Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Δεν είσαι άνθρωπος…..!!!!!!

Δεν είσαι άνθρωπος όταν λες πως είσαι εσύ πιο σημαντικός από τους άλλους.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν καταστρέφεις ότι σου έχει δώσει ζωή.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν το θυμό σου και την κακία σου την ξεσπάς σε παιδιά, ζώα και ανήμπορους ανθρώπους.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν θυσιάζεις στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν δεν σέβεσαι τον πλανήτη που σε φιλοξενεί.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν είσαι δούλος του χρήματος.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν γελάς και χλευάζεις τον πόνο του άλλου.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν προσποιείσαι τον άνθρωπο για ίδιον όφελος.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν νοιάζεσαι μονάχα για τον εαυτούλη σου.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν πιστεύεις πως δεν έχεις ευθύνη για αυτά που γίνονται γύρω σου.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν εξολοθρεύεις ότι δεν σου είναι ωφέλιμο με κάποιον τρόπο.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν σκοτώνεις σε όνομα ενός ανώτερου θεού.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν ενώ μπορείς να βοηθήσεις επιλέγεις να μένεις αμέτοχος.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν ασκείς κριτική σε όλα χωρίς να κάνεις κάτι για αυτό.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν δεν θυσιάζεις κάποιες πολυτέλειες της ζωής σου για να έχουν συνάνθρωποι σου τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν έχεις ξεχάσει την ουσία του Ευχαριστώ, του Παρακαλώ και της Συγγνώμης.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν η συναισθησία σου σταματά στην οικογένεια σου ή στον εαυτό σου.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν αδυνατείς να συγχωρέσεις και αναζητάς πάντα την εκδίκηση.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν σε όλη σου την ζωή κοιτάς πως να κρατάς τα προσχήματα.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν μισείς τα παιδιά και τα ζώα.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν μειώνεις τους άλλους για να νιώσεις εσύ καλά.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν το θάρρος σου το μετουσιώνεις σε θράσος.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν υποκρίνεσαι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν βρίσκεις συμφέρον στην συμφορά του άλλου.

Δεν είσαι άνθρωπος όταν βάζεις τα προνόμια πάνω από τις αρχές σου.

Δεν είσαι άνθρωπος, μην προσπαθείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου…
Δεν είσαι άνθρωπος……… ΤΕΡΑΣ είσαι…




Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com

Πόσα τριαντάφυλλα στέλνουμε ανάλογα με τη περίσταση ;

Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε στείλει τριαντάφυλλα σε αγαπημένα σας πρόσωπα είτε για να ευχηθείτε, είτε για ευχαριστώ ή για λόγους αγάπης!

Είναι πολύ πιθανό όμως να μη ξέρετε τι συμβολίζει ο αριθμός λουλουδιών που στέλνουμε!

Όταν επιλέξετε ένα συγκεκριμένο χρώμα από τριαντάφυλλα δεν είναι αρκετό για να εκφράσει τις εσωτερικές σας σκέψεις, μπορείτε να μεταδώσετε το μήνυμά σας μέσα από τον αριθμό των στελεχών.

Για παράδειγμα, ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα λέει "είστε για πάντα νέα και όμορφη", ενώ ένα τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια λέει "αγάπη εκ πρώτης όψεως". 

Ανατρέξτε στην παρακάτω λίστα για να μάθετε πώς οι διαφορετικοί αριθμοί των στελεχών μπορούν να αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μηνύματα αγάπης. 

1 τριαντάφυλλο: Συνήθως στο πρώτο ραντεβού για να συμβολίσει τον έρωτα με τη πρώτη ματιά!

2 τριαντάφυλλα: Τα 2 συμβολίζουν αγάπη και χημεία και από τις 2 πλευρές.

3 τριαντάφυλλα: Συμβολίζει το...ζευγάρι και την αγάπη. Συνήθως το στέλνουν στις πρώτες επετείους.

6 τριαντάφυλλα: Τα 6 τριαντάφυλλα συμβολίζουν το πάθος και ερωτική έλξη.

9 τριαντάφυλλα: Αν θέλετε να πείτε στο άλλο σας μισό πως θα είστε για πάντα μαζί, τότε ένα μπουκέτο με 9 τριαντάφυλλα είναι ο ιδανικός τρόπος.

10 τριαντάφυλλα: Με τα 10 τριαντάφυλλα λέτε στον άλλο πόσο σημαντική είναι η αγάπη τους για εσάς.

12 τριαντάφυλλα: Τα 12 τριαντάφυλλα φωνάζουν «Γίνε δική/ -ός μου»

13 τριαντάφυλλα: Τα 13 τριαντάφυλλα συμβολίζουν μία σημαντική φιλία

15 τριαντάφυλλα: Τα 15 τριαντάφυλλα είναι ένας τρόπος να ζητήσετε συγνώμη

20 τριαντάφυλλα: Το μπουκέτο με τα 20 τριαντάφυλλα συμβολίζει μία αληθινή αγάπη

21 τριαντάφυλλα: Με 21 τριαντάφυλλα δείχνετε πως είστε αφοσιωμένος σε μία αγάπη ή και φιλία

24 τριαντάφυλλα: Το μπουκέτο αυτό φωνάζει «Είμαι δικός-δική σου

25 τριαντάφυλλα: Αν θέλετε να δώσετε συγχαρητήρια σε κάποιον στείλτε του 25 τριαντάφυλλα.

Σημασία όμως δε πρέπει να ξεχνάμε, έχει η κίνηση και όχι το πόσα λουλούδια λαμβάνουμε!





http://www.anthemionflowers.gr

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ιούνιος - Καλό Μήνα....!!!!!!!!!

Ο Ιούνιος στην αρχαιότητα
Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno. Είναι ο δέκατος μήνας κατά το Εκκλησιαστικό ημερολόγιο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, και ο τέταρτος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. 

Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο δωδέκατος μήνας και ονομάζονταν Σκιροφοριών διάρκειας 29 ημερών και αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 22 Ιουνίου. Σε άλλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας τελευταίος μήνας του χρόνου  θεωρούνταν ο Ποσειδεών ο οποίος στην Αθήνα λογίζονταν ως ο έκτος μήνας του έτους.

Ο Ιούνιος στην Ελληνική λαογραφία
Σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος ο Ιούνιος έχει την δική του ξεχωριστή ονομασία. Στα Γρεβενά αναφέρεται ως Κερασάρης και στον Πόντο Κερασινός επειδή ωριμάζουν τα κεράσια, ενώ λόγω του «ερινασμού» ή «ορνιασμού» (τεχνητή γονιμοποίηση με ορνούς ή καρπούς άγριας συκιάς) των ήμερων σύκων ονομάζεται Ορνιαστής στην Άνδρο, Ρινιστής στην Πάρο και Απαρνιαστής σε διάφορα άλλα μέρη. 

Είναι όμως κυρίως γνωστός ως Θεριστής: «αρχές του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή» αφού συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση και τον θερισμό των δημητριακών. Το θέρισμα γίνεται με το δρεπάνι αρχίζοντας από το μέρος που έχει λυγίσει τα στάχυα ο αέρας.

Το έθιμο με τις φωτιές τ' Αϊ-Γιάννη στις 23 του μήνα είναι ευρέως διαδεδομένο και σε άλλους λαούς όπου συνδέεται με το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Μεταξύ των εθίμων του θερισμού αυτά που σχετίζονται με τα τελευταία στάχυα έχουν πολλά κοινά στοιχεία με άλλους ινδοευρωπαϊκούς λαούς. Σε μερικά μέρη άφηναν αθέριστα τα τελευταία στάχυα, ενώ σε άλλα έπλεκαν μια δέσμη, σε σχήμα σταυρού, που την έλεγαν χτένι, ψαθί ή σταυρό, και την τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. 

Την εποχή της σποράς τα έτριβαν κι ανακάτευαν τους κόκκους τους με το καινούργια σπόρο. Το αθέριστο κομμάτι ήταν τα γένια του νοικοκύρη, «αφήνω του ζευγολάτη τα γένια» έλεγαν, ενώ σε άλλες περιοχές ονομάζονταν «τα γένια του Θεού». Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου συμβαίνει το θερινό ηλιοστάσιο ή η θερινή τροπή του Ήλιου, το επονομαζόμενο «λιοτρόπι» από τον λαό μας, εξ ου και η ονομασία του Ιουνίου ως «Λιοτρόπης».

Στις 24 του μήνα έχουμε την γενέθλια εορτή του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου: «Τ’ Αϊ-Γιαννιού του Λαμπαδάρη», εξ ου και το όνομα που δίνεται στον Ιούνιο «Αϊ-γιαννίτης» ή «Αγιογιαννίτης». 

Η γιορτή του είναι ταυτισμένη με δύο κύκλους εθίμων : με τον Κλήδονα αλλά και με τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της εορτής, απ' όπου προέρχονται και οι προσωνυμίες «Φανιστής» και «Ριζικάρης», αλλά και «Ριγανάς» επειδή εκείνη την ημέρα μάζευαν ρίγανη.

Αν και τα έθιμα αυτά της υπαίθρου, που τα κρατούσε ζωντανά στην πόλη η «γειτονιά», σιγά-σιγά λησμονιούνται, οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παιδικές αναμνήσεις και τα πηδήματα πάνω από τις φωτιές τ’ Αϊ-Γιάννη. 

Αναμνήσεις που αναβιώνουν κάθε φορά που ακούγονται τραγούδια όπως εκείνο του Λευτέρη Παπαδόπουλου για ‘κείνο το Σάββατο κι απόβραδο στην Αριστοτέλους που «φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους/ τ' Αϊ-Γιάννη θα 'τανε θαρρώ’.» Ή εκείνο το άλλο του Μάνου Ελευθερίου: «Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές,/ του Άη Γιάννη/ Αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μού λες/ που ‘χουν πεθάνει;»
Το Θερινό Ηλιοστάσιο

Στις 21-22 Ιουνίου ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της τροχιάς του.

Ο φωτισμός της Γης από τον Ήλιο την ημέρα των ηλιοστασίων.

Στις 21-22 Ιουνίου ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής και αρχίζει να κατέρχεται και πάλι «τρεπόμενος» προς τον ουράνιο ισημερινό. Το σημείο αυτό, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. 

Επειδή, μάλιστα, για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκει πάνω στην εκλειπτική, σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.

Πριν από 2.000 χρόνια το σημείο του θερινού ηλιοστάσιου βρίσκονταν στον αστερισμό του Καρκίνου γι’ αυτό και ο Βόρειος Τροπικός Κύκλος ο οποίος διέρχεται από το σημείο αυτό ονομάστηκε «Τροπικός του Καρκίνου». 

Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος αρχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, άρα «καρκινοβατεί», κάνει δηλαδή μια οπισθοδρομική κίνηση σαν τον κάβουρα. Φυσικά, σήμερα, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, το σημείο του θερινού ηλιοστάσιου βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων, ενώ ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Καρκίνου στις 21 Ιουλίου και παραμένει εκεί επί 21 ημέρες μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Η αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα». Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους. Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. 

Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ' επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία. 

Την παραμονή του Αη-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια «Μαρία» (στη Θράκη ο ρόλος αυτός δίνεται στην ονομαζόμενη «Καλλινίτσα»), της οποίας και οι δύο γονείς είναι εν ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή. 

Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό αδειάζεται σε πήλινο - ως επί το πλείστον - δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Συνήθως, πρόκειται για κάποιο προσωπικό αντικείμενο, συχνά μάλιστα πολύτιμο. 

Στη συνέχεια, το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα «κλειδώνεται» και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο. «Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ' Αγιαννιού τη χάρη, κι όποια 'χει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει». Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί». 

Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρα τους το μελλοντικό τους σύζυγο. Την παραμονή της γιορτής των γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη, εκτός από την τέλεση του κλήδονα, οι κάτοικοι του χωριού ανάβουν φωτιές, τις λεγόμενες «μπουμπούνες». 

Μια μεγάλη φωτιά στήνεται στην πλατεία του χωριού ή σ' ένα μέρος ανοιχτό, ώστε να φαίνεται από παντού. Άλλες μικρότερες φωτιές ανάβουν σε όλους τους μαχαλάδες προσπαθώντας ο κάθε ένας να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά, πάνω από τις οποίες πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. 

Έλεγαν ότι αν πηδούσαν 3 φορές θα έφευγαν οι ψύλλοι και οι κοριοί. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, αλλά πριν βγει ο ήλιος - ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων-, η υδροφόρος νεαρή της προηγουμένης φέρνει μέσα στο σπίτι το αγγείο.

Το μεσημέρι, ή το απόγευμα, συναθροίζονται πάλι οι ανύπανδρες κοπέλες. Αυτήν τη φορά όμως στην ομήγυρη μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες και των δύο φύλων, καλεσμένοι για να παίξουν το ρόλο μαρτύρων της μαντικής διαδικασίας. 

Καθισμένη στο κέντρο της συντροφιάς, η «Μαρία» ανοίγει τον κλήδονα. «Ανοίγουμε τον κλήδονα με τ' Αγιαννιού την χάρη, και όποια έχει καλό ριζικό σήμερα ναν το πάρει». 

Και ανασύρει ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα δίστιχα, είτε όπως τα θυμάται, είτε από συλλογή τραγουδιών ή ακόμη από ημεροδείκτες. 

Το δίστιχο που αντιστοιχεί στο αντικείμενο της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνύει το μέλλον της και σχολιάζεται από τους υπόλοιπους, που προτείνουν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη. 

Προς το σούρουπο, όταν τελειώσει η μαντική διαδικασία, η κάθε κοπέλα γεμίζει το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό και στέκεται μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο, έως ότου ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα. Λυτό πιστεύεται ότι θα είναι και το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί. Μετά το τέλος όλης αυτής της διαδικασίας στήνεται μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχει όλο το χωριό.

Ευκαιρία, λοιπόν, να διαβάσουμε ορισμένες παροιμίες που λένε για τον μήνα Ιούνιο ή Θεριστή :
• Από την αρχή του Θεριστή*, του δρεπανιού μας η γιορτή.

• Από το θέρος ως τις ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.

• Γενάρη πίνουν το κρασί, το Θεριστή το ξίδι. [δηλ. Το κρασί που μπαίνει στα βαρέλια τον Οκτώβρη , ωριμάζει το Γενάρη αλλά τον Ιούνιο έχει γίνει πια ξίδι]

• «Θέρος, τρύγος, πόλεμος» [έγεται για κάτι που δεν επιδέχεται αναβολή].

• Θέρος , τρύγος , πόλεμος ….και στο αλώνισμα χαρές!

• Θέρος, τρύγος, πόλεμος, αποσταμό δεν έχουν.

• Θέρος, τρύγος, πόλεμος, στασιό δεν έχουν. [δηλ. Ο θερισμός, ο τρύγος και ο πόλεμος δεν επιτρέπουν ξεκούραση, μέχρι να τελειώσουν]

• Μάρτης έβρεχε, Θεριστής εχαίρονταν.

• Μάρτης έβρεχε, Θεριστής τραγούδαγε.

• Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είν’ καλοκαιράκι.

• Πρωτόλη (Ιούνιε), Δευτερόλη (Ιούλιε) μου, φτωχολογιάς ελπίδα.

• Το τραγούδι του Θεριστή, η χαρά του Αλωνιστή.

• Τον Ιούνιο αφήνουν το δρεπάνι και σπέρνουν το ρεπάνι.




Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ανέλαβε δράση τώρα....!!!!!!

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τις πιο κοινές δικαιολογίες για να μην μπούμε σε δράση. Στο σημερινό άρθρο, θα σας δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για να αναλάβετε δράση τώρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Η δράση ή αλλιώς η ενεργή απασχόληση είναι αυτό που πραγματικά θα σας οδηγήσει στο δρόμο για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα στους στόχους σας. Φυσικά όλα αυτά με σύμμαχο τη θετική σκέψη, τον αυτοσεβασμό κ την αυτοπεποίθηση.

Ας δούμε λοιπόν μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ενεργοποιηθείτε άμεσα :

Ξεκινήστε τώρα τι περιμένετε;
Αν θέλετε να κάνετε ένα όνειρό σας πραγματικότητα είναι καλό να αρχίσετε να δουλεύετε άμεσα πάνω σε αυτό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν οι συνθήκες να είναι τέλειες. Οι περιστάσεις μπορεί να αλλάξουν, να βελτιωθούν ή και να γίνουν χειρότερες, οπότε η καταλληλότερη στιγμή μπορεί να είναι σήμερα, ακόμη και αν δεν είναι τέλεια. 

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε τις ενέργειές μας στη δημιουργία αυτών των κατάλληλων συνθηκών. Να θυμάστε πως οι τέλειες συνθήκες δεν θα υπάρξουν. Η καλύτερη στιγμή για να δράσετε είναι τώρα, γιατί το τώρα είναι το μόνο πράγμα που έχετε τον έλεγχο.

Ενώ περιμένετε μερικά πράγματα να γίνουν, ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
Σίγουρα υπάρχουν φορές που τα πράγματα δεν είναι 100% στο χέρι σας και πρέπει να περιμένετε για λόγους άσχετους με εσάς. Αλλά να θυμάστε πως είναι αρκετά επικίνδυνο να μείνετε άπραγοι απλά περιμένοντας. Έτσι, ενώ περιμένετε, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα :

Να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να επιταχυνθεί η διαδικασία την οποία περιμένετε.

Να προσδιορίστε τι άλλες κινήσεις μπορείτε να κάνετε ώστε να υπάρξει πρόοδος στην πορεία πραγματοποίησης του στόχους σας.

Επίσης μπορείτε να ψάξετε για εναλλακτικές λύσεις ώστε να φτάσετε πιο σύντομα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα εμπόδια δεν είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να σταματήσετε, αλλά μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.

Πολλοί άνθρωποι όταν παλεύουν να δημιουργήσουν κάτι νέο και βρεθούν αντιμέτωποι με την παραμικρή δυσκολία την εκλαμβάνουν σαν ένα σημάδι από το σύμπαν που τους δείχνει πως κακώς το κάνουν αυτό. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι μέσα στο πρόγραμμα. Άλλωστε αυτές οι δυσκολίες είναι που θα μας χαρίσουν εμπειρία και θα μας προετοιμάσουν να αντιμετωπίσουμε αποδοτικότερα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και μπείτε άμεσα σε δράση!

Σταματήστε τις δικαιολογίες και ξεκινήστε δουλειά.

Η αδράνεια τρέφει την αμφιβολία και το φόβο.

Η δράση τρέφει την αυτοπεποίθηση και το θάρρος.

Αν θες να νικήσεις το φόβο, μην κάθεσαι σπίτι να το σκέφτεσαι.

Βγες έξω και κάνε κάτι.





Anthony Robins
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com
Βιβλιογραφία: 100 τρόποι για να βγείτε από την αδράνεια, Στιβ Τσάντλερ, Εκδ. Κέδρος

Συχνές δικαιολογίες για την αδράνεια....!!!!!

Η αδράνεια είναι ένα από τα πιο συχνά και επαναλαμβανόμενα εμπόδια που θα περιορίζουν την εξέλιξη της ζωής σας. Αυτό το εμπόδιο δεν είναι ότι απλά θα σταματήσει την πορεία της ζωής σας αλλά θα σας πάει και κάποια βήματα προς τα πίσω. 

Και ενώ στην αρχή μοιάζει σαν προσωρινή κατάσταση, σαν να έχουμε κολλήσει για λίγο, εξελίσσεται σε στασιμότητα που πάει από το κακό στο χειρότερο συνήθως. Μεγάλο μέρος του χρόνου των ατόμων που βρίσκονται σε αδράνεια σπαταλιέται στο να βρούνε δικαιολογίες για τις οποίες μένουν αδρανείς. 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πέντε από τις πιο κοινές, ώστε να μπορείτε να τις εντοπίσετε και να τις αντιληφθείτε αν βρεθείτε ή βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση για να μην σας πάρει από κάτω και να βγείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την αδράνεια.

Η έλλειψη υποστήριξης από τους άλλους ή η έγκριση των άλλων.
Η υποστήριξη ή η έγκριση των άλλων σίγουρα είναι χρήσιμες αλλά η μη ύπαρξη τους δεν χρειάζεται να σας οδηγεί στο να μην αναλάβετε δράση. Μπορείτε να δράσετε και χωρίς να έχετε την υποστήριξη των άλλων. Καλό είναι να θυμάστε πως συμβαίνει συχνά οι γύρω μας να μας υποστηρίξουν όταν βλέπουν πως πια κάνουμε κάτι ή όταν πια αρχίζουμε και έχουμε οφέλη από την ενέργειά μας.

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που δεν θα τους αρέσει αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε ή θα νομίζουν ότι είναι λάθος αυτό που θα κάνουμε άσχετα από το τι είναι αυτό. Πάντα σε κάποιους αυτό που θα θέλετε να κάνετε θα μοιάζει λάθος αλλά αν σταματήσετε να παλεύετε για αυτό θα αποδείξετε σίγουρα πως είναι λάθος.

Αξιολογήστε ποιος σας λέει τι και αποφασίστε το πόσο αυτό θα σας επηρεάσει. Φροντίστε να σας περιβάλλουν άνθρωποι θετικοί, ειλικρινείς και υποστηρικτικοί που θα σας επηρεάσουν θετικά για την πορεία των στόχων σας.

Δεν είμαι σίγουρος
Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι εμπόδιο τους για την ανάληψη δράσης είναι ότι οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι για το αν θα πετύχουν. Σίγουρο δεν είναι τίποτα σε αυτή τη ζωή, απλά κάποια μοιάζουν πιο πιθανά. Μα βέβαιο δεν είναι τίποτα.

Αν περιμένετε να νιώσετε τόσο τέλεια ασφαλής για να ξεκινήσετε κάτι είναι πάρα πολύ πιθανό να μην ξεκινήσετε ποτέ τίποτα αφού τελειότητα δεν υπάρχει. Μέρος της επιτυχίας είναι να αναπτύξετε την ικανότητα να προσαρμόζεστε στις δυσκολίες και τις αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι η ίδια η πορεία της ζωής μας.

Αν μείνετε σε διαρκή αναμονή μέχρι να νιώσετε 100% ασφαλής να ξέρετε πως το 100% δεν θα έρθει ποτέ. Φροντίστε να εργαστείτε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, αλλά να ξέρετε εξαρχής ότι ποτέ δεν θα εξαφανιστούν εντελώς.

Θα το προσπαθήσω
«Θα το προσπαθήσω κάποια στιγμή» ή «Θα το κάνω στο μέλλον» είναι μια συνήθης δικαιολογία για να μην δεσμευτεί κάποιος προς έναν στόχο. Είναι ένας απλός τρόπος για να μην αναλάβετε την ευθύνη. 

Ξεκινήστε σήμερα αυτό που θέλετε να κάνετε. Συγκεντρώστε την προσοχή σας και την προσπάθεια σας σε αυτό. Μην σταματάτε αν τα πράγματα δε πάνε όπως τα περιμένατε και συνεχίστε να δουλεύετε ενεργά για τους στόχους σας. Προσπαθήστε στο εδώ και στο τώρα και ας αποτύχετε. Αυτός που δεν προσπάθησε καν είναι σίγουρα αποτυχημένος.

Δεν έχω χρήματα
Τα χρήματα δεν είναι πάντα απαραίτητα σε όλα. Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημά σας είναι ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα θα πρέπει πριν κάνετε το πρώτο σας βήμα να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για το πόσα χρήματα απαιτούνται ακριβώς για την επίτευξη του στόχου σας.

Διαπραγματευτείτε με πιθανούς χρηματοδότες σας, παρουσιάστε το σχέδιο σας με πίστη και αποφασιστικότητα και θα βρείτε την στήριξη που χρειάζεστε. Είναι σημαντικό να πιστεύετε εσείς στον εαυτό σας για να πιστέψουν και άλλοι σε εσάς.

Δεν ξέρω πώς
Αυτή είναι μία από τις χειρότερες δικαιολογίες και ειδικά σήμερα, την εποχή της πληροφορίας. Σίγουρα είναι αδύνατο να γνωρίζετε τα πάντα, αλλά αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε ή για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας θα πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση σας σε αυτό είτε με τη μορφή του χρόνου, είτε με χρήματα ή και τα δύο. Το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη πηγή γνώσης. 

Πολλές πληροφορίες και γνώσεις για αυτό που χρειάζεστε μπορείτε να τις πάρετε και δωρεάν. Για κάποιες άλλες θα χρειαστεί να πληρώσετε. Το ζητούμενο είναι να ασχοληθείτε ενεργά να μάθετε πως μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε.

Αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες – δικαιολογίες που κάνουν τους ανθρώπους να μην αναλαμβάνουν δράση. Μην σπαταλάτε την νοημοσύνη σας στο να βρίσκετε δικαιολογίες… Ξοδέψτε το μυαλό σας στην ίδια την ζωή. Δυστυχώς πολλές φορές ο άνθρωπος ταξιδεύει στη ζωή του δικαιολογούμενος για το παρελθόν, παραπονούμενος για το παρόν και φοβούμενος για το μέλλον.

Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο...Βενιαμίν Φραγκλίνος





Βιβλιογραφία: 100 τρόποι για να βγείτε από την αδράνεια, Στιβ Τσάντλερ , Εκδ. Κέδρος
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Το μυαλό σου, είναι η δύναμη και η αδυναμία σου....!!!!!!

Αν ψάχνεις για “εχθρούς” τότε ψαξ’ τους μέσα στο μυαλό σου. Οι σκέψεις σου είναι ο εχθρός σου και είναι εκείνες που σου περιορίζουν την ζωή. Που στέκονται εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και την ελευθερία σου.

Κοίταξε γύρω σου και δες :

Ποιος είναι αυτός που κρατά τα δεσμά σου; 

Ποιος είναι αυτός που ορίζει τις επιθυμίες σου; 

Ποιος είναι αυτός που σου λέει τι πρέπει και τι δεν πρέπει;

Ποιος είναι αυτός που σε υποχρεώνει να μένεις όταν όλα μέσα σου ουρλιάζουν ΦΥΓΕ;

Ποιος είναι αυτός που ψαλιδίζει τα φτερά σου και δεν μπορείς να πετάξεις; 

Και μη μου πεις, ο γάμος, τα παιδιά, ο μπαμπάς σου, η μαμά σου…

Πόσο ακόμα θα διαφεντεύουν τη ζωή σου ο μπαμπάς και η μαμά σου; Είσαι ενήλικας πια κι όχι ένα μικρό παιδάκι που εξαρτάται από εκείνους. 

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια μπορείς να αποφασίζεις μόνος σου για τον εαυτό σου. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υποτίθεται ζεις την δική σου ζωή.

Όμως δεν μεγάλωσες ούτε μια μέρα από τότε. Ζεις στο τότε και περιμένεις να αλλάξουν τα πράγματα στο τώρα…

Αν είναι δυνατόν.!!
Είναι ωραίο να το παίζεις θύμα. Βολικό. Παραδίνεις την ευθύνη της ζωής σου στους άλλους και πιπιλίζεις συνέχεια δικαιολογίες οικτίροντας τον εαυτό σου, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι ισχυροποιείς με αυτόν τον τρόπο, τα σίδερα της φυλακής σου.

Όταν οι σκέψεις σου δεν σε οδηγούν ούτε σε ένα ανικανοποίητο παρελθόν αλλά ούτε σε ένα ακαθόριστο μέλλον, όταν η παρουσία σου γεμίζει το παρών σου τότε κάθε στιγμή ξέρεις τι είναι το πιο κατάλληλο γι’ αυτή τη στιγμή. Σταματάς να αναρωτιέσαι αυτό ή εκείνο και ξέρεις ακριβώς πού να πας, με ποιον να είσαι και τι να κάνεις. Η ζωή προκύπτει στιγμή προς στιγμή κι όταν αρχίσεις να τη ζεις με αυτόν τον τρόπο τότε κάθε στιγμή είναι μια πρόσκληση για να κολυμπήσεις στο νερό, να χορέψεις στον άνεμο, να απολαύσεις τον ήλιο. 

Αφήνεις πίσω το Εγώ, που όλα θέλει να τα καταλάβει, όλα θέλει να τα ελέγξει και για όλα θέλει να αποφασίζει και ζεις την ζωή σου χωρίς προϋποθέσεις, απαιτήσεις ή διαπιστευτήρια ευκολίας. 

Αφήνεις πίσω τη σπουδαιότητα του Εγώ και δίνεις χώρο στην σπουδαιότητα του Εαυτού. Αγκαλιάζεις ολοκληρωτικά τις στιγμές σου και νιώθεις πέρα για πέρα ζωντανός. Αρχίζεις να ρέεις με τη ΖΩΗ.

Κι όταν ρέεις με τη ζωή τότε :
Δεν βρίσκεσαι πια σε εσωτερική σύγκρουση και περπατάς πάνω στο αληθινό σου μονοπά­τι σε αυτόν τον κόσμο. Σε αυτό που ορίζει η Ψυχή σου.

Η χαρά σου δεν εξαρτάται πλέον από τους άλλους αλλά αναβλύζει από μέσα σου, από την καρδιά σου και απολαμβάνεις το καθετί. 

Ζεις εκστατικές στιγμές και νιώθεις ότι είσαι τέλειος ακριβώς όπως είσαι. Ένα υπέροχο και μοναδικό πλάσμα, τόσο ξεχωριστό που μπορεί να βλέπει την ομορφιά της ζωής παντού και να γίνεται ταυτόχρονα ένα με όλους και όλα.

Όταν ρέεις με τη ζωή, είσαι ζωή και βιώνεις την εμπειρία της ελευθερίας...





despoina palamari