Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Το μεγάλο μυστικό μου : Ευγνωμοσύνη για την αγάπη σας....!!!!!!!

Η μέρα της ονομαστικής μου εορτής....μεγάλη χαρά για μένα και για όλους μας που τιμάμαι τους αγίους μας....αλλά και τους φίλους και τις φίλες μας που γιορτάζουν....καθώς και τα τρία από τα πέντε εγγόνια μου...που με αξίωσε ο Θεός να αποκτήσω και να με τιμήσουν με το όνομα μου...

Αγαπημένοι μου άγγελοι……χίλια ευχαριστώ για τις υπέροχες ευχές σας…..για τα τρυφερά και συγκινητικά σχόλια σας, για τις καταπληκτικές σας εικόνες που στόλισαν σήμερα τον τοίχο μου αλλά και τα εσωτερικά μηνύματα που έλαβα....

για μένα είστε όλοι σημαντικοί στη ζωή μου…..και νιώθω να εισπράττω καθημερινά και όχι μόνο τη μέρα της γιορτής μου την αγάπη που μου δείχνετε……….

είναι τιμή για μένα να έχω τόσους φίλους που για μένα είστε πλέον η μεγάλη μου οικογένεια…..που μου δίνετε κάθε μέρα κάτι από την ψυχή σας…..που κάνει την δική μου ψυχή να χαίρεται και να αγαλιάζει…και να νιώθει τόση ζεστασιά…..που πλημμυρίζει από γαλήνη……!!!!!!!! 

Είμαι τόσο χαρούμενη που μοιραζόμαστε τόσα μαζί…….και προσπαθούμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για τον κόσμο μας..!!! Το ότι με διαβάζετε καθημερινά μου δίνει τόση δύναμη να συνεχίσω ……..αλλά και τόση χαρά που θέλετε να γίνετε καλύτεροι και να εξελιχθείτε…….σας υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατόν…..!!!!!!!!

Σας ευγνωμονώ που είστε πλέον κομμάτι της ζωής μου…….και θέλω να σας κάνω μια μεγάλη αγκαλιά και να σας στείλω την αγάπη μου μέσα από τα βάθη της ψυχής μου……!!!!!!!!

Εύχομαι και του χρόνου να είστε όλοι καλά και να μου ευχηθείτε και πάλι…..!!!!!!!!


ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ 
Λένα Μπαξέ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Κάνε καλό χωρίς να κοιτάζεις που το κάνεις....!!!!!!

Αγαπώ τους ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν, που είναι πρόθυμοι, που χαμογελούν ειλικρινά. Τους αγαπώ φυσικά χωρίς να το σκέφτομαι για την απλότητα και την καλοσύνη τους. Μέσα από την έμπρακτη συμμετοχή τους σε δομές αλληλεγγύης κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο αλλά και θεραπεύουν την ψυχή τους, την προστατεύουν, την ανυψώνουν και την βοηθούν να εξελιχθεί. 

Χάρη σ’ αυτούς η κάθε μέρα μας είναι λίγο καλύτερη και αυτό είναι ανεκτίμητο. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μένει έξω από πράξεις αλληλεγγύης. 

Τα προσωπικά προβλήματα που ο καθένας βιώνει μας κουράζουν σε τέτοιο βαθμό που καθιστά δύσκολο το να ακούσουμε την εσωτερική φωνή που μας λέει να μην χάνουμε χρόνο και να κάνουμε κάτι όσο καλύτερα μπορούμε για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

Λένε ότι η καλοσύνη είναι η μόνη επένδυση που δεν αποτυγχάνει ποτέ. Δηλαδή, αν σπείρεις το δρόμο της ζωής σου με καλές πράξεις αυτές θα γυρίσουν σε εσένα κάποια μέρα με κάποιον τρόπο. Και το ίδιο θα συμβεί και με τις κακές πράξεις. Στην πραγματικότητα βέβαια όταν κάνεις κάτι καλό δε το κάνεις για την ανταμοιβή. 

Ο κόσμος άλλωστε μοιάζει να κατακλύζεται από το κακό. Μοιάζει αλλά δεν είναι έτσι. Παίρνοντας μέρος σε μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης θα δείτε πως το κακό είναι και αυτό απλά ένα κομμάτι του κόσμου και τίποτα παραπάνω. 

Με άλλα λόγια η καλοσύνη είναι η ώριμη έκφραση της ανθρώπινης εμπειρίας που δεν υπογραμμίζει το αμοιβαίο όφελος. Είναι η πραγμάτωση της συναισθηματικής νοημοσύνης του κάθε ανθρώπου στον κόσμο.

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό τα σημείο πως η ευτυχία που όλοι θέλουμε να μας συντροφεύει στην ζωή μας δεν κρύβεται πίσω από χαμόγελα και μέσα σε πράξεις γενναιοδωρίας και αγάπης. Κρύβεται μέσα στην ικανότητα να αναγνωρίσουμε την ευτυχία μέσα σε όλα αυτά αλλά και στην ζωή μας γενικότερα. 

Τα “πράγματα” που ζούνε στο πιο συναισθηματικό κομμάτι της καρδιάς μας είναι αυτά που μας κρατάνε στην ζωή. Αν καταφέρουμε και βάλουμε στις ενέργειές μας κομμάτια της ψυχής και της καρδιάς μας θα δούμε και σε άλλα ματιά να αντανακλούνται τα ίδια συναισθήματα. 

Έτσι στην ουσία συμβάλλουμε ενεργά στην ομορφιά του κόσμου δείχνοντας ότι το μόνο αληθινό σημάδι της ανωτερότητας του ανθρώπου απέναντι στα ζώα είναι πως μπορεί να ξεχωρίζει το καλό και το κακό και να επιλέγει συνειδητά να πράττει το καλό.

“Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες αυτοί να συμπεριφέρονται σε εσένα.” Αυτό όλοι το έχουμε πει αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να το κάνουν πραγματικότητα. Αν ένας άνθρωπος δεν κάνει καλές σκέψεις, δε θα κάνει και καλές πράξεις. Για να είμαστε γενναιόδωροι, ευγενικοί και καλοσυνάτοι θα πρέπει και οι σκέψεις μας να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Η απλότητα, η καλοσύνη, η πίστη, η αγάπη και η χαρά είναι τα πιο δυνατά θεμέλια για να χτίσετε το σπίτι της ζωής σας. Σίγουρα το να κάνετε το καλό δεν είναι πάντα εύκολο. 

Ωστόσο η καλοσύνη δεν βρίσκεται στα μεγάλα και στα πομπώδη έργα, αλλά σε καθημερινές πράξεις, όπως είναι αυτές που περνούν καθημερινά από τα χέρια όλων μας.

Και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό.Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα.
Μητέρα Τερέζα




Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Αποτοξίνωση ψυχής....!!!!!!

Συναισθηματική «Αποτοξίνωση» είναι το να καθαρίσουμε το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούν φόβους και ψευδείς πεποιθήσεις. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν το άτομο να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ένα διαρκές αίσθημα κατωτερότητας.

Σας συνιστώ να καθαρίζετε την ψυχή σας βαθιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αλλά και καθημερινά να αφιερώνετε λίγα λεπτά προκειμένου να ακούσετε το τι νιώθει η ψυχή σας και ηρεμήσετε από τους έντονους ρυθμούς της ζωής. 

Το άτομο που είναι ικανό να ακούσει την ψυχή του είναι σε πλεονεκτική θέση για να βελτιώσει την ίδια την ζωή του. Είναι ένα άτομο που μπορεί να φέρει την αρμονία μεταξύ σώματος και ψυχής. Έτσι μπορεί να βελτιώσει την συμπεριφορά του και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του με αποτέλεσμα να νιώσει πιο ευτυχής και χαρούμενος.

Αν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον για την ζωή, αν υποφέρετε συχνά από τους φόβους και τις ιδεοληψίες σας, αν αισθάνεστε λυπημένος, αν δεν έχετε την δύναμη να ονειρευτείτε, αν δε μπορείτε να νιώσετε χαρά είναι επειδή η ψυχή σας έχει δηλητηριαστεί και το μυαλό σας έχει παραλύσει από τις τοξικές σκέψεις και τα τοξικά αρνητικά συναισθήματα. 

Και αυτή η τοξικότητα μπορεί να περάσει από την ψυχή σας στο σώμα. Η ψυχή σας κλαίει. Θα πρέπει να την ακούσετε και να της δώσετε χρόνο για να επουλώσει τις πληγές της και να ανακτήσει την δύναμη της.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις, το αίσθημα κατωτερότητας και θλίψης που μόνο κακό κάνουν στην αγνότητα της ψυχής σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αισθάνεστε περισσότερη ευγνωμοσύνη και πίστη, να χαμογελάτε περισσότερο και να κάνετε καλά πράγματα και για τον εαυτό σας και για τους άλλους γιατί μονάχα έτσι θα είστε ικανοί να παράγετε θετικές σκέψεις.

Θυμηθείτε πως η Συναισθηματική Αποτοξίνωση είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσετε τη χαρά και την όρεξη για ζωή.

Η συνταγή για την Αποτοξίνωση της ψυχής
Συστατικά:

1 ματσάκι ευαισθητοποίηση και μια δυνατή απόφαση για να κάνετε βελτιωτικές αλλαγές στον εαυτό σας.

1 φλιτζάνι ευγνωμοσύνη για να αναγνωρίσετε ό,τι θετικό υπάρχει στην ζωή σας και να το εκτιμήσετε.

1 φλιτζάνι ευγένεια για να δείξετε και στους γύρω σας τις καλές σας προθέσεις.

1 φλιτζάνι προοπτική και ελπίδα που βασίζεται στην πραγματικότητα χωρίς αβάσιμες προσδοκίες.

2 κουταλιές της σούπας εμπιστοσύνη και πίστη.

Εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σας και στους συνανθρώπους σας.
Η Συναισθηματική Αποτοξίνωση είναι ζωτικής σημασίας για να θεραπεύσετε την ψυχή σας. Καθαρίστε την σκέψη σας από κάθε τι αρνητικό. Μάθετε να αναπνέετε βαθιά, να διαλογίζεστε, να τρώτε υγιεινά, να πίνετε άφθονο καθαρό νερό και κυρίως να μην ενθαρρύνετε τις σκέψεις που οδηγούν την ψυχή σας σε δυσφορία. 

Αποφύγετε τους αρνητικούς ανθρώπους και μην δίνετε βάση στην κριτική τους. Αλλάξτε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Η ζωή μας έχει δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις που θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε με θετικό τρόπο.

Αγαπήστε και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τις αξίες σας. Επιλέξτε θετικές και υγιείς συμπεριφορές και ζήστε με χαρά και γαλήνη που θα τρέφει την αυτοπεποίθησή σας και θα μπορείτε να ζήσετε καλύτερα.

Όταν μικραίνει ο ορίζοντας, μικραίνει κι η ψυχή μας.

Το άρθρο εμπνεύστηκε από τις “Συνταγές για τη ζωή” της Becky Krinsky. Ένα έργο που δημιουργήθηκε το 2005 και είναι αφιερωμένο στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης των ανθρώπων, παρέχοντας έμπνευση και πρακτικά εργαλεία για να ζήσουν καλύτερα.




Ισορροπία και Ευτυχία....!!!!!!!

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να περάσουν καλά και ήρεμα την ζωή τους όμως παραπονιούνται ότι δεν τα καταφέρνουν. Κυρίως ο σύγχρονος άνθρωπος παραπονείται την στιγμή που η τεχνολογική πρόοδος υποσχόταν ότι θα του έλυνε πολλά προβλήματα της καθημερινής του ζωής.

Ωστόσο, αν και τεχνολογικά έχει κάνει άλματα η ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα, δεν μπορούμε να πούμε ότι κατέκτησε την ευτυχία ή ότι είναι στα πρόθυρα μιας τέτοιας προοπτικής. Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και ο μέσος άνθρωπος μοιάζει να απέχει πολύ από το να είναι ευτυχισμένος.

Το ζήτημα παρ’ όλα αυτά της ευτυχίας είναι, προσωπικό θέμα μέχρι έναν βαθμό. Η κατάκτησή της δεν γίνεται όμως κυνηγώντας την, αφού αγχωνόμαστε ακόμη περισσότερο, αλλά κατανοώντας την θέση μας. Το ζήτημα του τι είναι αυτό το άπιαστο όνειρο που το ονομάζουμε ευτυχία πολλές φορές εξισώνεται με την ευημερία. 

Ωστόσο αυτό δεν καλύπτει την επιθυμία όλων ή των περισσοτέρων, αφού ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε η πολυτέλεια θα μπορούσε να καλύψει το ουσιαστικό νόημα της ευτυχίας.

Οι πλειονότητα των ανθρώπων εργάζεται με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και να μπορέσουν να ανέβουν ιεραρχικά στον επαγγελματικό τους τομέα και να εξελίξουν την καριέρα τους, για να έχουν περισσότερα υλικά αγαθά. Με τον τρόπο αυτό αναγκάζονται να κάνουν υποχωρήσεις και να μην έχουν την χαρά της δημιουργίας, αλλά ένα συνεχές στρες που σχετίζεται με το χρήμα και τα αποκτήματα. 

Οπωσδήποτε αυτή η δραστηριότητά τους, τους εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά. Άρα λοιπόν μπορεί να μαζεύουν περισσότερα χρήματα και άλλα υλικά αγαθά, όμως δεν έχουν ούτε τον χρόνο για να τα απολαύσουν, ούτε την διάθεση, αφού είναι κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι.

Έτσι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα, αλλά και ο καθένας χωριστά είναι ένα άλμα συνειδητότητας, αυτό για να επιτευχθεί απαιτείται η κατανόηση του νοήματος της ζωής. 

Ασφαλώς η εργασία δίνει χαρά στον άνθρωπο, αφού νοιώθει δημιουργικός και χρήσιμος. Αλλά το κυνήγι των αγαθών δεν αποτελεί σίγουρα τμήμα της εργασίας, αλλά είναι κάτι που μας κάνει να θέλουμε συνεχώς περισσότερα από την ζωή μας, χωρίς να βρίσκουμε που θενά ικανοποίηση. 

Όταν ανακαλύψουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ αυτού που χρειαζόμαστε και της προσωπικής μας πνευματικής πορείας, όταν δηλαδή μετρήσουμε τις πραγματικές μας υλικές ανάγκες και την ουσιαστική μας αποστολή ως άνθρωποι, τότε θα βρούμε τι χρειαζόμαστε .

Αυτό που θα κάνουμε θα είναι πρώτα από όλα να αλλάξουμε συμπεριφορά και να δούμε με μια φρέσκια ματιά την κοινωνία και την ζωή μας. έτσι θα βρούμε το μέτρο εκείνο που θα μας κάνει αποτελεσματικούς και γαλήνιους για να κατανοήσουμε την ουσία της ύπαρξής μας. Έτσι θα ανοίξουμε τον δρόμο της ευτυχίας στη ζωή μας.




Εσωτερική αναζήτηση....!!!!!!

Ο άνθρωπος στην σύντομη πορεία του στην ζωή έχει αποδείξει ότι είναι πολύ δημιουργικός και παραμένει ένας μεγάλος εξερευνητής του κόσμου. Όμως αυτό που τον απασχολεί είναι μόνο το εξωτερικό περιβάλλον ή θα πρέπει να στραφεί και στην διερεύνηση του εσωτερικού του εαυτού.

Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει συναισθήματα και να μην βλέπει όνειρα, έτσι λοιπόν θα του δημιουργηθεί η ερώτηση σε τι οφείλεται η παρουσία του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και γιατί δημιουργεί σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και με τα δημιουργήματα της φύσης οι οποίες είναι πολύ δυνατές και καθορίζουν το είναι του.

Ο ψυχικός κόσμος του ανθρώπου είναι το πλέον αδιερεύνητο σημείο παρά τις μεγάλες προσπάθειες, τόσο των φιλοσόφων, όσο και των θρησκειών. Ο βαθύτερος εαυτός βρίσκεται κρυμμένος στα χιλιάδες χρόνια πριν όταν ήταν κρεμασμένος στα δέντρα και τρεφόταν από τους καρπούς τους. 

Η μεγάλη ανθρώπινη εμπειρία δεν ήταν ευθύγραμμη και οι μνήμες δεν υπάρχουν, αντίθετα ανακαλύπτονται. Έτσι δεν υπάρχει ασφάλεια για την σημερινή γνώση και ακόμη περισσότερο για τα συμπεράσματα που εξάγονται.

Η έννοια της ψυχής πολλές φορές έχει παρεξηγηθεί μέσα στην ανθρώπινη πορεία της επιστημονικής γνώσης, ωστόσο ο συναισθηματικός μας κόσμος είναι υπαρκτός και η έκφραση των αισθημάτων μας είναι φανερή και μάλιστα πολλές φορές απαιτητική. 

Έτσι λοιπόν για να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο, θα πρέπει να έχουμε θάρρος και υπομονή, να μην τρομάξουμε στην ανίχνευση του σκότους της ψυχής μας και να προσπαθήσουμε να το φωτίσουμε ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να γνωριστούμε καλύτερα. 

Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε ένα άλμα συνειδήσεως τότε θα πρέπει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε βάθος και αυτό θα μας ωφελήσει στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας και στο ξεπέρασμα σημαντικών προβλημάτων του σήμερα, τα οποία δεν θα υπάρχουν στο μεταμορφωμένο αύριό μας.

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η ειλικρινής συνομιλία με το άγριο θηρίο που κρύβεται μέσα μας και φοβισμένο μας δείχνει τα δόντια του. όταν θα διώξουμε τις σκιές και ρίξουμε άπλετο φως στα βάθη της ψυχής μας τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και θα κατανοήσουμε την ουσία και την αιτία της ύπαρξής μας. 





Ο νόμος της αφθονίας....!!!!!!

Υπάρχει ένα πολύ παράδοξο πράγμα στην γήινη πραγματικότητα που αφορά τον άνθρωπο. Όλη η φύση γύρω μας είναι πληθωριστική, όλα υπάρχουν σε αφθονία. Και παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος πεινάει σε βαθμό απαράδεκτο. Είναι το μόνο ον στον πλανήτη που δεν μπορεί να διαχειριστεί την αφθονία. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με την απληστία των εκάστοτε αρχηγών της όποιας φυλής. 

Αλλά, εδώ έρχεται το δεύτερο παράδοξο. Τον αρχηγό τον επιλέγει μια φυλή – ή ένα κράτος – για να εξασφαλίσει την αφθονία και την ασφάλεια για όλα της τα μέλη. Πώς ο άνθρωπος βρέθηκε δέσμιος μιας κατάστασης που τελικά δεν επιτρέπει όχι απλά την ευημερία, αλλά ούτε την ίδια του την επιβίωση;

Ένα πιο περίπλοκο παιχνίδι
Όλα τα όντα αυτού του πλανήτη έχουν την αυτόματη σοφία να μοιράζονται μεταξύ τους την τροφή. Ακόμα και οι λύκοι, που έχουν το παράξενο συνήθειο να έχουν ένα αρσενικό μέλος της αγέλης χαμηλής εκτίμησης για σάκο του μποξ – τον δαγκώνουν και τον ταλαιπωρούν για να φεύγει η επιπλέον επιθετικότητά τους – δεν διανοούνται να αφήσουν κανένα μέλος χωρίς τροφή. Αυτό μόνον ο άνθρωπος το κάνει. Γιατί;

Η ουσία του παιχνιδιού που παίζεται επάνω στην διανομή της τροφής στην ανθρώπινη κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερη από την φυσική επιβίωση . Η συνείδηση που έχει ο άνθρωπος θεωρούμε ότι έχει δομηθεί επάνω στην βάση της φυσικής επιλογής – ο πιο δυνατός επιβιώνει. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Επιβιώνει ο πιο πονηρός. Αυτός που ξέρει να πουλήσει καλύτερα στα υπόλοιπα μέλη της αγέλης – κοινωνίας την μοναδικότητά του. Ή αυτός που καταφέρνει να είναι απρόσβλητος από τις επιθέσεις όσων δεν έχουν τα ίδια προνόμια με αυτόν – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μαζικές διαδηλώσεις απέναντι σε επιτροπές πάμπλουτων ηγετών ή ισχυρών γενικά του πλανήτη, που φυσικά δεν καταφέρνουν τίποτα, μιας και υπάρχουν σιδερόφρακτες προστασίες. 

Αυτά, σε ένα εξωτερικό επίπεδο. Σε μια πιο εσωτερική ανάλυση τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Γιατί τελικά όχι απλά επιβιώνει, αλλά κυριολεκτικά ευημερεί όποιος ξέρει να ξεκλειδώσει τον – υπαρκτό – νόμο της αφθονίας. 

Υπάρχει ένα μυστικό σημάδι που μας λέει ακριβώς πώς ανοίγει το μαγικό σπήλαιο με τους θησαυρούς, αλλά μας διαφεύγει η αλήθεια μιας πολύ απλής και κοινής φράσης.

«Ζητήσατε και θα σας δοθεί»
Αυτό το είπε ο Ιησούς και είναι η πιο εκπληκτική μυστική φόρμουλα όλων των εποχών, αλλά την αφήνουμε να περάσει γιατί δεν καταλαβαίνουμε το νόημά της. Το σύστημα στο οποίο ζούμε, ο πλανήτης μας, δεν είναι ούτε κλειστό ούτε αποκλειστικά και μόνο υλικό. 

Ένα ολόκληρο σύστημα ενεργειών και πνευματικής ουσίας, ένα ολόκληρο άυλο πλέγμα δομεί την πραγματικότητα. Και το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να ανοίξει η κιβωτός της αφθονίας είναι να το ζητήσουμε. Οι επιθυμίες μας μορφοποιούν την πραγματικότητα. Αυτό που μας χωρίζει από την αφθονία δεν είναι τίποτε άλλο από το ότι δεν έχουμε αποδεχτεί την δύναμή μας.

Αν δείτε όλη την ευαγγελική δράση του Ιησού, θα καταλάβετε ότι έδωσε όλα τα σημάδια αυτού του μυστικού. Έκανε την συκιά που ήταν ξερή να καρπίσει για να του δώσει την τροφή που χρειαζόταν. Ευλόγησε το νερό μετατρέποντάς το σε κρασί. Έκανε το θαύμα με τους ιχθείς και τους 5 άρτους στην έρημο, ταΐζοντας όλο το πλήθος. 

Έκανε τα δίχτυα των μαθητών του να γεμίσουν ψάρια απλά ρίχνοντάς τα από την άλλη μεριά της βάρκας. Σε όλη του την διδασκαλία αυτό που έκανε ήταν να τονίσει ότι η αφθονία είναι εδώ, αλλά δεν έχουμε πίστη – στον εαυτό μας – ούτε ως κόκκο σινάπεως για να την απολαύσουμε. 

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε κάτι, μην ευχηθείτε να το αποκτήσετε. Ζητήστε – δηλαδή απαιτήστε – από τον εαυτό σας να σας στο παρέχει. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. 





Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μοίρα....!!!!!!

Ήταν γραφτό ή ότι γράφει δεν ξεγράφει, είναι κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι άνθρωποι για να περιγράψουν την δύναμη της μοίρας. Είναι όμως έτσι ή τίποτε από αυτά δεν ισχύει και απλά για να καλύψουμε τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας χρησιμοποιούμε τον όρο μοίρα; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κυριαρχεί στην εξέλιξη της προσωπικής τους ζωής και καθορίζει τα σημαντικά της γεγονότα. 

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ανελαστικά και δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι κάθε δυσκολία είναι μοιραίο να μας συμβεί.

Ασφαλώς υπάρχει η ελεύθερη βούληση στον άνθρωπο και μπορεί να επιλέξει μόνος του το μονοπάτι που θα διανύσει στη ζωή του, βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι πολλά πράγματα είναι προκαθορισμένα μέσα όμως σε ένα ευρύ πλαίσιο. Αυτό γίνεται πολύ κατανοητό όταν επεξεργαστούμε τον αστρολογικό μας χάρτη, τότε κατανοούμε γιατί αντιδράσαμε έτσι ή γιατί πήραμε αυτές τις αποφάσεις . 

Ωστόσο το σημείο που συναντάμε την μοίρα μας είναι συνήθως ένα τυχαίο γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας και την συνείδησή μας.

Αν γνωρίζουμε τον αστρολογικό μας χάρτη τότε μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας σε πολλές περιπτώσεις και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, όμως υπάρχουν γεγονότα που μπορεί να μην τα κατανοήσουμε ή να έχουμε λάθος εντύπωση και να πιστεύουμε ότι μπορέσαμε να ξεφύγουμε, τελικά όμως αυτό που ήταν να συμβεί συνέβη και μας καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η αντίληψη βέβαια, ότι κάθε τι που είναι να συμβεί δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε και δεν χρειάζεται να τα βάζουμε με την μοίρα μας, είναι πολύ αφοριστική και εμποδίζει την προώθηση των απόψεών μας και των ενεργειών μας, αφού μας καθιστά μοιρολάτρες και μαλθακούς απέναντι στο φαινόμενο της ζωής. 

Ο άνθρωπος πρέπει να πλάθει μόνος του τον εαυτό του και να είναι δραστήριος για να καθορίσει τελικά ο ίδιος την πορεία της μοίρας του. Αυτό εξαρτάται από το πόσο πιστεύει στις ικανότητές του, αλλά και στην επιμονή του να καταφέρει να μην είναι έρμαιο τυχαίων καταστάσεων, να έχει δηλαδή των έλεγχο της ζωής του και να μην αφήνεται στις περιστάσεις.

Η κάθε προσπάθεια να αλλάξουμε την μοίρα μας μπορεί να είναι πετυχημένη αν το πιστέψουμε και δεν υποχωρήσουμε από τους στόχους μας. 




Ψυχική Ανάσταση....!!!!!

Κατά την άποψη των ορφικών η ανθρώπινη ψυχή αλυσοδέθηκε στο φθαρτό σώμα από τους Τιτάνες και έτσι ο άνθρωπος πρέπει να κάνει μεγάλο αγώνα για να μπορέσει όσο βρίσκεται εγκλωβισμένη η ψυχή του εκεί να μπορέσει να εκφράσει την ομορφιά της. 

Η ευκαιρία του ήταν μετά τον θάνατο όπου η ψυχή απελευθερωμένη από τα υλικά δεσμά θα μπορούσε να εμφανίσει το μεγαλείο της. Αντίστοιχα η χριστιανική θρησκεία με την Ανάσταση του Ιησού μας μιλά και για την Ανάσταση των ψυχών μας.

Ο γλυκύς Ιησούς θα κατέβει στον Άδη για να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τα δεσμά της φθοράς και του πρωτογονισμού. Έτσι θα μπορέσουν οι ψυχές να αντικρύσουν το φως, αυτό το οποίο ανελλιπώς ανάβει στον Πανάγιο Τάφο του Ναού της Αναστάσεως και ο Πατριάρχης το προσφέρει στους πιστούς, οι οποίοι αλαλάζοντες και με δάκρυα στα μάτια παίρνουν από τα 33 κεριά. 

Είναι μια μεγάλη στιγμή για τον Χριστιανισμό, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο η Ανάσταση του Κυρίου αφού δεν συμβολίζει απλά, αλλά υπόσχεται πραγματικά την ψυχική μας ανάσταση και την προσέγγισή μας στο φως.

Μέσα από το βαθύ σκοτάδι του υποσυνειδήτου και των καταπιεσμένων και απόκρυφων επιθυμιών θα περάσουμε στο ολόφωτο ουράνιο χώρο όπου θα ενωθούμε και πάλι με το Σύμπαν και την Δημιουργία. 

Τα σκοτάδια της ψυχής μας θα φωτιστούν και θα σβήσουν για πάντα, θα νοιώσουμε μια νέα ζωή να γεννιέται μέσα μας, αυτό είναι το βαθύ περιεχόμενο της Αναστάσεως του Κυρίου.

Το φως βέβαια δεν μπορούμε να το δούμε κατάματα επειδή είναι εκτυφλωτικό, αλλά θα αυτό θα μας φωτίσει και θα δώσει δύναμη και ισχύ στις ψυχές μας. είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τον προορισμό μας και κατανοούμε την αιτία της ύπαρξής μας. 

Η συνάντησή μας με τον θάνατο γνωρίζουμε πλέον ότι δεν ισχύει, αντίθετα η αναγέννηση της ψυχής μας ξεκινά από την απελευθέρωσή μας από την υλική μας υπόσταση. 

Αν το κατανοήσουμε όσο καιρό περπατάμε πάνω στο διαστημόπλοιο που ονομάζουμε Γη, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να επιλέξουμε το μονοπάτι εκείνο που θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε το φως, αυτό το μοναδικό αναστάσιμο και αναγεννητικό φως του Ουράνιου Πατέρα.




Κρυμμένες δυνάμεις.....!!!!!

Ο άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα πάνω στον πλανήτη που κατόρθωσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που υπήρχαν στο φυσικό περιβάλλον και να δημιουργήσει συνθήκες που τον βοήθησαν να αναπτυχθεί. Αυτή η δυνατότητα που έχει να μπορεί να σκέφτεται και να επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους, να κατασκευάζει εργαλεία και να διερωτάται για το τι συμβαίνει γύρω του και να βρίσκει τις απαντήσεις τον κάνει να έχει αυτήν την ιδιαίτερη θέση. 

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πεδία με τα οποία η καθημερινότητα την οποία διαμόρφωσε μένουν απόκρυφα και πρέπει να τα ανακαλύψει για να προχωρήσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Με τις δικές του δυνάμεις και με πίστη στον εαυτό του δημιούργησε ένα τεχνικό περιβάλλον για να μπορέσει να προφυλαχτεί, αυτό όμως έφτασε στο σημείο να χρειάζεται να το υπηρετεί και τελικά να μην έχει περιθώρια μιας ευρύτερης πνευματικότητας. 

Η καταναλωτική κοινωνία που εμφανίστηκε μετά τον Δεύτερο Πόλεμο, δημιούργησε ψευδαισθήσεις και με την βοήθεια της διαφήμισης τον έκανε να πιστεύει σε πράγματα που αντί να τον κάνουν ευτυχισμένο, του δημιουργούν στρες και αλλοτρίωση της προσωπικότητάς του. 

Η σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό και η ανακάλυψη της κρυμμένης του δύναμης είναι ένα σημαντικό βήμα που θα τον ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά, αν προσπαθήσει να ερευνήσει τι κρύβεται μέσα του. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο η μυϊκή δύναμη, αλλά η ψυχοπνευματική που θα τον κάνει ιδιαίτερο.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή μας όπου μέσα από μια κρίσιμη κατάσταση μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία μας ξαφνιάζουν και δεν πιστεύουμε ότι τα κάναμε εμείς. Δεν πιστεύουμε κυριολεκτικά στα μάτια μας. 

Αυτές λοιπόν είναι οι πραγματικές δυνάμεις του ανθρώπου τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί με τον τρόπο της αποκάλυψής τους και την συνειδητοποίηση κατόπιν της λειτουργίας τους. Έτσι θα μπορέσει να δημιουργήσει μια νέα ποιότητα ανθρώπων απαλλαγμένων από τις αδυναμίες, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται, ούτε την συνεχή βοήθεια της τεχνολογίας, ούτε και την κατανάλωση τόσης ενέργειας για να επιβιώσει.

Αυτό το επόμενο στάδιο της συνειδητότητας θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από την σκλαβιά της καταναλωτικής κοινωνίας, κάτι που έπρεπε να ξεκινήσει ήδη έναν αιώνα νωρίτερα. Βέβαια είμαστε όντα που λειτουργούμε εμπειρικά και αυτό έχει το κόστος του. 




Παράξενες ώρες....!!!!!!

Κάποιες ώρες της ημέρας είναι ιδιαίτερα φορτισμένες και θα πρέπει να ξέρουμε πώς να συντονιστούμε μαζί τους. Υπάρχει ένα μυστικό ρολόι που μας συνδέει με τις συμπαντικές ενέργειες μέσω του Ήλιου, και είναι αδύνατον να κάνουμε την επανάστασή μας, πηγαίνοντας κόντρα στην δυναμική αυτή.

Ειδικά όσοι ενδιαφέρονται για τις εργασίες και τις ενέργειες διευρυμένης συνείδησης ή γενικά για πνευματικές εργασίες – ή ακόμα και την μαγεία – πρέπει να έχουν στον νου τους της ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες που κρύβουν κάποιες ιδιαίτερες στιγμές της ημέρας και της νύχτας.

Λυκόφως και λυκαυγές
Η στιγμή που ο ηλιακός δίσκος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, αλλά η δόξα του είναι ορατή μέσα από την παλέτα των χρωμάτων είναι το λυκαυγές. Και αντίστοιχα όταν δύει ο Ήλιος αλλά ακόμα υπάρχει φως διάχυτο, πριν καταληφθούν όλα από το σκοτάδι της νύχτας, ονομάζεται λυκόφως. 

Το λυκόφως είναι μια πολύ φορτισμένη στιγμή, κατά την οποία θα πρέπει να είμαστε με ανθρώπους που ξέρουμε και αγαπάμε, γιατί αποτελεί πύλη εισόδου για ενεργειακά στοιχειακά, τα οποία δύσκολα ελέγχονται.

Το λυκαυγές όμως είναι μια εξαιρετικά δυνατή ώρα, στην οποία μπορούμε εμείς να μιλήσουμε με το σύμπαν και να μας ακούσει. Πρέπει να έχουμε ξυπνήσει πιο νωρίς, να έχουμε καθαρθεί με νερό και να περιμένουμε την πρώτη αντίκα του διάχυτου φωτός για να αρχίσουμε μια δυναμική προσευχή.

Μεσάνυχτα ακριβώς
Τα μεσάνυχτα είναι πολύ έμφορτη ώρα. Αν ξέρουμε τι θέλουμε, αν είμαστε σίγουροι για τις επιδιώξεις μας, τα μεσάνυχτα είναι κατάλληλη στιγμή να απευθύνουμε στον κόσμο όχι την παράκληση, αλλά την απαίτησή μας. Και θα υποχρεωθεί να μας δώσει την συγκατάθεσή του. Αρκεί, όπως είπαμε, να ξέρουμε τι ζητάμε και για ποιον σκοπό.

Βαθιά όνειρα
Ανάμεσα στη μία μετά τα μεσάνυχτα και τις τρεις είναι από άποψη βιολογικού ρυθμού η πιο κατάλληλη στιγμή για προφητικά όνειρα. Ο οργανισμός είναι πιο ευεπίφορος στις δυνάμεις του κόσμου, συντονίζεται καλύτερα και μας μεταφέρει ασφαλείς πληροφορίες από τα ακασικά αρχεία, από το πεδίο εκείνο όπου όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, άρα δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον, όλα είναι μπροστά στα μάτια μας σαν ανοιχτό βιβλίο.

Η ώρα της γάτας
Οι επιστήμονες, οι ψυχολόγοι, οι ερευνητές, έχουν παραδεχθεί πως ανάμεσα στις 3 το βράδυ και τις 4.30 συμβαίνει κάτι παράξενο, που κάνει τις γάτες ειδικά να είναι τρομερά ανήσυχες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ταινίες αποδίδουν δύσκολα χαρακτηριστικά σε αυτό το χρονικό παράθυρο. 

Φαίνεται ότι είναι και η στιγμή που έχουμε δύσκολους εφιάλτες. Το γιατί συμβαίνει αυτό καλύτερα να το αφήσουμε για άλλη στιγμή. Πάντως, αν έχετε αϋπνίες, αυτήν την ώρα φροντίστε να κάνετε κάτι ήρεμο, χωρίς πολλές αναζητήσεις εσωτερικές, γιατί παραμονεύουν δύσκολες ενέργειες. 





Το πέταγμα της ψυχής....!!!!!!

Έχετε δει ποτέ στον ύπνο σας ότι πετάτε ή αιωρείστε; Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα πτήσης. Συνήθως τα παιδιά βλέπουν συχνότερα στον ύπνο τους ότι αφήνονται στην μαγεία του πετάγματος, ενώ η ενηλικίωση συνήθως έχει πιο σπάνια να χαρίσει αυτό το παράξενο δώρο. 

Αν έχετε ποτέ δει τέτοιο όνειρο, θα θυμάστε ασφαλώς ότι το ξύπνημα αφήνει μια στυφή γεύση, αφού ο άνθρωπος θέλει τόσο μα τόσο πολύ να πετάει. Τι σημαίνει όμως αυτή η παράδοξη αίσθηση, υπάρχει κάποιο μήνυμα στα όνειρα του πετάγματος;

Ανιμιστικά ταξίδια
Για την σαμανική παράδοση το πέταγμα είναι προνόμια του σοφού σαμάνου ή του μάγου της φυλής. Μέσα από την πτήση ο ιερουργός σηκώνεται στον χώρο των πνευμάτων, αφήνει το βλέμμα του να πλανηθεί σε μακρινούς τόπους και να λάβει ασφαλείς πληροφορίες για την ύπαρξη νερού ή κυνηγιού. Το απλό μέλος της φυλής δεν επιτρέπεται να πετάει στον ύπνο του, αν το κάνει αμέσως κατατάσσει τον εαυτό του στους υποψήφιους σαμάνους.

Προαιώνια ανάγκη
Το ότι έχουμε τόσους πολλούς παγκόσμιους μύθους για ιπτάμενους και φτερωτούς ανθρώπους – πρόχειρα ας θυμηθούμε τον Ίκαρο – και το ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζει η τεχνολογία να παρέχει τα εργαλεία της για αυτόνομη πτήση - από το παραπέντε μέχρι τις στολές αιώρησης και τα ατομικά τζετ – σημαίνει ότι η πτήση είναι μια βαθιά επιθυμία της ανθρώπινης ύπαρξης. Και είναι λογικό. Η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το πέταγμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα σε αυτήν την ζωή!

Πώς γίνεται να ξέρει ο άνθρωπος την αίσθηση της πτήσης;
Αυτό είναι ένα φαινομενικό παράδοξο, που όμως έχει εξήγηση. Η αίσθηση της ατομικής πτήσης, όχι με αεροπλάνο, κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένη στον ανθρώπινο νου, λείπει η πραγματική εμπειρία. Και όμως, όσοι ονειρεύονται ότι πετούν ορκίζονται ότι είναι πολύ ρεαλιστική η αίσθηση. 

Η εξήγηση είναι απλή. Περισσότερα και πιο ρεαλιστικά όνειρα πτήσης έχουν όσοι γνωρίζουν κολύμβηση. Η απώλεια βάρους στο νερό μοιάζει πολύ με πτήση!

Προσοχή, κρυμμένες φιλοδοξίες
Ο Γιουνγκ ήταν αυτός που παρατήρησε πρώτος ότι συχνότερα ονειρεύονταν το πέταγμα άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν καταπνίξει τις φιλοδοξίες τους ή αισθάνονταν ότι οι άλλοι γύρω τους δεν αναγνώριζαν την αξία τους. Φαίνεται ότι σε ψυχαναλυτικό επίπεδο η πτήση είναι ένας μηχανισμός απελευθέρωσης καταπιεσμένων φιλοδοξιών. 

Το επικίνδυνο είναι ότι, σύμφωνα με την στατιστική του Γιουνγκ σε πολλούς ασθενείς του, η συχνή θέαση τέτοιων πανέμορφων ονείρων συμβάδιζε με μια τάση για ατυχήματα στην πραγματική ζωή . Οπότε, αν ονειρεύεστε συχνά ότι πετάτε, απολαύστε το, αλλά προσέξτε τα βήματά σας!




Αγγελική επικοινωνία....!!!!!!

Μπορείτε να μιλήσετε με τον Άγγελό σας; Τι είναι η Διοχέτευση; Διοχέτευση (ή Channelling) είναι η διαδικασία της επικοινωνίας με κάθε συνείδηση που δεν είναι σε ανθρώπινη μορφή, επιτρέποντας την συνείδηση να εκφραστεί μέσα από ένα άτομο, το κανάλι της επικοινωνίας (channeler). 

Η πιο κοινή μορφή της επικοινωνίας με μη-φυσική συνείδηση έχει με τους ανθρώπους που έχουν περάσει το επικοινωνιακό στάδιο, αλλά αυτό συνήθως αναφέρεται ως "μέντιουμ" παρά ως διοχέτευση.

Η Διοχέτευση συνήθως αναφέρεται στην πρόσβαση στην ανώτερη γνώση, προκειμένου να στηρίξει την πνευματική ανάπτυξη και να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια για τη ζωή ενός ατόμου. 

Η Διοχέτευση χρονολογείται από την πρώιμη ιστορία του ανθρώπου, όπως οι σαμάνοι έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή διοχέτευσης πάνω από χιλιετίες, και έγινε δημοφιλής στα μέσα της δεκαετίας του 1800. 

Άλλοι χρησιμοποιούν μια μορφή τηλεπάθειας, λαμβάνουν τις σκέψεις από το πνεύμα στο μυαλό τους. Μέσω αισθητήρων, που είναι δικές τους σκέψεις και τα οποία είναι πνεύματα, μπορούν να μάθουν να διακρίνουν και να διαβιβάζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν με εξίσου μεγάλη σαφήνεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της μορφής της τηλεπάθειας, γίνεται συγχώνευση με την δική τους Αύρα (στον ενεργειακό τομέα), με το ενεργειακό πεδίο του πνεύματος, επιτυγχάνοντας έτσι μια καλή ψυχική σύνδεση. 

Η Διοχέτευση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε πληροφορίες από φορείς που υποτίθεται ότι είναι πιο εξελιγμένες μορφές και ως εκ τούτου θα μπορούσε να μας διαφωτίσει, καθώς προχωράμε μέσα από την εξέλιξη της συνείδησης και επανερχόμαστε πίσω στην πηγή. 

Τα πάντα είναι δόνηση. Είναι σαν να συντονίζεσαι σε ένα ραδιόφωνο. Αισθάνεσαι να βιώνεις το πρόγραμμα ενός δικτύου. 

Το πρόσωπο που λαμβάνει και ανακοινώνει τις πληροφορίες ονομάζεται μέσο ή μέντιουμ αναγνώστη. Ορισμένες φορές περνά σε μια πλήρη έκσταση, επιτρέποντας έτσι το πνεύμα να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο πάνω στο σώμα τους, και επιτρέπει το πνεύμα να μιλήσει με τη μεσολάβηση άμεσα.

Κάθε σταθμός, ή ενέργεια, φέρνει μια ειδική συχνότητα των πληροφοριών που μερικές φορές συνδέονται με τα τσάκρα, τα χρώματα και τους ήχους και ειδικά με εξελιγμένα όντα όπως οι άγγελοι, αρχάγγελοι, αναληφθέντες δάσκαλοι και καθηγητές. 

Η Διοχέτευση ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης σύνδεσης με μια υψηλότερη δόνηση της σκέψης, έτσι δεν είναι μια συνολικά νέα διαδικασία. Το νέο που υπάρχει είναι το πώς γίνεται αντιληπτή.

Στη Διοχέτευση, ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει και να λαμβάνει πληροφορίες από μια ανώτερη πηγή. 





Τα Μεγάλα Λόγια Σωκράτους και Ιησού....!!!!!!

Οι σημαντικότερες φράσεις του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτους του Αθηναίου, που ομοιάζουν με αυτές του Θεανθρώπου επί της γης, του Ιησού Χριστού!!

ΠΡΙΝ πολλά χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ σημαντικό βιβλίο με τίτλο: «Το Βιβλίο των Σοφών: Γνωμικά-Αποφθέγματα-Ρητά-Παροιμίες», με πρόλογο Παν. Α. Παπαχρήστου, Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητού Μέσης Εκαπιδεύσεως, επιμέλεια Ρίτας Μπούμη Παπά και Εκδόσεως Γεωργ. Παπακωνσταντίνου, Μπενάκη 28, Αθήνα,.

Το παραπάνω βιβλίο δεν έχει χρονολογία εκδόσεως. Ωστόσο, αν κρίνω από το τηλέφωνο που έχει στην διεύθυνση των Αθηνών (624-129) αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να είναι βιβλίο της δεκαετίας 1960-1970.

Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, λοιπόν, διάβασα για πρώτη φορά συγκεντρωτικά τα αποφθέγματα του Σωκράτη και η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν η μεγάλη ομοιότητα με τα λόγια του Ιησού! 

Αυτός και ο λόγος που σκέφθηκα να καταγράψω τα αποφθέγματα του Σωκράτη, όπως ακριβώς σταχυολογούνται μέσα στο «Βιβλίο των Σοφών» και παράλληλα ο γράφων να αναζητήσει τα αντίστοιχα λόγια του Ιησού Χριστού, που ο αναγνώστης θα εκπλαγεί με την καταπληκτική ομοιότητα των μεγάλων λόγων Σωκράτους και Ιησού σε πολλά από τα λεχθέντα των μεγάλων αυτών μορφών!.

Εξυπακούεται ότι υπάρχουν και πολλά άλλα αποφθέγματα ή ρητά, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δική μας μελέτη. Αυτός και ο λόγος που πιστεύω ότι ο κατάλογος των μεγάλων λόγων του μεγάλου Αθηναίου φιλοσόφου με τον γλυκύτατο Γαλιλαίο

ΣΩΚΡΑΤΗΣ :  Εν οίδα ότι ουδέν οίδα 

(΄Ενα γνωρίζω, ότι τίποτα δεν γνωρίζω).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Τι με λέγεις αγαθόν; Ουδείς αγαθός ει μη είς ο Θεός» (Ματθ. 19, 17)

(Γιατί με ονομάζεις αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός, παρά μονάχα ένας, ο Θεός»).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: —Είμαι κάπως σοφότερος κατά τούτο μόνο: πως εγώ τουλάχιστο δε νομίζω ότι ξέρω εκείνα που δεν ξέρω.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Ου δύναμαι εγώ ποιείν απ’ εμαυτού ουδέν. Καθώς ακούω κρίνω, και η κρίσις η εμή δικαία εστίν ότι ου ζητώ το θέλημά το εμόν, αλλά το θέλημα του πέμψαντός με πατρός. Εάν εγώ μαρτυρώ περί εμαυτού, η μαρτυρία μου ουκ έστιν αληθής, άλλος εστιν ο μαρτυρών περί εμού, και οίδα ότι αληθής εστιν η μαρτυρία ην μαρτυρεί περί εμού» » (Ιω. 5, 31-32)

(Εγώ δεν μπορώ τίποτε να κάνω από μόνος μου αποφασίζω ως κριτής, σύμφωνα με όσα ακούω από τον Πατέρα, και οι αποφάσεις μου είναι δίκαιες γιατί δεν επιζητώ να ικανοποιήσω το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα του Πατέρα που με έστειλε. Εάν εγώ έδινα μαρτυρία για τον εαυτό μου, αυτή η μαρτυρία μου θα μπορούσε να μην είναι αληθινή. Άλλος όμως μπορεί να μαρτυρήσει περί εμού και ξέρω πως ό,τι λέει εκείνος για μένα είναι αληθινό).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Κρείττον αδικείσθαι του αδικείν.

(Καλύτερα να σε αδικούν παρά να αδικείς).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην» (Ματθ. 5, 39)

(Αν κάποιος σε χτυπήσει από το δεξί μάγουλο, γύρισέ του και το άλλο).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: — Εκείνος είναι σοφότερος από όλους, που έχει καταλάβει ότι αληθινά η σοφία του δεν αξίζει τίποτα.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» (Ματθ. 5, 3)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Κανένας δεν ξέρει τι είναι ο θάνατος, ούτε αν αυτός είναι το μεγαλύτερο καλό για τους ανθρώπους. Και τον φοβούνται όλοι σαν να γνωρίζουν καλά πως είναι το μεγαλύτερο κακό. Πώς λοιπόν; Δεν είναι αυτό η πιο ντροπαλή αμάθεια, να νομίζει κανείς πως γνωρίζει εκείνο που δεν γνωρίζει;

ΧΡΙΣΤΟΣ: «άφρον, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου α δε ητοίμασας τίνι έσται΄;» (Λουκ. 12, 20)

(Ανόητε, αυτή τη νύχτα θα παραδώσεις τη ζωή σου. Αυτά, λοιπόν, που ετοίμασες σε ποιόν ανήκουν;)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Εγώ τίποτ’ άλλο δεν κάνω, καθώς τριγυρίζω παντού, παρά να σας πείθω, νέους και γέρους, μήτε για τα σώματά σας να φροντίζετε, μήτε για χρήματα, όσο για την ψυχή σας, πως να την κάνετε καλύτερη, λέγοντάς σας ότι τα χρήματα δεν κάνουν την αρετή, αλλά η αρετή τα χρήματα, καθώς και όλα τα άλλα καλά των ανθρώπων.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Δια τούτο λέγω υμίν, μη μεριμνάτε τη ψυχή υμών τι φάγητε και τι πίητε, μηδέ τω σώματι υμών τι ενδύσησθε ουχί η ψυχή πλείόν εστι της τροφής και το σώμα του ενδύματος; « (Ματθ. 6, 25)

(Αφού λοιπόν η καρδία σας πρέπει να ανήκει αποκλειστικά εις τον Θεόν, δια τούτο σας λέγω, κόψτε την ρίζα της πλεονεξίας και μη φροντίζετε με αγωνία και στενοχώρια για την ζωήν σας, τι θα φάτε και τι θα πιείτε, ούτε για το σώμα σας, τι θα ενδυθείτε. Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή και το σώμα πιο πολύ από το ένδυμα; Ο Θεός λοιπόν, που σας έδωκε τα ανώτερα ταύτα, θα σας δώσει και τα κατώτερα, την τροφή δηλαδή και το ένδυμα).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Νομίζουν πως θα πάθουν κάτι φοβερό, αν πεθάνουν, σαν να μπορούσαν να μείνουν αθάνατοι.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Εκείνο δε γινώσκετε ότι ει ήδει ο οικοδεσπότης ποία φυλακή ο κλέπτης, εγρηγόρησεν αν και ουκ είασε διαρυγήναι την οικίαν αυτού. δια τούτο και υμείς γίνεσθε έτοιμοι, ότι η ώρα ου δοκείτε ο υιός ανθρώπου έρχεται» (Ματθ. 24, 43-44) 

(Να αγρυπνείτε, λοιπόν, γιατί δεν ξέρετε ποια ημέρα θα έρθει ο Κύριός σας. Και να ξέρετε τούτο: Εάν ήξερε ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ποια ώρα θα έρθει ο κλέπτης, θα ξαγρυπνούσε και δεν θα άφηνε να διαρρήξουν το σπίτι του. Γι’ αυτό και σεις να είστε έτοιμοι, γιατί ο Υιός του Ανθρώπου θα έρθει την ώρα που δεν τον περιμένετε).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Πάντων κτημάτων κράτιστόν εστι, φίλος σαφής κ’ αγαθός.

(Απ' όλα τα αποκτήματα, το άριστο είναι ο ειλικρινής και καλός φίλος).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «και το αγαπάν τον πλησίον ως εαυτόν πλείον εστι πάντων των ολοκαυτωμάτων και θυσιών» (Μαρκ. 12, 33)

(Το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Των σωμάτων θηλυνομένων και αι ψυχαί πολύ ασθενέστεραι γίγνονται.

(Όταν τα σώματα εκθηλύνονται, και oι ψυχές πολύ ασθενέστερες γίνονται).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής» (Ματθ. 26, 41)

(Να είστε έτοιμοι και να προσεύχεσθε, ώστε να μην κυριαρχήσει ο πειρασμός το πνεύμα είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα αδύναμη).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Εν τω βίω, καθάπερ εν οδώ μακρά, δει που και ανάπαυσιν ευσχήμονα είναι. 

(Στη ζωή, όπως σε μια μακρινή πορεία, η ευπρεπής ανάπαυση είναι απαραίτητη).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Εγώ ειμι η οδός και η αλήθεια και η ζωή ουδείς έρχεται προς τον πατέρα ει μη δι’ εμού» (Ιω. 14, 6)

(Εγώ είμαι η (σωτήρια) οδός και η αλήθεια και η ζωή ουδείς έρχεται προς τον πατέρα μου παρά μονάχα μέσω εμού).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ο μεν χειμών σκέπης, το δε γήρας αλυπίας δείται. 

(Ο μεν χειμώνας χρειάζεται σκεπή (ζεστασιά), και τα γηρατειά από ευτυχία (να μην έχουν λύπες).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «αμήν λέγω υμίν ότι ουδείς ος αφήκεν οικίαν ή γονείς ή αδελφούς ή γυναίκα ή τέκνα ένεκεν της βασιλείας του Θεού, ος αν μη απολάβη πολλαπλάσια εν τω καιρώ τούτω και εν τω αιώνι τω ερχομένω ζωήν αιώνιον» (Λουκ. 18, 29-30)

(Σας βεβαιώνω πως όποιος άφησε σπίτι ή γονείς ή αδέλφια ή γυναίκα ή παιδιά για χάρη της βασιλείας του Θεού, θα κερδίσει πολύ περισσότερα τώρα, στα χρόνια που ζούμε, και στο μελλοντικό κόσμο την αιώνια ζωή»)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Πλουσιώτατος ο ελαχίστοις αρκούμενος. Αυτάρκεια γαρ φύσεως εστι πλούτος.

(Πλουσιότατος είναι εκείνος που αρκείται στα ελάχιστα. Διότι η αυτάρκεια είναι ο πλούτος της φύσεως).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Μη ουν μεριμνήσητε εις την αύριον η γαρ αύριον μεριμνήσει τα εαυτής αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής» (Ματθ. 6, 34)

(Μη μεριμνάτε για το τι θα γίνει αύριο διότι η αυριανή ημέρα θα μεριμνήσει για τις δικές της φροντίδες. Φθάνουν οι έγνοιες της κάθε ημέρας)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Ουδείς εκών κακός.
(Κανείς δεν είναι κακός με τη θέλησή του).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «μακάριος ο δούλος εκείνος ον ελθών ο κύριος αυτού ευρήσει ποιούντα ούτως αμήν λέγω υμίν ότι επί πάσι τοις υπάρχουσιν αυτού καταστήσει αυτόν. εάν δε είπη ο κακός δούλος εκείνος εν τη καρδία αυτού, χρονίζει ο κύριός μου ελθείν, και άρξηται τύπτειν τους συνδούλους αυτού, εσθίη δε και πίνη μετά των μεθυόντων, ήξει ο κύριος του δούλου εκείνου εν ημέρα η ου προσδοκά και εν ώρα η ου γινώσκει, και διχοτομήσει αυτόν, και το μέρος αυτού μετά των υποκριτών θήσει εκεί έσται ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων» (Ματθ. 24, 46-51).

(Μακάριος ο δούλος εκείνος που όταν έρθει ο κύριός του, θα τον βρει να κάνει σωστά την δουλειά του. Σας βεβαιώνω πως θα τον βάλει υπεύθυνο σ’ όλα του τα υπάρχοντα. Αν όμως ο κακός εκείνος δούλος πει μέσα του: «αργεί να έρθει ο κύριός μου» κι αρχίσει να χτυπάει τους συνδούλους του και να τρώει και να πίνει μαζί με τους μέθυσους, θα έρθει ο κύρός του μια μέρα που αυτός δεν θα τον περιμένει και σε ώρα που δεν θα την υποψιάζεται θα του επιβάλει σκληρή τιμωρία και θα τον ρίξει στον τόπο όπου τιμωρούνται οι υποκριτές. Εκεί (από μεταμέλεια) θα κλαίει και θα τρίζει τα δόντια του).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αλλά γαρ ήδη ώρα απιέναι, εμοί μεν αποθανουμένου, υμιν δε βιωσομένους οπότεροι δε ημών έρχονταί τοι άμεινον πράγμα άδηλον παντί πλην θεώ.

(Αλλά τώρα πια είναι ώρα να πηγαίνουμε, εγώ μεν για να πεθάνω, εσείς δε για να ζήσετε. Ποιος από μας πορεύονται προς το καλύτερο κανείς δεν το ξέρει εκτός από τον Θεό).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Περί δε της ημέρας εκείνης και ώρας ουδείς οίδεν, ουδέ οι άγγελοι των ουρανών, ει μη ο πατήρ μου μόνον» (Ματθ. 24, 36)

(Περί δε της ημέρας εκείνης και ώρας κανένας δεν γνωρίζει, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά μονάχα ο πατέρας μου - ο Θεός»

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η αγαθότης της νεότητος είναι κάτι το αγγελικό. Η αγαθότης του γήρατος είναι κάτι το θεϊκό.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «αμήν λέγω υμίν, εάν μη στραφήτε και γένησθε ως παιδία, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών. Όστις ουν ταπεινώσει εαυτόν ως το παιδίον τούτο, ούτός εστιν ο μείζων εν τη βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 18, 3-4)

(Αλήθεια σας λέγω, εάν δεν αλλάξετε και δεν γίνετε σαν τα παιδιά, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία του Θεού. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν το παιδί αυτό, είναι ανώτερος στην βασιλεία του Θεού)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Το έσχατο όριο της αδικίας είναι να νομίζεις δίκαιο εκείνο που δεν είναι.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Ο πιστός εν ελαχίστω και εν πολλώ πιστός εστι, και ο εν ελαχίστω άδικος και εν πολλώ άδικός εστιν» (Λουκ. 16, 10)

(Όποιος είναι αξιόπιστος στα λίγα είναι αξιόπιστος και στα πολλά κι όποιος είναι άδικος στα λίγα είναι άδικος και στα πολλά)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όλων των ανθρώπων οι ψυχές είναι αθάνατες όμως οι ψυχές των δικαίων δεν είναι μόνο αθάνατες αλλά και θείες.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Άρατε το ζυγόν εφ’ υμάς και μάθετε απ’ εμού, ότι πράος ειμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν είναι» (Ματθ. 11, 28-29)

(Ελάτε σε μένα όλοι όσοι (δίκαια) κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι κι εγώ θα σας ξεκουράσω. Σηκώστε πάνω σας τον ζυγό μου και διδαχθείτε απ΄το δικό μου παράδειγμα, γιατί είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά, και οι ψυχές σας θα βρουν αναπαυση. Γιατί ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου ελαφρό).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αργός δεν είναι μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτα, αλλά κι εκείνος που ενώ μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο δεν το κάνει.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «πονηρέ δούλε και οκνηρέ! ήδεις ότι θερίζω όπου ουκ έσπειρα και συνάγω όθεν ου διεσκόρπισα!» (Ματθ. 25, 26)

(Πονηρέ δούλε και οκνηρέ, ήξερες πως θερίζω όπου δεν έσπειρα, και συνάζω καρπούς εκεί που δεν φύτεψα!»

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η αυτάρκεια είναι φυσικός πλούτος, η πολυτέλεια τεχνητή πενία.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Άνθρωπός δε τις ην πλούσιος, και ενεδιδύσκετο πορφύραν και βύσσον ευφραινόμενος καθ’ ημέραν λαμπρώς. Πτωχός δε τις ην ονόματι Λάζαρος, ος εβέβλητο προς τον πυλώνα αυτού ηλκωμένος και επιθυμών χορτασθήναι από των ψιχίων των πιπτόντων απ΄της τραπέζης τυ πλουσίου αλλά και οι κύνες ερχόμενοι απέλειχον τα έλκη αυτού. Εγένετο δε αποθανείν τον πτωχόν και απενεχθήναι αυτόν υπό των αγγέλων εις τον κόλπον Αβραάμ απέθανε δε και ο πλούσιος και ετάφη. Και εν τω άδη επάρας τους οφθαλμούς αυτού, υπάρχων εν βασάνοις ορά τον Αβραάμ από μακρόθεν και Λάζαρον εν τοις κόλποις αυτού» (Λουκ. 16, 19-23)
(Κάποιος άνθρωπος ήταν πλούσιος, φορούσε πολυτελή ρούχα και το τραπέζι του κάθε μέρα ήταν λαμπρό. Κάποιος φτωχός, όμως, που τον έλεγαν Λάζαρο, ήταν πεσμένος κοντά στην πόρτα του σπιτιού του πλουσίου, γεμάτος πληγές, και προσπαθούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου. Έρχονταν και τα σκυλιά και του έγλειφαν τις πληγές. Κάποτε πέθανε ο φτωχός , και οι άγγελοι τον πήγαν κοντά στον Αβραάμ. Πέθανε και ο πλούσιος και τον έθαψαν. Στον Άδη που ήταν και βασανιζόταν, σήκωσε τα μάτια του και είδε από μακριά τον Αβραάμ και κοντά του τον Λάζαρο!)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η γνώση είναι το ύστατο αγαθό μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8, 32)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Καλύτερα να αθωώσεις εκατό κακούργους παρά να καταδικάσεις ένα αθώο. 

ΧΡΙΣΤΟΣ: « Και ότε απήλθον επί τον τόπον τον καλούμενον Κρανίον, εκεί εσταύρωσαν αυτόν και τους κακούργους ον μεν εκ δεξιών ον δε εξ αριστερών. Ο δε Ιησούς έλεγε πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (Λουκ. 23, 33-34)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Τέσσερα πράγματα πρέπει να έχει ο δικαστής: να ακούει με ευγένεια, να απαντά με σύνεση, να σκέπτεται σοβαρά και να αποφασίζει αμερόληπτα.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη, ότι αυτοί χορτασθήσονται» (Ματθ. 5, 6)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η ευδαιμονία (επί της γης) είναι μια ηδονή για την οποία δεν μεταμελείται κανείς.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην» (Ματθ. 5, 5)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η παιδεία, σαν μια εύφορη χώρα, δίνει όλα τα αγαθά.

ΧΡΙΣΤΟΣ: ««Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8, 32)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η συζήτηση είναι το συμπόσιο της διανοίας.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «φιλούσι δε την πρωτοκλισίαν εν τοις δείπνοις και τας πρωτοκαθεδρίας εν ταις συναγωγαίς» (Ματθ. 23, 6)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όταν μιλάς άσχημα, πρέπει να ανέχεσαι κάθε είδους απάντηση.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού ει δε καλώς, τι με δέρεις;» (Ιω. 18, 23)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όταν οι πολίτες πειθαρχούν στους νόμους, oι πόλεις γίνονται ισχυρέ; και ευτυχισμένες.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα Θεού τω Θεώ» (Ματθ. 22, 20).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ανάξιον άνδρα μη επαίνει δια πλούτον.
(Να μη επαινείς ανάξιο άνθρωπο για τα πλούτη του).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «ευκοπώτερον γαρ εστι κάμηλον δια τρυμαλιάς ραφίδος εισελθείν, ή πλούσιον εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν» ( Λουκ. 18, 25)

(Πιο εύκολο είναι να εισχωρήσει καμήλα στην τρύπα μιας βελόνας παρά πλούσιος στην βασιλεία του Θεού)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Μη λέγεις πάντα τα όσα γνωρίζεις, αλλά (ως φρόνιμος) γνώριζε πάντα τα όσα λέγεις.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Πας ουν όστις ακούει μου τους λόγους τούτους και ποιεί αυτούς, ομοιώσω αυτόν ανδρί φρονίμω, …» (Ματθ. 7, 24)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Το μέσο για να κερδίσει κανείς καλή φήμη, είναι να προσπαθεί να είναι ό,τι επιθυμεί να φαίνεται.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «μη φανής τοις ανθρώποις νηστεύων, αλλά τω πατρί σου τω εν τω κρυπτώ, και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ» ( Ματθ. 6, 18)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η ζωή του φιλάργυρου μοιάζει με δείπνο νεκρού. Ενώ όλα τα έχει, δεν μπορεί να δοκιμάσει τίποτα.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή;» (Ματθ. 16, 26)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ει αναγκαίον είη αδικείν ή αδικείσθαι, ελοίμην αν αδικείσθαι.

(Αν ήταν αναγκαίο να αδικώ η να αδικούμαι, θα προτιμούσα να αδικούμαι).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «όστις δε υψώσει εαυτόν ταπεινωθήσεται, και όστις ταπεινώσει εαυτόν υψωθήσεται» ( Ματθ. 23, 12)

(Όποιος, λόγω άδικης αντίληψης, υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, και όποιος τον ταπεινώσει θα υψωθεί)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Χρη ευέλπιδας είναι προς τον θάνατον.
(Πρέπει να μη φοβόμαστε το θάνατο).

ΧΡΙΣΤΟΣ: (Προς αρχισυνάγωγον για τον θάνατον της κόρης του): «Μη φοβού, μόνον πίστευε» (Μαρκ. 5, 36)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Τας μεν πόλεις αναθήμασι, τας δε ψυχάς μαθήμασι δει κοσμείν.

(Τις μεν πόλεις πρέπει να στολίζουμε με αφιερώματα, τις δε ψυχές με μαθήματα (γνώσεις).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Ερευνάτε τας γραφάς ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν και εκείναι εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού»» (Ιω. 5, 39)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Εν τω διανοείσθαι πολλοί μεγάλοι σφάλλονται δια το μη υγιαίνειν. 

(Στη σκέψη, πολλοί σε μεγάλα ζητήματα σφάλλουν, γιατί δεν είναι υγιείς).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «θύγατερ, η πίστις σου σέσωκέ σε ύπαγε εις ειρήνην, και ίσθι υγιής από της μάστιγός σου» (Μαρκ. 5, 34).

(Κόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε. Πήγαινε στο καλό, και είσαι πλέον υγιής από την αρρώστια του σώματός σου).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ούτε ανταδικείν δει, ούτε κακώς ποιείν ουδένα, ουδ' αν οτιούν πάσχω υπ' αυτών.

(Ούτε να αντιδικώ πρέπει, ούτε να κάνω κακό κανένα, ούτε και αν πάθω ό,τι δήποτε υπ’ αυτών).

ΧΡΙΣΤΟΣ: «και καθώς θέλετε ίνα ποιώσι υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» (Λουκ. 6, 31)

(Όσα θέλετε να κάνουν για σας οι άνθρωποι, το ίδιο να κάνετε και σεις γι’ αυτούς)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η φρόνηση, η ακολασία, η φιλοκαλία, φανερώνονται από το παρουσιαστικό των ανθρώπων, το βάδισμά τους και κάθε τους κίνηση.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς. μήτι συλλέγουσιν από ακανθών σταφυλήν ή από τριβόλων σύκα, ούτω παν δένδρον αγαθόν καρπούς καλούς ποιεί, το δε σαπρόν δένδρον καρπούς πονηρούς ποιεί. ου δύναται δένδρον αγαθόν καρπούς πονηρούς ποιείν, ουδέ δένδρον σαπρόν καρπούς καλούς ποιεί. παν δένδρον μη ποιούν καρπόν καλόν, εκκόπτεται και εις πυρ βαλλεται. άραγε από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς « (Ματθ. 7, 16-20)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Ερευνάτε τας γραφάς» (Ιω. 5, 39)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Χωρίς να εξετάσεις μην τιμωρείς κανένα.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού ει δε καλώς, τι με δέρεις;» (Ιω. 18, 23)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Στολισμό και ασφάλεια στις πόλεις παρέχουν τα τείχη, στις ψυχές οι γνώσεις που αποκτούμε από τη μόρφωση και τη μελέτη.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Ερευνάτε τας γραφάς ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν και εκείναι εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού»» (Ιω. 5, 39)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η παιδεία και η αρετή, που -είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου, είναι άγνωστο στους πολλούς.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8, 32)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Έρωτα ονομάζουνε μια ακατανίκητη επιθυμία για κάτι. 

ΧΡΙΣΤΟΣ: «ένεκεν τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα και κολληθήσεται τη γυναικί αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν, ώστε ουκέτι εισί δύο, αλλά σαρξ μία» (Ματθ. 19, 5-6)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Το κάλλος είναι βασιλεία που κρατάει λίγο καιρό.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «καταμάθατε τα κρίνα του αγρού πώς αυξάνει ου κοπιά ουδέ νήθει λέγω δε υμίν ότι ουδέ Σολομών εν πάση τη δόξη αυτού περιεβάλετο ως εν τούτων. Ει δε τον χόρτον του αγρού, σήμερον όντα και αύριον εις κλίβανον βαλλόμενον, ο Θεός ούτως αμφιέννυσιν, ου πολλώ μάλλον υμάς, ολιγόπιστοι;» (Ματθ. 6, 28-30).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ:  Είναι δύσκολο να κάνει κανείς ένα έργο δίχως ψεγάδι. Αλλά δύσκολο επίσης είναι να μην πέσει σε άδικο κριτή και ένα έργο δίχως λάθος.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «ακούσατε τι ο κριτής της αδικίας λέγει ο δε Θεός ου μη ποιήση την εκδίκησιν των εκλεκτών αυτού των βοώντων προς αυτόν ημέρας και νυκτός, και μακροθυμών επ’ αυτοίς, λέγω υμίν ότι ποιήσει την εκδίκησιν αυτών εν τάχει. πλην ο υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γης» (Λουκ. 18, 6-8)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ο αέρας φουσκώνει τις άδειες φούσκες και η οίηση τους μωρούς.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «αι δε μωραί τοις φρονίμοις είπον δότε ημίν εκ του ελαίου υμών, ότι αι λαμπάδες ημών σβέννυνται» (Ματθ. 25, 8).

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όταν τα σώματα εξασθενίζουν, την εξασθένιση ακολουθούν και οι ψυχές.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής» (Ματθ. 26, 41)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η αγάπη προς τις διακρίσεις παροτρύνει προς τα καλά και τα έντιμα.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «Ηκούσατε ότι ερρέθη, αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσι υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς» (Ματθ. 5, 43-44)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η ψυχή του ανθρώπου περισσότερο από κάθε τι από τα ανθρώπινα μετέχει του θείου και κοινωνοί με αυτό.

ΧΡΙΣΤΟΣ: «ος γαρ αν θελη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν ος δ’ αν απολέση την εαυτού ψυχήν ένεκεν εμού και του ευαγγελίου ούτος σώσει αυτήν. Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού, ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;» (Μαρκ. 8, 35)

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βεβαίως, όπως ήδη έχουμε πει, ο Σωκράτης και ο Ιησούς δεν είπαν μόνον τα παραπάνω λόγια, τα οποία εν πολλοίς ομοιάζουν μεταξύ των. Είπαν και άλλα θεάρεστα λόγια που μας θυμίζουν οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, αλλά και οι επιμελητές του «Βιβλίου των Σοφών». Ας διαβάσουμε, λοιπόν ορισμένα θεάρεστα λόγια του Σωκράτους και αυτών που υπάρχουν στην Καινή Διαθήκη:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Η εγκράτεια παρέχει αξιόλογες τέρψεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ: Και ην Άννα προφήτις, θυγάτηρ Φανουήλ, εκ φυλής Ασήρ αύτη προβεβηκυϊα εν ημέραις πολλαίς, ζήσασα έτη μετά ανδρός επτά από της παρθενίας αυτής. Και αυτή χήρα ως ετών ογδοήκοντα τεσσάρων, η ουκ αφίστατο από του ιερού νηστείαις και δεήσεσι λατρεύουσα νύκτα και ημέραν» (Λουκ. 2, 36-37)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ούτε ίππω χωρίς χαλινού ούτε πλούτω χωρίς λογισμού δυνατόν ασφαλώς χρήσασθαι.

(Ούτε το άλογο χωρίς χαλινάρι ούτε το χρήμα χωρίς σωφροσύνη μπορεί κανείς με ασφάλεια να χρησιμοποιήσει).

ΠΑΥΛΟΣ: «ωσαύτως και τας γυναίκας εν καταστολή κοσμίω, μετ’ αιδούς και σωφροσύνης κοσμείν εαυτάς, μη εν πλέγμασιν ή χρυσώ ή μαργαρίταις ή ιματισμώ πολυτελεί, αλλ’ ο πρέπει γυναιξίν επαγγελομέναις θεοσέβειαν, δι έργων αγαθών» (Α΄ Τιμ. 2, 9-10)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Όπως και του αγάλματος, έτσι και όλα τα μέρη της ζωής μας πρέπει να είναι αρμονικά.

ΠΑΥΛΟΣ: «ίνα ήρεμον και ησύχιον βίον διάγωμεν εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι» (Α΄ Τιμ. 2,2)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Από ανθρώπους αγράμματους δεν πρέπει ν’ αξιώνεις αρετή.

ΠΑΥΛΟΣ: «τας δε μωράς και απαιδεύτους ζητήσεις παραιτού, ειδώς ότι γεννώσι μάχας» » (Β΄Τιμ. 2, 23)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ο φθόνος είναι το έλκος της ψυχής.

ΠΑΥΛΟΣ: «Ταύτα δίδασκε και παρεκάλει. ει τις ετεροδιδασκαλεί και μη προσέρχεται υγιαίνουσι λόγοις τοις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τη κατ’ ευσέβειαν διδασκαλίαν, τετύφωται, μηδέν επιστάμενος, αλλά νοσών, περί ζητήσεις και λογομαχίας, εξ ων γίνεται φθόνος, έρις, βλασφημία, υπόνοιαι πονηραί, παραδιατριβαί διεφθαρμένων ανθρώπων τον νουν και αποστερημένων της αληθείας, νομιζόντων πορισμόν είναι την ευσέβειαν» (Α΄Τιμ. 6, 3-4)

ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΑΡ…

Μέσα στο «Βιβλίο των Σοφών», όπως είναι ευνόητον, υπάρχουν και πολλά άλλα λόγια που είπε ο Χριστός. Σταχυολογούμε όμως ορισμένα εξ αυτών, που αξίζει κανείς να τα έχει υπόψη του:

— Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αύτο χορτασθήσονται.

— Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται.

— Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.

—Θεός αγάπη εστίν.

—Λύχνος ειμί καιόμενος και φαίνων.

—Εξ όλων μέγας παις εστίν.

—Άφετε τα παιδία ελθείν προς με τοιούτων γαρ εστίν η βασιλεία των ουρανών.

—Όταν ουν ποιής ελεημοσύνην, μη σαλπίσης έμπροσθέν σου, ώσπερ οι υποκριταί ποιούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις ρύμαις.

— Aι αλώπεκες φωλεούς έχουσι και τα πετεινά του ουρανού κατασκηνώσεις, ο δε υιός του ανθρώπου ουκ έχει πού την κεφαλήν κλίναι.

—Μη κτήσησθε χρυσόν μηδέ άργυρον μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε.

—Ο λέγω υμίν εν τη σκοτία, είπατε εν τω φωτί, και ο εις το ους ακούετε, κηρύξατε επί των δωμάτων.

— Δεύτε πρός με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς.

— Ουκ εστί προφήτης άτιμος ει μη εν τη πατρίδι αυτού και εν τη οικία αυτού.

—Εαν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών.

— Πολλοί δε έσχατοι έσονται πρώτοι.

—Πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί.

—Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον. 

—Αγαπήσης τον πλησίον σου ως σεαυτόν. 

—Εν μέτρω μετρείτε, μετρηθήσεται υμίν.

—Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι. '

— Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος, αλλ’ επί παντί ρήματι Θεού.

— Δυσκόλως οι τα χρήματα έχοντες εισελεύσονται εις την βαοιλείαν του Θεού.

—Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

—Ο αναμάρτητος υμών πρώτος βαλέτω λίθον επ' αυτή.

—Υμείς εκ του κόσμου τούτου εστέ, εγώ ουκ ειμί εκ του κόσμου τούτου.

—Εάν μη ο κόκκος του σίτου πεσών εις την γην αποθάνη, αυτός μόνος μένει εάν δε αποθάνη, πολύν καρπόν φέρει.

—Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι, και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείτω.

— Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί, ότι διϋλίζετε τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνετε.

— Εποιήσατε τον οίκον του Πατρός μου οίκον εμπορίου και σπήλαιον ληστών.

— Μη ρίπτετε τους μαργαρίτας έμπροσθεν των χοίρων ούτε τα ιερά τοις κυσι.

—Ουαί υμίν τοις πλουσίοις.

— Ουδείς οικέτης δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν.

— Αγαπάτε αλλήλους.

— Ειρήνη υμίν.

[Από το βιβλίο μας :  «Ώρα Απιέναι»]