Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η διαχείριση των αλλαγών στη ζωή μας.....!!!!!!!!!

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από τους γρήγορους ρυθμούς και τις συνεχόμενες αλλαγές. Το πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για τις αλλαγές όταν αυτές συμβαίνουν, πόσο καλά μπορούμε να τις διαχειριστούμε και πως και αν μπορούμε να επωφεληθούμε από κάθε αλλαγή,εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Η αλλαγή είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τη γέννηση μας, στην εκπαίδευση μας, στην εύρεση εργασίας και την απώλεια της, στον έρωτα και την απογοήτευση και τον πόνο, η αλλαγή είναι παρούσα. 

Το ποιοι είμαστε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουμε βιώσει, καλές και κακές, μικρές και μεγάλες. Αλλαγές συμβαίνουν καθημερινά σε όλους μας, είτε τις επιλέγουμε είτε όχι. Η αποδοχή αυτού του γεγονότος είναι το πρώτο βήμα για μια καλή διαχείριση των αλλαγών. 

Οι αλλαγές, όσο δύσκολες και είναι, συνήθως, έχουν θετικά επακόλουθα και είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά και να τα αναμένουμε. Μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέα μέρη, σε καινούργιους ανθρώπους, σε νέες ευκαιρίες, να μας βοηθήσουν να πιστέψουμε στους εαυτούς μας ή και να μας εμπνεύσουν.

Σημαντικό στοιχείο για το πώς διαχειριζόμαστε τις αλλαγές είναι ο τρόπος που τις σκεφτόμαστε. Αν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές είναι δύσκολες, τότε θα δυσκολευτούμε πολύ να τις διαχειριστούμε. Στην αντίθετη περίπτωση, αν θεωρήσουμε ότι οι αλλαγές είναι για καλό και ότι έχουν κάτι να μας μάθουν η μετάβαση θα είναι πολύ πιο εύκολη. 

Μια θετική και αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων βοηθάει πάντα. Με λίγα λόγια, όσο πιο ανοιχτοί είμαστε στις αλλαγές τόσο καλύτερα μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ώστε να έχουν θετικές συνέπειες.

Τα πιο συχνά συναισθήματα που μας δημιουργούνται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια αλλαγή είναι ο φόβος, η αμφιβολία, η ανυπομονησία, η ντροπή, η ευθύνη και η ενοχή, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, πανικό και ένα βαθύ πλήγμα στην αυτοεκτίμηση μας. 

Όταν προκύπτουν αυτά τα συναισθήματα προσπαθήστε να θυμάστε ότι είναι προσωρινά, ότι μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα καλύτερα και ευτυχέστερα συναισθήματα και ότι είναι εκεί για να σας ενθαρρύνουν να πάρετε μια απόφαση. Σκεφτείτε πως δεν θέλετε να νιώθετε όταν αντιμετωπίζετε μια αλλαγή και επιστρέψτε στο πως θέλετε να νιώθετε.

Αυτό που συχνά κάνει μια αλλαγή να φαίνεται δύσκολη είναι το γεγονός ότι προσκολλάμε στο παρελθόν και στην ισχύουσα κατάσταση γιατί φοβόμαστε το «άγνωστο» επακόλουθο μιας αλλαγής και αρνούμαστε να αφήσουμε το ρεύμα να μας παρασύρει. 

Μπορεί να είναι δύσκολο, αρχικά, να αποδεχτούμε τις αλλαγές χωρίς διαφωνίες, εξηγήσεις και υποθέσεις του τύπου «τι θα γινόταν αν…», αλλά αν αφεθούμε θα δούμε ότι η ζωή έχει την τάση να μας οδηγεί πάντα στο καλύτερο.

Τέλος, αναλάβετε δράση! Όσο κι αν σκέφτεστε και συζητάτε για μια αλλαγή τόσο πιο δύσκολη φαίνεται. Καλύτερα πράξτε. Κάντε ένα σχέδιο στο μυαλό σας που να σας φαίνεται αρκετά ρεαλιστικό και αισιόδοξο και θέστε το σε εφαρμογή. Επίσης,ασκηθείτε. 

Η άσκηση είναι απαραίτητη όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε μια δύσκολη στρεσογόνο κατάσταση όπως είναι η αλλαγή, σε συνδυασμό με τον καλό ύπνο, την καλή διατροφή και την κατανάλωση άφθονου νερού.




Συντάκτης: Νίκη Μυλωνά, 
Ψυχολόγος,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου