Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

9 «κόλπα» για να απομνημονεύετε ευκολότερα μια πληροφορία.....!!!!!!!

Διαβάστε πώς θα καταφέρετε να προπονήσετε το μυαλό σας ώστε να απομνημονεύει πληροφορίες, με 9 απλούς τρόπους.

Απομνημονεύστε γρήγορα μια πληροφορία... μέσα από μικρά κόλπα! Ένας φοιτητής χρειάζεται να απομνημονεύσει μια εργασία, ένας πωλητής να θυμάται τα ονόματα των πελατών του, ενώ ένας γονιός να φέρνει στο μυαλό του τη λίστα του παντοπωλείου. Όμως, η απομνημόνευση δεν είναι εύκολη για όλους, πόσο μάλλον όταν μια πληροφορία δεν είναι ελκυστική. Οι παρακάτω συμβουλές και τεχνικές θα σας βοηθήσουν να δείτε τη διαδικασία με πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Κάντε ένα λογοπαίγνιο... για χάρη της απομνημόνευσης..!
Άμα γελάσετε με μια λέξη ή ένα λογοπαίγνιο, θα είναι ευκολότερο να απομνημονεύσετε μια πληροφορία ή ακόμα και ένα όνομα! Για να θυμάστε ένα όνομα, δημιουργήστε μια ομοιοκαταληξία και το υποσυνείδητο δεν θα σας αφήσει να το ξεχάσετε ποτέ. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ένα τραγούδι π.χ. για την αλφάβητο μιας ξένης γλώσσας, και να είστε σίγουροι οτι θα θυμάστε για μια ζωή τις νέες πληροφορίες που έλαβε ο εγκέφαλός σας.

Κάντε επαναλήψεις με διαλείμματα..!
Η επανάληψη και τα διαλείμματα αποτελούν τα κλειδιά της απομνημόνευσης. Πρέπει να κρατάτε το μυαλό σας φρέσκο, κάνοντας 20 λεπτάκια διάλειμμα! Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος κάντε κάτι για να χαλαρώσει ο εγκέφαλός σας και να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όπως είναι π.χ. μια βόλτα στο πάρκο. Άλλωστε, ενώ περπατάτε θα μπορείτε να ελέγξετε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Γράψτε και διαβάστε τις πληροφορίες... για να τις θυμάστε..!
Αν είστε οπτικός τύπος, τότε πρέπει οπωσδήποτε να γράψετε τις πληροφορίες που πρέπει να απομνημονεύσετε σε ένα χαρτί. Λίγο πριν κοιμηθείτε, διαβάστε δυνατά τις πληροφορίες και αφήστε το μυαλό σας να τις συνθέσει. Να θυμάστε ότι όταν κοιμάστε, το μυαλό σας καταθέτει τις πληροφορίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή... στη μακροπρόθεσμη μνήμη! Όταν ξυπνήσετε, επανεξετάστε τις πληροφορίες, ώστε να τις φρεσκάρετε στη μνήμη σας.

Τοποθετήστε δεκάδες post-it παντού..!
Κολλήστε ένα post-it σε μια τοποθεσία που επισκέπτεστε συχνά, όπως είναι το ψυγείο ή το υπνοδωμάτιό σας. Κάθε φορά που θα περνάτε από εκεί διαβάστε τα σημεία που έχουν επισημανθεί. Ψάξτε για λέξεις κλειδιά και συνδυάστε τις πληροφορίες με την εικόνα του post-it.

Αφήστε κλειστή τη μουσική και την τηλεόραση..!
Είναι σημαντικό να κάθεστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, το οποίο θα είναι απογυμνωμένο από περισπασμούς, όπως είναι η μουσική, η τηλεόραση ή άλλες οπτικές παγίδες. Αποφύγετε να καθίσετε κοντά σε ρολόγια ή ανοιχτά παράθυρα που μπορούν να χαλάσουν τη συγκέντρωσή σας.

«Σπάστε» το υλικό σε μικρότερα μέρη..!
Αν βλέπετε ότι οι πληροφορίες είναι μακροσκελείς ή πολλές, καλό είναι να «σπάτε» την πληροφορία σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να το κάνετε πιο εύκολο για τον εγκέφαλό σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές λίστες με πληροφορίες ή καταλόγους που θα σας βοηθήσουν να απομνημονεύσετε πολλές πληροφορίες μέσα σε λιγότερο χρόνο.

Επεξεργαστείτε τις πληροφορίες ανά μικρά χρονικά διαστήματα..!
Για να μεταφερθούν οι νέες πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, πρέπει να επανεξετάζετε συχνά το υλικό. Είναι προτιμότερο να κάνετε μικρές επαναλήψεις και να μελετάτε ένα θέμα για τριάντα λεπτά τη φορά παρά να κάθεστε για ενενήντα λεπτά χωρίς διάλειμμα. Μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας κάρτες και να τις διαβάζετε κάθε φορά που έχετε ελεύθερο χρόνο!

Να παίρνετε πληροφορίες από πολλά μέσα
Σίγουρα αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικά υλικά μελέτης, όπως είναι οι flash κάρτες ή το βίντεο και οι εικόνες... η μνήμη σας θα έχει περισσότερα εφόδια για την απομνημόνευση μερικών πληροφοριών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αξία των βιβλίων ή των σημειώσεων. Κρατήστε ζωντανές τις εικόνες στο μυαλό σας και θα θυμάστε τα πάντα!

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας..!
Πολλές φορές η απομνημόνευση χρειάζεται φαντασία. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ζωντανή ιστορία με τους ανθρώπους που εμπλέκονται μέσα σε μια νέα πληροφορία. Δεν χρειάζεται να έχει νόημα η ιστορία, αρκεί να είναι περίεργη για να τη θυμάστε και να σχετίζεται με το αντικείμενο που θέλετε να απομνημονεύσετε!





www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου