Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.....!!!!!!!

Της ημέρες του Πάσχα από πολλούς ακούγεται "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ".

Άραγε στ' αλήθεια πιστεύουν οι άνθρωποι αυτό που λένε, ή το λένε από συνήθεια; 
Αναστήθηκε ο Χριστός ή δεν αναστήθηκε; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Χριστός είναι το πιο γνωστό πρόσωπο της ιστορίας. Γι' αυτό άλλωστε λέμε, προ Χριστού και μετά Χριστό. Άρα ο Χριστός υπήρξε και μάλιστα γι' αυτό το πρόσωπο έχουν γραφτεί τα πιο πολλά γραπτά, πρώτα από τους μαθητές του, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, έπειτα από πολλούς πιστούς και ακόμη από ιστορικούς.

Είναι αλήθεια πως όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπήρξε πράγματι ο Χριστός και μάλιστα πιστεύουν ότι τον σταυρώσανε. Εκείνο όμως που δεν χωράει στην καρδιά τους είναι η ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Όταν λέμε Ανάσταση εννοούμε ότι το σώμα του που ήτανε νεκρό και μάλιστα πληγωμένο από τα καρφιά και την λόγχη, σηκώθηκε. Αυτό το γεγονός, διαδόθηκε από πολλούς την τρίτη ημέρα και κανένας δεν μπόρεσε να το διαψεύσει. 

Οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, που τον καταδικάσανε και τον σταυρώσανε και συνεπώς, ήταν ένοχοι, θα έπρεπε να αποδείξουν στο λαό ότι αυτά που διαδίδονται είναι ψευδή και ο καλύτερος τρόπος για να το αποδείξουν ήτανε να πάνε στο μνήμα και να δείξουν το σώμα του Χριστού ότι ήταν νεκρό. 

Ασφαλώς πήγανε, αλλά το σώμα δεν το βρήκανε. Και το ερώτημα είναι, τι έγινε το σώμα του; Ασφαλώς οι άπιστοι θα πουν πως πήγανε οι μαθητές του και το πήρανε. 

Ας εξετάσουμε λοιπόν και αυτή την εκδοχή. Οι μαθητές του ζήσανε με τον Χριστό τρία χρόνια ακούσανε την διδασκαλία του, είδανε την ζωή του και τα θαύματα που έκανε, κάνανε και εκείνη με την εξουσία που τους έδωσε αλλά στο τέλος όταν τους είπε υπάγωμεν στην Ιερουσαλήμ και Υιός του ανθρώπου μέλη να πάθει πολλά, να εμπαιχθεί, να μαστιγωθεί, να σταυρωθεί και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί.

Αυτό οι μαθητές του δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν και όταν ο Χριστός συνελήφθη στην Γεσθημανή, τρομαγμένοι διαλυθήκανε. Ο Ιούδας που τον πρόδωσε, κρεμάστηκε. Ο Πέτρος τον αρνήθηκε τρεις φορές. Και όλοι τους κρυφτήκανε για τον φόβο τον Ιουδαίων. 

Τι έγινε λοιπόν την τρίτη ημέρα; Που το βρήκανε το θάρρος να ομολογήσουν χαρούμενα ότι ο Χριστός ζει; Αν οι μαθητές είχανε κλέψει το σώμα θα είχανε το θάρρος να ομολογήσουν στους γραμματείς ότι ο Χριστός Ανέστη !!! Ο Πέτρος που τον είχε αρνηθεί μετά την ανάσταση κήρυττε με θάρρος και εξουσία και έλεγε "Τον Χριστό τον οποίο σταυρώσατε, ο Θεός τον Ανέστησε και ημείς είμεθα μάρτυρες". Και ότι πρέπει να πειθαρχούμε στον Θεό μάλλον παρά στους ανθρώπους.

Οι έντεκά αυτοί μαθητές του δώσανε όλοι την ζωή τους, κηρύττοντας την Ανάσταση του Χριστού. Στερηθήκανε της απολαύσεις της ζωής και στο τέλος πεθάνανε με μαρτυρικό θάνατο, βέβαιοι γι' αυτό που κηρύττανε. Δεν το έκανε μόνο ο ένας από αυτούς αλλά το έκαναν και οι έντεκα. Πως λοιπόν το κάνανε, για μια ψεύτικη ιδεολογία; 

Πως ένας διώκτης του Χριστού, ο Σαούλ, έγινε ο μεγαλύτερος απόστολος των εθνών; "Σαούλ, Σαούλ τι με διώκεις" του φώναξε ο Ανεστημένος Ιησούς Χριστός στο δρόμο της Δαμασκού "Ποιος είσαι Κύριε;" απάντησε ο Παύλος; "Είμαι ο Ιησούς τον οποίο συ διώκεις" Πράξεις Θ-1. Και από εκείνη την ώρα όλα αλλάξανε για τον Παύλο και με θάρρος έλεγε "Εις εμέ το ζείν είναι ο Χριστός και το αποθανείν κέρδος".

Μήπως πλανιέσαι και εσύ σαν τον Σαούλ; Επί σαράντα μέρες ο Χριστός φανερωνότανε στους μαθητές του, μάλιστα όταν ανελήφθη στον ουρανό, περισσότεροι από πεντακόσιοι τον είδαν να φεύγει. "Ο Χριστός πέθανε για της αμαρτίες μας κατά τας Γραφάς και ετάφει και ανεστήθει την Τρίτη ημέρα" Κορινθίους Α' ιε 3-4 "Εάν ομολογήσεις με το στόμα σου τον Κύριο Ιησού και πιστέψεις με την καρδιά σου, ότι Ο ΘΕΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ, θέλεις σωθεί" Ρωμαίους ι-9. Αγαπητέ μου πάρε την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ και διάβασέ την, και θα βεβαιωθείς πως Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΕΙ. Μην σε πλανάει ο διάβολος. Ο Χριστός πέθανε για της αμαρτίες μας, και ανεστήθει για να μας δώσει αιώνια ζωή.
Αμήν. 





Κυριακή των Βαΐων σήμερα : Μήνυμα και έθιμα.....!!!!!!

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.
Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Περιμένουμε και εμείς το Χριστό να περάσει...
Φοράμε καινούρια ρούχα, ανάβουμε κεριά, κάνουμε γιορτές, συγκινούμαστε, ενθουσιαζόμαστε. Αλλά δεν τον ακολουθούμε. Παραμένουμε στις εξωτερικές εκδηλώσεις. Μένουμε στην Κυριακή των Βαΐων. Δεν τον ακολουθούμε στο μαρτύριο, στη θυσία, στο σταυρό.

Η πορεία του ανθρώπου στο μαρτύριο είναι ήσυχη, μυστική. Βιώνει τη χαρά της προσμονής και της συνάντησης με το Χριστό, μα δεν έχει σχέση η χαρά αυτή με τις εξωτερικές εκδηλώσεις που συνηθίζουμε. Είναι και αυτές απαραίτητες αλλά δεν είναι μόνο αυτές.

Αν πράγματι θέλουμε να πλησιάσουμε τον Χριστό, πρέπει να έχουμε διάθεση να βρεθούμε κοντά Του τη στιγμή της δόξας Του, να Τον ακολουθήσουμε, να μην Τον χάσουμε ούτε στιγμή από τα μάτια μας. Γιατί τελικά η θέληση μας λείπει, για όλα τα άλλα φροντίζει Αυτός. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι ο σταυρός και η Ανάσταση είναι πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους.

ΕΘΙΜΑ
Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. 

Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς. Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ». 

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστάνοντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντικά γινόνταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία. Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά. Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.

Και σήμερα ακόμα όλες οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα ή βάγια. Τα παλιότερα χρόνια τους τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους. 

Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια. Τα “βαγιοχτυπήματα” σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: “Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα”.

Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα “βατσάσουν” για το καλό. Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες. Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι.

“Μέσα βάγια και χαρές, όξω ψύλλοι, κόριζες !”

‘Ολα εξαφανίζονταν από τα σπίτια μόλις μπαίναν τα βάγια. Κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι και μ’ αυτά “κάπνιζαν” οι γυναίκες τα παιδιά για το “κακό το μάτι”.

Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά. Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους: “Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ’ τ’ αυγό να φύγω.”

Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν στο ρέμα κι όπως έπαιρνε τα στεφάνια το νερό, όποιας πήγαινε μπροστά εκείνη θα γινόταν “συντέκνησσα”. 

Πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες, μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την “αργινάρα”, μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Το έθιμο της περιφοράς των κλαδιών θυμίζει την “ειρεσιώνη”, το στολισμένο με καρπούς κλαδί, που στις γιορτές της άνοιξης περιέφεραν στους δρόμους τα παιδιά, στην αρχαιότητα. Τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια: φεγγάρια, πλοία, γαϊδουράκια, το πιο συνηθισμένο όμως ήταν ο σταυρός. 

Σε μερικά μέρη τους έδιναν το σχήμα του ψαριού. Ψάρι είχαν σαν σημάδι αναγνώρισης οι πρώτοι χριστιανοί, η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Αν και είναι ακόμα σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι. Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει:

“Βάγια, Βάγια των βαγιών,τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό ! ”

Αναγράφει το "Ωρολόγιο": "Πέντε μέρες προ του Νομικού Πάσχα, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα ονάριο και αφού κάθισε πάνω του εισερχόταν στη πόλη. 

Ο λαός μόλις άκουσε ότι έρχεται ο Ιησούς (είχαν μάθει και τα περί αναστάσεως του Λαζάρου) έλαβαν στα χέρια τους βάϊα από φοίνικες και πήγαν να τον προϋπαντήσουν. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δένδρα και τα έστρωναν στο δρόμο όπου διερχόταν ο Κύριος και τον ακολουθούσαν. Ακόμα και τα νήπια τον προϋπάντησαν και όλοι μαζί φώναζαν "Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ" (Ιωαν.ιε΄).

Αυτή τη λαμπρή και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου στα Ιεροσόλυμα του Κυρίου εορτάζομε αυτή τη Κυριακή.

Σήμαιναν δε τα βάϊα, οι κλάδοι των φοινίκων, τη κατά του διαβόλου και του θανάτου νίκη του Χριστού. Το δε Ωσαννά ερμηνεύεται σώσον παρακαλώ. Το δε πωλάριο της όνου και το κάθισμα του Ιησού πάνω του, ζώου ακάθαρτου κατά τον νόμο τους, σήμαινε τη πρώην ακαθαρσία και αγριότητα των εθνών και την μετά από λίγο υποταγή αυτών στο άγιο Ευαγγέλιο.

Η Εκκλησία μας ψάλλει :
Αφού ταφήκαμε μαζί με Σε, Χριστέ και Θεέ μας, δια του βαπτίσματός μας (το οποίο είναι τύπος του θανάτου Σου και της ταφής Σου), αξιωθήκαμε δια της αναστάσεώς Σου να εισέλθωμε στην αθάνατο ζωή της Βασιλείας Σου. Γι' αυτό υμνούντές Σε, κράζομε: Βοήθησέ μας και σώσε μας, Συ, που ως Θεός κατοικείς στα ύψιστα μέρη του Ουρανού. Άς είσαι ευλογημένος Συ, που έρχεσαι απεσταλμένος από τον Κύριο! 





Η Εβδομάδα των Παθών και η προσμονή της Ανάστασης....!!!!!!

Για τους περισσότερους χριστιανούς είναι η σημαντικότερη γιορτή, για την εκκλησία ο θεμέλιος λίθος της πίστης στην αιώνια ζωή, για τους ερευνητές η βάση γύρω από την οποία πλέκονται όλες οι γιορτές του χρόνου. Γεγονός πάντως είναι ότι το Πάσχα, η Λαμπρή κατά το ελληνικότερο, είναι η πιο ελπιδοφόρα ημέρα του χρόνου. Ίσως γι’ αυτό και φέτος, που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα για τη χώρα, να αποκτά και περισσότερο νόημα ο εορτασμός του.

“Ο κύκλος του Πάσχα καλύπτει όλο το έτος και τις γιορτές. Με αφετηρία την ημερομηνία της Ανάστασης του Χριστού, η οποία προσδιορίζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, μπορεί να καλύψει κατά κάποιο τρόπο όλο το έτος”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Και εξηγεί τον λόγο : “Επτά βδομάδες νωρίτερα έχουμε τη Σαρακοστή, την περίοδο νηστείας και προετοιμασίας που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Επτά βδομάδες μετά το Πάσχα έχουμε την Πεντηκοστή, τη γενέθλια ημέρα της χριστιανικής εκκλησίας. Αμέσως μετά, την πρώτη Κυριακή έχουμε τη γιορτή των Αγίων Πάντων και 34 Κυριακές μετά κάποιο συγκεκριμένο γεγονός από τη ζωή του Χριστού”.

Γύρω από αυτό το εορτολόγιο πλέκονται τα έθιμα και οι πρακτικές, πολλές από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους σε προχριστιανικά έθιμα και λαϊκά δρώμενα. Πρόκειται για έθιμα με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό αλλά και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή. Τέτοια είναι τα λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου και ανάστασης, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι Κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου, οι Κούνιες κ.α.

Την έναρξη της Εβδομάδας των Παθών σηματοδοτεί η Μεγάλη Δευτέρα. Στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός. Σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα.

Τα σπίτια “στολίζονται” με λουλούδια, ανθίζουν οι πασχαλιές και ξεκινά η πιο αυστηρή περίοδος της νηστείας. Από τη Μεγάλη Τετάρτη αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα τα νεοελληνικά έθιμα, όπως το έθιμο του Ευχελαίου.

Κι ερχόμαστε στην Κοκκινοπέμπτη που βάφουν τα αυγά. Το αυγό, σύμβολο όχι μόνο χριστιανικό αλλά και παγκόσμιο, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής. Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνουν επίσης τα ψωμιά της Λαμπρής και τα κουλουράκια, τις κουτσούνες, που τις πλάθουν με λάδι, αμύγδαλο, γλυκάνισο και άλλα υλικά, ενώ οι νονοί στέλνουν τις λαμπάδες στους βαπτιστικούς.

Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν ημέρα απόλυτης αργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν γινόταν καμιά εργασία, εντός και εκτός σπιτιού. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κορώνη, συνέπασχαν με τον Χριστό πίνοντας τρεις γουλιές ξύδι. Σε άλλες, όπως στην Κρήτη και τη Λέσβο, άναβαν φωτιές, καίγοντας ομοιώματα του Ιούδα, έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Όπως για παράδειγμα στην Αμοργό, όπου το κάψιμο του Ιούδα συμβαίνει μετά το Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο στολίζουν τον ναό με κλαδιά και φύλλα δάφνης, ενώ σε πολλά μέρη το μεσημέρι έχουμε την πρώτη Ανάσταση. Με το “Ανάστα ο Θεός” σκορπιούνται τα δαφνόφυλλα, ενώ βαράνε οι καμπάνες, οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, πυροβολούν, γενικά κάνουν θόρυβο για να διώξουν τον θάνατο.

Θόρυβος με βαρελότα και καμπάνες γίνεται και το βράδυ της Ανάστασης, μετά το “Χριστός Ανέστη”, οπότε τσουγκρίζουν τα αυγά, ενώ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σπάνε τσουκάλια. Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα ρίχνουν αγγεία από τα παράθυρα. Στην Κέρκυρα, επίσης, γεμίζουν ένα δοχείο με νερό, το στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια και ζητούν από το

Το Πάσχα έχουμε το σούβλισμα - ή το ψήσιμο - του αρνιού ή κατσικιού, που διαλεγόταν από τα οικόσιτα. Σε πολλές περιοχές, πριν σφάξουν το ζώο, το τιμούσαν ιδιαίτερα, στολίζοντάς το με κόκκινη κορδέλα ή βάφοντας το με κόκκινη μπογιά από τα αυγά.




Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Καθαρισμός του χώρου με τη δύναμη της Ιόχρους Φλόγας....!!!!!

Αυτή η τεχνική είναι μία από τις ισχυρότερες που έχει πέσει στην αντίληψή μου. Έχει δοθεί από τη Νίτσελε Γραμματικάκη και αφορά τον εξαγνισμό του χώρου με τη χρήση της Ιόχρους Φλόγας.

Λοιπόν…

Παίρνουμε ένα αναμμένο κερί, το κρατάμε στο δεξί μας χέρι.
Στο αριστερό μας χέρι κρατάμε ένα ποτήρι νερό.

Αρχίζουμε λέγοντας :

Με την ευλογία της έβδομης ακτίνας,
Με το φως του ηλίου,
Με την ασημένια ακτίνα της σελήνης
Και με την Ιόχρους Φλόγα που αντιπροσωπεύει όλα αυτά…

(Όσο λέμε τα παραπάνω διαγράφουμε μια κάθετη κίνηση από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα με το χέρι που κρατάμε το κερί)

Καθαρίζω και περπατώ
Καθαρίζω και στέκομαι
Καθαρίζω και ευλογώ

(Όσο λέμε τα παραπάνω σχηματίζουμε με το χέρι που κρατάμε το κερί τρία τρίγωνα στο αέρα) Σε κάθε μία από τις φράσεις σχηματίζουμε και ένα τρίγωνο.)

Σύμφωνα με την Ιεραρχία των Αγγέλων της Κάθαρσης

(Στην τελευταία φράση τραβάμε μια κάθετη νοητή γραμμή που περνάει από τη μέση των τριγώνων πάντα με το δεξί μας χέρι που κρατάμε το κερί.

Έγινε!

Το κάνετε αυτό σε όλες τις γωνίες του δωματίου και μετά στο κέντρο του. Κάντε το σε όλα τα δωμάτια. Θυμηθείτε μόνο να πιάσετε τις γωνίες χιαστή. Δηλαδή από τη γωνία που θα ξεκινήσετε, μετά θα πάτε στην απέναντί της, όχι στη διπλανή της.

Μόλις τελειώσετε πετάξτε αμέσως το νερό διότι εκεί εγκλωβίζονται όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία. Κατά προτίμηση πετάξτε το στην τουαλέτα…

Καλή σας χρήση...!!!




Εσύ....και οι 4 σύντροφοι της ζωής σου.....!!!!!!!

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια βασίλισσα, που είχε 4 συντρόφους.

Πάνω απ' όλους έδειχνε αδυναμία στον τέταρτο. Τον στόλιζε με ακριβά ρούχα, του χάριζε πάντα τα καλύτερα, τον στόλιζε με κοσμήματα, του φορούσε αρώματα και του φερόταν πολύ γενναιόδωρα.. 

Ο τρίτος σύντροφος της βασίλισσας είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήταν αλαζών, όμως εκείνη τον αγαπούσε και τον σύστηνε με υπερηφάνεια στον κύκλο της και φοβόταν μήπως κάποια μέρα, θα την άφηνε για άλλη γυναίκα.. 

Ο δεύτερος σύντροφος της ήταν πάντα ευγενικός κι υπομονετικός μαζί της. Όταν εκείνη αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, ήξερε ότι μπορούσε να βασιστεί πάνω του, ότι θα την άκουγε και θα τη βοηθούσε στην λύση του.

Ο πρώτος αν και ήταν πιστός σαν σκυλί και βρισκόταν πάντα δίπλα της, εκείνη δεν του έδινε σημασία, τον παραμελούσε, τον ειρωνευόταν και τον έδιωχνε από κοντά της.

Και μια μέρα, η βασίλισσα αρρώστησε βαριά και κατάλαβε πως θα πεθάνει. Σκέφτηκε τότε πως είχε 4 συντρόφους, όμως σε λίγο δε θα' χε κανέναν.

Έτσι τους φώναξε όλους μπροστά της και ρώτησε πρώτα τον τέταρτο που ήταν η μεγάλη της αδυναμία  : 
"Σ' αγάπησα περισσότερο από τους άλλους, σε είχα πάντα στα πλούτη, ντυμένο με τα πιο όμορφα ρούχα και μες την καλοπέραση, δε σου χάλασα ποτέ χατίρι. Τώρα που πεθαίνω, θα με ακολουθήσεις για να έχω παρέα, εκεί που πάω?"

"Δεν υπάρχει περίπτωση! Εσύ τον δρόμο σου κι εγώ τον δικό μου. " απάντησε εκείνος κοφτά και την παράτησε σύξυλη. Τα λόγια του την πλήγωσαν σαν μαχαίρι στην καρδιά.

Μετά ρώτησε τον τρίτο σύντροφό της. "Σ 'αγάπησα σ όλη μου τη ζωή και πάντα γύρευα την συντροφιά σου. Τώρα που πεθαίνω, θα με ακολουθήσεις στο θάνατο?"

"Όχι, φυσικά" απάντησε εκείνος. "Η ζωή είναι πολύ ωραία για να την αφήσω. Όταν πεθάνεις, θα παντρευτώ μια άλλη." Η Βασίλισσα ένοιωσε να της κόβεται η αναπνοή και η καρδιά της βούλιαξε...

Ύστερα, ρώτησε τον δεύτερο σύντροφό της.
"Πάντα ερχόμουν σε σένα για βοήθεια και πάντα ήσουν εκεί για μένα. Όταν πεθάνω, θα με ακολουθήσεις για να μου κρατάς συντροφιά?"

"Λυπάμαι, δε μπορώ να σε βοηθήσω τώρα. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να ''περπατήσω'' μαζί σου μέχρι τον τάφο σου.", απάντησε το παλικάρι κάνοντας την καρδιά της να ραγίσει από θλίψη...

Τότε, ακούστηκε μια φωνή: "Εγώ βασίλισσα μου θα έρθω μαζί σου! Θα σε ακολουθήσω όπου κι αν πας!"

Η βασίλισσα γύρισε να δει από πού ερχόταν η φωνή και είδε τον πρώτο της σύντροφο. Φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένος και παραμελημένος. 

Θρηνώντας η βασίλισσα 
"Αχ τι λάθος που έκανα η δύστυχη, έπρεπε να σε είχα προσέξει περισσότερο, όταν είχα την ευκαιρία!" είπε και ξεψύχησε .
Ήταν ήδη πολύ αργά.

Εδώ τελειώνει το παραμύθι και αρχίζει η πραγματικότητα.

Η Βασίλισσα είσαι εσύ και έχεις 4 συντρόφους στη ζωή σου

Ο τέταρτος σύντροφος σου είναι το ΣΩΜΑ σου. Όση προσοχή κι αγάπη κι αν του δώσεις, όσα κι αν του προσφέρεις, όσο κι αν το στολίσεις, όση αδυναμία κι αν του δείξεις, όταν έρθει η στιγμή και πεθάνεις, θα σε εγκαταλείψει χωρίς οίκτο.

Ο τρίτος σύντροφός σου είναι η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ STATUS και ό,τι υλικό κατέχεις. Βρίσκονται μαζί σου όσο είσαι εν ζωή. Όμως μπορεί να σε εγκαταλείψουν και σίγουρα όταν έρθει η ώρα να φύγεις ακολουθούν άλλους και σε έχουν κιόλας ξεχάσει.

Ο δεύτερος σύντροφος σου είναι η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ. Όσο κι αν βρίσκονται κοντά σου, την ύστατη ώρα, μόνο να σε ξεπροβοδίσουν μέχρι τον τάφο σου μπορούν...όχι όμως να έρθουν μαζί σου.

Ο πρώτος σου σύντροφος είναι το ΠΝΕΥΜΑ σου, που σχεδόν είναι πάντα παραμελημένο από το κυνήγι του πλούτου, της δύναμης, της εξουσίας, των υλικών αγαθών. Όμως, το πνεύμα σου είναι το μόνο που θα σε ακολουθήσει όπου κι αν πας, το μόνο που θα είναι πιστό αιώνια!

Καλλιέργησέ το, δυνάμωσέ το, διατήρησέ το ζωντανό, καθώς θα σε συντροφεύει για πάντα!




Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

7 λόγοι για να ακούτε περισσότερη… μουσική....!!!!

Οι ευεργετικές λειτουργίες της μουσικής δεν περιορίζονται μονάχα στο επίπεδο της διασκέδασης. Διαβάστε πώς αλλιώς σας κάνει καλό.

Η μουσική δεν χρειάζεται μετάφραση, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί με μία μόνο διασκευή να αλλάξει χροιά. Μας ευχαριστεί, μας ξεκουράζει, μας κάνει να χορεύουμε, να γελάμε, να κλαίμε. Οι ευεργετικές της λειτουργίες που έχει πάνω μας η μουσική, όμως, δεν περιορίζοντα μονάχα στο επίπεδο της διασκέδασης.

Η Huffington Post μας παρουσιάζει 10 λόγους - μερικούς απ' τους οποίους δεν τους είχαμε καν φανταστεί - που αποδεικνύουν πόσο σημαντική μας είναι η μουσική και πόσο βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

1. Ελαττώνει το στρες
Αν ακούτε μουσική στη διαδρομή για τη δουλειά ή «γρατζουνάτε» λίγο την κιθάρα σας κάθε απόγευμα, τότε είστε σε πολύ καλύτερη ψυχολογική κατάσταση απ' ότι αν δεν το κάνατε, σύμφωνα με ένα διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Gothenburg, το οποίο αποκαλύπτει πως αν ακούτε καθημερινά τη μουσική που σας αρέσει, τότε το στρες μειώνεται.

2. Προστατεύει την ακοή μας
Όπως αναφέρει η Washington Post, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2001 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology and Aging, αποδεικνύει ότι άτομα που ήταν μουσικοί σε όλη τους τη ζωή είχαν καλύτερη ακοή.

3. Αυξάνει την υγεία της καρδιάς
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ερευνητές του Πανεπιστημίου Maryland Medical Center ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ της υγιούς καρδιάς και την ακρόαση μουσικής.

Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα άκουγαν χαρούμενη μουσική η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων τους αυξανόταν έως και 26 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσε να περάσει περισσότερο αίμα από αυτά. Το αντίθετο συνέβαινε, όμως, όταν αυτοί άκουγαν έντονη και αγχωτική μουσική. Η διάμετρος μειωνόταν κατά 6 τοις εκατό.

4. Ανακουφίζει από τον πόνο
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Utah Pain Research Center βρήκαν ότι η ακρόαση μουσικής λειτουργούσε σαν «αντιπερισπασμός» στους ανθρώπους που πονούσαν με αποτέλεσμα να μην νιώθουν ή να μην σκέφτονται τόσο πολύ τον πόνο τους.

5. Βοηθάει την μνήμη
Τα παιδιά, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα μουσικής ωφελούν τον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ. Το WebMD αναφέρει ότι τα μαθήματα μουσικής συνδέονται με καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να πουν από μνήμης τις λέξεις που διάβασαν από μία λίστα.

6. Προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση
Η διατήρηση της πνευματικής οξύτητας στις προχωρημένες ηλικίες θα μπορούσε να παραταθεί και να βελτιωθεί μέσω των μουσικών ασκήσεων σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2001 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kansas Medical Center ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι εξασκήθηκαν στη μουσική κατά τη διάρκεια της ζωή τους είχαν μεγαλύτερη πνευματική οξύτητα και σημείωσαν υψηλότερα σκορ στα τεστ λειτουργίας του εγκεφάλου.

7. Λειτουργεί όπως το μασάζ
Σίγουρα το μασάζ είναι πολύ χαλαρωτικό, όμως το ίδιο μπορεί να είναι και η μουσική, όσον αφορά το άγχος σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety.

Ερευνητές του Group Health Research Institute, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν 10ωρα μασάζ είχαν έπειτα από τρεις μήνες, τα ίδια επίπεδα άγχους με εκείνους που αυτό το διάστημα απλά άκουγαν μουσική, όπως αναφέρεται στο HealthDay.





www.iefimerida.gr

Επιτέλους χρόνος για μένα....!!!!!

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να βρεις χρόνο για σένα. Είναι ο πολυτιμότερος φίλος σου και ψάξε επειγόντως να τον βρεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε ότι η καθημερινότητα μάς έχει μεταμορφώσει σε ρομπότ, με το τρίπτυχο σπίτι-δουλειά-σπίτι να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ιδιαίτερα δε, για όσες είναι εκτός από εργαζόμενες, σύζυγοι και μητέρες, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να αισθάνονται συνεχώς ότι δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους!

Όμως όσες ασχολίες και να έχεις, αλλά και όσες ευθύνες έχεις αναλάβει, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς ποτέ τον εαυτό σου. Εξάλλου μπορείς να βρεις ελεύθερο χρόνο για σένα αρκεί να κάνεις σωστό προγραμματισμό των υποχρεώσεών σου.

Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή και το δεύτερο ο ορισμός των προτεραιοτήτων της κάθε ημέρας. Ότι βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας σου, μάλλον δεν είναι και τόσο σημαντικό, οπότε ίσως μπορείς να το αναβάλλεις για λίγο καιρό και εκείνο το χρονικό διάστημα να το αφιερώσεις σε κάτι πιο διασκεδαστικό για σένα. 

Το τρίτο βήμα αφορά στη διεκδίκηση του χρόνου που χρειάζεσαι ώστε να δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να πάρει μερικές «ανάσες» ανανέωσης που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στην εξοντωτική σου ρουτίνα.



6 Tips διεκδίκησης προσωπικού χρόνου :

# Προσπάθησε μία φορά την εβδομάδα να δίνεις ένα ραντεβού με τον εαυτό σου. Ζήτησε από τον σύντροφό σου ή την οικογένεια να σεβαστούν την ανάγκη σου να κάνεις μια βόλτα μόνη σου. Μπορεί να σε χαλαρώνει μια βόλτα στα μαγαζιά, ένας περίπατος κοντά στη θάλασσα ή μια επίσκεψη σε ένα χώρο τέχνης. Σημασία έχει αυτό που θα διαλέξεις να ευχαριστεί εσένα και μόνο εσένα!

# Χρειάζεται να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με τις ανάγκες σου. Αν πεις στο σύντροφό σου, για παράδειγμα, «Χρειάζομαι χρόνο για τον εαυτό μου», ίσως ακουστεί σαν κραυγή απελπισίας και κούρασης. Πρέπει να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι με πιο πρακτικό τρόπο, όπως «Το Σάββατο το απόγευμα θα λείψω από τις 2 έως τις 5. Θα σου ήταν εύκολο να κρατήσεις τα παιδιά;».

# Είναι σημαντικό στην προσπάθειά σου να κερδίσεις χρόνο για τον εαυτό σου, να μην ξεχνάς ότι ίσως και οι άλλοι έχουν παρόμοια ανάγκη. Υποστήριξε λοιπόν και τις δικές τους προσπάθειες να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους. Αν ο σύντροφός σου ζητήσει να κάνει μια βόλτα μόνος του, προθυμοποιήσου να τον διευκολύνεις προκειμένου να την πραγματοποιήσει.

# Μην αφήσεις κανέναν να παρεισφρήσει στο χρόνο που έχεις - με κόπο - καταφέρει να εξασφαλίσεις. Αν την ώρα που έχεις προγραμματίσει να αφιερώσεις χρόνο για σένα σου τηλεφωνήσει μια φίλη για να βρεθείτε, δεν είναι κακό να το αναβάλεις για κάποια άλλη στιγμή. Οι φίλοι είναι φυσικά ανεκτίμητη αξία στη ζωή μας αλλά και μια χαλαρωτική στιγμή για τον εαυτό μας, εξίσου.

# Άρπαξε κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται για να κερδίσεις λίγο χρόνο μόνη σου. Υπάρχουν στιγμές που μπορείς να εκμεταλλευτείς κατά τη διάρκεια σχεδόν κάθε ημέρας, όπως το να κάνεις το διάλειμμά σου για φαγητό κάπου εκτός γραφείου ή να ετοιμάσεις το βραδινό φαγητό της οικογένειας χωρίς να μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο.

# Δεν είναι απαραίτητο οι στιγμές που χρειάζεσαι για τον εαυτό σου να περιλαμβάνουν κάποια δραστηριότητα. Άμα θες να μην κάνεις τίποτα, απλώς ξάπλωσε στον καναπέ και κοίτα τον τοίχο ή παρακολούθησε τηλεόραση. Το ζητούμενο δεν είναι να προγραμματίσεις τι θα κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, αλλά να τον εξασφαλίσεις.






Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr

Ένα παραμύθι αυτογνωσίας.....!!!!!!

Όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή ότι επιθυμούμε να αλλάξουμε κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας. Η κάθε αρχή κυοφορεί την ελπίδα για μία πιο ποιοτική ζωή και γενικά καλύτερες συνθήκες. Ας πούμε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή είναι η δική μας στιγμή.

Ας ξεκινήσουμε παρέα ένα παραμύθι. Εγώ το μόνο που θέλω από εσάς είναι να διαβάσετε την ιστορία και στη συνέχεια να κλείσετε τα μάτια σας και να την αφήσετε να ξεδιπλωθεί μέσα σας όπως αυτή θέλει.

Δείτε τον εαυτό σας να περπατάτε σε ένα χιονισμένο δάσος. Λίγα μέτρα πιο μακριά διακρίνετε ένα ξύλινο σπιτάκι με μία καμινάδα και ευωδιές από κανέλλα και άλλα μπαχαρικά να φτάνουν ως εσάς. Αποφασίζετε να πάτε στο σπιτάκι. Φτάνοντας, λίγα βήματα πριν την εξώπορτα διακρίνετε ένα ζώο να σας κοιτά. Προχωράτε και χτυπάτε τη πόρτα. 

Σας ανοίγει ένας συμπαθέστατος ηλικιωμένος κύριος, ο οποίος σας καλοδέχεται σπίτι του και σας προσφέρει πολλές λιχουδιές. Μετά από ένα υπέροχο απόγευμα μαζί του έχει έρθει η ώρα να φύγετε, αποχωρίζεστε θερμά και σας δίνει ένα κουτί με ένα δώρο ειδικά για εσάς. Έτσι ξεκινάτε το δρόμο της επιστροφής για να φτάσετε ασφαλής στον προορισμό σας.

Τώρα ήρθε η ώρα να κλείσετε τα μάτια σας και να επαναλάβετε την ιστορία αφήνοντας χώρο στον εαυτό σας να εκφραστεί. Όταν τελειώσετε τη νοητική διαδικασία γράψτε την σε ένα χαρτί ώστε να μην σας διαφύγει τίποτα.

Ας αρχίσουμε να ξετυλίγουμε ότι είδατε σε αυτό το μικρό παραμύθι και τι πληροφορίες εν τέλει κρύβει για εσάς μέσα από τους συμβολισμούς του.

Το σπίτι αντιπροσωπεύει εσάς. Σε τι κατάσταση βρισκόταν; Ήταν καλοφτιαγμένο; Γερό; Είχε ραγίσματα ή σκουπίδια και σε ποια σημεία του;

Η πόρτα είναι ο τρόπος που επικοινωνείτε με τους άλλους.
Τα παράθυρα, τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή.

Οι τοίχοι, η σχέση με το σώμα σας και πόσο καλή είναι η φυσική σας κατάσταση. Η κάθε του πλευρά αντιπροσωπεύει και την αντίστοιχη δική σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν θέματα.

Η καμινάδα την πνευματικότητά σας. Η σχέση σας με την πιο εκλεπτυσμένη σας πλευρά και πόσο συνδεδεμένοι είστε μαζί της. Αν δεν υπάρχει καπνός είναι μία εποχή που δεν είστε κοντά σε αυτό το κομμάτι σας. Αν είναι λίγος ότι πάτε και έρχεστε. Ενώ ένας πλούσιος καπνός, είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακαλύψετε νέα μονοπάτια αντίληψης της ζωής.

Τι ζώο συναντήσατε; Πως ήταν απέναντί σας; Αν ήταν εχθρικό κοιτάτε την αρνητική επιρροή.

Αρκούδα
Θετικό: είναι η εσωτερική γνώση, η σοφία και η ενδοσκόπηση.
Αρνητικό: νοητική φλυαρία, να πάρουμε τη δύναμή μας πίσω και να υπερασπίσουμε τα ιδανικά μας, αφήνουμε τον εαυτό μας να πέσει σε χειμερία νάρκη και δεν δρούμε.

Ιαγουάρος
Θετικό: είναι η ακεραιότητα, η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια, η ταπεινότητα όπως και οι καλές πράξεις και η συγχώρεση.
Αρνητικό: τάση να εξουσιάζετε και να χειρίζεστε τους άλλους. Προσέξτε την ηθική σας.

Άλογο
Θετικό: είναι ο θεραπευτής, αυτός που έχει βαθιά γνώση, φροντίδα, διδασκαλία, δύναμη.
Αρνητικό: να αφήσετε τη σιγουριά και να καλέσετε την ελευθερία. Κακή προστασία εαυτού και δυσκολία στην ομαδικότητα.

Κουνέλι
Θετικό: ασκήστε τον προσωπικό σας έλεγχο για το μέλλον σας, πλάστε τη δύναμή σας, βρείτε λύσεις.
Αρνητικό: ατελείωτοι φόβοι, απραξία από την αγωνία τι μπορεί να μου συμβεί. Αίσθημα απώλειας.

Λύκος
Θετικό: μυστικές γνώσεις, διαίσθηση, παρότρυνση για να εμπνεύσετε ομάδες ή ανθρώπους, εσωτερική διδασκαλία.
Αρνητικό: Βαριά ένστικτα που περιέχουν βία, αίσθημα αδιέξοδου, στασιμότητα, έλλειψη διευρυμένης οπτικής.

Ελάφι (ενήλικο)
Θετικό: αντοχή, σταθερότητα, ομαδικότητα, συντροφικότητα, δύναμη για να κατακτήσετε ένα στόχο σας. Ανανέωση.
Αρνητικό: έλλειψη συντροφικότητας και χαράς, αίσθημα αδιαφορίας προς τη ζωή που μπορεί να βγάλει κάποια σωματική ασθένεια όπως αδυναμία.

Πως χτυπήσατε τη πόρτα; Διστακτικά; Με θάρρος; Αντιπροσωπεύει το τρόπο που διεκδικείτε τη ζωή. Τον τρόπο που είστε έτοιμοι να αντιδράσετε στο κάλεσμά της.

Το δώρο το πήρατε; Το ανοίξατε; Και τι περιείχε; Το δώρο είναι οι ευκαιρίες της ζωής. Είστε έτοιμοι να αδράξετε τις ευκαιρίες; Είστε σε εγρήγορση για να τις δείτε; Τι συμβολίζει το δώρο σας; Το αντικείμενο το αφήνω στη δική σας κατανόηση και αντίληψη για να το αποσυμβολίσετε.

Παρόλα αυτά σας δίνω κάποια παραδείγματα :
1. Όστρακο: η θηλυκή αρχή, αναγέννηση, γονιμότητα
2. Λωτός (λουλούδι): πνευματική εξέλιξη, αρμονία, το άνθος του φωτός
3. Λόγχη: αρσενική δύναμη. Ίσως χρειάζεται να αποκοπείς από καταστάσεις και ανθρώπους που σε βλάπτουν.

4. Κύπελο: αφθονία σε όλα τα επίπεδα. Θηλυκή αρχή. Δεκτικότητα
5. Κλειδί: Λύτρωση ή δέσμευση. Εξαρτάται πως θα το δείτε. Εξουσία
6. Βιβλίο: Μάθηση. Πνευματικότητα. Σοφία.

7. Πάπυροι: αρχή για γνώση. Νέες πληροφορίες, καιρός να αρχίσετε σπουδές που τυχόν αφήσατε ή να ξεκινήσετε να σπουδάζετε κάτι που σας αρέσει. Σηματοδοτεί μία γόνιμη εποχή για γνώση.
8. Λίρες: ευημερία και γενικά μία νέα πνοή θετικής ενέργειας που έρχεται να σας συναντήσει ως ανταμοιβή μετά από μία κοπιαστική περίοδο.
9. Σπόροι: γονιμότητα, δυνατότητα μίας καινούριας, δημιουργικής περιόδου στη ζωή σας.

10. Σκήπτρο: Δύναμη, δυνατότητα να επιβληθείτε και να κατακτήσετε.
11. Ορυκτά: συμπαντικά δώρα και ουράνια δύναμη φωτός στη ζωή σας.
12. Φτερά: Μηνύματα από το αγγελικό πεδίο. Κύματα αγάπης και ζεστασιάς. Θαλπωρή.

Λιχουδιές : τις πήρατε; Αντιπροσωπεύουν τη διάθεση να πάρετε από τους άλλους, τη σύνδεση που νοιώθετε με τους τριγύρω σας αλλά ακόμη και με κομμάτια του εαυτού σας.
Δείτε τα μηνύματα που σας προσφέρει το υποσυνείδητό σας για θέματά σας. Μην τα κρίνετε, είναι κομμάτι σας. 

Βάλτε στόχο όμως τη καινούρια χρονιά να τα φροντίσετε. Ανάλογα το θέμα επιλέξτε το αντίστοιχο θεραπευτικό μέσο και επιτρέψτε τη θεραπεία. Απλοί τρόποι είναι αν το ζώο ήταν επιθετικό, οραματιστείτε το και πείτε λόγια θεραπευτικά που θα του φέρουν την ίαση.

Αν το σπίτι έχει πρόβλημα οραματιστείτε το να επισκευάζετε και να είναι γερό και καθαρό.

Το δώρο οραματιστείτε να το ανοίγετε και να είναι κάτι που πραγματικά σας δίνει χαρά.

Ή να παίρνετε λιχουδιές και να τις απολαμβάνετε πραγματικά.

Είμαι σίγουρη ότι η φροντίδα και η προσφορά αγάπης σε εσάς θα είναι το καλύτερο δώρο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.




Shakila Ιωάννα Μπράτη
Ολιστική Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

9 «κόλπα» για να απομνημονεύετε ευκολότερα μια πληροφορία.....!!!!!!!

Διαβάστε πώς θα καταφέρετε να προπονήσετε το μυαλό σας ώστε να απομνημονεύει πληροφορίες, με 9 απλούς τρόπους.

Απομνημονεύστε γρήγορα μια πληροφορία... μέσα από μικρά κόλπα! Ένας φοιτητής χρειάζεται να απομνημονεύσει μια εργασία, ένας πωλητής να θυμάται τα ονόματα των πελατών του, ενώ ένας γονιός να φέρνει στο μυαλό του τη λίστα του παντοπωλείου. Όμως, η απομνημόνευση δεν είναι εύκολη για όλους, πόσο μάλλον όταν μια πληροφορία δεν είναι ελκυστική. Οι παρακάτω συμβουλές και τεχνικές θα σας βοηθήσουν να δείτε τη διαδικασία με πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Κάντε ένα λογοπαίγνιο... για χάρη της απομνημόνευσης..!
Άμα γελάσετε με μια λέξη ή ένα λογοπαίγνιο, θα είναι ευκολότερο να απομνημονεύσετε μια πληροφορία ή ακόμα και ένα όνομα! Για να θυμάστε ένα όνομα, δημιουργήστε μια ομοιοκαταληξία και το υποσυνείδητο δεν θα σας αφήσει να το ξεχάσετε ποτέ. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ένα τραγούδι π.χ. για την αλφάβητο μιας ξένης γλώσσας, και να είστε σίγουροι οτι θα θυμάστε για μια ζωή τις νέες πληροφορίες που έλαβε ο εγκέφαλός σας.

Κάντε επαναλήψεις με διαλείμματα..!
Η επανάληψη και τα διαλείμματα αποτελούν τα κλειδιά της απομνημόνευσης. Πρέπει να κρατάτε το μυαλό σας φρέσκο, κάνοντας 20 λεπτάκια διάλειμμα! Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος κάντε κάτι για να χαλαρώσει ο εγκέφαλός σας και να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όπως είναι π.χ. μια βόλτα στο πάρκο. Άλλωστε, ενώ περπατάτε θα μπορείτε να ελέγξετε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Γράψτε και διαβάστε τις πληροφορίες... για να τις θυμάστε..!
Αν είστε οπτικός τύπος, τότε πρέπει οπωσδήποτε να γράψετε τις πληροφορίες που πρέπει να απομνημονεύσετε σε ένα χαρτί. Λίγο πριν κοιμηθείτε, διαβάστε δυνατά τις πληροφορίες και αφήστε το μυαλό σας να τις συνθέσει. Να θυμάστε ότι όταν κοιμάστε, το μυαλό σας καταθέτει τις πληροφορίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή... στη μακροπρόθεσμη μνήμη! Όταν ξυπνήσετε, επανεξετάστε τις πληροφορίες, ώστε να τις φρεσκάρετε στη μνήμη σας.

Τοποθετήστε δεκάδες post-it παντού..!
Κολλήστε ένα post-it σε μια τοποθεσία που επισκέπτεστε συχνά, όπως είναι το ψυγείο ή το υπνοδωμάτιό σας. Κάθε φορά που θα περνάτε από εκεί διαβάστε τα σημεία που έχουν επισημανθεί. Ψάξτε για λέξεις κλειδιά και συνδυάστε τις πληροφορίες με την εικόνα του post-it.

Αφήστε κλειστή τη μουσική και την τηλεόραση..!
Είναι σημαντικό να κάθεστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, το οποίο θα είναι απογυμνωμένο από περισπασμούς, όπως είναι η μουσική, η τηλεόραση ή άλλες οπτικές παγίδες. Αποφύγετε να καθίσετε κοντά σε ρολόγια ή ανοιχτά παράθυρα που μπορούν να χαλάσουν τη συγκέντρωσή σας.

«Σπάστε» το υλικό σε μικρότερα μέρη..!
Αν βλέπετε ότι οι πληροφορίες είναι μακροσκελείς ή πολλές, καλό είναι να «σπάτε» την πληροφορία σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να το κάνετε πιο εύκολο για τον εγκέφαλό σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές λίστες με πληροφορίες ή καταλόγους που θα σας βοηθήσουν να απομνημονεύσετε πολλές πληροφορίες μέσα σε λιγότερο χρόνο.

Επεξεργαστείτε τις πληροφορίες ανά μικρά χρονικά διαστήματα..!
Για να μεταφερθούν οι νέες πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, πρέπει να επανεξετάζετε συχνά το υλικό. Είναι προτιμότερο να κάνετε μικρές επαναλήψεις και να μελετάτε ένα θέμα για τριάντα λεπτά τη φορά παρά να κάθεστε για ενενήντα λεπτά χωρίς διάλειμμα. Μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας κάρτες και να τις διαβάζετε κάθε φορά που έχετε ελεύθερο χρόνο!

Να παίρνετε πληροφορίες από πολλά μέσα
Σίγουρα αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικά υλικά μελέτης, όπως είναι οι flash κάρτες ή το βίντεο και οι εικόνες... η μνήμη σας θα έχει περισσότερα εφόδια για την απομνημόνευση μερικών πληροφοριών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αξία των βιβλίων ή των σημειώσεων. Κρατήστε ζωντανές τις εικόνες στο μυαλό σας και θα θυμάστε τα πάντα!

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας..!
Πολλές φορές η απομνημόνευση χρειάζεται φαντασία. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ζωντανή ιστορία με τους ανθρώπους που εμπλέκονται μέσα σε μια νέα πληροφορία. Δεν χρειάζεται να έχει νόημα η ιστορία, αρκεί να είναι περίεργη για να τη θυμάστε και να σχετίζεται με το αντικείμενο που θέλετε να απομνημονεύσετε!





www.flowmagazine.gr

Μικρά μυστικά για να ξεκινάει η κάθε σας ημέρα υπέροχα....!!!!!!

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»... κατά πόσο είναι όμως στο χέρι μας, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τις πρώτες πρωινές ώρες; Προτιμήστε να κάνετε από μόνοι σας την αρχή για να έχετε μια καλή μέρα στο σύνολο της. Σας παρουσιάζουμε μικρά μυστικά για να ξεκινήσετε όμορφα από το πρωί.

Φροντίστε από το προηγούμενο βράδυ
Δεν είναι να βγάλετε στην άκρη τα ρούχα της επόμενης ημέρας. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνετε χρόνο αλλά ιδιαίτερα κουραστικό και ψυχολογική πίεση για τη σωστή επιλογή. Επίσης, προετοιμάστε την τσάντα ή τον χαρτοφύλακά σας για τη δουλειά. Η αίσθηση του προγραμματισμού δίνει σιγουριά στο ξεκίνημά σας.

Φάτε καλά
Ξεκινήστε το πρωινό σας με ένα θρεπτικό σύμπλεγμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών για να σας κρατήσουν μέχρι το μεσημεριανό. Για παράδειγμα, φάτε δημητριακά ολικής και συνδυάστε τα με ένα τοστ και μαύρο τσάι ή καφέ, που θα σας δώσουν την ώθηση της καφεΐνης στο αίμα.

Αρκετός ύπνος
Έξι με οκτώ ώρες ύπνου, θα σας βοηθήσουν να αναζωογονήσετε σώμα και πνεύμα και να προετοιμαστείτε για την επόμενη ημέρα. Όσο μεγαλώνουμε βέβαια, τόσο περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε, για να «γεμίσουμε» τις μπαταρίες μας.

Αυτοσυγκέντρωση
Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κανονικό πρόγραμμα ασκήσεων. Αφού ξυπνήσετε και πλύνετε το πρόσωπό σας, χαλαρώστε. Καθίστε ήρεμοι με κλειστά τα μάτια και επικεντρωθείτε στους στόχους της ημέρας σας και τι πρέπει να επιτύχετε. Ανοίξτε μετά από λίγο τα μάτια και ξεκινήστε.

Κάντε μια ευχάριστη δραστηριότητα
Δοκιμάστε να κάνετε μια αγαπημένη σας ασχολία με το που ξυπνήσετε. Θα σας δώσει ενέργεια και καλή διάθεση για να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Σκεφθείτε και το αρνητικό
Η ψυχολογία και η διάθεσή μας, είναι εντελώς απρόβλεπτες. Σκεφθείτε ένα θετικό γεγονός της ζωής σας και στη συνέχεια δραματοποιήστε το σκεφτόμενοι, πώς θα ζούσατε εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Μελέτες έχουν δείξει πως με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνουμε τη διάθεσή μας.

Γυμναστική
Φαντάζει ιδανικό να μπορείτε να γυμναστείτε πριν φύγετε από το σπίτι. Εάν έχετε το χρόνο πραγματοποιήστε μια σειρά μικρών και γρήγορων ασκήσεων. Μπορείτε επίσης, εάν το επιτρέπει η απόσταση, να περπατήσετε μέχρι το γραφείο. Κάθε είδους άσκηση, θα γεμίσει με οξυγόνο τους πνεύμονές σας και θα σας γεμίσει με ενέργεια.

Θετικότητα
Ξεκινήστε τη μέρα σας σκεπτόμενοι θετικά. Τίποτα δεν φαντάζει χειρότερο από αρνητική διάθεση και αγχωτικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό μπορείτε να διαβάσετε αποφθέγματα ή να πάρετε δύναμη και κουράγιο από αγαπημένα σας πρόσωπα.

Μέντα
Σύμφωνα με έρευνες, η αίσθηση της μέντας στη γεύση και την όσφρηση, βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κόπωση. Δοκιμάστε να μυρίζετε λίγο άρωμα μέντας ή να πίνετε το εκχύλισμά της πριν κοιμηθείτε. Ένας ακόμη τρόπος είναι με τις τσίχλες, που σας ανεβάζουν τη διάθεση και σας κρατούν σε εγρήγορση.

Χαμογελάστε
Ίσως ότι πιο θετικό μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και γιατί όχι και στην αρχή της. Είναι ο απλούστερος τρόπος να αλλάξετε τη διάθεσή σας και τη διάθεση των γύρω σας. Φροντίστε να μπορείτε να δώσετε το πιο αστραφτερό σας χαμόγελο εκεί έξω.





www.flowmagazine.gr

Λύστε τα προβλήματά σας, ονειροπολώντας....!!!!!

Αφήστε το μυαλό σας να... πετάξει στα σύννεφα προκειμένου να καταφέρετε να βρείτε λύση στα προβλήματα που σας απασχολούν, προτείνουν οι επιστήμονες.

Λύση ακόμη και για τα πιο περίπλοκα προβλήματα μπορεί να σας «προσφέρει» η ονειροπόληση, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ιδιοφυΐες και γνωστοί «ονειροπόλοι», όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, έκαναν μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην Ιστορία.

Η μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα κατέδειξε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων, αν επιτρέψουμε στο νου μας να πετάξει στα.. σύννεφα!

Στο πλαίσιο δοκιμών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που αναλάμβαναν την επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος μετά από ένα διάλειμμα ή μια εύκολη δραστηριότητα είχαν κατά 40% καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Αντίθετα, οι εθελοντές που περνούσαν το «διάλειμμα» τους εκτελώντας δύσκολες ασκήσεις και δεν ξεκουράζονταν καθόλου, δεν εμφάνιζαν καμία βελτίωση ως προς αποδοτικότητά τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι απλές δραστηριότητες, οι οποίες «απελευθερώνουν» τον νου και μας επιτρέπουν να ονειροπολούμε αποτελούν το «κλειδί» στο ξεμπέρδεμα του... κουβαριού προβλημάτων.

«Πολλά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας υποστηρίζουν ότι είχαν στιγμές έμπνευσης κατά τη διάρκεια σκέψεων ή δραστηριοτήτων που δεν συνδέονταν άμεσα με το πρόβλημα το οποίο τους απασχολούσε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπέντζαμιν Μπερντ.

«Από τη μελέτη μας φάνηκε ότι ένα διάλειμμα με κάποια δραστηριότητα που δεν απαιτεί τον προβληματισμό μας, βελτιώνει τις επιδόσεις μας σε μια δημιουργική δοκιμασία, πολύ περισσότερο από το αν το διάλειμμά μας ήταν αφιερωμένο στην επίλυση ενός προβλήματος, στην ξεκούραση ή αν δεν γινόταν ποτέ. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πιο άμεση απόδειξη ότι οι συνθήκες που ευνοούν την ονειροπόληση ενισχύουν τη δημιουργικότητά μας» καταλήγει ο ειδικός.





www.tovima.gr

7 τρόποι για να «ξεκολλήσετε» από τη βαρεμάρα....!!!!!!!!

Δείτε πώς μπορείτε να ξεφύγετε από τη «δίνη» της πλήξης και πώς θα καταφέρετε να αναδιαμορφώσετε τη σκέψη σας ώστε να γίνετε πιο δημιουργικοί.

«Ίσως το δεύτερο χειρότερο πράγμα στον κόσμο είναι η βαρεμάρα. Το πρώτο είναι να είσαι βαρετός» είχε πει ο Γάλλος Jean Baudrillard. Η πλήξη και η βαρεμάρα είναι από τα πιο συχνά και ανεξήγητα φαινόμενα, ειδικά για τη νέα γενιά. Τα συναισθήματα που προκαλεί η πλήξη είναι δυσάρεστα και μπορούν να σας χαλάσουν τη διάθεση. Ας δούμε ορισμένους τρόπους για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση.

1. Βάλτε τη λέξη «σκέψη», μετά από κάθε δραστηριότητα που σας φαίνεται βαρετή. Για παράδειγμα όταν περιμένετε το λεωφορείο, πείτε στον εαυτό σας ότι κάνετε «σκέψεις σχετικά με την αναμονή» του λεωφορείου. Λέγοντας κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να νιώσετε καλύτερα, έχοντας κάτι για να απασχολείται το μυαλό σας.

2. Εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, βιώστε το πρόβλημα που σας προκαλεί βαρεμάρα. Εάν κάτι σας φαίνεται βαρετό για δύο λεπτά, κάντε το για τέσσερα λεπτά. Εάν συνεχίζει να είναι, προσπαθήστε να το κάνετε για οκτώ και ούτω καθεξής. Σύντομα θα ανακαλύψετε πως δεν είναι καν βαρετό.

3. Παρατηρείστε τι συμβαίνει γύρω σας. Όταν βαριέστε παρατηρήστε τους ανθρώπους, τι φορούν, τι κάνουν πώς κινούνται, τους θορύβους και άλλα. Μπορείτε να μετατρέψετε κάθε τι αδιάφορο, που υπάρχει γύρω σας σε ενδιαφέρον.

4. Βρείτε έξοδο κινδύνου. Μπορείτε να έχετε μια λύση ασφαλείας για τις περιπτώσεις που καταλήγετε να βαριέστε. Ένα παιχνίδι στο κινητό, μια playlist με τραγούδια που σας κάνουν να ξεφεύγετε, φωτογραφίες οικείων σας προσώπων... και πολλά ακόμα μπορούν να σας παρασύρουν μακριά από τη μονοτονία σας.

5. Αντιληφθείτε ότι μπορεί να είστε τυχεροί κατά βάθος. Σκεφθείτε πως θα ήταν χειρότερη η αναμονή σας στην αίθουσα ενός ιατρείου για την αναμονή αποτελεσμάτων, από ένα οικογενειακό τραπέζι.

6. Σκεφθείτε μήπως το πρόβλημα βρίσκεται σε εσάς. Συνήθως γινόμαστε βαρετοί με άτομα που βαριόμαστε. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να προσπαθείτε σε κάθε περίπτωση για το καλύτερο.

7. Διαβάστε ένα βιβλίο. Με τις εικόνες, τις περιγραφές και τα μηνύματα που θα σας προσφέρει, θα σας μεταφέρει ασυναίσθητα μακριά από τη βαρετή σας πραγματικότητα.






www.flowmagazine.gr

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Κρατηθείτε σε φόρμα ψυχικά και… σωματικά....!!!!

Διαβάστε 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε μερικές από τις καθημερινές συνήθειές σας προκειμένου να νιώθετε ευεξία στο μυαλό και το σώμα σας.

Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και η φροντίδα της υγείας πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα όλων μας. Για να καταστεί αυτό εφικτό, δεν είναι ανάγκη να ξοδεύει κανείς άπειρες ώρες σε γυμναστήρια και άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες που απαιτούν χρόνο. Αρκεί απλά να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Η Huffington Post δημοσιεύει 10 τρόπους που μας βοηθούν να κρατιόμαστε σε φόρμα, χωρίς να χρειάζεται να... σπαταλάμε και πολύ χρόνο, αλλάζοντας, απλά, κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες, ή εντάσσοντας σε αυτές κάποιες επιπλέον:

1) Γελάστε
Αυτό που χρειάζεται για να διώξετε το στρες είναι να γελάσετε για ένα λεπτό. Αν βάλετε στην καθημερινότητά σας το γέλιο θα απολαύσετε μία μακρόχρονη και καλή ζωή.

2) Πείτε «ευχαριστώ»
Δεν απαιτείται χρόνος για να πείτε αυτή τη λέξη, αρκεί, όμως, για να κάνει τη διαφορά. Εκτός από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που του μεταφέρετε τις ευχαριστίες σας νιώθει όμορφα, η ικανοποίηση που λαμβάνετε από την καλή σας πράξη προστατεύει την καρδιά σας και σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα.

3) Φτιάξτε ένα αυγό
Το παρεξηγημένο αυγό περιέχει πολύτιμα συστατικά για την υγεία μας, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες. Εντάξτε το με μέτρο στη διατροφή σας και θα βελτιώσετε την υγεία του οργανισμού σας.

4) Πάρτε βαθιές ανάσες
Δεν είναι ανάγκη να είστε ειδικοί στη γιόγκα ή στο διαλογισμό για να επωφεληθείτε από τη χαλάρωση που προσφέρει μία βαθιά ανάσα. Όπου κι αν είστε αξίζει να αφιερώστε λίγα λεπτά: Πάρτε τρεις βαθιές ανάσες από τη μύτη, κάνετε μία σύντομη παύση και επαναλάβετε. Φροντίστε να είστε συγκεντρωμένοι στον εαυτό σας και θα νιώσετε αμέσως πολύ καλύτερα.

5) Κάνετε ένα μίνι σετ γυμναστικής
Αν δεν διαθέτετε χρόνο για κανονικό πρόγραμμα γυμναστικής, αρκεστείτε σε ένα πεντάλεπτο, το οποίο περιλαμβάνει:

· 25 αλματάκια

· 20 κοιλιακούς

· 10 αργές, ελεγχόμενες βυθίσεις

· 10 αργές, ελεγχόμενα πους-απς

· 10 αλματάκια - βυθίσματα

6) Πηγαίνετε από τις σκάλες
Εξοικονομήστε λίγο χρόνο για να πάτε από τις σκάλες στο γραφείο σας ή στο σπίτι σας. Με αυτή τη μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σας θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και θα χάσετε βάρος.

7) Διαβάστε τις ετικέτες
Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να διαβάσετε τα θρεπτικά συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε και όχι μόνο τις θερμίδες, ώστε να γνωρίζετε τι τρώτε.

8) Προγραμματίστε το ραντεβού στο γιατρό σας
Ναι, είστε πολυάσχολοι, αλλά ένα τηλεφώνημα δεν διαρκεί και τόσο ώστε να μην προλαβαίνετε ούτε για αυτό. Θα είναι πραγματικά πολύ άσχημο να πάθετε κάτι λόγω αδιαφορίας για την υγεία σας και να συνειδητοποιήσετε ότι «ήμουν πολύ απασχολημένος για να καλέσω το γιατρό».

9) Φτιάξτε το μεσημεριανό που τρώτε στη δουλειά από το σπίτι
Παίρνοντας μαζί σας από το σπίτι το γεύμα που τρώτε στη δουλειά, θα σας βοηθήσει να ελέγχετε την ποιότητα και τις θερμίδες του, ενώ θα είναι σίγουρα πιο οικονομικό από το να τρώτε απ' έξω.

10) Πάρτε έναν υπνάκο
Αν κοιμηθείτε λιγάκι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα νιώθετε πολύ καλύτερα όταν σηκωθείτε. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή «σιέστα» μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σας.






www.iefimerida.gr



Τι μπορείτε να κάνετε σε 10 λεπτά; Πολλά....!!!!!!

Νιώθετε ότι ο χρόνος ποτέ δεν σας φτάνει, αισθάνεστε πως σας πνίγει το άγχος και πως πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο που πρέπει να κάνετε; Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας.

Εάν είσαι σαν τους περισσότερους που μάλλον νιώθεις ότι έχεις περισσότερα να κάνεις απ' όσα σου επιτρέπει ο χρόνος σου. Όμως, εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο το χρόνο που διαθέτεις; Συχνά έχουμε μόνο 5 ή 10 λεπτά πριν ξεκινήσει μια σύσκεψη ή ένα ραντεβού και αφήνουμε το χρόνο να φεύγει, επειδή μας φαίνεται ότι δε φτάνει για τίποτα.

«Δεν είναι έτσι» λέει ο γκουρού στη διαχείριση χρόνου Graig Gallow. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο «ενδιάμεσος» χρόνος είναι πολύτιμος και συχνά τον σπαταλάμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε μέρος της παραγωγικότητάς μας. Τι ακριβώς μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε με 10 λεπτά;

Δες αυτές τις 10 ιδέες για να διαχειρίζεσαι καλύτερα το χρόνο σου και να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου.

1. Ασχολήσου με 10 e-mails
Σου φαίνεται δύσκολο να το φανταστείς; Ο Graig Gallow λέει ότι μπορεί να γίνει «αν είσαι σύντομη και θυμάσαι ότι δε χρειάζονται όλα τα e-mails απάντηση». Αν πέσεις σε τέτοια περίπτωση, διάγραψέ το και πήγαινε παρακάτω. Αν χρειάζεται απάντηση, φρόντισε να είναι σύντομη. Το μυστικό είναι ο γρήγορος χειρισμός.

2. Κάνε μερικά τηλέφωνα
Διάλεξε να κάνεις μόνο τα τηλεφωνήματα που χρειάζονται 1-2 λεπτά. Κλείσε ένα δύο ραντεβού. Άκουσε τα μηνύματά σου στον τηλεφωνητή ή άφησε εσύ κάποιο.

3. Πλήρωσε τους λογαριασμούς on-line
Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να πληρώσεις μερικούς λογαριασμούς μέσω του Internet banking.

4. Πες τα με ένα συνάδελφο
Χρησιμοποίησε αυτό το ελεύθερο διάστημα για να μιλήσεις με ένα συνάδελφο που θέλεις να κάνεις παρέα. Πες του ότι έχεις μόνο μερικά λεπτά, ώστε να μη φανεί απότομο όταν χρειαστεί να φύγεις - πάντως, 10 λεπτά είναι καλός χρόνος για να τα πείτε και να αναθερμάνετε τη σχέση σας.

5. Διάβασε
Είτε κουβαλάς μαζί σου ένα βιβλίο είτε ένα e-reader, εκμεταλλεύσου το χρόνο για να διαβάσεις μερικές σελίδες.

6. Γράψε
Ξεκίνα ένα blog post. Γράψε ένα σημείωμα. Γράψε στο ημερολόγιό σου. Θα εκπλαγείς από το πόσα μπορείς να μεταφέρεις στο χαρτί μέσα σε 10 λεπτά.

7. Προετοιμάσου
Δεν έχει σημασία αν θα ετοιμαστείς για ένα μελλοντικό ραντεβού ή αν απλώς κοιτάξεις την ατζέντα σου. Όταν ξέρεις τι σε περιμένει στο πρόγραμμά σου, είσαι καλύτερα προετοιμασμένη για τις καταστάσεις.

8. Στοχάσου
Πέρασε τον ενδιάμεσο χρόνο αναλογιζόμενη τη μέρα σου. Ο Graig Gallow συμβουλεύει να αναρωτηθείς: τι έχεις καταφέρει σήμερα; Τι σε έκανε χαρούμενη; Τι χρειάζεται ακόμη να διαχειριστείς;

9. Άγγιξε κάποιον
Σ' αυτή την ολοένα και πιο ηλεκτρονική εποχή, η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο γίνεται όλο και πιο σπάνια. Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο για να πας και μιλήσεις σε κάποιον αυτοπροσώπως.

10. Μην κάνεις τίποτα
Ο Graig Gallow λέει ότι μπορείς να «σπαταλήσεις απλώς 10 λεπτά σερφάροντας στο Διαδίκτυο ή διαβάζοντας τις ειδήσεις. Δυστυχώς, πάρα πολλοί άνθρωποι προτιμούν αυτή την επιλογή». Ωστόσο, προτείνει να μην κάνεις πραγματικά τίποτα. Χαλάρωσε. Πάρε βαθιές αναπνοές. Μια σύντομη ανάπαυλα από το στρες της καθημερινότητας θα βελτιώσει τη συγκέντρωσή σου και θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου όταν επιστρέψεις στη δουλειά.







www.shape.gr