Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Επιτέλους χρόνος για μένα....!!!!!

Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να βρεις χρόνο για σένα. Είναι ο πολυτιμότερος φίλος σου και ψάξε επειγόντως να τον βρεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε ότι η καθημερινότητα μάς έχει μεταμορφώσει σε ρομπότ, με το τρίπτυχο σπίτι-δουλειά-σπίτι να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ιδιαίτερα δε, για όσες είναι εκτός από εργαζόμενες, σύζυγοι και μητέρες, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να αισθάνονται συνεχώς ότι δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους!

Όμως όσες ασχολίες και να έχεις, αλλά και όσες ευθύνες έχεις αναλάβει, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς ποτέ τον εαυτό σου. Εξάλλου μπορείς να βρεις ελεύθερο χρόνο για σένα αρκεί να κάνεις σωστό προγραμματισμό των υποχρεώσεών σου.

Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή και το δεύτερο ο ορισμός των προτεραιοτήτων της κάθε ημέρας. Ότι βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας σου, μάλλον δεν είναι και τόσο σημαντικό, οπότε ίσως μπορείς να το αναβάλλεις για λίγο καιρό και εκείνο το χρονικό διάστημα να το αφιερώσεις σε κάτι πιο διασκεδαστικό για σένα. 

Το τρίτο βήμα αφορά στη διεκδίκηση του χρόνου που χρειάζεσαι ώστε να δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να πάρει μερικές «ανάσες» ανανέωσης που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στην εξοντωτική σου ρουτίνα.



6 Tips διεκδίκησης προσωπικού χρόνου :

# Προσπάθησε μία φορά την εβδομάδα να δίνεις ένα ραντεβού με τον εαυτό σου. Ζήτησε από τον σύντροφό σου ή την οικογένεια να σεβαστούν την ανάγκη σου να κάνεις μια βόλτα μόνη σου. Μπορεί να σε χαλαρώνει μια βόλτα στα μαγαζιά, ένας περίπατος κοντά στη θάλασσα ή μια επίσκεψη σε ένα χώρο τέχνης. Σημασία έχει αυτό που θα διαλέξεις να ευχαριστεί εσένα και μόνο εσένα!

# Χρειάζεται να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με τις ανάγκες σου. Αν πεις στο σύντροφό σου, για παράδειγμα, «Χρειάζομαι χρόνο για τον εαυτό μου», ίσως ακουστεί σαν κραυγή απελπισίας και κούρασης. Πρέπει να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι με πιο πρακτικό τρόπο, όπως «Το Σάββατο το απόγευμα θα λείψω από τις 2 έως τις 5. Θα σου ήταν εύκολο να κρατήσεις τα παιδιά;».

# Είναι σημαντικό στην προσπάθειά σου να κερδίσεις χρόνο για τον εαυτό σου, να μην ξεχνάς ότι ίσως και οι άλλοι έχουν παρόμοια ανάγκη. Υποστήριξε λοιπόν και τις δικές τους προσπάθειες να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους. Αν ο σύντροφός σου ζητήσει να κάνει μια βόλτα μόνος του, προθυμοποιήσου να τον διευκολύνεις προκειμένου να την πραγματοποιήσει.

# Μην αφήσεις κανέναν να παρεισφρήσει στο χρόνο που έχεις - με κόπο - καταφέρει να εξασφαλίσεις. Αν την ώρα που έχεις προγραμματίσει να αφιερώσεις χρόνο για σένα σου τηλεφωνήσει μια φίλη για να βρεθείτε, δεν είναι κακό να το αναβάλεις για κάποια άλλη στιγμή. Οι φίλοι είναι φυσικά ανεκτίμητη αξία στη ζωή μας αλλά και μια χαλαρωτική στιγμή για τον εαυτό μας, εξίσου.

# Άρπαξε κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται για να κερδίσεις λίγο χρόνο μόνη σου. Υπάρχουν στιγμές που μπορείς να εκμεταλλευτείς κατά τη διάρκεια σχεδόν κάθε ημέρας, όπως το να κάνεις το διάλειμμά σου για φαγητό κάπου εκτός γραφείου ή να ετοιμάσεις το βραδινό φαγητό της οικογένειας χωρίς να μιλάς ταυτόχρονα στο τηλέφωνο.

# Δεν είναι απαραίτητο οι στιγμές που χρειάζεσαι για τον εαυτό σου να περιλαμβάνουν κάποια δραστηριότητα. Άμα θες να μην κάνεις τίποτα, απλώς ξάπλωσε στον καναπέ και κοίτα τον τοίχο ή παρακολούθησε τηλεόραση. Το ζητούμενο δεν είναι να προγραμματίσεις τι θα κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, αλλά να τον εξασφαλίσεις.






Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου