Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η πραγματική πρόληψη αρχίζει από το νου....!!!!!!!

Εάν υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πως όλες οι διανοητικές διεργασίες εξαρτώνται από την υγεία, και πως η καλή υγεία πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας, αυξάνει τη δημιουργικότητα μας, ευνοεί τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό, καθώς και την ευθυκρισία και την αποφασιστικότητα, θα κάνουμε περισσότερα πράγματα για τον οργανισμό μας.

Πρέπει να εδραιώσετε ένα θεμέλιο για την υγεία σας, όπως κάνετε για ό,τι είναι σημαντικό για εσάς, υιοθετώντας τις πλέον προφανείς επιστημονικές μεθόδους. Πρέπει να σκέφτεστε με τρόπο υγιεινό, να μιλάτε με τρόπο υγιεινό, να έχετε μπροστά σας πάντα το ιδεώδες της υγείας. Είναι σαν το φοιτητή της Νομικής: για να επιτύχει, συνεχώς πρέπει να σκέφτεται το νόμο, να μιλά για το νόμο, να ζει στο κλίμα της νομικής επιστήμης.

Εσείς ευθύνεστε για το σώμα σας. Πρέπει να έχετε ως πρώτη προτεραιότητα να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και να τηρείτε πρόγραμμα άσκησης που θα διατηρεί το σώμα σας ακμαίο. Πρέπει να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο και να κόψετε το κάπνισμα και τις άλλες βλαβερές συνήθειες.

Η υγεία συνδέεται και με την ηθική. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ισορροπημένο τρόπο σκέψης.

Μπορείτε να είστε υγιείς εάν πιστεύετε πως θα είστε υγιείς και όχι άρρωστοι, δυνατοί και όχι αδύναμοι, ότι στη ζωή σας θα βασιλεύει η αρμονία και όχι το χάος, η αλήθεια και όχι το ψέμα, η αγάπη και όχι το μίσος. Οι σκέψεις σας να είναι δημιουργικές και όχι αυτοκαταστροφικές.

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία μας. Πρέπει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι.

Όσο αμφιβάλλουμε για την ικανότητα μας να είμαστε υγιείς, όσο φανταζόμαστε τον εαυτό μας άρρωστο και αποδυναμωμένο, θύμα των κληρονομικών προδιαθέσεων, είναι αδύνατον να είμαστε υγιείς.

Όταν ανανεώνουμε τις σκέψεις μας, ανανεώνουμε και το σώμα μας. Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, αλλάζουμε το σώμα και τις συνήθειες μας.

Ο νους είναι ο φυσικός προστάτης του σώματος. Ένας νους ισορροπημένος, καλλιεργημένος και πειθαρχημένος κυριαρχεί στο σώμα και του μεταδίδει την αρμονία του. Από την άλλη, ένας νους εξασθενημένος, κυκλοθυμικός, μονόπλευρος, αβέβαιος και θολωμένος, τελικά αποδιοργανώνει το σώμα. Κάθε σκέψη υγιής και ευγενής, κάθε αναζήτηση του καλού και του αληθινού, κάθε λαχτάρα της καρδιάς για μια καλύτερη ζωή εμπλουτισμένη με πνευματικές αξίες, επιδρά στο σώμα και το κάνει πιο δυνατό, πιο σθεναρό και πιο όμορφο.

Όλες οι σκέψεις τείνουν να αναπαράγονται. Οι σκέψεις που είναι εμποτισμένες από εικόνες νόσησης, ηδονισμοΰ και κακεντρέχειας, αρρωσταίνουν την ψυχή, η οποία μετά οδηγεί στην αρρώστια του σώματος. Ο νους απορροφά ό,τι παρουσιάζεται μπροστά του - την αλήθεια, το ψέμα, το καλό, το κακό- και παράγει υγεία ή νόσηση, κάλλος ή δυσμορφία, αρμονία ή χάος, αλήθεια ή σφάλμα, ανάλογα με την ποιότητα της τροφής που του προσκομίζουμε.

Η αγνότητα, η αρετή, η καθαρή σκέψη, ευνοούν σαφώς τη μακροζωία. Τα υψηλά ιδανικά, η τιμιότητα, η γενναιοδωρία, η φιλανθρωπία και η ανιδιοτελής αγάπη για την ανθρωπότητα, επιμηκύνουν τη ζωή. Οι αντίθετες ροπές συντομεύουν τη διάρκεια της.

Η ευτυχία είναι συνώνυμο της αγιότητας. Μια ψυχή ευέξαπτη και δύστροπη, δεν μπορεί να είναι καλή. Η σωστή εκγύμναση του σώματος και του πνεύματος οξύνει το νου. Άλλωστε, ο νους, η ηθική και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ό,τι συμβαίνει στο ένα, επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Η κατασπατάληση των ενεργειών μας και η εξαχρείωση σπέρνουν τον όλεθρο στον θαυμαστό ναό που είναι το σώμα μας, και μικραίνουν τη ζωή μας.

Η επιτυχία είναι θαυμάσιο τονωτικό, αφού τρέφει εκ νέου τις διανοητικές ικανότητες οι οποίες την παράγουν. Επίσης, η επιτυχία φέρνει αρμονία στις φιλοδοξίες μας -και η αρμονία είναι υγεία.

Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, και υγιής. Όταν βρείτε τη δική σας θέση στη ζωή και κάνετε τη δουλειά που σας αρέσει, θα είστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η επίτευξη του ποθητού στόχου βελτιώνει την υγεία και χαρίζει ευτυχία - είναι σαν τους ευτυχισμένους γάμους. 

Εν γένει, όπου γαρ εστίν ο θησαυρός υμών, εκεί εσταί και η καρδιά υμών - και όχι μόνο η καρδιά, αλλά και η υγεία μας. Έχετε δει ανθρώπους με κακή υγεία, ακόμη και αναπήρους, οι οποίοι στερούνται ενέργειας και ζωτικότητας, να πραγματοποιούν απίστευτα πράγματα και να εμφανίζουν τέλεια υγεία, μετά την υλοποίηση ενός πράγματος που ήταν σημαντικό γι' αυτούς;

Λίγοι συνειδητοποιούν ότι μόνοι τους προκαλούν τις παθήσεις τους. Το να μην αισθάνονται καλά, τους γίνεται συνήθεια. Ξυπνούν με έναν ήπιο πονοκέφαλο ή κάποιο άλλο ασήμαντο σύμπτωμα, και αντί να προσπαθήσουν να το υπερβούν, μιλούν σε όλους γι' αυτό. 

Αντί να καταπολεμήσουν τη νόσηση γεμίζοντας τους πνεύμονες τους με φρέσκο, καθαρό αέρα, καταπίνουν αναλγητικά χάπια ή κάποιο άλλο φάρμακο που υποτίθεται ότι θεραπεύει αυτό από το οποίο νομίζουν πως υποφέρουν. Αρχίζουν να οικτίρουν τον εαυτό τους και πασχίζουν να προσελκύσουν τη συμπάθεια και τον οίκτο των άλλων. Υποσυνείδητα, με το να αναλύουν διεξοδικά τα συμπτώματα τους, ενισχύουν τα αρχικά, ασήμαντα συμπτώματα με μια ολόκληρη στρατιά από σκέψεις και φόβους.

Ορισμένοι έλκουν την αρρώστια με το να περιστρέφουν τις σκέψεις τους γύρω από αυτήν. Αν τα πόδια τους βραχούν, είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα πάθουν πνευμονία ή τουλάχιστον θα γριπωθούν. Αν εκτεθούν σε ένα ρεύμα αέρα, θεωρούν σίγουρο ότι θα αρρωστήσουν, ότι θα έχουν ρίγη, ότι θα αρχίσει να τους πονάει ο λαιμός τους. 

Αν βήξουν λιγάκι, κατατρύχονται από εικόνες εφιαλτικών πνευμονικών παθήσεων. Άλλωστε, δεν είχε αρρωστήσει και κάποιος δικός τους; Κατ'αυτό τον τρόπο, γεμίζουν το νου τους με εικόνες νοσηρότητας και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθιστώντας το σώμα τους ευάλωτο στα πράγματα που φοβούνται.

Θα ήμασταν θωρακισμένοι από πολλές παθήσεις αν πιστεύαμε ότι πρέπει να είμαστε κύριοι του εαυτού μας υπό όλες τις συνθήκες. Αν πιστεύουμε στη νόσηση, την έλκουμε. Αν πιστεύουμε στην υγεία, έλκουμε την υγεία.

Η καλύτερη ασπίδα που μπορείτε να έχετε, είναι η πεποίθηση πως είστε κυρίαρχοι του εαυτού σας και ότι δεν θα κυριευτείτε από καμία φαντασίωση ή ιδιοτροπία σας. Θα διαπιστώσετε ότι αν προσδοκάτε μεγάλα πράγματα από τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε απολογίες από ένα μεμψίμοιρο ήπαρ, στομάχι, κεφάλι ή νεύρα, η υγεία σας θα είναι καλύτερη και θα πετύχετε πολλά περισσότερα.

Δεν απαιτείται πολλή εξάσκηση για να είστε σε θέση να απαλλαγείτε από κάποιο ασήμαντο σύμπτωμα. Απλώς, έχετε στο νου σας ακλόνητα την αντίθετη σκέψη - υγεία και χαρά. Επιμείνετε ότι δεν θα καταθέσετε τα όπλα, ότι θα κάνετε τη δουλειά σας όσο καλύτερα μπορείτε. Το πιθανότερο είναι ότι πριν καν τελειώσει το ωράριο σας, θα αισθάνεστε καλύτερα. Αυτό δεν είναι αφηρημένη θεωρία -έχει επιστημονική βάση.

Όλες σας οι σκέψεις είναι καταγεγραμμένες στον εγκέφαλο σας. Όλες οι σκέψεις πηγάζουν από τον εγκέφαλο, και από εκεί διαβιβάζονται στο σώμα. Κατά συνέπεια, ότι υπάρχει στο νου υπάρχει και στον εγκέφαλο, και ότι υπάρχει στον εγκέφαλο υπάρχει και στο σώμα. Οι σκέψεις που έρχονται στο φως του συνειδητού νου φιλτράρονται από το υποσυνείδητο και καθορίζουν τις αντιδράσεις του σώματος.

Έχει συμβεί να πεθάνουν άνθρωποι που νόμιζαν πως ήταν θανάσιμα τραυματισμένοι, ενώ δεν είχαν τίποτα. Είναι γνωστή η ιστορία ενός φοιτητή Ιατρικής που πέθανε όταν οι συμφοιτητές του ,του έλεγαν πως αιμορραγεί (πράγμα που ήταν ψέμα). Ένας άντρας που πίστευε πως είχε καταπιεί ένα καρφί, εμφάνιζε τρομακτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός οιδήματος στο λαιμό, μέχρις ότου διαπίστωσε πως είχε κάνει λάθος. Έχουν αναφερθεί εκατοντάδες άλλα περιστατικά, όπου μια απλή πεποίθηση αρκούσε για να προκαλέσει έντονο πόνο, ακόμη και θάνατο.

Από την άλλη, η νόσηση υποχωρεί μπροστά σε ένα έντονο συναίσθημα όπως η συγκίνηση, ο αιφνιδιασμός ή μια μεγάλη χαρά.

Ο Μπενβενουτο Τσελίνι, όταν κλήθηκε να χυτεύσει το φημισμένο άγαλμα του Περσέα, που τώρα βρίσκεται στην Loggia dei Lanai της Φλωρεντίας, εμφάνισε υψηλό πυρετό και κλείστηκε σπίτι του. Ενώ ψηνόταν στον πυρετό, ένας εργάτης του είπε: «Κύριε, το άγαλμα σας καταστράφηκε και δεν υπάρχει ελπίδα να το σώσουμε». 

Ο γλύπτης ντύθηκε στα γρήγορα, έσπευσε στο καμίνι και είδε ότι το καλούπι είχε αρχίσει να αλλοιώνεται. Αμέσως είπε να φέρουν ξύλο βελανιδιάς και άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς κάτω από συνεχή βροχή. Τελικά, έσωσε το δημιούργημα του. Συ-νεχίζει την αφήγηση της ιστορίας: «Αφού το θέμα τακτοποιήθηκε, μου άνοιξε η όρεξη. Απόλαυσα μια μεγάλη γαβάθα σαλάτα και ήπια μαζί με όλο το προσωπικό. 

Μετά πήγα στο κρεβάτι, υγιής και χαρούμενος, αφού έμεναν δύο ώρες μέχρι να ξημερώσει. Κοιμήθηκα τόσο γλυκά, σαν να μην είχα αρρωστήσει ποτέ». Το πάθος του να σώσει το δημιούργημα του, όχι μόνο θεράπευσε τον πυρετό, αλλά τον άφησε και με μια υπέροχη αίσθηση ευεξίας.

Η κυριαρχία του νου πάνω στο σώμα είναι εμφανής με πολλούς τρόπους. Είναι αξιοπερίεργο που η ανθρωπότητα ανέκαθεν παράβλεπε αυτό το γεγονός. Σαν τη δύναμη του ηλεκτρισμού, που διασχίζει ωκεανούς και αιθέρες, έτσι και η δύναμη του νου υπήρχε πάντα, αλλά μόνο προσφάτως τυγχάνει αναγνώρισης.

Dr Joseph Murphy – Με τη Δύναμη του Υποσυνείδητου Νιώστε Υγεία και Ευεξία – Εκδόσεις Διόπτρα




Tρόποι για να αξιοποιήσετε τον εσωτερικό σας θεραπευτή και να θεραπεύσετε τον κόσμο....!!!!!!!!

Παρακάτω θα σας περιγράψω 10 τρόπους να αξιοποιήσετε τον εσωτερικό θεραπευτή σας, ώστε να μπορείτε να θεραπεύσετε τον κόσμο με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

1. Μην βιάζεστε να κρίνετε
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους που συγκρίνουν και κρίνουν συνεχώς ο ένας τον άλλον θεωρώντας κάποιον «καλύτερο» ή «χειρότερο», «σωστό» ή «λάθος». Όταν επιλέγουμε να μην βιαζόμαστε στην κρίση μας και δεχόμαστε κάποιον όπως είναι, η θεραπεία γίνεται με αμοιβαίο τρόπο.

2. Δείξτε συμπόνια
Όταν δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε, η καρδιά μας είναι πιο ανοιχτή κι από αυτή τη θέση βιώνουμε τα πάντα. Αυτή η ισχυρή δύναμη μας προσφέρει την ικανότητα να αισθανθούμε συμπόνια ακόμα και για όσους μας έχουν βλάψει. Αντί να κρίνουμε το πρόσωπο που μας φέρθηκε άσχημα όταν ήμασταν παιδιά, βλέπουμε ότι και στο ίδιο είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο κι έτσι μαθαίνουμε να αγαπάμε εκείνο το παιδί που υπέφερε τότε όπως ακριβώς κι εμείς.

3. Ζήστε το παρόν
Οι περισσότεροι από εμάς συναντάμε ανθρώπους που σκέφτονται τι συνέβη την προηγούμενη ημέρα ή τι σκοπεύουν να κάνουν αργότερα. Όταν όμως εσείς εστιάζετε στην παρούσα στιγμή, ανοίγετε μια πύλη που θεραπεύει τους γύρω σας.

4. Κοιτάξτε τους άλλους στα μάτια
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι πραγματικά είναι ορατοί από τους άλλους. Πηγαίνουν για ψώνια, παραγγέλνουν τον καφέ τους, πηγαίνουν στη δουλειά και γυρίζουν στο σπίτι νιώθοντας όλο αυτό το διάστημα ότι είναι αόρατοι. Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τους ανθρώπους με αγάπη. Μαλακώστε το βλέμμα σας και κοιτάξτε κάτω από τη μάσκα που φορούν. Δείτε μέσα στην ψυχή τους και θα το καταλάβουν. Ίσως κάποιοι να μην είναι σε θέση να το συνειδητοποιήσουν, άλλοι όμως θα μπορέσουν. Αν είναι έτοιμοι γι? αυτό, ακόμα και μια απλή ματιά μπορεί να τους θεραπεύσει.

5. Κάντε αυθόρμητες πράξεις καλοσύνης
Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι στην προσπάθειά τους να πάρουν αγάπη που δεν ενδιαφέρονται καθόλου να δώσουν. Αναζητήστε τρόπους για να εκφράσετε την αγάπη σας, ακόμη και σε αγνώστους. Δώστε χρήματα στους μουσικούς στο δρόμο ή αναλάβετε να πληρώσετε εσείς τον λογαριασμό κάποιου σε ένα δείπνο. 

Αγοράστε εισιτήριο σε έναν ξένο ή κεράστε τον έναν καφέ. Το να μοιράζεστε κάτι με τους άλλους τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν άξια και επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν αξίζουν τίποτα, η γενναιοδωρία σας μπορεί να τους θεραπεύσει.

6. Δώστε ελπίδα
Πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν αβοήθητοι και απελπισμένοι ζώντας μέσα στη δυστυχία. Αλλά εσείς, ως θεραπευτής του κόσμου, μπορείτε να μετατραπείτε σε φάρο ελπίδας. Μην διαιωνίζετε την απαισιοδοξία. Αλλάξτε την αντίληψη που έχετε για τα πράγματα. Δείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα στους άλλους και δείξτε και σε εκείνους αυτό που βλέπετε. Η ελπίδα που μεταγγίζετε στους άλλους μπορεί να τους θεραπεύσει.

7. Χαρίστε στους άλλους θεραπευτικό άγγιγμα
Ο σημερινός πολιτισμός φοβάται τόσο πολύ το άγγιγμα που απαγορεύει ακόμα και στους δασκάλους να αγκαλιάζουν τα παιδιά και πολλοί από εμάς υποφέρουμε λόγω αυτής της έλλειψης. Κάντε εσείς την επανάσταση λοιπόν! Αγγίξτε κάποιον που το έχει ανάγκη. Κρατήστε του το χέρι, αγκαλιάστε τον, παρηγορήστε τον όταν πονάει. Το άγγιγμά σας μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά όταν προσφέρεται με αγάπη και ασφάλεια, μέσα στα κατάλληλα όρια.

8. Παρακινήστε τους άλλους
Ο κόσμος μας είναι ένα τεράστιο χάος, αλλά οι ψυχές μας λαχταρούν εσωτερική ηρεμία. Βρείτε την μέσα στον εαυτό σας (είναι πάντα εκεί) και εφαρμόστε την σιωπηλά προσκαλώντας και τους άλλους να σας ακολουθήσουν. Χαρίστε τους γαλήνη με τις προθέσεις σας. 

Δοκιμάστε να το εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου ή σε ένα πάρτι. Βρείτε την ηρεμία μέσα σας, μαλακώστε το βλέμμα σας και μιλήστε ήσυχα επιβραδύνοντας τον ρυθμό ομιλίας σας. Βυθιστείτε στη γαλήνη ενεργά και δείτε αν οι άλλοι σας ακολουθούν. Όταν αυτό συμβεί, βοηθήστε τους να θεραπευτούν.

9. Μάθετε να ακούτε
Η δρ Rachel Naomi Remen συμβουλεύει τους φοιτητές ιατρικής και τους γιατρούς να ακούν προσεκτικά τον συνομιλητή τους, διότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο απασχολημένοι σκεπτόμενοι τι συμβουλές πρέπει να δώσουμε που δεν ακούμε καν αυτά που μας λέει ο άλλος. Όταν ακούμε προσεκτικά κάποιον χωρίς να ασκούμε κριτική ή να δίνουμε συμβουλές, όταν απλώς γινόμαστε μάρτυρες της αλήθειας ενός άλλου ανθρώπου δίνουμε σε αυτή την αλήθεια την αξία που πρέπει και τον βοηθάμε να θεραπευτεί.

10. Ενεργοποιείστε τη συνειδητότητα σας
Όταν κάνετε τη μετάβαση από μια ζωή βασισμένη στο εγώ σας σε μια άλλη με γνώμονα την ψυχή σας, οι δονήσεις που εκπέμπετε θα αυξηθούν και κατ' επέκταση θα αυξηθούν και οι δονήσεις ολόκληρου του πλανήτη. 

Αφοσιωθείτε στη δική σας προσωπική και πνευματική ανάπτυξη, αλλάξτε τις παλιές σας συνήθειες και συμπεριφορές. Ακούστε τη φωνή από το φως που έχετε μέσα σας και ακολουθήστε την. Αφήστε τη να οδηγήσει τη ζωή σας. Όταν το καταφέρετε, θα μπορείτε να θεραπεύσετε μαζί και τον κόσμο.






http://enallaktikidrasi.com

Οι 10 κλέφτες της ενέργειας μας - Dalai Lama ....!!!!!!!

1.Άφησε τους ανθρώπους που μοιράζονται μονάχα παράπονα, προβλήματα, καταστροφικές ιστορίες, φόβο και κριτική στους άλλους. Εάν κάποιος ψάχνει να βρει ένα κάδο απορριμμάτων για να πετάξει τα σκουπίδια του, κοίταξε να μην είσαι εσύ!

2.Πλήρωσε τα χρέη σου στην ώρα τους. Ταυτόχρονα ζήτησε πίσω αυτά που σου χρωστάνε!

3.Να κρατάς τις υποσχέσεις σου. Εάν δεν το έχεις κάνει, αναρωτήσου το γιατί. Πάντοτε μπορείς να αλλάξεις γνώμη ζητώντας συγνώμη, να ξαναδιαπραγματευτείς ή να προσφέρεις μια εναλλακτική λύση σε μια υπόσχεση που δεν διατήρησες, μην το κάνεις, όμως, συνήθεια.
Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις να μην κάνεις κάτι που υποσχέθηκες είναι να πεις αμέσως "όχι".

4.Αφιέρωσε χρόνο μονάχα στα πράγματα που σε ευχαριστούν να κάνεις .

5.Επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουράζετε όταν χρειάζεται και να δρας όταν σου παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία.

6.Πέτα, συμμάζεψε και οργανώσου. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να σου "ρουφήξει" την ενέργεια σου ένας χώρος ακατάστατος και γεμάτος από πράγματα του παρελθόντος που δεν σου χρησιμεύουν πια!

7.Να δίνεις προτεραιότητα στην υγεία σου. Χωρίς την μηχανή του σώματος σου , δουλεύοντας στο μέγιστο, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάνε συχνά διαλείμματα.

8.Αντιμετώπισε τις τοξικές καταστάσεις που ανέχεσαι, από το να εξαγοράσεις ένα φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας, μέχρι στο να ανέχεσαι αρνητικές ενέργειες ενός συντρόφου ή κάποιας ομάδας. Λάβε τα αναγκαία μέτρα.

9.Αποδοχή. Από το να χαλάς την "ζαχαρένια" σου με μια κατάσταση που δεν μπορείς να αλλάξεις κάνε τον "κινέζο".

10.Συγχώρεσε, άφησε μια κατάσταση που σου προκαλεί πόνο , μπορείς πάντα να επιλέξεις να αφήσεις και να απελευθερώσεις τον πόνο της μνήμης!

Dalai Lama



Πως γράφουν στο σώμα τα συναισθήματά μας.....!!!!!!!!

Χρησιμοποιούμε συχνά εκφράσεις του τύπου «Έγινα σαν το παντζάρι», «Μου κόπηκαν τα πόδια», «Νιώθω φτερούγισμα στο στομάχι», «Έχω ένα βάρος στο στήθος», «Αρρώστησα από έρωτα», προκειμένου να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας. Άραγε το σώμα μας βιώνει ακριβώς αυτό που περιγράφουμε με λόγια; Με τη βοήθεια των ειδικών, επιχειρήσαμε να βρούμε με ποιον τρόπο αποτυπώνονται στο σώμα τα συναισθήματά μας και σας παρουσιάζουμε τι ανακαλύψαμε.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η συναισθηματική μας κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το σώμα μας, αφού ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό, το μυοσκελετικό και το νευροενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού μας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία, θέλοντας να κάνουν ένα βήμα παρακάτω, αποτύπωσαν τα μέρη του σώματος που ενεργοποιούν ορισμένα συναισθήματα (ευτυχία, έρωτας, υπερηφάνεια, θυμός, φόβος, άγχος, ντροπή, αηδία, περιφρόνηση, αιφνιδιασμός, ζήλια, λύπη, κατάθλιψη, αδιαφορία). 

Από τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academies of Sciences», η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση αφορούσε το γεγονός ότι τα συναισθήματά μας επιφέρουν μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής και φύλου, και οι οποίες συνδέονται με την προσπάθειά μας για επιβίωση.

Ο χάρτης του σώματος
Ο αντίκτυπος των συναισθημάτων στο σώμα μας.

1. Κεφάλι
Πανταχού παρόν στα περισσότερα συναισθήματα το κεφάλι. Σημαντικός είναι ο ρόλος των δακρύων και των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Η υψηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στα συναισθήματα χαράς, ενώ η χαμηλότερη στην αδιαφορία και την κατάθλιψη. Στην ντροπή συμμετέχουν ιδιαίτερα τα μάτια και στον θυμό τα μάγουλα.

2. Λαιμός
Με εξαίρεση την κατάθλιψη και την αδιαφορία, τα υπόλοιπα συναισθήματα αφήνουν έντονη γεύση στον λαιμό. Υψηλή δραστηριότητα παρατηρείται στα συναισθήματα της αηδίας και της αγάπης, όπου οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής παίζουν καθοριστικό ρόλο.

3. Στήθος
Αποτελεί μια περιοχή του σώματος που ενεργοποιείται -και μάλιστα έντονα- στα περισσότερα συναισθήματα. Αλλαγές στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό παρατηρούνται στον θυμό, την ευτυχία, το άγχος, την αγάπη και την περηφάνια.

4. Στομάχι - κοιλιά
Τα αρνητικά συναισθήματα (θυμός, αηδία, άγχος, φόβος) δένουν κόμπο το στομάχι μας. Το αποτύπωμά τους, όμως, αφήνουν και τα καλά συναισθήματα, όπως ο έρωτας, που ως γνωστόν
«… περνάει από το στομάχι».

5 Άνω άκρα
Τα κινητοποιεί πρωτίστως ο θυμός, δευτερευόντως η ευτυχία και ο έρωτας και ακολούθως σε αρκετά μικρότερο βαθμό ο φόβος, η αηδία και η περηφάνια. Η χαμηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στη λύπη και την κατάθλιψη.

6. Κάτω άκρα
Συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, ελάχιστα συναισθήματα φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν τα κάτω άκρα. Η χαμηλότερη δραστηριότητα παρατηρείται στις περιπτώσεις της λύπης, του αιφνιδιασμού, του άγχους, της κατάθλιψης και της ντροπής.

7. Όλο το σώμα
Από όλα τα συναισθήματα μόνο η χαρά φαίνεται ότι ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα. Αντίθετα, μειωμένη δραστηριότητα παρατηρείται στην κατάθλιψη, όπου επικρατεί το γενικότερο αίσθημα κενού ή ανηδονίας.
Υπό την επήρεια 13 συναισθημάτων

Θυμός
«Πιάστηκαν στα χέρια»
Το συναίσθημα της οργής γίνεται αισθητό στο πάνω μέρος του σώματος και κυρίως στην περιοχή του θώρακα και των χεριών. Με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, διέγερση που μας προετοιμάζει για καβγά και μάχη. 

Οι πνεύμονες διαστέλλονται και οι αναπνοές γίνονται περισσότερες και βαθύτερες, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορέσουμε να εισπνεύσουμε επιπλέον οξυγόνο. Επίσης, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να τροφοδοτήσει με περισσότερο αίμα τους μυς των άκρων και ειδικά των χεριών, που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα για να μπορέσουν να αντιδράσουν.

Φόβος
«Μου κόπηκαν τα πόδια»
Μπροστά σε μια φοβερή απειλή, την οποία το άτομο διαπιστώνει ότι είναι ανήμπορο να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα υπό τον κίνδυνο επίθεσης ενός άγριου ζώου, εξάπλωσης φωτιάς ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, το σώμα παίρνει μια παθητική στάση. 

Οι σφυγμοί και η θερμοκρασία του πέφτουν, οι αναπνοές αραιώνουν και γίνονται κοφτές, η κοιλιά σφίγγεται, τα πόδια παραλύουν και επιπλέον η ικανότητα αντίληψης μειώνεται. Με λίγα λόγια, μπλοκάρει το νευρικό μας σύστημα, ολόκληρο το σώμα παγώνει και γι? αυτό αδυνατούμε να αντιδράσουμε.

Αιφνιδιασμός
«Πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη»
Το ξάφνιασμα, δηλαδή ο τρόμος που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, προκαλεί έντονη αναστάτωση στην εγκεφαλική μας λειτουργία, καθώς και στην περιοχή του θώρακα. Εξαιτίας του αιφνιδιασμού που δέχεται το νευρικό και ορμονικό μας σύστημα, στιγμιαία παγώνουν τα αντανακλαστικά μας, ανεβαίνουν απότομα οι παλμοί της καρδιάς, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ταχύπνοια.

Ντροπή
«Έγινε παντζάρι»
Όταν ντρεπόμαστε ή βρισκόμαστε σε αμηχανία, το ορμονικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα κινητοποιούνται και συνδυαστικά με την έκκριση αδρεναλίνης προκαλείται αύξηση της ροής του αίματος. 

Το παράδοξο είναι ότι η κυκλοφορία του αίματος είναι εντονότερη στο πρόσωπο και ειδικότερα στα μάγουλα, τα αφτιά και τη μύτη. Στα σημεία αυτά ρέει περισσότερο αίμα και έτσι το πρόσωπό μας κοκκινίζει. Επιπλέον, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, ενώ επιταχύνεται η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός.

Έρωτας
«Αρρώστησε από έρωτα»
Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα που μπορούμε να αισθανθούμε. Η ερωτική έλξη κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις και με εξαίρεση τα πόδια -από τα γόνατα και κάτω- αποτυπώνεται σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα. Τα χέρια είναι ένα από τα πιο ενεργά σημεία του σώματος, αφού κινητοποιούνται με την επαφή, το χάδι και την αγκαλιά. 

Ο οργανισμός αναγνωρίζει τον έρωτα ως μια κατάσταση στρες και αντιδρά ανάλογα: η καρδιά ανεβάζει παλμούς (εξού και η έκφραση «Η καρδιά μου χτυπά τρελά») και το αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλεί έκκριση επινεφρίνης, αντίδραση που διακόπτει ή επιβραδύνει διεργασίες, όπως αυτήν του πεπτικού συστήματος, ώστε ο οργανισμός να επικεντρωθεί στην κατάσταση άγχους. Επίσης, το ορμονικό σύστημα «χτυπά κόκκινο». 

Οι ορμόνες (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, αδρεναλίνη, ωκυτοκίνη, σωματοτροπίνη, ενδορφίνες), που δρουν στον εγκέφαλο, δημιουργούν μια κατάσταση ευφορίας και σε έναν βαθμό επηρεάζουν και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τέλος, οι φερομόνες ασκούν επίδραση στην οσφρητική επικοινωνία, που κατέχει σπουδαίο ρόλο στην ερωτική έλξη.

Λύπη
«Έχω ένα βάρος στο στήθος»
Όταν βιώνουμε μια κατάσταση έντονης στενοχώριας (π.χ. την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, το τέλος μιας σχέσης, την απόλυση), νιώθουμε ένα σφίξιμο ή ένα βάρος στο στήθος. Στις περιπτώσεις αυτές κλείνουν οι βρόγχοι και η αναπνοή δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό, ώστε νιώθουμε την ανάγκη να παίρνουμε βαθιές και παρατεταμένες αναπνοές και συχνά να αναστενάζουμε. 

Επιπλέον, στο συναίσθημα της θλίψης παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα στο πρόσωπο και ειδικά στην περιοχή των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δυσάρεστες καταστάσεις μάς κάνουν υπερευαίσθητους και ευσυγκίνητους, με αποτέλεσμα συχνά να ξεσπάμε σε κλάματα.

Κατάθλιψη
«Έχει παγώσει το σώμα»
Η κατάθλιψη μπορεί να μας απομονώσει από κάθε είδους δραστηριότητα ή απόλαυση. Μειώνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας σε τέτοιο βαθμό, που αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, για παράδειγμα να βγούμε από το σπίτι, να μιλήσουμε με άλλους ανθρώπους, ακόμη και να φάμε ή να σηκωθούμε από το κρεβάτι. 

Το αίσθημα της αδιαφορίας για όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον διαρκώς μεγαλώνει και οδηγεί το σώμα σε πλήρη ακινησία. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη καταλαμβάνονται από μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας, η οποία είναι εντονότερη στα άκρα.

Άγχος
«Νιώθω φτερούγισμα στο στομάχι»
Η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος κινητοποιεί ουσιαστικά και το πεπτικό μας σύστημα, που θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος και είναι από τα συστήματα του οργανισμού που επηρεάζονται έντονα από τα συναισθήματά μας. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, το γεγονός ότι σε καταστάσεις έντονου στρες μπορεί να έχουμε μικρές διάρροιες ή τάση για εμετό. Επίσης, η υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος κάνει τα χέρια μας να ιδρώνουν, ενώ μπορεί να προκαλέσει και ανατριχίλα.

Ευτυχία
«Πετάω στα σύννεφα»
Ο ευτυχισμένος άνθρωπος βρίσκεται σε διέγερση. Όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στον υπερθετικό βαθμό, ενώ ο οργανισμός «πλημμυρίζει» από το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης στον εγκέφαλο. 

Είναι η χημική ουσία που μας προκαλεί ευφορία, τονώνει την κίνηση του σώματος, επηρεάζει τη σεξουαλική μας διάθεση και συγχρόνως ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Με λίγα λόγια, δίνει φτερά στο σώμα και την ψυχή. Σε μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης, επιθετικής συμπεριφοράς και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Αδιαφορία
«Δεν μου καίγεται καρφί»
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε συμβαίνει στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε κατά κάποιον τρόπο ναρκώνει τις αισθήσεις μας, περιορίζει την κινητικότητα του σώματος σε σημαντικό βαθμό και είναι φυσικό επακόλουθο να ελαχιστοποιεί την έκφραση των συναισθημάτων μας.

Ζήλια
«Έχει μάτι φθονερό»
Μαζί με τον έρωτα ανήκει στα πιο ισχυρά συναισθήματα που μπορούμε να νιώσουμε. Ακριβώς επειδή, όταν ζηλεύουμε, μας κυριεύει το αίσθημα του ανταγωνισμού και επικρατεί η θέληση της υπερίσχυσης, το σημείο του σώματος που δραστηριοποιείται περισσότερο είναι το κεφάλι. 

Η εγκεφαλική λειτουργία τονώνεται και οι αισθήσεις οξύνονται. Το κεφάλι κινείται με αγχωτικό ρυθμό, τα μάτια κοιτάζουν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση και τα αφτιά είναι «τεντωμένα», ώστε να μπορούμε να «αλιεύσουμε» πληροφορίες από το περιβάλλον.

Υπερηφάνεια
«Φουσκώνει σαν τον κόκορα»
Το σημείο του σώματος όπου αποτυπώνεται εντονότερα το συναίσθημα της υπερηφάνειας είναι ο θώρακας. Όταν θέλουμε να παινευτούμε, ορθώνουμε το ανάστημα, τραβάμε την κοιλιά προς τα μέσα και τους ώμους προς τα πίσω και σπρώχνουμε το στήθος μπροστά. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι παίρνουμε βαθιές ανάσες και φουσκώνουμε με αέρα το στήθος για να αυξήσουμε τον όγκο του σώματός μας και να δείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι.

Αηδία
«Ανακατεύεται το στομάχι μου»
Το αίσθημα της έντονης δυσαρέσκειας και αποστροφής ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα, αλλά και την περιοχή του λαιμού. Αυτό συμβαίνει γιατί αηδιάζουμε (ακόμα και νοερά) με κάτι δυσάρεστο που μυρίζουμε ή γευόμαστε. Η μύτη, η γλώσσα και ο φάρυγγας είναι τα πρώτα όργανα που ανιχνεύουν δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους κινητοποιούν το αντανακλαστικό της ναυτίας και του εμετού.



Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Σαμποτάροντας τον εαυτό μας....!!!!!

Ορισμένες συμπεριφορές μας, μας βλάπτουν, αλλά εμείς αδυνατούμε να το καταλάβουμε, βάζοντας έτσι συνεχώς τρικλοποδιές στον εαυτό μας. Ποιες είναι αυτές;

Υπονομεύουμε τον εαυτό μας όταν, στην προσπάθειά μας να λύσουμε ένα πρόβλημα, τελικά προκαλούμε ένα νέο ή το χειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο που παρεμβαίνει στα μελλοντικά μας σχέδια ή αποδεικνύεται καταστροφικός για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αν και όλοι έχουμε κάποια στιγμή υιοθετήσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μια τέτοια συμπεριφορά, το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτή επαναλαμβάνεται τακτικά, μέχρι που γίνεται συνήθεια.

Το «αυτο-σαμποτάζ» είναι μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται συστηματικά και εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, γι'αυτό και χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να σταματήσει. Στην ουσία πρόκειται για έναν λανθασμένο μηχανισμό άμυνας, για μια προσωρινή ανακούφιση, που σε βάθος χρόνου μας βλάπτει, αφού μπορεί εμείς να αρνούμαστε το πρόβλημα, αυτό όμως εξακολουθεί να υφίσταται και να διογκώνεται.

Τρεις «αυτοκαταστροφικές» συμπεριφορές  :

1. Η άρνηση των συναισθημάτων
Στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν, είναι πιθανό να υιοθετήσουμε συμπεριφορές οι οποίες, αντί να μας βοηθούν, μακροχρόνια μας βλάπτουν. Το να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα μπορεί να φαντάζει επιθυμητό, αλλά τελικά μπορεί να μας βάλει σε μεγαλύτερες φασαρίες, επειδή, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας, ουσιαστικά τις αφήνουμε να διαιωνίζονται. 

Βέβαια, το να καταφύγουμε στο λεγόμενο comfort food μετά από μια δύσκολη μέρα δεν θεωρείται προβληματική συμπεριφορά αν γίνεται π.χ. 2 φορές τον μήνα. Η κατάσταση εξελίσσεται σε πρόβλημα όταν γίνεται συστηματικά ή έχει επιπτώσεις στο βάρος, την υγεία και την ψυχική μας διάθεση. Αν το ξέσπασμα στο φαγητό καθιερωθεί ως τρόπος αντίδρασης απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση, τότε κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε αυτόν.

Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι εστιάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό στο αρνητικό γεγονός το οποίο βιώνουν, που τελικά παγιδεύονται σε μια επώδυνη κατάσταση αρνητικών συναισθημάτων. Στη συνέχεια, επιλέγουν ακραίες συμπεριφορές, ελπίζοντας ότι οι σωματικές αισθήσεις που τους προκαλούν θα είναι τόσο έντονες, ώστε να τους αποσπάσουν την προσοχή και να τους βοηθήσουν να ξεχαστούν.

Μερικές φορές, ωστόσο, σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και λόγω «άγνοιας», εξαιτίας λανθασμένων πεποιθήσεων σχετικά με το ποια συμπεριφορά θεωρείται σωστή. Η λύπη, για παράδειγμα, συχνά μας οδηγεί στην απομόνωση. Αυτή την αντίδραση μπορεί να τη νιώθουμε σωστή, αλλά στην πραγματικότητα μας βλάπτει. 

Το να αποτραβιόμαστε από υγιείς καταστάσεις, όταν έχουμε κακή διάθεση, έχει ως αποτέλεσμα να την επιδεινώνουμε. Κοινό χαρακτηριστικό, πάντως, στις καταστροφικές συμπεριφορές είναι ότι νομίζουμε ότι μας βοηθούν, αλλά στην πραγματικότητα μας αποπροσανατολίζουν, βυθίζοντάς μας όλο και περισσότερο σε έναν φαύλο κύκλο.

Δυστυχώς, συχνά δεν καταλαβαίνουμε ότι μόνοι μας σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και αυτό γιατί πολλές φορές οι συνέπειες των πράξεων και αποφάσεών μας δεν είναι άμεσες. Για να αντιληφθούμε το πώς μας επηρεάζουν, πρέπει να τις προβάλουμε σε βάθος χρόνου, να δούμε αν και κατά πόσο βλάπτουν τα μελλοντικά μας σχέδια και τις σχέσεις μας.

Η στροφή στις εξαρτήσεις
Η συστηματική αποφυγή ενός ανθρώπου να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματά του μπορεί να τον οδηγήσει σε κάποιου είδους εξάρτηση, προκειμένου να συντηρήσει την άρνησή του για το πρόβλημα ή να μην ασχοληθεί με αυτό. Η εξάρτηση, είτε αυτή εκφράζεται με τη μορφή κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ, φάρμακα, ναρκωτικά) είτε ως προσκόλληση σε ένα άτομο, αποδεικνύεται επιβλαβής σε όλα τα επίπεδα, σωματικά και ψυχικά. 

Πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή, έναν «ανθυγιεινό» τρόπο να δραπετεύουμε από τα πράγματα που μας βασανίζουν. Ο εθισμός είναι μια δύσκολη περίπτωση - ας μη γελιόμαστε- και χρειάζεται μεγάλη δύναμη, επιμονή και θέληση για να τον ξεπεράσουμε. Η εξάρτηση μας αποδυναμώνει, γι' αυτό και είναι σημαντική η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό και η υποστήριξη των αγαπημένων μας προσώπων.

Σπάμε τον φαύλο κύκλο!
*Κρατάμε ένα ημερολόγιο αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις.

*Αναγνωρίζουμε τη συμπεριφορά που ακολουθούμε.

*Αποδεχόμαστε το πόσο μας βλάπτει.

*Εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να αντιδρά διαφορετικά, βρίσκοντας, με τη βοήθεια των δικών μας ανθρώπων ή ενός ειδικού, εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως π.χ. ένα νέο χόμπι.

2. Η δύναμη της αναβλητικότητας
Η αναβολή, η χρονική απόσταση που χωρίζει τις προθέσεις μας από το να γίνουν πράξη, η δράση που δεν αναλαμβάνουμε ποτέ, είναι ο πιο κοινός τρόπος να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Και ενώ πιστεύουμε ότι η θέληση και οι λόγοι που γεννούν τους στόχους μας αρκούν για να μας κινητοποιήσουν, τελικά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει.

Η αναβλητικότητα είναι μια παράλογη καθυστέρηση. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι ψυχολογικό και όλες οι δυσκολίες που προκύπτουν ή τα εμπόδια που βάζουμε απορρέουν από αυτό. Μπορεί το μυαλό μας να γνωρίζει και να κατανοεί το τι πρέπει να κάνουμε, ωστόσο δεν έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε. Έτσι, εστιάζουμε στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, στο να νιώσουμε καλά αυτή τη στιγμή, θυσιάζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Μάλιστα, όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο και χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας, τότε κινδυνεύουμε να θυσιάσουμε ολόκληρη τη ζωή μας.

Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι για τους οποίους συνήθως κωλυσιεργούμε :
Δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν ή μας αναστατώνουν με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα, αναβάλλουμε μια επίσκεψη στον γιατρό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχομένως αρνητική κατάσταση, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να νιώθουμε καλά.

Συχνά οι προθέσεις μας ή/και ο στόχος μας είναι ασαφείς ή δεν είναι αρκετά ισχυροί για να μας κινητοποιήσουν. Αυτή η δίαιτα που ξεκινάει πάντα από Δευτέρα είναι ένα κλασικό παράδειγμα αναβολής.

Η προσοχή μας αποσπάται εύκολα. Θα γράψουμε, για παράδειγμα, την επιστολή που πρέπει, αφού πρώτα απαντήσουμε στο μήνυμα της φίλης, διαβάσουμε ένα mail, τσεκάρουμε το facebook, δούμε τι καιρό θα κάνει αύριο… και ξαφνικά η μέρα πέρασε και η επιστολή δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Αναβάλλουμε πράγματα από φόβο, επειδή λόγου χάρη νομίζουμε ότι δεν έχουμε τις δυνάμεις και τα προσόντα που απαιτούνται ή ανησυχούμε για τα αποτελέσματα μιας πιθανής ενέργειας ή πρωτοβουλίας μας. Γενικά ο φόβος - το άγχος της αποτυχίας - είναι ένας παράγοντας που μας κρατάει πίσω.

Σημαντικό στοιχείο της αναβλητικότητας είναι η λεγόμενη αυτοεξαπάτηση, τα μικρά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα που δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, οι δικαιολογίες που εφευρίσκουμε ή τα προβλήματα που αφήνουμε άλυτα επειδή μας βολεύουν.

Ξεκινάμε σταδιακά
*Καλό είναι να θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους και όχι μακρινούς και μεγάλους. Κάνοντας ένα βήμα τη φορά, θα πάρουμε θάρρος για να συνεχίσουμε και θα φτάσουμε σταδιακά στον τελικό μας στόχο.

*Φροντίζουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι να κάνουμε γενικές δηλώσεις.

*Βρίσκουμε αυτό που μας αποσπά την προσοχή και το απομακρύνουμε.

*Βάζουμε σε πρόγραμμα τη δουλειά μας και προσπαθούμε όσο γίνεται να το τηρήσουμε.

*Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που καταφέρνουμε να τηρήσουμε το οργανόγραμμά μας.

3. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης
Μπορεί η μετριοφροσύνη να θεωρείται αρετή και ο υπέρμετρος εγωισμός να είναι κοινωνικά κατακριτέος, ωστόσο όταν το Εγώ καταπιέζεται σε υπερβολικό βαθμό, αυτό αποτελεί δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όταν συνεχώς υποτιμούμε τον εαυτό μας, γινόμαστε οι ίδιοι τροχοπέδη στην εξέλιξή μας, αφού η αρνητική εικόνα που έχουμε για εμάς τους ίδιους μας αποτρέπει από το να πάρουμε ρίσκα ή να θέσουμε υψηλούς στόχους.

Ακόμα χειρότερα, η προβολή μιας τέτοιας εικόνας αποτρέπει και τους άλλους από το να μας πάρουν στα σοβαρά, από το να μας αναθέσουν ρόλους και ευθύνες, και μας εμφανίζει λιγότερο ικανούς στην εκτέλεση καθηκόντων. Η διαρκής αναζήτηση έγκρισης και αποδοχής στα μάτια των άλλων δεν δείχνει πάντα πόσο εκτιμάμε τη γνώμη τους, αλλά μας κάνει να φαινόμαστε αδύναμοι και λιγότερο ικανοί.

Επίσης, η εξαρχής δήλωση της «ανικανότητάς» μας, όπως, για παράδειγμα, «Δεν θέλω να οδηγήσω. Είμαι κακή οδηγός», μας καλύπτει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ο φόβος της έκθεσης υπάρχει και στην περίπτωση αυτή, γι? αυτό εμείς προειδοποιούμε τους γύρω μας για την έλλειψή μας, θέλοντας να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες αρνητικής κριτικής ή αρνητικού αποτελέσματος.

Όμως, στις ανταγωνιστικές κοινωνίες που ζούμε, όπου η ατομικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό, καλούμαστε συχνά να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας ως μοναδικό, να τον προβάλουμε όσο καλύτερα μπορούμε, προκειμένου να εξελιχθούμε. 

Ο χρόνος, όμως, που συνήθως μας δίνεται είναι ελάχιστος και μέσα στα στενά αυτά όρια πρέπει να παρουσιάσουμε τις καλύτερες και πιο δυνατές πτυχές μας, να δώσουμε τις καλές πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμες. Το να υποτιμάμε, λοιπόν, τον εαυτό μας δεν είναι δείγμα καλής συμπεριφοράς, αλλά χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μαθήματα αυτοεκτίμησης
*Φροντίζουμε να έχουμε μια σφαιρική άποψη για τα πράγματα, εστιάζοντας ισότιμα τόσο στις θετικές όσο και στις αρνητικές πλευρές του εαυτού μας.

*Καταγράφουμε τα 10 πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας, ζητάμε τη βοήθεια των γύρω μας.

*Στοχεύουμε στην ενίσχυση των θετικών μας σημείων και στη βελτίωση των αρνητικών μας.





vita.gr 
Ναταλία Κουτρούλη ψυχολόγο υγείας

Ο διαλογισμός του καπνίσματος....!!!!!

Ήρθε ένας άνθρωπος σε μένα. Επί τριάντα χρόνια κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Ήταν άρρωστος και οι γιατροί του έλεγαν: "Δεν θα γίνεις ποτέ καλά, αν δεν κόψεις το τσιγάρο." Αλλά ήταν χρόνιος καπνιστής, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Είχε προσπαθήσει - δεν είναι πως δεν είχε προσπαθήσει - είχε προσπαθήσει πολύ, και είχε υποφέρει πολύ προσπαθώντας, όμως μόνο για μια-δυο μέρες κι έπειτα η παρόρμηση επέστρεφε με τόση δριμύτητα, που τον παρέσερνε μαζί της. Έπεφτε πάλι πίσω στα ίδια.

Εξαιτίας του καπνίσματος, είχε χάσει κάθε αυτοπεποίθηση. Ήξερε πως δεν μπορούσε να κάνει ένα τόσο μικρό πράγμα, πως δεν μπορούσε να κόψει το τσιγάρο. Είχε γίνει ανάξιος στα ίδια του τα μάτια. Θεωρούσε τον εαυτό του τον πιο ανάξιο άνθρωπο του κόσμου. Δεν ένιωθε κανένα σεβασμό για τον εαυτό του. Ήρθε και σε μένα.

"Τι να κάνω;" με ρώτησε. "Πώς να κόψω το τσιγάρο;"
Του είπα, "Κανείς δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο.
Χρειάζεται κατανόηση. Το κάπνισμα τώρα πια δεν είναι μόνο ζήτημα δικής σου απόφασης. Έχει μπει στον κόσμο των συνηθειών σου. Έχει απλώσει ρίζες. Τριάντα χρόνια είναι πολύς καιρός. Οι ρίζες του είναι μέσα στο σώμα σου, μέσα στην χημεία σου. Έχει απλωθεί παντού. 

Δεν είναι ζήτημα του τι αποφασίζει το κεφάλι σου. Το κεφάλι σου δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το κεφάλι είναι ανίσχυρο. Μπορεί να αρχίζει διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τόσο εύκολα. Μια που το άρχισες και το εφαρμόζεις τόσο καιρό, είσαι σπουδαίος Γιόγκι. Τριάντα χρόνια άσκηση στο κάπνισμα! Έγινε πια αυτεξούσιο. Πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις μηχανικά." Εκείνος είπε: "Τι σημαίνει να σταματήσω να το κάνω μηχανικά;"

Και αυτό είναι όλο κι όλο ο διαλογισμός : Μην κάνεις τίποτα μηχανικά.

Του είπα, "Κάνε το εξής: Ξέχνα το πώς να το κόψεις. Δεν υπάρχει λόγος. Για τριάντα χρόνια τώρα καπνίζεις και όμως είσαι ζωντανός. Έχεις υποφέρει φυσικά, αλλά είσαι και σ' αυτό συνηθισμένος. Και τι σημασία έχει αν θα πεθάνεις λίγες ώρες νωρίτερα, από ό,τι θα πέθαινες χωρίς το κάπνισμα; Τι θα κάνεις εδώ; Τι έχεις κάνει ως τώρα; Τι νόημα έχει λοιπόν, αν θα πεθάνεις την Δευτέρα, ή την Τρίτη, ή την Κυριακή' φέτος, ή του χρόνου, τι σημασία έχει;"

Είπε, "Ναι, είναι αλήθεια, δεν έχει σημασία."

Τότε είπα, "Ξέχασε το λοιπόν'' δεν θα το σταματήσουμε καθόλου. Μάλλον, θα προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε. Έτσι, την επόμενη φορά κάνε το κάπνισμα διαλογισμό."

Είπε, "Διαλογισμό το κάπνισμα;" "Ναι", είπα. "Αν οι άνθρωποι του Ζεν μπορούν να μετατρέπουν το τσάι σε διαλογισμό και να το κάνουν τελετή, γιατί όχι; Μπορεί να γίνει και το κάπνισμα το ίδιο ωραίος διαλογισμός."

Έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό. Είχε ζωντανέψει!
"Διαλογισμό; Πες μου λοιπόν, δεν κρατιέμαι!"

Του έδωσα τον διαλογισμό. Είπα, "Κάνε το εξής: Όταν θα βγάζεις το πακέτο με τα τσιγάρα από την τσέπη σου, κινήσου αργά. Απόλαυσέ το, δεν υπάρχει καμιά βιασύνη. Να είσαι συνειδητός, σε εγρήγορση, με επίγνωση, βγάζε το αργά, με πλήρη επίγνωση. Έπειτα βγάλε το τσιγάρο από το πακέτο με πλήρη επίγνωση, αργά, όχι με τον παλιό βιαστικό τρόπο, τον ασυνείδητο τρόπο, τον μηχανικό τρόπο. 

Έπειτα άρχισε να χτυπάς ελαφρά το τσιγάρο στο πακέτο, αλλά με μεγάλη εγρήγορση. Άκουγε τον ήχο, όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι του Ζεν, όταν το σαμοβάρι αρχίζει να τραγουδάει και το τσάι αρχίζει να βράζει και το άρωμα χύνεται στον αέρα. Έπειτα μύρισε το τσιγάρο και την ομορφιά του..."
Είπε, "Μα, τι λες; Ποια ομορφιά του;"

"Είναι όμορφο. Ο καπνός είναι τόσο θεϊκός, όσο και κάθε τι άλλο. Μύρισέ το! είναι η μυρωδιά του Θεού."
Έδειξε λίγη έκπληξη: "Τι; Αστειεύεσαι;"
"Όχι, δεν αστειεύομαι."

Ακόμη κι όταν αστειεύομαι, δεν αστειεύομαι. Σοβαρολογώ απολύτως.
"Έπειτα βάλτο στο στόμα σου, με πλήρη επίγνωση, άναψέ το με πλήρη επίγνωση. Απόλαυσε κάθε μια πράξη, κάθε μικρή πράξη και διαίρεσέ την σε όσο περισσότερες μικρές πράξεις γίνεται, ώστε να αποκτήσεις όλο και πιο πολλή επίγνωση.

Έπειτα τράβηξε την πρώτη ρουφηξιά: Ο Θεός με την μορφή του καπνού. Οι Ινδουϊστές λένε: Ανναμ Μπραχμ. Η τροφή είναι Θεός. Γιατί όχι και ο καπνός; Όλα είναι Θεός. Γέμισε τελείως τα πνευμόνια σου, είναι Πράναγιαμ αυτό. Σου δίνω την νέα γιόγκα της νέας εποχής! Έπειτα ελευθέρωσε τον καπνό, χαλάρωσε, άλλη μια ρουφηξιά και πήγαινε πάρα πολύ αργά.

Αν το καταφέρεις αυτό, θα σου κάνει εντύπωση, σύντομα θα δεις τι ανόητο πράγμα, που είναι. Όχι επειδή σου λένε οι άλλοι πως είναι ανόητο, όχι επειδή σου λένε οι άλλοι πως είναι κακό. Θα το δεις εσύ. Και δεν θα το δεις μόνο διανοητικά. Θα το δεις με όλη σου την ύπαρξη' θα είναι το όραμα της ολικότητάς σου. Κι έπειτα μια μέρα, αν σταματήσει, σταμάτησε, αν συνεχίσει, συνέχισε. Δεν είναι ανάγκη να σε απασχολεί."

Μετά από τρεις μήνες ήρθε και είπε, "Κι όμως, σταμάτησε!"
"Τώρα", είπα, "δοκίμασέ το και σε άλλα πράγματα."
Αυτό είναι το μυστικό: Μην είσαι ρομπότ. Όταν περπατάς, περπάτα αργά, παρατηρητικά. Όταν κοιτάς, κοίταζε παρατηρητικά και θα δεις πως τα δέντρα είναι πιο πράσινα απ' ό,τι πριν και τα ρόδα είναι πιο ρόδινα απ' ό,τι ήταν πριν. Άκου! Κάποιος μιλά, κουτσομπολεύει. Άκουγε, άκουγε προσεκτικά. Κι όταν μιλάς, μίλα προσεκτικά. Άφησε να φύγει ο αυτοματισμός από κάθε καθημερινή δραστηριότητά σου.

Από το βιβλίο του Osho - Η περιπέτεια της σιωπής, Τεχνικές διαλογισμού του Osho




Τα μυστικά του Κρανίου : Ανακάλυψε τον χαρακτήρα σου.....!!!!!!

Τα μυστικά του Κρανίου : Ανακάλυψε τον χαρακτήρα σου! 
Τα στοιχεία του χαρακτήρα ενός ατόμου με βάση τις αρχές της Phrenology.

Η Phrenology είναι η απόκρυφη επιστήμη που προσπαθεί να διαβάσει το χαρακτήρα ενός ατόμου από το σχήμα και ειδικότερα τις κορυφές και τις κοιλάδες του κρανίου. Είναι στενά συνδεδεμένη με τη Φυσιογνωμική, που μας βοηθά να κατανοήσουμε το μυαλό και την προσωπικότητα με βάση την αξιολόγηση των διαφόρων χαρακτηριστικών του προσώπου όπως η μύτη, τα μάτια, το πηγούνι και το σχήμα των ζυγωματικών, με λίγα λόγια, να κρίνουμε τους ανθρώπους από τα πρόσωπά τους.

Και οι δύο τομείς έχουν απαξιωθεί πλήρως σήμερα από την επιστήμη, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου αντιπροσωπεύουν κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως την αγάπη για τη μουσική, την ικανότητα στους υπολογισμούς, τη διατήρηση της μνήμης κλπ. Όλα εκπροσωπούνται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε παρακάτω για να δούμε πραγματικά, αν μπορεί να μας πει κάτι. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον ενός ατόμου, όπως η χειρομαντεία ή η Αστρολογία αλλά είναι χρήσιμη, ώστε να κρίνει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των προσώπων. Επίσης, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν το άτομο είναι τεμπέλης ή πρόθυμος να δουλέψει σκληρά. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις κορυφαίες εταιρείες στην επιλογή ατόμων για διάφορες θέσεις εργασίας.

Σημαντικές περιοχές του κεφαλιού συμφώνα με την Phrenology

Ερωτοληψία: Αυτή η περιοχή δείχνει την φυσική αγάπη, την στοργή και το σεξ. Όταν η περιοχή αυτή είναι υπερβολικά αναπτυγμένη, το άτομο θα έχει παράνομες σεξουαλικές επαφές. Όταν η περιοχή αυτή είναι ελλιπής (βαθούλωμα), το άτομο δεν μπορεί να καταλάβει την αγάπη και δεν μπορεί να έχει συναισθήματα προς αντίθετο φύλο.

Γονική αγάπη: Αυτή η περιοχή βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού στο κέντρο. Αντιπροσωπεύει την αγάπη για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Όταν η περιοχή αυτή είναι ανεπτυγμένη, το πρόσωπο θα καλομάθει τα παιδιά του, δίνοντας τους υπερβολική αγάπη. Όταν η περιοχή αυτή είναι ελλιπής, το πρόσωπο θα τα παραμελεί.

Προσκόλληση: Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει τη φιλία και την κοινωνικότητα. Αντιπροσωπεύει το βαθμό που το άτομο προσπαθεί να αναμειχθεί με τους άλλους στην κοινωνία. Όταν η περιοχή αυτή είναι υπερβολικά αναπτυγμένη, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την συντροφιά άλλων. Όταν η περιοχή αυτή είναι ελλιπής, το άτομο θα αποφεύγει τους φίλους και τις κοινωνικές σχέσεις.

Μαχητικότητα: Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει την αυτοάμυνα και την δυνατότητα μάχης. Αντιπροσωπεύει επίσης τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου. Όταν αναπτυχθεί υπερβολικά, το άτομο θα γίνει εριστικό, θα βρίσκει ελαττώματα στους άλλους και δεν θα είναι καθόλου συνεργάσιμο. Αντίθετα αν η περιοχή αυτή είναι ελλιπής, θα είναι δειλό και δεν θα μπορεί να αντισταθεί στις επιθέσεις του κάθε είδους. Όταν πληγώνεται, συνήθως προσπαθεί να τερματίσει τη ζωή του.

Καταστροφηκότητα: Αυτό αντιπροσωπεύει την πρωτόγονη και ανεπεξέργαστη φύση του ατόμου. Το θετικό σημείο για αυτό είναι το πρόσωπο που θα έχει καλές εκτελεστικές ικανότητες και δυναμική φύση. Όταν η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, θα έχουμε τον άνθρωπο που έχει δολοφονικές τάσεις. Όταν η περιοχή αυτή είναι χαμηλή, το πρόσωπο που θα υποφέρει από δειλία.

Μυστικότητα: Η ικανότητα να κρατήσει μυστικά και να κρύβει σημαντικά ζητήματα φαίνεται από αυτή την περιοχή. Όταν η περιοχή αυτή είναι υψηλή, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει πονηρή φύση και είναι υποκριτής. Όταν είναι χαμηλή, το άτομο δεν θα έχει αρκετή διακριτικότητα και θα είναι εύκολο να εξαπατηθεί από τους άλλους.

Πνευματικότητα: Η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει την διαίσθηση, τον αποκρυφισμό και το ενδιαφέρον για την πνευματική ανάπτυξη. Όταν είναι υψηλή, αντιπροσωπεύει την πίστη σε φαντάσματα και θεούς, θαύματα και μαγεία. Όταν είναι χαμηλή, αμφιβάλλει για την πνευματική φύση και αγωνίζεται για υλικά κέρδη.

Καλοσύνη: Η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει την ευγένεια, την συμπάθεια και την φιλοδοξία να κάνει καλό στην κοινωνία. Όταν η περιοχή αυτή είναι υψηλή, το πρόσωπο θα βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι αδικημένοι, ενώ αν είναι χαμηλή, το άτομο γίνεται εγωιστικό και δεν μπορεί να καταλάβει τα βάσανα των άλλων.

Εποικοδομιτικότητα: Ικανότητα να χρησιμοποιήσει μηχανικά εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και η εφευρετική φύση του ατόμου, αντιπροσωπεύεται από αυτή την περιοχή. Όταν αυτή η περιοχή έχει αναπτυχθεί καλά, το άτομο θα προσπαθήσει να εφεύρει νέα πράγματα που μπορεί να φαίνονται αδύνατα. Όταν η περιοχή αυτή είναι υπανάπτυκτη, το άτομο δεν θα έχει την ικανότητα στον τομέα της μηχανικής και δεν μπορεί να λειτουργήσει με εργαλεία και μηχανήματα.

Μορφή: Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει τη μνήμη σχημάτων, μορφών και προσώπων. Αυτό βοηθά το άτομο να διευκρινίσει τις λέξεις σωστά και με βάση τις εικόνες. Όταν η περιοχή είναι υψηλή, το άτομο δεν θα ξεχάσει ποτέ καμία περίπτωση μέσα από τη ζωή του. Όταν υπάρχει βαθούλωμα, η μνήμη του δεν θα είναι πολύ καλή.

Μέγεθος: Η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει την ικανότητα να κρίνουμε το μέγεθος, τις μετρήσεις και τα βάρη. Όταν λοιπόν είναι υψηλή, το άτομο θα έχει εξαιρετικό ταλέντο στις μετρήσεις. Όταν είναι χαμηλή, το άτομο δεν μπορεί να κρίνει τις διαστάσεις των αντικειμένων σωστά.

Υπολογισμός: Η ικανότητά του να εκτελεί αριθμητικούς υπολογισμούς, καταμέτρηση και τη λογιστική αντιπροσωπεύεται από αυτήν την περιοχή. Όταν η περιοχή αυτή είναι υπερβολική, το πρόσωπο θα μέτρα τα πάντα και θα έχει υπολογιστικό μυαλό. Όταν αυτή η περιοχή είναι χαμηλή, το άτομο δεν θα είναι κατάλληλο για τα μαθηματικά.

Ενδεχόμενο/πιθανότητα: Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει τη μνήμη των γεγονότων. Το πρόσωπο που θα θυμάται όλη την ιστορία από κάτι. Ένας φοιτητής με την περιοχή αυτή αναπτυγμένη, θα έχει πάντα καλούς βαθμούς. Όταν η περιοχή αυτή είναι ελλιπής, το πρόσωπο θα υποφέρει από απώλεια μνήμης.

Ρυθμός: Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει την αγάπη και το ταλέντο για τη μουσική. Αυτό είναι ένα must για τους τραγουδιστές και τους μουσικούς. Όταν η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, το πρόσωπο θα κατέχει άριστα τον ρυθμό. Όταν η περιοχή αυτή είναι υπανάπτυκτη, το άτομο δεν μπορεί να απολαύσει την μουσική.

Γλώσσα: Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο μάτι και αντιπροσωπεύει την ικανότητα στην επικοινωνία. Αυτό είναι must για τους λογοτέχνες και τους ποιητές. Όταν αυτή η περιοχή είναι υψηλή, το άτομο γίνεται ομιλητικό και χρησιμοποιεί περισσότερες λέξεις από το αναγκαίο. Όταν η περιοχή αυτή είναι χαμηλή, το πρόσωπο θα υποφέρει από δισταγμό στην έκφραση των ιδεών του.




Τεστ τρέχουσας προσωπικότητας - Κάντε το θα σας αφήσει άφωνους.....!!!!!!!

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας,πολλές φορές δεν αντανακλά την πραγματικότητα,αλλά εκείνο που νομίζουμε,η θέλουμε να είμαστε.

Βέβαια,συχνά μπερδευόμαστε με την εικόνα που παρουσιάζουμε στους άλλους,(εξωτερική προσωπικότητα.)
Τα τεστ,σε κάθε περίπτωση,είναι ένας απλός και διασκεδαστικός τρόπος,ν αντλήσουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας και μέσα από αυτές,να προβληματιστούμε και βελτιωθούμε.

Σαφέστατα είναι ενδεικτικά μεν,αλλά όχι απόλυτα όσον αφορά τα συμπεράσματα τους.
Σημαντικό είναι,οι απαντήσεις μας να είναι ειλικρινείς και με συνειδητότητα,αλλά παράλληλα,να είμαστε χαλαροί και απελευθερωμένοι.

Το παρόν τεστ,έχει δέκα ερωτήσεις,που σας ζητούν η κάθε μια να περιγράψετε συγκεκριμένα πράγματα σε κάθε ερώτηση.

ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ (κυρίως,)ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ.( Δεν είναι άσχετη από τα προβλήματα που τυχόν έχουμε και τους στόχους μας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο)… και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν,κάποια κρυμμένη ή απλά ανενεργή πλευρά της προσωπικότητας μας,κυριαρχεί…)

Κάθε ερώτηση,είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
ΕΤΟΙΜΟΙ; Πάρτε ένα χαρτί και στυλό(μολύβια ζωγραφικής,ακόμη καλύτερα) και ζωγραφίστε,η απλά περιγράψτε γραπτώς,αλλά σημειώστε τα χρώματα τα οποία πλαισιώνουν την περιγραφή σας,τα σκυθρωπά ή χαρούμενα πρόσωπα…Και όλες τις λεπτομέρειες.(Είναι σημαντικά.)

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ
1. Φανταστείτε μια σκάλα και περιγράψτε την,πλαισιώστε την…
2. Περιγράψτε ενα σπίτι και την δική σας θέση σε σχέση με αυτό.
3.Φανταστείτε μια αρκούδα,τον χώρο στον οποίο την τοποθετείτε και τη δική σας θέση σε αυτόν.
4. Βλέπετε έναν δρόμο. Περιγράψτε τον
5. Φανταστείτε κλειδιά και δώστε μια περιγραφή,του σχήματος,χρώματος κλπ και κυρίως τη θέση τους στον χώρο ή επάνω σας.

6. Φανταστείτε ένα κηροπήγιο,τοποθετήστε το στον χώρο…
7. Οραματιστείτε ένα άλογο,πως και που είναι; Εσείς τι κάνετε σε σχέση με το άλογο;
8. Σκεφτείτε έναν κύβο περιγράψτε με τι υλικό είναι φτιαγμένος, μέγεθος και ότι άλλο θέλετε…
9. Ζωγραφίστε, όλα τα προαναφερόμενα σε ένα ενιαίο σχέδιο-σύνολο και τη δική σας θέση σε αυτή την εικόνα.
10.Σχεδιάστε όλα τα προαναφερόμενα,σε σχέση με το πώς τα τοποθετείτε στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας,το άλογο ή ότι άλλο σε θέση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ή στο δικό σας…
Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και περιορισμοί,εκφραστείτε ελεύθερα και αυθόρμητα,με αρκετή φαντασία,δίχως να αναζητάτε λογική.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1. Η σκάλα δείχνει κυρίως την επαγγελματική μας πορεία,αλλά και γενικότερα της ζωή μας. Η ανάβαση,δηλώνει την δύναμη και θέληση να προχωρήσετε και αν η σκάλα είναι πλατιά και χωρίς εμπόδια,θα το πετύχετε εύκολα.

Αν είναι στενή,τότε,θα υπάρξουν δυσκολίες.Βρώμικη ή με σκούρα χρώματα,σημαίνει πως κάποια πρόσωπα θα σας βάλουν εμπόδια,ή θα σας λασπολογήσουν,αλλά αν η σκάλα είναι φωτεινή και όχι σκοτεινή,τότε θα βγείτε νικητές. Επίσης,τα χρώματα δηλώνουν και τη δική μας θεώρηση απέναντι στα όποια εμπόδια.

Η κατάβαση,δεν σημαίνει κατ' ανάγκην αποτυχία,παραίτηση ή….κατρακύλα.
Εξαρτάται από το τι είναι εκείνο το οποίο εξυπηρετεί αυτή η κατάβαση.
Π,χ αν κατεβαίνει κάποιος για να βρεθεί σε μια …λίμνη ή θάλασσα,ένα κήπο,αυτό δεν είναι αρνητικό και δηλώνει την ανάγκη του και επιθυμία για κάθαρση,ηρεμία,ή να βρεθεί, αν έχει φθάσει ψηλά,όποιες στιγμές,χαμηλά,εκεί από όπου ξεκίνησε…

Ολα εξαρτώνται όσον αφορά την ερμηνεία,από το τι πλαισιώνει την εικόνα.Οι σκέψεις και πως αυτές αποτυπώνονται δηλαδή.

2. Το σπίτι,δηλώνει απλά τη σχέση μας με το σπίτι μας,αλλά και με το πως θα θέλαμε να είναι,τόσο όσον αφορά το χώρο,αλλά και τα πρόσωπα που κατοικούν.
Διστάζετε να μπείτε;

Τι συναισθήματα σας δημιουργούνται; ( Αποτυπώνονται στο σχήμα,τα χρώματα και ότι άλλο πλαισιώνει το σπίτι που σχεδιάστε.)

Για κάποιους,το σπίτι είναι το βασικό σημείο αναφοράς,κάποιους άλλους τους …»πνίγει»,σε μερικούς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ενδεχομένως,το οικείο περιβάλλον μας,να λειτουργεί ανασταλτικά στην πορεία και εξέλιξη μας,ενώ σε άλλες περιπτώσεις να είναι ουσιαστική η συμβολή του και να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Και εδώ,τα χρώματα και ότι άλλο πλαισιώνει ότι φανταστήκαμε και σχεδιάσαμε,υποδηλώνει τη σχέση μας και πώς αυτή μας επηρεάζει,με το σπίτι μας.

3. Η αρκούδα,είναι η δύναμη,η προστασία,τρυφερότητα και κυρίως αντανακλά τη σχέση μας με την μητέρα,αλλά γενικότερα τα άτομα που για εμάς είναι σημαντικά,στηριζόμαστε σε αυτά,είναι η δύναμη μας.

Πόσο τα επιτρέπουμε να μας βοηθήσουν;
Κατά πόσον εμείς είμαστε δυνατοί και στοργικοί επίσης;
Ενώ αν φανταστούμε,τέσσερις αρκούδες,αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας παράλογος φόβος για τον θάνατο,αλλά και αδικαιολόγητες φοβίες,όσον αφορά τα παιδιά μας,που ενδεχομένως,μας οδηγούν σε μία συμπεριφορά και αντιμετώπιση,που κάθε άλλο,παρά τα βοηθάει να προχωρήσουν στη ζωή τους.(Θα επαναλάβω,η ερμηνεία εξαρτάται από τις λεπτομμέριες του σχεδίου,που συνθέτουν την ουσία.)

4. Ο δρόμος είναι η πορεία της ζωής μας.
Μήπως ο δρόμος που σχεδιάσατε,βρίσκεται σε σταυροδρόμι;Αυτό σημαίνει,πως βρίσκεστε σε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή,που πρέπει να κάνετε μια επιλογή.
Θα μπορούσε να σημαίνει,ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο,αν υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο,η τα χρώματα και ότι άλλο πλαισιώνει την εικόνα σας.

Έχει ''ζωντανά'' χρώματα και χαρούμενες παραστάσεις;
Που καταλήγει ο δρόμος; Είναι πολυσύχναστος;Ανηφορικός; Σε ευθεία γραμμή; Διπλής κατευθύνσεως;Ποια η δική μας θέση πορείας ή »στάσης» σε αυτό τον δρόμο;

Βέβαια,δηλώνει παράλληλα και τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τα πράγματα.
Π.χ, μπορεί οι συνθήκες να μην είναι εύκολες,ή να είναι τρομερά δύσκολες,αλλά εμείς να έχουμε μια θετική-αισιόδοξη θεώρηση και να την αντιμετωπίζουμε θετικά.

5. Τα κλειδιά,είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε τα προσόντα και χαρίσματά μας,η δυνατότητα να παλεύουμε και να δημιουργούμε την (ικανοποίηση) ευτυχία μας,αλλά και το κατά πόσον είμαστε ικανοί,να ανοιγόμαστε στους ανθρώπους γύρω μας.

Επίσης,το κατά πόσον έλκουμε θετικά πρόσωπα και καταστάσεις,κάτι όχι άσχετο με την προσωπικότητα μας και το βαθμό αυτοεκτίμησης μας.

6. Το κηροπήγιο υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν οι άλλοι την ζωή μας.
Αλλά και το πώς εισπράττουμε την συμπάθεια τους,αγάπη,αποδοχή και διάκριση μας στην καρδιά και την σκέψη τους.

Ένα κηροπήγιο από πηλό,δηλώνει μια φιλιά,σχέση σταθερή σαν αξία και στο χρόνο.( Επαναλαμβάνω παίζουν ρόλο,τα στοιχεία που πλαισιώνουν την εικόνα σας.)

Ένα γυάλινο κηροπήγιο,δηλώνει σχέσεις που είναι για καθαρά κοινωνικούς λόγους,ξεκάθαρες,χωρίς να εκμυστηρευόμαστε τα μυστικά μας.

Το κρύσταλλο,δείχνει μεν μια πολύτιμη για εμάς σχέση,αλλά πολύ εύθραστη και που πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Αλλά μπορεί και να σημαίνει μια σχέση,που απλά την χρειαζόμαστε για να φανούμε,να ξεχωρίσουμε μέσα από αυτήν και είναι σίγουρα ευθραστη.
Βέβαια,τα κεριά που βρίσκονται στα κηροπήγια,έχουν τη σημασία τους.

Πράσινο,δηλώνει τη σχέση με το χρήμα.Ενώ είναι θετικό,αν έχουμε ζωγραφίσει και την φλόγα.

Κόκκινο με το πάθος, ροζ με την αγάπη,λευκό την αγνότητα,ανιδιοτέλεια και οι αποχρώσεις του μπλε την πνευματικότητα,ενώ το κίτρινο,είναι διφορούμενο,αφού υποδηλώνει την εκτίμηση,ή το μίσος.

Δεν θα σας είναι δύσκολο να καταλήξετε σε συμπεράσματα όσον αφορά την ερμηνεία που θα δώσετε και θα ανακαλύψετε πόσο εύκολο.αλλά και σημαντικό είναι,το να μπορείτε να διαβάζετε τον εαυτό σας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΉ ΣΑΣ ΓΝΩΣΗ που όλοι διαθέτουμε.

7. Το άλογο είναι ο σύντροφός, που ενδεχομένως περιμένουμε να έρθει στην ζωή μας.

Αλλά και γενικότερα τα μηνύματα που προσμένουμε και όλα όσα πλαισιώνουν την εικόνα μας,μας ξεκαθαρίζουν σε ποιό τομέα τοποθετήσαμε το άλογο και ερμηνεύουμε ανάλογα.
Ο δε τρόπος που το φροντίζουμε το άλογο,δηλώνει κατά πόσον εμείς ενεργούμε και σκεφτόμαστε εκείνα τα οποία θέλουμε να έρθουν στη ζωή μας,ώστε να τα προσελκύσουμε,αλλά και κατά πόσον είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε.

Το άλογο,όπως και το σπίτι,είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τον σύντροφο,ή το πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος,το οποίο είναι σημαντικό για εμάς.

8. O κύβος είναι η προσωπικότητα μας. ( Όσον αφορά το σταθερό της κομμάτι,που γύρω από αυτό,περιστρέφονται οι όποιες αλλαγές-προσαρμογές.)
Το πλαστικό δείχνει άνθρωπο που ασχολήθηκε πολύ με τον εαυτό του και την εξέλιξη του.

Και ναι μεν είναι δυνατός,αλλά όχι άκαμπτος και οι απόψεις του μπορούν να αλλάξουν, εφ' όσον επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα και καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το γυαλί δηλώνει άνθρωπο,που οι απόψεις του πολύ εύκολα μπορούν όχι απλά ν” αλλάξουν,αλλά να γίνουν κομμάτια και να βρεθεί στο απόλυτο χάος στην όποια ανατροπή τους,ή μη πρακτική εφαρμογή τους.

Είναι ο άνθρωπος που δεν έχει σαν βάση τη δική του αλλά μέσα από την γνώμη των πολλών,σχηματίζει άποψη.
Είναι οι άνθρωποι,που θέλουν να γνωρίζουν που βαδίζουν,δεν αγαπούν τις αλλαγές,γιατί τους φοβίζει η ζωή,σε σχέση με τη δική τους αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο άγνωστο,γιατί είναι υπερβολικά ευαίσθητοι και τους λείπει το θάρρος.

Το ξύλο,υποδηλώνει τον άνθρωπο που ναι μεν έχει τις απόψεις του και υπάρχουν κάποιες που λειτουργούν ως σταθερή βάση,αλλά.Είναι ανοιχτός και ευπροσάρμοστος-κατόπιν επεξεργασίας,-σε οτιδήποτε νέο,καθώς ο κόσμος εξελίσσεται και προχωρά και τα δεδομένα αλλάζουν.

Είναι ο άνθρωπος που στηρίζεται πολύ σε όλα όσα η φύση μας έχει προικίσει και που μελετά την αρχαία γνώση,ή απλά την λαϊκή σοφία.

Άλλα υλικά, όπως το χαρτί,μέταλλο,αλλά και πηλός…Ερμηνεύονται ανάλογα με τις ιδιότητες των υλικών αυτών και βέβαια,ο βαθμός αντίδρασης μας,(πανικού,με θάρρος κλπ)εξαρτάται από τα χρώματα που επιλέξαμε.

9. O τρόπος που χρωματίσαμε την εικόνα,δηλώνει και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε τα θέματα στη ζωή μας, άσχετα με το πως είναι στην πραγματικότητα.

Η διάταξη των αντικειμένων,αφορά τις προτεραιότητες τις οποίες έχουμε, ενώ η θέση μας στην εικόνα,μας δείχνει το βαθμό αποστασιοποίησης από τις καταστάσεις και σε σχέση με τα χρώματα και την διάταξη των αντικειμένων,τον βαθμό που παραιτούμαστε ή διεκδικούμε και τι προσμένουμε,(άλογο)πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Το πράσινο ανοιχτό χρώμα,δηλώνει ότι έχουμε υπομονή και λειτουργούμε με μεθοδικότητα.
Το ''βαθύ'' πράσινο,υποδηλώνει τις ελπίδες μας και ανάλογα το τι αφορά,μας δείχνει από που αυτή πηγάζει ή στρέφεται.

Οι αποχρώσεις του μπλε,δηλώνουν,το βαθμό που χρησιμοποιούμε το μυαλό μας,ενώ τα παλ χρώματα τις αισθήσεις και το μωβ λιλά,το ασυνείδητο,το μωβ σκούρο το συλλογικό ασυνείδητο και ο συνδυασμός χρωμάτων τις συνολικές πηγές,το χρώμα δε που υπερισχύει,παίζει και τον καθοριστικό ρόλο.

10. Η θέση των αντικειμένων στον χώρο,αλλά και η δική μα,υποδηλώνει το κατά πόσον μας επηρεάζουν οι εξωτερικές συνθήκες ή οι εσωτερικές.

Ο τρόπος που επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν,ή το δικαίμα να παρεμβαίνουν τα πρόσωπα.
Κατά πόσον εμείς,συλλέγουμε μεν πληροφορίες,παρατηρούμε,αλλά η απόφαση μας είναι,καθαρά δική μας υπόθεση,άσχετο αν μας στηρίζουν οι άλλοι,αν είναι η όχι ευνοικές οι συνθήκες,ή είναι σύμφωνη η απόφαση μας με την λογική.

Με όλα όσα γνωρίζετε,θα μπορέσετε εύκολα να καταλήξετε σε χρήσιμα συμπεράσματα,ερμηνεύοντας μόνοι τα μηνύματα όσων σχεδιάσατε και μη διστάσετε να αφήσετε την διαίσθηση σας να μιλήσει.

Αρκεί να της δώσετε τον χώρο και χρόνο να εκφραστεί…Χαλαρώστε κσι ταξιδέψτε στα άδυτα της προσωπικότηττας σας πάιζοντας!
Και μην ξεχνάτε.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ
Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ
(Ολοι μας έχουμε το χάρισμα αυτό,αρκεί να του επιτρέπουμε να μας δείξει τον…δρόμο…)





Νικόλ.Βασιλοπούλου.
Σύμβουλος σχέσεων και αυτοβελτίωσης.
Ερευνήτρια Αστρολογίας-Αριθμολογίας

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τι ψάχνουν οι άντρες στην πραγματικότητα....!!!!

Πολλές γυναίκες σήμερα έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως από τότε που οι άντρες ξεκίνησαν να διαλέγουν τις γυναίκες, η πλειοψηφία αναζητά τη γυναίκα «μοντέλο».

Πόσο λάθος είστε. Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τύποι που ψάχνουν για μοντέλα, για εκείνες που δεν είναι για τα κυβικά τους και είναι τέλειες. Όμως, η πλειοψηφία των αντρών ψάχνουν για τη φυσιολογική, λογική γυναίκα που της αρέσει που και που να χαλαρώνει τρώγοντας πίτσα και πίνοντας μπίρα.

Σταματήστε να λιμοκτονείτε, αφήστε στην άκρη τα μπότοξ και σταματήστε να προσποιείστε κάτι που δεν είστε, διότι αυτές είναι οι ιδιότητες που ψάχνουν οι άντρες σε μία γυναίκα :

Κάτι παραπάνω από μέτριο
Οι άντρες δεν ψάχνουν για μοντέλα. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις μία σχέση με ένα μοντέλο. Όχι μόνο πρέπει να ξοδεύεις όλο το χρόνο στου για να τη γεμίζεις με κομπλιμέντα για το βάρος της, τα ρούχα της, τα μαλλιά της και τη γενική της εμφάνιση, αλλά θα πρέπει να της κάνεις όλα τα χατίρια 24 ώρες το 24ωρο επειδή έτσι έχει συνηθίσει.

Αυτές οι κοπέλες κάνουν σεξ σε συγκεκριμένες στάσεις για να δείχνουν ωραίες και αρνούνται το στοματικό σεξ επειδή θα τους μείνουν ρυτίδες γύρω από το στόμα όταν μεγαλώσουν.

Γυναίκες χωρίς δράματα
Δεν αποτελεί έκπληξη πως οι άντρες σιχαίνονται το δράμα, ενώ οι περισσότερες γυναίκες το λατρεύουν. Το δράμα παράγεται από το κουτσομπολιό, τα πισωμαχαιρώματα και γενικά τη κακία – πράγματα που όλες οι γυναίκες έχουν διδακτορικό. Ενώ είναι αποδεκτό φαινόμενο, κανένας άντρας δεν θέλει να είναι με μία γυναίκα που δραματοποιεί τα πάντα συνέχεια. Αν το να είσαι κάθε μέρα με μία γυναίκα σημαίνει πως πρωταγωνιστείς σε σαπουνόπερα – κανείς δεν έχει το χρόνο ή τη διάθεση για κάτι τέτοιο.

Χιούμορ
Οι άντρες απολαμβάνουν μία γυναίκα με χιούμορ, που δεν φοβάται να πει ένα βρώμικο ανέκδοτο ή ακόμα να κοροϊδέψει τον εαυτό της. Δεν λέω πως με το να είστε αστείες θα έχετε τους άντρες στα πόδια σας, αλλά είναι ένα προσόν που δεν περνάει απαρατήρητο.

Οι άντρες δεν συμπαθούν τις γυναίκες που δεν ανέχονται ή τους ενοχλούν τα αστεία. Θέλουν μία κοπέλα που μπορεί να κάνει παρέα με τους φίλους τους, που μπορεί να φερθεί σαν μέλος της παρέας τους και με την οποία μπορούν να διασκεδάσουν. Οι άντρες θέλουν να χαλαρώνουν εκείνες τις στιγμές και δεν θέλουν να ανησυχούν συνέχεια μήπως κάποιος φίλος τους πει κάτι που μπορεί να προσβάλει τη σύντροφό του.

Επικοινωνία
Αυτό πάντα με εκπλήσσει. Οι γυναίκες λατρεύουν να μιλάνε. Μιλούν με τις φίλες τους συνέχεια. Είναι πάντα στο τηλέφωνο με τη μητέρα τους, γκρινιάζουν στους συναδέλφους τους, παραπονιούνται στο αφεντικό τους. ΓΙΑΤΙ όταν αφορά τις σχέσεις, αυτή η ικανότητα επικοινωνίας εξαφανίζεται.

Πόσες φορές έχουν έρθει φίλες μου και μου έχουν πει πως έχουν εκνευριστεί επειδή ο φίλος τους έκανε κάτι λάθος; Και όποτε ρωτήσω αν είπαν στο σύντροφό τους γιατί έχουν θυμώσει, η συνηθισμένη απάντηση είναι «όχι –θα έπρεπε να ΞΕΡΕΙ ήδη γιατί είμαι θυμωμένη».

Ώστε, μήπως βγαίνετε με ένα μέντιουμ; Μήπως μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας; Εκτός αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, ορίστε το πρόβλημα. Κανείς άντρας δεν μπορεί να ξέρει πως είστε θυμωμένες ή γιατί, αν δεν του το πείτε.

Θέλετε συγκεκριμένα πράγματα στο σεξ; Ωραία, μερικές γυναίκες θέλουν δύο δάχτυλα εκεί, έναν αντίχειρα μέσα και τη γλώσσα να γυρίζει δεξιόστροφα, ενώ άλλες θέλουν να μην τις αγγίζεις στο συγκεκριμένο σημείο καθόλου.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, για αυτό αν θέλετε να απολαύσετε το σεξ και να σταματήσετε τους ψεύτικους οργασμούς, πρέπει να του πείτε τι ακριβώς θέλετε.

Δεν παίζει παιχνίδια
Το να παίζετε τη δύσκολη είναι ένα πράγμα, αλλά αν το κάνετε για πάρα πολύ καιρό, θα συνειδητοποιήσετε πως θα καταλήξετε να παίζετε αυτό το παιχνίδι μόνες σας. Δεν ενοχλεί τους άντρες να είναι οι κυνηγοί σε μία σχέση. Στην πραγματικότητα, πολλοί άντρες λατρεύουν να κυνηγούν –αλλά μέχρι ένα σημείο.

Δεν θέλουν να νιώσουν πως τους κοροϊδεύουν. Πιστεύετε πως αν αγνοείτε τα τηλεφωνήματά τους ή αν υποκρίνεστε πως έχετε δουλειές με φίλους, θα τους κάνετε ό,τι θέλετε και θα τρέχουν από πίσω σας; Δεν νομίζω. Θα πιστέψουν πως δεν ενδιαφέρεστε και θα συνεχίσουν τη ζωή τους.

Αν σας αρέσει κάποιος, να του το πείτε! Ακούγεται απλό, έτσι δεν είναι; Θυμηθείτε – οι άντρες δεν είναι τόσο καλοί στο να διαβάζουν τα σημάδια.





http://www.astro-live.gr
http://www.psixologikosfaros.gr

Ερωτική Χημεία ή Χημική Αντίδραση ;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί όταν ακούτε από κάποιον ότι σας έχει ερωτευτεί, αν το εννοεί πραγματικά και είστε στην αρχή μιας υγιούς σχέσης ή αν πρόκειται για – μια ακόμη φορά – μια σχέση με ημερομηνία λήξεως; Γνωριζόμαστε μεταξύ μας ή προσπαθούμε να αλλάξουμε ο ένας τον άλλον;

Οι άνθρωποι που σχετίζονται και αγαπάνε με έναν υγιή τρόπο επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να γνωρίσουν όσο καλύτερα γίνεται τον/την σύντροφό τους. Προτιμούν να ανακαλύπτουν κάθε φορά περισσότερο τον άνθρωπο που είναι δίπλα τους και όχι να τον αλλάξουν. Μια σχέση που απαιτεί κάποιον να αλλάξει σε κάτι άλλο από αυτό που είναι δεν χαρακτηρίζεται από φροντίδα, αναγνώριση και επικοινωνία αλλά από συμμόρφωση και υποταγή στις προσταγές του άλλου.

Προσφέρω ή δίνω για να πάρω;
Αγαπάω και ενδιαφέρομαι για κάποιον/α όταν επιθυμώ να προσφέρω στο/η σύντροφό μου αυτό που χρειάζεται όταν προκύψει ανάγκη, χωρίς να περιμένω κάτι σε αντάλλαγμα. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο για να καλύπτουμε αμοιβαία τις ανάγκες μας και να είμαστε «εκεί» για τον άλλον. Όταν στην προσφορά υπάρχει και κάποιο τίμημα τότε πολύ σπάνια έχει τον χαρακτήρα της φροντίδας και του ενδιαφέροντος αλλά είναι περισσότερο ένας τρόπος να κερδίσω κάτι πίσω.

Διορθώνω ή εκδικούμαι;
Όταν πραγματικά ενδιαφερόμαστε και αγαπάμε τον/την συντροφό μας ο τσακωμός είναι μια ακόμη ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον. Σε μια υγιή σχέση θα παρατηρήσετε μια αυθεντική προσπάθεια να διευθετηθούν λειτουργικά οι διαφωνίες και να στραφεί το ενδιαφέρον μας στον/στην σύντροφό μας και στο τί αισθάνεται. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν η σχέση είναι εκδικητική, κάθε διαφωνία «χρησιμοποιείται» σαν ευκαιρία ανταπόδοσης των αρνητικών συναισθημάτων, σκέψεων και αντιδράσεων που μπορεί να έχει βιώσει παλαιότερα ένα από τα δύο μέλη της σχέσης.

Κοινοί στόχοι ή εγωκεντρισμός;
Δύο άνθρωποι μοιράζονται τη ζωή τους από κοινή τους απόφαση. Αυτό συνεπάγεται τον αμοιβαίο σεβασμό και την προαγωγή των στόχων, ονείρων και «θέλω» του/της συντρόφου μας. Επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν αυτά που ο/η συντροφός μας επιθυμεί άσχετα αν εμπλεκόμαστε σε αυτά ή όχι. Οι «εγωκεντρικές» σχέσεις απαιτούν τη θυσία των επιθυμιών και την μη εκπλήρωση αυτών. Μια τέτοια σχέση δεν βασίζεται στο ενδιαφέρον για τον άλλο αλλά περισσότερο στο «υπάρχω μόνο εγώ».

Επιθυμία ή ενοχή;
Σε μια υγιή σχέση επιθυμώ από τον άλλο/η να θέλει να είμαι στη ζωή του και νοιάζομαι για τις ανάγκες του. Η ενοχή πολλές φορές είναι το μέσον να απαιτήσουμε από τον άλλο άνθρωπο να κάνει πράγματα όπως εμείς τα θέλουμε. Υγεία σε μια σχέση δεν είναι να συγκρίνουμε τον/την σύντροφό μας με άλλους θέλοντας να του «δείξουμε» πως θα ήμασταν εμείς ευχαριστημένοι.

Λένε ότι σε μια στενή σχέση δίνουμε στον άλλο όλα τα όπλα για να μας πληγώσει. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα «όπλα» για να πληγώσουμε τον/την σύντροφό μας ή για να κατανοήσουμε καλύτερα, να προστατέψουμε και να μοιραστούμε με τον άνθρωπο που επιλέγουμε να είναι πλάι μας στην καθημερινή μας ζωή; 

Οι παραπάνω πέντε διαφορές είναι κάποιες από τις ενδείξεις για το πότε έχουμε μια υγιή σχέση και πότε όχι. Πόσο καλά «εκπαιδευμένοι» είμαστε στο να διακρίνουμε αυτά τα σημεία;




Χρήστος Κουτσαύτης
Ψυχολόγος
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία