Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Έτοιμοι να ανακαλύψετε το Χαμένο Θησαυρό του Εαυτού σας ; Π.Α.Μ.Ε....!!!!!!!!!!

Πάμε μαζί...!!! 
Στο ταξίδι της ζωής συχνά συναντάμε εμπόδια και χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Πολλοί από εμάς ξεκινούν με άλλον προορισμό και ξαφνικά μία μέρα, ανακαλύπτουν ότι σε άλλον κατευθύνονται. Αυτός ο «άλλος» προορισμός, είναι συνήθως κάποιος εντελώς διαφορετικός από αυτόν που εμείς αρχικά επιλέξαμε. Οι παλιοί έλεγαν: «Χάσαμε τον μπούσουλα». Εγώ λέω ότι αυτό που ουσιαστικά χάνουμε, είναι ο εαυτός μας.

Τότε ο δρόμος, μας φαίνεται απίστευτα δύσκολος. Απογοητευόμαστε, και συχνά αισθανόμαστε άχρηστοι. Τι κάνουμε όμως γι αυτό; Τίποτα! Κολλάμε στη λάσπη, και δεν ξέρουμε πως να ξεκολλήσουμε. Και τότε περιμένουμε τη λύση εξ ουρανού. Χωρίς καν να μπούμε στον κόπο να κάνουμε κάτι εμείς, για εμάς. Ακόμη κι αν αυτό το κάτι είναι να φωνάξουμε απλά «Βοηθήστε με»! Τις περισσότερες φορές οι λύσεις είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά εξαιτίας του άγχους και της αγωνίας δεν τις βλέπουμε.

Τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε;
Το life coaching (ελεύθερη μετάφραση προπόνηση ζωής) έχει τον τρόπο να σας οδηγήσει με συγκεκριμένη μεθοδολογία στην «επαναφορά». Ο Life coach σας μπορεί αναμφισβήτητα να σας βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά υπάρχουν και πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Το μοντέλο Π.Α.Μ.Ε. είναι μία σειρά ερωτήσεων που μπορείτε να απευθύνετε στον εαυτό σας, με σκοπό να ανακαλύψετε πως πραγματικά νιώθετε. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στην ζωή σας είτε ολόκληρο είτε σε ανεξάρτητα κομμάτια, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Το «Π» σημαίνει Πρόβλημα. Δηλαδή οι τωρινές καταστάσεις που σας απασχολούν. Πριν καν προσπαθήσετε να λύσετε τα προβλήματά σας, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε σε ποιο ακριβώς σημείο, βρίσκεστε σε αυτήν τη φάση της ζωής σας. Συχνά, και μόνο που το περιγράφετε ξεκάθαρα, η απάντηση εμφανίζετε μπροστά στα μάτια σας, σε όλο της το μεγαλείο. Μερικά παραδείγματα ερωτήσεων Ζωής:

1. Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλω λύσω;

2. Ποιες άλλες συνιστώσες είναι σχετικές με το θέμα;

3. Τι θα έκανα για να καλυτερεύσω την κατάστασή μου αν ήξερα ότι θα επιτύγχανα;

Το «Α» στο Π.Α.Μ.Ε. είναι το Αποτέλεσμα, και συγκεκριμένα το ιδανικό αποτέλεσμα. Αναρωτηθείτε τα εξής :

1. Πως μοιάζει το ιδανικό μου αποτέλεσμα;

2.Για ποιο λόγο θέλω να το πετύχω;

3. Βρίσκεται μέσα στις δυνατότητες και στον προϋπολογισμό

Το «Μ» είναι το Μέσον. Δηλαδή τα μέσα και οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, ώστε να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτό που θέλετε.

Αναρωτηθείτε :
1. Τι χρόνο ή χρήμα ή εκπαίδευση ή εμπειρία ή συμβουλές χρειάζομαι για να πλησιάσω τον στόχο μου;

2.Πως μπορώ να δημιουργήσω νέες ευκαιρίες στην ζωή μου, ώστε να φέρω την ιδανική ζωή πιο κοντά;

3. Τι θα μου συμβεί αν παραμείνω αδρανής και δεν κάνω κάτι;

Το «Ε» ισούται με την Ενέργεια. Δηλαδή πώς να μετατρέψεις το Μέσον σε σχέδιο δράσης. Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι:

1. Πόσο αποφασισμένος είμαι να επιδιώξω την ιδανική ζωή;

2. Που και πότε θα κάνω το επόμενό μου βήμα;

3. Πως θα αισθάνομαι όταν το καταφέρω;

Το επόμενο βήμα είναι να ακούσετε το σώμα σας. Δώστε όλη σας την προσοχή τι σημαίνουν οι απαντήσεις σας στο μοντέλο Π.Α.Μ.Ε. Οι Προπονητές Ζωής ακούνε και προσέχουν τα πάντα, από τα πράγματα που φαίνονται ασήμαντα ως τα πιο σημαντικά, και θέλουν να γνωρίζουν το νόημα πίσω από όλα. Μια και είστε εσείς ο δικός σας Προπονητής Ζωής, προσέξτε την γλώσσα του σώματός σας όταν απαντάτε τις ερωτήσεις που θέσατε στον εαυτό σας. Μήπως αναστατωθήκατε ή κλειστήκατε στον εαυτό σας;

Επίσης προσέξτε τι λεξιλόγιο χρησιμοποιήσατε για να περιγράψετε τον εαυτό σας, τα πράγματα που αγαπάτε και τον κόσμο γύρω σας. Να είστε προσεκτικοί με την λέξη αλλά»: Για παράδειγμα: «Θα ήθελα πραγματικά να πάω στο γυμναστήριο αλλά….». Αυτό σας δείχνει ότι δε ζείτε την ζωή που πραγματικά θα θέλατε να ζείτε. Ακόμη κι αν είναι μία συμπεριφορά που προέρχεται αποκλειστικά από εσάς, σας εμποδίζει να κατακτήσετε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σας.

Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε διαφορετικά!
Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα χόμπι σας όσο πιο δημιουργικά μπορείτε. Ας υποθέσουμε ότι αγαπάτε πολύ τα ζώα! Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσετε όλα και να γίνετε κτηνίατρος. Θα μπορούσατε όμως να γίνετε ενεργό μέλος κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης ή να φωτογραφίζετε ζώα ή να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο ζώων ή κάτι παρόμοιο.

Βρείτε το χρόνο για να το Αλλάξετε!
Όποιος και αν είναι ο στόχος σας – να παραιτηθείτε από την τωρινή σας δουλειά για να ανοίξετε ένα ανθοπωλείο ή να μετακομίσετε στην εξοχή – είναι σημαντικό να «σπάσετε» τα καθήκοντα σας σε μικρά κομμάτια. Οργανωθείτε και καταγράψτε κομμάτι κομμάτι τις υποχρεώσεις σας. Μην προσπαθείτε να καταπιείτε μονομιάς όλη την μπριζόλα, φάτε την μπουκιά μπουκιά και απολαύστε το αποτέλεσμα! Θέλω να κάνουμε μία άσκηση μαζί.

Άσκηση Αλλαγής
Φανταστείτε ένα βάζο στο οποίο έχετε βάλει τρείς μεγάλες πέτρες. Φαίνεται γεμάτο , έτσι δεν είναι; Τώρα βάλτε μέσα όσα περισσότερα βότσαλα μπορείτε. Δείτε τα να καλύπτουν όλα τα κενά. Είναι τώρα το βάζο γεμάτο; Μάλλον όχι….

Ρίξτε μέσα και λίγη άμμο. Αυτή θα γλιστρήσει ανάμεσα στα βότσαλα. Τώρα το βάζο είναι σίγουρα γεμάτο.

Όχι, δεν είναι;

Τώρα ρίξτε μέσα και λίγο νερό μέχρι να φτάσει στο χείλος του βάζου.

Τώρα μάλιστα! Το βάζο σας είναι πραγματικά γεμάτο!

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και το αντίθετο. Το βάζο είναι άδειο εντελώς. Χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα νερού, μετά άμμο, μετά βότσαλα. Τώρα προσπαθήστε να βάλετε μέσα τις πέτρες. Δεν μπαίνουν έτσι;

Κόλλησαν επάνω στο χείλος του βάζου, επάνω στα βότσαλα και στην άμμο που γέμισαν όλο το βάζο!

Για να δούμε λοιπόν τι συμβολίζει το κάθε αντικείμενο στην άσκηση:

• Το βάζο = Η ημέρα σας

• Οι πέτρες = Οι προτεραιότητές σας, οι στόχοι που θα σας πάνε μπροστά στην ζωή σας

• Τα βότσαλα = Οι υποχρεώσεις σας (να πάτε στην δουλειά, στο γυμναστήριο, μαθήματα ξένων γλωσσών κ.α.)

• Η άμμος = Άλλες μικροδουλειές (σούπερ μάρκετ, οι μετακινήσεις σας, εκκλησία)

• Το νερό = Τα ατελείωτα μικρά καθήκοντα (απάντηση e-mail, πληρωμή λογαριασμών, δουλειές σπιτιού, να περιμένω για τον υδραυλικό)

Μερικές μέρες φαίνονται σα να είναι γεμάτες με νερό και άμμο (το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά κλπ). Τότε είναι δύσκολο να βάλουμε τις πέτρες στο πρόγραμμα, και πραγματικά πολύ κουραστικό. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνετε είναι να προγραμματίσετε γύρω από τους στόχους σας, (τις πέτρες) ώστε οι άλλες σας δουλειές (τα βότσαλα, η άμμος και το νερό) να έρθουν και να ταιριάξουν γύρω από αυτούς.

Μην μειώνετε τον εαυτό σας!
Όσο γίνεστε εσείς ο Προπονητής του εαυτού σας, αρχίστε να παρατηρείτε πόσες φορές μειώνετε τον εαυτό σας και σκέφτεστε αρνητικά. Κάποιες εκφράσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από εμάς: «Τα πάω χάλια στις σχέσεις μου», «Είμαι πολύ μεγάλη εγώ για τέτοια», «Φοβάμαι να κάνω αυτό ή το άλλο»…

Ο Προπονητές Ζωής αποκαλούν αυτές τις σκέψεις «Περιοριστικές Πεποιθήσεις» και τις έχουμε λίγο πολύ όλοι. Μπορούν να καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή μας και μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή μας στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας. Σκεφτείτε από πού προέκυψε αυτή η «Περιοριστική Πεποίθηση». Γράψτε πότε αρχίσατε να την πιστεύετε και αναρωτηθείτε αν είναι πραγματικότητα. Μετά αρχίστε να αντικαθιστάτε τις «Περιοριστικές Πεποιθήσεις» σας, την μία μετά την άλλη, με θετικές εναλλακτικές δηλώσεις.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας.
Στην κουλτούρα μας, μας επαινούν όταν βάζουμε πρώτα και πάνω από εμάς,τους άλλους! Αυτό που είναι γνωστό ως «εγωιστική» ή «εγωκεντρική» συμπεριφορά είναι πολύ «κακό πράγμα». Η πραγματικότητα είναι, πως όταν αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας, νιώθετε συγχρόνως δυνατοί και θαρραλέοι.

Φοβόμαστε μη κατηγορηθούμε για εγωκεντρική συμπεριφορά και βάζουμε τους άλλους πάνω από εμάς!

Κι έτσι, έχετε ενέργεια και κουράγιο για να δώσετε στους άλλους. Μόνο όταν γεμίζετε με ενέργεια τον εαυτό σας, πνευματικά και ψυχολογικά, θα έχετε και την ενέργεια να προχωρήσετε μπροστά με τους στόχους σας και να δημιουργήσετε ένα νέο, βελτιωμένο, υψηλότερο μοντέλο ζωής.

Ο τρόπος :
• Σταματήστε να είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Συγχωρήστε τον για οτιδήποτε σας κατατρέχει από το παρελθόν σας. Πείτε εσωτερικά «Εντάξει! Έκανα ένα λάθος. Τι μπορώ να μάθω από αυτή την εμπειρία, ώστε να μην το ξανακάνω ποτέ»;

• Πριν πέσετε για ύπνο, σκεφτείτε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σωστά στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα ότι καταφέρατε να φέρετε εις πέρας μία εργασία ή καλμάρατε ένα συνάδελφο που εκνευρίστηκε και τότε, επαινέστε τον εαυτό σας. Σκεφτεί-τε ποια ταλέντα σας χρησιμοποιήσατε για να εκπληρώσετε αυτά τα καθήκοντα και πως θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλους τομείς της ζωής σας;

• Κάποιο Σαββατοκύριακο, αφιερώστε ένα ολόκληρο πρωινό ή απόγευμα σε μία δραστηριότητα που σας δίνει χαρά κι ενέργεια. Γεμίστε τις μπαταρίες σας.

• Φροντίστε το σώμα σας. Τρώτε θρεπτικές τροφές, ασκηθείτε συχνά και πηγαίνετε για ύπνο νωρίς. Είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το στρες. Κι όταν θα έχετε ολοκληρώσει αυτήν τη σκληρή προπόνηση, σας υπόσχομαι ότι εκτός από έκπληκτοι για τα αποτελέσματά της, θα νιώθετε ήδη ανανεωμένοι αλλά και περήφανοι που ήσασταν εσείς οι προπονητές ζωής που φέρατε εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή. Αυτή της ανεύρεσης του χαμένου μας εαυτού.

Βρείτε ένα πρότυπο!
Άλλη μία άσκηση που θα σας προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα και θα δείτε σύντομα αλλαγές στον τρόπο που λειτουργείτε.

1. Κάντε μία λίστα με 5 ανθρώπους που σέβεστε και θαυμάζετε. Μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας σας, φίλοι, συνάδελφοι, ιστορικά πρόσωπα, ηγέτες κρατών ή φανταστικοί χαρακτήρες.

2. Γράψτε τα προσόντα που πιστεύετε ότι έχουν αυτά τα πρόσωπα.

3. Υπογραμμίστε τα προσόντα που εμφανίζονται περισσότερο στη λίστα σας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα προσόντα είναι πολύ σημαντικά για εσάς αυτή την στιγμή. Δείτε αν μπορείτε να τα βρείτε μέσα σας

4. Σκεφτείτε το πρόσωπο που θαυμάζετε περισσότερο από αυτά τα πέντε.

Αν αντιμετώπιζε μία δύσκολη και παράξενη κατάσταση, πως πιστεύετε ότι θα συμπεριφερόταν για να την λύσει; Προσπαθήστε να αντιγράψτε την συμπεριφορά του. Μετά από πρακτική εξάσκηση, θα το κάνετε και εσείς πολύ φυσιολογικά.






image:tumblr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου