Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ο τρελός χορός των σκέψεών μας....!!!!!!!!

Η δύναμη του Ανθρώπου να σκέφτεται είναι απεριόριστη.
Συνεπώς και η δύναμη του Ανθρώπου να δημιουργεί είναι απεριόριστη.

Όλοι μας ξέρουμε ή θα έπρεπε να ξέρουμε ότι οι σκέψεις μας δημιουργούν και φέρνουν κοντά μας ότι ακριβώς σκεφτόμαστε και καθετί στο οποίο επικεντρώνουμε την σκέψη μας.

Νόμος της Έλξης. 
Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον τρελό χορό των σκέψεών μας, όταν σκέψεις φόβου, άγχους, απογοήτευσης, εισχωρούν ...

απρόσκλητες στο μυαλό μας και οι οποίες ασφαλώς είναι και αυτές το ίδιο ισχυρές δημιουργικές σκέψεις και απομακρύνουν διαρκώς από κοντά μας τα πράγματα που επιθυμούμε;

Πως μπορούμε να εξορίσουμε αυτούς τους απρόσκλητους εισβολείς που υπονομεύουν την επιτυχία μας;

-Πρώτα απ΄ όλα να τις αναγνωρίσουμε.
-Δεύτερον να κατανοήσουμε την δύναμή τους. Έχουν την ίδια δύναμη με κάθε άλλη σκέψη. Είναι το ίδιο δημιουργικές με κάθε άλλη σκέψη, ασχέτως αν τα δικά τους αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

-Τρίτον να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματά τους στην ζωή μας. Οι σκέψεις είναι οι αιτίες και οι συνθήκες της ζωής μας τα αποτελέσματα. Αν οι συνθήκες (αποτελέσματα) δεν μας αρέσουν ας ψάξουμε τις αιτίες (σκέψεις) που τις προκαλούν.
Είμαστε ότι σκεφτόμαστε. Αυτό είναι που πρέπει πρώτα απ΄ όλα να κατανοήσουμε.

Αν δεν κατανοήσουμε την δύναμή μας να δημιουργούμε σκέψεις, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα στην ζωή μας. Μπορούμε να βρίζουμε την κακή μας τύχη, τους άλλους, την εποχή, τον καιρό και ότι άλλο θέλουμε, αλλά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Το ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω, είναι η χορογραφία του τρελού χορού των απρόσκλητων και περιπλανόμενων σκέψεών μας. Εδώ πρέπει να επέμβουμε αφού πρώτα κατανοήσουμε την δύναμή μας να δημιουργούμε, εμείς τις σκέψεις που εμείς θέλουμε. 

Αν δεν καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργεί ο Νόμος της Έλξης ο οποίος λειτουργεί ή ούτως ή άλλως, δηλαδή είτε τον κατανοήσουμε, είτε όχι, όπως κάθε Φυσικός Νόμος άλλωστε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βελτιώσουμε τις συνθήκες στη ζωή μας.

Ακόμη και αν δεν κατανοούμε απόλυτα τον Νόμο της Βαρύτητας, έναν άλλο Φυσικό Νόμο γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειές του και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις αποφύγουμε. 

Δεν πλησιάζουμε ας πούμε στην άκρη της ταράτσας ενός πενταόροφου κτιρίου χωρίς ασφαλή προστατευτικά κάγκελα. Όλο και κάποια ιστορία θα έχουμε ακούσει για κάποιον που τραυματίστηκε θανάσιμα. Όλο και θα θυμόμαστε την μητέρα μας να μας νουθετεί. Πρόσεξε θα πέσεις. 

Όμως ασφαλώς δεν θυμόμαστε κάποιον να μας λέει πρόσεξε πως σκέφτεσαι, γιατί ότι σκέφτεσαι θα γίνει η πραγματικότητά σου, θα γίνει οι συνθήκες της ζωής σου.

Στην μια περίπτωση λειτουργεί προστατευτικά ο Φόβος τους Θανάτου, γνωρίζουν όλοι τις συνέπειες, αν πέσεις μπορείς να τραυματιστείς, μπορείς να πεθάνεις στην άλλη περίπτωση όμως του Νόμου της Έλξης τα πράγματα είναι περισσότερο δυσνόητα, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες δεν ισούνται με θάνατο. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις από λευκό ως κατάμαυρο, πολλά αποτελέσματα από την απόλυτη επιτυχία στην απόλυτη αποτυχία.

Ο Νόμος της Έλξης είναι πάντοτε σε λειτουργία είτε θέλουμε να το δεχτούμε είτε όχι, είναι λοιπόν σκόπιμο να θυμόμαστε ότι κάθε αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα ενός αιτίου και με την σειρά του αυτό το αποτέλεσμα θα γίνει η αιτία η οποία θα δημιουργήσει άλλα αποτελέσματα και ούτω καθεξής.

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι σκέψεις που μας οδηγούν στο να δημιουργήσουμε ένα χρέος. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, αρχική σκέψη, άρα πρέπει να δανειστούμε από κάποια πηγή, τράπεζα. 

Αφού δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα και τώρα με την αποπληρωμή του χρέους ακόμη λιγότερα, το άγχος μας μεγαλώνει (αιτία), έρχεται και ένα μικρό ατύχημα από απροσεξία (αποτέλεσμα), που μας κρατά μακριά από την δουλειά μας για μερικές μέρες και γίνεται (νέα) αιτία για μεγαλύτερο άγχος και μεγαλύτερο φόβο για την έλλειψη χρημάτων (νέο) αποτέλεσμα ένα καινούριο δάνειο, με τελικό αποτέλεσμα την χρεοκοπία, την αρρώστια κ.ο.κ Ενός κακού μύρια έπονται.

Μα θα μου πείτε: Εγώ ποτέ δεν έκανα ανάλογη σκέψη, η οποία θα μπορούσε να έχει αυτά τα αποτελέσματα, ξεχνάμε όμως το εξής σημαντικό ότι στον πνευματικό κόσμο το όμοιο προσελκύει το όμοιο και ότι η σκέψη μας έφερε στην ζωή μας ανάλογες σχέσεις (σύντροφο, κάποιο φίλο, σχέσεις κάθε είδους) οι οποίες έφεραν στην ζωή μας ανάλογες συνθήκες και περιβάλλον, τα οποία στη συνέχεια είναι οι αιτίες των αποτελεσμάτων για τα οποία παραπονιόμαστε. 

Όπως αντίθετοι πόλοι έλκονται ή ίδιοι πόλοι ή ίδιες δυνάμεις απωθούνται ή παραμένουν αδιαπέραστες η μία από την άλλη, το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, όταν άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης ή άνθρωποι με αντίθετες αρχές συνάπτουν σχέσεις αλληλοεπηρεάζονται.





richfamily.gr

Πως να γίνετε "τυχεροί"....!!!!!!!!

Μπορεί να ακούγεται πολύ μοιρολατρικό, αλλά δεν πιστεύετε πραγματικά πως μερικοί άνθρωποι «έχουν άστρο», πως για κάποιο ανεξήγητο λόγο τους πηγαίνουν όλα θετικά;

Κερδίζουν σε τυχερά παιχνίδια, προσλαμβάνονται στην τέλεια δουλειά, γνωρίζουν τους ιδανικότερους συντρόφους, βρίσκουν θέση για παρκάρισμα Σάββατο μεσημέρι στο Κολωνάκι!
Πώς είναι δυνατόν; ...

Οι ορθολογιστές θα απαντήσουν πως όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών και πως ο καθένας καθορίζει την τύχη του μόνος του. Ίσως και να έχουν δίκιο. 

Επειδή, καλώς ή κακώς, την ίδια την «τύχη» ή την «μοίρα» μας, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, δε μπορούμε να την αγγίξουμε, πόσο μάλλον να την αλλάξουμε, παρατηρήσαμε τι είναι «αυτό» που κάνουν αυτοί οι τόσο τυχεροί άνθρωποι και τα καταφέρνουν τόσο καλά, με σκοπό… τι άλλο; Να γίνουμε και εμείς εξίσου τυχεροί!

1. Εκτεθείτε: Πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται πως δε μπορούν να γνωρίσουν τους κατάλληλους συντρόφους. «Δεν υπάρχουν άντρες πια», λένε με παράπονο οι γυναίκες, «όλες οι γυναίκες είναι (…)» λένε εκνευρισμένοι οι άνδρες. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Ο λόγος που είμαστε τόσο άτυχοι σε αυτόν τον τομέα είναι επειδή δεν εκτιθέμαστε. Βγείτε έξω, γίνετε ανοιχτοί σε συζητήσεις με αγνώστους, δείξτε ότι είστε διαθέσιμοι (χωρίς φυσικά να γίνετε υπερβολικοί).

2. Να ξέρετε τι θέλετε: Ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που διαθέτει ο «τυχερός άνθρωπος» είναι να έχει στόχο. Να ξέρει τι θέλει και να μη διστάζει να το πετύχει. Φυσικά, βοηθάει να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που αξίζει να κυνηγήσουμε για να μην υποπίπτουμε σε κατασπατάληση δυνάμεων. Έχοντας όμως σαφή στόχο, είναι ευκολότερο να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στις πραγματικές και τις εικονικές ευκαιρίες.

3. Επιβεβαιώστε ότι και οι άλλοι ξέρουν τι θέλουν: Το να ξέρουμε τι θέλουμε είναι σημαντικό, αλλά για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να το πετύχουμε είναι ακόμα σημαντικότερο να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν στο στόχο μας. 

Μην χάνετε το χρόνο σας με ανθρώπους που δεν είναι σίγουροι αν «τους κάνετε», που θέλουν κάτι από εσάς αλλά δεν έχουν προσδιορίσει τι ακριβώς είναι αυτό. Προσεγγίστε τους «ομοίους» σας, αυτούς δηλαδή που ξέρουν τι θέλουν και μπορούν έτσι να σας βοηθήσουν να βρείτε και εσείς τι θέλετε. Αυτό είναι κάτι που αφορά και τον επαγγελματικό τομέα: Δείξτε στο αφεντικό σας τι θέλετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει και αυτός/ αυτή από εσάς.

4. Προσμένετε το απρόσμενο: Οι περισσότεροι «τυχεροί» άνθρωποι έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν ευκαιρίες από απόσταση χιλιομέτρων. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά παρατηρητικοί, αλλά αναρωτιούνται μονίμως με ποιο τρόπο αυτό που εντόπισαν θα μπορούσε δυνητικά να επιδράσει πάνω τους θετικά. Φυσικά, για να γίνετε ένας τέτοιος άνθρωπος πρέπει να δημιουργήσετε γύρω σας και τις κατάλληλες συνθήκες χωροχρόνου, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την «έκθεση» που αναφέραμε παραπάνω.

5. Να είστε αισιόδοξοι: Από προσωπική εμπειρία σας υπογράφω ότι οι πλέον τυχεροί άνθρωποι είναι αυτοί που αντανακλούν θετική ενέργεια. Αυτοί που βλέπουν πάντα την θετική πλευρά της ζωής και που χαμογελούν συχνά. Ίσως έχει να κάνει με τα θετικά μαγνητικά κύματα που αυτοί οι άνθρωποι εκπέμπουν, ή με την καλή τους αύρα. Αυτοί οι άνθρωποι, πάντως, απλά περιμένουν υπομονετικά να τους συμβούν καλά πράγματα, και, με ένα μαγικό τρόπο, συμβαίνουν!

6. Να είστε σκεπτικιστές: Για να εξισορροπείται, βέβαια, η τόση αισιοδοξία, απαραίτητο είναι να είμαστε και σκεπτικιστές. Με το να «εκτιθέμαστε», δηλαδή, όπως λέγαμε παραπάνω, μπορεί μεν να έρθουμε σε επαφή με αμέτρητους ανθρώπους, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το ποιοι κάνουν και ποιοι δεν κάνουν για εμάς, για να μην καταλήξουμε με λάθος άτομο. Με λίγο σκεπτικισμό, φιλτράρουμε ευκολότερα τις καταστάσεις και κρατάμε μόνο τα θετικά τους στοιχεία, παραμένοντας πάντα προσκολλημένοι στο στόχο μας.

7. Χαλαρώστε: Γράφτηκε κάπου ότι οι «άτυχοι» άνθρωποι είναι κατά κανόνα πιο στρεσαρισμένοι από τους «τυχερούς». Αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος και η ένταση δεν αφήνουν περιθώρια για να δούμε καθαρά και να αδράξουμε ευκαιρίες. Πόσες φορές έχει τύχει να προσπεράσουμε μία καλή θέση για παρκάρισμα μόνο και μόνο επειδή εκείνη τη στιγμή απασχολούσαμε το μυαλό μας με κάτι άλλο;

8. Να είστε ελαστικοί: Ακόμα και αν καταφέρουμε να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, πολλές φορές εκεί που «το χάνουμε» είναι στην ικανότητά μας να «μανουβράρουμε» καταστάσεις. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αλλάξουμε πορεία την κατάλληλη στιγμή αν αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να μας στοιχίσει. 

Η αδυναμία αυτή είναι πολλές φορές ο λόγος που κάποιες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν: Αρνούνται να δεχτούν ότι κάτι που δεν λειτουργεί πρέπει να αλλαχτεί και προσπαθούν με το ζόρι να το κάνουν να λειτουργήσει. Είναι όπως στο παρκάρισμα, αν δεν χωράει το αμάξι μας σε μια θέση, πρέπει να ψάξουμε εγκαίρως για άλλη.

9. Προσέξτε τα «μικρά» πράγματα: Όλα τα μεγάλα πλάνα, τα μεγάλα σχέδια, τα μεγάλα πρότζεκτ, (οι μεγάλες ιδέες, γιατί όχι;) ξεκίνησαν από κάτι μικρότερο. Προσπαθήστε να βρείτε την αρχή του νήματος στο κάθε τι. Έτσι θα καταλάβετε πως όλα είναι εφικτά αρκεί να τα πάρουμε από την αρχή και με προσοχή. Σκεφτείτε για παράδειγμα το Google. 

Είναι σίγουρο πως οι ιδρυτές του δεν είχαν το σημερινό Google στο μυαλό τους όταν ξεκινούσαν να στήνουν μία απλή βάση δεδομένων. Τα προβλήματα άλλωστε είναι συνήθως ευκαιρίες για κάτι καλύτερο.

10. Ακούστε το ένστικτό σας: Ή αυτή την εσωτερική σας φωνή που σε προειδοποιεί ή σας προτρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε κάτι. Τα προαισθήματα που έχουμε για κάποιες καταστάσεις συνήθως επαληθεύονται και μας βοηθούν έτσι να προχωράμε μπροστά.





www.in2life.gr 
Έλενα Μπούλια

Εεεε ... να μη χάσουμε τη χαρά μας....!!!!!!!!!!

Για το μόνο που ανησυχούσε ήταν να «μη μας πάρουν τη χαρά μας. Δεν πειράζει, και με λίγα θα ζήσουμε. Αλλά τη χαρά μας…». Έλεγε και ξανάλεγε σαν να μονολογούσε.

Καθόταν στη διπλανή θέση του αεροπλάνου, και στη διάρκεια του τρίωρου ταξιδιού, αφηγήθηκε τη ζωή της με έναν τρόπο συναρπαστικά απλό και αφοπλιστικά ειλικρινή. Νοσηλεύτρια, μια 25ετία τώρα, σε πολύ δύσκολη και απαιτητική μονάδα δημόσιου ιδρύματος, αγαπάει τη δουλειά της, φροντίζει με έγνοια τους ασθενείς, οι περισσότεροι ...
από τους οποίους είναι χρόνια πάσχοντες. Από φτωχή οικογένεια, πήγε μεγάλη σχολείο, αφού είχε ήδη αποκτήσει τρία παιδιά.

Καθάριζε σπίτια για να ζήσει, ύστερα αποφάσισε να παρακολουθήσει τη σχολή για νοσηλεύτριες. Ο πατέρας της δεν την άφηνε να σπουδάσει. Έμαθε από πολύ μικρή, στα δώδεκα, να πλέκει, να κεντάει. Καταπιάνεται διαρκώς με κάτι ώστε να ενισχύει τα οικονομικά του σπιτιού, να κάνει το καλύτερο για την οικογένειά της. Κατάφερε να στείλει και τη μία κόρη για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό (ταξίδευε για να την επισκεφτεί).

Η άλλη έκανε οικογένεια, ο γιος «ψάχνεται» ακόμη. Είναι κοντά στα 50, ντυμένη με φόρμα και αθλητικά, είναι όμορφη με έναν τρόπο ανεπιτήδευτο και αυτάρκη. Άνθρωπος ανήσυχος, ακούραστος, φιλομαθής, φιλοπερίεργος. Όταν έρχεται η κουβέντα στην οικονομική κρίση, η αγωνία της εντοπίζεται σε ένα μόνο πράγμα: στην απώλεια της χαράς. Με αιφνιδιάζει.

Το ίδιο ακριβώς περιγράφει ο Μπέργκμαν στην αυτοβιογραφία του, της λέω. Και μόλις επιχειρώ, διστακτικά, να εξηγήσω ποιος είναι ο Μπέργκμαν, με αποστομώνει: «Έχω δει ταινίες του με τη Λιβ Ούλμαν», μου απαντά. 

Το περιστατικό που καταγράφει ο μέγας Σουηδός στη «Μαγική κάμερα» έχει ως εξής: «Ο Μπαχ μόλις είχε γυρίσει από ένα ταξίδι, η γυναίκα του και δύο από τα παιδιά του είχαν πεθάνει κατά την απουσία του. 

Στο ημερολόγιό του έγραψε : Καλέ μου Θεέ, μόνο να μη χάσω τη χαρά μου. Η φράση αυτή μ’ έχει σώσει από κρίσεις και συμφορές και λειτουργούσε το ίδιο πιστά όπως η καρδιά μου : καμιά φορά υπερβολική και δυσκολόχρηστη, αλλά ποτέ εχθρική η καταστροφική». «Ναι, έτσι είναι», συγκατανεύει η άγνωστη συνταξιδιώτισσα. 

Και θυμάται τα γλέντια που έζησε στο σπίτι και στη γειτονιά της. «Ξύπναγα το πρωί με μουσικές και εικόνες από μεγάλα, στρωμένα ακόμη από το βράδυ, τραπέζια». Βγάζει από την τσάντα της έναν φορητό υπολογιστή και μου δείχνει οικογενειακές φωτογραφίες. Είναι και γιαγιά. Η γυναίκα που κάθεται δίπλα μου δεν έχει την πολυτέλεια των καταθλίψεων ή της μεμψιμοιρίας.
Η ζωή την τραβάει από το μανίκι, μαζί με τις υποχρεώσεις και την επιθυμία να είναι παραγωγική, χρήσιμη, να ανανεώνει τις γνώσεις, να τροφοδοτεί με καινούργιες ιδέες τον εαυτό της και τους γύρω της. 

Είναι ικανή, αλλά ακονίζει και τις ικανότητές της, δεν εφησυχάζει, η δουλειά δεν τη φοβίζει, ψάχνει διαρκώς και αναζητεί καινούργια πεδία. «Ξέρεις, σκέφτομαι να ασχοληθώ και με την αγιογραφία.

Πάντα μου άρεσε», λέει. Την παρακολουθώ, μάλλον σιωπηλή, με ελάχιστες παρεμβάσεις. Μοιάζει με ηρωίδα μυθιστορήματος, ο λόγος της έχει οικονομία, αμεσότητα και ακρίβεια, ζυγίζει τα γεγονότα, δεν τα μεγεθύνει, δεν τα δραματοποιεί, ακόμη και εκείνα (όπως οι αιφνίδιοι θάνατοι) που καθορίζουν τον ανθρώπινο βίο. 

Δεν ήταν αγανακτισμένη, με την οικονομική κρίση. Αυστηρή ναι, θυμωμένη ναι. Αυτό που θα μπορούσε να τη διαλύσει, όμως, είναι η απραξία. Η καθήλωση. Είναι εκπαιδευμένη να βρίσκει λύσεις, να αναπληρώνει τις απώλειες, να μην κάμπτεται από την αποτυχία.

Η γυναίκα αυτή, γήινη και μεθοδική, συγκεντρώνει τη δυναμική μιας Ελλάδας με αντοχές και προοπτική. Επινοητικότητα και ασκημένο ένστικτο επιβίωσης. Στο δαιδαλώδες αεροδρόμιο του προορισμού μας, χωρίς να μιλάει καμία ξένη γλώσσα, έβρισκε πιο γρήγορα απ’ όλους τη σωστή κατεύθυνση και τις εξόδους. 

Συγκεντρωνόταν στον στόχο της και προχωρούσε με βήμα σταθερό και αποφασισμένο. Την παρατηρούσα. Τη θαύμαζα και την καμάρωνα. Δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι εκείνο που δεν θα επιτρέψει από κανέναν να της στερήσει, είναι μόνο ένα πράγμα: τη χαρά της. 

Τις Mαρία Kατσουνάκη (απο την Εφημερίδα Καθημερινή)





Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Σοφός δε γίνεται κανένας τυχαία....!!!!!!!!

Ο Σενέκα είπε κάποτε πως κανείς δεν είναι τυχαία σοφός! Πάντα πίστευα πως η παρατήρηση είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα της σοφίας. Έτσι λοιπόν όσο η παρατήρηση τροφοδοτεί τη σοφία, τόσο και η σοφία αλλάζει, αφού οι εμπειρίες μας μέσα από τη συνεχή παρατήρηση δημιουργούν με γεωμετρική πρόοδο κλιμάκωση της σοφίας μας.

Παρατηρώντας λοιπόν τι δημιουργεί κάθε φορά μία νέα εικόνα, μία νέα σκέψη, μία νέα συμπεριφορά, είτε σε μας τους ίδιους είτε στους άλλους, αυτό που παράλληλα δημιουργείται ως αντανάκλαση της παρατήρησης, ως προϊόν, είναι η απόρροια της στοχευμένης – εκ προ μελέτης - παρατήρησης. 

Ο Δαλάι Λάμα αναφέρει σχετικά, πως οι κυματισμοί που δημιουργούνται με το βότσαλο στην ήσυχη λίμνη, παραλληλίζονται με τις σκέψεις – στάσεις – συμπεριφορές μας αλλά και συνανθρώπων μας, που δημιουργούν ταραχώδεις «κυματισμούς». Η ταραχή αυτή είναι το μέσο, το εργαστήριό μας για το μάθημα της παρατήρησης και το στάδιο για την εξέλιξή μας. 

Είναι η πορεία μας, η στάση μας, η ζωή μας, το παράδειγμά μας ένα κίνητρο αλλαγής μας αλλά και των άλλων; Είμαστε άραγε γνώστες του τι προκαλούμε ως μοντέλα ζωής ή πιστεύουμε στην τυχαία έκβαση της ζωής; 

Αν κάποιος παρατηρούσε τη ζωή μας, αν κάποιος μας θεωρούσε πρότυπο για την εξέλιξή του θα ήταν οι ενέργειές μας τόσο επιπόλαιες και «απαρατήρητες»;





Πως θα αλλάξω επιτέλους τη ζωή μου ;

«Πως θα κάνω τη ζωή μου καλύτερη; Πως θα ζήσω επιτέλους μία όμορφη ζωή; Πως θα γίνει να ξυπνήσω σε μία άλλη διαφορετική, αρμονική ζωή;» Πόσες φορές βασανιζόμαστε από ερωτήματα παρόμοια….ο Bono των U2 έλεγε κάτι πάρα πολύ όμορφο πως τις απαντήσεις τις έχουμε όλες…οι ερωτήσεις μας δεν είναι σωστές! 

Πόσο αλήθεια άραγε κρύβει αυτή η πρόταση! Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι το πως αλλά το πότε! Όποτε λέμε πως τίποτα δεν αλλάζει και ζούμε την παραδοχή του γεγονότος τι περιμένουμε να αλλάξει στη ζωή μας; Αλλάζοντας το λόγο μας αλλάζουμε τη ζωή μας! Πως; 

Λέγοντας και υποστηρίζοντας κάθε στιγμή: Τώρα ξεκινώ μία υπέροχη ζωή! Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μου! Από αυτή τη στιγμή κινούμαι αποφασιστικά ολοκληρωτικά και με πολύ αγάπη για τον εαυτό μου στην νέα μου ζωή! Βάζω πρόγραμμα σεβασμού προς τη ζωή μου…

σταματώ παλιές λανθασμένες συμπεριφορές και τις αντικαθιστώ με νέες πιο λειτουργικές, ωφέλιμες για το είναι μου και την εξέλιξη μου. Βλέπω τον όμορφο εαυτό μου κάθε μέρα να γίνεται όλο και καλύτερος και προσπαθώ να κάνω το περιβάλλον γύρω μου καλύτερο απ' ότι το βρίσκω, αξιοποιώντας την καλή μου διάθεση, το χιούμορ, την αισιοδοξία και την καλή μου προαίρεση… 

Προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό όπου και όταν χρειαστεί χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα και γίνομαι ένα με το Θεό, το κανάλι της πληρότητας, της αφθονίας ζώντας στην απόλυτη πνευματική ευμάρεια! Ευχαριστώ, ευγνωμονώ καθημερινά για όλα όσα ζω και θαυμάζω κάθε τι νέο σαν μικρό παιδί…. Μέσα από τα μικρά βήματα αλλαγής, η ζωή μου γίνεται θαύμα που το ζω καθημερινά!





Η ζωή είναι ένας γιγάντιος μαγνήτης....!!!!!!!!

Όλα στη ζωή λειτουργούν σαν μαγνήτης. Μας έλκουν πράγματα που αγγίζουν τα πιστεύω μας. Ανάλογα με την εικόνα της ζωής που έχουμε στο μυαλό μας έλκουμε και ανάλογα γεγονότα ζωής. Αν πιστεύουμε πως η ζωή είναι άδικη, τότε πράξεις αδικίας θα συμβαίνουν στη ζωή μας για να επιβεβαιώσουμε την πεποίθηση αλλά πολύ περισσότερο τα λεγόμενά μας: “είδες που το ‘λεγα!”.

Αν ζείτε μία ζωή αγάπης δεν μπορείτε να ακούσετε κάποιον που σας δικαιολογείται γιατί δυστυχεί στη ζωή του και να θεωρήσετε πως έχει δίκιο. 

Απλά δεν είναι στα πιστεύω σας. Συνήθως αυτοί που μας λένε αρνητικά σχόλια για τη ζωή είναι οι γονείς μας. Διανύοντας μία μεγάλη πορεία δυστυχίας, ανέχειας, αποδοκιμασίας θέλουν να μας συμβουλεύσουν για τη ζωή με την πείρα τους και τις πεποιθήσεις τους. Ποιες ακριβώς από αυτές προάγουν τη ζωή μας;

Αν οι γονείς μάθαιναν ξανά από την αρχή στα παιδιά τους να μιλάνε, τότε σίγουρα, θα μιλούσαν εντελώς διαφορετικά, θα σχεδίαζαν το μέλλον τους με πιο όμορφα χρώματα και θα αφαιρούσαν λέξεις που δεν τους προσφέρουν τη ζωή που επιθυμούν.

Γεννιόμαστε με όλες τις προϋποθέσεις να είμαστε καλοί και στην πορεία μας μαθαίνουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Αν οι γονείς μας με όλη τους την αγάπη να μας προστατέψουν απέφευγαν να μας τροφοδοτήσουν με ανασφάλεια, φόβο και ενοχές, τότε αλήθεια πως θα ήταν η ζωή μας;

Ας φανταστούμε ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα αναγεννημένο περιβάλλον, με γονείς που επικοινωνούν όμορφα, σχεδιάζοντας την ημέρα τους με αισιόδοξες εικόνες, ενισχύοντας ο ένας το άλλο με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Πως θα εννοούσε αυτό το παιδί τη ζωή; 

Σίγουρα πολύ διαφορετικά. Θα πίστευε πως η ζωή είναι δίκαιη, οι άνθρωποι αγαπούν, σέβονται και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, η εξέλιξη είναι αναμενόμενη για κάθε νέα μέρα, η θέση του στην κοινωνία είναι ασφαλής, το εισόδημά του βελτιώνεται συνεχώς επιτρέποντάς του να πραγματοποιεί το πλάνο της ζωής του και πως είναι ευγνώμων και ολοκληρωμένος. 

Η ζωή του θα ήταν λίγο – πολύ όπως την περιγράφουμε. Δε θα μπορούσε να ζει στην αδικία, στην ανασφάλεια, στην αγνωμοσύνη γιατί απλά δεν αποτελούν δικά του πιστεύω.





Η ζωή είναι… ένα γλυκό του κουταλιού....!!!!!!!!

Πολύ συχνά ακούγεται στις μέρες μας «έχω φτάσει στο όρια» και πολλές φορές αισθανόμαστε πως τα έχουμε ξεπεράσει κι αυτά! Η αδυναμία ελέγχου της καθημερινότητας και η συνεχής αναζήτηση πόρων για μία ποιοτική ή ακόμη και αξιοπρεπή ζωή μας αναγκάζει να τρέχουμε κυνηγώντας την όαση που αποδεικνύεται ψευδαίσθηση… 

Και όσο τα όρια επεκτείνονται, αδυνατούμε να δούμε πως τα όρια της προσωπικότητάς είναι απεριόριστα σύμφωνα με το Δημιουργό μας και τις προδιαγραφές της δημιουργίας μας.

Κάθε φορά που αναζητούμε την ευκαιρία που θα μας φέρει πιο κοντά στην πραγματική ζωή, στην οριοθέτηση των σημαντικών, στον «ασφαλή» κύκλο της επιτυχημένης ζωής, χάνουμε ένα μέρος… λίγη ζωή κάθε φορά που αποτελεί βασικό μέρος που συνθέτει το κάδρο της ζωής μας! 

Μία ζωή που μόνο όταν ξεφύγει από τον έλεγχό μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία της… το δώρο της! Κανένας άνθρωπος που έζησε και περπάτησε πάνω στη γη δεν αναζήτησε φεύγοντας από αυτή τη ζωή μία ακόμη μέρα στο γραφείο ή λίγα ακόμη υλικά αγαθά… αλλά όλοι ανεξαιρέτως αποδέχτηκαν την αξία του στοργικού φίλου, της πραγματικής – συναισθηματικής παρουσίας, του χαμόγελου, της παρήγορης λέξης, της αλήθειας, του αγγίγματος. 

Πόσο πολύ σπάνια αξιολογούμε το χρόνο που φεύγει, τη στιγμή που περνά και χάνεται… Η ζωή είναι στιγμές και κάθε φορά που περιμένουμε την επόμενη έχουμε ήδη βάλει σε στάση αναμονής τη ζωή μας. Εύχομαι να αφυπνιστούμε σύντομα χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε μία ζωή στον προθάλαμο… στην κουζίνα της προετοιμασίας και όχι στην τραπεζαρία της απόλαυσης! 

Ακόμη περιμένοντας, αναμένοντας με αγωνία τη στιγμή του γλυκού που η μητέρα μας κράταγε φυλαγμένο στο πιο ψηλό ράφι για να μην το φτάσουμε και που η αναμονή και η ανυπομονησία μας το έκαναν ακόμη πιο σημαντικό, ώσπου όταν ερχόταν η στιγμή να το δοκιμάσουμε ήταν για να συνειδητοποιήσουμε πως δε φτάνει ή πως τελείωσε….

Ας μην περιμένουμε να δούμε το άδειο βάζο, αλλά να γευτούμε τώρα το γλυκό περιεχόμενό του! Ας γίνουμε εμείς οι εκλεκτοί καλεσμένοι που τιμάμε τη ζωή μας με τον τρόπο ζωής μας και ας γευτούμε μόνοι μας ότι η ζωή και οι άλλοι μας στερούν! 

Η βόλτα, το άγγιγμα, το χαμόγελο, ο καλός λόγος, η προσφορά, το μοίρασμα είναι μερικά από τα δώρα, τα πιο γλυκά πράγματα στη ζωή που δε μπορείς να τα γευτείς χωρίς να νοιώσεις την πληρότητα της συναισθηματικής απόδοσης που σου προσφέρουν…

Άνοιξε το καπάκι και βούτα μέσα στο βάζο! Μπορεί αύριο… σε λίγο…. κάποια στιγμή… όταν τελειώσεις τις δουλειές… όταν… όταν… όταν… να μην υπάρχει! Ή ακόμη πιο δύσκολο… να υπήρχε το γλυκό εκεί… για κάποιον άλλο που σου μεταφέρει πλέον την εμπειρία της γλυκιάς γεύσης του!

Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την συγγραφέα & life coach κ. Ξένια Γιαννάκη. 





10 όψεις επιτυχημένης ζωής.....!!!!!!!!!!

Εύκολο να θυματοποιείσαι και να αφήνεις τη ζωή να πάρει το πάνω χέρι… και τότε; Τότε η ζωή σου, το περιβάλλον, οι άλλοι, όλα γίνονται κυρίαρχοι της ζωής σου κι εσύ … το θύμα! 

Αλλάζοντας τη θέση του θύματος και αποκτώντας τον έλεγχο των ηνίων της ζωής σου αποδεικνύεσαι ηγέτης της ζωής σου, που ακόμη κι αν δε σου προκύψει το σχέδιο της ζωής σου, όπως ακριβώς περιμένεις, τουλάχιστον θα πλησιάσεις… και σίγουρα είναι πολύ καλύτερα, από το να πλησιάσεις το στόχο των άλλων για σένα. Πολύ – πολύ καλύτερα!

Πότε απολαμβάνω μία επιτυχημένη ζωή;

1. Όταν δεν ασχολούμαι με το τι κάνουν άλλοι, αλλά με το τι κάνω εγώ.

2. Όταν έχω θετική προδιάθεση ή υπακούω στη γνώμη μου και όχι των άλλων για όσα θέλω να κάνω

3.Όταν απολαμβάνω να κάνω δημιουργικά πράγματα και όχι να κάθομαι με τις ώρες στην τηλεόραση και στα video games.

4.Όταν έχω μάτια για το στόχο μου και όχι για την αστοχία μου.

5.Όταν διαβάζω και κάνω νέα διαφορετικά πράγματα και όχι όσα διαβάζουν ή κάνουν οι άλλοι.

6.Όταν ακούω την άποψη σπουδαίων ανθρώπων, επιστημόνων, δασκάλων και αξιοποιώ το χρόνο μου για τη βελτίωση του βιοτικού μου επιπέδου και όχι όταν συναναστρέφομαι με τοξικούς ανθρώπους.

7.Όταν απολαμβάνω τα σχέδια του μέλλοντος και χτίζω πάνω σε αυτά ένα δημιουργικό μέλλον και όχι όταν κολλάω στο παρελθόν ξανά και ξανά και ξανά.

8.Όταν αντιμετωπίζω δύσκολες καταστάσεις ως προκλήσεις για το καλύτερο και όχι όταν τα παρατάω ως ανυπέρβλητα εμπόδια.

9.Όταν αναζητώ την τελειότητα σε ότι κάνω και όχι τη μετριότητα

10. Όταν σκέφτομαι αισιόδοξα για τα πάντα και όχι απαισιόδοξα.





EN + ΑΙΣΘΗΣΗ και Ευφυία....!!!!!!!!!!!

Με την αυξημένη στροφή των ανθρώπων προς την πνευματικότητα, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια και οι προσπάθειες του κατεστημένου τρόπου σκέψης που μέσα από "επιστημονικές" τοποθετήσεις επιδίωξαν να στιγματίσουν την ευαισθησία και την ανθρωπιά που διακρίνει τους αφυπνισμένους ανθρώπους.

Κάποια από τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως "η πνευματική κατανόηση της ζωής" κάνει τους ανθρώπους να εμφανίζουν πιο συχνή ροπή προς προβλήματα ψυχικής υγείας, εθισμούς και αγχώδεις διαταραχές. (Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που βιώνει ένας άνθρωπος που εφαρμόζει π.χ. το διαλογισμό ή άλλες πνευματικές πρακτικές στη ζωή του...)

Με τίτλο "Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι διανοητικά άρρωστοι - αλλά τουλάχιστον νομίζουν πως η ζωή έχει περισσότερο νόημα" χλευάζει σχεδόν το δημοσίευμα της Daily Mail ανθρώπους που έχουν θρησκευτική ή πνευματική στάση ζωής και συμμετείχαν στη μελέτη του καθηγητή Michael King του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπονοώντας πως διακατέχονται από ένα είδος "παράνοιας", αλλά τουλάχιστον νομίζουν πως η ζωή έχει κάποιο νόημα...

Με ανάλογο τρόπο καλύπτει και η εφημερίδα The Telegraph το θέμα της ίδιας έρευνας αναφέροντας πως οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε μία θρησκεία, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως "πνευματικοί άνθρωποι", διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διανοητικών διαταραχών, όπως φοβίες, κρίσεις άγχους και διατροφικές διαταραχές.

Μολονότι έχω επανειλλημένα αναφέρει πως έλλειψη διάκρισης, αλλά και η τάση να πιέσουμε τον εαυτό μας να χωρέσει στα πλαίσια μιας πνευματικής παράδοσης και να παραχωρήσουμε την αυτογνωσία και αυτοεκπλήρωση μας στα χέρια κάποιου ειδικού "γκουρού" με τρόπο απόλυτο, ή ..

η τυφλή πίστη σε συστήματα, εργαλεία και επιταγές των NewAgers, σίγουρα ενέχει τον κίνδυνο να χάσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και να βρεθούμε ανίκανοι να χειριστούμε απλές καταστάσεις της ζωής, η αλήθεια για την ψυχική και πνευματική κατάσταση των πνευματικών ανθρώπων απέχει παρασάγγες από την οπτική αυτή γωνία της συγκεκριμένης έρευνας.

Ναι μεν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι και θεραπευτές διαθέτουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να συναισθάνονται τα όσα συμβαίνουν γύρω τους, να νιώθουν στο είναι τους την ενεργειακή και συναισθηματική κατάσταση των συνανθρώπων τους και να κινούνται ανάμεσα στην ευλογία της ενσυναίσθησης .....

και την κατάρα του να νιώθεις τον συλλογικό ή ατομικό πόνο (ειδικά μέχρι να μάθουν να οριοθετούν και να προστατεύουν τον ατομικό τους χώρο), ωστόσο πρόκειται για άτομα χαρισματικά κι όχι "άρρωστα", όπως θέλουν να τους χαρακτηρίσουν οι συμπεριφοριστές της ψυχολογίας.

Οι επιστήμονες αυτοί, με την περιορισμένη τους οπτική, έχουν αυθαίρετα ορίσει ένα στάνταρτ του φυσιολογικού και αρέσκονται να χωρίζουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες νόσων, μη συνδέοντας τη γενική κοινωνική κατάσταση με το σύμπτωμα που εκφράζει το ευαίσθητο άτομο, που απλά...

δεν αντέχει την αδικία, την παραφροσύνη και το απάνθρωπο συχνά βόλεμα της συνήθειας που επικρατεί και δεν χάνει την ικανότητα του να ερμηνεύει ορθά την ψυχική κατάσταση των άλλων, ακόμη κι αν δεν την εκφράζουν ούτε στον εαυτό τους και την μασκαρεύουν ή την κουκουλώνουν όσο καλύτερα μπορούν....

Ευτυχώς νέες μελέτες φανερώνουν μια πιο αντικειμενική στάση και υπογραμμίζουν τη σύνδεση των ανθρώπων αυτών με τη γενική κοινωνική κατάσταση και τον πόνο που κυριαρχεί στον κόσμο. Πρόκειται όπως αναφέρουν για μια αυξημένη ικανότητα των ανθρώπων αύτών να αισθάνονται και να ερμηνεύουν την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων γύρω τους. 

Ναι μεν υποφέρουν από το λεγόμενο "κοινωνικό άγχος", αλλά πρόκειται για άτομα με ανύσηχο, έντονα αναλυτικό νου και ιδιαίτερη ικανότητα ενσυναίσθησης. (Το σφάλμα των άγγλων να χρησιμοποιούν τον αρνητικό όρο εμπάθεια για την ενσυναίσθηση θα το δούμε σε επόμενο άρθρο...)

Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα αυτά διαθέτουν μοναδικές κοινωνικές-γνωστικές ικανότητες και ένα προφίλ με έντονη και ακριβή ενσυναίσθηση. 

Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε τους ανθρώπους αυτούς με το χάρισμα τους να πιάνουν με ακρίβεια τον "παλμό" και τη δόνηση τόσο των ατόμων, όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντος, ή της ανθρωπότητας ολόκληρης, δεν θα μας φαίνεται πλέον καθόλου περίεργο το γεγονός πως συχνά πάσχουν από συμπτώματα κατάθλιψης ή κοινωνικού στρες.

Μια κοινωνία άρρωστη, με τα μέλη της να μη θέλουν να βλέπουν την αλήθεια τη δική τους ή της κοινωνίας τους, στοχοποιεί τους συνειδητούς ανθρώπους... πραγματικά λυπηρό.

Ωστόσο όπως φανερώνει η έρευνα, πρόκειται για ιδιαίτερα ευφυή άτομα.

Μελέτες συνδέουν το άγχος με την ευφυία. 

Μια μελέτη από το Πανειαστήμιο Lakehead διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι πάσχουν από κοινωνικό άγχος επίσης πέτυχαν υψηλότερα σκορ σε ψυχολογικά τεστ που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν τη λεκτική νοημοσύνη. 

Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι είχαν Γενική Διαταραχή Άγχους και κατάθλιψη, είχαν υψηλότερη βαθμολογία στις λεκτικές -γλωσσικές δοκιμές από τους ανθρώπους που δεν υπέφεραν από άγχος.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Psychology διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με τάσεις υψηλού άγχους ήταν ταχύτεροι στον εντοπισμό απειλών κινδύνου και ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα σε αυτές τις απειλές σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες. 

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα : "Η κοινωνική θεωρία της άμυνας (Ein-Dor et al., 2010) προτείνει ότι σε απειλητικές καταστάσεις, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στο άγχος εντοπίζουν πιο γρήγορα την παρουσία απειλής και στη συνέχεια ειδοποιούν τα άλλα μέλη της ομάδας για τον κίνδυνο και την ανάγκη προστασίας. 

Με την υποστήριξη αυτής της συλλογιστικής, βρήκαμε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή "περιεκτικότητα" σε άγχος προσκόλλησης ήταν λιγότερο πρόθυμοι να καθυστερήσουν στο δρόμο τους για να παραδώσουν ένα μήνυμα προειδοποίησης."

Η μία εξήγηση αυτού είναι ότι τα ανήσυχα άτομα τείνουν επίσης να είναι πιο αλτρουιστικά.

Στη φύση, τα ζώα που είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να απαντήσουν σε απειλές πιο γρήγορα είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν. Στην πραγματικότητα, ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου έχουν στο κοπάδι τους ένα μέλος, που μπορεί να ανιχνεύσει τις απειλές πριν από τους άλλους και τους ειδοποιεί. 

Έτσι είναι πιθανό το άγχος να είναι στην πραγματικότητα ένα εξελικτικό πλεονέκτημα. Θα μπορούσε το άγχος στην πράξη να αποτελεί μια βιολογική υπερδύναμη, η οποία μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματα, να αποφύγουμε τις απειλές, και να ανιχνεύσουμε τους κινδύνους... (ή ίσως ήταν ανέκαθεν μια ανθρώπινη ικανότητα που έχασε ο πολιτισμένος άνθρωπος των πόλεων...)

Μια άλλη μελέτη από το SUNY Downstate Medical Center της Νέας Υόρκης αποδείκνυει ότι οι συμμετέχοντες που έπασχαν από σοβαρές περιπτώσεις άγχους πέτυχαν υψηλότερα σκορ σε τεστ νοημοσύνης (IQ τεστ) σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν τόσο πολύ άγχος. 

Με άλλα λόγια, υπήρχε άμεσος συσχετισμός μεταξύ του βαθμού του άγχους και του βαθμού νοημοσύνης. Αυτό δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσει δεδομένου πως οι ανήσυχοι άνθρωποι συνεχώς αναλύουν, αξιολογούν, διατυπώνουν και επεξεργάζονται νέες πληροφορίες και ιδέες.

Ο Δρ Τζέρεμι Coplan αναφέρει στη μελέτη του : 
"Αν και η υπερβολική ανησυχία θεωρείται γενικά ως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό και η υψηλή νοημοσύνη ως θετική, η ανησυχία μπορεί να προκαλέσει το είδος μας ώστε... να αποφεύγονται επικίνδυνες καταστάσεις, ανεξάρτητα από... το πόσο απομακρυσμένη μπορεί να είναι μια τέτοια πιθανότητα ."

Έτσι για άλλη μια φορά, έχουμε αποδείξεις ότι κάποια από τα άτομα που για τους ειδικούς χαρακτηρίζονται με «διαταραχές της ψυχικής υγείας» είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνα κατά μέσο όρο. 

Και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος διαθέτουν συνήθως αυξημένες ικανότητες κατανόησης και ουσιαστικά, έχουν πολύ υψηλότερη ψυχο-κοινωνική συνείδηση.

Τι σημαίνει αυτό ;
Ναι, οι άνθρωποι που είναι πνευματικά εστιασμένοι τείνουν να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη περισσότερο. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια τους είναι ανοιχτά σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη επισκευής.

Κυριολεκτικά έχουν αυξημένη ικανότητα να αισθάνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους. Είναι διαισθητικοί και συνήθως διαθέτουν IQ άνω του μέσου όρου. 

Είναι επίσης άνθρωποι που λαμβάνουν τα σήματα κινδύνου και τις απειλές που ελλοχεύουν άμεσα, καθώς είναι συνδεμένοι με τη φύση και το όλον... και δεν διστάζουν ούτε καθυστερούν στην ενημέρωση των συνανθρώπων τους...

Ουσιαστικά αυτό που αποκαλούμε "κοινωνικό άγχος και διαταραχή γενικευμένου άγχους" δεν είναι στην πραγματικότητα μια διαταραχή, αλλά προϊόν μιας ισχυρής διαίσθησης και ενσυναίσθησης. Πρόκειται μάλλον για δώρο, το οποίο πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε για να μην υποφέρουμε...

Πρόκειται για ευλογία και χαρακτηριστικό αυξημένης συνειδητότητας κι οχι ψυχολογική διαταραχή. Πρόκειται για την ικανότητα λήψης και αποκωδικωποίησης της αλήθειας γυμνής... δίχως φτιασίδια και ωραιοποιήσεις... και ναι πολλές φορές ξεπερνά τις δυνατότητες του ατόμου να διαχειριστεί τον πόνο που ξεχειλίζει από όσους και όσα τον περιβάλλουν... παρασύροντας τον σε μεγάλο άγχος...

Αλλά υπάρχει τρόπος να μάθει να το ελέγχει. (Θα αναφερθούμε σε τούτο σε επόμενα άρθρα)





Βίκυς Χρυσού

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πλάνη της... σκέψης - Τι είναι και πώς την αποφεύγουμε....!!!!!!!!!

Ο ανθρώπινος νους είναι θαυμαστός, πολύπλοκος και ισχυρός, αλλά όχι τέλειος. Είναι επιρρεπής σε αρκετά, κοινά λάθη στη σκέψη. Στον τομέα της ψυχολογίας αυτά είναι γνωστά ως γνωστικές διαστρεβλώσεις (cognitive biases), ή πλάνες ή σφάλματα λογικής (fallacies in reasoning). Συμβαίνουν στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση ή την ευφυΐα του.

Πολλές φορές, τέτοια μοτίβα σκέψης ή νοητικά σφάλματα δρουν αρνητικά στον τρόπο σκέψης μας και μας οδηγούν σε λάθος αποφάσεις. Αν μάθουμε να τα εντοπίζουμε, μπορούμε να τα αποφεύγουμε και βελτιώνοντας την σκέψη μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

1. Αρνητικές αυτοεκπληρούμενες προφητείες
Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια πρόβλεψη που παρακινεί ένα άτομο να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε η πρόβλεψη του να γίνει πραγματικότητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης, συχνά, διαλύει τις σχέσεις και οδηγεί τους ανθρώπους στην αποτυχία. 

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής : Α) Ένας άντρας πιστεύει ότι η σχέση του με τη νέα φίλη του «δεν πρόκειται να διαρκέσει», επομένως σταματάει να κάνει προσπάθεια στη σχέση, αποστασιοποιείται συναισθηματικά, και ένα μήνα αργότερα η σχέση οδηγείται στην αποτυχία. Β) Μια ευφυής μαθήτρια λυκείου πείθει τον εαυτό της ότι «δεν έχει τα προσόντα» για να γίνει γιατρός, έτσι ποτέ δεν βάζει στόχο να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ιατρική σχολή και, ως εκ τούτου, ποτέ δεν γίνεται γιατρός.

2. Πιστώνουμε στον εαυτό μας μόνο τα θετικά αποτελέσματα
Αυτός ο επιβλαβής τρόπος σκέψης συμβαίνει όταν αποδίδουμε στον εαυτό μας τις επιτυχίες, αλλά αρνούμαστε την ευθύνη για τις αποτυχίες μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού συμβαίνει στις σχολικές αίθουσες σε όλη την υδρόγειο. Όταν οι μαθητές λαμβάνουν καλούς βαθμούς, συχνά, το αποδίδουν στην ευφυΐα τους και στην καλή τους προετοιμασία. 

Αλλά όταν παίρνουν ένα κακό βαθμό, αποδίδουν αυτή την αποτυχία τους σε ένα κακό δάσκαλο, στις άδικες ερωτήσεις του τεστ, ή ένα μάθημα που «δεν είναι απαραίτητο στον πραγματικό κόσμο, έτσι κι αλλιώς.» Το σημαντικό είναι ότι για να αναπτυχθεί ένα άτομο συναισθηματικά, θα πρέπει να είναι πρόθυμο να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για όλες τις πράξεις του και τα αποτελέσματα αυτών – τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες.

3. Πιστεύουμε ότι έχουμε …ανοσία στον πειρασμό
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο στις παρορμητικές επιθυμίες μας από ότι συχνά πιστεύουμε. Η εξάρτηση από το σεξ, το φαγητό ή τα ναρκωτικά είναι ακραία παραδείγματα αυτού. Πολλοί τοξικομανείς πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν, αλλά στην πραγματικότητα, απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς εξαρτημένος για να είναι ευάλωτος σε πειρασμούς. Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι καταλήγουν να ενδίδουν στον πειρασμό, απλά επειδή είναι ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγούν από αυτόν. Ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια. 

Αν κάποιος θέλει να ξεφορτωθεί την σεξουαλική επιθυμία, ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνει σεξ. Αν κάποιος θέλει να απαλλαγεί από την πείνα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να φάει. Το να περιορίσουμε την παρορμητική συμπεριφορά, δεν είναι εύκολο – χρειάζεται αυξημένο αυτοέλεγχο. 

Όταν έχουμε μια υπερεκτιμημένη αίσθηση του ελέγχου πάνω στις παρορμήσεις μας, έχουμε την τάση να εκθέτουμε υπερβολικά τον εαυτό μας σε πειρασμούς, το οποίο με τη σειρά του προάγει την παρορμητική συμπεριφορά που θέλουμε να αποφύγουμε.

4. Βγάζουμε ένα γενικό συμπέρασμα από ένα μεμονωμένο περιστατικό
Ένα σύνηθες παράδειγμα αυτού είναι μια ανακριβής πρώτη εντύπωση. Πρόκειται για την φυσική τάση μας να αξιολογούμε ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση γνωρίζοντας ένα μεμονωμένο περιστατικό ή μία άποψη/πλευρά μίας κατάστασης και στη συνέχεια να θεωρούμε ότι γνωρίζουμε αρκετά για να διατυπώσουμε άποψη ή κρίση. 

Η προφανής λύση εδώ είναι να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να μην κρίνουμε, βγάζουμε συμπεράσματα ή κάνουμε υποθέσεις, προτού να γνωρίζουμε σφαιρικά έναν άνθρωπο ή μία κατάσταση.

5. Πιστεύουμε ότι έχουμε έλεγχο πάνω σε τυχαία γεγονότα
Αυτή η νοητική πλάνη συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι έχουν κάποιο είδος άμεσης επιρροής ή εξουσίας πάνω σε εξωτερικά γεγονότα που είναι εντελώς τυχαία. Είναι ιδιαίτερα εμφανής στο μυαλό των ερασιτεχνών παικτών τυχερών παιχνιδιών και ιδίως αν είχαν πρόσφατα καλή τύχη.

6. Αγνοούμε πληροφορίες που δεν ταιριάζουν με τις πεποιθήσεις μας
Οι ψυχολόγοι συνήθως αναφέρονται σε αυτό ως προκατάληψη επιβεβαίωσης (confirmation bias). Ως άνθρωποι, έχουμε τη φυσική τάση να ψάχνουμε για πληροφορίες που επιβεβαιώνουν και υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις μας, ενώ αντίστοιχα, παραβλέπουμε τις πληροφορίες που δεν ταιριάζουν ή δεν τις επιβεβαιώνουν.

Είμαστε επιλεκτικοί στα στοιχεία που συλλέγουμε, ώστε να μην χρειάζεται να αμφισβητήσουμε τις πεποιθήσεις ή τον τρόπο σκέψης μας, απλά …επειδή είναι ευκολότερο. 

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό σφάλμα στον τρόπο σκέψης μας και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ζωή μας όταν ενεργούμε ή παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις που, στην πραγματικότητα, βασίζονται σε ψευδείς ή ελλιπής πληροφορίες.

7. Η αισιοδοξία του πρωτάρη
Η αισιοδοξία του αρχάριου είναι η ανθρώπινη τάση να υποτιμούμε το χρόνο ή την προσπάθεια που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένα έργο που επιχειρούμε για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και έρευνας από κάποιον που είναι ενθουσιασμένος για να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ πριν. 

Με άλλα λόγια, όταν μας έχει ανατεθεί ή προκύψει κάτι για το οποίο είμαστε ενθουσιώδεις και ανυπομονούμε να το ξεκινήσουμε, αντί να καθυστερήσουμε την έναρξη του προκειμένου να αξιολογήσουμε με ακρίβεια το επίπεδο δυσκολίας και τους πόρους που απαιτούνται, συχνά απλά …μαντεύουμε και ξεκινάμε. 

Έτσι, οι προσδοκίες μας σχετικά με τον χρόνο ή την προσπάθεια που απαιτείται βασίζονται στην πρώτη αισιοδοξία μας, αντί για την εμπειρία του παρελθόντος και αξιόπιστα στοιχεία. Και, φυσικά, αυτό αποκαλύπτεται σε όλους μας λίγο αργότερα, στην εξέλιξη του έργου, όταν βρισκόμαστε απροετοίμαστοι ή ανίκανοι να το ολοκληρώσουμε.

8. «Επαναστατούμε», απλά και μόνο για να αποδείξουμε την ελευθερία μας
Αν και πιο συχνό στα παιδιά, αυτό το σφάλμα στη σκέψη μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Είναι βασικά, η επιθυμία του ατόμου να κάνει κάτι που του έχουν πει να μην κάνει ή να διαφωνεί, απλά και μόνο για να αποδείξει ότι έχει ελευθερία επιλογής και δράσης. 

Πολλές φορές, μπορεί, στην πραγματικότητα, να μην επιθυμεί καν αυτό το οποίο κάνει και το μόνο κίνητρο να είναι η εναντίωση, με στόχο την επιβεβαίωση της προσωπικής του ελευθερίας. Η τακτική της αντίστροφης ψυχολογίας είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την εκμετάλλευση αυτού του νοητικού σφάλματος.

9. Κρίνουμε από την εξωτερική εμφάνιση
Αυτό συμβαίνει χιλιάδες φορές την ημέρα σε όλο τον κόσμο, όταν ένα άτομο κάνει υποθέσεις ή βγάζει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με ένα άλλο πρόσωπο με βάση μόνο την εμφάνισή του. 

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δει έναν ψηλό, περιποιημένο, καλοντυμένο άντρα, με κοστούμι, γύρω στα πενήντα, και να υποθέσει ότι είναι επιτυχημένος και αξιόπιστος, ακόμη και αν υπάρχουν μηδενικά συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση. Το συμπέρασμα: Δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του.

10. Προσπαθούμε να μειώσουμε τις απώλειες, συνεχίζοντας να υποστηρίζουμε ένα εγχείρημα που έχει αποτύχει
Αυτός ο εσφαλμένος τρόπος σκέψης, μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια ενέργεια την οποία έχουμε ήδη προσπαθήσει και έχει αποτύχει, χωρίς κάποιο νέο δεδομένο να το δικαιολογεί. 

Δικαιολογούμε την απόφασή μας να συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτή την προσπάθεια, με βάση την αθροιστική προηγούμενη επένδυσή μας, παρά τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το κόστος, αρχής γενομένης από σήμερα, του να συνεχίσουμε είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο όφελος. 

Η λογική απόφαση σε αυτή την περίπτωση είναι να περιορίσουμε τις απώλειες μας στο σημερινό τους επίπεδο και να αλλάξουμε πορεία δράσης. Ωστόσο, λόγω των μη ανακτήσιμων πόρων που έχουμε ήδη επενδύσει, αισθανόμαστε – εσφαλμένα – την ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να επενδύουμε ακόμα περισσότερο χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε αυτήν, ελπίζοντας ότι οι πρόσθετες «επενδύσεις» μας θα αντιστρέψουν το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει.





www.marcandangel.com
Επιμέλεια: 'Ολγα Ψωμιάδη

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

8 Αγιουβερδικές Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα με τον καταιγισμό των πληροφοριών.....!!!!!!!!!

Για πολλούς από εμάς η υπέρ πληροφόρηση είναι ένας τρόπος ζωής. Ο ψυχολόγος David Lewis επινόησε ένα όνομα για αυτή την ασθένεια: Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης (IFS).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα ψυχολογικής υπερδιέγερσης, παράλυση της αναλυτικής ικανότητας, άγχος, αμφισβήτηση του εαυτού.

Το μεγαλύτερο μέρος από τις καινούργιες πληροφορίες «γεννήθηκαν¨» τα τελευταία 30 χρόνια και είναι περισσότερες από όσες δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 5.000 χιλιάδες. Το IFS οδηγεί σε ανόητες αποφάσεις και λανθασμένα συμπεράσματα.

Σε μια έρευνα που έγινε από το British firm Benchmark Research, περισσότερο από το 40% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι επιτακτικές αποφάσεις αναβάλλονται και η ικανότητα να επιλέγουμε παρεμποδίζεται από την υπερβολική πληροφορία. 

Το 61% υποστηρίζει ότι οι προσωπικές σχέσεις υποφέρουν εξαιτίας του βομβαρδισμού πληροφοριών που δεχόμαστε και το 1/3 ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας σαν άμεσο αποτέλεσμα αυτού του καταιγισμού.

Το να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό είναι ουσιαστικό. Οι άνθρωποι βομβαρδίζονται με τόσες πολλές πληροφορίες που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις σύμφωνα με την εκδότρια Claudia Lynch: “Περιμένουν περισσότερα δεδομένα," γράφει. Μπορείς να αποφύγεις τα συμπτώματα μαθαίνοντας τον εαυτό σου να έχει ένα ρυθμό, να κάνει διάλειμμα και να ξέρει πότε θα διαβάσει κάτι περιληπτικά, επιφανειακά ή πότε θα το μελετήσει.

Αγιουβερδικές Συμβουλές :
1. Για να εξουδετερώσετε το στρες πιείτε το παρακάτω ρόφημα: ίση ποσότητα χαμομηλιού, βαλεριάνας και brahmi (gotu kola). Ετοιμάστε το βάζοντας 1κγ σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και πιείτε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορεί να βρείτε και έτοιμα φακελάκια με ένα συνδυασμό που περιλαμβάνει επιπλέον ρίζα kava.

2. Αναπνέετε αργά και βαθειά από το αριστερό ρουθούνι. Η πρακτική αυτή ηρεμεί το νου και μειώνει τα αποτελέσματα του στρες.

3. Διαλογισθείτε για να πειθαρχήσετε το νου και να του επιτρέψετε να διακρίνει ποια πληροφορία να αγνοήσει και ποια να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.

4. Ο Yogi Bhajan ανέφερε επανειλημμένα ότι η καθημερινή μάλαξη με λάδια, κατά τις πρωινές ώρες, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε καλή υγεία. Αυτή η καθημερινή “abhyanga” βοηθά να ελέγχουμε το στοιχείο αέρα, ένα από tattva, που είναι υπεύθυνο για την καλλίτερη ανταπόκρισή μας στο στρες.

Συχνά προτείνει αμυγδαλέλαιο που είναι καλό σχεδόν για όλους. Το καστορέλαιο βοηθάει τους ανθρώπους με υπερβολικό στοιχείο αέρα, το λάδι καρύδας εκείνους με πλεονάζον το στοιχείο φωτιά και ένα από τα αγαπημένα του Yogi Bhajan, το έλαιο από σπόρους σιναπιού για εκείνους με αυξημένο το στοιχείο γη.

5. Το βότανο Ashwaganda, σύμφωνα με την Αγιουβέρδα, είναι το πιο αποτελεσματικό για την ελάττωση τους στρες. Προσθέστε 5 gr από αυτή τη σούπερ ρίζα (σε σκόνη ή σε κάψουλες) στο καθημερινό σας πρόγραμμα για μεγάλη αντοχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. 

Ο Yogi Bhajan συνιστούσε να λαμβάνετε από τους άνδρες καθημερινά ως "δια βίου" αναζωογονητική θεραπεία. Μπορούν βεβαίως, να το χρησιμοποιούν και οι γυναίκες !

6. Το Brahmi (gotu kola) ήταν ένα από τα βότανα που προτιμούσε ο Yogi Bhajan και τον είδα να το συστήνει αμέτρητες φορές στους ανθρώπους. Το χρησιμοποιούσε συχνά και σαν συστατικό σε διάφορες συνταγές. 

Για να μαγειρέψετε με brahmi, πρέπει να το μουλιάσετε όλη τη νύχτα για να ενυδατωθεί ξανά, να το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και μετά να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες (πχ νταλ) ή σε κίτσαρι μαζί με άλλα νόστιμα μπαχαρικά που βοηθούν στην πέψη.

7. Η ρίζα Άκορος κάλαμος (Calamus root ή vacha) είναι ένα δώρο για τους ασκούμενους στη γιόγκα γιατί συμβάλλει στον έλεγχο του νου. Χρησιμοποιείστε μία πολύ μικρή δόση (1γρ/ημέρα) για να ακονίσετε τις αισθήσεις σας και τη γνωστική σας λειτουργία. Μεγαλύτερες δόσεις κάνουν κάποιους ανθρώπους εύθικτους, γι αυτό ξεκινήστε με το μαλακό.

8. Το βότανο Guduchi, που ο Yogi Bhajan το ανέφερε με το όνομα “gilo,” είναι απλά το καλλίτερο φάρμακο για να καθαρίσουν τα κανάλια του νου. Προσθέστε 2 gr (σε σκόνη ή κάψουλες) στο ημερήσιο πρόγραμμα σας για ένα καλό καθημερινό νοητικό "καθαρισμό".
Guduchi





Η οικονομική κρίση μπορεί και να ''γεννά'' αλλαγή πλεύσης ζωής....!!!!!!!!!!

Τα τελευταία 2 χρόνια – τουλάχιστον - αρκετοί Έλληνες ζουν σε μία συνεχή και καθημερινή αβεβαιότητα. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στα 2 αυτά τελευταία έτη διότι είναι αυτό που λένε και οι πολλοί «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».....!!!! 

Από τις αρχές του καλοκαιριού ο Σεπτέμβρης φάνταζε τόσο κοντινός που μπορεί κάποιος να αναφέρεται και στην επόμενη ημέρα. Τι θέλω να πω, βιώνουμε μία αμφισβήτηση γενικότερης φύσης, στο κομμάτι το επαγγελματικό, το κοινωνικό, το πολιτισμικό αλλά και στο προσωπικό. 

Λέγοντας κάποιος «πραγματικά δεν ξέρω αν σε μία ή δύο ημέρες θα έχω την δουλειά μου», μπορώ να πω ότι με λυπεί, με εξαγριώνει μία τέτοια τοποθέτηση, ιδίως από νέους ανθρώπους με ζωντάνια, όρεξη και θέληση για να χτίσουν και να εγκαθιδρύσουν τα όνειρα τους.....

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ
Δεν έχει να κάνει τόσο αν κάποιος είναι εκ φύσεως –αυτό που λέμε- αισιόδοξος ή απαισιόδοξος άνθρωπος, σ’ αυτήν την φάση επικρατεί και χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρεαλισμός. Ιδίως στην δική μας την χώρα είναι αυτό που λέμε «μόδα» δηλαδή τι συνήθεια, τι διάθεση επικρατεί στον άλλον, να την υιοθετήσουμε όλοι, να αφομοιωθούμε όλοι στην ίδια κατάσταση. 

Εφόσον δυσκολεύεται ο διπλανός μας και έχει χάσει την ελπίδα του για ζωή, ε, τότε πρέπει μοιρολατρικά να συμπάσχουμε. Στις μέρες μας η «συγκρατημένη αισιοδοξία» ολοένα και μειώνεται και μ’ αυτή την αναφορά αυτού του κειμένου, αυτό χρειάζεται να ακουστεί. Δικαίωμα για αισιόδοξες σκέψεις έχουν όλοι, όλοι όσοι βρίσκονται σε δυσκολία ανάκαμψης. 

Όσοι μιλούν, όσοι γράφουν στον έντυπο τύπο, στον ηλεκτρονικό καλεσμένοι σε καθωσπρέπει εκπομπές διαλαλούν «έχετε πίστη στον εαυτό σας, πιστέψτε σ’ αυτόν», «να είστε αισιόδοξοι», «μην το βάζετε κάτω». 

Οι νεότερες γενιές απογοητεύονται μέρα με την ημέρα, γιατί μεγάλωσαν «αλλιώς», οι μεγαλύτεροι που με κόπο κατάφεραν να στηρίξουν τις επιλογές και τα όνειρα των παιδιών τους απογοητεύονται για το μέλλον τους. 

Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος....αλλά.....σχεδόν σ’ όλες τις παρέες ακούς μόνο την υπάρχουσα κατάσταση χωρίς να υπάρχει μία περισσότερο δυναμική και ενισχυτική τοποθέτηση. Δηλαδή «ναι μεν αλλά.....». 

Ο Σεπτέμβρης που διανύουμε ήρθε αρκετά χλωμός σε αρκετές Ελληνικές οικογένειες και αυτό θα συνεχίζεται να γίνεται για αρκετό καιρό ακόμα, ίσως αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό ως τοποθέτηση μπορεί να ακούγεται πολύ γενικό. 

Πιο συγκεκριμένα όμως εκείνο που χρειάζεται είναι ο καθείς να γυρίζει τον φακό στον εαυτό του και να αναρωτηθεί, να σκεφτεί ακόμα και να αναθεωρήσει τις δικές του επιλογές, να μην μείνει στάσιμος αλλά να εξελιχτεί. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί κάποιος να φτάσει σε πολύ δυσμενή θέση για να χρειαστεί τότε να ανασυνταχθεί. 

Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται έχοντας επίγνωση της προσωπικής εμπειρίας του καθενός και ανασκουμπώνοντας τα παλιά του τερτίπια. Πιο συγκεκριμένα κάποιος που έχει μάθει στην ζωή του να πορεύεται με έντονη διαχυτικότητα σε όλα, σε ανάγκες, επιθυμίες που απλά καλύπτουν άλλου είδους ανασφάλειες, πλέον χρειάζεται να χαλιναγωγήσει και να μετριάσει αυτή του την ένταση, αυτό το πολύ. 

Δεν κινδυνεύει κανείς όταν ζει και με εκείνα που είναι άκρως απαραίτητα, δεν είναι παραίτηση αυτό ή μοιρολατρία, αλλά τοποθέτηση νέων επιλογών και στόχων. 

Άνθρωποι που χάνουν την εργασία τους, που «έχτισαν» την ζωή τους σύμφωνα με τις αμοιβές τους χρειάζεται τώρα να αναδιοργανωθούν, δύσκολο και αρκετά καταπονητικό, αλλά από την αναζήτηση θετικών και ελπιδοφόρων μονοπατιών θα ορθοποδήσει ξανά. 

Η αρνητική σκέψη και ο συνεχιζόμενος απαισιόδοξος τρόπος ζωής το μόνο που επιφέρει είναι αστάθεια στην ζωή των ανθρώπων και δυστυχώς διαταραχή στην διάθεση, που αυτό ως συνέπεια έχει, κάποιος ολοένα να κλείνεται, να απομονώνεται, να απογοητεύεται και η ψυχική του υγεία ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και να κλονιστεί!!! 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Απότομη µείωση του εισοδήματος και ανεργία, είναι έννοιες που µέχρι πριν από λίγο καιρό δεν απασχολούσαν έντονα τους Έλληνες. Ξαφνικά όμως, έγιναν µέρος της καθημερινότητας τους και άλλαξαν την ποιότητα της ζωής τους. Ο φόβος για το αύριο και η αβεβαιότητα που δημιουργούν, εντάσεις στους ανθρώπους μεταξύ τους, πανικό, αστάθεια, απόσυρση και έντονη μοναξιά. 

Η κατάσταση αυτή που επικρατεί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο μηνιαίο εισόδημα του καθενός αλλά και στην ψυχολογική και μετά στην σωματική του υγεία και ισορροπία. 

Σύμφωνα µε τους επιδηµιολόγους, η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο µε αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και µε σωματικές επιπτώσεις, όπως αύξηση των αυτοκτονιών και των εµφραγµάτων του µυοκαρδίου.

Η ανεργία συνοδεύεται επίσης, από αύξηση των θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια- κυρίως στους νεαρούς άνδρες: επειδή έχουν ενεργό θέση στην παραγωγική διαδικασία και πιέζονται περισσότερο είναι και εκείνοι που πλήττονται.

Οι αυτοκτονίες, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, αυξάνονται και στη χώρα µας, όπως και οι συναισθηματικές διαταραχές. Την ίδια ώρα, ξετυλίγονται ιστορίες ανθρώπων, που πνίγηκαν στα χρέη και αποφάσισαν να δραπετεύσουν από τα προβλήματα δίνοντας τέλος στην ζωή τους. 

Η απώλεια της εργασίας συνοδεύεται, επίσης, από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και εξάρτησης, αυξημένη κατανάλωση καπνού και οινοπνεύματος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίµηση (Γιωτάκος Ο. Ψυχίατρος).

Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε παρατεταµένο άγχος, υπάρχουν σημαντικότατες επιδράσεις στην ψυχική του διάθεση, αλλά και στο σώμα του. Η άμυνα του οργανισμού του πέφτει, µέσω ενός πολύπλοκου µηχανισµού που οφείλεται στην επικοινωνία νευρικού και αμυντικού συστήματος. 

Αυτή την περίοδο τα ψυχοσωματικά συμπτώματα κάνουν την επανεμφάνιση τους, δερματικά εξανθήματα, πεπτικό σύστημα, πονοκέφαλοι, αραίωση μαλλιών αϋπνίες είναι ορισμένα από τα πιο σύνηθη. Η λειτουργία του ατόμου μπλοκάρει και νιώθει την ύπαρξη του να χάνεται.

Και σαν να µην έφταναν όλα τα παραπάνω, πρόσφατη µελέτη σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους 35αρηδες, έδειξε ότι το άγχος για την άσχημη οικονομική κατάσταση και την έλλειψη περίθαλψης οδηγεί τους σημερινούς 35άρηδες πιο νωρίς στη µέση ηλικία! 

Οι πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις της ανεργίας, είναι επομένως, πολύ περισσότερες απ’ ότι υπολογίζεται µε βάση τους κλασικούς οικονομικούς δείκτες. Το πραγματικό κόστος της ανεργίας για τον εργαζόμενο και την κοινωνία, είναι πολύ µεγαλύτερο, αφού ένα κύμα απολύσεων μπορεί να επηρεάσει την υγεία των απολυμένων, µε ότι αυτό συνεπάγεται για τα συστήματα δημόσιας υγείας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΤΟΝΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
-Συζητήστε ότι σας προβληματίζει, μοιραστείτε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε.

-Ορίστε ένα νέο πλάνο για να κινηθείτε. Προσπαθήστε να μην εμμένετε στην ίδια κατάσταση που ταλανίζει και δεν σας βοηθά να επαναπροσδιορίσετε στόχους.

-Δεχθείτε ακόμα και να απασχοληθείτε με κάτι εφήμερο σε εργασιακό πλαίσιο, έτσι ώστε και να νιώθετε σημαντικοί και αποδοτικοί αλλά και με την αυτοπεποίθηση που αυτή η κίνηση θα σας δώσει θα μπορείτε περισσότερο εύκολα να θέτετε κινήσεις και στόχους προς επίτευξη.

-Πιστέψτε στον εαυτό σας, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εσάς.

-Δεν είναι προσωπική ήττα, αλλά μία κοινωνική έντονη κατάσταση.

-Με ευελιξία σκεφτείτε προσωπικά πως οδηγηθήκατε σ΄’ αυτό το σημείο και αναζητήστε διαφορετικούς τρόπους επιβίωσης, ακόμα και αν μέχρι τώρα τους αρνιόσασταν, όπως κάλυψη αναγκών, επαγγελματικής πλεύσης.

-Αναζητήστε πιο άμεσους και προσωπικούς τρόπους εστίασης και διασκέδασης, όπως η συγκέντρωση φίλων σε σπίτια. Άμεση επικοινωνία, ζεστή ατμόσφαιρα, μοίρασμα συναισθήματος, ξεφορτωθείτε αυτό που σας βαραίνει.

-Επίσης, μην εμμένετε σε κάτι που δεν βγαίνει συνεχίστε να δοκιμάζετε κάτι που σας ταιριάζει, βρείτε εναλλακτικές λύσεις.

-Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαμογελά, να σκέφτεται όμορφα, να ελπίζει, μην του το στερείτε αυτό.

-Ακόμα και οι πιο επίπονες δοκιμασίες είναι για όλους, χωρίς διάκριση, προσαρμόστε τες στην ζωή σας, να εξελίσσεστε και να προχωράτε.

-Να ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

-Ζητήστε βοήθεια, αφεθείτε, όσοι μεγαλώνουν με την πεποίθηση ότι «δεν εκδηλώνω την ανάγκη μου, ή την δυσκολία μου», τους είναι μεγάλο βαρίδιο να δείξουν ευαλωτότητα. Αλλάξτε το αυτό, τότε και μόνο θα δείτε ποιοι πραγματικά είναι κοντά σας και αξίζει να έχετε δίπλα σας.

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
Οι άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, νιώθουν απορριπτέοι από την κοινωνία και αναπτύσσουν µε τη σειρά τους αισθήματα εχθρότητας για αυτή, βιώνουν χρόνια πικρία κι απογοήτευση και παρουσιάζουν συµπτώµατα κατάθλιψης, αρνούνται κάθε τι θετικό και ελπιδοφόρο, απόσυρση και άρνηση κυριαρχεί στην καθημερινότητα τους. 

Αναπτύσσεται μέσα τους η αίσθηση πως δεν µπορούν να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της ζωής τους και σε πολλές περιπτώσεις κυρίως όταν χάνουν αυτό που λέμε «σταθερή και βέβαιη εργασία», το στρες που βιώνουν είναι αρκετά µεγάλο με περισσότερη διάρκεια ακόμα και για κάτι δυσάρεστο που μπορεί άλλοτε να είχαν ζήσει (Γιωτάκος Ο.)

«Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τον πρώιμο λόγο και τα προμετωπιαία εκτελεστικά συστήματα ελέγχου και τροποποιεί τις σχέσεις εγκεφάλου-συμπεριφοράς σε σχετιζόµενες µε ανάγνωση δοκιμασίες» (Γιωτάκος Ο.) «Παρομοίως, η κακή κοινωνικο-οικονοµική κατάσταση συμβάλλει σε µειωµένη απόδοση και προσοχή»

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κ.Ε.Τ.Α.Κ. (Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας ) του Mediterranean College. Η Έρευνα, σκιαγραφεί τις επιλογές και τις προτεραιότητες των νέων κάτω από τις επιπτώσεις της Χρηματοπιστωτικής και Οικονομικής Κρίσης και αποκαλύπτει τις επιδράσεις της σε αξίες και συμπεριφορές.

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι: 
οι νέοι αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον στη πλειοψηφία τους (42%), 
απαισιοδοξία σε ποσοστό 20% αλλά και 
αισιοδοξία σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του (38%). 

Στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα παραμείνει σταθερό (48%) για τον επόμενο χρόνο, 
ότι θα χειροτερέψει σε ποσοστό (36%) και 
ότι θα βελτιωθεί (16%). 

Η εργασία για την πλειοψηφία των νέων (49%) αποτελεί τον τρόπο για να κερδίσουν τη ζωή τους και να επιβιώσουν, 
σε ποσοστό (41%) τον τρόπο να βελτιώσουν τη ζωή τους και το κοινωνικό τους status, 

ενώ για ένα ποσοστό (10%) τον τρόπο να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και τις δεξιότητές τους. 
Στο ερώτημα εάν θα αναθεωρούσαν τις αποφάσεις για σπουδές, ώστε να κατευθυνθούν σε πιο ασφαλείς επιλογές σε σχέση με την επαγγελματική αποκατάσταση, το (49%) των νέων απαντά ναι. 
(Πηγή: Γαλάνης Β. Διευθυντής Επικοινωνίας του Mediterranean College.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Γενικά η θετική διάθεση αυξάνει το αίσθημα της δημιουργικότητας, τα θέματα επιλύονται πιο εύκολα και ο τρόπος σκέψης είναι θετικός (Ψούνη Λ. 21.12.2010). 

Η μουσική είναι ένας καλός τρόπος για να ανέβει η διάθεση, η ανάγνωση ενός χρήσιμου και καλού βιβλίου, μία βόλτα με φίλους χαρίζει ευεξία, χαλαρότητα, τοποθέτηση άλλων απόψεων. Δεν είναι ντροπή κάποιος να αναζητήσει τρόπους και διεξόδους βοηθητικούς για τον εαυτό του, αρκεί να το κάνει.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Πώς πρέπει όμως να αντιδράσουμε στην κρίση; Σε περιόδους γενικευμένης οικονομικής κρίσης, ψυχολόγοι και ψυχίατροι συμφωνούν πως το σημαντικότερο είναι να αντιληφθούμε πως πρόκειται για µία γενική κατάσταση, ούτως ώστε να μην προσλαµβάνουµε το γεγονός ότι δεν τα βγάζουμε πέρα ή ότι χάσαμε τη δουλειά µας, ως προσωπική αποτυχία. 

Ο καθένας μπορεί να βρει έναν τρόπο να το κάνει, αρκεί να προσπαθήσει, να βρει το «κλειδί» που του αρμόζει και να βρει μεθόδους και τρόπους προσαρμογής και αντιμετώπισης της δυσκολίας που βιώνει. 

Ακόμα και μόνος του να μην είναι έτοιμος να το βρει, ή να είναι μπλοκαρισμένος, μπορεί να υπάρχουν υποστηριχτικοί άνθρωποι δίπλα του ακόμα και να αναζητήσει ο ίδιος πιο άμεση βοήθεια από ένα ειδικό. Η αλληλοβοήθεια σε περιόδους, όπως η σημερινή, είναι πολύτιμη για την κοινωνία µας





Δήμητρα Βαϊτσου
Ψυχολόγος

Πού είναι ο Θεός μέσα στην τραγωδία ;

Πως μπορούμε να βρούμε την εσωτερική δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, τις λύπες, τις καταστροφές και τις τραγωδίες της ζωής; Μπορούμε να βασιστούμε στο Θεό και με ποιο τρόπο;

Μπορούμε να στηριχθούμε στο γεγονός ότι ο Θεός είναι μαζί μας και σε ποιο βαθμό; Μπορούμε να στραφούμε σ’ Εκείνον σε κάθε περίπτωση…σε στιγμές κρίσης όπως και σε στιγμές ηρεμίας;

Τραγωδία, Καταστροφή, Στεναχώρια: Που είναι ο Θεός;
Ο Θεός είναι ο Δημιουργός του σύμπαντος και η επιθυμία Του είναι να Τον γνωρίζουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που ήρθαμε στη ζωή. Ο Θεός θέλει να βασιζόμαστε πάνω Του και να βιώνουμε τη δύναμή Του, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την αγιότητα και τη συμπόνια Του. Γι αυτό και λέει σε όλους όσους είναι πρόθυμοι, «Ελάτε σε Μένα».

Ο Θεός, σε αντίθεση με μας, γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο, την ερχόμενη εβδομάδα, τον επόμενο χρόνο, την επόμενη δεκαετία. Εκείνος λέει, «Εγώ είμαι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός από μένα. Εγώ απ’ την αρχή το μέλλον φανερώνω και από πριν όσα ακόμα δεν έχουν συμβεί.»1

Εκείνος γνωρίζει τι θα συμβεί στον κόσμο. Και το σημαντικότερο, γνωρίζει τι θα συμβεί στη ζωή σου και μπορεί να σταθεί δίπλα σου, εφόσον τον έχεις επιλέξει στη ζωή σου. Μας λέει ότι « Είν’ ο Θεός για μας καταφύγιο και δύναμη· στάθηκε στις ανάγκες μας βοήθεια σπουδαία.»2 

Πρέπει όμως κι εμείς να Τον αναζητήσουμε με ειλικρινή καρδιά. Εκείνος λέει, «Αν με ζητήσετε θα με βρείτε, φτάνει να με αναζητήσετε με όλη σας την καρδιά.»3

Αυτό δε σημαίνει ότι όσοι γνωρίζουν το Θεό θα αποφύγουν τις δυσκολίες. Δε θα τις αποφύγουν. Σ’ ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα σκορπίσει το θάνατο και τη θλίψη ακόμα κι εκείνοι που γνωρίζουν το Θεό θα υποφέρουν. 

Όμως ταυτόχρονα θα νιώσουν μέσα τους τη δύναμη και την ειρήνη που προσφέρει η παρουσία του Θεού. Ένας οπαδός του Ιησού Χριστού το έθεσε ως εξής : «Αν και μας πιέζουν από παντού, δε μας καταβάλλουν. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, όμως δεν απελπιζόμαστε. Μας καταδιώκουν, ο Θεός όμως δε μας εγκαταλείπει. Μας ρίχνουν κάτω, μα δε χάνουμε τον αγώνα.»4 

Η πραγματικότητα γύρω μας, μας βεβαιώνει ότι θα έρθουν δυσκολίες στη ζωή μας. Ωστόσο, αν περνάμε τις δυσκολίες της ζωής έχοντας την επίγνωση του Θεού μέσα μας, μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε από διαφορετική οπτική γωνία και με μια εσωτερική δύναμη που δε προέρχεται από εμάς. Κανένα πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο μπροστά στο Θεό. 

Εκείνος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όλα τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε και ας μη ξεχνάμε ότι ο Θεός δε μας αφήνει μόνους στην αντιμετώπισή τους.

Ο Λόγος του Θεού μας λέει, «Ο Κύριος είναι καλός και καταφύγιο σε ημέρα θλίψης. Φροντίζει όσους σ’ Εκείνον καταφεύγουνε.»5 και «Ο Κύριος είναι κοντά σ’ όλους που τον καλούνε, σ’ όλους που τον καλούνε ειλικρινά. Τους πόθους εκπληρώνει των πιστών του, ακούει την κραυγή τους και τους σώζει.»6

Ο Ιησούς Χριστός είπε στους μαθητές Του τα εξής παρηγορητικά λόγια: «Ένα ζευγάρι σπουργίτια δεν πουλιέται για ένα μόνο ασσάριο; Κι όμως, ούτε ένα απ’ αυτά δεν πέφτει στη γη χωρίς το θέλημα του Πατέρα σας. 

Όσο για σας, ο Θεός έχει μετρημένες και τις τρίχες της κεφαλής σας. Μη φοβηθείτε, λοιπόν, γιατί εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια.»7 

Αν πραγματικά στραφείς στο Θεό, Εκείνος θα νοιαστεί για σένα όπως κανείς άλλος και θα επέμβει στη ζωή σου με τρόπο μοναδικό.

Τραγωδία, Καταστροφή, Στεναχώρια: Η Ελεύθερη Βούληση του Ανθρώπου.
Ο Θεός δημιούργησε την ανθρωπότητα και της έδωσε την ικανότητα να επιλέγει. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός δε μας πιέζει να έχουμε σχέση μαζί Του. Μας αφήνει ελεύθερους να Τον απορρίψουμε, ακόμα και να κάνουμε άσχημες πράξεις. Θα μπορούσε να μας αναγκάσει να Τον αγαπάμε. 

Θα μπορούσε να μας αναγκάσει να είμαστε καλοί. Αλλά τότε, τι είδους σχέση θα είχαμε μαζί του; Κάτι τέτοιο δε θα ήταν σχέση σε καμία περίπτωση αλλά μία πιεστική και απόλυτα καταναγκαστική υπακοή. Αντιθέτως μας έδωσε την ελεύθερη βούληση που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Φυσικά, κράζουμε από τα βάθη της ψυχής μας… «Όμως Θεέ, πως επιτρέπεις να συμβαίνουν καταστροφές τέτοιου μεγέθους;»

Πώς θα θέλαμε να αντιδράσει ο Θεός; Θα θέλαμε να ελέγχει απόλυτα τις πράξεις των ανθρώπων; Στην περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος πόσους θανάτους θα έπρεπε να επιτρέψει ο Θεός; Θα νιώθαμε καλύτερα αν ο Θεός επέτρεπε να σκοτωθούν μόνο 100; 

Θα προτιμούσαμε να επιτρέψει το θάνατο μόνο ενός ανθρώπου; Ωστόσο αν ο Θεός εμπόδιζε το φόνο έστω και ενός ανθρώπου θα καταργούσε την ελεύθερη βούληση. Είναι, λοιπόν, επιλογή των ανθρώπων να αγνοούν το Θεό, να αψηφούν το θέλημά Του, να ακολουθούν τους δικούς τους δρόμους και να κάνουν φρικτά πράγματα ο ένας στον άλλο.

Τραγωδία, Καταστροφή, Στεναχώρια: Ο Κόσμος Στον Οποίο Ζούμε
Αυτός ο πλανήτης δεν είναι ασφαλές μέρος. Μπορεί κάποιος να μας πυροβολήσει. Ή μπορεί να μας χτυπήσει ένα αυτοκίνητο. Ή μπορεί να χρειαστεί να πηδήξουμε από ένα κτίριο στην προσπάθειά μας να γλιτώσουμε από τρομοκράτες. 

Ένα σωρό πράγματα μπορεί να μας συμβούν σ’ αυτό το ανελέητο περιβάλλον που λέγεται Γη, σ’ έναν τόπο όπου το θέλημα του Θεού δεν εκτελείται πάντα.

Ωστόσο ο Θεός δε βρίσκεται στο έλεος των ανθρώπων. Το αντίθετο συμβαίνει. Εμείς είμαστε στο έλεός Του, ευτυχώς. Μιλάμε για τον Θεό που δημιούργησε το σύμπαν με τα αμέτρητα αστέρια απλά προφέροντας τα λόγια: «Να γίνουν φωτεινά σώματα στο στερέωμα του ουρανού»8. 

μιλάμε για τον Θεό που λέει ότι «Ο Θεός είναι Βασιλιάς σ’ ολόκληρη τη γη»9. Η δύναμή Του και η σοφία Του δεν έχουν όρια. Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να μας φαίνονται αξεπέραστα, ωστόσο έχουμε έναν απίστευτα ικανό Θεό ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι « Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός όλων των ανθρώπων και τίποτα δεν είναι αδύνατο σ’ εμένα.»10

Εκείνος βρίσκει τον τρόπο να διατηρεί την ελεύθερη βούληση των αμαρτωλών ανθρώπων εκτελώντας παράλληλα με τρόπο θαυμαστό τις δικές Του βουλές. ο Θεός λέει ξεκάθαρα: “Το σχέδιο μου θα εκτελεστεί, κι όλα όσα επιθυμώ θα τα πραγματοποιήσω”11 

Και μπορούμε να αντλήσουμε παρηγοριά απ' το γεγονός αυτό εφόσον έχουμε παραχωρήσει τις ζωές μας σ' Αυτόν. “Γιατί ο Θεός εναντιώνεται στους υπερήφανους, στους ταπεινούς όμως δίνει τη χάρη Του.”12

Φόβοι, Τραγωδία, Καταστροφή: Που είναι ο Θεός τώρα;
Πολλοί από μας- θα έλεγα όλοι μας- διαλέγουμε κάποιες φορές να κρατάμε το Θεό σε κάποια απόσταση και να αμφισβητούμε τους δικούς Του δρόμους. 

Αν συγκριθούμε με άλλους, στα σίγουρα με ένα τρομοκράτη, μπορεί να θεωρούμε τους εαυτούς μας αξιοσέβαστους και αγαπητούς. Αλλά αν εξετάσουμε τους εαυτούς μας με ωμή ειλικρίνεια μπροστά στο Θεό, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είμαστε αμαρτωλοί. Και την ώρα που απευθύνουμε την προσευχή μας στο Θεό ξαφνικά μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι Εκείνος ήδη γνωρίζει τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας και το πόσο εγωκεντρικοί είμαστε. 

Οι πράξεις και η ίδια η ζωή μας είναι που μας κρατάει σε απόσταση από το Θεό. Γιατί συχνά ζούμε σαν να μην Τον έχουμε ανάγκη ή σαν να τα καταφέρνουμε καλύτερα χωρίς Αυτόν. Η Αγία Γραφή μας λέει ότι “Όλοι εμείς πλανιόμασταν σαν πρόβατα. Είχε πάρει καθένας μας το δικό του δρόμο.”13

Το αποτέλεσμα; Η αμαρτία μας έχει αποξενώσει από το Θεό και αυτό επηρεάζει την παρούσα ζωή αλλά όχι μόνο. Η τιμωρία για τις αμαρτίες μας είναι ο θάνατος , δηλαδή ο αιώνιος αποχωρισμός από το Θεό. 

Ωστόσο ο Θεός έχει προμηθεύσει ένα τρόπο να λάβουμε τη συγχώρηση των αμαρτιών μας και να μπορέσουμε να Τον γνωρίσουμε.

Πηγή Εσωτερικής Δύναμης: Η Αγάπη του Θεού
Ο Θεός ήρθε στη γη για να μας σώσει. “Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ' Αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια.”14

Ο Θεός γνωρίζει το πόνο και τη συμφορά που αντιμετωπίζουμε στο κόσμο αυτό. Ο Ιησούς άφησε την ασφάλεια και τη σιγουριά που είχε στον ουρανό και μπήκε στο σκληρό και επικίνδυνο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. 

Ο Ιησούς γνώρισε τι σημαίνει κούραση, πείνα και δίψα, τι σημαίνει να σε κατηγορούν και να σε εξοστρακίζουν οι φίλοι σου και η οικογένειά σου. Όμως πέρα απ' τις καθημερινές κακουχίες, ο Ιησούς αντιμετώπισε κάτι παραπάνω. 

Ο Υιός του Θεού έχοντας “ντυθεί”το ανθρώπινο σώμα, πήρε πρόθυμα πάνω Του όλη την αμαρτία μας και πλήρωσε την ποινή του θανάτου. “Να πως μάθαμε τι είναι αγάπη: Εκείνος πρόσφερε τη ζωή του για χάρη μας.”15 Υπέφερε βασανισμούς κι έναν αργό, οδυνηρό κι εξευτελιστικό θάνατο από ασφυξία πάνω σ' ένα σταυρό, ώστε οι αμαρτίες μας να συγχωρηθούν.

Ο Ιησούς είχε πει από πριν στους μαθητές του ότι θα Τον σταύρωναν. Τους είπε ακόμα ότι 3 μέρες μετά το θάνατό Του θα ερχόταν ξανά στη ζωή, αποδεικνύοντας μ' αυτό το τρόπο ότι είναι ο Υιός του Θεού. 

Δε τους είπε ότι κάποια μέρα θα έμπαινε σ' ένα άλλο σώμα. Τους είπε ότι 3 μέρες μετά την ταφή Του θα εμφανιζόταν ζωντανός σ' εκείνους που είδαν τη σταύρωσή Του. Τη τρίτη μέρα λοιπόν ο τάφος του Ιησού βρέθηκε άδειος και πολλοί άνθρωποι είδαν με τα μάτια τους τον Ιησού αναστημένο.

Και σε μας σήμερα προσφέρει αιώνια ζωή. Και είναι κάτι που δε κερδίζεται αλλά προσφέρεται ως δώρο απ’ το Θεό. Και εμείς το δεχόμαστε όταν ζητάμε από Εκείνον να έρθει στη ζωή μας. “Το δώρο που χαρίζει ο Θεός είναι η αιώνια ζωή”16 

Αν μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας και επιστρέψουμε στο Θεό, τότε θα έχουμε το δώρο της αιώνιας ζωής μέσω του Ιησού Χριστού. Είναι πολύ απλό. “Όποιος έχει τον Υιό, αυτός μόνο έχει τη ζωή. Όποιος δεν έχει τον Υιό του Θεού αυτός δεν έχει ούτε τη ζωή”17 Ο Θεός θέλει να έρθει στη ζωή μας.

Πηγή Εσωτερικής Δύναμης: Το Σχέδιο του Θεού.
Και ο Ουρανός; Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Θεός “μέσα στον άνθρωπο έβαλε την αίσθηση της αιωνιότητας”18 Με άλλα λόγια ίσως μέσα στις καρδιές μας να ξέρουμε με τι μοιάζει ένας καλύτερος κόσμος. Ο θάνατος των ανθρώπων που αγαπάμε μας βεβαιώνει ότι κάτι πάει στραβά μ' αυτή τη ζωή και μ' αυτό το κόσμο. 

Κάπου βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε, ελεύθεροι από τις δυσκολίες και τον πόνο που πιέζει τη καρδιά. Το βέβαιο είναι ότι ο Θεός έχει ένα καλύτερο μέρος και μας το προσφέρει. Θα είναι ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, ένας κόσμος όπου το θέλημα του Θεού θα γίνεται συνεχώς. 

Σ' αυτό τον κόσμο, ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ απ' τα μάτια των ανθρώπων. Δε θα υπάρχει θρήνος, κλάμα, θάνατος ή πόνος.19 Και ο Θεός με το Πνεύμα Του θα κατοικεί μαζί με τους ανθρώπους μ' ένα τέτοιο τρόπο ώστε να μην αμαρτάνουν ποτέ ξανά.20

Το να βρεθείς σ' ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι φυσικά κάτι τρομακτικό. Το να απαρνηθείς μια αιώνια σχέση με το Θεό την οποία ο Ιησούς σου προσφέρει, θα είναι ακόμα πιο τρομακτικό. Όχι απλώς γιατί θα χάσεις την αιώνια ζωή, αλλά γιατί δεν υπάρχει ομορφότερη σχέση και σ' αυτή τη ζωή από το να γνωρίζεις το Θεό. 

Εκείνος είναι ο σκοπός μας σ' αυτή τη ζωή, πηγή ασφάλειας και σοφίας σε ώρες ταραχής, η δύναμή μας και η ελπίδα μας. «Λάβετε πείρα μόνοι σας και δείτε πόσο είναι καλός ο Κύριος. Ευτυχισμένος ο άνθρωπος που σ' αυτόν καταφεύγει».21

Κάποιοι λένε ότι ο Θεός είναι απλώς ένα στήριγμα, ένα δεκανίκι. Το βέβαιο είναι ότι ο Θεός είναι το μόνο αξιόπιστο στήριγμα για τη ζωή μας.

Ο Ιησούς είπε «Φεύγω και σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δε σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος. Μην ανησυχείτε και μη δειλιάζετε.»22 Εκείνοι που εμπιστεύονται τον Ιησού στη ζωή τους, παρομοιάζονται με ανθρώπους που έχτισαν τη ζωή τους στο Βράχο. Όσο δύσκολες καταστάσεις κι αν αντιμετωπίζεις στη ζωή σου, Εκείνος μπορεί να σε βοηθήσει να σταθείς δυνατός.

Πηγή Εσωτερικής Δύναμης:O Υιός του Θεού
Μπορείς να ζητήσεις απ’ τον Ιησού να έρθει στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. «Σ’ όσους όμως τον δέχτηκαν και πίστεψαν σ’ αυτόν, έδωσε το δικαίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού.»23 Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψουμε στο Θεό. 

Ο Ιησούς διακύρηξε: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή· κανείς δε πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνο αν περάσει από μένα.»24 Ο Ιησούς είπε: «Δες με, στέκομαι μπροστά στην πόρτα και χτυπώ. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και μ’ ανοίξει την πόρτα, θα μπω στο σπίτι του και θα δειπνήσω μαζί του κι αυτός μαζί μου»25

Μπορείς αυτή τη στιγμή να ζητήσεις απ’ το Θεό να έρθει στη ζωή σου. Αυτό γίνεται με μια προσευχή. Προσευχή σημαίνει ειλικρινής συνομιλία με το Θεό. Μπορείς τώρα κιόλας να απευθυνθείς στο Θεό κάνοντας μια προσευχή σαν κι αυτή με όλη σου την ειλικρίνεια:

«Θεέ μου, η καρδιά μου έχει απομακρυνθεί από Σένα, αλλά θέλω ν’ αλλάξει αυτό. Θέλω να Σε γνωρίσω. Θέλω να δεχτώ τον Ιησού Χριστό και τη συγχώρησή Του στη ζωή μου. Δε θέλω να ζω άλλο πια ανεξάρτητος από Σένα. Θέλω να είσαι ο Κύριος της ζωής μου από σήμερα και για πάντα. Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου.»

Μήπως ζήτησες απ’ το Θεό να έρθει στη ζωή σου; Αν μόλις το έκανες, να περιμένεις υπέροχα πράγματα να συμβούν στη ζωή σου. Ο Θεός υπόσχεται ότι καθώς θα Τον γνωρίζεις, η ζωή σου θα αποκτάει πληρότητα και σκοπό.26 Πού βρίσκεται τώρα ο Θεός; Αν Τον δέχτηκες Εκείνος υποσχέθηκε ότι θα κατοικεί μέσα σου.27 Και είναι Εκείνος που σου χαρίζει αιώνια ζωή.28

Ότι λοιπόν κι αν συμβαίνει στο κόσμο γύρω μας, ο Θεός στέκεται δίπλα σου. Παρόλο που οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τους δρόμους του Θεού, ο Θεός είναι ικανός να χρησιμοποιήσει τις πιο φρικτές καταστάσεις για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά Του έτσι κι αλλιώς. 

Ο Θεός έχει τον απόλυτο έλεγχο σε ότι συμβαίνει στον κόσμο. Εφόσον ανήκεις στο Θεό μπορείς να αναπαύεσαι στην υπόσχεση που δίνει ότι « αν αγαπά κανείς το Θεό, ο Θεός κάνει τα πάντα να συντελούν στο καλό Του. Αυτό ισχύει για όσους κάλεσε ο Θεός σύμφωνα με το λυτρωτικό του σχέδιο.»29

Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Φεύγω και σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δε σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος. Μην ανησυχείτε και μη δειλιάζετε. Ο κόσμος θα σας κάνει να υποφέρετε. Αλλά εσείς να έχετε θάρρος, γιατί εγώ τον έχω νικήσει τον κόσμο.»30 Εκείνος υποσχέθηκε ότι δε θα μας αφήσει μόνους ούτε θα μας εγκαταλείψει ποτέ.31

Για να αυξηθείς στη γνώση του Θεού και για να μάθεις ποιο είναι το θέλημα Του για τη ζωή σου, άνοιξε την Αγία Γραφή και διάβασε τα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη.

(1) Ησαΐας 46:9 
(2) Ψαλμός 46:1 
(3) Ιερεμίας 29:13 
(4) Β΄ προς Κορινθίους 4:8-9 
(5) Ναούμ 1:7 
(6) Ψαλμός 145:18-19 
(7) Ματθαίος 10:29-31 
(8) Γένεσις 1:14 
(9) Ψαλμός 47:8 
(10) Ιερεμίας 32:27 
(11) Ησαΐας 46:11 
(12) Ιακώβου 4:6 
(13) Ησαΐας 53:6 
(14) Ιωάννης 3:16-17 
(15) Α΄ Ιωάννου 3:16 
(16) Ρωμαίους 6:23 
(17) Α΄ Ιωάννου 5:12 
(18) Εκκλησιαστής 3:11 
(19) Αποκάλυψη 21:4 
(20) Αποκάλυψη 21:27,Α΄ προς Κορινθίους 15:28 
(21) Ψαλμός 34:8 
(22) Ιωάννης 14:27 
(23) Ιωάννης 1:12 
(24) Ιωάννης 14:6 
(25) Αποκάλυψη 3:20 
(26) Ιωάννης 10:10 
(27) Ιωάννης 14:23 
(28) Α΄ Ιωάννου 5:11-13 
(29) Ρωμαίους 8:28 
(30) Ιωάννης 14:27 και 16:33 
(31) προς Εβραίους 13:5