Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ενοχές τέλος : 5 τρόποι για να ζήσετε με χαρά και πάθος....!!!!!!

Έχετε προσπαθήσει να εξετάσετε τις ενοχές σας; Γιατί αισθανόσαστε ένοχη όταν δε θέλετε να πάτε στη δουλειά για μια μέρα; Μήπως δεν αξίζετε ένα ρεπό; Νομίζετε ότι είσαστε “κακός” άνθρωπος; Γιατί νιώθετε άσχημα όταν πληγώνετε τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου; Μήπως αυτό προέρχεται από εσωτερική καταπίεση και από στερεότυπα σχετικά με το τι “πρέπει” να κάνουμε σωστά στη ζωή μας;

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρουμε μια απόφαση, ενώ η ενοχή θα “σέρνεται” μέσα σας προσπαθώντας να μας πείσει να αλλάξουμε γνώμη :

- Εμπιστευθείτε το αληθινό σας πάθος
Κατά τη λήψη μιας απόφασης, σκεφτείτε για το αν σας υποκινεί το πάθος – μία ειλικρινή βαθιά σας επιθυμία- ή απλά μια εμμονή ή ένα απωθημένο για να γίνει πράξη η απόφαση. Αν ισχύει το πρώτο, προχωρήστε στη λήψη της απόφασης! Αν όχι εγκαταλείψτε την!

- Ακούγοντας το σώμα σας
Τί θα συμβεί αν αφήσετε το σώμα σας να αποφασίσει τι να κάνετε, και όχι το μυαλό σας, το οποίο συχνά λειτουργεί υπό την πίεση των ενοχών; Αν το σώμα σας λέει ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να τρέξετε σήμερα και χρειάζεστε να πάρετε έναν υπνάκο, τότε να αφήσετε στην άκρη τα «πρέπει». Είναι τόσο απλό. Ώστε μη φτάσετε στο άλλο άκρο και βγάλετε τον κακό τεμπέλικο εαυτό σας… Σε αυτή την περίπτωση θα σημαίνει έλλειψη κινήτρων και θα πρέπει να το εξετάσετε αλλιώς!

- Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα
Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε ένοχοι για κάτι, προσπαθήστε να δείτε τι έχει να σας πει αυτό σε βάθος χρόνου. Είναι αυτή η κατάσταση πραγματικά σημαντική για το μεγάλο σχέδιο της ζωής σας; Για τους στόχους σας; Για όλα όσα θέλετε να ζήσετε; Αν όχι, πάρτε μια απόφαση με βάση ό, τι θα ωφελήσει τη ζωή σας στο έπακρο σε μία μακροπρόθεσμη βάση και όχι μόνο πρόσκαιρα στο παρόν.

- Δίνοντας προσοχή στα επίπεδα της ενέργειας σας.
Δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ενοχές προκύπτουν όταν λέτε «όχι» σε κάτι που νομίζετε ότι «θα πρέπει» να κάνετε, είναι καλύτερο να προσπαθείτε να σκεφτείτε τί θα είναι καλύτερο να κάνετε για τα σημερινά επίπεδα ενέργειάς σας. Για παράδειγμα, αν κάποιος σας ζητήσει να βγείτε για ποτό το βράδυ της Δευτέρας, αλλά γνωρίζετε ότι βγαίνοντας τη Δευτέρα χαλάτε το πρόγραμμα του ύπνου σας για ολόκληρη την εβδομάδα, καλύτερα να μην ενδώσετε. Θέτοντας υγιή όρια, προστατεύουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα και δίνουμε την ευκαιρία να κάνουν όλοι το ίδιο.

- Πηγές έμπνευσης
Ρωτήστε τον εαυτό σας αν μια εκδήλωση που θέλετε να παρακολουθήσετε ή μια νέα εργασία ή δραστηριότητα που θέλετε να επιλέξετε θα φέρει περισσότερη έμπνευση στη ζωή σας. Εάν ναι, τότε κάντε αυτό που θέλετε!

Τί θα γίνει αν οδηγείσθε από τις αληθινές σας επιθυμίες αντί των ενοχών σας; Τι θα γίνει αν πείτε όχι στα πράγματα που σας εξαντλούν και ναι στα πράγματα που σας ενεργοποιούν;

Αυτό είναι το είδος των κινήτρων που χρειάζεται η καθημερινή μας ζωή. Χρειάζεται να σταματήσουμε να νιώθουμε ενοχές, και αντ’ αυτού, να μάθουμε να “βλέπουμε” και να ζούμε ό, τι δείχνει η προσωπική εσωτερική μας πυξίδα!





Freedigitalphotos
www.inspireyourlife.gr

H Ψυχολογική Εξάρτηση από το Kάπνισμα.....!!!!!!!

Γιατί οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα; 
Αντικείμενο της ψυχολογίας του καπνίσματος αποτελεί το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα και για ποιο λόγο διατηρούν τη συμπεριφορά αυτή παρά του γνωστούς κινδύνους. Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η θεωρία της συμπεριφοράς που στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές της μάθησης: την κλασσική εξαρτημένη μάθηση και τη συντελεστική μάθηση. 

Οι καπνιστές δεν γεννήθηκαν καπνιστές, έμαθαν τη συμπεριφορά αυτή με το πέρασμα του χρόνου. Για τη διακοπή του καπνίσματος πιο σημαντικές δεν είναι οι αιτίες που κάποιος ξεκίνησε το κάπνισμα, αλλά οι συνθήκες οι οποίες διατηρούν τη συμπεριφορά του καπνίσματος. Χρειάστηκε καιρό για να γίνει κάποιος καπνιστής. Έτσι χρειάζεται καιρός και για να μάθει κάποιος να ζει χωρίς το τσιγάρο. 

Στην κλασσική εξαρτημένη μάθηση μια συγκεκριμένη συμπεριφορά συνδέεται με ένα ουδέτερο ερέθισμα (περιβαλλοντικά ή εσωτερικά ερεθίσματα). Στο κάπνισμα ουδέτερα ερεθίσματα μπορούν ν’ αποτελέσουν η θέα του πακέτου με τα τσιγάρα, τα τασάκια, το αίσθημα χαλάρωσης μετά το φαγητό κ.τ.λ. 

Με τη συνεχή επανάληψη της ακολουθίας «ερέθισμα-αντίδραση» δημιουργείται μια σύνδεση, ώστε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά-αντίδραση (το κάπνισμα) να προκαλείται «αυτόματα» από το εξαρτημένο πια σε αυτήν ερέθισμα. Χωρίς να το συνειδητοποιεί ο καπνιστής ανάβει τσιγάρο σε συγκεκριμένες καταστάσεις, που λειτουργούν πια ως εξαρτημένα ερεθίσματα. 

Για παράδειγμα μπορεί αυτόματα ν’ ανάψει τσιγάρο με τη μυρωδιά και μόνο του καφέ ή το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Οι περισσότεροι καπνιστές καπνίζουν τσιγάρα χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, σχεδόν αυτόματα. 

Ως συντελεστική μάθηση νοείται η μάθηση από τις συνέπειες των πράξεων. Οι συμπεριφορές που ακολουθούνται από ευχάριστες συνέπειες, εμφανίζονται πιο συχνά από εκείνες που ακολουθούνται από ουδέτερες ή αρνητικές συνέπειες. Στο κάπνισμα οι θετικές συνέπειες εμφανίζονται πολύ γρήγορα. 

Η καπνιστική συμπεριφορά ενισχύεται από την επίδραση της ίδιας της νικοτίνης στον οργανισμό. Η νικοτίνη δρα ως ουσιοεξαρτητική ουσία και προκαλεί εθισμό στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσω των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος, φτάνει σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα στις περιοχές δράσης της στον εγκέφαλο. 

Η ίδια η επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό αμείβει τον καπνιστή. Η νικοτίνη προκαλεί ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος με συνακόλουθη απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση από την νικοτίνη και στην εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης. 

Στους νευροδιαβιβαστές αυτούς συμπεριλαμβάνονται : 

α) η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με την πρόκληση ευχαρίστησης και ανορεξίας, 

β) η ακετυλοχολίνη, που μπορεί να επιδρά στη βελτίωση της μνήμης καθώς και 

γ) η βήτα-ενδορφίνη, που είναι πιθανό να σχετίζεται με την μείωση του άγχους και της νευρικότητας. 

Ο καπνιστής έχει την τάση να επαναλάβει την ευχάριστη επίδραση και έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης. Στο σημείο αυτό συνεμφανίζονται η σωματική και η ψυχολογική εξάρτηση. Η ανάγκη για νικοτίνη αποτελεί τη σωματική για το κάπνισμα και η ικανοποίηση της ανάγκης αυτης συνιστά μια ευχάριστη συνέπεια που ενισχύει την ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα. 

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι γνωστικές διαδικασίες που μεσολαβούν. Πρόκειται για τις προσδοκίες του ατόμου για τις ευχάριστες επιδράσεις που αναμένει να αντλήσει από το κάπνισμα και τους ακραίους φόβους ή τις πεποιθήσεις του για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η αποστέρηση του καπνίσματος. 

Μπορούμε λοιπόν να καταγράψουμε τέσσερις πλευρές στο κάπνισμα οι οποίες συντηρούν την καπνιστική συμπεριφορά και δυσχεραίνουν τη διακοπή του. 

Την σωματική έξη για νικοτίνη (σωματική εξάρτηση). 

Την αυτοματοποίηση του καπνίσματος σε συγκεκριμένες καταστάσεις (ψυχολογική εξάρτηση). 

- Τις ευχάριστες συνέπειες του καπνίσματος (ψυχολογική εξάρτηση). 

- Τις πεποιθήσεις για τις ευχάριστες επιδράσεις που αναμένει ο καπνιστής ν’ αντλήσει από την καπνιστική συμπεριφορά και τις αρνητικές προσδοκίες για τις συνέπειες της αποστέρησης του καπνίσματος (ψυχολογική εξάρτηση). 

Μια θεραπεία διακοπής του καπνίσματος είναι πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνει υπόψη όλες τις ουσιαστικές πλευρές της εξάρτησης από το τσιγάρο, τόσο δηλαδή τη σωματική εξάρτηση από την νικοτίνη όσο και την ψυχική εξάρτηση που παίρνει τη μορφή συνήθειας, ευχάριστων συνεπειών όπως και πεποιθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.





www.neaygeia.gr 

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να τα "βρεις" με τον εαυτό σου....!!!!!!!

4 κόλπα για να βρεις τον εαυτό σου και τη ευτυχία..!! 
Υπάρχουν καλοί λόγοι για την εξέλιξή μας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά, αν παρεκκλίνουμε υπερβολικά από αυτό που θεωρούμε αυθεντικό εαυτό, μπορεί να βρεθούμε σε αυτό που ο ψυχολόγος Τίμοθι Μπάτλερ, συγγραφέας του Getting Unstuck (Πώς να απεγκλωβιστείς), περιγράφει ως «ψυχολογικό αδιέξοδο». 

Αυτό το αδιέξοδο, σύμφωνα με το συγγραφέα, «προκαλεί μια αίσθηση εγκλωβισμού ή παράλυσης. Στο γραφείο μπορεί να νιώθεις στάσιμη ή αδιάφορη. Στην προσωπική σου ζωή ενδεχομένως να νιώθεις ανάστατη, υποτιμημένη ή ανία.

Ξέρεις ότι κάτι πρέπει να αλλάξει – και προσπαθείς απεγνωσμένα να συμβάλλεις στη δουλειά, να αναζητήσεις έναν αναζωογονητικό ρόλο στην οικογένεια και να ξαναβρείς τη ρότα της τωρινής σου ζωής». Σε τέτοιους καιρούς η καλύτερη διαφυγή από το αδιέξοδο είναι να περάσεις από μια διαδικασία εκ νέου ανακάλυψης του εαυτού σου. Όταν ακούμε ανακάλυψη, η πρώτη εικόνα που έρχεται συνήθως στο μυαλό μας είναι μια διασημότητα που έκανε μια ριζική αλλαγή.

Η πραγματική εκ νέου ανακάλυψη, ωστόσο, είναι μια ώριμη μέθοδος επαναπροσδιορισμού του ποιοι πραγματικά είμαστε ή εύρεσης νέων τρόπων μετάδοσης στον κόσμο ότι αυτό είναι το άτομο που πραγματικά νιώθουμε ότι είναι ο εαυτός μας.

Βρίσκοντας τον πραγματικό σου εαυτό
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο επίκεντρο βρίσκεται ο επαναπροσδιορισμός των «αξιών - σημάτων κατατεθέντων» σου, το συναισθηματικό σου αποτύπωμα, η επεξεργασία του ποιος είσαι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά, η αλλαγή της εμφάνισης αποτελεί μεν μέρος αυτού, αλλά πρέπει να είναι αντανάκλαση της εσωτερικής μεταμόρφωσης.

Μόλις καθιερωθεί το «σήμα κατατεθέν» σου, γίνεται πιο εύκολο να δεις τι δράσεις μπορείς να αναλάβεις, είτε είναι το να ανακαλύψεις ξανά ένα παλιό πάθος είτε το να μετακομίσεις στην άλλη άκρη του κόσμου και να ξεκινήσεις μια νέα καριέρα.

«Στην αρχή δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να κάνω για να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο με έβλεπαν οι άλλοι», λέει η Μαρία Κ., 41 ετών. «Το να αλλάξω την γκαρνταρόμπα μου δε φαινόταν αρκετό. Όταν συνειδητοποίησα ότι οι επιλογές που είχα κάνει 10 χρόνια πριν, όταν ήθελα να με παίρνουν πιο σοβαρά, με είχαν παγιδέψει σε μια πρόωρη μέση ηλικία, βρήκα το θάρρος να πάρω σημαντικές αποφάσεις. 

Αποφάσισα να ενοικιάσω το διαμέρισμά μου και να χρησιμοποιήσω το ενοίκιο για να ταξιδέψω. Είναι ρίσκο, και ίσως φαίνεται επιπόλαιο σε κάποιους, αλλά πραγματικά νιώθω περισσότερο ο εαυτός μου». 

4 στάδια για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου από την αρχή!

1. Δημιούργησε μια σαφή υπογραφή
Είναι ένας άλλος τρόπος για να περιγράψεις τη διαδικασία ορισμού των βασικών αξιών σου. Πρέπει να κατανοείς καλά τι θέλεις να αντιπροσωπεύει ο νέος σου εαυτός. 

Χώρισε μια σελίδα χαρτί σε διάφορα μέρη : δουλειά, οικογένεια, υγεία, πνευματικότητα, δημιουργικότητα, αγάπη και φίλοι. 

Γράψε όσο περισσότερες λέξεις μπορείς να σκεφτείς που να περιγράφουν το πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες. 

Προσπάθησε να το κάνεις χωρίς να το σκεφτείς πολύ. Έπειτα σκέψου τις λέξεις που σημείωσες. 

Ποιοι από αυτούς τους συσχετισμούς σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανη, απογοητευμένη ή έκπληκτη; Επίλεξε 4-5 λέξεις που θα ήθελες περισσότερο να σε περιγράφουν. 

2. Γράψε την ιστορία σου
Εσύ γράφεις τη δική σου ιστορία – συνειδητά ή ασυνείδητα. Η εκ νέου ανακάλυψη του εαυτού σου έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση ότι είναι ο συγγραφέας της δικής σου αυτοβιογραφίας. 

Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα, καταγράφοντας αυτές που θεωρείς ότι ήταν οι σημαντικότερες επιλογές σου. Νιώθεις ότι είχες τον έλεγχο κάθε επιλογής εκείνη την εποχή; Η έκβαση ήταν θετική ή αρνητική; 

Για τη Ρίτα, 42 ετών, η απόφασή της να τελειώσει το σχολείο στα 18 και να μην πάει στο πανεπιστήμιο την οδήγησε σε μια κατεύθυνση για την οποία τώρα μετανιώνει. «Πάντα ήθελα να δουλέψω ως δασκάλα. Λατρεύω τη λογοτεχνία και τη μάθηση. Χωρίς τα προσόντα, ωστόσο, είμαι περιορισμένη στα καθήκοντα της γραμματειακής υποστήριξης». 

Προχώρησε σε μια δημιουργική άσκηση γραψίματος και φαντάσου πώς θα ήταν η ζωή σου αν είχες κάνει άλλη επιλογή τότε – περίγραψε τον εαυτό που άφησες πίσω, με όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Πώς νιώθεις γι’ αυτόν τον εαυτό; Ανακουφισμένη που δεν είσαι εκείνο το άτομο ή ζηλεύεις κάτι που θα μπορούσες να είσαι; 

Έπειτα σκέψου μια απόφαση που πρέπει να πάρεις τώρα. Προσπάθησε να σχεδιάσεις διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος βάσει των συνεπειών αυτής της απόφασης, όσο πιο λεπτομερώς μπορείς. 

Το να σκεφτείς τις συνέπειες των επιλογών σου με αυτό τον τρόπο δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεσμεύσαμε ένα μονοπάτι ή πως ότι κι αν έχεις προβλέψει θα πραγματοποιηθεί, αλλά βοηθά να δημιουργήσεις ένα διήγημα. 

3. Μάθε το προϊόν σου
Όλοι έχουμε ένα «προϊόν» να πουλήσουμε. Δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι συνήθως τα επιτεύγματά μας, αλλά αποτελούν έναν τρόπο μέτρησης του τι έχουμε προσφέρει στον κόσμο και σε τι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία μέσα μας. 

«Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να στοχαστείς και να φανταστείς», λέει ο ψυχολόγος. «Τους τελευταίους 12 μήνες τι σε έκανε να νιώσεις ότι “πραγματικά κατάφερες κάτι”; 

Φαντάσου τώρα ένα χρόνο μπροστά. Στο τέλος των 12 μηνών, τι θα σε έκανε να σκεφτείς ότι έκανες κάτι πραγματικά ουσιαστικό;». 

4. Μάθε το κοινό σου
Η αντίληψη του αντίκτυπου που έχουν οι άλλοι στις αποφάσεις που παίρνουμε και ο τρόπος που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας είναι ζωτικής σημασίας. Οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι μπορεί να ασκούν μια επιρροή πάνω μας την οποία δεν αντιλαμβανόμαστε. 

«Όταν κάθεσαι μόνη σου και επικεντρώνεσαι σε μια απόφαση, δεν είσαι ποτέ μόνη. Βρίσκονται πάντα και άλλοι στο δωμάτιο, άλλοι που έχουν άποψη για την απόφαση που πρόκειται να πάρεις». Εάν θέλουμε να αναλάβουμε τον έλεγχο, πρέπει να σκεφτούμε αν ενεργούμε για τα δικά μας συμφέροντα ή επειδή νομίζουμε ότι αυτό περιμένουν οι άλλοι από εμάς. 

Κάνε μια λίστα των “ενδιαφερομένων” σχετικά με την απόφαση που πρέπει να πάρεις. 

Ποιο είναι το ύφος που ακούς όταν σου μιλούν; Για καθένα από αυτά τα σημαίνοντα άτομα αναρωτήσου: Ποιο ήταν το όνειρο της ζωής του; Πώς το πραγματοποίησε; Με ποιον τρόπο απέτυχε; Πώς αντιμετωπίζει τα προτερήματα και τις αδυναμίες σου; Τι διαισθάνεσαι ότι είναι σημαντικό για εκείνον που δεν το έχει παραδεχθεί;. 





Πηγή : SHAPE
http://www.psyhealth.gr

10 χρόνια νεότεροι όσοι έχουν σκύλο.....!!!!!!!

Τώρα, οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει και την ιδιότητα να… σταματάει τη διαδικασία της γήρανσης, κάνοντας το αφεντικό του να δείχνει ...... 

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τώρα, οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει και την ιδιότητα να… σταματάει τη διαδικασία της γήρανσης, κάνοντας το αφεντικό του να δείχνει 10 χρόνια νεότερο! Το αναζωογονητικό αυτό αποτέλεσμα φαίνεται μάλιστα να μην επηρεάζεται από την απόσταση που διανύουμε καθημερινά μαζί με τον σκύλο μας. 

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Zhiqiang Feng, από το Πανεπιστήμιο St. Andrews, δήλωσε: «Αν έχετε σπίτι σας έναν σκύλο, το επίπεδο της σωματικής σας κατάστασης είναι σχεδόν ίδιο με αυτό ενός ανθρώπου 10 χρόνια νεότερου». «Αυτό έχει να κάνει ουσιαστικά με την κίνηση, με το ότι παραμένουμε δραστήριοι», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Το να παραμένουμε δραστήριοι σε μεγάλη ηλικία σχετίζεται αποδεδειγμένα με την απομάκρυνση ασθενειών –κυρίως όσων έχουν να κάνουν με μυϊκά προβλήματα ή προβλήματα των οστών. 

Ένας σκύλος επηρεάζει θετικά όχι μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία του αφεντικού του, τονίζουν οι επιστήμονες. «Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν σκύλο παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης», εξηγεί ο δρ. Feng. «Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του σκύλου και του αφεντικού του ωφελεί γενικά την υγεία». 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, «ένας σκύλος μπορεί να μας δραστηριοποιήσει, αλλά και να διευκολύνει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια - μέσω της σωματικής δραστηριοποίησής τους - όπως η έλλειψη υποστήριξης ή η ανησυχία για την προσωπική τους ασφάλεια. 





vita.gr 

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η επινόηση του νέου εαυτού.....!!!!!!!!

Έλληνες που άλλαξαν τη ζωή τους, καθώς και επιστήμονες εξηγούν στο ΒΗmagazino πώς να επινοήσεις τον νέο σου εαυτό.

Πριν από δέκα καλοκαίρια ακριβώς, ένας καλός φίλος παραθέριζε στη Φολέγανδρο. Η αγαπημένη του παραλία είχε το οξύμωρο όνομα «Κάτεργο» - είναι εκείνη με τον εντυπωσιακό βράχο που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα και προκαλεί τους τολμηρούς να τον σκαρφαλώσουν και να βουτήξουν. 

Λίγο πριν από την έναρξη της άδειάς του, του είχε γίνει μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση, που όμως απαιτούσε από τον ίδιο να αναλάβει πολλές νέες ευθύνες από τον Σεπτέμβριο. Θα ήταν όμως κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχε κάνει ως τότε. «Ήμουν στο Κάτεργο και σκεφτόμουν ότι δεν ήθελα να ξαναγυρίσω από φθινόπωρο στα κάτεργα. 

Η ομορφιά αυτής της παραλίας με έκανε να αποφασίσω ότι ήθελα να τολμήσω αυτή την αλλαγή, να βουτήξω από τον ψηλό βράχο, κι ό,τι γίνει» μου είχε πει. Και όντως το έκανε. Ακόμη και σήμερα, δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη αλλαγή, που τελικά του βγήκε σε καλό, με τις όποιες δυσκολίες, κάθε φορά που πιέζεται ψυχολογικά και πρέπει να πάρει μια απόφαση, φέρνει την εικόνα αυτής της παραλίας σαν καρτ ποστάλ στο μυαλό του και όλα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα.

Σε μεγάλο αφιέρωμα και cover story που φιλοξένησε το περιοδικό «Psychology Today» με τίτλο «Reinvent Yourself. How to Plan Your Next Act» («Η επανεφεύρεση του εαυτού. Πώς να σχεδιάσεις το επόμενο βήμα»), μία ομάδα ειδικών, καθώς και άνθρωποι που έκαναν στροφή 180 μοιρών στη ζωή τους, μίλησαν για τη σημασία τού να πατάς το κουμπί της επανεκκίνησης, όσα κι αν έχεις καταφέρει ως σήμερα.

Τρεις είναι οι βασικές περίοδοι κατά τις οποίες ο άνθρωπος είναι πιο ανοιχτός στο να κάνει δραστικές αλλαγές στη ζωή του, προχωρώντας σε αυτό που ονομάζουμε «επινόηση του εαυτού»: τα γενέθλιά του, η Πρωτοχρονιά και κυρίως οι διακοπές, καθώς όταν το μυαλό αδειάζει από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι έτοιμο να επεξεργαστεί μεγαλόπνοα όνειρα, απωθημένα, προβληματικές συμπεριφορές που εμποδίζουν την εξέλιξή του και τόσα άλλα. 

Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι ο νέος χρόνος ουσιαστικά ξεκινά από τον Σεπτέμβριο - όπως για τους μαθητές η νέα σχολική χρονιά -, μια καλή επανάληψη και ανακεφαλαίωση στα θέλω μας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ανάπαυλας θα μπορούσε να μας οδηγήσει με εντυπωσιακό τρόπο στον νέο μας εαυτό.

Το τώρα και το αύριο
Οι διακοπές προσφέρονται για αλλαγές όπως εκείνες που μπορείς να κάνεις άμεσα ενώ βρίσκεσαι μακριά από τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Οπως το να δεις τον σύντροφό σου καθαρά και όχι κάτω από την πίεση του «δεν έχω χρόνο». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα μισά ζευγάρια χωρίζουν και τα άλλα μισά αποφασίζουν να συγκατοικήσουν ύστερα από κοινές διακοπές. 

Μπορείς επίσης να αρχίσεις ένα ωφέλιμο χόμπι, όπως κολύμβηση, τρέξιμο ή ποδηλασία, χάνοντας περιττά κιλά και γυμνάζοντας το σώμα σου, ή να κόψεις μια κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα. Το 75% που κατάφερε να κόψει το τσιγάρο το κατάφερε την καλοκαιρινή περίοδο, ακριβώς επειδή βρισκόταν μακριά από το αγχωτικό εργασιακό του περιβάλλον.

Οι αλλαγές στο σπίτι είναι επίσης κάτι που μπορείς να κάνεις με μεγαλύτερη άνεση, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν έχεις ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να μετακινήσεις έπιπλα και να ξεφορτωθείς ένα σωρό άχρηστα αντικείμενα που σου κλείνουν τον ορίζοντα. 

Το καλοκαίρι είναι και η εποχή των «μεγάλων κλασικών»: όλα εκείνα τα πολυσέλιδα βιβλία που πάντα ήθελες, αλλά ποτέ δεν αξιώθηκες να διαβάσεις, μπορούν να χωρέσουν σε μια τσάντα παραλίας και να σου μεταγγίσουν κάτι από τη σοφία τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κατανοήσεις βιβλία που μπορούν να σε σημαδέψουν, από το να τα διαβάσεις με φόντο ένα ήσυχο, καλοκαιρινό σκηνικό.

Η τέχνη της ενδοσκόπησης
Η γνωσιακή ψυχολόγος Εύη Σύρου παρατηρεί ότι «αν κάποιος προέρχεται από έναν ιδιαίτερα έντονο ρυθμό χειμερινής καθημερινότητας, είναι προτιμότερο να ανακαλύψει μέσα από τη χαλάρωση (περίπατος ή πολύωρο μπάνιο στη θάλασσα χωρίς παρέα, παρατήρηση της φύσης, ησυχία) την επαφή με τον συναισθηματικό του κόσμο.

Ρίχνοντας τον ρυθμό μπορούμε να ελέγξουμε τι θα έρθει στη σκέψη μας - αναμνήσεις ή ελλιπή συναισθήματα που θέλουν φροντίδα, άνθρωποι, καταστάσεις, εμπειρίες. Αυτά είναι τα συναισθήματα που εν δυνάμει μπορεί να γίνουν και κίνητρα για μια μεγάλη αλλαγή».

Η συζήτηση με ανθρώπους που τόλμησαν και κατάφεραν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους πάντα βοηθάει. Συνειδητοποιείς τότε ότι η πραγματικότητα δεν είναι σαν διαφημιστικό σποτ όπου στο τέλος όλοι χαμογελούν ευτυχισμένοι. 

Παντού υπάρχουν εμπόδια και απογοητεύσεις, με τη διαφορά ότι τα ξεπερνάς με περισσότερη πυγμή όταν είσαι δοσμένος σε κάτι που αγαπάς πραγματικά. Εχει αποδειχθεί ότι η αδρεναλίνη που εκκρίνεται στον οργανισμό όταν βρίσκεσαι σε διαδικασία αλλαγής είναι αντίστοιχη με τις ουσίες που εκκρίνουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι και ικανή να μας κρατήσει σε εγρήγορση για έναν ολόκληρο χρόνο.

Μεγάλη σημασία έχει να είμαστε ωμά ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τα θέλω μας. Αν δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είσαι, πώς θα βρεις ποιος στ' αλήθεια θέλεις να γίνεις; Το Facebook είναι γεμάτο από αποφθέγματα-προτροπές να αδράξεις τη μέρα, να κάνεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν.

Όλα αυτά, όσο δεν κάνεις τίποτε άλλο εκτός από like, μοιάζουν με κέρματα σε μια άνυδρη λίμνη όπου δεν πιάνει καμία ευχή. Ενα από τα πιο εύστοχα, πάντως, ήταν το εξής: «Ολοι έχουμε δύο ζωές. Η δεύτερη αρχίζει με το που θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μόνο μία». 

Κάθε βουτιά στη θάλασσα μπορεί να ισοδυναμεί με ένα νέο βάπτισμα. Θα κρατήσεις το κεφάλι για ώρα κάτω από το νερό, μπορεί ακόμη και να κλάψεις, βγαίνοντας στην επιφάνεια, όμως, θα έχεις ένα νέο όνομα και έναν καινούργιο εαυτό να αναμετρηθείς και να γνωρίσεις από Σεπτέμβριο.

Θα έκανα παρέα μαζί μου;
Κάτω από το σκληρό φως του αυγουστιάτικου ήλιου, που έχει το θράσος να φανερώνει κάθε μας σημάδι και ψεγάδι, μπορούμε να κάνουμε την ειλικρινή αυτοκριτική μας. Να σκεφτούμε ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε αντιπαράθεση επειδή ήταν στ' αλήθεια τοξικοί και άλλους από τους οποίους απομακρυνθήκαμε χωρίς λόγο.

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που μας δημιουργούν πρόβλημα έρχονται στο προσκήνιο τώρα που έχουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας. Είναι καλό να απομονώνεσαι ακόμη και σε μια πολύβουη παραλία και να αναρωτιέσαι: αν ήμουν κάποιος άλλος, θα έκανα παρέα μαζί μου; Τι θεωρώ ανυπόφορο στον χαρακτήρα μου;

Στο πλαίσιο της εσωτερικής αναζήτησης, εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό, βάζεις στο μικροσκόπιο και τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Σκέφτεσαι αν έχεις ανάγκη να την αρχίσεις επειδή σου χρειάζεται, ή να τη σταματήσεις επειδή νιώθεις ότι έκανε τον κύκλο της και σου έδωσε ό,τι είχε να σου δώσει.

Ισως όμως το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι μια γενναία αποσύνδεση από την τεχνολογία. Με τρόπο δραστικό, όπως το να αφαιρέσει, για όσο βρίσκεται μακριά, το application που τον εισάγει αυτομάτως στο παράλληλο σύμπαν του Facebook, του Τwitter και του Instagram. 

Οι Αμερικανοί λένε «focus on yourself, not on your selfies», σχολιάζοντας ότι όσο είσαι με ένα κινητό στο χέρι φωτογραφίζοντας τον εαυτό σου προτού μπεις, αφού μπεις και όταν βγεις από τη θάλασσα εκλιπαρώντας για μερικά like, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βρεις τον εαυτό σου, όσα πιστά αντίγραφά του και αν έχεις τραβήξει μέσα σε μία ημέρα.

Στροφή 180°
Εκτός όμως από τις αλλαγές που μπορούν να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, υπάρχουν και εκείνες, οι μακροπρόθεσμες, που μπορούν να αποφασιστούν όσο βρίσκεσαι μακριά από όλους και από όλα. Το να αλλάξεις δουλειά, να αλλάξεις χώρα ή έστω πόλη, να γίνεις μητέρα ή πατέρας, φαντάζουν αδύνατα όταν σε πιέζουν τα άγχη του χειμώνα - το καλοκαίρι, όμως, ως διά μαγείας, όλα μοιάζουν πιο πιθανά.

Τους περισσότερους μήνες του χρόνου αναλωνόμαστε στο να σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά κάνουμε ελάχιστα για να το φτιάξουμε όπως επιθυμούμε. Συνήθως χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ που θα μας ταρακουνήσει συθέμελα για να δούμε τη ζωή αλλιώς: ένας θάνατος δικού μας ανθρώπου, μια δική μας περιπέτεια υγείας. 

Αλλά και σε περιόδους έντονης κρίσης και αβεβαιότητας όπως είναι η σημερινή, η ψυχολογία θυμίζει εκείνη ανθρώπου που βρίσκεται σε διαρκές, αν και βουβό, πένθος. Κάποιοι μουδιάζουν και ακινητοποιούνται, προσκολλώνται ακόμη πιο εμμονικά στη βολική τους «δουλίτσα, σχεσούλα, φωλίτσα» κ.τ.λ. 

Κάποιοι άλλοι, λες και ξυπνούν από βαθύ λήθαργο, αποφασίζουν να τα αλλάξουν όλα. Συνειδητοποιούν ξαφνικά ότι η δουλειά των ονείρων τους δεν τους προσφέρει πια τον μισθό των ονείρων τους, ενώ κάποιο απωθημένο συνεχίζει να τους χτυπάει την πόρτα. Το ρίσκο φαντάζει ως η πιο ασφαλής επιλογή όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο της επινόησης του εαυτού σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός: το να σπάσεις τη ρουτίνα είναι εξίσου δύσκολο με το να αλλάξεις μια κακή συμπεριφορά, που ενώ ξέρεις ότι σου δημιουργεί προβλήματα δεν μπορείς να την ξεφορτωθείς. 

Νιώθεις μια παράξενη ασφάλεια ακολουθώντας την πεπατημένη, όσο και αν ασφυκτιάς, τουλάχιστον ξέρεις τα κατατόπια. Το άγνωστο, όμως; Το να επινοήσεις τον εαυτό σου και να πρέπει να ξανασυστηθείτε; Αυτό σίγουρα προκαλεί τρόμο. Πολύ συχνά, λοιπόν, καταλήγουμε να τα παρατήσουμε ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Τα ιατρεία των ψυχιάτρων είναι γεμάτα από ανεκπλήρωτα όνειρα ζωής που κλωτσούν τους κατόχους τους σαν αγέννητα παιδιά.

Οπως απέδειξε μια φιλόδοξη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ παρακολουθώντας 120 γυναίκες επί 50 συναπτά έτη, ποτέ δεν είναι αργά να επινοήσεις τον εαυτό σου. Ο Καρλ Γιουνγκ έλεγε ότι «η ζωή αρχίζει στα 40. Μέχρι τότε, απλώς κάνεις έρευνα». Η ερώτηση-κλειδί που πρέπει να απευθύνεις στον εαυτό σου για να καταλάβεις τι πραγματικά ζητάς, είναι μία: αν πέθαινα αύριο, τι θα μετάνιωνα που δεν έχω κάνει; Και από αυτό αρχίζεις. Και ξαναγεννιέσαι.

Αλλάζοντας ζωή σε μια στιγμή
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλαγής πλεύσης που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών είναι η ιστορία της Αθηνάς Βορίλλα, συμβούλου επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού, η οποία εδώ και κάποιον καιρό συνεργάζεται με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε θέματα επικοινωνίας και προβολής. 

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, καθώς ο πατέρας της μετανάστευσε στην Αμερική από τη Σπάρτη, και γνώρισε εκεί τη μητέρα της, Αμερικανίδα ελληνικής καταγωγής. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, οι γονείς της την έβαζαν σε πτήσεις της Ολυμπιακής και περνούσαν στην Ελλάδα τα καλοκαίρια : «Πριν από περίπου δέκα χρόνια και ενώ εργαζόμουν στους "New York Times", στο Τμήμα Προώθησης, έκανα για μία ακόμη φορά τις διακοπές μου στην Ελλάδα. 

Την τελευταία ημέρα, θυμάμαι ότι κρατούσα την άμμο στα χέρια μου και αυτή έφευγε και εγώ δεν ήθελα να φύγει. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή είπα για πρώτη φορά ξεκάθαρα στον εαυτό μου ότι θέλω να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα».

Χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια για να μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα. «Αυτές οι πόλεις μοιάζουν. Είναι ζωηρές, σε κάνουν να μη βαριέσαι, η Αθήνα όμως έχει και θάλασσα. Οι Έλληνες θα ήταν πολύ πιο ζορισμένοι ως λαός αν δεν είχαν τη θάλασσα. 

Η Ελλάδα προσφέρεται για να επινοήσεις τον εαυτό σου περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, επειδή το κλίμα της είναι τέτοιο. Το τοπίο έχει τόσες εναλλαγές, έχεις βουνό και θάλασσα, πόλη και επαρχία, λες και όλα σού φωνάζουν να αλλάξεις και εσύ ξανά και ξανά».

Φυσικά, μια τόσο μεγάλη αλλαγή δεν θα μπορούσε να γίνει αναίμακτα: «Οταν επέστρεψα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσα στην προϊσταμένη μου ότι σκόπευα να φύγω και της ζήτησα να συνεχίσω τη δουλειά μου εξ αποστάσεως. Η πρώτη της αντίδραση ήταν: "Είσαι τρελή; Εσύ θα κάνεις διακοπές στην Ελλάδα και εγώ θα σε πληρώνω;". 

Της είπα: "Δώσε μου μια ευκαιρία και θα σου αποδείξω ότι θα είναι σαν να βρίσκομαι στο διπλανό γραφείο". Για τρία χρόνια δούλευα για δύο χώρες ταυτόχρονα, το πρωί για την Ελλάδα και το βράδυ με ωράριο Νέας Υόρκης. Η τεχνολογία με βοήθησε, όσο και η λαχτάρα που είχα να μείνω μόνιμα στην Αθήνα».

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος ξοδεύει μία ώρα ανά οκτάωρο σκεπτόμενος το μέλλον του. Το ζητούμενο, όμως, είναι τι είδους σκέψεις κάνει και τι δράσεις αναλαμβάνει. Οι τρεις μεγαλύτεροι εχθροί της αλλαγής είναι ο φόβος, η τεμπελιά και η αναβλητικότητα. 

Συχνά, επίσης, υπερεκτιμούμε την ικανότητά μας να αλλάξουμε και υποτιμούμε την προσπάθεια που απαιτείται για να τα καταφέρουμε: φανταζόμαστε να κρατάμε ένα χαριτωμένο μωρό στην αγκαλιά, αλλά δεν σκεφτόμαστε τα ατελείωτα βράδια χωρίς ύπνο που έπονται. Ή ότι είμαστε υποψήφιοι για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, χωρίς όλο το τρέξιμο που χρειάζεται για να βρει κανείς εταιρεία παραγωγής για την ταινία που οραματίζεται να γυρίσει. Όλοι ονειρευόμαστε θριάμβους. Ελάχιστοι φαντασιώνονται τον κόπο που απαιτείται για να φτάσουν ως εκεί. 




ΒΗmagazino.gr 

Πώς να διώξετε μια αρνητική σκέψη....!!!!!!!

Σας παρουσιάζουμε 4 απλές στρατηγικές για να βρείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα και να διώξετε κάθε αρνητική σκέψη μακριά. 

Σε όλους μας έχει τύχει μια αρνητική σκέψη να μας ταλαιπωρεί και να μας χαλάει τη διάθεση. Είτε αφορούν τη δουλειά μας, είτε τα οικονομικά ή την υγεία μας, οι αρνητικές σκέψεις είναι συχνά πανίσχυρες και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. 

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν απλά προσπαθήσουμε να τις διώξουμε, εκείνες μπορεί να επιστρέψουν δριμύτερες. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; 

Μην αφήνετε κενά 
Ο εγκέφαλος μας απεχθάνεται τα κενά, επομένως αν τον αφήσετε χωρίς σκέψεις είναι πολύ πιθανό μια αρνητική σκέψη να καλύψει σύντομα αυτό το κενό. Για αυτόν τον λόγο, αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη που σας ταλαιπωρεί με μια θετική. 

Εξάλλου, οι θετικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Αν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός σας δεν σηκώνει το κινητό, αντί να σκεφτείτε ότι κάτι έχει συμβεί μπορείτε να εστιάσετε στις λιγότερο δυσάρεστες πιθανότητες που είναι περισσότερες και πιο πιθανές: «έπεσε η μπαταρία του κινητού», «βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη», «δεν το ακούει» κτλ. Σκεφτείτε ότι συνήθως οι στατιστικές είναι με το μέρος του αισιόδοξου.
 
Κάντε αντιπερισπασμό 
Η καλύτερη τακτική, όταν έχετε μια αρνητική σκέψη, είναι να δημιουργήσετε αντιπερισπασμό προσπαθώντας να σκεφτείτε κάτι άλλο ώστε να αποσπάσετε το μυαλό σας από αυτή. 

Ο εγκέφαλος μας ψάχνει διαρκώς για νέα πράγματα με σκοπό να επικεντρωθεί σε αυτά, επομένως αν τον τροφοδοτήσετε με άλλα ερεθίσματα είναι πιθανό να απαλλαγείτε από μια δυσάρεστη και ενοχλητική σκέψη. 

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερα να αποσπάσετε την προσοχή σας με ένα πράγμα, παρά να αφήσετε το μυαλό να χαθεί σε διάφορες άλλες σκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκοπη περιπλάνηση νου σχετίζεται με τη δυστυχία. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθείτε, π.χ., σε ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ένα έργο. 


Εφαρμόστε την... ομοιοπαθητική μέθοδο 
Μπορείτε να κάνετε και ακριβώς το αντίθετο : αντί να προσπαθήσετε να απομακρύνετε μια αρνητική σκέψη, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτή. Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, αλλά σύμφωνα με έρευνες αυτή η μέθοδος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα άτομα. 

Βέβαια δεν είναι κατάλληλη για τους λιπόψυχους. Η μέθοδος βασίζεται στην αρχή ότι με τη διαρκή έκθεση σε ό,τι μας προκαλεί φόβο, μπορούμε σταδιακά να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας μέχρι ο φόβος να αρχίσει να ξεθωριάζει. 

Αποφύγετε το στρες 
Μια ακόμη μέθοδο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει είναι η έκθεση μας στο στρες. Η λογική είναι ότι το στρες μπορεί να «δαπανήσει» όλη την ενέργεια του μυαλού μας με αποτέλεσμα να μην αφήσει περιθώρια για αρνητικές σκέψεις. 

Ωστόσο, όταν η τακτική αυτή έγινε προσπάθεια να επαληθευτεί πειραματικά, φάνηκε ότι αποτελεί μια λάθος προσέγγιση και αυτό γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αρνητική σκέψη θα επιστρέψει στο μυαλό μας και μάλιστα πιο δυνατή. 

Το καλύτερο λοιπόν είναι να προσπαθήστε να αποφύγετε το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής. 





Μάνος Σιγανός 
Pathfinder.gr 

Μάθετε 12 τρόπους για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη του φθινοπώρου......!!!!!!!!!!

Κρύβεται πολλή ομορφιά στις εποχές που αλλάζουν, ενώ κάθε αλλαγή σημαίνει μια καινούρια αρχή που δεν πρέπει επ' ουδενί να συνοδεύεται από μελαγχολικές σκέψεις και πεσμένες διαθέσεις. 

Καταπολεμήστε την εποχιακή κατάθλιψη με τους παρακάτω τρόπους και θα δείτε πως το καλύτερο πράγμα όσον αφορά στο τέλος του καλοκαιριού είναι η αναμονή για το επόμενο. 

Γίνετε πρωινός τύπος 
Όσο περισσότερο μικραίνει η μέρα και το φως του ήλιου χάνεται, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή τη συναισθηματική αναστάτωση είναι να βγαίνετε μια βόλτα στον ήλιο, μεταξύ 06.00 και 10.00 το πρωί, όταν το φως έχει τη μεγαλύτερη ένταση και θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο. Η έκθεση στο πρωινό φως του ήλιου, σύμφωνα με έρευνες, διατηρεί την καλή ψυχολογία, παρά την έλευση του φθινοπώρου. 

Ρυθμίστε τον ύπνο σας 
Οι διαταραχές στον ύπνο είναι σύνηθες σημάδι του φθινοπώρου λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της νύχτας, που προάγει την έκκριση τη μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, κάνοντάς μας να θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο, απ' όσο εν τέλει χρειαζόμαστε.

Το πρόβλημα χειροτερεύει καθώς πίνουμε όλο και περισσότερο καφέ για να μείνουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όλο και περισσότερο αλκοόλ τη νύχτα, για να μας ηρεμήσει από τον πολύ καφέ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να μη καταλήξουμε «ζόμπι» είναι να τηρούμε ένα πρόγραμμα στην κατάκλιση και στην πρωινή έγερση, καθώς ο οργανισμός πάντα λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα και έτσι θα αντιμετωπίσει καλύτερα την αλλαγή της εποχής. 

Προσέξτε τη διατροφή σας 
Οι μικρότερες ημέρες και η έλλειψη του ήλιου ρίχνουν την παραγωγή της σεροτονίνης (ορμόνης της καλής διάθεσης) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αποζητάμε τροφές που θα ενισχύσουν αυτή την ορμόνη. Το κακό είναι ότι τέτοιες τροφές είναι οι υδατάνθρακες, όπως είναι τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ρύζι, τα οποία εκτός από τη σεροτονίνη, αυξάνουν και το συνολικό μας βάρος.

Αντισταθείτε στην κατανάλωση αυτών των τροφών και επιλέξτε τις εναλλακτικές τους που είναι η γλυκοπατάτα, το κολοκύθι, τα πορτοκαλί λαχανικά που έχουν πλούσιες ποσότητες βιταμίνης C, φυτικών ινών και του αντιοξειδωτικού βήτα καροτένιου, τα γεμάτα φλαβονοειδή μήλα-αχλάδια και, τέλος, σύκα, που είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου. 

Βάλτε ένα στόχο 
Εάν τα Χριστούγεννα, δεν σας αρκούν σαν στόχος, τότε θέστε μικρότερους στόχους, υλοποιήσιμους, τους οποίους κάθε φορά που θα εκπληρώνετε θα νιώθετε όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Με αυτή τη διαρκή στοχοθεσία θα βρείτε το κίνητρο που χάσατε με την παρέλευση του καλοκαιριού και θα ανταπεξέλθετε ευκολότερα στις φθινοπωρινές βροχές. 

Γελάστε δυνατά 
Το γέλιο, σύμφωνα με το clickatlife, είναι καίριας σημασίας για την απελευθέρωση των ενδορφινών και της διατήρησης της διάθεσής μας σε υψηλά επίπεδα. Είτε βλέποντας την αγαπημένη σας κωμική σειρά στην τηλεόραση, είτε παρακολουθώντας αστεία βιντεάκια στο youtube, είτε προσκαλώντας τους φίλους σας σπίτι για μια βραδιά με επιτραπέζια, φροντίστε να διατηρήσετε το γέλιο στη ζωή σας, όσο και αν σας θλίβει το φθινόπωρο και τα φύλλα που πέφτουν. 

Αποτοξινωθείτε 
Μετά τις καλοκαιρινές κραιπάλες, το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για να δώστε το χρόνο στο συκώτι σας να ανασυνταχθεί και θα διαπιστώσετε πως την ίδια ανασύνταξη θα δει και η διάθεσή σας. Το αλκοόλ, παρεμβαίνει στα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τα καλά επίπεδα της σεροτονίνης.

Απέχετε από τις μπύρες και τα κοκτέηλ για λίγες ημέρες και παρατηρείστε οι ίδιοι τις διαφορές στη διάθεσή σας. 

Διαλογιστείτε 
Χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό κέντρο εναλλακτικών προσεγγίσεων, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανάψετε ένα κερί και να επικεντρωθείτε, για 10 λεπτά, στη φλόγα του, αφήνοντας τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Δεν είναι τυχαίο, πως πρόσφατες έρευνες, συσχέτισαν τα αποτελέσματα του διαλογισμού στη διάθεση με εκείνα των αντικαταθλιπτικών χαπιών. 

Προγραμματίστε ένα τριήμερο 
Πριν πέσετε σε κατάθλιψη που τελειώσαν οι καλοκαιρινές σας διακοπές, προγραμματίστε τις επόμενες. Και αν οι επόμενες μοιάζουν πολύ μακριά, προγραμματίστε μια εκδρομή ένα από τα σαββατοκύριακα που έρχονται. Οι ψυχολόγοι άλλωστε ισχυρίζονται πως όση χαρά μας δίνει η ίδια η εκδρομή, άλλο τόσο μας δίνει η προσμονή αυτής και η προετοιμασία της. 

Πάρτε σίδηρο 
Εάν η επάνοδός σας στην πόλη και τη ρουτίνα σας κάνει να νιώθετε εξουθενωμένοι, χλωμοί και αδύναμοι να συγκεντρωθείτε, τότε είναι πολύ πιθανό να μη φταίει η ίδια η επάνοδος, αλλά η έλλειψη σιδήρου. Μια από τις συνηθέστερες ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία στον κόσμο είναι αυτή του σιδήρου και στην αναπλήρωσή αυτού θα πρέπει να εστιάσετε. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρια, τα αυγά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 

Απολαύστε τη φύση 
Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα της πόλης σας και κερδίστε μέσα από αυτά τη χαμένη σας διάθεση. Η επαφή με τη φύση, ακόμα και αν γίνεται μέσα από ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, ανεβάζει τη διάθεση, ενώ μια βόλτα στην πόλη, έχει την τάση να τη ρίχνει. 

Γυμναστείτε 
Προσπαθήστε να σηκώνεστε λίγα λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για να κάνετε την καθημερινή σας γυμναστική. Αν μάλιστα όντως τα καταφέρετε και είναι πρωινή αυτή η γυμναστική, θα πετύχετε αυξημένη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας και υψηλά επίπεδα ενδορφινών για 7 ώρες, μετά το πέρας της άσκησης. 

Δείτε τους φίλους σας 
Οι φίλοι είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, όποια εποχή κι αν εκείνη μας χτυπάει την πόρτα. Το φθινόπωρο, ωστόσο, αν και γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις της παρέας, συχνά καταλήγουμε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, περνώντας τα περισσότερα βράδια εντός των τειχών.

Ζορίστε τον εαυτό σας να βγαίνει από το σπίτι για ένα ποτό με φίλους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν και πάλι δεν θέλετε να αφήσετε τον καναπέ σας, προσκαλέστε τουλάχιστον και άλλους να σας κάνουν παρέα σπίτι από το να βουλιάζετε μόνοι σας σε αυτόν. 





patrasevents.gr