Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

5 μύθοι που σε εμποδίζουν να διαλογιστείς......!!!!!!!

Ένα εμπνευσμένο πρωινό, αποφάσισα να διαλογιστώ κι έτσι κάθισα, σταύρωσα τα πόδια μου και έβαλα την υπενθύμιση χρόνου στα 15 λεπτά. Μετά από λιγότερο από 2 λεπτά, σηκώθηκα, μάζεψα το χαλάκι της γιόγκα, καθώς απογοητεύτηκα που δεν μπορούσα να παραμείνω ακίνητη... ούτε έπειτα από πολλές προσπάθειες μετά από αυτήν.

Όταν είπα γι' αυτή μου την απογοήτευση σε μια φίλη, με παρότρυνε να παρακολουθήσω μια δεκαήμερη εκδήλωση Vipassana, στην οποία θα ήμουν στη σιωπή για όσο διάστημα θα διαρκούσε.

Γέλασα με δυσπιστία. Αν μου ήταν δύσκολος ένας δίλεπτος διαλογισμός, τότε η δεκαήμερη σιωπή θα ήταν σαν να ανέβαινα στο Έβερεστ.

Και τότε μου ήρθε μια ιδέα. Ως αθλήτρια, το να σκέφτομαι τον διαλογισμό σαν το Έβερεστ, είχε μια λογική: αν ήθελα να κάνω καλούς διαλογισμούς, θα έπρεπε να προπονηθώ. Θα χρειαζόμουν επίσης βοήθεια και υποστήριξη. Έτσι πήρα μέρος σε μια ημερίδα διαλογισμού.

Αν και έφτασα εκεί ταραγμένη, εξεπλάγην που διαπίστωσα πως μερικές από τις προκαταλήψεις μου για τον διαλογισμό με κρατούσαν κολλημένη. Αν κι εσείς δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε τον διαλογισμό, απελευθερώνοντας αυτές εσφαλμένες αντιλήψεις, ίσως να δείτε διαφορά.

1. Πρέπει να σταυρώνετε τα πόδια σας
Αυτή η πεποίθηση από μόνη της ήταν αρκετή για να μου καταστρέψει την πρώτη προσπάθεια διαλογισμού. Ως αθλήτρια με πολύ σφιχτούς γοφούς, το να καθίσω σταυροπόδι (ακόμα και με μαξιλάρια) ήταν πολύ άβολο. Είναι δύσκολο να επικεντρωθείς στην αναπνοή και να ηρεμήσεις το μυαλό σου αν σε πονούν οι γοφοί σου.

Ανακουφίστηκα όταν ανακάλυψα πως μπορούμε να διαλογιστούμε σε οποιαδήποτε στάση. Ξαπλωμένοι, καθισμένοι σε καρέκλα, όρθιοι, ακόμα και περπατώντας! Ο διαλογισμός είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε σχεδόν παντού. Τώρα διαλογίζομαι σε διάφορα μέρη... Στο γραφείο μου, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ.

2. Δεν πρέπει να σκέφτεστε τίποτα
Ένα καθαρό μυαλό είναι πολύ καλό, αλλά οι πιθανότητες είναι να μην μπορέσετε να το καταφέρετε αμέσως. Καθώς ξεκινάτε με τον διαλογισμό, το μυαλό σας θα περιφέρεται. Μην απογοητεύεστε! Θυμηθείτε, πρέπει να εξασκείστε συνεχώς για να φτάσετε στην κορυφή. Ο διαλογισμός έχει να κάνει με το να κυριαρχήσετε στο μυαλό σας όταν αυτό ξεφεύγει. Αφήστε το να παίξει, αλλά θυμίστε του ποιος είναι το αφεντικό.

3. Πρέπει να είσαστε σε απόλυτη σιωπή
Η σιωπή μπορεί να είναι πολύ άβολη κατάσταση για το μυαλό. Λίγη καθοδήγηση μπορεί να κάνει θαύματα ώστε να κρατάτε το μυαλό σας στον σωστό δρόμο. Καθοδηγούμενος διαλογισμός σημαίνει πως υπάρχει ένας δάσκαλος (σε κάποια τάξη ή ηχογραφημένος), ο οποίος σας καθοδηγεί στη διαλογιστική σας άσκηση. 

Οι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί συχνά εμπεριέχουν οραματισμούς, όπως για παράδειγμα για την χαλάρωση του σώματος. Ένας καθοδηγούμενος οραματισμός ο οποίος μου άρεσε ονομάζεται "ανάσες της Γης" και περιλαμβάνει τον οραματισμό του σώματος να βυθίζεται στο έδαφος. 

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε κάτι τρελό όπως το να πηδάτε από ένα αεροπλάνο ή να πέφτετε προς τη Γη. Αυτού του είδους ο οραματισμός προσφέρει ένα εκπληκτικό αίσθημα γείωσης του σώματος και ελαφρότητας του μυαλού.

4. Χρειάζεστε πολύ χρόνο
Είμαστε πολυάσχολοι. Λίγοι από εμάς μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στον διαλογισμό. Σας έχω καλά νέα. Ακόμα και εξήντα δευτερόλεπτα είναι αρκετός χρόνος για να διαλογιστείτε. Τοποθετήστε το ένα σας χέρι στην καρδιά σας, το άλλο στην κοιλιά σας και επικεντρωθείτε στο να πάρετε τρεις βαθιές αναπνοές. Μόλις κάνατε έναν μικρό και δυνατό διαλογισμό!

5. Πρέπει να κάθεστε μόνοι
Αν και πολλοί άνθρωποι διαλογίζονται μόνοι, ο ομαδικός διαλογισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να ξεκινήσετε. Αν ασκείστε για να ανεβείτε σε ένα ψηλό βουνό, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να γραφτείτε σε έναν ορειβατικό σύλλογο. Μια τάξη διαλογισμού ή μια ομάδα είναι ένας τέλειος χώρος να βρείτε υποστήριξη. Θα σας είναι πιο δύσκολο να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε αν περιστοιχίζεστε από ανθρώπους οι οποίοι σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Συγχαρητήρια, μόλις τελειώσατε τα βασικά του διαλογισμού! Α, ναι, το μυαλό σας συνεχίζει να παίζει, αλλά με άσκηση και επιμονή θα βρείτε τον τρόπο να φτάσετε στην προσωπική σας διαλογιστική κορυφή.

Να θυμάστε να απολαμβάνετε το ταξίδι!

Ας είναι όλα καλά στον κόσμο σου.




Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για το 
www.mindbodygreen.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου