Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δέσμευση και Ελευθερία-Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος......!!!!!!!

Η δέσμευση και η ελευθερία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς να δίνεις το άλλο. Αλλά ελευθερία δεν σημαίνει ελευθεριότητα, δεν σημαίνει ελεύθερη σχέση, επιφανειακά πράγματα.

Γιατί στις ελεύθερες σχέσεις το εγώ ξεφαντώνει, το εγώ βολεύεται και επιδεικνύεται. Ενώ στη συμβίωση το εγώ ζορίζεται, χρειάζεται να σκοτώσει συνήθειες, απόψεις, πεποιθήσεις και τάσεις. Χρειάζεται να ξεβολευτεί και να εγκαταλείψει πράγματα. Χρειάζεται να χαθεί για να αναδυθεί.

Χρειάζεται να χάσει την λαλιά του για να επικοινωνήσει πραγματικά και ουσιαστικά. Χρειάζεται να ακούσει για να ακουστεί, χρειάζεται να δώσει και να δοθεί. Χρειάζεται να μάθει να παίζει με έναν άλλο άνθρωπο, να βλέπει και να αντέχει να συνυπάρχει με τον καθρέπτη του και να νιώθει καλά. Χρειάζεται να μάθει τον τρόπο να αγαπάει το καθρέπτη του και συνεπώς τον εαυτό του.

Σε μια σχέση ο άντρας φοβάται την δέσμευση και η γυναίκα την ελευθερία. Ο άντρας δυσκολεύεται να επικοινωνήσει και η γυναίκα δυσκολεύεται να εισακουστεί.

Γιατί η σχέση επιβάλλει το μοίρασμα και όταν δεν υπάρχει μοίρασμα, δεν υπάρχει σχέση. Και μοιράζομαι σημαίνει μοιράζω τον εαυτό μου, τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου, τα εσώψυχα μου. Εκτίθεμαι και εμπιστεύομαι ακόμα και αν φοβάμαι. Και όταν μοιράζομαι τον εαυτό μου, είμαι ελεύθερος, είμαι ο εαυτός μου, με έχω αποδεχθεί και έχω αποδεχτεί τα πάντα γύρω μου.

Γιατί η σχέση επιβάλλει την επικοινωνία. Την ουσιαστική επικοινωνία, σκέψεων, απόψεων, συναισθημάτων και όταν βρω το θάρρος να μιλήσω, να εκφραστώ και να εκφράσω τον εαυτό μου, τότε είμαι ελεύθερος, ελεύθερος να είμαι, να υπάρχω και να δημιουργώ. Γιατί οι λέξεις είναι ενέργεια και η ενέργεια που εκφράζεται υλοποιεί.

Οπότε η δέσμευση και η ελευθερία μέσα σε μια σχέση ανάγεται τελικά στο να μπορώ να μοιράζομαι και να εκφράζομαι. Κάπως έτσι λήγει και το οιδιπόδειο. Ο άντρας χρειάζεται να σκοτώσει την μάνα του για να είναι ικανός να μοιραστεί με την σύντροφο του και η γυναίκα να σκοτώσει το πατέρα της και για να γίνει ικανή να εκφραστεί και να επικοινωνήσει με τον άντρα της πραγματικά. Και τότε και τα δύο φύλα ολοκληρώνονται και ενηλικιώνονται για να μπορούν να σχετιστούν με επάρκεια.





Copyright υλικού © 
Χρύσα Ευαγγέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου