Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Θεραπεία με βότανα – Όσα θέλεις να μάθεις....!!!!!!!

Μεγάλη αλήθεια αποτελεί, πλέον, το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων στρέφεται προς τις ιδιότητες των βοτάνων για να αντιμετωπίσει κάποιες ενοχλήσεις και να εκμεταλλευτεί τη θεραπευτική τους δράση. Βέβαια, καλό είναι να πούμε ότι όσο ανακουφιστική κι αν μπορεί να είναι η θεραπεία με βότανα, σίγουρα δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή, τουλάχιστον όχι εφόσον το πρόβλημα είναι σημαντικό και επιμένει.

Είναι σημαντικό, πριν δούμε τις ιδιότητες των βοτάνων που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε για κάποια ήπιας μορφής θεραπεία, να μάθουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος παρασκευής ενός ροφήματος από κάποιο βότανο ώστε η θεραπεία με βότανα να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Παρασκευή ροφήματος από βότανα
Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ότι σε καμία περίπτωση το βότανο που θα χρησιμοποιήσεις για το αφέψημα δε θα βράσει μέσα στο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα καταστρέφονταν οι ουσίες και τα ωφέλιμα συστατικά και δε θα ήταν αποτελεσματικό ως προς τη θεραπεία.

Ο σωστός τρόπος προετοιμασίας, λοιπόν, είναι να βράσεις νερό ξεχωριστά, να το αφαιρέσεις από τη φωτιά και έπειτα να προσθέσεις μέσα στο βρασμένο νερό τα φύλλα-στοιχεία από τα βότανα που θέλεις. Θα μείνει το σκεύος αυτό για περίπου δέκα λεπτά σκεπασμένο με κάτι και στη συνέχεια θα σουρώσεις με ένα σουρωτήρι πολύ ψιλό τα βότανα και θα μείνει το ρόφημα το οποίο θα πιεις. Καλό είναι να μην το αφήσεις να κρυώσει πολύ και να το πιεις χλιαρό ή και ζεστό.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις αντί να πιεις το ρόφημα το εφαρμόζεις πάνω στην πάσχουσα περιοχή με ένα βαμβάκι ή μία καθαρή πετσέτα.

14 σημαντικά βότανα και οι παθήσεις που ανακουφίζουν
Η θεραπεία με βότανα μέσω κάποιου αφεψήματος που θα καταναλώσουμε, μπορεί να μην είναι μόνιμη και ριζική, αλλά σίγουρα τα βότανα ανακουφίζουν από διάφορες παθήσεις και τονώνουν τον οργανισμό μας. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι σε κάποιες ενοχλήσεις που έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από ένα βότανα στο αφέψημά μας.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα πιο σημαντικά και γνωστά μας βότανα και τις παθήσεις που μπορούν να καταπραΰνουν.

1. Χαμομήλι: Το γνωστό σε όλους μας χαμομήλι ξεχωρίζει γιατί έχει ευεργετικές ιδιότητες προς πολλές διαφορετικές ενοχλήσεις. Μπορεί να ανακουφίσει από τον τυμπανισμό, τα αέρια των εντέρων και τις ενοχλήσεις στομάχου, να συμβάλλει στο αδυνάτισμα, να ανακουφίσει στα κρυολογήματα, στην κολπίτιδα, σε μολύνσεις-ενοχλήσεις των ματιών, στο θηλασμό και τέλος σε νευρασθένειες.

2. Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο επίσης ανακουφίζει από τυμπανισμό, αέρια και ενοχλήσεις του στομαχιού. Επίσης βοηθάει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, στο συκώτι, στην κολπίτιδα, στο θηλασμό και στη νευρασθένεια.

3. Ευκάλυπτος: Το βότανο του ευκαλύπτου βοηθάει τους βρόγχους και ανακουφίζει από βήχα.

4. Θυμάρι: Όταν μιλάμε για θεραπεία με βότανα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο θυμάρι. Πρόκειται για ένα εμμηναγωγό βότανο, το οποίο επιπλέον βοηθάει την καρδιά και τα κυκλοφοριακά, ανακουφίζει ρευματισμούς, κάνει καλό στο στομάχι αλλά και στο συκώτι και τέλος, βοηθάει να αντιμετωπίσεις τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

5. Βαλεριάνα: Η βαλεριάνα όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν μπορεί μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε προβλήματα αϋπνίας. Επιπλέον, συμβάλλει σε προβλήματα επιληψίας, καρδιάς, σε σπασμούς και σε νευρασθένεια.

6. Αλόη: Για την αλόη δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Γνωρίζουμε τα οφέλη σε δέρμα και μαλλιά. Να αναφέρουμε μόνο ότι ανακουφίζει από εγκαύματα, ρευματισμούς, ισχιαλγία, κ.ά.

7. Λουίζα: Το βότανο λουίζας, συμβάλλει στο αδυνάτισμα, ανακουφίζει την αρθρίτιδα, το βήχα και τους βρόγχους, βοηθάει τα νεφρά και το στομάχι, τις νευραλγίες, αλλά και την ωτίτιδα.

8. Γλυκάνισο: Ανακουφίζει από τα αέρια και το στομάχι και κάνει καλό στο θηλασμό.

9. Βασιλικός: Ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα αμνησίας, στη ρινορραγία, στο στομάχι, στο θηλασμό, στο συνάχι, κ. ά.

10. Τσουκνίδα: Αμέτρητες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου τσουκνίδας. Μερικές από τις παθήσεις που ανακουφίσει είναι, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, συνάχι, πυρετός, άσθμα, βήχας, θέματα στο συκώτι, αποστήματα, δαγκώματα εντόμων, τυμπανισμός και αέρια, αδενοπάθεια, κ.ά.

11. Μαντζουράνα: Το βότανο μαντζουράνας είναι τονωτικό, βοηθάει σε θέματα διαβήτη, στην επιληψία, στο στομάχι, τον τυμπανισμό, ανακουφίζει βήχα και βρόγχους.

12. Μέντα: Η μέντα ανακουφίζει κυρίως θέματα στομάχου και εντέρου (αέρια, τυμπανισμό, εντερικά παράσιτα, στομάχι).

13. Μελισσόχορτο: Είναι εφιδρωτικό, ανακουφίζει μελαγχολία και νευρασθένεια, βοηθάει την καρδιά και την πίεση, ανακουφίζει το στομάχι, τον τυμπανισμό και τα αέρια.

14. Τίλιο: Το γνωστό μας τίλιο είναι χαλαρωτικό και βοηθάει στην αϋπνία και τη νευρασθένεια. Είναι επίσης εφιδρωτικό.





Συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου