Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Γιατί οι “αδελφές ψυχές” έχουν τις χειρότερες σχέσεις ;

Μία νέα, προκλητική έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και μιλούν για την αγάπη.

Κοινωνικοί ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι μιλούν και σκέφτονται αδιάκοπα για την αγάπη μέσα από πολύπλοκους τρόπους, αλλά κάτω από την επιφάνεια της εν λόγω ποικιλομορφίας, βρίσκονται μερικά κοινά θέματα που πλαισιώνουν τον τρόπο που σκέφτονται για τις σχέσεις.

Μια δημοφιλής άποψη θεωρεί την αγάπη ως την “τέλεια ένωση” (“είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον”, “αυτή είναι το άλλο μου μισό” κ.ο.κ.), ενώ μια άλλη άποψη βάζει την αγάπη σε πιο μακροχρόνια διάρκεια υποστηρίζοντας ότι είναι ένα “ταξίδι” (“κοίταξε πόσο μακριά έχουμε φτάσει”, “έχουμε περάσει όλα αυτά τα πράγματα μαζί” κ.ο.κ.).

Αυτοί οι δύο τρόποι σκέψης σχετικά με τις σχέσεις, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης Σπάικ Λη και Νόρμπερτ Σβαρτζ, έχουν τη δύναμη να αναδείξουν ή να υποβαθμίσουν την επιζήμια επίδραση των συγκρούσεων για την αξιολόγηση της σχέσης. Εδώ όμως είναι η παγίδα. Αν δύο άνθρωποι ήταν πραγματικά φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, τότε γιατί θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις;

“Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται έμμεσα τις σχέσεις ως την ‘τέλεια ένωση’ μεταξύ αδελφών ψυχών, έχουν χειρότερες σχέσεις από τους ανθρώπους που εμμέσως σκέφτονται τις σχέσεις ως ένα ‘ταξίδι’ προς την καλλιέργεια και τη συνεργατικότητα μεταξύ των δύο συντρόφων”, λέει ο Λη. “Προφανώς, οι διαφορετικοί τρόποι που μιλάμε και σκεφτόμαστε σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, μας οδηγούν σε διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης της”.

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν ανθρώπους που βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις να συμπληρώσουν ένα κουίζ γνώσεων που περιελάμβανε εκφράσεις που σχετίζονται είτε με την “τέλεια ένωση” είτε με το “ταξίδι” και στη συνέχεια έπρεπε να ανακαλέσουν είτε τσακωμούς είτε εορταστικές στιγμές με το ρομαντικό τους σύντροφό και, τέλος, να αξιολογήσουν τη σχέση τους.

Όπως είχε προβλεφθεί, η ανάμνηση συγκρούσεων οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους – αλλά μόνο με το πλαίσιο της “τέλειας ένωσης” στο μυαλό, όχι με το πλαίσιο του “ταξιδιού”. Η ανάμνηση των εορταστικών στιγμών κάνει τους ανθρώπους ικανοποιημένους με τη σχέση τους, ανεξάρτητα με το πώς την σκέφτονται.

Σε δύο πειράματα που ακολούθησαν, οι συγγραφείς της μελέτης επικαλέσθηκαν το πλαίσιο “τέλεια ένωση vs ταξίδι” με ακόμα λεπτότερους, πιο τυχαίους τρόπους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι κλήθηκαν να προσδιορίσουν ζεύγη γεωμετρικών σχημάτων για να σχηματίσουν έναν πλήρη κύκλο (ενεργοποίηση της “τέλειας ένωσης”) ή να σχεδιάσουν μια γραμμή που ξεκινά από το σημείο Α και φτάνει στο σημείο Β, μέσα από ένα λαβύρινθο (ενεργοποιώντας το “ταξίδι”). Τέτοιες μη-γλωσσικές, σχεδόν εικονογραφικές νύξεις ήταν αρκετές για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι αξιολογούν τις σχέσεις.

Και πάλι, οι συγκρούσεις βλάπτουν την ικανοποίηση της σχέσης όταν υπάρχει το πλαίσιο της “τέλειας ένωσης” στο μυαλό, όχι όμως όταν πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει το “ταξίδι” στη σκέψη τους. “Την επόμενη φορά που εσείς και ο σύντροφός σας τσακωθείτε”, όπως οι καθηγητές Λη και Σβαρτζ συμβουλεύουν, “σκεφτείτε τους όρκους αγάπης που δώσατε όταν παντρευόσασταν, τα λόγια αγάπης κάτω από τα αστέρια, τις υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και αλληλοσυμπαράστασης σε όμορφες στιγμές της ζωής σας”.

Η ερωτική σχέση είναι ένα ταξίδι. Αν δείτε τη σχέση σας σε αυτό το πλαίσιο, θα μειώσετε το άγχος σας στο παρόν, θα νιώσετε καλύτερα και θα την κάνετε ακόμα ομορφότερη σε όλη την μετέπειτα ζωή σας.





psychologynow.gr 

Αναλαμβάνοντας Δράση για τη Μεταμόρφωσή μου.....!!!!!!!

Ένα από τα βασικά συστατικά του μοντέρνου ορισμού της αγάπης, είναι η προσωπική μας δράση και δημιουργικότητα. Όλες εκείνες οι ενεργές επιλογές που θα αποφασίσουμε να εντάξουμε στη σκαλέτα της καθημερινότητάς μας και χρειάζονται από εμάς κινητοποίηση και αποφασιστικότητα για να τελεσφορήσουν. 

Αυτό είναι το σημείο όπου αποφασίζω να σχεδιάσω από την αρχή την καθημερινή μου δράση, αφαιρώντας μηχανικότητα και προσθέτοντας συνειδητότητα.

Ένας καλός άξονας για να ξεκινήσω να επανασχεδιάζω το πλάνο μου είναι να καταγράψω όλες τις βασικές ανάγκες που χρειάζομαι ως άνθρωπος να ικανοποιήσω για να αισθάνομαι ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος. 

Θα διαπιστώσω πως όχι απλώς θα καλύψω με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες μου, αλλά μέσα από τη δράση θα κατα- κτήσω και ένα νέο επίπεδο ατομικής υπευθυνότητας και πειθαρχίας, που θα με οδηγήσει με μια νέα αυτοπεποίθηση.

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης έχει ως εξής :

Με μετατρέπω σε κέντρο της αγάπης μου
Βάζω πραγματικά τις ανάγκες μου σε προτεραιότητα και μου αφιερώνω ενεργό χρόνο μέσα σε κάθε μέρα. Τώρα δεν περιμένω να υπάρξει «λόγος» ή κάποιο εξωτερικό ερέθισμα ώστε να μου δώσει αφορμή για να με αγαπήσω. Ανακαλύπτω πως η αγάπη υπάρχει μέσα μου και πως εγώ, με το προσωπικό μου ενδιαφέρον και την προσοχή μου, της δίνω το φως για να λάμψει και να ακτινοβολήσει και με αγαπάω έτσι απλά και φυσικά γι’ αυτό που είμαι και γι’αυτό που γίνομαι, άνευ λόγου και αιτίας.

Βγαίνω από τον «αυτόματο πιλότο»
Είναι σημαντικό η κάθε μέρα μου να περιέχει εκπλήξεις και για να μην τις περιμένω παθητικά. Γίνομαι ο ίδιος αυτός που τις επιδιώκει. Είχα μάθει καλά να δρω μηχανικά και να προωθώ τη ρουτίνα του προ- γράμματός μου αφήνοντάς τη στον «αυτόματο πιλότο». Τουλάχιστον μία φορά τη μέρα είναι καθοριστικής σημασίας να προκαλείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι το διαφορετικό. 

Να είσαι ανοιχτός στο «καινούριο». Ακόμα και μια μικρή αλλαγή, λόγου χάρη, το να αλλάξεις το κατάστημα απ’ όπου ψωνίζεις ή να ακολουθήσεις μια δια- φορετική διαδρομή σε ένα συνηθισμένο σου δρομολόγιο, θα σε κάνει να δίνεις «προσοχή» και να ζεις όλο και περισσότερο στο παρόν σου.

Βάζω σε τάξη τις καθημερινές υποθέσεις και τους λογαριασμούς
Επανασχεδιάζω τη λίστα του σουπερμάρκετ, κάνω καλύτερες οικονομικές προβλέψεις για τις ανάγκες των κυλιόμενων λογαριασμών και έχω τον έλεγχο, τη γνώση και την οργανωτικότητα για έκτακτες ή περιοδικές δαπάνες (για παράδειγμα, επόμενο σέρβις αυτοκινήτου, επισκευές στο σπίτι κ.ά.). Όσες λιγότερες εκπλήξεις, τόσο καλύτερη ψυχολογία.

Ενθαρρύνω τις κλίσεις και τα ταλέντα μου : λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε πού και ως προς τι ένα ταλέντο μας είναι οξυμμένο ή έχει τον τρόπο να αναπτυχθεί. Κάπου, κάπως, κάποτε «είχα πειστεί» πως «μεγάλωσα», πως «δεν είχα χρόνο», πως «είχα άλλες προτεραιότητες», αλλά τώρα πια είναι εξόχως σημαντικό να αναγνωρίσω και να δώσω και πάλι αξία στις εκφάνσεις που ξεχωρίζω και να τις αναπτύξω. Τώρα είναι η ώρα να ασχοληθώ με την καλλιτεχνική μου ροπή στην ποίηση ή στην υποκριτική, να εντρυφήσω στα εικαστικά ή στη φωτογραφία.

Μου δίνω χρόνο, προσοχή και επικεντρώνω στην αυτοπαρατήρηση
Η αλήθεια είναι πως ήταν αρκετά κουραστικό και σχεδόν εξαντλητικό να ζω ένα ολόκληρο 24ωρο με το να έχω εμένα και τις ανάγκες μου σε δεύτερο πλάνο. Τώρα γνωρίζω πως για να γίνω η προτεραιότητα, χρειάζεται να είμαι η προτεραιότητα. 

Βρίσκω πάντα χρόνο για μικρά διαλείμματα με τον εαυτό μου μέσα στη μέρα, όπου ανασυντάσσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο που είμαι σε κίνηση φροντίζω να μη χάνω επαφή με τη «γεύση της ζωής», έτσι όπως ακριβώς ξεδιπλώνεται κάθε στιγμή μέσα μου. Έχω κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη. Την ενέργεια που αφιέρωνα για να κρίνω τους γύρω μου την απέσυρα, τη συσπείρωσα μέσα μου και τη χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω ένα εκπληκτικό προσωπικό όπλο: την αυτοπαρατήρηση.

Δε φοβάμαι τις εξόδους ή το να πηγαίνω σε μέρη μόνος/-η μου
Προσωπικά, μπορεί να πήγα πρώτη φορά στο σινεμά μόνος μου όταν συμπλήρωσα τα 33 μου χρόνια, αλλά μόλις τότε ανακάλυψα τι έχανα έως εκείνη τη στιγμή. Αν δε φροντίσω να είμαι καλή και συναρπαστική παρέα για εμένα, πάρα πολύ δύσκολα θα είμαι καλή παρέα και αργότερα για τον/τη σύντροφό μου. 

Επιπλέον, παύει η χαρά και η διασκέδασή μου να είναι συνδεδεμένη με την παρουσία κάποιου άλλου. Προσθέτω έτσι μια δυναμική στο ενεργητικό μου, έχοντας παράλληλα και την πολυτέλεια σε αυτή την προσωπική μου διαδρομή να ακούσω καθαρότερα το ένστικτό μου και να παρατηρήσω καλύτερα τα «σημάδια» και ότι «τυχαίο» εκδηλώνεται γύρω μου.





Έκχαρτ Τόλλε : Συναισθήματα και Εγώ....!!!!!!!!

Το Εγώ δεν είναι μόνο ο απαρατήρητος νους, η φωνή μέσα στο κεφάλι που προσποιείται ότι είναι εσύ, αλλά και τα απαρατήρητα συναισθήματα που είναι η αντίδραση του σώματος σ’ αυτό που λέει η φωνή μέσα στο κεφάλι.

Η φωνή μέσα στο κεφάλι λέει μια ιστορία που το σώμα την πιστεύει και αντιδρά σ’ αυτήν. Αυτές οι αντιδράσεις είναι τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα, με τη σειρά τους, ανατροφοδοτούν με ενέργεια τις σκέψεις που δημιούργησαν αρχικά το συναίσθημα. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος μεταξύ άκριτων σκέψεων και συναισθημάτων, που προκαλεί συναισθηματική σκέψη και το συναισθηματικό πλάσιμο ιστοριών.

Το συναισθηματικό συστατικό του Εγώ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε μερικά Εγώ είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι σε άλλα. Σκέψεις που πυροδοτούν συναισθηματικές αντιδράσεις στο σώμα μπορεί μερικές φορές να έρθουν τόσο γρήγορα, ώστε πριν προλάβει να τις διατυπώσει ο νους, το σώμα να έχει ήδη αντιδράσει με ένα συναίσθημα και το συναίσθημα να έχει μετατραπεί σε αντίδραση. 

Αυτές οι σκέψεις υπάρχουν σε προ-λεκτικό στάδιο και θα μπορούσαν να ονομαστούν άρρητες, ασυνείδητες παραδοχές. Έλκουν την προέλευσή τους από την παρελθούσα εξαρτημένη μάθηση του ατόμου, συνήθως από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Το “Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους” θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα μιας τέτοιας άρρητης παραδοχής σε έναν άνθρωπο του οποίου οι αρχέγονες σχέσεις, δηλαδή με γονείς ή αδέρφια, δεν ήταν υποστηρικτικές και δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. 

Να μερικές ακόμα κοινές ασυνείδητες παραδοχές : “Κανείς δεν με σέβεται και δεν με εκτιμάει. Πρέπει να δίνω μάχες για να επιβιώνω. Ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Η ζωή πάντα σε απογοητεύει. Δεν μου αξίζει η αφθονία. Δεν μου αξίζει η αγάπη”. Οι ασυνείδητες παραδοχές δημιουργούν συναισθήματα στο σώμα, που, με τη σειρά τους, παράγουν νοητική δραστηριότητα και/ή άμεσες αντιδράσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν την προσωπική σου πραγματικότητα.

Η φωνή του Εγώ διαταράσσει συνεχώς τη φυσική κατάσταση ευεξίας του σώματος. Σχεδόν κάθε ανθρώπινο σώμα βρίσκεται κάτω από πολλή καταπόνηση και στρες, όχι επειδή απειλείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, αλλά από τον νου. 

Το σώμα έχει προσκολλημένο πάνω του ένα Εγώ και δεν μπορεί παρά να αντιδρά σε όλα τα δυσλειτουργικά πρότυπα σκέψης που συνθέτουν το Εγώ. Έτσι, ένα ρεύμα αρνητικού συναισθήματος συνοδεύει το ρεύμα της ατέρμονης και ψυχαναγκαστικής σκέψης.

Τι είναι αρνητικό συναίσθημα; Ένα συναίσθημα που είναι τοξικό για το σώμα και παρεμβαίνει στην ισορροπία και στην αρμονική του λειτουργία. Ο φόβος, το άγχος, ο θυμός, η μνησικακία, η θλίψη, το μίσος ή η έντονη αντιπάθεια, η ζήλια, ο φθόνος – όλα διαταράσσουν την ενεργειακή ροή μέσα στο σώμα, επηρεάζουν την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη, την παραγωγή ορμονών, κ.λπ. 

Κάθε επικρατούσα τάση ιατρικής, αν και ακόμα γνωρίζει πολύ λίγα σχετικά με το πώς λειτουργεί το Εγώ, αρχίζει να αναγνωρίζει τη σύνδεση μεταξύ αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων και σωματικής ασθένειας. 

Ένα συναίσθημα που βλάπτει το σώμα μολύνει επίσης και τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή και, έμμεσα, μέσω μιας διαδικασίας αλυσιδωτής αντίδρασης, αμέτρητους άλλους που δεν έχει συναντήσει ποτέ. Υπάρχει ένας κοινός όρος για όλα τα αρνητικά συναισθήματα: δυστυχία.

Τα θετικά συναισθήματα έχουν αντίθετη επίδραση στο σώμα. Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνουν και θεραπεύουν το σώμα. Πράγματι, το κάνουν, αλλά χρειάζεται να γίνει διάκριση ανάμεσα σε θετικά συναισθήματα που παράγονται από το Εγώ και σε βαθύτερα συναισθήματα που απορρέουν από τη φυσική σου κατάσταση και τη σύνδεσή σου με την Ύπαρξη.

Τα θετικά συναισθήματα που παράγονται από το Εγώ περιέχουν ήδη εντός τους το αντίθετό τους, στο οποίο μπορούν γρήγορα να μετατραπούν. Να μερικά παραδείγματα: Αυτό που το Εγώ αποκαλεί αγάπη είναι κτητικότητα και εθιστική εξάρτηση που μπορεί να μετατραπεί σε μίσος μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο. 

Ο έπαινος και η αναγνώριση σε κάνουν να αισθάνεσαι ζωντανός κι ευτυχισμένος τη μια μέρα – το να σε επικρίνουν ή να σε αγνοούν σε κάνει να αισθάνεσαι αποκαρδιωμένος και δυστυχισμένος την επόμενη.

Τα συναισθήματα που παράγονται από το Εγώ προέρχονται από την ταύτιση του νου με εξωτερικούς παράγοντες που είναι όλοι, φυσικά, ασταθείς και υποκείμενοι σε αλλαγή ανά πάσα στιγμή. Τα βαθύτερα συναισθήματα δεν είναι, στην πραγματικότητα, συναισθήματα, αλλά καταστάσεις της Ύπαρξης. 

Συναισθήματα υπάρχουν εντός της σφαίρας των αντιθέτων. Οι καταστάσεις της Ύπαρξης μπορεί να συσκοτίζονται, αλλά δεν έχουν αντίθετα. Απορρέουν από μέσα σου ως αγάπη, χαρά και γαλήνη, που είναι όψεις της αληθινής σου φύσης.

*Από το βιβλίο “Για μια Νέα Ζωή”, Έκχαρτ Τόλλε (εκδ. Λιβάνη





Ενσυναίσθηση : Τί μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα που δεν είναι δικά μας.....!!!!!!!!!

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που διευρύνεται ολοένα μέσα από την πνευματική του εξέλιξη, είναι να νιώθει έντονα συναισθήματα τα οποία αναγνωρίζει πως δεν είναι δικά του, η λεγόμενη ενσυναίσθηση

Όταν τα πέπλα του νου γίνονται ολοένα και λεπτότερα, ανοιγόμαστε σε ένα χάος συναισθημάτων και μέχρι να καταφέρουμε να τα ελέγξουμε, δυσκολεύουμε την ζωή μας. Πονοκέφαλοι, αίσθηση κόπωσης, αδιαθεσίας ή κατάθλιψης, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που βιώνουμε, αποτέλεσμα των ενεργειών που λαμβάνουμε αλλά δεν μπορούμε ακόμη να χειριστούμε.

Τί ακριβώς συμβαίνει;
Η κοσμική μας κεραία – δηλαδή το σώμα μας – αλληλεπιδρά με πλήθος ενεργειών καθημερινά. Συναισθήματα άλλων, θετικές/αρνητικές ενέργειες, πληροφόρηση αλλά και κοσμικές αλλαγές, η θέση των πλανητών, η αμοιβαία έλξη μεταξύ Γης και φεγγαριού και τόσα άλλα, μας επηρεάζουν… άλλοτε συνειδητά και άλλοτε υποσυνείδητα. Επιπλέον, πολλοί από εμάς έχουν την ευαισθησία να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων χωρίς πολλές φορές να μπορούν να τα ξεχωρίζουν από τα δικά τους.

Υπάρχουν 3 περιπτώσεις που ενεργοποιούν την ενσυναίσθηση :
1. Είμαστε ένα «συναισθηματικό σφουγγάρι» απορροφώντας τα συναισθήματα των άλλων, είτε από γεννησιμιού μας είτε από ένα σημείο της ζωής μας και μετά.

2. Ενεργοποιούνται μνήμες από προηγούμενες ζωές και έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα από το ασυνείδητο κομμάτι του νου που δεν είναι δικά μας.

3. Νιώθουμε τα συναισθήματα από έναν ή και περισσότερους πολυδιαστασιακούς μας εαυτούς.

Η πνευματική μας εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνει τις αισθήσεις μας και να αισθανόμαστε πολλά περισσότερα από τον μέσο όρο των ανθρώπων. Κάθε φορά που κάνουμε ένα πνευματικό άλμα, μοιάζει να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε περισσότερα volt ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία χρειάζεται να τα συνηθίσουμε αλλά κυρίως να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε… και όχι να τα διώξουμε. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που άτομα γεννιούνται με διευρυμένες τις αντιλήψεις τους, νιώθοντας συναισθήματα που δεν είναι δικά τους.

Μπορούν να μας επηρεάσουν αυτά τα συναισθήματα;
Με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να μας επηρεάσουν οι δικές μας σκέψεις και μόνο αν τους το επιτρέψουμε. Χρειάζεται να μάθουμε να τα παρατηρούμε με τον ίδιο τρόπο που παρατηρούμε μία δική μας ενοχλητική σκέψη στο κεφάλι μας, χωρίς να προσπαθούμε να τα διώξουμε ή να καταλάβουμε από πού προέρχονται. Αυτό λίγη σημασία έχει. Η παρατήρηση θα τα φωτίσει και θα τα διώξει, όποια κι αν είναι η πηγή τους.

Η ενσυναίσθηση είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μεγάλων θεραπευτών οι οποίοι έχουν έρθει εδώ για να προσφέρουν συναισθηματική ισορροπία, μέσα από την μοναδική τους ενέργεια. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτό το χάρισμα γιατί έτσι είναι σαν να κλείνουμε την κεραία μας. Χρειάζεται να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί του και να το εξελίξουμε.

Η λύση λοιπόν είναι η παρατήρηση και όχι να προσπαθούμε να τα διώξουμε ή να προστατευθούμε από αυτά ή να προσπαθούμε να τα σκεπάσουμε με άλλες δραστηριότητες για να ξεχαστούμε. Σίγουρα μπορούμε να εφαρμόσουμε μεθόδους «προστασίας» για όποιον πιστεύει στη μέθοδο αυτή ή να τα πνίξουμε αλλά δεν θα καταφέρουμε και πολλά… θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. 

Όταν εξελισσόμαστε, είμαστε προετοιμασμένοι γνωρίζοντας πως πολλά πράγματα πάνω μας αλλάζουν. Δεν αλλάζει μόνο η αντίληψη ή οι ιδέες μας αλλά επίσης και οι αισθήσεις μας… η κεραία μας λοιπόν διευρύνει το βεληνεκές της.

Τα συναισθήματα των άλλων ή μνήμες προηγούμενων ενσαρκώσεων ή γεγονότα από παράλληλους εαυτούς μας, δεν έχουν καμία διαφορά από οποιαδήποτε άλλη ενοχλητική σκέψη που υπάρχει μέσα στο κεφάλι μας. Μια πολύ ωραία σειρά σεμιναρίων «Σβήνοντας τον θόρυβο του νου«, θα σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε και τις σκέψεις σας. 

Συναισθήματα και σκέψεις, είτε είναι δικά μας είτε όχι, είναι ο θόρυβος του νου και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Μόλις μάθετε να παρατηρείτε το νου, τότε θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε και τα δώρα σας και τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσετε στην συναισθηματική ισορροπία της Γης.

Θα πρέπει να δείτε αυτά τα συναισθήματα ως μία ένδειξη ενός πολύτιμου χαρίσματος. Φανταστείτε να μπορείτε να ησυχάσετε το νου και να χρησιμοποιήσετε την ενσυναίσθηση για να κάνετε υπέροχες ενεργειακές θεραπείες και να μεταφέρετε ξεκάθαρα μηνύματα από τον Συμπαντικό σας εαυτό αλλά και των άλλων. 

Μοιάζει σαν να έχετε τη δύναμη της φωτιάς αλλά δεν μπορείτε να την τιθασεύσετε, με αποτέλεσμα να καίγεστε όλη την ώρα.

Ο νους είναι το εργαλείο που θα σας βοηθήσει να μετουσιώσετε την ενσυναίσθηση που νιώθετε, σε ένα πνευματικό εργαλείο για να βοηθήσετε τους άλλους. Η Διευκόλυνση Συμπαντικής Ενέργειας είναι ένας από τους τρόπους αλλά θα χρειαστείτε επίσης να μάθετε το νου σας να ηρεμεί. 

Αντί λοιπόν να σας προβληματίζει ή να σας φοβίζει το γεγονός πως αισθάνεστε ότι αισθάνονται και οι άλλοι, καλωσορίστε αυτή τη νέα ευλογία στη ζωή σας. Είναι η ένδειξη πως έχετε ένα θαυμάσιο δώρο, αρκεί να το χειριστείτε για το ανώτερο καλό.

Πολλά νέα «συμπτώματα» της πνευματικής εξέλιξης συμβαίνουν στην ανθρωπότητα. Καθώς προχωράτε στο μονοπάτι της ζωής, θα δείτε πως ολοένα και περισσότερο θα βλέπετε κι άλλους με τα ίδια «συμπτώματα» και θα μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις αλλά και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Πολλά από αυτά τα «συμπτώματα» ανήκουν στις νέες δεξιοτεχνίες του ανθρώπου που αφυπνίζεται.





Η στιγμή της αναγέννησης.....!!!!!!!!

Στην ψυχή του κάθε ανθρώπου φωλιάζουν χιλιάδες εικόνες, ως γνωστόν βιώματα τα οποία επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας. Αυτά τα βιώματα λειτουργούν είτε ως κινητήριος δύναμη είτε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη μας.

Πόσο συνειδητοποιούμε τι μας συμβαίνει, έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα πράγματα δεν οδηγούνται στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η ενδοσκόπηση είναι μια διεργασία με κόστος. Χρειάζεται δύναμη για να αλλάξουμε ό,τι μας εμποδίζει να εξελιχθούμε.

Έτσι λοιπόν για να έρθουμε σε επαφή με τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας χρειάζεται να συγκρουστούμε ενδοψυχικές συγκρούσεις έτσι ώστε να επέλθει η λύτρωση και η απελεθεύρωσή μας.

Πότε όμως είναι κανείς έτοιμος να διασχίσει τα μονοπάτια της ψυχής του; Γιατί όσο ζούμε είναι απαραίτητο να εξελισσόμαστε προς το καλύτερο. Και το ερώτημα είναι ποιος το ορίζει, ποιο είναι το “καλό” μας; 

Η απάντηση βασίζεται σε εκείνη τη χρονική στιγμή που για τον καθένα είναι μοναδική, η οποία φέρνει στο φως τις διαστρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον εαυτό μας, τους άλλους, το μέλλον. 

Αυτή η στιγμή θα αποτελέσει το εφαλτήριο νέων ανακατατάξεων στη ζωή μας, δημιουργούμε ξανά την ύπαρξή μας, ορίζουμε ξανά τη ζωή μας θέτοντας τους δικούς μας κανόνες. Όλο αυτό θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τη στιγμή της γέννησης και της δικής μας αναγέννησης.

Η αναγέννηση μοιάζει με φως που διαχέεται με αρμονία στη φύση, με ένα καράβι που θα ταξιδέψει σε νέους προορισμούς, με ένα λουλούδι που ανθίζει. Ας δώσουμε λοιπόν στον εαυτό μας τη δυνατότητα να ανθίζει και να σκορπά το φως στις ξεχωριστές διαδρομές της ζωής.





Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Η Ζωή Που Θα Ήθελες Να Έχεις Αλλά Δεν Έχεις.....!!!!!!!!!

Περπατώ ένα ηλιόλουστο και κρύο πρωινό με πόδια κουρασμένα από την μακριά διαδρομή που διασχίζω. Ο ήλιος, λέω, είναι ανίκανος να ζεστάνει την τραχιά επιφάνεια των χεριών μου και να διεισδύσει στο κεφάλι μου για να το ημερέψει. Η δική μου αναζήτηση είναι ίσως και δική σου, η δική μου δυσαρέσκεια και δική σου. 

Ψάχνω συνεχώς κάτι άλλο από αυτό που έχω τώρα, κάτι καλύτερο όπως θα έλεγαν πολλοί.

Συχνά αγκιστρώνομαι στο πως θα ήθελα να είναι η ζωή μου

Τι θα ήθελα να έχω

Ποιά θα ήθελα να είμαι

Τι θα ήθελα να έλεγαν οι άλλοι για μένα

Τι θα προτιμούσα να μην έχω περάσει

Τι επιθυμώ να συμβεί

Τι επιθυμώ να πάψει να συμβαίνει

Πόσο θετικά θ’άλλαζε η ζωή μου

Εάν είχα περισσότερα χρήματα και καλύτερη δουλειά

Εάν είχα περισσότερη αγάπη

Καλύτερη υγεία

Μια σχέση όπως την ήθελα

Πόσο ωραιότερη θα ήταν η ζωή μου εάν

το παράθυρο της κρεβατακόμαρας μου έβλεπε σε κήπο 

εάν οι άνθρωποι γύρω μου άλλαζαν

εάν είχα ένα μαγικό ραβδί που θα εξάλειφε όλα τα προβλήματα μου τα άγχη μου, τον πόνο μου.

Όμως, ας μη γελιέμαι, δεν είναι ο ήλιος που θα ημερέψει το κεφάλι μου

Είναι η κατανόηση ότι το να προσκολλώμαι στο πως θα ήθελα να είναι η ζωή μου, είναι μια μορφή αυτοβασανισμού.

Ήρθε η ώρα ν’απελευθερωθώ απ΄όλα τα «εάν» και να ερωτευτώ τη ζωή μου όπως είναι τώρα με όλα όσα την αποτελούν.

Ένα από τα βιβλία που ποτέ δεν παύει να με εμπνέει είναι το «Heal Thyself» του Saki Santorelli, διευθυντή της Κλινικής Μείωσης Στρες του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Ο Δρ. Santorelli εφαρμόζει την πρακτική της Ενσυνειδητότητας στην Ιατρική. 

Γράφει λοιπόν πως ο πόνος, ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, η λύπη, δεν είναι προβλήματα από μόνα τους. Είναι συναισθήματα, και η ρίζα όλων αυτών των δυσάρεστων συναισθημάτων βρίσκεται στην αίσθηση διαχωρισμού μας από τους άλλους και στην προσκόλληση που έχουμε στον εαυτό μας και στον περιορισμένο κόσμο που τον αποτελεί.

Πράγματι, η προσκόλληση μας στο πως θα θέλαμε να είναι ο κόσμος μας και η απόρριψη αυτού που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η ρίζα του πόνου που βιώνουμε ως άνθρωποι.

Είναι εκείνη η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που επιθυμώ να είμαι, να έχω, να βιώνω και αυτό που είμαι, έχω και βιώνω στο τώρα που δημιουργεί την εσωτερική μου δυσαρέσκεια. Το κέντρο αυτού του πόνου είναι όμως η λέξη «εγώ». «Γιατί ο κόσμος δεν είναι όπως τον θέλω; Γιατί δε μου δίνεται αυτό που έχω ανάγκη;Γιατί θα πρέπει να υποφέρω;».

Η επιθυμία μας να σμιλεύσουμε τον κόσμο όπως θα τον θέλαμε, δημιουργεί αυτή την προσκόλληση στον εαυτό μας και εντείνει τα συναισθήματα διαχωρισμού μας από τους άλλους. Σιγά σιγά αλλά σίγουρα διαμορφώνει τις περισσότερες σχέσεις μας με τρόπους που μπορεί ν’αποβούν καταστροφικοί.

Είναι πιθανόν πως όλοι μας θυμόμαστε στιγμές στη ζωή μας όπου η προσκόλληση στον εαυτό και η αυτοπροστασία μας κατέρρευσαν για λίγο.Ίσως αυτό να συνέβη επειδή ερωτευτήκαμε, ή επειδή νοιαζόμασταν πολύ για κάποιον άλλο που υπέφερε. Πάντως χάσαμε τον εαυτό μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρασυρόμενοι από μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης και ενότητας.

Ίσως η απάντηση σε αυτή τη βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας και ανικανοποιήτου που διακατέχει πολλούς από εμάς είναι ν’αναπαράγουμε την αίσθηση βαθιάς επαφής με τους άλλους. Αυτό είναι δυνατόν εάν μάθουμε να καλλιεργούμε το αίσθημα της συμπόνιας.

1. Επίγνωση της προστατευμένης καρδιάς
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πληγωμένος, λυπημένος ή κλεισμένος στον εαυτό σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο στην επίγνωση της αναπνοής σου και στις αισθήσεις που υπάρχουν στο στέρνο σου-το σφίξιμο, την αίσθηση σύσπασης και την σκληρότητα. Καθώς ξεκινάς να βιώνεις αυτά τα συναισθήματα, παρατήρησε πόση απαλότητα και διαφάνεια υπάρχει μέσα στην επιφανειακή τους στερεότητα.

2.Αφύπνιση της ζεστής καρδιάς
Αφού αφιερώσεις λίγα λεπτά στην επίγνωση της αναπνοής, θυμίσου ένα γεγονός όπου ένιωσες ότι αγαπιέσαι και φροντίζεσαι από κάποιον άλλο.Ακόμα κι αν συνέβη πριν πολύ καιρό, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να νιώσεις την ποιότητα και το βάθος της αγάπης που σου προσφέρθηκε από κάποιον άλλο. Μείνε με αυτή τη ζεστή παρουσία, νιώθοντας το πως η καρδιά αρχίζει να μαλακώνει σε απόκριση μιας τέτοιας αγάπης

3. Στέλνοντας αγάπη και ευγένεια
Καθώς αρχίζεις να νιώθεις οικειότητα με την καρδιά μέσα από την αποδοχή της αγάπης, μπορείς ν’αρχίσεις να μοιράζεσαι αυτό το συναίσθημα με άλλους. Άφησε την καρδιά να μεταμορφωθεί από δέκτη σε πομπό.Φέρε στο μυαλό σου κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι και στείλε του την αγάπη σου. Δεν χρειάζεται να το πιέσεις. 

Απλώς νιώσε τη φυσική τάση της καρδιάς να περιλαμβάνει άλλους. Καθώς αυτό το συναίσθημα βαθαίνει και μεγαλώνει, παρατήρησε ότι μπορείς να στείλεις φροντίδα και αγάπη στην οικογένεια σου, σε συγγενείς, φίλους, συναδέλφους κτλ. Παρατήρησε ότι σιγά σιγά γίνεται ευκολότερο να περιλαμβάνεις ξένους ή ανθρώπους που δεν συμπαθείς ιδιαίτερα.

4. Μπαίνοντας στη θέση κάποιου άλλου
Πολύ συχνά ο πρωταρχικός φακός με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο είναι το πως είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους. Μια πολύ χρήσιμη πρακτική είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εμπειρία του άλλου. Άκουσε όσο πιο βαθιά γίνεται αυτό που έχει να πει ο άλλος, χωρίς σχόλια. 

Προσπάθησε να μπεις στη θέση του και να δεις πως η εμπειρία του θα επηρέαζε εσένα αν σου συνέβαινε. Παρατήρησε την ποιότητα της αναπνοής σου, τις αισθήσεις στο σώμα σου καθώς και τη ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων σου καθώς κρατάς την υπόσχεση να παραμείνεις κοντά στην εμπειρία τους. 

Ίσως συνειδητοποιήσεις ότι εσύ και ο άλλος δεν είστε τόσο διαχωρισμένοι. Πίσω από τον επιφανειακό διαχωρισμό, μοιράζεστε κάτι πολύ μεγαλύτερο: την ευαλωτότητα της ανθρώπινης φύσης μας.

5. Υπάρχοντας μέσα στην ακτινοβολούσα καρδιά
Όπως είδαμε, η καρδιά έχει τους δικούς της κανόνες που μας επιτρέπει να προσπελάσουμε κόσμους πέρα από το προφανές. Η καρδιά είναι και δέκτης και πομπός. Αναγνώρισε ότι μπορείς να βρίσκεσαι με κάποιον άλλο και να μεταδίδεις ένα άρρητο ρεύμα φροντίδας και ευγένειας. 

Σε κάποιες διαλογιστικές παραδόσεις, μπορούμε να οραματιστούμε αυτή η ροή ως πράσινη ή χρυσή. Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσεις γι’αυτό ή να προσπαθήσεις να αλλάξεις ή να «θεραπεύσεις» τον άλλο. Απλά άφησε τον εαυτό σου ν’ανοιχτεί και να αποκριθεί με αυτόν τον τρόπο.





Προσευχή για Αφθονία.....!!!!!!!!

Πατέρα μας, 
Αιώνια πηγή κάθε αγαθού, βοήθησε με να καταλάβω ότι δεν υπάρχει έλλειψη σε κανένα απαραίτητο αγαθό, σ’ οποιαδήποτε στιγμή και σ’ οποιονδήποτε τόπο, εκτός αν δημιουργώ εγώ αυτήν την έλλειψη μέσα από τη δική μου εσφαλμένη ή περιορισμένη σκέψη.

Βοήθησε με να σταθεροποιήσω μέσα στο νου μου τη σιγουριά ότι υπάρχει μια απάντηση σε κάθε ανάγκη μου μέσα από τη δημιουργική Σου δύναμη που υπάρχει μέσα στη συνειδητότητα μου.

Βοήθησε με να θυμάμαι ότι αυτή η δημιουργική δύναμη ανταποκρίνεται στους φόβους και στις επιθυμίες μου…

Ότι θα προσελκύει στη ζωή μου αυτά ακριβώς που απεικονίζω στο νου μου…

Ότι αν απεικονίζω έλλειψη, θα έχω έλλειψη, κι αν απεικονίζω αφθονία, θα έχω αφθονία.

Βοήθησε με ν’ αναπτύξω μια στάση του νου η οποία απεικονίζει κέρδος αντί για απώλεια, επιτυχία αντί για αποτυχία, και που οφείλεται από κάθε εμπειρία – καλή ή κακή. Σ’ ευχαριστώ Αγαπημένε Πατέρα, για το νόμο της αφθονίας, τον οποίο μπορώ να καλέσω μέσα από την προσευχή για να μ’ εφοδιάσει μ’ ό,τι χρειάζομαι οποιαδήποτε στιγμή.

Βοήθησε με τώρα ν’ αποκτήσω και να διατηρήσω τη συνεχή επίγνωση ότι διαθέτω μέσα μου τη δύναμη ν’ αντιμετωπίσω όλες τις υλικές μου ανάγκες, κι ότι από τώρα και στο εξής δε θα έχω έλλειψη κανενός αγαθού. 
Αμήν

Από τον Harold Sherman





Οι Άγγελοι, Ουράνια Πλάσματα....!!!!!!!!

Οι Άγγελοι είναι αγνές ενέργειες, αγνά πλάσματα του ουρανού. Είναι υπαρκτά, αληθινά όντα, που βρίσκονται σε άλλες διαστάσεις πραγματικότητας, άϋλες και υπερβατικές. Δημιουργήθηκαν από την ύψιστη αρχή, πηγή και δύναμη, αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουμε « Θεό » ή « Θεϊκό », εκείνη την αρχή, πηγή και δύναμη που δημιούργησε, έκφρασε, εκδήλωσε τα πάντα, το όλο, το παν. 

Οι άνθρωποι ονομάζουν τα ουράνια αυτά πλάσματα « αγγέλους », από το ελληνικό «αγγελιαφόρος», καθώς ένα να από τα καθήκοντά τους είναι η μεταφορά μηνυμάτων από τον ουρανό στη γη και αντίστροφα, από τη γη στον ουρανό. Από το υπερβατικό στοιχείο και το άϋλο πεδίο στον άνθρωπο-και αντίστροφα. 

Οι άγγελοι έχουν εμφανιστεί σε αμέτρητους ανθρώπους, σε όλη την ιστορία. Με αμέτρητες μορφές και αμέτρητους τρόπους. Έχουν εμφανιστεί, για να δηλώσουν πνευματική προστασία και καθοδήγηση, για να βοηθήσουν, να παρηγορήσουν και να θεραπεύσουν. Για να στηρίξουν. Για να αναγγείλουν. Άγγελοι εμφανίζονται στις περισσότερες θρησκείες και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αλλά και σε όλες τις πνευματικές παραδόσεις. 

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι έβλεπαν, αισθάνονταν ή διαισθάνονταν αόρατες παρουσίες. 

Έγινε σαφές, πως η σύνδεση με τις αγνές και φωτεινές παρουσίες βελτίωνε την ψυχική και πνευματική κατάσταση του ανθρώπου και προωθούσε τη θεραπεία, τη φώτιση, την ολοκλήρωσή του. Το σκοπό του στη γη. Το σκοπό της ψυχής του, το βαθύτερο νόημα και σκοπό. 

Υπάρχουν άπειροι άγγελοι… Δημιουργούν τα σύμπαντα. Είναι οι δυνάμεις της φύσης. Οι νόμοι. Οι ενέργειες και τα στοιχεία. Υπάρχουν άπειροι άγγελοι… Άγγελοι υπεύθυνοι για όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης έκφρασης. Άγγελοι προστάτες, καθοδηγητές, θεραπευτές. Άγγελοι της ανάληψης, της κάθαρσης, της μετάβασης. Άγγελοι τη μουσικής, των τεχνών και των επιστημών. 

Άγγελοι των χρωμάτων, των ήχων, των άστρων και των πλανητών. Άγγελοι του ήλιου, της γης, του νερού, τη φωτιάς, του αέρα. Άγγελοι των δέντρων και των ζώων. Άγγελοι της ζωής και του θανάτου. Άγγελοι της αγάπης και του ερώτα. Άγγελοι του ύπνου και άγγελοι του διαλογισμού, άγγελοι της προσευχής και άγγελοι της ευγνωμοσύνης. Άγγελοι της χαράς, της ειρήνης και της γαλήνης. Υπάρχουν άπειροι άγγελοι… 

Οι άγγελοι αποτελούν τις γέφυρες για τον ουρανό. Ακτίνες του Θεού που οδηγούν πίσω, πάνω και πέρα από όλα. Στην υπερβατική πηγή. Στην υπέρτατη αρχή. Την ύψιστη συνειδητότητα και δύναμη. Ακτίνες, γέφυρες στο αιώνιο. Είναι ευτυχία να επικαλείσαι, να συνδέεσαι με τους αγγέλους. Να τους καλείς, να τους αναζητάς, στα μικρά και τα μεγάλα. Να τους ευχαριστείς και να μιλάς μαζί τους, όπως κάνεις με τους φίλους σου και τα αδέλφια σου, διότι πράγματι οι άγγελοι είναι τα ουράνια αδέρφια των ανθρώπων. Η πνευματική μας οικογένεια. Φαίνεται σαν να έχουμε μεταναστεύει στη γη και κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε. Θα επιστρέψουμε στην αληθινή πατρίδα. 

Είναι απόλυτα ασφαλές να επικαλείται ο άνθρωπος τους αγγέλους του ουρανού. Είναι το μέσο για τη σύνδεση με την ψυχή και το πνεύμα του, με το Θεϊκό στοιχείο. Αποτελεί πνευματικό δικαίωμά του, να το κάνει. Και θα πρέπει να το κάνει, χρειάζεται να τους επικαλεστεί και να συνδεθεί μαζί τους, στη μακρά πορεία της εξέλιξής του, θα πρέπει να γνωρίσει την ουράνια οικογένειά του, την αληθινή. Την ψυχική οικογένειά του, την ουσιαστική, την υψηλότερη, την πνευματική. 

Οι άγγελοι, όμως, δεν επιθυμούν να τους λατρεύουμε, καθώς δεν υποκαθιστούν το Θείο. Αποτελούν προεκτάσεις του, εκδηλώσεις του, παιδιά του. Ενέργειες και δυνάμεις του. Όλη η λατρεία, η υπέρτατη αγάπη, αφοσίωση και ευγνωμοσύνη αφορά στο Θεϊκό, που άλλωστε είναι όλα και βρίσκεται μέσα σε όλα. Και τα υπερβαίνει. Άπειρα. 

Ποιος άλλωστε γνώρισε, ποιος είδε το Θεό; Και ποιος μπορεί να μιλήσει με σιγουριά: «Ο Θεός είναι Αγάπη», αυτό δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι, οι άγιοι και οι μύστες και αυτό είναι αρκετό, για να μας κάνει ολοκληρωμένους και πλήρεις, φωτεινούς και φωτισμένους. Ευτυχισμένους, θεραπευμένους σε όλα τα επίπεδα. 

Είθε οι άγγελοι του ουρανού, να βρίσκονται πάντοτε κοντά μας και να μας καθοδηγήσουν, σε αυτήν τη μεγάλη αλήθεια. 





www.UrantiaCenter.gr 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Κατανοώντας και Ερμηνεύοντας τα Όνειρα Σου.....!!!!!!!!

Σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες,τα όνειρα είναι προεκτάσεις της καθημερινότητας μας και καθρεφτίζουν τα ψυχολογικά αλλά και πρακτικά θέματα που μας απασχολούν περισσότερο. Το μυαλό μας συχνά ονειρεύεται με συμβολικούς όρους, προκαλώντας μας σύγχυση ως προς την πιθανή ερμηνεία των ονείρων . Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν κατά το στάδιο REM ( Rapid Eye Movement) του ύπνου.

Συνολικά ο ύπνος χωρίζεται σε τέσσερα στάδια, σε 3 χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (Non Rapid Movement-NREM) και στον ύπνο REM.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο ΝREM, βρισκόμαστε μεταξύ ξύπνιου και ύπνου. Οι μύες είναι ακόμα ενεργοί και ο εγκέφαλος αρχίζει να μεταβαίνει από κύματα άλφα σε κύματα θήτα, τα οποία έχουν βραδύτερη συχνότητα. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να νιώσουμε τινάγματα των μυών. Επίσης κάποιοι εμφανίζουν υπναγωγικές παραισθήσεις, για παράδειγμα μπορεί να αισθάνονται ότι «πέφτουν».

Στο δεύτερο στάδιο ΝREM, το οποίο καταλαμβάνει το 45-55% του ύπνου των ενηλίκων, επικρατούν κύματα θήτα, η μυική δραστηριότητα μειώνεται και η συνείδηση του εξωτερικού περιβάλλοντος εξαφανίζεται.

Στο τρίτο στάδιο ΝREΜ, που παλιότερα περιελάμβανε τα στάδια 3 και 4, εμφανίζονται βραδέα κύματα (δέλτα) . Πολλά περιβαντολογικά ερεθίσματα δεν προκαλούν αντίδραση.

Στο στάδιο REM, παρουσιάζονται γρήγορες κινήσεις των ματιών και οι περισσότεροι μύες παραλύουν. Η παράλυση αυτή βοηθά στο να μην αντιδρούμε σωματικά σύμφωνα με τα όνειρα μας. Το παράδοξο εδώ είναι πώς ενώ ο εγκέφαλος παρουσιάζει κύματα παρόμοια με αυτά του ξύπνιου , είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσουμε παρά από οποιαδήποτε άλλο στάδιο. Ένας ενήλικας φτάνει στο στάδιο REM περίπου κάθε ενενήντα λεπτά. 

Εδώ προκύπτουν και τα περισσότερα όνειρα. Βέβαια ονειρευόμαστε και σε άλλες φάσεις του ύπνου αλλά η φάση REM παράγει τα πιο ζωντανά όνειρα καθώς κι εκείνα που έχουν συναισθηματική αξία. Η φάση αυτή του ύπνου είναι τόσο απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό που όταν ερευνητές στερούν άτομα από τον ύπνο REM,ακολουθεί αύξηση στην ποσότητα και ένταση του REM ανάλογη της στέρησης.

Φαίνεται λοιπόν πώς ο οργανισμός μας έχει πραγματικά ανάγκη αυτό το στάδιο του ύπνου. Από ψυχολογικής πλευράς, τα όνειρα πέρα απ’το ότι βοηθούν στο να επεξεργαστούμε και να εκτονώσουμε τα συναισθήματα μας, ίσως να συμβάλλουν και στο να βρούμε λύσεις σε ζητήματα που μας απασχολούν. 

Η επεξεργασία των συναισθημάτων και των εμπειριών αυτών γίνεται σ’ ένα ασφαλές μέρος, σ’ένα μέρος που είναι συναισθηματικά αληθινό αλλά όχι αληθινό στον φυσικό κόσμο. Η αξία και η λειτουργικότητα των ονείρων στην ψυχική μας υγεία, δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρη σε μας τους ίδιους.Κάποιες φορές η γλώσσα των ονείρων μας είναι συμβολική και φαινομενικά ακατανόητη. 

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί τι να σημαίνει τ’όνειρο μας κι έχουμε προσπαθήσει ν’αποκρυπτογραφήσουμε το νόημα του. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια οικουμενική ερμηνεία για τα όνειρα κι ότι η σημασία τους εξαρτάται πολύ από την ιδιαιτερότητα του καθενός μας.

Πώς να αποκωδικοποιήσεις τα όνειρα σου :
Άρχισε να τα καταγράφεις. Η καταγραφή των ονείρων είναι το πρώτο και πιο σημαντικό κομμάτι για την ανάλυση τους.Εάν τείνεις να μη θυμάσαι τα όνειρα σου, προτού κοιμηθείς, δήλωσε στον εαυτό σου την πρόθεση να θυμηθεί το αποψινό όνειρο. 

Εάν το πρωί πάλι δεν θυμάσαι τίποτα , απλώς σημείωσε «Κανένα όνειρο προς καταγραφή», ή εάν θυμάσαι ελάχιστες λεπτομέρειες , σημείωσε αυτές. Η δημιουργία μιας συνειδητής πρόθεσης να θυμηθείς τ’όνειρα σου και η πρακτική υπενθύμιση κάθε πρωί της πρόθεσης αυτής, θα σε βοηθήσει σταδιακά να θυμάσαι όλο και περισσότερα όνειρα.

Συνειδητοποίησε ποιά συναισθήματα είχες καθώς έβλεπες το όνειρο. Ένιωθες λύπη, θυμό, φόβο; Έχουν τα συναισθήμτα αυτά σχέση με το πώς αισθάνεσαι γενικά στη ζωή σου αυτή την περίοδο;

Αναγνώρισε σκέψεις που μπορεί να επαναλαμβάνονται στα όνειρα και στην καθημερινότητα σου. Ποιές σκέψεις κάνεις στα όνειρα σου; Μοιάζουν αυτές οι σκέψεις με κάποιες που ίσως είχες κατά τη διάρκεια της μέρας; Σε ποιές περιπτώσεις ή καταστάσεις εμφανίζονται οι σκέψεις αυτές;

Παρατήρησε όλες τις λεπτομέρειες του όνειρου. Ίσως ο εαυτός σου ή τα συναισθήματα σου να μην παρουσιάζονται με τον πιο άμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, ρώτα τον εαυτό σου «Πώς είναι να είμαι ο «κακός» στο όνειρο;», ή πώς είναι είμαι αυτός που επιτίθεται; Πώς είναι να κάνω μια πράξη που δε συμβαδίζει με τις αξίες μου ή τις επιθυμίες μου;

Η ανάλυση των ονείρων μέσω ονειροκρίτη, θα δημιουργήσει μια ψευδή ή επιφανειακή ερμηνεία του ονείρου. Ενώ υπάρχουν ίσως κάποιες κοινά σημεία, κάθε σύμβολο έχει διαφορετική σημασία για τον κάθε άνθρωπο. Όλοι μας έχουμε τις προσωπικές μας ιστορίες και εμπειρίες από το παρελθόν που επιδρούν στο νόημα που κάθε αντικείμενο, μυρωδιά ή εικόνα έχει για εμάς.

Στην ανάλυση των ονείρων μας, ο ειδικός είμαστε εμείς οι ίδιοι. Πιθανόν τα όνειρα μας να είναι ένα δίκτυο παλαιότερων συνειρμών και αναμνήσεων το οποίο ενεργοποιείται και παρουσιάζεται σε μας σαν μια σύνθεση εικόνων, εκ πρώτης όψεως συχνά δυσνόητης.Ουσιαστικά όμως είναι αυτό που ήδη ξέρουμε, δηλαδή ένας συνδυασμός παλιών και νέων κομματιών της μνήμης μας που μεταφέρει για μας μία νέα ερμηνεία, ένα ψυχολογικό μήνυμα ή ακόμα και μια λύση σε αυτό που μας απασχολεί!





7 Σκέψεις Για Τις Δυσκολίες Και Τα Εμπόδια Στη Ζωή.....!!!!!!!

1. «Τα σημαντικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιούργησε. Πρέπει να μάθεις να βλέπεις τον κόσμο από καινούρια οπτική». Albert Einstein

«Όταν δε μπορούμε πια να αλλάξουμε μια κατάσταση, η πρόκληση είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας». Victor Frankl

Οι δύσκολες καταστάσεις, τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι αναπόσπατο κομμάτι της ζωής. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουμε να σκεπτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος διαμορφώθηκε από τους γονείς μας, το σχολείο, την κουλτούρα, τον κοινωνικό περίγυρο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το πώς εμείς ερμηνεύσαμε όλα αυτά.

Πολλές από τις καταστάσεις που ζούμε, είναι αποτέλεσμα του τρόπου σκέψης μας και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκάλεσε αυτός. Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή μας. Πολλές καταστάσεις δεν μπορούμε να τις ελέγχουμε. 

Όταν λοιπόν υπάρχουν δυσκολίες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, τι είναι αυτό που μένει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε, τον τρόπο που ψάχνουμε λύσεις.Εάν δε γίνει αυτό, θα υπάρξει στατικότητα. 

Ένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τον ίδιο τρόπο σκέψης που το δημιούργησε. Άνοιξε το μυαλό σου σε καινούριες πιθανότητες και δημιουργικές λύσεις. Δοκίμασε να εφαρμόσεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει. Ο ίδιος τρόπος σκέψης φέρνει ίδιο τρόπο δράσης και κατά συνέπεια το ίδιο αποτέλεσμα.

2. «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι πιο σημαντικοί νικητές συνάντησαν συγκλονιστικά εμπόδια πριν θριαμβεύσουν. Νίκησαν επειδή αρνήθηκαν να αποθαρρυνθούν από τις ήττες τους». B.C Forbes
Όταν ρώτησαν τον Τόμας Έντισον πώς αισθανόταν που έκανε 1000 αποτυχημένες προσπάθειες να κατασκευάσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πριν τελικά τα καταφέρει εκείνος απάντησε «Δεν απέτυχα ούτε μια φορά. Απλά ανακάλυψα 1000 τρόπους που δεν δουλεύουν». 

Κάθε ένας από αυτούς τους 1000 τρόπους ήταν ένα βήμα προς μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ. Εάν είχε σταματήσει να προσπαθεί, κι αν είχε θεωρήσει τις προσπάθειες του αποτυχημένες, τι θα είχε συμβεί; Ίσως να μην είχε κατορθώσει ποτέ να κατασκευάσει τον λαμπτήρα.Συχνά, οι δυσκολίες σου μπορεί να είναι απλά μέρος της τελικής σου νίκης. Γι’αυτό, μην τα παρατάς.

3. «Αυτός που έχει ένα «γιατί» να ζήσει , μπορεί να αντέξει κάθε «πώς». Friedrich Nietzsche

«Εμπόδια είναι εκείνα τα τρομακτικά πράγματα που βλέπεις όταν παίρνεις το μυαλό σου από τους στόχους σου». Henry Ford
Φαντάσου τον εαυτό σου μέσα στο αυτοκίνητο σου. Είσαι στην αρχή ενός μεγάλου δρόμου που οδηγεί στη ζωή των ονείρων σου. Ενώ είσαι στην αρχή του δρόμου και ο προορισμός είναι αρκετά μακρυά ,μπορείς να δεις ολοκάθαρα σαν με μαγικό τρόπο, αυτό που για σένα αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό σου όνειρο. 

Βάζεις μπρος και ξεκινάς. Στην αρχή το αυτοκίνητο πάει μια χαρά αλλά μετά αρχίζουν οι βλάβες. Προσπαθείς να τις φτιάξεις μόνος σου ή ζητάς την βοήθεια περαστικών. «Δεν πειράζει», λες στον εαυτό σου. «Αξίζει τον κόπο». Προσπαθείς να συγκεντρωθείς στον προορισμό που είναι το όνειρο σου. Κοιτάς στο τέλος του δρόμου και παίρνεις ενθάρρυνση και ελπίδα. 

Το αυτοκίνητο όμως αρχίζει και παρουσιάζει όλο και περισσότερα προβλήματα. Κάθε 10 λεπτά και μία βλάβη. Κατεβαίνεις, επισκευάζεις, ξεκινάς. Μετά από ώρες, αισθάνεσαι απίστευτη κούραση, εκνευρισμό και θυμό. Αρχίζεις να κατηγορείς το αμάξι και τον εαυτό σου που δεν το έλεγξε καλά πριν φύγεις. 

Αρχίζεις να κατηγορείς τους περαστικούς που δε σε βοήθησαν σωστά για να μην ξαναχαλάσει το αμάξι. Και τότε, αρχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Θυμώνεις με τη Φύση, που τώρα βρήκε να βρέξει. Νιώθεις κατάκοπος και δεν ξέρεις πώς να φύγεις, πώς να επισκευάσεις τη ζημιά. 

Δεν περνάει κανένα αμάξι για να ζητήσεις βοήθεια. Εκείνη η στιγμή, είναι η κρίσιμη στιγμή. Η συνεχίζεις να κοιτάς το χαλασμένο αμάξι αφήνοντας την κούραση να σε νικήσει ή στρέφεις το βλέμμα στο στόχο και σκέφτεσαι εναλλακτικές.

4. «Οι δύσκολες στιγμές με βοήθησαν να καταλάβω καλύτερα από πριν, πόσο πλούσια και όμορφη είναι η ζωή και γιατί τα τόσα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε δεν έχουν καμμία σημαντικότητα». Isak Dinesen
Ρώτα τον εαυτό σου : Θα έχει αυτό το πρόβλημα την ίδια βαρύτητα πέντε χρόνια από σήμερα; Εάν ναι, τότε άρχισε προσπαθώντας να αποδεχτείς αυτό που συμβαίνει. Ίσως στην αρχή να είναι δύσκολο, αλλά η αποδοχή έχει τη δύναμη να απαλύνει την βαρύτητα κάποιων καταστάσεων. Επίσης προσπάθησε να οργανώσεις ένα πρακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Εάν είναι εφικτό, ζήτα την υποστήριξη των γύρω σου για να σε βοηθήσουν.

Εάν η απάντηση είναι πώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δε θα έχει την ίδια βαρύτητα πέντε χρόνια από σήμερα, τότε ξανασκέψου εάν αξίζει να ανησυχείς. Τι κερδίζεις με το να ανησυχείς; Πώς σε βοηθάει; Τι μπορείς να κάνεις για να λύσεις το πρόβλημα; Τι θα συμβούλευες ένα φίλο;

5. «Δεν έχουμε δικαίωμα όταν έρχεται η λύπη να ρωτάμε:Γιατί να συμβαίνει αυτό σε μένα; εκτός εάν κάνουμε την ίδια ερώτηση για κάθε στιγμή ευτυχίας που έρχεται στο δρόμο μας».
Άγνωστος συγγραφέας
Αν επικεντρώνεσαι στις δυσκολίες της ζωής σου και νιώθεις πως δε θα έπρεπε να σου συμβαίνουν,αναρωτήσου εάν θα έλεγες το ίδιο για τις ευτυχισμένες στιγμές σου. Δεν είναι όλα μέρη ενός τέλειου συνόλου όπου συνυπάρχουν τα αντίθετα αυτού του κόσμου; Η μέρα και η νύχτα, το άσπρο και το μαύρο, οι ευτυχισμένες στιγμές και οι λυπημένες στιγμές;

6. «Αν προχωράς μέσα στην κόλαση, συνέχισε να προχωράς». Winston Churchill
Πολλές φορές τα πράγματα στη ζωή δυσκολεύουν υπερβολικά. Τα εμπόδια αυξάνονται και η λύση δε φαίνεται πουθενά. Είναι σαν να περνάμε μέσα από μια κόλαση. Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδρομή. 

Αν σταματήσουμε, θα παγιδευτούμε για πάντα μέσα σ’αυτό το αδιέξοδο. Εάν σταματήσεις να προχωράς όταν βρίσκεσαι μέσα στην «κόλαση», θα παραμείνεις στην κόλαση. Μάζεψε τις δυνάμεις σου και συνέχισε. Ο μόνος τρόπος να βγεις από εκεί είναι περνώντας από μέσα.

7. «Το σημείο-στροφή στη διαδικασία της ωρίμανσης του ανθρώπου είναι όταν ανακαλύπτεις ότι τον πυρήνα της δύναμης μέσα σου που μπορεί να επιζήσει κάθε πόνο.» Άγνωστος συγγραφέας

«Η ευτυχία μπορεί να βρεθεί ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μόνο εάν θυμηθείς ν’ανάψεις το φως»
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Ακούμε συχνά για τη δύναμη του ανθρώπου και του πνεύματος του να ξεπεράσει δυσκολίες. Για ιστορίες ανθρώπων που τα κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες. Τότε θα πρέπει να είναι αλήθεια το ότι ο καθένας μας έχει μέσα του τα εφόδια για να καλυτερέψει τη ζωή του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Αυτή η δύναμη, υπάρχει μέσα μας, αλλά πολύ συχνά δεν την αναγνωρίζουμε. 

Δεν ανάβουμε το φως για να την δούμε όπως δεν ανάβουμε το φως για να δούμε την ευτυχία που μπορεί να υπάρχει και στις σκοτεινές μας στιγμές. Είναι μια απλή κίνηση. Κοίτα μέσα σου. Άναψε το εσωτερικό σου φως. Ίσως τα πράγματα να σου φανούν αλλαγμένα.





Πώς Να Μεταμορφώσεις Τη Νοοτροπία Θύματος Σε Νοοτροπία Νικητή.....!!!!!!!


Η ζωή είναι μεγάλο ταξίδι εναλλαγών : Ευχάριστες στιγμές και δυσκολίες, αποτυχίες και επιτυχίες, σχέσεις που μας έκαναν ευτυχισμένους και σχέσεις που μας πλήγωσαν, περίοδοι με κάποια επαγγελματική εκπλήρωση και περίοδοι με επαγγελματική απόρριψη. Κανείς δεν έχει ανοσία στα δυσάρεστα ή δυσβάσταχτα γεγονότα της ζωής, όμως οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από τη νοοτροπία του θύματος, τείνουν :

Να κατηγορούν τους άλλους για καταστάσεις , τις οποίες έχουν δημιουργήσει μόνοι τους ή στην δημιουργία των οποίων έχουν τουλάχιστον συμβάλλει. Ένας άνθρωπος που αισθάνεται «θύμα», είναι συνήθως απρόθυμος να αναλάβει προσωπική υπευθυνότητα ή να εξερευνήσει πως οι πράξεις του έχουν προκαλέσει μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Να θεωρούν τους άλλους ανθρώπους καλύτερους, πιο τυχερούς ή πιο ευτυχισμένους από αυτούς. Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπουν τα δυσάρεστα γεγονότα ως αποτέλεσμα της κακής τους τύχης και μέσα τους ν’αναρωτιούνται «γιατί σ’εμένα;».

Να ερμηνεύουν αρνητικά τις προθέσεις και τις συμπεριφορές των άλλων.

Να δυσκολεύονται να δουν την άποψη του άλλου και να μπουν στη θέση του, ειδικά εκείνου που θεωρούν ότι τους έβλαψε.

Να είναι γενικά αρνητικοί και απαισιόδοξοι, δίνοντας προσοχή κυρίως στα προβλήματα παρά στις λύσεις, στα μειονεκτήματα μιας κατάστασης παρά στα πλεονεκτήματα.

Να υποτιμούν την ικανότητα τους να έχουν επίδραση στις καταστάσεις και να αισθάνονται αβοήθητοι.

Η νοοτροπία του θύματος μπορεί να υποκρύπτει μια επιθετικότητα παθητική, η οποία εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο επειδή το άτομο αισθάνεται άβολα με το θυμό του και την άμεση έκφραση του. Έτσι μεταθέτει το θυμό αυτό στους άλλους, περιμένοντας αρνητικές συμπεριφορές από αυτούς. Ο θυμός που δεν εκφράζεται μετατρέπεται δηλαδή σε δυσπιστία και φόβο ότι θα πληγωθούν από τους άλλους.

Η νοοτροπία αυτή, προσφέρει στο άτομο και πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να είναι σημαντικά γι’αυτό:

Α. Γίνεται το επίκεντρο της προσοχής και του προσφέρεται επικύρωση για τα προβλήματα του, ειδικά στην αρχή, πριν οι άλλοι αρχίζουν να κουράζονται με τα διαρκή παράπονα.

Β. Αποφεύγει να πάρει ευθύνη για καταστάσεις, πράγμα που πολλές φορές μπορεί να είναι ένα βαρύ χρέος.

Πέρα από τα επιφανειακά αυτά οφέλη, ένας τέτοιος τρόπος σκέψης δεν μπορεί να είναι χρήσιμος ή βοηθητικός γιατί  :

Ξαναζωντανεύει το παρελθόν με το να επικεντρώνεται σε δύσκολα γεγονότα που πλήγωσαν, επαναλαμβάνοντας έτσι τον πόνο.

Μπλοκάρει το παρόν, γιατί μας κάνει να μη δίνουμε προσοχή ή ν’ απολαμβάνουμε την παρούσα στιγμή.

Περιορίζει το μέλλον γιατί μας καθηλώνει στο τι δεν πήγε καλά , κι όχι στο τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε τους στόχους μας.

Εάν νομίζεις πως είναι καιρός να εγκαταλείψεις το ρόλο του θύματος και να γίνεις νικητής,
1. Πάρε τη συνειδητή απόφαση πως θέλεις ν’αλλάξεις επειδή ο ρόλος του θύματος δεν εξυπηρετεί το απώτερο καλό σου και δε σε φέρνει πιο κοντά στις εμπειρίες που πραγματικά θέλεις να ζήσεις. Έπειτα, δεσμεύσου ότι θα συνεχίζεις να προσπαθείς ακόμα κι όταν σκέψεις από την παλιά σου νοοτροπία εισβάλλουν στο μυαλό σου και σε γυρίζουν πίσω. Η αλλαγή μπορεί να χρειάζεται το χρόνο της είναι όμως πέρα για πέρα εφικτή.

2. Σταμάτα να παραπονιέσαι. Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να γκρινιάζει διαρκώς, βρίσκοντας μειονεκτήματα και προβλήματα, δώσε του την υπόσχεση πως θα σταματήσεις. Δοκίμασε ν’αντιστρέψεις τη σκέψη σου, βρίσκοντας τα πλεονεκτήματα στις καταστάσεις. Σκέψου όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη μέρα που πέρασε.

3. Τόλμησε να πάρεις την ευθύνη της ζωής σου και θ’ανταμειφθείς. Όταν σταματήσεις να κατηγορείς εξωτερικά γεγονότα και ανθρώπους γι’αυτά που σου συμβαίνουν κι αναγνωρίσεις το μερίδιο της προσωπικής σου ευθύνης, θα νιώσεις μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση. Έχοντας υπευθυνότητα, θα κάνεις επίσης πιο αποφασιστικές κινήσεις που μπορεί ν’αλλάξουν θετικά το μέλλον σου.

4. Δοκίμασε να σκεφτείς λίγο τις καταστάσεις μπαίνοντας στη θέση των άλλων . Εάν υποθέσουμε ότι δεν έχουν κίνητρα εναντίον σου, πως αλλιώς θα μπορούσες να εξηγήσεις τη συμπεριφορά τους; Η για παράδειγμα, εάν τα προβλήματα σου δεν οφείλονται σε κακοτυχία , που αλλού θα μπορούσαν ν’αποδοθούν; Ποιές δημιουργικές λύσεις μπορείς να βρείς;

5. Συγχώρεσε και βοήθησε. Όπως ανέφερα στην αρχή, είναι αναπότρεπτο να μην πληγωθούμε στη ζωή ή να μην πληγώσουμε. Συγχώρεσε για να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από το θυμό και τη νοοτροπία του θύματος. Όπως σήμερα το κάνεις εσύ για κάποιον, έτσι αύριο μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος για σένα. Βοήθησε κάποιον που έχει ανάγκη, έτσι ώστε να ξεχάσεις για λίγο τον εαυτό σου και να στρέψεις την προσοχή σου στον έξω κόσμο, στους άλλους.

6. Όταν έχεις την ευθύνη της ζωής σου και είσαι σε θέση να κατανοείς, να συγχωρείς και να βοηθάς τους άλλους θα συνειδητοποιήσεις πως δεν αισθάνεσαι πια τη θυματοποίηση που αισθανόσουν πριν. Όχι μόνο οι άλλοι δε θα είναι πια υποψήφιοι εχθροί σου αλλά η αίσθηση της προσωπικής σου δύναμης θα είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.

Εάν δεν είναι ποτέ δικό μας το λάθος, δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για τίποτα. Εάν δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη, θα είμαστε πάντα το θύμα.
Richard Bach





7 Τρόποι Για Να Ενισχύσεις την Ψυχολογική σου Ανθεκτικότητα......!!!!!!

Πώς αντιμετωπίζει κανείς δύσκολα γεγονότα που κλονίζουν τη ζωή;Μια απόλυση, το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, έναν χωρισμό, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας; Όλοι μας έχουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις, κάποιοι άνθρωποι όμως έχουν μια επιπλέον εσωτερική ασπίδα που τους κάνει πιο «ανθεκτικούς» κι έτοιμους να ξανασηκωθούν και να προχωρήσουν.

Ως ψυχολογική ανθεκτικότητα ορίζεται «η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες , το τραύμα, την τραγωδία,τις απειλές ή άλλες σημαντικές πηγές στρες-όπως οικογενειακά και διαπροσωπικά προβλήματα, προβλήματα υγείας ή στρεσογόνες εργασιακές ή οικονομικές συνθήκες». (Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχολόγων -APA).

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ανθεκτικοί στις δυσκολίες , διατηρούν την πεποίθηση ότι οι δύσκολες στιγμές και οι κρίσεις είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις είναι να μαζέψεις τις δυνάμεις σου και να παλέψεις. 

Με άλλα λόγια, δεν ερμηνεύουν τις αντιξοότητες σαν καταστροφικά πλήγματα, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τα αρνητικά συναισθήματα (όπως π.χ ο φόβος και η ανησυχία για το μέλλον) να τους κυριέψουν και να τους παραλύσουν.

Στο βιβλίο του «Η ανατομία της ελπίδας»,ο Δρ. Jerome Groopman, ιατρός που ειδικεύεται σε θεραπείες καρκίνου, γράφει για το πώς η δύναμη της ελπίδας, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας καθώς και της επιβίωσης. Λέγοντας ελπίδα, δεν εννοούμε τυφλή και μη ρεαλιστική αισιοδοξία αλλά αντίθετα, μια αποδοχή της δυσκολίας αλλά και την αποφασιστικότητα να ψάξουμε και να βρούμε λύσεις. 

Ένας άνθρωπος με ελπίδα, παρόλο που μπορεί φυσιολογικά να αισθανθεί αρνητικά συναισθήματα, δεν καταβάλλεται από αυτά, επειδή μέσα του βαθιά γνωρίζει ότι υπάρχει διέξοδος, εφόσον αναζητήσει τους σωστούς τρόπους.

Η ελπίδα λοιπόν, ενισχύει την ικανότητα του ανθρώπου να κάνει ρεαλιστικά σχέδια και να προσπαθεί να τα εφαρμόσει, πράγμα που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της εσωτερικής μας ανθεκτικότητας. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι:

Οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μέσα στις οποίες το άτομο νιώθει φροντίδα, αγάπη κι υποστήριξη

Η θετική εικόνα του εαυτού μας, των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων μας

Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνιακές δεξιότητες

Η δυνατότητα διαχείρισης δυνατών συναισθημάτων

Για να ενισχύσεις την ψυχολογική σου ανθεκτικότητα,
1. Συνειδητοποίησε πως έχεις μέσα σου μια υπέροχη,μεγάλη δύναμη που ακόμα κι αν είναι κρυμμένη, υπάρχει και περιμένει από σένα να την αναγνωρίσεις. Πολλές φορές βάζουμε στον εαυτό μας ετικέτες που δεν εξυπηρετούν το καλό μας. Βαφτίζουμε τους εαυτούς μας «αδύναμους», «αποτυχημένους», «καταδικασμένους». 

Όμως, η δύναμη είναι κάτι που χτίζεται σιγά σιγά, η ανθεκτικότητα κάτι που βελτιώνεται, ιδίως όταν καταλάβουμε, πώς το τραύμα, η αποτυχία και η δυσκολία, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής, κι ότι εάν δεν υπήρχαν, ως άνθρωποι δε θα είχαμε μέτρο σύγκρισης για τη χαρά, την επιτυχία, την υγεία. Σκέψου: Τι αξία θα είχε η χαρά εάν δεν υπήρχε η λύπη, το αντίθετο της, για να τη συγκρίνεις; Ίσως απλά να μετατρεπόταν σε κάτι ουδέτερο που δε θα ξέραμε τη σημασία του.

2. Άσε την έννοια «δύναμη» να σου συστηθεί. Δύναμη δεν είναι να μη νιώθεις άγχος, θλίψη, θυμό , φόβο. Δεν σημαίνει πώς δε θα πέφτεις ποτέ. Όμως, όταν πέσεις, δύναμη είναι, να σηκωθείς και πάλι, πιστεύοντας, ότι η δύσκολη κατάσταση που περνάς, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Δύναμη είναι να ελπίζεις και να ψάχνεις τρόπους για να λύσεις το πρόβλημα σου, όποιο κι αν είναι αυτό.

3. Βελτίωσε τις σχέσεις σου και την αίσθηση σύνδεσης σου με τους άλλους. Ένα υποστηρικτικό δίκτυο σχέσεων, είναι από τα πιο σημαντικά κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της ψυχολογικής ανθεκτικότητας. Είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι κι ότι έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να εκφραστούμε με ειλικρίνεια. Ακόμα και το να γραφτείς σε εθελοντικές ομάδες που βοηθούν τους άλλους, θα σ’ενδυναμώσει ψυχικά.

4. Άλλαξε το επίκεντρο της προσοχής σου στρέφοντας το από το πρόβλημα, σε όλα αυτά τα οποία εκτιμάς στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Τι καλό υπάρχει που σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα; Προσπάθησε να δώσεις μια διαφορετική ερμηνεία σε αυτό που σου συμβαίνει. Όπως είδαμε παραπάνω, οι ανθεκτικοί άνθρωποι, πιστεύουν πως οι κρίσεις είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Εάν μπορούσες να μάθεις κάτι από τη δική σου κρίση, τι θα ήταν αυτό;

5. Δώσε νόημα στην καθημερινότητα σου βάζοντας στόχους. Προσπάθησε να θέτεις μικρούς καθημερινούς στόχους που θα σε κρατούν σε εγρήγορση και θα συντελούν στην επίτευξη ενός μεγαλύτερου στόχου. Μετά δράσε για να τους υλοποιήσεις. Αναλογίσου δηλαδή, τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα που μπορεί να σε βοηθήσει στη σταδιακή εκπλήρωση του σκοπού σου.

6. Φρόντισε τον εαυτό σου δίνοντας του την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Πρόσφερε του στιγμές απόλαυσης, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που βρίσκεις ενδιαφέρουσες. Δώσε την απαιτούμενη προσοχή και στη σωματική σου υγεία έτσι ώστε να βελτιώσεις τη γενικότερη σου αντοχή και ευεξία.

7. Εξερεύνησε εναλλακτικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν στην έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων σου. Για παράδειγμα, ίσως να σε βοηθά να κρατάς ημερολόγιο όπου θα γράφεις για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου νιώθωντας έτσι μια αίσθηση ανακούφισης. Πνευματικές δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και πολλοί άνθρωποι νιώθουν οτι βοηθούνται απο αυτές.




Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.....!!!!!!

Φανταστείτε ότι κάθεστε σε ένα φοβερό οικογενειακό γλέντι. Το καλύτερο κινέζικο, μεταξωτό ύφασμα, κρυστάλλινα ποτήρια – είναι όλα εκεί. Ναι, υπάρχει φρέσκος ​​χυμός μήλου-κανέλα-τζίντζερ στα ποτήρια. Υπάρχουν ψητά, στον ατμό βρασμένα και σοταρισμένα λαχανικά σε όλο το τραπέζι. Ξαφνικά, κάποιος αρπάζει το αλάτι και φωνάζει, «Γιατί είναι ροζ το αλάτι σας;»

Να είστε ευγενικοί και να εξηγήσετε σε όλους ότι είναι αλάτι Ιμαλαΐων , και ότι είναι πάρα πολύ υγιεινό.

Καταγωγή
Η οροσειρά των Ιμαλαΐων διασχίζει όλη την Ασία, και περνά μέσα από την Κίνα, το Νεπάλ, την Μιανμάρ, το Πακιστάν, το Μπουτάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία. Οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν τις Ιμαλάια με το Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο αποκλειστικό γι “αυτό – το αλάτι Ιμαλαΐων.

Εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν στρώσεις κρυσταλλωμένου θαλασσινού αλατιού καλύφθηκαν με λάβα. Σήμερα, βρίσκονται βαθιά μέσα στα Ιμαλάια .

Το αλάτι δεν είναι μόνο διατηρημένο σε ένα καθαρό περιβάλλον που περιβάλλεται με χιόνι και πάγο, αλλά η λάβα το προστατεύει επίσης από τη ρύπανση. Αυτός είναι ο λόγος που το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων θεωρείται ότι είναι το πιο αγνό αλάτι. Σήμερα εξορύσσεται με το »χέρι» από τα βουνά και αργότερα πωλείται στην αγορά.

Γιατί είναι ροζ;
Το ροζ χρώμα του υποδηλώνει ότι το αλάτι Ιμαλαΐων είναι φορτωμένο με μέταλλα και πλούσιο σε ενέργεια σίδηρο.

Οφέλη για την υγεία
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι γεμάτα τα φρούτα και λαχανικά, τα μέταλλα που βρίσκονται σε αυτό το ροζ αλάτι λειτουργούν σε συνέργεια.

Συνέργεια είναι η αλληλεπίδραση πολλαπλών στοιχείων σε ένα συγκεκριμένο σύστημα που παράγει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι διαφορετικό από τα άλλα αποτελέσματα.

Ιώδιο – Τα φυσικά άλατα φορτώνονται με ιώδιο, και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προστεθούν επιπλέον.

Λιγότερο νάτριο ανά μερίδα – το αλάτι Ιμαλαΐων έχει τα ίδια συστατικά όπως το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά επειδή οι κρύσταλλοι του είναι μεγαλύτεροι από εκείνων του ραφιναρισμένου αλατιού, το άλας αυτό έχει λιγότερο νάτριο ανά μερίδα κατά 1/4 t. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νιφάδες θαλασσινού αλατιού καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε ένα κουταλάκι του γλυκού, σε σύγκριση με το ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι.

Έχει πάνω από 80 μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Το αλάτι Ιμαλαΐων αποτελείται από ορυκτά συσκευασμένων κρυστάλλων που σχηματίζονται με φυσικό τρόπο μέσα στη γη, και είναι κατασκευασμένα από 85,62% χλωριούχο νάτριο και 14,38% ιχνοστοιχεία όπως θειικό, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, όξινο ανθρακικό, βρωμιούχο κάλιο, βόριο, στρόντιο και φθόριο(κατά φθίνουσα σειρά των ποσοτήτων).

Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε ανόργανα άλατα , το αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί :

· Εξισορροπεί τους Ηλεκτρολύτες 

· Ενυδατώνει

· Εξισορροπεί την περιεκτικότητα του νερού μέσα και έξω από τα κύτταρα

· Εξισορροπεί τις τιμές του pH και μειώνει την παλινδρόμηση του οξέος

· Ανακουφίζει από τις μυϊκές κράμπες

· Τονώνει τον μεταβολισμό

· Βελτιώνει την δομή των οστών

· Μειώνει την αρτηριακή πίεση

· Κινητοποιεί την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών

· Αποτρέπει τις βρογχοκήλες

· Διεγείρει την κυκλοφορία

· Διαλύει και αποβάλει τις τοξίνες

Εμπειρογνώμονες υγείας πιστεύουν ότι το αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο, την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, την εξάλειψη των βαρέων μετάλλων από το σώμα.

Αλάτι Ιμαλαΐων εναντίον Θαλασσινού αλατιού
Αν και το ροζ αλάτι προέρχεται από τα βουνά, είναι πραγματικά το αλάτι της θάλασσας. Το αλάτι προέρχεται από αλατισμένο νερό – έναν ωκεανό ή θαλασσινό νερό λίμνης. Αλλά, θυμηθείτε, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι το πιο αγνό είδος θαλασσινού αλατιού.

Τι είναι αυτό που κάνει το επιτραπέζιο αλάτι κατώτερο;
Οι παραγωγοί αφαιρούν όλα τα μέταλλα από το εμπορικό άλας, εκτός από το νάτριο και το χλώριο, αλλά το ραφινάτο άλας επίσης καθαρίζεται, λευκαίνεται και εκτίθεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει παράγοντες αντι-συσσωμάτωσης που εμποδίζουν την ανάμιξη με το νερό στα δοχεία άλατος. Εμποδίζουν επίσης το άλας από τη διάλυση στο ανθρώπινο σώμα, και έτσι το άλας συσσωρεύεται σε όργανα και ιστούς, με αποτέλεσμα σοβαρές συνθήκες υγιεινής.

Οι παραγωγοί προσθέτουν επίσης συνθετικό ιώδιο, και το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει σωστά.

Τα πρόσθετα αποτελούν το 2% του επιτραπέζιου αλατιού.

Αλάτι Ιμαλαΐων – Χρήσεις
Μαγείρεμα και ωρίμανση – Πάντα να χρησιμοποιείτε προ-αλεσμένο αλάτι ή μύλου όπως και κάθε άλλο είδος αλατιού.

Πλάκες αλατιού - Οι πλάκες θα μεταδώσουν μια καλύτερη γεύση και περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα.
Παγωμένες: χρησιμοποιήστε στα φρούτα χρήση, στο σούσι, στα λαχανικά, στο τυρί ή ως διακόσμηση.
Κατεψυγμένες : σε κρύα νόστιμα επιδόρπια και γρανίτες.
Ζεστές: οι πλάκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καψαλίσετε λαχανικά, γαρίδες, φιλέτα ψαριών, βόειο κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες και μπορείτε να τηγανίσετε ακόμη και αυγά. Πυκνά μπλοκ αλατιού διεξάγουν θερμότητα εκπληκτικά.

Αυτό που είναι ακόμη καλύτερο είναι ότι το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα φυσικό αντι-μικροβιακό προϊόν, και ο καθαρισμός απαιτεί ένα απλό τρίψιμο ή ξέπλυμα.

Διακόσμηση – Προσθέστε αλάτι σε δοχεία αποθήκευσης, χρησιμοποιήστε ως ντεκόρ ή πασπαλίστε το στο φαγητό σας.

Μπάνιο - Απολαύστε ένα αποτοξινωτικό λουτρό άλατος Ιμαλαΐων . Τα θρεπτικά συστατικά του θα τονώσουν την κυκλοφορία σας και θα καταπραΰνουν τους πονεμένους μύες. Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει πάνω από 80 θρεπτικά και φιλικά στο δέρμα μέταλλα, έτσι ώστε αυτό το λουτρό να παρέχει μια εκπληκτικά θεραπευτική εμπειρία για το σώμα και την ψυχή.

Ποτ πουρί κηροπήγια και διαχυτές αιθέριου ελαίου - Ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν πανέμορφη σπιτική διακόσμηση με ροζ αλάτι σαν βράχια κρυστάλλων.

Καθαρισμός αέρα – Μπορείτε επίσης να βρείτε λάμπες κρυστάλλων on-line.

Ας ελπίσουμε ότι, τώρα κανένας από τους καλεσμένους σας, δεν θα εκπλαγεί από το χρώμα που έχει το αλάτι σας.

Αν σας αρέσει να τρώτε κρέας, θα πρέπει πάντα να το έχετε στην τσάντα με τα εργαλεία σας. Το αλάτισμα κάνει το κρέας σούπερ-ζουμερό και χυμώδες. Ελέγξτε αυτήν την απλή συνταγή:

Βασική άλμη, χαμηλή σε νάτριο για χοιρινό κρέας και πουλερικά. (Αυτή η άλμη είναι αρκετή για έως 8 λίβρες πρωτεΐνης).

Συστατικά :
· 4,546 λίτρα νερό

· 113.398 γραμμάρια θαλασσινό αλάτι

· 85.0486 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά)

· 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα εσπεριδοειδών (χρήση λεμονιού, κίτρου ή πορτοκαλιού)

Οδηγίες:

1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το υγρό μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθεί.

2. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει πριν να χρησιμοποιήσουμε την άλμη.

3. Αφήνουμε την άλμη με βάση το κρέας για περίπου 6 ώρες.

4. Στραγγίζουμε το κρέας και το αφήνουμε να στεγνώσει στο ψυγείο σας για 2 ώρες.

5. Ψητό ή στη σχάρα – χρησιμοποιήσετε την αγαπημένο σας μέθοδο μαγειρέματος του κρέατος σας.