Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι 4 νόμοι της απλότητας.......!!!!!!!!!


Μια απλή μέθοδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και στη ζωή μας σαν σύνολο.

“Η απλότητα είναι η απόλυτη κομψότητα.” – Leonardo da Vinci

Το πρόβλημα με πολλά βιβλία και οδηγούς για να απλοποιήσεις την ακαταστασία, στην εργασία, το γραφείο, την ζωή σου, είναι ότι συνήθως είναι πολύ πολύπλοκα.

Χρειαζόμαστε μια απλή μέθοδο για την απλούστευση
Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που πρωτοξεκίνησα να απλοποιώ την ζωή μου. Μέσα σε αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με ακαταστασία, πάλεψα με κύματα επιπλοκών και την απλότητα και δοκίμασα δεκάδες μεθόδους απλοποίησης από διάφορες πηγές. Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι, αλλά όχι κάτι που θα το συνιστούσα στον καθένα. Αν ψάχνεις να απλοποιήσεις μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής σου, δεν θέλεις να περάσεις από ένα τέτοιο είδος σύγχυσης.

Συγκέντρωσε τα πάντα σε ένα μέρος.

Ξεχώρισε τα απαραίτητα.

Εξάλειψε τα υπόλοιπα.

Τακτοποίησε αυτά που απομένουν, όμορφα και ωραία.

“Η ζωή είναι πολύ απλή, αλλά επιμένουμε στο να την κάνουμε πολύπλοκη.” – Κομφούκιος
Για να το δούμε αυτό, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο πώς να τακτοποιήσεις ένα συρτάρι. Ας πούμε ότι πρόκειται για το χειρότερο συρτάρι στο σπίτι σου (μενού από εστιατόρια που έκλεισαν 10 χρόνια πριν, εγχειρίδια για υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν DOS σαν λειτουργικό, εργαλεία που δεν έχεις ιδέα που χρησιμεύουν, λαστιχάκια, συνδετήρες, αναμνηστικά από ταξίδια και πλαστικά πιρουνάκια και μια περίεργη μυρωδιά γυμναστηρίου να αναβλύζει).

Θα μπορούσες να ξοδέψεις όλη την μέρα τακτοποιώντας αυτό το χάλι και ακόμα να υπάρχει. (Ή ακόμα πιθανότερα, θα κλείσεις την ντουλάπα και θα το ξεχάσεις). Αλλά ας δούμε πως οι 4 κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν στο συρτάρι μας :

1. Συγκέντρωσε. Βγάλε τα πάντα από το συρτάρι και τοποθέτησε τα σε μια στίβα. Άδειασε όλο το συρτάρι και βάλε τα πράγματα σε ένα τραπέζι. Βγάλε τα πάντα, μέχρι και τον τελευταίο συνδετήρα.

2. Ξεχώρισε. Διάλεξε μόνο τα λίγα πράγματα που αγαπάς και χρησιμοποιείς και είναι σημαντικά για εσένα. Απλά κοίτα στην σωρό και διάλεξε μόνο τα απαραίτητα. Να είσαι πολύ επιλεκτικός. Βάλε τα σημαντικά πράγματα που έχεις διαλέξει σε μια ξεχωριστή, μικρότερη στοίβα.

3. Εξάλειψε. Πέτα τα υπόλοιπα. Ξέρεις ότι δεν θα χρειαστείς ποτέ ξανά αυτά τα εγχειρίδια. Μην είσαι συναισθηματικός με αυτό το βήμα. Ή πέταξε τα όλα σε μια μεγάλη μαύρη σακούλα ή βρες ένα νέο σπίτι για κάποια από αυτά, αν νομίζεις ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλο. Δώρισε τα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή χάρισε τα σε ένα φίλο που θα τα ήθελε. Και ναι, πρέπει να ξεφορτωθείς και όλα εκείνα τα πλαστικά πιρουνάκια!

4. Οργάνωσε. Βάλε πίσω τα απαραίτητα πράγματα, νοικοκυρεμένα, με κενό χώρο γύρω από το καθένα. Καθάρισε στο συρτάρι πρώτα και βάλε τα πράγματα από την μικρή στοίβα στο συρτάρι, ομαδοποιημένα και αφήνοντας κενό ανάμεσα σε κάθε ομάδα. Αφήνοντας κενό, κάνει τα πράγματα να δείχνουν τακτοποιημένα και απλούστερα.

Αυτό είναι. Έχεις πλέον, ένα πολύ ωραίο, απλοποιημένο συρτάρι, χωρίς την περίεργη μυρωδιά (ελπίζω).

Αυτή η απλή μέθοδος, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της ζωής σου, Η πρόταση μου είναι να συγκεντρώνεσαι σε ένα πεδίο κάθε φορά, να εφαρμόζεις την μέθοδο αυτή και έπειτα να προχωράς στο επόμενο πεδίο. Έτσι, αν απλά θέλεις να απλοποιήσεις μερικά πεδία της ζωής σου, θα μπορούσες να επικεντρωθείς σε ένα κάθε εβδομάδα, αλλά αν θέλεις να απλοποιήσεις ολόκληρη την ζωή σου, θα σου πρότεινα να κάνεις ένα πεδίο κάθε 3-4 μέρες μέχρι να τελειώσεις.

Ορίστε μερικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσες να εφαρμόσεις την παραπάνω μέθοδο σε άλλες πτυχές της ζωής σου :

Ντουλάπες. Συγκεντρώσου σε μια περιοχή της ντουλάπας κάθε φορά, για παράδειγμα, ένα ράφι. Βγάλε τα πάντα από το ράφι και τοποθέτησε τα σε μια στοίβα στο πάτωμα. Διάλεξε μόνο τα απαραίτητα πράγματα που αγαπάς και χρησιμοποιείς. Βάλε τα υπόλοιπα σε ένα κουτί και χάρισε τα. Βάλε αυτά που κράτησες πίσω στο ράφι, ομαδοποίησε τα και άφησε κενό ανάμεσα τους.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουτιά με ετικέτες για να τα ομαδοποιήσεις. Ή απλά άφησε τα ράφια σχεδόν άδεια και απαλλάξου από τα περισσότερα πράγματα που είχες. Προχώρησε στην επόμενη περιοχή. Η πρόταση μου είναι, να αφήσεις το κάτω μέρος της ντουλάπας καθαρό. Φαίνεται πολύ καλύτερα και είναι πιο απλό.

Το γραφείο σου. Καθάρισε τα πάντα πάνω από το γραφείο σου (με εξαίρεση ίσως, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο). Για την επιφάνεια θα πρότεινα να έχεις μόνο την αλληλογραφία σου και μία ή δύο ωραίες κορνίζες, τίποτα άλλο. Βάλε τα αναλώσιμα σε ένα συρτάρι και αρχειοθέτησε τα έγγραφα.

Πέταξε τα υπόλοιπα. Έπειτα, τακτοποίησε τα συρτάρια του γραφείου σου με τον ίδιο τρόπο. Ένα κάθε φορά, αφήνοντας κενό χώρο στο καθένα. Είναι πολύ πιο χαλαρωτικό να εργάζεσαι σε ένα απλοποιημένο περιβάλλον. Αφού τελειώσεις με το γραφείο, ασχολήσου με τους τοίχους.

Οι εργασίες σου. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις. Ξόδεψε λίγο χρόνο στο να προσθέσεις κάθε πράγμα που έχεις να κάνεις, μέχρι να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται. Επέλεξε μόνο αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις ή αυτά που θα σου δώσουν το καλύτερο μακροπρόθεσμο όφελος και βάλτα σε μια μικρότερη λίστα.

Τα υπόλοιπα; Δες αν μπορείς να εξαλείψεις μερικά από αυτά, να τα αναθέσεις σε κάποιον άλλο ή τουλάχιστον να τα βάλεις σε μια άλλη λίστα για να τα κοιτάξεις αργότερα. Έπειτα, συγκεντρώσου μόνο στην μικρή λίστα προσπάθησε να διαλέξεις τα τρία πιο σημαντικά πράγματα της λίστας για να κάνεις κάθε μέρα.

Οι υποχρεώσεις σου. Κάνε μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις στην ζωή σου, από την δουλειά σου μέχρι τα προσωπικά σου. Συμπεριέλαβε τα χόμπι σου, τις εξόδους σου, τις δραστηριότητες των παιδιών σου, τα σπορ, τα πράγματα στο σπίτι, κλπ.

Ότι καταλαμβάνει ένα μέρος του χρόνου σου σε καθημερινή βάση. Τώρα, διάλεξε μερικά από αυτά που πραγματικά σου προσφέρουν ευχαρίστηση, μακροχρόνια οφέλη και έχουν αξία. Πέταξε τα υπόλοιπα, αν είναι δυνατό. Μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνεις αυτό, αλλά μπορείς να ξεφύγεις από μερικές υποχρεώσεις αν απλά πεις ότι δεν προλαβαίνεις να τις κάνεις πια. Άσε χώρο ανάμεσα τους, αντί να γεμίζεις ασφυκτικά την ζωή σου.

Η γκαρνταρόμπα σου. Χρειάζεσαι αλήθεια 40 μπλουζάκια ή 40 ζευγάρια παπούτσια; Πόσα από τα τζιν που έχεις, φοράς πραγματικά; Ένα συρτάρι ή κομμάτι της ντουλάπας κάθε φορά. Βάλε τα πάντα πάνω στο κρεβάτι σου σε μια στοίβα, διάλεξε τα ρούχα που σου αρέσουν και βασικά τα φοράς, χάρισε τα υπόλοιπα και βάλε τα αγαπημένα σου πίσω στην ντουλάπα ή τα συρτάρια. Άφησε χώρο ανάμεσα τους, μην τα στοιβάζεις στριμωχτά.

Ένα δωμάτιο. Αν θέλεις να απλοποιήσεις το γεμάτο δωμάτιο σου, ξεκίνα με τα έπιπλα. Ποια αγαπάς και χρησιμοποιείς; Ξεφορτώσου τα υπόλοιπα. Τώρα καθάρισε κάθε επίπεδη επιφάνεια του δωματίου. Από βιβλιοθήκες και τραπέζια μέχρι ράφια και σταθερούς υπολογιστές.

Ξεχώρισε τα πράγματα που αγαπάς και ξεφορτώσου τα υπόλοιπα. Άφησε τις επίπεδες επιφάνειες όσο πιο καθαρές γίνεται, βάζοντας πίσω μόνο μερικά επιλεγμένα αντικείμενα. Μετά κάνε τα συρτάρια και τα ντουλάπια με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, τακτοποίησε οτιδήποτε βρίσκεται στο πάτωμα, αφήνοντας το όσο το δυνατόν πιο καθαρό γίνεται.

Ο φάκελος αλληλογραφίας σου. Έχεις ένα email inbox γεμάτο ακαταστασία; Μετέφερε όλα τα email από το inbox σου σε ένα φάκελο. Έλεγξε τα και διάλεξε όσα θες να κρατήσεις για να απαντήσεις και μετέφερε τα σε έναν άλλο φάκελο. Αρχειοθέτησε ή διέγραψε τα υπόλοιπα.

“Καθώς θα απλοποιείς την ζωή σου, οι νόμοι του σύμπαντος θα είναι απλούστεροι. Η μοναξιά δεν θα είναι μοναξιά, η φτώχεια δεν θα είναι φτώχεια, ούτε η αδυναμία θα είναι αδυναμία.” – Henry David Thoreau








Πηγή : anapnoes.gr
http://inspireyourlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου