Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ενδυνάμωση μνήμης με 5 απλούς τρόπους.....!!!!!!!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται ότι ξεχνάνε πράγματα από την καθημερινότητά τους, καταστάσεις και γεγονότα του παρελθόντος αλλά και υποχρεώσεις που έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες. 

Η αλήθεια είναι ότι οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας αλλά και η ανάληψη πολλών ευθυνών αλλά και καθηκόντων τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι μας, μας κάνουν να έχουμε πολλά στο κεφάλι μας όπως λέμε και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να ξεχνάμε. 

Επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η τεχνολογία μας έχει κλέψει κατά κάποιο τρόπο ένα κομμάτι της μνήμης μας, μιας και πράγματα που αναγκαζόμασταν να θυμόμαστε παλιά τώρα πια μας τα υπενθυμίζουν οι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.

Από την άλλη πλευρά κάθε χρόνος που περνάει επηρέαζε δυστυχώς αρνητικά την μνήμη μας μιας και ο χρόνος είναι κακός σύμμαχος του εγκεφάλου μας. Όπως κάθε ζωτικό όργανο του σώματός μας, έτσι και το μυαλό μας ή μνήμη μας, με την πάροδο των χρόνων υπόκεινται στην φυσιολογική φθορά. 

Εάν λοιπόν νιώθετε το τελευταίο διάστημα ότι ξεχνάτε πράγματα, υποχρεώσεις αλλά και καταστάσεις και θέλετε να κάνετε ενδυνάμωση μνήμης ή ακόμα και εάν θέλετε προληπτικά να ξέρετε ή να εφαρμόσετε πρακτικές και συμβουλές για ενδυνάμωση μνήμης εμείς θα σας βοηθήσουμε με αυτό το άρθρο. 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν όλους τους τρόπους με τους οποίους η ενδυνάμωση μνήμης μπορεί να γίνει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο η απαιτητικό. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε.

Η σωστή διατροφή για ενδυνάμωση μνήμης
Η σωστή διατροφή κάνει καλό σε ολόκληρο τον οργανισμό μας. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής βασισμένης στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι, τα καλά λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα όσπρια αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στην φθορά της μνήμης μας. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην ενδυνάμωση μνήμης. Αντίθετα το πρόχειρο φαγητό γνωστό σε όλες μας ως junk food, τα πολλά γλυκά, η κατανάλωση αναψυκτικών αλλά και οι επεξεργασμένοι λευκοί υδατάνθρακες όχι μόνο δεν βοηθούν στην ενδυνάμωση μνήμης αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόωρη φθορά της. 

Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να ξεχάσουμε τις αυστηρές στερητικές δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες μιας και θέτουν την μνήμη μας αλλά και ολόκληρο το σώμα μας σε κίνδυνο. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο τους εγκεφάλου μας και καλό είναι να προτιμούμε τους μη επεξεργασμένους όσο το δυνατόν πιο φυσικούς υδατάνθρακες. 

Αρχίστε από σήμερα κιόλας να αλλάζετε διατροφικές συνήθειες και δώστε στο μυαλό σας τις σωστές τροφές. Μην ξεχνάτε ότι ο εγκέφαλος όπως και όλα τα μέρη του σώματός μας χρησιμοποιούν ως καύσιμο για την λειτουργία τους τις τροφές που καταναλώνουμε. Άρα αλλάξτε διατροφή αμέσως.

Αποφυγή ρουτίνας για ενδυνάμωση μνήμης
Η καθημερινή ρουτίνα, η μοναξιά ή επανάληψη των ίδιων καταστάσεων αλλά και η παθητική στάση απέναντι στην ζωή αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο απέναντι στην υγεία της μνήμης μας. Για να προσφέρετε στον εγκέφαλό σας ενδυνάμωση μνήμης σταματήστε να ζείτε παθητικά και αρχίστε να κάνετε καθημερινά αρκετά πράγματα για εσάς. 

Μην κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση για περισσότερο από 2 ώρες ημερησίως ενώ προσπαθήστε να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο. Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς γνωστούς και φίλους έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ξεχνούν πολύ λιγότερο. Επίσης βρείτε κάποιο χόμπι, περπατήστε, διαβάστε ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα, ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. 

Μια πολύ καλή εξάσκηση μνήμης είναι το σταυρόλεξο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάζετε την μνήμη σας προσπαθώντας να θυμηθείτε πράγματα, καταστάσεις και γεγονότα από το παρελθόν. Το σημαντικό όλων είναι να μην αφήνετε το μυαλό σας να αδρανεί ούτε λεπτό και φυσικά να μην αγχώνεστε. Το στρες είναι εχθρός της μνήμης.

Τσάι και καφέ για ενδυνάμωση μνήμης
Το μαύρο τσάι αλλά και ο καφές θεωρούνται ευεργετικά αφεψήματα όσο αφορά την ενδυνάμωση μνήμης. Η κατανάλωση δυο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει την μνήμη μας να είναι κοφτερή και να κρατιέται ζωντανή όμως δώστε προσοχή στην υπερκατανάλωση καφέδων. 

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει ο καφές σε συνδυασμό με την καφεΐνη έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την μνήμη μας μόνο όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες από τον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό γιατί η κατανάλωση τους έχει επίδραση στο νευρικό μας σύστημα. 

Το μαύρο τσάι περιέχει εξίσου πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και συστατικά για αυτό και σύμφωνα με τους επιστήμονες βοηθάει πολύ στην ενδυνάμωση της μνήμης μας πάντα όμως σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.

Άσκηση στη φύση για ενδυνάμωση μνήμης
Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και όχι άδικα. Για να διατηρήσουμε το σώμα μας αλλά και το πνεύμα μας ζωντανό και νέο θα πρέπει να γυμναζόμαστε και φυσικά όχι μέσα σε ένα κλειστό χώρο που δεν έχει ερεθίσματα και μας κάνει να ασκούμαστε μηχανικά. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας και εξερευνήστε την περιοχή σας. Σίγουρα κάποιο πάρκο θα βρίσκεται κοντά σας ή κάποιος χώρος άνετος για περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο. 

Με την γυμναστική και ιδιαίτερα με την αερόβια γυμναστική στη φύση ο εγκέφαλος μας οξυγονώνεται καλύτερα, ενώ παράλληλα μεταφέρονται και πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας στο ανώτερο σημείο του που είναι ο εγκέφαλος μας. Αρκεί 30 λεπτά έντονο περπάτημα για να καταλάβετε και μόνες σας την διαφορά.

Ασκήσεις για ενδυνάμωση μνήμης
Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω καλό είναι να κάνουμε και κάποιες στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης. Εκτός λοιπόν από το σταυρόλεξο που αναφέρθηκε παραπάνω μπορούμε να κάνουμε και πιο εξειδικευμένες ασκήσεις για ενδυνάμωση μνήμης. Για παράδειγμα μια εξαιρετική άσκηση είναι να παρατηρήσετε για λίγη ώρα κάτι ένα αντικείμενο, μια εικόνα, έναν άνθρωπο και έπειτα να κλείσετε τα μάτια και να προσπαθήσετε να θυμηθείτε όλα τα χαρακτηριστικά τους. 

Άλλη μια πολύ καλή άσκηση είναι κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε να κλείνετε τα μάτια και να προσπαθήστε να θυμηθείτε όλα όσα κάνατε, όλα όσα είπατε, τους ανθρώπους που συναντήσατε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Μέρα με την μέρα και εξάσκηση με την εξάσκηση η βελτίωση της μνήμης σας θα είναι εμφανή όλο και περισσότερο.





Συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου