Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ηρεμία & αποφόρτιση σε 30’’....!!!!!

Πώς να βρίσκεσαι σε χρόνο dt στο ολόδικό σου συναισθηματικό καταφύγιο.
«Κλείσε απαλά τα μάτια. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες κι άφησε απ’ έξω όλες τις σκέψεις. Με κάθε εισπνοή, νιώσε τον αέρα να γεμίζει το σώμα σου με φως και με κάθε εκπνοή, όλα όσα σε βαραίνουν να φεύγουν μακριά.

Σκέψου τώρα έναν τόπο όπου νιώθεις χαρούμενη, ήρεμη, ξέγνοιαστη, ασφαλής. Έναν τόπο όπου νιώθεις ο εαυτός σου. Έναν εξωτερικό χώρο. Μπορεί να είναι ένας τόπος στον οποίο ονειρεύεσαι κάποτε να ταξιδέψεις ή που έχεις φανταστεί, ένα δάσος, μια παραλία, οι όχθες μιας λίμνης…

Βρίσκεσαι εκεί. Κοίταξε γύρω σου. Τι βλέπεις; Τι είναι ακριβώς δίπλα σου και τι πιο μακριά; Βλέπεις τον ορίζοντα; Κοίταξε παντού, δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω και παρατήρησε τα χρώματα. Το φύλλωμα των δέντρων, το νερό, τον ουρανό, τις λεπτομέρειες…

Νιώσε το έδαφος. Πώς το αισθάνεσαι; Είναι ζεστό, μαλακό, στέρεο; Τι άλλο νιώθεις; Ένα ελαφρύ αεράκι στο πρόσωπό σου, τον ήλιο να ζεσταίνει το κορμί σου; Τι θερμοκρασία έχει;

Τώρα άρχισε να παρατηρείς τις μυρωδιές. Από τα λουλούδια, τα πεύκα, τη θάλασσα…

Στάσου για μια στιγμή και άκουσε. Τι ακούς; Ξεκίνησε από τους ήχους που ακούς κοντά σου και σιγά σιγά απομακρύνσου. Ένα κελάιδισμα… Το απαλό αεράκι ή το κύμα… Την αναπνοή σου…

Αργά, ετοιμάσου να επιστρέψεις. Πριν από αυτό όμως, δώσε ένα όνομα στον τόπο αυτό. Έναν κωδικό, που θα σου τον θυμίζει όποτε το χρειαστείς. Κοίταξε μια τελευταία φορά γύρω σου και σιγά σιγά, άνοιξε τα μάτια σου».

Σπίτι σου είναι όπου βρίσκεται η καρδιά. Έτσι λένε. Κι εγώ, ακολουθώντας τις οδηγίες, σίγουρα βρέθηκα με την καρδιά μου. 
Ήταν ένα από τα πολλά tips & tricks τα οποία πήρα μαζί μου φεύγοντας από το workshop ''Κάνω Χώρο Για Το Νέο'' που οργανώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άρτεμις Μίχα. Πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα σεμινάρια, ήταν κάθε άλλο παρά «μιλάει η ειδικός κι εμείς από κάτω κρατάμε σημειώσεις». 

Γι’ αυτό και μας το είπε από την αρχή : είναι ένα βιωματικό σεμινάριο, ένα workshop. Καθίσαμε σε μαξιλάρια, γνωριστήκαμε παίζοντας και έπειτα, νιώσαμε, βιώσαμε. Τι ακριβώς; Πολλούς, πανεύκολους και (πολυεπίπεδα) αποτελεσματικούς τρόπους για να διώξουμε από τη ζωή μας όλα όσα μας ρουφούν την ενέργειά μας (και το χρόνο μας και το χώρο μας και τη χαρά μας…) και κάναμε χώρο μέσα μας για όσα εμείς επιλέγουμε να γεμίζουν την καθημερινότητα και την ψυχή μας, τη ζωή μας ολόκληρη.

*Η Άρτεμις μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Πίσω στο σπίτι, ψάχνοντας λίγο παραπάνω, ανακάλυψα και διάφορες επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πόσο πολύ μπορεί να μας βοηθήσει η «άσκηση καθοδηγούμενου οραματισμού», όπως ονομάζεται, να βρούμε πάλι το κέντρο μας όταν το χάνουμε. 

(Τη χρησιμοποιούν ακόμα και μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας). Πολύ χρήσιμο βρήκα το τελευταίο σημείο, όπου καθένας μας έδωσε όνομα στο δικό του «safe place». 

Αυτό που κάναμε ουσιαστικά, κι ας μην το καταλαβαίναμε εκείνη την ώρα, ήταν να φτιάξουμε μια «άγκυρα», να συνδέσουμε αυτή την υπέροχη αίσθηση «του να βρίσκεσαι σπίτι σου» με μία λέξη. Και τις επόμενες μέρες, όσες φορές χρειάστηκε να διακτινιστώ στον τόπο ηρεμίας μου, αυτή η λέξη ήταν αρκετή για να ξαναβρεθώ συναισθηματικά σε εκείνη την (υπέροχη!) κατάσταση, μέσα σε 30’’. 

Εναλλακτικά, όταν έχεις περισσότερο χρόνο, μπορείς να ηχογραφήσεις μόνη σου τις οδηγίες στο κινητό σου και να κάνεις μόνη σου αυτή την άσκηση καθοδηγούμενου οραματισμού που θα σου χαρίσει ηρεμία και εξισορρόπηση σε λίγα λεπτά.
Info: Facebook: Zoom In στη Χαρά, τηλ.: 6932 834636.
Πρώτη δημοσίευση, στο kisslaurenne.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου