Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Πώς θα πάψετε να είστε δυστυχείς ;

Η ευτυχία δεν είναι ένας μακρινός στόχος, αλλά ακόμα μια από τις πολλές επιλογές που καλούμαστε όλοι να πάρουμε σε καθημερινή βάση στη ζωή μας. Ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε και ο τρόπος που διαλέγουμε να βλέπουμε τον κόσμο, μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο ευτυχισμένους.

Η ευτυχία, λοιπόν, δεν είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό και η δυστυχία δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Όταν νιώθετε πως έχετε χάσει το χαμόγελό σας, μην περιμένετε να έρθει μόνο του ένα πρωί, αλλά προσπαθήστε οι ίδιοι να το επαναφέρετε στα χείλη σας και θα δείτε πως τελικά είναι όλα θέμα επιλογής. Ακόμα και η διάθεσή σας.

Τις περιόδους λοιπόν, που νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά, δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα και ίσως διαπιστώσετε πως τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο.

1. Κάντε ένα διάλειμμα
Ένα από τα πρώτα πράγματα που συστήνεται να κάνετε όταν νιώθετε πως δεν διάγετε μια ευτυχισμένη ζωή είναι να πατήσετε το pause και να κάνετε ένα διάλειμμα. Σε κάθε στιγμή της ζωής μας η πνευματική μας υγεία και διαύγεια είναι πρωτίστης σημασίας, γι’ αυτό όταν δεν νιώθετε καλά, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του, επικεντρωθείτε σε εσάς και μην αποσπάστε από εξωγενείς παράγοντες.

2. Σταματήστε ό,τι είναι αυτό που σας κάνει δυστυχείς
Μπορεί να είναι εύκολο στα λόγια και αδιανόητο στην πράξη, αλλά έτσι πρέπει να γίνει, αν θέλετε να βρείτε πάλι το χαμόγελό σας. Ξεκόψτε από τα άτομα που σας χαλάνε τη διάθεση, παραιτηθείτε από τη δουλειά που σας κάνει όλο και πιο δυστυχισμένους και μόλις νιώσετε καλύτερα θα νιώσετε και πιο δυνατοί να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της ζωής.

3. Περάστε χρόνο με όσους σας κάνουν καλό
Όταν η διάθεσή σας είναι στα τάρταρα, αποζητάτε γύρω σας άτομα που εμπιστεύεστε και θα καταφέρουν να σας κάνουν να ξεχαστείτε και να χαλαρώσετε. Όταν κάποιος καταφέρει να σας φτιάξει τη διάθεση και να δείτε τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα, τότε βρίσκετε και την ενέργεια να καταπολεμήσετε όσα σας ρίχνουν την ψυχολογία τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

4. Δείτε μια κωμωδία
Μην υποτιμάτε την αξία ενός κωμικού ηθοποιού και μιας αστείας ταινίας, γιατί όταν όλα τα σοβαρά προβλήματα έχουν κατακλύσει τις σκέψεις σας είναι η αφορμή που πραγματικά μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας κάνει να γελάσετε, ακόμα και αν πρόκειται για το πεπερασμένο των 90 λεπτών που διαρκεί η ταινία. Μην ξεχνάτε πως ακόμα και ένα βεβιασμένο χαμόγελο έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας.

5. Αποστασιοποιηθείτε
Εάν η κατάσταση που βρίσκεστε και οι συνθήκες της ζωής σας δεν σας ευχαριστούν, κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε ποιες είναι οι λάθος επιλογές σας και βρείτε το κουράγιο να τις αλλάξετε, ώστε να βρείτε το χαμένο νόημα στη ζωή σας. Ίσως να χρειαστούν ριζικές αλλαγές, ίσως και όχι, σε κάθε περίπτωση αξίζει να δοκιμάστε όλα τα πιθανά σενάρια, για να βρείτε πάλι τη διάθεση και το χαμόγελό σας.

6. Ονειροπολήστε
Μην πιέζετε τον εαυτό σας να συγκεντρωθεί όταν απλά αδυνατεί. Κάντε ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα και αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί σε τόπους και καταστάσεις που θέλετε να ζήσετε και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα. Εκτός από το σώμα, έτσι και το μυαλό χρειάζεται το διάλειμμα του από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις.

7. Κάντε τους άλλους ευτυχισμένους
Αν δεν μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να γελάσει, προσπαθήστε να κάνετε τους άλλους και θα διαπιστώσετε πως αυτό έχει άμεση επίδραση και στη δική σας διάθεση. Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας, προσφέρετε στους άλλους και να είστε σίγουροι πως η καλή ενέργεια θα επιστρέψει σε εσάς.





Πώς μπορώ να μάθω να είμαι ευτυχισμένος ;

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι με μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα μπορεί να πάρει κανείς… δόσεις ευτυχίας. Ο τρόπος για να μάθουμε να είμαστε ευτυχείς μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση του Κομφούκιου «η ευτυχία βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Φτάνει να ξέρεις πώς να τη βγάλεις».

Αλλά η ευτυχία δεν έχει να κάνει μόνο με το αν έχουμε θετικό τρόπο σκέψης, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αν αυτό σημαίνει να βλέπουμε τη θετική πλευρά της ζωής και να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία ό,τι μας συμβαίνει.

Ας σημειωθεί πως η ευτυχία προκύπτει ετυμολογικά απ΄ την καλή τύχη (ευ=καλή + τύχη), οπότε, πέραν του ανθρώπινου παράγοντα, χρειάζεται και ένα μικρό έστω ποσοστό τύχης ως σημείο εκκίνησης».

Πάντως, έως τώρα, παρά τις έρευνες δεν υπάρχει πλήρης και τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα «τι είναι ευτυχία;». Όμως ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται την άποψη ότι η ευτυχία… διδάσκεται.

Δύο ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Σαν Ντιέγκο, ο Τζέιμς Φάουλερ και ο Νικόλας Χριστάκης δημιούργησαν ένα δίκτυο 5.000 ανθρώπων. Έπειτα από περίπου 20 χρόνια μελέτης, διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική, καθώς όταν ο φίλος ενός ανθρώπου είναι ευτυχισμένος, τότε και ο άνθρωπος αυτός θα είναι ευτυχισμένος.

Στο ερώτημα «ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;» προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με στοιχεία και δεδομένα 72 ετών! 

Η έρευνα, η οποία άρχισε το 1938 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα- γεγονός που τη φέρνει πρώτη στη λίστα με τις πιο μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα - εξετάζει τη ζωή 268 φοιτητών του Χάρβαρντ. Παρακολούθησαν την επαγγελματική τους πορεία, τους γάμους, ακόμη και τις ασθένειες, τις οποίες πέρασαν.

Πού κατέληξαν; Η ευτυχία «κρύβεται» στην αγάπη. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, εκείνοι οι φοιτητές οι οποίοι αγάπησαν και αγαπήθηκαν όχι μόνο από τους συντρόφους, αλλά και από την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς ήταν πιο ευτυχείς και φιλοδοξούσαν ότι και το υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι πιο ήρεμο και γαλήνιο. Σαν τη σκιά.

Όπως επισημαίνεται από ειδικούς η αληθινή ευτυχία είναι τόσο σπάνια που όλος ο κόσμος διαρκώς επιδιώκει, αλλά αποτυγχάνει τελικά να τη βρει. Το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι για τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι λύσεις είναι συχνά απλές και αρκετά προφανείς.

Η κύρια λέξη που μπορεί να καθορίσει την ευτυχία είναι “ανάγκη”. Δυστυχώς, οι ανάγκες μας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που συχνά, ακόμα και όταν καταφέρουμε πολλά, αδυνατούμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι κι αυτό είναι ίσως μια κατάρα της εποχής. Η ζωή μας θα έχει πάντοτε απογοητεύσεις και η αποδοχή αυτού ως δεδομένου θα είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία.





Από τα ΝΕΑ

Ο φύλακας Άγγελος και τα παιδιά....!!!!!!!

Τα μικρά παιδιά και ο Άγγελός τους..
Έχω παρατηρήσει, Γέροντα, ότι τα μωρά μερικές φορές την ώρα της Θείας Λειτουργίας χαμογελούν.

– Αυτό δεν το κάνουν μόνο στην Θεία Λειτουργία. Τα μωρά είναι σε συνεχή επαφή με τον Θεό, επειδή δεν έχουν μέριμνες. Τί ειπε ό Χριστός για τα μικρά παιδιά; «Οί Άγγελοι αυτών έν ουρανοίς διά παντός βλέπουσι το πρόσωπον τον Πατρός μου τον έν ουρανοίς» . 

Έχουν επικοινωνία και με τον Θεό και με τον Φύλακα Άγγελο τους, που είναι συνέχεια δίπλα τους. Στον ύπνο τους πότε γελούν, πότε κλαίνε, γιατί βλέπουν διάφορα. Άλλοτε βλέπουν τον Φύλακα Άγγελο τους και παίζουν μαζί του – τα χαϊδεύει, τα πειράζει, κουνάει τα χεράκια τους, και αυτά γελούν -, άλλοτε πάλι βλέπουν καμιά σκηνή του πειρασμού και κλαίνε.

– Ο πειρασμός γιατί πηγαίνει στα νήπια;

– Και αυτό τα βοηθάει, για να αισθάνονται την ανάγκη να ζητούν την μάνα τους. Αν δεν υπήρχε αυτός ο φόβος, δεν θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν την αγκαλιά της μάνας τους. Όλα τα επιτρέπει ό Θεός για το καλό.

– Αυτά που βλέπουν, όταν είναι μικρά, τα θυμούνται, όταν μεγαλώσουν;

– Όχι, τα ξεχνούν. Αν θυμόταν το παιδάκι πόσες φορές είδε τον Άγγελο του, θα έπεφτε στην υπερηφάνεια. Γι’ αυτό, όταν μεγαλώσει, τα ξεχνάει. Ο Θεός με σοφία εργάζεται.

– Μετά το Βάπτισμα τα βλέπουν αυτά;

– Φυσικά, μετά το Βάπτισμα.

Ό Φύλακας Άγγελος προστατεύει τα παιδάκια

– Γέροντα, γιατί ό Θεός δίνει στον κάθε άνθρωπο έναν Φύλακα Άγγελο, αφού μπορεί ο ίδιος να μας προστατεύσει;

– Αυτό είναι ξεχωριστή φροντίδα τοϋ Θεού για το πλάσμα Του. Ο Φύλακας Άγγελος είναι οικονομία Θεού. Είμαστε χρεώστες γι’ αυτό. Οι Άγγελοι ιδιαίτερα προστατεύουν τα μικρά παιδιά. Πώς τα φυλάνε! 

Μια φορά δυο παιδιά έπαιζαν έξω στον δρόμο. Το ένα από τα δύο σημάδευε το άλλο στο κεφάλι, για να το χτυπήσει με μια πέτρα. Εκείνο δεν το έβλεπε. Την τελευταία στιγμή, φαίνεται, ο Άγγελος του το έκανε να δη κάτι, τινάχτηκε πέρα και γλίτωσε.

Μια μάνα πάλι είχε πάρει στο χωράφι και το μωρό της. Το θήλασε, το έβαλε στην κούνια και πήγε να δούλεψη. Μετά άπό λίγο, όταν πήγε κοντά του, τί να δη! Το παιδάκι κρατούσε ένα φίδι και το έβλεπε! Όπως το είχε θηλάσει, είχε μείνει γάλα γύρω από το στοματάκι του. Πήγε λοιπόν το φίδι και έγλειφε το γάλα με την γλώσσα του και το παιδάκι το έπιασε με το χέρι του. Βάζει τις φωνές η μάνα, τρόμαξε το παιδί, άνοιξε το χεράκι του και έφυγε το φίδι! Φυλάει ό Θεός τα παιδιά.

Από το κεφάλαιο παιδιά, οι χαρές και οι δυσκολίες τους...!!!!!!

Ο φύλακας Άγγελος είναι συνέχεια κοντά στα παιδιά

Μου έκανε εντύπωση προχθές στην αγρυπνία μια μητέρα που την γνώριζα από παλιά. Ήρθε να με χαιρετίσει. Βλέπω, είχε μαζί της μόνον τα μεγαλύτερα παιδιά. 

“Που είναι τα μικρά;”, την ρωτάω. 
“Στο σπίτι, Γέροντα, μου λέει. Τέτοια μέρα θέλαμε να ‘ρθουμε στην αγρυπνία και είπαμε με το σύζυγό: “Αφού σε αγρυπνία πάμε, δεν πάμε κάπου για διασκέδαση, ο Θεός θα διαθέσει έναν Άγγελο να φυλάξει τα μικρά μας”. 

Σπάνια συναντάς σήμερα τέτοια εμπιστοσύνη, γιατί τώρα, όπως έλειψε η εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς, έλειψε και η εμπιστοσύνη των γονέων στον Θεό.

Και ακούς συχνά πολλούς γονείς να λένε:
“Γιατί το δικό μας παιδί να πάρει κακό δρόμο; Εμείς εκκλησιαζόμαστε”.

Δεν δίνουν το κατσαβίδι στον Χριστό να σφίξει στα παιδιά λίγο καμμιά…βίδα. Θέλουν να τα κάνουν όλα μόνοι τους.

Και ενώ υπάρχει ο Θεός, που προστατεύει τα παιδιά και ο Φύλακας Άγγελος είναι συνέχεια κοντά τους και τα προστατεύει και αυτός, αυτοί αγωνιούν, μέχρι που αρρωσταίνουν. 

Και παρόλο που είναι πιστοί άνθρωποι, φέρονται σαν να μην υπάρχει Θεός, σαν να μην υπάρχει Φύλακας Άγγελος, οπότε εμποδίζουν την θεία επέμβαση.

Ενώ πρέπει να ταπεινώνονται και να ζητούν βοήθεια από τον Θεό και ο Καλός Θεός θα προστατέψει τα παιδιά.

Από το κεφάλαιο : Να εμπιστευτούν οι γονείς τα παιδιά τους στον Θεό

Πηγή: Γέροντος Παΐσιου Αγιορείτη Λόγοι Δ’, Οικογενειακή ζωή, Έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης.





Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Άντρες – γυναίκες διαφορετικές οπτικές γωνίες....!!!!!!!

Όπως θα έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει είτε μέσα από τις δικές μας σχέσεις είτε μέσα από τις σχέσεις άλλων, οι άντρες και οι γυναίκες σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο για τα ίδια πράγματα. 

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι παρόλο που υπάρχουν ατομικές διαφορές, δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στη διαφορετικότητα των φύλων γιατί θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου. 

Εξάλλου, δεν υπάρχει διαφορά στα στοιχεία ανάμεσα στην ταυτότητα ενός άντρα και μιας γυναίκας. Αυτό που ουσιαστικά διαφέρει είναι ο τρόπος που εκφράζονται. Σύμφωνα με τον Gray οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν στα ακόλουθα:

1. Προβλήματα και λήψη αποφάσεων :
Ας φανταστούμε το σενάριο που μία γυναίκα και ένας άντρας έχουν προβλήματα στη δουλειά. Πώς νομίζετε ότι το αντιμετωπίζουν;

Οι γυναίκες έχουν την ανάγκη να μοιραστούν το πρόβλημα, να το συζητήσουν με τα αγαπημένα τους άτομα, να το επαναλαμβάνουν μέχρις ότου να βαρεθούν να μιλάνε για αυτό. Αν δεν καταλήξουν σε κάποια λύση, αυτό δεν τις ενοχλεί αφού ο κύριος στόχος τους είναι το μοίρασμα. 

Αυτό από μόνο του εμπεριέχει στοιχεία κάθαρσης: μιλώντας συνέχεια για το πρόβλημα οι γυναίκες το αποδυναμώνουν. Νιώθουν πληρότητα όταν τα αγαπημένα τους άτομα είναι εκεί για να τις ακούσουν χωρίς να προσφέρουν απαραίτητα κάποια λύση.

Οι άντρες, από την άλλη, δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Όταν ακούνε για προβλήματα ετοιμάζονται να προσφέρουν λύσεις. Εξάλλου, τι νόημα έχει να συζητάνε για ένα πρόβλημα αν δεν προτίθενται να το λύσουν; 

Τους φαίνεται παράλογο να ακούνε τις γυναίκες να παραπονιούνται και να γκρινιάζουν συνέχεια για το ίδιο θέμα χωρίς να κάνουν κάτι δραστικό για την αντιμετώπισή του. Οι ίδιοι, είτε που θα κλειστούν στον εαυτό τους μέχρι να σκεφτούν πώς θα αντιμετωπίσουν τη δυσκολία, είτε θα το συζητήσουν με κάποιους «ειδήμονες» στα πλαίσια της επίλυσής της.

Έτσι, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, οι γυναίκες επιλέγουν να το μοιράζονται χωρίς να επιδιώκουν απαραίτητα τη λύση του, ενώ οι άντρες να το λύνουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το μοιράζονται πρωτίστως.

2. Σχέση :
Οι γυναίκες εκφράζουν περισσότερο το συναίσθημά τους και λιγότερο τη λογική τους. Ένα συναισθηματικό επιχείρημα θα τις πείσει περισσότερο από ένα λογικό επιχείρημα. Απολαμβάνουν να μιλάνε για σχέσεις (δικές τους, των άλλων) και προβλήματα και καταναλώνουν πολύ χρόνο για αυτά.

Οι άντρες έχοντας διαφορετική κοινωνικοποίηση από τις γυναίκες αποφεύγουν να μιλάνε για σχέσεις και προβλήματα. Δυσκολεύονται πολύ στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων γιατί το δυνατό τους κομμάτι είναι η χρήση της λογικής. 

Όταν οι γυναίκες τους κάνουν παράπονα για προβλήματα στη σχέση, οι άντρες αποφεύγουν να μιλάνε για αυτά, γιατί νομίζουν ότι οι γυναίκες έμμεσα τους κατηγορούν για αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης. 

Η ύπαρξη κάποιου προβλήματος στη σχέση εκλαμβάνεται ως προσωπική μομφή. Όταν, για παράδειγμα, μία γυναίκα παραπονιέται στο σύντροφο της ότι δε βγαίνουν συχνά έξω, εκείνος νιώθει ότι εκείνη τον κατηγορεί για την κακή ποιότητα της σχέσης τους, ότι δεν περνάει καλά μόνη μαζί του, ότι η σχέση τους έχει γίνει μονότονη και χρειάζεται ανανέωση, ότι περιμένει από αυτόν να βρει τη λύση για το πρόβλημα, ενώ εκείνη μπορεί να θέλει να του εκφράσει την επιθυμία της να κάνουν διαφορετικά πράγματα μαζί.

Πηγή: Η ψυχολογία της ερωτικής σχέσης – Αντιγόνη Κεμερλίογλου – εκδ. ΠΟΡΦΥΡΑ





10 επιλογές που θα μετανιώσεις σε 10 χρόνια....!!!!!!!!!

Αν τότε …" Μ αυτές τις δυο μικρές λέξεις ξεκινούν μερικές από τις πιο λυπημένες και νοσταλγικές φράσεις που ακούμε αρκετές φορές . Παρακάτω είναι δέκα επιλογές που θα σε οδηγήσουν σ αυτήν την φράση μελλοντικά και πώς μπορείς να την αποφύγεις:

1. Φοράς μια μάσκα για να εντυπωσιάσεις τους άλλους.
Αν το πρόσωπό σου δείχνει πάντα στον κόσμο μια μάσκα, κάποια μέρα δεν θα χει μείνει τίποτα κάτω από αυτή. Όταν ξοδεύεις όλο τον χρόνο σου επικεντρώνοντας στην γνώμη των άλλων, στο τέλος θα ξεχάσεις και ποιος πραγματικά είσαι. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να εμπνεύσεις ή να εντυπωσιάσεις τους άλλους.

2. Αφήνεις κάποιον άλλο να δημιουργήσει τα όνειρά σου για λογαριασμό σου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή είναι ν ανακαλύψεις ποιος είσαι και η αμέσως επόμενη, να είσαι ευχαριστημένος μ αυτό που είσαι. Μείνε πιστός στους στόχους και τα όνειρα σου. Έχεις ανθρώπους που διαφωνούν μαζί σου; Μια χαρά! Αυτό σημαίνει ότι έχεις τη δική σου "περπατησιά". 

Μερικές φορές μπορεί να θεωρηθείς τρελός από τους άλλους αλλά όταν χάνεις την αίσθηση του χρόνου τις στιγμές που ασχολείσαι με τo πάθος σου, τότε αυτό που κάνεις, να ξέρεις ότι είναι το σωστό πράγμα για σένα.

3. Περιστοιχίζεσαι από αρνητικούς ανθρώπους.
Μην αφήνεις κάποιον με κακή διάθεση να σου τη μεταδώσει. Δεν μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη αν δεν του δώσεις το όπλο στο χέρι του. Όταν αντιληφθείς ότι μια παρέα μ αρνητικούς ανθρώπους είναι μια επιλογή και όχι μια υποχρέωση τότε θα νοιώσεις ελεύθερος κι έτοιμος ν αποκτήσεις μια παρέα που θα βρίσκεις συμπόνια αντί θυμού, γενναιοδωρία αντί για απληστία, υπομονή αντί του άγχους.

4. Είσαι αλαζόνας κι εγωιστής.
Μια ζωή γεμάτη από πράξεις αγάπης και καλού χαρακτήρα είναι η καλύτερη επιτύμβια στήλη. Αυτοί που ενέπνευσες κι αγαπηθήκατε θα σε θυμούνται για πάντα. Γι αυτό φρόντισε να χαράξεις το όνομά σου στις καρδιές των ανθρώπων κι όχι στο μάρμαρο . Αυτό που έχεις κάνει για σένα αποκλειστικά, πεθαίνει μαζί σου, ενώ αυτό που έκανες για τους άλλους θα παραμείνει για πάντα.

5. Αποφεύγεις τις αλλαγές και την ανάπτυξη.
Αν θέλεις να γνωρίσεις το παρελθόν κοίταξε το παρόν σου. Αν θέλεις να μάθεις το μέλλον σου δες και πάλι μέσα από τις παρούσες πράξεις σου. Θα πρέπει ν αφήσεις να φύγει το παλιό για ν ανοίξει ο δρόμος για το νέο. Το παρελθόν έχει φύγει, δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ, απελευθέρωσέ το για να μπορέσεις να δημιουργήσεις.

6. Παραιτείσαι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Δεν υπάρχουν αποτυχίες, μόνο αποτελέσματα. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελες, μην αποθαρρύνεσαι, μην τα παρατάς. Μάθε τι μπορείς να κάνεις και προχώρα προχώρα σταθερά. Μ ένα βήμα τη φορά θα φτάσεις τελικά στην επιτυχία. 

Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει με μικρά βήματα, οι αποφάσεις και οι ενέργειες που σταδιακά θα οικοδομήσουν το μεγάλο αποτέλεσμα και τελικά θα σε οδηγήσουν σ αυτή την ένδοξη στιγμή του θριάμβου.

7. Προσπαθείς να καταφέρεις όλα τα "μικρά ".
Κάποιες φορές πρέπει να χαλαρώνεις και ν αφήνεις την ζωή να κυλά χωρίς να ανησυχείς ή να προσπαθείς να κουμαντάρεις όλες τις λεπτομέρειες. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Όταν καθίσει η σκόνη και μπορείς να δεις και πάλι καθαρά το δάσος με τα δέντρα μπροστά σου, ξεκίνα και κάνε το επόμενο βήμα. 

Τα πάντα στη ζωή είναι τέλεια έτσι όπως είναι, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνεις τα πάντα. Χρειάζεται μόνο λίγο χρόνο για να συνδέσεις όλες τις τελείες και να αποκαλυφθεί η εικόνα.

8. Συμβιβάζεσαι με λιγότερα απ αυτά που σου αξίζουν.
Να είσαι αρκετά δυνατός για να απελευθερώνεις αυτό που χρειάζεται και αρκετά σοφός για να περιμένεις αυτό που σου αξίζει. Μερικές φορές τα μάτια σου θα πρέπει να ξεπλένονται από τα δάκρυά σου, ώστε να μπορείς να δεις και πάλι τις δυνατότητες μπροστά σου μ ένα σαφέστερο όραμα. Μην συμβιβάζεσαι.

9. Περιμένεις μέχρι αύριο.
Το πρόβλημα είναι, ότι πάντα νομίζεις ότι έχεις περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεσαι. Αλλά μια μέρα θα ξυπνήσεις και δεν θα έχεις αρκετό χρόνο για να κάνεις αυτά που πάντα ήθελες να κάνεις. Και σ αυτό ακριβώς το σημείο, ή θα έχεις πετύχεις τους στόχους σου ή θα έχεις μια λίστα με δικαιολογίες για το τι δεν έχεις καταφέρει.

10. Παραμένεις τεμπέλης κι αδιάφορος.
Ο κόσμος δεν σου χρωστά τίποτα ενώ εσύ όλο και κάτι οφείλεις στον κόσμο. Ξεκίνα τη δράση. Ανέλαβε την ευθύνη της ζωής σου και πάρε τον έλεγχό της στα χέρια σου. Είσαι σπουδαίος και ο κόσμος σε χρειάζεται. Είναι πολύ αργά για να περιμένεις "κάποιον" να κάνει "κάτι" μια "κάποια μέρα". Η "κάποια μέρα" είναι ΤΩΡΑ κι αυτός ο κάποιος που χρειάζεται ο κόσμος είσαι "ΕΣΥ"





Αγάπη είναι ότι έχεις μάθει απ’ τους γονείς σου.....!!!!!!!!

Ας υποθέσουμε πως η ζωή μας είναι βασισμένη σε μία σειρά μοτίβων, κινήσεων και αντιδράσεων που έχουν τις ρίζες τους στην παιδική μας ηλικία. Ας υποθέσουμε ότι αν η παιδική μας ηλικία έχει υπάρξει, με οποιονδήποτε τρόπο, δυσλειτουργική, αυτή την οικεία δυσλειτουργία θα βαλθούμε να ψάχνουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Ας υποθέσουμε, τέλος, ότι όλες αυτές οι διεργασίες είναι υποσυνείδητες και ότι, ως εκ τούτου, βρισκόμαστε πάντα να αναρωτιόμαστε γιατί μας τυχαίνουν όλοι οι τεμπέληδες/εγωιστές/αγενείς ή όλες οι κακομαθημένες/άπιστες/ακοινώνητες. 

Αυτή λοιπόν είναι η περίληψη στο βιβλίο της ζωής όλων μας. Ας προχωρήσουμε τώρα στην εισαγωγή. Όπως συνήθως, όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με όλες τις θεωρίες, ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται ένα βρέφος και αργότερα ένα παιδί με τους γονείς του και οι τρόποι με τους οποίους αυτοί ανταποκρίνονται, θα γίνουν αργότερα οι τρόποι με τους οποίους σχετίζεται με τον κόσμο που τον περιβάλλει. 

Για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους τα μωρά εξαρτώνται αποκλειστικά από τους γονείς για όλες τους τις ανάγκες. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν κάποιοι γονείς είναι ότι πιστεύουν πως με το να αφήσουν ένα μωρό 3, 4 μηνών να κλαίει, αυτό θα μάθει κάποια στιγμή να είναι αυτάρκες και θα σταματήσει να ενοχλεί. 

Ένα μωρό αυτής της ηλικίας, αν αφεθεί να κλαίει, πράγματι κάποια στιγμή θα σταματήσει, όχι όμως επειδή ξαφνικά δεν επιθυμεί ή δεν έχει την ανάγκη που είχε όταν ξεκίνησε. Θα σταματήσει επειδή έχει λάβει ένα μήνυμα που του λέει ότι κανένας δεν είναι εκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. 

Όταν ολόκληρος ο κόσμος του δε, είναι οι γονείς του, αυτό μεταφράζεται σε μία απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης, το μωρό θα αποτραβηχτεί, θα σωπάσει και οι γονείς θα το μεταφράσουν ως επιτυχημένη μέθοδο πειθαρχίας για να μη γίνει το μωρό κακομαθημένο.

Όμως, ένα παραμελημένο παιδί, θα γίνει ένας εξαρτητικός ενήλικας, χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό του, με ένα σκεπτικό που λέει ''Αφού δεν ενδιαφέρονται για μένα, μάλλον είμαι/κάνω κάτι λάθος'', και χωρίς εμπιστοσύνη προς τους άλλους, με μία αντίστοιχη πεποίθηση που λέει : ''Η εμπιστοσύνη μου θα προδοθεί, η ανάγκη μου δε θα καλυφθεί.'' 

Στην ηλικία μεταξύ 12 και 18 μηνών, ένα ασφαλές παιδί, που νιώθει πως οι περισσότερες ανάγκες του καλύπτονται και υπάρχει μία σταθερή και ασφαλής βάση, θα αρχίσει να εξερευνά τον κόσμο, κάνοντας όλο και περισσότερα βήματα προς το άγνωστο, πριν επιστρέψει στην ασφάλεια της μαμάς ή/και του μπαμπά. 

Ένα παιδί όμως που δεν έχει νιώσει αυτή τη σιγουριά, θα παραμένει πάντα κοντά στους γονείς, θα φοβάται να κοινωνικοποιηθεί και γενικά θα αποφεύγει οποιαδήποτε εξερεύνηση μπορεί να διακινδυνεύσει την παρουσία των γονιών του. 

Και κάπως έτσι δημιουργούμε σχέσεις που είναι λάθος για τον ψυχισμό μας, εφ’ όσον οι άνθρωποι ακολουθούμε μοτίβα που έχουμε βιώσει στη διάρκεια της ζωής μας και τα αναπαράγουμε με συνέπεια ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτό που γνωρίζουμε πώς να το διαχειριστούμε, στο οικείο.

Έτσι, μία γυναίκα που ως παιδί κακοποιείτο σωματικά ή σεξουαλικά ή που παρατηρούσε τους γονείς να παίζουν ξύλο, θα επιλέξει να είναι σε μία σχέση με κάποιον με τον οποίο μπορεί να επαναλάβει αυτό το σενάριο.

Και ενώ γνωρίζω πως η λέξη ‘επιλέξει’ ίσως σας ακούγεται παράδοξη, γιατί ποιος θα επέλεγε να είναι σε σχέση με κάποιον που τον χτυπάει ή τον προσβάλλει, τη χρησιμοποιώ γιατί ο μηχανισμός επιλογής λειτουργεί ασυνείδητα και έτσι γίνεται σχεδόν μία ανάγκη. 

Οι ανάγκες είναι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, συνήθως δύο : Αφ’ενός, πρέπει να επιλέξω να είμαι σε μία κατάσταση που γνωρίζω και άρα μπορώ να τη διαχειριστώ. Δεύτερον, είμαι σίγουρη ότι δεν αξίζω, γιατί αν άξιζα δε θα με έδερναν οι γονείς μου. 

Εφ’όσον δεν αξίζω, σίγουρα δε θα μπορέσω να κάνω μία όμορφη, υγιή σχέση οπότε δε χρειάζεται καν να το προσπαθήσω. Είναι μία ακριβής αναπαραγωγή του οικογενειακού περιβάλλοντος και των δυσλειτουργιών του και χωρίς κάποια βοήθεια, είναι δύσκολο να απεμπλακεί κάποιος.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας προς τους γονείς μας και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί ανταποκρίνονται, επίσης θα μας κυνηγάει για πάντα – ή τουλάχιστον για όσο καιρό αρνούμαστε να μπούμε σε θεραπεία! 

Αν οι γονείς μας, μας έμαθαν ότι ο θυμός μας δεν είναι αποδεκτός, με το να μας αγνοούν ή να μας τιμωρούν για αυτόν, εμείς θα περάσουμε τη ζωή μας, όχι χωρίς να βιώνουμε θυμό (κάτι τέτοιο είναι αδύνατο) αλλά βιώνοντας τον παθητικά-επιθετικά. 

Αυτό θα μεταφραστεί σε αντιδράσεις λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας, δηλαδή παρακράτηση σεξουαλικών επαφών (η αγαπημένη τιμωρία των γυναικών) ή ανεπάρκεια σε δουλειές του σπιτιού ή λοιπές υποχρεώσεις (η αγαπημένη τιμωρία των ανδρών) μέχρι να γίνει μία έκρηξη από τη μία ή και τις 2 πλευρές. 

Δυστυχώς όμως, όταν φτάσει το ζευγάρι στο σημείο της έκρηξης, είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να διασωθούν. Χρήσιμο είναι λοιπόν να προλαμβάνουμε τέτοιες καταστάσεις, είτε με συζητήσεις με το/τη σύντροφό μας, είτε, αν αυτές φαίνονται αδιέξοδες, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.




Αντωνία Αντωνά
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας και Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Ομήρου 2, Κηφισιά
Τηλέφωνο: 6944-757122
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Τα online ειδύλλια κρύβουν κινδύνους.....!!!!!!!!!!

Όπως με τις περισσότερες διαδικτυακές δραστηριότητες, τα πλήθη των νόμιμων χρηστών απειλούνται από απατεώνες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν από τα θύματά τους είτε αποσπώντας μετρητά ή προσωπικές πληροφορίες.

Η δημοσιογράφος Jennifer Litwin αποκάλυψε ορισμένα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της. Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι 8 στους 10 άνδρες έχουν πει ψέματα στα βιογραφικά τους. 

Παράλληλα, έπειτα από τέσσερα χρόνια διαδικτυακής αναζήτησης του κατάλληλου συντρόφου, η 50χρονη εργένισσα, Sue Barenholtz, γνωρίζει πολύ καλά τι αναζητά. Οι δυο γυναίκες σε συνεργασία με τους ειδικούς για θέματα σχέσεων και ασφάλειας, προειδοποιούν για τα σημεία που πρέπει να προσέχει ο κάθε χρήστης.

Περιορισμένη διαθεσιμότητα: Είναι το άλλο άτομο διαθέσιμο μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων ή συγκεκριμένες ημέρες για διαδικτυακή συνομιλία ή κλήσεις; Πρέπει να σας ανησυχήσει "αν δε μπορεί να οργανώσει το πρόγραμμά του ή δε μπορεί να βρει χρόνο να σας γνωρίσει" προειδοποιεί ο Toni Coleman, ψυχοθεραπευτής και ειδικός σε θέματα σχέσεων. 

Περιορισμένες ή αντιφατικές πληροφορίες : "Δεν θα βγω έξω με έναν άντρα αν δε μου δίνει το πλήρες όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του," λέει η Barenholtz. "Είχα κάποιους που δεν το έκαναν και δεν πρόκειται να βγω μαζί τους. Μία φίλη μου έκανε το ίδιο. Είχε βγει με έναν άντρα δύο-τρεις φορές και ακόμα δεν ήξερε το επίθετό του. 

Της είπα ότι δεν θα την αφήσω να ξαναβγεί μαζί του αν το μάθει. Του το είπε και εκείνος τη ρώτησε αν θα τον ψάξει στο διαδίκτυο. Όταν αυτή απάντησε θετικά, εκείνος αρνήθηκε και η φίλη μου συνειδητοποίησε ότι μάλλον κάτι δεν πήγαινε καλά". Σε τέτοιες περιπτώσεις, λέει ο Coleman συνήθως όντως έτσι συμβαίνει.

Μιλάει για τα χρήματα : "Οι συζητήσεις για χρήματα ή δάνεια είναι ένα μελανό σημείο", λέει ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Robert Siciliano. "Προσοχή γιατί υπάρχουν απατεώνες που ρωτούν για οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αγοράσουν εισιτήρια για τη μετακίνησή τους στο πρώτο ραντεβού μαζί σας" συμβουλεύει στη συνέχεια. Αν ένα εν δυνάμει ραντεβού σας ζητήσει χρήματα, αναφέρετε το πρόσωπο αυτό στη διαδικτυακή κοινότητα.

Θέλει να προχωρήσετε γρήγορα : Τα κεραυνοβόλα ειδύλλια μπορεί να ακούγονται ρομαντικά αλλά φέρουν μία απειλή για την οικονομική και προσωπική ασφάλεια του ατόμου, όταν πρόκειται για διαδικτυακό ραντεβού. 

Προσοχή στους εν δυνάμει συντρόφους που είναι έτοιμοι να πέσουν γονυπετείς και πρεσβεύουν την αθάνατη αγάπη τους μετά από λίγες μόνο συνομιλίες. Επίσης, να είστε προσεκτικοί και με εκείνους που θέλουν γρήγορα να μεταβούν από τις συνομιλίες σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα σε υπηρεσίες εκτός των ειδικών σελίδων για τις διαδικτυακές γνωριμίες.

Έξυπνες κινήσεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τους κινδύνους του διαδικτυακού ραντεβού

Μπορείτε να λάβετε μια σειρά από μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας όταν επιδιώκετε την αγάπη σε απευθείας σύνδεση. Οι ειδικοί προσφέρουν τις παρακάτω συμβουλές:

Παραμείνετε στις έγκυρες ιστοσελίδες : Διαβάστε σχόλια και ελέγξετε τα με φίλους. Ερευνήστε επιμελώς μία ιστοσελίδα πριν τοποθετήσετε το προφίλ σας. Επίσης, μία καλή ιδέα είναι να διαβάσετε τις συμβουλές ασφαλείας που ορισμένες τοποθεσίες προσφέρουν.

Προστατεύστε τα προσωπικά σας στοιχεία: Όσοι κλέβουν τις ταυτότητες των διαδικτυακών χρηστών, προσπαθούν να μαζέψουν τα προσωπικά στοιχεία, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και πολλά άλλα. 

Να θυμάστε ότι φαινομενικά ασήμαντες πληροφορίες, όπως το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ανακαλύψει τους κωδικούς πρόσβασης σας. Μη δημοσιεύετε το πλήρες όνομά σας σε ένα προφίλ. Χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Δημιουργήστε έναν ειδικό λογαριασμό email που χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο για διαδικτυακές γνωριμίες.

Διεξάγετε μία διαδικτυακή αναζήτηση : Απλά πληκτρολογείστε το όνομα ενός εν δυνάμει συντρόφου σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο και αυτό μπορεί να σας πει πολλά. "Εάν δε μπορείτε να βρείτε τίποτα σχετικά με το πρόσωπο, ακυρώστε το ραντεβού", προειδοποιεί η Barenholtz. Να είστε πρόθυμοι να διαβάσετε αρκετές σελίδες, κάνοντας μία πιο εμπεριστατωμένη έρευνα.

Ακολουθήστε έξυπνες πρακτικές από την τεχνολογία για τη ασφάλεια: Για παράδειγμα, να είστε δύσπιστοι όσον αφορά σε απατεώνες που προσπαθούν να σας κατευθύνουν σε παρόμοιες ιστοσελίδες διαδικτυακών γνωριμιών. 

Ένα κλικ σε μία λάθος σύνδεση, θα μπορούσε να σας κάνει να κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό που καταγράφει ευαίσθητες πληροφορίες σας. Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μη μπαίνετε από δημόσιους υπολογιστές στο προφίλ σας και κρατήστε το λογισμικό ασφαλείας σας ενημερωμένο.

Ενώ είναι όντως συναρπαστικό να βρείτε τη νέα αγάπη, είναι καλύτερο να είστε προστατευμένοι, όταν επιδιώκετε γνωριμίες μέσω διαδικτύου, λένε οι εμπειρογνώμονες. "Μην αφήσετε την καρδιά σας να υπερισχύσει της κοινής λογικής" επιμένει ο Siciliano.




Μήπως η σχέση σας είναι καρμική ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιούμε τον όρο "καρμική σχέση" για να δείξουμε πόσο πλασμένοι είμαστε ο ένας για τον άλλον. Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να το κάνουμε με αποδείξεις.

Αρχικά, η καρμική σχέση υποδηλώνει μια ισχυρή έλξη σε ένα πρόσωπο, ακόμη και αν μόλις το γνωρίσαμε. Άρα ο χρόνος δεν έχει να κάνει με το κάρμα. 

Πρόκειται για μια σύνδεση που δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η παγίδα βέβαια, που πολλοί αγνοούμε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, μια καρμική σχέση διαρκεί μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Πώς θα καταλάβουμε αν η σχέση μας είναι όντως καρμική; Βλέπουμε, "διαβάζουμε" και ερμηνεύουμε τα σημάδια.

Άμεση και έντονη έλξη : Όταν αισθανόμαστε άμεση και έντονη έλξη για ένα άτομο που μόλις συναντήσαμε τότε ναι, μιλάμε για καρμική αγάπη. Είτε η έλξη είναι ρομαντικού χαρακτήρα ή απλά αγνή φιλία, τα ανεξήγητα αυτά σημάδια της άμεσης επικοινωνίας υποδηλώνουν ότι κάτι καρμικό συμβαίνει.

Ανεξήγητη οικειότητα : Έχετε μόλις συναντήσει ένα πρόσωπο αλλά αισθάνεστε τόσο οικεία μαζί του που είναι σα να τον ξέρετε χρόνια. Σα να είναι ο κολλητός σας, που τον είχατε χάσει και "πιάσατε" την κουβέντα σα να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα.

Δεν υπάρχει μέτρο και αιτία : Η καρμική σχέση συχνά συμβαίνει μεταξύ ατόμων, που δεν έχουν απολύτως τίποτα κοινό. Εξ' ου και το ανεξήγητο του θέματος. Είμαστε ανήμποροι να εξηγήσουμε το πόσο και το γιατί νιώθουμε τόσο κοντά ενώ στην ουσία είμαστε ενδεχομένως και αντίθετοι ο ένας από τον άλλον.

Πολλή προσπάθεια : Αν αισθάνεστε ότι καταβάλετε πολλή προσπάθεια και ενέργεια για να ευχαριστήσετε το καρμικό σας έτερον ήμισυ τότε μιλάμε για καρμική αγάπη. Ό, τι κι αν κάνετε, το άλλο πρόσωπο δε θα είναι ευχαριστημένο και εσείς απλά δε μπορείτε να σταματήσετε να προσπαθείτε.

Καρμικό αλλά μονόπλευρο : Στα άσχημα νέα τώρα, οι καρμικές σχέσεις είναι συχνά μονόπλευρες. Μόνο ένας από τους δύο θα νιώθει την ακαταμάχητη έλξη και το άλλο άτομο απλά θα αγνοεί παντελώς τα αισθήματα του πρώτου.

Κι όμως δε μπορείς να φύγεις : Σε μία τόσο έντονη σχέση μπορεί να αισθάνεστε, να ξέρετε ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται, κι όμως δεν έχετε τη δύναμη να φύγετε μακριά. Με όποιο κόστος. Ακόμα και αν έχετε γίνει απλός παρατηρητής των συναισθημάτων σας.

Συναισθηματικό roller coaster : Μια καρμική σχέση μοιάζει με βόλτα σε ένα roller coaster. Τα συναισθήματα ανεβαίνουν στα ύψη και το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο πέφτουν στα Τάρταρα. Η αληθινή αγάπη θα φέρει την ειρήνη και την ευτυχία στην καρδιά σας. Αλλά, η καρμική αγάπη καλλιεργείται με τη δική σας δυστυχία, τις αντιδικίες και τα βαθύτερα συναισθήματα.

Η αποδοχή είναι το κλειδί : Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να ελευθερώσετε τον εαυτό σας από μια καρμική σχέση είναι να δεχτείτε ότι είστε σε μία τέτοια σχέση. Η συνειδητή αυτή αναγνώριση θα σας βοηθήσει να δείτε το άλλο πρόσωπο, σαν αυτό που πραγματικά είναι και θα μπορέσετε να σπάστε τα δεσμά και να απελευθερωθείτε από μία δυνατή αλλά αυτοκαταστροφική σχέση.




Το τσαγερό.....!!!!!!!

Κάποιος φουκαράς τρελάθηκε απ’ την πολύχρονη ανεργία και μες την τρέλα του πίστεψε πώς ήταν τσαγερό. Υποχρεώθηκαν λοιπόν οι δικοί του να τον κλείσουν στο τρελοκομείο με την ελπίδα ότι ’ίσως με την κατάλληλη θεραπεία να γινόταν καλά.

Πραγματικά ό άρρωστος ύστερα από ένα χρονικό διάστημα παρουσίασε αισθητή βελτίωση. Το φέρσιμό του, γίνηκε φυσιολογικό και όλη ή συμπεριφορά του έδειχνεάνθρωπο ομαλό. Οι γιατροί τον φώναξαν μια μέρα για Εξέταση με πρόθεση να τον διώξουν από το ψυχιατρείο.

— Με τί σκοπεύεις ν’ ασχολη­θείς τώρα πού θα βγεις από το νοσοκομείο, τον ρώτησε ένας από τούς γιατρούς.

— Να σάς πω, απάντησε ο άρ­ρωστος. ’Έχω τελειώσει το γυμνά­σιo και σκέπτομαι να ζητήσω κα­μιά θέση υπαλλήλου σε κανά γρα­φείο.

H απάντηση ήταν λογική κι’ οι γιατροί έδειξαν πώς ικανοποιήθη­καν απ’ αυτή.

— Κι’ αν δε βρεις.. μια τέτοια θέση τότε τί σκοπεύεις να κάνεις ; ξαναρώτησε ό ίδιος γιατρός.

Τότε θα ψάξω για καμιά άλλη δουλειά. ’Εκτός από τις γυμνασι­ακές μου γνώσεις ξέρω αρκετά κα­λά λογιστικά. Θα κοιτάξω να κρα­τήσω λογιστικά βιβλία σε τίποτα μαγαζιά. Στην αρχή μπορεί να παίρνω λίγα, σιγά - σιγά όμως πι­στεύω πώς θα καταφέρω να ζήσω.

— Κι’ αν υποθέσουμε πώς δεν βρίσκεις ούτε μια τέτοια δουλειά, τότε τί θα, κάνεις ρώτησε ένας άλλος γιατρός.

— Το πράγμα θα είναι ασφαλώς δυσάρεστο, απάντησε λογικότατα ο άνθρωπός μας, αλλά εγώ θα επιμείνω. Θα δώσω εξετάσεις σε καμιά τράπεζα και πιστεύω πως θα πετύχω.

—Κι’ αν υποθέσουμε πώς δεν πετύχεις, ρώτησε ένας τρίτος για γιατρός, τότε τί θα κάνεις ;

—Τί θα κάνω· Μα μου φαίνεται πώς σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να ξαναγίνω τσαγερό.

Από το βιβλίο «χιουμοριστική ανθολογία» τόμος 3ος εκδόσεις Δρακόπουλος. 




by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Η ενασχόληση με το επιφανειακό απασχολεί το νου, αλλά δε γεμίζει την ψυχή....!!!!!!!!!

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι της ανθρωπιστικής ή ουμανιστικής ψυχολογίας ήταν δύο: ο Κάρλ Ρότζερς (1902-1987) και ο Αβραάμ Μάσλοου (1908-1972) οι οποίοι διαφωνούσαν με τον Σαρτρ και τους Υπαρξιστές.

Οι θεωρίες του Σαρτρ και των Υπαρξιστών αναπτύχθηκαν την ίδια περίπου χρονική περίοδο με αυτές των θεωρητικών της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, η τελευταία μάλιστα ονομάσθηκε και Υπαρξιστική ψυχολογία, γιατί αναπτύχθηκαν την ίδια περίπου περίοδο, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαν την ίδια αφετηρία, αλλά πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα κυριάρχησαν στην Ψυχολογία, η Ψυχανάλυση και ο Συμπεριφορισμός. Οι ψυχαναλυτές εστίασαν στις παρορμήσεις που προέρχονταν από το υποσυνείδητο ή το ασυνείδητο, οι συμπεριφοριστές στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες (ήταν οι πιο μηχανιστικοί). 

Κατά το δεύτερο μισό του αιώνα εμφανίσθηκε η σχολή της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας, που ονομάστηκε και Τρίτο Κύμα της ψυχολογίας και αυτή η σχολή εστίασε στη συνείδηση, στη δύναμη της θέλησης και στην αποφασιστικότητα των ανθρώπων. 

Οι θεωρίες της σχολής του Τρίτου Κύματος ξεκινούν από την ίδια διαπίστωση που έκαναν και οι Υπαρξιστές,την ίδια ακριβώς περίοδο, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μεγάλη ασθένεια της εποχής, αυτό που την χαρακτήριζε, ήταν και για τους Υπαρξιστές και για τους ανθρωπιστές ψυχολόγους, η έλλειψη αξιών.

Οι συνέπειες της έλλειψης αξιών, που έχουν περιγραφεί από πολλούς αναγνωρισμένους συγγραφείς, διανοούμενους ή επιστήμονες, είναι η ανηθικότητα, το εσωτερικό κενό - για το οποίο μίλησε η Σιμόν ντε Μποβουάρ -, η απελπισία, η αποκοπή από τις ρίζες, η έλλειψη ιδανικών και ο εγωκεντρισμός.

Τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο (όταν έγραφαν για “ανθρωπότητα” αυτοί οι θεωρητικοί, είχαν νωπή στο μυαλό τους την ανάμνηση της καταστροφής που επέφεραν στον κόσμο οι Χίτλερ και Στάλιν), επειδή όλα τα παραδοσιακά συστήματα αξιών που δημιούργησε η ανθρωπότητα, αποδείχθηκαν πρακτικά, στην καθημερινή ζωή, αποτυχημένα. 

Ο πλούτος, η ευημερία περισσότερων ανθρώπων, η τεχνολογική πρόοδος, η ευρύτατα διαδεδομένη εκπαίδευση, τα δημοκρατικά πολιτικά σχήματα, απέτυχαν παταγωδώς να δημιουργήσουν ειρήνη, αδελφικότητα, ψυχική γαλήνη ή ευτυχία. Μας άφησαν πιο γυμνούς απέναντι στα δυσνόητα ζητήματα που η ανθρωπότητα αποφεύγει συστηματικά, επειδή είναι απασχολημένη με το επιφανειακό.

Ο Αβραάμ Μάσλοου μιλούσε για τη “νεύρωση της επιτυχίας” και παρατηρούσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίζουν να αγωνίζονται με ελπίδες, ακόμα και με χαρά, για την ψεύτικη πανάκεια, εφόσον δεν την αποκτούν. 

Είναι ο στόχος τους, ο σκοπός της ζωής, το “ιδανικό” τους. Όταν όμως την αποκτούν, ανακαλύπτουν σύντομα ότι η ελπίδες τους ήταν ψεύτικες. 

Ακολουθεί ψυχική συντριβή και απελπισία, βουτιά στον ωκεανό της ματαιότητας, μέχρι να γίνει δυνατό (συνήθως με τη βοήθεια ψυχολόγου) να εμφανιστούν κάποιες καινούριες ελπίδες. Η ενασχόληση με το επιφανειακό, απασχολεί, αλλά δεν πληρώνει…

Οι Μάσλοου και Ρότζερς βρίσκονταν στο μεταίχμιο, ανάμεσα στα παλιά συστήματα αξιών, που δεν λειτουργούσαν πια και στα νέα που δεν είχαν ακόμα γεννηθεί. Είδαν ότι η ανθρωπότητα χρειαζόταν ένα έγκυρο και εύχρηστο σύστημα ανθρώπινων αξιών, στις οποίες θα μπορούμε να πιστεύουμε, να αφιερωνόμαστε, γιατί θα είναι αληθινές και όχι γιατί θα μας εξορκίζουν να τις "εμπιστευθούμε" και να έχουμε πίστη σε αυτές.

Πίστεψαν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορεί να εδραιωθεί ένα τέτοιο σύστημα, κυριολεκτικά υπαρξιακό, που θα βασίζεται αποκλειστικά πάνω στην επιβεβαιωμένη γνώση της φύσης του ανθρώπου. 

Δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι αυτή η γνώση είναι διαθέσιμη στην εποχή μας στην τελική της μορφή, ώστε να επωάσει συνειδητοποίηση και δράση. Όσα όμως ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή, η μέχρι τότε γνώση τους, τους έδινε την πεποίθηση ότι ήξεραν τα είδη εργασίας που έπρεπε να γίνουν, ώστε να προχωρήσουν προς ένα τέτοιο στόχο. 

Όπως είπαν, “φαίνεται ότι είναι δυνατό για τον άνθρωπο να κινηθεί προς την αυτοπραγμάτωσή του, και προς την κοινωνική βελτίωση, με τις δικές του φιλοσοφικές και επιστημονικές προσπάθειες”.

Ο Κάρλ Ρότζερς θεωρείται σήμερα, μαζί με τον Αβραάμ Μάσλοου, ως ο ψυχολόγος με την μεγαλύτερη επιρροή στη διάρκεια του 20ου αιώνα, όχι μόνο στην ψυχολογία, όπου πολλοί σύγχρονοι ψυχολόγοι τον αναγνωρίζουν ως δάσκαλό τους, αν και πολλοί από αυτούς ανήκαν σε διαφορετικές σχολές, αλλά και στην εκπαίδευση. 

Στο πιο σημαντικό βιβλίο του, On Becoming a Person(1981) μας εξηγεί πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε περισσότερο ανθρώπινοι, γιατί αυτό ακριβώς που λείπει από τους περισσότερους ανθρώπους είναι η ανθρωπιά, και εξάρει τη σημασία της προσωπικής εμπειρίας η οποία είναι κάτι σαν τροφή. Ανιχνεύουμε την αλήθεια μέσω προσωπικής εμπειρίας και όχι ακούγοντας ή διαβάζοντας τις εμπειρίες των άλλων.

Οι άλλες ανθρώπινες υπάρξεις είναι όμως πολύτιμες, και όπως έγραψε ο Μάσλοου, “…οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες μπορούν να εκπληρωθούν μόνο μέσω άλλων ανθρώπων, δηλαδή μέσω της κοινωνίας. 

Η ανάγκη για κοινότητα (το να ανήκει κανείς κάπου, ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, ομαδοποίηση) είναι από μόνη της μια βασική ανάγκη. Μοναξιά, απομόνωση, εξοστρακισμός, απόρριψη από την ομάδα, όλα αυτά δεν είναι μόνο οδυνηρά, αλλά και παθογόνα”.

Ο Αβραάμ Μάσλοου, ύστερα από 30 χρόνια ερευνών έφτασε στο όχι και τόσο ευχάριστο συμπέρασμα ότι η αλυσίδα των ανθρώπινων αναγκών σταματάει όταν εκπληρωθούν οι 4 πρώτες βασικές ανάγκες ( οι φυσικές ανάγκες (τροφή, νερό ύπνος, κλπ) , - η ανάγκη για ασφάλεια (σπίτι, ρούχα, καθαριότητα σώματος, δουλειά, κάποια αίσθηση ηθικής), - η ανάγκη ανθρώπινης κοινότητας (σεξουαλικός σύντροφος, φιλία, οικογένεια)...

και τέλος η ανάγκη για αυτοεκτίμηση (αυτοπεποίθηση, σεβασμός του εαυτού και των άλλων, γόητρο) και δεν οδεύει προς την εκπλήρωση της πέμπτης βασικής ανάγκης που είναι η αυτοπραγμάτωση. 

Αυτή η αυτοπραγμάτωση χαρακτηρίζεται από ηθική ακεραιότητα, που μπορεί να μην ακολουθεί κάποια θρησκεία, δημιουργικότητα, αυθορμητισμό, πνεύμα ικανό να επιλύει προβλήματα, έλλειψη προκαταλήψεων, αποδοχή της πραγματικότητας για καλύτερη αντιμετώπισή της.

Η θέση του Μάσλοου είναι ότι η θρησκευτική εμπειρία (και μιλά γι’ αυτού του είδους την εμπειρία που μπορεί κάλλιστα να έχει ένας άθεος) είναι ένα θέμα που έχει δικαίωμα στην επιστημονική έρευνα και μελέτη. 

Και αντίστροφα, η επιστημονική κοινότητα θα δει το έργο της να εμπλουτίζεται αν αναγνωρίσει και και μελετήσει την ανάγκη που έχει όλο το ανθρώπινο γένος για πνευματική έκφραση. Η πνευματική αυτή έκφραση βρίσκεται, με πολλές μορφές, στην καρδιά των εκστατικών εμπειριών στις οποίες έχουν φτάσει υγιή άτομα που λειτουργούν ολοκληρωμένα.

Οι Μάσλοου και Ρότζερς, αλλά και ο Όλπορτ, ανακάλυψαν πειραματικά ότι ο άνθρωπος έχει μια ανώτερη και υπερβατική φύση η οποία είναι μέρος της ουσίας του, δηλαδή της βιολογικής του φύσης ως εξελιγμένου μέλους του είδους. 

Οι Υπαρξιστές υποστήριξαν ότι ο άνθρωπος φτιάχνει ο ίδιος τον εαυτό του, αλλά η μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν όρια ως προς το πόσο και πού μπορεί να τον φτιάξει. 

Οι άνθρωποι, ας μην το ξεχνάμε, είναι βιολογικά προκαθορισμένοι και αν θέλει κάποιος να ανέβει ψηλότερα, πρέπει να εξετάσει πόσο δυνατά πνευμόνια και αντοχή διαθέτει. Οι Υπαρξιστές ανέβηκαν ψηλά, αλλά δεν μπόρεσαν να κρατηθούν εκεί, έπεσαν με πάταγο κάτω και πόνεσαν. 

Δεν αρκέστηκαν στον πόνο, πείσμωσαν και αποφάσισαν να μας πείσουν ότι η ανθρώπινη φύση καθορίζεται από την αρνητικότητά της, με έξοχο θεωρητικό αυτής της αντίληψης τον Σαρτρ.




Τάκης Αθανασόπουλος
(Πηγή: Εnet Διάλογοι-Ελευθεροτυπία)
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης – Διαβάστε την καταπληκτική έκθεσή του....!!!!!!

«..έχε στο νου σου το παιδί – γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» τραγούδαγε ο Παύλος Σιδηρόπουλος .
Κι έτσι ένοιωσα διαβάζοντας το παρακάτω μήνυμα : «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»!

Μια έκθεση με «επίκαιρα» μηνύματα: «Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν αναβολικά και μίση αλλά φιλία…ειρήν稻

Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από ..

1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου.

Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.

Τον Απρίλιο ο 14χρονος είχε αναδειχτεί νικητής στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και η έκθεση διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Π.Τ.Ε μέσω των ΕΛ.ΤΑ, όπου και έγινε η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.

Ακολουθεί η έκθεση του Μάριου Χατζηδήμου:
«Γιαννιτσά, 25/01/12
Κύριο Ρότζερ Φεντερερ,
Tennis sport club of Bussel,
Switzerland.

Αγαπητέ Ρότζερ Φέντερερ,
Είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές σου. Ένας μικρός, ασήμαντος Μάριος, μπροστά σ’ έναν γίγαντα του αθλητισμού. Κι ο λόγος που σου γράφω; Για να σ’ ευχαριστήσω… να σ’ ευχαριστήσω, που ξύπνησες μέσα μου την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις!

Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές. Το ανέβασμα σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το «σερβίς», για την δική μου είσοδο στο άθλημα.

Άρπαξα την παρατημένη ρακέτα του αδελφού μου και αποφασιστικά μπήκα στο γήπεδο, έτοιμος να νικήσω. Τότε συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι, να βλέπεις την ρακέτα στα χέρια του Φέντερερ από το να προσπαθείς να την κουμαντάρεις στα δικά σου χέρια. Παιδεύτηκα, ίδρωσα, άκουσα δικαιολογημένα τις φωνές του προπονητή μου, όμως δεν τα παράτησα. Η μορφή σου στο βάθρο του Ολυμπιονίκη, με κρατούσε εκεί και συνέχιζα…

Συνέχιζα και ονειρευόμουνα… Κάποια μέρα, κτυπώντας το μπαλάκι, εκ σφενδονίστηκε μαζί και η φαντασία μου, μακριά, πολύ μακριά στον χρόνο και στον τόπο. 

Βρέθηκα, λέει, εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. 776 π.Χ.- οι κήρυκες γυρνούν όλη την Ελλάδα και αναγγέλλουν το γεγονός. 

Οι πόλεμοι σταματούν, γιατί ο αθλητισμός ενώνει και συμφιλιώνει τους ανθρώπους, έτσι τουλάχιστον ήταν τότε! Νέοι από κάθε άκρη της χώρας, καταφθάνουν εκεί με λεβέντικη ψυχή και σώμα, για ν’ αγωνισθούν τον «καλόν αγώνα», το «Ευ αγωνίζεσθαι». Τι υπέροχες λέξεις, τι φανταστική ατμόσφαιρα!

Ήσουν κι εσύ, λέει, εκεί. Οι ιστορικές μου γνώσεις σε απορρίπτουν, όμως η φαντασία μου σε θέλει εκεί. Ν’ αγωνίζεσαι και να στεφανώνεσαι με την αγριελιά. Να ποτίζεις με τον ιδρώτα σου, το χώμα της αρχαίας Ολυμπίας και να δοξάζεσαι μαζί με τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Πολυδάμα, τον Θεαγένη.

Ναι, είμαι περήφανος, που η δική μου πατρίδα, η Ελλάδα, έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αθλητισμού. Το αθλητικό πνεύμα, σαρκώθηκε και μορφοποιήθηκε στους αγώνες της αρχαιότητας. Η Ολυμπιακή φλόγα, λαμπρυνόμενη με τις άξιες του Ελληνικού πολιτισμού, φώτισε την οικουμένη. 

Η αγωνιστικότητα, η ευγενής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, μέσ’ από τον αθλητισμό, εμπλούτισαν και όλη την στάση του ανθρώπου απέναντι στην ζωή…

…Στεκόσουν εκεί, στεφανωμένος, ακτινοβολώντας την χαρά της νίκης, όταν σε πλησίασα ντροπ αλά, σου έπιασα το χέρι, σε κοίταξα στα μάτια και σε ρώτησα :

– Πως νοιώθεις, Ρότζερ; Τι σημαίνουν για σένα όλα αυτά;
– Άκου μικρέ μου, μου απάντησες με μια φωνή κρυστάλλινη, που ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου. «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο. 

Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. 

Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν’ αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν’ αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν’ αγωνίζομαι και να νικώ!

– Άουτ! Μάριε, συγκεντρώσου επιτέλους στο παιχνίδι! Ήταν η φωνή του προπονητή μου, που με έβγαλε ξαφνικά από την ονειροπόλησή μου. Όμως όχι, εκείνη την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθώ σε κανένα παιχνίδι. 

Ήθελα να διηγηθώ, όλα αυτά που έζησα, στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι μαζί, ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου, γίναμε μια συντροφιά κι αναβαπτισθήκαμε στο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων. 

Μιλήσαμε για το περίφημο «Ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που οι σύγχρονοι άνθρωποι, μπορούν τέλεια να ερμηνεύσουν ετυμολογικά, όσον όμως αφορά την πράξη, δυσκολεύονται απ ό λίγο έως τραγικά! Στοχεύοντας αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό, λούζονται στα βρώμικα κι επικίνδυνα νερά των αναβολικών, θυσιάζοντας στον βωμό της εφήμερης δόξας, την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος. 

Η εξόντωση του αθλητή και η δυσφήμιση των αγώνων, είναι το μόνο αντίτιμο που εισπράττει κανείς από τέτοιες ενέργειες.
Ε, λοιπόν για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για την συμμετοχή, «ευ αγωνίζεσθαι», φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Σταματώ εδώ την φλυαρία μου, που ίσως σε κούρασε και σου εύχομαι μέσα απ’ την ψυχή μου, σε όλη σου την ζωή, ν’ αγωνίζεσαι, να νικάς και ν’ αγαπάς, όπως ακριβώς εσύ μου δίδαξες. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σε περιμένω, εκεί που πρωτοσυναντηθήκαμε… 

Στην αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, στην πατρίδα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Στην πανέμορφη και πολυαγαπημένη μου πατρίδα, που όσες δυσκολίες και τρικυμίες κι αν περνά τώρα, « δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά», γιατ’ «έχει στο κατάρτι της βιγλάτορα, παντοτινό, τον Ήλιο, τον Ηλιάτορα»!
Με αγάπη και θαυμασμό,
Μάριος Α. Χατζηδήμου»



https://christinapoliti.wordpress.com

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Η αδυναμία σου, η δύναμή σου.....!!!!!!


Λίγο προσεκτικά αν κοιτάξουμε γύρω μας τη φύση θα αντλήσουμε πολλά διδάγματα από τα φυτά. Μπορούμε να προσδιορίσουμε τις τοξικές περιοχές απλά παρατηρώντας τι φυτρώνει εκεί και να αντιληφθούμε πώς ορισμένα φυτά πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν τα υπόλοιπα να ευδοκιμήσουν. Αλλά το πιο βαθύ μάθημα που μπορεί να μάθει κανείς είναι ότι το δηλητήριό του είναι στην πραγματικότητα το σημαντικότερο δώρο του.

Πολλά από τα πιο δηλητηριώδη φυτά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μερικά από τα ισχυρότερα και πιο σωτήρια φάρμακα στις σωστές συνθήκες. Η θανατηφόρα μπελαντόννα από καιρό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson, ενώ η επικίνδυνη δακτυλίς χρησιμοποιείται ευρέως με φαρμακευτική μορφή για τη θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το πεδίο της ομοιοπαθητικής βασίζεται στην ιδέα ότι όλα τα δηλητηριώδη φυτά είναι πραγματικά ευεργετικά φάρμακα σε πολύ χαμηλές δόσεις. Έτσι, εάν η χειρότερη αδυναμία είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη δύναμη της φύσης, τότε γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και σε εμάς;

Ο πολιτισμός έχει θεσπίσει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες. Από νωρίς στη ζωή, μαθαίνουμε ότι το σύνολο των δυνατοτήτων μας εμπίπτει σε μία από τις δύο κατηγορίες, εκείνες που είναι χρήσιμες και εκείνες που δεν είναι. Τα δυνατά μας σημεία και οι αδυναμίες μας. Και από στόμα σε στόμα διαδίδεται μια πολύ απλή στρατηγική για την επιτυχία στη ζωή: μεγιστοποιήσετε τις δυνάμεις σας και ελαχιστοποιήστε τις αδυναμίες σας.

Αλλά ποιος μπορεί να πει ποια είναι τα δυνατά σημεία και ποιες είναι οι αδυναμίες σας;

Πάρτε για παράδειγμα τον ακόλουθο τύπο ανθρώπου. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και επιρρεπής στο άγχος. Πολλοί, αν όχι όλοι, θα συμφωνούσαν ότι πρόκειται για αδύνατα σημεία. Ταυτόχρονα, είναι έξυπνος, απίστευτα επικοινωνιακός και έχει δημιουργική σκέψη. Και στις δύο περιπτώσεις, μιλάμε για ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο αυτό θεωρείται ως αδυναμία, ενώ σε ένα άλλο θεωρείται δύναμη.

Όλες οι ικανότητες είναι εγγενώς ουδέτερες. Και σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο καθορίζεται η αξία τους.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα ωραίο φλιτζάνι τσάι το βράδυ, η μπελαντόννα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η πρώτη σας επιλογή. Αλλά, αν φοβάστε μήπως θα νοσήσετε από Parkinson, η επιλογή αυτή θα μπορούσε απολύτως να αλλάξει τη ζωή σας. 

Αν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον υψηλού στρες, η υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι καθόλου χρήσιμη. Αλλά, αν είστε χαλαρός και οργανώνεται σωστά τον χρόνο σας, αυτό ακριβώς μπορεί να είναι το μεγαλύτερο προσόν σας. Και όλα εξαρτώνται από το πλαίσιο που θέτεις τον εαυτό σου.

Οποιαδήποτε αδυναμία μπορεί να είναι μια συντριπτική δύναμη στο σωστό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, οι χειρότερες αδυναμίες είναι συχνά το πιο ισχυρό ανεκμετάλλευτο δυναμικό, απλά σε λάθος πλαίσιο. Αν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σας, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει αν γνωρίζατε πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Σκεφτείτε πώς το τρέχον πλαίσιο επηρεάζει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας :

· Πόσο άγχος έχετε στη ζωή σας;

· Πόσο υποστηρικτικές είναι οι σχέσεις σας;

· Πώς η διατροφή σας σας κάνει να αισθάνεστε;

· Πόσο αγαπάτε (ή μισείτε) τη δουλειά σας;

· Πόσο χρόνο αφιερώνετε για τον εαυτό σας;

· Πώς όλα αυτά μεταμορφώνουν τις ικανότητές σας σε δυνατά ή αδύνατα σημεία;

Το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο είναι να είσαι ο εαυτός σου. Κανένα φυτό εκεί έξω δεν προσπαθεί ποτέ να είναι οτιδήποτε άλλο. Εμείς απλά χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που να ταιριάζει με τη φυσική μας κατάσταση προκειμένου να μετατρέψει όλες τις αδυναμίες μας σε πλεονεκτήματα.

Κρίνεται αναγκαίο, λοιπόν, να προσφέρετε το σωστό περιβάλλον στις αδυναμίες σας για να ευδοκιμήσουν. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας. Φανταστείτε πόσο εύκολη θα ήταν η ζωή σας, αν ήσασταν απλώς ο εαυτός σας. Αυτό το μάθημα συμβαίνει σε όλη τη φύση. Ρωτήστε τα φυτά.




Σάννα Νάνου,

Πώς να μετατρέψουμε τις αδυναμίες μας σε προτερήματα....!!!!!!!

«Κανείς δεν είναι τέλειος» λέει ο λαός... μια αλήθεια που μπορεί όμως να στήσει παγίδες στη ζωή σας! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αδυναμίες, αφού όλοι αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας θα βρούμε έναν καλύτερο άνθρωπο. 

Πόσες φορές έχετε δει ανθρώπους με αδιόρθωτες αδυναμίες να μένουν πίσω στη ζωή τους και να έχουν χαλάσει καριέρα αλλά και σχέσεις; Θυμηθείτε, υπάρχουν τρόποι για να αντιστρέψετε τις αδυναμίες σε προτερήματα και να ελέγχετε τη συμπεριφορά σας...

Βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε πραγματικά την αλλαγή
Οι περισσότεροι άνθρωποι προχωράνε προς την αλλαγή επειδή θέλουν, είτε να ευχαριστήσουν κάποιον, είτε να ταιριάζουν σε μια συγκεκριμένη κοινωνική θέση. 

Για να μπορέσετε, όμως, να μετατρέψετε τις αδυναμίες σας σε προτερήματα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η διαδικασία θα βελτιώσει αποκλειστικά τον εαυτό σας! Μερικές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι η «κόλαση» αποτελεί έναν τρόπο ζωής και ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Λάθος! Εσείς ορίζετε την τύχη σας... κρατήστε την στα χέρια σας.

Προσδιορίστε τις προσωπικές αδυναμίες σας
Η ειλικρίνεια προς τον εαυτό σας αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για να μπορέσετε να στρέψετε τις αδυναμίες σας... προς τη βελτίωση σας. Γράψτε σε ένα χαρτί όσες αδυναμίες εντοπίζετε, αναγνωρίστε τη λύση και σκεφτείτε όσα παράπονα έχετε λάβει μέχρι τώρα στη ζωή σας. 

Άλλωστε, μόλις αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, τότε έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε τρόπους για να το ξεπεράσουμε. Στο τέλος φέρτε στο μυαλό σας τις δεξιότητες και τις ικανότητες σας, σύμφωνα με το χαρακτήρα αλλά και τις επιλογές σας. Βλέπετε; Έχετε και πολλά θετικά στοιχεία σαν «όπλα»!

Σκεφτείτε θετικά για τον εαυτό σας
Η θετική σκέψη θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει η προσωπικότητά σας, αλλά ότι θα πρέπει να έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ταλέντα και ικανότητες... χρησιμοποιήστε τα! Άλλωστε, έχετε ήδη περάσει στο επόμενο επίπεδο εφόσον έχετε εντοπίσει ειλικρινά τις αδυναμίες σας.

«Αντιστρέψτε» το σενάριο της ζωής σας
Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική, ώστε να απομακρυνθείτε από τις αδυναμίες σας. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να προγραμματίσετε μακροπρόθεσμα σχέδια, προσπαθήστε να τα «σπάτε» σε μικρότερα έργα. 

Αυτό με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά στη ζωή σας. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δεν θα αποτύχετε αλλά δεν θα επιβάλλετε κιόλας αμέσως την αλλαγή στον εαυτό σας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το μειονέκτημά σας και σιγά σιγά να το μετατρέψετε σε πλεονέκτημα!

Ξεπεράστε το φόβο της αποτυχίας
Ο φόβος πολλές φορές περιορίζει τις προσπάθειές μας για επιτυχία στη ζωή. Ωστόσο, η επιμονή αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας, που μπορεί να μετατρέψει την αδυναμία σε δύναμη. Μην φοβάστε να κάνετε λάθη στην πορεία μιας αλλαγής, καθώς αυτό θα σας «ανοίξει» το δρόμο προς τη βελτίωση. Μην μένετε μακριά από αυτό που είστε...

Επιλέξτε φίλους που σας ισορροπούν
Η μεγαλύτερη πολυτέλεια της ζωής είναι να έχετε γύρω σας ανθρώπους που ισορροπούν το χαρακτήρα σας! Φίλοι, σύντροφοι ή και μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να «εξουδετερώνουν» τις αδυναμίες σας. Λέγεται συχνά ότι τα αντίθετα έλκονται, αλλά η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι εξισορροπούν το ένα το άλλο. Έτσι, όταν έχετε δίπλα σας αυτούς τους ανθρώπους... οι αδυναμίες σας σιγά σιγά θα εξαλείφονται.

Ζητήστε βοήθεια, επαγγελματική ή φιλική
Η ψυχανάλυση δεν είναι σήμερα ούτε ντροπή, ούτε ταμπού! Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν τον πραγματικό τους εαυτό και χρειάζονται την καθοδήγηση κάποιου επαγγελματία, ώστε να βρουν την πηγή του «κακού» μέσα τους. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις ένας φίλος, ένα βιβλίο ψυχολογίας ή κάποιο σεμινάριο μπορεί να σας βοηθήσει να παραδεχτείτε τις αδυναμίες σας. 

Ωστόσο, υπάρχουν και προβλήματα πιο σοβαρά που χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια, όπως είναι οι εθισμοί, η χαμηλή αυτοπεποίθηση ή η βία.

Βελτιώστε την κατανόησή σας
Η κατανόηση είναι ένα είδος αντοχής, το οποίο ξεχωρίζει τους νικητές από τους χαμένους της ζωής! Σκεφτείτε τις αδυναμίες σας ως σταγόνες που ξεχειλίζουν ένα ποτήρι και αναλογιστείτε πως μπορείτε να διορθώσετε την υπερχείλιση του ποτηριού. 

Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και κατανοήστε όλους τους στόχους και τις κινήσεις σας προς την επιτυχία. Προσοχή! Αν δεν κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σας δεν θα πάρετε και τις αληθινές απαντήσεις...

Μαθήματα αυτοπεποίθησης... από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν
Και όμως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στο κολέγιο μηχανικής! Είχε ένα «άστρο» στη ζωή του και μοναδικά ταλέντα, όμως προφανώς δεν ήταν γραφτό να γίνει μηχανικός. «Η ζωή συνεχίζεται» και ποτέ δεν γνωρίζετε αν σας περιμένει μια φωτεινή καριέρα στο μέλλον. Μην το βάζετε κάτω, προσπαθήστε να μετατρέψετε τις αδυναμίες σας... σε ικανότητες.





Λιάνα Γεωργουλοπούλου ,

Το κυνήγι του χρήματος είναι αρρώστια….!!!!!!!!!

Ο πλούτος
Η λέξη προέρχεται από το ρήμα πίμπλημι=γεμίζω και πίμπλαμαι=είμαι γεμάτος. Θέμα του ρήματος, πλη-. Παράγωγα: πλήρης, πλήθος, πλούτος.---
Πλούτος σημαίνει αφθονία αγαθών.--

Πλούσιος είναι όποιος έχει αφθονία υλικών αγαθών. Στην αρχαιότητα πλούσιος εθεωρείτο όποιος είχε ζώα αρχικά, κατόπιν ζώα και κτήματα, και όταν οι κοινωνικές ισορροπίες διασαλεύτηκαν στον πλούτο μετρούσαν και οι δούλοι. 

Στην Οδύσσεια (ρ 422-423) ο Οδυσσέας όταν θέλει να πείσει ότι ήταν κάποιος επιφανής, πλούσιος άρχοντας λέει σε δακτυλικό εξάμετρο : “και σκλάβους είχα αμέτρητους κι άλλα αγαθά περίσσα, πόχουν αυτοί που καλοζούν, κι υπέρπλουτους τους λένε”.

Στον μεσαίωνα πλούσιος ήταν όποιος είχε γη. 

Στους νεότερους χρόνους που επικράτησε το εμποροκρατικό σύστημα (μετό τον 15ο αιώνα) πλούτος εθεωρείτο η αφθονία πολύτιμων υλικών αγαθών. 

Στην σύγχρονη εποχή ''η αγάπη του πλούτου'', έχει πάρει διαστάσεις ειδωλολατρείας. Πλούσιος θεωρείται όποιος διαθέτει άφθονες κινητές αξίες, όπως το χρήμα. Σε όλες τις εποχές όμως ο πλούτος είτε σε γη, ζώα και δούλους, είτε σε χρήμα, αυτοκίνητα, βίλες κότερα, δούλους κλπ προσδίδει πολιτική και κοινωνική επιρροή σε αυτόν που τα έχει. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να επιδιώκει κάποιος την απόκτηση πλούτου. Δεν αρκείται μόνο στο να περνάει καλά, πολύ καλά, άριστα.

Επιθυμεί ακόμη, επιθυμία που γεννάται από τον πλούτο, να ελέγχει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Η υπεροχή του ενώπιον των άλλων, η αίσθηση ότι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τον πλούτο και τη δύναμή του, που δεν θα την είχε αν δεν ήταν πλούσιος, ότι μπορεί να τους μεταχειριστεί όπως θέλει, να παίξει μαζί τους, όπως παίζει με το σκυλάκι του, όλα αυτά του δημιουργούν μιαν άλλην αίσθηση.

Ίσως την ψυχολογία των Φαραώ, που πίστευαν πως ήσαν γιοι θεών, άρα επίγειοι θεοί. Έτσι λοιπόν από αυτήν την οπτική δεν είναι ο πλούτος αυτός καθαυτός που οδηγεί σε αντιθέσεις, αλλά ο τρόπος απόκτησης του πλούτου και η χρήση του που γίνεται πηγή συμφορών.

Έχει ο πλούτος ηθική; Η επικρατούσα αντίληψη λέει ότι όποιος πλούτισε με έντιμα μέσα, από την δουλειά του για παράδειγμα, γνωρίζει κατά κανόνα να χρησιμοποιεί τον πλούτο για προσωπικό και κοινωνικό όφελος.

Στις υπάρχουσες συνθήκες το χρήμα είναι απαραίτητο για μια αξιοπρεπή ζωή, για υγεία, μόρφωση, άσκηση αλληλεγγύης. Αν όμως ο πλούτος αποκτήθηκε με ανέντιμα μέσα, τότε είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί το χρήμα για ικανοποίηση κακών έξεων. 

Ο Π. Ζ. Προυντόν όμως λέει ότι ο έντιμος δεν μπορεί να είναι πλούσιος, ότι πλούτος και ηθική δεν συμβαδίζουν. Συγκεκριμένα σταχυολογώ από το πιο γνωστό του βιβλίο, Περί ιδιοκτησίας, τα εξής καταλυτικά, κατά την γνώμη μου.

Εάν με ερωτούσαν
-τί είναι σκλαβιά;
και έπρεπε να απαντήσω με μία λέξη θα έλεγα: Φόνος
και θα γινόμουν αμέσως κατανοητός. Δεν θα χρειαζόταν κανένα επιπλέον επιχείρημα για να δείξω ότι το να αφαιρείς από κάποιους τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες τους, την προσωπικότητά τους είναι μια εξουσία ζωής και θανάτου και το να σκλαβώνεις έναν άνθρωπο είναι σαν να τον σκοτώνεις.

Επομένως γιατί στην ερώτηση

-τί είναι ιδιοκτησία;
να μην απαντήσω: κλοπή;
Στις μέρες μας το κυνήγι του χρήματος έχει καταντήσει μάστιγα και έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε συμφορές.

Για το χρήμα ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο, που είναι προέκτασή του. Γίνεται προδότης, δωσίλογος, ληστής, δολοφόνος σφουγγοκωλάριος και ό,τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε σε αυτά. Γεγονός είναι ότι το κυνήγι του χρήματος είναι πλέον αρρώστια, που έχει πάρει την μορφή επιδημίας.

Ας θυμηθούμε λόγια των Αρχαίων σοφών μας για τον πλούτο και τους πλούσιους.

Μένανδρος: Όπλον μέγιστον εν ανθρώποις τα χρήματα.

Δημοσθένης: Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστιν γενέσθαι των δεόντων.

Θέογνις: Πλούτος και σοφία αποτελούν ανίκητον όπλο των θεών.

Πλάτων: Δύο είναι οι εχθροί του ανθρώπου: ο πλούτος που διαφθείρει την ψυχή με την μαλθακότητα που ενσπείρει και η φτώχεια που σπρώχνει με τα βάσανα στην ξεδιαντροπιά.

Βίων: (Για τον πλούσιο) Δεν εξουσιάζει αυτός την περιουσία, αλλά αυτή τον εξουσιάζει.

Ευριπίδης: Είναι γλυκό το κέρδος, αν βγαίνει ακόμα και με απάτες.

Πλάτων: Όσο τιμώνται στην πόλη τα πλούτη και οι πλούσιοι, τόσο θα περιφρονούνται η αρετή και οι χρηστοί άνθρωποι.





chryssablog greeksurnames