Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Πρώτες βοήθειες για…την ψυχή.....!!!!!!!!

Υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις που δρουν σαν θαυματουργά φάρμακα σε περιόδους κρίσης. Ίσως εκείνη τη στιγμή να είμαστε πολύ θολωμένοι για να σκεφτούμε ψύχραιμα, επομένως ας δούμε τι μπορεί να μας βοηθήσει προκαταβολικά. Εξάλλου, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

1. Οι πληγές που δεν κλείνουν
Όλοι μας έχουμε βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Ίσως να ήταν μια ερωτική απογοήτευση που σας άφησε με αισθήματα πίκρας και ελάττωσε την αυτοπεποίθησή σας, ίσως αισθάνεστε απέραντη μοναξιά μετά το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου. 

Εάν βλέπετε πως οι πληγές δεν κλείνουν μετά από κάποιο εύλογο διάστημα – εάν 3 χρόνια μετά το θάνατο ενός προσώπου νιώθετε μόνοι και αποφεύγετε τις εξόδους, ενώ συνεχίζετε να πενθείτε, για παράδειγμα − θα πρέπει να σκεφτείτε τι συμβαίνει. Συντηρείτε μια πληγή ανοικτή και προκαλείτε πολύ μεγαλύτερο κακό στον εαυτό σας. Λάβετε τα μέτρα σας!

2. Η απώλεια μας ωφελεί κάποτε
Η απώλεια αγαπημένων προσώπων είναι κάτι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί. Όμως, όλοι μας αργά ή γρήγορα συνεχίζουμε τη ζωή μας. Εάν δεν έχετε ξεπεράσει μια απώλεια και βυθίζεστε όλο και περισσότερο στη θλίψη, ίσως πρέπει να δείτε τα πράγματα αλλιώς. 

Η απώλεια πάντα έχει επιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές: σας φέρνει κοντά με άλλα πρόσωπα που πριν ίσως θεωρούσατε δεδομένα («έχασα το σύζυγό μου, αλλά οι φίλες μου ήρθαν πολύ πιο κοντά μου και με στηρίζουν»), σας κάνει να εκτιμάτε τη ζωή και να βρίσκετε τρόπους για να τη βελτιώσετε και να τη ζήσετε εντονότερα.

3. Θεραπεύστε τις ενοχές
Οι ενοχές μπορούν να μας κινητοποιήσουν και σίγουρα είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε τύψεις όταν έχουμε κάνει κάτι «κακό» ή όταν πληγώνουμε κάποιον. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να γίνετε ένα ενοχικό άτομο που δεν απολαμβάνει τη ζωή. 

Οι ενοχές και οι τύψεις μπορούν να περάσουν εάν επανορθώσετε για τις πράξεις σας και εάν μάθετε να ζητάτε ειλικρινά συγγνώμη. Η απολογία και η συγγνώμη δεν πρέπει να εστιάζουν σε περιγραφή των όσων κάνατε, αλλά στον αντίκτυπο των πράξεών σας στο άλλο άτομο. Διορθώστε τις πράξεις σας και αφού λάβετε τη συγχώρεση που χρειάζεστε, φροντίστε να συνεχίσετε να ζείτε!

4. Κάνετε ένα διάλειμμα
Κάνετε ένα διάλειμμα όταν σας κυριεύουν οι αρνητικές σκέψεις και το στρες. Κάνετε 10’ διαλογισμό, ακούστε ένα αστείο τραγούδι, λύστε ένα σταυρόλεξο, ασχοληθείτε με ένα κέντημα, κάνετε ένα μίνι μάθημα χορού στο ίντερνετ, λύστε μια σπαζοκεφαλιά, λύστε ένα κουίζ… 

Όταν αγχώνεστε υπερβολικά ή όταν νιώθετε ότι παραλύετε από αρνητισμό, κάνετε κάτι που θα σας δώσει θετική ενέργεια και που θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε. Έτσι, θα δείτε τα πράγματα σφαιρικά και θα βρείτε ευκολότερα λύσεις στο πρόβλημά σας.

5. Τακτικές εξετάσεις αυτοπεποίθησης
Όταν η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας έχουν πιάσει πάτο για οποιοδήποτε λόγο, όταν ζείτε μια από αυτές τις μαύρες ημέρες όπου όλα μοιάζουν δύσκολα, ακατόρθωτα και εσείς νομίζετε πως δεν είστε άξιοι για τίποτα, χρειάζεστε ένα ψευδοφάρμακο (placebo). Τι θα κάνετε, λοιπόν. 

Θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό σαν να μην ανήκει σε εσάς, αλλά στον/-ην καλύτερο/-η φίλο/-η σας. Γράψετε ένα γράμμα ή ένα μέιλ στο πρόσωπο αυτό, στηρίζοντάς το στη δύσκολη στιγμή που περνάει με ενθαρρυντικά λόγια και συναισθήματα. Έπειτα διαβάστε το κείμενό σας και δείτε πόσο καλύτερα θα αισθανθείτε. 

Θυμηθείτε ότι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή μας χρειάζονται τακτικές εξετάσεις: επαναλάβετε το κόλπο κάθε φορά που το χρειάζεστε!

6. Κουνηθείτε για να ξεμουδιάσετε
Όσο και να σας ωφελεί ένα βύθισμα στον καναπέ με ένα οικογενειακό παγωτό στην αγκαλιά σας μετά από μια τραυματική εμπειρία, δεν είναι λύση. 

Κάθε φορά που βιώνετε μια κατάσταση τραυματική και άσχημη, φροντίστε να στρέφεστε και να εστιάζετε στα επόμενα βήματά σας, σε αυτά που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε την κατάσταση και να βελτιωθείτε, ώστε να επιτύχετε την επόμενη φορά. Αναλύστε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας και καταστρώστε ένα σχέδιο προετοιμασίας!

7. Δεν είστε το κέντρο του κόσμου
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η γη δεν περιστρέφεται γύρω από τον καθένα από εμάς. Πολλές φορές όταν νομίζετε πως είστε προβληματικοί, πως δημιουργείτε μπελάδες, πως οι άλλοι δε σας προσέχουν όσο πρέπει, πως καταστρέφετε τους άλλους… Μπορεί να έχετε άδικο. 

Δεν είστε το κέντρο του κόσμου: ίσως οι άλλοι να έχουν το πρόβλημα. Ίσως το πρόβλημα να μην αφορά εσάς. Ο φίλος που γιορτάζει τα γενέθλιά του δε θα αλλάξει το μέρος που θα γιορτάσει για να εξυπηρετεί εσάς – αυτός γιορτάζει. Η αδερφή σας δε ζητά τη γνώμη σας για τη σχέση της, όχι γιατί δε σας εμπιστεύεται, αλλά γιατί η σχέση της είναι δική της.

Ανακαλύψτε ποια θεραπεία σας βοηθά περισσότερο. Σας ωφελεί η ενδοσκόπηση, η ανάλυση, η κουβέντα με ένα φίλο, η δράση; Σκεφτείτε τι θα σας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή και «πάρτε το χάπι» σας όταν χρειάζεται.




Αναστασία Καρούτη, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου