Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Γραφολογία : Μια ξεχωριστή μέθοδος αυτογνωσίας....!!!!!

H ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα μπορεί να ερμηνεύσει την προσωπικότητα ενός ατόμου. Δες πίσω από τα γράμματα, τα σημεία στίξης και τον τρόπο που τα τοποθετείς πάνω στο χαρτί, και μάθε τι αποκαλύπτουν για εσένα.

Γράφοντας ένα γράμμα, ουσιαστικά ζωγραφίζουμε ένα πορτρέτο της προσωπικότητάς μας, αφού ο γραφικός χαρακτήρας μας φανερώνει διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας. Ο τρόπος που γράφουμε, το μέγεθος των γραμμάτων, η κλίση τους, τα κενά μεταξύ των λέξεων και των γραμμών αποκαλύπτουν στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας και της ψυχοσύνθεσής μας.

Ο Ιταλός φιλόσοφος Camillo Baldi ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη γραφολογία και εξέδωσε μια μελέτη σχετικά με το θέμα το 1622. Τρεις αιώνες αργότερα ο Ελβετός συγγραφέας, φιλόσοφος και ψυχαναλυτής Μax Pulver έγραψε το βιβλίο «Symbolism of Handwriting», το οποίο και αναφερόταν στη συμβολική αξία του γραφικού χαρακτήρα.

Σήμερα η γραφολογία χωρίζεται σε δύο είδη : τη δικαστική γραφολογία, αντικείμενο της οποίας είναι η πιστοποίηση μιας υπογραφής ή ενός κειμένου, και την αναλυτική, η οποία χρησιμοποιείται για την ανάλυση της προσωπικότητας του γράφοντος. Στην αναλυτική γραφολογία ο γραφολόγος, μελετώντας τη διάσταση των γραμμάτων, τον τρόπο που είναι τοποθετημένα στη σελίδα, την κλίση, τη μορφή και τη σύνδεσή τους, ουσιαστικά «διαβάζει» την προσωπικότητα του καθενός.

1. Τι αποκαλύπτει ο γραφικός χαρακτήρας μας
Γενικά τα μεγάλα γράμματα φανερώνουν ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και άτομο που αποζητά την προσοχή των άλλων ή που προσποιείται ότι έχει υπερβολικά μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έχει παρατηρηθεί, πάντως, ότι ο γραφικός χαρακτήρας διάσημων και ισχυρών ανθρώπων συνδέεται με γράμματα μεγάλου μεγέθους, τα οποία εκφράζουν περηφάνια, εξωστρέφεια αλλά και γενναιοδωρία. Αντίθετα, τα μικρά γράμματα είναι δείκτης χαρακτηριστικών όπως η εσωστρέφεια, η διακριτικότητα, η ταπεινότητα και η σεμνότητα. Επίσης, φανερώνουν άνθρωπο συγκεντρωμένο, που δεν του αρέσουν οι βιαστικές ενέργειες ή αποφάσεις και προτιμά να επεξεργάζεται τα πράγματα σε βάθος. Ίσως τον χαρακτηρίζουν σε υπερβολικό βαθμό η σεμνότητα και συχνά η συγκρατημένη και αμήχανη στάση απέναντι στις προκλήσεις.

2. Η σημασία της κλίσης
Αν τα γράμματα γέρνουν δεξιά, αυτή η κλίση υποδηλώνει έναν ανοιχτό χαρακτήρα και ένα άτομο κοινωνικό, που κάνει εύκολα σχέσεις και δεν λέει «όχι» σε νέες εμπειρίες. Τα γράμματα με κλίση προς τα αριστερά, από την άλλη, δηλώνουν μοναχικότητα και μια τάση για απομόνωση. Τα άτομα που γράφουν έτσι θέλουν να βρίσκονται στο παρασκήνιο και όχι στη σκηνή. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι έντονη κλίση έχουν τα γράμματα μελαγχολικών ατόμων. Γράμματα, πάλι, χωρίς καθόλου κλίση, συμβολίζουν λογική και πρακτικό πνεύμα και φανερώνουν άτομο που μπορεί να χαλιναγωγεί το συναίσθημά του.

3. Τι υποδηλώνει η θέση
Όταν το κενό που αφήνεται στο δεξί μέρος της σελίδας είναι μεγάλο, σημαίνει ότι υπάρχει φόβος και επιφυλακτικότητα προς το μέλλον και το άγνωστο. Αντίθετα, ένα μικρό κενό δεξιά μαρτυρά έναν άνθρωπο δραστήριο, που κοιτάζει μπροστά και ανυπομονεί για το μέλλον. Το αριστερό κομμάτι της σελίδας, πάλι, συμβολίζει το παρελθόν. Ένα μικρό κενό σε εκείνο το σημείο δείχνει ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε εύκολα από τα παλιά.

4. Τι αποκαλύπτει η πίεση
Η μεγάλη πίεση με το μολύβι ή το στυλό δηλώνει πιθανότατα αυθόρμητο και οξύθυμο χαρακτήρα. Η ήπια πίεση στο χαρτί φανερώνει έναν τύπο χαλαρό και ήρεμο, που δεν του αρέσει να πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα.

5. Η σπουδαιότητα της πυκνότητας
Η πυκνότητα του κειμένου και τα μικρά κενά ανάμεσα στις λέξεις φανερώνουν ικανότητα στην επικοινωνία, ενέργεια και ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Ένα αραιό κείμενο που χαρακτηρίζεται από μεγάλα κενά ανάμεσα στις λέξεις είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής εσωστρεφών ατόμων.

6. Τι φανερώνει το ύφος των γραμμάτων
Τα στρογγυλά γράμματα 
Αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια και η δημιουργικότητα.

Τα μυτερά γράμματα
Αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά όπως η περιέργεια, η ένταση και η εξυπνάδα.

Τα καλλιγραφικά γράμματα 
Φανερώνουν άτομο με μεγάλη φαντασία, κοινωνικότητα αλλά και ευαισθησία απέναντι στην κριτική.

7. Το ύψος των γραμμάτων
Μεγάλη σημασία δίνουν οι γραφολόγοι στο ύψος των γραμμάτων. Τα χωρίζουν σε τρεις ζώνες - άνω, μεσαία, κάτω - και μελετούν τη θέση τους και το χώρο που καταλαμβάνει κάθε ζώνη στο γραπτό. Σύμφωνα με τους γραφολόγους, η μεσαία ζώνη έχει να κάνει με το εγώ, το άτομο, το παρόν, τη λογική και την καθημερινότητα. 

Η άνω ζώνη με το πνεύμα, το ταλέντο, τη φαντασία και τις φιλοδοξίες, και η κάτω ζώνη με το ένστικτο, τη σεξουαλική απόλαυση, τον υλισμό και το υποσυνείδητο. Με την άνω ζώνη σχετίζονται τα γράμματα β, δ, ζ, λ και ξ, με την κάτω ζώνη τα γράμματα γ, μ, ρ, φ, χ και ψ, και με τη μεσαία όλα τα υπόλοιπα. 

Όταν, λοιπόν, τα γράμματα της άνω ζώνης είναι μεγάλα και ψηλά, φανερώνουν χαρακτήρα φιλόδοξο και αισιόδοξο. Ένα πανύψηλο ζ, όμως, μπορεί να υποδηλώνει και μη ρεαλιστικούς στόχους ή έναν άνθρωπο που ονειροβατεί. Αντίθετα, αν τα γράμματα της άνω ζώνης είναι μικρά, τότε το άτομο αυτό δεν έχει όνειρα ή φιλοδοξίες. 

Η μικρή μεσαία ζώνη, υποστηρίζει ο Μax Pulver, φανερώνει άτομο συγκεντρωμένο, που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια. Η μεγάλη κάτω ζώνη συνδέεται με την έντονη επιθυμία για απόκτηση χρημάτων και υλικών αγαθών αλλά και με την τονισμένη επιθυμία για σεξ. Τέλος, όταν στις τρεις αυτές ζώνες υπάρχει ισορροπία, τότε και το άτομο χαρακτηρίζεται από ισορροπία και εσωτερική αρμονία.

8. Η ταχύτητα και η σημασία της
Το γρήγορο γράψιμο φανερώνει ένα άτομο ανυπόμονο, κάποιο που δεν του αρέσει να χάνει τον καιρό του, που απεχθάνεται τις καθυστερήσεις.

Το αργό γράψιμο δείχνει οργανοτικότητα και μεθοδικότητα.

Τι αποκαλύπτει η κίνηση των γραμμών

Η φράση που γράφεται στο χαρτί και έχει τάσεις «απογείωσης», δηλαδή τείνει προς τα πάνω, είναι ένδειξη αισιοδοξίας και καλής ψυχικής διάθεσης. Αντίθετα, αν το γραπτό κάνει βουτιά προς τα κάτω, πιθανότατα αποκαλύπτει ψυχολογική κούραση.

Μπορείτε κι εσείς να αναλύσετε (ερασιτεχνικά) το γραφικό χαρακτήρα σας. Αρκεί να γράψετε ένα κείμενο 100-150 λέξεων σε μια λευκή κόλλα χαρτί χωρίς γραμμές. Στη συνέχεια μπορείτε να αξιολογήσετε τι φανερώνει για σας σύμφωνα με τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά.





Χρυσάνθη Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου