Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η διαχείριση της ανασφάλειας μας.....!!!!!!!


Η "ανασφάλεια" είναι σαν το καυτό νερό που βράζει.. Δεν ξεφεύγουμε ποτέ τουλάχιστον από τους ατμούς του..

Ανασφάλεια νιώθουμε για ένα σωρό πράγματα : για την υγεία μας, την οικονομική μας κατάσταση, την εργασιακή μας απόδοση, τη συναισθηματική μας σχέση, τη σεξουαλικότητα μας, την εμφάνιση μας, την κοινωνικότητα μας, τις γνώσεις μας και τη διανοητική μας κατάσταση και γενικά, τη σταθερότητα στη ζωή μας..

Πώς εκδηλώνεται η ανασφάλεια;

Μπορεί να εκδηλωθεί με :
· τη μορφή επαναλαμβανόμενων σκέψεων που σχετίζονται με τον εαυτό μας π.χ "είμαι αντιπαθής, είμαι άσχημος/η" κτλ.

· τη μορφή επαναλαμβανόμενων σκέψεων που σχετίζονται με μελλοντικές καταστάσεις που δεν εντάσσονται στον έλεγχο μας (π.χ "μήπως πάθω έμφραγμα, μη τρελαθώ κτλ") ή που εντάσσονται στον έλεγχο μας αλλά είναι δύσκολο να αποφευχθούν (πχ "μη κάνω κάποιο λάθος στη δουλειά και με απολύσουν")

· τη μορφή ενός συνεχόμενου συναισθήματος, όπως φόβο ή ενοχή.

· τη συχνή εμφάνιση ενός προβλήματος, πχ. σεξουαλικές δυσκολίες, αργοπορία κ.α.

· την αποφυγή συγκεκριμένων καταστάσεων, εξαιτίας της έλλειψης γνώσεων ή δεξιοτήτων (π.χ Έχω ανασφάλεια με τις γνώσεις μου στα Αγγλικά και αποφεύγω να ταξιδέψω στο εξωτερικό ή Έχω ανασφάλεια με τις κοινωνικές μου δεξιότητες- να ανοίξω μια συζήτηση κτλ- και αποφεύγω να παραβρεθώ σε πάρτι.)

Τι μπορείς να κάνεις;

· Συγκεκριμενοποίησε την ανασφάλεια σου.
Προσδιόρισε την ανασφάλεια σου: πότε και πώς εμφανίζεται, ποιες καταστάσεις της ζωής σου αφορά; Θυμήσου πότε ένιωσες για πρώτη φορά έτσι: τι είχε συμβει;. Βρες τη ρίζα της ανασφάλειας σου και αν μπορείς, ξερίζωσε την.

· Αξιολόγησε τις πεποιθήσεις σου.
Εξέτασε τις σκέψεις σου, οι οποίες σε οδηγούν στην ανασφάλεια. 

Είναι ρεαλιστικές; Με τι κριτήρια αποφάσισες πώς είναι έτσι τα πράγματα; Για παράδειγμα, αν έχεις την πεποίθηση "πώς δεν είσαι έξυπνος/η", πώς κατέληξες σε αυτήν την πεποίθηση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός "έξυπνου" ανθρώπου; Έχεις έστω και ένα από αυτά;

Συζήτησε τα κριτήρια που έχεις θέσει για τον εαυτό σου, με έναν έμπιστο φίλο σου και δες αν συμφωνεί μαζί σου. 

Με λίγα λόγια, πάρε τον ρόλο του ερευνητή και δες αν οι υποθέσεις σου- οι πεποιθήσεις σου αντιπροσωπεύουν ή όχι την πραγματικότητα.

· Δοκίμασε.
Μην αποφεύγεις καταστάσεις. Σπάσε το φαύλο κύκλο της ανασφάλειας σου. Δράσε. Μπες σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάβασε βιβλία, αν θεωρείς πως δεν έχεις επαρκείς γνώσεις για κάποια θέματα. Γράψου σε μια ομάδα θεατρική, θεραπευτική, χορού κτλ και εξασκήσου στις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Αν σκέφτεσαι μονίμως "Δεν μπορώ να το κάνω αυτό", θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα: "θα μπορούσα να το κάνω προκειμένου να σώσω τη ζωή μου;" 

Αν η απάντηση σου είναι "ναι", τότε ή δεν έχεις κίνητρο ή έχεις φοβία. Αντιμετώπισε τα.

· Άκουσε τον εαυτό σου.
Κάποιες φορές, η ανασφάλεια μας πηγάζει από τα λόγια τρίτων και από τις αντιδράσεις των σημαντικών για μας προσώπων. Για παράδειγμα, νιώθουμε ανασφάλεια στις διαφωνίες ή στην κριτική και ζητάμε συνέχεια την επιβεβαίωση και τη συμβουλή των άλλων.

Αν σου συμβαίνει αυτό, είναι καλό να σκεφτείς πως τη μοναδική σχέση που θα έχεις για πάντα είναι η σχέση σου με τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να λειτουργείς σύμφωνα με τις δικές σου απόψεις και με το δικό σου βαθύτερο νόημα. Πάρε το ρίσκο και μάθε να ακούς τον εαυτό σου.

· Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
Όσο περισσότερο πιστεύεις στον εαυτό σου και στην ικανότητα σου να αντιμετωπίζεις τις συνθήκες που παρουσιάζονται στη ζωή σου, τόσο μειώνεται το αίσθημα της ανασφάλειας σου. Δοκίμασε, λοιπόν, να πιστέψεις σε' σένα. Θυμήσου όλα σου τα βήματα στη ζωή και τις καταστάσεις που αρχικά σου είχαν φανεί "βουνό" αλλά τελικά κατάφερες να τις αντιμετωπίσεις. Έτσι, θα ανακαλύψεις τη δύναμη που υπάρχει ήδη μέσα σου, τη δύναμη σου να σηκώνεσαι μετά από κάθε χτύπημα. 

Γράψε σε ένα χαρτί, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου που σε βοήθησαν "τότε" και πιστεύεις πώς μπορούν να σε βοηθήσουν και τώρα. Αυτά αποτελούν "τον πυροσβηστήρα στη φωτιά της ανασφάλειας σου". Εμπιστεύσου τα και πίστεψε σε σένα. 

· Συμφιλιώσου με την αβεβαιότητα της ζωής.
Στη ζωή κάποια πράγματα μπορείς να τα προβλέψεις, κάποια άλλα όχι. Κάποια πράγματα ανήκουν στον έλεγχο μας, ενώ άλλα με το απρόβλεπτο- αναπάντεχο στοιχείο που φορούν, αναστατώνουν τη ζωή μας σε μία μόλις μέρα- ακόμη και σε ένα μόλις λεπτό.. 

Όσες σκέψεις και να κάνεις, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Τι νόημα έχει για' σένα, ποια πλεονεκτήματα για τη ζωή σου, οι συνεχόμενες σκέψεις που κάνεις: "μην πάθω έμφραγμα, μη τρελαθώ, μη συμβεί κάτι κακό στους δικούς μου και ότι συναφές";

Δες την κάθε μέρα σαν ένα ταξίδι. Θυμήσου πως κάθε στιγμή είναι μοναδική και ζήσε την όσο πιο ευχάριστα μπορείς. Έχεις δίκιο- υπάρχουν (έστω και ελάχιστες) πιθανότητες να σου συμβεί κάτι. Έστω όμως ότι σου συμβεί, πώς θα ήθελες να έχεις ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή; Τι θα ήθελες να έχεις κάνει; 

Προσοχή : δεν σου προτείνω να πας στο άλλο άκρο και να σταματήσεις τις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα σου, με την δικαιολογία πως "αφού θα μου συμβεί κάτι, ποιο το νόημα;". 

Αυτό που σου προτείνω είναι να τηρήσεις το πρόγραμμα σου, μειώνοντας τις ανησυχητικές σου σκέψεις και σκεπτόμενος/η θετικά, μένοντας αισιόδοξος/η και ζώντας την κάθε στιγμή όσο καλύτερα μπορείς.

Όπως είπαμε στην αρχή, η ανασφάλεια είναι το καυτό νερό που βράζει. Δεν ξεφεύγουμε ποτέ τουλάχιστον από τους ατμούς του.. Μπορούμε, όμως, να ξεφύγουμε από την πιθανότητα να καούμε..





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου