Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τα συναισθήματα με τ' όνομά τους - Χόρχε Μπουκάι.....!!!!!!!!


Τι ωραία που θα ήταν αν αποκτήσουμε τη συνήθεια, τόσο στα μικρά, όσο και στα μεγάλα πράγματα, να μπορούμε να λέμε με τ' όνομά τους γεγονότα, καταστάσεις και συναισθήματα κατευθείαν, χωρίς περιστροφές, έτσι όπως είναι.

Δεν μιλάω για ακρίβεια, αλλά για ορισμό. Που πάει να πει: ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ τι περιλαμβάνει, από πού μέχρι πού, το περιεχόμενο του θέματος που συζητάμε. Ίσως γι' αυτό προσπαθώ επίσης, πάντοτε να διευκρινίζω για τι πράγμα ΔΕΝ μιλάω όταν μιλάω για αγάπη.

Δεν εννοώ το να είναι κανείς ερωτευμένος, όταν μιλάω για αγάπη.

Δεν εννοώ το σεξ, όταν μιλάω για αγάπη.

Δεν μιλάω για συναισθήματα που υπάρχουν μόνο μέσα στα βιβλία.

Δεν μιλάω για χαρές φυλαγμένες για λίγους και ξεχωριστούς.

Δεν μιλάω για μεγάλα πράγματα.

Μιλάω για ένα συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ο καθένας.

Μιλάω για απλά και γνήσια συναισθήματα.

Μιλάω για εμπειρίες σπουδαίες, που δεν υπερβαίνουν όμως την ανθρώπινη φύση ή τους περιορισμούς της.

Μιλάω για την αγάπη που σημαίνει, απλώς, να θέλεις κάποιον πολύ.

Και λέω να θέλεις όχι με την ετυμολογική έννοια της κτήσης, αλλά με την έννοια που καθημερινά δίνουν σ΄αυτό το ρήμα οι ισπανόφωνες χώρες, όπου το θέλω σημαίνεισ΄αγαπώ.
Εκεί, σπάνια χρησιμοποιούν το σ΄ αγαπώ. Λένε καλύτερα σε θέλω, σε θέλω πολύ, ή σε θέλω πάρα πολύ.

Όμως τι ακριβώς λένε με αυτό το "σε θέλω"¨;
Νομίζω πως εννοούν: Μ΄ενδιαφέρει να είσαι καλά.
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Όταν θέλω κάποιον, αντιλαμβάνομαι τη σημασία που έχει για μένα αυτό που κάνει, αυτό που του αρέσει ή αυτό που τον πονάει.

Το σε θέλω σημαίνει, επομένως, νοιάζομαι ΓΙΑ σένα, και το σ΄αγαπώ σημαίνει: νοιάζομαι πάρα πολύ. Τόσο πολύ που καμιά φορά, όταν σ΄αγαπάω, βάζω το να είσαι εσύ καλά πάνω από άλλα πράγματα, τα οποία είναι επίσης σημαντικά για μένα.

Αυτός ο ορισμός (ότι νοιάζομαι ΓΙΑ σένα) δεν μετατρέπει την αγάπη σε κάτι πολύ μεγάλο, ούτε όμως μειώνει την αξία της κάνοντάς την να φαίνεται μια ανοησία.

Θα οδηγήσει, για παράδειγμα, στην πλήρη συνειδητοποίηση δύο γεγονότων: δεν είναι αλήθεια ότι σ΄αγαπάνε εκείνοι που δεν νοιάζονται πολύ για τη ζωή σου, και δεν είναι αλήθεια ότι δεν σ΄αγαπάνε εκείνοι που ζουν εξαρτημένοι απ΄ότι σου συμβαίνει.

Επαναλαμβάνω : αν μ΄αγαπάς πραγματικά, νοιάζεσαι για μένα...!!!

Αυτό σημαίνει, επομένως, - όσο κι αν με πονάει να το παραδεχτώ - ότι αν δεν νοιάζεσαι ΓΙΑ μένα, είναι γιατί δεν μ΄αγαπάς. Αυτό δεν είναι κακό, δεν λέει κάτι άσχημο για σένα που δεν μ΄αγαπάς, είναι απλώς η πραγματικότητα, έστω κι αν είναι μια θλιβερή πραγματικότητα (όπως λέει και το τραγούδι του Σερράτ : Ποτέ δεν είναι η αλήθεια θλιβερή, απλώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει μάλλον να καταλάβουμε ότι το θλιβερό είναι αυτό ακριβώς : ότι δεν γίνεται αλλιώς).

Η διαφοροποίηση που κάνω - και που είναι μόνο ποσοτική - ανάμεσα στο θέλω και στο αγαπώ είναι η ίδια που γίνεται με τις περισσότερες τρυφερές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να ΜΗΝ πούμε Σ΄αγαπώ. Λέμε : μ΄αρέσεις, σε βρίσκω συμπαθητικό, νιώθω για σένα τρυφερότητα, είσαι η έμπνευσή μου, έχω αισθήματα αγάπης για σένα κ.λ.π.

Μπορώ να κάνω ένα σωρό πράγματα για να σου εκφράσω, να σου δείξω, να σου αποδείξω, να επιβεβαιώσω ή να υποστηρίξω ότι σ΄αγαπώ, όμως, μόνο ένα πράγμα μπορώ να κάνω με την αγάπη μου, κι αυτό είναι να Σ΄ΑΓΑΠΩ, να ασχολούμαι μαζί σου, να εκδηλώνω τα συναισθήματά μου όπως τα νιώθω. Και το πως τα αισθάνομαι είναι ο δικός μου τρόπος να σ΄αγαπώ.

Μπορείς να το δεχτείς ή μπορείς να το απορρίψεις, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει ή μπορείς να το αγνοήσεις παντελώς. Αυτός, όμως, είναι ο τρόπος μου να σ΄αγαπώ, δεν έχω άλλον.

Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο ν' αγαπάει : τον δικό του. Αν κάποιος δεν σ΄αγαπάει όπως θα ήθελες να σ΄αγαπήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σ΄αγαπάει με όλη τη δύναμη της ψυχής του...





''Δρόμος της Συνάντησης'' 
Χόρχε Μπουκάι
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Πρωινή συνταγή ευεξίας.....!!!!!!!!

Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α !!!!!
Πρωινή συνταγή ευεξίας 
Ξυπνάω το πρωί και χαρίζω το πιο φωτεινό μου χαμόγελο τριγύρω.

Εστιάζω με αγάπη στο σώμα μου και όπως την γάτα και το σκύλο μου δίπλα το τεντώνω καλά καλά και με αγάπη του χαρίζω την πρωινή του καθαριότητα και φροντίδα.

Όλη η επίγνωση στο δεύτερο κέντρο μου και ουπς!!! 
Υπέροχη στόχοι για δράση ξεπηδάνε και για σήμερα.

Ανοίγω την πόρτα και χαμογελάω στον ΗΛΙΟ κι αυτός με την ρευστή του ενέργεια γεμίζει απλόχερα την αποθήκη μου ενέργεια. 

Έφτιασα κιόλας στο τέταρτο ενεργειακό κέντρο μου και με ΑΓΑΠΗ με ντύνω με φως και χρώματα…
Βγαίνοντας έξω να αδράξω τις στιγμές χαρίζω χαμόγελα στους γύρω μου χωρίς όρους…ναι ίσως και κάποιοι να απορούν.. αλλά το απολαμβάνω…

Μμμ!!! το έκτο ενεργειακό κέντρο με συντροφεύει με την γνώση του κι έτσι γλυτώνω τα στραβοπατήματα…
Εγώ ανοίγω την αγκαλιά μου στο ΣΥΜΠΑΝ , γελάω μέσα από την ψυχή μου και συνεχίζω να δώσω ότι καλύτερο σε μένα, σε σένα, σε όλους αυτή την μοναδική υπέροχη μέρα που μου χαρίστηκε… Τόσο απλά !!!!





Μαννιάνα Μιγάδη Χρυσαλίδα
Γιόγκα Ρέικι Μουσική

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Aνάψτε ένα κερί με πρόθεση.....!!!!!!!!!!!

Το αναμμα του κεριου υπαρχει σε πολλες παραδοσεις ανα τον κοσμο. Σε ολους τους πολιτισμους υπαρχει η αντιληψη οτι το κερι φερνει φως στις επιθυμιες και τις ευχες μας. Μπορουμε αναβοντας ενα κερι να προσευχηθουμε για ειρηνη,να ζητησουμε καθοδηγηση,θεραπεια η να προσφερουμε ευχαριστιες.

Αποφασιστε τι θελετε, ξεκαθαριστε ποια ειναι η προθεση σας,ησυχαστε τον νου σας,κλειστε τα ματια και αναψτε ενα κερι!

Θετικες Δηλωσεις : Κλειστε τα ματια,αντικαταστηστε τις αρνητικες σκεψεις με θετικες,οραματιστειτε ενα κοσμο γεματο χαρα και ευημερια. Διατυπωστε και νιωστε την προσωπικη σας θετικη δηλωση(π.χ "Μπορω και πραγματι δημιουργω την δικη μου πραγματικοτητα") και αναψτε το κερι.

Προσευχη-παρακληση : Εαν θελετε να προσευχηθειτε για εσας,για καποιον αλλο η μια κατασταση,κλειστε τα ματια,νιωστε ησυχια μεσα σας και απευθυνθειτε στο Θειο,στον ανωτερο εαυτο,στο συμπαν σε ο,τι εκφραζει για εσας την ανωτερη δυναμη της δημιουργιας,πειτε την προσευχη σας και αναψτε το κερι.

Ειναι σημαντικο οταν ζηταμε κατι για αλλους να σεβομαστε την ελευθερη βουληση και να προσθετουμε την εξης φραση "...εαν αυτο ειναι για το μεγαλυτερο καλο ολων". Μπορουμε να λεμε αυτη την φραση καθε φορα που ζηταμε κατι ειτε για αλλους ειτε για εμας.

Ευλογιες : Πολλες φορες θελουμε να προσφερουμε βοηθεια σε αλλους αλλα δεν ξερουμε με ποιο τροπο. Το να προσφερουμε ευλογιες ειναι ενας ωραιος τροπος να φωτισουμε την κατασταση.Οταν προσφερουμε ευλογιες αναγνωριζουμε την επιθυμια μας να βοηθησουμε και το αφηνουμε στο συμπαν.Το συμπαν ξερει παντα τον καλυτερο τροπο για το μεγαλυτερο καλο ολων. Κλειστε τα ματια σας,μπειτε στην καρδια σας,νιωστε αγαπη και συμπονοια,προσφερετε τις ευλογιες και αναψτε το κερι.

Ευγνωμοσυνη : Αφιερωστε λιγο χρονο να ησυχασετε τον νου και αναπτυξτε το αισθημα της ευγνωμοσυνης.Σκεφτειτε ολα οσα εχετε ηδη.Απο τα πιο μικρα μεχρι τα πιο μεγαλα.Νιωστε ποσο ευλογημενοι ειστε και αναψτε το κερι.
Η ευγνωμοσυνη ειναι ενας σιγουρος,γρηγορος και αποτελεσματικος τροπος να ελξετε αφθονια και ευημερια.

Αναμμα κεριου με προθεση για χωρους
Ο συνδυασμος της δυναμης της φωτιας με την ενεργεια του χρωματος μπορει να αποδειχτει εξαιρετικα δραστικος.

Αν για παραδειγμα επιθυμειτε να επιτυχετε μια αισθηση γαληνης και ισορροπιας στο σπιτι σας ,μπορειτε να διαλεξετε κατι απο την οικογενεια των μπλε κεριων. Αν παλι θελετε να προσθεσετε αισθησιασμο στην σχεση σας αναψτε ενα κοκκινο κερι και αφιερωστε το στο παθος.

Παρακατω ακολουθουν μερικες προτασεις. Διαλεξτε τι ειναι αυτο που επιθυμειτε,πειτε κατα προτιμηση δυνατα την καταλληλη αφιερωση-ικεσια,νιωστε αυτο που ζητατε και αναψτε το κερι.

Τα κοκκινα κερια μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να διεγειρετε σωματικη δραστηριοτητα και μπορειτε να το αναψετε στον χωρο που γυμναζεστε,η στην κρεβατοκαμαρα σας για παθος και αισθησιασμο.

Μπορειτε να πειτε καθως αναβετε το κοκκινο κερι :
"Αφιερωνω αυτο το κερι στο θαρρος,στην δυναμη και στο παθος .Ειθε η φλογερη ζωτικη δυναμη του κοκκινου ηλιου να γεμισει αυτο το δωματιο τωρα! Ειθε ολοι οσοι εισερχονται μεσα σε αυτο το χωρο να γεμιζουν δυναμη,αποφασιστικοτητα και θερμη." 

Τα πορτοκαλια κερια μπορουν να χρησιμοποιηθουν στο δωματιο που συγκεντρωνονται οι φιλοι και τα μελη της οικογενειας και να διεγειρει συναισθηματα συντροφικοτητας και ενθουσιασμου. 

Μπορειτε να πειτε την ακολουθη ικεσια καθως αναβετε ενα πορτοκαλι κερι :
"Αφιερωνω αυτο το κερι στην απεριοριστη χαρα και αισιοδοξια.Ειθε η ομορφια της πορτοκαλιας παπαρουνας που ανοιγει στον πρωινο ηλιο να γεμισει οσους εισερχονται σε αυτο τον χωρο με την ζεστασια της συντροφικοτητας και την ελευθερια της αυτοεκφρασης."

Τα κιτρινα κερια μπορουν να χρησιμοποιηθουν στο χωρο που μελετατε η στον χωρο που θελετα να προκαλεσετε αυξημενη συγκεντρωση. 

Μπορειτε να πειτε την ακολουθη ικεσια καθως αναβετε ενα κιτρινο κερι :
"Αφιερωνω αυτο το κερι στη διαυγεια της ηλιοφανειας. Ειθε αυτο το δωματιο να με χαρα και καθαρη εστιαση.Να επιφερει σοφια,χαρουμενη επικοινωνια και καλη τυχη σε οσους εισερχονται σε αυτον το χωρο."

Τα πρασινα κερια ειναι ευεργετικα σε καθε χωρο που η οικογενεια περναει καποιο χρονο η στο δωματιο καποιου που ειναι αρρωστος.Τα πρασινα κερια διεγειρουν αισθηματα ισορροπιας,αρμονιας,εορηνης,ελπιδας,αναπτυξης και θεραπειας. 

Μπορειτε να ψιθυριστε την ακολουθη ικεσια :
"Αφιερωνω αυτο το πρασινο κερι στην θεραπεια,στην αναγεννηση και στην αφθονια.Ειθε το χρωμα των ανοιξιατικων φυλλων που ξεδιππλωνουν να γεμισει ευτο το δωματιο με θεραπεια,ισορροπια,ανανεωση και ευρωστια."

Τα μπλε κερια ειναι αριστα για να χρησιμοποιηθουν σε υπνοδωματια η σε δωματια που πραγματοποιειται διαλογισμος.

Μπορειτε να πειτε την ακολουθη ικεσια καθως αναβετε ενα μπλε κερι :
"Αφιερωνω αυτο το κερι στην γαληνη και στη εσωτερικη αληθεια.Ειθε ολοι οσοι εισερχονται σε αυτο το δωματιο να εποικηνωνησουν με το ευγενικο μπλε του απεραντου ουρανου και ειθε αυτο το δωματιο να γεμισει με Πνευμα και ειρηνη."

Τα μωβ κερια ειναι οπως και τα μπλε καταπραϋντικα.Επιπλεον αυτο το χρωμα σχετιζεται συχνα με την διαισθηση.Μπορειτε να αναψετε μωβ κερια με αρωμα λεβαντας στο δωματιο διαλογισμου η στον βωμο σας.

Πειτε την ακολουθη ικεσια καθως αναβετε ενα μωβ κερι :
"Αφιερωνω αυτο το κερι στις εσωτερικες ενορασεις και στην εσωτερικη αληθεια. Ειθε το βαθυ μωβ χρωμα του βραδινου ουρανου να επιφερει εμβαθυνση της διαισθησης και της γαληνης σε οσους εισερχονται στον χωρο αυτο."

Το λευκο χρωμα περικλειει ολα τα χρωματα.Τα λευκα κερια μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε ολα τα δωματια οποιαδηποτε στιγμη επιθυμειτε. 

Μπορειτε να πειτε την ακολουθη ικεσια καθως αναβετε ενα λευκο κερι :
"Aφιερωνω αυτο το κερι στο πνευματικο ξυπνημα και συγχρονισμο.Ειθε η λευκοτητα του αγνου χειμωνιατικου χιονιου να γεμισει με Θεικη αντιληψη οσους εισερχονται εδω." 

Μπορειτε να αναψετε κερια με τα χρωματα που αντιστοιχουν στα τσακρα και να ζητησετε καποια απο τις ποιοτητες-χαρακτηριστικα που διαθετει το αντιστοιχο κεντρο ενεργειας οταν λειτουργει αρμονικα.

Η να αναψετε ενα κερι με καποιο χρωμα που δεν αναφερεται παραπανω,οπως ροζ για αγαπη και τρυφεροτητα,
η και να συνδυασετε πανω απο ενα χρωμα.
Αφηστε την φαντασια σας ελευθερη και καντε αυτο που νιωθετε οτι ειναι σωστο για εσας.
Νιωστε το αισθημα που επιθυμειτε να αναπαραγετε και ευχαριστειστε!

Ευχαριστω!
Ευλογιες,αγαπη και φως σε ολους!





Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τα Εισόδια της Θεοτόκου.....!!!!!!!!!!

Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς (Presentazione della Beata Vergine Maria) της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανούς που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήσαν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. 

Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γηραιούς γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους προς τον Θεό. Η Μαρία ανήλθε μόνη της τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. 

Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. 

Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.

Στις μέρες μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Χανιά, τη Λειβαδιά, την Αμφίκλεια και την Κίμωλο. Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα, το θαυμάσιο αυτό βυζαντινό ναΐδριο του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού στην Αθήνα. Στις 21 Νοεμβρίου γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, η Δέσποινα, αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γιορτάζουν την «Υπέρμαχο στρατηγό» τους.

Απολυτίκιον
Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

Λαογραφία
· Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Σπόρους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία.

· Συνηθίζονται και μετεωρολογικές προβλέψεις. Όπως λέγουν «την ημέρα αυτή βασιλεύει η Πούλια, και όπως θα κάμει αυτή τη μέρα, θα κάμει και τις κατοπινές σαράντα μέρες».

Τα ιστορικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε όλα τα κείμενα του «Σαν Σήμερα .gr» προέρχονται από την Τράπεζα Πληροφοριών του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Ακαδημαϊκών Ερευνών και Μελετών.





Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Θετικές δηλώσεις + Βίντεο .....!!!!!!!

Καθε μας σκεψη ειναι στην ουσια μια δηλωση.Συνεχως κανουμε δηλωσεις υποσυνειδητα με τις σκεψεις και τα λογια μας και δημιουργουμε την ζωη μας καθε λεπτο με βαση τα πιστευω μας που δεν ειναι παρα σκεπτομορφες-προγραμματισμοι που εχουμε αποκτησει απο τα παιδικα μας χρονια.

Η αντιληψη που εχουμε για τον κοσμο δημιουργει τις εμπειριες μας και την ερμηνεια που δινουμε σε αυτες.

Καποια απο τα πιστευω μας ισως δεν μας εξυπηρετουν και δεν μας ταιριαζουν πια και μας μπλοκαρουν απο το ναεχουμε αυτο που επιθυμουμε στην ζωη.

Το υποσυνειδητο μας χρησιμοποιει ολους αυτους τους κεκτημενους προγραμματισμους και αντιδραει αυτοματα στα εξωτερικα γεγονοτα -ερεθισματα που μας συμβαινουν.

Οι θετικες δηλωσεις ειναι μικρες απλες θετικες προτασεις που με την επαναληψη αντικαθιστουν τα αρνητικα πιστευω που συνειδητα επιλεγουμε να αλλαξουμε.

Εαν ειμαστε προθυμοι να εστιαζουμε στο θετικο και να αφησουμε το παρελθον και ο,τι δεν μας εξυπηρετει πια,τοτε μπορουμε πραγματικα να αντικαταστησουμε τα αρνητικα μας πιστευω με καινουρια.

Χρησιμοποιωντας συστηματικα τις θετικες δηλωσεις αναγκαζουμε το υποσυνειδητο σε δυο αντιδρασεις.Η μια ειναι η αποφυγη και η αλλη η επανεκτιμηση. Οσο πιο μεγαλο ειναι το θεμα που επανεξεταζουμε τοσο πιο πιθανο ειναι να συναντησουμε αντιστασεις.Γιατι απλα ειναι πιο ευκολο να μενουμε σε αυτο που ηδη γνωριζουμε και γινεται αυτοματα ακομα και αν μας βλαπτει. 

Θα αναγνωρισετε αν εχετε αντιστασεις αν καθως κανετε την θετικη δηλωση νιωσετε αρνητικο συναισθημα μεσα σας,θυμο ισως,ακομα και το σωμα σας μπορει να εχει αντιδρασεις οπως σφιξιμο. Αντιθετα μπορει να βιωσετε αισθηματα ηρεμιας,χαρας και γαληνης. Και οι δυο περιπτωσεις σημαινουν οτι οι δηλωσεις δουλευουν!

Η συνεχομενη επαναληψη των θετικων δηλωσεων με πεποιθηση και παθος θα αποκοψουν τελικα ακομα και τις πιο δυνατες αντιστασεις.

Επειδη στην ουσια οι δηλωσεις επαναπρογραμματιζουν τις σκεπτομορφες μας,αλλαζουν τον τροπο που σκεφτομαστε και νιωθουμε αντικαθιστωντας τα δυσλειτουργικα πιστευω με νεα θετικα,γι αυτο και νεες θετικες αλλαγες ερχονται στην ζωη μας ευκολα και φυσικα.

Το ποσο γρηγορα δουλευουν οι δηλωσεις εξαρταται απο τις αντιστασεις που εχουμε σε σχεση με αυτο που δηλωνουμε,ποσο συχνα τις χρησιμοποιουμε και τις επαναλαμβανουμε και ποσο νιωθουμε αυτο που δηλωνουμε. Γεγονος ειναι οτι οι δηλωσεις πραγματι επιφερουν αλλαγες.Μπορειτε να διαλεξετε ετοιμες δηλωσεις η να φτιαξετε τις δικες σας.Αποφασιστε με ποιον τομεα της ζωης σας θελετε να αρχιστε και ξεκινηστε! 

Για καλυτερα αποτελεσματα διαλεγετε ενα θεμα την φορα,διαλεξτε δηλωσεις που σας εκφραζουν και επαναλαμβανετε καθε μερα πολλες φορες τουλαχιστον για μια εβδομαδα.Μια καλη ωρα για να τις επαναλαβετε ειναι αμεσως μολις ξυπνατε και πριν κοιμηθειτε γιατι τοτε ο νους ειναι σε πιο χαλαρη κατασταση και ειναι πιο δεκτικος. 

Αν το θεμα που διαλεξατε ειναι για εσας δυσκολο και σας προκαλει αντιστασεις επαναλαβετε μεχρι να νιωσετε ανετα και να γινει για το μυαλο σας πραγματικοτητα.

Να εχετε υπομονη και επιμονη.Θυμηθειτε ολα οσα πιστευουμε χρειαστηκαν παρα πολλες επαναληψεις μεχρι να γινουν δικα μας και ζουμε με αυτα επισης πολλα χρονια. Γι αυτο δωστε χρονο στον εαυτο σας.

Να ξερετε οτι η θετικη ενεργεια εχει πολυ περισσοτερη δυναμη απο την αρνητικη.

Και το πιο βασικο; 
Απολαυστε το! Διασκεδαστε! Παιξτε με αυτο! Ο,τι κανουμε με χαρα ειναι πολυ πιο αποτελεσματικο!

Πως να ενισχυσετε την δυναμη των θετικων δηλωσεων

Καθρεπτης : ισως ο πιο ισχυρος τροπος να χρησιμοποιησουμε τις δηλωσεις ειναι να τις πουμε καθως κοιταζουμε στον καθρεπτη! Καποια απο τα πιο σημαντικα μυνηματα-προγραμματισμους που εχουμε λαβει στην ζωη μας,ηταν απο ανθρωπους που μας κοιτουσαν στα ματια.Κοιτωντας λοιπον τον εαυτο μας στα ματια καθως κανουμε τις δηλωσεις,μεγενθυνουμε την σπουδαιοτητα του μυνηματος στον εαυτο μας.

Γραπτες δηλωσεις : ενας πολυ καλος τροπος να υπενθυμιζουμε στο μυαλο μας ποιος ειναι ο στοχος μας,ειναι να γραφουμε σημειωματα με την δηλωση μας και να τα βαζουμε παντου,σε σημεια που θα τα βλεπουμε συνεχως.Αυτο μας βοηθαει να μενουμε εστιασμενοι στην δηλωση μας. Μια αλλη ιδεα ειναι να την γραψουμε πολλες φορες ωστε να εντυπωθει στο μυαλο μας.Να θυμομαστε οτι προσθετοντας και το καταλληλο συναισθημα πραγματικα επιφερουμε αλλαγες στον προγραμματισμο μας.

Πειτε την δηλωση σας με παθος : Οσο πιο πολυ συναισθημα,παθος και πιστη βαζουμε την ωρα που απαγγελουμε τις δηπωσεις μας,τοσο πιο αποτελεσματικες ειναι.

Τραγουδηστε ή ψαλτε τις δηλωσεις : Το μυαλο ειναι πολυ δεκτικο στα μυνηματα και τις δηλωσεις οταν τις τραγουδαμε.
Μια καλη ιδεα ειναι να φτιαξουμε δηλωσεις με ομοιοκαταληξια.

Να θυμαστε,ο στοχος μας δεν ειναι να αλλαξουμε τον εαυτο μας επειδη δεν μας αρεσει,αλλα τους προγραμματισμους που δεν μας εξυπηρετουν πια επειδη θελουμε το καλυτερο για εμας.

Διαλεξτε εναν τομεα που θελετε να βελτιωσετε και ξεκινηστε! 
Διασκεδαστε το!

Ακολουθουν μερικες προτασεις :

"Καθε μερα και με καθε τροπο γινομαι ολο και καλυτερος"

"Ολα ερχονται σε 'μενα με ευκολια και χωρις καθολου κοπο"

"Ειμαι ενα ακτινοβολο ατομο,γεματο φως και αγαπη"

"Εχω ολα οσα μου χρειαζονται για να απολαμβανω την ζωη μου καθε στιγμη"

"Ολα οσα χρειαζομαι βρισκονται ηδη μεσα μου"

"Η απολυτη σοφια βρισκεται μεσα στην καρδια μου"

"Αγαπω και αποδεχομαι τον εαυτο μου ακριβως οπως ειναι"

"Αποδεχομαι ολα μου τα συναισθηματα ως μερος του εαυτου μου"

"οσο περισσοτερο αγαπω τον εαυτο μου,τοσο περισσοτερη αγαπη εχω να δωσω στους αλλους"

"Τωρα προσφερω αλλα και δεχομαι αγαπη ελευθερα"

"Τωρα προσελκυω στην ζωη μου σχεσεις που με ικανοποιουν,ευτυχισμενες και γεματες αγαπη"

"Η σχεση μου με ........... γινεται καθε μερα πιο ευτυχισμενη και πιο πληρης"

"Επικοινωνω παντα καθαρα και αποτελεσματικα"

"Το συμπαν ειναι πλουσιο και διαθετει αφθονα αγαθα για ολους"

"Η αφθονια ειναι η φυσικη κατασταση για την υπαρξη μου και τωρα την αποδεχομαι"

"Αμετρητα πλουτη εισρεουν τωρα έλευθερα στην ζωη μου"

"Καθε μερα τα οικονομικα μου αυξανονται"

"Αγαπω την δουλεια μου και ανταμειβομαι πλουσια στον δημιουργικο και τον οικονομικο τομεα"

"Τωρα βρισκω την δουλεια που με εκφραζει και μου αποφερει κερδη και αφθονια"

"Οσο περισσοτερα εχω,τοσο περισσοτερα εχω να δωσω"

"Οσο περισσοτερα δινω,τοσο περισσοτερα παιρνω και τοσο περισσοτερο αισθανομαι ευτυχισμενος"

"Τωρα απολαμβανω ο,τι και αν κανω" 

"Ειμαι χαλαρος και συγκεντρωμενος.Εχω απειρο χρονο για ολα"

"Νιωθω ευτυχης και ευγνωμων,απλα και μονο επειδη ειμαι ζωντανος"

"Τωρα ολα δουλευουν για το καλο στην ζωη μου"

"Τωρα νιωθω ευγνωμοσυνη για την υγεια,την χαρα,τον πλουτο και την ευτυχια που εχω στην ζωη μου"

"Το φως μεσα μου,δημιουργει θαυματα στην ζωη μου"

"Ακουω,εμπιστευομαι και ακολουθω την διαισθηση μου"

"Ακολουθω τον δικο μου δρομο,με σεβασμο στον δρομο των αλλων"

"Ειμαι γεματος με θεϊκο φως και δημιουργικη ενεργεια"

"Μπορω να χαλαρωσω και να αφεθω,να ακολουθησω την ροη της ζωης"

"Ειμαι ενας ανθρωπος που αγαπα και αγαπιεται.Ο εαυτος μου ειναι ενα ολοκληρωμενο συνολο"

"Η θεικη αγαπη με καθοδηγει και με φροντιζει παντα"

"Τωρα ειμαι ετοιμος να αποδεχθω ολη την χαρα και την ευημερια που η ζωη εχει να μου προσφερει"

"Μου αξιζει το καλυτερο στην ζωη"

"Ειμαι ευγνωμων για ολα οσα εχω"

"Εχω ολα οσα χρειαζομαι και ακομα παραπανω"

"Εχω πολλα να προσφερω και ολοι το αναγνωριζουν"

"Ειμαι ικανος και αξιαγαπητος"

"Ειμαι γεματος ταλεντα,εξυπνος και δημιουργικος"

"Ειναι σωστο να διασκεδαζω και να απολαμβανω την ζωη και αυτο κανω"

"Διαλεγω να κανω τα πραγματα που με ευχαριστουν και τα κανω με αγαπη"

"Αγαπω τον εαυτο μου και εκφραζω τα συναισθηματα μου"

"Δημιουργικες ιδεες και ενευσεις μου ερχονται καθημερινα"

"Ειμαι ο δημιουργος της ζωης μου"

Εαν θελετε  παρακολουθηστε ενα βιντεο με θετικες δηλωσεις.
Τις εφτιαξα συμφωνα με τα προσωπικα μου πιστευω και με τον ιδιο τροπο μπορειτε να φτιαξετε κι εσεις τις δικες σας. Απολαυστε!
Ευχαριστω!
Ευλογιες.....Αγαπη και Φως σε ολους!

*** Το κείμενο είναι χωρίς τόνους.....και για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων σας το παραθέτω έτσι ακριβώς όπως είναι...!!
                                 

http://kalliopi33.weebly.com

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

5 βήματα που θα σε οδηγήσουν στην εσωτερική γαλήνη που αναζητάς.....!!!!!!!!

Ζούμε σε μία σχετικά δύσκολη εποχή, σε μία εποχή που με το διάβα της σκορπάει άγχος, αγωνία και ένταση. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα που μας κάνει ίσως απρόσωπους και οξύθυμους. 

Για τους εργαζόμενους επιβάλλεται πρωινό ξύπνημα, γρήγορη ετοιμασία, εγρήγρορση και άμεση ανταπόκριση στα θέλω και πρέπει του αφεντικού. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όλοι όσοι τους έχει χτυπήσει η καταραμένη μάστιγα της ανεργίας. Να χτυπάς πόρτες δεξιά κι αριστερά και να προσπαθείς να βρεις νέα στέγη εργασίας. 

Συν ότι όλοι πρέπει να προλάβουμε να καθαρίσουμε το σπίτι, να μαγειρέψουμε, να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο και χίλια δυο άλλα που σήμερα κάνουν τη ζωή μας να κυλάει σε ξέφρενους ρυθμούς και το άγχος να χτυπάει κόκκινο.

Ας ηρεμήσουμε λοιπόν και ας ακολουθήσουμε μικρά και απλά βήματα που θα μας χαρίσουν εσωτερική γαλήνη και ηρεμία στη διάρκεια της τρελής καθημερινότητας.

Νο 1. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Όσο ευχάριστη κι αν είναι η παρέα, όσο καλά κι αν περνάμε με τους φίλους και την οικογένεια μας, κάποια στιγμή αποσυντονιζόμαστε. Η αναζήτηση της εσωτερικής μας γαλήνης προϋποθέτει στιγμές μοναξιάς και χαλάρωσης σε καθημερινή βάση. Άκουσε τον αγαπημένο σου ραδιοσταθμό, διάβασε λίγες σελίδες από το βιβλίο ή την εφημερίδα σου, φτιάξε ένα καφέ, βγάλε το σκύλο σου για περίπατο.

Νο 2. Χαλάρωσε
Απαραίτητο συστατικό για να κοιμηθούμε καλά είναι η χαλάρωση. Αφού ξαπλώσεις λοιπόν κλείσε τα μάτια και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο από σκέψεις. Πάρε βαθιά εισπνοή από τη μύτη, κράτησε σε τη για 5 δεύτερα και στη συνέχεια βγάλε τον αέρα από τη μύτη. Επανέλαβε την άσκηση αυτή για περίπου 5-10 λεπτά. Ίσως να αισθανθέις ελαφριά ζαλάδα λόγω του οξυγόνου, αλλά τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά.

Νο 3. Relax your body
Μία άλλη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε για να χαλαρώσουμε τους σφυγμένους μας μύες και να αποβάλουμε το άγχος είναι να σφίγγουμε και έπειτα να χαλαρώνουμε κάθε μυϊκή ομάδα του σώματος μας (χέρια, πόδια, αυχένας, ώμοι και κοιλιά). Για παράδειγμα, σφίξε όσο πιο σφιχτά μπορείς τα δάκτυλα του ποδιού σου και σιγά σιγά άστα να χαλαρώσουν. Επανέλαβε την άσκηση αυτή καθημερινά.

Νο 4. Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου
Είναι γνωστό σε όλους ότι με την άσκηση αποβάλλεται κάθε κακή ενέργεια, σκέψη και ένταση από τον οργανισμό. Βάλε και εσύ λοιπόν την άσκηση στη ζωή σου και θα δεις πόσο πολύ θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα. Εάν δεν μπορείς να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο άθλημα, είναι καλό να αφιερώνεις ένα 15λεπτο γυμναστικής στο σπίτι σου όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις εύκολα και φθηνά εργαλεία, όπως σχοινάκι για αερόβιο, μπουκαλάκια νερού και σκουπόξυλογια ασκήσεις καθώς επίσης και ένα μικρό χαλί για κοιλιακούς.

Νο 5. Δες τη ζωή θετικά
Έρευνες έχουν δείξει πώς το μυστικό της ευμάριας και της γαλήνης είναι η αισιοδοξία και το χαμόγελο. Κοίταξε και εσύ τη ζωή κατάματα και χαμογέλασε. Είναι όλη μπροστά στα πόδια σου και σε καλεί να την αρπάξεις. Μην τη φοβηθείς. Μπορεί να είναι λίγο παράξενη μερικές φορές, αλλά μη μασάς. Σου κάνει παιχνίδια. Όλα είναι στο δικό σου χέρι, αρκεί να ξέρεις να το ανοίξεις και να αδράξεις τις ευκαιρίες που σου δίνει. Η ζωή είναι ωραία. Δες την θετικά γιατί μόνο στους αισιόδοξους χαμογελαέι... 




Κλειώ Σκουρη Ψυχολόγος 
ασκούμενη ψυχοθεραπεύτρια

Αν το πεις ..... θα πάθεις.....!!!!!!

Σκέψεις . . .
Θέλω να ζήσω , έχω ανάγκη από πνοή . . .
Με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων . Τα προβλήματα βαραίνουν μέσα μου . . .

Πόσες φορές έχουν ζήσει οι συνάνθρωποι μας ανάλογα προβλήματα . Θέματα από τα σχολικά βιώματα μέχρι την εφηβεία όπως και στο ξεκίνημα των νέων οριζόντων στη ζωή , την ενηλικίωση . Από τις πιο χιλιοβιωματικές σκέψεις που έχουμε κάνει όλοι μας εκτός από τα όνειρα που είχαμε από παιδιά , στόχους και σκέψεις για το μέλλον . . . είναι και το << φαίνεσθαι >> το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί και ως καθρέφτης μέσω του οποίου προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε να βελτιώσουμε ή να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας , κάνοντας ταυτόχρονα μια αυτοκριτική για τη στάση μας απέναντι στους άλλους .

Όλη αυτή η ενέργεια που έχουμε για να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους είναι η << δύναμη της ψυχής μας >> . Είναι αυτή η ενέργεια που μας ωθεί να ξεκινήσουμε και να βιώσουμε το όμορφο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ΖΩΗ ..! ! Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού θα γνωρίσουμε την εμπειρία μέσα από τις καταστάσεις που πολλές φορές δημιουργούμε οι ίδιοι ως άνθρωποι .

Ανακαλύπτοντας τον άνθρωπο . . . .
. . . συναντούμε τα << λάθη >> . Τα << λάθη >> είναι καταστάσεις βιωματικές που ωθούν τον άνθρωπο στη σκέψη ανακαλύπτοντας βαθύτερα την έννοια του εαυτού . Μέσα σε αυτές τις στιγμές νιώθουμε το << μεγαλείο >> της θέλησης . . . ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ . . . Προσπαθούμε να σηκωθούμε και δημιουργούμε ξανά . Στη προσπάθεια μας θα συναντήσουμε και γνώμες συνανθρώπων μας . 

Θα γνωρίσουμε ανθρώπους που προσπαθούν . Σε αυτό το κομμάτι είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους . Σε κάθε κόπο που κάνουμε , σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από το κάθε άνθρωπο να << αναπνεύσει >> μέσα στη ζωή του μπορούμε απλά να το πάρουμε ως μία << διδαχή >> ζωής . Ως ένα κομμάτι συμβουλευτικής & πρόνοιας το οποίο πολλές φορές μπορεί να σώσει ακόμη και μια ανθρώπινη ζωή .

Τα προβλήματα πολλές φορές νιώθουμε να βαραίνουν μέσα μας . Να κρατάν τον οργανισμό σε εγρήγορση . Να βαραίνουν οι ανάσες και η ανησυχία έρχεται να συμπληρώσει το έργο της καθήλωσης του ανθρώπου . Τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται . Για να λυθούν όμως δεν πρέπει να υπάρχει φόβος . Εφόσον επιθυμούμε τη λύση τους βρίσκουμε πάντα χώρο για γαλήνη και ηρεμία . ΜΙΛΑΜΕ στην οικογένεια μας , σε ανθρώπους που αγαπούμε και μας αγαπάνε . Σε ανθρώπους που επικοινωνούμε .

Ακόμη και εάν χρειαστεί επικοινωνούμε με κάποιον ειδικό - επαγγελματία που πιστεύουμε ότι θα μας δώσει λύσεις . Τα προβλήματα δεν ήρθαν για να μείνουν . Υπάρχουν για να τα λύνουμε και να βελτιωνόμαστε . Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πως είναι όμορφο το γεγονός να βιώνουμε τα προβλήματα . Ποιος θέλει άλλωστε τα προβλήματα ;

Κάλλιστα μπορούμε να αναφέρουμε πως μία διεργασία που μας προσφέρει πολλές φορές τη πολυπόθητη λύση είναι η θετικοποίηση της άσχημης κατάστασης που βιώνουμε - προβλήματος . Τι εννοούμε θετικοποίηση όμως ; 

Με λίγα λόγια είναι η διεργασία εκείνη με την οποία προσπαθούμε να εκτονώσουμε το πρόβλημα και να δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά , αντικειμενικά , με ηρεμία . Γιατί άλλωστε να δώσουμε μία λύση σε κάποιο πρόβλημα μας που θα δώσει ταυτόχρονα και αδικία ; 

Ίσως εδώ να υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα . Ποια είναι η καλύτερη λύση ; Μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση . . . << η καλύτερη λύση είναι εκείνη που δεν περιέχει τον εγωισμό . Που δίνει κίνητρα ξανά για τη ζωντάνια και τη συγκίνηση για τη ζωή . Που περιέχει την ισορροπία και πολλές φορές τον συμβιβασμό με το πιο βασικό παράγοντα να μη κάνουμε ποτέ ένα χαμόγελο να χάσει τη λάμψη του . Είτε πρόκειται για εμάς τους ίδιους είτε για κάποιον συνάνθρωπο μας με τον οποίο έχουμε τις διαφωνίες μας . . . >> .

. . . ως άνθρωπος έχω ακούσει πως η κοινωνική βία αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο που ταλαιπωρεί μία ομάδα συνανθρώπων μας ανεξαρτήτου φύλλου , χρώματος και πιστεύω . Δεν παίζει ρόλο ο αριθμός ως προς τη στατιστική απόδοση διότι πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει αξία . Όλοι μας έχουμε την αξία μας και προσπαθούμε σιγά σιγά να την ανακαλύψουμε . Γιατί να αντικαταστήσουμε τη θέληση με το φόβο και τις ψυχαναγκαστικές σκέψεις ;
Σας ευχαριστώ . . .





Ιωάννης Αντωνόπουλος 
Ψυχολόγος

Η αλήθεια του γιατί λέμε ψέματα.....!!!!!!!

Ερωτώμενος ευθέως, ο μέσος φυσιολογικός ενήλικας θα απαντούσε «φυσικά και είναι κακό να λέμε ψέματα». Μερικά λεπτά αργότερα, όμως, θα αρνιόταν να απαντήσει σε κάποιο ενοχλητικό τηλεφώνημα λέγοντας «δεν είμαι εδώ» και θα δικαιολογούσε την οκνηρία του να βγει το βράδυ με φίλους λέγοντας «είμαι πολύ κουρασμένος». Το συμπέρασμα είναι απλό, πανανθρώπινο και -κατά έναν νοσηρά αλληλέγγυο λόγο- σιωπηλά αποδεκτό: Όλοι λέμε ψέματα.

Οι άνδρες, για την ακρίβεια, δείχνουν να λένε κάμποσα παραπάνω ψέματα από τις γυναίκες - όπως τουλάχιστον αποκάλυψε σχετικά πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού Science Museum - ενώ νιώθουν αρκετά λιγότερες τύψεις γι'αυτό. Τα συχνότερα ψέματά τους απευθύνονται στις μητέρες τους, αμέσως μετά στις συντρόφους τους και έχουν να κάνουν με το πόσο ήπιαν ή με την ερώτηση «τι έχεις;» (συχνότερη ψευδής απάντηση: «δεν έχω τίποτα, μια χαρά είμαι»). 

Και αυτή η έρευνα, πάντως, επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα: Το 84% των ανθρώπων πιστεύουν ότι υπάρχει «αποδεκτό ψέμα», ότι είναι προτιμότερο, δηλαδή, να πει κανείς κάποιο αθώο ψέμα από το να πληγώσει κάποιον.

Το ψέμα, βέβαια, ίσως να μην αποτελούσε αμαρτία αν μοναδικός του σκοπός ήταν να προστατεύει τα αισθήματα των άλλων. Οι λόγοι, δηλαδή, για τους οποίους λέμε ψέματα μπορεί να είναι εντελώς αθώοι, με μοναδικό σκοπό να μην έρθουμε ή να μην φέρουμε κάποιον σε δύσκολη θέση, αλλά μπορεί να είναι και κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι, με σκοπό να σώσουμε το «τομάρι» μας ή και να βλάψουμε κάποιον. 

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όταν κανείς χρησιμοποιεί το ψέμα συστηματικά για να επιβιώνει από διάφορες καταστάσεις – για να μην φτάσουμε σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει το ψέμα τρόπο ζωής, τόσο που δυσκολεύονται και οι ίδιοι να το ξεχωρίσουν από την αλήθεια.

Τι φταίει;
Τι είναι, όμως, αυτό που μας κάνει τελικά να λέμε ψέματα, ενώ γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος και ότι πιθανώς να υποστούμε δυσάρεστες συνέπειες από τους γύρω μας όταν μαθευτεί η αλήθεια; Ένας προφανής λόγος για τον οποίον λέμε ψέματα είναι ότι είναι εύκολο. 

Ειδικά αν το ψέμα είναι μικρό, αθώο, δεν επιφέρει συνέπειες αν αποκαλυφθεί ή οι συνέπειες είναι ασήμαντες, είναι πολύ πιο εύκολο να πούμε ένα γρήγορο, «εύπεπτο» ψέμα, από το να δίνουμε εξηγήσεις που πιθανώς να μην αρέσουν ή ακόμα και να μην γίνουν πιστευτές.

Ένας βαθύτερος λόγος, όμως, βρίσκει τις ρίζες του στην κουλτούρα μας, η οποία, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, διδάσκει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να λένε μικρά -«λευκά»- ψέματα. Η ψυχίατρος Gail Saltz, του Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης παρατηρεί συνεχώς γονείς να λένε στα παιδιά τους «πες στην θεία πόσο ωραία είναι σήμερα» ή «πες στην γιαγιά πόσο πολύ την αγαπάς». 

Όσο αθώο, ακόμα και χαριτωμένο, ακούγεται αυτό όταν τα παιδιά είναι μικρά, μεγαλώνοντας αυτά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τέτοιες συναισθηματικά φορτισμένες εκφράσεις για να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους καταστάσεις.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου New England, στο Μέιν των ΗΠΑ, δρ. David L. Smith υποστηρίζει ότι η τάση να λέμε ψέματα είναι «ένα πολύ φυσικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό». «Το ψέμα σου επιτρέπει να χειραγωγείς τον τρόπο με τον οποίον θέλεις να σε βλέπουν οι άλλοι», συνεχίζει ο δρ. Smith, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λέμε ψέματα επειδή επιδιώκουμε με αυτά να δείχνουμε καλύτεροι, σπουδαιότεροι, πιο αρεστοί από όσο πιστεύουμε ότι είμαστε. Η ανάγκη, λοιπόν, θετικής ένταξης στο κοινωνικό σύνολο, στον χώρο εργασίας μας, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίον λέμε ψέματα.

Το ψέμα στην φύση (μας)
Πέραν των παραπάνω επί μέρους εξηγήσεων, πάντως, σαφής, ολοκληρωμένη και κοινώς αποδεκτή απάντηση στο «γιατί λέμε ψέματα;» δεν υπάρχει και ο βασικός λόγος είναι η πολυπλοκότητα τόσο του ανθρώπινου εγκεφάλου όσο και του ίδιου του ορισμού της λέξης. 

Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, για παράδειγμα, διευκρινίζοντας τους ορισμούς του ψέματος, λέει ότι ακόμα και μια αληθής δήλωση μπορεί να εκληφθεί ως ψέμα, αν το άτομο που την κάνει δεν την υποστηρίζει ως τέτοια. Από την άλλη, ο δρ. Smith επισημαίνει την άρρηκτη σχέση ψεύδους και εξαπάτησης, εξηγώντας ότι κινήσεις με σκοπό την παραπλάνηση των άλλων συναντώνται στην ίδια την φύση: τα φυτά και τα ζώα, για παράδειγμα, αναπτύσσουν συχνά πρακτικές μίμησης προκειμένου να προστατευτούν από επικίνδυνες καταστάσεις. 

Συνεπώς, η προδιάθεσή μας να εξαπατούμε, σύμφωνα πάντα με τον Smith, είναι ένα χαρακτηριστικό της εξελικτικής διαδικασίας του ανθρώπου, πιθανώς μία κληρονομική νοητική βλάβη.

Από την προδιάθεση ως την πράξη, όμως, μεσολαβεί ένας εγκέφαλος ανεπτυγμένος σε κοινωνικά πλαίσια και κανόνες. Όπως σχετικά διαπιστώνει και η ψυχολόγος του In2life που απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών «Η προδιάθεση να λέμε ψέματα είναι μεν εγγεγραμμένη στο hardware του οργανισμού, αλλά φυσικά διαπλάθεται και από την εμπειρία.

Στην ηλικία των τριών ετών ξεκινάνε οι πρώτες απόπειρες εξαπάτησης – αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία – ενώ μέχρι την ηλικία των πέντε, τα παιδιά γνωρίζουν ήδη ότι οι πεποιθήσεις των άλλων αποτελούν μια αναπαράσταση και όχι μια ακριβή αντανάκλαση της πραγματικότητας.

Κοντολογίς, όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο επιδέξιοι γινόμαστε στην εξαπάτηση, αλλά και στην ανίχνευση της εξαπάτησης των άλλων. Κάπως έτσι άλλωστε αποκτάμε και τα κοινωνικά μας συναισθήματα: ηθική αγανάκτηση, οργή και εκδίκηση όταν ανακαλύπτουμε ότι μας εξαπάτησαν, ενοχή, ντροπή και επανόρθωση, αν μας πιάσουν να εξαπατάμε.»

Το ερώτημα, τελικά, που γεννάται είναι «υπάρχει σωτηρία από το ψέμα;». Μπορεί - ή χρειάζεται ή πρέπει - κανείς που συνηθίζει να λέει συχνά μεγάλα ή μικρά ψέματα να… συνέλθει; Η ψυχολόγος μας κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στα άτομα που ψεύδονται για να γίνουν αρεστά και στους παθολογικούς ψεύτες, εξηγώντας πάντως ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ελπίδες «διόρθωσης», εφόσον φυσικά το άτομο το επιθυμεί.

Όπως λέει, «ένας άνθρωπος που ψεύδεται κατά σύστημα επειδή αισθάνεται την ανάγκη να εντυπωσιάζει τους άλλους και να γίνεται αρεστός, θα μπορούσε να περιορίσει αυτή τη συμπεριφορά αν κατάφερνε να βασίσει την αυτοεκτίμησή του σε λιγότερο θεαματικά, αλλά πιο αυθεντικά ερείσματα. Κι αυτό είναι κάτι που η ψυχοθεραπεία ή η αλληλεπίδρασή του με τους άλλους μπορεί να του διδάξει.

Στον αντίποδα, άνθρωποι με παθολογική οργάνωση του χαρακτήρα, όπως οι ψυχοπαθητικοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν στη φιλαλήθεια. Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις οι μειονεξίες είναι βαθύτερες και διαχέονται σε όλη τη συναισθηματική και κοινωνική έκφραση, ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν και οργανικό υπόβαθρο.»

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο και το εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ο Νίτσε, στην περί ψέματος φιλοσοφία του: «Δεν με ενοχλεί που μου είπες ψέματα, με ενοχλεί που από εδώ και πέρα δεν μπορώ να σε πιστεύω». Ο ίδιος φόβος της απόρριψης και έλλειψης εμπιστοσύνης από τους γύρω μας είναι τελικά το μόνο που μπορεί να μας «σώσει» από το να… μην λέμε ψέματα.





Έλενας Μπούλια 
in2life 
http://sciencearchives.wordpress.com

Δέκα κόλπα για να «επανεκκινήσετε» τον εγκέφαλό σας......!!!!!!!!

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «ανανεώσετε» το μυαλό σας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το μυαλό μας μπορεί αποτελεσματικά να επικεντρωθεί και να συγκεντρωθεί συνεχώς για έως και 25 λεπτά.

Μετά τον παραπάνω χρόνο αρχίζει να "περιφέρεται γύρω γύρω";. Η ψυχική εξάντληση είναι τόσο επικίνδυνη όσο και σωματική εξάντληση. Άτομα που ασχολούνται με ορισμένα επαγγέλματα όπως οι συγγραφείς και οι μηχανικοί των οποίων οι θέσεις εργασίας απαιτούν πολλές σκέψης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό σε τακτική βάση. Σε μια αγχωτική κατάσταση είναι συχνά απαραίτητο να «ανανεώσετε» το μυαλό σας και να επαναλάβετε τη βαθμονόμηση σε όλες τις λειτουργίες του. 

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να «ανανεώσετε» το μυαλό και να το επανεκκίνησετε :

1. Μουσική : Η ήρεμη μουσική είναι πολύ ευεργετική για την ψυχική σας ηρεμία. 

2. Άσκηση : Μια βόλτα είναι ακόμα μια παλιά αγαπημένη συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Η τακτική, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός «μηχανικός» για τον εγκέφαλό μας. Η φυσική άσκηση διεγείρει και ανανεώνει το μυαλό σας εκτός από όλα τα άλλα οφέλη της.

3. Γέλιο : Το γέλιο είναι όντως το καλύτερο φάρμακο για την ανία. Μοιάζει πολύ με την άσκηση, γιατί το γέλιο και το χιούμορ απελευθερώνουν ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και την αίσθηση της ευεξίας. Έτσι παρακολουθήσετε κάτι διασκεδαστικό στην τηλεόραση ή να διαβάσετε ένα ευχάριστο βιβλίο.

4. Ψυχική Άσκηση : Ο εγκέφαλός σας αγαπά τον προβληματισμό. Έτσι, όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι, ξεκινήστε την επίλυση ενός σταυρολέξου, ενός παιχνιδιού σκέψης, ενός πάζλ κ.λπ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αναζωογονηθεί το μυαλό σας. 

5. Επικοινωνία : Ο άνθρωπος από τη φύση του, είναι ένα κοινωνικό άτομο. Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση φαίνεται να κρατάει το μυαλό μας ανανεωμένο. Κάνετε επαφή με νέους ανθρώπους ή καλέσετε έναν φίλο για συζήτηση. Συζητήστε με τους φίλους σας για κάτι άλλο, και όχι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

6. Πάρτε έναν υπνάκο : Τίποτα δεν ανανεώνει το μυαλό σας περισσότερο από έναν υπνάκο. Ένας καλός ύπνος είναι ένα ισχυρό θεμέλιο για την παραγωγικότητά σας. Μόλις ολοκληρώσετε τον ύπνο σας, θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα και θα είστε σε θέση να παράγετε πολύ περισσότερο έργο από ό, τι θα είχατε κάνει αν ήσασταν κουρασμένοι.

7.Κάτι μυρίζει καλά : Ένα αγαπημένο σας αρωματικό κερί ή να ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ, θα φροντίσουν να «ανανεώσετε» το μυαλό σας, έτσι ώστε να μπορεί να εργαστεί περισσότερο.

8. Κάντε Μασάζ : Το μασάζ είναι ο τέλειος τρόπος για να σας ανακουφίσει από την ένταση και να μειώσει την πίεση που νιώθετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη μασάζ σε διαφορετικές ημέρες.

9. Κάντε ένα μπάνιο : Ένα όμορφο, ζεστό μπάνιο σας βοηθάει να χαλαρώσετε τους μυς και το μυαλό σας. Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα άλατα στο μπάνιο σας που θα σας βοηθήσουν να ενυδατώνετε το δέρμα σας καθώς και μια όμορφη μυρωδιά θα παίξει και αυτή το ρόλο της.

10.Ονειρευτείτε (Daydream) : Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δώστε το χώρο και την άδεια στη φαντασία σας να τρέξει. Αυτό βοηθά το μυαλό σας να «ανανεωθεί», έτσι ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στην καθημερινή εργασία του αργότερα.

Ανανεώστε το μυαλό και την ενέργειά σας και δαμάστε το άγχος σας! Κάνετε ένα διάλειμμα και συμμετέχετε στις παραπάνω δραστηριότητες διασκέδασης.Ο εγκέφαλός σας αγαπά τη διασκέδαση!Δώστε του λίγη από αυτή περιστασιακά!





iatropedia.gr

Πάνω απ΄ όλα ο '' εαυτός σας ".....!!!!!!!!

Είπατε εσείς το «τέρμα»; Μήπως ήταν εκείνος ή εκείνη που έδωσε τέλος στην ιστορία; Δεν έχει καμιά σημασία πια. Αυτό που μετρά από δω και πέρα είναι να ξαναβρείτε το χαμόγελό σας και να ξαναμπείτε στο παιχνίδι το ταχύτερο. Πώς; Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Αν όμως εσείς βάλετε την αισιοδοξία και την καλή θέληση, εμείς βάζουμε το φάρμακο! 

Επιφυλακτικότητα, δυσπιστία, οργή, απελπισία. Το σώμα αντιδρά και στέλνει σήματα : αϋπνία, δυσπεψία, ατονία, νευρικότητα... Έτσι νιώθει κανείς όταν τελειώνει μια ερωτική ιστορία. Ελάχιστη σημασία έχει αν μας εγκατέλειψε ο σύντροφός μας ή η πρωτοβουλία του χωρισμού ήταν δική μας. Το τέλος μια σχέσης είναι κάτι που θίγει πάντα την εσωτερική πλευρά του εαυτού μας και μας κάνει να υποφέρουμε, όποιος και αν ήταν ο ρόλος που παίξαμε. Επιπλέον, ο χωρισμός έπειτα από μια μεγάλη αγάπη αποτελεί έκβαση μιας μακρόχρονης εσωτερικής διαδρομής και δεν γίνεται ποτέ ελαφρά τη καρδία. 

Αλλά τι υπάρχει «πίσω» απ' αυτά τα συναισθήματα και τις δυνατές συγκινήσεις; «Πίσω» απ' αυτές τις έντονες αντιδράσεις και αντιθέσεις; Πώς θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά και θα ξαναβρούμε την ευτυχία μας; Το να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει, είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ των αρνητικών συναισθημάτων και της απελπισίας, για να κάνουμε νέο ξεκίνημα. Είτε ζώντας ήρεμοι και ευτυχισμένοι μόνοι μας είτε με μια νέα σχέση! 

Μια νέα σχέση όμως, που θα μας δίνει ικανοποίηση και ειλικρίνεια συναισθημάτων, δεν θα αποτελεί καταφύγιο και δεν θα είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε να κοιτάξουμε μέσα μας, γιατί έτσι διατρέχουμε τον κίνδυνο να δρομολογήσουμε μια σχέση θεμελιωμένη σε λάθος βάσεις. 

Το πιο βασικό είναι να ξεπεράσουμε την κρίση ξεκινώντας από μια στάση ζωής που δεν ψάχνει να βρει ενοχές ούτε σε μας τους ίδιους ούτε στον πρώην ή την πρώην, αλλά αναζητά τα αίτια στο χαρακτήρα και στην προσωπικότητα του καθενός. Όσο ανώφελο είναι να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι και να γλείφουμε τις πληγές μας, άλλο τόσο μάταιο είναι να «μεταμορφώνουμε» σε μισητό τέρας το «θαυμάσιο» πρόσωπο που αγαπούσαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό. 

Σας δίνουμε, λοιπόν, παρακάτω τους κυριότερους συναισθηματικούς παράγοντες που ενεργοποιούνται μέσα σ' αυτή την ψυχολογική κατάσταση και κάποιες συμβουλές για να τους χειριστείτε. 

Κίνηση - Καταπραΰνουμε το θυμό 
Πάνω απ' όλα υπάρχει το αίσθημα της απώλειας, της εγκατάλειψης. Αυτό που μας κάνει να νιώθουμε μόνοι και μας φέρνει κατάθλιψη. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να μη θέλουμε πια να ξεφύγουμε από την κατάστασή μας, να μη θέλουμε να ξαναρχίσουμε, να μη θέλουμε να ανοίξουμε ξανά την καρδιά μας από φόβο μήπως γνωρίσουμε τον ίδιο πόνο. 

Το να μας εγκαταλείψουν μας κάνει να νιώθουμε ότι προδόθηκαν τα βαθύτερα συναισθήματά μας, η εμπιστοσύνη μας, το πιο ευάλωτο κομμάτι του εαυτού μας, εκείνο που κρατάμε πάντα κρυμμένο, αλλά το εμπιστευθήκαμε στον άνθρωπο που τώρα μας γύρισε την πλάτη. Πώς να εμπιστευθούμε ξανά κάποιον άλλο; Αυτό ακριβώς είναι το σπέρμα της ενοχής που αυξάνεται μέσα μας σιωπηλά για να ξεσπάσει τελικά σε μίσος. 

Και το μίσος πονάει. Πονάει όχι μόνο τον άλλο, αλλά κυρίως εμάς τους ίδιους. Γιατί η οργή και το μίσος δηλητηριάζουν τα συναισθήματά μας και μας εμποδίζουν να αφεθούμε και πάλι στον έρωτα, ενώ συνάμα μας κρατούν δεμένους μ' έναν άνθρωπο που δεν αγαπάμε πια. Επομένως, πρέπει πριν απ' όλα να αποφορτιστούμε από το συναίσθημα της οργής. 

Έτσι θα μπορέσουμε να ελευθερωθούμε και να βγούμε από έναν φαύλο κύκλο ενοχών μέσα στον οποίο βουλιάζουμε: θεωρούμε τον άλλο ένοχο που πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, αλλά και εμείς νιώθουμε ένοχοι που διαλέξαμε λάθος άνθρωπο. Τι να κάνουμε; Να αρχίσουμε από το σώμα μας, γιατί η ψυχή είναι πολύ ευάλωτη και στρεσαρισμένη, και από την εκτόνωση του θυμού μας, γιατί αυτός είναι που μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα βαθύτερα. 

Μια πολύ χρήσιμη άσκηση που μας προτείνει η βιοενεργητική είναι η εξής: να ξεσπάσουμε με λύσσα σ' ένα μαξιλάρι! Μόνοι και ασφαλείς μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας, βγάλτε από μέσα σας όλη την επιθετικότητα σ' ένα μαξιλάρι, το οποίο θα αντιπροσωπεύει συμβολικά τον άλλο! Χτυπώντας το, ουρλιάζοντας και βρίζοντάς το με όλες τις βρισιές που μπορεί να βάλει ο νους σας. Και κλαίγοντας, αν αυτό βοηθάει, η αγκαλιάζοντάς το τελικά. 

Είναι μια άσκηση που μπορείτε να επαναλαμβάνετε επί μέρες, όποτε σας «βγαίνει», όποτε νιώθετε ότι δεν μπορείτε άλλο να ελέγξετε την οργή σας και πρέπει να της δώσετε διέξοδο. Η εκτόνωση της οργής θα μας επιτρέψει να περάσουμε στην επόμενη φάση: τη συγχώρεση. 

Κίνηση - Όχι στην πικρία 
Το να συγχωρήσουμε δεν είναι απλό, ειδικά όσο υποφέρουμε. Αλλά και σ' αυτή ακόμα την περίπτωση μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με μια κατάλληλη άσκηση: Σ' ένα ήσυχο δωμάτιο, καθίστε στο τραπέζι έχοντας μπροστά σας ένα τετράδιο ή ένα μπλοκ κι ένα στυλό. 

Σιγουρευτείτε ότι δεν θα σας διακόψει κανείς επί τουλάχιστον μισή ώρα. Πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε και να συντονιστείτε με τον εσώτερο εαυτό σας, αποστασιοποιούμενοι από τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Συγκεντρωθείτε στον πρώην αγαπημένο ή αγαπημένη σας. Δεν θα είναι δα δύσκολο! 

Πιάστε το στυλό και αρχίστε να γράφετε ένα ειλικρινές γράμμα. Πρέπει να είναι μια πλήρης αναφορά, χωρίς επιφυλάξεις, με την επίγνωση ότι σας επιτρέπεται να γράψετε τα πάντα, αφού εκείνος - ή εκείνη - δεν πρόκειται να τα διαβάσει ποτέ. 

Γράψτε απλώς για να ελευθερωθείτε. Όταν τελειώσετε, διπλώστε τα χαρτιά και κρύψτε τα σ' ένα μέρος που κανείς, εκτός από σας, δεν πρόκειται να τα βρει. Ξαναπάρτε τρεις βαθιές αναπνοές ώστε να απομακρυνθείτε αυτή τη φορά από το πρόβλημα και να επιστρέψετε στην καθημερινότητ

Την επόμενη μέρα, στον ίδιο ήσυχο χώρο, επαναλάβετε τη διαδικασία χαλάρωσης και ξαναδιαβάστε το γράμμα, υπογραμμίζοντας τα σημεία που μιλούν για το φταίξιμο του άλλου. Έπειτα ξαναγράψτε αυτά τα σημεία σε καινούργιο χαρτί αντικαθιστώντας την έννοια του φταιξίματος με την έννοια της ευθύνης. Έπειτα, διαβάστε αυτή τη δεύτερη καταγραφή της ιστορίας : θα διαπιστώσετε ότι αυτή τη φορά περιγράψατε και τις αιτίες του χωρισμού. 

Φυλάξτε και τα δύο «γράμματα» σε ασφαλές μέρος και ξαναδιαβάστε τα όσες φορές χρειαστεί μέχρι να κατανοήσετε τη διαφορά τους. Στο τέλος κάψτε και τα δύο «γράμματα» επαναλαμβάνοντας τη φράση : «Σε συγχωρώ και ευγνωμονώ αυτή τη σχέση, γιατί μ' έκανε να καταλάβω τόσα πολύτιμα πράγματα που θα τα εφαρμόσω την επόμενη φορά». 

Αυτή η άσκηση μας βοηθά να κατανοήσουμε χωρίς συναισθηματική φόρτιση τις αιτίες που οδήγησαν στο χωρισμό και θα μας είναι πιο εύκολο να συγχωρέσουμε και τον άλλον και τον εαυτό μας. 

Κίνηση - Τονώνουμε την αυτοεκτίμησή μας 
Εκτός απ' όλα τα άλλα, το τέλος μιας ερωτικής σχέσης είναι μια ήττα. Η τρανή απόδειξη ότι δεν σταθήκαμε ικανοί να «κρατήσουμε» το ταίρι μας. Εδώ εμπλέκεται ο ναρκισσισμός μας. Τίθεται σε αμφισβήτηση η ικανότητά μας, το αίσθημα της παντοδυναμίας που υπάρχει σε όλους τους ερωτικούς δεσμούς. Είναι ένα αίσθημα που συνήθως στις γυναίκες εκδηλώνεται με την πεποίθηση ότι μπορούν να αλλάξουν το σύντροφό τους, να «γιατρέψουν» την καρδιά του. Στους άντρες εκδηλώνεται με τη βεβαιότητα της γοητείας τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν αναντικατάστατο σημείο αναφοράς. 

Αλλά ο ναρκισσισμός, που όλοι έχουμε σε κάποιο βαθμό, εμπλέκεται και με άλλον τρόπο στη σχέση του ζευγαριού : με την εξιδανίκευση του συντρόφου επειδή ο άλλος γίνεται ο καθρέφτης μας. Και όταν η σχέση διαλυθεί, βγαίνουν όλα τα ελαττώματα και τα αρνητικά του, τα οποία ωστόσο αποκαλύπτουν και τα δικά μας. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τον άλλο, πώς θα συγχωρήσουμε τον εαυτό μας; Είναι φοβερό το πλήγμα στην αυτοεκτίμησή μας και πρέπει να το επουλώσουμε άμεσα. 

Να ανορθώσουμε την εικόνα του εαυτού μας, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε σ' έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, όπου θα διαλέγουμε μέτρια πρόσωπα κι επομένως θα μπλέκουμε σε ιστορίες χαμένες εξαρχής από χέρι: Αν θεωρούμε ότι αξίζουμε λίγο, γυρεύουμε σύντροφο που μόνο λίγα έχει να δώσει. Καλό είναι να ξεκινήσουμε πάλι από το σώμα. Να γραφτούμε σε μια σχολή γυμναστικής, χορού ή ανάλογης δραστηριότητας. Εκτός του ότι θα βελτιώσουμε την εμφάνισή μας και συνεπώς την αυτοεκτίμησή μας, θα μπούμε σ' ένα νέο περιβάλλον, όπου θα γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους και όπου κανείς δεν έχει μια προκατασκευασμένη εικόνα για μας. 

Μπορούμε να εκφράζουμε «άγνωστες» πλευρές της προσωπικότητάς μας, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να ικανοποιούμε τις προσδοκίες εκείνων που μας γνωρίζουν καλά. Ίσως έτσι ανακαλύψουμε χαρίσματα και ικανότητες που δεν φανταζόμασταν ότι έχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να ανατρέξουμε νοερά στις καλύτερες στιγμές του παρελθόντος, για να εντοπίσουμε τα δυνατά μας σημεία και να τα ενισχύσουμε στο μέλλον. Το νέο ξεκίνημα θα γίνει απ' αυτά. 

Kίνηση - Ανεβάζουμε το ηθικό
Είμαστε στην τελική ευθεία της διαδρομής: να απαλλαγούμε από τη δυσθυμία, την κακοκεφιά, την κατάθλιψη. Είναι συγκριτικά το πιο εύκολο, αν φυσικά δεν έχουμε παραλείψει κάποια από τις προηγούμενες φάσεις. Ήδη οι τρεις προηγούμενες κινήσεις έχουν βελτιώσει αρκετά τη διάθεσή μας. Για να ξεκολλήσουμε οριστικά από την κακή διάθεση, μπορούμε να αρχίσουμε αλλάζοντας εμφάνιση: καινούργιο λουκ στα μαλλιά και νέο στυλ ντυσίματος, πιο ανέμελο. 

Το ίδιο βασικό είναι να ξαναρχίσουμε να βγαίνουμε: το βράδυ με παρέες διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες. Ακόμα κι όταν δεν νιώθουμε τη διάθεση να βγούμε, πρέπει να το επιβάλλουμε στον εαυτό σας να το κάνει. Πρέπει να ξαναρχίσουμε, ακόμα και χωρίς όρεξη. Είναι κάτι σαν φάρμακο. Δεν μας αρέσει η γεύση του, αλλά μας κάνει καλό! Είναι πολύ σημαντικό να ξαναβρούμε τη διάθεση για χαρά και έρωτα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην μπούμε σ' αυτή τη νέα φάση της ζωής μας με τρόπο ακραίο: ούτε με πικρία ή καταναγκαστική μοναξιά ούτε, αντίθετα, με την έμμονη αναζήτηση επιπόλαιων ερωτικών σχέσεων. 

Η πρώτη περίπτωση ακυρώνει όλη την προσπάθεια. Στη δεύτερη υπάρχει ο κίνδυνος να επιλέξουμε ανάξιους συντρόφους και να βγούμε από τη σχέση σε χειρότερη κατάσταση! Όπως είπαμε στην αρχή, ο στόχος είναι να επανέλθουμε σε μια ικανοποιητική ζωή, είτε ως εργένηδες είτε ως ζευγάρι. Εκείνο που έχει σημασία είναι να νιώθουμε νηφάλιοι και γεμάτοι. Να αγαπήσουμε εμείς πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα να «επιτρέψουμε» σε κάποιον άλλο να μας αγαπήσει, έτσι όπως είμαστε, γι' αυτό που είμαστε. 





www.sxeseis.gr

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Αριστοτέλης - Αυτά είναι τα 12 χαρακτηριστικά του υπεράνθρωπου......!!!!!!!!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός "ιδανικού ανθρώπου" ή του Υπεράνθρωπου κατά τον Αριστοτέλη;

"Όμως ο ιδανικός άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη - ο μεγαλόψυχος — δεν είναι ένας απλός μεταφυσικός φιλόσοφος.

Δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για ασήμαντους λόγους... αφού ελάχιστα είναι τα πράγματα που θεωρεί πολύτιμα. Όμως θα διακιν­δυνεύσει για έναν σημαντικό σκοπό, και θα είναι έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή του, αφού πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο να προστατεύει κανείς τη ζωή του με οποιοδήποτε τίμημα.

Του αρέσει να ευεργετεί, αλλά ντρέπεται να τον ευεργετούν, γιατί το πρώτο είναι ένδειξη ανωτερότητας και το δεύτερο κατωτερότητας...

Δεν ανταγωνίζεται τους άλλους για τα κοινά αντικείμενα της φιλοδοξίας, ούτε πηγαίνει εκεί όπου άλλοι κατέχουν την πρώτη θέση...

Πρέπει να εκδηλώνει ανοιχτά και την αγάπη και το μίσος, αφού η απόκρυψη δείχνει δειλία...

Δεν μπορεί να αφήσει τη ζωή του να στρέφεται γύρω από κάποιον άλλο, εκτός αν είναι ένας φίλος, γιατί μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν δουλική...

Σπάνια θαυμάζει κάτι, αφού τίποτα δεν είναι σπουδαίο γι’ αυτόν...

Ούτε είναι μνησίκακος, γιατί δεν είναι ένδειξη μεγαλόψυχου ανθρώπου το να θυμάται τις αδικίες που έχει υποστεί αλλά το να τις παραβλέπει...

Δεν μιλά για τους ανθρώπους, ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους άλλους, γιατί δεν επιθυμεί ούτε να επαινούν αυτόν ούτε να ψέγουν τους άλλους. Και ο ίδιος ούτε επαινεί ούτε κακολογεί, ούτε καν τους εχθρούς του, παρά μόνο αν προσβληθεί...

Για αναπόφευκτα ή ασήμαντα ζητήματα δεν διαμαρτύρεται ούτε ζητά βοήθεια, αφού μόνο όποιος τα θεωρεί σοβαρά θα φερόταν έτσι...

Η κίνησή του είναι αργή, η φωνή του βαριά και τα λόγια του μετρημένα.Γιατί δεν βιάζεται αυτός που ελάχιστα ζητήματα θεωρεί σοβαρά, ούτε εξάπτεται εκείνος που τίποτα δεν θεωρεί σπουδαίο. Γιατί στη βιασύνη και στην έξαψη οφείλεται η στριγκή φωνή και η βιασύνη...

Υπομένει κάθε είδους ατυχίες με αξιοπρέπεια, και κάνει πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες, όπως ο ικανός στρατηγός χρησιμοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή του...

Είναι ο καλύτερος φίλος του εαυτού του, και του αρέσει η απομόνωση, ενώ ο άνθρωπος χωρίς αρετή ή ικανότητες είναι ο χειρότερος φίλος του εαυτού του και φοβάται τη μοναξιά.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο Υπεράνθρωπος του Αριστοτέλη "
Ηθικά Νικομάχεια, χ, 7. Και iv3

Απόσπασμα από το βιβλίο του Will Durant 
"H περιπέτεια της φιλοσοφίας" .




by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Γιατί είμαστε όλοι τόσο καταβεβλημένοι την σημερινή εποχή.....!!!!!!!

Δεν είναι παράξενο: Ζητάμε από μυαλά της παλαιολιθικής εποχής να διαχειριστούν τον όγκο δεδομένων της ψηφιακής εποχής.

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε το παράδοξο : Θέλουμε να αποσυνδέσουμε και να απωθήσουμε τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής πάνω στον χρόνο και στην προσοχή μας. Χρειαζόμαστε μια διακοπή. Κι όμως, συνεχίζουμε να πεταγόμαστε από υποχρέωση σε υποχρέωση και να υπομένουμε αμέτρητες παρεμβάσεις ενόσω θρηνούμε τον σπαταλημένο χρόνο και την παραγωγικότητα που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

Δηλώνουμε ότι απεχθανόμαστε το Instagram και το Twitter ή ότι πρόκειται κάνουμε «δίαιτα» στο Facebook, προκειμένου να περιορίσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε κοιτάζοντας οθόνες. Ίσως ακόμα και να υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι θα διαγράψουμε εντελώς τους λογαριασμούς μας.

Κι όμως δεν το κάνουμε.
Δεμένοι στις συσκευές μας σε όλη την διάρκεια της μέρας, λειτουργούμε σαν εθισμένοι, των οποίων το χαρακτηριστικό που τους καθορίζει είναι η αμφιθυμία. Καταριόμαστε τους εαυτούς μας που πιανόμαστε στο βρόγχο για ακόμα μια φορά, κάτι που απλώς μας αγχώνει περισσότερο. «Ποιά είναι η ανταμοιβή;», ρωτάμε, μπερδεμένοι που δράσαμε με τόσο αντιφατικό, αυτοκαταστροφικό τρόπο.

Λογικά, δεν υπάρχει εμφανής αιτία γιατί αυτό που λέμε κι αυτό που κάνουμε είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αλλά επειδή η κοινωνία μας επιβραβεύει τον ορθολογισμό και πιστεύει ότι υπάρχει αιτία πίσω από οτιδήποτε, η αποτυχία μας να αποσυνδεθούμε όπως δηλώνουμε ότι θέλουμε, απλώς επιτείνει την απογοήτευσή μας. Έχουμε γίνει σαν ποντίκια στο εργαστήριο, που πιέζουν επανειλημμένα έναν μοχλό, περιμένοντας ανταμοιβή. Μόνο που, μια ανταμοιβή που να σημαίνει κάτι, δεν έρχεται ποτέ.

Είναι τυχαίο που αποκαλούμε το καθημερινό μας τρέξιμο, «κούρσα των αρουραίων;»

Όταν είμαστε πολύ φορτισμένοι, μένουμε άγρυπνοι την νύχτα, ανησυχώντας μήπως έχουμε γίνει αναποτελεσματικοί και αναποφάσιστοι, ανίκανοι να βάλουμε προτεραιότητες. Εργασία, σχέσεις και ζωή στο σπίτι, επηρεάζονται όλα. Δημόσιες και ιδιωτικές πλευρές δεν υπάρχουν πια.

Να κατηγορήσουμε το παλαιολιθικό μυαλό μας γι’ αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση.
Έχουμε ακριβώς τον ίδιο εγκέφαλο που είχαν οι μακρινοί πρόγονοί μας. Η ικανότητα προσοχής έχει βαθείς περιορισμούς, του οποίου τα όρια, οι επιβαρύνσεις της σύγχρονης ζωής έχουν ξεπεράσει. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους βιολογικούς περιορισμούς, είτε με την αποφασιστικότητα ή με την απλή δύναμη της θέλησης.

Ιδού γιατί :
Οι σύγχρονοι άνθρωποι υπάρχουν εδώ και περίπου 200.000 χρόνια. Στη διάρκεια του 99% αυτού του χρόνου, δεν κάναμε πολλά, παρά να επιβιώνουμε και να αναπαραγόμαστε. Οι κλιματικές ακρότητες καταλάγιασαν χονδρικά πριν 10.000 χρόνια, η ζωή ήταν μακράν πιο αργή, πιο ήσυχη και λιγότερο περίπλοκη από σήμερα.

Αιώνες πριν, όταν δεν άλλαζαν και πολλά εκτός από τις εποχές, ο εγκέφαλος έγινε ένας ενιχνευτής αλλαγών, με προορισμό του να αποσπάται από τους νεωτερισμούς και οτιδήποτε έξω απ’ τα συνηθισμένα. Ένας ήχος ή μια ξαφνική κίνηση μπορούσαν να σημαίνουν πιθανή απειλή. Επειδή πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε, οι ανιχνευτές μας αλλαγής λειτουργούν μονίμως, πάντοτε σε κατάσταση συναγερμού. Όμως αυτό καταναλώνει ένα σταθερό ποσοστό από την ισχύ του εγκεφάλου, η οποία, με βιολογικούς όρους είναι επίσης περιορισμένη και σταθερή.

Η εναλλαγή της προσοχής επισύρει ένα τεράστιο κόστος ενέργειας. Και δεν είμαστε πολύ καλοί σ’ αυτό, ιδιαίτερα όταν αναλογισθείς πόσα αντικείμενα διεκδικούν την προσοχή μας κάθε στιγμή, σε σύγκριση με ότι, οι αρχαίοι μας εγκέφαλοι είχαν κατασκευαστεί να διαχειρίζονται. Όπως έλεγε κάποτε μια παλιά τηλεοπτική διαφήμιση, «Δεν μπορείς να ξεγελάσεις την Μητέρα Φύση!», εννοώντας και πάλι, ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια που η φύση της παλαιολιθικής εποχής μας έχει γενικά επιβάλει.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με ταχύτητες περίπου 120 bits (15 bytes) ανά δευτερόλεπτο. Αντίστοιχα, η οικιακή σύνδεση οπτικών ινών Verizon, μεταφέρει 75 megabytes/δευτερόλεπτο, 5.000 φορές τον ρυθμό που μπορεί να διαχειριστεί ο εγκέφαλός μας. Ζητάμε από τον εγκέφαλό μας να ταξινομήσει, να κατηγοριοποιήσει και να ιεραρχήσει γιγάντια ρεύματα δεδομένων, τα οποία ουδέποτε εξελίχθηκε ώστε να διαχειρίζεται. Θα έπρεπε να μας σοκάρει όλους, το πόσο απροετοίμαστος είναι να σταθμίσει και να περιηγηθεί στο πλεόνασμα των αποφάσεων με τις οποίες τον βάλει η σύγχρονη ζωή.

Κι όμως, συνεχίζουμε, υπερ-επεκτεινόμενοι, υπερ-αφοσιωμένοι και καταβεβλημένοι.
Απαιτούνται περίπου 60 bits/δευτερόλεπτο για να επικεντρωθούμε σε κάποιον που μιλάει. Αυτό είναι το μισό από το εύρος λειτουργίας μας. Η απλή αριθμητική δείχνει γιατί οι πολλαπλές εργασίες (multitasking) υποβαθμίζουν την απόδοση. Μας φθείρει περισσότερο απ’ όσο υπολογίζουμε, κάτι που καθιστά ακόμα δυσκολότερο να διαχωρίσουμε το ασήμαντο από το σημαντικό.

Η προσοχή και η μνήμη είναι από τους πλέον πολύτιμους πόρους του εγκεφάλου.
Τις προάλλες, καμιά δεκαριά τελειόφοιτοι ξεχύθηκαν από το ασανσέρ της σχολής μου. Όλοι κοίταζαν τα κινητά τους με χαμηλωμένα τα κεφάλια, αγνοώντας την παρουσία μου καθώς με σκουντούσαν και με παραγκώνιζαν. Η οθόνη απορροφούσε όλη την προσοχή τους και δημιουργούσε ένα τυφλό σημείο που με έκανε αόρατο, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «τυφλότητα μη-προσοχής». Δεν πρόκειται για ελάττωμα, αλλά για αποτέλεσμα του πώς αναπτύχθηκε το μυαλό μας: Αγνοεί ό,τι δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητά του ακόμα κι όταν το κοιτάζει καταπρόσωπο.

Η προσοχή είναι σαν ακριβής προβολέας : Ότι βρίσκεται πέρα από την περίμετρό του, είναι εντός του γνωστικού μας τυφλού σημείου. Άρα, εξ ορισμού, ποτέ δεν ξέρουμε τί χάνουμε. Ως εκπαιδευτής, ανησυχώ για το ότι οι σύγχρονοι σπουδαστές, οι μελλοντικοί μας ηγέτες, δεν θα είναι ικανοί να επικεντρωθούν, να θέσουν προτεραιότητες, να αναθέσουν, να τηρήσουν προθεσμίες ή να αντιληφθούν μια εργασία μέχρι το τέλος. Ήδη έχουν ριζωμένες συνήθειες που υπονομεύουν την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να θυμούνται.

Εμπειρογνώμονες του μάρκετινγκ, ειδικοί στην αποτελεσματικότητα και άλλοι, έχουν αποφανθεί για το πρόβλημα της υπερφόρτωσης. Κατά κανόνα η προσέγγισή τους αποσκοπεί να βοηθήσει να ισορροπήσετε όλα τα φλεγόμενα ραβδιά και τα στροβιλιζόμενα πιάτα που έχετε στον αέρα, χωρίς να σας κοπεί η ανάσα. 

Κατηγοριοποιούν τις υποχρεώσεις σας, αναδιαρθρώνουν τις λίστες με τα καθήκοντά σας και συντονίζουν τις δεσμεύσεις σας. Αλλά κανένας βαθμός οργάνωσης δεν μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ήδη υπερφορτιστήκαμε πριν από 10 ή 20 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι μας είμαστε αγχωμένοι.
Η προφανής λύση είναι να αρχίσουμε να λέμε όχι και να έχουμε να ισορροπήσουμε λιγότερες υποχρεώσεις κατά πρώτο λόγο.




Βy Richard E. Cytowic, 
M.D. in The Fallible Mind 
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com