Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο Δίας στην Παρθένο 12.8.20015 έως 10.9.2016 : χτίζοντας το μονοπάτι του μέλλοντος....!!!!!!!

Η σκληρή δουλειά επιτέλους δικαιώνεται....!!
Χαράς ευαγγέλια για τα Ζώδια της Γης και του Νερού, που θα απολαύσουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης, συναισθηματικής και επαγγελματικής προόδου. Τα Μεταβλητά ζώδια, με το πλανητικό σκηνικό να είναι γεμάτο από πλανήτες σε αυτή την κατηγορία (Κρόνος, Ποσειδώνας, Δίας, Χείρωνας),θα ζήσουν μεγάλες και καθοριστικές αλλαγές στη ζωή τους.

Ο Δίας φέρνει πάντα δώρα και προσφέρει ευκαιρίες εκεί που δεν το περιμένεις-αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά!
Be humble - you are made of earth
Be noble - you are made of stars

Αλλαγή φρουράς! Καθώς ο Δίας, ο πλανήτης της Τύχης, της επέκτασης και της Αφθονίας περνάει στο ζώδιο της κριτικής, ευφυούς, εργατικής και λεπτολόγου Παρθένου, μετά από ένα χρόνο στον φλογερό, μεγαλόπρεπο και δυναμικό Λέοντα, οι ευκαιρίες για ανάπτυξη και επέκταση «γειώνονται» καλύτερα στο εδώ και τώρα, η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη. 

Ναι, η ζωή είναι ακόμη περίπλοκη και σύνθετη, αλλά έχει και τις απολαβές της. Ο Δίας στην Παρθένο, παρόλο που είναι σε αδυναμία στο συγκεκριμένο αυτό ζώδιο της Γης, αυξάνει και καλλιεργεί την καλοσύνη, την ευσυνειδησία, την συνέπεια, την εργατικότητα, την προσφορά, αλλά και τον σκεπτικισμό και την κριτική.

Τι αναζητά ο Δίας στην Παρθένο για να μας δώσει απλόχερα τα δώρα και την εύνοιά του;

Ας δούμε λίγο τι εκπροσωπεί το ζώδιο αυτό, και τι ποιότητες θα φέρει μέσα από την επιρροή του Δία εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο

· Η Παρθένος αντιπροσωπεύει την αποδοτικότητα, την τάξη, την πρακτικότητα και την καθαριότητα.

· Ακόμη, συμβολίζει την τελειότητα: δηλαδή το πως να κάνουμε τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

· Η Παρθένος αναλύει και κριτικάρει προκειμένου να κατανοήσουμε πώς όλα τα μέρη συνδέονται και γίνονται ένα, ενιαίο σύνολο- να μας βοηθήσει έτσι να διακρίνουμε τι είναι χρήσιμο και τι όχι.

· Η Παρθένος ασχολείται με την ιερότητα του χρόνου, την καθημερινή ρουτίνα, και τονίζει την σημασία της τακτικής φροντίδας της φυσικής μας κατάστασης και διατροφής τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική μας ευεξία.

· Η Παρθένος στοχεύει στο να βρούμε το κέντρο, τη γείωση του εαυτού μας.

· Τέλος, το αντίθετο ζώδιο από την Παρθένο- οι Ιχθύες- εξετάζουν τη συνολική εικόνα, ενώ η Παρθένος έχει μια πιο αναλυτική ματιά: κοιτάει το πλαίσιο προσεκτικά, καρέ-καρέ.

Χρειάζεται λοιπόν, να υπάρχει πειθαρχία, συνέπεια και καθημερινή αφοσίωση στην ζωή μας και την εργασία μας για να ισορροπήσει η συγκεκριμένη όψη, αφού θα είναι μια περίοδος ευθύνης και συνειδητής προσπάθειας και αφοσίωσης τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στις σχέσεις και τις συνεργασίες.

Συμβουλή : Προσοχή στις λεπτομέρειες..!!

Με έμφαση στην μεταβλητά ζώδια για το επόμενο έτος με τον Κρόνο στον Τοξότη, τον Δία στην Παρθένο αλλά και τον Ποσειδώνα και τον Χείρωνα στους Ιχθείς, η ευελιξία είναι το κλειδί.

Λέξεις κλειδιά : αυτοπειθαρχία, ανάλυση, ξεκαθαρίσματα, δίψα για μάθηση, πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση, ταπεινότητα, προσφορά, υπηρεσία, συμπόνια, ειλικρίνεια, τιμιότητα

Όσοι από εσάς είναι Παρθένοι στο ζώδιο ή έχουν ωροσκόπο Παρθένο ή γενέθλιο Δία στην Παρθένο είναι πιθανό να δουν πολλές ευκαιρίες για επέκταση, βελτίωση και αλλαγή να ανοίγονται μπροστά τους. Αλλά, μια και ο πιο ο Δίας είναι γενναιόδωρος πλανήτης από όλους, όλοι παίρνουμε ένα κομμάτι από την πίτα! 

Κοιτάξτε τον οίκο στο γενέθλιο ωροσκόπιο σας που έχει την Παρθένο στην ακμή του για να δείτε ποια περιοχή της ζωής σας είναι ώριμη για ανάπτυξη, βελτίωση, αλλαγή. Αυτή τη χρονιά καλείστε να ακονίσετε τις δεξιότητές σας, να διευρύνετε τις γνώσεις σας, να βελτιώσετε τις μεθόδους σας. 

Θα πρέπει να εργαστούμε όμως λίγο πιο πολύ για τα δώρα που φέρνει ο Δίας από το φιλότιμο, εργατικό και πειθαρχημένο αυτό ζώδιο, αλλά σίγουρα θα τα απολαύσουμε περισσότερα, κερδίζοντάς τα!.
Οι μεγάλοι ευνοημένοι είναι φυσικά τα ζώδια της Γης (Παρθένος, Αιγόκερως και Ταύρος και όσοι έχουν σημαντικούς πλανήτες ή/και ωροσκόπο σε αυτά ) και ακολουθούν τα ζώδια του Νερού (Ιχθύες, Καρκίνοι, Σκορπιοί και όσοι έχουν σημαντικούς πλανήτες ή/και ωροσκόπο σε αυτά).
                              
Τι δώρα θα φέρει όμως ο Δίας στην Παρθένο σε κάθε ζώδιο;

Κριός
Ο Δίας στην Παρθένο δίνει μεγάλη έμφαση στα επαγγελματικά σου, τα οποία θα παρουσιάσουν μια σημαντική βελτίωση και θα υπάρχει καλυτέρευση και στις εργασιακές σχέσεις. 

Υπάρχουν ευκαιρίες για να βάλεις σε εφαρμογή σχέδιά για βελτίωση, εξέλιξη και ανάπτυξη του επαγγέλματός σου, ειδικά αν μέχρι τώρα απλώς τα σκεφτόσουν. 

Είναι πιθανόν με τον Δία να αναλάβεις πρόσθετες ευθύνες, ή να πάρεις προαγωγή και γενικότερα να απολαύσεις καλύτερες συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον, που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου. Ακόμη, ο Δίας φέρνει καλή υγεία, ζωτικότητα, ενέργεια και αντοχές.

Ταύρος
Με τον Δία στην Παρθένο θα είσαι από τους πιο ευνοημένους αυτής της περιόδους, καθώς ο πλανήτης της Τύχης σου φέρνει ανάπτυξη, επέκταση αλλά και πολλή αυτοπεποίθηση. Ο Δίας θα σε βοηθήσει να διεκδικήσεις τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου, βάζοντας γερά τα θεμέλια για το μέλλον. 

Τώρα θα δεις πως κάποια από τα σχέδια σου θα υλοποιηθούν, οι σχέσεις σου θα βελτιώνονται ενώ αν υπάρχουν παιδιά, πολύ πιθανόν να πάρει μεγάλη χαρά από αυτά, ενώ αν δεν έχεις παιδιά, δεν αποκλείεται σκεφτείς πολύ σοβαρά το να αποκτήσεις έναν απόγονο. 

Σημαντικές οι εξελίξεις και στην προσωπική σου ζωή, αφού η πιθανότητα ενός νέου έρωτα με πολύ θετικές προοπτικές θα βάλει φωτιά στα μπατζάκια σου και θα σε κάνει να δεις τη ζωή με άλλα μάτια! Προσπάθησε να χαλιναγωγήσεις τον παρορμητισμό σου, γιατί έτσι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα.

Δίδυμοι
Ο Δίας στην Παρθένο σηματοδοτεί μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον σου εστιάζεται στο σπίτι, στην εστία σου, σε ό,τι έχει να κάνει με το παρελθόν, την οικογένεια αλλά και τις σχέσεις σου με τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. 

Αν θέλεις ή σκέφτεσαι να κάνεις μια μετακόμιση ακόμη και στο εξωτερικό, είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για κάτι τέτοιο, ενώ μπορεί, μια και ο Δίας φέρνει τύχη και επέκταση και στα ακίνητα, να καταφέρεις να αποκτήσεις και το δικό σου σπίτι, ή ίσως να ξεκινήσεις μια ανακαίνιση που λειτουργήσει ως μια πολύ καλή ανανέωση της εστίας σου και θα σου φτιάξει το κέφι! 

Θα απολαύσεις παράλληλα και σημαντική βελτίωση στις πολύ στενές σου σχέσεις ή είναι πιθανόν να δεχτεί στήριξη και βοήθεια από το στενό σου οικογενειακό περιβάλλον για κάποιο σημαντικό θέμα που έχεις να λύσεις. 

Αν ανήκεις στους αδέσμευτους του ζωδίου σου που επιθυμούν να χτίσουν ένα μέλλον με έναν/μια σύντροφο, τώρα σου δίνεται η ευκαιρία αυτή, αφού με τον Δία στην Παρθένο μπορεί ακόμη και να αποκτήσεις τη δική σου οικογένεια.

Καρκίνος
Με τον Δία στην Παρθένο, αυτό που αρχικά βελτιώνεται είναι η καθημερινότητά σου, ενώ θα νιώσεις ότι η επικοινωνία σου με άλλους γίνεται πολύ πιο εύκολα και απρόσκοπτα και θα έχεις πολλά οφέλη από την έκβαση συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. 

Μπορεί να σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ένα νέο κύκλο σπουδών ή ακόμη και να κάνεις εσύ τον δάσκαλο, ή να αυξήσεις τις δεξιότητές σου-κάτι που θα σε ωφελήσει και στη δουλειά σου, ενώ κάποια ταξίδια (επαγγελματικά ή μη) είναι μέσα στο πρόγραμμα, μια και θα να γίνουν πολύ πιο εύκολα το αμέσως επόμενο διάστημα που ακολουθεί. 

Οι σχέσεις σου με αδέρφια ή και τα συγγενικά σου πρόσωπα βελτιώνονται και είναι πιθανόν να λάβεις μια σημαντική στήριξη από αυτά. Ο Δίας φέρνει δώρα και στο κομμάτι των φίλων και των κοινωνικών συναναστροφών : και η κοινωνική σου ζωή διευρύνεται σημαντικά. Νέα πρόσωπα μπαίνουν στη ζωή σου, που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά ή και βοηθητικά.

Λέων
Μετά τον Δία στο δικό σου ζώδιο, που σου έφερε πολλά δώρα και σε έκανε να λάμψεις, τώρα ξεκινά ένας καινούργιος κύκλος, που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς κυρίως στα οικονομικά σου ή στην περιουσία σου. Με τον Δια στην Παρθένο, μπορείς ν’ αυξήσεις το εισόδημά σου ή να διευρύνεις τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες. 

Ευνοείται σημαντικά κάθε επέκταση που θα κάνεις, ή κάθε συνεργασία που θα έχει ως στόχο το άνοιγμα των οικονομικών σου οριζόντων. Είναι μια περίοδος επαναπροσδιορισμού των αξιών και των προτεραιοτήτων σου, άρα ό,τι θεωρούσες σημαντικό μέχρι τώρα μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα. 

Αν έχεις κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, μπορείς να το αξιοποιήσει, να το επεκτείνεις και ίσως και να έχεις και κέρδος από αυτό! Πρέπει να προσέξεις μία πιθανή τάση για σπατάλη η για άσκοπες και περιττές αγορές. Αν αξιοποιήσεις σωστά τη εύνοια του ευεργέτη Δία, οι ευκαιρίες θα σου δοθούν και μπορεί να έχεις σημαντικά οικονομικά οφέλη!

Παρθένος
Με τον Δία στο δικό σου, επιτέλους ζώδιο, χαράς ευαγγέλια! Ναι, τώρα αρχίζουν τα καλύτερα, αφού ο Δίας ανοίγει έναν νέο κύκλο τύχης και επέκτασης στη ζωή σου, μέσα από τον οποίο μπορείς όντως να πετύχεις τους στόχους σου. Δεν φοβάσαι τη σκληρή δουλειά, άρα οι ανταμοιβές και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. 

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως με τη διέλευση αυτή καλό είναι να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις – να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος/η στους στόχους και τις φιλοδοξίες σου και θα το λάβεις! Οι ευκαιρίες που θα σου δοθούν τώρα με τον Δία είναι πολύ σημαντικές, οι πόρτες θα ανοίξουν, όμως συχνά κλείνουν αμέσως μετά κι εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος/η και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά! 

Είναι κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις μια νέα δουλειά, ή και τη δική σου δουλειά, αλλά και στην προσωπική σου ζωή θα υπάρχει μια σημαντική ανανέωση ή αλλαγή προς το καλύτερο, είτε μέσα από έναν καινούργιο έρωτα ή μια σχέση-φωτιά με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης. Ευνοείται η επισημοποίηση της υπάρχουσας σχέσης σου και η απόκτηση απογόνων!

Ζυγός
Με τη νέα θέση του Δία στο ζώδιο της Παρθένου, καλό είναι να θυμάσαι πως θα έχεις σημαντική προστασία, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά απέναντι στις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται στη ζωή σου. 

Είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθείς με την δική σου προσωπική ανάπτυξη και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτογνωσία, μέσα από νέα εργαλεία και μεθόδους, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ασχοληθείς με κάποιους ανθρώπους που θα έχουν την ανάγκη σου στον στενότερο ή ευρύτερο σου κύκλο και να λειτουργήσεις ως δάσκαλος ή καθοδηγητής. 

Να περιμένεις πιθανές θετικές εξελίξεις στα επαγγελματικά σου, που αυτή τη στιγμή «ψήνονται» μ’ έναν πιο παρασκηνιακό ή πλάγιο τρόπο, αλλά όχι αρνητικά. Κι όμως, αν και δεν φαίνεται ακόμη, θα ωφεληθείς σημαντικά από τις εξελίξεις αυτές με αρκετά μεγάλα οφέλη ή απολαβές.

Σκορπιός
Η νέα θέση του Δία στην Παρθένο, δίνει άλλον αέρα στις ελπίδες και τα όνειρά σου, ενώ παράλληλα παίρνεις ανάσα και βρίσκεις ξανά χαμόγελο και αισιοδοξία! Τώρα βρίσκεις τη δύναμη να προχωρήσεις σε αλλαγές μια και νιώθεις την ανάγκη να «γειώσεις» τα όνειρά σου και να τα φέρεις σε πορεία υλοποίησης. 

Θα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες που θα σου ανοίξουν νέες πόρτες! Η περίοδος αυτή θα είναι έντονη κοινωνικά, νέα πρόσωπα μπαίνουν τώρα στο προσκήνιο και στη ζωή σου τα οποία μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμα, ενώ νέα δεδομένα θα βοηθήσουν την επαγγελματική σου άνοδο. Να θυμάσαι πως τώρα είναι μια περίοδος που μπορείς να πετύχεις πολλά με τις σωστές συνεργασίες. 

Η περίοδος αυτή είναι και μια εποχή που θα έρθεις πιο κοντά στον φιλικό σου περίγυρο, ή θα αναπτύξεις νέες γνωριμίες και φιλίες. Παράλληλα, η ερωτική σου ζωή θα γνωρίσει νέα άνθιση-δεν αποκλείεται δε μια νέα γνωριμία μέσα από το φιλικό σου περιβάλλον, με πολλές προοπτικές εξέλιξης σε κάτι πιο σοβαρό και μόνιμο.

Τοξότης
Ο Δίας στην Παρθένο φέρνει δώρα ουσιαστικής ανάπτυξης στον επαγγελματικό σου τομέα, αφού οι ευκαιρίες που θα σου δοθούν, θα σε βοηθήσουν να κάνεις στιβαρά βήματα ανανέωσης και εξέλιξης! Θα μπορέσεις να τις διαχειριστείς; Χρειάζεσαι εκτός από ενθουσιασμό σύνεση, υπομονή, συνέπεια και οργάνωση. 

Μην ξεχνάς : είναι πολύ πιθανό, μέσα στην αισιοδοξία που φέρνει ο Δίας να μην εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν και οι πόρτες να κλείσουν. Αν τις αξιοποιήσεις σωστά, μπορεί να δεις τα σχέδιά σου να παίρνουν σάρκα και να ανοίξει ένας νέος δρόμος στα επαγγελματικά σου, ή να έχεις μια νέα πρόταση εργασίας, μια σημαντική οικονομική στήριξη ή να πάρεις ένα σημαντικό συμβόλαιο ή προσφορά στο αμέσως επόμενο διάστημα που ακολουθεί. 

Είναι η εποχή που «χτίζεις» τη φήμη και το όνομά σου με πολύ δουλειά και υπομονή αφού βοηθάει σ’ αυτό και ο Κρόνος που σε πιέζει. Η φήμη σου εξαπλώνεται και μπορεί να σου δώσει καινούργιες ευκαιρίες και οφέλη, ενώ ήρθε η ώρα για την αναγνώριση και την καταξίωσή σου-μια υποθήκη για το μέλλον σου.

Αιγόκερως
Η νέα θέση του Δία στην Παρθένο είναι πολύ ευνοϊκή και υποστηρικτική, αφού φέρνει σημαντικές εξελίξεις κι ευκαιρίες ανάπτυξης σε πολλούς τομείς της ζωής σου. Ήρθε η στιγμή να μπεις σε μια νέα φάσης εξέλιξης και αναζήτησης γνώσεων που θα σε βοηθήσει στην αυτογνωσία σου αλλά και στη δουλειά σου. 

Είναι πιθανό επίσης να κάνεις κάποια ταξίδια, τα οποία μπορεί να σου δώσουν νέες εμπειρίες και νέα εφόδια ενώ δεν αποκλείεται να γνωρίσεις καινούργια πρόσωπα και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Μπορεί ο Δίας να σου εξάψει το ενδιαφέρον για θέματα που έχουν σχέση με τη μεταφυσική, τη φιλοσοφία και με τέτοιου είδους εσωτερικά ταξίδια, ενώ το προσεχές διάστημα οι αναζητήσεις σου αυτές ανοίγουν τους ορίζοντες σου και σε βοηθούν στη βελτίωση των στενών σου σχέσεων. 

Ο Δίας θα φέρει τα δώρα του, βοηθώντας σε νομικά θέματα και προβλήματα, μια και θα μπορέσεις να τα λύσεις με τον καλύτερο τρόπο. Τα δώρα επεκτείνονται και στην ερωτική σου ζωή, με ανανεωτικές και θετικές εξελίξεις, νέες γνωριμίες στο προσκήνιο και σχέσεις με άριστες προϋποθέσεις εξέλιξης σε κάτι πολύ πιο σταθερό και ικανοποιητικό.

Υδροχόος
Η νέα θέση του Δία στην Παρθένο σου φέρνει σημαντικές οικονομικές εξελίξεις, επέκταση και διεύρυνση! Σε αυτή την περίοδο θα μπορείς να διαχειριστείς με μεγάλη ευκολία εκκρεμότητες που αφορούν τρίτους ή το δημόσιο, όπως εφορίες, δάνεια, υποθήκες κλπ, ενώ είναι πολύ πιθανό ο Δίας να βοηθήσει και πολύ στην περιουσία και την αύξηση των μετρητών σου. 

Επίσης, μπορεί να υπάρξουν θετικές αλλαγές στα οικονομικά του/της συντρόφου ή και των στενών συνεργατών σου, μέσα από τις οποίες ευνοείσαι πολύ! Ακόμα κι αν τώρα πιέζεσαι πολύ οικονομικά, όπως οι περισσότεροι, οι βοήθειες έρχονται κυριολεκτικά από το πουθενά και σου δίνουν μια σημαντική ανάσα αισιοδοξίας και..ρευστού. 

Μια άλλη σημαντική πιθανότητα είναι το διάστημα αυτό να στρέψεις το βλέμμα σου σε πιο μεταφυσικά ή μυστικιστικά θέματα και αναζητήσεις, που θα σε βοηθήσουν στην κατανόηση του εαυτού σου και στην εξέλιξή σου γενικότερα.

Ιχθύες
Τα νέα με τον Δία στην Παρθένο είναι εξαιρετικά! Μία νέα εποχή ξεκινάει, που σου ανοίγει νέους ορίζοντες στις σχέσεις και τις συνεργασίες σου, μέσα από τις οποίες μπορεί να εισπράξεις πολλά δώρα! 

Στον ερωτικό τομέα, ετοιμάσου για πολλές αναταράξεις, καθώς νέα πρόσωπα έρχονται στη ζωή σου, σε αναστατώνουν θετικά, σου αλλάζουν τη ζωή για πάντα ενώ κάποια από αυτά μπορεί να σου φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον επαγγελματικά. 

Νέες, δημιουργικές συνεργασίες είναι πολύ πιθανές, ενώ δεν αποκλείεται όσο ο Δίας βρίσκεται στην Παρθένο να βρεις το έτερον σου ήμισυ και να σκεφτείς ακόμη και το γάμο. Ο Δίας ευνοεί κάθε , κάθε είδους νέο και τολμηρό επαγγελματικό εγχείρημα ενώ μια συνεργασία που φαινόταν ακατόρθωτη πριν, θα «ανοίξει», αν υπάρχουν νομικά ζητήματα δε, η περίοδος ευνοεί την επίλυσή τους και θα έχεις σε κάθε περίπτωση καθοριστικές και θετικές εξελίξεις. 

Προσοχή: Να θυμάσαι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσεις-αντιθέτως να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση, για να μπορέσεις να δεις τις πόρτες που ανοίγουν τώρα και να τις εκμεταλλευτείς αναλόγως και γρήγορα.

Διάσημοι με Δία στην Παρθένο: Μελ Γκίμπσον, Οσάμα Μπιν Λάντεν, Στηβ Μάρτιν, Αλέξανδρος Δουμάς, Γκυ ντε Μωπασάν, Μοντγκόμερυ Κλιφτ





Ο Ακάθιστος ύμνος....!!!!!!

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρούμενα κάθε Παρασκευή των πέντε πρώτων εβδομάδων,καλώντας τον καθένα μας να τιμήσουμε την μητέρα του Χριστού ψέλνοντας τον Ακάθιστο Ύμνο.Ο Ακάθιστος ύμνος είναι οι χαιρετισμοί της Παναγίας.Ένα τραγούδι με αγάπη του ορθόδοξου λαού προς τιμήν της μητέρας Παναγίας που σπεύδει σε κάθε βοήθειά του.

Το όνομα προήλθε,για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη,εκεί ο λαός προσευχόταν συνεχώς όρθιος όλη νύχτα.Οι προσευχές δεν γίνανε κατά τύχη,γιατί προηγήθηκαν γεγονότα ώστε να καταφύγουν οι χριστιανοί στην προσευχή.

Η ιστορία του ακάθιστου ύμνου παίρνει μέρος στην Κωνσταντινούπολη το έτος 626 μ.Χ,με αυτοκράτορα τον Ευσεβή Ηράκλειο που έλειπε μακριά στην Περσία,πολεμούσε για να πάρει τον Τίμιο Σταυρό,που οι Πέρσες έκλεψαν από την Ιερουσαλήμ.

Εκεί που ο Αυτοκράτορας πολεμούσε με ψυχή και σώμα οι κάτοικοι της πόλεως αγωνιούσαν για την τύχη τους.Η πόλη δίχως στρατό να την προστατεύει,μόνον ένας ο Φρούραρχος Βώνο αγωνιώντας για τα γυναικόπαιδα και τους γέρους πολιορκείται από έναν εχθρό,τους Αβάρους.

Ο βασιλιάς Χαγάνος συνθηκολογεί με τους Πέρσες και φτάνει την στιγμή που η πόλη είναι αδύναμη σε προσωπικό,με κύριο σκοπό του να την κατακτήσει καταπατώντας την συνθήκη που υπεγράφει με τον Ηράκλειο.Δεν έφτανε μόνον αυτό αλλά έστρεψε και την περιφρόνηση του και στον αληθινό Θεό.

Στις ικεσίες της αντιπροσωπείας η απάντηση που δόθηκε ήταν :

<<Μην γελιέστε από τον Θεό που πιστεύετε.Αύριο εγώ θα είμαι εκείνος που θα καταλάβει την πόλης σας και εγώ θα είμαι ο κυρίαρχος.Εσείς μπορείτε να ξεφύγετε αν γίνετε πουλιά και πετάξετε ή ψάρια και κολυμπήσετε...>>

Η απάντηση του στον φοβισμένο λαό ήταν μια δυνατή βροντή.Ο Πατριάρχης Σέργιος κάλεσε σε επιστράτευση τον χριστιανικό λαό λέγοντας :

<<Μην απελπίζεστε.Μην σκέφτεστε σαν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Αληθινό Θεό.Γιατί ο αυτοκράτορας πρωτού φύγει είδε την εμπιστοσύνη του λαού διότι πίστευε στην Παναγία.Μπορούμε όλοι να επιστρατεύσουμε με στρατηγό την Παναγία και όλοι μαζί στην μάχη ενωμένοι να είμαστε.Στην μάχη της προσευχής.>>

Τα δάκρυα στάζανε απο τα μάτια του Ποιμενάρχη,μαζί του Μητροπολίτες και Ιερείς,Διακόνους και μικρά παιδιά, λιτάνευαν την ιερή εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών και εμψύχωναν του στρατιώτες τους ολίγους που είχαν μείνει.

Η κραυγή που έβγαινε από τις ψυχές όλων εισακούστηκαν στην Παναγία,της Υπερμάχου Στρατηγού.Η κραυγή τους ήταν δάκρυα που σαν ποτάμι έτρεχαν από τα μάτια των Χριστιανών,που Ελπίδα ζητούσαν και έβρισκαν στην παναγία που έφερε εκείνη στον κόσμο Λύτρωση.

Λέγανε : << Έλα κοντά μας Παναγία μου...Μην μας εγκαταλείπεις...Σώσε την Πόλη σου...>>

Οι άπιστοι άρχισαν τα τείχη να περνούν...Άρχισαν να μπαίνουν στην πόλη...

Τα πλοία τους αναμονή είχαν στην θάλασσα που περίμεναν με απειλή να αποβιβαστούν στην πόλη...

Όλοι τώρα πια άκουγαν το καρδιοχτύπι τους και έβλεπαν τα υψωμένα σε δέηση χέρια του Πατριάρχη.

Και εκείνη την στιγμή το θαύμα ήρθε!Η Πόλη σώθηκε...Φωνές πολλές άνεμοι άγριοι και ανεμοστρόβιλοι καταστρέφουν τον στόλο των πολιορκητών.

Μια γυναικεία μορφή λάμπει μπροστά τους.Κοντά στα τείχη φαίνεται μια γυναίκα να ενθαρρύνει τους χριστιανούς και να πολιορκεί τους άπιστους.Κανείς δεν αμφιβάλλει πως είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός,η Μητέρα των Χριστιανών,η χάρη της Παναγιάς.Εκείνη λοιπόν κατατρόπωσε τους Αβάρους αναγκάζοντας τους να λύσουν την πολιορκία στις 8 Αυγούστου.

Μετά από αυτό το περιστατικό,οι Χριστιανοί βλέποντας το αποτέλεσμα της πολιορκίας έκαναν συνεχώς τον σταυρό τους.Τα μάτια όλων στρεφόντουσαν προς τον ουρανό,ενώ ολόθερμες δοξολογίες γεμίζουν τον αέρα.Οι καμπάνες χτυπούν με χαρά στέλνοντας το μήνυμα της λευτεριάς,μέχρι τα σύνορα του κράτους που έως εκεί πολεμούσε ο Αυτοκράτορας.

Στο τέλος όλοι φτάσανε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.Εκεί με δάκρυα χαράς στα μάτια ο λαός αποδίδει στο Υπέρμαχο Στρατηγό τη νίκη και τα ευχαριστήρια.

Τότε ήταν που έψαλλαν και για πρώτη φορά τον Ύμνο :
<<Την υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια...>>μαζί με τους<<Χαιρετισμούς της Παναγίας>>.

Σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης μένανε όλοι όρθιοι και ψέλνανε στην Παναγία δίχως να καθίσουν.Για αυτό και από τότε ο Ύμνος ονομάστηκε Ακάθιστος Ύμνος... 





10 ''οδυνηρές'' αλήθειες που δεν θα 'πρεπε να ξεχνάμε....!!!!!!!

Δεν συμβαίνει συχνά να ακούμε κάτι πάρα πολλές φορές μέχρι τελικά να το εμπεδώσουμε και να αποκτήσει πραγματικό νόημα και για μας; Η παρακάτω λίστα αναφέρει 10 αλήθειες "μαθήματα-ζωής" που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία. 

Διαβάστε τα και συγκρατείστε τα... 

1. Η ζωή είναι σύντομη. 
Κι όσο κι αν αυτό το γνωρίζουμε, μας εκπλήσσει πάντα ο θάνατος. Σαν να ανεβαίνουμε μια σκάλα αφηρημένοι και υπολογίζουμε ότι υπάρχει ένα ακόμη σκαλί, το οποίο δεν υπάρχει και τότε επανερχόμαστε στο παρόν όπως είναι πραγματικά. Ζήστε το παρόν! Να είστε τολμηροί, θαρραλέοι!

Δεν σημαίνει ότι αγνοείτε τον θάνατο αλλά ούτε ότι τον φοβάστε. Ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια, αλλά ό,τι πεθαίνει μέσα σας όσο ζείτε από τη στιγμή που από φόβο δεν το κάνατε. 

2. Ζείτε τη ζωή που εσείς οι ίδιοι δημιουργείτε. 
Έχετε την ευθύνη της ζωής σας. Οι άλλοι μπορεί να επιδιώξουν να σας πείσουν αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν για σας. Ίσως πορεύονται μαζί σας αλλά δεν βρίσκονται στη δική σας θέση. Άρα να προχωράτε στο μονοπάτι που συμφωνεί με τις επιθυμίες και το ένστικτό σας και ας μη φοβάστε - αν χρειαστεί - ακόμη και να αλλάξετε πορεία. 

Είναι προτιμότερο να βρίσκεστε στην αρχή της σκάλας που θέλετε να ανεβείτε παρά στην κορυφή μιας σκάλας που δεν θέλετε εξ αρχής να ανεβείτε! Και η αρετή της υπομονής δεν είναι η αρετή της αναμονής αλλά της διατήρησης θετικής στάσης καθώς προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους σας.

Είναι η δική σας ζωή και αποτελείται αποκλειστικά από τις δικές σας επιλογές. Κι αν τελικά διδαχθείτε κάτι αυτό ας είναι το θετικό αποτέλεσμα του ότι τολμήσατε ένα βήμα μπροστά. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε πού θα οδηγηθείτε, να είστε θαρραλέοι και να ακολουθείτε την καρδιά σας. 

3. Το ότι είστε απασχολημένοι δεν σημαίνει ότι είστε και παραγωγικοί. 
Μπορεί να περνάτε διαστήματα με πολύ βαρύ πρόγραμμα αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή κάνετε κακή ιεράρχηση προτεραιότητων και δεν έχετε μάθει να λέτε όχι. Ίσως να νιώθετε ότι είστε πιο ζωντανοί αλλά είναι ένα παροδικό αίσθημα και πολύ σύντομα θα εύχεστε να είχατε ξοδέψει λιγότερο χρόνο ασχολούμενοι με τόσα και όχι ζώντας μια ουσιαστική ζωή. 

Πολλοί αναφέρονται στο φορτωμένο πρόγραμμα, την έλλειψη χρόνου για τους αγαπημένους, τα meetings και τις δημόσιες σχέσεις, τα καθηστερημένα λόγω έλλειψης χρόνου ραντεβού, τις πολλές υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν...Αυτά δίνουν την ψευδαίθηση της αξίας και της σημαντικότητας. Αλλά την ψευδαίσθηση, αυτό μόνο και τίποτε παραπάνω. 

4. Πριν την επιτυχία συμβαίνει κάποια αποτυχία. 
Τα περισσότερα λάθη είναι αναπόφευκτα και αποτελούν πρόβλημα μόνο αν δεν διδάσκεστε απ' αυτά. Μάθετε λοιπόν να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη σας.Αν φοβάστε πολύ την αποτυχία τότε μάλλον δεν έχετε τις ικανότητες για την επιτυχία. Μια λύση θα ήταν να συμφιλιωθείτε με την αποτυχία. Εξ'άλλου ξέρετε τη διαφορά ανάμεσα στον έμπειρο και τον πρωτάρη; 

Ο έμπειρος έχει αποτύχει πολλές φορές ενώ ο πρωτάρης δεν έχει ακόμη δοκιμάσει. Εν ολίγοις : επειδή δεν συμβαίνει τώρα (η επιτυχία), δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί ποτέ. Μερικές φορές τα πράγματα πρέπει να "στραβώσουν" εντελώς προτού φτιάξουν απόλυτα! 

5. Η θεωρία και η πράξη είναι διαφορετικά πράγματα. 
Η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ όσο απλώς διαλογίζεστε και την περιμένετε. Είστε αυτό που κάνετε όχι εκείνο που λέτε ότι θα κάνετε. Η γνώση χωρίς πράξη είναι άχρηστη. Τα καλά δεν συμβαίνουν σ' εκείνους που περιμένουν αλλά σε όσους εργάζονται προκειμένου να πετύχουν ουσιαστικούς στόχους. Και θυμηθείτε : αν περιμένετε μέχρι να νιώσετε 100% έτοιμοι να τολμήσετε, πιθανότατα να περιμένετε για όλη την υπόλοιπη ζωή σας! 

6. Μην περιμένετε να ακούσετε συγγνώμη για να δώσετε συγχώρεση. 
Η ζωή είναι πολύ ευκολότερη αν μάθετε να εκτιμάτε κάθε εμπειρία θετική ή αρνητική. Αποστασιοποιηθείτε και πείτε "Ευχαριστώ για το μάθημα". Η πικρία για το παρελθόν είναι σπατάλη της ευτυχίας του παρόντος.

Η συγχώρεση είναι μια υπόσχεση που θέλετε να κρατήσετε, όταν συγχωρείτε κάποιον είναι σαν να υπόσχεστε ότι απαγγιστρώνεστε από το μη αναστρέψιμο παρελθόν για να ζήσετε στο παρόν. Αφορά το να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από το να είναι το αιώνιο θύμα - όχι τον θύτη από την ευθύνη του. 

7. Κάποιοι άνθρωποι είναι απλώς αταίριαστοι με σας. 
Αφήστε να απομακρυνθούν εκείνοι που σας τραβάνε πίσω και σας κάνουν να νιώθετε λιγότερο μοναδικοί. Αν σας δημιουργούν ανασφάλειες και δυσφορία, δεν νιώθετε καλά με το να είστε ο εαυτό σας, προφανώς δεν είναι εκείνοι που θα θέλατε να υπολογίζετε ως φίλους. Υπάρχουν τόσοι πολλοί "κατάλληλοι" για σας, που σας εμπνέουν και σας κινητοποιούν να είστε ο καλύτερός σας εαυτός. 

8. Το να αγαπάτε τον εαυτό σας, δεν είναι δουλειά των άλλων αλλά δική σας. 
Να είστε καλοί με τον εαυτό σας - όπως είστε και με τους άλλους. Χρειάζεται να εκτιμάτε τον εαυτό σας για να πετύχετε όσα επιδιώκετε, άρα αναγνωρίστε την αξία σας με όλα τα αδύνατα σημεία σας και αφήστε τους άλλους να σας πλησιάσουν και να σας αγαπήσουν ακριβώς όπως είστε. 

9. Το ''έχειν '' δεν κάνει το '' είναι ''. 
...αυτά που κατέχετε δεν σας καθορίζουν. Τα υλικά πράγματα είναι υλικά πράγματα και δεν προσδίδουν κάτι στην προσωπικότητά σας. Βρείτε χρόνο για ουσιώδεις ενασχολήσεις πέρα από περιοδικά μόδας, τηλεοπτικές εκπομπές και shopping therapy.

Αναλογιστείτε πως τα περισσότερα από αυτά που κάνετε είναι όσα υποβάλλει με συνεχή πλύση εγκεφάλου η βιομηχανία της κατανάλωσης που τελικά οδηγεί στην απόλυτη ομοιομορφία και της απώλεια της ιδιαιτερότητας του καθενός. Εκείνα που είναι αληθινά είναι οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, οι αγαπημένοι σας, οι ελπίδες και τα σχέδιά σας... 

10. Όλα αλλάζουν κάθε στιγμή 
( ή τά πάντα ρεῖ ). Αποδεχτείτε την αλλαγή γιατί συμβαίνει για κάποιο λόγο που ίσως δεν είναι προφανής τη στιγμή που συμβαίνει, αλλά μακροπρόθεσμα θα γίνει.

Τα πράγματα αλλάζουν συχνά ακαριαία, οι ανατροπές είναι απρόβλεπτες και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους. Καλώς ή κακώς λοιπόν τα πράγματα αλλάζουν κάτι που είναι αναπόφευκτο. Άρα όταν η ζωή είναι καλή, απολαύστε την, μην αναζητάτε κάτι καλύτερο συνεχώς. Η ευτυχία δεν έρχεται σ' εκείνους που δεν εκτιμούν ό,τι έχουν όταν το έχουν.





Πηγή : markandangel
Μετάφραση : Λία Μαλλίδου
Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Η συνήθειά μας να παραπονιόμαστε, από τον Έκχαρτ Τόλλε....!!!!!!!

Τίποτα δεν είναι προσωπικό. Ο κάθε άνθρωπος συμπεριφέρεται σύμφωνα με το επίπεδο της συνειδητότητάς του.

Όταν λες "ο τάδε μου έκανε αυτό" δεν σημαίνει ότι ο άλλος απηύθυνε σε σένα προσωπικά αυτό που έκανε. Αλλά μερικοί άνθρωποι τα κάνουν όλα προσωπικά. Για παράδειγμα, εκεί που οδηγείς το αυτοκίνητό σου μπαίνει κάποιος μπροστά σου και σου κλείνει το δρόμο. Γιατί να το πάρεις προσωπικά; Ο άλλος δεν σε ξέρει καν. Το Εγώ όμως θα ερμηνεύσει την κατάσταση και θα πει "αυτός μου έκλεισε τον δρόμο, εμένα", ενώ ο άλλος οδηγεί πάντα έτσι.

Στο Εγώ αρέσει πολύ να παραπονιέται και να λέει "οι άλλοι μου έκαναν αυτό κι αυτό". Και όσο περισσότερο παραπονιέσαι για το τι σου έκαναν οι άλλοι, τόσο περισσότερο δυναμώνει το "μου (έκαναν)", δηλαδή το Εγώ.

Αυτός ο μηχανισμός είναι ασυνείδητος. Οι αφορμές μπορεί να είναι πολλές και διάφορες, αλλά το Εγώ ερμηνεύει πάντα τα πράγματα σαν να μην είναι ικανοί οι άλλοι να μας ικανοποιήσουν - είτε κάνουν κάτι που δεν έπρεπε, είτε δεν κάνουν κάτι που έπρεπε, αλλά πάντα σε σχέση με "εμένα".

Γι' αυτό το Εγώ λατρεύει να παραπονιέται για διάφορα πράγματα που κάνουν οι άλλοι. Και όσο περισσότερο παραπονιέται, τόσο αυξάνεται μέσα μας η αίσθηση ότι εμείς είμαστε οι σωστοί και οι άλλοι λάθος. 

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που μας δίνουν αφορμές να παραπονιόμαστε. Και η ζωή το κάνει αυτό, όχι για να σου σπάσει τα νεύρα, αλλά για να σε κάνει πιο συνειδητό. Δεν είναι ότι κάποιο κακό δαιμόνιο έβαλε τους ανθρώπους αυτούς γύρω σου για να σε κάνουν δυστυχισμένο. Οι προσδοκίες σου να συμπεριφέρονται οι άλλοι με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι που σε κάνει δυστυχισμένο.

Πρέπει όμως να "πιάσεις" τον εαυτό σου να παραπονιέται για τους άλλους τη στιγμή που το κάνεις για να εξέλθεις από αυτό το μοτίβο. Το Εγώ τότε θα νιώσει ότι δεν το τάισες - και όντως αυτό συμβαίνει - και θα αισθανθεί σαν να συρρικνώνεται. "Αν δεν παραπονεθώ", θα έλεγε το Εγώ, "θα γίνω μικρότερο και λιγότερο", γιατί κάθε φορά που παραπονιέσαι το Εγώ σου φουσκώνει και αισθάνεσαι ότι γίνεσαι "περισσότερος". 

Και όσο πιο συναισθηματικά φορτισμένο είναι το παράπονο, τόσο πιο πολύ αισθάνεσαι να φουσκώνεις σαν μπαλόνι. Και πολλές φορές ο θυμός μπορεί να συνοδεύει το παράπονο.

Μπορείς λοιπόν να εξασκηθείς στο να μην παραπονιέσαι. Στην αρχή θα σου φανεί σαν να λείπει κάτι από τη ζωή σου, αλλά μετά θα νιώσεις μια γαλήνη μέσα σου. Βέβαια, τώρα πολλοί θα αναρωτηθούν "πρέπει να αφήνω τους άλλους να με εκμεταλλεύονται και να με κάνουν ό,τι θέλουν;". Φυσικά και όχι. Αν χρειαστεί να πεις κάτι στον άλλον θα το πεις, αλλά χωρίς παράπονο.

Αν χρειαστεί να κάνεις κάτι θα το κάνεις, αλλά χωρίς παράπονο. Ας πούμε ότι περιμένεις κάποιον τεχνικό να έρθει στο σπίτι σου για να επιδιορθώσει μια βλάβη. Τον παίρνεις μια φορά τηλέφωνο, σου λέει ότι θα έρθει την τάδε ώρα και δεν έρχεται. 

Τον παίρνεις άλλη μία φορά, σου λέει ότι θα έρθει μια άλλη ώρα και πάλι δεν έρχεται. Μετά μπορείς να τον πάρεις τηλέφωνο και να του πεις "σε περίμενα να έρθεις αλλά δεν ήρθες, θα πάρω κάποιον άλλον, ευχαριστώ που με άκουσες".

Αν του παραπονεθείς δεν θα τον βοηθήσεις. Δεν θα τον κάνεις πιο συνειδητό. Και το μόνο "όφελος" που θα έχεις εσύ από το παράπονο είναι ότι θα δυναμώσεις την ταύτισή σου με τον ψεύτικο εαυτό σου.

Επίσης, κάθε φορά που παραπονιέσαι για κάποιον δημιουργείς μια ψεύτικη ταυτότητα στο μυαλό σου για τον άλλον και λες "αυτός είναι έτσι". Το ποιος είναι ο άλλος στην πραγματικότητα επισκιάζεται από την ερμηνεία του νου σου μέσα από το παράπονο. 

Έτσι χάνεις κάθε επαφή με τον άλλον άνθρωπο, τον βλέπεις μόνο ως "τον άλλον" και ξεχνάς εντελώς ότι στην ουσία είστε το ίδιο, είστε ένα. Μπορείς να είσαι πραγματικά ευγνώμων για όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε κάνουν πιο συνειδητό.

Όταν συνειδητοποιείς ότι παραπονιέσαι μπορείς να παρατηρείς τον νου σου, να στρέφεις την προσοχή σου μέσα σου, και να εξετάζεις αν υπάρχει κάποιο όφελος από αυτές τις σκέψεις. Δηλαδή, ακόμα και αν δεν εκφράζεις ανοιχτά κάποιο παράπονο, δες αν ο νους σου συνεχίζει να παραπονιέται κάνοντας τις αντίστοιχες σκέψεις. 

Γιατί μπορεί να μην το λες, αλλά να το σκέφτεσαι. Αν εντοπίσεις τέτοιες σκέψεις, αναρωτήσου αν σε κάνουν πιο ευτυχισμένο ή πιο χαρούμενο, ή αν η ζωή σου θα ήταν καλύτερη και πιο ανάλαφρη χωρίς αυτές.

*Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε. Μετάφραση: Ν. Μπάτρας




Πίνακας εξωφύλλου: Bottero
Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Το Εγώ στις ερωτικές σχέσεις, από τον Έκχαρτ Τόλλε....!!!!!!!

Πολλές φορές είναι τόσο δύσκολο να ικανοποιήσουμε το Εγώ μας που φτάνουμε στο σημείο να έχουμε καταναλώσει όλη μας την αγάπη...

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Εγώ είναι η αίσθηση της ανεπάρκειας και του ανολοκλήρωτου. Για να αντισταθμίσει αυτή την αίσθηση το Εγώ αναπτύσσει διάφορες στρατηγικές και ψάχνει για ευκαιρίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Κάθε φορά που "γεμίζει το κενό" αισθάνεται μια παροδική πληρότητα, η οποία όμως λήγει πολύ σύντομα, και έτσι η προσπάθειά του να το ξαναγεμίσει συνεχίζεται.

Αυτή η αίσθηση της ανεπάρκειας εκφράζεται με λόγια όπως "δεν είμαι ο εαυτός μου", "δεν είμαι ολοκληρωμένος όπως είμαι", "δεν αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου" ή "δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί που θέλω". Μεταξύ άλλων λοιπόν, ένας τομέας που χρησιμοποιεί πολύ συχνά το Εγώ για να αντισταθμίσει την αίσθηση της ανεπάρκειάς του είναι οι ερωτικές σχέσεις.

Μόλις το Εγώ βρει ένα άτομο που κρίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να γεμίσει το κενό του, εστιάζει όλη την προσοχή του πάνω του και ασυνείδητα το εξιδανικεύει. Πιστεύει πλέον ότι βρήκε το άτομο που θα του γεμίσει αυτό το κενό και θα το ολοκληρώσει. Εξού και η έκφραση "αυτός (ή αυτή) είναι ο ένας και μοναδικός (ή η μία και μοναδική)".

Δημιουργείται μια εμμονή με την εικόνα του άλλου ατόμου. Και τότε λέει κανείς ότι είναι ερωτευμένος. Και μερικές φορές, αν είσαι τυχερός, θα βρεις έναν άνθρωπο που θα νιώθει το ίδιο για σένα : δηλαδή εσύ θα είσαι εκείνος που θα τον ολοκληρώνει. Και θα αισθάνεσαι τέλεια. 

Μπορεί να τον παντρευτείς κιόλας, αφού πρώτα βέβαια τον βάλεις να υπογράψει ένα συμβόλαιο που θα λέει ότι για την υπόλοιπη ζωή του θα ολοκληρώνει και εκείνος εσένα και δεν θα σε εγκαταλείψει.

Και σ' αυτό το σημείο τελειώνει συνήθως η ρομαντική ταινία. Εδώ είναι που ο σκηνοθέτης λέει "cut". Αλλά η πραγματική ζωή συνεχίζεται. Και αφού παντρευτείτε, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού, εμφανίζονται οι πρώτες αμφιβολίες για το αν ο άλλος θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτή την τεράστια απαίτηση να σε ολοκληρώσει.

Σιγά-σιγά επιστρέφεις στην καθημερινότητά σου, στη δουλειά σου ή στην οικογένειά σου, και βλέπεις ότι η αίσθηση της ανεπάρκειας είναι ακόμα εκεί. Σταδιακά αντιλαμβάνεσαι ότι ο άλλος δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες σου για να σε κάνει ευτυχισμένο. Την προσδοκία αυτή τη βλέπεις γραμμένη ακόμα και σε αγγελίες: π.χ. "άντρας μόνος ψάχνει γυναίκα που θα τον κάνει ευτυχισμένο".

Με τον καιρό λοιπόν, η ίδια αίσθηση της ανεπάρκειας και του φόβου επιστρέφει, ενώ η αυταπάτη της εξιδανίκευσης του άλλου σβήνει. Με τον νου σου όμως, αρχίζεις να κατηγορείς τον άλλον για τη δυστυχία σου και λες "αυτός φταίει που εγώ είμαι δυστυχισμένος". Αναβιώνεις και ξαναβιώνεις την ίδια κατάσταση του Εγώ, αυτή τη φορά όμως σε πιο έντονο βαθμό, γιατί για αρκετό καιρό την είχες καταπιέσει.

Κάθε φορά που ο άλλος δεν ικανοποιεί την ανάγκη σου να νιώσεις ολοκληρωμένος, η υποτιθέμενη αγάπη μετατρέπεται σε μίσος ή επιθετικότητα. Μπορεί να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να σε ρωτάει ο άλλος "τι έχεις;" και εσύ να μη μιλάς, ή μπορεί ακόμα και να του πετάς αντικείμενα για να τον εκδικηθεί.

Και έτσι η σχέση μπορεί να λειτουργεί καλά για ένα διάστημα και μετά να περνάει μια κρίση, μετά να ξαναλειτουργεί για λίγο και μετά να ξαναπερνάει μια κρίση, κ.ο.κ. Και όσο περνάει ο καιρός οι περίοδοι που δεν λειτουργεί η σχέση μεγαλώνουν και διαρκούν περισσότερο. 

Η ευτυχία του γάμου μετατρέπεται σε δυστυχία μέσα στη σχέση και πολλές φορές ακολουθεί και το διαζύγιο. Όλα αυτά είναι οι διάφορες μορφές που πηγάζουν από την ίδια αιτία: την προσπάθειά σου να ολοκληρωθείς μέσα από έναν άλλον άνθρωπο, μια άλλη μορφή. Και ο πόνος που αναδύεται είναι ο πόνος του Εγώ.

Στις περιπτώσεις όπου το ενδιαφέρον και ο έρωτας δεν βρίσκουν αντίκρυσμα στον άλλον, ο νους δημιουργεί διάφορες φαντασιώσεις και ιστορίες, όπου ο εαυτός και το Εγώ νιώθουν πολύ άσχημα και μειονεκτικά. 

Γι' αυτό είναι πολύ πιθανό μετά τον μονόδρομο έρωτα να ακολουθήσει το μίσος και η αντιπάθεια για το άλλο πρόσωπο. Και εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν υπήρχε αγάπη, αλλά ήταν απλά μια βαθιά ανάγκη του Εγώ που ήθελε να ικανοποιηθεί.

*Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε.
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας





Πίνακας εξωφύλλου: Paul Delvaux, Le Lustre
Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Σχέσεις εξάρτησης και τι οδηγεί στην απιστία, από τον Θάνο Ασκητή και το ΙΨΣΥ....!!!!!!!

Συμπεριφορά, αλλαγές, αιτίες και αφορμές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις σχέσεις.

Ο έρωτας, η εξάρτηση και η ζήλια είναι έννοιες διαχρονικές, σύνθετες και συναντώνται στο πλαίσιο της εσωτερικής μας αναζήτησης, ωριμότητας και ολοκλήρωσης.

Την έννοια του έρωτα θα μπορούσαμε να την κατανοήσουμε πιο εύκολα αν τη φανταστούμε ως ένα συνεχές όπου στον ένα πόλο υπάρχει ο έρωτας της εξάρτησης και στον άλλο η ανιδιοτελής αγάπη. 

Στην ανιδιοτελή αγάπη, ο σύντροφος προσδοκά το καλύτερο για το ταίρι του ανεξάρτητα αν συνεχίσει να είναι μέρος της ζωής του ή όχι. Προσδοκά πρωτίστως να προσφέρει αγάπη και μετά να πάρει. Χαίρεται με την ευτυχία του συντρόφου του έστω και αν δεν περιλαμβάνει αυτόν μέσα.

Ο έρωτας της εξάρτησης από την άλλη πλευρά, είναι ένα είδος αγάπης, η οποία εκφράζεται ως εξάρτηση στο πρόσωπό του συντρόφου μας. Όταν κάποιος είναι εξαρτημένος από ένα άλλο άτομο σημαίνει ότι δεν μπορεί με τίποτα να ζήσει ευτυχισμένος χωρίς αυτό, να βρίσκεται ή να περάσει καλά μακριά του.

Τέτοιου είδους σχέσεις δημιουργούν ενοχές, εντάσεις και συχνά κακομεταχείριση. Για παράδειγμα πολύ συχνά στην καθημερινότητά του το ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει την παρακάτω εικόνα.. «Που είσαι; Γιατί δεν με πήρες τηλέφωνο ενώ τελείωσες τη δουλειά πριν λίγο; Πάλι θα βγεις με τους φίλους σου; εμένα πότε θα με δεις;».

Όταν η σχέση είναι εξαρτητική ή όταν ο ένας από τους δύο είναι περισσότερο εξαρτημένος, τότε απαιτεί όλες τις ελεύθερες ώρες τους να τις περνάνε μαζί. Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος και χρόνος, ενώ όταν ζητείται κάτι τέτοιο από τον σύντροφο, αυτό ερμηνεύεται ως απόρριψη.

Το εξαρτημένο άτομο έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση, πεπεισμένο ότι δεν αξίζει, αισθάνεται συνεχώς απόρριψη ανεξαρτήτου ερεθίσματος από τον σύντροφό του που οποιαδήποτε και αν είναι η εκάστοτε συμπεριφορά του, πιστεύει ότι δεν τον αγαπάει πραγματικά. 

Η πεποίθηση του αυτή τον οδηγεί σε ένα προτετελεσμένο, ατελείωτο κυνήγι της ουτοπικής αγάπης που καταλήγει σε συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης.

Ο έρωτας της εξάρτησης εγκλείει μέσα του μεγάλη εσωτερική δύναμη και ισχύ και συχνά τροφοδοτεί με ενέργεια συμπεριφορές ζηλοτυπικού τύπου. Πολύ συχνά ο εραστής ή η ερωμένη φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές στην προσπάθειά του να ελέγξει το σύντροφο και τη σχέση του και με αυτό τον τρόπο να αισθανθεί ασφαλής.

Ο άνθρωπος που ζηλεύει παθολογικά συνήθως είναι και αυτός που αισθάνεται περισσότερο ανασφαλής και συνεπώς είναι πιο εξαρτημένος. Έχει απόλυτη ανάγκη και ταυτόχρονα απαιτεί να αγαπηθεί, ενώ ο ίδιος δεν είναι ικανός να αγαπήσει με τον ίδιο τρόπο που με τόσο πάθος το απαιτεί . Άλλες φορές γίνεται χειριστικός. 

Προσπαθεί χρησιμοποιώντας «σενάρια υποκριτικής», τη γοητεία, το χρήμα, το σεξ και άλλους πλάγιους τρόπους να μη χάσει «την πηγή» της προσωπικής του αξίας.

Ο έρωτας της εξάρτησης όντας απαιτητικός και απόλυτος εξασθενεί τον σύντροφο που στην προσπάθεια να διαφυλάξει την ασφάλεια της σχέσης, σταδιακά διαβρώνει τα θεμέλια της, οδηγώντας την στον κορεσμό, στις εντάσεις και τελικώς στον χωρισμό. 

Ο έρωτας της εξάρτησης είναι παιδικός και ανώριμος στα χαρακτηριστικά του. Σε αρκετούς τομείς προσομοιάζει τη σχέση γονιού – παιδιού, με τη μόνη διαφορά ότι στην ερωτική σχέση τα όρια του κάθε ατόμου είναι λιγότερο διακριτά.
(κείμενο: Κυριάκος Κουρούσιας, επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας)

Τι οδηγεί στην απιστία; Είναι διαφορετικοί οι λόγοι για τον άντρα και τη γυναίκα;

Όλοι οι άνθρωποι είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή στη ζωή τους να συναντήσουν κάποιον, που θα τους οδηγήσει έστω και να σκεφτούν να απατήσουν τον σύντροφό τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι στον πειρασμό με τον ίδιο τρόπο. 

Για κάποιους η απιστία είναι κάτι το συχνό και απλό, για άλλους είναι κάτι το ανεπίτρεπτο και για κάποιους άλλους η απιστία είναι κάτι που δεν τους απασχολεί παρά μόνο αν συναντήσουν κάτι πολύ ξεχωριστό στη ζωή τους.

Η έλλειψη επικοινωνίας, η σεξουαλική στέρηση, ένα σεξουαλικό πρόβλημα, η ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη ικανοποίησης-σεξουαλική προσδοκία είναι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία και τα δύο φύλα.

Είναι αλήθεια ότι πιο συχνά ο άντρας μπορεί να καταφύγει στη λύση της απιστίας, η οποία θα τον ανακουφίσει από τα προβλήματα της σχέσης του, θα του αναζωπυρώσει το ερωτικό και σεξουαλικό του ενδιαφέρον και θα τον κάνει να νιώσει ποθητός, σεξουαλικός και ερωτεύσιμος.

Ο άντρας μέσα από την εξελικτική πορεία ψυχοσυναισθηματικής ωρίμανσης διαμορφώνει τον σεξουαλικό του ρόλο αναζητώντας την ικανοποίηση και την απόλαυση μέσα από τη συναισθηματική πληρότητα και την ηδονή που του προσφέρει η συντροφική σχέση. 

Ο σεξουαλικός ρόλος του άντρα προσδιορίζεται από την ψυχική ωρίμανση και τη βιολογική γνώση στην αναζήτηση της ηδονής.

Ο σύγχρονος άντρας είναι αρκετά επηρεασμένος από τις κοινωνικές επιρροές, οι οποίες του καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και τον βάζουν να κυνηγάει το τέλειο σεξ μέσα στη σχέση. Όταν δεν το έχει, μπορεί να νιώθει ανεπαρκής και να προσπαθεί να το βρει σε άλλες γυναίκες. 

Χαρακτηριστικό του άνδρα που απιστεί είναι ότι νιώθει νάρκισσος και πιστεύει ότι το σεξ εκτός σχέσης/γάμου θα τον κάνει να νιώσει δυνατότερος και κυρίαρχος.

Τα προβλήματα επικοινωνίας και σεξουαλικής ρουτίνας που μπορεί να αντιμετωπίζει σε συνδυασμό με το άγχος της επαγγελματικής του καριέρας τον κάνει να χρησιμοποιεί την απιστία σαν ένα μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα.

Η γυναίκα φαίνεται ότι είναι πιο ισορροπημένη στον σεξουαλικό της ρόλο και μπορεί να εκφράζεται σεξουαλικά μέσα από τη σχέση της. Ωστόσο, η γυναίκα στην ηλικία των 30-40 ετών ζητάει αρκετή προσοχή και τρυφερότητα από τον άνδρα της, ενώ βλέπει το πόσο αρέσει και στο περιβάλλον της.

Στη 10ετία αυτή υπάρχει ο κίνδυνος να βάλει σε αμφισβήτηση τον τρόπο ζωής της, πίσω ίσως από κάποια συνηθισμένη εικόνα ρουτίνας, που μπορεί να την παρασύρει σε περιπέτειες. Σ’ αυτή την ηλικία ο γάμος, η μητρότητα, το επάγγελμα, ίσως να την κουράσουν και να θελήσει αλλαγές και ανανεώσεις και έτσι να οδηγηθεί στην αγκαλιά ενός άντρα που να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές και σεξουαλικές της ανάγκες.

Αν η γυναίκα δεν μιλήσει στον άνδρα-σύντροφο, να του εξηγήσει το πώς νιώθει και να του ζητήσει να κάνουν μαζί αλλαγές , ώστε να ξαναβρούν αυτό που ο χρόνος, η μονοτονία και η καθημερινότητα τους πήρε, τότε το τρίτο πρόσωπο είναι πολύ εύκολο να περάσει την πόρτα της σχέσης ή του γάμου. 

Όταν μάλιστα η γυναίκα αισθανθεί ότι ο σύντροφός της την παραμελεί, της γυρίζει την πλάτη και αδιαφορεί, τότε είναι πιο επιρρεπής η ίδια στην απιστία. Αυτή η γυναίκα που θα νιώσει εγκαταλειμμένη εύκολα θα παρασυρθεί από κάποιον άλλον που θα την κάνει να νιώσει σημαντική και θα της προσφέρει αυτό που ο δικός της σύντροφος έχει ξεχάσει πια.

Η σταδιακή αποδυνάμωση της εικόνας του συντρόφου, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, σα ρόλο και ταυτότητα μέσα στη σχέση, είναι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. 

Συγκεκριμένα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ζητήματα που απασχολούσαν αρκετά την πρώτη περίοδο της σχέσης, όπως η συχνότητα και η διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τα αισθήματα πόθου και πάθους που τρέφουν οι δύο σύντροφοι, η συνεχής αναζήτηση της παρουσίας του άλλου, δίνουν τη θέση τους στη λογική επεξεργασία της σχέσης και την προσδοκία για το μέλλον.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφος κρίνεται όχι μόνο μέσα από την ερωτική επιθυμία και την αγάπη που τον διακατέχει για το ταίρι του, αλλά πολύ περισσότερο από την ικανότητά του να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα και να προσαρμοστεί ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του συντροφικού ρόλου, είτε αυτό αφορά οικονομικές διαστάσεις, είτε αφορά γονεϊκή ταυτότητα και ανάληψη αντίστοιχων ευθυνών. 

Στην περίπτωση λοιπόν που ο σύντροφος αδυνατεί, ή τουλάχιστον έτσι μεταφράζεται από εμάς, να ανταποκριθεί στις καινούργιες καταστάσεις, πολύ συχνά αυτό «μας κλειδώνει ερωτικά».

Τότε έρχεται η κατάλληλη στιγμή και το έδαφος είναι έτοιμο για να μπει το τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα προσφέρει για τον άντρα μια καινούργια ανανεωτική εμπειρία στη σεξουαλικότητά του, αφού θα τον ανεβάσει ως αρσενικό, θα νιώσει ερωτικός και επιθυμητός. 

Η γυναίκα θα μπει σε αυτό πιο δύσκολα και πιο εγκεφαλικά, αφού θα βρει κάποιον που την ακούει, την καταλαβαίνει και την κάνει να αισθάνεται θηλυκό και της θυμίζει πόσο επιθυμητή και σεξουαλική είναι.

Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος και Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, συνεργάστηκε η Χριστίνα Χουσιάδα, Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας





Δέκα ερωτήσεις για γρήγορη ψυχανάλυση....!!!!!!!!

Ένα σύντομο τεστ που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Δεν είναι δυνατόν βέβαια αυτά τα γρήγορα τεστ να είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα, αλλά μία ιδέα μας δίνουν!

Διαβάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις, για κάθε μία φανταστείτε τη σκηνή στο μυαλό σας και σημειώστε το πρώτο πράγμα που σας ήρθε στο μυαλό.

1. Περπατάς στο δάσος. Ποιος είναι μαζί σου;

2. Περπατάς στο δάσος. Βλέπεις ένα ζώο. Τι ζώο είναι;

3. Τι αλληλεπίδραση συμβαίνει ανάμεσα σας;

4. Περπατάς βαθύτερα μέσα στο δάσος. Φτάνεις σε ένα ανοιχτό σημείο και βλέπεις το σπίτι των ονείρων σου. Περίγραψε το μέγεθός του.

5. Το σπίτι είναι χωρίς φράχτη ή με φράχτη;

6. Μπαίνεις μέσα στο σπίτι. Περπατάς προς την κουζίνα και βλέπεις το τραπέζι. Περίγραψε τι βλέπεις πάνω και γύρω από το τραπέζι.

7. Βγαίνεις από το σπίτι από την πίσω πόρτα. Κάτω στο γκαζόν έχει μία κούπα. Από τι υλικό είναι φτιαγμένη;

8. Τι κάνεις με την κούπα;

9. Περπατάς προς το τέλος του κτήματος, όπου βλέπεις υγρό στοιχείο. Τι ακριβώς βλέπεις; Τι μέγεθος έχει;

10. Πώς θα διασχίσεις το υγρό στοιχείο;

Αυτό ήταν ένα συσχετιστικό τεστ. Οι απαντήσεις που δώσατε στις ερωτήσεις έχουν αποδειχθεί πως σχετίζονται άμεσα με αξίες και πιστεύω που έχει ο καθένας στην προσωπική του ζωή. Παρακάτω ακολουθούν οι αναλύσεις για τις απαντήσεις σας:

1. Το πρόσωπο που είναι μαζί σας είναι το ποιο σημαντικό άτομο που έχετε στη ζωή σας.

2. Το μέγεθος του ζώου που βλέπετε αντικατοπτρίζει την αντίληψη σας για το μέγεθος των προβλημάτων σας.

3. Το ποσοστό έντασης της αλληλεπίδρασης σας με το ζώο αντικατοπτρίζει το πώς λύνετε τα προβλήματα σας (ήρεμα/παθητικά η επιθετικά).

4. Το μέγεθος του σπιτιού αντικατοπτρίζει το μέγεθος της φιλοδοξίας σας στο να λύσετε τα προβλήματα σας.

5. Το σπίτι χωρίς φράχτη σημαίνει πως είστε ανοιχτή και φιλική προσωπικότητα. Το σπίτι με φράχτη σημαίνει πως είστε κλειστή προσωπικότητα.

6. Εάν η απάντηση σας δεν περιελάμβανε φαγητό, ανθρώπους, η λουλούδια, τότε από τη ζωή σας για κάποιον λόγο λείπει η χαρά και η θετικότητα.

7. Η ανθεκτικότητα του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένη η κούπα αντικατοπτρίζει στη συνείδηση σας την ανθεκτικότητα της σχέσης σας με το άτομο που είπατε πως είναι μαζί σας στην απάντηση 1.

8. Αυτό που κάνατε με την κούπα σχετίζεται με τη στάση σας προς το άτομο της ερώτησης 1.

9. Το μέγεθος του υγρού στοιχείου σχετίζεται με το μέγεθος της σεξουαλικής σας διάθεσης.

10. Το ποσοστό που θα βραχείτε διασχίζοντας το υγρό στοιχείο συμβολίζει το ποσοστό της σημαντικότητας του σεξ στη ζωή σας.




Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Επτά βήματα για να γίνουμε εξυπνότεροι....!!!!!!!!

Αν και ο δείκτης νοημοσύνης είναι γενετικώς προκαθορισμένος, υπάρχουν τρόποι για να αυξήσουμε την επονομαζόμενη λειτουργική νοημοσύνη μας.

Με άλλα λόγια υπάρχει τρόπος να γίνουμε ευφυέστεροι!

H Annie Murphy Paul είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και motivational speaker. Πρόσφατα έδωσε μια ομιλία στην οποία ξεχώρισε επτά παράγοντες που - αν τους αξιοποιήσουμε σωστά - θα βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του κάνοντάς μας, μεταξύ άλλων, και εξυπνότερους.

1. Οι περιστάσεις
Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας και απαιτεί την προσοχή μας, μας δίνει εμπειρίες που «μεταφράζονται» σε εξειδίκευση. Επί πολλές δεκαετίες θεωρούνταν πως η ευφυία ήταν έμφυτο χαρακτηριστικό και ότι δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Όμως η νέα θεώρηση ορίζει πως αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που προκαλούν ή και ξεπερνούν τις δυνατότητες της νοημοσύνης μας, τελικά την βοηθούν να βελτιωθεί.

2. H εξειδίκευση 
Οι ειδικοί δεν ξέρουν απλώς περισσότερα, γνωρίζουν το θέμα τους με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος τους επιτρέπει να σκέφτονται και να δρουν χωρίς σκέψη, σαν δεύτερη φύση. Η γνώση του ειδικού για το θέμα του είναι βαθιά και οργανωμένη. Είναι ευέλικτη και προσαρμοστική σε νέες καταστάσεις στις οποίες μεταφέρει τον τρόπο σκέψης του για να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά. Ουσιαστικά, έχει πάντα ένα πνευματικό «εργαλείο» στη διάθεσή του για κάθε δύσκολη αποστολή.

3. Η προσοχή
Όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε σε μια εργασία ή αποστολή, τόσο πιο αποτελεσματικά την εκτελούμε και τόσο περισσότερες εμπειρίες και εξειδίκευση αντλούμε από αυτή. Θέλει προσπάθεια να αντισταθούμε στο να τσεκάρουμε το email μας ή το Facebook, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε δύο πράγματα ταυτόχρονα.

4. Τα συναισθήματα
Όταν έχουμε καλή διάθεση, χαρά, ελπίδα κ.λπ., σκεφτόμαστε δημιουργικά. Όταν μας έχει κυριεύσει το άγχος, η ανησυχία «καταλαμβάνει» χώρο στον εγκέφαλό μας και μας αφήνει -κυριολεκτικά- με λιγότερη διαθέσιμη εξυπνάδα. Οι έρευνες έχουν συμπεράνει πως ειδικά η ελπίδα είναι εκείνη που μας κάνει να προσπαθούμε περισσότερο και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες. Φυσικά, η ελπίδα θα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο, το οποίο με τη σειρά του μειώνει το άγχος της αβεβαιότητας.

5. Η τεχνολογία
Όχι, δεν εννοούμε το να μην ξέρουμε τίποτα και να βρίσκουμε στο Google κάθε απάντηση μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι απαιτήσεις για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν κριτική σκέψη, λύση προβλημάτων, συνεργασία και δημιουργικότητα. Αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν το μυαλό είναι κενό από γνώση. Συνδυάζονται αποτελεσματικά μόνο όταν αυτή είναι ήδη κτήμα μας. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, την τεχνολογία για να αποκτήσετε γνώσεις και για να τις συνδυάσετε με έξυπνο τρόπο.

6. Το σώμα μας
Οτιδήποτε κάνει καλό στο σώμα μας κάνει καλό και στην ευφυΐα μας. Σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκής ύπνος, ελεγχόμενο στρες, όλα αυτά κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί σωστά και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Ειδικά ο ύπνος είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Στη διάρκειά του, όλα όσα μάθαμε και ζήσαμε στη διάρκεια της μέρας ταξινομούνται και συνδυάζονται με ήδη υπάρχουσες εγγραφές. Έλλειψη ύπνου ή κακή ποιότητά του επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία.

7. Οι σχέσεις
Οι άλλοι άνθρωποι στη ζωή μας αναλαμβάνουν μέρος της δικής μας πνευματικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, στα ζευγάρια ο ένας θυμάται πράγματα όπως πότε πρέπει να πάει το αυτοκίνητο για σέρβις και ο άλλος π.χ. τα γενέθλια των φίλων. Στη δουλειά, οι συνάδελφοι μοιράζονται το βάρος ενός πρότζεκτ και συνδυάζουν το μυαλό τους σε μια πνευματική πρόκληση. 

Κάθε τέτοια σχέση μας κάνει - ως σύνολο - εξυπνότερους απ’ όσο θα ήμασταν μόνοι μας. Επιπλέον, το συναίσθημα ότι ανήκει κανείς σε μια ομάδα και έχει συγκεκριμένο μερίδιο ευθύνης, τον κάνει να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Με το ίδιο αντικείμενο έρευνας ασχολήθηκε και το BBC. Μπορεί οι ασκήσεις να μην εντυπωσιάσουν τα μέλη της MENSA, ούτε ίσως τους ακαδημαϊκούς κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο, όμως σύμφωνα με έρευνα του BBC συγκεκριμένα «απλά βήματα» μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους μόνο σε επτά ημέρες.

«Λύστε ένα σταυρόλεξο, μάθετε καινούργιες λέξεις, κάντε ντους με κλειστά τα μάτια» και άλλες μικρές καθημερινές αλλαγές στη ρουτίνα μας οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση της ευφυΐας – μέχρι και 40%, υποστηρίζεται στον οδηγό που συνέταξαν ερευνητές που εργάστηκαν για λογαριασμό του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. 

Και για το λόγου το αληθές 100 εθελοντές έχουν ήδη πάρει μέρος στο σχετικό πείραμα και τα αποτελέσματα θα προβληθούν στη σειρά εκπομπών «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα» στο BBC.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής, φυσικής άσκησης και ασκήσεων ενίσχυσης της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους, σίγουρους για τον εαυτό τους και αποφασιστικότερους.

«Το IQ θεωρείται η παραδοσιακή μέτρηση της ανθρώπινης ευφυΐας, όμως επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι με απλά βήματα που εφαρμόζονται συστηματικά οι νοητικές λειτουργίες μπορούν να βελτιωθούν. 

Η εκπομπή μας διαπιστώνει την αξιοπιστία των ερευνών», λέει ο Φίλιπ Μάροου, παραγωγός τού «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία βδομάδα». Σημειώνει μάλιστα ότι όταν η ομάδα παραγωγής συνεργάστηκε με τους πρώτους 20 εθελοντές που ακολούθησαν τον «οδηγό εξυπνάδας», περίμενε ότι στο τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες θα «ήταν εξυπνότεροι περίπου κατά 10%» από ό,τι στην αρχή της. 

«Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά. Η ευφυΐα τους μετριέται με σειρά τεστ αλλά και δραστηριοτήτων», λέει ο Μάροου, που υπογραμμίζει ότι στο τέλος της εβδομάδας ορισμένοι εθελοντές σημείωσαν ενίσχυση της ευφυΐας τους μέχρι και 40%.

«Μεγαλύτερη διαύγεια», «καλύτερη συγκέντρωση», «ενίσχυση της μνήμης» είναι μερικές μόνο από τις αξιοσημείωτες αλλαγές στην καθημερινότητά τους που, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί τού «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα», καταθέτουν οι 100 εθελοντές.

Και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν… να πώς να γίνετε εξυπνότεροι σε μία εβδομάδα :

1η ημέρα: Βουρτσίστε τα δόντια σας με το άλλο χέρι από αυτό που χρησιμοποιείτε συνήθως. Κάντε ντους έχοντας κλειστά τα μάτια.

2η ημέρα : Λύστε ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku. Κάντε μια βόλτα περπατώντας γρήγορα.

3η ημέρα : Ξεχάστε το αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε μέσα συγκοινωνίας, ποδήλατο ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια. Φάτε λιπαρά ψάρια για μεσημεριανό και βραδινό.

4η ημέρα : Βρείτε τουλάχιστον δέκα άγνωστες λέξεις στο λεξικό και χρησιμοποιήστε τες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5η ημέρα : Κάντε μία ώρα γιόγκα, πιλάτες ή έστω άλλου είδους γυμναστική. Μιλήστε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.

6η ημέρα : Επιλέξτε διαφορετική διαδρομή ή μέσα συγκοινωνίας για να πάτε στη δουλειά σας. Παρακολουθήστε ένα «τηλεοπτικό κουίζ» ή άλλο παιχνίδι γνώσεων.

7η ημέρα : Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Απομνημονεύστε τη λίστα για ψώνια πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ.





9 αξίες των πραγματικά σίγουρων ανθρώπων....!!!!!!!!

                           Artist : René Magritte
Η σιγουριά ή αλλιώς αυτοπεποίθηση είναι μια φυσική έκφραση ικανοτήτων, τεχνογνωσίας και αυτοεκτίμησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η σιγουριά αυτή δεν είναι νταηλίκι, ή έπαρση, ή ένα φανερό πρόσχημα της ανδρείας. Η σιγουριά δεν είναι κάποιος έντονος ή παράτολμος αέρας αυτοπεποίθησης που απευθύνεται σε άλλους.

Είμαι τυχερός που γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που πραγματικά έχουν αυτοπεποίθηση. Πολλοί εργάζονται μαζί μου στο HubSpot, άλλοι συνάδελφοί, συνιδρυτές των δικών τους εταιριών, μερικούς από τους οποίους γνώρισα μέσω διαφόρων επενδύσεων. Αλλά η πλειοψηφία είναι άνθρωποι που έχω γνωρίσει μέσα από την καριέρα μου και που εργάζονται σε διάφορους κλάδους και επαγγέλματα.

Δεν αποτελεί καμία έκπληξη που όλοι μοιράζονται μια σειρά από αξίες - ικανότητες :

1. Υιοθετούν μια στάση όχι επειδή νομίζουν ότι έχουν πάντα δίκιο ... αλλά επειδή δεν φοβούνται να κάνουν λάθος.
Άνθρωποι αναιδείς και με ξεπεσμό συχνά παίρνουν μια θέση και στη συνέχεια διακηρύττουν, παραφέρονται, και εντελώς αγνοούν διαφορετικές απόψεις που πιθανώς υπάρχουν. Ξέρουν ότι έχουν δίκιο - και θέλουν (στην πραγματικότητα το έχουν ανάγκη) να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι καλά.

Η συμπεριφορά τους δεν είναι ένα σημάδι σιγουριάς, αλλά το σήμα κατατεθέν τους.

Άνθρωποι που είναι πραγματικά σίγουροι δεν τους πειράζει να αποδειχθούν λάθος. Αισθάνονται πως το να ανακαλύψεις τι είναι σωστό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να είναι αυτοί σωστοί. Και όταν κάνουν λάθος, είναι αρκετά ασφαλείς ώστε να υποχωρήσουν ευγενικά.

Άνθρωποι με πραγματική αυτοπεποίθηση συχνά παραδέχονται ότι κάνουν λάθος ή ότι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις κάτι που οι πνευματικώς νταήδες ποτέ δεν κάνουν.

2. Ακούν δέκα φορές περισσότερο από όσο μιλούν.
Η κομπορρημοσύνη είναι η μάσκα της ανασφάλειας. Άνθρωποι πραγματικά σίγουροι είναι ήσυχοι και λιτοί. Ξέρουν ήδη τι σκέφτονται, απλά θέλουν να γνωρίζουν εσείς τι σκέφτεστε.

Έτσι κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις στους συνομιλητές τους όπως για παράδειγμα : Σας ρωτούν τι κάνετε, πώς το κάνετε, τί σας αρέσει σε αυτό που κάνετε, τί έχετε μάθει από αυτό ... και τι θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι τους σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση.

Άνθρωποι πραγματικά σίγουροι συνειδητοποιούν ότι γνωρίζουν πολλά, αλλά εύχονται να γνώριζαν περισσότερα ... και ξέρουν πως ο μόνος τρόπος για να μάθουν περισσότερα είναι να ακούνε περισσότερο.

3. Κρύβονται από τους προβολείς έτσι ώστε να φαίνονται άλλοι στο προσκήνιο.
Ίσως είναι αλήθεια ότι έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Ίσως πραγματικά κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σημαντικά εμπόδια. Ίσως είναι αλήθεια ότι έγινε μια συλλογή ανόμοιων ατόμων σε μια ομάδα με αποτέλεσμα την εξαιρετικά υψηλή απόδοση.

Άνθρωποι που είναι πραγματικά σίγουροι για τον εαυτό τους δεν τους νοιάζει - τουλάχιστον δεν το δείχνουν. (Μέσα τους είναι υπερήφανοι, καθώς θα έπρεπε να είναι.) Οι πραγματικά σίγουροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τη δόξα, ξέρουν τι έχουν επιτύχει.

Δεν χρειάζονται την επιβεβαίωση των άλλων, διότι η πραγματική επιβεβαίωση έρχεται από μέσα τους.

Έτσι κάθονται πίσω για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους μέσα από τους άλλους. Στέκονται πίσω και αφήνουν τους άλλους να λάμψουν - μια ώθηση εμπιστοσύνης που βοηθά αυτούς τους ανθρώπους να έχουν επίσης την πραγματική αυτοπεποίθηση.

4. Ζητούν ελεύθερα βοήθεια.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως το να ζητήσουν βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας, εμμέσως το θέμα είναι η έλλειψη γνώσεων, δεξιοτήτων, ή η εμπειρία.

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι αρκετά ασφαλείς να παραδεχτούν μια αδυναμία τους. Έτσι, συχνά ζητούν τη βοήθεια των άλλων, όχι μόνο επειδή είναι αρκετά ασφαλές να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια, αλλά και επειδή γνωρίζουν πως όταν ζητούν βοήθεια από κάποιον, του κάνουν εξίσου τεράστια φιλοφρόνηση.

Λέγοντας, ''Μπορείς να με βοηθήσεις;'' δείχνουν μεγάλο σεβασμό για την εμπειρία και την κρίση του ατόμου.

5. Σκέφτονται, "Γιατί όχι εγώ;"
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να περιμένουν : Για να προωθηθούν, να προσληφθούν, να επιλέχθούν, ... σαν το παλιό κλισέ του Χόλιγουντ, με κάποιο τρόπο να ανακαλυφθούν.

Άνθρωποι που πραγματικά είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, γνωρίζουν ότι η πρόσβαση είναι ίδια για όλους. Μπορούν να συνδεθούν σχεδόν με όλους μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. (Καθένας που γνωρίζετε, γνωρίζει κάποιον που πρέπει να γνωρίζετε). 

Ξέρουν πώς μπορούν να προσελκύσουν τη δική τους χρηματοδότηση, να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις και τα δίκτυα, να επιλέξουν το δικό τους δρόμο και ό,τι φυσικά επιθυμούν.

Και πολύ ήσυχα, χωρίς να ζητούν την προσοχή στον εαυτό τους, βγαίνουν έξω και το πραγματοποιούν.

6. Δεν κατηγορούν άλλους ανθρώπους.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που τους αρέσουν να κουτσομπολεύουν, που τους αρέσουν να μιλούν άσχημα για τους άλλους, το κάνουν επειδή θέλουν οι ίδιοι να φαίνονται καλύτεροι.

Η σύγκριση για τους πραγματικά σίγουρους έχει να κάνει μόνο με το πρόσωπο που ήταν χθες - και το πρόσωπο που ελπίζει να γίνει κάποια μέρα.

7. Δεν φοβούνται να φανούν ανόητοι...
Το να τρέχεις τριγύρω με τα εσώρουχά σου είναι σίγουρα κάτι το ακραίο ... αλλά όταν είστε πραγματικά σίγουροι, δεν σας πειράζει περιστασιακά να ζείτε μια κατάσταση όπου δεν είστε στην καλύτερη στιγμή της ζωής σας.

8 . Αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Η ανασφάλεια δημιουργεί έναν ψεύτικο κόσμο. Η εμπιστοσύνη παράγει ειλικρίνεια και εντιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πραγματικά σίγουροι άνθρωποι παραδέχονται τα λάθη τους. Μπορούν να γλεντήσουν με τις αποτυχίες τους. Δεν πειράζει που χρησιμεύουν ως μια προειδοποιητική ιστορία. Δεν πειράζει να είναι μια πηγή γέλιου - για τους άλλους και για τον εαυτό τους.

Όταν είστε πραγματικά σίγουροι, δεν σας πειράζει περιστασιακά "να φαίνεστε άσχημα." Αντιλαμβάνεστε ότι όταν είστε γνήσιοι και ανεπιτήδευτοι, οι άνθρωποι δεν γελούν για σας. Γελούν μαζί σας.

9. Ζητούν έγκριση μόνο από ανθρώπους που πραγματικά έχουν σημασία γι' αυτούς.
Λέτε ότι έχετε 10 followers στο Twitter; Καλό!
20 φίλους στο Facebook; Όμορφα!
Ένα επαγγελματικό και κοινωνικό δίκτυο εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων; Αυτό είναι μεγάλο!

Αλλά ακόμα και αυτό ωχριά σε σύγκριση με το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό από τους λίγους ανθρώπους στη ζωή σας που πραγματικά έχουν σημασία.

Όταν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους, δεν έχει σημασία πού θα πάμε και τι προσπαθούμε, εμείς το κάνουμε με πραγματική εμπιστοσύνη - επειδή γνωρίζουμε τους ανθρώπους που πραγματικά μετρούν για μας και μας υποστηρίζουν.





Γράφει ο Dharmesh Shah
Πηγή linkedin.com
Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Τα παιδιά βρίσκουν πολλά στο τίποτα, οι μεγάλοι δεν βρίσκουν τίποτα στα πολλά....!!!!!!

Τα παιδιά αρέσκονται στα απλά, στα πολύ απλά, στα αυτοσχέδια.

Το παιχνίδι είναι ο δεύτερος ήλιος για το παιδί.

Ο Πλάτων είπε ότι τα παιδιά ανακαλύπτουν περισσότερα σε μία ώρα παιχνιδιού παρά σε έναν χρόνο συζήτησης.

Είπε ακόμη ότι η δημιουργία στο παιχνίδι είναι από μόνη της δημιουργία αμέτρητων άλλων ιδεών.

Σήμερα θα λέγαμε ότι, μέσα από το παιχνίδι, το παιδί συγκροτεί τη γνώση του γιατί έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα, παίζοντας, να ενεργήσει και να τροποποιήσει την πραγματικότητα, και, μάλιστα, χωρίς να έχει την ανάγκη κανενός δασκάλου.

Παιδί, παιδεία, παιχνίδι. Είναι σαφής η ίδια ρίζα που συνδέει αυτές τις τρεις λέξεις, δηλαδή τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τη δημιουργική έκφραση.

Ο άνθρωπος έφτιαξε τον πολιτισμό του κυριολεκτικά παίζοντας. Ναι, παίζοντας, αλλά παίζοντας με τι;

Σήμερα, σε μία εποχή εκρήξεων γνώσης, που μοιάζει πολύ, στο βάθος, με αυτό που έγινε στη φυσική, όταν άρχισαν να εντοπίζονται τα πρώτα στοιχειώδη σωματίδια, πώς μπορεί το παιδί να εντοπίσει τα στοιχειώδη σωματίδια του δικού του πνευματικού κόσμου;

Πού μπορεί να ψάξει για τα στοιχειώδη αυτά σωματίδια; Πού θα τα βρει;

Θα τα βρει στον κόσμο των γονέων ή μήπως στον κόσμο των δασκάλων;

Πώς θα τα βρει εκεί, όταν γονείς και δάσκαλοι, αντί να κατανοήσουν τον κόσμο του παιδιού, προσφέρουν στο παιδί τον δικό τους κόσμο;

Μπορεί, με βεβαιότητα, να τα βρει στον αγαπημένο του χώρο, που είναι το παιχνίδι.

Το παιχνίδι, ακόμη και το πιο αστείο παιχνίδι, έχει κανόνες που τηρούνται με πλήρη σοβαρότητα. Τηρούνται γιατί είναι κανόνες που τέθηκαν από τα ίδια.

Τα παιδιά αρέσκονται στην εφαρμογή κανόνων πού θέτουν τα ίδια, και δυσφορούν σε κανόνες που θέτουν οι ενήλικες.

Θέτουν κανόνες γιατί, από ένστικτο διαισθάνονται ότι η μεγάλη ελευθερία καταντά δουλεία. Και θέτουν κανόνες που έχουν ως πυρήνα την αμοιβαία κατανόηση, χωρίς την οποία δεν υπάρχει παιχνίδι.

Όλα τα ομαδικά παιχνίδια, τόσο τα ανταγωνιστικά, όσο και τα ψυχαγωγικά, έχουν κανόνες.

Κανόνες έχουν και τα ατομικά παιχνίδια, ακόμη και τα αυτοσχέδια.

Το παιχνίδι με την κούκλα, για παράδειγμα, είναι ένα παιχνίδι επικοινωνίας, σεβασμού, φροντίδας, φιλίας, αγάπης, αφοσίωσης. Και είναι ένα απλό παιχνίδι.

Όμως, ο γρήγορος τρόπος ζωής και οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας έφεραν αλλαγές στα παιχνίδια και στον τρόπο που παίζουν τα παιδιά.

Το παιγνίδι κατάντησε πολύπλοκο και πήρε χαρακτήρα απασχόλησης και καθήλωσης του παιδιού.

Ελέγχεται από τους ενήλικες. Τα παιδιά χάνουν τα οφέλη που προσφέρει, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, ηγεσίας στον εαυτό τους ή σε ομάδα.
Είναι πλέον παιχνίδι – πηγή στρες, άγχους και δημιουργός κατάθλιψης.

Είναι παιχνίδι – φύλακας και δεσμοφύλακας. Και είναι πολύπλοκο για να κρατάει ώρα, ώρες. Για να προκαλεί εθισμό για να προκαλεί έμμονες ιδέες, για να προκαλεί καθήλωση και παχυσαρκία. Για να έχει ο γονιός το κεφάλι του ήσυχο.

Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο αγοράζει παιχνίδια πολύπλοκα. Αγοράζει κονσόλες και χειριστήρια. Αγοράζει σωματικές και ψυχικές χειροπέδες. Αγνοεί ότι τα παιδιά δεν τα χρειάζονται. Αγνοεί ότι είναι βλαπτικά.

Αγνοεί ότι τα παιδιά αρέσκονται στα απλά. Στα πολύ απλά, στα αυτοσχέδια.

Αγνοεί ότι τα παιδιά βρίσκουν πολλά στο τίποτα και ότι οι μεγάλοι δεν βρίσκουν τίποτα στα πολλά.





Γράφει η Άννα Παππά, δασκάλα, συγγραφέας
Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr