Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Το πέταγμα της ψυχής....!!!!!!

Έχετε δει ποτέ στον ύπνο σας ότι πετάτε ή αιωρείστε; Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα πτήσης. Συνήθως τα παιδιά βλέπουν συχνότερα στον ύπνο τους ότι αφήνονται στην μαγεία του πετάγματος, ενώ η ενηλικίωση συνήθως έχει πιο σπάνια να χαρίσει αυτό το παράξενο δώρο. 

Αν έχετε ποτέ δει τέτοιο όνειρο, θα θυμάστε ασφαλώς ότι το ξύπνημα αφήνει μια στυφή γεύση, αφού ο άνθρωπος θέλει τόσο μα τόσο πολύ να πετάει. Τι σημαίνει όμως αυτή η παράδοξη αίσθηση, υπάρχει κάποιο μήνυμα στα όνειρα του πετάγματος;

Ανιμιστικά ταξίδια
Για την σαμανική παράδοση το πέταγμα είναι προνόμια του σοφού σαμάνου ή του μάγου της φυλής. Μέσα από την πτήση ο ιερουργός σηκώνεται στον χώρο των πνευμάτων, αφήνει το βλέμμα του να πλανηθεί σε μακρινούς τόπους και να λάβει ασφαλείς πληροφορίες για την ύπαρξη νερού ή κυνηγιού. Το απλό μέλος της φυλής δεν επιτρέπεται να πετάει στον ύπνο του, αν το κάνει αμέσως κατατάσσει τον εαυτό του στους υποψήφιους σαμάνους.

Προαιώνια ανάγκη
Το ότι έχουμε τόσους πολλούς παγκόσμιους μύθους για ιπτάμενους και φτερωτούς ανθρώπους – πρόχειρα ας θυμηθούμε τον Ίκαρο – και το ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζει η τεχνολογία να παρέχει τα εργαλεία της για αυτόνομη πτήση - από το παραπέντε μέχρι τις στολές αιώρησης και τα ατομικά τζετ – σημαίνει ότι η πτήση είναι μια βαθιά επιθυμία της ανθρώπινης ύπαρξης. Και είναι λογικό. Η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το πέταγμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα σε αυτήν την ζωή!

Πώς γίνεται να ξέρει ο άνθρωπος την αίσθηση της πτήσης;
Αυτό είναι ένα φαινομενικό παράδοξο, που όμως έχει εξήγηση. Η αίσθηση της ατομικής πτήσης, όχι με αεροπλάνο, κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένη στον ανθρώπινο νου, λείπει η πραγματική εμπειρία. Και όμως, όσοι ονειρεύονται ότι πετούν ορκίζονται ότι είναι πολύ ρεαλιστική η αίσθηση. 

Η εξήγηση είναι απλή. Περισσότερα και πιο ρεαλιστικά όνειρα πτήσης έχουν όσοι γνωρίζουν κολύμβηση. Η απώλεια βάρους στο νερό μοιάζει πολύ με πτήση!

Προσοχή, κρυμμένες φιλοδοξίες
Ο Γιουνγκ ήταν αυτός που παρατήρησε πρώτος ότι συχνότερα ονειρεύονταν το πέταγμα άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν καταπνίξει τις φιλοδοξίες τους ή αισθάνονταν ότι οι άλλοι γύρω τους δεν αναγνώριζαν την αξία τους. Φαίνεται ότι σε ψυχαναλυτικό επίπεδο η πτήση είναι ένας μηχανισμός απελευθέρωσης καταπιεσμένων φιλοδοξιών. 

Το επικίνδυνο είναι ότι, σύμφωνα με την στατιστική του Γιουνγκ σε πολλούς ασθενείς του, η συχνή θέαση τέτοιων πανέμορφων ονείρων συμβάδιζε με μια τάση για ατυχήματα στην πραγματική ζωή . Οπότε, αν ονειρεύεστε συχνά ότι πετάτε, απολαύστε το, αλλά προσέξτε τα βήματά σας!




2 σχόλια:

  1. καλημερα!!!..συχνα βλεπω τετοια ονειρα.....τοσο μα τοσο ζωντανα.....και ακολουθει μεγαλη δυσαρεσκεια...σαν ανοιγω υα ματια και καταλαβαινω οτι ηταν ονειρο!!!!....εξαιρετο σαιτ,μπραβο...καλη δημιουργικη συνεχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια....να είσαι πάντα υγιής και ευλογημένος σου εύχομαι γεμάτος αγάπη και φως....!!!!

      Διαγραφή