Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να αφήσετε πίσω σας, αν θέλετε να ζήσετε ευτυχισμένοι ;



Για κάποιους η ευτυχία είναι ένας άπιαστος στόχος, που όσο περισσότερο πλησιάζουν, τόσο περισσότερο απομακρύνεται. Λίγοι όμως, αντιλαμβάνονται πως δεν είναι είναι ο στόχος που απομακρύνεται, αλλά όλα τα εμπόδια που εμείς οι ίδιοι βάζουμε ανάμεσα σε εμάς και το στόχο μας.

Εμπόδια που είτε έχουν τη μορφή υλικών αγαθών, είτε τη μορφή κοινωνικής θέσης και επαγγελματικής καταξίωσης, είτε απλά σκέψεις και κόμπλεξ που εν τέλει μας ακινητοποιούν σε σχέση με το καθημερινό κυνήγι της ευτυχίας.

Αποδεσμευτείτε από τις παρακάτω αντιλήψεις και θα νιώσετε πιο ανοιχτοί στην ευτυχία, πιο όμορφα με τον εαυτό σας και πολύ πιο κοντά στο στόχο σας.

1. Μη ζείτε τη ζωή σας με τις προδιαγραφές των άλλων

Οι γονείς σας θα έχουν πάντα το «θράσος» να έχουν προσδοκίες και απαιτήσεις πάνω στη δική σας ζωή, αλλά στο χέρι σας είναι να βρείτε κι εσείς το θράσος, να τις αγνοήσετε και να ζήσετε τη ζωή που εσείς θέλετε. Δεν θα είναι εύκολη η απάρνηση των γονεϊκών προτύπων, αλλά δεν θα συγκρίνεται με την ελευθερία που θα νιώσετε, τη στιγμή που θα επιλέξετε εσείς τη μοίρα σας και το πως θα πορευτείτε στη ζωή.

2. Μην αντιστέκεστε στην αλλαγή
Οι αλλαγές στη ζωή είναι δεδομένες, καθημερινές και – το βασικότερο - εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να τις αποδεχτούμε. Πρέπει να παραμένετε δεκτικοί και ευέλικτοι, αλλά όχι παθητικοί και μεμψίμοιροι απέναντι στις αλλαγές. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως όλα αυτά είναι στο πρόγραμμα και ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

3. Ξεχάστε το παρελθόν και προχωρήστε
Ό,τι έγινε, έγινε, ανήκει στο παρελθόν και δε μπορείτε να το ξαναζήσετε, όσο και αν το αναπαράγετε στο μυαλό σας. Είτε μετανιώνετε για τα λάθη του χθες, είτε αναπολείτε τις χαρούμενες παρελθούσες στιγμές, είτε ανησυχείτε για το μέλλον, δεν καταφέρνετε τίποτα, αφού το μόνο από αυτά που ισχύει και αξίζει την προσοχή και όλη σας την ενέργεια είναι το παρόν και μόνο αυτό.

4. Μην επιμένετε στις ταμπέλες
Οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί που τόσο γενναιόδωρα προσδίδουμε στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό, εκτός του ότι συχνά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, μας περιορίζουν, καταπιέζουν και κελιδώνουν τους ορίζοντές μας, καθώς πέφτουμε στην παγίδα να εξυπηρετούμε αυτή τη συγκεκριμένα ετικέτα. Τα στερεότυπα σας εμποδίζουν να δείτε ποιος πραγματικά είναι ο άλλος, να τον αγαπήσετε για αυτό που αληθινά είναι και εν τέλει να αγαπήσετε και τον ίδιο σας τον –πολύπλευρο- εαυτό.

5. Δώστε τέλος στις αυτοκαταστροφικές σας τάσεις

Τη στιγμή που θα αποτινάξετε από πάνω σας όλες τις ταμπέλες, θα είναι και η στιγμή που θα πάψετε να αυτομαστιγώνεστε για όσα λάθη ή σωστά έχετε κάνει. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι εξελισσόμαστε κάθε μέρα, με κάθε μας βήμα και σκέψη.

Κάθε φορά που υποτιμάτε τον εαυτό σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ανακόψετε την πρόοδό σας, αφού ουσιαστικά θα αρνείστε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, το ότι κάνετε λάθη και έχετε ελαττώματα, όπως όλοι.

6. Δε χρειάζεται να έχετε πάντα δίκιο
Δεν χρειάζεται και δεν το χρειάζεστε να έχετε πάντα δίκιο σε κάθε κατάληξη της κάθε κουβέντας. Άλλοτε θα έχετε και άλλοτε δεν θα έχετε. Σε κάθε ευκαιρία, όμως μαθαίνετε και οι γνώσεις σας διαρκώς θα διευρύνονται. Πάντα θα είστε δάσκαλος και μαθητής ταυτόχρονα, όσα πτυχία και να έχετε στον τοίχο σας καδραρισμένα.

7. Μη γκρινιάζετε
Οι αφορμές για παράπονα και γκρίνια είναι πολλές και δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη από αυτές. Πριν όμως αρχίσετε να γκρινιάζετε για το πιο ασήμαντο πράγμα που σας χάλασε τη μέρα, σκεφτείτε αν τη στιγμή που παραπονιέστε, λείπει κάτι από τη ζωή σας και αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε μη προχωρήσετε με το παράπονο. Δεν έχετε λόγο να γκρινιάζετε. Η γκρίνια δεν είναι δικαίωμα. Η γκρίνια είναι γκρίνια και δεν αρέσει σε κανέναν.





http://www.psixologikosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου