Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μουσική για χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.....!!!!!!!

Χαλάρωση
Επανέρχομαι με μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία μουσικής. Οι χαλαρωτικές μελωδίες και οι μελωδίες αυτοσυγκέντρωσης αποτελούν μια ειδική κατηγορία μουσικής, γιατί πολλές φορές δεν πρόκειται καν για μουσική, αλλά για συγκεκριμένους ήχους. 

Ήχοι από μουσικά όργανα που μοναδικό σκοπό έχουν να παράγουν ένα ποιοτικό ηχητικό αποτέλεσμα που θα «ξεκουράσει» τ’ αυτιά των ακροατών, οι οποίοι καθημερινά «βομβαρδίζονται» από έντονους έως φρικτούς θορύβους, ικανούς να προκαλέσουν ένταση και ταραχή, ακόμη και στον πιο ήρεμο άνθρωπο.

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο δίσκοι με μουσική για χαλάρωση, για διαλογισμό, για την ανάκτηση ή τη διατήρηση της συγκέντρωσης (την ώρα της δουλειάς ή του διαβάσματος) μέχρι και μουσική για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους. 

Το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι τέτοιες μελωδίες, εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά, τις προτιμήσεις του και το πώς προσλαμβάνει στ’ αυτιά του τη συγκεκριμένη μουσική. Μια μελωδία που για ‘μένα αποδείχθηκε «σωτήρια» την ώρα του διαβάσματος ή λίγο πριν κοιμηθώ, για κάποιον άλλον μπορεί να αποδειχθεί αδιάφορη έως και εκνευριστική, άρα και εντελώς αναποτελεσματική! 

Οπότε ο καθένας μετά από μια μικρή καθοδήγηση που θα δεχθεί (κάποιες καλές μουσικές προτάσεις), καλό είναι να ψάξει και μόνος του να βρει τι του ταιριάζει και τι ακούγεται πραγματικά ευχάριστα και όμορφα στ’ αυτιά του. 

Το διαδίκτυο πλέον προσφέρει εκατομμύρια μουσικές επιλογές ικανές να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και κάθε είδους κατάσταση. Εγώ σήμερα θα ξεχωρίσω κάποιες μελωδίες, οι οποίες όταν το είχα ανάγκη με βοήθησαν πραγματικά. Εσείς μπορείτε ακούγοντας τες να βοηθηθείτε ή ίσως, με αφορμή αυτές, να βρείτε εξίσου ενδιαφέρουσες μελωδίες.

Χαλάρωση, ονειροπόληση
Ξεκινώ πρώτα με τη Θεά Enya, η οποία είναι λες και γεννήθηκε για να γράφει μουσική, μήπως και καταφέρει και χαλαρώσει τον δυτικό άνθρωπο που δε σταματά ποτέ ν’ αγχώνεται, να τρέχει, να καρδιοχτυπά για ανοησίες. Αν θέλετε να θυμηθείτε πως νιώσατε την τελευταία φορά που είδατε ένα όμορφο τοπίο, δυο ερωτευμένους ή ένα παιδί να χαμογελά, η Enya είναι η ιδανική επιλογή για σας.



Και από τη μια Θεά, ας πάμε στην άλλη. Loreena McKennitt κι εδώ δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Η μουσική της σε ταξιδεύει όχι απλά σε άλλα μέρη, αλλά σε άλλες εποχές, άλλους χρόνους, άλλους πολιτισμούς. Αν αυτή η αιθέρια μουσική δεν μπορεί να σας χαλαρώσει και ταυτόχρονα να σας «παρασύρει» σε όμορφες σκέψεις, τότε θα χρειαστούμε πραγματικά δραστικά μέτρα!


Ακόμη, μη διστάσετε ν’ ακούσετε μουσικές από μια πληθώρα καλλιτεχνών, αντί να προσκολληθείτε σ’ έναν ή σε μια μόνο. Από Enigma,Deep Forest μέχρι δικούς μας, π.χ. Παπαθανασίου, Σπανουδάκη. Οι πανέμορφες μελωδίες είναι άπειρες.


Διαλογισμός, αυτοσυγκέντρωση
Ιδιαίτερη πνευματική κατάσταση που απαιτεί και ιδιαίτερη μουσική. Ευτυχώς που έχουν βγει μουσικές συλλογές ειδικά για την ώρα του διαλογισμού, με πολλές απ’ αυτές να περιέχουν μόνο ήχους της φύσης (κελάηδισμα πουλιών, ήχους νερού κ.λ.π.) ή ελάχιστα μουσικά όργανα.



Διατήρηση της συγκέντρωσης (εν ώρα εργασίας)
Ίσως από τα πιο βοηθητικά είδη μουσικής για ‘μένα, καθώς δεν είναι λίγες φορές που αντιλαμβάνομαι τον εγκέφαλο μου εντελώς απρόθυμο να συγκεντρωθεί για ορισμένη ώρα κάπου, χωρίς να αντιδρά στ’ οτιδήποτε ή να σκέφτεται εκατομμύρια πράγματα.


Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν πλέον μελωδίες όχι μόνο για συγκέντρωση, για διάβασμα ή για εργασία, αλλά ακόμη και για συγκέντρωση λίγο πριν τις εξετάσεις. Ακούστε απλά αυτό:


Και βεβαίως μην ξεχνάμε τα κλασσικά διαμάντια που έχουν δείξει εγγυημένα αποτελέσματα ανά τους αιώνες. Αν κάποιος μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, αυτός είναι ο Mozart ή ο Beethoven.



Μουσική για εύκολο και γρήγορο ύπνο
Επειδή το πρόβλημα της συχνής αϋπνίας ή της έλλειψης ύπνου λόγω έντονου στρες είναι πλέον ένα πρόβλημα –δυστυχώς- συχνό για πολλούς ανθρώπους, οι μουσικές που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο θέμα, είναι αμέτρητες, άρα σίγουρα θα βρείτε μια που να σας ταιριάζει.


Γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν ότι οι απλές χαλαρωτικές μουσικές θα είναι αποτελεσματικές πριν τον ύπνο τους, ας γυρίσουν πίσω το χρόνο κι ας νιώσουν πάλι, όχι παιδιά, αλλά μωρά! Ναι, πολύ σωστά! Τι καλύτερο από ένα νανούρισμα διαρκείας; Σας φαίνεται περίεργο. Για ακούστε αυτά:



Και μπορείτε να μην το πιστέψετε, αλλά εγώ μια περίοδο που είχα απίστευτα θέματα με τον ύπνο μου, λόγω άγχους, άκουγα το soundtrack της ταινίας «Οι αναμνήσεις μιας γκέισας». Μη ρωτάτε πως συνέβη, το θέμα είναι ότι όχι απλά το κόλπο έπιανε και κοιμόμουν απίστευτα γρήγορα, αλλά και ότι με αυτό τον τρόπο λάτρεψα και τη γιαπωνέζικη μουσική. Το προτείνω γιατί αν λειτούργησε σ’ εμένα, τότε πιθανότατα να λειτουργήσει και για κάποιον άλλον.


Ααααχχχχ… τι καλά! Με τόση χαλαρωτική και ανακουφιστική μουσική που άκουσα και σας πρότεινα μ’ έπιασε μια ανάγκη να ξαπλώσω λίγο στο κρεβατάκι μου. Μακάρι οι μουσικές επιλογές μου να ‘ναι τόσο αποτελεσματικές και για εσάς! Εύχομαι να νιώσετε γρήγορα χαλαροί κι ευτυχισμένοι σαν να ‘ρθε κάποιος και σας έτριβε απαλά την πλατούλα!





Τα 10 απίστευτα οφέλη της μουσικής….!!!!!!

Η Alice Herz-Sommer, μια πιανίστρια που κατάφερε να γλιτώσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης και πέθανε σε ηλικία 110 ετών, υποστήριζε στις συνεντεύξεις που είχε δώσει ότι κατάφερε να επιζήσει του ολοκαυτώματος χάρη στη μουσική. Τι μπορεί να κάνει η μουσική για σας;

Η Herz-Sommer έλεγε ότι ήταν η αγάπη της για τη μουσική που τη βοήθησε να ξεπεράσει εκείνη τη δύσκολη περίοδο της ζωής της, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Theresienstadt, στην τότε Τσεχοσλοβακία, επειδή μπορούσε σε κάθε δυσκολία να ανακαλεί στη μνήμη της τα αγαπημένα της μουσικά κομμάτια και να παίρνει δύναμη.

Οι επιστήμονες φαίνεται, μέσα από τη δουλειά τους, να συμφωνούν μαζί της, αφού υποστηρίζουν ότι πράγματι η μουσική μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία. Ας τα ανακαλύψουμε.

Μουσική για πνευματική εγρήγορση
Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με μελέτη, στα πλαίσια της οποίας, επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση στον εγκέφαλο, των κονσέρτων του Βιβάλντι γνωστών με το συλλογικό όνομα, Τέσσερις Εποχές. 

Στη μελέτη συμμετείχαν νέοι εθελοντές οι οποίοι άκουσαν τα περίφημα κοντσέρτα για βιολί του Ιταλού συνθέτη, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια δύσκολη πνευματικά εργασία. Παράλληλα, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. 

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας Βιβάλντι, φτάνει τα σχετικά κομμάτια που άκουγαν να προέρχονταν από ζωντανή ηχογράφηση.

Πάντως, στην περίπτωση που δεν σας αρέσει η κλασσική μουσική μην ανησυχείτε. Ευεργετικές επιδράσεις στην πνευματική και σωματική υγεία μας, έχουν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω :

Η μουσική "χτίζει" καλύτερους μαθητές
Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2014, η οποία εξέτασε τις επιδόσεις παιδιών από φτωχικές συνοικίες του Σικάγο και του Λος Άντζελες, τα παιδιά που μαθαίνουν ένα νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος: την ικανότητα να διατηρούν τις επιδόσεις τους στο σχολείο, σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε προ διετίας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μουσικά μαθήματα.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Nina Kraus από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, είπε συγκεκριμένα, ότι όσα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής για 5 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία μείωση, όσον αφορά στις επιδόσεις τους στο διάβασμα, μια αναμενόμενη εξέλιξη για πολλά παιδιά που προέρχονται από φτωχές γειτονιές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης τους εγκεφάλους των παιδιών μέσω τομογραφίας και διαπίστωσαν ότι μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης στη μουσική, τα παιδιά μπορούσαν να ξεχωρίζουν καλύτερα τον έναν ήχο από τον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε χώρο με πολύ φασαρία.

"Παρόλο που οι μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, διαπιστώνουμε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει το νευρικό σύστημα των παιδιών από πιο φτωχικά περιβάλλοντα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μαθητή, βοηθώντας τον να αντισταθμίσει αυτό το μαθησιακό κενό", δήλωσε η Δρ Kraus.

Η μουσική κάνει καλό και στη μνήμη
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Lille στη βόρεια Γαλλία, η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν υποφέρουν από απώλειες μνήμης, εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στο κεφάλι.

Στα πλαίσια της έρευνας, άνθρωποι με προβλήματα μνήμης από τραυματισμό στο κεφάλι οι οποίοι άκουγαν δημοφιλή τραγούδια, πέτυχαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μνήμη τους.

Πολλά τα απρόσμενα οφέλη της μουσικής
Γενικότερα, σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων τα οποία αποδίδονται στο άγχος (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ), συμβάλλει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου, συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης και μπορεί ακόμη και να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας.

Με μια ματιά, αυτά είναι τα 10 σημαντικότερα οφέλη της μουσικής, σύμφωνα με την επιστήμη :

1. Μας κάνει πνευματικά δραστήριους

2. Βοηθάει στη συγκέντρωση

3. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

4. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος

5. Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου

6. Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης

7. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες

8. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας

9. Βελτιώνει τη μνήμη

10. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

Μην ξεχάσετε λοιπόν, να ανοίξετε το ραδιόφωνο με την πρώτη ευκαιρία...





Γιατί τα αεροπλάνα έχουν συνήθως λευκό χρώμα;

Βλέπουμε συνέχεια λευκά αεροπλάνα και πολύ σπάνια επιλέγεται από τις αεροπορικές εταιρείες κάποιος άλλος χρωματισμός του εξωτερικού μέρους του αεροσκάφους. Έχετε αναρωτηθεί λοιπόν για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Σίγουρα έχει να κάνει με το πρακτικό κομμάτι της λειτουργίας του αεροσκάφους και όχι με την εμφάνισή του…

1. Διατηρεί το χρώμα του καλύτερα
Τα σκούρα χρώματα φθείρονται περισσότερο όταν εκτίθενται στον ήλιο αλλά το λευκό θέλει περισσότερο χρόνο για να χάσει τη λάμψη του. Τα σκούρα χρώματα φθείρονται όταν εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και όταν μιλάμε για τα ταξίδια στον αέρα μιλάμε για μεγαλύτερη εγγύτητα με τις ακτινοβολίες UV. Το λευκό είναι ένα χρώμα που είναι εύκολο να διατηρηθεί και συγκριτικά φαίνεται καλύτερο από ότι τα άλλα χρώματα, όταν φθείρεται.
2. Περισσότερο χρώμα, περισσότερο κόστος
Είναι γεγονός ότι όσα περισσότερα χρώματα θέλει να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία για να βάψει ένα αεροπλάνο, τόσο περισσότερα χρήματα θα ξοδέψει. Το βάψιμο ενός αεροσκάφους μπορεί να κοστίσει από 50 έως 200 χιλιάδες δολάρια, οπότε το κάθε επιπλέον χρώμα αυξάνει τον προϋπολογισμό.

3. Το λευκό έχει ακραία θερμικά πλεονεκτήματα
Η επιστήμη δείχνει ότι άλλα χρώματα απορροφούν περισσότερο τα μήκη κύματος του φωτός και έτσι κάνει το αντικείμενο θερμότερο σύντομα, σε αντίθεση με το λευκό, που αντανακλά όλα τα άλλα μήκη κύματος του φωτός και έτσι το φως δεν μετατρέπεται σε θερμότητα. Αυτό σημαίνει ελαφρώς πιο δροσερές καμπίνες.

4. Το λευκό είναι πιο «ορατό»
Οποιαδήποτε διάβρωση, ρωγμή ή σπάσιμο μπορεί πιο εύκολα να εντοπιστεί στο λευκό χρώμα. Επιπλέον, μπορεί πιο εύκολα να εντοπιστεί το ίδιο το σκάφος από το έδαφος στον ουρανό.

5. Επηρεάζει λιγότερο την αξία μεταπώλησης
Αν ένα αεροπλάνο είναι βαμμένο σε ένα χρώμα άλλο χρώμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία μεταπώλησής του στο μέλλον. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να βελτιώσουν την εικόνα ενός αεροπλάνου και στη συνέχεια να το πουλήσουν. Αλλά με το λευκό, απλώς αλλάζοντας το όνομα και το λογότυπο της εταιρείας θα μπορούσε να πουληθεί εύκολα.




Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : Κόψτε την ζάχαρη αν μπορείτε εντελώς – Επηρεάζει τον εγκέφαλο και την καρδιά....!!!!!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η ποσότητα της ζάχαρης που λαμβάνουμε καθημερινά είναι μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει.

Ακόμα, κι αν αποφεύγετε να τρώτε γλυκά, πολλά είναι τα τρόφιμα που περιέχουν «κρυφή» ζάχαρη ή περισσότερη από όση πιστεύετε με αποτέλεσμα να υπερβαίνετε καθημερινά τα 50 γραμμάρια που συστήνει ο ΠΟΥ ως την ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα.

Η ζάχαρη εκτός από τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην εμφάνιση διαβήτη, στην παχυσαρκία σε καρδιακές παθήσεις, επηρεάζει και την εγκεφαλική λειτουργία του ατόμου, ακόμα και την διάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης ήταν κατά μέσα όρο στα 58 γραμμάρια ημερησίως το 2003, ενώ μέχρι το 2013 είχε ανέβει στα 63 γραμμάρια.

Μπορεί να έχετε πειστεί ότι η ζάχαρη δεν σας κάνει καλό και ότι ήρθε η ώρα να μειώσετε την κατανάλωσή της ή να την «κόψετε» εντελώς, αλλά, το πιθανότερο, είναι ότι δυσκολεύεστε να το κάνετε. Μπορεί ακόμα και να τρώτε όλο και περισσότερη ζάχαρη. Φταίτε εσείς ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Οι λόγοι είναι τρεις, όπως αναφέρει άρθρο της The Washington Post. Γεννιόμαστε έτσι, είναι παντού και είναι εθιστική.

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε με την προδιάθεση να μας αρέσουν τα γλυκά. Μόλις φάμε κάτι γλυκό νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση. Ο λόγος προέρχεται από τον προϊστορικό άνθρωπο. Τα γλυκά φαγητά, δηλαδή ό,τι είχε ζάχαρη τους έδινε ενέργεια για να επιβιώσουν και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι δηλητηριώδη, όπως πολλές πικρές τροφές που έβρισκαν στην φύση. 

Οι ελάχιστες γλυκές «πηγές» ήταν τόσο σπάνιες, που όταν τις έβρισκε κανείς στον δρόμο του, τις εκμεταλλευόταν όσο μπορούσε.

Αυτά, φυσικά, ανήκουν στο παρελθόν, αφού πλέον η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Βρίσκεται ακόμα και σε προϊόντα που δεν θα περιμένατε, όπως φυσικούς χυμούς, μπάρες δημητριακών ή δημητριακά. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός και να διαβάζει τις ετικέτες από τα τρόφιμα προκειμένου να δει αν αυτό που αγοράζει έχει πρόσθετη ζάχαρη. 

Επιπλέον, πρέπει να είναι κανείς ενημερωμένος ως προς άλλες γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή και μπορεί να μην αναφέρονται ως «ζάχαρη», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις (για παράδειγμα η δεξτρόζη, μαλτόζη ή σιρόπι καλαμποκιού).

Επιπλέον, η ζάχαρη είναι εθιστική. Πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει ότι η ζάχαρη ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο με τα ναρκωτικά και η έλλειψή της δημιουργεί αισθήματα στέρησης.

Η έλξη μας προς την ζάχαρη μπορεί να έχει εξήγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε τη δύναμη στα χέρια σας για να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια. Η επίδραση που έχει η ζάχαρη στον ανθρώπινο οργανισμό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά, όπως και άλλες κακές συνήθειες, μπορεί να καταπολεμηθεί ή, τουλάχιστον, να μετριαστεί.





Πλήρης κατάλογος βοτάνων και οι θεραπείες τους – Μάθε τις ασθένειες που θεραπεύει κάθε βότανο......!!!!!!

Μάθε τις θεραπευτικές ιδιότητες κάθε βοτάνου μέσα από έναν εύχρηστο αλφαβητικό κατάλογο των βοτάνων της ελληνικής φύσης!

Α
Αγγελική – για τόνωση, φλέγμα, σπασμούς, φουσκώματα, τυμπανισμό, ρευματισμούς, αρθρίτιδα

Αγριμόνιο – για πονόλαιμο, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα, άφθες, πληγές, μυκητιάσεις, τραύματα, ημικρανίες, διάρροια

Αλόη – για διαβήτη, τραύματα, αντισηψία, έκζεμα, έγκαυμα, τόνωση

Αμαμελίδα – για κιρσούς, αιμορραγίες, αντισηψία, πονοκεφάλους, δερματίτιδες, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα

Αψιθιά ή Αρτεμισία – για διαβήτη, ακανόνιστη έμμηνος ρύση, εμετούς

Β
Βασιλικός – για πονοκεφάλους, νεύρα, άφθες, σπασμούς, στομαχόπονο

Βαλεριάνα – για ηρεμιστικό, αυπνίες, νεύρα

Βάλσαμο ή Σπαθόχορτο – για τραύματα, αντισηψία, πόνους, αυπνίες, φλεγμονές, ηρεμιστικό

Γ
Γαϊδουράγκαθο – για κίρρωση του ήπατος, αποτοξίνωση του συκωτιού

Γαρύφαλλο – για πονόδοντο, δυσπεψία, απολύμανση, ναυτία, αντισηψία

Γλυκάνισος – για κολικούς, χωνευτικό, αδυνάτισμα, κοιλιακά άλγη, αέρια

Γλυκόριζα – για φλεγμονές

Δ
Δάφνη – για συνάχι, πυρετό, φουσκώματα, βρογχίτιδα, αντισηπτικό, άλατα, ορεκτικό, ρευματισμούς

Δενδρολίβανο – για χοληστερίνη, πονόδοντος, τονωτικό, τριχόπτωση, πιτυρίδα

Δίκταμο – για συνάχι, γρίπη, ρευματισμούς, πονοκεφάλους, πεπτικό, επούλωση τραυμάτων, μώλωπες

Δυόσμος – για στομαχικούς πόνους, ταχυπαλμίες, σπασμούς, αυπνίες, ναυτία, ημικρανίες, τρέμουλο

Ε
Ευκάλυπτος – για άσθμα, αναπνευστικά, έρπη χειλιών, αντισηψία, βήχα, φλεγμονές, ψείρες κεφαλής, εξανθήματα (καλόγερους, σπυριά)

Ελαιόλαδο – για δερματικούς ερεθισμούς, σύγκαμα, ουλίτιδα, ωτίτιδα, τριχωτό της κεφαλής

Ζ
Ζαμπούκος – για φλέγματα, εφίδρωση, καταρροή, συνάχι, γρίπη, κρύωμα, πονόδοντο, αμυγδαλίτιδα, διουρητικό

Θ
Θρούμπι – για χώνεψη, εντερικά παράσιτα, τυμπανισμό, φούσκωμα

Θυμάρι – για αντισηψία, πυρετό, δερματικές λοιμώξεις, πεπτικό, τόνωση, νευρικές συσπάσεις εντέρων και στομάχου

Ι
Ιβίσκος – για πεπτικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, αυξημένα λιπίδια

Ιτιά – για αντισηψία, πόνους, ρευματισμούς, συνάχι, κρύωμα

Κ
Καλαμπόκι (φούντες φυτού) – για ουρικό οξύ, προστάτη, πέτρες νεφρών, κύστη χολής

Καλέντουλα – για δερματικούς ερεθισμούς, έκζεμα, ακμή, εγκαύματα

Κανέλα – για σπασμούς, αντισηψία, αντιβακτηριδιακό, παράσιτα εντέρου, μύκητες

Κάρδαμο (ή κακουλέ) – για λεύκανση δέρματος, τόνωση οργανισμού

Κόλιανδρος – για πόνους, αδυνάτισμα, τόνωση, άγχος, πονοκεφάλους, κρύωμα, ημικρανίες, αρθριτικά, μυικούς πόνους

Κύμινο – για δυσπεψία, χιονίστρες

Κυπαρισσάκι – για πέτρες νεφρών, διαβήτη, προστάτη, κυστίτιδα

Λ
Λάβδανο – για φλέγματα, καταρροή, αυπνίες, πονόδοντο

Λεβάντα – για καρδιά, αυπνίες, γενικούς πόνους, ίλλιγο

Λεμόνι – για αδυνάτισμα, λεύκανση δέρματος, αντισηψία

Λιναρόσπορος – για πέτρες χολής, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες

Λουΐζα – για δυσκοιλιότητα, αδυνάτισμα, τυμπανισμό

Λυκίσκος – για διαβήτη, χοληστερίνη, νεύρα, αυπνίες

Μ
Μαϊντανός – για διουρητικό, κυτταρίτιδα, φλεγμονές, πόνους, τσιμπήματα εντόμων, λεύκανση δέρματος

Μαντζουράνα – για στομαχικούς πόνους, τυμπανισμό, αυπνίες, κοιλόπονους

Μάραθος – για αδυνάτισμα, πέτρες στα νεφρά

Μαστίχα Χίου – για στομαχόπονο, έλκος, διαβήτη, χοληστερίνη, διουρητικό

Μελισσόχορτο – για αυπνίες, υπέρταση, ουρικό οξύ, ταχυκαρδίες

Μέντα – για αντισηψία, πονόλαιμο, χώνεψη, συνάχι, ξερόβηχα, γρίπη, κακοσμία στόματος

Μολόχα – για πονόλαιμο, βήχα, άσθμα, γαστρίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα

Π
Παπαρουνόσπορος – για βήχα, αυπνίες, σπασμούς, νεύρα

Πασιφλώρα – για αυπνίες, νεύρα, άγχος

Ρ
Ρίγανη – για δυσκοιλιότητα, πεπτικά προβλήματα, βρογχίτιδα, κόπωση

Σ
Σαλέπι – για βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, γρίπη

Σέλινο – για αδυνάτισμα, καρδιά, συκώτι, νεφρούς

Σκόρδο – για αντισηψία, μολύνσεις, παράσιτα εντέρων, χώνεψη, χοληστερίνη, υπέρταση, φλεγμονές, ρευματισμούς

Τ
Τίλιο – για ημικρανίες, ίλιγγο, ζαλάδες, αυπνίες, συνάχι, δυσπεψία, αρθριτικά

Τσουκνίδα – για τραύματα, άγχος, κόπωση, διουρητικό, καθαρτικό

Τζίνσενγκ – για κόπωση, τόνωση

Φ
Φασκόμηλο – για τόνωση, διαβήτη, εύκολη πέψη, πρόωρη εμμηνόπαυση, μυικούς πόνους, υπερβολική εφίδρωση

Φύλλα Αλεξάνδρειας – για δυσκοιλιότητα

Χ
Χαμομήλι – για αυπνίες, πονοκεφάλους, πονόδοντο, νευρώσεις, συνάχι, αντισηψία, καθαρισμό δέρματος, φλεγμονές βλεφάρων





Δημοσίευση από Ομάς Ελλήνων Όλυμπος Τηλεόραση 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Άραγε μόνο οι Έλληνες μιλούν Ελληνικά; Θα εκπλαγείτε.....!!!!!!!!

«Ίλιγγος λέξεων που μόνο τα Eλληνικά μπορούν να προσφέρουν, γιατί μόνο αυτά εξερεύνησαν, κατέγραψαν, ανέλυσαν τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσας, όσο καμμιά άλλη γλώσσα… Εδώ πάνω σ’ αυτήν την γη… έχουν γεννηθεί οι λέξεις, τα εντυπώματα και οι κατηγορίες του πνεύματος» Ζακ Λακαρριέ «Το Eλληνικό καλοκαίρι».

Η Eλληνική γλώσσα, οι απαρχές της οποίας χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, γονιμοποίησε με το πλήθος λέξεων, όρων, σημαινόντων και σημαινομένων τον παγκόσμιο λόγο σε κάθε επίπεδο, σε κάθε επιστήμη, σε κάθε τέχνη…

Η Ελεονόρα Ζέελινγκ παροτρύνει τους Ευρωπαίους στο βιβλίο της «Μια πεντάρα να σωθεί η Ελλάδα» να δίνουν 5σέντ κάθε φορά που χρησιμοποιούν μία ελληνική λέξη. Τα ποσά που θα προέκυπταν σε μία τέτοια περίπτωση; Υπέρογκα…

Έχοντας «χάσει» όμως το 93% της Eλληνικής γραμματείας, δεν μπορούμε παρά να ανατρέξουμε στον Όμηρο ως πατέρα της παγκόσμιας γλωσσικής δημιουργίας.

Άπειρες οι λέξεις που «έχουν ταξιδέψει» στην Δύση και κάποιες έχουν επιστρέψει στην «βάση» τους παραμορφωμένες. Ας πάρουμε μία γεύση από τα αναρίθμητα παραδείγματα, όπως τα καταγράφει ο Κ. Δούκας στο βιβλίο του: «Ομηρικόν λεξικόν διεθνών λέξεων»

Αγγλικά – Γαλλικά
ἀγνοέω-ῶ Ignor – Ignorer
ἀγκών\ Angle – Aigullé
ἂγκυλος
ἀνήρ Andragogy,android.. – Androgynie

βέλος Velocity (ταχύτητα) Véloce

γιγνώσκω Know, gnomolody- Connaisance
γυνή Gynecic, gynecology -gynécologie
γένος Genetic,generation – géniteur

δυσ- Dysbasia,dystropic – dysgénésie

ἐγώ\ἐμοῖ Egotize,egocentric – Moi
ἐρεείνω (ρωτώ) rogate – Interroger

ἣρως Hero – Héros

ἲστημι Station,stature- Statue

κίρκος Circle,circumstance- Cirque
κοῦρος Courier -Couper
Καταρρέζω (χαιδεύω) Care (φροντίζω)- Caresse

Λέγω Law,lexico,logic- Légiste

νή No -Ne

Μέγας Megalopolis-Majesté

Ποινή punish – Punirité

ρῖγος (F)ριγ- fridge -frigid
Ρικνός (ζαρωμένος) Wrinkle – Ridé

Τάλας Tolerate – Tolérer

ὠκύς\ταχύς acute – Acuité

ὑγιής Hygiene- Hygiéne

(F)ὓδωρ Water -Hydrique

χαμαί Humiliate -Humilier

ὣρη Hour- heure

Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ αναφέρει χαρακτηριστικά σε ομιλία της στην Πνύκα ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Eλληνικά, για τι αυτή η γλώσσα μας βοηθά πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα». 

Αλλά και το περιοδικό Le Figaro (7-3-92) γράφει: «Οι γλώσσες δεν εμφανίζονται απ’ το χάος.. όλοι γνωρίζουμε ότι η γαλλική είναι κόρη της λατινικής και της αρχαίας ελληνικής», αναφέροντας παράλληλα ότι οι Γαλάτες (γάλα, επειδή ήταν πολύ άσπροι) χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο ακόμη και σε δημόσια και ιδιωτικά επίσημα ή ανεπίσημα έγγραφα.

Η Eλληνική γλώσσα βέβαια δεν έφτασε μόνο στην Αγγλία και την Γαλλία, αλλά και στην Ισπανία, όπου ο Ισπανός καθηγητής José Luis Navarro στο 3ο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο της Ολυμπίας, αφού ανέλυσε αρκετά κοινά στοιχεία της γλώσσας του με την ελληνική, δήλωσε «Να γιατί κι εγώ, αν και είμαι Ισπανός μπορώ να υιοθετήσω τον στίχο του Ελύτη “Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική”».

Το χαρακτηριστικότατο επιφώνημα των Ισπανών είναι το «όλε» που προέρχεται από την ελληνική φράση θρήνου «ὦ ὀλε δαῖμον». Αλλά και άλλες λέξεις· estadio στάδιον, mozo (υπηρέτης) μόθων (γιος δούλου), κτλ…

Όπως είναι φυσικό βέβαια, εφόσον έχει πάρει η Ισπανία στοιχεία της ομηρικής, δεν μπορεί παρά να έχει πάρει και η Ιταλία: magari μακάρι, aula αυλή, scrofa γρομφάς (γουρούνια), κτλ.

Αλλά και οι Γερμανοί δεν απουσιάζουν από το «παιχνίδι», έχοντας δανειστεί όχι μόνο λεξιλόγιο αλλά και στοιχεία της Ελληνικής γραμματικής και του συντακτικού. Για παράδειγμα: machen μηχανῶμαι, deich τεῖχος, früh πρωί, kübel κύπελλον, ja επιτατικό γέ…

Τα ομηρικά Eλληνικά και κυρίως τα αιολο-δωρικά δεν ταξίδεψαν μόνο στην Δυτική Ευρώπη, αλλά και στην Ανατολική και, όπως θα δούμε στην συνέχεια και στην Ασία.

Οι σλαβικές γλώσσες, πρώτα απ’ όλα, εμπεριέχουν ελληνικά στοιχεία: toku ταχύς, voda (F) ὓδωρ, glava κεβλή (κεφαλή), mora (εφιάλτης) μόρος (θάνατος), zoran(βίαιος) ζωηρός…
Τα ουγγρικά έπειτα ακολουθούν με λέξεις όπως meд μέλι, ket κύτος, filozfifia… 

Τα αλβανικά επίσης: νέρς ἀνερες, κρηέ κάρα (κεφάλι), πρίφτι (ιερέας) προφήτης, κτλ..

Και η Ανατολή όμως, όπως προανέφερα, έχει εξίσου έντονο το Eλληνικό στοιχείο, κάτι που επιβεβαιώνει, συγκεκριμένα για την Αρμενία, ο Αρμένιος Καθηγητής Σιμόν Καρκισεριάν στο 2ο Παγκόσμιο Γλωσσικό Συνέδριο Καβάλας: «Η κατηγορία δανεισμού είναι τόσο προσαρμοσμένη στο σύστημα της αρμενικής και τόσο καλά αφομοιωμένη, ώστε η Eλληνική προέλευση ανακαλύπτεται μόνο με την βοήθεια ετυμολογικής ανάλυσης».

Ειδικότερα οι λέξεις ayts (δερμάτινος) αἲξ, tarhaghan (καλάθι) τάλαρος (με συνήθη τροπή του λ σε ρ, όπως αδερφός-αδελφός), tomar τέμνω,κτλ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Αρμένιοι θεωρούν γενάρχη τους τον Άρμενον, σύντροφο του Ιάσωνα στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Αλλά ας πάμε ακόμη πιο βόρεια στην επίκαιρη Ρωσία, όπου κι εκεί ενυπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως αναφέρει και ο Ντενίζωφ «Η Eλληνική γλώσσα προμήθευσε την ρωσική τα πρώτα βάθρα». 

Τροφέι τρόπαιον (τρέπω τον άλλον σε φυγή), ζενά γυνή, μάτ μάτηρ (μήτηρ), είναι μερικά από τα γλωσσικά στοιχεία που οι Ρώσοι έχουν δανειστεί από τους Έλληνες.

Και οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν δεχθεί την ελληνική επιρροή, άποψη που διατυπώνει και ο Γ. Μιστριώτης στην «Μεγάλη Ελληνική Γραμματολογία»: «Την διαφθοράν της γλώσσης επηύξανον τα ιδιώματα των εξελληνισθέντων λαών διότι Σλυροι, Φρύγες, Ιουδαίοι, Ινδοί, κ.α. διελέγοντο και έγραφον διεφθαρμένην Eλληνικήν γλώσσαν».

Αλλά και ο Ισπανός καθηγητής Federico Sagredo τονίζει: Η επιρροή της Ελληνικής σοφίας και τέχνης είναι μεγάλη στην σανσκριτική γλώσσα, στην τεχνη του πολέμου των Ινδών· και ενταύθα τα ελληνικά ρήματα είναι πολλά… 

Οι Eλληνικοί τραγωδιογράφοι είναι οι διδάσκαλοι των Ινδών και την σκηνή την ονομάζουν Yawanika, δηλαδή ιωνική. Το υλικό των ελληνικών μύθων του Ομήρου εισβαίνει στην ινδική λογοτεχνία και Eλληνικά μυθιστορήματα μιμούνται…».

Οι Κινέζοι φυσικά, των οποίων η παράδοση αναφέρει ότι το αλφάβητό τους ήρθε από την θάλασσα, έχουν πολλές ελληνικές λέξεις στο λεξιλόγιό τους, όσο και αν δεν μπορούν να διαχωρισθούν. Μίτ μέλι, nu (γυναίκα) νυός (νύμφη), κλπ.

Και ας κλείσουμε αυτό το σύντομο γλωσσικό ταξίδι με την γείτονα χώρα μας, την Τουρκία. Δυστυχώς στα σχολεία σήμερα διδάσκουν στα παιδιά, και αυτό το γνωρίζω προσωπικά, ότι λέξεις όπως αγάς, σεβντάς, άχτι, αφέντης κ.α. είναι τουρκικά κατάλοιπα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 

Αλλά όπως έλεγε και ο μεγάλος ιστορικός, Θουκυδίδης, «αυτός που γνωρίζει αλλά δεν διδάσκει σωστά, είναι ίδιος με εκείνον που δεν γνωρίζει τίποτα».

Οι προαναφερθείσες λέξεις σε συνδυασμό με εκατομμύρια άλλες αφορούν ελληνικά αντιδάνεια. Όρους δηλαδή που πήραν οι Τούρκοι από τους Έλληνες, τους μετέτρεψαν σ’ έναν βαθμό και έπειτα επέστρεψαν στην Ελλάδα αλλοιωμένοι. 

Άλλωστε ο Κ. Παπαρρηγόπουλος αναφέρει πως «οι Τούρκοι δεν ήταν έθνος, άρα δεν είχαν εθνική γλώσσα. Συνεννοούντο μεταξύ τους με ένα βασικό λεξιλόγιο που δεν υπερέβαινε τις 200 λέξεις».

Τα παραδείγματα άφθονα· αγάς ἂγω, άντε ντε ἂγετε, άχτι ἂχθος, βερεσές φέρω, κεφτές κόπτω, κοράνι κορέω (τρέχω να φροντίσω), Μέκκα μέγας, μπερντές παραπέτασμα, μπρε μωρέ, νταής δάιος (φοβερός), ρεμπέτης ρέμβω (περιπλανιέμαι), σαρίκι καισαρίκιον (στέμμα καίσαρος) κεάζω, σεβντάς σεβίζω (λατρεύω), τσάρκα κίρκος (κύκλος), τσιγκέλι αγκύλη, αγκών, φαράσι φέρω, χαμάμ χαμαί, κτλ…

Αλλά και λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα: ḉark (τροχός) κίρκος, düsman (εχθρός) δυσμενής, cins γένος…

Όπως αναφέρει και ο Κ. Καβάφης «και την ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμε ως τους Ινδούς».

Επομένως η Eλληνική γλώσσα και δη η ομηρική έχει φωλιάσει για τα καλά σε κάθε γλώσσα και νοηματοδοτεί όρους παγκόσμιους που ενυπάρχουν στην μουσική, την ιατρική, τις θετικές επιστήμες, τις τέχνες…

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να την διατηρήσουμε και να αφήσουμε στην άκρη τον ψευτο-προοδευτισμό των καιρών, που στο όνομα μίας δήθεν αντικειμενικότητας, θέλει την Eλληνική γλώσσα να μην διαφέρει ακόμη και από την πιο σπάνια διάλεκτο, όπως είχε διατυπώσει στο παρελθόν Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Άλλωστε όπως έλεγε και η Ζακλίν ντε Ρομιγύ «τα ελληνικά, γλώσσα της διαύγειας και του λογισμού, χρησίμευσαν στην αναζήτηση της σαφήνειας και της λογικής σε όλα… 

Ο ιδεαλισμός, το ιδεώδες, γενικά η ιδέα, είναι λέξεις ελληνικές…». Και ο μεγάλος ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος στο ποίημα του «Η ελληνική γλώσσα», γράφει «Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς\ θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω\ ὅπως ἕνα ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.\ 

Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα στοὺς γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω ἀγγέλους,\ θὰ τοὺς μιλήσω ἑλληνικά,\ ἐπειδὴ δὲν ξέρουνε γλῶσσες.\ Μιλᾶνε μεταξὺ τους μὲ μουσική».





Δημοσίευση από Ομάς Ελλήνων Όλυμπος Τηλεόραση

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Δεν θα πιστεύεις τι μπορείς να καταφέρεις με μία ασπιρίνη.....!!!!!!!

Η ασπιρίνη είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για την ανακούφιση του πονοκεφάλου και του πυρετού. Δεδομένου ότι είναι ένα φάρμακο γενικής χρήσης, πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν σε καθημερινή βάση. Εκτός, όμως, από το να είναι ένα σπουδαίο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο, η ασπιρίνη έχει μια ποικιλία από εναλλακτικές χρήσεις, άγνωστες στους περισσοτέρους.

Ρίξτε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί και θα εκπλαγείτε με τις ιδιότητές της πέραν των φαρμακευτικών…

1. Καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής. 
Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε με μικρή ποσότητα νερού.Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύντε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα.

2. Μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό από τα τσιμπήματα εντόμων.
Χρησιμοποιήστε το παραπάνω μείγμα πάνω στο τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας και η φαγούρα, η κοκκινίλα και ο ερεθισμός θα μειωθούν σημαντικά.

3. Αφαιρεί τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου από τα χέρια.
Σπάστε 2-3 χαπάκια και αναμείξτε με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δαχτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τάχιστα θα εξαφανιστούν.

4. Είναι το καλύτερο λίπασμα για το χώμα.
Διαλύστε 1 δισκίο ασπιρίνης σε 1,5 λίτρο νερού και βρέχετε ανά τακτά διαστήματα το χώμα σε κήπο ή γλάστρες.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω ασπιρίνες γιατί θα βλάψετε τα φυτά σας.

5. Απομακρυνει την πιτυρίδα.
Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και οι γνώριμες νιφάδες της πιτυρίδας είναι ενοχλητικά συμπτώματα και αντιαισθητικά επίσης. Σπάστε δύο δισκία ασπιρίνης και ανακατέψτε με λίγο σαμπουάν. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το για περίπου δύο λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και λουστείτε με το σαμπουάν μόνο άλλη μία φορά. Η πιτυρίδα σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.

6. Λειτουργεί ως άριστο απολεπιστικό του δέρματος.
Το σαλικυλικό οξύ που εμπεριέχεται στις ασπιρίνες χρησιμοποιείται συχνά σε απολεπιστικά και καθαριστικά προσώπου. Δημιουργήστε ένα μείγμα νερού και ασπιρίνης και τρίψτε πρόσωπο ή σώμα 1 φορά την εβδομάδα, όπως θα κάνατε και με ένα συμβατικό απολεπιστικό.

7. Αφαιρεί τους κάλους.
Σπάστε έξι δισκία ασπιρίνης και αναμείξτε με μισό κουταλάκι του γλυκού νερό και το χυμό 1 λεμονιού. Εφαρμόστε το μείγμα γενναιόδωρα πάνω στον κάλο και καλύψτε με ένα ζεστό πανί. Αφαιρέστε μετά από δεκαπέντε λεπτά το πανί και τρίψτε τον κάλο, που θα έχει μαλακώσει, με μια ελαφρόπετρα.

8. Ζωντανεύει τα λουλούδια στο βάζο.
Ρίξτε μια ασπιρίνη στο νερό του βάζου με τα λουλούδια και αυτά θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες φρέσκα.

9. Αφαιρεί τους λεκέδες από ύφασμα.
Διαλύστε δυο ασπιρίνες σε λίγο νερό και απλώστε το μείγμα πάνω στο λεκέ. Αφήστε για λίγη ώρα και στη συνέχεια πλύντε το ρούχο κανονικά.

10. Προλαμβάνει τις μυκητιάσεις στα πέλματα.
Σπάστε τρία δισκία και αναμείξτε με λίγο ταλκ. Ρίξτε τη σκόνη αυτή στα πόδια σας, φροντίζοντας να πάει ανάμεσα από τα δάχτυλα. Επαναλάβετε 1 φορά την εβδομάδα.




Πότε δημιουργείται η ψυχή ;

Ο χρόνος κατά τον οποίο δημιουργείται η ψυχή και η ένωσή της με το σώμα είναι ένα κεφάλαιο που έχει προβληματίσει και συνεχίζει να προβληματίζει.

Αναφορικά με το πότε δημιουργείται η ψυχή, υπάρχει ένας εκτεταμένος διάλογος μεταξύ επιστήμης και θρησκείας.

Η μεν επιστήμη από την πλευρά της δεν έχει να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα, καθώς διάφορες θεωρίες προτείνονται κατά καιρούς από διαφορετικούς επιστήμονες.

Όσον αφορά τη χριστιανική θρησκεία επίσης, δεν έχουμε αποκεκαλυμμένη αλήθεια από το Θεό, δηλαδή δόγμα, αλλά θεολογικές γνώμες και θεωρίες.

Αν και η επιστήμη δε θέτει ηθικούς φραγμούς στην εμβρυοκτονία, η χριστιανική θρησκεία το κάνει με τον πλέον σαφή τρόπο, καθώς καταδικάζει την έκτρωση ως φόνο σε κάθε περίπτωση.

Ξεκινώντας από την Αγία Γραφή και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο της διηγήσεως περί δημιουργίας του ανθρώπου (Γεν. 1,26) «Ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ’ εἰκόνα καὶ ὁμοίωσιν ἡμετέραν», παρατηρούμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά μεταξύ σώματος και ψυχής.

Στηριζόμενοι σ’ αυτό το χωρίο είναι δυνατόν να καταλήξουμε σ’ ένα ασφαλές συμπέρασμα και να πούμε ότι στη συγκεκριμένη διήγηση εξαίρεται το δισύνθετο του ανθρώπου,[20] ως ψυχοσωματική οντότητα. Άρα ταυτόχρονη δημιουργία ψυχής και σώματος.

Εν συνεχεία στο Γεν.2,7 γίνεται αναφορά και πάλι στη δημιουργία του ανθρώπου αλλά πιο λεπτομερής «Καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν».

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δημιουργήθηκε πρώτα το σώμα και έπειτα η ψυχή. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για δύο ξεχωριστές ενέργειες του Θεού, διότι έτσι υποβιβάζεται η ψυχή ως κατώτερη του σώματος αφού δημιουργήθηκε μετά από αυτό.

Άρα το «ἔπλασεν» και «ἐνεφύσησεν» δηλώνουν δύο ταυτόχρονες ενέργειες του Θεού.

Έχοντας υπόψη τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και συγκεκριμένα στο έργο του περί κατασκευής του ανθρώπου, στο οποίο αναλύει και το προαναφερθέν χωρίο, αναφέρει ότι ψυχή και σώμα έρχονται ταυτοχρόνως στην ύπαρξη γιατί εάν προηγείτο το ένα από τα δύο συστατικά θα υποβιβαζόταν ως ελλιπής η δύναμη του δημιουργού, και αυτό γιατί θα αποδεικνυόταν ανίκανος να δημιουργήσει ταυτόχρονα τα δύο στοιχεία, σώμα και ψυχή.

Στην Παλαιά Διαθήκη συναντάμε άλλο ένα χωρίο, το οποίο αναφέραμε και προηγουμένως, ερμηνεύοντας τον β’ κανόνα του Μ. Βασιλείου. Πρόκειται για το Έξοδος 21, 22-25, με το οποίο είναι εύκολο να οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Σύμφωνα μ’ αυτό το χωρίο το κυοφορούμενο πότε αναφέρεται μεμορφωμένο και πότε άμορφο. Έτσι μπορούμε κάνοντας ένα απλό συλλογισμό να πούμε ότι το μεμορφωμένο έχει ψυχή και το άμορφο δεν έχει.

Αλλά και πάλι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο αφού δεν μπορούμε να ορίσουμε το χρόνο δημιουργίας της ψυχής. Την άποψη αυτή στήριζαν οι Τερτυλλιανός και Αυγουστίνος πράγμα που δε δέχεται ο Μ. Βασίλειος στον β’ κανόνα του.

Οι θεωρίες περί δημιουργίας της ψυχής ανά τους αιώνες.

Όπως αναφέραμε στο εισαγωγικό μας σημείωμα για τη δημιουργία της ψυχής δεν έχουμε δόγμα αλλά διάφορες γνώμες και θεωρίες. Οι θεωρίες αυτές είναι οι εξής:

α. Θεωρία περί προϋπάρξεως των ψυχών.
Κατ’ αυτή τη θεωρία, την οποία υιοθέτησαν ο Πλάτωνας, ο Φίλωνας, ο Ωριγένης και άλλοι, οι ψυχές δημιουργήθηκαν προ πάντων των αιώνων αλλά για λόγους ηθικής τους πτώσεως φυλακίζονται κατά κάποιο τρόπο στο σώμα.

Η θεωρία αυτή της προϋπάρξεως των ψυχών κατέρρευσε με τη διδασκαλία του Γρηγορίου Νύσσης και επικυρώθηκε με την Ε’ Οικουμενική Σύνοδο στα πλαίσια της καταδίκης των κακοδοξιών του Ωριγένη.

β. Θεωρία περί δημιουργίας των ψυχών.
Κατ΄ αυτή οι ψυχές δημιουργούνται αμέσως από το Θεό κατά σύλληψη του ανθρώπου. Η θεωρία αυτή είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή διότι κατ’ αυτήν ο Θεός συνεχίζει να είναι δημιουργός ενώ κατά την Αγία Γραφή «κατέπαυσεν από πάντων των έργων αυτού τη ημέρα την εβδόμη».

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα προς αποδοχή της θεωρίας αυτής είναι το ότι η μετάδοση του προπατορικού αμαρτήματος γίνεται από το Θεό.

Αυτή η θεωρία συναντάται κυρίως στους δυτικούς και μάλιστα γίνεται δεκτή και από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, διότι ευνοεί το δόγμα της περί ασπίλου συλλήψεως της Θεοτόκου.

Ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες της θεωρίας αυτής ήτανε και ο Πάπας Πίος ο ΙΒ΄.

γ. Θεωρία περί μεταφυτεύσεως των ψυχών.
Κατ’ αυτή οι ψυχές φύονται από τους γονείς στα τέκνα βάση της κληρονομικής διαδοχής αλλά και με την ευλογία του Θεού σύμφωνα με το αυξάνεσθε και πληθύνεσθε. Αυτή είναι η επικρατέστερη θεωρία μέχρι σήμερα την οποία δέχεται και ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης.




pronews.gr

Tα κινητά παρακολουθούνται - 7 τρόποι να το καταλάβετε....!!!!!!

Οι αφορμές για να γίνει κανείς στόχος παρακολούθησης είναι πολλές και το τηλέφωνο. Όσο πιο καινούριο είναι μάλιστα, τόσο περισσότερο προσβάσιμο.

Τι μαρτυρά ότι το τηλέφωνο τελεί υπό παρακολούθηση.

1. Θόρυβος. 
Εάν ακούτε την ώρα που μιλάτε παρεμβολές ή άλλου είδους ασυνήθιστο θόρυβο τότε υπάρχει η πιθανότητα να σας έχουν βάλει «κοριό» στη συσκευή. Επίσης το τηλέφωνό σας θα πρέπει να μην κάνει κανενός είδους θόρυβο ή ήχο όταν δεν το χρησιμοποιείτε. 

Εάν ακούτε μυστήριους ήχους τότε οι υποψίες σας μάλλον είναι αληθινές. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται το μικρόφωνο του κινητού σας να είναι ενεργοποιημένο και κάθε συνομιλία ακόμη και σε απόσταση έξι μέτρων από τη συσκευή σας μπορεί να υποκλέπτεται.

2. Η μπαταρία του κινητού σας. 
Εάν η μπαταρία του κινητού σας έχει υπερθερμανθεί χωρίς να έχετε μιλήσει με τις ώρες στο κινητό τότε μάλλον συμβαίνει αυτό που φοβόσασταν. Εάν σας έχουν παγιδεύσει το smart phone με κάποιο πρόγραμμα τότε αυτό όσο «τρέχει» χρησιμοποιεί διαρκώς την μπαταρία της συσκευή σας. 

Βέβαια μια μπαταρία που καίει ίσως να είναι και φυσιολογικό εάν το χρησιμοποιείτε για ώρα ή εάν η συσκευή σας είναι παλιά.

3. Πόσο συχνά φορτίζετε το κινητό σας; 
Εάν διαπιστώνετε πως η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει γρήγορα και απότομα χωρίς λόγο και αναγκάζεστε να φορτίζετε τη συσκευή συχνότερα απ΄ότι στο παρελθόν είναι ακόμη μια ένδειξη.

4. Πώς αντιδρά η συσκευή όταν προσπαθείτε να την κλείσετε; 
Εάν η διαδικασία απενεργοποίησης καθυστερεί ή δεν ολοκληρώνεται τότε κάποιος έχει επέμβει στο κινητό σας.

 5. Παράξενη δραστηριότητα.
Εάν η οθόνη του κινητού σας φωτίζεται ξαφνικά, το τηλέφωνό σας απενεργοποιείται ή ενεργοποιείται μόνο του, «κατεβαίνουν» εφαρμογές που δεν έχετε επιλέξει τότε μάλλον κάποιος έχει «χακάρει» το κινητό σας.

6. Ασυνήθιστα μηνύματα. 
Μηνύματα με ασυνήθιστους χαρακτήρες, σύμβολα και αριθμούς που προέρχονται από αγνώστους αποστολείς είναι ανησυχητικά.

7. Ο λογαριασμός. 
Εάν παρατηρείται υψηλή κατανάλωση στα δεδομένα και φυσικά ασυνήθιστα «φουσκωμένους» λογαριασμούς τότε κάτι δεν πάει καλά.




Το ψυχολογικό τεστ των χρωμάτων....!!!!!!!

               
Το 1947 ο Ελβετός ψυχολόγος Μαξ Λούσερ ανέπτυξε το «χρωμο-τεστ», το οποίο εξερευνά την ψυχολογία των χρωμάτων. Το τεστ βασίζεται στη θεωρία ότι τα χρώματα επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και ότι κάθε χρώμα πυροδοτεί μια συγκεκριμένη συναισθηματική απόκριση.
Κοιτάξτε τους χρωματιστούς κύκλους στην παρακάτω εικόνα και σημειώστε για κάθε χρώμα εάν το θεωρείτε ωραίο, ουδέτερο ή αποκρουστικό. Στη συνέχεια, διαβάστε τι σημαίνει καθεμιά από τις προτιμήσεις σας.

Γκρι
Ω: Το γκρι είναι το χρώμα του συμβιβασμού. Εάν σας αρέσει, τότε αυτό σημαίνει ότι προτιμάτε να μην δεσμεύεστε και να απολαμβάνετε την αποδοχή των άλλων. 

Ο: Είστε ένας χαλαρός παρατηρητής. 

Α: Σας αρέσει να συμμετέχετε σε ομάδες και προσπαθείτε να πετυχαίνετε τους στόχους σας επιστρατεύοντας όλη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας.

Μαύρο
Ω: Το μαύρο είναι το χρώμα της άρνησης, είναι σαν να βροντοφωνάζει «όχι». Θα θέλατε να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να απολαμβάνετε την αναγνώριση από τους άλλους, βρίσκεστε σε μια συνεχή «μάχη» με την τύχη σας. 

Ο: Επιμένετε στη στάση και στις απόψεις σας ώστε να πετύχετε τους στόχους σας. 

Α: Έχετε τον έλεγχο της μοίρας σας και είστε προσγειωμένοι, αν και μερικές φορές διστάζετε να δράσετε όταν είστε αντιμέτωποι με μια πιεστική κατάσταση.

Καφέ
Ω: Είστε ανήσυχο πνεύμα και έχετε αρκετές ανασφάλειες, θέλετε όμως να γοητεύετε τους άλλους. 

Ο: Δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας, γι’ αυτό και πιθανότητα προσπαθείτε να διατηρείστε σε φόρμα. Σας αρέσει να βρίσκεστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου νιώθετε οικεία. 

Α: Δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα το σώμα σας και νιώθετε συχνά στρες επειδή θίγονται οι ευαισθησίες σας.

Πράσινο
Ω: Αγαπάτε τις ανέσεις και τα υλικά αγαθά. Βάζετε υψηλούς στόχους και σας αρέσει να εντυπωσιάζετε, όμως ανησυχείτε πολύ για το ενδεχόμενο αποτυχίας. 

Ο: Απογοητεύεστε όταν δεν παίρνετε το 100% από αυτό που επιθυμείτε, αναζητάτε την κατανόηση και οικειότητα στο περιβάλλον σας. 

Α: Έχει πληγωθεί ο εγωισμός σας στο παρελθόν, αναζητάτε την επαφή με ανθρώπους που βάζουν ψηλά τον πήχη όπως εσείς. Η διάθεσή σας είναι συνήθως σαρκαστική και είστε αρκετά επίμονο άτομο.

Κίτρινο
Ω: Είστε χαρούμενο και θετικό άτομο, σας αρέσει να αναλαμβάνετε δράση και να πετυχαίνετε τους στόχους σας. 

Ο: Αντιμετωπίζετε τη ζωή με χαλαρότητα και αυτοπεποίθηση. Είστε άτομο αισιόδοξο και εργάζεστε σκληρά. 

Α: Έχετε απογοητευτεί από ατυχίες του παρελθόντος. Η διάψευση των προσδοκιών σας έχει οδηγήσει σε μια αμυντική στάση απέναντι στη ζωή.

Κόκκινο
Ω: Χαρακτηρίζεστε από το πάθος και την ενέργεια. Είστε άτομο παρορμητικό, φιλόδοξο και ερωτικό και σας αρέσει να ζείτε τη ζωή στο έπακρο. 

Ο: Είστε άτομο αισιόδοξο και έχετε μεγάλες προσδοκίες, αναζητάτε περισσότερες συγκινήσεις από τη ζωή. 

Α: Έχετε χάσει το πάθος σας για τη ζωή, μάλλον αποφεύγετε τη διασκέδαση.

Μπλε
Ω: Είστε άτομο ήρεμο, πιστό και ευαίσθητο και πληγώνεστε εύκολα. Αγαπάτε τις απολαύσεις και τη διασκέδαση και εκνευρίζεστε όταν δεν παίρνετε αυτό που θέλετε σε αυτόν τον τομέα. 

Ο: Αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις λίγο κυνικά, η στάση σας απέναντι στη ζωή δεν είναι ιδιαίτερα εύθυμη. 

Α: Επιθυμείτε διακαώς να κόψετε τα δεσμά που σας περιορίζουν.

Μωβ
Ω: Ακροβατείτε ανάμεσα στον παρορμητισμό και τη δεκτικότητα, ανάμεσα στην κυριαρχία και την υποταγή. Σας γοητεύει το μυστήριο στις σχέσεις και συχνά χάνεστε στον κόσμο των ονείρων και των φαντασιώσεων. 

Ο: Σας αρέσει να συμμετέχετε σε ομάδες, αρκεί οι άλλοι να μην έχουν πολλές απαιτήσεις από εσάς. 

Α: Κοιτάζετε τη σκληρή πραγματικότητα κατάματα, χαρακτηρίζεστε από ωριμότητα και θέλετε να ζήσετε όσες περισσότερες εμπειρίες γίνεται.





New York Post, 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Νοσταλγία : Τα παλιά αθώα παιδικά παιχνίδια – Ποιος τα θυμάται ;

Τρώγαμε, διαβάζαμε (ή κάναμε ότι διαβάζουμε) και μετά σφαίρα για παιχνίδι... 

Όταν με ρωτούν πώς ήταν τα παιδικά μου χρόνια, η απάντηση είναι μία : γεμάτα παιχνίδι σε πλατείες, γήπεδα και γειτονιές και χωρίς τηλεόραση. Όχι ότι δεν υπήρχε τηλεόραση. Υπήρχε αλλά δεν μας ενδιέφερε να δούμε.

Τις προάλλες ένα παιδάκι απόρησε «πώς είναι δυνατόν να μην παίζατε ηλεκτρονικά παιχνίδια; Γιατί δεν είχαμε play station; Τι παιχνίδια παίζαμε όλη μέρα στις αλάνες;

Δεν ήξερα από πού να αρχίσω και που να τελειώσω... Τόσες παιδικές αναμνήσεις από χρόνια γεμάτα ξεγνοιασιά, γέλιο, αγάπη και πολύ, πολύ παιχνίδι...

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε μερικά από αυτά μέσα από το παραπάνω βίντεο, ενώ πιο κάτω θα σας αναφέρω και ορισμένα από τα παιχνίδια της γειτονιάς και πώς παίζονταν.

Εσείς, τα θυμάστε;

Τα βγάζουμε... 

Πριν ξεκινήσουν τα περισσότερα παιχνίδια, έπρεπε να αποφασιστεί ποιος θα παίξει πρώτος. Για το λόγο αυτό λοιπόν τα... βγάζαμε.

Όλα τα ποιηματάκια ξεκινούσαν με το γνωστό «μπουφ ή πουφ», το οποίο δεν κατάλαβα ποτέ τι σήμαινε.

Και συνεχίζαμε με τα ποιηματάκια :
· «Άκατα μάκατα σούκουτου μπε, άμπε φάμπε ντόμινέ, άκατα μάκατα σούκουτου μπε άμπε φάμπε βγε»

· «Είσαι κινεζάκι; Ναι! Τρως πολύ ρυζάκι; Ναι! Πό-σες κου-τα-λί-τσες την η-με-ρα τρως;»

· «Α μπε μπα μπλομ, του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ μπλιμ μπλομ» και σε κάποιες παραλλαγές ακολουθούσε το: «Πού θα πας εκεί; Στη Βόρεια Αμερική να βρεις και τον Ερμή που παίζει μουσική».

· «Ω μαριάμ μαριάμ μαριάμ σι ντορεμί μακαρό μακαρό λέο λέο πτι πτι πτι λέο λέο πτι πτι πτι, ουάν του θρι».

· «Το παπούτσι σου βρωμάει, αλλαξέ το».

· «Ανέβηκα σ' ένα χωριό και είδα ένα γουρούνι το κοίταξα καλά καλά και μου΄φαγε τη μούρη. Γω γω γω, συ συ συ. Το γουρούνι είσαι 'συ!»

· «Ένα δύο τρία, πήγα στην Κυρία μου 'δωσε ένα μήλο μήλο δαγκωμένο το 'δωσα στην κόρη έκανε αγόρι το 'βγαλε Θανάση σκούπα και φαράσι»

· «Πέτρα – ψαλίδι – μολύβι – χαρτί»

Κρυφτό
«Πέντε, δέκα, δεκαπέντε...». Το κρυφτό είναι ο λόγος που μάθαμε την προπαίδεια του 5 πριν την ώρα μας! Το παιχνίδι δεν χρειάζεται συστάσεις. Φτου ξελευθερία για όλους!

Μακριά γαϊδούρα
Οι μισοί συμμετέχοντες πρέπει να σκύψουν ο ένας μετά τον άλλο και οι υπόλοιποι παίρνουν φόρα και πηδάνε από πάνω τους για να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν. Όποιος πέσει, χάνει!

Αμπάριζα
"Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω και κανένα δεν το λέω!" Η αμπάριζα παίζεται με δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα ορίζει ένα δέντρο για «αμπάριζα» ή «μάνα» και σκοπός της είναι να την προστατεύσει. Ένα παιδί από κάθε ομάδα παίρνει φόρα και τρέχει προς την αντίπαλη και ο ένας προσπαθεί να αγγίξει τον άλλον. Όποιος προλάβει αιχμαλωτίζει τον αντίπαλο. 

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να μείνει ο τελευταίος παίκτης, ο οποίος πρέπει να προστατέψει τη μάνα του από (έως 2) αντιπάλους. Μπορεί να προσπαθήσει να ελευθερώσει τους αιχμάλωτους συμπαίκτες του για να τον βοηθήσουν, με ένα άγγιγμα. Τότε αυτοί φωνάζουν: "Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω και κανένα δεν το λέω." Νικήτρια είναι η ομάδα που θα φυλακίσει όλους τους αντίπαλους παίχτες.

Αγαλματάκια
Παίζεται από τρία παιδιά και πάνω. Ένα παιδί κλείνει τα μάτια και λέει «Αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;». Όσο το λέει τα άλλα παιδιά κινούνται. Αν όμως ανοίξει τα μάτια του και κάποιο παιδί κουνιέται ακόμα, τότε φυλάει εκείνο.

Κλέφτες και αστυνόμοι
Δύο οι ομάδες : Οι κλέφτες και οι αστυνόμοι. Οι αστυνόμοι πρέπει να πιάσουν τους κλέφτες ακουμπώντας τους και οι κλέφτες προφυλάσσονται αν ακουμπήσουν με την πλάτη κάτω ή στον τοίχο ενώ για να κερδίσουν πρέπει να ακουμπήσουν στην πλάτη τους αστυνόμους.

Κουτσό
Το σχέδιο με τις κιμωλίες στα πεζοδρόμια είναι χαραγμένο στη μνήμη μας και ας εκλείπει πλέον. Το παιχνίδι έχει πολλές παραλλαγές με πιο δημοφιλή αυτήν.

Το κυνηγητό
Όταν βαριόμασταν σαν παιδιά, το πρώτο που λέγαμε ήταν «παίζουμε κυνηγητό;». Οι κανόνες απλοί: Ένας κυνηγά κι οι υπόλοιποι τρέχουν να κρυφτούν. Υπάρχει και "ξελέ" (κυνηγημένος να ελευθερώσει φυλακισμένο) καθώς και "μάνα" (άσυλο).

Μέλισσα
"Περνά - περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα κλωσσόπουλα. Ζουμ - ζουμ - ζουμ να οι μέλισσες περνούν για να δούμε τι θα πουν". 

Μπιζ
Βίαιο παιχνίδι αλλά πολύ διασκεδαστικό! Κάποιος κλείνει τα μάτια του και ένας από τους υπόλοιπους τον χτυπάει. Όταν γυρνάει, όλοι φώναζαν "μπιζ" και σηκώνουν το ένα χέρι. Η "μάνα" τότε ανοίγει τα μάτια και πρέπει να μαντέψει ποιος τον χτύπησε.

Πατητό
Όλα τα παιδιά ενώνουν τα πόδια τους. Μόλις φωνάξουν «πατητό» πρέπει να τραβήξουν τα πόδια τους πίσω. Φωνάζουν νούμερα «πρώτος», «δεύτερος» κ.ο.κ. και ο καθένας παίζει με τη σειρά του. Ο ένας πρσπαθεί να πατήσει τον άλλο πηδώντας. Πηδούν όμως και αυτοί, τους οποίους οι άλλοι προσπαθούν να πατήσουν, ώστε να αποφύγουν το πάτημα.

Τα μήλα
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα είναι "μέσα" και η άλλη "έξω" (δηλαδή εντός και εκτός ενός κύκλου). Τα παιδιά που είναι έξω ρίχνουν την μπάλα. Αν η μπάλα ακουμπήσει κάποιο παιδί από μέσα, χάνει. Αν όμως την πιάσει, κερδίζει μια ζωή ακόμα.

Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ δεν τα έβαλα γιατί θεωρούνται αυτονόητα. Αν έχετε και εσείς κάποιο παιχνίδι που παίζατε μικροί και θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας, μπορείτε να το αναφέρετε στα σχόλια του Facebook.