Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

7 δρόμοι για να φωτίσετε τη ζωή σας....!!!!!!!!

Θα ανιχνεύσουμε κάποια στοιχεία που αναδεικνύουν τη προσωπική μας γεωγραφία, προσθέτοντας βαθιά φαράγγια και ψηλές βουνοκορφές στην πεζή καθημερινότητα. Ποια είναι τα πράγματα, τα συναισθήματα, οι συνθήκες, τα ερεθίσματα που δίνουν χρώμα στη ζωή μας; Πού βρίσκεται η πηγή αυτής της «πνοής» μέσα μας που μας «εμπνέει»; 

Είναι αυτή η πνοή που τελικά μας διαφοροποιεί από τα καταναλωτικά προβλέψιμα ανθρωποειδή, στα οποία προσπαθεί επιμελώς το Σύστημα να μας μετατρέψει; Μήπως η Έμπνευση είναι η μόνη μας αντίσταση στην επερχόμενη μαζική πολτοποίηση των συνειδήσεων; 

Τελευταία είχα την τύχη να γνωρίσω έναν πολύ ιδιαίτερο και εμπνευσμένο άνθρωπο. Είχε πριν μερικούς μήνες βγει από μακρόχρονη πνευματική απομόνωση, με ελάχιστη επαφή με τους άλλους και τα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα. Δεν έχει σημασία πώς και γιατί. Γεγονός είναι ότι αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να σφυρηλατήσει ελεύθερα τη συνείδησή του έξω από κοινωνικές νόρμες και να αναπτύξει βαθιά διαύγεια και σοφία. 

Όταν τον ρώτησα πώς βλέπει τους ανθρώπους μετά από δεκαπέντε χρόνια «απουσίας», απάντησε: «Βλέπω τα μάτια τους σβησμένα, σαν να λείπει η εσωτερική τους φλόγα…». Συνειδητοποίησα ότι αυτό το «σβήσιμο» που εμείς μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε, γιατί το υφιστάμεθα σταδιακά και ύπουλα, μέσα από το τρίπτυχο κατανάλωση-τεχνολογία-αυτοματισμός είναι ακριβώς το σβήσιμο της έμπνευσης στη καθημερινή μας ζωή. 

Είναι η αίσθηση όταν ξυπνάς το πρωί κι όλα σου φαίνονται βαρετά και γκρίζα. Που ξέχασες πότε γέλασες τελευταία φορά με τη καρδιά σου. Που σπάνια πια βρίσκονται πράγματα που σε εκπλήττουν. 

Είναι που έχασες μια για πάντα τον «εφηβικό ενθουσιασμό», που είχες κάποτε υποσχεθεί στον εαυτό σου και στην κοινωνία ότι θα τον κρατήσεις ζωντανό για το καλό των άλλων. Η πίκρα, η απογοήτευση, η πλήξη, το «μια από τα ίδια», που συναντούμε στον καθένα μας. Ξεχάσαμε να ξανα-ανακαλύπτουμε τον κόσμο την κάθε στιγμή! 

Ο αληθινός κόσμος μας διαφεύγει, γιατί ζούμε παρασιτικά και λάθρα, επαναλαμβάνοντας εσαεί προκατασκευασμένα μοντέλα σκέψης και συμπεριφοράς – τα οποία παρεμπιπτόντως, είναι συνήθως αρνητικά… 

Ξεδιπλώνουμε συνεχώς το πιο μικρό και μίζερο κομμάτι του εαυτού μας, αναμασώντας τον πόνο, τα παράπονα, τις απογοητεύσεις που μας κρατούν δέσμιους σε μια υποβαθμισμένη εικόνα, καρικατούρα του εαυτού μας, της αληθινής ζωής, που παραμένει λαμπερή και εμπνευσμένη, μακριά μας… ή κάπου θαμμένη βαθιά μέσα μας.

Αναπαράγουμε προκάτ συνταγές ευτυχίας και επιτυχίας, χωρίς να αναρωτιόμαστε: τι είναι αυτό που διψά πραγματικά η ψυχή μας; Μπορεί το επώνυμο ρούχο, το ακριβό αυτοκίνητο να μας το δώσει; Τι είναι αυτό που όλοι ψάχνουμε όλοι, αν όχι η ολόκληρη, η αψεγάδιαστη, η τέλεια ευτυχία; 

Με μια προσεκτική, τίμια έρευνα μέσα μας, θα βρούμε ότι υπάρχουν εκείνες οι στιγμές, έστω οι φευγαλέες αναμνήσεις των στιγμών που έχουμε όλοι ανεξαιρέτως νοιώσει να μετέχουμε στο θαύμα της ζωής… 

Στιγμές πολλές φορές ανεξήγητες, όταν νοιώθουμε την ομορφιά γύρω να μας πνίγει, την ομορφιά που κρύβεται στα πιο ασήμαντα μικρά πράγματα, όταν ξαφνικά πλημμυρίζουμε από αγάπη γι’ αυτόν τον τυχαίο άγνωστο που βρίσκεται μπροστά μας, όταν όλο το ψεύτικο οικοδόμημα του κοινωνικού εαυτού μας γκρεμίζεται μονομιάς και μένει η γυμνότητα, η τραγικότητα, η έσχατη ομορφιά μας… 

Στην πραγματικότητα δεν χάσαμε αυτή τη βαθιά ομορφιά ούτε στιγμή, παρόλη τη μικρότητα, την εγωιστική συμπεριφορά. Δεν χάσαμε ποτέ τη βαθιά ανθρωπιά, το μεγαλείο, την τραγικότητά μας. 

Η αληθινή μας φύση παραμένει πάντα υπέροχη και χωράει στην αγκαλιά της όλο τον κόσμο… Όλη η γνώση, η σοφία, η αγάπη, η συμπόνια, όλα τα ταλέντα, όλες οι ικανότητες, όλη η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι μέσα μας, περιμένουν και επιμένουν. 

Είναι μια τεράστια αποθήκη του «συλλογικού υποσυνείδητου», στην οποία έχουμε άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Και δεν είναι «μεγάλα λόγια». Πάρτε το απόφαση! Είμαστε οι δημιουργικοί καλλιτέχνες του έργου που ονομάζουμε «ζωή μας». Είμαστε, είτε το θέλουμε, είτε όχι, όλοι εμπνευσμένοι… κατά βάθος! 

Υπάρχουν κάποιες πύλες εισόδου σε αυτή την αποθήκη έμπνευσης. Κι επειδή δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί όσο θέλουμε να νομίζουμε, πρόκειται για πύλες κοινές για τους περισσότερους, χωρίς να είναι αποκλειστικές ή περιοριστικές, μιας κι ο καθένας μας δίνει το δικό του τόνο παραλλαγής στο ανθρώπινο τοπίο. 

Πρώτη Πύλη: η Φύση 
Είναι μια από τις πιο δυνατές πηγές – ίσως η πιο δυνατή – από τις οποίες πηγάζουν εκείνα τα θετικά συναισθήματα που μας πείθουν ότι αυτή τη ζωή αξίζει να την ζούμε. Σε πρωταρχικό επίπεδο αυτό θεωρείται αυταπόδεικτο: ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια, τα δάση, τα βουνά, τα νερά έφερναν τους προβιομηχανικούς ανθρώπους κοντά στο εξαίσιο. 

Γι αυτούς, για πάνω από 300.000 χρόνια ιστορίας, η Φύση αντιπροσώπευε , σύμφωνα με τον μεγάλο θρησκειολόγο Mircea Eliade, την «αληθινή ύπαρξη», που ήταν θαυματουργή, αναγεννόμενη και πέρα από διανοητική κατανόηση. Η αντίληψη της θεϊκής σχεδίασης της Φύσης έκανε τους ανθρώπους να βρίσκουν στη φύση τον «Θεό». 

Το 1897, στην αυτοβιογραφία του, ο συγγραφέας J. Trevor (My Quest of God), περιγράφει πώς ένα πρωί μετά από περίοδο βαριάς κατάθλιψης, περπατώντας στους λόφους της βόρειας Αγγλίας, την ώρα της ανατολής του ήλιου, άρχισε να νοιώθει ότι: «βρίσκεται στον παράδεισο – μια εσωτερική κατάσταση ειρήνης και χαράς και σιγουριάς, απερίγραπτα έντονη, συνοδευόμενη από μια αίσθηση ότι λούζεται σε ένα ζεστό και λαμπερό φως… μια αίσθηση ότι έχει περάσει πέρα από το σώμα του… την παρουσία του Θεού». 

Τη δεκαετία του 1980, ο Ιάπωνας μύστης της φυσικής καλλιέργειας Masanobu Fukuoka, γράφοντας το βιβλίο που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στη σχέση του ανθρώπου με τη γεωργία (την εποχή της πνευματικής γεωργίας), περιγράφει τη στιγμή της αιφνίδιας φώτισής του (σατόρι) με τα παρακάτω λόγια : 

«Μετά από μια νύχτα περιπλάνησης ακούμπησα εξαντλημένος στη ρίζα ενός δέντρου… Καθώς πλησίαζε η αυγή, η διαπεραστική κραυγή ενός νυχτερινού ερωδιού με ξύπνησε απότομα. Στη στιγμή έγινα διαφορετικός άνθρωπος. Ο Θεός με είχε κτυπήσει σαν κεραυνός εν αιθρία… μου φανερώθηκε ολοζώντανα η αληθινή φύση αυτού του κόσμου. Ισχυρή συγκίνηση με είχε κυριεύσει, ώστε έτρεμα στο σώμα και στη ψυχή. 

Φώναξα από χαρά, με λόγια που θα πρέπει να ήταν ακατάληπτα… Η λάμψη της πρωινής δροσιάς στη χλόη, το πράσινο των δέντρων τα οποία ήταν λουσμένα στο πρωινό φως και τρεμούλιαζαν από χαρά…». 

Από τότε και μέχρι σήμερα στα προχωρημένα ενενήντα του, συνεχίζει με ακούραστη επιμονή να γυρίζει σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας και σπέρνοντας τους περίφημους σπόρους του για την απο-ερημοποίηση του πλανήτη. 

Ο συγγραφέας Πάολο Κοέλο, υποστηρίζει ότι είτε πρόκειται για τη λογοτεχνία, είτε για τη μηχανική, είτε για την τεχνολογία της πληροφορικής, είτε για τον ίδιο τον έρωτα, «η δημιουργική διαδικασία ακολουθεί ένα και μοναδικό μοντέλο: τον κύκλο της Φύσης». 

Εμείς όμως, οι κοινοί άνθρωποι, πώς μπορούμε να επανασυνδεθούμε με τη Φύση, δημιουργώντας μια αληθινή σχέση μαζί της, πέρα από πικνίκ στα λιβάδια και μπάνια στις παραλίες; 

Από προσωπική εμπειρία, θα έλεγα ότι κάποιες καθημερινές στιγμές μοναξιάς μέσα στη Φύση είναι απαραίτητες για την ψυχική και συναισθηματική μας ισορροπία. 

Κάποιοι τις συνδυάζουν με το αγαπημένο τους σπορ ή με τη βόλτα του σκύλου. Όπως και να έχει, βρείτε δέκα-είκοσι λεπτά καθημερινά και περπατήστε στο δάσος, στη παραλία, ή έστω στο γειτονικό πάρκο, χωρίς να «κάνετε» τίποτα.

Κλείστε το κινητό, ανοίξτε τα αυτιά και τη καρδιά σας: ακούστε τα πουλιά, τον ήχο των φύλλων στα δέντρα, τον ήχο του νερού, μυρίστε το χώμα, παρατηρήστε τα σύννεφα να αλλάζουν και καθίστε έτσι για λίγο, αφήνοντας τον εαυτό σας να εναρμονιστεί με το φυσικό περιβάλλον, που τόσο το έχει στερηθεί. 

Δεν χρειάζεται να πάμε κάπου μακριά. Αν δεν υπάρχει χρόνος, αρκεί απλά να αφουγκραστείτε το αγαπημένο σας φυτό στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι σας, να το ποτίσετε ακούγοντας το χώμα να «πίνει» το νερό, να του ψιθυρίσετε τα παράπονά σας, να του εμπιστευτείτε τα μυστικά μέσα από τη καρδιά σας, να χαϊδέψετε τα κλαδιά και τα φύλλα του. Ή να σταθείτε για λίγο με το κεφάλι ψηλά να κοιτάξετε το πέταγμα των πουλιών. 

Η εσωτερική επανασύνδεση και η εναρμόνιση είναι θέμα δευτερολέπτων. Οι αποδράσεις αυτές πρέπει να είναι καθημερινές, όχι για να φορτώσουμε ακόμη περισσότερο ένα βαρύ πρόγραμμα, αλλά για να πλουτίσουμε τη ζωή μας με αυτά τα πολύ απλά, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα που δίνουν την αίσθηση της φρεσκάδας και της έμπνευσης. 

Δεύτερη Πύλη: η Απλότητα 
Η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Φροντίζει γι’ αυτό το πολιτικοοικονομικό σύστημα, τα ΜΜΕ, φροντίζουμε κι εμείς να δημιουργούμε όλο και περισσότερες καταναλωτικές «ανάγκες» που φέρνουν όλο και μεγαλύτερο αίσθημα ανικανοποίητου. 

Έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα: δεν χρειαζόμαστε τίποτα από όλα αυτά. Η αληθινή έμπνευση και η ικανοποίηση δεν έρχεται ποτέ μέσα από την υιοθέτηση καταναλωτικών προτύπων και μοντέλων συμπεριφοράς. Το μόνο που κάνουν όλα αυτά, είναι να μας αποξενώνουν από τον αληθινό μας εαυτό, να ξεχνάμε τις αληθινές μας ανάγκες. 

Ξαναγυρίστε στην απλότητα και ανακαλύψετε τον τεράστιο πλούτο της φλόγας του κεριού, της ησυχίας, τον ήχο του φαγητού που βράζει, την αγκαλιά, το σκοτάδι… 

Δοκιμάστε ένα μόνο βράδυ να μην ανάψετε τα φώτα, ούτε την τηλεόραση και να αφήσετε τη νύχτα να μπει απαλά μέσα στο σπίτι – δοκιμάστε να μένετε περισσότερη ώρα σιωπηλοί… Να ξυπνήσετε το πρωί νωρίς, να ανοίξετε την μπαλκονόπορτα για να ακούσετε το πρώτο τιτίβισμα των πουλιών… 

Δοκιμάστε να βγείτε έξω χωρίς make-up και ψηλά τακούνια. Να μιλήσετε στους άλλους για τα πραγματικά συναισθήματά σας. Να είστε απλά ο εαυτός σας χωρίς επιτήδευση. Η απλότητα μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας, πιο κοντά στους άλλους και πιο κοντά στη πηγή της έμπνευσής μας. Τόσο απλά! 

Τρίτη Πύλη: η Στιγμή 
Η παρούσα στιγμή είναι μια προνομιακή πύλη της έμπνευσης. Αν ο νους είναι συνέχεια παγιδευμένος ανάμεσα στην αναπόληση και το αναμάσημα του παρελθόντος και τον σχεδιασμό, την ονειροπόληση και το άγχος του μέλλοντος, δεν υπάρχει χώρος για την παρούσα στιγμή. 

Ζούμε μετέωροι ανάμεσα στην ιστορία και τη φαντασία, χωρίς ανοιχτό διάστημα στο παρόν. Δεν είμαστε ποτέ εδώ. Ξεχνάμε το μεγάλο Τώρα, όπου γίνονται όλα τα θαύματα, της έμπνευσης, της κατανόησης, της επινόησης, της σύνθεσης, της ανακάλυψης και το μεγαλύτερο απ’ όλα: το θαύμα της αγάπης… 

Δεν υπάρχει ανθρώπινη δημιουργία που να μην αγκυροβόλησε σε ένα δυναμικό Τώρα. Όλοι οι επιστήμονες, οι συγγραφείς, οι μουσικοί, οι ζωγράφοι, οι τεχνίτες, οι εραστές το επιβεβαιώνουν: η δημιουργία συμβαίνει όταν χάνουμε την αίσθηση του γραμμικού χρόνου, όταν μπαίνουμε στο απέραντο διάστημα του Τώρα, της παρούσας στιγμής, όταν κάνουμε την κάθετη βουτιά στην ύπαρξή μας και ανασύρουμε το πολύτιμο πετράδι της έμπνευσης… 

Πώς να εξασκηθούμε να ζούμε στο Τώρα; Υπάρχουν άπειρες μέθοδοι και πνευματικά μονοπάτια, αλλά ο δρόμος είναι ένας : η επίγνωση, η προσοχή, η συνειδητότητα. 

Αναρωτιέστε αν έχετε επίγνωση; Απλά, κάντε το εξής τεστ στον εαυτό σας: Θυμηθείτε να ρωτάτε κάθε τρεις και λίγο τον εαυτό σας πού βρίσκεται, πού τριγυρνάει ο νους σας, ό, τι κι αν κάνετε. 

Στο 99,9% των περιπτώσεων θα δείτε ότι ο νους σας θα παγιδευμένος ανάμεσα στα αγχώδη αόριστα σχέδια για το μέλλον και στο άχρηστο επαναλαμβανόμενο βίντεο του παρελθόντος, κατασκευάζοντας συνέχεια ανούσια σενάρια, απασχολούμενος είτε με ενοχές, είτε με φόβους. Αυτό απλά σημαίνει ότι δεν έχουμε επίγνωση, δεν ζούμε στο παρόν, στην παρούσα στιγμή. 

Με αγάπη και υπομονή, φέρτε πίσω τον νου σας εδώ και τώρα. Ξανά και ξανά. 

Τέταρτη Πύλη: η Αγάπη 
Η αγάπη είναι η αληθινή φύση μας. Είναι η βασική ποιότητα που έχουμε, όταν απομακρύνουμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις προσκολλήσεις και τις εγωιστικές μας τάσεις. Το φως πίσω από όλα τα συναισθήματα. 

Η μια και μοναδική ενέργεια που κινεί τον κόσμο, τους πλανήτες, το κάθε τι. Είναι μια κατάσταση χωρίς σημείο αναφοράς, χωρίς προσκόλληση, χωρίς προτίμηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Η αγάπη είναι ευδαιμονία, ισοψυχία, αταραξία, μια γεύση. Δεν σ’ αγαπώ γιατί με συμφέρει, γιατί με βολεύει. Σ’ αγαπώ γιατί υπάρχεις, γιατί υπάρχω. Η υπερ-προσωπική αγάπη είναι η μεγαλύτερη έμπνευση που μπορεί να υπάρξει. 

Συνήθως η αγάπη που βιώνουμε είναι μικρή μόνο σπίθα, αναλαμπή της αληθινής αγάπης. Ωστόσο, μπορούμε να την επεκτείνουμε, να εξασκηθούμε σε αυτό. Ένα καλό πεδίο είναι, για τους γονείς, η αγάπη για τα παιδιά τους και για τους εραστές, η αγάπη για τον σύντροφό τους. 

Νιώστε την προσωπική αυτή αγάπη να σας γεμίζει ολόκληρους. Μετά, φέρτε στον νου σας έναν άνθρωπο που σας είναι «αδιάφορος». Αφήστε την ίδια ζεστή ενέργεια να τον τυλίξει. Και άλλον, και άλλον. 

Αρχίστε να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να νοιώθει αγάπη για όλους τους ανθρώπους που γνωρίζετε, που δεν γνωρίζετε, που «συμπαθείτε», που «αντιπαθείτε», χωρίς εξαίρεση… Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά με το χρόνο, θα δείτε τη καρδιά σας να μαλακώνει και να ανοίγει απέναντι στον κάθε «άγνωστο» και συνάμα τόσο οικείο συνάνθρωπο… 

Δεν υπάρχει πιο μεγαλειώδες συναίσθημα! Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλά, βάλτε λίγη υπερ-προσωπική αγάπη στην συνταγή και θα μεγαλουργήσετε! Ο κανόνας ισχύει για όλα: από το φαγητό μέχρι τη συγγραφή ενός βιβλίου. 

Θυμάμαι όποτε έβγαινα να μιλήσω σε ακροατήριο και είχα το σχετικό τρακ, η μόνη λύση ήταν να θυμηθώ πόση αγάπη ένοιωθα γι’ αυτό το γνωστικό αντικείμενο, γι’ αυτή την επιστήμη, για την ιστορία, για τους ανθρώπους… Αυτό και μόνο «έλυνε» τη γλώσσα και μου έδινε έμπνευση. 

Πέμπτη Πύλη: η Ελευθερία 
Ο κοινωνικός προγραμματισμός αποτελεί βασικό περιοριστικό όρο της ελευθερίας. Μας δεσμεύει σε ένα γενικά «αποδεκτό» μίζερο, δραματικά προβλέψιμο πλαίσιο επιλογών, αξιολογήσεων και προτεραιοτήτων. 

Η αποδέσμευση από τις κοινωνικά προδιαγεγραμμένες αξίες και απαξίες, ανοίγει μπροστά μας την απεραντοσύνη της ελεύθερης βούλησης. Η ελευθερία είναι ένα sine qua non συστατικό της έμπνευσης. 

Μόνο σε κατάσταση ελευθερίας αναδύονται οι εσωτερικές ανάγκες, οι δημιουργικές εκφράσεις και οι πρωτότυπες εκφάνσεις του βαθύτερου είναι. Αυτού του είδους η προσωπική ελευθερία κατακτάται βήμα-βήμα : πρώτα αναγνωρίζουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας εμπνέει. Κατόπιν αντλούμε το θάρρος να το δημιουργήσουμε. 

Δεν είναι πάντα κάτι εύκολο, γιατί, ακολουθώντας την έμπνευσή μας συχνά αντιμετωπίζουμε την δυσπιστία και την ενδεχόμενη εχθρότητα των άλλων – οικείων, συναδέλφων κλπ. Το να πηγαίνεις κόντρα στο κατεστημένο πνεύμα των ανθρώπων, ακολουθώντας την εσωτερική σου φωνή, δεν είναι κάτι που εύκολα εγκρίνουν ή σέβονται οι διάφοροι μικροί και μεγάλοι κοινωνικοί μηχανισμοί ελέγχου: η οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον, η γειτονιά… 

Σε αυτή τη περίπτωση, εξηγούμε με αυτοπεποίθηση και υπομονή ότι πρόκειται για δική μας ελεύθερη επιλογή να ακολουθήσουμε αυτό που μας «γεμίζει». 

Συνήθως, η αντίδραση των άλλων είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη δική μας σιγουριά: όσο περισσότερο ανασφαλείς και αβέβαιοι νοιώθουμε σε σχέση με αυτό που θέλουμε, τόσο λιγότερη αποδοχή συναντούμε. Όταν εμείς τα έχουμε «βρει με τον εαυτό μας», συνήθως και οι άλλοι το παίρνουν απόφαση και μας αφήνουν στην ησυχία μας… 

Έκτη Πύλη: η Ικανοποίηση 
Η έμπνευση ανθίζει πάντα μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης. Η ικανοποίηση δεν είναι κάτι δεδομένο – είναι κάτι που καλλιεργείται, όπως και το αντίθετό της, που είναι η βάση του καταναλωτισμού: το ανικανοποίητο, η διαρκής δίψα για όλο και περισσότερα αγαθά, ανθρώπους, σχέσεις, σπίτια, ρούχα, αυτοκίνητα, κανάλια, ταξίδια, χρήματα… 

Μπορούμε να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της ικανοποίησης αρχίζοντας απλά να αποδεχόμαστε αυτό που υπάρχει στη ζωή μας. Αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Σταματάμε να γκρινιάζουμε συνεχώς περιφέροντας τη μιζέρια μας στις παρέες, στα μπαράκια και στα πάρτι. 

Σταματάμε να αντλούμε αυτή την ύποπτη ηδονή από το ρόλο του θύματος και του «καημένου» και παίρνουμε την ευθύνη για τη ζωή μας. Από τη στιγμή που παίρνουμε την ευθύνη, είμαστε ακέραιοι και αξιοπρεπείς. Δεν έχει σημασία η ηλικία. Έχω δει πολλά κακομαθημένα παιδιά ογδόντα χρονών και πολλά αξιοπρεπή και ακέραια δέκα χρονών… 

Μια μικρή συνταγή ικανοποίησης σας διαβάζω και από το «ψαγμένο» αμερικάνικο περιοδικό Balanced Living : 

Αυτό που έχω, μου αρκεί 

Αυτό που είμαι μου αρκεί. 

Αυτό που κάνω, μου αρκεί. 

Αυτό που έχω πετύχει, είναι αρκετό. 

Αν ανήκετε στη πολυπληθή ομάδα των γκρινιάρηδων ανικανοποίητων, δοκιμάστε να το επαναλαμβάνετε αυτό συχνά στον εαυτό σας και δείτε πώς λειτουργεί. Αφήστε την έμπνευση να ανθίσει μέσα στην αισιοδοξία και στην ικανοποίηση. Έχετε την επιλογή. 

Έβδομη Πύλη: Ο Διαλογισμός 
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα τεράστια αποθέματα δύναμης και έμπνευσης που μπορούν να αντλήσουν μέσω απλών διαλογιστικών τεχνικών. Τεχνικές διαλογισμού διδάσκονται παντού, σε όλες τις μεγάλες εταιρίες, για την αύξηση της παραγωγικότητας και την προώθηση αρμονικών εργασιακών σχέσεων. 

Οι μεγάλοι δημιουργοί αντλούν έμπνευση μέσα από στιγμές διαλογισμού – ιδιαίτερες και διαφορετικές για τον καθένα. Όλο και περισσότεροι ψάχνουν για αυτή τη βαθύτερη έμπνευση, συνειδητοποιώντας ότι η ζωή είναι κάτι παραπάνω από «δουλειά, λεφτά και πράγματα». 

Με τον διαλογισμό αρχίζει να φεύγει ένα «βάρος» από πάνω μας, αυτό της διαρκούς ανησυχίας, του συναισθηματικού πόνου, της κούρασης, της απογοήτευσης και γινόμαστε πιο ανάλαφροι. Ξαναβρίσκουμε τη πηγή της παιδικής χαράς μέσα μας, ξανα- ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. 

Όχι στη Νοητική Τεμπελιά 
Τελειώνοντας, σκέφτομαι ότι το αντίθετο της έμπνευσης είναι η κατάσταση της «νοητικής τεμπελιάς», κατάσταση που προωθεί ιδιαίτερα η τηλεόραση, το εκπαιδευτικό και το πολιτικό σύστημα, καθώς και οι οργανωμένες εκκλησίες στους οπαδούς τους: «μην κουράζεσαι να σκέφτεσαι τέκνο μου, θα το κάνω εγώ για σένα, ξέρω τι χρειάζεσαι…». 

Το αντίδοτο είναι στο χέρι μας: να μένουμε «ζωντανοί στο κύτταρο», να έχουμε επίγνωση και προσοχή, όλες τις αισθήσεις σε χαλαρή εγρήγορση, χωρίς άγχος, να κοιτάμε και να εξετάζουμε πραγματικά μέσα και γύρω μας. 

Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τον κόσμο. 

Η Δρ. ΑΡΙΑΔΝΗ ΓΕΡΟΥΚΗ (ariadni_g@hotmail.com) είναι ιστορικός και ανθρωπολόγος του δικαίου, σύμβουλος-καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και παράλληλα διδάσκει Γιόγκα και Διαλογισμό.




140 πρακτικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα....!!!!!!!!!

(κείμενο και συλλογή πρακτικών λύσεων στο σπίτι από Δρ. B. Zάνου). Στην παράδοσή μας βρίσκουμε από πολύ παλιά πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ανακύπτουν κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τη φροντίδα του σπιτιού ή και από τυχαία περιστατικά. 

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες και απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε εύκολα, γρήγορα και οικολογικά καθημερινά προβλήματα στο σπίτι. 

Για παράδειγμα, πως αντιμετωπίζουμε μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Πως καθαρίζουμε ορισμένους λεκέδες. Πως αστράφτουν τζάμια και καθρέπτες. Φροντίδες καθαριότητας, απολύμανσης και υγιεινής. 

Και για όλα αυτά οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο σπίτι: σόδα φαγητού, αμμωνία, νέφτι, ταλκ, γυαλόχαρτο, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας, λάδι λεβάντας, γαρυφαλλόλαδο, φύλλα δάφνης, φύλλα μέντας, λεβάντα, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, χαμομήλι, ευκάλυπτο, τίλιο, μολόχα, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, καρύδια, πίτουρο, φίτρο σταριού, μαγιά μπύρας σε σκόνη, γύρη, δαμάσκηνα, αμύγδαλα. 

Το καθένα από αυτά θα μας βοηθήσει να λύσουμε καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν στο σπίτι από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και τη φροντίδα του σπιτιού.

Αιμοστατικό: Αν κοπήκατε σταματήστε το αίμα και με σόδα φαγητού.

Ακόνισμα: Τα ψαλίδια και τα μαχαίρια ακονίζονται με σμυριδόπανο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείσετε γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι και να τα λυμάρετε στριφογυρίζοντας τα στο στόμιο τους. Για να ακονίσετε τα μαχαίρια από το μπλέντερ σας, βάλτε 5-6 παγάκια και λειτουργήστε το για 1 λεπτό.

΄Αλατα: Τα άλατα του νερού στα ποτήρια, βάζα κ.λ.π εξαφανίζονται αν τα γεμίσετε με κόκα-κόλα για 24 ώρες ή αν τα ξεπλύνετε με διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού ή διάλυμα νερό και ξύδι. 

Γεμίσετε και βράσετε νερό και ξύδι (ή χυμό λεμονιού) σε ίση ποσότητα και τα αφήσετε με το διάλυμα αυτό όλο το βράδυ. (Μην ξεχάσετε: την άλλη μέρα, στον βραστήρα, το πρώτο βραστό νερό πετάξτε το). Τα άλατα στη ντουζιέρα απομακρύνονται σε διάλυμα σόδας ή και με διάλυμα ξυδιού.

Αλάτι στο φαγητό: Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στην σούπα, στο μαγειρεμένο κιμά κ.λ.π. ρίξτε στην κατσαρόλα μια ωμή ξεφλουδισμένη και χαραγμένη σε διάφορα σημεία πατάτα. Η πατάτα απορροφάει το αλάτι. Επίσης αντί για πατάτα μπορείτε να βάλετε 1/4 ψωμί μπαγιάτικο.

Ανοξείδωτα σκεύη: Τα φαγητά ή οι σαλάτες που περιέχουν ξύδι ή τα φαγητά που έχουν ντομάτα δεν θα πρέπει να φυλάγονται μέσα σε αλουμινένια σκεύη, διότι το ξύδι και η ντομάτα περιέχουν οξύ και η χημική αντίδραση που δημιουργείται μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας.

Ανθότυρο και μυζήθρα: Τα τυριά αυτά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε γυάλινο τάπερ με αλατόνερο.

Αποσμητικό: Για αποσμητικό χώρου χρησιμοποιείστε την σόδα φαγητού.

Αποχέτευση: Για να εξαφανιστούν οι δυσάρεστες μυρωδιές της αποχέτευσης στο νεροχύτη σας ρίξτε στο σιφόνι κατακάθι ελληνικού καφέ και αφήστε το να δράσει για λίγη ώρα.

Ασημένια αντικείμενα: Τα ασημένια είδη που δεν χρησιμοποιούνται συχνά δεν θα μαυρίσουν αν τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Τα ασημικά που έχετε σε βιτρίνα θα αργήσουν να μαυρίσουν αν τοποθετείσετε στο ίδιο χώρο 1 κομμάτι κιμωλία.

Τα ασημένια κοσμήματα καθαρίζουν αν τα βράσετε σε νερό με μαγειρική σόδα ή απορρυπαντικό πιάτων ή αν τα τρίψετε με παλιά βούρτσα δοντιών που έχετε βρέξει με χυμό λεμονιού και αλάτι. 

Τα ασημένια μαχαιροπήρουνα θα καθαρίσουν αν τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα που έχουμε ντύσει με αλουμινόχαρτο. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό βραστό και 1 χούφτα αλάτι και τα αφήνουμε εκεί για 10’.

Αυγά: Για να διαπιστώσετε πόσων ημερών είναι τα αυγά βάλτε τα σε ένα μπώλ με νερό και αν παραμείνουν τα αυγά στον πάτο τότε είναι φρέσκα, αν σταθούν κατακόρυφα είναι 5-6 ημερών και αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα. 

Όταν βράζετε αυγά προσθέστε αλάτι για να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα και ρίξτε λίγο ξύδι για να μην ραγίσουν ή 2 σταγόνες γάλα ή αλείψτε τα με λεμόνι και να μην τα βάλετε να βράσουν κατευθείαν από το ψυγείο.

Όταν κάνετε ομελέτα προσθέστε στο μείγμα σόδα μαγειρικής, λίγο γάλα και ελάχιστο νερό για να γίνει πιο αφράτη. Για να φύγει η μυρωδιά του αυγού π.χ από πάγκο κουζίνας, από χαλί κ.λ.π. ρίξτε λίγο αλάτι.

Για να μην μυρίζουν τα ποτήρια σας και τα πιάτα, αυγό πριν τα πλύνετε ξεπλύντε τα με το κατακάθι από ελληνικό καφέ ή ξύδι.

Αυπνία: Έγχυμα χαμομηλιού (βλ. έγχυμα)

Αφέψημα: Στο αφέψημα τα βότανα βράζουν μαζί με το νέρο, σε αντίθεση με το έγχυμα (βλ.έγχυμα). Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα για 1 φλυτζάνι νερό.

Αφρόλουτρο: Όταν κάνετε αφρόλουτρο προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού, η σόδα βοηθά στο να αποβάλλονται από το σώμα οι τοξίνες.

Βάζα: Για να μην μυρίζουν τα βάζα όταν μένουν άδεια και κλειστά βάλτε τους μέσα φύλλα δάφνης. 
Τα κρυστάλλινα βάζα και οι καράφες νερού καθαρίζουν αν τα πλύνετε με ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι και χονδρό αλάτι.

Βήχας: Γαργάρες: 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό (χλιαρό) νερό. Φάτε ζεστή κοτόσουπα. Ο βήχας περνάει αν πιείτε χυμό αγγουριού ή αν πιείτε τον ζωμό από βρασμένα κουκούτσια κυδωνιών στα οποία θα προσθέσετε και λίγη ζάχαρη και κανέλλα. Επίσης μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ουϊσκυ το οποίο έχετε βράσει με τσάϊ και αφού βράσουν έχετε διαλύσει μέλι. 

Ζεστή λεμονάδα (1/2 λεμόνι) με 2 κουταλιές μέλι (αντισηπτικές ιδιότητες μελιού για καταπολέμηση μικροβίων) ή ρίξτε σε βραστό νερό λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας και εισπνεύστε. 

Επίσης πιείτε έγχυμα μέντας (αλλοιώς πίπερμαν) ή ευκάλυπτου ή τίλιου ή θυμαριού ή δυόσμου (βλ.έγχυμα).

Βιβλία: Τα μυγάκια από τα βιβλία, που δεν χρησιμοποιούνται, θα εξαφανιστούν αν βάλετε μέσα στα βιβλία φύλλο δάφνης.

Βιταμίνες: Μπορούμε να παίρνουμε όση ποσότητα θέλουμε από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C, B) ενώ από τις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) πρέπει να προσέχουμε διότι αν η δόση είναι μεγαλύτερη από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού είναι πιθανό να έχουμε πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές κλπ. Στη συνέχεια αναφέρονται ενδεικτικά προβλήματα λόγω έλλειψης βιταμινών και τροφές που μας παρέχουν βιταμίνες.

· Έλλειψη βιταμίνης Α: ξηροδερμία, πιτυρίδα, ευαισθησία ματιών στον ήλιο, στη κούραση κλπ.
 
® τρώτε: μπρόκολα, κολοκύθια, καρότα βραστά, συκώτι, σπανάκι, πεπόνια, βερύκοκκα, χυμούς φρούτων και λαχανικών
· Έλλειψη συμπλέγματος βιταμινών Β: άγχος, νεύρα, κούραση, πονοκέφαλο, καταρράκτη, αδυναμία συγκέντρωσης.

® τρώτε: μήλο, αχλάδι, σκόνη μαγιάς μπύρας, δαμάσκηνα, καρύδια, δημητριακά, γιαούρτι, ψάρια.

· Έλλειψη βιταμίνης C: στους καπνιστές, συχνά κρυολογήματα, εύκολες μελανιές, κλπ.

® τρώτε: πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, λεμόνια, ακτινίδια, πιπεριές, μαϊντανό, σπανάκι, γάλα.

· Έλλειψη βιταμίνης D: προβλήματα στην υγεία των οστών (κυρίως στη κλιμακτήριο των γυναικών) και δοντιών 

® τρώτε: σολομό, τόνο.

· Έλλειψη βιταμίνης E: αναιμία και συνίσταται για πρόληψη καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων, φλεβίτιδας 

® τρώτε: γάλα, αμύγδαλο άψητο, μαρούλι.

· Όσον αφορά για τη βιταμίνη Κ ο οργανισμός παράγει τη ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά .....ε! ας κάνει και αυτός κάτι όλα έτοιμα θα τα βρίσκει!

Βούρτσες: Για να καθαρίζετε τις βούρτσες των μαλλιών σας χρησιμοποιήστε χλιαρή σαπουνάδα με λίγη αμμωνία.

Γάλα: Για να μην κολλήσει στο μπρίκι το γάλα που βράζετε βρέξτε το μπρίκι (πριν βάλετε το γάλα) με κρύο νερό. Επίσης για να μην σας ξεχειλίσει το γάλα όταν βράζει αλείψτε τα χείλη του μπρικιού με βούτυρο
Γρίπη: Έγχυμα ευκάλυπτου, θυμάρι, βασιλικού, φασκόμηλου, μέντας, χαμομηλιού (βλ. έγχυμα)

Γάτα: Για να μην πλησιάζει πράγματα που θέλετε να τα έχετε!!!!! ρίξτε γύρω νυφάδες σαπουνιού (πχ γύρω στο χριστουγεννιάτικο δένδρο) ή σκόρδο ή γαρυφαλόλαδο (αλείψτε πόδια τραπεζιού) ή κόκκους πιπέρι (γύρω από τα φυτά). 

Δυσκοιλιότητα: Φάτε ακτινίδιο, πίτουρο (στο γιαούρτι), μαϊντανό, πεπόνι, φράουλες, δαμάσκηνα, σύκα, αφέψημα μολόχας ή φασκόμηλου (30 γρ σε 1 λίτρο νερού) και πιείτε πολύ νερό.

Διατροφή: 
Καλή διατροφή: πίτουρο, μαγιά μπύρας σκόνη στο γάλα ή στο γιαούρτι, γύρη και βασιλικό πολτό, φίτρο σταριού, σολομό, σκουμπρί, μυζήθρα νωπή ανάλατη, κοτόσουπα. 

Διάρροια: Πιείτε χυμό λεμονιού στον οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλάκι καφέ ελληνικό και φάτε μόνο ρύζι λαπά με λεμόνι. 

Δοσολογία: Αν δεν έχετε ζυγαριά τότε η αντιστοιχία των υλικών είναι:
α) για υγρά υλικά (νερό, βούτηρο, λάδι, κρασί, γάλα κλπ): 1 ποτήρι κρασιού = 100 γρ. και 1 φλυτζάνι = 200 γρ. 

β) για στερεά υλικά: 1 φλυτζάνι αλεύρι = 100 γρ., 1 φλυτζάνι ζάχαρη = 200γρ, 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη = 140γρ και 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο = 100γρ.

Δερμάτινα: Το αντηλιακό λάδι του καλοκαιριού αδιαβροχοποιεί τα δερμάτινα παπούτσια και τσάντες. Αν δε λερώθηκε το δερμάτινο σας τρίψτε το με το εσωτερικό της φλούδας μιας μπανάνας και μετά με βαμβακερό πανί (δοκιμάστε πρώτα σε εσωτερικό σημείο του δερμάτινου).

Εγκαύματα: Εάν καήκατε βάλτε στην πληγή οδοντόκρεμα ή αλεύρι. Για τα εγκαύματα από ήλιο χρησιμοποιείστε το χυμό αγγουριού ή και ώριμης ντομάτας. 

Έπιπλα: Σημάδια στα ξύλινα έπιπλα από καυτά σκεύη φεύγουν αν τα περάσετε με μείγμα οδοντόκρεμας και λίγης σόδας. Για να τα γίνουν ξανά καινούργια τα έπιπλα σας περάστε τα με ένα πινέλο βουτηγμένο σε διάλυμα λαδιού και πετρελαίου και μετά τρίψτε τα με μάλλινο ύφασμα ή χρησιμοποιείστε κερί μέλισσας και λινέλαιο.

Έγχυμα ή ρόφημα: Για να κάνουμε έγχυμα βάζουμε τα βότανα σε γυάλινο ποτήρι ή κεραμικό (1 κουταλιά του γλυκού για 1 φλυτζάνι νερό) και τους ρίχνουμε βραστό νερό, σκεπάζουμε το ποτήρι για 10΄ μέχρι 1 ώρα (όσο περισσότερο μείνει τόσο το καλύτερο) και μετά το πίνουμε.
 
Το ρόφημα είναι έγχυμα με λαχανικά ή χόρτα που χρειάζονται πολύ χρόνο έγχυσης (πχ ραδίκια). 

Εστίες κουζίνας: Για να καθαρίσουν να τις περνάτε με λίγο λάδι όταν είναι ακόμα ζεστές. 

Έρπις στόματος: Μείγμα οινόπνευμα με τάλκ

Ζάχαρη: Αν σας έπεσε πολύ ζάχαρη στο γλυκό σας χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού. 

Ζυμαρικά: Για να μην ξεχειλίζει το νερό όταν βράζετε ζυμαρικά και για να μην κολλήσουν ρίξτε στην κατσαρόλα λίγο λάδι. Για να τα ξαναζεστάνετε (αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων) χρησιμοποιείστε γάλα.

Θερμός: Το θερμός θα ξεμυρίσει αν βάλετε διάλυμα νερού και σόδας ή διάλυμα νερού και ζάχαρης το ανακινήσετε και το αφήσετε με το διάλυμα όλο το βράδυ. 

Κακοσμία στόματος: Μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο ή μέχρι να κάνετε εξετάσεις μήπως έχετε αμυγδαλίτιδα κ.λ.π., ανακατέψτε μια κουταλιά ζάχαρη με λίγες σταγόνες λεμονιού και πιείτε το σιγά-σιγά ή ακόμη καλύτερα μασήστε μαϊντανό ή δυόσμο. 

Κάρβουνα: Ανάβουν γρηγορότερα αν χρησιμοποιείσετε πιστολάκι μαλλιών.

Κάλτσες: Οι αθλητικές σας κάλτσες θα γίνουν πάλι άσπρες αν τις βράσετε σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λεμόνι.

Κατσαρίδες: Φλούδα από αγγούρι στα σημεία που τις εντοπίσατε.
Κατσαρόλα: Αν κάηκε και κόλλησε το φαγητό, η κατσαρόλα θα καθαρίσει αν βράσετε μέσα στην κατσαρόλα νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3 κρεμμύδια (κομμένα στα τέσσερα). 

Επίσης μπορείτε να βράσετε στην καμμένη κατσαρόλα σόδα και ξίδι ή νερό και ζάχαρη ή ρίξτε άσπρο αρετσίνωτο κρασί και αφήστε το να πάρει λίγες βράσεις σε χαμηλή φωτιά.

Καφές: Ο καφές φίλτρου νοστιμίζει αν ρίξετε στο φίλτρο μαζί με τον καφέ λίγο κακάο ή σκόνη βανίλια και κανέλα. Επίσης αν ο καφές φίλτρου σας φαίνεται πικρός προσθέστε στο φίλτρο λίγο αλάτι. Για τον φραπέ προσθέστε λίγο ασπράδι και καραμέλα.

Κέϊκ: Όταν προσθέσετε σταφίδες να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι για να μην πάνε στο πάτο. 

Για να το διακοσμήσετε με σοκολάτα: κόψε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, βάλτε την σε σακουλάκι, δέστε την καλά με σπάγκο και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμμάτων και μετά κόψτε μια γωνία (κορνέ) για να ρίξετε την λιωμένη σοκολάτα. 

Κεραμικά: Τα κεραμικά σας δεν θα μυρίζουν αν τα πλύνετε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χονδρό αλάτι και ξύδι.

Κερί: Για να βγάλετε το κολλημένο κερί από το κηροπήγιο βάλτε το κηροπήγιο σε μπολ με καυτό νερό. Για να βγάλετε κερί από το χαλί βάλτε πάνω στο κολλημένο κερί παγάκια και αφού σκληρύνει το κερί βάλτε στυπόχαρτο και σιδερώστε το. 

Για να μην καούν γρήγορα τα κεριά ρίξτε λίγο αλάτι γύρω στο φιτίλι και τοποθετείστε τα κεριά στο ψυγείο 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε. 

Για να μην στάζουν τα κεριά, πριν τα ανάψετε, βουτήξτε τα στο αλατόνερο για 10 λεπτά. 

Αν τα κεριά είναι πιο μεγάλα από το κηροπήγιο βουτήξτε τα σε βρασμένο νερό για 2 λεπτά και ξαναπροσπαθείστε.

Κεφτεδάκια: Για κεφτεδάκια αφράτα και πικάντικα προσθέστε σόδα που την έχετε διαλύσει σε λίγο ούζο και ξύδι. Για να μην ανοίξουν οι κεφτέδες στο τηγάνισμα βάλτε στην φωτιά το τηγάνι χωρίς λάδι και μόλις κάψει (για το καταλάβετε ρίξτε μια σταγόνα νερό) ρίξτε το λάδι και βάλτε τους κεφτέδες δίπλα δίπλα, χωρίς κενά.

Όταν βάζετε έτοιμο κιμά για μπιφτέκια στην κατάψυξη μην βάλετε κρεμμύδια και σκόρδα, γιατί αποκτούν βαριά μυρωδιά. Προσθέστε πριν τα ψήσετε.

Κοκτέϊλ: Για να υπολογίσετε πόσα μπουκάλια ποτά θέλετε ανάλογα με τους καλεσμένους σας να έχετε υπόψη σας ότι: 1 μπουκάλι ουϊσκυ, τζιν και βότκα δίνουν 30 δόσεις, 1 μπουκάλι λικέρ είναι 15 δόσεις και 1 μπουκάλι κρασί 5 δόσεις. Επίσης για τους καλεσμένους σας μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και όμορφα κοκτέϊλ όπως:

1) Σανγκριά: Βάλτε σε μιά κανάτα: 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο, 1 κούπα κουαντρό, τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 2 λεμόνια και λίγη ζάχαρη. Μέσα στην κανάτα μπορείτε να ρίξετε φέτες από πορτοκάλι και λεμόνι.

2) Φρούτ πόντς: Βάλτε σ΄ένα μπώλ 1 μπουκάλι κρασί ροζέ, 1μπουκάλι σπράϊτ ή λεμονάδα, χυμό μήλου, φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού, κομμάτια φράουλες και παγάκια. 

3) Κιρ (γαλλική προέλευση): Σε ποτήρι σαμπάνιας βάλτε σαμπάνια ή καλό άσπρο κρασί και λίγο κρεμ ντε κασίς. ή χυμό φραγκοστάφυλου.

4) Κοκτέϊλ με κονιάκ: Ισες δόσεις κονιάκ, σαμπάνια και χυμό πορτοκαλιού και λίγη γρεναδίνη.

5) Κοκτέϊλ με τζίν: Χτυπήστε στο σέϊκερ τζίν με χυμό λεμονιού και λίγη γρεναδίνη. Γαρνίρετε το ποτήρι με φέτα πορτοκαλιού και κερασάκι.

6) Κοκτέϊλ με βότκα: Ανακατέψτε στο σέϊκερ: 
α) 3 μέρη βότκα, 1 μέρος κουαντρώ και χυμό λεμονιού ή
β) Ισες ποσότητες βότκα, μπακάρντι, σάουθ-εντ-κόμφορτ και προσθεστε χυμό πορτοκάλι και λίγη γρεναδίνη, ή
γ) 1 δόση βότκα, χυμό μισού λεμονιού, 3 δόσεις τόνικ, 1 δόση νερό και γαρνίρετε το ποτήρι με 1 φέτα λεμονιού ή
δ) 1 δόση βότκα, 3 δόσεις λευκό ξηρό κρασί, 5 δόσεις χυμό τροπικών φρούτων, φρέσκες φράουλες και τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε το ποτήρι με φράουλα. 

7) Κοκτέϊλ με τεκίλα:
α) Αλείψτε το ποτήρι με χυμό λεμονιού και ζάχαρη και βάλτε το ποτήρι για λίγο στο ψυγείο. Ανακατέψτε στο σέϊκερ τεκίλα με χυμό πορτοκαλιού και λίγη γρεναδίνη. Γαρνίρετε το ποτήρι με φέτα πορτοκαλιού, ή
β) Χτυπήστε στο σέϊκερ ίσα μέρη τεκίλα, χυμό λεμονιού και κουαντρώ.

8) Κοκτέϊλ λεμόνι: Χτυπήστε στο σέϊκερ 1/ 4 ποτηριού χυμό λεμονιού, 2 κουταλάκια ζάχαρη, 1/ 4 ποτηριού μεταλλικό νερό, 1/ 4 τόνικ και 1 μεζούρα καπακιού του σεικερ βότκα.

9) Κοκτέϊλ φράουλα: Βάλτε στο σέϊκερ φρέσκες φράουλες, λευκό ξηρό κρασί,βότκα και τριμμένο πάγο.

Κόλλα: Για να κολλήσετε χαρτί με χαρτί χρησιμοποιείστε ασπράδι αυγού. Για να κολλήσετε μέταλλο με ύφασμα βάλτε σιλικόνη.

Κοσμήματα: Αν έχουν θαμπώσει τα κοσμήματα σας βράστε τα σε νερό με αμμωνία και απορρυπαντικό πιάτων ή σόδα. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας αν τα τρίψετε με παλιά οδοντόβουρτα στην οποία έχετε βάλει οδοντόπαστα ή χυμό λεμονιού και αλάτι και μετά τα ξεπλύνετε.

Οι αλυσίδες ξεμπερδεύουν με τάλκ ή αλεύρι. 

Κοτόπουλο: Για να μην μυρίζουν το κοτόπουλο και το κουνέλι πριν τα μαγειρέψετε πλύντε τα με ξίδι ή τρίψτε τα εσωτερικά και εξωτερικά με μισό λεμόνι στο οποίο θα έχετε ρίξει αλάτι.

Για το βραστό κοτόπουλο φτιάξτε σάλτσα με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα.
Μαρινάρισμα: Για 24 ώρες το κοτόπουλο σε μείγμα λαδιού, ξιδιού, καφέ, ζάχαρης, σκόρδου, μουστάρδας, χυμού λεμονιού και αλάτι

Κουβερτούρα: Αν δεν έχετε σοκολάτα κουβερτούρα βάλτε σε αναλογία με ένα πλακάκι κουβερτούρα: δύο κουταλιές της σούπας κακάο και μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο.

Κούραση: Για να ξεκουραστείτε φτιάξτε έγχυμα βασιλικού ή ματζουράνας ή δενδρολίβανου ή φασκόμηλου (βλ. έγχυμα) και φάτε σαλάτα παντζάρια και μαϊντανό. 

Για να σας φύγει το άγχος πιείτε έγχυμα λεβάντας ή φασκόμηλου.

Για να ξεκουράσετε τα πόδια σας βάλτε τα σε λεκάνη με ζεστό νερό και μια χούφτα δενδρολίβανο.

Κουνούπια: Θα αποφύγετε να σας τσιμπήσουν όλα τα κουνούπια!!!!! αν έχετε στη τσέπη σας φύλλα μέντας ή διόσμου ή βάλετε δίπλα σας ένα βαθύ μπολ με ξίδι ή καρφώσετε σε ένα λεμόνι κομμένο κλωναράκια γαρύφαλλο. Επίσης βάλτε στην βεράντα σας γλάστρα με βασιλικό ή διόσμο ή γεράνια.

Κουνουπίδι: Όταν βράζετε κουνουπίδι για να μην μυρίζει το σπίτι προσθέστε στο νερό της κατσαρόλας μια φέτα ψωμί ή φύλλα δάφνης και μια φλούδα πορτοκάλι. Αν χρησιμοποιείτε χύτρα βάλτε στο καπάκι της χύτρας μπαμπάκι με ξύδι. Για να πλύνετε το κουνουπίδι προσθέστε στο νερό και ξίδι, θα γίνει άσπρο και θα εξαφανιστούν τυχόν ζωΰφια.

Για να μην διαλύετε όταν το βράζετε βάλτε το στην κατσαρόλα με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Το κουνουπίδι αλλάζει χρώμα ανάλογα με το σκεύος που το μαγειρεύεται. Αν χρησιμοποιείτε κεραμικό ή πυρέξ θα παραμείνει λευκό.

Κουρκούτι: Στα τηγανητά σας (αν και το καλύτερο είναι να τα αποφεύγετε) θα έχετε κρούστα πιο τραγανή αν προσθέσετε στο κουρκούτι 3 σταγόνες ξύδι και αντί για νερό μπύρα.

Κρασί: 
· Οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών είναι: 
Τα πλούσια κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία 16-18οC π.χ τα Bordeaux σερβίρονται σε θερμοκρασία 18 οC και τα Boulogne σε 16 οC.

Τα κόκκινα γλυκά κρασιά σε θερμοκρασία 14-16 οC και τα ελαφρά αρωματικά κόκκινα 12-14 οC. 
Τα λευκά κρασιά 11-13 οC, τα ξηρά λευκά και τα ξηρά ροζέ 8-10 οC. Η σαμπάνια στους 8 οC.

· Οι τύποι των κρασιών που συνοδεύουν τα φαγητά είναι:
Λευκά ξηρά: Για ψάρια, κρύο κρέας, ψητά και γενικά λευκά κρέατα, κινέζικο φαγητό, καπνιστό σολωμό, ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και φοντύ.

Λευκά ημίγλυκα: Τα ορεκτικά.

Ροζέ ξηρά: Σαλάτες, ψάρια, κρέας και τα μη πικάντικα τυριά.

Κόκκινα ξηρά: Τα πικάντικα τυριά, κόκκινα κρέατα και πίτσα.

Κόκκινα ελαφρά: Τα ορεκτικά, το κρέας κυνηγιού και τα ψητά, τον μουσακά, το συκώτι, τα ζυμαρικά και τα μανιτάρια με κόκκινη σάλτσα. 

· Όταν σερβίρεται το κρασί υπάρχει κίνδυνος να λερώσετε το τραπεζομάντηλο γι’αυτό φτιάξτε γύρω από το στόμιο ένα φιόγκο με μία πετσέτα.

Κρέας: Το κρέας θα γίνει πιο μαλακό αν το αλατίσετε αφού ψηθεί και την ώρα που βράζει ρίξετε λίγο ζάχαρη. Επίσης πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί ή φτιάξτε μαρινάτα: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί. αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά αρεσκείας σας. 

-Το κρέας μπορεί να γίνει πιο μαλακό αν το αλείψετε με ακτινίδιο και το αφήσετε να απορροφήσει για 20 λεπτά.

-Πριν βάλετε το κρέας στην κατσαρόλα αφήστε το 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και αφού το πλύνετε και το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.

-Όταν το βράζετε προσθέστε λίγο ξύδι και όταν το ψήνετε ή το τηγανίζετε προσθέστε ροδέλες μήλων.

-Όταν το γυρνάτε πλευρά μην το τρυπάτε με το πιρούνι γιατί χάνει τους χυμούς του, χρησιμοποιείστε λαβίδα. 

-Όταν βάζετε το κρέας στον φούρνο για να μην στεγνώσει σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο στο οποίο θα έχετε ανοίξει τρύπες και βάλτε και ένα πυρέξ με νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο.

Κρέμα γάλακτος: Αν σας τελείωσε η κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείστε 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος με ½ φλιτζάνι βούτυρο και 2/3 φλυτζανιού γάλα.

Κολοκυθόπιτα: Πιέστε τα κολοκύθια στο σουρωτήρι ώστε να βγεί το νερό και προσθέστε στο μείγμα φρυγανιά τριμμένη που θα τραβήξει το νερό που έμεινε.

Κρεμόριο: Αν η συνταγή σας αναφέρει κρεμόριο και δεν έχετε χρησιμοποιήστε αντίστοιχη ποσότητα μπέϊκιν πάουντερ.

Λαχανικά: Για να ξεκολλήσουν τα χώματα και να φύγουν τυχόν ζωΰφια από τα λαχανικά σας αφήστε τα για λίγο μέσα σε λεκάνη με νερό και αλάτι ή και με ξυδόνερο. 

Λίμα: Αν δεν έχετε λίμα χρησιμοποιείστε σπιρτόκουτο.

Λάχανο: Όταν βράζετε λάχανο για να μην μυρίζει προσθέστε φύλλα δάφνης.

Λεκέδες: Στα ευαίσθητα υφάσματα καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τα πιο κάτω αναφερόμενα, καταρχήν σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.

από άγνωστη πηγή: τρίψτε τον λεκέ με πανί που έχετε βουτήξει σε διάλυμα νερού και αμμωνίας (3:1).

αίμα: βάλτε στο σημείο εκείνο κρύο γάλα και ξεπλύνετε με νερό ή χρησιμοποιείστε βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα ή κρύο νερό με αλάτι.

άρωμα : τρίψτε τον λεκέ με διάλυμα γλυκερίνης και ξεπλύνετε τον με νερό.

αυγό : βγάλτε τον λεκέ με διάλυμα αμμωνίας και νερού ή κρύο αλατόνερο.

βερνίκι : χρησιμοποιείστε πανί βουτηγμένο σε νέφτι.

γράσο : βάλτε στον λεκέ ελαιόλαδο και μετά τρίψτε τον λεκέ με βαμβακερό ύφασμα στο οποίο έχετε βάλει νέφτι. Αν το ρούχο είναι άσπρο χρησιμοποιήστε νερό και χλωρίνη.

γκαζόν: τρίψτε το μαλακά με μπλε οινόπνευμα, ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το κανονικά. Αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο μουλιάστε το σε κρύο νερό

ιδρώτα : τρίψτε τον λεκέ με σαμπουάν μαλλιών ή τρίψτε τον με πανί ποτισμένο με διάλυμα νερού και ξίδι.

ιώδιο: ρίξτε στον λεκέ λίγο οινόπνευμα και όταν αρχίσει και διαλύεται το ιώδιο πλύνετε το.

καφέ: τρίψτε πάνω στο λεκέ σαπούνι ή σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και βάλτε σόδα εμφιαλωμένη. Αν το ρούχο είναι άσπρο χρησιμοποιείστε οινόπνευμα και ξύδι σε ίση ποσότητα.

κεράσι: βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα λεμόνι και ξύδι.

κερί : σιδερώστε βάζοντας ανάμεσα στον λεκέ και στο σίδερο χάρτινη σακούλα.

κραγιόν: τρίψτε τον λεκέ με οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό πιάτων .

κρασί: ο λεκές από κρασί στο ρούχο θα φύγει αν απορροφήσετε όση ποσότητα μπορείτε με μια πετσέτα και μετά ρίξετε αλάτι. Ο λεκές από κρασί στο χαλί θα φύγει με εμφιαλωμένη σόδα ή αν ρίξετε αλάτι ή σόδα και αφού απορροφήσει το σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα. 

Για τον λεκέ από κόκκινο κρασί στο λευκό τραπεζομάντηλο ή χαλί χρησιμοποιείστε λευκό κρασί ή ξύδι και ξεπλύνετε τον με νερό και σαπούνι. Ο λεκές από κόκκινο κρασί δεν πρέπει να στεγνώσει στο ρούχο αλλά να το ξέπλυνε τε με χλιαρό νερό να το σκουπίσετε και μετά καλύψτε το με ταλκ και βουρτίστε το μετά από 5΄.

κόλλα: με ασετόν αλλά όχι σε ευαίσθητα χρώματα.

λίπη: (λάδι, βούτυρο), ρίξτε αλάτι ή ταλκ και πλύνετε το λεκέ με απορρυπαντικό πιάτων και μετά όλο το ρούχο σε ζεστό νερό με 2 κουταλιές ξύδι. Αν σας έπεσε λιπαρή ουσία στο χαλί καθαρίζει με οινόπνευμα και μετά το πλένετε με απορρυπαντικό πιάτων.

λάδι μηχανής: ελαιόλαδο για να μαλακώσει και μετά τρίψτε το δυνατά.

μαρμάρινο τραπέζι: τρίψτε το απαλά με μισό λεμόνι πάνω στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι και πλύνετε το τραπέζι με νερό και σαπούνι πιάτων.

μελάνι: Βάλτε οδοντόκρεμα στον λεκέ και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια πλύνετε το.

μπογιά: αν ο λεκές είναι από πλαστικό χρώμα ή νερομπογιά ξεπλύνετε με άφθονο νερό, αν όμως είναι λεκές από λαδομπογιά χρησιμοποιείστε νέφτι (αν το ύφασμα δεν ξεβάφει).

μουστάρδα ή μαγιονέζα: στο χαλί με οινόπνευμα και απορρυπαντικό. 
`
ντομάτα: τρίψτε το με υγρό απορρυπαντικό και αφήστε το για λίγο 

ξύδι: βάλτε νερό με λίγη αμμωνία.

πίσσα: βγάλτε όση πίσσα μπορείτε και περάστε το με οινόπνευμα.

σοκολάτα: τρίψτε το σε πολύ αλατισμένο νερό ή ρίξτε στο λεκέ διάλυμα αμμωνίας (4 κουταλιές νερό και 1 κουταλιά αμμωνία), ή χυμό λεμονιού.

σκουριά: η σκουριά από μάρμαρα και ρούχα βγαίνει με χυμό λεμονιού μαζί με αλάτι (διάλυμα).

στυλού μελάνι: βάλτε στο λεκέ κρύο γάλα, αφήστε το για λίγο και ξεπλύνετε με νερό ή χρησιμοποιείστε βαμβάκι με οινόπνευμα ή τρίψτε τον λεκέ με οδοντόκρεμα. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό χρησιμοποιείστε λεμόνι.

τσάϊ: βγάλτε τον λεκέ με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει κρόκο αυγού και μετά ξεπλύνετε. Αν σας έπεσε τσάϊ στον καναπέ πλύνετε το με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.

τσίχλα: βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη ή βάλτε του παγάκια.

Λεμόνια: Για να έχετε χυμό λεμονιού κάθε στιγμή στύψτε λεμόνια και βάλτε τα σε πλαστικές παγοθήκες. Το λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι στο κρέας που τρώτε.

Λουλούδια: Διατηρούνται περισσότερο στο βάζο αν βάλετε μέσα στο νερό ζάχαρη ή χυμό λεμονιού ή ασπιρίνη. Στη γλάστρα για λίπασμα βάλτε όλο το φίλτρο του καφέ (φίλτρο και υπόλοιπο καφέ).

Μανταλάκια: Χρήσιμο να έχετε στην τσάντα σας ένα μανταλάκι για να στερεώσετε το χάρτη στον καθαριστήρα του αυτοκινήτου, για να κλείσετε τις κουρτίνες του ξενοδοχείου, όταν φυσάει ή για να κλείσετε τη τσάντα σας αν χαλάσει το φερμουάρ. 

Μαρέγκα: Για να φτιάξετε μαρέγκα χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με 2 σταγόνες νερό.

Μαρμελάδα: Όταν βράζετε τη μαρμελάδα βάλτε ένα καθαρισμένο μήλο, κομμένο στα 4.

Μάσκες προσώπου : Φτιάξτε μόνη σας εύκολες μάσκες προσώπου:
Καθαρίστε ένα αγγούρι και χτυπήστε το στο μπλέντερ ή χτυπήστε στο μπλέντερ ανανά και αλείψτε με το πολτό το πρόσωπο και το λαιμό σας. Αφήστε το για 15 λεπτά, κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε.

Μέλι: Αν το μέλι σας έχει πήξει βάλτε το βάζο σε ένα μπρίκι με νερό και βράστε το για 10 λεπτά.

Μεντεσέδες: Οι μεντεσέδες στις πόρτες δεν τρίζουν αν, όταν δεν έχετε το ειδικό λάδι, τους περάσετε με μπαμπάκι βουτηγμένο στο λάδι ή χρησιμοποιείστε το γυαλιστικό σπρέϊ για έπιπλα. 

Μήλα: Τα καθαρισμένα μήλα δεν θα μαυρίσουν αν τα βάλετε σε αλατισμένο νερό ή αν τα περιχύσετε με χυμό λεμονιού.

Μπάρμπεκιου: Αν τα κάρβουνα του μπάρπεκιου άρπαξαν φωτιά σβήστε την ρίχνοντας αλάτι. Επίσης, σαν συνοδευτικό στο κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα βάλτε στην χόβολη πατάτες ακαθάριστες και καλά πλυμμένες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.

Μοκέτες: Καθαρίζουν αν τις ψεκάσετε με διάλυμα νερού με ξύδι και τις περάσετε μετά με την ηλεκτρική σκούπα. Αν έχει κολλήσει τσίχλα βάλτε παγάκι και όταν σκληρύνει βγάλτε την τσίχλα με ένα μαχαίρι.

Μπαμπού: Τα έπιπλα μπαμπού καθαρίζουν αν τα τρίψετε με βούρτσα ποτισμένη με ζεστό αλατόνερο και μετά τα σκουπίσετε με βαμβακερό πανί

Μπανάνα: Η καθαρισμένη μπανάνα δεν μαυρίζει αν τις ρίξετε λίγο λεμόνι.

Μπανιέρα: Αν έχει βάψει η μπανιέρα σας ρίξτε χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχετε προσθέσει αλάτι.

Μπογιά: Η μπογιά από τα τζάμια θα φύγει αν την τρίψετε με διάλυμα νερού και ξύδι.

Μπρούτζινα: Καθαρίζουν με παλιά βούρτσα δοντιών ποτισμένη με οινόπνευμα ή με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή αν τα τρίψετε με διάλυμα από ίσα μέρη αμμωνία - ξύδι - νερό. Γυαλίστε με βαμβακερό ή μάλλινο ύφασμα.

Μυγάκια: Τα μυγάκια από τα ντουλάπια θα εξαφανιστούν αν βάλετε φύλλα δάφνης ή λεβάντας.

Μύκητες ποδιών: Μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό, βάλτε στο πόδολουτρο αφέψημα θυμαριού (30 γρ. θυμάρι το βράζετε σε 1 λίτρο νερού) ή και διάλυμα βορικού οξέως.

Μύγες: Για να απομακρυνθούν οι μύγες βάλτε δίπλα σας δεματάκι με δυόσμο ή λεβάντα ή βάλτε στο τραπέζι ένα ποτήρι με ξύδι ή ένα πιάτο με φλούδες πορτοκαλιού. Επίσης έχετε στο μπαλκόνι σας γλάστρες με βασιλικό, δυόσμο, γεράνια. Η ναφθαλίνη στον σκουπιδοντενεκέ απομακρύνει τις μύγες.

Επίσης, για να μην μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο, αν δεν έχετε σίτα, κρεμάστε στην μπαλκονόπορτα φαρδιές πλαστικές λουρίδες στηριγμένες με πινέζες. Αλείψτε τις κορνίζες των παραθύρων με λάδι από λεβάντα.

Μυρμύγκια: Αποφύγετε τα μυρμήγκια ρίχνοντας χονδρό αλάτι ή χρησιμοποιώντας φύλλα δυόσμου ή δάφνης και σφουγγαρίζοντας τον χώρο που είδατε τα μυρμύγκια με χλιαρό αλατόνερο ή ξύδι. Στα πόδια του τραπεζιού βάλτε ένα κεσέ γιαούρτι στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι. 

Μυρωδιές: Για να μην μυρίζει το σπίτι όταν τηγανίζετε βάλτε στο τηγάνι φυλλαράκια μαϊντανού ή βάλτε στο διπλανό μάτι σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό και τσάϊ ή φτιάξτε καραμέλα (3 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές σούπας νερό) ή βάλτε πάνω στο καλοριφέρ (τον χειμώνα!!) νερό με μέντα ή κανέλλα ή γαρύφαλλο.

Τα ανοξείδωτα σκεύη δεν θα μυρίζουν από το ψάρι (ωμό ή μαγειρεμένο) αν τα αλείψετε με μουστάρδα πριν τα πλύνετε.
 
Τα πλαστικά τάπερ ξεμυρίζουν αν τα αφήσετε όλο το βράδυ σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει σόδα.

Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας βενζίνα τρίψτε τα με νερό και αλάτι, για να μην μυρίζουν κρεμμύδι ή σκόρδο τρίψτε τα με μαϊντανό και για να μην μυρίζουν αυγό ή ψάρι τρίψτε τα με μια λεμονόκουπα ή χυμό λεμονιού.. 

Για να μην μυρίζει το τηγάνι από το ψάρι που τηγανίσατε βράστε μέσα στο τηγάνι τσάϊ (βλ. και Ψάρι).

Για να μην μυρίζουν τα ντουλάπια ψεκάστε τα με διάλυμα νερό και οινόπνευμα.

Για να μην μυρίζουν τα ρούχα σας τσιγάρα βουρτσίστε τα με βούρτσα ποτισμένη με διάλυμα νερού και λίγης αμμωνίας.
Για να ξεμυρίσει πιο γρήγορα το δωμάτιο ή η ντουλάπα που βάφετε βάλτε στον χώρο αυτό μπολ με γάλα ή μπολ με νερό και κομμένα κρεμμύδια ή μπολ με ψίχα ψωμιού ή όλα μαζί.

Ντομάτες: Οι ντομάτες ξεφλουδίζουν πιο εύκολα αν τις βουτήξετε σε βραστό νερό και μετά σε κρύο. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που θέλετε να ξεφλουδίσετε. 

Νεροχύτης: Για να μην βουλώνει να του ρίχνετε βραστό νερό με λίγη σόδα (προσοχή στα πλαστικά σιφώνια).

Ξεσκόνισμα: Για να ξεσκονίσετε υφασμάτινα λουλούδια χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών. 

Οδοντόκρεμα: Αν σας τελείωσε η οδοντόκρεμα βάλτε στην οδοντόβουρτσα σόδα μαγειρικής και ξύσμα πορτοκαλιού. 

Παγάκια: Μπορείτε να χρωματίσετε τα παγάκια σας κόκκινα αν βάλετε σε κάθε θήκη της παγοθήκης μια σταγόνα γρεναδίνη. Επίσης για να πρωτοτυπίσετε στα κοκτέϊλ σας μπορείτε να βάλετε στις θήκες της παγοθήκης σας μαζί με το νερό κομμάτια φρούτων (κεράσι, φράουλα, λεμόνι, σταφύλι κ.λ.π.) 

Για παγοθήκες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαστικό από τα σοκολατάκια που έχουν διάφορα σχέδια. Έτσι τα παγάκια σας θα έχουν σχήμα καρδιάς ή καρυδιού κ.λ.π.

Πάγκος κουζίνας: Όταν έχετε ζυμώσει πάνω στον πάγκο για να καθαρίσει πασπαλίστε τον με αλάτι και σκουπίστε με βρεγμένο πανί.

Παιχνίδια: Για να καθαρίσετε τα χνουδωτά παιχνίδια ρίξτε τους ταλκ, αφήστε τα για λίγο και μετά βουρτίστε τα.

Πανέ: Τα πανέ σας θα γίνουν πιο τραγανά αν στην φρυγανιά πού θα αλείψετε προσθέσετε τριμμένο πικάντικο τυρί.

Παπούτσια: Αν τα καινούργια σας παπούτσια γλιστράνε καθαρίστε μια πατάτα και τρίψτε τα ή χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο. Για να αδιαβροχοποιήσετε τα παπούτσια σας αλείψτε τα με βαζελίνη. Για να μαλακώσουν τα παπούτσια που βράχηκαν περάστε τα με κρέμα χεριών. Αν ξεβάφουν στο εσωτερικό βάλτε λακ. Αν μυρίζουν, πασπαλίστε τα με βορικό οξύ σε φολίδες.

Πατάτες: Οι βραστές πατάτες καθαρίζουν εύκολα αν στο νερό που βράζουν ρίξετε μια κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής και όταν είναι ακόμα ζεστές τις βουτήξετε στο κρύο νερό. Για να μην μαυρίσουν όταν βράζουν προσθέστε λίγο λεμόνι ή ξύδι. Για να γίνουν πιο γευστικές προσθέστε στο βράσιμο μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο.

Πατατοσαλάτα: προσθέστε άσπρο κρασί στις πατάτες όταν είναι ακόμα ζεστές

Πατάτες φούρνου: βράστε τις πριν (5 λεπτά) με κρεμμύδι και κύβο βοδινού.
Εάν έχετε φούρνο μικροκυμμάτων ψήστε πατάτες με την φλούδα. Τρυπήστε τις σε δύο τρία σημεία με το πηρούνι και ψήστε τις για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετά κόψτε τις στην μέση και προσθέστε αρωματικό βούτυρο. 

Ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να φτιάξετε και στην χόβολη του μπάρμπεκιου.

Πουρές: Προσθέστε τριμμένο τυρί. Αν δεν είναι να τον σερβίρετε αμέσως καλύψτε την επιφάνεια με γάλα και μετά ανακατέψτε το (βλ. πουρές).

Τις καθαρισμένες πατάτες αν δεν τις τηγανίσετε αμέσως βάλτε τις σε αλατισμένο νερό για να μην μαυρίσουν ή αν έχετε χρόνο καθαρίστε τις και αφήστε τις για 2 ώρες σε γαβάθα με μπύρα και μετά σουρώστε τις.

Αν θέλετε οι πατάτες που αγοράζετε να διατηρηθούν περισσότερο βάλτε 1-2 μήλα μεταξύ τους και τοποθετείστε τις μακριά από τα κρεμμύδια.

Μην χρησιμοποιείτε παλιές πατάτες που έχουν φύτρες μπορεί να πάθετε δηλητηρίαση.

Πάτωμα: Οι πέτρες δαπέδου καθαρίζουν αν τις πλύνετε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει σόδα.
 
Τα μάρμαρα θα ξεκιτρινίσουν αν τα περάσετε με διάλυμα λεμονιού, ξυδιού και χονδρού αλατιού.

Για το παρκέ χρησιμοποιήστε κερί μέλισσας και για τα πλακάκια λινέλαιο.

Όλα τα πατώματα καθαρίζουν αν στο νερό του σφουγγαρίσματος προσθέσετε λίγες σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και 2 ποτήρια ξύδι λευκό. Αν τηγανίζετε και πέσει λάδι στο πάτωμα σας πλύνετε το με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και ξύδι. 

Πετσέτες: Αν μυρίζουν οι πετσέτες της κουζίνας σας πλύνετε τις σε χλιαρό διάλυμα νερού και σόδας.

Πινέλα: Αν έχουν ξεραθεί τα πινέλα σας βάλτε τα για μερικές ώρες σε διάλυμα ζεστού νερού και ξιδιού. Για να καθαρίσετε τα πινέλα βαψίματος (προσώπου!!!!) βουτήξτε τα σε καθαρό οινόπνευμα.

Πλακάκια: Τα πλακάκια θα λάμπουν αν τα περάσετε με διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.

Πλαστελίνη: Φτιάξτε πλαστελίνη για τα παιδιά σας αναμειγνύοντας 2 φλυτζάνια αλεύρι με 1 φλυτζάνι νερό, αλάτι και ξύδι.

Πλαστικά υφάσματα: Θα τα γαζώσετε εύκολα αν ρίξετε λίγο ταλκ.

Πονόδοντος: Μασήστε γαρύφαλλο ή χρησιμοποιείστε ούζο ή νερό στο οποίο έχετε βράσει γαρύφαλλο ή πιείτε έγχυμα μολόχας (βλ. έγχυμα).

Πονοκέφαλος: Πιείτε, με μικρές γουλιές, χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλιά μέλι και έχετε στίψει μισό λεμόνι ή πιείτε έγχυμα δενδρολίβανου (βλ.έγχυμα).

Ποτήρια: Αν έχουν κολλήσει το ένα ποτήρι μέσα στο άλλο θα ξεκολήσουν αν βουτήξετε το κάτω ποτήρι στο ζεστό νερό και συγχρόνως βάλετε κρύο νερό ή παγάκια στο πάνω ποτήρι.

Πουρές: Αν ο πουρές σας δεν είναι πηχτός προσθέστε τριμμένο τυρί (βλ. πατάτες). 

Ρούχα: Η γυαλάδα από τα ρούχα θα φύγει αν το τρίψετε με μαλακή βούρτσα την οποία έχετε βουτήξει στο νέφτι. Τα χρωματιστά ρούχα που πλένεται στο πλυντήριο να τα γυρίζετε από την ανάποδη για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να τα απλώνετε από την ανάποδη. 

Ρύζι: Για να είναι το ρύζι σας πιο σπυρωτό και άσπρο και για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα προσθέστε όταν το βράζετε ξύδι ή λεμόνι.

Σαλάτα: Η πράσινη σαλάτα σας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντί για λεμόνι προσθέσετε γκέϊπ-φρούτ. 

Επίσης να αποφεύγετε το ξύδι στην πράσινη σαλάτα όταν πίνετε κρασί, διότι η γεύση του ξιδιού αλλοιώνει την γεύση του κρασιού. Το αλάτι να το προσθέτετε στην σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα για να μην μαραθούν τα φύλλα της σαλάτας και το κρεμμύδι να το βάζετε και αυτό λίγο πριν σερβίρεται την σαλάτα για να μην μυρίζει έντονα η σαλάτα.

Σάλτσα: Αν έπεσε πολύ αλάτι στην σάλτσα πού μαγειρεύετε προσθέστε ζάχαρη και λίγη ψίχα ψωμιού ή μια πατάτα ολόκληρη. Τρίψτε λίγο ξυνόμηλο στη σάλτσα κρέατος. 

Όταν σας περισσεύει σάλτσα βάλτε την σε παγοθήκες. Για να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα βάλτε τη στην καφετιέρα.

Σαπουνόφουσκες: Για να παίζουν τα παιδιά φτιάξτε σαπουνόφουσκες με λίγη ζάχαρη και λίγο νερό στο απορρυπαντικό πιάτων και ανακατέψτε και πάρτε μια μικρή ποσότητα στο κουταλάκι του γλυκού.

Σαντιγύ: Προσθέστε ελάχιστο αλάτι.

Σίδερο: Για να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου σιδερώστε χαρτί στο οποίο θα έχετε ρίξει χονδρό αλάτι.

Σκορδαλιά: Για να μην μυρίζετε όταν έχετε φάει σκορδαλιά πιείτε πριν φάτε νερό και μετά το φαγητό φάτε μαϊντανό ή πιείτε ελληνικό καφέ.

Σκουλαρίκια: Αν χάσατε το κλιπ από τα τρυπητά σκουλαρίκια χρησιμοποιείστε λίγη γόμα μολυβιού.

Στρίφωμα: Για να φύγει το σημάδι από το παλιό στρίφωμα βουρτσίστε το με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο ξύδι και σιδερώστε το (μέτρια θερμοκρασία το σίδερο)

Συνάχι: Για να ξεβουλώσει η μύτη καθίστε πάνω από τον ατμό νερού στο οποίο έχετε προσθέσει αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και δυόσμου.

Σφήκες: Αν σας τσιμπήσει σφήκα βάλτε ξύδι.

Σφουγγάρια φυσικά: Για να πλύνετε τα φυσικά σφουγγάρια χρησιμοποιείστε ξύδι και νερό.

Ταπετσαρία: Για να ξεκολλήσετε την ταπετσαρία ψεκάστε την με καυτό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει μαλακτικό και αφήστε την για λίγο να ποτίσει. Για να βγουν οι δακτυλιές από την ταπετσαρία χρησιμοποιείστε γόμα μολυβιού. 

Ταψί: Για να μην κολλήσει ο μουσακάς ή το σουφλέ σας αλείφετε το ταψί με βούτυρο και αλεύρι. Αντί για αλεύρι μπορείτε να βάλετε φρυγανιά τριμμένη.

Τζάμια: Για να καθαρίσετε τα τζάμια περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι και σκουπίστε τα με εφημερίδα.

Τζατζίκι: Για να μην μυρίζετε μασήστε δυόσμο

Τηγανητά: Για να μην πετάει το λάδι όταν τηγανίζετε ρίξτε στον πάτο του τηγανιού πριν βάλετε λάδι, αλάτι. Επίσης για να γίνουν τα τηγανητά ελαφρύτερα προσθέστε και 2 κουταλάκια ξύδι. 

Τραυμαπλάστ: Για να ξεκολλήσει η γάζα, χρησιμοποιείστε οξυζενέ 

Τσαγιέρα: Για να καθαρίσετε την τσαγιέρα σας και τα φλυτζάνια του τσαγιού τρίψτε τα με μαλακό πανί βουτηγμένο στο ξύδι και στο αλάτι και αφήστε μέσα μια κουταλιά του γλυκού σόδα και ζεστό νερό

Τσιμπούρια: Το ζώο σας θα απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά τσιμπούρια αν προσθέσετε στο φαγητό του (ή όταν μαγειρεύετε) μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο. 

Για να βγάλετε το τσιμπούρι από το ζώο ή από πάνω σας πλησιάστε αναμμένο τσιγάρο (ξεκολλάει λόγω θερμοκρασίας) ή βάλτε βούτυρο ή βαζελίνη (δεν αναπνέει και μετά από 2-3 ώρες βγαίνει έξω). 

Όταν έχετε σκύλο στον κήπο σας, να απομακρύνεται τις χελώνες, καθώς στις μασχάλες των ποδιών τους συγκεντρώνουν τσιμπούρια. 

Τσίμπημα από έντομο, μέδουσες: Για να περάσει ο πόνος από το έντομο που σας τσίμπησε ταμπονάρετε το σημείο εκείνο με ένα πανί βουτηγμένο σε σόδα (βλ. και σφήκα). 

Αν σας τσιμπήσει μέδουσα βάλτε ξύδι. Ποτέ να μην τρίψετε την πληγή με άμμο. 

Τρύπες στον τοίχο: Οι τρύπες στον τοίχο θα κλείσουν με στόκο ή οδοντόκρεμα.

Υγρασία: Η παλιά υγρασία από τα ντουλάπια θα φύγει αν βάλετε σκόνη κιμωλίας. Σε τοίχους η παλιά υγρασία αντιμετωπίζεται με διάλυμα χλωρίνης (για κάθε νέα υγρασία φωνάξτε υδραυλικό για να εντοπίσει τη διαρροή). 

Φελλός: Αν ο φελλός από το κρασί που ανοίξατε δεν μπαίνει στο μπουκάλι βάλτε το σε καυτό νερό. 

Φερμουάρ: Αν το φερμουάρ δεν ανοίγει χρησιμοποιείστε στεγνό σαπούνι.

Φόρμα ζελέ ή γλυκού: Για να ξεφορμάρετε το ζελέ ή το γλυκό βάλτε την φόρμα σε μπολ με ζεστό νερό ή χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.

Φούρνος μικροκυμμάτων: Για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμμάτων βάλτε στον φούρνο να βράσει μπολ με νερό και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (ή μια φέτα λεμονιού) για 1 λεπτό και μετά σκουπίστε τον φούρνο με υγρό πανί.

Φρουτοσαλάτα: Για να μην μαυρίσουν τα φρούτα στην φρουτοσαλάτα σας (μήλα, μπανάνα) ρίξτε μια ταμπλέτα βιταμίνης C ή σκεπάστε τα με φέτες από λεμόνι.

Φυτά: Για να μην σαπίζουν οι ρίζες των φυτών στις γλάστρες σας να αδειάζετε το νερό που μένει στο πιάτο της γλάστρας μετά το πότισμα. Επίσης να βάζετε στον πάτο της νέας γλάστρας περλίτη ή χονδρή άμμο κάτω από το χώμα.

Τα σκουλήκια φεύγουν από την γλάστρα σας αν ρίξετε φασκόμηλο ή καπνό από τσιγάρο.

Τα βρασμένα φύλλα από τσάϊ βουνού είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. 

Για τα φυτά του κήπου σας χρησιμοποιείστε για λίπασμα την στάχτη από το τζάκι (βλ. και λουλούδια). 

Χαλιά: Τα χαλιά σας θα γίνουν σαν καινούργια αν τα περάσετε με βούρτσα βουτηγμένη με νερό και ξύδι ή αν ρίξετε διάλυμα σόδας πριν τα σκουπίσετε. 

Χάλκινα σκεύη: Τα χάλκινα σκεύη θα καθαρίσουν αν τα τρίψετε με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή με λεμονόκουπα βουτηγμένη στο ξύδι και στο αλάτι.
Χοληστερίνη: Για λιγότερη χοληστερίνη, μαζί με το κρέας να τρώτε κρεμμύδι,σαλάτες και να βάζετε αρκετό λεμόνι.

Χορτόπιτα: Το τυρί εμποδίζει τα υγρά των χόρτων να ποτίσουν τα φύλλα.

Χωνευτικό: Μετά από πολύ φαγητό βάλτε σε ένα ποτήρι 1 λεμόνι και πιείτε το, ή αν δεν βιάζεστε!!! σε ποτήρι με βραστό νερό ρίξτε χαμομήλι και σκεπάστε το. Αφήστε το 1 ώρα, σουρώστε το και πιείτε το σιγά- σιγά.

Ψάθινα είδη: Τα ψάθινα είδη καθαρίζουν αν τα περάσετε με βούρτσα βουτηγμένη σε διάλυμα χλιαρού νερού-χυμού λεμονιού και αλατιού.

Ψάρι: Για να βγάλετε τα λέπια από το ψάρι πιο εύκολα βάλτε το στο ψυγείο αφού το έχετε τρίψει με ξύδι. Για να μην γεμίζετε τον τόπο λέπια καθαρίστε τα ψάρια μέσα στο νερό και για να μην λερώνετε τον χώρο με αλεύρι αλευρώστε τα μέσα σε σακούλα. Επίσης για να μην ανοίξει την ώρα που τα τηγανίζετε προσθέστε στο λάδι αλάτι.

Όταν ψήνετε μεγάλα ψάρια χαράξτε τα για να τραβήξουν την μαρινάτα (λάδι -χυμό λεμονιού - μαϊντανό - σκόρδο - κρεμμύδι) και βάλτε μέσα στο ψάρι τυρί ή δενδρολίβανο.

Για το ψάρι στο αλουμινόχαρτο-φούρνο: Μην ξεχάσετε να αλείψετε με λάδι και το ψάρι και το αλουμινόχαρτο. (βλ. και Μυρωδιά).




Εμείς πάντως ζαλιστήκαμε μέχρι να τα διαβάσουμε όλα. Η συμοβυλή μας είναι να σημειώσετε αυτά που περισσότερο σας ενδιαφέρουν για να τα έχετε κάπου συγκεντρωμένα μαζί με τον ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

OSHO : Ο Φόβος της Αλλαγής....!!!!!!!!!

ΕΡ: Αισθάνομαι μόνος, πράγμα που είναι καλό, αλλά είμαι μπερδεμένος. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Τα πράγματα αλλάζουν μέσα μου κι έτσι μερικές φορές νιώθω τρομαγμένος, μερικές φορές έχω την αίσθηση πως επιπλέω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Από τον Osho)
Είναι φυσικό. Όποτε νιώθεις τρομαγμένος, χαλάρωσε. Αποδέξου το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί ο φόβος, αλλά μην κάνεις τίποτε σχετικά με αυτόν.

Αγνόησέ τον….Μην του δίνεις καθόλου προσοχή.
Παρατήρησε το σώμα. Θα πρέπει να μην υπάρχει καμιά ένταση εκεί. Αν δεν υπάρχει ένταση στο σώμα, ο φόβος εξαφανίζεται αυτόματα. Ο φόβος δημιουργεί μια ορισμένη κατάσταση έντασης στο σώμα, για να μείνει ριζωμένος μέσα του. Αν είναι χαλαρό το σώμα, είναι επόμενο να εξαφανιστεί ο φόβος. 

Ο χαλαρωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι τρομαγμένος. Δεν μπορείς να τρομάξεις τον χαλαρωμένο άνθρωπο. Ακόμη κι αν έρθει ο φόβος, θα έρθει σαν κύμα ... Δεν θα απλώσει ρίζες

Ο φόβος που έρχεται και φεύγει σαν τα κύματα κι εσύ να παραμένεις ανέγγιχτος από εκείνον είναι όμορφο πράγμα. Όταν ριζώνει μέσα σου κι αρχίζει να μεγαλώνει μέσα σου, τότε γίνεται όγκος, καρκίνωμα. Τότε παραλύει τον εσωτερικό σου οργανισμό.

Όποτε λοιπόν νιώθεις τρομαγμένος, το ένα πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι πως δεν πρέπει να είναι τεντωμένο το σώμα.

Ξάπλωσε στο πάτωμα και χαλάρωσε - η χαλάρωση είναι το αντίδοτο του φόβου - κι ο φόβος θα έρχεται και θα φεύγει. 

Εσύ απλώς παρατήρησε.
Η παρατήρηση δεν πρέπει να γίνεται με ενδιαφέρον.
Αποδέχεσαι απλώς πως είναι εντάξει.
Η ημέρα έχει πολλή ζέστη. Τι μπορείς να κάνεις;
Το σώμα ιδρώνει... Πρέπει να το περάσεις αυτό.
Πλησιάζει το βράδυ και θα φυσήξει δροσερός αέρας...
Παρατήρησε το λοιπόν και μείνε χαλαρός.

Μόλις μάθεις το τρικ, και θα το μάθεις γρήγορα - πως εάν είσαι χαλαρός, ο φόβος δεν μπορεί να προσκολληθεί σε σένα, πως έρχεται και φεύγει και σε αφήνει ασημάδευτο- τότε έχεις το κλειδί.

Και θα συμβεί.
Θα συμβεί, επειδή όσο πιο πολύ αλλάζουμε, τόσο πιο πολύς φόβος θα έρχεται.

Κάθε αλλαγή δημιουργεί φόβο, επειδή κάθε αλλαγή σε βάζει μέσα στο άγνωστο, μέσα σε έναν παράξενο κόσμο. Αν δεν αλλάζει τίποτα και αν μένουν τα πάντα στατικά, δεν θα νιώθεις ποτέ κανένα φόβο.

Αυτό σημαίνει ότι, αν είναι τα πάντα νεκρά, τότε δεν θα φοβάσαι.Για παράδειγμα, είσαι καθιστός και βρίσκεται εκεί ένας βράχος.Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: θα κοιτάξεις τον βράχο και τα πάντα είναι εντάξει.

Ξαφνικά ο βράχος αρχίζει να περπατάει. Τρομάζεις. Ζωντάνια!Η κίνηση δημιουργεί φόβο. Και αν τα πάντα είναι ακίνητα, δεν υπάρχει κανείς φόβος.

Γι΄αυτό ακριβώς και ο άνθρωποι, φοβούμενοι να μπουν σε καταστάσεις που προκαλούν φόβο, κανονίζουν να έχουν μια ζωή χωρίς αλλαγές.

Τα πάντα παραμένουν τα ίδια και ο άνθρωπος ακολουθεί μια νεκρή ρουτίνα, ξεχνώντας εντελώς ότι η ζωή αποτελεί ροή. Παραμένει εκείνος πάνω σε ένα νησί δικής του κατασκευής στο οποίο δεν αλλάζει τίποτα. 

Το ίδιο δωμάτιο, οι ίδιες φωτογραφίες, τα ίδια έπιπλα, το ίδιο σπίτι, οι ίδιες συνήθειες, οι ίδιες παντόφλες.

Τα πάντα είναι τα ίδια. Η ίδια μάρκα τσιγάρων. Ακόμη και μια διαφορετική μάρκα δεν την θέλεις.

Ανάμεσα σε αυτά, μέσα σε αυτήν την ομοιότητα, αισθάνεται κανείς ήσυχος.

Οι άνθρωποι ζουν σχεδόν μέσα στον τάφο τους.Εκείνο που αποκαλείς άνετη και βολική ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αδιόρατο τάφο.

Όταν λοιπόν αρχίζεις να αλλάζεις, όταν ξεκινάς το ταξίδι του εσωτερικού χώρου, όταν γίνεσαι αστροναύτης του εσωτερικού χώρου και τα πάντα αλλάζουν πολύ γρήγορα, κάθε μια στιγμή τρέμει από φόβο. Χρειάζεται λοιπόν να είσαι αντιμέτωπος με όλο και περισσότερο φόβο. 

Άφησέ τον να βρίσκεται εκεί. Σιγά-σιγά θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τις αλλαγές τόσο πολύ που θα είσαι πρόθυμος, όποιο κι αν είναι το κόστος.

Η αλλαγή θα σου δώσει ζωτικότητα...
Περισσότερη ζωντάνια, ενθουσιασμό, ενέργεια.Τότε δεν θα είσαι σαν μια λίμνη... Κλεισμένη από παντού, χωρίς να κινείται. Θα γίνεις σαν το ποτάμι που κυλάει προς το άγνωστο και προς τον ωκεανό, μέσα στον οποίο το ποτάμι χάνεται.



10 μαθήματα υγείας από 10 διαφορετικές χώρες....!!!!!!!!

Ο τρόπος ζωής και η κουλτούρα του κάθε λαού, καθορίζουν όχι μόνο την ιστορία μιας χώρας αλλά και τη συμπεριφορά, που έχουν οι κάτοικοί της στα ζητήματα της υγείας. Οι καθημερινές ανάγκες, η διατροφή, ο τρόπος σκέψης έχουν διαμορφώσει διαφορετικές πρακτικές αναφορικά με την υγεία. 

Ποιες χώρες διδάσκουν τελικά …υγεία; 
Ινδία : Κάντε πικάντικη τη ζωή σας 
Τα πικάντικα και τα καυτερά φαγητά από τη Ινδία βοηθούν σημαντικά τους κατοίκους της να παραμένουν αδύνατοι. Επιβραδύνουν την κατανάλωση φαγητού και απαιτούν πολύ νερό, προκειμένου να δροσιστεί κανείς. 

Το βασικό όμως είναι, ότι τα πικάντικα και τα μπαχάρια είναι πλούσιες αντιοξειδωτικές πηγές και μπορούν να καταπολεμήσουν το λίπος και τις ελεύθερες ρίζες. Ειδικά μάλιστα η καψαϊκίνη, που περιέχουν οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, «ξυπνούν» το μεταβολισμό και συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους, ενώ ο κουρκουμάς εμποδίζει την αύξηση του βάρους. 
Ολλανδία: Ζωή…ποδήλατο 
Στην Ολλανδία υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα από ότι άνθρωποι. Περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, κάνοντας την καθημερινή γυμναστική τρόπο ζωής. Αποτέλεσμα αυτού είναι το κάψιμο θερμίδων, ενώ η καλή κυκλοφορία του αίματος ειδικά στα πόδια, ενισχύει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια, που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις. 
Μεξικό: Μετριάστε το δείπνο 
Αν είστε από κείνους που μετά από ένα γεύμα, χρειάζεται να ανοίξουν τη …ζώνη του παντελονιού τους, ίσως πρέπει να πάρετε μαθήματα από τους μεξικανούς. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής τρώνε τα δύο μεγάλα γεύματα της ημέρας μεταξύ 2 και 4 το μεσημέρι. 

Με αυτόν τον τρόπο δε μένει…χώρος για το βραδινό (το οποίο μάλλον απογευματινό είναι εκεί), το οποίο εμποδίζει την απόλαυση ενός καλού ύπνου και φυσικά των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Σημαντικό μάθημα από το Μεξικό είναι, ότι μετριάζοντας την κατανάλωση φαγητού το βράδυ, αποφεύγεται ο κίνδυνος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. 
Βραζιλία: Κοινωνικοποιηθείτε για μακροζωία 
Η έντονη κοινωνική ζωή είναι σημαντικός παράγοντας, που εγγυάται τη μακροζωία. Μάλιστα, είναι τόσο σημαντικός όσο το κάπνισμα. Σε μία έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ ανθρώπων 70 και 79 ετών, Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι φίλοι μπορούν να χαρίσουν επιπλέον 7 χρόνια ζωής. 

Οι φίλοι εξάλλου, ευθύνονται για την παραγωγή της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως η ορμόνη της αγκαλιάς, η οποία ηρεμεί τον εγκέφαλο και ισορροπεί τα επίπεδα της πίεσης. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι, ότι οι Βραζιλιάνοι περνώντας την ώρα τους με φίλους και συγγενείς μειώνουν σημαντικά το στρες. 
Πολωνία: Σπιτικό φαγητό
 
Οι Πολωνοί ξοδεύουν μόλις το 5% του μισθού τους σε γρήγορα φαγητά. Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ υπολογίζεται, ότι διαθέτουν το 41% σε fast food. Τα έτοιμα φαγητά παρέχουν στους Αμερικανούς το 75% του ποσοστού της πρόσληψης νατρίου στον οργανισμό, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Εάν ακολουθήσετε το παράδειγμα των Πολωνών βέβαια, θα μπορέσετε να ελέγξετε όχι μόνο την ποιότητα του φαγητού σας, αλλά και την ποσότητα της…τσέπης σας, γλιτώνοντας επιπλέον το άγχος των χρημάτων. 
Ιαπωνία: Μην αδειάζετε το πιάτο σας 
Οι Ιάπωνες φαίνεται, ότι γνωρίζουν πολύ καλά τη διαφορά του χορτασμένου από τον «σκασμένο», άρα τον σωστό τρόπο διατροφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κάτοικοι της Οκινάουα, οι οποίοι παραδοσιακά καταναλώνουν το 80% του φαγητού, που έχουν στο πιάτο τους. 

Έτσι κατέχουν την πρώτη θέση στις λίστες της παγκόσμιας μακροζωίας. Ένας τρόπος για να τρώτε σαν τους Ιάπωνες, είναι να τρώτε αργά, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται ώρα για να μεταφέρει το μήνυμα, ότι χόρτασε από το στομάχι στον εγκέφαλο. 
Κίνα: Διαλογιστείτε 
Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο διαλογισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα, συμβάλλει στη μείωση των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, καταπολεμώντας παράλληλα τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και διαφόρων διαταραχών. Ο διαλογισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε άτομα, που ξοδεύουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους καθισμένοι σε ένα γραφείο, μία συνηθισμένη στάση σώματος που προκαλεί άγχος, πόνο και μυϊκές ανισορροπίες. 
Γκάμπια: Ο παράδεισος των ξηρών καρπών 
Στο δυτικοαφρικανικό αυτό κράτος, τα φιστίκια έχουν αντικαταστήσει το κρέας, παρέχοντας τις απαραίτητες πρωτεΐνες στον οργανισμό, ως μέρος ενός κυρίου γεύματος. Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική για τον οργανισμό, καθώς μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερίνης, ταχυκαρδίας, αρρυθμίας και διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τουλάχιστον κατά 50%. 

Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και λίπους, που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα κορεσμού και απώλεια βάρους. Το μυστικό ωστόσο είναι, ότι οι ξηροί καρποί πρέπει να λειτουργούν ως υποκατάστατο του κρέατος και όχι ως συμπλήρωμα στη διατροφή. 
Ισπανία: Η σιέστα είναι υγεία 
Εκτός από τη χαρά της ξεκούρασης, η μεσημεριανή σιέστα από την Ισπανία προσφέρει στον οργανισμό το χρόνο για να θεραπεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να εξαλείψει το στρες και να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, έδειξε, ότι ένα μισάωρο μετά το γεύμα, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αρκεί για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 37%. 
Ισλανδία: Περισσότερο ψάρι 
Είναι γνωστό, ότι τα ψάρια είναι η πιο πλούσια πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα, διάσημα για την ικανότητά τους να εμποδίζουν την αύξηση βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και τις φλεγμονές. Εξάλλου, τα Ω3 περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 10 πιο υγιεινά τρόφιμα. 

Επιπλέον, οι Ισλανδοί οφείλουν να ευγνωμονούν τα…ψάρια, γιατί τα Ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μελέτη υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου, τα επίπεδα ενδορφίνης και τη θετική διάθεση, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας τους σκοτεινούς και κρύους χειμωνιάτικους μήνες της Ισλανδίας. Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν, όχι μόνο αντιφλεγμονώδη αλλά και αντικαταθλιπτική δράση.