Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 2ο Ιερό κέντρο......!!!!!!!


Ιερό ή Σεξουαλικό Κέντρο (Svadhisthana Chakra)
· Κεντρικά Θέματα: Σεξουαλικότητα, Δημιουργικότητα, Αισθησιασμός, Αναπαραγωγή, Διατήρηση του είδους, δημιουργική ζωτική ενέργεια

· Αριθμός πετάλων του λωτού: έξι

· Χρώμα: πορτοκαλί

· Μάντρα: VAM

· Στοιχείο: Νερό

· Βασικό σύμβολο: τέταρτο σελήνης

· Πλανήτης: Αφροδίτη

· Αίσθηση: Γεύση

Το ιερό κέντρο είναι το κέντρο της αισθαντικότητας, της σεξουαλικότητας και του αισθησιασμού. Η σανσκιριτκή ονομασία του, Svadhisthana, σημαίνει τόσο τη "γλύκα", σαν αυτή του μεθυστικού γλυκού κρασιού, μπορεί όμως και να μεταφραστεί ως "ο ιδιωτικός χώρος κατοικίας". Συχνά αναφερόμαστε στο τσάκρα αυτό και με τις ονομασίες "σεξουαλικό κέντρο" ή 2ο τσάκρα. 

Στις απεικονήσεις του το βλέπουμε να αναπαρίστατε με έναν 6πέταλο λωτό και λέγεται πως έξι είναι και οι σανσκριτικές συλλαβές που αντιστοιχούν μία σε κάθε πέταλο του. Αυτες είναι οι συλλαβές bam, bham, mam, yam, ram, lam. To βασικό ωστόσο μάντρα που χρησιμοποιείται σε γιογκικες ασκήσεις ενεργοποίησης του είναι το μάντρα VAM που προφέρεται σαν WANG.

Στον ινδουισμό συνδέεται με τις θεότητες Βίσνου και Ρακίνι, ενώ σύμβολα ζώα που συνδέονται με αυτό είναι ταψάρια, διάφορα θαλάσσια όντα και οι κροκόδειλοι. Γενικότερα το ίδιο το νερό είναι το στοιχείο που σχετίζεται με το κέντρο τούτο και η καθαρτική και εξαγνιστική δύναμη του ρέοντος ύδατος είναι που φανερώνει σημαντικές όψεις της σεξουαλικής ενέργειας. 

Παράλληλα το σύμβολο της Σελήνης που σχτίζεται με το ιερό κέντρο, φανερώνει τις θυληκές όψεις του κέντρου τούτου. Μέσω του κέντρου τούτου μπορούμε να συνδεθούμε με τις θηλυκές μας ποιότητες αλλά και τη Σοφία του α- και υποσυνείδητου.

Το μέταλλο που σχετίζεται μαζί του είναι ο σίδηρος, ενώ ο πλανήτης Αφροδίτη και το φωνήεν "Ο" επιδρούν πάνω του. Στη φύση βλέπουμε τις δυνάμεις του κέντρου τούτου σε ήρεμε τρεχούμενα νερά και στο απαλό φως της σελήνης. Η δε φάση σελήνης που επιδρά θετικά για την ενεργοποίηση του είναι το γέμισμα του φεγγαριού.

Θέση και σωματικές επιδράσεις
To Ιερό Κέντρο βρίσκεται στο ύψος του Ιερού Οστού, λίγα δάχτυλα κάτω απο τον αφαλό και πάνω απο τα γεννητικά μας όργανα. Μέσω αυτού τροφοδοτούνται με ενέργεια τόσο τα γεννητικά μας όργανα, όσο και άλλα όργανα της κάτω κοιλίας, η μήτρα, τα νεφρά και η ουρήθρα. Η επίδραση του αφορά λοιπόν ολόκληρη την περιοχή της λεκάνης και του ιερού οστού. 

Επίσης η κυκλοφορία του αίματος, το λεμφικό σύστημα, η παραγωγή και ροή σπέρματος και ούρων επίσης σχετίζονται με τη δραστηριότητα του κέντρου τούτου, το οποίο αποτοξινώνει το σώμα μέσω του ουροποιητικού μας συστήματος.

Επιπλέον ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων των ωοθηκών και των όρχεων. 

Κεντρικά Θέματα
Το Ιερό κέντρο αποτελεί το κέντρο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας αλλά και το κέντρο της θυληκής μας ενέργειας. Η σεξουαλική ενέργεια αποτελεί βασική ενέργεια διατήρησης του είδους, της αναπαραγωγής, της γέννησης και της νέας δημιουργίας κάθε είδους. Παράλληλα αποτελεί τη βάση της χαράς για τη ζωή, του αισθησιασμού, της δημιουργικότητας και της σεξουαλικότητας γενικότερα. 

Μέσω τούτου του κέντρου μπορούμε να συνδεθούμε με τη Χαρά της Ζωής.
Όταν η ενέργεια ρέει ανεμπόδιστα μέσα σε αυτό το τσάκρα, είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τη ζωή με όλες μας τις αισθήσεις. Η ύπαρξη της σύνδεσης μας με τη δημιουργική ενέργεια και τη χαρά της ζωής είναι η βάση για κάθε καινούργια δημιουργία, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα φανερό με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή του ίδιου του είδους μας... 

Όταν αυτή η πληθώρα ζωτικής ενέργειας δεν διατεθεί για την αναπαραγωγή μας, τη δημιουργία δηλαδή μιας νέας ζωής και δεν εκτονωθεί μέσω της σεξουαλικότητας, διατίθεται προς τη δημιουργικότητα με άλλες μορφές... όπως για παράδειγμα τις τέχνες...

Όταν είμαστε ορθά συνδεμένοι με το δικό μας ιερό κέντρο, είμαστε σε θέση να αποδεχόμαστε το υλικό μας σώμα και να απολαμβάνουμε την αισθησιακή πλευρά της ζωής, όπως και τη σεξουαλικότητα μας. Τούτο είναι σαφώς απαραίτητο για να μπορέσουμε να συναντήσουμε ερωτικά έναν άλλο άνθρωπο, αλλά και να χτίσουμε μια σχέση πληρότητας.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα ισχυρό Ιερό κέντρο είναι γεμάτοι ζωτικότητα και χαίρονται τη ζωή. Ακτινοβολούν μέσα από τον ενθουσιασμό τους και είναι ελκυστικοί στους άλλους. 

Τόσο η υπο- όσο και η υπερλειτουργία του κέντρου αυτού μπορούν να προκαλέσουν σειρά από δυσκολίες. Αυτές μπορεί να εμφανίζονται με τη μορφή : 

· ζήλιας

· φοβίας

· μειωμένη σεξουαλική διάθεση 

· τάση προς διάφορες μορφές εθισμού

· αισθήματα ενοχής

· επιθετική συμπεριφορά

Σε χρόνιες καταστάσεις δυσλειτουργίας του κέντρου αυτού, και συχνά σε συνδυασμό με δυσλειτουργία του πρώτου κέντρου, εμφανίζονται και φαινόμενα 

· υπερβολικού άγχους

· καταθλίψεις και 

· κρίσεις πανικού.

*(Με άλλα λόγια οι θεραπευτές παρατηρούμε σε κάθε περίπτωση κατάθλιψης την παρουσία μιας εμπλοκής στο Ιερό κέντρο. Και συχνά τραυματικά περιεχόμενα της περιόδου εκείνης της ζωής μας, περίπου 7-14 ετών, εμφανίζονται ως εμπλοκές, αποκρυσταλλώσεις του πίσω καρδιακού κέντρου. 

Με άλλα λόγια η αποσύνδεση της ανθρώπινης φυλής από τη Θηλυκή Ενέργεια ~ και αφορά και τα δύο φύλλα ~ γίνεται εμφανέστατη με τις επιπλοκές στο Ιερό Σεξουαλικό κέντρο και τα θέματα του...)

Όσοι μέσω της εργασία με τα τσάκρα ενεργοποιούν και εναρμονίζουν το ιερό τους κέντρο είναι σε θέση να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή και αναπτύσσουν μια υγιή σχέση με τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό τους. Τούτο αποτελεί σαφώς μια καλή βάση για μια ισορροπημένη ψυχολογία. 

Ιερό Κέντρο και Υγεία 
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το ιερό κέντρο ονομάζεται συχνά και σεξουαλικό κέντρο, λόγω του ότι διαχειρίζεται τα σεξουαλικά όργανα και τους σπερματικούς αδένες. Γενικότερα είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία των οργάνων της περιοχής της λεκάνης, των νεφρών, του ουροποιητικού συστήματος και της μήτρας. 

Οι γοφοί, αλλά και το οσφυϊκό τμήμα της σπονδυλικής στήλης ανήκουν επίσης στο χώρο επιρροής του. Το ίδιο ανήκουν στη δική του διαχείριση όλα τα υγρά του σώματος: κυκλοφορία αίματος, λεμφική κυκλοφορία, ουροποιητικοί οδοί και σπερματικά υγρά. 

Έτσι πολύ συχνά τα συμπτώματα στις περιοχές αυτές φανερώνουν πως το άτομο δεν βρίσκεται πια σε ροή και έχει "αγκυλωθεί" κατά κάποιο τρόπο, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές με τις πέτρες στα νερά. 

Ένα καλά ανεπτυγμένο και ενεργό ιερό κέντρο προστατεύει τους όρχεις και τον προστάτη, στους άντρες, ή τις ωοθήκες και τη μήτρα στις γυναίκες και προλαμβάνει προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση ή διαταραχές της στυτικής λειτουργίας.

Σε ορμονικό επίπεδο σχετίζεται με τις γονάδες τους γαμέτες και την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών. Η στυτική ικανότητα των ανδρών, η ικανότητα αναπαραγωγής, η ικανότητα για οργασμό επηρεάζονται από το κέντρο αυτό. Σύμφωνα με την ανατολική φιλοσοφία οι σεξουαλικές ενέργειες του κέντρου είναι σημαντικές για την υγεία και τη ζωτικότητα ολόκληρου του οργανισμού. 

(Ας σημειωθεί εδώ πως τα διάφορα προβλήματα γονιμότητας που συχνά αντιμετωπίζουν σήμερα τα ζευγάρια αφορούν συχνά διαταραχές αυτού του ενεργειακού μας κέντρου. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν υπάρχει νόημα στην μη αποδοχή της οργανικής ένδειξης πως "δεν είναι κατάλληλος ο χώρος και η περίοδος αυτή της ζωής μας, με όλες της τις συνθήκες για τη δημιουργία νέας ζωής"... και την προσπάθεια απόκτησης διαδόχων με τεχνητά μέσα... 

ΑΝ προηγουμένως δεν κατανοήσουμε την αιτία και δεν αποκαταστήσουμε την ενεργειακή δυσλειτουργία... Τουναντίον συχνά αποκαθίσταται η γονιμότητα, δίχως τεχνητά μέσα... όταν αποκατασταθεί η δυσλειτουργία του κέντρου τούτου. Μα πάνω απ' όλα χρειάζεται αποδοχή και επανασύνδεση με τη θηλυκή ενέργεια εντός μας.)

Επίσης η παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών έχει σημαντική επίδραση στη διάθεση και τα αισθήματα. Έτσι οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις της διάθεσης εμφανίζονται συχνά όταν υπάρχει δυσλειτουργία του κέντρου τούτου. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως και το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξαρτάται από την καλή λειτουργία του 2ου τσάκρα.

Πιθανές ενοχλήσεις όταν είναι μπλοκαρισμένο: 
· Προβλήματα κατά την έμμηνο ρύση

· Ασθένειες της μήτρας και του τραχήλου

· Φλεγμονές των ωοθηκών και των σαλπιγγών

· Κύστεις

· Ασθένειες του προστάτη

· Ανικανότητα στύσης ή διαταραχές αυτής

· Ασθένειες των όρχεων

· Μυκητιάσεις στην περιοχή των γενετικών οργάνων

· Ασθένειες των γεννητικών οργάνων

· Ασθένειες των νεφρών, πέτρες στα νεφρά 

· Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, Αδυναμία της ουροδόχου (ακράτεια), μολύνσεις του ουροποιητικού

· Πόνοι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

· Πόνοι στους γοφούς

· Δερματικές παθήσεις εξαιτίας μειωμένης αποτοξίνωσης 

Εναλλακτικές Μέθοδοι Εναρμόνισης του Ιερού Κέντρου
Αν επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε με απαλό τρόπο το 2ο κέντρο σας και να το δυναμώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω μέσα ή συνδυασμό αυτών.

Κρύσταλλοι : ιάκυνθος, αβεντουρίνης, κοράλια, καρνεόλης

Αρωματικά Έλαια : σανδαλόξυλο, μύρρο, πικρό πορτοκάλι, πιπέρι, βανίλια

Ανθοϊάματα Bach : Oak, Olive, Pine

Μπαχαρικά : βανίλια, πιπέρι

Βότανα : τσουκνίδα, μαϊντανός, μυριόφυλλου
Χρώμα : πορτοκαλί

Σε επόμενη ανάρτηση και μετά την ολοκλήρωση των βασικών θεμάτων όλων των ενεργειακών κέντρων, θα ακολουθήσει και ειδικότερο πρόγραμμα με ασκήσεις για κάθε κέντρο, όπως και ειδική σειρά επί της σημασίας του να χαρακτηρίζει κάποιον ένα συγκεκριμένο τσάκρα. (που δεν είναι απαραίτητο να είναι το δυνατότερο του...)

Καλή μας συνέχεια~
αγάπη, χαρά και αρμονία στη ζωή σας!





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου