Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σκέψεις ενός σκύλου.....!!!

Εγώ δεν κλέβω αλλά ο άνθρωπος ναι. Παρόλα αυτά στα μαγαζιά είναι γραμμένο : "απαγορεύεται η είσοδος στους σκύλους".

Εγώ δεν βλαστημώ αλλά ο άνθρωπος, ναι. Παρόλα αυτά στην εκκλησία είναι γραμμένο : "απαγορεύεται η είσοδος στους σκύλους".

Εγώ δεν εξαπατώ και δεν δημιουργώ σκάνδαλα, αλλά ο άνθρωπος , ναι. Παρόλα αυτά στο Κοινοβούλιο είναι γραμμένο :"απαγορεύεται η είσοδος στους σκύλους".

Εγώ δεν έχω κάνει ποτέ πόλεμο ενώ ο άνθρωπος , πολλούς.. Παρόλα αυτά υπάρχει επιγραφή " προσοχή στον σκύλο".

Εγώ δεν ζητώ δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για τις "υπηρεσίες μου", αλλά ο άνθρωπος , ναι. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω βόλτα δεμένος με λουρί, φίμοτρο και με τον φόβο της εγκατάλειψης...ειδικά όταν ο άνθρωπος αποφασίζει πως του είμαι βάρος (χριστούγεννα, πασχα, και καλοκαιρινές διακοπές).

Σκεφτείτε, ο άνθρωπος συμπεριφέρεται έτσι και με τους ομοίους του, όταν αυτοί δεν έχουν την δύναμη και το κουράγιο για να προστατευθούν και να "αμυνθούν", γιατί είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε εξαθλιωμένοι, είτε "'άχρηστοι"....

Λοιπόν , ποιος από εμάς τους δυο είναι ο "πραγματικός σκύλος;"



Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες μας.....!!!!!!!!!!!!!!

Ένας άνθρωπος παραπονιόταν στο θεό για την πολύ άσχημη μέρα που είχε και δεν τον βοήθησε….

Θεέ μου έλεγε, γιατί επέτρεψες
να μου συμβούν τόσα άσχημα πράγματα σήμερα;

ξύπνησα αργά...

το αυτοκίνητο μου έκανε μια ώρα να πάρει μπρος…

στο μεσημεριανό γεύμα, παρήγγειλα ένα σάντουιτς, αλλά είχαν κάνει λάθος και έπρεπε να περιμένω αρκετή ώρα χάνοντας το χρόνο μου μέχρι να μου φέρουν το σωστό…

στο δρόμο για το σπίτι, το κινητο μου δεν λειτουργούσε…
με επαιρναν τηλέφωνο και δεν το άκουγα…

όταν ήρθα στο σπίτι έκανα ένα μπάνιο,
και όταν πήγα να στεγνώσω τα μαλλιά μου το πιστολάκι δεν δούλευε...

Τίποτα δεν πήγε καλά σήμερα! Γιατί δεν με βοήθησες;

Και ακούει στο μυαλό του το Θεό να του απαντάει…

Σήμερα το πρωί, όταν εσύ ακόμα κοιμόσουν ένας άγγελος του θανάτου ήταν δίπλα σου στο κρεβάτι, και έπρεπε να στείλω έναν από τους αγγέλους μου να τον διώξει για να προστατέψω τη ζωή σου…

δεν επέτρεψα στο αυτοκίνητο σου να πάρει αμέσως μπροστά γιατί αν έβγαινες εκείνη τη στιγμή στο δρόμο θα χτυπούσες έναν αφηρημένο περαστικό και θα τον τραυμάτιζες σοβαρά…

το πρώτο σάντουιτς που σου έφεραν λάθος είχε χαλασμένα υλικά, και ήξερα ότι θα αρρώσταινες σοβαρά με αποτέλεσμα να χάσεις τη δαυλιά σου και να έχεις οικονομικό πρόβλημα…

το τηλέφωνο σου το έκανα να μη δουλεύει γιατί εκείνη τη στιγμή κάποιος σε έπαιρνε και θα σου έλεγε ψέματα για να σε εκμεταλλευτεί…

το πιστολάκι το έκανα να μη δουλεύει γιατί θα πάθαινε βραχυκλωμα και θα κινδύνευες σοβαρά, ούτε θα είχες μετά ρεύμα για να μπορείς να βλέπεις…

Εγώ…. ψέλλισε ο άνθρωπος ταπεινομένος…

συγγνώμη Κυριε…κατάφερε μα δυσκολία να πει…

Και ο Θεός συνέχισε, 
ότι φαίνετε κακό δεν είναι πάντα κακό μάθετε να πιστεύετε,
μάθετε να δέχεστε και τα κακά όπως και τα καλά…

για όλα υπάρχει κάποιος λόγος που δε βλέπετε

γιατί είστε φυλακισμένοι στο τετράγωνο της ύλης και δεν μπορείτε, δεν θέλετε να δείτε έξω από αυτό, πάνω από αυτό, πάνω από το εγώ του εαυτού σας…

μην αμφιβάλετε ποτέ για μένα,
δεδομένου ότι τα σχέδια μου είναι καλύτερα από τα δικά σας σχέδια...

Να έχετε αγάπη μικρού παιδιού, γιατί αυτό είστε για μένα,
και σαν πατέρας έχω την ευθύνη σας...
η σκέψη μου είναι συνεχώς κάτω, σε σας……




Πώς είναι το σπίτι του κάθε ζωδίου; – Το σπίτι των ονείρων σας.......!!!

Υπάρχουν τα ζώδια εκείνα που αρέσκονται να..
παραμένουν στο σπίτι και να το φροντίζουν πολύ πιο συχνά από κάποια άλλα που προτιμούν να παραμένουν έξω από αυτό και να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ταξίδια και εξόδους.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα αρσενικά ζώδια (Κριός, Δίδυμοι, Λέων, Ζυγός, Τοξότης, Υδροχόος) περνούν περισσότερο καιρό έξω από το σπίτι, απ’ ότι τα θηλυκά ζώδια, που προτιμούν τη θαλπωρή της γωνιάς τους (Ταύρος, Καρκίνος, Παρθένος, Σκορπιός, Αιγόκερως, Ιχθείς).

Τα χρώματα και τα υλικά είναι η ψυχή του σπιτιού σας και εκφράζουν την προσωπικότητα σας. Το στυλ της διακόσμησης που επιλέγετε, τα έπιπλα και τα υπόλοιπα μικροαντικείμενα έχουν τη ζωδιακή υπογραφή σας.
Τα ζώδια και το σπίτι τους

ΚΡΙΟΣ
Το σπίτι του Κριού έχει δυνατή προσωπικότητα.
Τα χρώματα είναι έντονα και διαφορετικά.
Ο Κριός έχει ανάγκη από ένα σπίτι λειτουργικό και πρακτικό, όπου κάθε πράγμα έχει τη θέση του. Ατμόσφαιρα δυναμική και μοντέρνα.
Τα έπιπλα έχουν λιτές γραμμές και μεταλλικά στοιχεία. Γυαλιστερά και λαμπερά.

Ως ζώδιο της φωτιάς αρέσκεται σε υλικά που φέρνουν ζέστη στο σπίτι και δίνουν αρμονία στο χώρο, όπως είναι το δέρμα.
Για το δάπεδο συνήθως θα επιλέξουν επιφάνειες που ξεχωρίζουν, αλλά είναι και εύκολες στη συντήρηση τους.

ΤΑΥΡΟΣ
Το σπίτι του Ταύρου έχει στοιχεία από τη φύση, όπως είναι το ξύλο, το χώμα, ο πηλός. Του αρέσουν πολύ τα έπιπλα σε στυλ ρούστικ.
Για το πάτωμα προτιμούν το παλιό καλό παρκέ.
Οι τοίχοι είναι σε χρώματα απαλά και τους αρέσει επίσης να τους ντύνουν με ταπετσαρία. Οι τόνοι είναι γλυκείς και φωτεινοί.

Το στρατηγικό σημείο του σπιτιού είναι η κουζίνα, όπου υπάρχουν καλάθια γεμάτα με φρούτα, όμορφες πορσελάνες και βάζα με σπιτικές μαρμελάδες.
Ο χώρος είναι γεμάτος από φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς αγαπούν ιδιαίτερα την κηπουρική και τη φύση.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Οι Δίδυμοι έχουν ανάγκη από μεγάλο χώρο για να μπορέσουν να τον διαμορφώσουν σε πολλά δωμάτια.
Η ατμόσφαιρα του σπιτιού τους είναι νεανική και παιχνιδιάρικη.

Ένα σύνολο από μικροέπιπλα και περίεργα φωτιστικά, δίνουν μια νότα χαράς. Η επίπλωση συντίθεται από κομμάτια που είναι εύκολο να μετακινηθούν, ανάλογα με τη διάθεση τους. Τους αρέσει να μπερδεύουν τα υλικά μεταξύ τους και τολμούν αντιθέσεις που συνδέουν υπέροχα το μοντέρνο με το παλιό. Στους τοίχους προτιμούν να κρεμάνε καθρέφτες που μεγαλώνουν το χώρο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Οι Καρκίνοι, ρομαντικοί και ραφινάτοι, θέλουν ο χώρος τους να εκπέμπει ζεστασιά και θαλπωρή.
Γι’ αυτό και οι τοίχοι τους είναι βαμμένοι σε χρώματα παστέλ ή έχουν ταπετσαρίες με ονειρικά σχέδια. Μικρά μυστικά οτη διακόσμηση κάνουν το μυαλό να ταξιδεύει στη φαντασία και την ποίηση. Τους αρέσει ως μοτίβο στις ταπετσαρίες να υπάρχουν λουλούδια, που προκαλούν χαλάρωση.

Το cocooning εξάλλου είναι εφεύρεση του Καρκίνου, που είναι το κατεξοχήν ζώδιο του σπιτιού. Προτιμούν έπιπλα-αντίκες και βιτρίνες, όπου μπορούν να εκθέτουν το παρελθόν τους.Η όλη διακόσμηση του σπιτιού θυμίζει το «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Βελούδα και βαριά υφάσματα ντύνουν τα έπιπλα, ενώ οι κουρτίνες παραμένουν κλειστές για να δημιουργήσουν μια ονειρική, ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

ΛΕΩΝ
Τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το ζώδιο ζουν και αναπνέουν μέσα στη χλιδή. Το εσωτερικό του σπιτιού τους είναι πλούσια διακοσμημένο και κυρίως πολύ άνετο.Για τα έπιπλα δεν διστάζουν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Τους αρέσει το ακριβό και το σινιέ.

Το σπίτι τους μοιάζει περισσότερο με ανάκτορο. Τα υλικά που κυριαρχούν είναι ο όνυχας, το μάρμαρο και το ελεφαντόδοντο. Το πάτωμα ντύνουν ακριβά περσικά χαλιά.
Τα χρώματα είναι ζεστά ενώ το χρώμα του χρυσού, που είναι το μέταλλο του ζωδίου, βρίσκεται διάσπαρτο σε αντικείμενα και φωτιστικά. Αντίθετα με τον Καρκίνο, όπου το φως δύσκολα εισέρχεται στο σπίτι, εδώ ο ήλιος μπαίνει από παντού.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η απλότητα και η άνεση είναι το σήμα κατατεθέν των ατόμων που ανήκουν στο ζώδιο της Παρθένου.Γνωρίζουν πολύ καλά να παντρεύουν τη λειτουργικότητα με την αισθητική. Προτιμούν έπιπλα με λιτές γραμμές, που δίνουν συμμετρία και ισορροπία στο χώρο.

Χρησιμοποιούν γήινα υλικά, όπως το ξύλο, το μπαμπού, που φέρνουν μια φυσική νότα στο χώρο.Τα χρώματα που επιλέγουν είναι ουδέτερα και ποτέ έντονα. Στα έπιπλα κυριαρχεί το χρώμα του μελιού, που χαρίζει μια γλυκύτητα στο περιβάλλον. Διάσπαρτα μέσα στο χώρο υπάρχουν πάντα φρέσκα λουλούδια και φυτά.

ΖΥΓΟΣ
Οι Ζυγοί είναι εκλεπτυσμένοι και διαθέτουν υψηλή αισθητική.Πρόκειται για τους γνώστες της διακόσμησης ενός εσωτερικού χώρου. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι επαγγελματίες διακοσμητές είναι Ζυγοί. Ξέρουν να παντρεύουν τα διαφορετικά στυλ.

Μοντέρνες πολυθρόνες βρίσκουν τη θέση τους δίπλα σε ένα έπιπλο-αντίκα.Οι τοίχοι είναι ντυμένοι με ταπετσαρίες σε χρώματα παστέλ, που χαρίζουν αρμονία στο χώρο.
Ο φωτισμός είναι διακριτικός και κανένα έντονο χρώμα δεν ενοχλεί το μάτι. Στο δάπεδο προτιμούν τα μωσαϊκά ή το παρκέ σε γεωμετρικές φόρμες, που δίνουν αυθεντικότητα στο σύνολο.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σύμφωνα με την εικόνα του πάθους και του μυστηρίου που εκπέμπει ένας Σκορπιός, στο σπίτι του θα βρείτε αντικείμενα παράξενα, σπάνιους πίνακες και αλλόκοτα έπιπλα.

Η ποικιλία των χρωμάτων είναι μεγάλη και οι αντιθέσεις πολλές. Κυριαρχούν ωστόσο το κόκκινο και το μαύρο, είτε στα υφάσματα των επίπλων είτε στα χαλιά και τις κουρτίνες.
Δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο μαύρο της λάκας, που αντανακλά το φως. Ακόμα και οι τοίχοι αλλά και τα ταβάνια είναι βαμμένα σε χρώματα εκκεντρικά και εκφράζουν το ιδιαίτερο του χαρακτήρα τους.

Στο πάτωμα προτιμούν χαλιά ή μοκέτες με χοντρό πέλος. Τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο έχουν έντονα στοιχεία εθνίκ.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Διαθέτουν ένα δικό τους στυλ με ετερόκλητα αντικείμενα αλλά και έπιπλα. Εδώ κυριαρχεί τόσο το δυτικό όσο και το ανατολίτικο στοιχείο, που σου δείχνει με μια ματιά την ταξιδιάρικη φύση του Τοξότη.

Μικρά χαλιά, κουρελούδες και μαξιλάρια στο πάτωμα, υπογράφουν την αισθητική του αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το χώρο του.Στοιχεία ρουστίκ και μπιμπελό από μακρινές χώρες αποδεικνύουν την αγάπη του για διανοητικά αλλά και πραγματικά ταξίδια .

Τα χρώματα που χρησιμοποιούν είναι πάντα φωτεινά και ζεστά. Ο χώρος είναι συνήθως γεμάτος από τεράστια φυτά εσωτερικού χώρου που οε μεταφέρουν νοερώς σε τροπικά δάση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Οι παραδοσιακά συντηρητικοί Αιγόκεροι δίνουν στο χώρο τους τον τόνο του κλασικού και του διαχρονικού .Έπιπλα και αντικείμενα ως επί το πλείστον παλαιά ή αρχαία που έχουν τη δική τους ψυχή κυριαρχούν στο περιβάλλον. Σαλόνια ντυμένα με δέρμα και πλαισιωμένα με μαρμάρινα τραπεζάκια δίνουν μια ιδιαίτερη νότα.

Σε αντίθεση με τα πατώματα που είναι απλά και απέριττα, τα περισσότερα έπιπλα είναι από σκαλιστό ξύλο και πατίνα.
Τα αγαπημένα τους αντικείμενα είναι αυτά που αγόρασαν σε ένα παλαιοπωλείο ή απέκτησαν σε ένα πλειστηριασμό έργων Τέχνης.
Κηροπήγια και βάζα με ιστορική αξία κοσμούν τις γωνίες, ενώ στους τοίχους υπάρχουν πάντα πίνακες που σε ταξιδεύουν σε περασμένες εποχές.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Στο σπίτι ενός Υδροχόου το μοντέρνο είναι μια λέξη που δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως την έννοιά της. Ως άτομα που συνηθίζουν να ζουν… μπροστά από την εποχή τους, επιλέγουν ό,τι πιο εκκεντρικό για να διακοσμήσουν το χώρο τους, που θυμίζει περισσότερο το εσωτερικό ενός διαστημόπλοιου.

Τα έπιπλα είναι λιτά, ντυμένα με πλαστικό ή δερμάτινη και κυρίαρχο υλικό τους είναι συνήθως το μέταλλο.
Μην ψάξετε να βρείτε εδώ πολυελαίους, αφού έχουν αντικατασταθεί από φωτιστικά δαπέδου και φυσικά μην αναζητήσετε κάποιο μπιμπελό ή μικροαντικείμενο από αντικερί. Ζώδιο του Αέρα, ο Υδροχόος, αποφεύγει ακόμα και τις κουρτίνες!

ΙΧΘΕΙΣ
Στην αναζήτηση της αρμονίας και της απλότητας, οι Ιχθύες επιλέγουν πάντοτε έπιπλα και αντικείμενα που δεν χτυπούν στο μάτι. Το λευκό και το γαλάζιο είναι τα χρώματα που κυριαρχούν, μιας και δεν θέλουν να ξεφύγουν από τον υδάτινο κόσμο τους.

Τα αντικείμενα μοιάζουν αόρατα, καθώς τα περισσότερα έχουν το στοιχείο της διαφάνειας. Για παράδειγμα, το γυαλί είναι το αγαπημένο τους υλικό. Μοιάζει να μη θέλουν να ξεφύγουν από τη… γυάλα τους. Ακόμα και τα έπιπλα θυμίζουν το βυθό της θάλασσας.

Η ονειροπόλα διάθεσή τους καθρεφτίζεται στα μικροαντικείμενα και τους πίνακες. Από το σπίτι τους δεν λείπουν οι αγιογραφίες, τα εικονοστάσια και τα καντηλέρια.





myastro.gr

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Οι 5 σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους είστε Μόνη σας......!!!!!!!

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΑΥΡΩΣΕΤΕ ΑΝΔΡΑ ;;
To παρακάτω θέμα είναι το απόλυτο θέμα σχέσεων και καλά θα κάνεις φίλη εκεί έξω αν δεν είσαι έτοιμη να ακούσεις αλήθειες και κυρίως να τις αντιμετωπίσεις, να μη συνεχίσεις το διάβασμα !

Η αλήθεια είναι, ότι οι καιροί μας είναι αρκετά δύσκολοι, με την έννοια ότι πλέον, εκτός του ότι οι άνθρωποι δεν βγαίνουν ούτε για καφέ, δεν έχουν πια τη διάθεση και την όρεξη να φλερτάρουν και φυσικά να δημιουργήσουν μία νέα σχέση, ακόμα και κάτι χαλαρό. 

Αντιλαμβανόμαστε φυσικά ότι το άγχος, το στρες και κυρίως η ανεργία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινότητα ενός νέου ανθρώπου, όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από λίγο sex και μία ταινία με έναν άνθρωπο που απλά μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Οπότε, καλώς ή κακώς, παρά το γεγονός ότι είστε ωραίες, έξυπνες και δυναμικές, το γνωστό κελεπούρι, είστε μόνη σας για πολύ καιρό, φορτώνοντας τις ευθύνες στην κατάσταση της χώρας το οποίο φυσικά και είναι μέγα λάθος ! 

Ήρθε η ώρα λοιπόν να σας πληροφορήσουμε, ότι ναι μεν παίζουν σημαντικό ρόλο και οι εξωτερικοί παράγοντες, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως βαθιά μέσα μας ! Παρακάτω σας έχουμε τους 5 σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους είστε μόνη σας, και αν δεν κάνετε κάτι, ίσως και να μείνετε για αρκετό καιρό ακόμα…

1. Δεν είναι προτεραιότητά σας :
Τρέχετε σαν το Βέγγο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δουλειά, γυμναστήριο, σούπερ μάρκετ, σπίτι, άντε κανά ποτό με φίλους, να μη δείτε και λίγο τους γονείς σας; Ξέρετε κάτι; Σας καταλαβαίνουμε 100% γιατί εννοείται ότι κι εμείς περνάμε κάτι αντίστοιχο ή έχουμε περάσει στο παρελθόν. Η καθημερινότητα είναι τόσο γρήγορη και απαιτητική, όσο κλισέ κι αν αυτό ακούγεται, που το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες έπειτα από μία εξαντλητική μέρα, είναι να γίνεις απαστράπτουσα και να βγεις ραντεβού. 

Ωστόσο, εκτός του ότι κάποια στιγμή αυτό θα πρέπει και να γίνει, γιατί στο κάτω κάτω δεν παίζουμε σε ταινία για να έρθει ο έρωτας ουρανοκατέβατος, όποτε είστε για ποτό με παρέα μπορείτε πολύ απλά, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Δεν εννοούμε να είστε λιγούρι και να στριμώχνετε τους άντρες στις τουαλέτες, αλλά απλούστατα μπορείτε να χαμογελάσετε στον ωραίο, ή και όχι, μελαχρινό που σας κοιτάζει και κυριολεκτικά σας… γδύνει με τα μάτια του! Δεν θέλει κόπο, θέλει κυρίως τρόπο!

2. Δεν πιστεύετε ότι αξίζετε την αγάπη :
Το πρόβλημα αυτό, όταν εντοπίζεται στην εμφάνιση, είναι σχετικά απλό. Με λίγα λόγια, πρέπει να καταλάβετε ότι για να βρεις τον πραγματικό έρωτα ή έστω τον έρωτα δεν θα πρέπει να είσαι μοντέλο. Το γεγονός ότι ίσως να κυκλοφορείς σαν ρακοσυλλέκτρια μπορεί και να παίζει τον ρόλο του, αλλά με λίγα μερεμέτια και μία καλή αποτρίχωση όλα διορθώνονται! Το μεγάλο λοιπόν θέμα, είναι να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις την αγάπη και την προσοχή ενός άντρα λόγω του χαρακτήρα σου. Να σου πούμε κάτι; 

ΟΛΟΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ! Απλά πιθανότατα εσύ να κάνεις κάτι λάθος. Τυχαίο είναι νομίζεις που ακόμα και οι δολοφόνοι είχαν πάντα κάποια γυναίκα να τους έχει θεούς; Δεν είπαμε να γίνεις κακοποιός, προς θεού, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς προσόντα και αρετές. Αν κάποιος δεν τα έχει δει αυτά ακόμα σε σένα πάει να πει ή ότι δεν ήταν ο κατάλληλος ή δεν τον άφησες εσύ να δει τα θετικά σου στοιχεία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις δουλειές, το παν είναι το πώς θα πλασάρεις τον εαυτό σου!

3. Λάθος επιλογές :
Όπως λέει και το τραγούδι, και πάλι βρήκα τον λάθος άνθρωπο για ν” αγαπήσω! Ε ναι βρε κορίτσια, γιατί τελοσπάντων δεν καταλαβαίνετε ότι δεν είναι όλοι οι άντρες για σχέση; Όταν λοιπόν εσείς, κολλάτε με έναν τύπο και αναλλώνεστε, για τον οποίο ξέρετε εκ των προτέρων ότι δεν είναι για σχέση και ότι γενικότερα είναι στην κοσμάρα του, τότε πώς περιμένετε να βγάλετε κάτι θετικό από αυτό; Θέλετε να περάσετε καλά; Μαζί σας κι εμείς. 

Αλλά μην πέσετε στην παγίδα να τον αλλάξετε και να τον φέρετε στον ίσιο δρόμο, γιατί αν το κάνετε, θα σας παρατήσει και θα βρει άλλη. Το θέμα λοιπόν στην προκειμένη είναι, και το τι άντρες ζητάτε, και φυσικά με τι προσόντα. Αν τον θέλετε ψηλό, μελαχρινό με φέτες κοιλιακούς και για τα υπόλοιπα αδιαφορείτε, ε τότε λυπούμαστε αλλά προκοπή δεν βλέπετε. Βρείτε πρώτα κάποιον με τον οποίο θα μπορούσατε να πάτε μία εκδρομή, να συζητήσετε 5 πράγματα και να σας βοηθήσει σε μία δύσκολη στιγμή, και τότε τα ξαναλέμε!

4. Μεγάλες προσδοκίες :
Καμία σχέση με την ταινία αν και όλες μας θα θέλαμε να ζήσουμε έναν τέτοιον έρωτα! Ξέρετε τι παθαίνουμε οι περισσότερες; Βγαίνουμε μία φορά με έναν άντρα, και αν τα πράγματα δεν είναι τόσο φανταστικά όσο τα είχαμε φτιάξει στο μυαλό μας, απογοτευόμαστε και τελικά μένουμε μπακούρι να κλαιγόμαστε στις φίλες μας ! Έχετε ακούσει για τη δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους; 

Ήρθε η ώρα να την εφαρμόσετε και να την δώσετε σε κάποιον ο οποίος πραγματικά μπορεί σε λίγο καιρό να σας γοητεύσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι στο πρώτο ραντεβού υπάρχει άγχος και αμηχανία. Δηλαδή τι περιμένατε; Μόλις πείτε καληνύχτα να σας αρπάξει, να σας δώσει ένα φιλί τύπου Τιτανικού και μετά να αρχίσετε να τρέχετε χέρι χέρι σε αγρούς όπου φυσικά θα καταλήξετε να κάνετε καυτό και ονειρεμένο sex; Ναι όλο αυτό είναι υπέροχο, με μία διαφορά όμως: Δεν είναι αληθινό! 

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα ήταν παλιά, πολύ παλιά και δυστυχώς πέθαναν! Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα και κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχουν τόσο άντρες που πραγματικά θα ήθελαν να βγουν μαζί σας…

5. Τα μέρη τα σωστά :
Αφού καλές μου φίλες, ξέρετε τα γούστα σας και τι σας αρέσει, γιατί δεν πάτε στην πηγή, όχι του κακού στην προκειμένη, για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει τελοσπάντων; Σας αρέσουν τα αγόρια με το γυμνασμένο κορμί; Πηγαίντε στο γυμναστήριο! Σας αρέσουν τα πιο λαικά παιδιά που θα χορέψουν την ζειμπεκιά τους αλλά θα σας έχουν κορώνα στο κεφάλι; 

Πηγαίντε σε ένα μέρος που παίζει ελληνική μουσική. Σας αρέσουν οι πιο εναλλακτικοί τύποι που ψάχνουν τη φάση τους αλλιώς; Πηγαίντε στο κέντρο της Αθήνας ! Το παν στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να μάθεις τι ψάχνεις και το που θα το βρεις έρχεται από μόνο του ! 

Δεν είπαμε φυσικά να βγαίνετε απλά και μόνο με την ελπίδα να βρείτε άντρα, αλλά αφού όταν βλέπετε άντρα να χορεύει τσιφτετέλι θέλετε να ουρλιάξετε, γιατί επιμένετε να πηγαίνετε σε τέτοια μαγαζιά; Και τελοσπάντων αν το κάνετε για τις φίλες σας, ήρθε η ώρα να σας ακολουθήσουν και αυτές κάπου που αρέσει και σε σας! 




15 σημάδια που αποδεικνύουν ότι ήταν γραφτό να είστε μαζί........!!!

Βρήκες ένα αγόρι και περνάτε σούπερ καλά...
Όμως αυτό που σε ταλαιπωρεί είναι αν όντως ο άντρας αυτός θα σε εξιτάρει και σε 10 μήνες, σε 5 χρόνια ή σε μια εικοσαετία.Εμείς συγκεντρώσαμε για εσένα, τις πιο τρανταχτές ενδείξεις πως μάλλον ήταν γραφτό να σμίξετε τα δυο σας...

1. Του εκμυστηρεύεσαι πράγματα που δεν έχεις πει σε κανένα άλλο :
Εννοείται πως σκοπός δεν είναι να τον πρήξεις με άσχετες λεπτομέρειες της ζωής σου (πόσα μπάνια έκανες τα καλοκαίρια ή πως σου άρεσε να φτιάχνεις τα μαλλιά σου μικρή) αλλά να του μιλήσεις απλά και ειλικρινά για όλα εκείνα που σημάδεψαν τη ζωή σου (μια απώλεια αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια). Αυτή η άμεση εξομολόγηση σημαίνει πως το άτομο αυτό σου αποπνέει εμπιστοσύνη που είναι σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη μακροχρόνια σχέση ζωής.

2. Τον αφήνεις να σε δει σε στιγμές αδυναμίας :
Είναι πολύ εύκολο να έχεις κάποιον στη ζωή σου όταν όλα πηγαίνουν ιδανικά. Έλα όμως που σε στιγμές αδυναμίας δεν θέλουμε να μας βλέπει έτσι το άλλο μας μισό. Αν γνωρίσεις έναν άντρα που δεν σε νοιάζει αν θα σε δει άβαφη και χωρίς φρύδι το πρωί που ξυπνάς ή μέσα στη μαύρη απόγνωση μετά από μια απόλυση, τότε μάλλον βρήκες το άλλο σου μισό!

3. Τον σέβεσαι και τον έχεις ψηλά :
Ο άνθρωπος αυτός σου αποπνέει σεβασμό και αυτός είναι ισχυρός παράγοντας για μια σχέση ζωής. Συνήθως, στην καθημερινή ζωή υπάρχουν πράγματα που μας εκνευρίζουν στον άλλο, όπως το ότι δεν βγάζει τις κάλτσες στο κρεβάτι αλλά ακόμα κι αυτά δεν μειώνουν το σεβασμό που του τρέφεις. Μπορεί να είσαι περήφανη για εκείνον που είναι δύο μέτρα ή που είναι άψογος επαγγελματίας ή που απλά σε προσέχει όσο τίποτα!

4. Θέλεις να τον γνωρίσουν οι γονείς σου :
Όσο πιο περήφανη νιώθεις για τον άντρα που έχεις δίπλα σου, όσο περισσότερο σου δείχνει πως θα μπορούσε να γίνει πατέρας τον παιδιών σου, τότε θέλεις χωρίς δεύτερη σκέψη να τον γνωρίσεις στην οικογένειά σου. Ειδικά εμείς τα κορίτσια, σε αντίθεση από τα αγόρια δεν βάζουμε τον τελευταίο τυχόντα στο σπίτι μας. Αν υπάρξει το αγόρι αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε έτσι, τότε ο ρόλος του στη ζωή σου θα είναι πρωταγωνιστικός

5. Μπορείς να φανταστείς το μέλλον μαζί του :
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως θέλεις εδώ και τώρα να τον παντρευτείς αλλά στο μυαλό σου έχεις μια εικόνα των δυο σας σε ένα σπίτι με 5 -6 κουτσούβελα να παίζουν γύρω γύρω.

6. Δεν φοβάσαι να διαφωνήσεις μαζί του :
Πολλές φορές και από φόβο μήπως χάσουμε τον αγαπημένο μας, αποφεύγουμε να διαφωνήσουμε μαζί του. Όταν γνωρίσουμε τον ιδανικό άντρα, δεν φοβόμαστε να διαφωνήσουμε ακόμα κια να τσακωθούμε μαζί του, και γνωρίζουμε πως εκείνος θα μας ακούσει προσεκτικά και θα λάβει υπόψη του όσα λέμε.

7. Θέλεις να αμβλύνετε τις διαφορές που έχετε :
Αν όσα σας χωρίζουν δεν μπορούν να βλάψουν το κοινό σας μέλλον (εκείνος δεν είναι φυγάς ή στη φυλακή για παράδειγμα), έχεις την επιθυμία να γεφυρώσεις όσα σας χωρίζουν, είτε είναι τα χρήματα ή θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο.

8. Γελάτε μαζί :
Κάθε ζευγάρι καρμικά ενωμένο, ξέρει να περνά στιγμές γέλιου και χαλάρωσης μαζί. Το γέλιο είναι μια από τις ελάχιστες χαρές που έχουμε στη ζωή μας, κι αν δεν υπάρχει αυτό στη ζωή σας, σας λείπει το αλατοπίπερο στη σχέση σας!

9. Σε έλκει τρελά απόλυτα, συγκλονιστικά όπως κανένας άλλος :
Η σωματική έλξη είναι μια ατράνταχτη απόδειξη πως η σχέση σας είναι υγιής. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν είναι ο Τζόρτζ Κλούνεϊ αλλά εσένα σε κάνει να φτερουγίσεις και μόνο που τον ακουμπάς, είσαι τυχερή. Ειδικά μάλιστα, αν η σωματική έλξη που νιώθεις φουντώνει όσο περνά ο καιρός.

10. Δεν βαριέσαι ποτέ κοντά του :
Όταν είστε μαζί, δεν νιώθεις ότι πρέπει να μιλάς συνεχώς ή να καλύπτεις τα κενά. Έτσι κι αλλιώς, πάντα νιώθεις πως έχετε ακόμα 1000 πράγματα να συζητήσετε που δεν έχουν ειπωθεί.

11. Είσαι ο εαυτός σου μαζί του :
Δεν χρειάζεται ούτε να προσποιηθείς πως είσαι κάποια άλλη, ούτε να μην πεις όσα σκέφτεσαι αφού μαζί του μπορείς να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός.

12. Θέλεις να τον βλέπεις χωρίς υπερβολές :
Φυσικά και σου λείπει όταν δεν είστε μαζί αλλά δεν είστε και αυτοκόλλητοι Ξέρετε καλά πως ο χρόνος που περνάτε χώρια αναζωπύρωνε τον έρωτα και είναι σημάδι υγιούς σχέσης.

13. Ζηλεύεις αλλά στα λογικά πλαίσια :
Δεν σε πειράζει που μια στο τόσο κανονίζει να βγει και με τους φίλους του, ακόμα και γένους θηλυκού. Ζηλεύεις στα λογικά πλαίσια αλλά διατηρείς ανέπαφα τα δικά σου χόμπι, ασχολίες και δεν παραμελείς και τις δικές σου κολλητές.

14. Νιώθεις πως στο πλευρό του άντρα αυτού γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος :
Μαζί του νιώθεις σίγουρη, ευτυχισμένη, ελκυστική, σε ανεβάζει και σε κάνει πιο έξυπνη. Γενικά, η σχέση μαζί του σου βγάζει τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα σου.

15. Το σeξ μαζί του είναι ουαουυυυυυ :
Δεν έχει σημασία το μέγεθος ή η ανατομία. Σημασία έχει πως κάθε φορά που κάνετε έρωτα, νιώθεις σούπερ ουάουυυυ. 




Λέξεις – φράσεις για να προσελκύσω εξαιρετικές σχέσεις - οικονομική αφθονία - τέλεια υγεία.......!!!!!!!!!


Θέλω εξαιρετικές σχέσεις. Απολαμβάνω τόσο πολύ τους καλούς, έξυπνους, αστείους, δραστήριους, ενδιαφέροντες ανθρώπους και μου αρέσει να βλέπω ότι αφθονούν πάνω στον πλανήτη.

Έχω γνωρίσει τόσο πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και μου αρέσει να ανακαλύπτω συναρπαστικά χαρακτηριστικά σε κείνους που γνωρίζω. Όσο περισσότερο απολαμβάνω τους άλλους, τόσο πιο πολύ εμφανίζονται στην εμπειρία της ζωής μου άνθρωποι που απολαμβάνω την παρουσία τους.

Όσο πιο συχνά λέτε αυτά τα λόγια, και όσο καλύτερα νιώθετε όταν τα λέτε, τόσο πιο καθαρές θα είναι οι δονήσεις σας, και με λιγότερες αντιφάσεις. Γρήγορα ο δρόμος σας θα γεμίσει από αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλούν οι δηλώσεις σας.

Θέλω οικονομική αφθονία. Υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα πράγματα σε αυτό τον υπέροχο κόσμο και η αφθονία ανοίγει την πόρτα σε τόσα πολλά από αυτά.

Αφού ο Νόμος της Έλξης ανταποκρίνεται στις σκέψεις μου, έχω αποφασίσει να εστιάζω την προσοχή μου στην αφθονία που μπορώ να έχω, καταλαβαίνοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι οι σκέψεις της αφθονίας να συνδυαστούν με την ροή της οικονομικής αφθονίας στην ζωή μου.

Θέλω τέλεια υγεία. Μου αρέσει να νιώθω καλά. Απολαμβάνω το σώμα μου έτσι όπως το νιώθω να είναι καλά. Έχω πολλές θετικές αναμνήσεις στιγμών που ένιωθα καλά το σώμα μου.

Βλέπω γύρω μου πολλούς ανθρώπους που είναι υγιείς και καταλαβαίνω πόσο απολαμβάνουν το σώμα τους, που το νιώθουν να είναι καλά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δημιούργησαν την τέλεια υγεία ακόμα και μετά από δύσκολες ασθένειες και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Το σώμα έχει ένα θαυμάσιο μηχανισμό αυτό-διόρθωσης και διατήρησης της ισορροπίας του. Σήμερα έχουμε τόσες πληροφορίες για τόσα φυσικά μέσα που μας βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού μας και την διατήρηση της υγείας μας. Όταν κάνω τέτοιες σκέψεις νιώθω καλά.




Νόμος της Έλξης

Οι Άγγελοι γιορτάζουν........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                

Πολυαγαπημένοι μου φίλοι – αναγνώστες αυτής σελίδας σήμερα οι άγγελοι γιορτάζουν χάρη σε σας…….που με την αγάπη…..αποδοχή….εμπιστοσύνη και υποστήριξη σας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης……κάνατε τη σελίδα αυτή να φτάσει μέσα σε 237 ημέρες ( περίπου επτάμιση μήνες ) τις 200.000 επισκέψεις. 

Σε σας το οφείλω όλο αυτό γιατί εσείς ανοίξατε την αγκαλιά σας στα άρθρα και τιμάτε τη σελίδα με τις επισκέψεις σας…..!!!

Οι άγγελοι γνωρίζουν τη δίψα μας να ενθυμηθούμε…….και να αναπτύξουμε όλα τα πνευματικά μας προσόντα……….να γαληνέψουμε την ψυχή μας και να αγαπήσουμε τον εαυτό , τον συνάνθρωπο και όλα τα πλάσματα της γης …..!!!!!

Με τη καθοδήγηση τους προσπαθώ να κάνω επιλογές ώστε να καλύψω όλες τις απορίες και τις ανάγκες σας σε διάφορα θέματα......

Ας γίνουμε όλοι ένα φωτεινός Φάρος για τους γύρω μας και με το παράδειγμα και τις πράξεις μας να φωτίσουμε και τις δικές τους ζωές….!!!

Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου για τη στήριξη την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας...!!!

Σας υπόσχομαι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ…….και να βρίσκομαι πάντα νοερά δίπλα σας σε κάθε πρόβλημα που έχετε την καλοσύνη να μου εμπιστευτείτε…….!!!

Ο Θεός και οι Άγγελοι είναι πάντα δίπλα μας……ώστε να μας βοηθήσουν……φτάνει να το ζητήσουμε……μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό…….!!!!!!!
                       
Σας ευγνωμονώ και σας εύχομαι από καρδιάς το μονοπάτι της ζωής σας να είναι πάντα γεμάτο από ΑΓΑΠΗ και ΦΩΣ…….και αγγελικές μελωδίες να συνοδεύουν κάθε βήμα σας……!!!!!!

Υ.Γ 
*** Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι εάν δεν κάνω like στις αναρτήσεις τους κάποιων όμως δεν τις βλέπω ( είναι λάθος μάλλον του facebook ) ενώ έχω όλη την καλή διάθεση γιαυτό…..!!!!!

*** Σας περιμένω στη στήλη '' ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ '' με σχόλια , παρατηρήσεις , θέματα που επιθυμείτε να διαβάζετε καθώς και εμπειρίες σας από Θεϊκή ή Αγγελική παρέμβαση…..!!!

ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ …..!!!! 


Λένα Μπαξέ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο άνθρωπος της ειρήνης - Osho........!!!!!!

Ένας άνθρωπος της "ειρήνης" δεν είναι ένας ειρηνοποιός. Ένας άνθρωπος της "ειρήνης" είναι απλά μια "λίμνη" ηρεμίας και σιωπής. Πάλλεται , δονείται και ακτινοβολεί μια καινούργια μορφή ενέργειας στον κόσμο, τραγουδάει ένα καινούργιο τραγούδι. Ζει σε ένα τελείως καινούργιο κόσμο. 

Ο ίδιος τρόπος ζωής του είναι εκείνος της "χάρης", εκείνος της "προσευχής", εκείνος της "συμπόνιας". Σε οποιονδήποτε τύχει να τον συναντήσει , τον γεμίζει με ενέργεια αγάπης.

Ο άνθρωπος της ειρήνης είναι δημιουργικός. Δεν είναι κατά του πολέμου γιατί το να είσαι "κατά" κάποιου πράγματος είναι σαν να είσαι σε πόλεμο. Δεν είναι κατά του πολέμου: απλά κατανοεί γιατί ο πόλεμος υπάρχει, και με βάση αυτή την κατανόηση γεμίζει από ειρήνη.

Μονάχα όταν θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που είναι "λίμνες" ειρήνης, σιωπής, γαλήνης κατανόησης και συμπόνιας , ο πόλεμος θα εξαφανιστεί.




Ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική ανάπτυξη των παιδιών........!!!!!!

Μπορεί στις παλαιότερες κοινωνίες η μητέρα να ασχολιόταν με την διαπαιδαγώγηση και την ψυχοσυναισθηματική ανατροφή των παιδιών και ο πατέρας να ήταν εκείνος «που έφερνε ψωμί στο σπίτι», όμως στην σύγχρονη κοινωνία τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. 

Τα δεδομένα ανατράπηκαν, και ο πατέρας παίζει σημαντικό ρόλο στα οικογενειακά δρώμενα και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να παίζει.

«Ο πατέρας στο σπίτι συμβολίζει τον νόμο, ο πατέρας θέτει τα όρια, ειδικά από την ηλικία των τριών και μετά όταν το παιδί πρέπει να διαμορφώσει μέσα του την ηθική τάξη των πραγμάτων. Είναι η ηλικία που πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν κάποια όρια και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο πατέρας», επισημαίνει η κ. Μαρία Σαράντη, Κλινική Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Ο ρόλος του πατέρα και τα προβλήματα
Ενώ λοιπόν, τα πρώτα δύο χρόνια το παιδί «ανήκει» στην μητέρα, από δύο χρονών και έπειτα ο πατέρας ξεκινά να «σπάει» αυτήν την δυάδα και να την μετατρέπει σε τριάδα.

«Τα πρώτα δύο χρόνια ο πατέρας λειτουργεί υποστηρικτικά για την μητέρα και συμπληρωματικά. Από τον δεύτερο χρόνο αρχίζει να έχει έναν ρόλο. Ο ρόλος του είναι να ‘κόψει’ την μητέρα από το παιδί. Χρειάζεται να υπάρχει ο πατέρας για να ‘σπάει’ την διάταξη και να μπορέσει το παιδί να αποκοπεί από την μητέρα.

«Σε αυτό το χρονικό σημείο μπαίνουν τα όρια, μπαίνει η ηθική. Ο ρόλος του πατέρα προσφέρει σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας στο παιδί, ανεξαρτήτως φύλου», προσθέτει η ίδια επισημαίνοντας πως, όταν δεν μπαίνει κάποιος να χωρίσει την δυάδα αυτή προκύπτουν προβλήματα στο μεγάλωμα των παιδιών. Κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως στις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ένα πρόβλημα που προκύπτει σε αυτήν την περίπτωση όμως, είναι μια… πατέντα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θέλει την σχέση του παιδιού με τον πατέρα να περνάει μέσα από την μητέρα.

«Βλέπουμε την μητέρα να μην επιτρέπει και τον πατέρα να μην επιδιώκει την δυαδική σχέση με το παιδί. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να κάνει διάλογο με τον πατέρα του, κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται. Ο πατέρας τα ξέρει όλα μόνο μέσα από την μάνα και αυτό είναι προβληματικό γιατί δεν δημιουργούνται σχέσεις μεταξύ πατέρα και παιδιού. 

Η μάνα δηλαδή, βρίσκεται στην κορυφή του ''τριγώνου''», λέει σχετικά η κ. Σαράντη, κάνοντας λόγο για μια… συμμαχία γυναικών στην οποία μητέρα και κόρη κρατούν τον πατέρα σε απόσταση.

Οι συζητήσεις πατέρα - παιδιού και τα πρότυπα
Στην εφηβεία, σύμφωνα με την κ. Σαράντη, ο πατέρας θα πρέπει να μιλήσει στον γιο του για το σεξ και το αντρικό φύλο. «Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια οι ορμόνες και καλό θα ήταν τότε ο πατέρας να πάρει την πρωτοβουλία και να συζητήσει με τον γιο για τις αλλαγές στο σώμα του, για τα ερωτικά του. Πολλά παιδιά δεν κάνουν αυτόν τον διάλογο. 

Μαθαίνουν από φίλους, από περιοδικά, από το Διαδίκτυο για το σεξ. Καλό θα ήταν να έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για αυτό το θέμα στο σπίτι», αναφέρει σχετικά η κ. Σαράντη.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε αυτήν την περίπτωση, είναι να υπάρξει ένα κλίμα στην σχέση πατέρα γιου, μια δυναμική η οποία θα επιτρέψει στον γιο να νοιώσει ασφάλεια και να συζητήσει με τον πατέρα του οτιδήποτε χωρίς να νοιώθει ενοχές. 

Να μην υπάρχει δηλαδή φόβος για απόρριψη ή ακόμα και τιμωρία. Όσον αφορά την κόρη, ο πατέρας θα πρέπει να κάνει συζητήσεις για το τι θα πρέπει να προσέχει με τα αγόρια, αλλά και για την χρήση προφυλακτικού.

Για να έχουν βέβαια όλα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα ο πατέρας θα πρέπει να αποτελεί σωστό πρότυπο για τα παιδιά. «Το πώς φέρεται ο πατέρας στην μητέρα, λειτουργεί ως πρότυπο για το πώς θα πρέπει ο γιος να φερθεί στην κοπέλα του. Είναι πρότυπα που θα τα αναπαράγει το παιδί, όταν έχουμε παιδιά γινόμαστε πρότυπα για αυτά. 

Δεν γίνεται να χτυπάει κάποιος την γυναίκα του και μετά να πει στην κόρη του ότι δεν πρέπει να αφήνει το αγόρι της να την χτυπάει. Δεν γίνεται», λέει χαρακτηριστικά η κ. Σαράντη.

Επομένως, το πρότυπο του πατέρα στην οικογένεια είναι πολύ πιο σημαντικό από τις πιθανές κουβέντες και συζητήσεις που θα προκύψουν με τα παιδιά.

Ενδεικτικά, μερικές συζητήσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά του πατέρα προς τον γιο είναι οι παρακάτω:

* Να τον μάθει πώς να συναγωνίζεται. Ο συναγωνισμός διδάσκει τους ανθρώπους όσα θα τους χρειαστούν στη ζωή. Όχι μόνο πώς να κερδίζουν με σεμνότητα αλλά και να χάνουν με αξιοπρέπεια, αλλά και πώς να μάχονται για έναν στόχο, πώς να αποτελούν μέρος μιας ομάδας, ενώ ταυτόχρονα πασχίζουν για την ατομική τους τελειότητα.

* Να τον μάθει το νόημα της τιμής. Ένας άνθρωπος με τιμή θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό, όχι για να αναγνωριστεί και να κερδίσει κάτι από αυτό, αλλά επειδή είναι σωστό, ενώ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσει την τιμή του. Δεν είναι υπερηφάνεια, γιατί βασικό στην τιμή είναι η γνώση ότι μπορεί εύκολα να χαθεί. Είναι, όμως, ένα ακόμα «μάθημα» που μπορεί να διδαχθεί μόνο μέσα από παραδείγματα.

* Να τον μάθει πότε πρέπει να μάχεται. Ο κόσμος δεν είναι δίκαιος. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτούς που δεν θα είναι έτοιμοι να αμυνθούν και δεν θα υπάρχει πάντα μία μαμά ή ένας μπαμπάς για να προστατεύει το παιδί. Το να ξέρει ένα αγόρι πώς και πότε να μάχεται συνήθως το αποτρέπει από το να το κάνει.

Με την κόρη μπορεί να γίνουν συζητήσεις όπως :
* Δεν είναι κακό για μία γυναίκα να είναι δυνατή. Το σύνηθες είναι να περιμένουν οι γονείς από τα αγόρια να είναι «δυνατά» και «αθλητικά», ενώ τα κορίτσια να είναι «ντελικάτα» και «εύθραυστα». Ο μπαμπάς, όμως, πρέπει να μάθει στην κόρη του τα ίδια πράγματα που μάθαινε και στον γιο του. Καθώς το κορίτσι γίνεται γυναίκα θα χρειαστεί να ξέρει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της σε κάθε περίσταση.

* Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το φύλο της αλλά με την προσπάθειά της . Μπορεί τα πράγματα στην ζωή να είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά και να απαιτούνται ηρωικές προσπάθειες από μία γυναίκα για να καταφέρει κάτι, και πάλι να μην είναι το καλύτερο δυνατό, όμως θα είναι ικανοποιητικό. Επομένως, ο πατέρας μπορεί να μάθει στην κόρη ότι, εφ’ όσον βάζει τα δυνατά της, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό.

Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο το παιδί προσεγγίζει το πατέρα για να συζητήσει κάτι μαζί του; Πώς θα πρέπει να αντιδράσει εκείνος; «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω παρατηρήσει είναι όταν το παιδί ‘τολμά’ να βάλει ένα θέμα που μπορεί να είναι δύσκολο ή δυσάρεστο για τον γονιό. 

Ο πατέρας σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να γίνει απορριπτικός, ούτε τιμωριτικός. Δεν θα πρέπει να θυμώσει, θα πρέπει να ακούσει και να κάνει διάλογο με το παιδί του, όσο και αν τον δυσκολεύει το θέμα της κουβέντας.

«Μπορεί να γίνουν δεκάδες κουβέντες μεταξύ πατέρα και παιδιού. Το θέμα είναι τι στάση θα κρατήσει. Αν θα αφήσει χώρο για να γίνουν. Το αν το ''είμαι εδώ για σένα'' που λένε οι γονείς θα το τηρήσουν. Ο πατέρας πέρα από το να παρέχει στο παιδί αυτά που χρειάζεται, οφείλει να είναι εκεί για να το ακούσει, να σταθεί δίπλα του χωρίς να το κρίνει. Όταν ο γονιός αρχίσει και κρίνει, τότε αυτόματα το παιδί θα πάψει να συζητάει μαζί του», αναφέρει η κ. Σαράντη.

Εν κατακλείδι, ένα παιδί έχει ανάγκη να μιλήσει σε όλες τις ηλικίες, όμως θα το κάνει εφ’ όσον νοιώσει ότι ο πατέρας είναι διαθέσιμος και του δίνει χώρο. Το σύστημα αξιών του πατέρα είναι κάτι που δίνεται συνεχόμενα, και όχι σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (π.χ. εφηβεία). «Ό,τι και να βγαίνει από το στόμα ενός πατέρα, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει πράξη στην ζωή του, τόσο απέναντι στην μητέρα όσο και στα παιδιά του. Θα πρέπει να προχωράει με λόγια, αλλά να τους δίνει και πράξεις», καταλήγει η κ. Σαράντη.




Νικόλα Γεωργιακώδη, 

Τα 11 βασικά στοιχεία που μια κόρη χρειάζεται από τον πατέρα της..........!!!!!!!!!!

Ο συγγραφέας Wayne Parker στο βιβλίο του Splashing in Puddles – How to Be a Father to Your Daughter, μας δίνει τα 11 βασικά πράγματα που χρειάζεται μια κόρη από τον σημαντικότερο άντρα της ζωή της, τον πατέρα της.

1. Ευγένεια
Ο πιο όμορφος τρόπος για να δείξει ένας άντρας την δύναμη του είναι να φέρεται ευγενικά στην γυναίκα του και τα παιδιά του. Η κόρη έχει ανάγκη από τους καλούς τρόπους του πατέρα της, όχι επειδή είναι εύθραυστη (αν και πολλές φορές είναι), αλλά γιατί αυτός είναι ένας όμορφος τρόπος να της δείξει ότι ενδιαφέρεται για εκείνη.

2. Χιούμορ
Η ανατροφή των παιδιών έχει άπειρες ευχάριστες στιγμές. Η στιγμή όμως που ένα παιδί γελάει επειδή είναι χαρούμενο, είναι αληθινά ανεκτίμητη. Ένας μπαμπάς οφείλει να γελάει με την κόρη του, αλλά προσοχή, όχι με αυτά που ίσως κάνει η κόρη του. Τα κορίτσια είναι πολύ ευαίσθητα στην σκληρή κριτική, ειδικά όταν αυτή η κριτική αφορά την εικόνά τους. Γι’ αυτό, πείτε της αστεία, γελάστε παρέα αλλά μην αστειευτείτε ποτέ με τη θηλυκότητα της!

3. Ασφάλεια
Mια κόρη χρειάζεται να νιώθει πως ο μπαμπάς της είναι πάντα εκεί για εκείνη αλλά και ότι νοιάζεται για τα ενδιαφέροντά της. Επικοινωνήστε μαζί της με λόγια αλλά και με πράξεις. Πείτε της πως πάντα θα είστε δίπλα της για ότι χρειαστεί, αλλά συνοδεύστέ την και σε ένα πάρτι. Μέχρι την πόρτας βέβαια.

4. Ελευθερία
H κόρη σας χρειάζεται την ίδια ελευθερία για να ζήσει και μεγαλώσει όπως και ο γιος μας. Χρειάζεται την περιπέτεια, το τρέξιμο, τις αποδράσεις. Αλλά χρειάζεται και την ελευθερία να κάνει λάθη ή να κάνει το σωστό στις σωστές περιστάσεις.

5. Προσοχή
Kάθε κόρη θέλει την προσοχή του μπαμπά της, να νιώθει πως είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του. Γι’ αυτό ακούστε την προσεκτικά. Ακούστε όχι μόνον αυτά που σας λέει αλλά και πως νιώθει. Και ακούστε την χωρίς να την κρίνετε ή να την κριτικάρετε.

6. Στοργή
Κάθε κορίτσι θέλει να νιώθει αρεστό, και ο πρώτος άντρας που θέλει να νιώθει αρεστή είναι σαφώς ο μπαμπάς της. Γι’ αυτό κάθε μπαμπάς οφείλει να την κάνει να νιώθει πως είναι όμορφη, έξυπνη, αστεία και κυρίως μοναδική. Κι αυτό θα της μάθει να νιώσει έτσι και στην υπόλοιπη ζωή της.

7. Κατανόηση
Ίσως κάποιες φορές οι μπαμπάδες νιώθουν πως τα κορίτσια τους κάνουν, ή λένε πράγματα ακατανόητα. Δεν χρειάζεται πάντα να προσπαθείτε να κατανοήσετε τι εννοεί ή να αναλύετε γιατί κάνει κάτι. Απλώς χρειάζεται χρόνος για να καταλάβετε πως νιώθει. (Μήπως αυτό δε σας έχει συμβεί και με την σύντροφό σας;). Μάθετε τι την κάνει ευτυχισμένη, τι την θυμώνει, τι την αγχώνει ή την στενοχωρεί. Αυτά αρκούν.

8. Υποστήριξη
Κάθε παιδί είτε είναι αγόρι, είτε κορίτσι χρειάζεται την πατρική υποστήριξη. Η κόρη σας χρειάζεται να ξέρει ότι θα κάνετε τα πάντα για να την υποστηρίξετε. Έχει ανάγκη να ξέρει ότι πιστεύετε σ’ εκείνη. Σε αυτό που είναι τώρα και σε αυτό που θέλει να γίνει μελλοντικά

9. Συγχώρεση
Η κόρη σας είναι άνθρωπος. Και ως άνθρωπος θα κάνει λάθη, ίσως μάλιστα κάποια στιγμή να κάνει πράγματα που θα σας πληγώσουν, ακόμη κι αν ξέρετε πόσο βαθιάς σας αγαπάει. Γι’ αυτό, εξασκηθείτε από νωρίς στο να την συγχωρείτε. Μην της κρατάτε ποτέ κακία για τα λάθη του παρελθόντος και να είστε πάντα έτοιμος να την συγχωρήσετε για τα λάθη του μέλλοντος.

10. Παρουσία
Δεν είναι υποτιμητικό, ούτε παράξενο, ούτε εκκεντρικό για ένα πατέρα να κάνει παρέα με την κόρη του. Η παρουσία σας δίπλα της είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να της δείξετε ότι νοιάζεστε γι’ αυτήν. Γι’ αυτό διαθέστε της όσο χρόνο νοιώθετε ότι χρειάζεται. Μην κάθεστε απλώς αμίλητοι στο ίδιο δωμάτιο. Μοιραστείτε μαζί της τα ενδιαφέροντα σας, διαβάστε της ένα παραμύθι, πηγαίνετε την για ψώνια.

11. Αγάπη
Η κόρη σας χρειάζεται να νιώσει την αγάπη σας. Να νιώσει πως θα την αγαπάτε πάντα και ανυστερόβουλα για ότι κι αν κάνει. Και κάποιες φορές δεν αρκεί να της το λέτε. Θα πρέπει να της δείχνετε την αγάπη σας.




GOVASTILETO

Οι πέντε συμφωνίες......!!!!!!!

1.Να είσαι ακέραιος στον λόγο σου. Να μιλάς άψογα. Να λες μονάχα εκείνο που θέλεις να πεις. Να αποφεύγεις να μιλάς άσχημα για τον εαυτό σου και τους άλλους.. Να χρησιμοποιείς την δύναμη του λόγου για την αλήθεια και την αγάπη.

2.Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά. Για ότι κάνουν οι άλλοι δεν είσαι εσύ η αιτία. Ότι λένε και ότι κάνουν οι άλλοι είναι μια προβολή της πραγματικότητας τους. Εάν είσαι "άνοσος" από τις απόψεις και τις ενέργειες των άλλων , δεν θα πέσεις θύμα ατέλειωτης δυστυχίας.

3.Μην υποθέτεις τίποτα.Βρες το κουράγιο και το θάρρος να κάνεις ερωτήσεις και να εκφράζεις εκείνο που θέλεις πραγματικά. Να επικοινωνείς με τους άλλους όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, για να αποφύγεις παρεξηγήσεις, πίκρες και δράματα. Είναι αρκετή αυτή η συμφωνία για να σου αλλάξει την ζωή.

4.Δώσε πάντα τον καλύτερο σου εαυτό. Ο καλύτερος σου εαυτός αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, διαφορετικός είναι όταν δεν είσαι καλά και διαφορετικός είναι όταν είσαι καλά. Σε κάθε περίπτωση, κάνε το καλύτερο και θα αποφύγεις επικρίσεις κατά του εαυτού σου, εκμετάλλευση του εαυτού σου και πίκρα.

5.Να είσαι δύσπιστος, αλλά μάθε να ακούς. Μην πιστεύεις ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό ούτε και σε κανένα άλλο.Να χρησιμοποιείς την δύναμη της αμφιβολίας για να μελετάς και να εξετάζεις ότι αισθάνεσαι. Είναι πραγματικά αλήθεια; Να "ακούς και να βλέπεις" πίσω από τα λόγια τις προθέσεις και να καταλαβαίνεις το πραγματικό μήνυμα.
Don Miguel Ruiz




Η Αγάπη είναι πανανθρώπινη Ανάγκη.......!!!!


Όλοι χρειάζονται έστω και έναν να τους αγαπάει, για να μην νιώθουν μόνοι τους…
Έλα όμως που αυτός ο Ενας είναι μόνο μέσα μας…
Κι αν τούτο ακούγεται αρκετά εγωιστικό, είναι γιατί στην ουσία, κανένας δεν μπορεί να Αγαπήσει τον Εαυτό του.

Υπάρχουν εκείνοι που θα ψάξουν μέσα στον Κόσμο να βρουν την Αγάπη. Υπάρχουν εκείνοι που θα απομονωθούν, πεισμένοι ότι δεν βρίσκεται στον Κόσμο τούτον…

Υπάρχουν και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να διδάξουν την Αγάπη… Η μοναξιά καλύπτεται από τον εγωισμό…
Γιατί η Αγάπη είναι και στον Κόσμο τούτον, όταν Είναι μέσα στον Εαυτό μας.

Όταν ο Άνθρωπος ήρθε στον Κόσμο τούτον, δεν ήρθε παρά για να μας δείξει πως μπορεί να Είναι ένας Άνθρωπος…
Τι κρίμα που έγινε ο θεός των ανθρώπων που δεν κατάφεραν ποτέ να αγαπήσουν τον Εαυτό τους, σαν Άνθρωπο, γιατί προσπάθησαν να αγαπήσουν έναν κόσμο που δεν χωρούσε ο Εαυτός τους πρώτα…

Ο Εαυτός μας είναι εκείνη η Θεϊκή Φύση της Λογικής Αντίληψης που εκφράζεται μέσα στην Αγάπη και την Σοφία, σαν ισόνομες Δυνάμεις της Φύσης μας…

Εκείνος έχει την Σοφία και την Αγάπη της Θεότητας, σαν πρωτόλειο Υλικό…

Και Εκείνος κοιμάται, ενόσω το ξύπνιο «εγώ» μας εκμεταλλεύεται τα λόγια άλλων, για να διδάξει, αυτό που όφειλε να διδαχτεί μέσα του…

Αν είχα μόνο μια Ευχή να κάνω για τούτον τον Κόσμο, θα ήταν να μπορέσουν οι Καρδιές μας να ελευθερώσουν τούτη την αρχέγονη Δύναμη της Καλοσύνης...

Αυτό μόνο θα μπορέσει να μας κάνει Ανθρώπους και όχι ακόλουθους…

Και είναι τόσο απλό, όσο πολύπλοκη είναι η δογματική παρανόηση αυτού που οφείλουμε να γίνουμε, χωρίς καμία ελπίδα να εγκαταλείψουμε αυτό που γίναμε…

Ανθρωπος  ανθρώπου, Θεός ανθρώπου, ανθρωπος  θεού, άνθρωπος  ανθρώπου… …

Ο Άνθρωπος είπε :
«Είστε ό,τι Είμαι»…Πιο χαρμόσυνο μήνυμα δεν θα μπορούσε να εκφραστεί, μέσα στους Αιώνες…
Τώρα γιατί μείναμε ακόλουθοι, ακόμα δεν έχω καταλάβει…
Ίσως γιατί η Πίστη χωρίς Έρευνα, είναι ακριβώς ίδια όπως η Έρευνα χωρίς Πίστη.

Και έρχεται η Ζωή να μας αποδείξει ποιος είναι ο κύριος μας και ποιόν τελικά πιστέψαμε σαν κάτι που δεν μπορούμε να φτάσουμε ποτέ, όχι σε μία ζωή, αλλά ούτε σε δέκα…

Αυτήν την μία μοναδική μου Ευχή, την εκφράζω Σήμερα…
Δεν νομίζω να υπάρχει πιο κατάλληλη Στιγμή...!!!





Ο ύπνος θεραπεύει τον φόβο........!!!!!!!


Πρώτη φορά αντιμετωπίστηκαν φοβίες σε κοιμισμένους, μέσω κατάλληλης χειραγώγησης της μνήμης...

Το δικό μας κρεβάτι μπορεί στο μέλλον να αποδειχτεί εξίσου χρήσιμο με τον καναπέ του ψυχοθεραπευτή για το ξεπέρασμα των φόβων μας. Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να μειώσουν τις φοβίες ανθρώπων, ενώ αυτοί κοιμόντουσαν. Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για την «χειραγώγηση» των συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεων, όπως του φόβου, στη διάρκεια του ύπνου, προσφέροντας έτσι νέες εναλλακτικές δυνατότητες θεραπείας των φοβιών και των μετατραυματικών διαταραχών άγχους.

Η λεγόμενη «θεραπεία έκθεσης» είναι μια κοινή πρακτική για τη θεραπεία των φοβιών και σε αυτήν ο ασθενής σκοπίμως εκτίθεται σταδιακά όλο και περισσότερο σε αυτό ακριβώς που τον φοβίζει (π.χ. αν φοβάται τα φίδια, καλείται να βλέπει εικόνες τους ή πραγματικά φίδια από όλο και μικρότερη απόσταση). Η νέα ανακάλυψη επεκτείνει αυτού του είδους τη συμπεριφορική - γνωσιακή θεραπεία και στη διάρκεια της νύχτας.

Στην αρχή, οι επιστήμονες έδειξαν σε 15 εθελοντές εικόνες, τις οποίες συσχέτισαν τόσο με το αίσθημα του φόβου (μέσω ταυτόχρονων ήπιων ηλεκτροσόκ), όσο με δύο συγκεκριμένες οσμές. Στη συνέχεια, την ώρα του ύπνου, εξέθεσαν τους συμμετέχοντες στο πείραμα στις ίδιες μυρωδιές, εξοικειώνοντάς τους έτσι υποσυνείδητα με αυτές. Όταν οι εθελοντές ξύπνησαν, φοβούνταν πια πολύ λιγότερο τις εικόνες που συνδέονταν με αυτές τις οσμές.

Οι ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής την δρα Κατερίνα Χάουνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το BBC, το "New Scientist" και το "Nature", διευκρίνισαν ότι η μείωση του φόβου που πέτυχαν, ήταν «μικρή αλλά σημαντική». Όπως είπαν, θα συνεχίσουν τις έρευνες, για να δουν επί πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει η μείωση του φόβου.

Ο ύπνος θεωρείται ζωτική διαδικασία για τη εγκαθίδρυση μιας μνήμης, ιδίως κατά την περίοδο εμφάνισης των βραδέων εγκεφαλικών κυμάτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες ικανότητες του εγκεφάλου μπορούν να βελτιωθούν κατά τον ύπνο, αλλά είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που φαίνεται πως είναι δυνατό να γίνει κάτι ανάλογο και με συναισθήματα όπως ο φόβος.

Όταν, κατά την ώρα του βαθιού ύπνου, ο εθελοντής εκτίθετο συνεχώς στην οσμή που είχε συσχετίσει με το φόβο όσο ήταν ξύπνιος, η αντίστοιχη μνήμη ενεργοποιείτο ξανά και ξανά στον κοιμισμένο εγκέφαλό του, με αποτέλεσμα σταδιακά να συνηθίζει και να «αποφορτίζει» αυτό το φόβο, κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στην τυπική «θεραπεία έκθεσης». Μάλιστα, όσο βαθύτερος και μακρύτερος ήταν ο ύπνος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μετά από αυτή την ιδιόμορφη «υπνοθεραπεία», η απόδειξη της μείωσης του φόβου έγινε μέσω της καταγραφής του λιγότερου ιδρώτα στο δέρμα των εθελοντών όταν ξαναέβλεπαν τις φοβιστικές εικόνες, καθώς και μέσω της απεικόνισης του εγκεφάλου τους με μαγνητική λειτουργική τομογραφία (fMRI), που έδειξε τις διαφορές τόσο στην αμυγδαλή, το θεωρούμενο «κέντρο του φόβου» στον εγκέφαλο, όσο και στον ιππόκαμπο, το θεωρούμενο «κέντρο της μνήμης». Σε όλες τις περιπτώσεις, η καταγραφή έδειξε μειωμένες νευρωνικές αντιδράσεις, που πρόδιδαν την μείωση του φόβου.

Για «πραγματικά παράδοξο φαινόμενο» έκανε λόγο ο νευροεπιστήμονας Γιαν Μπορν του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, ο οποίος επεσήμανε ότι η αυτόματη επανάληψη των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου κανονικά θεωρείται πως σχετίζεται με την ενίσχυσή τους και όχι με την εξασθένησή τους. 

Η Κατερίνα Χάουνερ όμως αντέτεινε ότι η επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση μιας φοβιστικής ανάμνησης στον ύπνο πιθανότατα «δουλεύει» όπως η «θεραπεία έκθεσης», δηλαδή θεραπευτικά, αν και παραδέχτηκε πως οι βαθιά τραυματικές εμπειρίες, ιδίως όσες έχουν συμβεί πριν από πολλά χρόνια, μπορεί να αντιμετωπιστούν πολύ πιο δύσκολα με την «υπνοθεραπεία».




ΑΜΠΕ

Ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες της ημέρας.........!!!!!!!

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις άχρηστες και επιβλαβείς τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί μέσα στη μέρα, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα...

Η μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, για πρώτη φορά παρέχει άμεσα πειραματικά δεδομένα σε μοριακό επίπεδο, που δείχνουν ότι ο «καθαρισμός» του σκληρά εργαζόμενου εγκεφάλου αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αιτίες ύπαρξης του ύπνου. Η έρευνα έτσι αποκαλύπτει γιατί ο καλός και επαρκής ύπνος είναι αναγκαίος σε ένα οργανισμό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την δρα Μάικεν Νέντεργκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", ανακάλυψαν πως τα βοηθητικά εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται στη διάρκεια του ύπνου, ώστε να ανοίξουν μεγαλύτερα διάκενα μεταξύ των νευρώνων, επιτρέποντας την απορροή από τον εγκέφαλο των επιζήμιων ουσιών.

Η αποτυχία του σωστού καθαρισμού από τις τοξικές πρωτεϊνες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων εγκεφαλικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ο ύπνος - κοινό γνώρισμα όλων των θηλαστικών - συνιστά ένα εξελικτικό μυστήριο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν λίγο-πολύ επιβεβαιώσει πως παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη, στην μάθηση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

«Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ενέργεια στη διάθεσή του και φαίνεται πως πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές λειτουργικές καταστάσεις: είτε να μείνει ξύπνιος και σε επίγνωση, είτε να κοιμηθεί και να καθαριστεί. Είναι σαν να έχεις ένα πάρτι στο σπίτι σου: μπορείς είτε να διασκεδάζεις τους καλεσμένους σου, είτε να καθαρίζεις το σπίτι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε η δρ Νέντεργκαρντ.

Πέρυσι άλλοι επιστήμονες, που μελέτησαν τους εγκεφάλους πειραματόζωων, ανακάλυψαν το σύστημα «αποχέτευσης» του εγκεφάλου, το λεγόμενο «γλεμφικό» ή «γλοιολεμφικό» (επειδή βασίζεται στα νευρογλοιακά κύτταρα που λειτουργούν υποστηρικτικά στα κυρίως εγκεφαλικά κύτταρα, τους νευρώνες). 

Αντί να μεταφέρεται λέμφος, όπως συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα, στην περίπτωση του εγκεφάλου αυτό που «αποχετεύεται», είναι εγκεφαλονωτιαίο υγρό γεμάτο νευροτοξίνες.

Η νέα έρευνα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, μελετώντας σε ποντίκια πιο αναλυτικά τον βιολογικό μηχανισμό που διευκολύνει αυτόν τον «καθαρισμό», διαπιστώνοντας ότι το γλεμφικό σύστημα είναι δέκα φορές πιο ενεργό στη διάρκεια του ύπνου, οπότε τα νευρογλοιακά κύτταρα συρρικνώνονται, ανοίγοντας έτσι ενδιάμεσους χώρους στον εγκεφαλικό ιστό για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία απορροής των τοξικών ουσιών. Αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει τη μέρα, όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα πρέπει να δουλεύουν στο «φουλ».

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως ανάλογες μελέτες πρέπει να γίνουν και σε ανθρώπους. 'Αλλοι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό μέσω φαρμάκων να ρυθμίζεται καλύτερα το σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα νέο όπλο κατά της εκφύλισης των νευρικών κυττάρων, καθώς π.χ. θα διευκολυνόταν η απαλλαγή του εγκεφάλου από την καταστροφική πρωτεϊνη βήτα αμυλοειδές, που δημιουργεί «πλάκες», οι οποίες νεκρώνουν τους νευρώνες.




ΑΜΠΕ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πόσο κοντά ....; πόσο μακριά.....;


Πόσο κοντά και πόσο μακριά αντέχουμε να είμαστε στις σχέσεις μας; Ποια είναι η απόσταση ασφαλείας που έχουμε ανάγκη προκειμένου να λειτουργούμε στις σχέσεις μας; Τι επιτρέπουμε, τι δεχόμαστε, πόσο δενόμαστε; Γιατί είναι δύσκολη μια ισορροπία σε θέματα εγγύτητας και αυτονομίας;

Στις διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούμε αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή και πιο έντονα προβλήματα που συχνά έχουν να κάνουν με τη δυσκολία διατήρησης μιας ισορροπίας στη σχέση εγγύτητας και αυτονομίας.

Κάποιους ανθρώπους τους νιώθουμε απόμακρους και θα θέλαμε να τους πλησιάσουμε περισσότερο και άλλοι μας πνίγουν και θα θέλαμε να πάρουμε μια απόσταση από την αλληλεπίδραση μαζί τους. 

Οι φίλοι και οι γνωστοί μας λένε βέβαια πολλές φορές τα ίδια και για εμάς… Το πιο δύσκολο πάντως είναι όταν εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε τι θέλουμε και πόσο «κοντά» ή «μακριά» θέλουμε να είμαστε από τους άλλους… 

Με τους ίδιους ανθρώπους επίσης πότε νιώθουμε ότι «πνιγόμαστε» και πότε ότι είμαστε μόνοι μας και ότι μας εγκαταλείπουν.

Ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε και πώς θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευχαριστημένοι…

Είναι σημαντικό πάντως ξεκινώντας μια τέτοια συζήτηση να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους διλήμματα και συγκρούσεις δεν λειτουργούν συνήθως σε συνειδητό επίπεδο και μπορεί πράγματι ένας άνθρωπος να μην συνειδητοποιεί την αμφιθυμία του και τους λόγους για τους οποίους τη μια στιγμή έρχεται κοντά και την άλλη απομακρύνεται από τους άλλους ανθρώπους.

Τους λόγους για τους οποίους οι άλλοι πότε του φαίνονται «κοντά» και πότε «μακριά». Πολλοί άνθρωποι πραγματικά νιώθουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τον εαυτό τους και το τι θέλουν και βέβαια τότε είναι ακόμη πιο δύσκολο να επικοινωνήσουν και να ταιριάξουν με τους άλλους.

Οι ίδιοι πάντως, που βρίσκονται σε αυτή τη θέση, βιώνουν διαρκώς ένα αίσθημα ανικανοποίητου, άγχος και, κυρίως, ντροπή που δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους και δεν μπορούν να δημιουργήσουν «φυσιολογικές» σχέσεις όπως όλοι οι άλλοι.

Όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται, κυρίως όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας ερωτικής σχέσης, η συνάντηση αυτή λειτουργεί σαν ένα καλούπι, σαν ένα εμπεριέχον δοχείο στο οποίο ο κάθε συμμετέχων τοποθετεί τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και τη δυναμική της σχέσης του ζευγαριού.

Ο Γιουνγκ είχε περιγράψει το γάμο ως ένα συναισθηματικό εμπεριέχον δοχείο (Γιουνγκ 1925). Στο δοχείο αυτό συναντιούνται ο ατομικός εσωτερικός κόσμος δύο διαφορετικών ανθρώπων και, κυρίως, η φαντασίωση που έχει δημιουργήσει ο καθένας για το τι σημαίνει «κοντά», «μακριά», σχέση, συντροφικότητα, απομόνωση, εγκατάλειψη κοκ.

Η δύναμη της φαντασίωσης είναι συχνά πιο ισχυρή από τη λογική ή την πραγματικότητα. Γιατί αλλιώς πολλά πράγματα θα μας φαινόντουσαν παράξενα και παράλογα. Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε στον εαυτό μας το γεγονός ότι εκεί που ξαφνικά είμαστε καλά με έναν άνθρωπο αρχίζουμε και νιώθουμε ότι «μας πνίγει» η παρουσία του, ενώ βέβαια δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.

«Είσαι απόμακρος άνθρωπος…», «όλο χάνεσαι…», «πνίγομαι, δεν μπορώ άλλο…», «έχω βαρεθεί…», «είσαι γαντζωμένος πάνω μου…», είναι μερικές από τις εκφράσεις που φανερώνουν τέτοιες δυσκολίες. Και οι φράσεις αυτές είναι σημαντικές καθώς αποτελούν το βασικό σενάριο βάσει του οποίου διαδραματίζεται μια σχέση μέσα στην καθημερινότητά της.

Χαρές, λύπες, ευχάριστα γεγονότα μπορεί να μην βιώνονται και να μην αποδίδουν ευχαρίστηση επειδή η ισορροπία «κοντά» και «μακριά» έχει γείρει προς τη δυσαρέσκεια. Ακόμη πιο δύσκολη βέβαια γίνεται η εύρεση μιας τέτοιας ισορροπίας στα πλαίσια μιας συμβίωσης.

Πολλοί εκνευρισμοί και συγκρούσεις κρύβουν ακριβώς μια τέτοια διάσταση. 

Οι φαντασιώσεις αυτές δημιουργούνται βέβαια από τη νηπιακή ηλικία και από τον τρόπο που μεγαλώνουμε διαμορφώνουμε αυτά τα «φανταστικά σενάρια ζωής» τα οποία όμως μας επηρεάζουν καθοριστικά.

Και οι φαντασιώσεις έχουν πιο μεγάλη δύναμη από την πραγματικότητα καθώς καθορίζουν την καθημερινή μας πραγματικότητα και συχνά ζούμε περισσότερο με αυτές παρά με την αλήθεια ή με την πραγματικότητα. 

Και μια συντροφική σχέση αποκτά έτσι μια εξελικτική διάσταση καθώς, όπως φαίνεται, θα πρέπει, μέσα στην πορεία του χρόνου, να μπορέσει να αφομοιώσει και να ισορροπήσει εντάσεις και δονήσεις που προκύπτουν από πολλές αντιθέσεις μέσα στη σχέση προκειμένου να επιβιώσει και να επιτύχει τη συνέχειά της.

Οι ανάγκες του ενός συντρόφου έρχονται να συσχετιστούν και να αλληλεπιδράσουν με τις ανάγκες του άλλου: η τάση απομάκρυνσης και η τάση συνύπαρξης, η τάση αυτονομίας αλλά και εξάρτησης, διερεύνησης και ασφάλειας, αγάπης και μίσους, ομοιότητας και διαφοροποίησης και, κυρίως, η τάση αμυντικότητας σε σχέση με την τάση ανάπτυξης και εξέλιξης. (Colman 1993b). 

Όλα λοιπόν ξεκινούν ουσιαστικά από το πώς ορίζει ο καθένας το «κοντά» και το «μακριά» σε μια σχέση. Γιατί αυτό τον ορισμό, αυτή τη φαντασίωση όπως προαναφέρθηκε, θα φέρει ο καθένας και θα «τοποθετήσει» μέσα στη σχέση.

Η σχέση εγγύτητας που αναπτύσσουμε με τους άλλους ανθρώπους διαμορφώνεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και καθόλα τα στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Ο τρόπος με τον οποίο ο γονέας που μας φροντίζει καλύπτει τις συναισθηματικές μας ανάγκες είναι καθοριστικός.

Ακόμη και από τα πρώτα στάδια του θηλασμού ο τρόπος με τον οποίο η μητέρα μας φροντίζει, μας παρέχει την τροφή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ή, σε αντίθετη περίπτωση, ακολουθεί ένα δικό της πρόγραμμα με βάση τις δικές της ανάγκες, είναι σημαντικός.

Ακόμη και από αυτή τη διαδικασία δημιουργούμε μια εικόνα, μια αίσθηση για τον κόσμο γύρω μας και το περιβάλλον γίνεται φιλικό ή εχθρικό, μας γεμίζει αμφιθυμία ή τάση να το καταπιούμε για να το καταστρέψουμε… Να εδώ οι πρώτες αισθήσεις, οι πρώτοι ορισμοί του «κοντά» και του «μακριά» στη ζωή μας…

Και προχωρώντας και σε επόμενα στάδια οι εμπειρίες μας μάς διαμορφώνουν και έτσι διαμορφώνονται και οι άμυνές μας στη συναισθηματική εγγύτητα.

Εάν, για παράδειγμα, σε μια οικογένεια επικρατεί υπέρμετρη τάση εκλογίκευσης μπορεί, μεγαλώνοντας με αυτό τον τρόπο, να μην έχουμε μάθει να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και να νιώθουμε ότι η εμπειρία της συναισθηματικής έκφρασης και εγγύτητας μας κατακλύζει και δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε.

Ή, μπορεί να έχουμε δημιουργήσει την πεποίθηση ότι όταν ανοιγόμαστε και εμπιστευόμαστε έναν άνθρωπο αυτός θα μας προδώσει. Σημαντικό είναι επίσης το πώς έχουμε βιώσει τη σωματική έκφραση και το χάδι καθώς μεγαλώναμε. Ήταν κάτι που μπορούσε να μας «διαπεράσει» και να μας αγγίξει ψυχικά ή ήταν απλά μια «παραβίαση» στην οποία είχαμε ανάγκη να κλειστούμε και να αμυνθούμε;

Δύο κυρίως φόβοι μπορεί να προκύψουν : ο φόβος της ισοπέδωσης της προσωπικότητας και ο φόβος της εγκατάλειψης.

Εάν ένα άτομο έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια στην οποία οι γονείς ήταν ιδιαίτερα καταπιεστικοί και δεν άφηναν περιθώρια ανεξαρτητοποίησης στα παιδιά τους, τότε αυτό το παιδί μεγαλώνοντας, κάθε φορά που θα έρχεται πιο «κοντά» με έναν άλλο άνθρωπο, θα νιώθει άγχος και την τάση να απομακρυνθεί από τη συντροφικότητα.

Επίσης, αν κάποιος έχει νιώσει στην παιδική του ηλικία συναισθηματικά εγκαταλελειμμένος από τους γονείς του, μπορεί κάθε φορά που θα απομακρύνεται ο/η σύντροφός του να νιώθει ότι τον/ην εγκαταλείπουν. Κι έτσι να γαντζώνεται από το σύντροφό του.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι όμως ορίζουν και με πολύ διαφορετικό τρόπο το «κοντά» και το «μακριά» στη σχέση τους.

Στον πυρήνα όμως κάθε τέτοιας ενδοψυχικής συγκρουσιακής κατάστασης, είτε πρόκειται προς την κατεύθυνση της εγγύτητας είτε της απομάκρυνσης, κείτεται πάντα και εντοπίζεται η έντονη επιθυμία για μια σχέση εγγύτητας με ένα σημαντικό πρόσωπο αλλά και ενός αυτόνομου «εγώ» που μπορεί να επιβιώσει μόνο του.

Αυτή όμως η επιθυμία και η προσμονή γεννούν άγχος καθώς η εγγύτητα γεννά αυτόματα το φόβο ότι ο σημαντικός «άλλος» θα μας «καταπιεί», θα μας επιβληθεί και θα μας αφομοιώσει κι έτσι θα χάσουμε όχι μόνο την αυτονομία μας αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έτσι, τότε, θέλουμε να απομακρυνθούμε για να καταλαγιάσουμε το άγχος που έχει γεννηθεί, αλλά η απομάκρυνση γεννά τότε το φόβο της εγκατάλειψης και ότι θα χάσουμε τον άλλο και θα μείνουμε μόνοι μας μην μπορώντας πλέον να επιβιώσουμε.

Αντιμέτωποι με αυτή τη σύγκρουση αρχίζουμε και νιώθουμε αμφιβολία και έντονη αμφιθυμία για τον ίδιο μας τον εαυτό, για τον άλλο στον οποίο συχνά μεταφέρεται αυτή η σύγκρουση και για τη σχέση. Το άτομο που βιώνει αυτή την αμφιθυμία βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση θα μπορούσε να πει κανείς να βρει έναν τρόπο για να αγαπάει και να μισεί ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο, και να είναι «κοντά» και «μακριά» ταυτόχρονα.

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο, εξαντλητικό και ουσιαστικά χωρίς διέξοδο… (Cleavely 1993).

Ο ρόλος των αμυνών
Και δεν είναι μόνο που οι δύο σύντροφοι ξεκινώντας να είναι μαζί φέρουν και τοποθετούν στη σχέση τις φαντασιώσεις τους για το «κοντά» και το «μακριά» αλλά και για το τι σημαίνει μια ισορροπημένη σχέση για τους ίδιους, παράλληλα έχει ο καθένας και τις δικές του άμυνες με τις οποίες καταρχήν επιλέγει σύντροφο αλλά και στη συνέχεια διαχειρίζεται τη σχέση.

Με άλλα λόγια και οι άμυνες που έχει ο καθένας ορίζουν επίσης το «κοντά» και το «μακριά». Ο Daniell (1985) αναφέρει, για παράδειγμα, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ οι δύο σύντροφοι σε συνειδητό επίπεδο επιλέγουν ο ένας τον άλλον για τις «καλές» του πλευρές, συχνά ασυνείδητα επιλέγουν κάποιον με παρόμοιο βαθμό ανωριμότητας.

Και, συχνά, όταν αυτά τα ελκυστικά κομμάτια του άλλου δεν είναι πια ελκυστικά αλλά απωθητικά, τότε αποκαλύπτεται ότι αυτά που μας τράβηξαν αρχικά στον άλλον ήταν ουσιαστικά μη επιθυμητά και απεχθή κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού.

Συχνά αναφέρεται ότι η εκλογίκευση είναι μια σημαντική άμυνα στη σχέση μεταξύ δύο συντρόφων, η τάση δηλαδή να απομακρύνεται κανείς μέσω της λογικής εξήγησης από τις δυσκολίες αλλά, κυρίως, από τη συναισθηματική εγγύτητα που προκύπτει μέσα στη σχέση, αλλά και η άμυνα της εξιδανίκευσης είναι επίσης σημαντική.

Παρόλα αυτά, η ψυχολογική άμυνα της προβολής δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες και σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να προβληθούν τόσο μεγάλα κομμάτια από τη μία προσωπικότητα στην άλλη που η μία να φτωχαίνει και να εκμηδενίζεται τόσο πολύ ενώ η άλλη να έχει επικρατήσει μέσα στη σχέση.

Σε αυτή την περίπτωση, το τι είναι ο καθένας μέσα στη σχέση και το τι έχει προβληθεί από τον ένα στον άλλο μπερδεύονται τόσο πολύ που οι δύο σύντροφοι παύουν να υφίστανται ως αυτόνομες οντότητες. Δημιουργείται πολύ έντονο άγχος προκειμένου να διατηρηθεί μια ισορροπία και σίγουρα επικρατεί μεγάλη σύγχυση γιατί κανείς πια δεν μπορεί να διακρίνει και να ξεκαθαρίσει τίποτα.

Πρέπει να πάει πιο «κοντά» ή πιο «μακριά», και πόσο «κοντά» και πόσο «μακριά»; Αυτά τα ζευγάρια βιώνουν μια διαρκή ένταση και δεν μπορούν να εντοπίσουν τι ακριβώς δημιουργεί τόσο μπέρδ εμα αλλά και το παρατεταμένο άγχος που βιώνουν (Daines & Perrett 2000).

Ας δούμε όμως ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν στα πλαίσια μιας σχέσης και πώς εκδηλώνονται :

Σχιζοειδικός φόβος εγκόλπωσης και μοναχικότητας
Η ενδοψυχική σύγκρουση του φόβου της εγκόλπωσης και του φόβου της μοναχικότητας δημιουργούν πολύ έντονα προβλήματα στην προσπάθεια δημιουργίας μιας σχέσης εγγύτητας. 

Ο Guntrip περιγράφει ως σχιζοειδικό συμβιβασμό την περίπτωση που το άτομο καταλήγει να ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενους φόβους: το φόβο της απομόνωσης στην ανεξαρτησία με απώλεια του «εγώ» σε ένα κενό εμπειρίας, και το φόβο του δεσίματος, της δέσμευσης ή της φυλάκισης και απορρόφησης στην προσωπικότητα του οποιουδήποτε σημαντικού «άλλου» κατατρέχει για προστασία (Guntrip 1968).

Συχνά μια ψυχική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αποκοπή από το συναίσθημα και οι δύο σύντροφοι μπορεί, για παράδειγμα, να ζουν μαζί, να συνυπάρχουν κλπ., αλλά να μην συνδέονται συναισθηματικά και να μην νιώθει κανείς γεμάτος και ικανοποιημένος συναισθηματικά μέσα στη σχέση.

Ο καθένας κατά βάση νιώθει μόνος και «άδειος» και σαν να μην γνωρίζει τον άλλο σε ψυχικό επίπεδο… Συχνά επίσης εκδηλώνονται προβλήματα στη σεξουαλική δραστηριότητα και αναφέρονται παρακάτω.

Σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης για συγχώνευση και της ανάγκης για διαφοροποίηση.

Σε πολλές περιπτώσεις συναντούμε σχιζοειδικά στοιχεία που είναι πολύ λιγότερο εμφανή και έντονα αλλά, παρόλα αυτά, εκφράζονται μέσα από μια σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης για πιο «κοντά» αλλά και διαφοροποίησης από τον άλλο μέσα στη σχέση.

Οι δύο σύντροφοι σε αυτή την περίπτωση μπορεί για παράδειγμα να ρυθμίζουν την κοινή τους ζωή με τέτοιο τρόπο ώστε να εμπεριέχει μια προσπάθεια εξισορρόπησης των φόβων αυτών. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για παράδειγμα, συχνά χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή οι επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν βρίσκει αρκετό χρόνο για το ίδιο και για να είναι οι δύο σύντροφοι μαζί.

Κατά βάθος όμως οι παράγοντες αυτοί χρησιμοποιούνται για να «ρυθμίζουν» ουσιαστικά τα επίπεδα εγγύτητας και διαφοροποίησης που χρειάζεται η σχέση. Συχνά επίσης μια εξωσυζυγική σχέση μπορεί να αποτελεί τη «λύση» σε μια τέτοια προσπάθεια εξισορρόπησης και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συντρόφων που έχουν ανάγκη να υπάρχει και ένα «τρίτο πρόσωπο» προκειμένου να αντέχουν το φόβο εγγύτητας και συγχώνευσης.

Συναισθηματική εξάρτηση
Εδώ πρόκειται για περιπτώσεις ζευγαριών που, όπως χαρακτηριστικά θα λέγαμε, «μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν». Στη σχέση αυτή οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι πρέπει να χωρίσουν αλλά ότι δεν μπορούν γιατί ο καθένας νιώθει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει συναισθηματικά μόνος του.

Δεν πρόκειται ουσιαστικά για τα συναισθήματα που υπάρχουν μεταξύ τους αλλά για ένα αίσθημα ανημποριάς και κενού που βιώνει ο καθένας αν καν φανταστεί τον εαυτό του μόνο του. Έτσι και οι δύο νιώθουν βαθιά δυσαρεστημένοι με τον εαυτό τους και όλο γκρινιάζουν και, ουσιαστικά, η γκρίνια και το παράπονο αφορούν περισσότερο την αίσθηση ανημποριάς που βιώνουν και δεν μπορούν να νιώσουν πιο δυνατοί και να σταθούν στα πόδια τους.

Γκρινιάζουν στον άλλο ενώ τους φταίει ο ίδιος τους ο εαυτός. 

Η παραμικρή προσπάθεια απομάκρυνσης του άλλου εκλαμβάνεται όχι απλά ως απουσία αλλά ως απειλή. Επικρατεί μια αόρατη απαίτηση να συμφωνούν σε όλα και μπορεί να καταναλώνουν όλη την ημέρα τους στην προσπάθεια να βρουν λύση ακόμη και σε ασήμαντα ζητήματα που προκύπτουν.

Τα όρια του καθενός δεν υπάρχουν, έχουν παραβιαστεί, και η κατάσταση θα μπορούσε να πει κανείς μεταφορικά ότι μοιάζει με «σαλάτα» στην οποία βέβαια όλα είναι ανακατεμένα και μπερδεμένα. 

Η εκδήλωση σεξουαλικών προβλημάτων
Τα παραπάνω διλήμματα και ερωτηματικά δεν θα μπορούσαν να μην καταλήγουν και να μην αντανακλώνται και στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού που αποτελεί τον καθρέφτη και το θερμόμετρο ουσιαστικά της βαθύτερης δυναμικής του. 

Γιατί στα πλαίσια της σεξουαλικής δραστηριότητας εκφράζεται η ασυνείδητη πλευρά του εαυτού μας και, παράλληλα, το σεξ αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο στο οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που επιθυμούμε συναισθηματικά από τη σχέση (επιβεβαίωση, αναγνώριση, σιγουριά).

Πολλά από τα διλήμματα που προαναφέρθηκαν σχετικά με το «κοντά» και «μακριά», τη συγχώνευση και τη διαφοροποίηση μπορεί να εκφράζονται με μια διαφορά σεξουαλικής επιθυμίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Για παράδειγμα, ένας σύντροφος μπορεί να επιθυμεί πιο συχνά σεξουαλική επαφή όταν νιώθει ότι ο άλλος απομακρύνεται από κοντά του, ή όταν επιθυμεί επιβεβαίωση ότι είναι επιθυμητός από τον άλλο μέσα στη σχέση. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ αποτελεί η περίπτωση που η ερωτική επιθυμία ανάμεσα στους δύο συντρόφους μειώνεται μόλις το ζευγάρι αποφασίσει να προχωρήσει σε βήματα πιο ουσιαστικής δέσμευσης και αποκλειστικότητας.

Η «απομάκρυνση» από τη σεξουαλική δραστηριότητα σε αυτή την περίπτωση επιφέρει μια «απόσταση» ανάμεσα στο ζευγάρι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν τα όρια εαυτού του καθενός που τώρα έχουν απειληθεί από την προοπτική της μεγαλύτερης δέσμευσης.

Αλλά και άλλα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (Daines & Perrett 2000) :
Ένα άτομο μπορεί να βλέπει τις σεξουαλικές σχέσεις απλά σαν μια εμπειρία μην μπορώντας να συνδεθεί με καμία έννοια συναισθήματος ή αγάπης ή ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό κατά την εμπειρία της σεξουαλικής πράξης.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί κανείς να νιώθει ότι κατακλύζεται η ύπαρξή του από τη σεξουαλική επαφή με ένα άλλο άτομο και να νιώθει την ανάγκη να απομακρυνθεί/ εξαφανιστεί μετά από μια τέτοια εμπειρία. Η εμπειρία βέβαια σε αυτή την περίπτωση για το άλλο άτομο που την εισπράττει είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως καταλαβαίνουμε, ουσιαστικά δεν επενδύουμε στο άλλο άτομο και δεν του/ ης επιτρέπουμε, από το φόβο της εγγύτητας, να αποτελέσει, μέσα από τη σεξουαλική συνένωση, ένα σημαντικό εσωτερικό αντικείμενο για εμάς.

Ο άλλος αποτελεί περισσότερο ένα αντικείμενο ανάγκης παρά επιθυμίας. Ουσιαστικά, το άτομο τελικά δεν μπορεί να συνδέσει το σεξ με το συναίσθημα. Γιατί, πράγματι, η ένωση σεξ και συναισθήματος επιφέρει την απόλυτη εγγύτητα.

Και, τέλος, θα πρέπει να αναφερθούν εδώ ότι και πολλά συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που υποκρύπτουν τη δυναμική που προαναφέρθηκε. 

Για να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα, μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα ενός ανθρώπου που ενώ ετοιμάζεται να μπει στην κατάσταση διέγερσης της σεξουαλικής επαφής, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα άνοιγμα σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο, εκείνος μπαίνει μπερδεμένος, φοβισμένος και ουσιαστικά αμυνόμενος.

Η αντιφατική αυτή συναισθηματική κατάσταση είναι φυσικό να δημιουργήσει προβλήματα και, τελικά, την εκδήλωση σεξουαλικής δυσλειτουργίας. 

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που δεν μπορεί, ή φοβάται να «αφεθεί» συναισθηματικά στη σχέση της με έναν άντρα και δεν εμπιστεύεται γενικότερα τους άντρες μπορεί, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, να αρχίσει να χάνει τη διέγερσή της, να αποσπάται εύκολα η προσοχή της, να γίνεται επικριτική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη σεξουαλική πράξη.

Ή, ένας άντρας που νιώθει αμφιθυμία για τη σχέση του μπορεί να εκδηλώσει μια στυτική δυσλειτουργία «εξασφαλίζοντας» έτσι ένα πάγωμα της σχέσης και μια συναισθηματική απόσταση από την εκάστοτε σύντροφο μιας και η σχέση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει περισσότερο.

Τέλος, στο σύμπτωμα της καθυστερημένης εκσπερμάτισης συχνά συναντά κανείς το φόβο του θανάτου και της μοναχικότητας, οπότε μια παρατεταμένη σεξουαλική συνεύρεση διασφαλίζει την εγγύτητα με τη σύντροφο παρατεταμένα.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς αυτές τις δύσκολες ισορροπίες και μπορεί εύκολα να χαθεί στα μονοπάτια μια ενδοψυχικής σύγκρουσης που δεν οδηγεί κάπου εποικοδομητικά.

Είναι σημαντικό, σε τέτοιες διαδικασίες, κύριος οδηγός να είναι το συναίσθημά μας : το πώς νιώθουμε, πώς περνάμε, πώς βιώνουμε τον εαυτό μας και την εξέλιξή του στη ζωή κοκ., και μόνο αυτό μπορεί να μας υποδεικνύει με εμπιστοσύνη αν είμαστε σε ένα δρόμο εποικοδομητικό ή πρέπει κάτι να αναθεωρήσουμε στον εαυτό μας και στη σχέση μας.

Τέλος, αν νιώσουμε ότι έχουμε μπερδευτεί πάρα πολύ και ότι βρισκόμαστε διαρκώς σε μια αμφιταλάντευση και αμφιθυμία που δεν οδηγούν πουθενά, όλα αυτά αποτελούν μια ένδειξη ότι κάπου αλλού έγκειται το πρόβλημα και ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το δέντρο και να ασχοληθούμε περισσότερο με το δάσος.

Να κάνουμε ένα βήμα αποστασιοποίησης από τα ατελείωτα διλήμματα που γεννά η αμφιθυμία μας για να μπορέσουμε «να δούμε» πιο καθαράή και να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια άλλη οπτική στα πράγματα.

Το να πηγαίνουμε μπρος πίσω συνεχώς στις σκέψεις και τις αποφάσεις μας δεν οδηγεί πια κάπου, αυτό το έχουμε κάνει ήδη και έχουμε κουραστεί αρκετά… Ας σταματήσουμε για λίγο, ας κάνουμε ένα βήμα έξω από το φαύλο κύκλο της αμφιθυμίας για να δούμε λίγο πιο καθαρά τα πράγματα… 




Πηγές: - Colman W. (1993b). The individual and the couple. In S. Rusczzynski (ed.), Psychotherapy with couples. London: Karnac, pp. 126-41. -Cleavely E. (1993). Relationships: Interaction, defences and transformation, in S. Rusczzynski (ed.), Psychotherapy with Couples. London: Karnac, pp. 55-69. -Daines Brian & Perrett Angelina (2000). Psychodynamic Approaches to Sexual Problems. Buckingham & Philadelphia: Open University Press, pp. 72-74. -Daniell, D. (1985). Marital therapy: The psychodynamic approach, In W. Dryden (ed.), Marital therapy in Britain. London: Ηarper & Row, pp. 169-94. -Guntrip H. (1968). Schizoid Phenomena, Object Relations and the Self. London: Karnac, pp. 291. -Jung C.G. (1925). Marriage as a psychological relationship. The collected works of C.G Jung, vol. 17 (1954). London: R.K.P. pp. 189-201.
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοθεραπεύτρια