Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

8 Καθημερινά λάθη που μας δυσκολεύουν να αλλάξουμε την ζωή μας.....!!!!!!!!!!

Η αλήθεια είναι πως πολλοί θα πουν πως υπάρχουν περισσότερα από 8 λάθη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε συγκεκριμένα λάθη που οι άνθρωποι συνήθως κάνουν (έστω και υποσυνείδητα) όταν προσπαθούν να εφαρμόσουν κάποιες αλλαγές στη ζωή τους. Από την στιγμή που ένα άτομο καταφέρει να εντοπίσει αυτά τα λάθη μπορεί να τα διορθώσει εγκαίρως και μπορεί να αποτρέψει να συμβούν αυτά τα λάθη ξανά στην ζωή του.

1º Λάθος : Περιμένετε πως θα αλλάξετε κάτι άμεσα.
Όταν οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν κάτι (όπως μια κακή συνήθεια) νομίζουν πως μπορούν να το κάνουν αμέσως. Για παράδειγμα, λένε: «Αύριο θα σηκωθώ νωρίς το πρωί», «Τη Δευτέρα θα αρχίσω γυμναστική»… κλπ. Έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα πωλούνται σε μας άμεσα και το ίδιο απαιτούμε και από τον εαυτό μας. 

Είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε στην πρόοδο που κάνετε και όχι μόνο στο αποτέλεσμα. Αν μπορείτε να επιτύχετε μικρά βήματα, αντί να κάνετε δραστικές αλλαγές, πιθανότατα να καταφέρετε καλύτερα να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή.

2º Λάθος : Περίπλοκος σχεδιασμός.
Ο Σωκράτης έλεγε: «Αν έχεις κάτι δύσκολο να κάνεις, ανάθεσε το σε έναν τεμπέλη. Θα βρει έναν εύκολο τρόπο να το κάνει.» Οι άνθρωποι συνήθως είναι τεμπέληδες ή έχουν πολύ απλοϊκό τρόπο σκέψης. Αν μια εργασία είναι πολύ περίπλοκη ή δύσκολη, το μυαλό μας θα βρει τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτή. Όταν έχετε ένα μεγάλο σχέδιο που είναι πολύ περίπλοκο, προσέξτε, γιατί το σχέδιο σας μπορεί να σας μεταφέρει σε αποτυχία. 

Η λύση είναι να ξεκινήσετε για τον τελικό σκοπό σας με μικρότερα βήματα. Έξυπνα βήματα, απλά, μετρημένα, εφικτά και απολύτως σχετιζόμενα με τον σκοπό σας. Όχι μόνο θα είναι ευκολότερο να είστε πιο παραγωγικοί κάνοντας μικρά βήματα που μπορείτε σχετικά εύκολα να εκτελέσετε, αλλά μπορεί να σας δώσει κάθε μικρό σας επίτευγμα και κίνητρο για να συνεχίσετε.

3º Λάθος : Στόχοι εκτός πραγματικότητας.
Φανταστείτε κάποιον βετεράνο αθλητή να τρέχει σε ένα μαραθώνιο και να θέλει να πετύχει το παγκόσμιο ρεκόρ που ονειρευόταν πως θα πετύχαινε όταν ήταν 19 χρονών και ακόμη δεν τα έχει καταφέρει. Θα τα καταφέρει; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς ανθρώπους αφού προσπαθούν διαρκώς να κατακτήσουν έναν στόχο και τελικά καταλήγουν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ποτέ δεν μπορούν να τον πετύχουν. 

Είναι σημαντικό να επανεξετάζετε και να προσαρμόζετε το σχέδιό σας στο δρόμο που έχει πάρει η ζωή σας ώστε να συμβαδίζει με τις ικανότητες και τα όνειρά σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνετε αυτό που θέλετε αλλά μπορεί να μην καταφέρετε να γίνετε και «πρωταθλητές» σε αυτό που θέλετε.

4º Λάθος : Υποτιμάτε το επίπεδο της δέσμευσης που απαιτείται για μια αλλαγή.
Είναι εύκολο να ξεκινήσετε να κάνετε κάτι καινούργιο ή να σκεφτείτε να κάνετε μια αλλαγή στην ζωή σας. Έτσι στην αρχή, υπάρχει μια εσωτερική παρακίνηση που μας δίνει ώθηση να κάνουμε κάποια πράγματα αλλά στην πορεία αν δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για αυτά που πρέπει να κάνουμε καταλήγουμε να τα παρατάμε. 

Πρέπει να κατανοήσουμε πως μια αλλαγή ή η επίτευξη ενός στόχου, θέλει δεσμευτική πειθαρχία και πρέπει να αξιοποιήσουμε την δύναμη της θέλησης σαν ένα διαρκές κίνητρο ή ακόμη να βρούμε και άλλα κίνητρα που θα μας κρατήσουν συγκεντρωμένους στον στόχο μας.

5º Λάθος : Είστε περιτριγυρισμένοι από αρνητικούς ανθρώπους.
Δουλεύετε για να πετύχετε έναν στόχο και όλα είναι τέλεια και πάνε καλά, εκτός από τους ανθρώπους γύρω σας που πιστεύουν πως δεν θα τα καταφέρετε. Και είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το τι λένε οι άλλοι για έναν στόχο σας ή για κάτι που θέλετε να πετύχετε, επηρεάζει και εσάς. Συχνά η γνώμη των άλλων ή το τι σκέφτονται για μας οι άλλοι, ξεπερνά σε σημασία την δική μας άποψη και σκέψη και μπορεί να μας οδηγήσει στο να παρατήσουμε τον στόχο μας. 

Φυσικά δεν προτείνουμε να αλλάξετε τους φίλους σας, τη σχέση σας ή την οικογένεια σας. Θα πρέπει να έχετε κατά νου δύο πράγματα. 1) Κανείς δεν παρεμβαίνει στους στόχους και τα όνειρά σας χωρίς εσείς να το επιτρέψετε και 2) ανιχνεύστε πότε κάποιος μιλάει αρνητικά από αρνητισμό και μόνο. Προσπαθήστε να αντισταθμίσετε τις αρνητικές επιρροές, ενισχύοντας τις σχέσεις σας με πιο θετικούς ανθρώπους.

6º Λάθος : Περιμένετε όλοι οι άνθρωποι να είναι υποστηρικτικοί μαζί σας.
Άλλοι άνθρωποι σας κρίνουν από αυτά που ξέρουν για εσάς και άλλοι για αυτά που έχουν ακούσει για εσάς στο παρελθόν. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε την αντίληψή τους σύντομα, πόσο μάλλον μην πιστέψετε πως επειδή εσείς αλλάξατε, οι άνθρωποι γύρω σας θα αντιληφθούν άμεσα την αλλαγή σας και θα την υποστηρίξουν. 

Όταν αποφασίζουμε μια αλλαγή για την ζωή μας αναμένουμε από τους ανθρώπους γύρω μας μια συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να μας χρησιμεύσει και ως κίνητρο για την αλλαγή. Αν τελικά αυτή η υποστήριξη δεν έρθει νιώθουμε βαθιά απογοητευμένοι. Να είστε υπομονετικοί με τους συνανθρώπους σας. Μην περιμένετε από τους άλλους την άμεση και αμέριστη υποστήριξή και πίστη. 

Εργαστείτε σκληρά για τους στόχους και τις αλλαγές που επιθυμείτε να πετύχετε και με την προσπάθεια σας και τις επιτυχίες σας σπάστε τις αμφιβολίες τους. Να θυμάστε πως πολλοί μπορεί να αμφιβάλλουν για αυτό που κάνετε και αυτό μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά. Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας.

7º Λάθος : Θεωρείτε κάποια λάθη σας ως οριστική αποτυχία.
Είτε ένας στόχος είναι μεγάλος, είτε είναι μικρός, θα υπάρξουν λάθη (μικρά ή μεγάλα) που θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα ή θα έχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες με μεγάλο ή μικρό αντίκτυπο. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα λάθη δεν είναι τόσο δραματικό ή βαρυσήμαντο που θα πρέπει να σας κάνει να σταματήσετε να προσπαθείτε. Η επιτυχία έρχεται μέσα από τις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. 

Κάθε λάθος ή αποτυχία ή σφάλμα είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη που παρουσιάζεται στη ζωή μας. Αντί να θεωρείτε πως είναι ένα πρόβλημα που θα σας δυσκολέψει, δείτε το σαν μια πρόκληση για μάθηση που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προκειμένου να αποκτήσετε μια πιο μεγάλη δυναμική.

8º Λάθος : Δειλιάζετε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.
Τέλος, σε αυτό το υπέροχο ταξίδι όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τους εσωτερικούς σας φόβους. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον φόβο της αποτυχίας, τον φόβο της επιτυχίας, τον φόβος της συνολικής αποδοκιμασίας (ή απλά το φόβο του να μοιάζετε ηλίθιος), το βάρος των παρελθοντικών αποτυχιών κτλ. 

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα, ωστόσο, είναι καλύτερο να δείξετε προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις και σταδιακά να αντιμετωπίσετε αυτούς τους φόβους. Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και συνειδητοποιείστε πως μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτούς.

Μην αφήσετε αυτά τα οκτώ λάθη να σας σταματήσουν. Θέστε ένα στόχο, εξαλείψτε αυτά τα 8 λάθη και δείτε τον εαυτό σας και την ζωή σας να αλλάζουν.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γίνει καλύτερος.
Δώστε στην ζωή σας την ευκαιρία να γίνει ονειρεμένη.

Οι στόχοι , από τη στιγμή που θα περάσουν στο υποσυνείδητο,τροφοδοτούν με ενέργεια και καθοδήγηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
David Schwartz
Βιβλιογραφία: Στόχοι, Brian Tracy, Εκδ. Αλκυών




Το Κλειδί της Σκέψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου