Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πώς να ανακαλύψεις ακριβώς τι θέλεις.....!!!!!

Οι άνθρωποι που κατακτούν αυτό που επιθυμούν, γνωρίζουν εκ των προτέρων τα «θέλω» τους. Κι εσείς; Ξέρετε τι ακριβώς θέλετε; Αν όχι, δεν έχετε παρά να κάνετε 4... απλά βήματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις καταφέρει έως τώρα να «ανέβεις» επαγγελματικά παρ' όλη την προσπάθεια και την εργατικότητά σου, ή να αποκτήσεις έναν σύντροφο ζωής και να κάνεις οικογένεια μαζί του, ή ακόμα, να έχεις στο πλευρό σου πιστούς φίλους στις καλές και κακές στιγμές σου.

Το «πρόβλημα», σύμφωνα με την κοινωνιολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και life coach, Martha Beck, εντοπίζεται στον «αποπροσανατολισμό» σου από τις πραγματικές σου επιθυμίες και ανάγκες.«Αυτή είναι η αλήθεια: Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να παίρνουν αυτό που θέλουν, είναι εκείνοι που κάνουν την προσπάθεια να μάθουν τι ακριβώς θέλουν» αναφέρει η Martha Beck.

Γι αυτό, κατά την ίδια, χρειάζεται να «κουβεντιάσεις» με τον εαυτό σου προκειμένου να αποσαφηνίσεις τις επιθυμίες σου και τους στόχους σου, ώστε να μπορέσεις να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά θα σε κάνει ευτυχισμένη. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Ακολουθώντας 4 απλά «βήματα»:

1. «Πέταξε» ότι σε κάνει να νιώθεις άσχημα
Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από όλα εκείνα που σου «χαλάνε» τη διάθεση και να αποστασιοποιηθείς (ψυχικά) από τους «τοξικούς» ανθρώπους. Αν για παράδειγμα, ο στόχος σου είναι να ηγηθείς του τμήματος στο οποίο εργάζεσαι, χρειάζεται πρώτα να σταματήσεις να πιστεύεις στα ηττοπαθή λόγια των συναδέλφων σου, «ακούγοντάς» τα από εδώ και πέρα με κλειστά τα αυτιά σου, ώστε να μη «ρίχνουν» την ψυχολογία σου και να μπορέσεις να συγκεντρωθείς στην επίτευξη της επιθυμίας σου. 

Βοηθάει πάρα πολύ να μάθεις να αντιμετωπίζεις κατά πρόσωπο τους ανθρώπους εκείνους που προσπαθούν να σου βάλουν «τρικλοποδιές» στα σχέδια και τους στόχους σου και ακόμη, να μένεις απαθής μπροστά σε καταστάσεις που σε δυσαρεστούν, αποβάλλοντας τες το αμέσως επόμενο λεπτό από το μυαλό σου.

2. «Παίξε» με τις πιθανότητες
Δεν έχει σημασία αν αυτό που επιθυμείς θεωρείται εφικτό βάσει της ιδιοσυγκρασίας άλλων ατόμων, αρκεί να κρίνεις εσύ πως μπορούν τα «θέλω» σου να γίνουν πραγματικότητα. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και «παίξε» με τις πιθανότητες που έχει καθεμιά από τις επιθυμίες σου να υλοποιηθεί. Αν ονειρεύεσαι παραδείγματος χάριν να αποκτήσεις ένα δικό σου σπίτι, επίτρεψε στο μυαλό σου να το φανταστεί όπως πραγματικά θα το ήθελε : να βρέχεται από τη θάλασσα, να έχει ευρύχωρα δωμάτια, μεγάλα παράθυρα και έναν καταπράσινο κήπο για τον σκύλο σου.

Οι πιθανότητες να αποκτήσεις ένα τέτοιο σπίτι, βάσει των σημερινών δεδομένων, ίσως είναι πολύ μικρές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να σταματήσεις να «μαζεύεις» χρήματα για να αγοράσεις το σπίτι που τόσο πολύ έχεις ανάγκη. «Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψεις τα όρια του εφικτού, είναι να αφήσεις τη φαντασία σου να "καλπάσει", ακόμα και πέρα από τα "σύνορα" του πιθανού» σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια.

3. «Ανακάλυψε» τις πραγματικές σου προτιμήσεις
Έχοντας «επιτρέψει» στο μυαλό σου να εκφράσει τα πραγματικά του «θέλω» μέσω της φαντασίας, μπορείς τώρα να αρχίσεις να «ξεδιαλύνεις» τις επιθυμίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Στο παράδειγμα του ιδανικού σπιτιού, ένα σημαντικό κριτήριο είναι οι οικονομίες που έχεις, ή θα έχεις, συγκεντρώσει προκειμένου να το αγοράσεις. 

Μήπως να αρχίσεις να ψάχνεις σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή για διαμέρισμα, αφού ονειρεύεσαι να ζεις κοντά στη θάλασσα; Με αυτόν τον τρόπο, βάζοντας τα «όνειρα» σε λογικές προτεραιότητες, θα καταφέρεις να επιτύχεις τον πιο κοντινό στις επιθυμίες σου στόχο.

4. «Μετάτρεψε» τις προτιμήσεις σου σε επιθυμίες
Με αισιόδοξη διάθεση και υπομονή, έχοντας περάσει το στάδιο της αποσαφήνισης των προτιμήσεών σου, θα καταφέρεις να εκφράζεις στον εαυτό σου τις επιθυμίες σου με περισσότερη σαφήνεια. Είπαμε πριν για παράδειγμα ότι ονειρεύεσαι ένα ευρύχωρο σπίτι με μεγάλο κήπο δίπλα στη θάλασσα. Σκεφτήκαμε όμως αμέσως μετά ότι οι οικονομίες σου δεν αρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, οπότε το πιθανότερο είναι να μπορέσεις να αγοράσεις ένα μικρό σπίτι. 

Άρα, η επιθυμία σου διαμορφώνεται ως εξής : να βρεις το ιδανικότερο για τις οικονομικές σου δυνατότητες σπίτι που να είναι λειτουργικό, να έχει ένα έστω και μικρό κήπο και να βρίσκεται κοντά σε θάλασσα. Συνδυάζοντας με άλλα λόγια, τις προτιμήσεις σου με τις πιθανότητες που «δίνεις» σε κάθε στόχο να υλοποιηθεί, μπορείς να «βγάλεις» στο φως τις πραγματικές σου επιθυμίες, τις οποίες θα μπορέσεις ύστερα να υλοποιήσεις και να τις απολαύσεις στην πραγματικότητα.





Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου