Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο - Πρόσεξε τι σκέφτεσαι »....!!!!!!!!

Ο κάθε άνθρωπος είναι αυτό που είναι, εξαιτίας των σκέψεων που τον κυριαρχούν, στις οποίες επιτρέπει να καταλαμβάνουν την διάνοια του. Αυτές τις σκέψεις που ενθαρρύνει με την συμπάθεια και τις αναμειγνύει με μια ή περισσότερες από τις αισθήσεις του. 

Οι σκέψεις αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη, η οποία κατευθύνει κι ελέγχει την κάθε του κίνηση, δράση, πράξη και φυσικά αποτέλεσμα. Οι σκέψεις που κάνει, ενισχυμένες από τα συναισθήματα που κυριαρχούν την στιγμή που αυτές γεννιούνται, δημιουργούν μια «μαγνητική» δύναμη, που προκαλεί κι ελκύει άλλες όμοιες ή σχετικές σκέψεις.

Οποιαδήποτε σκέψη, ιδέα, σχέδιο, κυριαρχεί στο μυαλό του ατόμου, προσελκύει μεγάλο αριθμό παρόμοιων σκέψεων. Αυτές εγκαθίστανται στην διάνοια, μέσα από την επανάληψη, και καθοδηγούν με τη σειρά τους τον νου από το υποσυνείδητο σε δράση, για την υλοποίηση τους. 

Όλοι μπορούν, όπως διαβάζουμε στο ellaniapili, να «εξαπατήσουν» το υποσυνείδητο τους, δίνοντας του οδηγίες με τις κυρίαρχες σκέψεις τους (θετικές για όσους επιθυμούν επιτυχία, βέβαια), κι αυτό να εκτελεί τις εντολές τους, οδηγώντας τους στον στόχο που έχουν ορίσει, βρίσκοντας ανέλπιστα τρόπους να ξεπερνά τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην πορεία, με μια έμπνευση και δύναμη που το ανυποψίαστο άτομο ποτέ δεν φανταζόταν ότι διέθετε.

Και όμως ήταν εκεί, σε λανθάνουσα κατάσταση και περίμενε να ενεργοποιηθεί, με την δύναμη της αυθυποβολής και από αρχική παρόρμηση και προσδοκία να μεταβληθεί σε πόθο, φλογερή επιθυμία και τελικά δράση για να πετύχει το υλικό ισοδύναμο της, τον στόχο του. 

Ο φυσικός νόμος της αυθυποβολής, μέσα από τον οποίο μπορεί οποιοδήποτε άτομο να φτάσει σε υψηλά επιτεύγματα, που ξεπερνούν κάθε του φαντασία, περιγράφεται με λίγες λέξεις με το ακόλουθο ποίημα: 

Αν σκεφτείς πως σε νίκησαν, σε έχουν ήδη νικήσει. 

Αν σκεφτείς πως δεν τολμάς, ποτέ δεν θα τολμήσεις. 

Αν θέλεις να νικήσεις αλλά σκέφτεσαι πως δεν μπορείς, σίγουρα δεν θα νικήσεις. 

Αν σκεφτείς πως θα χάσεις, είσαι ήδη χαμένος 

Γιατί η φύση μας διδάσκει πως: 

Η Επιτυχία ριζώνει με την Θέληση. 

Το μυστικό βρίσκεται στην διανοητική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. 

Αν σκέφτεσαι πως σ’ έχουν ξεπεράσει σε ξεπερνούν. 

Πρέπει να σκεφτείς ψηλά για να πετάξεις. 

Πρέπει να ‘σαι σίγουρος για τον Εαυτό σου αν θες η προσπάθεια σου να επιβραβευτεί. 

Τους αγώνες της ζωής, δεν κερδίζει πάντα ο δυνατότερος, ή ο ταχύτερος. 

Αυτός που αργά ή γρήγορα κερδίζει, είναι ο άνθρωπος ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ. 

Τόσο οι επιτυχίες, όσο και οι αποτυχίες, είναι αποκυήματα της κυρίαρχης σκέψης. 





pronews.gr

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 7ο Κέντρο Κεφαλής......!!!!!!!!

                                  
Kορώνα - (Sahasrara Chakra)

Kεντρικά Θέματα: πνευματικότητα, εμπειρία πνευματικών κόσμων, βίωση του Θείου, φώτηση, Αυτοπραγμάτωση, Ενότητα με το Όλον, θρησκευτικότητα, Σύνδεση με τον Κόσμο

Αριθμός πετάλων λωτού: 1000

Χρώμα: βιολετί, λευκό ή χρυσό

Μάντρα: ΟΜ - σιωπή

Στοιχείο: -

Βασικό σύμβολο: λωτός

Πλανήτης: Πωσειδών

Αίσθηση: Κοσμική Συνείδηση

Το κέντρο της κεφαλής, βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου μας, σημείο, το οποίο καθόλου τυχαία στα βρέφη ακόμη και σήμερα το ονομάζουμε "πηγή"... που υποδηλώνει κατά την εκτίμηση μου τη σύνδεση μας με την Πηγή της Ζωής, με το Θεϊκό Στοιχείο, με την Ολότητα. Αιθερικά απλώνεται σαν μια περιστροφική δίνη πάνω από το κεφάλι μας, σαν μια αιθέρια κορώνα. 

Στη σανσκριτική φέρει την ονομασία Sahasrara, που σημαίνει "χίλια" ή χιλιαπλό και παραπέμπει στο χιλιοπέταλο λωτό με τον οποίο συμβολίζεται. Με τον αριθμό τούτο υποδηλώνει την Τελείωση, την Πραγμάτωση του Ατόμου.

Στην ινδουιστική παράδοση θεωρείται ιερή κατοικία του Σίβα. Η θεά Σάκτι, η οποία κατοικεί στο πρώτο ενεργειακό κέντρο, στη βάση της σπονδυλικής στήλης, με την πνευματική άνοδο, το άνοιγμα της συνείδησης και το πέρας της ηλικίας, ανέρχεται μέσα από την κεντρική ενεργειακή στήλη που βρίσκεται κατά μήκος της φυσικής σπονδυλικής μας στήλης, για να ενωθεί μέσω ενός Ιερού Γάμου, με το θεό Σίβα, την κοσμική συνείδηση, στο κέντρο της κεφαλής. 

Αυτή η θεία ένωση της θηλυκής θεάς Σάκτι και του αρσενικού θεού Σίβα, είναι ουσιαστικά ο στόχος της πνευματικής πορείας του ατόμου. Είναι η άνοδος από το σκοτάδι στο Φως. Από τη γήινη σπηλιά στο φωτεινό ουρανό. Σαν του λωτό, μέσα από του βούρκο, ανέρχεται μέσα σε λιμνάζοντα νερά για να ολοκληρωθεί με ένα πανέμορφο άνθος στην επιφάνεια του.

Είναι η ίδια ανθρώπινη διαδρομή της συνείδησης που ξεπερνά τα ζωώδη και ενστικτώδη επίπεδα και κινείται όλο και ψηλότερα προς το φως της ψυχής. Παραδοσιακά συμβολίζεται με το λευκό ή το βιολετί χρώμα, ως ένδειξη αγνότητας και καθαρότητας. ή το χρυσό, που επίσης αποτελεί ένα συμβολισμό του μυστικού ήλιου *του θείου αρσενικού φωτεινού στοιχείου, του Απόλλωνα...

Το μέταλλο που αντιστοιχεί σε τούτο το κέντρο είναι ο χρυσός, ενώ μαζί του συνδέεται ο πλανήτης Ποσειδώνας. Δεν αντιστοιχεί σε κανένα φωνήεν, μολονότι πέρα από τη σιωπή και το ΟΜ χρησιμεύει στην ενεργοποίηση του κέντρου αυτού. Στη φύση αντιστοιχεί στις βουνοκορφές συνήθως, ενώ πιο ενεργό είναι κατά τη νέα σελήνη.

Κάποιοι ειδικοί των τσάκρα θεωρούν πως το κέντρο τούτο ήδη ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου και κατοικοεδρεύει στο αιθερικό-ενεργειακό του σώμα, μα πάραυτα συνδέεται με το κέντρο της επίφυσης και τις λειτουργίες της, επηρρεάζοντας ολόκληρο τον οργανισμό. 

Σε άλλες παραδόσεις γνωρίζουμε και την ύπαρξη ενός 8ου κέντρου λίγο ψηλότερα από το κέντρο αυτό, το οποίο αποτελεί το κέντρο της ψυχής... 

Ωστόσο, μέσα από την κατανόηση της αύρας μας, με τα φάσματα και τις συχνότητες της που αντιπροσωπεύονται στα χρώματα των κέντρων, και την αυγοειδή της μορφή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα κέντρα αλληλοσυμπληρώνωνται με ζεύγη-κύκλους γύρω από το επίκεντρο της καρδιάς, όπου τα ανώτερα είναι τα πιο πνευματικά και τα κατώτερα τα πιο υλικά και γήινα επίπεδα. Έτσι το 7ο κέντρο συμπληρώνεται με το πρώτο κέντρο, το κέντρο της γείωσης μας...

Κεντρικά Θέματα
Η αυτοπραγμάτωση,η φώτιση και η πνευματικότητα αποτελούν τα πιο βασικά από τα θέματα του κέντρου τούτου. Στόχος αυτού του συνειδησιακού επιπέδου είναι η επίγνωση της θεϊκής προέλευσης μας και η μέσω αυτής επιτυγχανόμενη εσώτερη Ειρήνη και Γαλήνη. 

Σε τούτο το επίπεδο και τη συνειδητοποίηση των ποιοτήτων του συναντάμε και τη δυνατότητα να είμαστε Ένα με το Όλον, αλλά και Ολόκληροι, Θεραπευμένοι. Η Ίαση επιτυγχάνεται ακριβώς σε τούτο το επίπεδο...

Είναι το επίπεδο της υψηλότερης ωριμότητας της προσωπικότητας και η μετατροπή αυτής σε Μαχάτμα, δηλαδή σε "μεγάλη ψυχή". Το κέντρο τούτο δεν ενεργοποιείται αν προηγουμένως δεν έχουν αποκτήσει όλα τα άλλα κέντρα μια σχετικά σταθερή βάση. 

Ούτε προτείνεται η εσκεμμένη ενεργοποίηση του, αν τα άλλα κέντρα δεν είναι ήδη ενεργοποιημένα. (Γενικότερα δεν συμφωνώ με τις ασκήσεις που υπόσχονται υπερβολικά γρήγορη και άρα βίαιη ενεργοποίηση και άνοιγμα κέντρων, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά δυσάρεστα γεγονότα... 

Εξάλλου η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές απαραίτητες στην πνευματική πορεία... και τα δώρα της συνειδητότητας δεν εκβιάζονται... Ας μην ξεχνάμε τι παθαίνουν οι επιτήδειοι Φαέθωντες... )

Έτσι λοιπόν σε ασκήσεις που θα δούμε αργότερα ανά κέντρο ενέργειας, πρόκειται για απαλή ενεργοποίηση αυτών... με ήπιο και ασφαλή τρόπο...

Το σημαντικότερο όλων σχετικά με την μονόπλευρη ενεργοποίηση της Κορώνας είναι πως οδηγεί σε απώλεια αίσθησης της συνήθους πραγματικότητας και του Κόσμου που μας περιβάλλει, καταθληπτικές διαθέσεις, καταστάσεις σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.

Το κέντρο τούτο αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι της εσωτερικής σκάλας ανόδου προς το θείο. Η επίτευξη του ανοίγματος του συνοδεύεται πάντα από πολύ ευχάριστες αισθήσεις ειρήνης, ενότητας με το σύμπαν, και βαθιά γαλήνη. Είναι οι αισθήσεις που συνοδεύουν την κατάσταση Σαμάντι, την απόλυτη μέθεξη με το Όλον και την απόλυτη ευδαιμονία.

7ο Κέντρο και Υγεία
Μολονότι πνευματικό από τη φύση του κέντρο επιδρά όπως αναφέραμε ήδη σε όλο τον οργανισμό. Δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα, αλλά επιτελεί ένα είδος εναρμόνισης και προστασίας μας. Επηρεάζει ωστόσο έντονα το Μεσοφλοιό και τα μάτια μας, ενώ σχετίζεται με τα προγράμματα διατήρησης της ζωής στο σώμα και τα κύτταρα.

Ένα φυσιολογικά ανεπτυγμένο κέντρο κεφαλής φροντίζει για μια μακροχρόνια και καλή ισορροπία του σώματος. Οι βαριές, χρόνιες ασθένειες και ειδικά τα πνευματικά και ψυχικά προβλήματα εμφανίζονται αντίθετα όταν το κέντρο τούτο είναι ιδιαίτερα έντονα μπλοκαρισμένο...

Σε ορμονικό επίπεδο επιδρά το κέντρο τούτο στην Επίφυση, η οποία ρυθμίζει την πρόσληψη φωτός και τους κυρκαδικούς ρυθμούς μέσω της ορμόνης μελατονίνη. (Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που προστατεύει από τον καρκίνο... και άρα μπορείτε να κατανοήσετε και την αλήθεια της τοποθέτησης του Dr. Hammer, πως δίχως εσωτερική ψυχοπνευματική σύγκρουση, δεν εμφανίζεται καρκίνος...)

Ασθενές ή Μπλοκαρισμένο 7ο Κέντρο
Το κέντρο της κορώνας αποτελεί όπως είπαμε το πεδίο της πνευματικής πληρότητας, το υψηλότερο επίπεδο συνείδησης κατά το οποίο ξεπερνάμε τη δυπολικότητα. Είναι το μέσο επίτευξης του ΕΙΝΑΙ.

Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασθενές τσάκρα κεφαλής (δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εμπλοκή σε αυτό το επίπεδο) παραμένουν προσκολλημένοι μόνο στην υλική διάσταση των πραγμάτων και αισθάνονται μια μόνιμη έλλειψη, την οποία όμως δεν μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια.

Γίνεται όμως αισθητή σαν έλλειψη Χαράς για την ίδια τη ζωή, ακόμη κι όταν όλα τα άλλα μοιάζουν στη ζωή τους τακτοποιημένα.Μια αίσθηση κενότητας και δυσαρέσκειας τους συνοδεύει και αισθάνονται δυστυχείς δίχως να γνωρίζουν γιατί.

Όταν η ασθενικότητα του κέντρου είναι ιδιαίτερα έντονη μπορεί να φτάνει και σε ιδιαίτερα έντονη κατάθλιψη που αγγίζει τα όρια της υπαρξιακής κατάθλιψης και απόγνωσης, του πόνου της Ύπαρξης στον Κόσμο....

Στη θέση της κατάθλιψης μπορεί επίσης να εμφανιστεί μια αίσθηση ανιαρότητας και πνευματικής κόπωσης. Το άτομο αισθάνεται μεγάλη δυσκολία στο να αναπτύξει ενδιαφέρον για οτιδήποτε -ειδικά για πνευματικά ζητήματα. 

Συχνά νομίζουν πως η αίσθηση τούτη προέρχεται από υλικές δυσκολίες ή προβλήματα υγείας, ωστόσο όσες προσπάθειες και να κάνουν προς την κατεύθυνση των υλικών θεμάτων, όση επιτυχία και να έχουν στους τομείς εκείνους, το ανικανοποίητο παραμένει σαν αίσθηση. ...

Οι άνθρωποι αυτοί πολύ δύσκολα μπορούν να αποφασίσουν και τους λείπει ένας ανώτερος στόχος. Αυτή η κατάσταση οδηγεί συχνά σε σύγχυση και μια αίσθηση Κενότητας εντός, μολονότι δεν μπορεί να οριστεί... σαν ένα τυφλό σημείο στη συνείδηση τους.

Όταν το κέντρο τούτο είναι ασθενές, τότε γίνεται ιδιαίτερα έντονα εμφανής και η κατάσταση και τα χαρακτηριστικά των χαμηλότερων κέντρων και τα προβλήματα εμφανίζονται με μεγάλη ποικιλία ανάλογη του προβληματικού κέντρου και του τσάκρα που χαρακτηρίζει το άτομο. (Επί τούτης της όψης των Κέντρων θα αναφερθώ σε επόμενες αναρτήσεις ανά τσάκρα...)

Δηλαδή, όταν το 7ο κέντρο είναι ασθενές και το άτομο χαρακτηρίζεται π.χ. από το 1ο Κέντρο, τότε τούτος ο άνθρωπος παραμένει δέσμιος των ενστίκτων και των ορμών του. Αντίθετα ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από το 4ο κέντρο, της καρδιάς, ξεπερνά αυτή την έλλειψη επαρκούς ενέργειας στο 7ο κέντρο με σχετική ευκολία και η επίδραση είναι πιο ήπια.

Για όλους γενικά τους ανθρώπους, ασχέτως χαρακτηριστικού κέντρου, συστήνεται ο δρόμος της Σιωπής, διότι εντός της σιωπής αναπτύσσεται το ύψιστο των κέντρων και ανοίγεται στις ενεργειακές ροές του Σύμπαντος ώστε ακολούθως να αναπτυχθεί.

Πιθανά Συμπτώματα όταν υπάρχει εμπλοκή

· Πονοκέφαλοι

· Αδύναμο ανοσοποιητικό

· Νευρόπονοι, Σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες παραλύσεις

· καρκίνος

· σύγχυση, 

· καταθλίψεις

· προβλήματα μνήμης

· πνευματικές ή ψυχικές ασθένειες

· προβλήματα με τον ύπνο 

Εναλλακτικές μέθοδοι εναρμόνισης του κέντρου
*(Πέρα απο ειδικές ασκήσεις από την παράδοση της γιόγκα, όπως και ενεργειακών μεθόδων θεραπείας, που θα δούμε αργότερα...)

Ημιπολύτιμοι Λίθοι : διαμάντι, αμέθυστος, κρύσταλλος χαλαζία

Αρωματικά Έλαια : λιβάνι, τριαντάφυλλο

Ανθοϊάματα: Wild Rose, Wild Chestnut


Πληρότητα και ευδαιμονία εύχομαι σε όλους σας με αγάπη





Βίκυ Χρυσού

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 6ο Τσάκρα - Το τρίτο Μάτι.....!!!!!!

Tο Τσάκρα του Μετώπου - (Ajna Chakra)

Κεντρικά Θέματα: Διαίσθηση, Σοφία, Επίγνωση, Αντίληψη, Φαντασία, 

Αριθμός πετάλων λωτού: 2

Χρώμα: Σκούρο μπλε, λουλακί, Indigo

Mάντρα: KSHAM ή OM

Στοιχείο: -

Σύμβολο: φτερωτός κύκλος

Πλανήτης: Ουρανός

Αισθήσεις: 6η αίσθηση, ανώτερες αντιληπτικές ικανότητες

Το κέντρο του μετώπου είναι το πνευματικό κέντρο της επίγνωσης και της διαίσθησης. Στα σανσκριτικά΄ονομάζεται Ajna που σημαίνει γνώση ή αντιλαμβάνομαι. 

Η πραγματική, ανώτερη γνώση μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την υπέρβαση της δυαδικότητας και πράγματι στο κέντρο τούτο είναι που καταλήγουν οι δύο βασικές ενεργειακές ροές της Ιντα και Πιγκάλα, που αντιπροσωπεύουν τον ήλιο και τη σελήνη, το αρσενικό και το θηλυκό στοιχείο εντός μας, που ανέρχονται παράλληλα με τη σπονδυλική μας στήλη και στην ινδουιστική παράδοση αναπαρίστανται σαν φίδια. 

Όταν διαλογιζόμαστε με εστίαση σε τούτο το κέντρο η σκέψη μας ελευθερώνεται από το διπολικό τρόπο που επικρατεί στην καθημερινότητα μας.

Το τσάκρα τούτο χαρακτηρίζεται συχνά και ως "τρίτο μάτι", το μάτι του Κύκλωπα που ανοίγει όταν όλα τα ενεργειακά κέντρα της κεφαλής έχουν αναπτυχθεί και ενεργοποιηθεί. 

Συμβολίζεται με 2 πέταλα λωτού που συμβολίζουν την αρμονία και τη σύζευξη των Yin και του Yang ενεργειών στο σημείο τούτο. Στο ένα πέταλο αντιστοιχεί η ιερή συλλαβή ham και στο άλλο η συλλαβή kham. Αυτές λέγεται πως είναι οι ιερές αρχέγονες συλλαβές της Shakti, της ιερής δημιουργικήςθηλυκής ενέργειας και του Shiva, της κοσμικής συνείδησης. 

Όταν αυτές οι δύο δυνάμεις έρχονται σε σύζευξη στο κέντρο του μετώπου τότε βιώνεται η εμπειρία της φώτησης. Είναι ο λεγόμενος Ιερός Γάμος, το πάντρεμα της αρσενικής και της θηλυκής Αρχής εντός μας...

Το βασικό μάντρα που χρησιμοποιείται συνήθως για την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση του κέντρου τούτου είναι το μάντρα KSHAM (προφέρεται ως KSHANG), ωστόσο την ίδια λειτουργία έχει και το μάντρα ΟΜ που είναι πιο διαδεδομένο. Οι θεότητες που αντιστοιχούν στο κέντρο τούτο είναι η Parmashiva και η Shakti Hakini, η οποία είναι μια ανδρόγυνη θεότητα -και με τούτο το συμβολισμό έχουμε μια άρση της διπολικότητας...

Σαν χρώμα χρησιμοποιείται συχνά το βαθύ μπλε -λουλακί, ενώ σαν μέταλλο αντιστοιχεί εδώ η πλατίνα. Από τα φωνήεντα, αυτό που επιδρά περισσότερο πάνω του είναι το "Ι", ενώ πλανήτης του είναι ο ουρανός. Στη φύση το βρίσκουμε να εκφράζεται στον νυχτερινό ουρανό και τη δύναμη των αστεριών, ενώ λειτουργεί πιο εντατικά κατά τη χάση του φεγγαριού.

Ανατομικά το βρίσκουμε στο κέντρο του μετώπου, ανάμεσα στα φρύδια, λίγο πιο πάνω από τη ρίζα της μύτης. Η επίδραση του αφορά κυρίως την παρεγκεφαλίδα, τα μάτια, τα αυτιά, και τη μύτη. Ωστόσο και το πρόσωπο σαν σύνολο, τα ιγμόρεια, το ορμονικό και το νευρικό σύστημα επηρεάζονται έντονα από το κέντρο του μετώπου. Εντονότερα όλων συνδέεται όμως με τη δράση της υπόφυσης.

Κεντρικά Θέματα
Μέσω του τσάκρα του μετώπου μπορεί να συνδεθεί ο άνθρωπος με τα πνευματικά πεδία. Το κέντρο τούτο είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη διαίσθηση μας, αλλά και να αποκτήσουμε επίγνωση ανώτερων αληθειών και πραγματικοτήτων που ξεπερνούν την καθημερινή μας συνείδηση. 

Η δυνατότητα της τηλεπάθειας, της ενσυναίσθησης, αλλά και η ικανότητα να διαβάζουμε την αύρα, το μέλλον και τις σκέψεις των άλλων, μόνο μέσα από ένα ανεπτυγμένο και καθαρό "τρίτο μάτι" επιτυγχάνονται.

Με το ίδιο "μάτι" βέβαια οι "κοινοί" και απαίδευτοι θνητοί συνηθίζουν να "ματιάζουν" τους άλλους στέλνοντας, εν αγνοία τους συνήθως, από εκεί, τις αρνητικές τους σκέψεις, τη ζήλια και κακά συναισθήματα...

Βασική εργασία το επιπέδου της συνείδησης του 6ου κέντρου είναι η αυτογνωσία και η επαφή με τον λεγόμενο Ανώτερο Εαυτό, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ το καθημερινό μας εγώ και την υλική πραγματικότητα του κόσμου. 

Διαλογισμοί που αφορούν το κέντρο αυτό συνοδεύονται από εμπειρίες εσωτερικού φωτός, πράγμα που αποτελεί ένδειξη για την εσωτερική ανάπτυξη της επίγνωσης, της εσωτερικής μας φλόγας. ..

Σε αυτό το επίπεδο κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να αντιμετωπιστεί απο ένα ανώτερο ύψος και να ελευθερωθούμε με την επίγνωση που αναδύεται...

Άνθρωποι με ένα καλά ανεπτυγμένο 6ο κέντρο δημιουργούν με ευκολία εσωτερικές εικόνες. Έχουν ισχυρή φαντασία και συχνά βλέπουν οράματα. Μπορούν να προλέγουν γεγονότα και γενικότερα έχουν μια λεπτή 6η αίσθηση.

Όταν οι ενέργειες στο κέντρο τούτο ρέουν ανεμπόδιστα έχουμε πνευματική διαύγεια. Αποκτούμε άμεση Γνώση και δεν μπορεί πια να θολώσουν την κρίση μας οι ψευδαισθήσεις. Η Διάκριση έχει επιτευχθεί...

Όταν υπάρχουν εμπλοκές ή υπερ τροφοδοσία στο κέντρο αυτό προκύπτουν ψυχικές δυσλειτουργίες με τη μορφή αδυναμίας συγκέντρωσης, μη συντονισμένη σκέψη, δυσειδαιμονίες, αλλά και προβλήματα μνήμης. Ο εγωκεντρισμός και η ματαιόδοξα επίσης αποτελούν συχνά αποτελέσματα δυσλειτουργίας στο κέντρο αυτό.

Τρίτο Μάτι και Υγεία
Το κέντρο του μετώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και πνευματική μας κατάσταση, αλλά επηρεάζει και το σώμα, και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο. Επιπλέον ρυθμίζει τις αισθήσεις μας και συγκεκριμένα τη γεύση, την όσφρηση, την όραση και την ακοή. Δηλαδή τα μάτια, η μύτη, οι ακουστικοί πόροι *(μέσο και έσω αυτί ) και τα ιγμόρεια, αλλά και το ορμονικό και νευρικό μας σύστημα ρυθμίζονται από το κέντρο τούτο.

Οι άνθρωποι που έχουν ένα καλά ανεπτυγμένο κέντρο μετώπου διαθέτουν πνευματική διαύγεια, πολύ καλή μνήμη και καλή ικανότητα συγκέντρωσης. Η ακοή τους λειτουργεί πολύ καλά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Προβλήματα όρασης, επιπεφυκίτιδες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ιγμορίτιδες, φλεγμονές των αυτιών και της μύτης είναι παθήσεις που σπάνια εμφανίζονται αν το κέντρο του μετώπου λειτουργεί καλά.

Άμεση σχέση όπως είπαμε έχει το κέντρο τούτο με τον αδένα της υπόφυσης, ο οποίος μέσω ηλεκτρικών παλμών και ουσιών αγγελιοφόρων ρυθμίζει το ενδοκρινικό μας σύστημα, επιδρά στο ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και άρα στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.

Πιθανά συμπτώματα όταν είναι μπλοκαρισμένο το Κέντρο του Μετώπου

· Πονοκέφαλοι

· Ημικρανίες

· Εγκεφαλικές παθήσεις

· Παθήσεις των οφθαλμών

· Επιπεφυκίτιδες

· Μειωμένη όραση ή ακοή

· Φλεγμονές των ακουστικών πόρων

· γρίπη

· ιγμορίτιδες

· παθήσεις των νεύρων

· νευρολογικές βλάβες

· ψυχικές ή πνευματικές διαταραχές

· σχιζοφρένεια

· αδυναμίες στη συγκέντρωση και τη μάθηση

Εναλλακτικές Μέθοδοι Εναρμόνισης του Κέντρου του μετώπου

Λίθοι : μπλε ζαφείρι, Οπάλιο, Μπλέ τουρμαλίνη, αμέθυστος

Αρωματικά Έλαια : Λεμονόχορτο, βιολέτα

Ανθοϊάματα Bach : Crab Apple, Vine, Walnut

Μπαχαρικά: Κουρκουμά, Δάφνη

Βότανα : βαλσαμόχορτο, ευφρασία, υπερικό, (σπαθόχορτο)

Νου διαυγή...
κι ανώτερη αντίληψη ανθηρή εύχομαι σε όλους...με αγάπη





Βίκυ Χρυσού

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 5ο Τσάκρα Λαιμού.....!!!!!!!

Το Κέντρο του Λαιμού (Vishuddha Chakra)

Κεντρικά Θέματα: επικοινωνία, λεκτική συνείδηση, έμπνευση, αλήθεια, ψυχική δύναμη, σύνθεση, δημιουργικότητα, μουσικότητα (αρμονία ήχου), ...σε προχωρημένα πνευματικά-άτομα εμπλέκεται και υποστηρίζει τα "ταξίδια στο χρόνο" ή αλλιώς τη σύνδεση με τα ακασικά πεδία...

Χρώμα: ανοιχτό μπλέ, γαλάζιο

Μάντρα: ΗΑΜ

Στοιχείο: αιθέρας

Βασικό Σύμβολο: κύκλος

Πλανήτης: Κρόνος

Αίσθηση: Ακοή

Αριθμός πετάλων λωτού: 16

Το τσάκρα του λαιμού βρίσκεται στην περιοχή που ανατομικά έχουμε το λακάκι στη βάση του λαιμού μας, στην περιοχή που εδρεύει και ο θυρεοειδής αδένας. Το όνομα του στα σανσκριτικά είναι Vishuddha, που σημαίνει "εξαγνισμός", "κάθαρση" και αφορά την εξαγνιστική και καθαρτική δύναμη της αλήθειας και της συνείδησης του ορθού Λόγου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται εσωτερική διαύγεια. Άλλες ονομασίες του κέντρου είναι "Κέντρο της επικοινωνίας", ''κέντρο της έκφρασης" ή απλά 5ο κέντρο. 

Ο λωτός με τον οποίο συμβολίζεται αποτελείται από 16 πέταλα σε αποχρώσεις του μπλέ και του γαλάζιου, ενω άλλες φορές του αποδίδεται και η ασημένια απόχρωση. Σαν τον ουρανό με τα χρώματα του, έτσι και το στοιχείο του αιθέρα μας συνδέει με το χώρο, αλλά και με την καθαρότητα και τη διαύγεια. Ο αιθέρας θεωρείται στην παράδοση της γιογκα ως ο φορέας του ήχου και κατά προέκταση και το μέσο της επικοινωνίας. 

Το μάντρα με το οποίο ενεργοποιείται είναι το ΗΑΜ και σύμβολο του είναι ο κύκλος. Ορισμένος αλλά κενός χώρος που παραπέμπει σε μια αιθέρια κενότητα, εντός της οποίας είναι εφικτή η προσέγγιση της βαθύτερης επίγνωσης...

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η δεύτερη έξοδος των αρνητικών ενεργειών. Όσα δηλαδή δεν γειώθηκαν προς μετουσίωση, ανέρχονται για να εξαγνιστούν και να βγουν απο την νοερή καμινάδα του κέντρου του λαιμού.

Ζώο σύμβολο του κέντρου είναι ο λευκός ελέφαντας, ζώο πάνω στο οποίο ιππεύει ο θεός Indra, ο βασικότερος ίσως θεός που αναφέρεται στις Βέδες. Το όνομα του σημαίνει ¨ο Ισχυρός", είναι ο θεός των κεραυνών, αντίστοιχος του Δία, αλλά και της γονιμότητας, καθώς προσφέρει και το νερό στη γη. Στο επίπεδο των μετάλλων αντιστοιχεί στο ασήμι. 

Το φωνήεν που το ενεργοποιεί ιδιαίτερα είναι το ''Ε'' και πλανήτης του ο Κρόνος. 

Στη φύση το βλέπουμε στον γαλάζιο ανέφελο ουρανό και το μπλε της θάλασσας. 

Είναι ιδιαίτερα ενεργό κατά τη χάση της σελήνης.

Η ενέργεια του τροφοδοτεί και επηρεάζει το λαιμό, τις σιαγόνες, τo το λάρυγγα, τον πεπτικό και αναπνευστικό σωλήνα (μαζί με το άνω τμήμα των πνευμόνων). Η διαδικασία της αναπνοής, αλλά και ο ήχος της φωνής επίσης σχετίζονται με το κέντρο τούτο. 

Επιπλέον ο αυχένας, οι ώμοι, αλλά και η ακοή επίσης τροφοδοτούνται ενεργειακά από το κέντρο αυτό. 

Ο θυρεοειδής και ο παραθυρεοειδής εργάζονται αρμονικά μόνον όταν η ενέργεια σε τούτο το κέντρο ρέει ομαλά. 

Κεντρικά Θέματα
Κατά τη Διδασκαλία των Τσάκρα θεωρείται το Κέντρο του Ήχου. Είναι το κέντρο που είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία και τη φωνή. Ως επίπεδο συνείδησης αφορά την προσπάθεια να λέγονται μόνον αλήθειες και να εκφράζεται ο Εαυτός, ως ανώτερες εργασίες της εξέλιξης μας. 

Το Κέντρο τούτο αποτελεί επίσης τη σύνδεση της Καρδιάς με το Νου, και εκεί στηρίζεται η αρμονική έκφραση μας μέσα από μια ανοιχτή καρδιά κι έναν ανοιχτό Νου...

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο κέντρο λαιμού, μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ καλά το λόγο. Γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν την ποιότητα της φωνής τους και πως να εκφράσουν τη θέση τους. Η ανώτερη χρήση του εκφρασμένου Λόγου Αλήθειας έχει τη δύναμη να συν-κινεί τις Ψυχές... κι αυτή είναι μια ικανότητα που γνωρίζουν να εφαρμόζουν πολλοί ηθοποιοί και καλοί ομιλητές, δίνοντας ενέργεια και συναίσθημα στο λόγο τους.

Όπως είπαμε, πέρα από το λόγο, επηρεάζει το κέντρο του λαιμού και την ακοή. Η Δύναμη του Ήχου, ο οποίος μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα, μέσα από τις συχνότητες του να μας επηρεάσει και να μας συγκινήσει εν δράσει επίσης εδώ. 

Τέλος να σημειώσουμε πως το τσάκρα του λαιμού συνδέεται στενά και με τις σκέψεις μας. Το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεων μας δεν είναι τίποτε άλλο από λέξεις... Λέξεις που λέμε προς τον ίδιο μας τον εαυτό... εσωτερικά. Έτσι επιδρά το κέντρο τούτο και στο συναισθηματικό μας πεδίο... μιας και οι σκέψεις συμπαρασύρουν και τα συναισθήματα....

Βλάβες στο κέντρο τούτο εμφανίζονται με η μορφή ντροπαλότητας, αναστολών, προβλημάτων στο λόγο και μια φτωχή έκφραση (είτε με λόγο, είτε με άλλες μορφές τέχνης...). 

Η ανισορροπία στο Τσάκρα του λαιμού γίνεται εμφανής με τάσεις για κουτσομπολιό, φλυαρία, εμμονή με τη δημοσιότητα και την απόκτηση φήμης όπως και την τάση να χειραγωγούμε ή να παραπλανούμε άλλους... 

Ένα ιδιαίτερα αδύναμο Κέντρο λαιμού ή και εμπλοκές στο σημείο αυτό οδηγεί π.χ. αδυναμία καλής άρθρωσης, "τσίβδισμα" και άλλες ασθένειες της φωνητικής έκφρασης. 

Όμως σπάνια εμφανίζονται τόσο έντονες βλάβες. Πιο σύνηθες είναι να παραπονιούνται οι άνθρωποι με ασθενές τσάκρα λαιμού για το ότι δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. 

Υπάρχουν όμως και πιο αδιόρατα θέματα που αφορούν κάποια δυσλειτουργία του κέντρου τούτου. Για παράδειγμα ο φόβος να εκφράσουμε τη δική μας άποψη, αποτελεί ένα υποσυνείδητο θέμα που συχνά δεν έχει συνειδητοποιήσει ο πάσχων. Μπορεί να βλέπουν την αδυναμία επικοινωνίας των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, ωστόσο αδυνατούν να δουν τη ρίζα του φόβου. Από την αδυναμία επικοινωνίας όμως προκύπτουν σε βάθος χρόνου αναστολές και ντροπή. 

Η αδυναμία έκφρασης και επικοινωνίας είναι όμως κυρίως εσωτερική. Οι άνθρωποι με αδύναμο και υπανάπτυκτο τσάκρα λαιμού αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το υποσυνείδητο τους και να αφουγγραστούν καθαρά τα αληθινά και βαθύτερα θέλω τους. 

Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι οι ανακαλύπτουν αδυναμίες στο τσάκρα του λαιμού τους να στρέφονται συνειδητά προς τη μουσική. Μέσω αυτής μπορούν να βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής και του ήχου και παρακινούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους... κι ας θεωρούν τους εαυτούς τους "άμουσους"...

Τσάκρα Λαιμού και Υγεία
Το καλά ανεπτυγμένο κέντρο του λαιμού φαίνεται καθαρά στην καλόηχη και γεμάτη φωνή και την γεμάτη αναπνοή. Όσοι χαίρουν ενός ενεργού και ισορροπημένου τσάκρα λαιμού, σπάνια αρρωσταίνουν από αμυγδαλές ή φλεγμονές του λαιμού. Αντίθετα η φαρυγγίτιδα, τα προβλήματα με τις φωνητικές χορδές ή τις σιαγόνες μπορούν να φανερώνουν ένα ασθενές τσάκρα λαιμού. 

Από ορμονικής πλευράς, μέσω της σύνδεσης του με το θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή, είναι υπεύθυνο για την καλή ισορροπία του σώματος μας, καθώς οι αδένες αυτοί παράγουν ιωδιούχες ενώσεις και ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την διανομή ενέργειας στο σώμα. 

Ωστόσο ο θυροειδής δεν επιδρά μόνον στο μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων, του νερού και των ιχνοστοιχείων, αλλά και στο νευρικό μας σύστημα. Προβλήματα του θυρεοειδή μπορούν να οδηγήσουν τόσο σε νευρικότητα, όσο και σε νωθρότητα. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του παραθυρεοειδή είναι η ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών, των οστών αλλά την ίαση των φλεγμονών γενικότερα. 

Πιθανά Συμπτώματα όταν είναι αδύναμο ή μπλοκαρισμένο

· πονόλαιμος

· φλεγμονή στις αμυγδαλές

· βραχνάδα

· φωνητικά προβλήματα όπως το "τσίβδισμα"

· πονόδοντος, φλεγμονές των ούλων, άφθες

· πόνοι στους σπονδύλους του λαιμού 

· Αυχενικά προβλήματα

· Πόνοι των ώμων

· Εντάσεις και πιασήματα σε αυχένα και ώμους

· υπερ- και υποθυροειδησμός

Εναλλακτικές Μέθοδοι εναρμόνισης του κέντρου

Κρύσταλλοι : λάπισλάζουλι, ακουαμαρίνα, τοπάζι

Αρωματικά Έλαια : ευκάλυπτος, μέντα, καμφορά

Ανθοϊάματα Bach : Mimulus, Agrimony, Cerato

Μπαχαρικά : γαρύφαλο

Βότανα : μέντα, φασκόμηλο
Χρώμα : αποχρώσεις του γαλάζιου και του πολύ απαλού λιλά-βιολετί

Λόγια ευλογίας να ρέουν από τα χείλη σας και δημιουργίες ανώτερης έμπνευσης να γεμίζουν τις ζωές σας...





Βίκυ Χρυσού

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 4ο Τσάκρα της Καρδιάς.....!!!!!!!!!

Καρδιακό τσάκρα (Anahata Chakra)

Κεντρικά Θέματα: Αγάπη, Συμπόνοια, Ανθρωπιά, Καλοσύνη, Ανοιχτή Καρδιά, Στοργή, εσώτερη γαλήνη, χαρά

Αριθμός πετάλων λωτού: 12

Χρώμα: πράσινο (σε ανώτερα επίπεδα ροζ)

Μάντρα: ΥAM

Στοιχείο: αέρας

Βασικό Σύμβολο: Εξάγραμμο

Πλανήτης: Δίας

Αίσθηση: Αφή

Το ενεργειακό αυτό κέντρο βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς του ενεργειακού μας συστήματος. Είναι το ακριβές μας Κέντρο, ο Πυρήνας της Ύπαρξης μας. Είναι το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα κατώτερα πιο γήινα κέντρα μας και τα ανώτερα, πιο πνευματικά κέντρα. Η εμπειρία δείχνει πως στο σημείο τούτο, ειδικά όταν διαλογιζόμαστε με την εστίαση μας εκεί, βιώνουμε την απόλυτη ασφάλεια, πληρότητα, στοργή και στήριξη εντός της γαλήνης και της ακινησίας του Είναι. 

Στα σανσκριτικά φέρει την ονομασία Anahata που σημαίνει την "αβλάβεια", εννοώντας πως ότι κι αν συμβαίνει γύρω μας, όταν καταφέρνουμε και συνδεόμαστε με την αστείρευτη πηγή της Αγάπης, είναι σαν να καθόμαστε στο κέντρο του κυκλώνα, όπου βιώνουμε την παρηγοριά και τη γαλήνη. 

Συνήθως αναπαρίσταται με 12 πέταλα λωτού, στα οποία αντιστοιχούν οι 12 σανσκριτικές συλλαβές kam, kham, gam, gham, ngam, cham, chham, jam, jham, nyam, tam, than. Κατά τη γιογκικη παράδωση για την ενδυνάμωση του βοηθά η χρήση του μάντρα YAM που προφέρεται σαν YANG.

Οι θεότητες Isa και Kakini της ινδουιστικής παράδοσης, αλλά και ο Χριστός της χριστιανικής παράδοσης λεγεται πως αφορούν το κέντρο τούτο της καρδιάς με το σμαραγδένιο χρώμα.

Ας σημειωθεί βέβαια εδώ πως η πνευματική αγάπη δεν έχει σχέση με την αισθησιακή, γεμάτη πάθος σχέση που θεωρούμε ως αγάπη στη δύση. Η αγάπη σε αυτό το επίπεδο αποτελεί ένα συνειδησιακό χώρο ουδέτερης αγάπης... με αυταπάρνηση, στοργή, ανθρωπιά και αρμονία προς όλους και όλα, ελεύθερη από ανταλλάγματα, πάθη και εστιασμένη μεταξύ προσώπων σχέση.

Η αρμονική σύνδεση των δύο τριγώνων, τα οποία σχηματίζουν το εξάγραμμο που αποτελεί σύμβολο του κέντρου τούτου, φανερώνει επίσης την αρμονία και την απόλυτη ισορροπία που το χαρακτηρίζει. 

Άλλο σύμβολο του καρδιακού κέντρου είναι ο χαλκός, ενώ πλανήτης - κυβερνήτης του είναι ο Δίας. Τέλος το φωνήεν που ενεργοποιεί καλύτερα το κέντρο είναι το "Α".

Στη φύση το βλέπουμε στα καταπράσινα λιβάδια, στα δάση και γενικότερα στην παρθένα ανέγγιχτη φύση. Ιδιαίτερα ενεργό είναι το κέντρο τούτο κατά τη νέα σελήνη, αλλά και κατά την πανσέληνο. 

Στο σώμα μας βρίσκεται στο ύψος της φυσικής καρδιάς, αλλά ακριβώς στην ευθεία της σπονδυλικής μας στήλης, στο κέντρο του στήθους. Η ενέργεια του τροφοδοτεί ολόκληρη την περιοχή του στήθους, την καρδιά, τους πνεύμονες, την άνω πλάτη, το κυκλοφορικό σύστημα, το δέρμα, το αίμα, τους βραχίονες και τα χέρια, τα οποία λέμε συχνά πως είναι η προέκταση της καρδιάς. ... 

Ο θύμος αδένας, που είναι τόσο σημαντικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επίσης συνδέεται με το καρδιακό κέντρο. 

Κεντρικά Θέματα
Μέσω του κέντρου τούτου συνδεόμαστε με την συμπαντική, απρόσωπη Αγάπη και μέσω τούτου ρέουν οι δυνάμεις που μας συνδέουν με τους συνανθρώπους μας με ανώτερα συναισθήματα συμπόνοιας, ενσυναίσθησης, κατανόησης, που σαν ιδιότητες φανερώνουν την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου συνείδησης. 

(Ας σημειώσουμε στο σημείο τούτο, πως η ανθρωπότητα σαν σύνολο, και ασχέτως πνευματικού μονοπατιού ή θρησκείας, μόλις στις μέρες μας κινείται προς την κατάκτηση του επιπέδου της καρδιάς... ενώ επί χιλιετίες είχε μείνει στην κατάκτηση του ηλιακού πλέγματος... της ατομικότητας-προσωπικότητας)

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα δυνατό καρδιακό κέντρο, ξεπερνούν τα εγωιστικά ενδιαφέροντα και τους περιορισμούς τους. Η αγάπη τους δεν περιορίζεται στους προσωπικούς φίλους, το σύντροφο ή την οικογένεια τους, αλλά ως στάση ανοχής ανοίγεται προς κάθε άλλο "εγώ" που συναντούν, ασχέτως θρησκείας, κουλτούρας ή ιδεολογίας. Όταν έχει δυναμώσει το κέντρο τούτο, εύκολα αποδεχόμαστε τη ευθύνη που μας αναλογεί και η αποδοχή των άλλων έτσι όπως είναι γίνεται όλο και πιο εύκολη. 

Αν όμως είναι αδύναμο ή έχει μπλοκαρίσματα, μπορεί να προκαλεί μια κατάσταση πικρίας και έλλειψη αγάπης. Δημιουργεί μια αίσθηση χωριστικότητας και απομόνωσης από τους άλλους. Προβλήματα στην επαφή με άλλους, αλλά και η μοναξιά απορρέουν από τούτο. Μια άλλη όψη προβλημάτων στο καρδιακό κέντρο μπορεί να είναι και η έλλειψη επαρκούς οριοθέτησης του ατόμου σε σχέση με τους άλλους, που μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση από την ατομική του ταυτότητα. 

Η απαλή ενεργοποίηση και καλλιέργεια του κέντρου μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη του και την προαγωγή των ιδιοτήτων που το συνοδεύουν... συμπόνοια, αγάπη, στοργή, ανθρωπιά κτλ.

Καρδιακό Κέντρο και Ψυχολογία
Όπως είπαμε το καρδιακό κέντρο αποτελεί την πηγή της ενέργειας της Αγάπης. Οι άνθρωποι που έχουν ένα αδύναμο καρδιακό κέντρο έχουν συχνά προβλήματα με την αγάπη, αλλά και με καταστάσεις με το δούνε και λαβείν. Πάσχουν συχνά από μοναξιά, απομονώνονται και δε βρίσκουν επαρκή συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους. 

Τους έρχεται δύσκολο να ανοιχτούν στους άλλους και να εκδηλώσουν τα συναισθήματα τους ή να αποδεχτούν τα συναισθήματα των άλλων. Δεν μπορούν ούτε να λάβουν, ούτε να προσφέρουν αγάπη. 

Οι άλλοι τους χαρακτηρίζουν ψυχρούς και πράγματι όταν το μπλοκάρισμα ή η αδυναμία του κέντρου είναι έντονη τα συναισθήματα δεν μπορούν ούτε εντός του ατόμου να αναπτυχθούν. 

Οι άνθρωποι με αδύναμο, μα όχι μπλοκαρισμένο κέντρο αντιλαμβάνονται το θέμα τους και προσπαθούν να φερθούν με προθυμία, φιλικότητα και ανοχή, όμως το αποτέλεσμα είναι ένα είδος απρόσωπης φιλικότητας...

Μάλιστα όταν ανοίγονται σε άλλους το κάνουν δίχως διάκριση και σε ακατάλληλες περιστάσεις... καθώς δύσκολα νιώθουν τα όρια τους. 

Το μπλοκάρισμα συχνά σχετίζεται με παλαιότερες εμπειρίες, πιθανόν κατά την πρώτη παιδική ηλικία και την εποχή ανάπτυξης του 2ου Κέντρου (8-14 ετών), ή τις πρώτες στενές επαφές με το άλλο φύλο, όπου εγγράφηκε κατά κάποιο τρόπο εντός τους το πρόγραμμα πως το να ανοίγονται συναισθηματικά σε άλλους συνδέεται με κάποιο είδος κινδύνου. Παιδιά χωρισμένων γονέων για παράδειγμα υποφέρουν συχνά από μπλοκαρίσματα του καρδιακού κέντρου.

Όταν το κέντρο τούτο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, σημαίνει βασικά να αναγνωρίσουμε την έλλειψη ικανοποίησης των συναισθηματικών μας αναγκών και κατ' επέκταση να προσέξουμε συνειδητά τα πολλά μικρά πράγματα, τα οποία σε καθημερινή βάση είναι αξιαγάπητα, δίχως να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα...

Καρδιακό Κέντρο και Υγεία 
Η καρδιά, οι καρδιακές παθήσεις, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, (πίεση, υπόταση), αλλά και παθήσεις των πνευμόνων και του θώρακα προκύπτουν από προβλήματα στη λειτουργία του καρδιακού κέντρου.

Οι άνθρωποι που έχουν ένα δυνατό καρδιακό κέντρο αναπνέουν βαθιά και ήρεμα. (Δεν είναι τυχαία η αντιστοίχηση του στοιχείου του αέρα με το κέντρο τούτο.) Έχουν καλή κυκλοφορία του αίματος και ισορροπημένο παλμό, ενώ σπάνια νοσούν από παθήσεις των πνευμόνων ή βρογχικά και πολύ λιγότερο από καρδιακές παθήσεις.

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, το καρδιακό κέντρο τροφοδοτεί ενεργειακά και τους βραχίονες, τους ώμους, το θωρακικό χώρο της σπονδυλικής στήλης και την άνω πλάτη. Ρυθμίζει επίσης την αφή και ως εκ τούτου σχετίζεται με την ετοιμότητα μας να αγγίζουμε ή να επιτρέπουμε να μας αγγίζουν. (Και εδώ φανερώνεται μια σύνδεση με το 2ο κέντρο κατά το οποίο εκδηλώνεται η άνεση μας κατ΄αρχήν με το δικό μας σώμα... )

Ορμονικά σχετίζεται με το θύμο αδένα, όπου παράγονται τα αντισώματα, που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η αποδυνάμωση του καρδιακού κέντρου οδηγεί λοιπόν και σε πτώση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ειδικά μια ευπάθεια σε ιώσεις, αλλεργίες και καρκίνους. 

Πιθανά Συμπτώματα όταν είναι αδύναμο ή μπλοκαρισμένο

· στηθάγχη

· στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις

· αρρυθμίες, ταχυκαρδίες

· Υπέρταση, υπόταση

· Υψηλή χοληστερίνη

· προβλήματα κακής αιμάτωσης

· Φλεγμονές πνευμόνων, πνευμονικές παθήσεις

· Άσθμα, αναπνευστικές παθήσεις

· κρυολογήματα

· αλλεργίες

· Πόνοι στην περιοχή του θώρακα

· Πόνοι στους ώμους

· Ρευματικές παθήσεις στα χέρια

· Δερματολογικά προβλήματα

Εναλλακτικές Μέθοδοι εναρμόνισης του κέντρου

Κρύσταλλοι : σμαράγδι, χρυσοπράσιο, ροζ χαλαζίας

Αρωματικά Έλαια : τριαντάφυλλο, γιασεμί, εστραγκον

Ανθοϊάματα Bach : red chestnut, willow, Chockory

Μπαχαρικά : σαφράν

Βότανα : θυμάρι, βάλσαμο,
 
Χρώμα : ανοιχτό πράσινο, ροζ





Βίκυ Χρυσού

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 3ο Ηλιακό Πλέγμα.....!!!!!!!!!

Ηλιακό Πλέγμα (Manipura Chakra)

Κεντρικά Θέματα: Θέληση, Προσωπικότητα, Ανάπτυξη του εγώ, Αυτοκυριαρχία, Συναισθήματα, Ευαισθησία, Ισχύς, Αυτοπεποίθηση, Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

Αριθμός πετάλων λωτού: 10

Χρώμα: κίτρινο, χρυσό, χρυσοκίτρινο

Μάντρα: RAM

Στοιχείο: Φωτιά

Βασικό Σύμβολο: Τρίγωνο

Πλανήτης: Άρης

Αίσθηση: Όραση

Στα σανσκριτικά το 3ο ενεργειακό κέντρο, φέρει την ονομασία manipura, που σημαίνει "φωτεινό πετράδι" ή "κατοικία των πετραδιών". Πολύ συχνά αναφέρεται επίσης ως "ηλιακό πλέγμα", ενώ στο εξωτερικό αναφέρεται και ως "τσάκρα του αφαλού", μολονότι ανατομικά βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά, προς το στομάχι. 

Με την ενέργεια του τροφοδοτεί κυρίως το στομάχι. το λεπτό έντερο, τη σπλήνα, το πάγκρεας, το συκώτι και τη χολή. Πέρα από τα όργανα της κοιλιάς όμως, είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία της πέψης και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. 

Ορμονικά συνδέεται με το πάγκρεας, που παράγει τη σημαντική για την επιβίωση ινσουλίνη και τα ένζυμα της πέψης. Στη Διδασκαλία των Τσάκρα θεωρείται ένα ιδιαίτερα ενεργειακό κέντρο, το οποίο σαν φωτεινός ήλιος φωτίζει ολόκληρο το σώμα και το τροφοδοτεί με πράνα, τη συμπαντική ζωτική ενέργεια. 

Στα δέκα πέταλα του λωτού με τον οποίο αναπαρίσταται αντιστοιχούν οι συλλαβές da, dha, na, ta, tha, da, dha, na, pa, pha. To δε μάντρα με το οποίο ζωογονείται είναι το RAM που προφέρεται σαν RANG. 

Στο κέντρο τούτο αντιστοιχούν οι θεότητες Lakini, Rudra και κυρίως Agni, θεός της φωτιάς. Η φωτιά είναι το στοιχείο του κέντρου τούτου και το κίτρινο, όπως και το χρυσό χρώμα αντιστοιχούν σε αυτό, συμβολίζοντας τη ζωτική, φλογάτη ενέργεια του κέντρου.

Σύμβολο του είναι το τρίγωνο και το κριάρι. Ενώ στο επίπεδο των μετάλλων του αναλογεί ο υδράργυρος και πλανητικά ο Άρης. Κατά τη φωνητική ενδυνάμωση βοηθά το ανοιχτό "Ο", ενώ στη φύση εμφανίζεται με το φως του ήλιου, τα κίτρινα στάχια, τα κίτρινα άνθη, τη λάβα, αλλά και κάθε ανοιχτή εστία φωτιάς. Η δράση του κέντρου τούτου είναι ιδιαίτερα έντονη κατά τη γέμιση του φεγγαριού. 

Κεντρικά Θέματα
Το κέντρο τούτο αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ 15-21 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η δημιουργία μιας υγιούς προσωπικότητας και η εδραίωση της αυτοπεποίθησης. Από το κέντρο τούτο ξεπηδά και η δύναμη των συναισθημάτων. 

Οι άνθρωποι που έχουν ένα δυνατό ηλιακό πλέγμα, έχουν έντονη αίσθηση της ταυτότητας και της ατομικότητας τους. Το στοιχείο της φωτιάς τους χαρίζει υψηλό επίπεδο ενέργειας και ζωντάνιας. Τούτη η ενέργεια είναι απαραίτητη στο άτομο για να μπορέσει να αναπτύξει ένα υγιές εγώ, που να διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, να είναι σε θέση να πραγματώνει τα όνειρα του και ενεργά να συν-δημιουργεί τον κόσμο. 

Όταν η ενέργεια ρέει ανεμπόδιστα στο κέντρο τούτο, ο άνθρωπος βαδίζει το δρόμο του εύκολα και γεμάτος δραστηριότητα. Αναπτύσσει μια ισχυρή προσωπικότητα, ωστόσο διαθέτει και ευαισθησία και συμπόνια.

Οι άνθρωποι με δυνατό ηλιακό πλέγμα ξεχωρίζουν συχνά από τον αυθορμητισμό τους. Δρουν ακολουθώντας τη διαισθητική παρόρμηση που πηγάζει από την "κοιλιακή χώρα" και συνήθως πετυχαίνουν ακριβώς το κέντρο του στόχου τους. Αφήνουν ελεύθερα τα αισθήματα τους: γελούν δυνατά και εγκάρδια, κλαίνε γοερά σαν είναι στενοχωρημένοι ή ξεσπούν με θυμό και οργή αν κάποιος τους ερεθίσει. 

Η ύπαρξη μπλοκαρισμάτων ή η υπερβολική ενέργεια στο κέντρο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα που μπορούν να πάρουν τη μορφή συναισθηματικής παγωμάρας, αδιαφορίας ή ανασφάλειας και μειωμένης αυτοπεποίθησης. 

H λαθεμένη διοχέτευση του κέντρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμμονές εξουσίας, υπερβολικό ζήλο, υπερβολές σχετικά με τις επιδόσεις, απερισκεψία ή ακόμη και καταστροφικά ξεσπάσματα οργής.

Η ισορροπημένη του ανάπτυξη αποτελεί τη βάση για ένα πολύχρωμο συναισθηματικό κόσμο συνδυασμένο με την απαραίτητη αντικειμενικότητα και τον αυτοέλεγχο. 

Το υγιές Ηλιακό Πλέγμα 
Τα άτομα που διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο και ισορροπημένο ηλιακό κέντρο έχουν καλή όρεξη και καλό μεταβολισμό. Σπάνια πάσχουν από ασθένειες του στομάχου, του συκωτιού ή του λεπτού εντέρου. Συνήθως έχουν γερά νεύρα, κοιμούνται καλά και σπάνια έχουν στρες.

Ψυχοσωματικά μιλώντας αναφέρουμε συχνά για το συναισθηματικό μας κέντρο τους όρους "νευρικό στομάχι", ταραγμένο έντερο κτλ... καθόλου περίεργο μιας και το 3ο μας κέντρο είναι το κέντρο των συναισθημάτων. 

Ακόμη και τα προβλήματα με το σωματικό μας βάρος σχετίζονται συχνά με συναισθήματα που εμπλέκουν το ηλιακό πλέγμα. Σε περιπτώσεις λοιπόν όπου εργαζόμαστε προς την αποθεραπεία της παχυσαρκίας ή της ανορεξίας καλό είναι να εναρμονίζεται και το ηλιακό πλέγμα κατάλληλα. 

Πιθανά Συμπτώματα όταν είναι αδύναμο ή μπλοκαρισμένο
· Ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος

· καούρες 

· παθήσεις της χολής, του συκωτιού και της σπλήνας

· ίκτερος

· πόνοι στην άνω κοιλιακή χώρα

· προβλήματα της πέψης

· πόνοι στην αντίστοιχη περιοχή της σπονδυλικής στήλης

· Παθήσεις των νεύρων

· Διαβήτης

· Ανορεξία

· Παχυσαρκία

Εναλλακτικές Μέθοδοι εναρμόνισης του Ηλιακού Πλέγματος

Κρύσταλλοι : κιτρίνης, κεχριμπάρι, μάτι της τίγρης, κίτρινος ίασπης

Αρωματικά Έλαια : λεβάντα, χαμομήλι, λεμόνι, γλυκάνισο

Ανθοϊάματα Bach : Impatiens, Scleranthus, Hornbeam

Μπαχαρικά : κάρδαμο, γλυκάνισο

Βότανα : χαμομήλι, άρκευθος,μάραθο

Χρώμα: κίτρινο

εύχομαι ένα χαμογελαστό στομάχι...
να λάμπει σαν ήλιος ολόλαμπρος μέσα σας...





Βίκυ Χρυσού

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 2ο Ιερό κέντρο......!!!!!!!


Ιερό ή Σεξουαλικό Κέντρο (Svadhisthana Chakra)
· Κεντρικά Θέματα: Σεξουαλικότητα, Δημιουργικότητα, Αισθησιασμός, Αναπαραγωγή, Διατήρηση του είδους, δημιουργική ζωτική ενέργεια

· Αριθμός πετάλων του λωτού: έξι

· Χρώμα: πορτοκαλί

· Μάντρα: VAM

· Στοιχείο: Νερό

· Βασικό σύμβολο: τέταρτο σελήνης

· Πλανήτης: Αφροδίτη

· Αίσθηση: Γεύση

Το ιερό κέντρο είναι το κέντρο της αισθαντικότητας, της σεξουαλικότητας και του αισθησιασμού. Η σανσκιριτκή ονομασία του, Svadhisthana, σημαίνει τόσο τη "γλύκα", σαν αυτή του μεθυστικού γλυκού κρασιού, μπορεί όμως και να μεταφραστεί ως "ο ιδιωτικός χώρος κατοικίας". Συχνά αναφερόμαστε στο τσάκρα αυτό και με τις ονομασίες "σεξουαλικό κέντρο" ή 2ο τσάκρα. 

Στις απεικονήσεις του το βλέπουμε να αναπαρίστατε με έναν 6πέταλο λωτό και λέγεται πως έξι είναι και οι σανσκριτικές συλλαβές που αντιστοιχούν μία σε κάθε πέταλο του. Αυτες είναι οι συλλαβές bam, bham, mam, yam, ram, lam. To βασικό ωστόσο μάντρα που χρησιμοποιείται σε γιογκικες ασκήσεις ενεργοποίησης του είναι το μάντρα VAM που προφέρεται σαν WANG.

Στον ινδουισμό συνδέεται με τις θεότητες Βίσνου και Ρακίνι, ενώ σύμβολα ζώα που συνδέονται με αυτό είναι ταψάρια, διάφορα θαλάσσια όντα και οι κροκόδειλοι. Γενικότερα το ίδιο το νερό είναι το στοιχείο που σχετίζεται με το κέντρο τούτο και η καθαρτική και εξαγνιστική δύναμη του ρέοντος ύδατος είναι που φανερώνει σημαντικές όψεις της σεξουαλικής ενέργειας. 

Παράλληλα το σύμβολο της Σελήνης που σχτίζεται με το ιερό κέντρο, φανερώνει τις θυληκές όψεις του κέντρου τούτου. Μέσω του κέντρου τούτου μπορούμε να συνδεθούμε με τις θηλυκές μας ποιότητες αλλά και τη Σοφία του α- και υποσυνείδητου.

Το μέταλλο που σχετίζεται μαζί του είναι ο σίδηρος, ενώ ο πλανήτης Αφροδίτη και το φωνήεν "Ο" επιδρούν πάνω του. Στη φύση βλέπουμε τις δυνάμεις του κέντρου τούτου σε ήρεμε τρεχούμενα νερά και στο απαλό φως της σελήνης. Η δε φάση σελήνης που επιδρά θετικά για την ενεργοποίηση του είναι το γέμισμα του φεγγαριού.

Θέση και σωματικές επιδράσεις
To Ιερό Κέντρο βρίσκεται στο ύψος του Ιερού Οστού, λίγα δάχτυλα κάτω απο τον αφαλό και πάνω απο τα γεννητικά μας όργανα. Μέσω αυτού τροφοδοτούνται με ενέργεια τόσο τα γεννητικά μας όργανα, όσο και άλλα όργανα της κάτω κοιλίας, η μήτρα, τα νεφρά και η ουρήθρα. Η επίδραση του αφορά λοιπόν ολόκληρη την περιοχή της λεκάνης και του ιερού οστού. 

Επίσης η κυκλοφορία του αίματος, το λεμφικό σύστημα, η παραγωγή και ροή σπέρματος και ούρων επίσης σχετίζονται με τη δραστηριότητα του κέντρου τούτου, το οποίο αποτοξινώνει το σώμα μέσω του ουροποιητικού μας συστήματος.

Επιπλέον ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων των ωοθηκών και των όρχεων. 

Κεντρικά Θέματα
Το Ιερό κέντρο αποτελεί το κέντρο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας αλλά και το κέντρο της θυληκής μας ενέργειας. Η σεξουαλική ενέργεια αποτελεί βασική ενέργεια διατήρησης του είδους, της αναπαραγωγής, της γέννησης και της νέας δημιουργίας κάθε είδους. Παράλληλα αποτελεί τη βάση της χαράς για τη ζωή, του αισθησιασμού, της δημιουργικότητας και της σεξουαλικότητας γενικότερα. 

Μέσω τούτου του κέντρου μπορούμε να συνδεθούμε με τη Χαρά της Ζωής.
Όταν η ενέργεια ρέει ανεμπόδιστα μέσα σε αυτό το τσάκρα, είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τη ζωή με όλες μας τις αισθήσεις. Η ύπαρξη της σύνδεσης μας με τη δημιουργική ενέργεια και τη χαρά της ζωής είναι η βάση για κάθε καινούργια δημιουργία, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα φανερό με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή του ίδιου του είδους μας... 

Όταν αυτή η πληθώρα ζωτικής ενέργειας δεν διατεθεί για την αναπαραγωγή μας, τη δημιουργία δηλαδή μιας νέας ζωής και δεν εκτονωθεί μέσω της σεξουαλικότητας, διατίθεται προς τη δημιουργικότητα με άλλες μορφές... όπως για παράδειγμα τις τέχνες...

Όταν είμαστε ορθά συνδεμένοι με το δικό μας ιερό κέντρο, είμαστε σε θέση να αποδεχόμαστε το υλικό μας σώμα και να απολαμβάνουμε την αισθησιακή πλευρά της ζωής, όπως και τη σεξουαλικότητα μας. Τούτο είναι σαφώς απαραίτητο για να μπορέσουμε να συναντήσουμε ερωτικά έναν άλλο άνθρωπο, αλλά και να χτίσουμε μια σχέση πληρότητας.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα ισχυρό Ιερό κέντρο είναι γεμάτοι ζωτικότητα και χαίρονται τη ζωή. Ακτινοβολούν μέσα από τον ενθουσιασμό τους και είναι ελκυστικοί στους άλλους. 

Τόσο η υπο- όσο και η υπερλειτουργία του κέντρου αυτού μπορούν να προκαλέσουν σειρά από δυσκολίες. Αυτές μπορεί να εμφανίζονται με τη μορφή : 

· ζήλιας

· φοβίας

· μειωμένη σεξουαλική διάθεση 

· τάση προς διάφορες μορφές εθισμού

· αισθήματα ενοχής

· επιθετική συμπεριφορά

Σε χρόνιες καταστάσεις δυσλειτουργίας του κέντρου αυτού, και συχνά σε συνδυασμό με δυσλειτουργία του πρώτου κέντρου, εμφανίζονται και φαινόμενα 

· υπερβολικού άγχους

· καταθλίψεις και 

· κρίσεις πανικού.

*(Με άλλα λόγια οι θεραπευτές παρατηρούμε σε κάθε περίπτωση κατάθλιψης την παρουσία μιας εμπλοκής στο Ιερό κέντρο. Και συχνά τραυματικά περιεχόμενα της περιόδου εκείνης της ζωής μας, περίπου 7-14 ετών, εμφανίζονται ως εμπλοκές, αποκρυσταλλώσεις του πίσω καρδιακού κέντρου. 

Με άλλα λόγια η αποσύνδεση της ανθρώπινης φυλής από τη Θηλυκή Ενέργεια ~ και αφορά και τα δύο φύλλα ~ γίνεται εμφανέστατη με τις επιπλοκές στο Ιερό Σεξουαλικό κέντρο και τα θέματα του...)

Όσοι μέσω της εργασία με τα τσάκρα ενεργοποιούν και εναρμονίζουν το ιερό τους κέντρο είναι σε θέση να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή και αναπτύσσουν μια υγιή σχέση με τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό τους. Τούτο αποτελεί σαφώς μια καλή βάση για μια ισορροπημένη ψυχολογία. 

Ιερό Κέντρο και Υγεία 
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το ιερό κέντρο ονομάζεται συχνά και σεξουαλικό κέντρο, λόγω του ότι διαχειρίζεται τα σεξουαλικά όργανα και τους σπερματικούς αδένες. Γενικότερα είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία των οργάνων της περιοχής της λεκάνης, των νεφρών, του ουροποιητικού συστήματος και της μήτρας. 

Οι γοφοί, αλλά και το οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης ανήκουν επίσης στο χώρο επιρροής του. Το ίδιο ανήκουν στη δική του διαχείριση όλα τα υγρά του σώματος: κυκλοφορία αίματος, λεμφική κυκλοφορία, ουροποιητικοί οδοί και σπερματικά υγρά. 

Έτσι πολύ συχνά τα συμπτώματα στις περιοχές αυτές φανερώνουν πως το άτομο δεν βρίσκεται πια σε ροή και έχει "αγκυλωθεί" κατά κάποιο τρόπο, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές με τις πέτρες στα νερά. 

Ένα καλά ανεπτυγμένο και ενεργό ιερό κέντρο προστατεύει τους όρχεις και τον προστάτη, στους άντρες, ή τις ωοθήκες και τη μήτρα στις γυναίκες και προλαμβάνει προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση ή διαταραχές της στυτικής λειτουργίας.

Σε ορμονικό επίπεδο σχετίζεται με τις γονάδες τους γαμέτες και την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών. Η στυτική ικανότητα των ανδρών, η ικανότητα αναπαραγωγής, η ικανότητα για οργασμό επηρεάζονται από το κέντρο αυτό. Σύμφωνα με την ανατολική φιλοσοφία οι σεξουαλικές ενέργειες του κέντρου είναι σημαντικές για την υγεία και τη ζωτικότητα ολόκληρου του οργανισμού. 

(Ας σημειωθεί εδώ πως τα διάφορα προβλήματα γονιμότητας που συχνά αντιμετωπίζουν σήμερα τα ζευγάρια αφορούν συχνά διαταραχές αυτού του ενεργειακού μας κέντρου. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν υπάρχει νόημα στην μη αποδοχή της οργανικής ένδειξης πως "δεν είναι κατάλληλος ο χώρος και η περίοδος αυτή της ζωής μας, με όλες της τις συνθήκες για τη δημιουργία νέας ζωής"... και την προσπάθεια απόκτησης διαδόχων με τεχνητά μέσα... 

ΑΝ προηγουμένως δεν κατανοήσουμε την αιτία και δεν αποκαταστήσουμε την ενεργειακή δυσλειτουργία... Τουναντίον συχνά αποκαθίσταται η γονιμότητα, δίχως τεχνητά μέσα... όταν αποκατασταθεί η δυσλειτουργία του κέντρου τούτου. Μα πάνω απ' όλα χρειάζεται αποδοχή και επανασύνδεση με τη θηλυκή ενέργεια εντός μας.)

Επίσης η παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών έχει σημαντική επίδραση στη διάθεση και τα αισθήματα. Έτσι οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις της διάθεσης εμφανίζονται συχνά όταν υπάρχει δυσλειτουργία του κέντρου τούτου. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως και το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξαρτάται από την καλή λειτουργία του 2ου τσάκρα.

Πιθανές ενοχλήσεις όταν είναι μπλοκαρισμένο: 
· Προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση

· Ασθένειες της μήτρας και του τραχήλου

· Φλεγμονές των ωοθηκών και των σαλπιγγών

· Κύστεις

· Ασθένειες του προστάτη

· Ανικανότητα στύσης ή διαταραχές αυτής

· Ασθένειες των όρχεων

· Μυκητιάσεις στην περιοχή των γενετικών οργάνων

· Ασθένειες των γεννητικών οργάνων

· Ασθένειες των νεφρών, πέτρες στα νεφρά 

· Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, Αδυναμία της ουροδόχου (ακράτεια), μολύνσεις του ουροποιητικού

· Πόνοι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

· Πόνοι στους γοφούς

· Δερματικές παθήσεις εξαιτίας μειωμένης αποτοξίνωσης 

Εναλλακτικές Μέθοδοι Εναρμόνισης του Ιερού Κέντρου
Αν επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε με απαλό τρόπο το 2ο κέντρο σας και να το δυναμώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω μέσα ή συνδυασμό αυτών.

Κρύσταλλοι : ιάκυνθος, αβεντουρίνης, κοράλια, καρνεόλης

Αρωματικά Έλαια : σανδαλόξυλο, μύρρο, πικρό πορτοκάλι, πιπέρι, βανίλια

Ανθοϊάματα Bach : Oak, Olive, Pine

Μπαχαρικά : βανίλια, πιπέρι

Βότανα : τσουκνίδα, μαϊντανός, μυριόφυλλου
Χρώμα : πορτοκαλί

Σε επόμενη ανάρτηση και μετά την ολοκλήρωση των βασικών θεμάτων όλων των ενεργειακών κέντρων, θα ακολουθήσει και ειδικότερο πρόγραμμα με ασκήσεις για κάθε κέντρο, όπως και ειδική σειρά επί της σημασίας του να χαρακτηρίζει κάποιον ένα συγκεκριμένο τσάκρα. (που δεν είναι απαραίτητο να είναι το δυνατότερο του...)

Καλή μας συνέχεια~
αγάπη, χαρά και αρμονία στη ζωή σας!





Βίκυ Χρυσού

Τα τσάκρας και η σημασία τους - 1o Τσάκρα της βάσης.....!!!!!!!!

Τσάκρα της βάσης (Muladhara Chakra)
· Αφορά: σταθερότητα, θέληση για ζωή, επιβίωση, αυτοσυντήρηση, ασφάλεια, γείωση, έμφυτη εμπιστοσύνη στο σύμπαν

· Αριθμός πετάλων ανθού: τέσσερα

· Χρώμα: κόκκινο

· Μάντρα: LAM

· Στοιχείο: Γή

· Σχήμα: τετράγωνο

· Πλανήτης: Ερμής

· Αίσθηση: όσφρηση

Το τσάκρα της βάσης είναι το κατώτερο τσάκρα και αποτελεί στην ουσία τη βάση για όλα τα άλλα τσάκρα. Η σανσκριτική του ονομασία Muladhara, προέρχεται από τα συνθετικά Mula, που σημαίνει βάση και adhara που σημαίνει στήριγμα. Συχνά αναφερόμαστε σε αυτό με την ονομασία "τσάκρα του κόκκυγα" ή 1ο τσάκρα.

Οι παλιές ινδουιστικές απεικονίσεις του, το παρουσιάζουν σαν ανθό του λωτού με τέσσερα πέταλα, όπου το κάθε ένα αντιστοιχεί με τις συλλαβές vam, am, sham και sam. Ενώ οι θεότητες που αντιστοιχούν σε αυτό είναι οι Μπράχμα και Ντακίνι.

Το κύριο μάντρα που ενεργοποιεί το τσάκρα της βάσης είναι το LAM (προφέρεται σαν λανγκ).

Το κόκκινο χρώμα του συμβολίζει τη ζωτική ενέργεια, το πάθος και την δύναμη που πηγάζουν από αυτό το κέντρο. Άλλες απεικονίσεις που αναλογούν σε αυτό είναι το τετράγωνο σχήμα, όπως και τα ζώα ελέφαντας, ταύρος και βόδι, τα οποία συμβολίζουν τη σταθερότητα και τη δύναμη, που είναι βασικά χαρακτηριστικά του ενεργειακού αυτού κέντρου.

Επίσης το μέταλλο μόλυβδος και η συλλαβή "ου", όπως και ο πλανήτης Ερμής αντιστοιχούν σε αυτό το τσάκρα. Ενώ ιδιαίτερα ενεργοποιημένο είναι το κέντρο αυτό κατά την πανσέληνο.

Θέση και επιδράσεις του στο σώμα :
Βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη στο ύψος περίπου του κόκκυγα (ιερό οστό) στη βάση του κορμού. 

Η ενέργεια του τροφοδοτεί το παχύ έντερο και ολόκληρη την περιοχή χαμηλά στην κοιλιά. 

Επίσης δίνει ενέργεια :
· στα οστά και ολόκληρο το σκελετό, ο οποίος μας δίνει την απαραίτητη σταθερότητα,

· στα πόδια και τα πέλματα που μας ενώνουν με τη Γη.

Τροφοδοτεί με ενέργεια και επηρεάζει επίσης :
· Τα δόντια, τα νύχια, τα ισχία και την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Και τέλος σχετίζεται με τη λειτουργία του αδένα στα επινεφρίδια.

Θέματα :
Μέσω αυτού του ενεργειακού κέντρου συνδέεται ο άνθρωπος με τη Γη, γι΄αυτό και τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που μπορούμε να πάρουμε από τη Γη την παίρνουμε από αυτό το κέντρο. Από εδώ πηγάζει η ισχυρή δύναμη της ζωής, όπως και η δημιουργική ενέργεια "κουνταλίνι", η οποία όταν ενεργοποιείται ανεβαίνει προς τα επάνω και ενεργοποιεί διαδοχικά και τα επόμενα τσάκρας.

Όταν η ενέργεια αυτού του τσάκρα ρέει ανεμπόδιστα το άτομο με ευκολία εξασφαλίζει την ύπαρξη του σε αυτή τη ζωή. Στέκεται με τα δύο πόδια γερά στη Γη και τίποτε δεν μπορεί εύκολα να το φέρει εκτός "ελέγχου". Με μία τέτοια γερή βάση δημιουργούνται αισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και στοργής. 

Η καλή γείωση είναι η προϋπόθεση για επιτυχημένη ζωή. Γι΄αυτό και συμβολίζεται συχνά το τσάκρα της βάσης με την ινδουιστική θεότητα Ganesha, (που έχει μορφή ελέφαντα) και είναι η θεότητα της αφθονίας.

Όταν λειτουργεί σωστά το τσάκρα αυτό, υπάρχει δυνατή και σταθερή δομή του σκελετού, γερά κόκαλα, δόντια και νύχια. 
 
Σε ορμονικό επίπεδο επηρεάζει τα επινεφρίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κορτιζόνης, αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος και την σχέση μας με το στρες. Από την επίδραση που ασκεί στα επινεφρίδια, προκύπτει έμμεσα και η σχέση του κέντρου αυτού με τις αλλεργίες όπως και με το ένστικτο της επιβίωσης.

Άνθρωποι με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αυτό το κέντρο, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα έντονη ενέργεια, ισχυρή θέληση για ζωή, επιμονή και αντοχή.

Μπλοκαρίσματα σε αυτό το ενεργειακό κέντρο, δρουν ανασταλτικά ως προς την σχέση με την μητέρα. 

Πιθανές ενοχλήσεις όταν είναι μπλοκαρισμένο :

· Ασθένειες του εντέρου

· Αιμορροΐδες

· Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

· πόνοι στη μέση στο ύψος του κόκκυγα

· πιάσιμο στη μέση

· προβλήματα στα ισχία

· ασθένειες των οστών

· οστεοπόρωση

· πόνοι στα κάτω άκρα και τα πέλματα

· φλεβίτιδες και προβλήματα των αρτηριών

· χαμηλός αιματοκρίτης

· Σκαμπανεβάσματα της πίεσης

· ασθένειες που προέρχονται από το άγχος

· αλλεργίες

Όταν το ενεργοποιείτε λοιπόν απαλά με κάποια από τις μεθόδους, το ενδυναμώνεται, αλλά παράλληλα προλαμβάνεται θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία σας ή ακόμη υποστηρίζετε τη διαδικασία βελτίωσης και αποθεραπείας, εάν το σώμα σας έχει χάσει ήδη την ισορροπία του.

Έλλειψη ενέργειας στο κέντρο αυτό εμφανίζεται στο άτομο σαν μειωμένη ζωτική ενέργεια, μειωμένη χαρά για ζωή, έλλειψη εμπιστοσύνης στην ύπαρξη του. Στην περίπτωση αυτή το τσάκρα αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με αντίστοιχες ασκήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη.

Εναλλακτικά μέσα για την εναρμόνιση του

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα παρακάτω : 

· Πολύτιμοι λίθοι : ρουμπίνι, αιματίτης, γρανάτης

· Αρωματικά έλαια : Γαρίφαλο, κέδρος, κυπαρίσσι, δεντρολίβανο

· Ανθοϊάματα Bach : Sweet chestnut, rock rose, clematis

· Αρωματικά φυτά: τζίντζερ, κάλαμος (άκορος)

· Βότανα : Βαλεριάνα, φλαμούρι, ζαμπούκο

Στη συνέχεια θα δούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ειδικά για το τσάκρα της βάσης με διάφορες τεχνικές - όπου θα δούμε και πως χρησιμοποιούμε τα παραπάνω μέσα - και επίσης θα δούμε, πως επιδρά στην προσωπικότητα εάν υπερισχύει (χαρακτήρας/αδυναμίες/προτερήματα), αφού πρώτα σας παρουσιάσω μία απλή μέθοδο και ένα τεστ, με το οποίο θα μπορείτε μόνοι σας να βρείτε ποιο είναι το ισχυρό σας τσάκρα...

Εννοείται πως δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα για να ασχοληθούμε με την ενεργοποίηση των τσάκρας μας και φυσικά προτείνεται να ακολουθήσουμε όλο το πρόγραμμα ξεκινώντας με τις ασκήσεις που αφορούν το πρώτο και βασικό ενεργειακό μας κέντρο.





Βίκυ Χρυσού