Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Εξαρτημένοι από την γνώμη των άλλων......!!!!!!!!!

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του και μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης, να αφουγκραστεί τον κόσμο, να θέσει στόχους, να μάθει τον εαυτό του και τους άλλους, να ενδοσκοπήσει και να αναπτυχθεί.

Είναι λοιπόν αδύνατο να μην επηρεάζεται ο καθένας από μας και σε καθημερινό επίπεδο από την οικογένεια του, τη γειτονιά, το σχολείο, τους φίλους, τα κοινωνικά πρότυπα, ή την θρησκεία του. 

Υπάρχει όμως μια αδιόρατη γραμμή πέρα από την οποία η επιρροή από τους άλλους μετατρέπεται σε εξάρτηση, σε έναν μοχλό που κινεί την συμπεριφορά και τα βήματα μας και μας απομακρύνει από τις γνήσιες επιλογές μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διατήρηση ενός γάμου που έχει ουσιαστικά τελειώσει, μόνο και μόνο για να μην σχολιαστεί το ζευγάρι. Ή το πιο συχνό φαινόμενο : έφηβοι και νέοι ενήλικες, εξαρτημένοι από την επιδοκιμασία των γονιών τους, επιλέγουν επαγγέλματα που δεν τους ταιριάζουν, κάνουν γάμους που δεν επιθυμούν και ενστερνίζονται πολιτικές ιδεολογίες που δεν τους εκφράζουν. 

Ταυτόχρονα, όταν είναι κανείς εξαρτημένος από την γνώμη των άλλων, εκφράζει μόνο το "κοινωνικώς αποδεχτό", διατηρεί την ομοιογένεια του συνόλου και δεν προκαλεί. Δεν εκφράζει τα πραγματικά του ενδιαφέροντα, αν αυτά διαφέρουν από το σύνολο και δεν αναπτύσσει τα ταλέντα του. Αντίθετα, γεμίζει με τις "επιταγές" των άλλων και με περιττούς κανόνες, τους οποίους συμβουλεύεται, όταν καλείται να αποφασίσει για την ζωή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι ξεχνάει "τα θέλω" του και τις πραγματικές του ανάγκες.

Τι κρύβεται, τώρα, πίσω από ένα άτομο εξαρτημένο από την γνώμη των άλλων; 
Συνήθως, σε ένα άτομο επιρρεπές στη γνώμη και την κριτική των άλλων κρύβεται μια εύθραυστη προσωπικότητα που φοβάται τις απογοητεύσεις, την αποτυχία και την απόρριψη. Χαρακτηριστικά αυτής της προσωπικότητας είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και η τάση μόνιμης αναζήτησης συμβουλών από άλλους, πριν προβεί το άτομο σε οποιαδήποτε δράση. 

Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν την ρίζα τους στο οικογενειακό περιβάλλον και τα βιώματα του ατόμου. Ενδέχεται σε εκείνο να υπήρχαν "αυστηρά πρέπει" ή έντονη υπερπροστατευτικότητα από την πλευρά των γονέων, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπόρεσε να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες και να αναπτύξει στη συνέχεια ένα δικό του κέντρο ελέγχου και λήψης αποφάσεων.

Έτσι, το ενήλικο πια άτομο ενδέχεται να θεωρεί τις επιλογές του κατώτερες σε σύγκριση με τις επιλογές των άλλων και να αδυνατεί να αποχωριστεί την κρίση και την καθοδήγηση των τελευταίων. Αλλά ακόμη κι όταν δεν συμβαίνει αυτό και το άτομο επιθυμεί να αποφασίζει για τον εαυτό του, ενδέχεται να μην γνωρίζει τον τρόπο για να το πετύχει..

Αν και εσύ νιώθεις εξαρτημένος/η από τη γνώμη των άλλων, μπορείς να το αλλάξεις..

Πρώτα από όλα, εξέτασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η ζωή σου από την τάση σου να κινείσαι αποκλειστικά με βάση "του τι θα πουν οι άλλοι". Χάνεις ή κερδίζεις από αυτήν την τάση; Είσαι ευχαριστημένος/η; Τι είναι πιο σημαντικό, να ζεις σύμφωνα με τον κόσμο ή να ζεις σύμφωνα με τις βαθύτερες σου επιθυμίες;

Αν αποφασίσεις πως είναι πιο σημαντικό να ζεις σύμφωνα με τα "θέλω σου", πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις. Στην αρχή, θα σου φανεί δύσκολο, καθώς έχεις ρυθμίσει τις μέχρι τώρα συνθήκες της ζωής σου όπως και τις κοντινές σου σχέσεις, σύμφωνα με την τάση σου αυτή. Όμως, διατηρώντας την αισιοδοξία σου και δεσμευόμενος/η στην διαδικασία αλλαγής της ζωής σου, θα πετύχεις τελικά να φτάσεις εκεί όπου προορίζεις. Πώς θα το πετύχεις;

Οριοθέτησε την σχέση σου με τους άλλους και περιόρισε το δικαίωμα που τους έχεις δώσει να επεμβαίνουν στην ζωή σου: Εξήγησε ήρεμα και ευγενικά στα σημαντικά πρόσωπα για' σένα την απόφαση που έχεις πάρει και την ανάγκη σου να καθορίζεις μόνος/η σου την ζωή σου.

Ξεκαθάρισε τις επιθυμίες σου : Συχνά υπάρχει σύγχυση μεταξύ αυτού που πραγματικά θέλεις και εκείνου που οι άλλοι θέλουν για σας. Για αυτό, χρειάζεται να κοιτάξεις βαθύτερα μέσα σου και να φανταστείς πως θα ήταν η ζωή σου, αν έκανες αυτό που πραγματικά ήθελες. 

Επαίνεσε τον εαυτό σου για όσα πετυχαίνεις: Αυτό θα τονώσει την αυτοεκτίμηση σου και θα σου υπενθυμίσει την πραγματική σου αξία.

Παράλληλα, φρόντισε και αγάπησε περισσότερο τον εαυτό σου: ικανοποίησε τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου.

Ακόμη, σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους: Ο καθένας μας είναι μοναδικός και έχει τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες. Η διαφορετικότητα και η ατομικότητα είναι αυτά που μας προσδιορίζουν.

Τέλος, σταμάτα να μοιάζεις με το κινούμενο αμάξι που οι άλλοι κινούν τον μοχλό του. Μπορείς να είσαι πολύ περισσότερα από ένα χαριτωμένο παιδικό παιχνίδι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου