Κυριακή 10 Μαΐου 2015

MUDRAS - Μούντρας....!!!!!!!!

              
Η σανσκριτική λέξη μούντρα μεταφράζεται ως χειρονομία ,ή εσωτερική στάση.
Οι μούντρας μπορούν να περιγραφούν ως παραψυχικές , συναισθηματικές , ευλαβικές , και αισθητικές χειρονομίες ή στάσεις που έχουν σαν σκοπό να ενώσουν την ατομική πρανική δύναμη με την παγκόσμια ή κοσμική δύναμη.

Οι μούντρας είναι ένας συνδυασμός από λεπτές , σωματικές κινήσεις που αλλάζουν τη διάθεση , τη συμπεριφορά και την αντίληψη , και οι οποίες εμβαθύνουν την επίγνωση και την συγκέντρωση.

Μιά μούντρα μπορεί να χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα σε ένα συνδυασμό από ασάνας , πραναγιάμα , μπάντας και τεχνικές οραματισμού ή μπορεί να είναι μια απλή στάση των χεριών .

Θεωρείται αυτόνομος κλάδος της γιόγκα και εισάγονται μετά από ικανή εξοικείωση με τις ασάνας , την προναγιάμα και τις μπάντας και αφού έχουν απομακρυνθεί τα μεγάλα μπλοκαρίσματα .

Οι πρακτικές οδηγίες από ένα γκουρού θεωρούνται απαραίτητες . Οι μούντρας είναι υψηλές τεχνικές που οδηγούν στην αφύπνιση των πράνας , των τσάκρας και της κουνταλίνι και δίνουν μεγάλα σίντις ή παραψυχικές δυνάμεις στον προχωρημένο ασκούμενο .

Οι μούντρας εδραιώνουν ένα άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του ανναμάγια κόσα , του φυσικού σώματος , του μανομάγια κόσα , του νοητικού σώματος και του πραναγίαμα κόσα , του πρανικού σώματος . 

Χειρίζονται την πράνα με τον ίδιο τρόπο που η ενέργεια με την μορφή του φωτός ή των κυμάτων του ήχου εκτρέπεται από την παρουσία ενός καθρέφτη ή ενός απότομου βράχου.

Τα νάντις και τα τσάκρας ακτινοβολούν συνεχώς πράνα που φυσιολογικά δραπετεύει από το σώμα και διαχέεται στον έξω κόσμο .Δημιουργώντας φράγματα μέσα στο σώμα μέσω της εξάσκησης των μούντρας , η ενέργεια ανακατευθύνεται προς τα μέσα . Οι μούντρας είναι σημαντικές τεχνικές αφύπνισης της της κουνταλίνι . Για το λόγο αυτό ενσωματώνονται στις πρακτικές της κρίγια και κουνταλίνι γιόγκα .

Μια επιστημονική ματιά στις μούντρας 
Με επιστημονικούς όρους , οι μούντρας παρέχουν ένα μέσο προσέγγισης και επίδρασης πάνω στα υποσυνείδητα αντανακλαστικά και στα πρωταρχικά , ενστικτώδη μοντέλα συμπεριφοράς που πηγάζουν από τις πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου γύρω από το εγκεφαλικό στέλεχος.

Εγκαθιστούν μια λεπτή , μη νοητική σύνδεση με αυτές τις περιοχές . Κάθε μόντρα δημιουργεί ένα διαφορετικό σύνδεσμο και έχει και έχει διαφορετική επίδραση αντίστοιχα στο σώμα , το νού και την πράνα . Στόχος τους να απομακρύνουν τον ασκούμενο από τα ενστικτώδη μοντέλα συμπεριφοράς και να εδραιώσουν μια πιο εξευγενισμένη συνειδητότητα

Οι πέντε ομάδες των μόυντρας 
1. Χάστα : οι μούντρας των χεριών . Είναι διαλογιστικές μούντρας . Ανακατευθύνουν την πράνα που εκπέμπεται απο τα χέρια πίσω στο σώμα . Οι μούντρας που ενώνουν τον αντίχειρα και τον δείκτη επηρεάζουν τον κινητικό φλοιό σε ένα λεπτοφυές επίπεδο , δημιουργώντας ένα ενεργειακό κύκλωμα που κινείται από τον εγκέφαλο προς τα χέρια και αντίθετα .

2.Μάνα : οι μούντρας του κεφαλιού . Χρησιμοποιούν τά μάτια , τα αυτιά , τη μύτη , τη γλώσσα και τα χείλη .

3. Κάγια : οι μούντρας των σωματικών στάσεων . Χρησιμοποιούν σωματικές στάσεις συνδυασμένες στάσεις συνδιασμένες με αναπνοή και συγκέντρωση . 

4. Μπάντα : Οι μπάντας με κλείδωμα . Αυτές οι πρακτικές συνδυάζουν τις μούντρας και τις μπάντας . .Φορτίζουν το σύστημα με πράνα και το προετοιμάζουν για την αφύπνιση της κουνταλίνη .

5. Αντάρα : οι μούντρας του περίνεου : αυτές οι τεχνικές ανακατευθύνουν την πράνα από τα κατώτερα κέντρα στον εγκέφαλο . Οι μούντρας που ασχολούνται με την εκλέπτυνση της σεξουαλικής ενέργειας βρίσκονται σε αυτή την ομάδα .

Οι ομάδες αυτές επηρεάζουν ουσιαστικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού .

Πηγή : "Ασάνα , Πραναγιάμα , Μούντρα , Μπαντα " .
Σουαμι Σατυαναντα Σαρασουατι .
Yoga Publications Trust , Munger , Bihar , India .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου