Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Σοφό παιδί μου......!!!!!!!!!

Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι, επειδή ένα παιδί έχει καθαρό ένστικτο και δεν έχει ξεχάσει την ανθρώπινη ουσία που είναι νωπή ακόμη μέσα του. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά το παιδί μας μπορούμε να θυμηθούμε όλη τη σοφία που έχουμε χάσει. Ένα παιδί εκφράζει ελεύθερα και ξεδιάντροπα αυτά που σκέφτεται. 

Έχει την ενεργή περιέργεια να δει και να ανακαλύψει τα πάντα γύρω του και στέκει έκπληκτο να κοιτά αυτά που για εμάς είναι πια δεδομένα. Βλέπει, ακούει, γεύεται, μυρίζει, αισθάνεται και ζει την κάθε στιγμή, επειδή το παρελθόν και το μέλλον δεν απασχολεί το μυαλό του.

Τρώει όταν πεινάει και κοιμάται όταν νυστάζει. Παραπονιέται για ότι το ενοχλεί, αλλά σύντομα ξαναβρίσκει την χαρά και ζει τα πάντα, όπως είναι, χωρίς να συγκρίνει και να αναλύει το κάθε τι. 

Ανακαλύπτει έναν κόσμο που το ενθουσιάζει και για αυτό είναι ο καλύτερος από όλους τους κόσμους, επειδή ένα παιδί δεν έχει προσδοκίες να αιχμαλωτίζουν τη χαρά του. Επικοινωνεί με τους ανθρώπους και τα πράγματα γύρω του μονάχα με τις αισθήσεις και μόνο έτσι νιώθει σίγουρο πως αυτός ο κόσμος όντως υπάρχει.

Ένα μικρό παιδί συμπεριφέρεται όπως είναι, δεν κρύβει αυτό που είναι γιατί δεν νοιάζεται για το τι περιμένουν οι άλλοι από αυτό. Μπορεί να μιμηθεί χειρονομίες και να επαναλάβει λέξεις χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνουν. Μπορεί να είναι πεισματάρικο για να πάρει ότι θέλει ικανοποιώντας απλά τις επιθυμίες του.

Τα παιδιά δείχνουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους από τη γέννηση τους. Μπορεί να γκρινιάζουν και να κλαίνε διαρκώς, μπορεί να είναι ήρεμα και να κοιμούνται με τις ώρες, μπορεί να είναι ανυπόμονα, μπορεί να είναι ντροπαλά, μπορεί να είναι σοβαρά ή αστεία. 

Ανταποκρίνονται στα ίδια ερεθίσματα με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά και έτσι διευρύνουν τις εμπειρίες τους και το νου τους.

Έχουν την ικανότητα να μάθουν όλα όσα βλέπουν και όλα όσα αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους γιατί διαρκώς αισθάνονται πράγματα. Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα τρόπους ομιλίας, τα ήθη, την κοινωνική συμπεριφορά, τους τρόπους αντίδρασης και επίσης μιμούνται τους γύρω τους με εκπληκτική ευκολία.

Το να πάρουμε αυτήν την σοφή αντιμετώπιση του κόσμου από τα παιδιά θα κάνει την ζωή μας πιο αληθινή και πιο εύκολη! Για ένα παιδί ο κόσμος είναι το πιο τέλειο και συναρπαστικό μέρος για να μεγαλώνει. Θέλει διακαώς να ανακαλύψει τον κόσμο και ξέρει καλά πως αν πέσει κάτω θα σηκωθεί και θα περπατήσει ξανά. Αλλά και αν δεν μπορεί να πάει κάπου περπατώντας θα πάει μπουσουλώντας.

Γιατί ένα παιδί ξέρει πως τίποτα δεν μπορεί να πάει κόντρα στη δύναμη της θέλησής του !!!




tokleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου