Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αυτοαξία, αφθονία, εξισορρόπιση....!!!!!!

Η έλλειψη αυτοαξίας είναι ένα φλέγον ζήτημα που μας αφορά όλους τους ανθρώπους, είτε το βλέπουμε στον εαυτό μας, είτε στους άλλους.

Το αιτιώδες σημείο που δημιουργήθηκε είναι η προσχολική μας ηλικία, τότε που σαν παιδάκια νιώσαμε κι εκλάβαμε μια αντανακλαστική, ασυνείδητη αντίδραση των γονιών μας ή του περιβάλλοντος μας σαν απόρριψη.

Είναι εκείνο το παιδάκι που ένιωσε ότι κάτι δεν έκανε καλά, όταν ο γονιός του αντέδρασε σε μια πράξη ή σε μια συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Εκείνη ακριβώς την χρονική στιγμή σχηματίστηκε η ρωγμή στην αυτοαξία του που αργότερα επεκτάθηκε, καθώς μεγάλωνε και γινόταν ενήλικας.

Κάθε φορά που βίωνε μια παρόμοια συναισθηματική κατάσταση στην ζωή του ένιωθε ανεπαρκές και απορριπτέο.

Όλοι σχεδόν βιώσαμε μια τέτοια συναισθηματική κατάσταση.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι σε κάποιους φαίνεται ολοκάθαρα και συνήθως είναι αυτοί που παίζουν τον ρόλο του θύματος στο δράμα που δημιουργούν, ενώ κάποιοι άλλοι το καμουφλάρουν έντεχνα και είναι συνήθως αυτοί που παίζουν τον ρόλο του θύτη.

Η έλλειψη αυτοαξίας και αυτοπεποίθησης, εμφανίζει άλλοτε ένα άτομο φοβισμένο συρρικνωμένο που αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες και άλλοτε έναν άνθρωπο θυμωμένο, επιθετικό, και κατηγορηματικό που αισθάνεται ότι τον αδικούν.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως φανερώνει έναν άνθρωπο πληγωμένο και φοβισμένο που πιστεύει ότι θα τον απορρίψουν και δεν θα τον αποδεχτούν γι' αυτό που είναι.

Η θεραπεία της αυτοαξίας έχει να κάνει με το αγκάλιασμα αυτού του πληγωμένου κομματιού και την αποδοχή του.

Κανείς εκτός από τον ίδιο που αντιλαμβάνεται την έλλειψη αυτοαξίας δεν μπορεί να αγκαλιάσει και να αποδεχτεί αυτό το κομμάτι.

Θέλουμε να το βλέπουμε στους άλλους και αρνούμαστε να το δούμε στον ίδιο μας τον εαυτό.

Προσπαθούμε μάταια να το κουκουλώσουμε η να γεμίσουμε το κενό, ακόμη κι όταν το αντιλαμβανόμαστε για να μην το καταλάβουν εξωτερικά και μας κοροϊδέψουν ή το χειριστούν.

Η πρόθεση να γνωρίσω τον αυθεντικό εαυτό μου και όχι την εικόνα που βγάζω προς τα έξω εμφανίζει και αποκαλύπτει το κομμάτι της έλλειψης αυτής .

Η ανταπόκριση μας σ' αυτό το πληγωμένο ελλειμματικό κομμάτι είναι η αναγνώριση του και η αποδοχή του δίχως όρους και δίχως κρίση.

Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας αυτό που του λείπει.

Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει την αξία μας αν δεν την δώσουμε πρώτα εμείς στο εαυτό μας.

Η αφθονία είναι κατάσταση και δόνηση του εαυτού.

Τις πιο πολλές φορές ταυτίζουμε την αφθονία με τα υλικά αγαθά και τα χρήματα.

Αυτό είναι λάθος γιατί η αφθονία είναι εσωτερική κατάσταση πληρότητας και εμπιστοσύνης.

Αφθονία σημαίνει ότι έχω αυτό που χρειάζομαι, την στιγμή που το χρειάζομαι .

Δεν ελέγχω και δεν χειρίζομαι το πότε η από πού θα έρθει, αφήνομαι και εμπιστεύομαι ότι την έχω όποτε την χρειαστώ .

Όταν ΕΧΩ αφθονία εσωτερικά, σημαίνει ότι ΕΧΩ και μπορώ να δώσω κι έξω .

Δεν σημαίνει ότι έχω και δίνω αυτό που περισσεύει. Το περίσσευμα δηλώνει κατάσταση έλλειψης γιατί σε παραπέμπει σε μονάδα μέτρησης και όριο. 

Η αφθονία συμβολίζει το άπειρο και δεν έχει όριο.

Όταν έχω κατάσταση αφθονίας μέσα, συνδημιουργώ αυτόματα κατάσταση αφθονίας και στην εμπειρία μου.

Όταν έχω αφθονία συναισθημάτων, εμπιστοσύνης και αγάπης μέσα μου, έλκω δυνατά ανθρώπους και καταστάσεις γύρω μου που δονούνται στην ίδια κατάσταση με έμενα και αντανακλούν αυτό που ήδη είμαι, επιστρέφοντας την αφθονία που βγάζω προς τα έξω.

Τότε τα πάντα σου προσφέρονται, δεν τα ψάχνεις γιατί σε βρίσκουν, δεν τα ζητάς γιατί σου δίνονται.

Παρατηρήστε έναν άνθρωπο με πλούσιο κόσμο συναισθημάτων, θα δείτε ότι βιώνει στην ζωή του και στο περιβάλλον του ένα συναισθηματικό αγκάλιασμα φροντίδας και αγάπης.

H αφθονία είναι δόνηση και για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με την δόνηση αυτή θα πρέπει να ισορροπήσουμε εσωτερικά.

Όταν ισορροπείς εσωτερικά νιώθεις ότι τα πάντα ρέουν στην ζωή σου, είσαι ελεύθερος, γεμάτος επιλογές και δυνατός μέσα από μια ισορροπημένη και πλήρη κατάσταση του εαυτού νιώθοντας ότι όλα όσα χρειάζεσαι είναι ήδη εδώ και περιμένουν εσένα.

Η αγάπη για τον εαυτό μας αγκαλιάζει και περιλαμβάνει την αξία αλλά και την αφθονία.

Όταν η αγάπη γίνεται βεβαιότητα παύει να ελκύεται και αρχίζει να ελκύει.




Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου