Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 6ο Τσάκρα - Το τρίτο Μάτι.....!!!!!!

Tο Τσάκρα του Μετώπου - (Ajna Chakra)

Κεντρικά Θέματα: Διαίσθηση, Σοφία, Επίγνωση, Αντίληψη, Φαντασία, 

Αριθμός πετάλων λωτού: 2

Χρώμα: Σκούρο μπλε, λουλακί, Indigo

Mάντρα: KSHAM ή OM

Στοιχείο: -

Σύμβολο: φτερωτός κύκλος

Πλανήτης: Ουρανός

Αισθήσεις: 6η αίσθηση, ανώτερες αντιληπτικές ικανότητες

Το κέντρο του μετώπου είναι το πνευματικό κέντρο της επίγνωσης και της διαίσθησης. Στα σανσκριτικά΄ονομάζεται Ajna που σημαίνει γνώση ή αντιλαμβάνομαι. 

Η πραγματική, ανώτερη γνώση μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την υπέρβαση της δυαδικότητας και πράγματι στο κέντρο τούτο είναι που καταλήγουν οι δύο βασικές ενεργειακές ροές της Ιντα και Πιγκάλα, που αντιπροσωπεύουν τον ήλιο και τη σελήνη, το αρσενικό και το θηλυκό στοιχείο εντός μας, που ανέρχονται παράλληλα με τη σπονδυλική μας στήλη και στην ινδουιστική παράδοση αναπαρίστανται σαν φίδια. 

Όταν διαλογιζόμαστε με εστίαση σε τούτο το κέντρο η σκέψη μας ελευθερώνεται από το διπολικό τρόπο που επικρατεί στην καθημερινότητα μας.

Το τσάκρα τούτο χαρακτηρίζεται συχνά και ως "τρίτο μάτι", το μάτι του Κύκλωπα που ανοίγει όταν όλα τα ενεργειακά κέντρα της κεφαλής έχουν αναπτυχθεί και ενεργοποιηθεί. 

Συμβολίζεται με 2 πέταλα λωτού που συμβολίζουν την αρμονία και τη σύζευξη των Yin και του Yang ενεργειών στο σημείο τούτο. Στο ένα πέταλο αντιστοιχεί η ιερή συλλαβή ham και στο άλλο η συλλαβή kham. Αυτές λέγεται πως είναι οι ιερές αρχέγονες συλλαβές της Shakti, της ιερής δημιουργικήςθηλυκής ενέργειας και του Shiva, της κοσμικής συνείδησης. 

Όταν αυτές οι δύο δυνάμεις έρχονται σε σύζευξη στο κέντρο του μετώπου τότε βιώνεται η εμπειρία της φώτησης. Είναι ο λεγόμενος Ιερός Γάμος, το πάντρεμα της αρσενικής και της θηλυκής Αρχής εντός μας...

Το βασικό μάντρα που χρησιμοποιείται συνήθως για την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση του κέντρου τούτου είναι το μάντρα KSHAM (προφέρεται ως KSHANG), ωστόσο την ίδια λειτουργία έχει και το μάντρα ΟΜ που είναι πιο διαδεδομένο. Οι θεότητες που αντιστοιχούν στο κέντρο τούτο είναι η Parmashiva και η Shakti Hakini, η οποία είναι μια ανδρόγυνη θεότητα -και με τούτο το συμβολισμό έχουμε μια άρση της διπολικότητας...

Σαν χρώμα χρησιμοποιείται συχνά το βαθύ μπλε -λουλακί, ενώ σαν μέταλλο αντιστοιχεί εδώ η πλατίνα. Από τα φωνήεντα, αυτό που επιδρά περισσότερο πάνω του είναι το "Ι", ενώ πλανήτης του είναι ο ουρανός. Στη φύση το βρίσκουμε να εκφράζεται στον νυχτερινό ουρανό και τη δύναμη των αστεριών, ενώ λειτουργεί πιο εντατικά κατά τη χάση του φεγγαριού.

Ανατομικά το βρίσκουμε στο κέντρο του μετώπου, ανάμεσα στα φρύδια, λίγο πιο πάνω από τη ρίζα της μύτης. Η επίδραση του αφορά κυρίως την παρεγκεφαλίδα, τα μάτια, τα αυτιά, και τη μύτη. Ωστόσο και το πρόσωπο σαν σύνολο, τα ιγμόρεια, το ορμονικό και το νευρικό σύστημα επηρεάζονται έντονα από το κέντρο του μετώπου. Εντονότερα όλων συνδέεται όμως με τη δράση της υπόφυσης.

Κεντρικά Θέματα
Μέσω του τσάκρα του μετώπου μπορεί να συνδεθεί ο άνθρωπος με τα πνευματικά πεδία. Το κέντρο τούτο είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη διαίσθηση μας, αλλά και να αποκτήσουμε επίγνωση ανώτερων αληθειών και πραγματικοτήτων που ξεπερνούν την καθημερινή μας συνείδηση. 

Η δυνατότητα της τηλεπάθειας, της ενσυναίσθησης, αλλά και η ικανότητα να διαβάζουμε την αύρα, το μέλλον και τις σκέψεις των άλλων, μόνο μέσα από ένα ανεπτυγμένο και καθαρό "τρίτο μάτι" επιτυγχάνονται.

Με το ίδιο "μάτι" βέβαια οι "κοινοί" και απαίδευτοι θνητοί συνηθίζουν να "ματιάζουν" τους άλλους στέλνοντας, εν αγνοία τους συνήθως, από εκεί, τις αρνητικές τους σκέψεις, τη ζήλια και κακά συναισθήματα...

Βασική εργασία το επιπέδου της συνείδησης του 6ου κέντρου είναι η αυτογνωσία και η επαφή με τον λεγόμενο Ανώτερο Εαυτό, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ το καθημερινό μας εγώ και την υλική πραγματικότητα του κόσμου. 

Διαλογισμοί που αφορούν το κέντρο αυτό συνοδεύονται από εμπειρίες εσωτερικού φωτός, πράγμα που αποτελεί ένδειξη για την εσωτερική ανάπτυξη της επίγνωσης, της εσωτερικής μας φλόγας. ..

Σε αυτό το επίπεδο κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να αντιμετωπιστεί απο ένα ανώτερο ύψος και να ελευθερωθούμε με την επίγνωση που αναδύεται...

Άνθρωποι με ένα καλά ανεπτυγμένο 6ο κέντρο δημιουργούν με ευκολία εσωτερικές εικόνες. Έχουν ισχυρή φαντασία και συχνά βλέπουν οράματα. Μπορούν να προλέγουν γεγονότα και γενικότερα έχουν μια λεπτή 6η αίσθηση.

Όταν οι ενέργειες στο κέντρο τούτο ρέουν ανεμπόδιστα έχουμε πνευματική διαύγεια. Αποκτούμε άμεση Γνώση και δεν μπορεί πια να θολώσουν την κρίση μας οι ψευδαισθήσεις. Η Διάκριση έχει επιτευχθεί...

Όταν υπάρχουν εμπλοκές ή υπερ τροφοδοσία στο κέντρο αυτό προκύπτουν ψυχικές δυσλειτουργίες με τη μορφή αδυναμίας συγκέντρωσης, μη συντονισμένη σκέψη, δυσειδαιμονίες, αλλά και προβλήματα μνήμης. Ο εγωκεντρισμός και η ματαιόδοξα επίσης αποτελούν συχνά αποτελέσματα δυσλειτουργίας στο κέντρο αυτό.

Τρίτο Μάτι και Υγεία
Το κέντρο του μετώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και πνευματική μας κατάσταση, αλλά επηρεάζει και το σώμα, και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο. Επιπλέον ρυθμίζει τις αισθήσεις μας και συγκεκριμένα τη γεύση, την όσφρηση, την όραση και την ακοή. Δηλαδή τα μάτια, η μύτη, οι ακουστικοί πόροι *(μέσο και έσω αυτί ) και τα ιγμόρεια, αλλά και το ορμονικό και νευρικό μας σύστημα ρυθμίζονται από το κέντρο τούτο.

Οι άνθρωποι που έχουν ένα καλά ανεπτυγμένο κέντρο μετώπου διαθέτουν πνευματική διαύγεια, πολύ καλή μνήμη και καλή ικανότητα συγκέντρωσης. Η ακοή τους λειτουργεί πολύ καλά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Προβλήματα όρασης, επιπεφυκίτιδες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ιγμορίτιδες, φλεγμονές των αυτιών και της μύτης είναι παθήσεις που σπάνια εμφανίζονται αν το κέντρο του μετώπου λειτουργεί καλά.

Άμεση σχέση όπως είπαμε έχει το κέντρο τούτο με τον αδένα της υπόφυσης, ο οποίος μέσω ηλεκτρικών παλμών και ουσιών αγγελιοφόρων ρυθμίζει το ενδοκρινικό μας σύστημα, επιδρά στο ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα και άρα στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.

Πιθανά συμπτώματα όταν είναι μπλοκαρισμένο το Κέντρο του Μετώπου

· Πονοκέφαλοι

· Ημικρανίες

· Εγκεφαλικές παθήσεις

· Παθήσεις των οφθαλμών

· Επιπεφυκίτιδες

· Μειωμένη όραση ή ακοή

· Φλεγμονές των ακουστικών πόρων

· γρίπη

· ιγμορίτιδες

· παθήσεις των νεύρων

· νευρολογικές βλάβες

· ψυχικές ή πνευματικές διαταραχές

· σχιζοφρένεια

· αδυναμίες στη συγκέντρωση και τη μάθηση

Εναλλακτικές Μέθοδοι Εναρμόνισης του Κέντρου του μετώπου

Λίθοι : μπλε ζαφείρι, Οπάλιο, Μπλέ τουρμαλίνη, αμέθυστος

Αρωματικά Έλαια : Λεμονόχορτο, βιολέτα

Ανθοϊάματα Bach : Crab Apple, Vine, Walnut

Μπαχαρικά: Κουρκουμά, Δάφνη

Βότανα : βαλσαμόχορτο, ευφρασία, υπερικό, (σπαθόχορτο)

Νου διαυγή...
κι ανώτερη αντίληψη ανθηρή εύχομαι σε όλους...με αγάπη





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου