που μπορούν να χαλαρώσουν το μυαλό σας εκείνες τις στιγμές που το χρειάζεστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πρόκειται για πρακτικές στρατηγικές που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και σας προσκαλούμε να τις μάθετε μαζί μας.

1. Η προσωπική σας κρυψώνα, το καταφύγιό σας
Αυτό αποτελεί ένα απλό παράδειγμα για να μπορέσετε να κατανοήσετε το πρώτο βήμα. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη δουλειά όπου σας περιμένουν χιλιάδες εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε ενώ οπουδήποτε και αν κοιτάξετε βλέπετε ακόμη περισσότερη ένταση, οχλαγωγία, συνάδελφοι να σας ρωτάνε διάφορα, τόσα πολλά βάρη… 
Ή φανταστείτε ότι έχετε έναν άσχημο καυγά με το σύντροφό σας όταν συνειδητοποιείτε ότι τα παιδιά σας περιμένουν να τα πάρετε από το σχολείο. Πώς μπορείτε να βρείτε χρόνο για να χαλαρώσει το μυαλό σας ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο;

Σκεφτείτε ένα άδειο δωμάτιο. Αυτός είναι ένας προσωπικός χώρος ηρεμίας και γαλήνης, όπου μπορείτε να κλείσετε την πόρτα πίσω σας και να μείνετε μόνοι. Πίσω από αυτή την πόρτα βρίσκεται η οχλαγωγία και το στρες αλλά είστε ασφαλείς μέσα στον προσωπικό και ήρεμο χώρο σας. Εδώ, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράγματα και να παραμένετε ήρεμοι. Δεν υπάρχει καμία πίεση.
                                                   
2. Ένας λευκός τοίχος
Αυτή η άσκηση είναι εύκολη και αποτελεσματική. Όλοι μας έχουμε περάσει τέτοιου είδους στιγμές όταν ξαφνικά κατακλυζόμαστε από μια ατελείωτη σειρά από ανησυχίες, άγχη και φοβίες. Αισθάνεστε ότι κατά κάποιο τρόπο δέχεστε επίθεση από αρνητικά συναισθήματα που σας κάνουν να παραλύεται.

Όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει αμέσως να αλλάξετε τη ροή αυτών των σκέψεων και να φανταστείτε ένα λευκό τοίχο μπροστά σας. Αφήστε αυτό το απέραντο λευκό να σας καθησυχάσει και να σας ηρεμήσει. Δοκιμάστε το. Δώστε ένα τέλος στις ανησυχίες και εξαλείψτε τις φοβίες σας με αυτή την προστατευτική εικόνα ενάντια στην προσωρινή αρνητική ενέργεια.

3. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας
Το στρες και το άγχος σας κάνουν να αναπνέετε πολύ γρήγορα, εισπνέοντας μεγάλη ποσότητα αέρα και κάνοντας την καρδιά σας να λειτουργεί με πιο έντονο ρυθμό απ’ ότι θα έπρεπε. Ξαφνικά και χωρίς να το καταλάβετε υποκύπτετε στη μυϊκή ένταση και σε πονοκεφάλους.

Όταν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην επιβράδυνση της αναπνοής σας. Ξεκινήστε βάζοντας το ένα χέρι πάνω από την κοιλιακή σας χώρα και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Νιώστε την κοιλιά σας να διαστέλλεται και να συστέλλεται καθώς το στήθος σας φουσκώνει και μετά πέφτει. Δουλέψτε την κάθε σας αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα και θα παρατηρήσετε ότι, καθώς ο αέρας απελευθερώνεται από το σώμα σας, αισθάνεστε σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω σας. Είναι πολύ χαλαρωτικό για το σώμα και το μυαλό σας.
4. Γράψτε
Ένας απλός και πολύ θεραπευτικός τρόπος για να χαλαρώσετε το μυαλό σας είναι να έχετε πάντα στη τσέπη σας ένα σημειωματάριο. Είναι ένα πολύ απλό μέρος για να γράφετε όλες σας τις ανησυχίες που μπορεί να μαζευτούν σαν ένα επικίνδυνο κοπάδι από κοράκια.

Απελευθερωθείτε από τις φοβίες σας και το στρες μέσα από τις λέξεις και στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να κάψετε όλες αυτές τις σελίδες σαν ένα τελικό βήμα απελευθέρωσης. Μπορείτε επίσης να τις κρατήσετε σε ένα ημερολόγιο που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε όχι μόνο τις ανησυχίες σας αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Μέρα με τη μέρα αυτό το ημερολόγιο θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος, το προσωπικό σας μονοπάτι διαφυγής.

5. Βγείτε για λίγο στον ήλιο και περπατήστε στο γρασίδι
Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καταπιεσμένοι ή όταν το άγχος και οι υπόλοιπες καθημερινές ανησυχίες σας ταράζουν σε σημείο που να είστε φοβερά στρεσαρισμένοι, μην το σκέφτεστε: πηγαίνετε έναν περίπατο στο πάρκο, στο δάσος, στην παραλία ή στο βουνό.

Αισθανθείτε τον ήλιο στην πλάτη σας και αφήστε την ηρεμία να σας κατακλύσει σαν ένα φωτεινό χάδι πάνω στο δέρμα σας. Είναι σαν να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο στις αρχές της ανθρωπότητας και σας βεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό και χαλαρωτικό από έναν καθημερινό περίπατο στη φύση.

6. Βρείτε κάποιον που να σας ακούει
Σίγουρα ξέρετε ότι, κάπου μέσα στον κοινωνικό σας κύκλο, υπάρχει ένα άτομο που θα σας ακούσει με συμπάθεια και αγάπη. Αυτό το άτομο σας βοηθά να χαλαρώνετε το μυαλό σας για λίγο καθώς περιγράφετε τα πράγματα που σας στενοχωρούν, σας ανησυχούν ή σας προκαλούν στρες.

Ορισμένες φορές δεν θέλετε να σας συμβουλεύσει κάποιος ή κάποιον που να σας πει τι πρέπει να κάνετε αλλά χρειάζεστε κάποιον για να σας ακούσει. Εφόσον καταφέρετε να βγάλετε αυτό το βάρος από μέσα σας, μετά μπορείτε να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν για να αποφασίσετε ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε.

7. Βρείτε τον προσωπικό σας χώρο
Όλοι χρειαζόμαστε έναν προσωπικό, ιδιωτικό χώρο στον οποίο θα μπορούμε να χαλαρώνουμε και να είμαστε ο εαυτός μας. Ορισμένοι άνθρωποι τον βρίσκουν ακούγοντας μουσική και κλείνοντας τα μάτια τους. 

Άλλοι στη ζωγραφική, στο χορό ή στο πλέξιμο – δεν έχει σημασία το είδος της δραστηριότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχετε κάποια μέθοδο ή ένα χόμπι που να σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση και να είστε ο εαυτός σας· να διαγράφετε όλες τις ανησυχίες σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ή να ανακαλύπτετε μόνοι σας ποιο είναι το καλύτερο όταν έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε το μυαλό σας. Ο καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός και δεν γίνεται όλοι να επωφελούμαστε από την ίδια συμβουλή. Έτσι, αρχίστε σιγά-σιγά να δοκιμάζετε αυτές τις συμβουλές που σας περιγράψαμε σε αυτό το άρθρο για να δείτε ποια σας ταιριάζει περισσότερο.

Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να βάζετε σε προτεραιότητα τη ζωή και την ευτυχία. Μην δίνεστε πολύ στους άλλους σε σημείο που να σταματήσετε να νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Δώστε στην καρδιά σας και στο μυαλό σας αυτό που χρειάζεται και προστατεύστε τον προσωπικό σας χώρο, την ιδιωτική σας ζωή και την ελευθερία σας. Μην τα χάσετε από τα μάτια σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου