Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Κινόα : Η εναλλακτική υπερτροφή - Μάθετε τα οφέλη της.....!!!!!!!

Η κινόα έχει μπει δυναμικά στη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα, αφού οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή.

Αυτός είναι και ο λόγος που η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης της στο ερευνητικό πρόγραμμα για τις μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές.

Τι είναι
Η κινόα είναι θάμνος που καλλιεργείται για τους σπόρους του, οι οποίοι τρώγονται και μοιάζουν πολύ σε υφή και γεύση με τους ξηρούς καρπούς. Η κινόα ανήκει στα ψευδοδημητριακά και έχει στενή συγγένεια με είδη όπως τα παντζάρια και το σπανάκι. Έχει καταγωγή από το Περού και τη Βολιβία και παρότι δεν ανήκει στα δημητριακά, είναι γνωστή και ως «μητέρα των δημητριακών». 

Για τους Ίνκας αποτελούσε βασική τροφή μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι. Τη θεωρούσαν μάλιστα τόσο σημαντική, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, ο οποίος χρησιμοποιούσε ειδικά εργαλεία από χρυσό. Οι ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα και στη συνέχεια απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι της χρησιμοποιούνταν σε παγανιστικές τελετές. Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική της αξία και πλέον τη συναντούμε όλο και πιο συχνά στη δυτική κουζίνα.

Διατροφική αξία

Πρωτεΐνες
H περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή (14%), ενώ σε αντίθεση με την πλειονότητα των φυτικών τροφών, αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης και προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει δηλαδή πλησιάζει εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, που ανήκουν στην κατηγορία των πλήρων πρωτεϊνών.

Ασβέστιο
Αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, γι' αυτό και είναι χρήσιμη για τους χορτοφάγους και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, είναι πιο εύπεπτη από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αντιοξειδωτικές ουσίες
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες. Μάλιστα, η συγκέντρωση δύο φλαβονοειδών ουσιών, της κουερσετίνης και της καμπεφερόλης, στην κινόα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε φρούτα όπως τα μούρα, που είναι κατεξοχήν πλούσια σε φλαβονοειδή.

Αντιφλεγμονώδης δράση
Η κινόα περιέχει πλήθος αντιφλεγμονωδών συστατικών που συμβάλλουν στην πρόληψη των φλεγμονών. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η τροφή με κινόα σε καθημερινή βάση ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας).

Άλλα θρεπτικά στοιχεία
Η κινόα είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ περιέχει και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το υψηλό επίπεδο θρέψης που παρέχει η κινόα, την έχει καθιερώσει ως τρόφιμο με μεγάλο όφελος για την υγεία. Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «χρυσές τροφές», ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα.





onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου