Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πες : «ευχαριστώ» - Είναι πολύτιμο, αλλά όχι απλό....!!!!!!

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πουν «ευχαριστώ», κυρίως γιατί η ευγένεια στις μέρες μας και η έκφραση της ευγνωμοσύνης τείνει να θεωρείται αδυναμία - και σε αρκετές περιπτώσεις υποκρισία!

Αν κι εσύ ανήκεις σ αυτή την κατηγορία και η λέξη ευχαριστώ έχει αρχίσει σιγά-σιγά να εκλείπει από το λεξιλόγιό σου ή αν συνηθίζεις να την λες χωρίς να την εννοείς απόλυτα, ήρθε η στιγμή να μάθεις να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου και να τη δείχνεις έμπρακτα με απλούς τρόπους. Άρχισε από τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους και συνέχισε με όλους τους υπόλοιπους. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι η καθημερινότητα σου θα βελτιωθεί σημαντικά.

Όταν λες «ευχαριστώ», να το εννοείς
Η έκφραση της ευγνωμοσύνης δεν υπόκειται σε κανόνες καθώς η ειλικρίνεια είναι το βασικό της κριτήριο. Αν πραγματικά αισθάνεσαι την ανάγκη να ευχαριστήσεις κάποιον, αυτό θα σου βγει εντελώς φυσικά. Χρειάζεται όμως να μάθεις να ξεχωρίζεις το «πρέπει» από το «θέλω» για να μπορείς να ευχαριστείς τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν.

Δεν μετράει μόνο η πρόθεση
Το νόημα πίσω από τα λόγια κάποιου πολλές φορές αξίζουν πολύ περισσότερο από το αποτέλεσμα. Σκέψου πόσο σημαντικό, για παράδειγμα, είναι το χάδι του συντρόφου σου όταν ξενυχτάς στο σπίτι, δουλεύοντας μπροστά στον υπολογιστή. Ή πόσο σωτήριο είναι το ταπεράκι που ετοιμάζει η μαμά σου για σένα επειδή δεν προλαβαίνεις να μαγειρεύεις στα μέσα της εβδομάδας. 

Όταν λοιπόν εισπράττεις καλοπροαίρετη διάθεση από τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, χρειάζεται να τους εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου. Αν δεν τους το πεις ή δεν το δείξεις, ίσως να μην καταλάβουν πόσο πολύ εκτιμάς τις πράξεις τους.

Αν δεν μπορείς να το πεις, δείξε το
Αν δυσκολεύεσαι να πεις «ευχαριστώ», μπορείς να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου προσφέροντας κάτι υλικό - η αξία και το μέγεθος του δώρου φυσικά δεν έχουν σημασία. Μια χειροποίητη κάρτα στη μαμά σου, ένα διπλό εισιτήριο για ταινία που μπορείτε να δείτε μαζί με τη σινεφίλ κολλητή σου, ένα κολάζ φωτογραφιών ή βίντεο με τις καλύτερες στιγμές σας που θα δώσεις στον αγαπημένο σου, είναι μικρά και ανέξοδα δωράκια που θα δείξουν πόσο τους αγαπάς και τους υπολογίζεις.

«Ευχαριστώ» μπορείς να πεις και μ' ένα χάδι, ένα χαμόγελο ή μια ξαφνική αγκαλιά! Δείξε την ευγνωμοσύνη σου έτσι κι αλλιώς! Μη χάνεις καμία ευκαιρία να ευχαριστείς για ότι καλό σου κάνουν οι άλλοι, όσο μικρό και αν είναι αυτό, και μην ξεχνάς να ευχαριστείς τη ζωή για τις μικρές καθημερινές χαρές που σου φέρνει.

Στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και το ίδιο ισχύει στις σχέσεις μας με τους άλλους. Τα πάντα ρει, που σημαίνει ότι μέσα σε μια στιγμή μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και ποτέ δε ξέρουμε αν θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να δείξουμε σε κάποιον τα συναισθήματά μας.

Τέλος να θυμάσαι ότι ούτε η ζωή, ούτε οι άλλοι σου χρωστάνε τίποτα. Επομένως ότι για ότι σου προσφέρεται, είτε μετά από δικό σου αίτημα, είτε χωρίς να το ζητήσεις, αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!





Μαρία Κόλλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου