Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Πως να δημιουργήσουμε ευημερία ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες......!!!!!!!!!!

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας 29.2.12
Παρακαλούμε για την κατανόηση σας επειδή το κείμενο είναι προφορικό και τα Ελληνικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα. Επικεντρωθείτε στην ουσία και όχι στον τρόπο έκφρασης.

Η ομιλία απόψε έχει τον τίτλο «πώς να δημιουργήσουμε ευημερία ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες». Τώρα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ευημερία είναι πιο πολύ μία εσωτερική κατάσταση παρά μία εξωτερική. 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ευημερία από τη μία πλευρά με το να έχουμε λιγότερες ανάγκες και από την άλλη με το να είμαστε πιο ικανοί να ικανοποιήσουμε, να πραγματοποιήσουμε τις ανάγκες. Θα αναφερθώ και στις δύο πλευρές απόψε. Ο Σάι Μπάμπα έχει πει «ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο άνθρωπος με τις λιγότερες ανάγκες και ο πιο φτωχός αυτός με τις περισσότερες ανάγκες.»

Μια άλλη αντίληψη για την ευημερία
Άρα, η ικανοποίηση που βιώνουμε που μπορεί να λέγεται ευημερία, ο πλούτος που βιώνουμε είναι σχετικός με το τι χρειαζόμαστε, τι έχουμε πειστεί ότι χρειαζόμαστε, με αυτό που έχουμε. Μπορεί να έχουμε πολύ λίγα και να αισθανόμαστε σαν τους πιο τυχερούς ανθρώπους στον πλανήτη. Και μπορεί να έχουμε πάρα πολλά και να είμαστε δυστυχισμένοι επειδή δεν έχουμε κάτι που θέλουμε ή γενικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Η δεύτερη έννοια είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τι σημαίνει ευημερία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς, το ερμηνεύουν οικονομικά και μόνο. Δε λένε «έχω αφθονία επειδή έχω αγάπη, επειδή έχω υγεία, επειδή έχω γνώσεις, επειδή έχω νόημα στη ζωή μου». Δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τι σημαίνει πλούτος, τι σημαίνει αφθονία, τι σημαίνει ευημερία. Τι νόημα έχει να έχω πολλά χρήματα και να μην έχω αγάπη; Τι προτιμάτε; Ή να έχω πολλά χρήματα και να μην έχω υγεία. Ή να μη νιώθω ότι η ζωή μου έχει νόημα. Ή να μην έχω μία σύνδεση με κάτι ανώτερο ή με τους ανθρώπους γύρω μου.

Η ευγνωμοσύνη
Άρα το πρώτο μέρος της ευημερίας είναι η συνειδητοποίηση του τι ήδη έχουμε, δηλαδή η ευγνωμοσύνη. Όμως η ευγνωμοσύνη, επίσης, είναι το πρώτο βήμα του να πραγματοποιήσουμε αυτά που θέλουμε.

Άρα το μεγάλο κλειδί εδώ είναι η ευγνωμοσύνη. Και όταν αρχίσετε να εξασκείτε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σας, να αναγνωρίζετε αυτά που έχετε και ότι τίποτα από αυτά που έχετε δεν είναι δεδομένο. Δεν είναι δεδομένο ότι θα έχετε τρεχούμενο νερό στο σπίτι σας. Περίπου ένα δις δεν έχει. Ένα δισεκατομμύριο άτομα δεν έχουν τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους. Δεν έχουν καθαρό νερό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ότι έχω στέγη, ότι έχω ένα κρεβάτι να κοιμάμαι, ότι έχω νερό, ότι έχω έναν άνθρωπο που με αγαπάει.

Η ελευθερία, ένα μέρος της αφθονίας που δε μετράμε, γιατί το θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε ελευθερία να βγαίνουμε από το σπίτι μας και να κυκλοφορούμε και να λέμε ότι νιώθουμε και να λέμε αυτό που σκεφτόμαστε που δεν είναι ένα δεδομένο σε πολλά άτομα σε αυτόν τον πλανήτη.

Τότε, η πρώτη ενέργεια, είναι να συνειδητοποιήσω ότι η ευημερία είναι μία εσωτερική κατάσταση και μπορώ να νιώσω ευημερία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Άρα, το δεύτερο βήμα είναι να αναγνωρίζω όλα αυτά που ήδη έχω.

Το λόγο ύπαρξης μου
Το τρίτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσω το λόγο ύπαρξης μου. Χωρίς να συνειδητοποιώ το λόγο για τον οποίο έχω ενσαρκωθεί, τι είναι αυτό που ήρθα εδώ να μάθω, να δημιουργήσω, να προσφέρω, δε μπορεί να υπάρχει ευημερία με την έννοια ότι δε μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση. Μπορεί να μαζέψω πολλά χρήματα αλλά να μην έχω ικανοποίηση γιατί αυτό που κάνω δε συμπίπτει με τον εσωτερικό λόγο για τον οποίο έχω έρθει εδώ. 

Και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ο καθένας να ρωτά τον εαυτό του «τι μου δίνει νόημα; Τι είναι σημαντικό για μένα; Τι είναι αυτό που ακόμα και αν δεν πληρωνόμουνα, με χαρά θα το έκανα;» Το ότι πληρώνομαι για αυτό είναι ένα bonus, είναι ένα περίσσευμα.

Αλλιώς, το να εργάζομαι μόνο για το χρήμα και να μην αγαπώ αυτό που κάνω, για μένα τουλάχιστον είναι θάνατος, είναι σαν να μη ζω. Τι επιλογή έχω αν δεν αγαπώ αυτό που κάνω; Μια επιλογή είναι να βρω τρόπο να το αγαπήσω. Ακόμα κι αν απλώς το αγαπώ επειδή μου δίνει χρήματα για τον εαυτό μου, για τα παιδιά μου, για το σπίτι μου, και να νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω αυτό και να πάψω να νιώθω αντίσταση προς αυτό που κάνω. 

Η άλλη επιλογή που έχω είναι να αρχίσω να ψάχνω τι είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελα να κάνω και να έχω την εμπιστοσύνη ότι μέσα από τους νόμους του Σύμπαντος, η ευημερία μου θα καλύπτεται. Εγώ το πιστεύω αυτό. Ότι όποιος βρίσκει το λόγο ύπαρξης του και ασχολείται με αυτόν, οι ανάγκες του θα καλύπτονται. 

Αυτό για μένα είναι ένα δεδομένο του Σύμπαντος. Ένα δεδομένο, βέβαια, που πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν και δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό το δεδομένο και δεν το δοκιμάζουν. Όταν βρίσκω το λόγο για τον οποίο είμαι εδώ, γίνεται μία ευθυγράμμιση με ανώτερες δυνάμεις και έχω αυτό που λέγεται στήριξη των πνευματικών δυνάμεων ή η στήριξη του Σύμπαντος.

Που σημαίνει, πρώτον, ότι ποτέ δε θα πεινάσω και δεύτερον θα πραγματοποιηθεί ότι πραγματικά είναι ευθυγραμμισμένο με το ανώτερο δυνατό καλό. Δεν κάνω πράγματα μόνος μου. Υπάρχουν δυνάμεις πνευματικές που υποστηρίζουν αυτό που κάνω. Και αυτές οι δυνάμεις φροντίζουν να έχω το ψωμί μου, να έχω τη στέγη μου, να έχω ότι χρειάζομαι για να είμαι καλά, αλλά και να εκτελώ το έργο, γιατί είμαι χρήσιμος. Δε ζω μόνο για τον εαυτό μου. Ζω για το καλό του συνόλου.

Μεταβατικές εργασίες
Στην σημερινή εποχή μπορεί κάποιος να χρειαστεί επίσης να δεχτεί να κάνει εργασίες, τουλάχιστον στην αρχή, που δεν του ταιριάζουν, που είναι το αντίθετο από αυτό που είπα νωρίτερα. Αλλά μπορεί αυτό να είναι ένα σκαλοπάτι προς κάτι άλλο, ένα βήμα προς κάτι ανώτερο, που τελικά θα τον ικανοποιήσει περισσότερο και θα του δώσει περισσότερα και οικονομικά και συναισθηματικά και πνευματικά. 

Εγώ, όταν άφησα την εργασία μου ως χημικός μηχανικός, οδηγούσα και ταξί, μαγείρευα, ήμουνα και σερβιτόρος, έκανα και το δάσκαλο στο Λύκειο. Έκανα ένα σωρό πράγματα που ήταν βήματα. Είμαι ευγνώμων για όλες αυτές τις εμπειρίες και σαν ταξιτζής και σαν μάγειρας και σαν σερβιτόρος και ότι άλλο έκανα σαν εμπειρίες ζωής που με εμπλούτισαν και σαν εμπειρίες που με οδήγησαν σιγά-σιγά να κάνω αυτό που πραγματικά είχα γεννηθεί να κάνω με τη ζωή μου.

Όταν, καμία φορά η ζωή έρχεται και λέει «σου προσφέρω αυτήν την ευκαιρία» δεν θα πρέπει να έχουμε εγωισμό και να λέμε «είμαι ανώτερος από αυτό». Δεν είπα «έχω δίπλωμα χημικού μηχανικού, δεν κάνω αυτά». Δέχτηκα να κάνω οποιαδήποτε εργασία για να επιβιώσω καθώς ασχολιόμουν για να δημιουργήσω μία ζωή που συμπίπτει με αυτό που πραγματικά ήθελα. 

Κατάλαβα ότι δε θα κάνω αυτό για όλη την ζωή μου, αλλά δεν έλεγα «δεν κάνω τίποτα κατώτερο από μένα». Έλεγα «θα κάνω οτιδήποτε αυτήν την στιγμή καθώς ψάχνω για μία λύση που πραγματικά με ικανοποιεί».

Τότε, έχουμε έναν συνδυασμό εδώ. Δεν θέλουμε να δεχτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας να κάνουμε κάτι που δε μας αντιπροσωπεύει, όμως σε δύσκολες εποχές μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάτι σαν μεταβατικό στάδιο και οικονομικά αλλά και σαν μία παιδεία, μία εκπαίδευση για να προχωρήσουμε να βρούμε την πραγματική μας θέση σε αυτό το Σύμπαν.

Δίνοντας, παίρνουμε.
Επίσης, υπάρχουν νόμοι στο Σύμπαν που λένε «όσο πιο πολύ δίνεις, τόσο περισσότερο παίρνεις». Και σε μία εποχή που είναι φυσικό για τον άνθρωπο να σκεφτεί «δεν είμαι σε θέση να δώσω γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι» είναι ακριβώς το αντίθετο. Αν θέλω να μπω σε αυτήν την ροή είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να δώσω, βέβαια με μέτρο, και δεν μιλάμε μόνο για χρήματα. 

Μιλάμε για να κάνουμε παρέα, να στηρίζουμε έναν άνθρωπο, να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο, να μαγειρεύουμε για τους άστεγους. Ότι μπορεί να’ναι αυτό. Γιατί πάλι μπαίνω σε αυτήν την αρμονική και αγαπημένη σχέση με το Σύμπαν ή με το Θείο. Γίνομαι συνεργάτης της δημιουργικής δύναμης του Σύμπαντος. 

Κάθε φορά που προσφέρω και κάθε φορά που δημιουργώ και κάθε φορά που συντονίζομαι με τον πραγματικό λόγο ύπαρξής μου και ασχολούμαι με το λόγο που υπάρχω εδώ, αυξάνω αυτήν την σχέση. Γίνομαι πιο πολύ συνεργάτης των δυνάμεων του Σύμπαντος.

Τότε, ένας τρόπος είναι να βρω τον πραγματικό λόγο που βρίσκομαι εδώ και να ασχοληθώ με αυτό και δεύτερος τρόπος, να προσφέρω. Να προσφέρω στο συνάνθρωπό μου. Δε θα χάσετε, θα κερδίσετε. Είναι ενδιαφέρον ότι όσους ανθρώπους έχω ακούσει να μιλάνε για την επιτυχία, και αυτοί μιλάγανε εντελώς για την οικονομική επιτυχία, όλοι προτείνανε να δώσετε ένα μέρος από αυτό που έχετε σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Όλοι. 

Το θεωρούσανε βασικό. Γιατί δημιουργεί την σκεπτομορφή ότι έχω. Όταν είμαι φοβισμένος και στριμωγμένος και λέω «δε μπορώ να δώσω» και δεν μιλώ για μεγάλα ποσά, δημιουργώ τη σκεπτομορφή της ανέχειας. Ότι δεν έχω. Και αυτό δημιουργεί την πραγματικότητά μου. Τότε, όλοι αυτοί συμφωνούν ότι δίνοντας δημιουργείς τη σκεπτομορφή ότι έχεις και ότι φυσικά θα έχεις περισσότερα, έλκεις περισσότερα, και δεύτερον γίνεσαι συνδημιουργός ή συνεργάτης των πνευματικών δυνάμεων.

Εσωτερική Καθοδήγηση
Επίσης σε μία τέτοια εποχή είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αποκτήσει εσωτερική καθοδήγηση. Με το διαλογισμό, με την εσωτερική εργασία, με το να ζητάει καθοδήγηση, με την προσευχή. Γιατί αυτή η ανώτερη πνευματική καθοδήγηση θα μας οδηγήσει στο τι χρειάζεται να κάνουμε και για να έχουμε την ευημερία που χρειαζόμαστε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να μην την έχουμε, το αξίζουμε όλοι να ζούμε μία άνετη και όμορφη ζωή, αλλά κατά δεύτερον θα μας οδηγήσει με ποιον τρόπο θα το κάνουμε που θα εκπληρώνει το νόημα της ζωής μας και έτσι την ευτυχία και την πληρότητα. 

Και για αυτό προτείνω καθημερινά ο καθένας να κάθεται, να κλείνει τα μάτια του, να ζητάει καθοδήγηση σε κάθε ενέργεια της ημέρας «Θεέ μου οδήγησέ με όλη την ημέρα να κάνω αυτό που είναι για το ανώτερο δυνατό καλό, να κάνω αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει εμένα, την οικογένειά μου, την κοινωνία που ζω, προς μία ανώτερη και πιο θετική πραγματικότητα». 

Ζητώντας αυτήν την καθοδήγηση, μετά ακούστε τις σκέψεις σας. Πολλοί άνθρωποι χάνουν απίστευτες ευκαιρίες στη ζωή τους γιατί δεν εμπιστεύονται την εσωτερική τους φωνή. Έχουμε προγραμματιστεί τόσο πολύ από το τι νομίζουν οι άλλοι, που αγνοούμε τις δίκες μας σκέψεις για να είμαστε αποδεκτοί στους άλλους.

Δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το θάρρος, σε όλες τις εποχές, αλλά ιδιαίτερα σε μία τέτοια εποχή, να ακούσουμε αυτό που νιώθουμε μέσα μας. Ο διαλογισμός βοηθάει σε αυτό, η προσευχή για καθοδήγηση βοηθάει σε αυτό, βοηθάει και η απομόνωση. 

Να έρθετε στη Μυρρινούντα τρεις-τέσσερις μέρες, ή να πάτε σε ένα μοναστήρι, να μη μιλάτε, να είστε με τον εαυτό σας και να ανακαλύψετε εσείς τη δική σας εσωτερική φωνή που ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε για να είστε καλά, για να είστε ευτυχισμένοι, να έχετε αφθονία και να έχετε τη ζωή που γεννηθήκατε να έχετε.

Δημιουργικότητα και Εφευρετικότητα
Επίσης, χρειαζόμαστε περισσότερη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα. Την ικανότητα να σκεφτώ διαφορετικά. Πρέπει να μπορώ να σκεφτώ, όπως λέμε στα αγγλικά, να σκεφτώ «έξω από το κουτί». Τι είναι αυτό που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή που και θα μου δώσει πληρότητα αλλά και θα μου καλύψει τις οικονομικές μου ανάγκες. 

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα επαγγέλματα, νέες εργασίες, νέες υπηρεσίες, που ίσως δεν διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο. Εγώ θαυμάζω μία κυρία στο Μαρκόπουλο που έχει ανοίξει ένα μαγαζί, μία γυναίκα του σπιτιού, που έρχεται κάθε μέρα στις έξι το πρωί και αρχίζει να μαγειρεύει. Και φτιάχνει πέντε-έξι ταψιά όπως τα λαδερά τα διάφορα που ξέρετε και μετά από τις δύο η ώρα δεν υπάρχει τίποτα στο μαγαζί αυτό. Είναι μεγάλη επιτυχία. 

Πάει με πολλή αγάπη, τραγουδάει, μαγειρεύει, είναι πάντα με το χαμόγελο, φτιάχνει ωραία φαγητά, φτηνά φαγητά, που δεν το σκέφτεται ο άλλος, λέει θα πάω, δεν είναι τόσο ακριβό, θα το πάρω σπίτι μου να το φάω. Έχει δημιουργήσει ένα νέο επάγγελμα. Ούτε εστιατόριο είναι ούτε φαστ φουντ, πας εκεί και βρίσκεις ωραία φαγητά σαν να τα έχει μαγειρέψει η μητέρα σου. 

Έχει δημιουργήσει κάτι καινούριο. Πετυχαίνει το καινούριο, ειδικά όταν απευθύνεται στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Το φαγητό είναι μία βασική ανάγκη. Και αυτό είναι σημαντικό, να σκεφτόμαστε τι χρειάζεται ο συνάνθρωπος μας, τι είναι αυτό που μπορώ να προσφέρω ή να δημιουργήσω.

Αυτό μπορεί να είναι γνώσεις, μπορεί να είναι υπηρεσίες, μπορεί να είναι προϊόντα. Να σκεφτεί ο καθένας, δηλαδή, τι χρειάζεται ο άνθρωπος γύρω μου σήμερα.

Επιστροφή στην Φύση
Μια άλλη λύση σε τέτοιες εποχές είναι η μετακίνηση από την πόλη στην επαρχία. Αν κάποιος έχει γη, η γη είναι πάντα μία ασφάλεια. Μπορεί κανείς να καλλιεργήσει τα λαχανικά του, να καλλιεργήσει τον μπαξέ, να περνά όμορφα εκεί και ίσως πιο ήρεμα, πιο ευτυχισμένα. Δε θα είναι πλούσιος, αλλά θα έχει μία ήρεμη, ευτυχισμένη ζωή. Ίσως ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι όλοι έχουμε μαζευτεί εδώ μέσα στην πόλη.

Πουλήστε ότι δε Χρειάζεστε.
Μια άλλη λύση, πουλήστε ότι δε χρειάζεστε. Πολλά αντικείμενα είναι κολλημένα χρήματα. Είναι σαν στο σώμα μου να έχει κολλήσει το αίμα σε διάφορα σημεία. Δεν εξυπηρετούν. Ότι δε χρειάζεστε, είτε πουλήστε το είτε χαρίστε το. Απλοποιήστε τη ζωή σας. Ότι δεν σας προσφέρει κάτι σημαντικό πια, αφήστε το. Κάντε τη ζωή σας πιο απλή.

Επίσης, ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσουμε πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειαζόμαστε. Για να ζούμε, για να ζεσταίνουμε, για να καθαρίζουμε, για να φωτίζουμε, για να δροσίσουμε. Όλα αυτά θέλουν αναθεώρηση. Ένας τρόπος ζωής που είχαμε συνηθίσει, που στην ψευδαίσθηση πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από αυτόν. Είναι ώρα να απελευθερωθούμε από αυτήν την ψευδαίσθηση. 

Σε ένα μικρό δωματιάκι με κάποια απαραίτητα πράγματα, μπορούμε να είμαστε το ίδιο ευτυχισμένοι με ένα τεράστιο σπίτι που πιθανόν σημαίνει και περισσότερες έννοιες, περισσότερες βλάβες, περισσότερη συντήρηση και περισσότερο φως, ρεύμα και βέβαια τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή, δεν είναι ντροπή να ζούμε πιο άπλα. Είναι τελικά ευτυχία.

Είναι πάρα πολύ όμορφο να καταλάβουμε ότι η ευτυχία είναι μέσα μας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα πράγματα. Εμείς δίνουμε σε αυτά την κυριαρχία που έχουν επάνω μας, και λέμε «είμαι ευτυχισμένος επειδή έχω εκατό τετραγωνικά ή αξίζω ή είμαι ασφαλής». Πάντα υπάρχει αυτή η λύση να μειώσω τα τετραγωνικά, να μειώσω τα αντικείμενα και να είμαι το ίδιο ή ίσως περισσότερο ευτυχισμένος.

Η ευτυχία είναι μία εσωτερική κατάσταση
Η ευτυχία είναι μία εσωτερική κατάσταση και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχω εξωτερικά, αρκεί να έχω μία στέγη, να έχω ρούχα, να έχω τροφή, να έχω νερό, να έχω αγαπημένους, ίσως λίγη μουσική, να έχω φίλους. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα είναι περιττά, και χάσαμε την επίγνωση του περιττού και του αναγκαίου, που είναι ένα μέρος, αν θέλετε, του προβλήματος. 

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την εποχή να έχουμε εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη ότι σαν θεία όντα σε ένα υλικό πεδίο έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε ότι χρειαζόμαστε και είμαστε αγαπητοί στο Σύμπαν ή στο Θεό και με κάποιο τρόπο, πολλές φορές με μυστήριο τρόπο, οι ανάγκες μας πάντα θα καλύπτονται.

Έχοντας εμπιστοσύνη στο Θείο ή στο Σύμπαν ή σε ότι πιστεύετε εσείς και στον εαυτό μας φυσικά, έλκω από το Σύμπαν και έλκω και από τον ίδιο τον εαυτό μου τις ενέργειες που χρειάζονται για να δημιουργήσω τη ζωή που θέλω. Αν εγώ φοβάμαι και λέω, ότι εγώ δε μπορώ, δε θα τα καταφέρω, εάν νιώθω ότι ζω σε ένα εχθρικό ή πες το αδιάφορο Σύμπαν, δε θα έλκω τίποτα από αυτά.

Πίστη στο Σύμπαν και στον εαυτό μου
Ζω σε ένα Σύμπαν αγάπης, είμαι ένα θεϊκό ον και είναι φυσικό να έχω ότι χρειάζομαι, και δεν είναι αντιπνευματικό.

Δεν είναι πιο πνευματικό να έχω λιγότερα. Μπορεί να είμαι πιο ελεύθερος, αλλά δεν είναι πιο πνευματικό. Το πρόβλημα δεν είναι να έχω. Το να έχω δεν μειώνει την πνευματικότητά μου. Η προσκόλληση μειώνει την πνευματικότητά μου. Μπορεί να μην έχω τίποτα και να έχω προσκόλληση σε αυτό που δεν έχω και να μην έχω πνευματικότητα. 

Και μπορεί να τα έχω όλα και να μην έχω προσκόλληση σε αυτό και να είμαι καλά. Τότε, το πρόβλημα δεν είναι να έχω, αλλά η προσκόλληση. Τότε, πώς μπορώ να έχω και να μην είμαι προσκολλημένος σε αυτό που έχω;

Μόνο με πίστη στο Σύμπαν και πίστη στον εαυτό μας. Επίσης, πίστη ότι έχουμε τη δυνατότητα, αν επιλέξουμε αυτό με την ελεύθερη μας βούληση, να είμαστε ευτυχισμένοι κάτω από όλες τις συνθήκες. Ότι και να συμβεί έχω πάντα αυτήν την επιλογή. Η ευτυχία είναι μία επιλογή. 

Μπορώ χωρίς σπίτι, κοιμώμενος σε παγκάκι σε κάποιο πάρκο να επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος και μπορώ μέσα σε τριακόσια τετραγωνικά και με έναν τεράστιο λογαριασμό στην τράπεζα να επιλέγω να είμαι δυστυχισμένος. Πάντα έχω τη δυνατότητα, δεν είναι ποτέ απαγορευμένο, δεν είναι ποτέ αδύνατο, δεν είναι ποτέ δεδομένο ότι επειδή δεν έχω κάτι δε μπορώ να είμαι ευτυχισμένος. Αυτό είναι κάτι που δημιουργούμε στο νου μας.

Τότε αυτή η πίστη, ότι εγώ προτιμώ να έχω μία όμορφη ζωή, θα κάνω ότι μπορώ να δημιουργήσω αυτήν την όμορφη ζωή, όπως εγώ το ορίζω, ο κάθε ένας διαφορετικά. Είναι φυσικό το Σύμπαν να μου συμπαραστέκεται σε αυτήν την διαδικασία, αλλά αν για κάποιο λόγο, επειδή έχω ένα κάρμα, επειδή έχω επιλέξει αυτό σαν ψυχή, ή επειδή χρειάζομαι να περάσω από μία εμπειρία που θα ευνοήσει την πνευματική μου εξέλιξη, δεν έχω κάποια στιγμή αυτά που χρειάζομαι, έχω πάντα τη δυνατότητα να νιώθω καλά.

Ιδιαίτερα αν δημιουργούμε μία εσωτερική σχέση με το θείο, ότι σημαίνει αυτό για σας. Δηλαδή μπορεί να είμαι μόνος μου, αλλά όπου και να βρίσκομαι θα έχω παρέα και ειδικά αν μου αρέσει η δική μου παρέα. Είναι και αυτό σημαντικό, να μας αρέσει ο εαυτός μας, να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, άρα όπου βρισκόμαστε θα είμαστε καλά.

Πίστη σε τρία πράγματα λοιπόν. 
Πίστη ότι ζω σε ένα ευνοϊκό Σύμπαν αγάπης που φυσικά θα μου δώσει αυτά που χρειάζομαι, εμπιστοσύνη ότι έχω τη δύναμη να δημιουργήσω ότι χρειάζομαι – και το μυαλό και τη δύναμη – και τρίτον έχω πάντα τη δυνατότητα να είμαι καλά ότι και να συμβεί.

Το τρίτο είναι σημαντικό επειδή αν άγχομαι και φοβάμαι μήπως δεν έχω αυτό που θέλω, θα δημιουργήσω την ανάγκη να μην έχω αυτό που θέλω για να μάθω ότι μπορώ να είμαι καλά χωρίς αυτό που θέλω. Είναι κατανοητό; Αν δεν χρειάζεται να μάθω ότι μπορώ να είμαι καλά χωρίς αυτό που θέλω, δεν χρειάζεται να μην έχω αυτό που θέλω. Είναι τόσο απλό. Γι’ αυτό πρέπει να φύγει το άγχος και να ξέρουμε ότι κάτω από όλες τις συνθήκες μπορούμε να είμαστε καλά.

Και επίσης να θυμηθούμε την εσωτερική μας θεία φύση. Δεν είμαστε αδύναμοι, είμαστε θεία όντα που προσωρινά έχουμε προβάλει τη συνειδητότητά μας σε αυτά τα προσωρινά σώματα. Έχουμε πολύ περισσότερη δύναμη και δημιουργικότητα από ότι φανταζόμαστε. Είναι απλώς σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να το εκφράσουμε.

Ανιδιοτελή Προσφορά
Είχα μία συνάντηση με ένα παιδί που δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Του πρότεινα να δουλέψει δωρεάν, να βγει από το σπίτι, να κάνει κάποια μορφή ανιδιοτελούς προσφοράς κάπου και να βγάλει την ενέργειά του έξω εκεί. «Θα νιώσεις ικανοποίηση, θα νιώσεις ευχαρίστηση, θα εξασκήσεις το μυαλό σου, τη δύναμή σου, και σίγουρα αυτό κάποια στιγμή θα εξελιχθεί σε κάποια μορφή εργασίας που θα σου δώσει χρήματα.»

Τότε, με όλους αυτούς που λένε ότι δεν έχουν εργασία αυτήν την στιγμή, θα πρότεινα την ανιδιοτελή προσφορά κάπου. Ας βοηθήσουμε τα διάφορα ιδρύματα, τους διάφορους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Για πιο λόγο να καθόμαστε επειδή δεν πληρωνόμαστε, δεν το έχω καταλάβει. Και αυτό που γίνεται εδώ στην Ελλάδα με τα καφενεία μετά τα εξήντα! Τι ανεκμετάλλευτη ενέργεια. Μάλλον έχει μειωθεί αυτό τα τελευταία χρόνια, αλλά το ότι μετά τη σύνταξη δεν έχω καμία δημιουργικότητα και κάθομαι και παίζω χαρτιά και πίνω καφέ ή μπύρα ή ότι είναι αυτό, τι κρίμα! Πρόκειται για είκοσι χρόνια ανεκμετάλλευτης ενέργειας, δημιουργικότητας, προσφοράς, που θα μπορούσε να φτιάξει την κοινωνία.

Δηλαδή, η εργασία δε χρειάζεται να ταυτίζεται με χρήματα και το Σύμπαν έχει τον τρόπο να μας δώσει πίσω και αυτήν την εργασία χωρίς χρήματα. Και η δική μου εμπειρία, γιατί το έχω κάνει στη ζωή μου, είναι ότι πάντα θα εξελιχθεί σε κάποια μορφή αμοιβής. Και ειδικά αν δεν το σκέφτομαι έτσι. Αν το σκέφτομαι έτσι, μπορεί να μη συμβεί.

Έχουμε όλοι επιλέξει μια μοναδική εμπειρία
Επίσης, να θυμόμαστε ότι η μοίρα, τα βιώματα της κάθε ψυχής, είναι μοναδικά και δεν έχει καμία σημασία αν βρισκόμαστε σε μία συνολική δύσκολη οικονομική κατάσταση, γιατί κάθε ψυχή έχει μία μοναδική πορεία μέσα από αυτό και δεν συμβαίνει κάτι σε μας επειδή συμβαίνει στους άλλους. Συμβαίνει σε μία ομάδα ανθρώπων κάτι επειδή όλοι έχουν επιλέξει να βιώσουν αυτό, αλλά μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος μέσα στην ομάδα αυτή να έχει κάτι άλλο να μάθει.

Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι εγώ θα πρέπει να περάσω δύσκολα επειδή οι άλλοι περνάνε δύσκολα. Γιατί είναι εύκολο να δημιουργώ μία τέτοια σκεπτομορφή, ότι «οι καιροί είναι έτσι, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν θα πετύχει τίποτα, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσω ή να δοκιμάσω.» Είναι πολύ εύκολο να πέσω σε μία τέτοια σκεπτομορφή, η οποία βέβαια δεν αληθεύει, γιατί ο καθένας έχει μία μοναδική πορεία μέσα από αυτό. 

Να μην επηρεαζόμαστε από τις σκεπτομορφές του συνόλου και να μη μας κόβει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα και την αισιοδοξία ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό που θέλουμε.

Η Πραγματοποίηση των Στόχων μας
Τώρα θα μιλήσω για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στόχους. Αυτά που σας είπα μέχρι τώρα, βρίσκονται στο «Αντιμετωπίζοντας Δύσκολες Εποχές». Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο με όλες τις τεχνικές που χρειάζεστε για να είσαστε καλά ότι και να γίνει. Το δεύτερο βιβλίο για το οποίο θα μιλήσω τώρα, είναι το «25 τρόποι να πραγματοποιήσουμε την ιδανική ζωή». Είπαμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος τρόπος είναι, να είμαι καλά με τα πράγματα όπως είναι και ο δεύτερος τρόπος είναι, πώς δημιουργώ αυτό που θέλω.

Και προχωρώ σε αυτό. Και βασικά θα σας διαβάσω τα κεφάλαια του βιβλίου.

Ευγνωμοσύνη
Το πρώτο κεφάλαιο : Νιώστε Ευγνωμοσύνη. Είναι το πρώτο βήμα του να δημιουργήσω περισσότερα. Πρέπει να αναγνωρίσω αυτά που ήδη έχω. Αναγνωρίζοντας αυτά και νιώθοντας γνήσια ευγνωμοσύνη για αυτά που έχω, πρώτον, μου επιβεβαιώνει ότι ζω σε ένα Σύμπαν που με αγαπάει και μου έχει δώσει τόσα και άρα φυσικά θα μου δώσει και άλλα. Το βλέπω λογικό και φυσικό. Αυτήν την σχέση έχω με το Σύμπαν. Είμαι τυχερός, είμαι αγαπητός, έχω μία συνεργασία και πάντα μου δίνεται αυτό που χρειάζομαι. Αυτή η σκεπτομορφή σίγουρα θα ευνοεί το να έλκουμε περισσότερα.

Δεύτερον, αναγνωρίζοντας αυτά που έχουμε, αναγνωρίζουμε επίσης τη δική μας δημιουργική δύναμη. Δεν είναι μόνο ότι το Σύμπαν μας έχει δώσει όλα αυτά, τα έχουμε δημιουργήσει κιόλας. Ο κάθε ένας σε αυτό το δωμάτιο είναι ένας καλός δημιουργός. 

Για να μπορείτε να είστε εδώ απόψε και να έχετε τον τρόπο να φτάσετε εδώ, είτε με αυτοκίνητο ή πληρώνοντας ένα λεωφορείο και να μη χρειάζεται να ψάχνετε στους κάδους για πράγματα να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε, σημαίνει ότι είστε καλοί δημιουργοί. Έχετε δημιουργήσει ήδη μία ευημερία που δεν έχει το 90% του πλανήτη. Τότε, δύο πράγματα. Ζούμε σε ένα ευνοϊκό Σύμπαν και είμαστε καλοί δημιουργοί και στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε ότι χρειαζόμαστε.

Καθορισμός των στόχων
Kαθορίστε τους στόχους σας. Ο εστιασμός του πού θέλω να δώσω την ενέργειά μου είναι σημαντικός. Και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός απλού φωτός και ενός laser. Το laser έχει την ίδια ισχύ, απλά όλα τα φωτόνια έχουν την ίδια συχνότητα και την ίδια κατεύθυνση. Και αυτό μπορεί να τρυπήσει ένα αντικείμενο. Αν θέλω αυτό και αυτό και αυτό και το άλλο, δεν θα γίνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσω τι θέλω. Και ξέροντας τι θέλω, διοχετεύω την ενέργειά μου προς αυτό και το πετυχαίνω. Να καθορίσουμε το στόχο.

Απελευθέρωση από περιοριστικές πεποιθήσεις
Aπελευθερωθείτε από περιοριστικές πεποιθήσεις, ότι δεν μπορώ ή ότι δεν γίνεται, είναι δύσκολη εποχή, δεν τα καταφέρνω, οποιαδήποτε πεποίθηση μπορεί να με εμποδίσει να προχωρήσω προς το στόχο μου, που ή λέει ότι δεν αξίζω ή ότι κινδυνεύω ή ότι δεν είμαι ικανός ή ότι οι άλλοι θα στεναχωρηθούν, οποιαδήποτε πεποίθηση που θα με κόβει από το να δώσω την ενέργειά μου, το χρόνο μου, τη σκέψη μου προς το στόχο.

Γραπτή περιγραφή της ιδανικής μας πραγματικότητας
Γράψτε μία περιγραφή της ιδανικής πραγματικότητάς σας. Καθίστε και περιγράψτε την γραπτά. «Θα ήθελα αυτήν την ζωή.» Και γράψτε το στο παρόν, σαν να υπάρχει ήδη. Μην το γράψετε στο μέλλον. «Σηκώνομαι, πηγαίνω κάνω αυτήν τη δουλειά, μου αρέσει να ασχολούμαι με αυτά, έχω αυτές τις σχέσεις αγάπης.» Δηλαδή αυτό που θα θέλετε να γίνει περιγράψτε το και συγκεκριμενοποιήστε το γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν καλύτερα τι δεν θέλουν παρά τι θέλουν. 

Κι όταν ξέρουμε τι δεν θέλουμε, πραγματοποιούμε τι δεν θέλουμε. Είναι σαν να στείλουμε κάποιον στο super market και να του πούμε «μη μου φέρεις ρύζι και μη μου φέρεις μουστάρδα». Ξέρει τι να μου φέρει; Μάλλον θα μου φέρει ρύζι και μουστάρδα, γιατί μόνο αυτά είπα. Και το ίδιο με το Σύμπαν. Όταν δεν ξέρω τι θέλω, αλλά μόνο τι δεν μου αρέσει, έλκω περισσότερο ότι δεν μου αρέσει. Πρέπει να συγκεκριμενοποιώ αυτό που θέλω.

Συμπεριφέρομαι σαν ήδη να έχω αυτό που θέλω
Φερθείτε τώρα όπως φαντάζεστε ότι θα φερόσασταν σε εκείνη την περίπτωση. Δηλαδή, αρχίζω να συμπεριφέρομαι σαν ήδη να έχω αυτό που θέλω. Αν ήδη έχω αυτήν την εργασία που θέλω, σηκώνομαι το πρωί και όχι στις 10:00, γιατί έχω εργασία. (Που δεν έχω ακόμα, αλλά σηκώνομαι το πρωί, γιατί ξέρω ότι ζω σαν να είχα αυτήν την εργασία.) Δίνω στους ανθρώπους που δεν έχουν, γιατί ξέρω ότι έχω χρήματα. Συμπεριφέρομαι με υγεία, παρόλο που δεν έχω ακόμα υγεία. Συμπεριφέρομαι σαν να είχα υγεία.

Συμπεριφέρομαι σαν να έχω ξεπεράσει το φόβο μου για μία σχέση αγάπης, δηλαδή αγνοώ τις αντιστάσεις μου και συμπεριφέρομαι σαν να έχω ήδη πραγματοποιήσει το στόχο μου.

Η πηγή της δημιουργίας βρίσκεται μέσα μας
Βιώστε την πηγή της δημιουργίας μέσα σας. Αυτήν την πηγή την ονομάζουμε «το κενό» ή το «πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων». Ότι μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει μια δημιουργική δύναμη και αυτό ταυτίζεται με ένα πεδίο πιθανοτήτων και εμείς παίρνουμε αυτό το πεδίο, αυτήν την ενέργεια και το μορφοποιούμε σαν τη ζωή μας, σαν το σώμα μας, σαν τις σχέσεις μας, σαν το σπίτι μας, σαν ότι υπάρχει.

Τότε, για να μπορώ να κάνω αυτό, αυτό προτείνει ο Deepak Chopra, στο βιβλίο του «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας»: Για να μπορεί η σκέψη σας, η πρόθεσή σας να έχει δύναμη, πρέπει να αδειάσετε το νου σας. Όταν εισάγετε μία πρόθεση σε έναν νου με σκέψεις, δεν θα έχει πολλή δύναμη. Δηλαδή αυτή η σκέψη θα έχει επίδραση, αλλά ομοίως και οι άλλες χίλιες σκέψεις που έχετε. Θέλετε ένα αποτέλεσμα; Αδειάστε πρώτα το νου σας. 

Φτάστε σε ένα σημείο που δεν έχετε σκέψεις. Εδώ είναι η πηγή της δημιουργίας σας, το μέρος του εαυτού σας που είναι πέρα και πάνω από το νου, που δεν είναι μέσα στο πεδίο των σκέψεων. Και εκεί εισάγετε την πρόθεσή σας, μέσα σε αυτήν την σιωπή. Εκεί θα φέρετε το όραμα του τι θέλετε, αφού αδειάσετε και έρθετε σε επαφή με αυτό το πεδίο πιθανοτήτων.

Εγώ το παρομοιάζω με το εξής : αν ρίξουμε μία πέτρα μέσα σε μία ήρεμη λίμνη, βλέπουμε τα κύματα να απομακρύνονται από αυτήν την πέτρα και είναι πολύ αισθητή η επίδραση της πέτρας στη λίμνη. Γιατί η λίμνη ήταν ακίνητη. Αν όμως ρίξω μία πέτρα σε μία λίμνη που πέφτουν συγχρόνως άλλες πενήντα πέτρες, να μη πω χίλιες, δεν βλέπουμε την επίδραση της πέτρας αυτής επειδή υπάρχει ένα μείγμα ενεργειών και δεν έχει αποτέλεσμα. Αν θέλω πραγματικό αποτέλεσμα με τη θετική μου σκέψη, χρειάζομαι πρώτα να μάθω να αδειάζω το νου, να μην έχω σκέψεις αυτή τη στιγμή, και τότε φέρνω μες στον άδειο νου την πρόθεσή μου.

Η δύναμη της προσφοράς
Προσφέρετε στους άλλους και στον εαυτό σας καθημερινά. Δεν μπορώ να δώσω αρκετή έμφαση στην προσφορά. Η προσφορά, μας συνδέει με το Σύμπαν και βέβαια ότι δίνουμε έρχεται δεκαπλάσια πίσω. 

Μετατροπή των προσκολλήσεων σε προτιμήσεις
Αφήστε το άγχος και την προσκόλληση στα αποτελέσματα. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στη μέθοδο του Chopra αμέσως μετά από την εισαγωγή της πρόθεσης ο επόμενος νόμος είναι η αποταύτιση από το αποτέλεσμα. Όταν έχω προσκόλληση στο αποτέλεσμα και νιώθω ότι δε μπορώ να είμαι καλά χωρίς το αποτέλεσμα αυτό είμαι σε μία ψευδαίσθηση και δεν είναι καλό για την εξέλιξή μου να γίνει αυτό που θέλω, γιατί θα μείνω στην ψευδαίσθηση ότι είμαι καλά επειδή έγινε αυτό που θέλω, χώρια που το άγχος μήπως δε γίνει κάτι, με το νόμο του καθρεφτίσματος θα δημιουργήσει αυτό που δεν θέλω.

Τότε είναι πολύ σημαντικό να βρω την ικανότητα να θέλω κάτι, να οραματιστώ αυτό που θέλω, χωρίς να έχω το παραμικρό άγχος μήπως δε γίνει. Γιατί το άγχος αυτό θα υπονομεύσει τον αρχικό μου θετικό οραματισμό. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που θέλει εργασία. Εμείς το λέμε, «να το μετατρέψω από προσκόλληση σε προτίμηση». Ένα πράγμα που βοηθάει με αυτό, είναι να συνειδητοποιήσω ότι η αληθινή μου φύση δεν είναι καν εδώ, αυτό που πραγματικά είμαι δεν είναι εδώ. Εδώ στο υλικό κόσμο υπάρχει μία προβολή, μία σταλίτσα του τι πραγματικά είμαι. Είμαι ένα πνεύμα σε μία άλλη διάσταση, ένα τεράστιο ον.

Και αν πιστεύετε στη μετενσάρκωση, (που δε χρειάζεται να πιστεύετε, αλλά αν πιστεύετε), και αν είχα εκατό ενσαρκώσεις, πόσο είναι αυτό με το οποίο έχω ταυτιστεί; Ένα εκατοστό. Κι αν είχα χίλιες, το ένα χιλιοστό. Δηλαδή αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε και νομίζουμε ότι κινδυνεύει και νομίζουμε ότι αξίζει όταν τα καταφέρνουμε και δεν αξίζει όταν δεν τα καταφέρνουμε, είναι ασφαλές κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, δεν είμαστε καν αυτό. Είμαστε πνεύμα.

Δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε αυτήν την πραγματικότητα, αλλά θα μας δώσει μία ηρεμία, μία αίσθηση ασφάλειας, να μπορούμε να κάνουμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε εδώ, να δημιουργήσουμε αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε, ελπίζω όχι μόνο για μας αλλά για όλους, χωρίς άγχος και χωρίς φόβο, χωρίς έπαρση όταν το καταφέρνουμε και χωρίς αυτοαπόρριψη όταν δεν το καταφέρνουμε. 

Είναι όλο ένα παιχνίδι του εγώ. Και θα έλεγα, ότι ίσως από τα πιο σημαντικά μαθήματα της εποχής μας είναι να καταλάβουμε ότι είμαστε πνεύματα. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο ούτε να αυξήσουμε την αξία μας ούτε να τη μειώσουμε. Ούτε να αυξήσουμε την ασφάλεια μας ούτε να τη μειώσουμε. Αυτό που είμαστε δεν επηρεάζεται από τίποτα από αυτά που κάνουμε εδώ. Δεν σημαίνει ότι το αγνοούμε και δεν κάνουμε τίποτα. Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε μία αρμονική ζωή για μας και τους άλλους ανθρώπους.

Η αξία, η ασφάλεια και η πληρότητα είναι εσωτερικές καταστάσεις
Βιώστε την εσωτερική σας αξία, ασφάλεια και πληρότητα. Βιώνοντας αυτά, τότε έχω περισσότερη δύναμη να δημιουργήσω χωρίς άγχος. Εσωτερική αξία, εσωτερική ασφάλεια, εσωτερική πληρότητα.

Όλα είναι ευκαιρία για εξέλιξη
Καλωσορίστε όλα τα μαθήματα της ζωής σαν ευκαιρίες για μεγαλύτερη αυτοπραγμάτωση. Να βλέπω τα πάντα που συμβαίνουν σαν ευκαιρία για να μάθω και να εξελιχθώ. Είναι ο μόνος λόγος που είμαστε εδώ. Ότι δημιουργούμε θα χαθεί. Το κτίριο αυτό θα χαθεί, η Αρμονική Ζωή θα χαθεί, τα πολιτικά συστήματα, οι θρησκείες, οτιδήποτε δημιουργούμε κάποια στιγμή θα χαθεί. Αυτό που δεν θα χαθεί είναι η εξέλιξη που έχω μέσα από την ενασχόληση με αυτά. 

Αυτήν την εξέλιξη θα την πάρω μαζί μου. Είναι η εξέλιξη του είδους μας. Και αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι μόνο δική μου αλλά θα είναι εξέλιξη όλων των ανθρώπων γιατί είμαστε ενωμένοι με ένα μορφογενετικό πεδίο, ένα συλλογικό ασυνείδητο, και κάθε φορά που εγώ αναβαθμίζω την αντίληψή μου για την πραγματικότητα, όλη η ανθρωπότητα αλλάζει. 

Έχω ένα τέλειο παρελθόν
Aντιληφθείτε ότι το παρελθόν είναι τέλειο και συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους άλλους για όλα. Αν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι το παρελθόν μας ήταν τέλειο και ότι έκαναν οι άλλοι ήταν τέλειο για την εξέλιξή μου, και ότι έκανα εγώ ήταν τέλειο για την εξέλιξή μου, αυτό το παρελθόν που δεν έχουμε συγχωρήσει και δεν έχουμε δει σαν τέλειο, θα το κρατήσουμε και θα δημιουργήσουμε ένα παρόν και μέλλον βάσει αυτού. 

Τότε, η απελευθέρωση από το παρελθόν είναι απαραίτητη για να μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό παρόν και μέλλον, αλλιώς θα δημιουργήσουμε το ίδιο παρόν και μέλλον αν δεν έχουμε συγχωρήσει και τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας για όλα.

Xo’oπoνοπονο
Εφαρμόστε το Χo’οπoνoπoνo για τα πιθανά εμπόδια προς την πραγμάτωση της ιδανικής ζωής. Το Χo’οπoνoπoνo είναι μία Χαβανέζικη μέθοδος, όπου με μία μικρή προσευχή ή επίκληση αποσύρω οποιαδήποτε συμμετοχή μου σε κάτι που το θεωρώ όχι αρμονικό ή οποιοδήποτε εμπόδιο προς την πραγμάτωση των στόχων μου. 

Αν έχω έναν στόχο, ας πούμε, λέω «συγνώμη για ότι υπάρχει μέσα μου που εμποδίζει την πραγμάτωση του στόχου, δέχομαι την τωρινή κατάσταση, αγαπώ την τωρινή κατάσταση, αγαπώ τον εαυτό μου, ελευθερώνω το εμπόδιο αυτό από την ανάγκη να υπάρχει για την εξέλιξή μου και ευχαριστώ το Θεό που διαλύει από μέσα μου ότι εμποδίζει την πραγμάτωση του στόχου μου.» 

Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με οποιοδήποτε άλλο θέμα ή συμπεριφορά των άλλων, ή και αρρώστιες. (Δείτε http://www.armonikizoi.com/2012/ho’oponopono)

Η αποδοχή της ευτυχία
Απομακρύνετε κάθε αντίσταση στην ευτυχία. Φοβόμαστε την ευτυχία, τρέμουμε την ευτυχία γιατί αν είμαι ευτυχισμένος φοβάμαι ότι κάτι κακό θα συμβεί. Δεν αντέχουμε πολλή ευτυχία και έτσι θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα αυτό και να δεχτούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και μάλιστα για μεγάλη διάρκεια. Δέχεστε να είστε ευτυχισμένοι δέκα χρόνια χωρίς να σταματά η ευτυχία; Μέσα μας είμαστε ευτυχισμένοι, ο νους μας δεν είναι ευτυχισμένος. Μέσα μας είμαστε αγάπη, ο νους δεν αγαπάει.

Εσωτερική καθοδήγηση
Αναπτύξτε ένα σύστημα εσωτερικής καθοδήγησης. Το είπαμε αυτό νωρίτερα, προσευχή για καθοδήγηση, σιωπή για να ακούσουμε την καθοδήγηση. Έχουμε διάφορες μεθόδους στο γραφείο σε CD για την εσωτερική καθοδήγηση, για να πάρω απάντηση από μέσα μου, τι χρειάζομαι να κάνω αυτήν την στιγμή που είναι το καλύτερο για μένα και για τους άλλους.

Αναγνώριση αυτών που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα & ευγνωμοσύνη
Αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας και θυμηθείτε να νιώθετε συνεχώς ευγνωμοσύνη. Να παρατηρήσουμε τις αλλαγές που γίνονται, τις επιτυχίες που έχουμε και να δώσουμε σημασία σε αυτά γιατί δυναμώνουν τη σκέψη ότι πράγματι δουλεύει αυτό που κάνουμε. Τότε, δώστε σημασία έστω και στις μικρές επιτυχίες που έχετε προς το στόχο σας.

Πίνακας οραματισμού
Δημιουργήστε και διατηρήστε έναν πίνακα ή ένα ντοσιέ οραματισμού. Αυτό είναι προαιρετικό, μερικοί άνθρωποι δημιουργούν έναν πίνακα όπου βάζουν τα πράγματα που θέλουν να πραγματοποιήσουν, εικόνες, κείμενα, αντικείμενα, ή ένα ντοσιέ, και αυτό όταν το βλέπουν τους συνδέει, μπαίνει στο νου και στο υποσυνείδητο, τους συνδέει με τους στόχους τους, ένας πίνακας οραματισμού.

Ότι θέλουμε να πραγματοποιήσουμε είναι ήδη μέρος αυτού που είμαστε
Θυμηθείτε ότι αυτό που θέλετε να πραγματοποιήσετε είναι ήδη μέρος αυτού που είστε. Αυτό έρχεται από τους νόμους της κβαντικής φυσικής και από τις πνευματικές διδασκαλίες που λένε ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστά αντικείμενα. 

Υπάρχει μόνο ένα ενιαίο ενεργειακό πεδίο και όλο αυτό που βλέπουμε σαν αντικείμενα και άτομα είναι μία ψευδαίσθηση των αισθήσεών μας που κομματιάζει αυτό το ένα ενιαίο πεδίο ενέργειας και φαίνεται σαν να είναι ξεχωριστά αντικείμενα. Άρα αυτό που θέλω να δημιουργήσω είναι μέρος του ενεργειακού πεδίου μου, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που δεν είναι, και σε ένα επίπεδο του εαυτού μου είμαι ένα με αυτό που θέλω να δημιουργήσω. 

Σε ένα ενεργειακό πεδίο είμαι ένα με αυτό που θέλω να δημιουργήσω. Είναι μέρος του δικού μου ενεργειακού πεδίου, γιατί υπάρχει μόνο ένα πεδίο. Και όταν το βλέπω έτσι, δεν το βλέπω σαν κάτι ξεχωριστό που χρειάζεται να φτάσω, να αποκτήσω, να παλέψω. Το βλέπω σαν μία προέκταση της ίδιας της ενέργειάς μου, που φυσικά θα υλοποιηθεί, και είμαι πιο κοντά σε αυτό.

Θετική σκέψη και έκφραση
Να σκέφτεστε, να μιλάτε και να εκφράζεστε θετικά. Δε μπορώ να κάνω θετική προβολή και μετά να παραπονιέμαι για την κατάστασή μου, ότι δε νιώθω καλά στην υγεία μου, ή με τα οικονομικά μου, ή τα επαγγελματικά μου. Αυτές οι λέξεις ακυρώνουν τον θετικό οραματισμό μου. Και οι λέξεις μου, και οι σκέψεις μου, και η συμπεριφορά μου, πρέπει να καθρεφτίζουν αυτήν την θετικότητα.

Ο σκοπός της Ζωής μας
Ανακαλύψτε και ζήστε το σκοπό της ζωής σας. Το είπαμε αυτό νωρίτερα, ότι αν είμαι μέσα στο σκοπό της ζωής μου, έχω τη συμπαράσταση των πνευματικών δυνάμεων και είναι σαν να δουλεύουν δέκα για μένα. Εγώ είμαι ένας που δουλεύει και υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν για μένα για την πραγμάτωση των στόχων.

Αξίζουμε την ιδανική μας πραγματικότητα
Να είστε βέβαιοι ότι αξίζετε την ιδανική πραγματικότητά σας. Αυτή η αμφιβολία για το αν αξίζουμε αυτό που μας αρέσει, υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που πραγματοποιούμε, και πολλές φορές αυτή η αμφιβολία βρίσκεται βαθιά στο υποσυνείδητο. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τη θεία μας φύση και ότι φυσικά αξίζουμε μία όμορφη ζωή. 

Το σημαντικό εδώ είναι, να θέλω αυτό που θέλω γιατί είναι μέρος του λόγου ύπαρξής μου και όχι ένας προγραμματισμός που έχω από μία κοινωνία που λέει ένα μεγαλύτερο σπίτι, ένα πιο δυνατό αυτοκίνητο, ένα κότερο. Τώρα, αυτό δεν είναι δικό μου, πολύ πιθανόν δεν είναι δικό μου. Είναι ένας προγραμματισμός που λέει, «θα αξίζω περισσότερο, θα με θαυμάζουν οι άλλοι.» Να είμαι σίγουρος ότι είναι δικό μου.

Βίωμα της θεϊκής αγάπης
Βιώστε την αδιάκοπη σύνδεσή σας με τη θεϊκή αγάπη, ότι πάντα είμαι αγαπητός. Υπάρχει μία εσφαλμένη αντίληψη της ανθρωπότητας ότι όταν κάτι δύσκολο συμβαίνει στη ζωή μας, ότι είτε δεν υπάρχει Θεός είτε δεν με αγαπάει. «Ακόμα και ότι με μισεί ή με τιμωρεί. Είμαι ένοχος και συμβαίνουν κακά πράγματα επειδή είμαι ένοχος, ή ο Θεός δεν με αγαπάει.» Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο εκ μέρους του θείου ή του Σύμπαντος εκτός από αγάπη για μένα. 

Το θέμα είναι ότι αυτή η αγάπη του Σύμπαντος για μας, δεν είναι αγάπη για το εγώ μας, είναι αγάπη για μας σαν ψυχές και θέλει να μας απελευθερώσει από το εγώ μας. Και όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, αυτό είναι η αγάπη του Σύμπαντος για να μας απελευθερώσει από τη δικτατορία του εγώ, και το εγώ μας μας πείθει ότι είναι κάτι κακό και ότι είναι τιμωρία και δεν υπάρχει Θεός και δεν υπάρχει αγάπη.

Ένα παράδειγμα πολύ ξεκάθαρο είναι ότι αν μπει ένα πουλάκι στο δωμάτιο αυτήν την στιγμή – δεν νομίζω να θέλει κανείς να το φάει, έτσι δεν είναι; δεν θα φάτε το πουλάκι. θέλετε να το ελευθερώσετε. Όμως σας εμπιστεύεται; βλέπει το χέρι σας σαν αγάπη; Εσείς έχετε αγάπη, θέλετε να ελευθερώσετε το πουλί, το πουλί όμως δεν εμπιστεύεται και χτυπιέται στον τοίχο και βλάπτει τον εαυτό του.

Έτσι έρχεται το Σύμπαν σε μας με ένα χέρι αγάπης, «θα σου πάρω αυτό γιατί θα εξελιχθείς καλύτερα χωρίς αυτό» – και εμείς λέμε «μη μας πάρεις τίποτα, δεν θέλουμε καμία αλλαγή στη ζωή μας, ακόμα κι αν είναι προς το καλύτερο, να μην αλλάξει τίποτα» και δεν εμπιστευόμαστε. 

Βλέπουμε κάθε κίνηση του Σύμπαντος που έρχεται μόνο για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά είμαστε, σαν τιμωρία, σαν έλλειψη αγάπης. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Τότε, χρειάζομαι να βιώσω αυτήν την αδιάκοπη σχέση αγάπης, πως ότι και αν μου δώσει η ζωή, είναι μία μορφή αγάπης. Ακόμα και αν αυτό είναι η απώλεια ενός αγαπημένου ή η απώλεια της περιουσίας ή απώλεια ενός μέλους του σώματος μου. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, τουλάχιστον σύμφωνα με δική μου αντίληψη.

Εγώ δημιουργώ την πραγματικότητά μου
Αντιληφθείτε τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας σαν προεκτάσεις ο ένας του άλλου. Είναι αυτό που είπαμε, ότι το περιβάλλον μου είναι μία προέκταση της ύπαρξης μου και οι σκέψεις μου δημιουργούν το περιβάλλον μου και αν δεν μου αρέσει το περιβάλλον μου τότε πρέπει να αλλάξω τις σκέψεις μου και τότε θα έχω ένα άλλο περιβάλλον.

Η δύναμη του λόγου
Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του λόγου. Υπάρχουν συγκεκριμένα mantras ή προσευχές για την πραγμάτωση των στόχων, που μπορείτε να μάθετε και να εκφωνείτε, και εσωτερικά και εξωτερικά, την ώρα που συγκεντρώνεστε σε αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε. 'Εχει έτσι μεγαλύτερη ισχύ.

Διατηρείστε την ευτυχία
Να είστε ευτυχισμένοι, διότι όσο πιο ευτυχισμένος είμαι, τόσο περισσότερο έλκω συνθήκες να συνεχίσω να είμαι ευτυχισμένος. Όσο πιο δυστυχισμένος, τόσο περισσότερο έλκω συνθήκες να είμαι δυστυχισμένος. Φροντίζω να είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Ολοκληρώνοντας, η ευημερία είναι μία εσωτερική κατάσταση που όταν τη βιώνουμε δημιουργείται σαν εξωτερική κατάσταση. Γίνεται με το να είμαστε ικανοποιημένοι κάθε δευτερόλεπτο με αυτό που έχουμε, να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι πάντα θα έχουμε αυτό που χρειαζόμαστε, και να εξασκήσουμε αυτούς τους τρόπους που σας περιέγραψα στο βιβλίο «25 Τρόποι» για να δημιουργήσουμε αποτελεσματικά την πραγματικότητα που χρειαζόμαστε.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό...!!!

Θα βρείτε πολλά ακόμα για το θέμα αυτό στα βιβλία, «Αντιμετωπίζοντας Δύσκολες Εποχές», «Εγχειρίδιο Επιβίωσης και Ευτυχίας» και «25 Τρόποι να Δημιουργήσετε την Ιδανική Σας Πραγματικότητα.»

Ευχαριστώ,
Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου