Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκόλλα! Καμιά φορά το να τα... γράφεις όλα σε πάει παρακάτω.....!!!!!!!!


Καιρός να πούμε: «Τα γράφω όλα!» και να ξεκινήσουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο! 

Φανταστείτε πως ξυπνάτε ένα πρωί και αποφασίζετε να γυρίσετε την πλάτη σε ό,τι σας βαραίνει. Παίρνετε την τσάντα σας και ξεκινάτε μια νέα ζωή, απαλλαγμένη από συμβιβασμούς. Έτσι απλά. Κάποιοι μπορεί να σας πουν τρελή, ο συγγραφέας Τζον Πάρκιν, πάλι, θα χαρεί γιατί μόλις εφαρμόσατε με επιτυχία όσα συμβουλεύει στο καινούριο μπεστ σέλερ του.


Στο ψηλότερο σημείο ενός λόφου στην περιοχή Ουρμπίνο της Ιταλίας μένει ένα ζευγάρι με τα δίδυμα αγόρια του. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το θεραπευτικό τους κέντρο. Σε αυτό συχνάζουν γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών που αισθάνονται πως δεν μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους και οι οποίοι δεν θυμούνται ποια ήταν η τελευταία φορά που ήταν ανέμελοι. 


Εκεί περνούν μια ψυχαναλυτική εβδομάδα εξπρές, στην οποία καλούνται καθημερινά όχι μόνο να βροντοφωνάζουν «F**k it» (κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα δικά μας «γ**α τα!», «στα κομμάτια!», «τα γράφω όλα!»), αλλά να το εφαρμόζουν κιόλας. 

Θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει η ατάκα που συνήθως μουρμουρίζουμε όταν είμαστε εξοργισμένες με την ψυχανάλυση. Πολύ μεγάλη, θα πουν ο Τζον Πάρκιν και η σύζυγός του Γκάια, οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου κέντρου. Oι ίδιοι, άλλωστε, προτού επιχειρήσουν να μυήσουν σε αυτή την εκκεντρική θεωρία τους άλλους, την εφάρμοσαν με επιτυχία στη δική τους ζωή. 

A brand new life 
Ο Τζον υπήρξε για πολλά χρόνια δημιουργικός διευθυντής σε διαφημιστική εταιρεία του Λονδίνου, το ίδιο και η Γκάια. Το 2002 αποφάσισαν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους: παραιτήθηκαν, αγόρασαν ένα τροχόσπιτο και ξεκίνησαν ένα ταξίδι με προορισμό την προσωπική τους ελευθερία. Πλέον ασχολούνται με αυτά που πραγματικά θέλουν, ενώ τα βιβλία τους (τα υπογράφει ο Πάρκιν, αν και η σύζυγός του βάζει πάντα τη δική της πινελιά) γίνονται μπεστ σέλερ σε χρόνο μηδέν.

Στο καινούριο τους με τίτλο F**k it: The Profane Way to Profound Happiness (Γ**α τα!: Ο προφανής τρόπος προς την απόλυτη ευτυχία, εκδ. Hay House) μοιράζονται την εμπειρία τους και εξηγούν πώς μια ατάκα κρύβει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία.

Ποια είναι όμως αυτή η θεωρία που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, ακόμα και σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή που ζούμε; Προκειμένου να την αναλύσει, ο συγγραφέας εξηγεί πως όλοι είμαστε φυλακισμένοι σε όσα μας απασχολούν, μας προβληματίζουν ή μας καταπιέζουν. 

Τα δεσμά μας μας προσφέρουν πλασματική ασφάλεια, είτε γιατί τα συνηθίσαμε ή απλώς γιατί, ενώ επιζητούμε την ελευθερία, τρομοκρατούμαστε στην ιδέα του τι υπάρχει στον «έξω κόσμο». Ο Πάρκιν μάς καλεί, λοιπόν, να επιχειρήσουμε με τη βοήθειά του την ηρωική απόδραση.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η θεωρία F**k it. «Αυτές οι δύο λέξεις έχουν μια έμφυτη δυναμική» αναφέρει ο Πάρκιν και σπεύδει να εξηγήσει ότι με τη συγκεκριμένη ψυχαναλυτική μέθοδο δεν μας προτρέπει να γίνουμε αναίσθητες αλλά να κατανοήσουμε σε ποια πράγματα πρέπει να εστιάζουμε και ποια οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας γιατί πολύ απλά δεν αξίζει να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με αυτά. 

Οι περισσότερες από εμάς κάποια στιγμή μείναμε άυπνες, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουμε το sms που μας έστειλε εκείνος ο γοητευτικός τύπος που γνωρίσαμε στις διακοπές, ή άλλες φορές χαλάσαμε τη μέρα μας με το να αναλύουμε το μέλλον της χώρας, στενοχωρηθήκαμε παραπάνω από όσο έπρεπε για το μειωμένο μας μισθό, απογοητευτήκαμε επειδή πιστέψαμε ότι δεν πρόκειται να ξαναβρούμε ποτέ δουλειά. 

Και άλλες τόσες φορές καταπιεστήκαμε. Κάναμε συμβιβασμούς για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες που είχαν για εμάς ή πιέσαμε τον εαυτό μας για να είμαστε άψογες σε όλα, ακόμη και σε εκείνα που ποτέ δεν μας άρεσαν. 

Καιρός, λοιπόν, να πούμε: «Τα γράφω όλα!» και να ξεκινήσουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. «Όταν ήμασταν παιδιά, δεχόμασταν τα πράγματα όπως ήταν. Το μόνο που συνέβαινε καθημερινά ήταν να ρωτάμε πώς και γιατί. Μεγαλώνοντας, οι ερωτήσεις σχετικά με τον κόσμο γύρω μας αντικαταστάθηκαν από άλλες που αφορούν μόνο εμάς και το μικρόκοσμό μας. 

Αυτό από μόνο του μπορεί να γίνει η φυλακή μας» τονίζει ο Πάρκιν, ο οποίος θέλει να κάνει σαφές πως πρέπει να γίνουμε μαχητικές, να προσπαθούμε για το καλύτερο, να απομακρύνουμε το ανούσιο και να κυνηγάμε με αισιοδοξία το σημαντικό. Όλα αυτά συνειδητοποιώντας πως δεν είμαστε παρά μία κουκκίδα μέσα στο σύμπαν. 

Στις πραγματικές διαστάσεις 
Φυσικά έρχονται στιγμές στις οποίες είναι δύσκολο, ακόμη και άτοπο, να πούμε, έτσι απλά, «τα γράφω όλα!». Για παράδειγμα, μια απόλυση ή ένα πρόβλημα υγείας δεν αντιμετωπίζονται τόσο εύκολα. Ο ίδιος ωστόσο εξηγεί πως ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η «σωτήρια» ατάκα ξεστομίζεται για να ξορκίσουμε τον πόνο και την απόγνωση, για να πάρουμε δύναμη και να προχωρήσουμε με θάρρος μπροστά. 

Το ζητούμενο είναι λοιπόν να επαναφέρουμε την ισορροπία στη ζωή μας: να αποκτήσουμε, δηλαδή, πραγματική συνείδηση των πράξεών μας, αλλά και της βαρύτητας κάθε κατάστασης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η γνωστή ατάκα όμως δεν θα λύσει τα προβλήματά μας αν δεν συνοδεύεται από κάποιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Ο ειδικός, λοιπόν, μας προτρέπει να εστιάσουμε στις παρακάτω αρχές:

Ανοιχτοί ορίζοντες : Ότι και αν μας συμβαίνει, είναι καλό να αφήνουμε πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ανατροπής. Σε περίπτωση που εκείνη δεν πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον θα έχουμε αποκτήσει την ψυχική ηρεμία να παλέψουμε εμείς για όλα όσα επιθυμούμε. «Όλοι έχουμε μια ιστορία, με σκηνές άλλοτε κακές, άλλοτε φωτεινές. Μη φυλακίζεστε όμως σε αυτή. Ποτέ μην ξεχνάτε πως δεν είστε εσείς η ιστορία σας, αλλά πορεύεστε ανεξάρτητα από αυτή. Να είστε ανοιχτές σε νέες προκλήσεις» εξηγεί ο Πάρκιν. 

Χαλάρωση : «Όταν κάποιος χαλαρώνει και καταφέρνει να αποβάλλει το στρες, η αναπνοή του αλλάζει, γίνεται βαθύτερη και πιο αργή, νιώθει πιο ελαφρύς, αισθάνεται ηρεμία, ενώ οι σκέψεις του τον συμπαρασύρουν σε ευχάριστα μονοπάτια» σχολιάζει ο Πάρκιν, ο οποίος προτείνει μια ενδιαφέρουσα τεχνική. Σύμφωνα με αυτή, πρέπει να πατήσουμε με τα δάχτυλα των χεριών μας όλα τα σημεία του σώματός μας αρκετά δυνατά ώστε να νιώσουμε την πίεση. 

Ξεκινάμε από το κεφάλι και επεκτεινόμαστε σε ολόκληρο τον κορμό. Στη συνέχεια ξαπλώνουμε σε ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος, προσπαθούμε να χαλαρώσουμε και καταγράφουμε σε ένα χαρτί ποιες διαφορές εντοπίσαμε μεταξύ της πρώτης φάσης (δηλαδή πριν την πίεση) και της δεύτερης. Σύντομα θα εκτιμήσουμε την αξία της χαλάρωσης. 

Ουδετερότητα : Πολλές φορές βιώνουμε τόσο έντονα ένα πρόβλημα, που η κρίση μας θολώνει στην προσπάθειά μας να το ερμηνεύσουμε. Ο Πάρκιν συνήθως εφαρμόζει στις ασθενείς του το παρακάτω τρικ : «Φανταστείτε πως είστε ξαπλωμένες στο πάτωμα και ξαφνικά στο ένα σας πόδι κάθεται ένας μεγαλόσωμος άντρας. 

Δεν σας προκαλεί πόνο, ενώ μπορείτε να το κουνήσετε ελαφρά. Έπειτα εμφανίζονται και άλλοι εξίσου γεροδεμένοι και κάθονται στο ίδιο πόδι, μετά στο άλλο. Πλέον δεν μπορείτε να πάτε πουθενά. Τώρα δοκιμάστε κάτι ακόμη : να τους εξουδετερώσετε, χωρίς να κρίνετε την κατάσταση ή να ανακαλέσετε άλλα βιώματα. 

Να το κάνετε αυθόρμητα. Αυτή είναι μία από τις ασκήσεις που εφαρμόζουμε στο θεραπευτικό κέντρο προκειμένου να αποδείξουμε ουσιαστικά το αυτονόητο: μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί, όταν έχουμε χαλαρώσει και όταν κρίνουμε τις καταστάσεις από μια ουδέτερη σκοπιά. Κάθε φορά που θα αισθάνεστε ότι κολλάτε σε κάτι, κάντε την παραπάνω άσκηση ή -εναλλακτικά- σκεφτείτε πως γεννηθήκατε μόλις χθες, αν και ενήλικες, και αντιμετωπίστε τις καταστάσεις χωρίς να τις αναλύετε. Απλώς αντιμετωπίστε τες!».

Φαντασία και προοπτική: Βγείτε για λίγο «έξω» απ΄ ό,τι σας απασχολεί, κοιτάξτε το από ψηλά και δώστε του τη βαρύτητα που του αρμόζει. Για παράδειγμα, μόλις χάσατε τη δουλειά σας, γεγονός που σας πίκρανε αλλά και σας τρομοκράτησε. Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πείτε «δεν βαριέσαι», χαλαρώστε και δείτε ποια είναι η προοπτική. 

Μπορεί τα πράγματα να είναι σκούρα, ωστόσο βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, καταγράψτε όλα αυτά με τα οποία θα θέλατε να ασχοληθείτε, βρείτε τι σας αρέσει πραγματικά και κυνηγήστε το. Πιστέψτε σε αυτό και κάντε ό,τι περνά από το χέρι σας για να το κατακτήσετε. 

Νιώσε, εκφράσου, εμπιστεύσου: Όταν κάτι πηγαίνει στραβά, νιώστε το, μην το παρακάμπτετε. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσετε αν πραγματικά αξίζει ή όχι να ασχοληθείτε με αυτό. Έπειτα, εκφράστε ότι νιώθετε: τρόμο, ανασφάλειες, επιθυμίες, όνειρα. 

Αυτό από μόνο του βοηθά να ξορκίσετε το φόβο και τις άσχημες εικόνες και από την άλλη να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της συνείδησης. Όταν πλέον αισθανθείτε πως γνωρίζετε προς τα πού θέλετε να κινηθείτε, τότε υποστηρίξτε το και πείτε «άι στο καλό» σε όσους προσπαθούν να σας σαμποτάρουν ή να σας αμφισβητήσουν. Μάθετε επίσης να λέτε «όχι» σε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε ή σε καταστάσεις που σας πληγώνουν (π.χ. σε έναν αδιέξοδο έρωτα).

Ευγνωμοσύνη : «Για όλα τα καλά που πρόκειται να μας συμβούν αλλά και για όσα μας έχουν ήδη συμβεί πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Καταφέρνοντας να πούμε 'ευχαριστώ' σε όλα τα υπέροχα πράγματα που έχουμε βιώσει θα είναι πιο εύκολο να πούμε 'τα έχω γραμμένα' σε όλα τα άσχημα» εξηγεί ο Πάρκιν. 

Με «όπλα» τα προφανή
Σίγουρα οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε μπορούμε να γκρεμίσουμε τον κόσμο μας σε μία νύχτα, ακόμη και αν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο συγκεκριμένος δεν μας χωρά... Ωστόσο το μυστικό και συνεπώς η αποτελεσματικότητα της μεθόδου του Πάρκιν κρύβεται στα προφανή, σε όλες αυτές τις αλήθειες που μέσα στον πανικό που επικρατεί ή στις δύσκολες στιγμές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ξεχνάμε. 

Αν ωστόσο συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και παράλληλα αφήσουμε το μυαλό και την καρδιά μας ανοιχτά σε νέες προκλήσεις, αν σταματήσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας καταστάσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά λεπτομέρειες αναλογικά με τη ζωή μας ολόκληρη, αν ξεκινήσουμε να λέμε «όχι» σε πράγματα που μας πάνε πίσω και σε ανθρώπους που μας επιβάλλονται δίχως λόγο, τότε ακόμη και αν γνωρίζουμε πως ο στίχος του Γκάτσου «Αυτός ο κόσμος δεν θΆ αλλάξει ποτέ» ισχύει, θα είμαστε ευτυχισμένες. Με όσα έχουμε, με αυτά που διεκδικούμε, με όσους αγαπάμε, με την ίδια τη ζωή, την οποία - όσο δύσκολη και αν είναι - αξίζει να ανακαλύψουμε.

Μια μαγική «εξάδα» 
Εφαρμόστε καθημερινά τις παρακάτω ασκήσεις-τεχνικές της θεωρίας F**k it:

1. Αφεθείτε ελεύθερες στην πιθανότητα να συμβεί κάτι υπέροχο στα επόμενα 20'.

2.Χρησιμοποιήστε την τεχνική των αναπνοών Breathwork, η οποία είναι ένας τρόπος για να γεμίσετε θετική ενέργεια και να διώξετε τον αρνητισμό και τις κακές σκέψεις. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να εισπνεύσετε βαθιά και γρήγορα, να εκπνεύσετε αργά και να εξακολουθήσετε να παίρνετε με τον ίδιο τρόπο ανάσες, χωρίς ενδιάμεσες παύσεις.

3.Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα υπέροχο περιβάλλον και έπειτα σκεφτείτε πού είστε τώρα. Θα δείτε πως η αλλαγή προοπτικής ίσως είναι απαραίτητη.

4.Κάντε συχνά την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: «Πώς αισθάνομαι κάθε φορά που... (π.χ. που συναντώ το φίλο μου, που πηγαίνω στη δουλειά, που προσπαθώ να είμαι άψογη). Τα συναισθήματά σας θα σας οδηγήσουν στη σωστή οδό.

5.Εμπιστευτείτε το μήνυμα που παίρνετε από την παραπάνω διαδικασία.

6.Ακολουθήστε τελικά το δρόμο που αισθάνεστε ότι είναι σωστός για εσάς. 




http://www.elle.gr

10 λάθη του παρελθόντος που πρέπει να ξεπεράσεις.....!!!!!!!!!!

Ποια είναι όλα αυτά; 
Όλα όσα έχεις ζήσει αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά, στον τρόπο που κινείσαι, και στη στάση που έχεις υιοθετήσει στα προσωπικά σου. 

Σε ότι αφορά το παρελθόν σου, μην ξεχνάς πως αυτό είναι δικό σου, και δεν μπορεί κανένας να το κρίνει, γιατί κανένας δεν το έζησε παρά μόνο εσύ. Αντί να περιμένεις, από τους τους άλλους να σε κρίνουν, μάθε να ασκείς το πιο σπουδαίο: Την αυτοκριτική σου. 

Αν μόλις βγήκες από μία δύσκολη κατάσταση, πάρε το χρόνο σου, κλείσε τις πληγές σου, και μετά ξαναγεννήσου από τις στάχτες σου και προσπάθησε να καταχωνιάσεις στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όλα τα δύσκολα που μπορεί να σε σημάδεψαν αλλά στην τελική σε γαλούχησαν... Ποια είναι όλα αυτά: 

1.Οι καλές στιγμές με αυτόν τον Ένα και Μοναδικό (έτσι τουλάχιστον νόμιζες) που πρέπει να ξεχάσεις. Καθώς πλέον ζείτε χωριστές ζωές. 

2. Το να προσπαθήσεις να κρύψεις, όλα όσα σε πλήγωσαν, όλα όσα σε θύμωσαν και όλα όσα σε στεναχώρησαν. 

3. Το να αποδεχτείς ότι αυτός που αγάπησες όσο κανέναν, αγαπάει κάποια άλλη (και φευ!) την αγαπάει και περισσότερο... 

4. Το να έχεις σχέση με κάποιον που ξέρεις πολύ καλά βαθιά μέσα σου, ότι δεν πρόκειται να κρατήσει... 

5. Το ν' αγαπάς κάποιον τόσο πολύ (ή να αγαπάς τον εαυτό σου τόσο λίγο) που να υπομένεις συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν θα της ανεχόσουν ποτέ άλλοτε. 

6. Το να ξέρεις πως πρέπει να πάρεις το ρίσκο: Πως στη ζωή πρέπει πάντα να βρίσκεις τη δύναμη να αφήνεσαι, να ανοίγεσαι, και να ερωτεύεσαι ξανά , Και παρότι το ξέρεις. για κάποιον απροσδιόριστο λόγο νιώθεις, πως το σώμα σου δεν μπορεί να «κουμπώσει» με κανένα άλλο σώμα ενώ αισθάνεσαι πως δεν αντέχεις να ξανασυστηθείς σε έναν καινούριο άνθρωπο. 

7. Η σωστή αγάπη και ο κατάλληλος άνθρωπος στο λάθος timing.

8. Το να αποδεχτείς ότι δεν ήταν γραφτό σας να είστε μαζί, και πως στην ουσία ήσασταν αταίριαστοι. 

9. Το να σταματήσεις να πλέκεις όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια τύπου «Τι θα είχα συμβεί, αν.... είχα πει αυτό, αν είχα κάνει το άλλο....». 

10. Η προδοσία σε όλες της τις εκφάνσεις, και η αίσθηση της κενότητας και της ματαιτότητας που αφήνει στον προδομένο... 

Εκμεταλλεύσου τις εμπειρίες του παρελθόντος, και γίνε δυνατότερη μέσα από αυτές... 

Μπορείς. Και αυτή δύναμη του να επανεφεύρεις τον εαυτό σου, είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των δυνατών γυναικών... 




http://www.shape.gr